A terhességi trofoblaszt betegségek potenciális biológiai markerei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A terhességi trofoblaszt betegségek potenciális biológiai markerei"

Átírás

1 A terhességi trofoblaszt betegségek potenciális biológiai markerei Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Dr. Végh György Témavezető: Dr. Fülöp Vilmos Dr. Kopper László Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Budapest 2001

2 SUMMARY Gestational trophoblastic diseases are a spectrum of pregnancy related, invasive and noninvasive proliferative trophoblastic disorders, which include partial mole, complete mole and gestational choriocarcinoma. Despite important advances in the diagnosis and therapy of these diseases, molecular pathogenesis has remained largely unknown. Our purpose was to identify potential differences in gene expression between normal placenta and gestational trophoblastic tumors. Atlas human cdna expression array membrane hybridization technique was used to study the gene expression pattern in normal trophoblast and choriocarcinoma cell lines. As compared to normal trophoblast cells, 6 genes were upregulated and 3 genes were downregulated in choriocarcinoma cells. The downregulation of Hsp-27 in choriocarcinoma cells was confirmed both in vitro with cell lines and in vivo with paraffin sections using RT-PCR, Western-blot and immunohistochemical methods. Furthermore the expression of c-erbb proteins, and matrix metalloproteinases and their inhibitors were invastigated with paraffin sections by immunohistochemistry. Our findings summerized in this thesis are the following: 1. Atlas cdna array is a useful and suitable technique to identify differentially expressed genes in normal and malignant cells or tissues, and suitable for search after new biological markers as well. 2. Hsp-27 may play an important role in the genesis and the development of early placenta and the differentiation of trophoblasts. Furthermore, the downregulation of Hsp-27 in choriocarcinoma may contribute to the extreme sensitivity of malignant trophoblastic tumors to chemotherapy. 3. Supposingly c-erbb protein family may be important in the pathogenesis of gestational trophoblastic diseases and in the progression to persistent postmolar tumors. 4. The expression of matrix metalloproteinases and their inhibitors may be related to the development of gestational trophoblastic diseases.

3 BEVEZETÉS A terhességi trofoblaszt betegségek csoportját a terhességgel kapcsolatos invazív és noninvazív proliferatív trofoblaszt elváltozások képezik, amelyek főbb formái a részleges mola hydatidosa, a teljes mola hydatidosa és a terhességi choriocarcinoma. A trofoblaszt tumorok szinte egyedülálló tulajdonsága a gyors lokális invazió, illetve a távoli metasztázis képzés ellenére is hatékony kemoterápia iránti érzékenység. A betegség diagnosztikájában és kezelésében elért óriási eredmények ellenére azonban a patogenetikai tényezők mindeddig ismeretlenek maradtak. A choriocarcinoma kialakulásának kockázata komplett mola hydatiosa után fokozott, ennek ellenére nem áll rendelkezésre olyan paraméter, amely előre jelezné a molás megbetegedés progresszióját. A sejtszaporodás egy bonyolult szabályozási folyamat, amelyet meghatározott protoonkogének és tumorszupresszor gének koordinált kölcsönhatása irányít. A korai méhlepényben a fiziológiás onkogén kifejeződés és a terhességi trofoblaszt betegségekben a megváltozott onkogén expresszió közötti határok elmosódhatnak, a különbségek magyarázata pedig nem teljesen ismert. Néhány protoonkogén aktivációját, valamint tumorszupresszor gén megváltozott kifejeződését már kimutatták terhességi trofoblaszt daganatokban is. Több daganatféleség esetében kimutatták, hogy a protoonkogének és tumorszupresszor gének sejtproliferációra és differenciálódásra való hatása összefüggésben van a daganatos átalakulás és daganatfejlődés többlépcsős folyamatával. Ezért a normál méhlepényben és a terhességi trofoblaszt tumorokban túlzottan, vagy csökkent mértékben kifejeződő protoonkogének, tumor szupresszor gének, illetve fehérjetermékeik, valamint egyéb funkcionálisan fontos gének kutatása és további elemzése mélyebb betekintést nyújthat a betegség patogenezisébe.

4 CÉLKITŰZÉSEK Munkám célja az volt, hogy a normál lepényi és kóros trofoblaszt sejtek, illetve szövetek proliferációját és invázióját befolyásoló funkcionálisan fontos gének és fehérjetermékeik eltérő kifejeződését és viselkedését, valamint azok lehetséges patogenetikai szerepét vizsgáljuk normál terhességekben és a terhességi trofoblaszt betegségekben, az alábbi megközelítésekből. 1. Az Atlas human cdna expression array membránhibridizációs módszer segítségével a normál trofoblaszt és choriocarcinoma sejtvonalak génkifejeződésének mintázatát hasonlítottuk össze 588 ismert funkcionális fehérje génjeinek expressziója közötti potenciális különbségeket keresve. 2. Kemoterápia rezisztencia kialakulásában játszott szerepéből kiindulva vizsgáltuk a Hő shock fehérje 27 (Hsp-27) kifejeződését a normál placentában és choriocarcinomában in vitro és in vivo körülmények között. 3. A c-erbb fehérjék családjának expresszióját elemeztük normál méhlepényben és terhességi trofoblaszt betegségekben. Tanulmányoztuk továbbá ezeknek a proteineknek a lehetséges szerepét a posztmoláris gesztációs trofoblaszt tumorok kialakulásában és klinikai kimenetelében. 4. A jó és rosszindulatú trofoblaszt sejtek anyai szövetekbe történő inváziójában szerepet játszó mátrix metalloproteinázok (MMP-k) és gátlóik jelenlétét vizsgáltuk a normál placentában és a terhességi trofoblaszt betegségekben. Kiértékeltük, vajon ezeknek a fehérje enzimek kifejeződésében tapasztalható különbségek kapcsolatba hozhatóak-e posztmoláris trofoblaszt tumorok kialakulásával és a betegség prognózisával.

5 A KÍSÉRLETEK SORÁN HASZNÁLT MÓDSZEREK 1. A humán normál trofoblaszt (3A-Sub-E) és a choriocarcinoma (Jar, JEG-3) sejtvonalak tenyésztése. 2. Klinikai adatok és szövettani minták: 51 terhességi trofoblaszt betegség és 11 normál első trimeszteri terhességmegszakítás szövettani anyagát használtuk fel munkánkhoz. A terhességi trofoblaszt betegségek között 16 részleges mola, 25 teljes mola és 10 terhességi choriocarcinoma szerepelt. A teljes molaterhességek közül 8 esetben (32.0%) alakult ki perzisztens posztmoláris terhességi trofoblaszt tumor. 3. A teljes RNS és mrns izolálása a normál trofoblaszt és choriocarcinoma sejtekből. 4. Sejtmag és citoplazmatikus fehérje izolálás a sejtvonalakból. 5. A normál trofoblaszt és choriocarcinoma sejtek génkifejeződés különbségeinek meghatározása az Atlas human cdna expression array membránhibridizációs technikával. 6. A Hsp-27, a 60S Riboszómális fehérje L6 (RP-L6) és a DNS repair fehérje (HIP- 116) sejtvonalakban való megjelenésének meghatározása reverz transzkripciós polimeráz láncreakcióval (RT-PCR). 7. A Hsp-27 sejtvonalakban való megjelenésének meghatározása Western-blot technikával. 8. A Hsp-27, az EGFR, a c-erbb-2, a c-erbb-3, a c-erbb-4, az MMP-1, az MMP-2, az MMP-3, az MMP-9, az MMP-13 és a TIMP-1 (Tissue inhibitor of metalloproteinase 1) szövettani metszeteken végzett immunhisztokémiai analízise. A Hsp-27 kifejeződésének immunhisztokémiai vizsgálata a normál trofoblaszt és choriocarcinoma sejtvonalakon. 9. Az EGFR jelenlétének vizsgálata szövettani metszeteken in situ mrns hibridizációval.

6 EREDMÉNYEK Kísérleti eredményeink az alábbiakban foglalhatók össze: 1. Az Atlas human cdna expression array membránhibridizációs technikát használva 588 ismert génből kilenc gén expressziója mutatott erős különbséget a normál trofoblaszt és choriocarcinoma sejtvonalak között. Ebből 3 gén esetében: a Hsp-86, a Hsp-27 és a Fibronektin receptor -alegység (FR- ) gének fokozottan fejeződnek ki a normál méhlepény trofoblaszt sejtekben a choriocarcinoma sejtekhez képest. Hat gén: a Protoonkogén c-myc, NF- B transzkripciós faktor p65, GATA-2 transzkripciós faktor, RP-L6, HIP-116, és a humán ideg növekedési faktor (hngf), pedig a choriocarcinomában expresszálódik erősebben a normál placentához képest. Ezek közül három esetben RT-PCR eljárással is igazoltuk a hibridizációval kapott eredményeket. 2. Az Atlas membránon tapasztalt eltérő Hsp-27 expressziót, nevezetesen csak a normál trofoblaszt sejtekben való kifejeződését igazoltuk RT-PCR, Western-blot és immunhisztokémiai módszerekkel, nukleinsav és fehérje szinteken a normál trofoblaszt és choriocarcinoma sejtvonalakon. Az immunhisztokémiai vizsgálatot formalinban fixált, paraffinba ágyazott szövettani metszeteken is elvégeztük. Az eredmény, hasonló volt, a choriocarcinomában csökkent, a placentában fokozott Hsp-27 expressziót találtunk. 3. Az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) kifejeződése choriocarcinomában és a teljes mola szincicio- és citotrofoblaszt sejtjeiben szignifikánsan erősebb, mint a részleges mola és a placenta szincicio- és citotrofoblasztjaiban. Ez a megfigyelés az immunhisztokémiai és az in situ mrns hibridizációs módszerrel végzett kísérletekben egyaránt összhangban volt. Ugyancsak szignifikánsan nagyobb a c-erbb-2 protein koncentrációja a choriocarcinoma tumorsejtjeiben és a teljes mola extravillozus trofoblaszt sejtjeiben, mint a részleges molában és a normál méhlepényben. A c-erbb-3 és c- erbb-4 fehérjék megjelenése nem különbözött a normál lepény és a terhességi trofoblaszt betegségek csoportjai között. Végül az EGFR és a c-erbb-3 fehérjék erős kifejeződése a teljes mola hydatidosák extravillozus trofoblaszt sejtjeiben szignifikáns összefüggésben volt a posztmoláris perzisztens trofoblaszt tumorok kialakulásával.

7 4. Az MMP-1 és az MMP-2 kifejeződése choriocarcinomában szignifikánsan erősebb, mint a normál méhlepény, részleges és teljes molák szinciciotrofoblaszt sejtjeiben, valamint a normál méhlepény extravillozus trofoblaszt sejtekben. Ugyancsak szignifikánsan erősebb MMP-2 immunreaktivitást találtunk a részleges és a teljes molák extravillozus trofoblaszt sejtjeiben, mint a normál lepény extravillozus trofoblasztjaiban. Az MMP-3, az MMP-9 és az MMP-13 megjelenése nem különbözött a placenta és a terhességi trofoblaszt betegségek csoportjai között. A TIMP-1 szignifikánsan alacsonyabb koncentrációban fejeződött ki a choriocarcinomában, mint a normál lepényben, a részleges molában és a teljes molában. Végül nem találtunk összefüggést a vizsgált enzimek és a posztmoláris perzisztens trofoblaszt tumorok kialakulása között.

8 KÖVETKEZTETÉSEK Eredményeinkből az alábbi következtetések vonhatók le: 1. Eredményeink azt mutatják, hogy az Atlas human cdna expression array membránhibridizációs technika hasznos és alkalmas módszer a normál és tumoros sejtek génkifejeződési különbségeinek meghatározásra. Alkalmas továbbá olyan biológiai markerek keresésére is, amelyek a későbbiekben diagnosztikus és prognosztikus értékűek lehetnek a malignus betegségek előrejelzésében. Adataink arra utalnak, hogy a különböző mértékben expresszálódó gének meghatározása fontos betekintést adhat a terhességi trofoblaszt betegségek patogenezisébe és további kutatást érdemel. 2. Vizsgálataink alátámasztották azt a korábbi megfigyelést, hogy a Hsp-27 nagy koncentrációban expresszálódik a korai méhlepényben. Megerősítettük azt a feltételezést, hogy a Hsp-27 szerepet játszik a korai lepény kialakulásában, fejlődésében és a trofoblasztok differenciálódásában. Ezen kívül a Hsp-27-nek a kemoterápia rezisztencia kialakításában játszott szerepéből, valamint a choriocarcinomában való hiányos kifejeződéséből kiindulva racionális magyarázatot találtunk a trofoblaszt tumorok egyedülálló kemoterápia érzékenységére. Ennek a bizonyítására természetesen még további funkcionális kísérletek szükségesek. Amennyiben feltételezésünk igaz, a betegség felismerésekor kiszűrhetőek a kemoterápiára rezisztens esetek, és ezeknél a betegeknél hatékonyabb citosztatikus szerek kombinációja, vagy a megszokott protokolloktól elérően, új és eredeti kezelési lehetőségek jönnének szóba. 3. Eredményeinkből arra következtethetünk, hogy az EGFR és a vele rokon c-erbb onkogén család kifejeződése kulcsszerepet játszik a terhességi trofoblaszt betegségek patogenezisében és megjelenésében. Ugyanakkor az EGFR és c-erbb-3 proteinek emelkedett koncentrációja teljes molákban korai markerként jelezheti a perzisztens posztmoláris terhességi trofoblaszt tumorok kifejlődését a méhkiürítést követően. 4. Vizsgálataink során kimutattuk, hogy az MMP-k és szöveti inhibitoraik fontos szerepet játszanak a terhességi trofoblaszt betegségek patogenezisében és progressziójában.

9 Ugyanakkor az MMP-knek úgy tűnik nincs szerepe a poszmoláris perzisztens trofoblaszt tumorok kialakulásában a méhkiürítést követően.

10 PUBLIKÁCIÓS LISTA 1. Az értekezéssel kapcsolatos külföldi közlemények: 1. Végh Gy, Tuncer ZS, Fülöp V, Genest DR, Mok SC, Berkowitz RS: Matrix metalloproteinases and their inhibitors in gestational trophoblastic diseases and normal placenta. Gynecol Oncol 75: , (IF: 1.860) 2. Végh Gy, Fülöp V, Liu Y, Ng SW, Tuncer ZS, Genest DR, Páldi-Haris P, Földi J, Mok SC, Berkowitz RS: Differential gene expression pattern between normal human trophoblast and choriocarcinoma cell lines: Downregulation of Heat shock protein-27 in choriocarcinoma in vitro and in vivo. Gynecol Oncol 75: , (IF: 1.860) 3. Tuncer ZS, Végh Gy, Fülöp V, Genest DR, Mok SC, Berkowitz RS: Expression of epidermal growth factor receptor-related family products in gestational trophoblastic diseases and normal placenta and its relationship with development of postmolar tumor. Gynecol Oncol 77: , (IF: 1.972) 1. Az értekezéssel kapcsolatos hazai közlemények: 1. Végh Gy, Fülöp V, Páldi-Haris P, Földi J, Cseh I: A protoonkogének és tumorszupresszor gének kifejeződése terhességi trofoblaszt tumorokban és a normál lepényben. In: A szülészet-nőgyógyászat aktuális elméleti és gyakorlati kérdései. Ed: Cseh I; Richter Gedeon RT, Budapest, 1998, (ISBN: ) 2. Fülöp V, Mok S, Szigetvári I, Szepesi J, Gáti I, Dancsó J, Végh Gy, Berkowitz RS, Doszpod J: Módosított, szelektív kalcium-foszfát precipitációs módszer alkalmazása a choriocarcinoma sejtekbe történő géntranszfekcióra. Klin Kisérl Med 25: 88-92, Fülöp V, Cseh I, Mok S, Szigetvári I, Szepesi J, Dancsó J, Végh Gy, Berkowitz RS: A c- erbb-2 és c-fms onkogének kifejeződése normál lepényben és terhességi trofoblaszt betegségekben. Magy Nőorv L 62: 39-43, Végh Gy, Fülöp V, Tuncer ZS, Genest DR, Cseh I, Mok SC, Berkowitz RS, Páldi-Haris P, Földi J, Szepesi J, Szigetvári I, Doszpod J: Az epidermális növekedési faktor receptor és a rokon jellegű c-erbb onkogének és termékeinek szerepe terhességi trofoblaszt betegségekben és a normál lepényben. Magy Nőorv L 63: , Végh Gy, Fülöp V, Tuncer ZS, Cseh I, Mok SC, Berkowitz RS, Páldi-Haris P, Szepesi J, Szigetvári I, Gáti I, Doszpod J: Az MMP-1, MMP-3 és MMP-9 tumormarkerek megjelenése terhességi trofoblaszt tumorokban és a normál lepényben: Immunhisztokémiai analízisen alapuló tanulmány. Magy Nőorv L 63: , 2000.

11 6. Fülöp V, Végh Gy, Cseh I: Az onkogének és tumor szupresszor gének, valamint egyéb funkcionális fehérjék szerepe a normál lepényben és a terhességi trofoblaszt betegségekben. (review) A fogamzástól a változás koráig 3(1-2): 27-44, Végh Gy, Fülöp V, Páldi-Haris P, Földi J, Cseh I, Mok SC, Szepesi J, Szigetvári I, Berkowitz RS, Doszpod J: Génkifejeződés eltéréseinek meghatározása normál és malignus trofoblaszt sejtvonalak között membránhibridizációs módszerrel. Magy Nőorv L 63: , Fülöp V, Végh Gy, Cseh I, Mok SC, Berkowitz RS, Páldi-Haris P, Doszpod J, Földi J: A hő shock fehérje-27 kifejeződése normál méhlepényben és a choriocarcinomában. Magy Nőorv L 64: 23-27, Fülöp V, Végh Gy, Doszpod J: A c-erbb családba tartozó onkofehérjék a normális lepényben és a terhességi trofoblaszt betegségekben (in vitro vizsgálatok). Orv Hetil 142: , Végh Gy, Tuncer ZS, Cseh I, Mok SC, Berkowitz RS, Saoud G, Páldi-Haris P, Földi J, Doszpod J, Fülöp V: A zselatinázok és inhibitoruk szerepe a terhességi trofoblaszt betegségekben és a normál lepényben. A fogamzástól a változás koráig (in press) 1. Egyéb közlemények: 1. Cseh I, Végh Gy, Dancsó J: A portio vaginalis uteri diagnosztikus konizációja a terhesség alatt. Magy Nőorv L 60: , Cseh I, Dancsó J, Thürmer A, Végh Gy, Arató G: Különböző cytológiai anyagvevő eljárások hatása a cervix szűrés eredményességére. Magy Nőorv L 61: , Fülöp V, Végh Gy: A differenciáldiagnózis és progresszív betegellátás szerepe az uterus hegszétválás sikeres kezelésében. Magy Nőorv L 63: , Murányi Z, Illyés M, Vajda M, Zsirai L, Végh Gy, Drávucz S: 24 órás ambuláns vérnyomás monitorizálással szerzett tapasztalataink patológiás terhességekben. Magy Nőorv L 63: , Dancsó J, Vajda M, Végh Gy, Fülöp V: Testösszetétel vizsgálata bioelektromos impedancia analízissel. Magy Nőorv L 64, (in press) 1. Idézhető absztraktok:

12 1. Mitsányi A, Fedina L, Forgács B, Végh Gy, Pásztor E: Response patterns of postganglionic sympathetic neurons to volleys in cutaneous and muscular afferent nerves. Abstracts of the XXXII. Congress of the International Union of Physiological Sciences held in Glasgow, August , 67-68, Mitsányi A, Fedina L, Végh Gy, Forgács B, Pásztor E: Incidence of A- and C-responses in somatosympathetic reflexes to excitation of A+C fibre afferents of muscular and cutaneous origins. Neurobiology 2: 87, Török M, Hamvas F, Végh Gy, Doszpod J: Passive versus activa sensorial cardiotocography in the prenatal period. Acta Obst Gynec Japon (Supplement) 49: 533, Végh Gy, Fülöp V, Tuncer ZS, Mok SC, Berkowitz RS, Cseh I: Matrix metalloproteinases and their inhibitors in normal placenta and gestational trophoblastic diseases. Placenta (Supplement) 20: 60, (IF: 2.101) 5. Fülöp V, Tuncer ZS, Végh Gy, Mok SC, Berkowitz RS, Doszpod J: Expression of epidermal growth factor receptor family products in gestational trophoblastic diseases and normal placenta: Association of c-erbb-3 and c-erbb-4 with persistence in hydatidiform mole. Placenta (Supplement) 20: 56, (IF: 2.101) 6. Végh Gy, Fülöp V, Páldi-Haris P, Földi J, Mok SC, Doszpod J, Berkowitz RS: Identification of differences in gene expression between normal and malignant trophoblast cell lines using membrane hybridization technique: Downregulation of Heat shock protein-27 in choriocarcinoma. Placenta 21: A18, (IF: 2.587) 7. Fülöp V, Végh Gy, Tuncer ZS, Bátorfi J, Mok SC, Cseh I, Gáti I, Berkowitz RS: The role of epidermal growth factor receptor related c-erbb oncogene family products in gestational trophoblastic diseases and normal placenta. Placenta 21: A19, (IF: 2.587)

A terhességi trofoblaszt betegségek potenciális biológiai markerei

A terhességi trofoblaszt betegségek potenciális biológiai markerei Doktori (Ph.D.) értekezés A terhességi trofoblaszt betegségek potenciális biológiai markerei Dr. Végh György Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Budapest 2001 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A terhességi trofoblaszt daganatok molekuláris biológiája

A terhességi trofoblaszt daganatok molekuláris biológiája TERHESSÉGI TROFOBLASZT BETEGSÉG Magyar Nôorvosok Lapja 69, 297 306 (2006) A terhességi trofoblaszt daganatok molekuláris biológiája FÜLÖP VILMOS DR. 1, VÉGH GYÖRGY DR. 1, BÁTORFI JÓZSEF DR. 1, NAGYMÁNYOKI

Részletesebben

A mátrix metalloproteinázok és angiogenetikus faktorok a terhességi trofoblaszt betegségekben és normál méhlepényben. Dr.

A mátrix metalloproteinázok és angiogenetikus faktorok a terhességi trofoblaszt betegségekben és normál méhlepényben. Dr. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Doktori értekezés tézisei A mátrix metalloproteinázok és angiogenetikus faktorok a terhességi trofoblaszt betegségekben

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

Az Oxidatív stressz hatása a PIBF receptor alegységek összeszerelődésére.

Az Oxidatív stressz hatása a PIBF receptor alegységek összeszerelődésére. Újabban világossá vált, hogy a Progesterone-induced blocking factor (PIBF) amely a progesteron számos immunológiai hatását közvetíti, nem csupán a lymphocytákban és terhességgel asszociált szövetekben,

Részletesebben

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény 2016.10.17. 1 2016.10.17. 2 2016.10.17. 3 A TUMORMARKEREK TÖRTÉNETE I. ÉV FELFEDEZŐ

Részletesebben

Az Idegsebészeti Szövetbank jelentősége a neuro-onkológiai kutatásokban

Az Idegsebészeti Szövetbank jelentősége a neuro-onkológiai kutatásokban Az Idegsebészeti Szövetbank jelentősége a neuro-onkológiai kutatásokban Augusta - Idegsebészet Klekner Álmos 1, Bognár László 1,2 1 Debreceni Egyetem, OEC, Idegsebészeti Klinika, Debrecen 2 Országos Idegsebészeti

Részletesebben

A plazma membrán mikrodomének szabályzó szerepe a sejtek növekedési és stressz érzékelési folyamataiban. Csoboz Bálint

A plazma membrán mikrodomének szabályzó szerepe a sejtek növekedési és stressz érzékelési folyamataiban. Csoboz Bálint A PhD értekezés összefoglalása A plazma membrán mikrodomének szabályzó szerepe a sejtek növekedési és stressz érzékelési folyamataiban Csoboz Bálint Témavezető: Prof. László Vígh Biológia Doktori Iskola

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata

Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata Dr. Nemes Karolina, Márk Ágnes, Dr. Hajdu Melinda, Csorba Gézáné, Dr. Kopper László, Dr. Csóka Monika, Dr.

Részletesebben

Szinoviális szarkómák patogenezisében szerepet játszó szignálutak jellemzése szöveti multiblokk technika alkalmazásával

Szinoviális szarkómák patogenezisében szerepet játszó szignálutak jellemzése szöveti multiblokk technika alkalmazásával Szinoviális szarkómák patogenezisében szerepet játszó szignálutak jellemzése szöveti multiblokk technika alkalmazásával Fónyad László 1, Moskovszky Linda 1, Szemlaky Zsuzsanna 1, Szendrői Miklós 2, Sápi

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei

Doktori értekezés tézisei Doktori értekezés tézisei A komplement- és a Toll-szerű receptorok kifejeződése és szerepe emberi B-sejteken fiziológiás és autoimmun körülmények között - az adaptív és a természetes immunválasz kapcsolata

Részletesebben

KERINGŐ EXTRACELLULÁRIS VEZIKULÁK ÁLTAL INDUKÁLT GÉNEXPRESSZIÓS MINTÁZAT VIZSGÁLATA TROPHOBLAST SEJTVONALBAN

KERINGŐ EXTRACELLULÁRIS VEZIKULÁK ÁLTAL INDUKÁLT GÉNEXPRESSZIÓS MINTÁZAT VIZSGÁLATA TROPHOBLAST SEJTVONALBAN 2016. 10. 14. KERINGŐ EXTRACELLULÁRIS VEZIKULÁK ÁLTAL INDUKÁLT GÉNEXPRESSZIÓS MINTÁZAT VIZSGÁLATA TROPHOBLAST SEJTVONALBAN Kovács Árpád Ferenc 1, Pap Erna 1, Fekete Nóra 1, Rigó János 2, Buzás Edit 1,

Részletesebben

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése Kopper László A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a célzott terápiák lehetőségeit és a fejlesztés lényeges lépéseit. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Xenobiotikum transzporterek vizsgálata humán keratinocitákban és bőrben

Xenobiotikum transzporterek vizsgálata humán keratinocitákban és bőrben DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Xenobiotikum transzporterek vizsgálata humán keratinocitákban és bőrben Bebes Attila Témavezető: Dr. Széll Márta tudományos tanácsadó Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati

Részletesebben

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Éles Klára Országos Onkológiai Intézet Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum Budapest, 2010. 12. 03. Epithelialis-mesenchymalis átmenet

Részletesebben

A doktori értekezés tézisei. A növényi NRP fehérjék lehetséges szerepe a hiszton defoszforiláció szabályozásában, és a hőstressz válaszban.

A doktori értekezés tézisei. A növényi NRP fehérjék lehetséges szerepe a hiszton defoszforiláció szabályozásában, és a hőstressz válaszban. A doktori értekezés tézisei A növényi NRP fehérjék lehetséges szerepe a hiszton defoszforiláció szabályozásában, és a hőstressz válaszban. Bíró Judit Témavezető: Dr. Fehér Attila Magyar Tudományos Akadémia

Részletesebben

eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program

eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program Agydaganatok sugárterápia iránti érzékenységének növelése génterápiás eljárásokkal Doktori tézisek Szatmári Tünde Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Sugárterápia Program Doktori

Részletesebben

67. Pathologus Kongresszus

67. Pathologus Kongresszus A kemoirradiáció okozta oncocytás átalakulás szövettani, immunhisztokémiai, ultrastruktúrális jellemzői és lehetséges prognosztikus jelentősége rectum adenocarcinomákban 67. Pathologus Kongresszus Bogner

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA TUMOR-SZTRÓMA SEJTFÚZIÓ HATÁSÁRA. Dr. Kurgyis Zsuzsanna

TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA TUMOR-SZTRÓMA SEJTFÚZIÓ HATÁSÁRA. Dr. Kurgyis Zsuzsanna TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA TUMOR-SZTRÓMA SEJTFÚZIÓ HATÁSÁRA PhD tézis Dr. Kurgyis Zsuzsanna Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Szegedi Tudományegyetem Szeged 2017 2 TUMORSEJTEK FENOTÍPUS-VÁLTOZÁSA

Részletesebben

A corneális stromahomály (haze) kialakulásának biokémiai háttere photorefraktív lézerkezelést követően

A corneális stromahomály (haze) kialakulásának biokémiai háttere photorefraktív lézerkezelést követően A corneális stromahomály (haze) kialakulásának biokémiai háttere photorefraktív lézerkezelést követően Vállalt feladatok a) A könny plazminogén aktivátor aktivitás (PAA) - nak, valamint plazminogén aktivátor

Részletesebben

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések APAI Ag ANYAI Ag FERTŐZÉS AUTOIMMUNITÁS MAGZATI ANTIGEN ALACSONY P SZINT INFERTILITAS BEÁGYAZÓDÁS ANYAI IMMUNREGULÁCIÓ TROPHOBLAST INVÁZIÓ

Részletesebben

E4 A Gyermekkori szervezett lakossági emlőszűrések hatása az emlőműtétek

E4 A Gyermekkori szervezett lakossági emlőszűrések hatása az emlőműtétek 08.30-09.30 09.00-10.30 Pátria terem 2005. november 10. csütörtök E1 MEGNYITÓ E2 1.Nemzeti Üléselnökök: Rákkontroll Kovács Attila, Program Csonka I. Csaba, Ottó Szabolcs E3 Kásler Ottó jellegzetességei,

Részletesebben

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban.

Zárójelentés. A) A cervix nyújthatóságának (rezisztencia) állatkísérletes meghatározása terhes és nem terhes patkányban. Zárójelentés A kutatás fő célkitűzése a β 2 agonisták és altípus szelektív α 1 antagonisták hatásának vizsgálata a terhesség során a patkány cervix érésére összehasonlítva a corpusra gyakorolt hatásokkal.

Részletesebben

A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására

A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására OTKA 62707 A diabetes hatása a terhes patkány uterus működésére és farmakológiai reaktivitására Zárójelentés A gesztációs diabetes mellitus (GDM) egyike a leggyakoribb terhességi komplikációknak, megfelelő

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

1. program: Az életminőség javítása

1. program: Az életminőség javítása 1. program: Az életminőség javítása A Széchenyi-terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok 2002. évi pályázatán támogatást nyert projektek listája 1. program: Az életminőség javítása 1B/0001 Buda Béla

Részletesebben

Preeclampsia-asszociált extracelluláris vezikulák

Preeclampsia-asszociált extracelluláris vezikulák Preeclampsia-asszociált extracelluláris vezikulák hatása(i) a monocita sejt működésére Kovács Árpád Ferenc 1, Láng Orsolya 1, Kőhidai László 1, Rigó János 2, Turiák Lilla 3, Fekete Nóra 1, Buzás Edit 1,

Részletesebben

DIGITÁLIS MIKROSZKÓPIA AZ EMÉSZTŐRENDSZERI SZÖVETI

DIGITÁLIS MIKROSZKÓPIA AZ EMÉSZTŐRENDSZERI SZÖVETI DIGITÁLIS MIKROSZKÓPIA AZ EMÉSZTŐRENDSZERI SZÖVETI MINTÁK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN Doktori tézisek Ficsór Levente Semmelweis Egyetem, 2. sz. Belgyógyászati Klinika Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Programvezető:

Részletesebben

A c-erbb családba tartozó onkofehérjék normális lepényben és terhességi trophoblast-betegségekben (in vitro vizsgálatok)

A c-erbb családba tartozó onkofehérjék normális lepényben és terhességi trophoblast-betegségekben (in vitro vizsgálatok) A c-erbb családba tartozó onkofehérjék normális lepényben és terhességi trophoblast-betegségekben (in vitro vizsgálatok) Fülöp Vilmos dr., Végh György dr. és Doszpod József dr. Semmelweis Egyetem, Budapest,

Részletesebben

A hem-oxigenáz/vegf rendszer indukciója nőgyógyászati tumorokban. Óvári László

A hem-oxigenáz/vegf rendszer indukciója nőgyógyászati tumorokban. Óvári László A hem-oxigenáz/vegf rendszer indukciója nőgyógyászati tumorokban Óvári László HO-1, CO,VEGF biokémia rendszer Gyulladások Sebgyógyulás Placentáció HO-1, VEGF-onkológia-irodalom HO-1 nagy mértékében expresszálódik

Részletesebben

Biológiai módszerek alkalmazása környezeti hatások okozta terhelések kimutatására

Biológiai módszerek alkalmazása környezeti hatások okozta terhelések kimutatására Szalma Katalin Biológiai módszerek alkalmazása környezeti hatások okozta terhelések kimutatására Témavezető: Dr. Turai István, OSSKI Budapest, 2010. október 4. Az ionizáló sugárzás sejt kölcsönhatása Antone

Részletesebben

Phenotype. Genotype. It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? Remember the Goal. Infectious Disease Paradigm

Phenotype. Genotype. It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? Remember the Goal. Infectious Disease Paradigm It is like any other experiment! What is a bioinformatics experiment? You need to know your data/input sources You need to understand your methods and their assumptions You need a plan to get from point

Részletesebben

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária:,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című

Részletesebben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben OTKA T-037887 zárójelentés Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben Az ischaemias stroke-ot követően az elzáródott ér ellátási területének centrumában percek, órák alatt

Részletesebben

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu)

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) A metabolikus szindróma genetikai háttere Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) Definíció WHO, 1999 EGIR, 1999 ATP III, 2001 Ha három vagy több komponens jelen van a betegben: Vérnyomás: > 135/85

Részletesebben

A csontvelői eredetű haem-és lymphangiogén endothel progenitor sejtek szerepe tüdőrákokban. Doktori tézisek. Dr. Bogos Krisztina

A csontvelői eredetű haem-és lymphangiogén endothel progenitor sejtek szerepe tüdőrákokban. Doktori tézisek. Dr. Bogos Krisztina A csontvelői eredetű haem-és lymphangiogén endothel progenitor sejtek szerepe tüdőrákokban Doktori tézisek Dr. Bogos Krisztina Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Pulmonológia program

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ. Gyermekei: Lőrinc (1993), Ádám (1997) és Árpád (1997) Középiskola: JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma, 1979-1983

ÖNÉLETRAJZ. Gyermekei: Lőrinc (1993), Ádám (1997) és Árpád (1997) Középiskola: JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziuma, 1979-1983 ÖNÉLETRAJZ Személyes adatok Név: Születési hely: Széll Márta Szeged Születési idő: 1965. március 28. Családi állapota: férjezett (Dr. Balogh Nándor) Gyermekei: Lőrinc (1993), Ádám (1997) és Árpád (1997)

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata

Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének vizsgálata Az ABCG2 multidrog transzporter fehérje szerkezetének és működésének Kutatási előzmények Az ABC transzporter membránfehérjék az ATP elhasítása (ATPáz aktivitás) révén nyerik az energiát az általuk végzett

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 Zárójelentés: 2001. május 15.-2004.

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI AZ OPPORTUNISTA HUMÁNPATOGÉN CANDIDA PARAPSILOSIS ÉLESZTŐGOMBA ELLENI TERMÉSZETES ÉS ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ VIZSGÁLATA

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI AZ OPPORTUNISTA HUMÁNPATOGÉN CANDIDA PARAPSILOSIS ÉLESZTŐGOMBA ELLENI TERMÉSZETES ÉS ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ VIZSGÁLATA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI AZ OPPORTUNISTA HUMÁNPATOGÉN CANDIDA PARAPSILOSIS ÉLESZTŐGOMBA ELLENI TERMÉSZETES ÉS ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ VIZSGÁLATA TÓTH ADÉL TÉMAVEZETŐ: DR. GÁCSER ATTILA TUDOMÁNYOS FŐMUNKATÁRS

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Multidrog rezisztens tumorsejtek szelektív eliminálására képes vegyületek azonosítása és in vitro vizsgálata

Multidrog rezisztens tumorsejtek szelektív eliminálására képes vegyületek azonosítása és in vitro vizsgálata Multidrog rezisztens tumorsejtek szelektív eliminálására képes vegyületek azonosítása és in vitro vizsgálata Doktori értekezés tézisei Türk Dóra Témavezető: Dr. Szakács Gergely MTA TTK ENZIMOLÓGIAI INTÉZET

Részletesebben

Új diagnosztikai és prognosztikai vizsgálatok a húgyhólyag rosszindulatú daganatain

Új diagnosztikai és prognosztikai vizsgálatok a húgyhólyag rosszindulatú daganatain Új diagnosztikai és prognosztikai vizsgálatok a húgyhólyag rosszindulatú daganatain Doktori tézisek dr. Riesz Péter Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Romics Imre

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei BEVEZETÉS:

Doktori értekezés tézisei BEVEZETÉS: AZ ETS-1 TRANSZKRIPCIÓS FAKTOR FEJ- NYAKI CARCINOMÁKBAN, MELANOMÁBAN ÉS PERITUMORALIS FIBROBLASTOKBAN, VALAMINT A HISZTAMIN HATÁSA AZ ETS-1 EXPRESSZIÓJÁRA Dr. Horváth Barnabás Témavezető: Dr. Ésik Olga

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Tanulmányok: Tudományos minısítés:

Szakmai önéletrajz. Tanulmányok: Tudományos minısítés: Dr. Benyó Zoltán, Egyetemi Tanári Pályázat 2009, Szakmai Önéletrajz, 1. oldal Szakmai önéletrajz Név: Dr. Benyó Zoltán Születési hely, idı: Budapest, 1967. június 15. Családi állapot: nıs, 2 gyermek (Barnabás,

Részletesebben

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia A tumorok és az immunrendszer kapcsolatai Tumorspecifikus és tumorasszociált antigének A tumor sejteket ölő sejtek és mechanizmusok Az immunológiai felügyelet

Részletesebben

A hólyagrák aktuális kérdései a pathologus szemszögéből. Iványi Béla SZTE Pathologia

A hólyagrák aktuális kérdései a pathologus szemszögéből. Iványi Béla SZTE Pathologia A hólyagrák aktuális kérdései a pathologus szemszögéből Iványi Béla SZTE Pathologia Hólyagrák 7. leggyakoribb carcinoma Férfi : nő arány 3.5 : 1 Csúcsa: 60-80 év között Oka: jórészt ismeretlen Rizikótényezők:

Részletesebben

Célzott terápiás diagnosztika Semmelweis Egyetem I.sz. Pathologiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest Tamási Anna, Dr.

Célzott terápiás diagnosztika Semmelweis Egyetem I.sz. Pathologiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest Tamási Anna, Dr. Célzott terápiás diagnosztika Semmelweis Egyetem I.sz. Pathologiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest Tamási Anna, Dr. Krenács Tibor KROMAT Dako szeminárium 2017. Napjainkban egyre nagyobb teret

Részletesebben

Daganatok kialakulásában szerepet játszó molekuláris folyamatok

Daganatok kialakulásában szerepet játszó molekuláris folyamatok Daganatok kialakulásában szerepet játszó molekuláris folyamatok Genetikai változások Onkogének Tumorszuppresszor gének DNS hibajavító gének Telomer és telomeráz Epigenetikai változások DNS-metiláció Mikro-RNS

Részletesebben

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek Cytokinek - definíció Cytokin (Cohen 1974): Sejtek közötti kémi miai kommunikációra alkalmas anyagok; legtöbbjük növekedési vagy differenciációs

Részletesebben

Ultrasound biomicroscopy as a diagnostic method of corneal degeneration and inflammation

Ultrasound biomicroscopy as a diagnostic method of corneal degeneration and inflammation Ultrasound biomicroscopy as a diagnostic method of corneal degeneration and inflammation Ph.D. Thesis Ákos Skribek M.D. Department of Ophthalmology Faculty of Medicine University of Szeged Szeged, Hungary

Részletesebben

20 éves a Mamma Klinika

20 éves a Mamma Klinika 20 éves a Mamma Klinika A sejtdiagnosztika modern eszközei a diagnosztikában és terápiában dr Járay Balázs, dr Székely Eszter Medserv Kft, Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézet Budapest 1 22196 betegből

Részletesebben

Jelentkezési hat.idő 2011.03.01. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Jelentkezési hat.idő 2011.03.01. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Kódszám SE-TK/2011.I./00339 Szemeszter 2011.I.félév Jelleg Kötelezően választható Főcím Állapot A nőgyógyászati daganatok korai diagnosztikája és komplex kezelése. Kolposzkópos tanfolyam

Részletesebben

OTKA ZÁRÓJELENTÉS

OTKA ZÁRÓJELENTÉS NF-κB aktiváció % Annexin pozitív sejtek, 24h kezelés OTKA 613 ZÁRÓJELENTÉS A nitrogén monoxid (NO) egy rövid féléletidejű, számos szabályozó szabályozó funkciót betöltő molekula, immunmoduláns hatása

Részletesebben

Orvosi Genomtudomány 2014 Medical Genomics 2014. Április 8 Május 22 8th April 22nd May

Orvosi Genomtudomány 2014 Medical Genomics 2014. Április 8 Május 22 8th April 22nd May Orvosi Genomtudomány 2014 Medical Genomics 2014 Április 8 Május 22 8th April 22nd May Hét / 1st week (9. kalendariumi het) Takács László / Fehér Zsigmond Magyar kurzus Datum/ido Ápr. 8 Apr. 9 10:00 10:45

Részletesebben

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában G E LE N C S É R V I K TÓ R I A, B O É R K ATA LI N SZ E N T MA RGIT KÓ RH Á Z, O N KO LÓ GIA MAGYOT, 2016.05.05

Részletesebben

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 3. Részjelentés: 2003. November

Részletesebben

A vastagbélhám sejtkinetikai változásainak vizsgálata gyulladásos vastagbélbetegségekben a gyulladás szövettani aktivitásának függvényében

A vastagbélhám sejtkinetikai változásainak vizsgálata gyulladásos vastagbélbetegségekben a gyulladás szövettani aktivitásának függvényében A vastagbélhám sejtkinetikai változásainak vizsgálata gyulladásos vastagbélbetegségekben a gyulladás szövettani aktivitásának függvényében Doktori (PhD) dolgozat Gastroenterológia c. PhD program keretében

Részletesebben

Helicobacter pylori fertozés biopsziás mintákból. történo kimutatásának újabb lehetoségei a gyomor idült. gyulladásos betegségeiben

Helicobacter pylori fertozés biopsziás mintákból. történo kimutatásának újabb lehetoségei a gyomor idült. gyulladásos betegségeiben Helicobacter pylori fertozés biopsziás mintákból történo kimutatásának újabb lehetoségei a gyomor idült gyulladásos betegségeiben Dr. Ruzsovics Ágnes PhD értekezés tézisei 2004, Budapest Semmelweis Egyetem

Részletesebben

RÉSZLETES BESZÁMOLÓ Az OTKA által támogatott konzorcium működésében az Uzsoki utcai Kórház feladata a szövetminták gyűjtése, előzetes feldolgozása, ill. a betegek utánkövetése, valamint az utánkövétésre

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

Daganat immunterápia molekuláris markereinek tanulmányozása biofizikai módszerekkel. Áramlási és képalkotó citometria

Daganat immunterápia molekuláris markereinek tanulmányozása biofizikai módszerekkel. Áramlási és képalkotó citometria Daganat immunterápia molekuláris markereinek tanulmányozása biofizikai módszerekkel. Áramlási és képalkotó citometria Szöllősi János, Vereb György Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Orvos- és Egészségtudományi

Részletesebben

Válasz Prof. Dr. Szabó János opponensi bírálatára

Válasz Prof. Dr. Szabó János opponensi bírálatára Válasz Prof. Dr. Szabó János opponensi bírálatára Szeretném megköszönni Szabó Professzor Úr véleményét, építő jellegű kritikáját és a doktori értekezés elfogadására tett javaslatát. A különböző témakörökkel

Részletesebben

A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán

A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán Doktori értekezés tézisei Dr. Mayer László Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok

Részletesebben

Fehérjeglikoziláció az endoplazmás retikulumban mint lehetséges daganatellenes támadáspont

Fehérjeglikoziláció az endoplazmás retikulumban mint lehetséges daganatellenes támadáspont Fehérjeglikoziláció az endoplazmás retikulumban mint lehetséges daganatellenes támadáspont Doktori tézisek Dr. Konta Laura Éva Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskola

Részletesebben

a legérzékenyebb markerkombináció emlôdaganatoknál

a legérzékenyebb markerkombináció emlôdaganatoknál TPA és CA 15-3 a legérzékenyebb markerkombináció emlôdaganatoknál Bevezetés Az emlôrák a leggyakoribb rosszindulatú betegség nôknél. Elôfordulásának gyakorisága 100.000 személybôl átlagosan 60 eset (1)

Részletesebben

Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre

Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskola Pathobiokémia Program Doktori (Ph.D.) értekezés Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre dr. Nardai Gábor Témavezeto:

Részletesebben

SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK

SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK SUPRACLAVICULARIS NYIROKCSOMÓ DAGANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA CSAPDÁK Péter Ilona¹, Boér András² és Orosz Zsolt¹ Országos Onkológiai Intézet, Humán és Kísérletes Daganatpatológiai Osztály¹ és Fej-Nyak,

Részletesebben

Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben

Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben http://link.springer.com/article/10.1007/s11306-016-0961-5 - Nyitott - Ingyenes Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben http://link.springer.com/article/10.1007/s11306-016-0961-5

Részletesebben

Géneltérések biológiai szerepe és prognosztikai jelentősége humán malignus melanomákban

Géneltérések biológiai szerepe és prognosztikai jelentősége humán malignus melanomákban 268 Doktori tézisek Géneltérések biológiai szerepe és prognosztikai jelentősége humán malignus melanomákban Vízkeleti Laura Debreceni Egyetem, Egészségtudományok Doktori Iskola, Debrecen Témavezető: Prof.

Részletesebben

EGFR-tirozinkináz-inhibitorok alkalmazása tüdőrákban: szenzitivitás és rezisztencia

EGFR-tirozinkináz-inhibitorok alkalmazása tüdőrákban: szenzitivitás és rezisztencia 38 Gyógyszergyári közlemény EGFR-tirozinkináz-inhibitorok alkalmazása tüdőrákban: szenzitivitás és rezisztencia Moldvay Judit 1, Peták István 2,3 1 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika, 2 Semmelweis

Részletesebben

Kutatási beszámoló ( )

Kutatási beszámoló ( ) Kutatási beszámoló (2008-2012) A thrombocyták aktivációja alapvető jelentőségű a thrombotikus betegségek kialakulása szempontjából. A pályázat során ezen aktivációs folyamatok mechanizmusait vizsgáltuk.

Részletesebben

ÚJDONSÁGOK ELŐREHALADOTT NEM KISSEJTES TÜDŐRÁK KOMPLEX ONKOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN

ÚJDONSÁGOK ELŐREHALADOTT NEM KISSEJTES TÜDŐRÁK KOMPLEX ONKOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN ÚJDONSÁGOK ELŐREHALADOTT NEM KISSEJTES TÜDŐRÁK KOMPLEX ONKOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN Ph.D. Tézis /rövidített változat/ Dr. Maráz Anikó Témavezető: Dr. Hideghéty Katalin, Ph.D. Szegedi Tudományegyetem Általános

Részletesebben

Bírálat Dr. Igaz Péter című MTA doktori értekezéséről

Bírálat Dr. Igaz Péter című MTA doktori értekezéséről Bírálat Dr. Igaz Péter Endokrin daganatok és immun-endokrin kölcsönhatások molekuláris, bioinformatikai és klinikai vizsgálata című MTA doktori értekezéséről Igaz Péter MTA doktori értekezését 2011-ben

Részletesebben

Búza tartalékfehérjék mozgásának követése a transzgénikus rizs endospermium sejtjeiben

Búza tartalékfehérjék mozgásának követése a transzgénikus rizs endospermium sejtjeiben TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003 (minden téma külön lapra) 2010. június 1. 2012. május 31. 1. Az elemi téma megnevezése Búza tartalékfehérjék mozgásának követése a transzgénikus rizs endospermium

Részletesebben

Molekuláris genetikai vizsgáló. módszerek az immundefektusok. diagnosztikájában

Molekuláris genetikai vizsgáló. módszerek az immundefektusok. diagnosztikájában Molekuláris genetikai vizsgáló módszerek az immundefektusok diagnosztikájában Primer immundefektusok A primer immundeficiencia ritka, veleszületett, monogénes öröklődésű immunhiányos állapot. Családi halmozódást

Részletesebben

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre 10 Összefoglaló Összefoglaló Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre összpontosított, melyek az osztódó rákos sejteket célozzák meg. Jelenleg, nagy hangsúly fektetődik

Részletesebben

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata

Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának vizsgálata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA Rezisztens keményítők minősítése és termékekben (kenyér, száraztészta) való alkalmazhatóságának

Részletesebben

OncotypeDX az emlőrák kezelésében

OncotypeDX az emlőrák kezelésében OncotypeDX az emlőrák kezelésében Dr. Nagy Zoltán Med Gen-Sol Kft. Szenológiai Kongresszus Kecskemét 2018. 04. 13-14. Slide 1 Az Oncotype DX korai emlőrák teszt 16 tumorral kapcsolatos gén Ösztrogén csoprt

Részletesebben

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna III./5. GIST Pápai Zsuzsanna A fejezet célja: a GIST daganatok epidemiológiájának, tüneteinek, diagnosztikájának valamint, kezelési lehetőségeinek áttekintése egy beteg esetének bemutatásán keresztül.

Részletesebben

Kutatóhely: Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Idegsebészeti Klinika, Debrecen, 4012, Nagyerdei krt. 98.

Kutatóhely: Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Idegsebészeti Klinika, Debrecen, 4012, Nagyerdei krt. 98. OTKA kutatási szakmai zárójelentés OTKA nyilvántartási szám: F 049050 A kutatási támogatás címe: Az epidermal growth factor receptorok és az integrinek tumorinvázióban betöltött szerepének vizsgálata intrakraniális

Részletesebben

Zárójelentés a Hisztamin hatása a sejtdifferenciációra, összehasonlító vizsgálatok tumor - és embrionális őssejteken című 62558 számú OTKA pályázatról

Zárójelentés a Hisztamin hatása a sejtdifferenciációra, összehasonlító vizsgálatok tumor - és embrionális őssejteken című 62558 számú OTKA pályázatról Zárójelentés a Hisztamin hatása a sejtdifferenciációra, összehasonlító vizsgálatok tumor - és embrionális őssejteken című 62558 számú OTKA pályázatról A hisztaminnak az allergiás reakciókban betöltött

Részletesebben

a daganatos halálozás csökkentésére

a daganatos halálozás csökkentésére Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 3. Részjelentés: 2003. November

Részletesebben

Szakmai zárójelentés

Szakmai zárójelentés Szakmai zárójelentés A témavezető neve: dr. Antus Balázs A téma címe: A bronchiolitis obliterans szindróma pathomechanizmusa OTKA nyilvántartási szám: F 046526 Kutatási időtartam: 2004-2008. A kutatási

Részletesebben

Válasz Dr. Balázs Margit, az MTA doktora bírálatára

Válasz Dr. Balázs Margit, az MTA doktora bírálatára Válasz Dr. Balázs Margit, az MTA doktora bírálatára Mindenek előtt tisztelettel köszönöm Balázs Margit Professzor Asszonynak, hogy elvállalta doktori munkám opponensi feladatát, valamint az elért eredményeinkre

Részletesebben

VIII. Magyar Sejtanalitikai Konferencia Fény a kutatásban és a diagnosztikában

VIII. Magyar Sejtanalitikai Konferencia Fény a kutatásban és a diagnosztikában VIII. Magyar Sejtanalitikai Konferencia Fény a kutatásban és a diagnosztikában Budapest, 2015. szeptember 3 5. Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika, valamint I. sz. Patológiai és Kísérleti

Részletesebben

Óragén expresszió vizsgálata bőrgyógyászati biopsziás mintákon

Óragén expresszió vizsgálata bőrgyógyászati biopsziás mintákon Óragén expresszió vizsgálata bőrgyógyászati biopsziás mintákon Doktori (PhD) értekezés tézisei Dr. Lengyel Zsuzsanna Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Anatómiai Intézet és Bőrgyógyászati

Részletesebben

a hepatitis vírusok, elsősorban a hepatitis C vírus (HCV) okozta krónikus májbetegség egyes formái

a hepatitis vírusok, elsősorban a hepatitis C vírus (HCV) okozta krónikus májbetegség egyes formái 1. A kutatás célja a hepatitis vírusok, elsősorban a hepatitis C vírus (HCV) okozta krónikus májbetegség egyes formái kialakulásának és progressziójának a vizsgálata volt. A folyamatot a vírus sajátságainak,

Részletesebben

HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS FERTİZÉS HATÁSA AZ EPIGENETIKAI ÉS JELÁTVITELI SZABÁLYOZÓ FOLYAMATOKRA KERATINOCITÁKBAN

HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS FERTİZÉS HATÁSA AZ EPIGENETIKAI ÉS JELÁTVITELI SZABÁLYOZÓ FOLYAMATOKRA KERATINOCITÁKBAN Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS FERTİZÉS HATÁSA AZ EPIGENETIKAI ÉS JELÁTVITELI SZABÁLYOZÓ FOLYAMATOKRA KERATINOCITÁKBAN Szalmás Anita Témavezetı: Dr. Kónya József DEBRECENI

Részletesebben

Keringő mikrorns-ek változása hormonális hatásokra és lehetséges biológiai jelentőségük. Doktori tézisek

Keringő mikrorns-ek változása hormonális hatásokra és lehetséges biológiai jelentőségük. Doktori tézisek Keringő mikrorns-ek változása hormonális hatásokra és lehetséges biológiai jelentőségük Doktori tézisek Dr. Igaz Iván Semmelweis Egyetem Klinikai orvostudományok Doktori Iskola Konzulens: Dr. Patócs Attila,

Részletesebben

A TATA-kötő fehérje asszociált faktor 3 (TAF3) p53-mal való kölcsönhatásának funkcionális vizsgálata

A TATA-kötő fehérje asszociált faktor 3 (TAF3) p53-mal való kölcsönhatásának funkcionális vizsgálata Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A TATA-kötő fehérje asszociált faktor 3 (TAF3) p53-mal való kölcsönhatásának funkcionális vizsgálata Buzás-Bereczki Orsolya Témavezetők: Dr. Bálint Éva Dr. Boros Imre Miklós Biológia

Részletesebben

11. Melanoma Carcinogenesis.

11. Melanoma Carcinogenesis. A MELANOCYTÁK (NAEVUS SEJTEK) DAGANATAI NAEVUS PIGMENTOSUS (festékes anyajegy) Benignus; szerzett vagy veleszületett lehet A RAS jelátvivő ösvényen az NRAS vagy a BRAF gén aktiváló mutációja Barna,

Részletesebben

szerepe a gasztrointesztinális

szerepe a gasztrointesztinális A calprotectin és egyéb biomarkerek szerepe a gasztrointesztinális gyulladásos betegségek differenciál diagnosztikájában 1 Halmainé Kiss Ilona, 2 Rutka Mariann, 1 Földesi Imre Szegedi Tudományegyetem 1

Részletesebben

II./3.4. fejezet: Daganatos betegségek sugárkezelésének alapelvei

II./3.4. fejezet: Daganatos betegségek sugárkezelésének alapelvei II./3.4. fejezet: Daganatos betegségek sugárkezelésének alapelvei Hideghéty Katalin A fejezet célja, hogy a hallgató megismerkedjen a sugárkezelés általános alapelveivel, és rálátást szerezzen a különböző

Részletesebben