Idő szerű kérdések. Gesztesi Albert. Az életünket érintő számtalan tényező közül az IDŐ a legfontosabb.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Idő szerű kérdések. Gesztesi Albert. Az életünket érintő számtalan tényező közül az IDŐ a legfontosabb."

Átírás

1 1 Elhangzott a Filozófiai Vitakörben május 6-án. Idő szerű kérdések Gesztesi Albert Az életünket érintő számtalan tényező közül az IDŐ a legfontosabb. Mi az idő? Honnan ered? Múlt/jövő aszimmetria, Több dimenziós idő? Kvanált-e? Lineáris, v. ciklikus? A kérdés az, hogy az idő a világmindenség alapvető tulajdonsága-e, vagy egyszerűen az érzékelésünk terméke? A megfigyelés tárgyai időben különböző állapotokban találhatók, melyeket azok múlt-, jelen- és jövőbeni állapotának tekintünk. Az emberiség történelme során a különböző kultúrákban és korokban bekövetkező jelentős tényleges- és gondolati, világnézeti változásoknak megfelelően az idő mibenlétéről alkotott fogalmak is jelentősen változtak. Platón Arisztotelész Az idő az örökkévalóság mozgó képe. Nincs változás idő nélkül Szent Ágoston Mi hát az idő? Ha senki sem kérdezi, tudom; ha kérdik tőlem, s meg akarom magyarázni, nem tudom. Leibniz Newton Kant Az idő az egymást követő dolgok rendje. Az abszolút idő magában, természeténél fogva egyenletesen, minden tárgyra való vonatkozás nélkül folyik. Az idő nem más, mint belső szemléletünk formája. Einstein Az órák járása a gravitációs mezőktől függ, amelyeket viszont az anyag hoz létre.

2 2 Lenin Az idő a lét valóságos objektív formája..[ ] az idő emberi képzetének változékonysága éppoly kevéssé cáfolja meg az idő objektív valóságát, mint ahogy az anyag szerkezetéről és mozgásformáiról szerzett tudományos ismeretek változékonysága sem cáfolja meg a külső világ objektív valóságát. Hippoi Szt. Ágoston, (Aurelius Augustinus) i.sz Püspök, egyházatya, filozófus. Vallomások, XI - XIV. könyv A teremtés előtt nem volt idő, mert ez maga a teremtmény. ha az ég és föld előtt egyáltalán nem volt idő, [ ] nem lehet ott akkorról és mikorról beszélni, ahol egyáltalán nincs idő! Az idő alapja a változandóság. Csak a jelen időt lehet mérni. Bizonyos tudós embertől hallottam, hogy az idő a nap, hold és csillagok mozgása. Nem fogadtam el nézetét. Miért nem inkább az összes testek mozgása? Ha az égi testek nem volnának, forogna-e a fazekas korongja, ha nem volna idő? Fizikai idő Az idő newtoni felfogása a 17. sz. végétől egyeduralkodó szerepet játszott. Newton számára a tér és az idő abszolút, a világra ható isteni tevékenység keretei és jelei. Önmagukban, az anyagtól függetlenül létező valóságok, a jelenségeken kívül helyezkednek el. Az idő az egymás után következő jelenségeket köti össze.

3 3 Fontos: a klasszikus mechanika a newtoni-időn alapszik. (Az Apollo űrhajók holdraszállási programját teljes mértékben a newtoni fizikára alapozták.) Einstein szerint az idő nem abszolút, bár van saját léte (?), ez a lét anyagi természetű és teljesen esetleges. Az idő valójában a téridő negyedik dimenziója. Nincs abszolút egyidejűség, nincs abszolút módon múló idő: a mozgásállapottól függ. Abszolút csak a fénysebesség. Az idő: változás. Az idő iránya: oksági összefüggések, entrópia növekedése, világegyetem tágulása. A Világegyetem ideje egyenletesen múlik-e? Órák a táguló térben.

4 4 Megfigyelhetően, az időnek iránya van: A múlt rögzítve és változtathatatlanul fekszik mögöttünk, míg a jövő előttünk van, s nem szükségszerűen rögzített. Ugyanakkor a fizika legtöbb törvénye un. "időtükrözés-invariáns", ami azt jelenti, hogy minden ami az időben előremozdulva megtörténhet, ugyanúgy lehetséges az időben visszafelé mozogva. Azonban időtapasztalásunk legalább is makroszkopikus szinten - nem "időtükrözés invariáns": Poharak gyakran leesnek és összetörnek, de még soha nem láttuk, hogy a szilánkok összegyűlnének és a pohár visszaemelkedne az asztalra. Emlékezetünk van a múltról, de a jövőről nincs és nem is lehet. Érezzük, hogy a múltat nem változtathatjuk meg, de a jövőt befolyásolhatjuk. A kérdés az, hogy miért van ez így? Természetes megfigyelésünkkel egyezik a világmindenség teljes entrópiája, melyet elméletileg a kozmológiai idő mutatójának tekinthetjük. Viszont a kvantummechanikában, a gyenge nukleáris erővel kapcsolatos folyamatok nem fordíthatók meg időben. Kvantált-e az idő? Planck-idő: másodperc. A Planck-idő az idő természetes egysége, amit Max Planck javasolt, jele t P. Ennél rövidebb időtartam alatt nincs értelme összehasonlítani az Univerzum előző és következő állapotát. Milyen messze látunk?

5 5 Tér-idő diagramok

6 6 Gyerekkoromban sajnos nem volt játékvasutam Később azonban sokat gondolkoztam egy problémán: Képzeljünk el egy kis játékvasutat, távirányítással és elemmel működtethető. Egy pontosan kör alakú pályán elindítom és egyre nagyobb sebességre gyorsítom. Logikus, hogy egy idő után a kisvonat a centrifugális erő hatására kifelé leborul a sínekről. Miért? Mert egy bizonyos sebességgel haladt a pályáján. Most az egészet tegyük egy fazekaskorongra! Indítsuk el a kisvonatot, de ugyanakkor, ugyanolyan sebességgel, de ellenkező irányban forgassuk a fazekaskorongot alatta! Leborul a kisvasút? Nem! Pedig ugyanolyan sebességgel halad a pályáján. Viszont a szobához képest áll. Tehát mihez viszonyítom a sebességet?

7 7 Most képzeljünk el egy teljesen üres világegyetemet, más nincs benne, csak a kisvonat a pályáján. Indítsuk el a kisvonatot egyre nagyobb sebességgel! Le fog borulni, vagy sem? Ugyanis nincs semmi, amihez viszonyítani lehetne a mozgását. Lehet, hogy a vonat szalad körbe-körbe, de lehet, hogy áll és a pálya forog alatta. Ki tudja? Hasonló gondolatokkal küszködött Newton is, akinek nem csak almája, hanem vödre is volt. VÖDÖR kísérlet Sir Isaac Newton Mihez viszonyítva forog a víz? Newton szerint az abszolút térhez viszonyítva. - relativitás - Galilei (mozgás és gyorsulás relativitása) - a sebesség relatív (összehasonlításon alapszik), a gyorsulás abszolút - Descartes: Principia Philosophiae: a dolgok ellenállnak a mozgásuk állapotában bekövetkező változásoknak. Newton: a vödörben a víz mihez képest forog? (a vödör nem viszonyítási alap!) a víz az abszolút (üres) térhez viszonyítva forog. Newton: Principia az időt, a teret és a mozgást nem fogom definiálni, hiszen mindenki számára ismeretesek (Hi-hi!) TÉR Mi a tér?

8 8 Van-e üres tér? Leibnitz szerint nem létezik. Ha a térből eltüntetnénk minden objektumot, - ha tökéletesen üres volna akkor értelmetlen dolog volna térről beszélni. George Berkely (18. sz.) > a vödörben lévő víz az állócsillagokhoz képest forog. Ernst Mach (1800-as évek közepén): a világegyetemben vannak természetes vonatkoztatási pontok, amelyekhez képest meg lehet határozni a mozgást mozgás állapotot. üres univerzumban nincs különbség forgó és nem forgó állapot között a mozgás és gyorsulás fogalmai nem létezhetnek külső összehasonlítási alap nélkül!!!! Az érzékelt erő (tehetetlenség, tömeg) arányos az Univerzumban található anyag mennyiségével.!!!! A gyorsulást csak akkor érezzük, amikor a kozmoszt kitöltő anyag átlagos eloszlásához képest relatív gyorsulunk! ÜRES-e az ÜRES TÉR? hang terjedés fény terjedés mágneses tér éter elmélet Albert Michelson és Edward Morley (1887) -- ha a fény sebesség állandó, akkor Newton abszolút tere igaz kell legyen! Einstein: A tér és az idő külön-külön relatív; a téridő abszolút entitás. A Mach-elvet nem lehet nehéz magyarázni az általános relativitás elmélettel. (ha nem lenne anyag, nem lenne gyorsulásfogalom sem.) Az üres téridő jelenti a gyorsuló mozgás mércéjét. Gravitáció = gyorsulás: ekvivalencia elv. (vagy mégsem???) Van-e az időnek iránya? A fizika törvényei tökéletes szimmetriát mutatnak a múlt és a jövő között. Tapasztalat: az események sorrendje (sohasem fordítva). Entrópia: egy adott fizikai helyzet (állapot) hányféle módon valósulhat meg a fizika törvényeivel összhangban. S = k lnw (W az állapotok száma) (k = 1, J/K)

9 9 Entrópia változása: ds = dw/t (dw: hőmennyiség változás) Termodinamika II. főtétele. (I. az energia-megmaradás) Lehetséges, hogy az entrópia a jövő irányába magasabb, a múlt irányába alacsonyabb? Igen, ha a kezdetekben nagyon különleges körülmények álltak fenn. Az alacsony entrópia forrása az ősrobbanás kellett, hogy legyen. Az idő a kvantummechanika tükrében Rekonstruálható-e a múlt? (határozatlanság) >>makrofizika: determinisztikus, kvantumfizika: kvantum bizonytalanság statisztikai törvények. A kvantummechanikában a múlt alatt a meg nem figyelt múltat értjük. Kétrés kísérlet. A két-két résen áthaladó hullámok az ernyő egyes pontjait elérve más-más hosszúságú utat járnak be, és emiatt eltérő fázisban érkeznek meg, így végső soron helyenként erősítik, másutt gyöngítik (vagy éppen teljesen kioltják) egymást.

10 10 Ha meg akarom figyelni, hogy melyik résen halad át a foton, akkor az interferencia kép nem jön létre. Késleltetett kétrés kísérlet.

11 11 Nonlokalitás fonódó részecskék. >> A (pszi) hullámfüggvény pusztán matematikai objektum, ami arra jó, hogy kiszámítsuk egy részecske kvantummechanikai viselkedését (hely, impulzus, spin, stb.) (Schrödinger mondta) >> A koppenhágai értelmezés az 1920-as években: Niels Bohr és Werner Heisenberg szerint a hullámfüggvény egy eszköz, de nem törődünk azzal, hogy mi a valóság. >> Az 1930-as években Albert Einstein elutasította a koppenhágai értelmezést (határozatlanság, távolhatás miatt) A hullámfüggvény összeomlása. >> a hullámegyenletnek nincs valós megoldása (képlet imaginárius tag) A hullámegyenletből úgy lehet valószínűségi függvényt képezni, hogy megszorozzuk a komplex konjugáltjával. >>> az idő irányát megfordítjuk!!! Schrödinger macskája és a koppenhágai értelmezés. (sok-világ elmélet?) Heisenberg szerint a hullámállapot eltűnése és a részecske megjelenése a tudatos megfigyelés következménye

12 12 Koppenhágai értelmezés: sokvilág elmélet. Heisenberg szerint: a hullámállapot eltűnése és a részecske megjelenése a tudatos megfigyelés hatására következik be! TV katódsugár képcsöve? Aspect kísérlet és a Bell egyenlőtlenség. Alain Aspect által vezetett kutatócsoportnak, a Párizsi Egyetemen 1982-ben elvégzett kísérlete. A kísérleti eredményekből az következik, hogy a részecske-párok valamiféleképpen tudnak egymásról. A problémát az okozta, hogy az említett eredmények ellentmondanak Einstein azon tézisének, miszerint semmilyen fizikai hatás, tehát információ sem haladhat fénysebességnél gyorsabban. Magyarázatot kell találni a megmagyarázhatatlanra! A TÖMEG >> (tehetetlenség) >> súlyos = tehetetlen tömeg (ekvivalencia-elv) Vagy mégsem?

13 13 gravitációs tömeg: a testből kiindulva az egész világegyetemre hat. tehetetlen tömeg: annak a válasznak a nagysága, amellyel a test a külső erők hatására reagál (nem csak gravitációs erő lehet!) >>> Azonnali visszacsatolás! Tóba dobott kő -- elektromágneses hullámok terjedése (Maxwell-egyenletek) Két terjedési irány --- a Maxwell-egyenletek két megoldása. (józan ész és időben vissza) Wheeler-Feynman-féle abszorbelmélet A visszacsatolást képező gravitációs hullámok egy része az időben visszafelé halad. Shu-Yuan Chu elmélete (University of California, 1993) A térben egymástól távoli két részecske közötti pillanatszerű korrelációt létrehozhatja egy harmadik részecske, amely a két részecske közül az egyikkel avanzsált, a másikkal retardált kölcsönhatásban áll. John Cramer (1980-ban publikált) tarnzakciós elmélete (Washington University, Seattle)

14 14 Az idő nélküli, a pszeudo-időben lejátszódó tranzakció folyamata: 1. Amikor egy részecske (elektron) rezeg, létrehoz egy mezőt, amely a jövő felé terjedő retardált (ajánlati) és a múlt felé terjedő avanzsált (visszaigazoló) hullámokból áll. 2. A retardált hullám a jövő felé halad és találkozik egy elektronnal, amely elnyeli a mező által szállított energiát. 3. Az elnyelő (abszorber) elektron ennek hatására rezgésbe jön és ezáltal egy új retardált mezőt hoz létre, amely pontosan megsemmisíti az első retardált mezőt. (az abszorber elektron jövőjében tehát egyáltalán nincs jelen retardált mező. 4. Az elnyelő (abszorber) részecske azonban negatív energiájú avanzsált hullámot is kelt, amelyik visszafelé halad az időben az emitter részecske felé. 5. A kibocsátó (emitter) részecskénél az avanzsált hullám elnyelődik, aminek hatására a részecske visszalökődik és egy második avanzsált hullámot bocsát ki a múlt irányába.

15 15 6. Ez az új avanzsált hullám pontosan megsemmisíti az abszorber által kibocsátott avanzsált hullámot. 7. A folyamat végeredménye az, hogy az eredeti emisszió pillanatát megelőzően semmiféle sugárzás nem fog az időben visszafelé haladni. CSAK az emitter és az abszorbert összekötő kettős hullám marad meg. Ennek egyik felét a pozitív energiát a jövő felé szállító retardált hullám, másik felét pedig a negatív energiát a múlt felé szállító avanzsált hullám alkotja. 8. A tranzakció egy téridőn keresztüli kézfogással befejezettnek tekinthető. Mindez Cramer szerint pszeudoidőben játszódik le. A valóságban a folyamat időtlen; minden egyszerre történik, mert a fénysebességgel terjedő jelek számára nincs szükség időre az utazásukhoz. Számukra a világegyetem bármely pontja bármely másik pontjával szomszédos.!!!!!! Ha megengedjük, hogy a hullámok mindkét fajtája (ret. és avanzs) a Világegyetem összes töltött részecskéjével kölcsönhatásba kerüljön, akkor a legnagyobb részük kiejti/megsemmisíti egymást és csak a józanésznek megfelelő retardált hullámok maradnak meg. Minden egyes töltött részecske pillanatszerűen, vagyis azonnal tisztában van saját helyzetével a Világegyetem össze többi részecskéjéhez képest. Az időben visszafelé haladó avanzsált hullámok olyan visszacsatolást hoznak létre, amely az összes töltött részecskét a teljes elektromágneses tér elválaszthatatlan, szerves részévé teszi. (elektron a laborban és az Androméda-ködben) Miért éppen a retardált hullámok maradnak meg? (lehetne fordítva is?) Mert a Világegyetem időben aszimmetrikus (Ősrobbanás > legkisebb entrópia) >>> Ha a világegyetemben csupán egyetlen elektron lenne, nem lenne képes sugározni (a Mach-elv értelmében még tömege sem lenne). Ha két elektron lenne, akkor már képesek lennének sugározni, de csak egymás irányába. Ha a világegyetemben az anyag eloszlása nem lenne egyenletes, akkor e miatt bizonyos irányokban kisebb, más irányokban nagyobb lenne a sugárzás elnyelésének a valószínűsége (pl. a rádióantennák nem sugároznának minden irányban egyenletesen). PSZEUDO IDŐ

16 16 Pszeudóidő következményei: 1. Kétréses kísérlet. Minden kisugárzott foton (vagy elektron) már a kisugárzás pillanatában tudja, hogy mikor és hol fog elnyelődni => A kétréses kísérlet mindkét résén egyidejűleg, fénysebességgel áthaladó valószínűségi hullámok mindegyike már a kibocsátása pillanatában tudja, hogy milyen detektor vár rá a kísérleti berendezés túloldalán. (Befagyott világegyetem: a foton szemszögéből sem a térnek, sem az időnek nincs semmi jelentése; minden ami valaha volt, vagy bármikor lesz, az pontosan most van.) 2. Schrödinger macskája, és annak kiscicái. Egy befejezett tranzakció csak egyetlen lehetőséget enged meg valóságosként (vagy él, vagy elpusztult). A hullámfüggvény összeomlásának nem kell megvárnia, hogy egy megfigyelő belenézzen a ládába! Nincs olyan időszak, amikor a macska ambivalens állapotban lenne. NINCS szükség megfigyelőre sem! 3. Aspect kísérlet. A két fotont kibocsátani készülő gerjesztett atom, különböző irányokba, különböző polarizációs állapotú retardált (ajánlati) hullámokat bocsát ki.

17 17 A tranzakció csak akkor fejeződik be, azaz a fotonokat ténylegesen csak akkor sugározza ki, ha a megfelelő abszorber-pár a visszaigazoló hullámot (időben visszafelé haladva) visszaküldi a kisugárzó atomnak. A fotonok kisugárzódnak, megfigyelik őket (kettős detektálás), függetlenül a két detektálás távolságától. Lehetetlen, hogy az atom olyan fotonokat sugározzon ki, amelyek állapota nem felel meg a detektor által meghatározott abszorpciós állapotnak. (ha a visszaigazoló hullám nem felel meg egyik megengedett polarizációs állapotnak sem, akkor a tranzakció nem jön létre, a foton nem sugárzódik ki). Az egész folyamat pszeudóidőben történik. MESSZEMENŐ következtetések: Kísérleti tapasztalataink arról győznek meg bennünket, hogy az Univerzum nem lokális. Eddigi tudásunk alapján érthető, hogy egy nem lokális Univerzum eseményeit egy nem lokális, Speciális Információ vezérli. Einstein, Podolsky, Rosen, Bohm, Bell, Aspect, és az idők során a területen dolgozó sok más kutatók munkájának legmeglepőbb eredménye, hogy fel kell adnunk a lokalitást. A részecskék, bár nagy távolság választja el őket egymástól, véletlenszerűen, de mégis összehangolt módon viselkednek. Kvantumos kapcsolat egyesíti ezeket, és a köztes tér, legyen bármilyen nagy- nem csökkenti egymástól való kvantummechanikai függésüket.

paradoxonok a modern fizikában Dr. Héjjas István

paradoxonok a modern fizikában Dr. Héjjas István paradoxonok a modern fizikában Dr. Héjjas István 1 A modern fizika voltaképpen ezoterikus tudomány!!! miért? 1. Olyan jelenségekkel (is) foglalkozik, amelyeket képtelenségeknek tartunk, mivel ellentmondanak

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

Kooperáció és intelligencia

Kooperáció és intelligencia Kooperáció és intelligencia Tanulás többágenses szervezetekben/2 Tanulás több ágensből álló környezetben -a mozgó cél tanulás problémája (alapvetően megerősítéses tanulás) Legyen az ágens közösség formalizált

Részletesebben

Forgómozgás alapjai. Forgómozgás alapjai

Forgómozgás alapjai. Forgómozgás alapjai Forgómozgás alapjai Kiterjedt test általános mozgása Kísérlet a forgómozgásra Forgómozgás és haladó mozgás analógiája Merev test általános mozgása Gondolkodtató kérdés Összetett mozgások Egy test általános

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája. Horváth András SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. szeptember 29.

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája. Horváth András SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. szeptember 29. A mechanika alapjai A pontszerű testek dinamikája Horváth András SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. szeptember 29. Bevezetés Newton I. Newton II. Newton III. Newton IV. 2 / 27 Bevezetés Bevezetés Newton I.

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 26 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam gimnázium szövegértés Előállítás ideje: 27.3.. 12:28:21

Részletesebben

Pozitron-emissziós tomográf (PET) mire való és hogyan működik?

Pozitron-emissziós tomográf (PET) mire való és hogyan működik? Pozitron-emissziós tomográf (PET) mire való és hogyan működik? Major Péter Atomoktól csillagokig, 2011. nov. 10. Vázlat Mi az hogy Tomográf? (fajták, képek) Milyen tomográfok vannak, miért van ennyi? Milyen

Részletesebben

A jelenség magyarázata. Fényszórás mérése. A dipólus keletkezése. Oszcilláló dipólusok. A megfigyelhető jelenségek. A fény elektromágneses hullám.

A jelenség magyarázata. Fényszórás mérése. A dipólus keletkezése. Oszcilláló dipólusok. A megfigyelhető jelenségek. A fény elektromágneses hullám. Fényszórás mérése A jelenség magyarázata A megfigyelhető jelenségek A fény elektromágneses hullám. Az elektromos tér töltésekre erőhatást fejt ki. A dipólus keletkezése Dipólusok: a pozitív és a negatív

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 12 KRISTÁLYkÉMIA XII. KÖTÉsTÍPUsOK A KRIsTÁLYOKBAN 1. KÉMIAI KÖTÉsEK Valamennyi kötéstípus az atommag és az elektronok, illetve az elektronok egymás közötti

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Történeti áttekintés Ernest Rutherford (1911) Rutherford alfa részecskéket tanulmányozott 1898-tól (ő fedezte fel őket). 1909-ben egy kísérlet során

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

Puskás Tivadar Távközlési Technikum

Puskás Tivadar Távközlési Technikum 27 Puskás Tivadar Távközlési Technikum Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam szakközépiskola matematika Előállítás ideje: 28.3.6. 6:48:31 197 Budapest,

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Épületvillamosság laboratórium Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével.

A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével. A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével. Eszközszükséglet: kaloriméter fűtőszállal digitális mérleg tanulói tápegység vezetékek

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

MIÉRT SIKERESEK A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK?

MIÉRT SIKERESEK A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK? o Családi vállalkozások mérettől függetlenül azok a vállalkozások, amelyek irányításában a tulajdonos (alapító) mellett o Legalább 1 családtag részt vesz, o Valamint a család tulajdoni hányada meghatározó,

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály 5. osztály Írd be az ábrán látható hat üres körbe a 10, 30, 40, 60, 70 és 90 számokat úgy, hogy a háromszög mindhárom oldala mentén a számok összege 200 legyen! 50 20 80 Egy dobozban háromféle színű: piros,

Részletesebben

Játékok (domináns stratégia, alkalmazása. 2016.03.30.

Játékok (domináns stratégia, alkalmazása. 2016.03.30. Játékok (domináns stratégia, Nash-egyensúly). A Nashegyensúly koncepciójának alkalmazása. 2016.03.30. Játékelmélet és közgazdaságtan 1914: Zermelo (sakk) 1944. Neumann-Morgenstern: Game Theory and Economic

Részletesebben

Reológia 2. Bányai István DE Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék

Reológia 2. Bányai István DE Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék Reológia 2 Bányai István DE Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék Mérése nyomásesés áramlásra p 1 p 2 v=0 folyás csőben z r p 1 p 2 v max I V 1 p p t 8 l 1 2 r 2 x Höppler-típusú viszkoziméter v 2g 9 2 testgömb

Részletesebben

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Álmokkal indulunk Már egész kis korban, óvodásként is van arról elképzelésünk, mivel szeretnénk foglalkozni, ha egyszer felnövünk. Álmokkal indulunk az iskolapadba, az iskolapadból

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

Kockázatelméleti alapfogalmak: bizonytalanság. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék

Kockázatelméleti alapfogalmak: bizonytalanság. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék 2. Elõadás Kockázatelméleti alapfogalmak: bizonytalanság és kockázat. A kockázatok csoportosítása Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék A folyamatokat kísérõ bizonytalanság p 1 Várt eredményhez

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve)

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Házi dolgozat Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Dátum: (aktuális dátum) Tartalom Itt kezdődik a címbeli anyag érdemi kifejtése...

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK

A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK - 1 - A FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉTELEINEK TÉMAKÖREI 2015. MÁJUSI VIZSGAIDŐSZAK 1. Newton törvényei Newton I. törvénye Kölcsönhatás, mozgásállapot, mozgásállapot-változás, tehetetlenség,

Részletesebben

Atomfizika I. Az anyagszerkezetről alkotott kép változása Ókori görög filozófusok régi kérdése: Miből vannak a testek? Meddig osztható az anyag?

Atomfizika I. Az anyagszerkezetről alkotott kép változása Ókori görög filozófusok régi kérdése: Miből vannak a testek? Meddig osztható az anyag? Atomfizika I. Az anyagszerkezetről alkotott kép változása Ókori görög filozófusok régi kérdése: Miből vannak a testek? Meddig osztható az anyag? Platón (i.e. 427-347), Arisztotelész (=i.e. 387-322): Végtelenségig

Részletesebben

Relatív és abszolút. Relatív és abszolút. Tartalom. Megjegyzés

Relatív és abszolút. Relatív és abszolút. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Mit jelent az, hogy relatív és abszolút? Milyen változatos helyeken jelennek meg ezek a természetben, az emberben és a társadalomban? Megjegyzés A relatív és abszolút fogalma a könyv egyik elve.

Részletesebben

Lendület, lendületmegmaradás

Lendület, lendületmegmaradás Lendület, lendületmegmaradás Ugyanakkora sebességgel mozgó test, tárgy nagyobb erőhatást fejt ki ütközéskor, és csak nagyobb erővel fékezhető, ha nagyobb a tömege. A tömeg és a sebesség együtt jellemezheti

Részletesebben

VASÚTI PÁLYA DINAMIKÁJA

VASÚTI PÁLYA DINAMIKÁJA VASÚTI PÁLYA DINAMIKÁJA Dynamics of the railway track Liegner Nándor BME Út és Vasútépítési Tanszék A vasúti felépítmény szerkezeti elemeiben ébredő igénybevételek A Zimmermann Eisenmann elmélet alapján

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2015. április A beutazó jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 2015-ben 20,2 millió külföldi turista látogatott Magyarországra, számuk 17,0%-kal nőtt 2014-hez

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet, igazgató: Szöllősi János, egyetemi tanár

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet, igazgató: Szöllősi János, egyetemi tanár Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet, igazgató: Szöllősi János, egyetemi tanár Biofizikai Tanszék (1. félév) vezető: Panyi György, egyetemi

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Kőkút út 7., Hrsz.: 2939/1 3200 GYÖNGYÖS MAGYARORSZÁG INGATLAN SZ.: 008 2011. július Rev.01 Page 1 of 6 Megye Régió Heves Mátra / Gyöngyös Lakosság száma Kb. 35.000 Autópálya csatlakozás

Részletesebben

Földrajzi helymeghatározás

Földrajzi helymeghatározás A mérés megnevezése, célkitűzései: Földrajzi fokhálózat jelentősége és használata a gyakorlatban Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: narancs Szükséges eszközök: GPS készülék, földgömb, földrajz atlasz,

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

Molekuláris motorok működése

Molekuláris motorok működése Biológiai molekuláris motorok és kapcsolók Molekuláris motorok működése Osváth Szabolcs Semmelweis Egyetem kapcsoló: A hatása a biológiai rendszerre az állapotától függ. Ha visszabillentik az eredeti állapotába,

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem 1/8 A halmaz alapfogalom, tehát nem definiáljuk. Jelölés: A halmazokat általában nyomtatott nagybetu vel jelöljük Egy H halmazt akkor tekintünk

Részletesebben

7 mestermű társasjáték Kódszám: SZMDP-0527292. MÚZEUM+ DESIGNPÁLYÁZAT. ERDÉLYI ÁGOSTON 7 MESTERMŰ Kódszám: SZMDP-0527292 PÁLYAMŰ RÉSZLETEI

7 mestermű társasjáték Kódszám: SZMDP-0527292. MÚZEUM+ DESIGNPÁLYÁZAT. ERDÉLYI ÁGOSTON 7 MESTERMŰ Kódszám: SZMDP-0527292 PÁLYAMŰ RÉSZLETEI MÚZEUM+ DESIGNPÁLYÁZAT ERDÉLYI ÁGOSTON 7 MESTERMŰ Kódszám: SZMDP-0527292 PÁLYAMŰ RÉSZLETEI Bevezető Az elmúlt években három különböző, saját alkotású társasjátékom jelent meg partnercég gondozásában, és

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozás

Vállalkozásfinanszírozás Vállalkozásfinanszírozás Területei Pénzügyi tervezés Beruházás finanszírozás Hitelintézeti eljárás Pénzügyi tervezés a vállalkozásnál tervezés célja: bizonytalanság kockázat csökkentése jövőbeli események,

Részletesebben

Dr. Schuster György. 2014. február 21. Real-time operációs rendszerek RTOS

Dr. Schuster György. 2014. február 21. Real-time operációs rendszerek RTOS Real-time operációs rendszerek RTOS 2014. február 21. Az ütemező (Scheduler) Az operációs rendszer azon része (kódszelete), mely valamilyen konkurens hozzáférés-elosztási problémát próbál implementálni.

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

Jelek tanulmányozása

Jelek tanulmányozása Jelek tanulmányozása A gyakorlat célja A gyakorlat célja a jelekkel való műveletek megismerése, a MATLAB környezet használata a jelek vizsgálatára. Elméleti bevezető Alapműveletek jelekkel Amplitudó módosítás

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Fedélzeti elektromos rendszer

Autóipari beágyazott rendszerek. Fedélzeti elektromos rendszer Autóipari beágyazott rendszerek Fedélzeti elektromos rendszer 1 Személygépjármű fedélzeti elektromos rendszerek 12V (néha 24V) névleges feszültség Energia előállítás Generátor Energia tárolás Akkumulátor

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 15 XV DIFFERENCIÁLSZÁmÍTÁS 1 DERIVÁLT, deriválás Az f függvény deriváltján az (1) határértéket értjük (feltéve, hogy az létezik és véges) Az függvény deriváltjának jelölései:,,,,,

Részletesebben

Természettudomány. 1-2. témakör: Atomok, atommodellek Anyagok, gázok

Természettudomány. 1-2. témakör: Atomok, atommodellek Anyagok, gázok Természettudomány 1-2. témakör: Atomok, atommodellek Anyagok, gázok Atommodellek viták, elképzelések, tények I. i.e. 600. körül: Thálész: a víz az ősanyag i.e. IV-V. század: Démokritosz: az anyagot parányi

Részletesebben

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt 2016 ban még nagyobb hangsúlyt kapnak az e kereskedelmeben az okostelefonok. 2015 ben még

Részletesebben

MIT VÁR EL A PSZICHOLÓGUS A JÓ KRESZTŐL? ARANYOS JUDIT közlekedés szakpszichológus

MIT VÁR EL A PSZICHOLÓGUS A JÓ KRESZTŐL? ARANYOS JUDIT közlekedés szakpszichológus MIT VÁR EL A PSZICHOLÓGUS A JÓ KRESZTŐL? ARANYOS JUDIT közlekedés szakpszichológus KRESZ: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, 1975 óta: rendeletekbe foglalt szabálygyűjtemény, mely a közlekedést

Részletesebben

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás 2002-2010: stabil szponzorációs részarány Televíziós reklámbevételek

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem / 40 Fogalmak A függvények értelmezése Definíció: Az (A, B ; R ) bináris relációt függvénynek nevezzük, ha bármely a A -hoz pontosan egy olyan

Részletesebben

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített)

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Az eljárás meghatározza, hogy a fogyasztók a vásárlás szempontjából lényeges terméktulajdonságoknak mekkora relatív fontosságot tulajdonítanak és megadja a tulajdonságok

Részletesebben

B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását. B.Q1.A a víz ph-ja = [0,25 pont]

B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását. B.Q1.A a víz ph-ja = [0,25 pont] B feladat : Ebben a kísérleti részben vizsgáljuk, Összpontszám: 20 B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását B1 A tej pufferkapacitása

Részletesebben

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar A diplomás pályakövetés eredményei és a lehetséges fejlesztési irányok DPR Szakmai nap 2011. október 17. Horváth Judit A vizsgálat reprezentativitása

Részletesebben

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78%

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78% Minőségi mutatók Kiskereskedelmi mutatók (Internet) Megnevezés: Új hozzáférés létesítési idő Meghatározás: A szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek, az esetek 80%ban teljesített határideje. Mérési

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2013. Zoltánfy István Általános Iskola 6772 Deszk, Móra F. u. 2. OM azonosító: 200909 Telephely kódja: 005. Telephelyi jelentés

FIT-jelentés :: 2013. Zoltánfy István Általános Iskola 6772 Deszk, Móra F. u. 2. OM azonosító: 200909 Telephely kódja: 005. Telephelyi jelentés FIT-jelentés :: 2013 6. évfolyam :: Általános iskola Zoltánfy István Általános Iskola 6772 Deszk, Móra F. u. 2. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános iskolai képzéstípusban a 6. évfolyamon

Részletesebben

A nyugalomban levő levegő fizikai jellemzői. Dr. Lakotár Katalin

A nyugalomban levő levegő fizikai jellemzői. Dr. Lakotár Katalin A nyugalomban levő levegő fizikai jellemzői Dr. Lakotár Katalin Száraz, nyugalomban levő levegő légköri jellemzői egyszerűsített légkör modell állapotjelzői: sűrűség vagy fajlagos térfogat térfogategységben

Részletesebben

Számviteli elemzéshez mutatók

Számviteli elemzéshez mutatók Számviteli elemzéshez mutatók 1 Cégek helyzetének elemzése Információforrás: E-cégjegyzék (tevékenység, tulajdonosok, telephely, könyvvizsgálat, FB) Cégközlöny (felszámolás, végelszámolás, csődeljárás)

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály 5. osztály Ha egy négyzetet az ábrán látható módon feldarabolunk, akkor a tangram nevű ősi kínai játékot kapjuk. Mekkora a nagy négyzet területe, ha a kicsié 8 cm 2? (A kis négyzet egyik csúcsa a nagy

Részletesebben

Az élet színesben Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Az élet színesben Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2013 szeptember 04. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Milyen lehetett az élet színesben? A történelem egyes időszakairól,

Részletesebben

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS]

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 2010. Eötvös Loránd Szakközép és Szakiskola Molnár István [MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 1 A hajlításra való méretezést sok helyen lehet használni, sok mechanikai probléma modelljét vissza lehet vezetni a hajlítás

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből 1. Feladatok a dinamika tárgyköréből Newton három törvénye 1.1. Feladat: Órai kidolgozásra: 1. feladat Három azonos m tömegű gyöngyszemet fonálra fűzünk, egymástól kis távolságokban a fonálhoz rögzítünk,

Részletesebben

Az atom felépítése, fénykibocsátás (tankönyv 68.o.- 86.o.)

Az atom felépítése, fénykibocsátás (tankönyv 68.o.- 86.o.) Az atom felépítése, fénykibocsátás (tankönyv 68.o.- 86.o.) Atomok, atommodellek (tankönyv 82.o.-84.o.) Már az ókorban Démokritosz (i. e. 500) úgy gondolta, hogy minden anyag tovább nem osztható alapegységekből,

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

Kockázatkezelés és biztosítás

Kockázatkezelés és biztosítás Kockázatkezelés és biztosítás Dr. habil. Farkas Szilveszter PhD egyetemi docens, tanszékvezető Pénzügy Intézeti Tanszék Témák 1. Kockáztatott eszközök 2. Károkozó tényezők (vállalati kockázatok) 3. Holisztikus

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Mérleg 2014.01.01-2014.12.31

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Mérleg 2014.01.01-2014.12.31 AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság Mérleg 2014.01.01-2014.12.31 Cégnév: AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zrt. Székhely: 1091 Budapest, Üllői út 1. Cégjegyzékszám:

Részletesebben

PHANTOM PILÓTAKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ

PHANTOM PILÓTAKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ PHANTOM PILÓTAKÉPZÉSI ÚTMUTATÓ További információ: Vigyázat Kor FIGYELEM! a forgó alkatrészek sérülést okozhatnak Ez a termék 18 éves kor alatt nem használható. Kérem olvassa el a Gyors Kezdo Útmutatót

Részletesebben

Észlelési verseny éjszakai forduló. Tudnivalók

Észlelési verseny éjszakai forduló. Tudnivalók Észlelési verseny éjszakai forduló Tudnivalók 1. Két kérdés lesz, mindkettő 25 pontot ér. 80 perced van ezek megoldására, amelyből: (a) 25 perc a kérdés elolvasása és megfigyelésre történő felkészülés

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Funkcionális függés, normál formák

ADATBÁZIS-KEZELÉS. Funkcionális függés, normál formák ADATBÁZIS-KEZELÉS Funkcionális függés, normál formák KARBANTARTÁSI ANOMÁLIÁK beszúrási anomáliák törlési anomáliák módosítási anomáliák DOLG_PROJ(Dszsz, Pszám, Dnév, Pnév, Órák) 2 MÓDOSÍTÁSI ANOMÁLIÁK

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának potenciális partnerei Helyi vállalkozások Kiskunmajsa Város Önkormányzata számára a lehetséges vállalati partnerek feltérképezéséhez

Részletesebben

Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében

Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében Táblagépes alkalmazások a gyógypedagógiai gyakorlatban súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében Aknai Dóra Orsolya IKT MasterMinds Kutatócsoport doraorsolya@gmail.com IKT eszközök alkalmazása a gyógypedagógiában

Részletesebben

Jelölje meg (aláhúzással vagy keretezéssel) Gyakorlatvezetőjét! Györke Gábor Kovács Viktória Barbara Könczöl Sándor. Hőközlés.

Jelölje meg (aláhúzással vagy keretezéssel) Gyakorlatvezetőjét! Györke Gábor Kovács Viktória Barbara Könczöl Sándor. Hőközlés. MŰSZAKI HŐTAN II.. ZÁRTHELYI Adja meg az Ön képzési kódját! N Név: Azonosító: Terem Helyszám: K - Jelölje meg (aláhúzással vagy keretezéssel) Gyakorlatvezetőjét! Györke Gábor Kovács Viktória Barbara Könczöl

Részletesebben

diákmelléklet én ÉS A VILÁG 5. évfolyam 135

diákmelléklet én ÉS A VILÁG 5. évfolyam 135 diákmelléklet én ÉS A VILÁG 5. évfolyam 135 D1 1. Kérdőív Válaszolj az alábbi kérdésekre a legjobb tudásod szerint, karikázd be az általad leginkább elfogadott válasz betűjelét! 1. Mit jelent az a szó,

Részletesebben

A hasznos élettartamot befolyásoló egyes tényezők elemzése a Tedej Zrt. holstein-fríz állományánál

A hasznos élettartamot befolyásoló egyes tényezők elemzése a Tedej Zrt. holstein-fríz állományánál Hódmezővásárhely 2015 DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI KÖZPONT MEZŐGAZDASÁG,- ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTENYÉSZTÉSTANI TANSZÉK Tanszékvezető: Prof. Dr. Komlósi István egyetemi

Részletesebben

Kombinatorika. 9. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Kombinatorika p. 1/

Kombinatorika. 9. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Kombinatorika p. 1/ Kombinatorika 9. előadás Farkas István DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék Kombinatorika p. 1/ Permutáció Definíció. Adott n különböző elem. Az elemek egy meghatározott sorrendjét az adott

Részletesebben

Egységes jelátalakítók

Egységes jelátalakítók 6. Laboratóriumi gyakorlat Egységes jelátalakítók 1. A gyakorlat célja Egységes feszültség és egységes áram jelformáló áramkörök tanulmányozása, átviteli karakterisztikák felvétele, terhelésfüggőségük

Részletesebben

Egy El Classico tanulságai

Egy El Classico tanulságai Egy El Classico tanulságai Kovács Gyula Andego Tanácsadó Kft. DM Open Analítika a sportban Breaking El Classico Az El Clásico egy labdarúgó-mérkőzés Spanyolország két legsikeresebb labdarúgóklubja, az

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

1. Prefix jelentések. 2. Mi alapján definiáljuk az 1 másodpercet? 3. Mi alapján definiáljuk az 1 métert? 4. Mi a tömegegység definíciója?

1. Prefix jelentések. 2. Mi alapján definiáljuk az 1 másodpercet? 3. Mi alapján definiáljuk az 1 métert? 4. Mi a tömegegység definíciója? 1. Prefix jelentések. 10 1 deka 10-1 deci 10 2 hektó 10-2 centi 10 3 kiló 10-3 milli 10 6 mega 10-6 mikró 10 9 giga 10-9 nano 10 12 tera 10-12 piko 10 15 peta 10-15 fento 10 18 exa 10-18 atto 2. Mi alapján

Részletesebben

Műveltségi vetélkedő 2012

Műveltségi vetélkedő 2012 Gárdonyi Géza Műveltségi vetélkedő 2012 Idén emlékezünk Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulójára. Intézményünk, a Kultúrház és Könyvtár méltóképpen kíván megemlékezni hazánk egyik legolvasottabb írójáról.

Részletesebben