A Klímanagykövetség Egyesület bemutatja: Palántázó Csemeték

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Klímanagykövetség Egyesület bemutatja: Palántázó Csemeték"

Átírás

1 A Klímanagykövetség Egyesület bemutatja: Palántázó Csemeték Kik vagyunk? A 2010-ben alapított Klímanagykövetség Egyesület a British Council által indított klímaváltozással foglalkozó projekt folytatása. Egy egyedülálló szakmai-közösségi modell. Tagjai egyetemisták, vállalkozók, közalkalmazottak, környezetkutatók, formatervezők, közgazdászok, kommunikációs szakemberek és még számos terület és szakma képviselői, akik felismerték a tudásmegosztásban és a közösségi aktivitásban rejlő lehetőségeket egy közös cél a klímavédelem- mentén. Mivel foglalkozunk? Az Egyesület programjain keresztül szeretné felhívni a figyelmet a tudatosságra, a közöny- pazarlás-felelősség hármasára, mindezt fiatalos stílusban, radikális hangnem nélkül. A környezeti nevelés társadalmi térhódításába és fontosságába vetett hittel tevékenykedünk gyermekotthonokban és olyan projektekben, mint a Porzó Korzóbelvárosi növénysimogató tanösvény létrehozása. Palántázó Csemeték Ez egy olyan komplex pedagógiai program, amely a gyermekotthonok lakóit vonja be a közös kertészkedésbe, miközben a kertek kialakításán és az ehhez kapcsolódó szakmai tanácsadáson túl a környezeti nevelést, az elmélyült, valós fejlődést mutató munkát és a hálózatépítést állítja középpontba. Mi a projekt célja? Elsősorban az intézményi kertészkedés elősegítése és terjesztése. A környezeti nevelés révén a lakók ismereteinek bővítése, szociális készségeik fejlesztése, társadalmi integrációjuk előmozdítása, tágabb és szűkebb környezetük ápolása. Fontos, hogy segítő hozzáállásunk ne pusztán egyszeri alkalmat, hanem hosszú távú, élménydús, rendszeres jelenlétet jelentsen. Víziónk az önfenntartásra nevelés, a környezettudatos szemlélet kialakítása, az otthonokon belüli közösségek erősítése. Ki a célcsoport? A Palántázó Csemeték projekt alapvetően a gyermekotthonokra koncentrál, a kertészkedés szezonalitásával és az intézmények működési rendjével összhangban, a helyi problémák tudatosítását követően. A célcsoportba a gyermekotthonokban élő, marginalizáltnak tekinthető kis- és fiatalkorúakból tartoznak.

2 Kikkel? Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok Cseppkő Gyermekotthon Bolyai Gyermekotthon Breznó közi Egység Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok Soroksár u alatti telephely Hogyan történik? A projekt megvalósulását számos szakmai vonal jelenléte határozza meg. A gyermekotthonok felkutatását követően felmérjük az intézmény igényeit és adottságait. Elkészítjük a kertterveket és a hozzájuk kapcsolódó pedagógiai programot. A közösen kidolgozott elképzeléseket, a foglalkozások sűrűségét és tartalmukat egyeztetjük az otthonokkal, végül megtörténik a kertek kialakítása a gyerekek bevonásával. A nyári szezonban közösen gondozzuk a kerteket, de akad olyan otthon is, ahol egy-egy nevelő veszi kezébe az irányítást. A rendszeres foglalkozásokon olyan élményszerű ismeretátadásra törekszünk, amellyel kellő motivációt adunk a későbbiekben a veteményesek önálló fenntartására. Milyen formában valósul meg? Az egyesületi szinten létrehozott terveket, az otthonokhoz tartozó projekt-koordinátorok (otthononként 2 fő) valósítják meg. Szerepük az egyesület és az otthon közötti kapcsolattartással, az ültetések, foglalkozások időpontjának, tartalmának meghatározásával kezdődik és a foglalkozások megtartásával, dokumentálásával zárul. A kertek kialakításában az Egyesület teljes tagsága részt vállal. Fontos, hogy az ültetések minden esetben a gyerekek jelenlétében és segítségével történjenek, a későbbi felelősségvállalás, érdekeltség kialakításának érdekében. Többek között így válnak képessé a zöldségfogyasztás folyamatának átlátására (az ültetéstől, a fogyasztásig) is. A további foglalkozások kisebb csoportokban, a koordinátorok vezetésével zajlanak. Tudástár- Kinek és miért? augusztusában, három év tapasztalatával a hátunk mögött, a tudásmegosztás eszméjében bízva mutatjuk be tevékenységünket az intézmények vezetői, munkatársai számára. Összegezzük eddigi munkánkat. S bízunk abban, hogy a már meglévő gyakorlati tudásunk újabb és újabb személyeket, intézményeket ösztönöz cselekvésre.

3 Czinki Zsuzsi Jó nézni, ahogy nőnek a növények, s hogy a gyerekek is örülnek a kezük nyomán létrejövő fejlődésnek. A legjobb terep ahhoz, hogy megtapasztalják: egy kis törődés csodákra képes. Gyertyán Fruzsina Tájépítészként mindig is érdekelt az ember és természet kapcsolata. Azt gondolom, hogy a fenntartható jövőt a mai gyerekeknél kell kezdeni, és ehhez a környezeti nevelés nagyon fontos. Annak pedig külön örülök, hogy a PCS-n keresztül nem csupán tudást és érdeklődést, hanem önbizalmat, törődést és jövőképet is adhatunk az otthonokban élő gyermekeknek. Koltai Tamás Örömmel álltam rendelkezésre Gáspárné Krisztina kérése 3 éve, amikor az első kertet terveztük. Ebben az évben ezt követte még 3. Nem volt kérdés, hogy a programot folytatni szeretnénk, hiszen ekkor már több otthonvezető hallott a kezdeményezésről. Intenzív párbeszéd kezdődött, miként lehet országos hálózattá bővíteni a konyhakert hálózatot. Motivációként hat, amikor látható a gyerekek öröme, többszörösen hátrányos helyzetükben igyekszünk pluszt nyújtani.. Mohai Ágnes Vonzanak a szélmalom-harcnak tűnő szituációk, valós problémákra valós tettekkel adott válaszok. A Cseppkőben egyszerre váltam a formálás mozgatójává és a formált anyaggá a gyerekek által. Valami megmozdult.

4 Szabó Gábor Felüdít, ha a srácokkal együtt lehet alkotni. Jó látni, amikor a gyerekek segítő munkájával megépül egy tábori asztal, pad, pár deszkából néhány magaságyás. Tóth Nelli "A föld nagy szerelmem, és szeretek minden hozzá kapcsolódó munkát. Az, hogy ebben a projektben lehetőséget teremtünk arra, hogy gyermekotthonokban lakó gyerekek ismerhetik meg a kerti munkákat és a konyhakerti növényeket, külön öröm." Vértesi Maya "Kötéltáncot járunk a Nyugat és Balkán között, hiszek a hosszú távú tervezésben, de abban is, hogy a jelenben meg kell tenni, amit meg tudunk. Sokat ültettünk, beszélgettünk és foglalkoztunk állami gondozottakkal, és láttam a mosolyokat, amiket a csapat egymásra villantott nyakig földesen. Mindenkinek csak egy élete van, hogy jót adjon és jót kapjon."

5 Felütés A Palántázó Csemeték olyan gyermekekre koncentrál, akik valamilyen szempontból társadalmi kirekesztés áldozatai, a városi létből adódóan kevesebbet érintkeznek a természettel, a nyári időszakban viszont állandó jelenlétükkel képesek a kertek gondozására. A projekt tervezése során ezért figyelmünk a budapesti gyermekotthonokban élő megközelítőleg 1300 fős hátrányos helyzetű, veszélyeztetett csoportra esett. A fiatalok többsége serdülőkorú, így szocializációs nehézségeik miatt- mindennaposak az identitással, személyiségfejlődéssel és a teljesítménnyel kapcsolatos problémák. Társadalmi integrációs esélyeik javításához, a szocializációs hiányok kompenzálásához, komplex iskolán kívüli tevékenységekre van szükség. Leginkább olyan program nélkülözhetetlen, amely képessé teszi őket az önálló életvitelre, fejleszti a készségeiket és formálni tudja jövőképüket. A kert, mint pedagógiai módszer A kertekre lehet egyszerűen úgy is tekinteni, mint a jól ápolt környezet jelzésbójái, ám a Klímanagykövetség Egyesület ennél árnyaltabb funkciókat rendel a Palántázó Csemeték projekt során létesített veteményesek mellé. Egyrészt megtermeljük a friss zöldségeket és fűszereket a helyi konyhára- hozzájárulva ezzel is az egészségesebb étkezéshez-, másrészt a környezeti nevelés révén az otthon lakói élményekkel gazdagodva új ismereteket szerezhetnek a természetről, a fenntartható létről. A projekt kapcsán kiemelkedő szerepe van annak,

6 hogy a hátrányos helyzetű gyerekek saját termelő, produktív tevékenységükön keresztül másfajta önképet alakíthatnak ki, amely nem a társadalom margóján jeleníti meg őket, hanem aktív, környezetüket és jövőjüket formáló, a természettel harmóniában élő emberként, a kertészkedő közösség fontos tagjaként. A környezettudatos szemlélet, magatartás, s így az életvitel kialakulása mintaadással és tapasztalati tanulással érhető el. Megmutatni és megértetni folyamatokat, valamint összefüggéseket, egyet jelent azzal, hogy képessé tesszük őket a problémák és jelenségek átlátására és megoldására. Láttatni azt, hogy amit fogyaszt, milyen folyamatokon keresztül jött létre, a munka iránti alázatra, a tulajdon megbecsülésére serkent, ok- okozati viszonyok tisztánlátásához vezet. A kertekben szerezhető tudás kiegészíti és erősíti az iskolarendszerű oktatás nyújtotta ismereteket, miközben intenzitását, mélységét tekintve összehasonlíthatatlan a formális keretekre jellemző tudásbirtoklással, hiszen az élményszerzésen, játékokon keresztül történő tanulás készségeket fejleszt. A foglalkozásainkon alkalmazott kooperatív módszerek magasabb szintű belső motiváltságot teremtenek, így mélyebb elsajátításra lehet számítani. Az ismerethez csatolt élmények pedig képesek bármikor előhívni a játékba épített indirekt tudáselemeket. Mivel a játékban való részvétel együttműködést feltételez, a társas kompetenciáik mellett fejlődik problémamegoldó-, és kommunikációs készségük, ami a későbbiekben a tárgyi tudásuk proaktív használatát is segíti. A termésért végzett lelkes munkájukkal megtanulnak felelősséget vállalni tetteikért, a közösségért, hozzájárulnak saját környezetük kulturált kialakításához. Egy olyan közeg formálódik így, amelyet magukénak érezhetnek, amibe lehet, sőt van is beleszólásuk. Így válhat szép lassan a gyermekotthon szó otthonná a fejükben; saját lakóhelyükké, amihez kötődnek.

7 A foglalkozásokra kidolgozott pedagógiai programunknak messzemenően hitelesnek kell lennie. Minden körülmények között illeszkednie kell az elképzeléseinkhez, küldetésünkhöz, erősítenie kell a kert mondanivalóját. A pedagógiai módszerek kiválasztásakor fontos, hogy nem pusztán játékok kert-mellettiségéről legyen szó, hanem kertre, közösségre szabott részletesen végiggondolt koncepcióról. A tervezéskor figyelembe kell venni a gyerekek sajátosságait, ismereteit, és természetesen saját céljainkat - milyen ismeretanyagot szeretnénk elmélyíteni, mely készségek fejlesztését érezzük szükségesnek. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy egyes gyerekek verbális kifejezésben erősebbek, mások alkotás közben tudnak kiteljesedni. Eltérőek a megismerési, tanulási módszereik. Ezek szerint variáljuk a feladatokat, hogy mindenki megtalálja a hozzá illeszkedő tevékenységet, sikerélménye legyen valamelyik foglalkozáson. Érdemes olyan összetett feladatokat kidolgozni, amelyekben többféle készségfejlesztés keveredik. Így egy időben és térben egészíthetik ki egymást a gyerekek, ami a másik jobb megismeréséhez, erősségeinek feltárásához vezet. Megnyerni őket az ügynek? A kisebbek esetében szinte sosem jelent problémát az aktivizálás. Élvezik a kint tölthető időt, a föld túrását, az ízek megtapasztalását. A kamaszok azonban többnyire hiábavalónak, feleslegesnek és kínosnak érzik a kertészkedést. Nem látják, hogy a kertben tölthető idő és a közös munka mit adhat hozzá saját énképükhöz. Nem érzik életkorúkhoz illőnek a kerti feladatokat. Ezért számukra olyan kiegészítő elfoglaltságokat válasszunk (például: salátakészítés), amelynek hozadékát, hasznosságát saját magukon érezhetik ban a Cseppkő Gyermekotthonban éppen a kamaszok bevonására találtuk ki a kerti bútorok építését. Míg a kertek gondozását az óvodásokkal, kisiskolásokkal végeztük, addig a fa megmunkálásában, a padok összeállításában az idősebb korosztály vett részt heteken keresztül. Fontos, hogy megtapasztalják, sokkal többet tudhatnak meg magukról, társaikról egy-egy foglalkozás, azaz hasznos időtöltés alkalmával, mintha csak lézengenének az otthon területén. Ehhez azonban elengedhetetlen a korábban már említett tudatos és igényes foglalkozás koncepció. Fontos, hogy ne

8 alkalomszerű legyen egy-egy tevékenység, hanem egymásra épülő (és mélyülő), ne csapongó, hanem adott íven mozgó. A közös munka során életkori sajátosságoknak megfelelő, ám eltérő intenzitású, speciális szituációk is adódhatnak, esetünkben adódtak is, amelyekre érdemes körültekintően felkészülni. A gyermekotthonokban élő fiatalok számára égető, aktuális problémaként jelenik meg a birtoklás fogalma. Mi az enyém, mi a tiéd, a sajátomért mit teszek, a másét eltaposom-e vagy sem? A kertben közösen eltöltött pillanatok bővelkedtek olyan szituációkban, amelyek a tulajdonnal kapcsolatos eltérő nézetek miatt mediációra szorultak. A Cseppkő Gyermekotthonban e birtoklási attitűdre reflektálva alakítottuk ki a kisebb közösségekhez tartozó magaságyás konyhakerteket és a teljes otthon által közösen fenntartott hátsó veteményest. Jutalmazzunk, de hogyan? A nevelési folyamatok során a gyerekek tevékenységére válaszreakció érkezik. Ezek a kontrollok erősítik meg a cselekedeteket pozitív vagy épp negatív irányba. Utat mutatnak, jelzik a továbbiakban merre érdemes haladni, mit érdemes kerülni. Formája és módja azonban széles skálán mozoghat, ösztönözni lehet többek között tárgyi jutalommal, vagy éppen élményekkel. Hatásai természetesen a különböző módoknak eltérőek. A közös munka kezdetén gyakran elhangzott a kérdés, hogy mit hoztatok nekünk, majd az évek során megtanulták a gyerekek, hogy felesleges kérdezni, csokira nem számíthatnak tőlünk. El kellett telnie jó néhány hónapnak ahhoz, hogy természetessé váljon: jutalom a cselekvés, a közös pillanatok, a beérett termés, vagy éppen egy plusz mese a remek szakértelmű locsolásért, egy órával több jelenlét részünkről az esti órákban. Az évek során azt vettük észre, hogy a gyermekotthonok támogatásának igenis létezik egy aktív társadalmi bázisa. Önkéntesek, adományok jönnek-mennek, mindig feltűnik szerencsére valaki, aki szívesen segít. Ebben a forgatagban azonban nehéz felcseperedni. A fiatalok csak állnak középen. Nézik. Nehéz megítélniük, kikben bízhatnak, ki marad, ki megy tovább lassan, hosszútávon kire lehet egyáltalán számítani. Ennek tudatában figyeltünk arra, hogy az otthonokhoz társított koordinátorok testesítsék meg az állandóságot, a megbízható jelenlétet. Értéket közvetíteni és társadalmi beilleszkedést segíteni valós, következetes normák átadásával lehet, amelyet a velük foglalkozó egyéneknek egész lényükkel sugallniuk kell. A nevelőnek/önkéntesnek/koordinátornak, bárkinek, aki velük foglalkozik, olyan bizalmi közeget kell megteremtenie, amelyben tisztázottak a kommunikációs szabályok, a gyerekek versengéstől mentesen dolgozhatnak együtt, hátrahagyva a teljesítménnyel kapcsolatos szorongásaikat.

9 Az elmúlt évek tapasztalata A Sztehlo Gábor és a Cseppkő utcai Gyermekotthonban 2012-ben létrehozott kertek pilotként funkcionáltak, azaz az első gyakorlati próbái voltak annak, hogy miként működnek elképzeléseink a gyakorlatban ban már az előző év tapasztalatai alapján, a korábbiakban kiépített kapcsolatok mellett a Breznó Gyermekotthont is segítettük. A korábbi évhez képest, ekkor, nagyobb hangsúlyt tudtunk fektetni a pedagógiai programok megvalósítására ben a Sztehlo Gábor Gyermekotthon 4 intézményével, a Cseppkő Gyermekotthon 120 fős otthonával és a Soroksári úti értelmi fogyatékos és mozgássérült gyermekek otthonával dolgoztunk együtt. A kertek optimális kialakítása 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium Zöldforrás pályázatán elnyert támogatásból történt Gyertyán Fruzsina beszámolója A Klímanagykövetség Egyesület első évre kitűzött célja az volt, hogy felmérjük, mire van igény a gyerekek és nevelők részéről, mi működik, hol vannak a buktatók, és vajon milyen hatással lesz a gyermekekre a kertészkedés. Először a Sztelho Gyermekotthonokba, később pedig a Cseppkő Gyermekotthonba látogattunk el, hogy közösen előkészítsük az első veteményeskerteket. Első alkalommal a kertek felásása, majd a magok és palánták beültetése volt a feladat, később pedig játékos, környezeti nevelési programokkal tértünk vissza az otthonokba. Már a kert felásásánál akadtak nehézségeink: a Cseppkőben kiderült, hogy az 5 cm talaj alatt kemény agyagcserép-réteg rejtőzik, amit alig lehetett feltörni, a terméketlenségéről nem is beszélve. A slag pedig nem ért el a kertig, így vödörben kellett az öntözővizet hordani bár ezt a gyerekek kifejezetten élvezték. Az első tanulság tehát, hogy kertlétesítés előtt meg kell vizsgálni a praktikus szempontokat: a talajt, a benapozottságot, az öntözési lehetőséget, stb.

10 Az első évben a zöldségekkel kezdtünk, hiszen sok közülük szinte biztos siker (pl. bab, kukorica, burgonya). A fajtákat előre kiválasztottuk, és összeállítottuk az ültetési sémát úgy, hogy a szomszédos növényfajták jó hatással legyenek egymásra. Helyet kaptak a veteményeskertben ismert zöldségek tájfajtái, és szinte elfeledett haszonnövények is (pl. izsóp, mángold, borágó). A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták a változatos kinézetű magokat és palántákat, és rögtön lehetőségünk volt elmesélni pl. a gyökér szerepét, vagy a sziklevél mivoltát. A kertek termékenysége később nagyban a gyerekek lelkesedésén és a nevelők hozzáértésén múlott volt otthon, ahol alig pár növényke élte túl az első két hónapot, de olyan is, ahol minden napra megtermeltek egy fej salátát és pár paradicsomot. Fontos észrevétel, hogy ahol a kezdetekben sok törődést kapott a kert, és hamar termést hozott, a sikerélmény tovább bátorította a gyerekeket a folytatásra. Látogatásainkkor igyekeztünk a veteményeshez kapcsolódó játékokkal közelebb hozni a gyerekekhez a természetet. A megtervezett programokat azonban sokszor rögtönzött feladatok váltották fel, mert a megjelentek létszáma, életkora, tudása és figyelme minden alkalommal változott. Néha váratlanul keveset, máskor meglepően sokat tudtak a gyermekek a témákról kinek a kő és a krumpli közötti különbséget, kinek pedig az egyéves és évelő növények közötti különbséget kellet magyarázni. A figyelem megtartása pedig mindenki erejét kikezdte. Megtanultuk, hogy minél több önkéntes megy az otthonokba, annál jobban megoldható, hogy mindenkinek a saját szintjéhez illő feladatot adhassunk. Fontos tapasztalat volt az is, hogy gyakran mi önkéntesek voltunk a figyelem középpontjában, nem a foglalkozások, amikkel készültünk. Az otthonok lakói mindent tudni akartak az egyetemünkről, munkahelyünkről, testvéreinkről, párkapcsolatunkról, és gyakran pár óra leforgása alatt barátokká vagy szerepmodellekké váltunk. A személyes kötődésnek megvolt a hatása: a későbbi alkalmakkor emlékeztek, mit kértünk tőlük, és büszkén mutatták a kertben megtermelt zöldségeket. Az első évet összesítve annyit lehet mondani, hogy a kertek és a programok sikere az elvárásainkhoz mérten változó volt ugyan, de minden otthonból azt a visszajelzést kaptuk, hogy folytassuk, ez jó. Több kell a jelenlétünkből, a játékos-nevelő feladatokból, a kertészkedésre való ösztönzésből. Azok a gyerekek, akik lelkesen végigcsinálták az évet, vitathatatlanul sokat profitáltak belőle, a kevésbé aktívak pedig érdeklődőbbé váltak.

11 ban már kevésbé kellett a kapcsolatépítésre koncentrálnunk, hiszen adott volt a Cseppkő és a Sztehlo Gyermekotthonnal kialakult együttműködés. Ezen felül pedig a Breznó Gyermekotthon jelezte részvételi szándékát. Tudtuk, hogy mit szeretnénk. Láttuk, hogy kikkel tudunk együttdolgozni. Hova mit érdemes vetni, milyen feltételek mellett tud működni a program. Hát nekiláttunk. Az időjárás ugyan nem kedvezett, hosszú telünk volt, hűvös tavasszal, így az ültetésekre meglehetősen későn tudtunk sort keríteni. A szezont azonban eredményesen zártuk. Kialakult az Egyesületen belül is egyfajta hatékony munkamegosztási rendszer, javult a terméshozamunk, nőtt a gyerekek motivációja, már vártak minket. A Breznó Gyermekotthonban történtek A Sas-hegy lábánál található gyermekotthon kis létszámú közösség, aktív, elhivatott nevelő testülettel, és önkéntes gárdával, segítőkkel. Ennek megfelelően jelenlétünk az előzetes egyezetések és szakmai tanácsadás mellett néhány alkalomra szorítkozott. Ekkor magaságyásokat építettünk, palántáztunk és fűzfa alagutat készítettünk a kisebbek örömére.

12 A Sztehlo Gyermekotthonban történtek A Sztehlo Gyermekotthonnal való együttműködésben négy helyszínen alakítottunk ki veteményest (Törökbálint, Budaörs és a Budakeszi út). A családias hangulatú tagotthonok mindegyikében akad egy-két lelkes lakó és néhány őket támogató nevelő, akik sokat dolgoznak a kertek fenntartásán. Korábbi tapasztalataik alapján képesek önállóan a rutinszerű feladatok átlátására, valamint a következtetések levonására, mit érdemes következő évben ültetni, mely növényeken termett a legtöbb finomság és mivel bajlódtak feleslegesen sokat. Montvai Zsolt (Sztehlo Gábor Gyermekotthon- nevelő) tapasztalatai és gondolatai a projekt kapcsán Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát. (Martin Luther) Érdeklődtek a gyerekek a kertészkedés iránt? Mindig az volt a tapasztalatom, hogy a gyerekek egy jelentős hányada bevonható, a kicsinyek különösen. Amikor Budaörsön felvetettem a gondolatot, hogy mit szólnának hozzá, ha kertészkednénk, ugyanis el vannak szabadulva a gyomok, nem volt kérdés, hogy csatlakoznak-e. Valamit ott kell tennünk! A kilenc éves K meg is sértődött volna, ha ő nincs benne a csapatban. Minket nehéz lebeszélni arról, hogy tevékeny életet éljünk. A nyári melegben kifejezetten jó program az öntözés az esti órákban, amikor már garantáltan nem égetjük le a növényeket. A gyerekek lelkesedését az is mutatja, hogy egyikőjük még gipszelt lábbal is eljött. Amíg a többiek locsoltak, neki megterítettünk az almafa árnyékában és onnan bíztatta társait limonádét iszogatva.

13 A citromfű tea Különösen örülök, ha kimegy egy kisgyerek a kertbe és azt látom, hogy leveleket dörzsölget. Keresi az ismerős illatokat. Ami bőségesen jelen van az például a citromfű, a lekülönbözőbb részeken üti fel a fejét. A tea elkészítésére várakozással tekintettek a gyerekek. A levelek lecsípegetésére és a forrázatra úgy figyeltek, mint valami kémiai kísérletre. Érdeklődve várták vajon mi bugyog ki a laborban. A gyerekek efféle kíváncsiságát érdemes fenntartani. Kertből a tányérra A paradicsomnak volt a legnagyobb sikere, nem csak szépen termett, de sokféle is volt. Reggelihez és vacsorához gyakorta szedtünk belőle. Különösen fontosnak tartom azt, hogy a betakarítási munkát is a gyerekekkel együtt végezzük, más különben nincs értelme. Amikor sülteket készítünk, akkor például szedünk kakukkfüvet, paradicsomos ételekbe pedig rozmaringot. Gyakran használunk zöldfűszereket a mintakertből. Kert, mint közösségformáló tevékenység A bevonhatóság szempontjából fontos tényező a szocializáció. Gyerekkoromban faluhelyen nevelkedtem, az iskolában nekünk a gyakorlati foglalkozás egy mintakertnek a fenntartása volt. Nyaranta pedig gyakran vettünk részt mezőgazdasági munkákban, tehát mi teljesen máshogy szocializálódtunk. Ennek persze volt hátránya is, azonban kétség kívül előnyei közé sorolható, hogy a munka során szoros barátságok szövődtek. Még mindig van olyan barátom, akivel gyerekkoromban együtt jártunk ki a földekre. Egy biztos: fontos a munka iránti alázat. Később, ha egy ásót a kezembe adtak már nem ért sokként. Belső motivációk, külső tényezők Minden pedagógus, illetve gyermekkel foglalkozó felnőtt legalább annyi motivációt kap a gyermektől, mint amennyit ő nyújt. Az a dolgom, hogy segítsem őket abban, amiben tehetségesek, és ami iránt érdeklődést mutatnak. Úgy vélem a projekt során döntő az emberi tényező. A kert adottságain túl is érdemes mindent megpróbálni a siker érdekében, ugyanis fontos a példamutatást. Véleményem szerint a gyerekek a kertészkedésből csak profitálhatnak. Van ennek valamiféle terápiás hatása is, túl azon, hogy ismeretszerzés és hasznos időtöltés.

14 A Cseppkő Gyermekotthonban történtek A 120 fős intézmény, ugyan kisebb lakóközösségekre bomlik, ám az itt élő gyerekek heterogén közegben nőnek fel. Életkori eltérésükből adódóan, az idősebbek mintaadása miatt is, nehezebb őket motiválni, mint a kisebb családias hangulatú gyermekotthonok lakóit ben a Klímanagykövetség Egyesület éppen ezért a Cseppkő Gyermekotthonban érezte legnagyobb szükségét az aktív jelenlétnek. Foglalkozásaink tartalmát az alábbi táblázatban összegeztük:

15 Időpontok Tevékenység Leírás Cél április 28. Magvetés Közös ültetés a gyerekekkel Későbbi felelősségvállalás megalapozása május 15., 30. Locsolás, állapotfelmérés Kertek közös bejárása Munkafolyamatok megismerése június 2. Palánta és Napraforgó ültetés Kert végleges formájának kialakítása A kerthez kapcsolódó alapvető szabályok tisztázása június 8. Locsolás, állapotfelmérés Kert rendben tartása a kisebbekkel A kert gondozási folyamatainak megismerése június 16. Ismerkedő foglalkozás A beavató, könnyed játékok során megtanuljuk egymás nevét, beazonosításra Közösségformálás kerülnek újabb és újabb növények június 25. Borsószüret Az első termés szüretelés, közös Gyerekek ismereteinek pontos feltérképezése feldolgozása Birtoklás, mint problémakör július 6. Hűtőmágnes készítés Egy zöldségektől hemzsegő mese által Finom motorikus készségek fejlesztése, önálló generált alkotófolyamat (Dekorgumiból alkotásra nevelés zöldségek formázása) július 24. Zöldséges twister Játék az általunk újragondolt zöldséges Újabb zöldségek megismerése, készség fejlesztés, twisterrel kommunikációs kooperációs készségek javítása Az idősebb korosztály bevonása, újabb augusztus 10., 14., 26. A kert közvetlen közelében található Kerti pad építése munkafolyamatok megmutatása (csiszolás, fúrás, szeptember 5. közösségi tér létrehozása festés) október Madáretető készítés Palackokból, tégelyekből madéretető készítése, etetés szabályainak tisztázása A madarak közös etetése közösségformálást eredményez

16 2014. A fejlődés és a fejleszthetőség mértékét és határait immáron jól ismerve 2014-től a Cseppkő, Sztehlo Gyermekotthonok lakóival megkezdett közös munka kiteljesedését vártuk. Az eddig felmerült akadályok közös áthidalása közben megtörtént a célcsoport elmélyült megismerése. Így a gyermekotthonok helyi specifikumainak alapos feltérképezése garantálta a valós igényekhez való igazodást. Bíztunk benne, hogy az erőfeszítések, élmények és a közösen eltöltött aktív pillanatok amellett, hogy kézzel fogható ismeretanyaggá alakulnak, a gyerekek szociális és emocionális fejlődését is eredményezik. A kertek optimális kialakítása 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium Zöldforrás pályázatán elnyert támogatásból történt.

17 Cseppkő Gyermekotthon A szezon megkezdésekor a közös hátsó kert újbóli kialakítása mellett egyaránt hangsúlyt fektettünk a házak mellé rendelt 2X1 méter széles magaságyások elkészítésére is. Míg a közös hátsó kert továbbra is várta a dolgos kezeket, addig a házankénti magaságyások kifejezetten a célzottabb gondozás színhelyeivé válva, mástípusú felelősségvállalási módot tettek lehetővé. A házak melletti konyhakertekbe a mindennapi igényeket szolgáló fűszernövényeket, valamint paprikát és paradicsomot ültettünk. A hátsó kert pedig a kevesebb gondozást és nagyobb területet igénylő növények táptalaja (borsó, hagyma, napraforgó, kukorica) lett. A tavalyi év meghatározó tapasztalata az otthonban található föld minősége, s így annak nehezített művelése volt. A Zöldforrás támogatási összegből megvásárolt 20 m 3 trágyázott termőföld garantálta az idei bőséges termést, s így a gyerekek sikerélményét is. A foglalkozások ütemének kialakítása közben két új elemet vezettünk be az eddig megszokott kertészkedésfoglalkozás dinamikába. Szempont volt, hogy a fiatalok újabb és újabb folyamatokat és összefüggéseket ismerjenek meg. A szezont a beltéri magról palántaneveléssel kezdtük, s a növények feldolgozásával és hasznosításával zártuk. Sztehlo Gábor Gyermekotthon A kerttervek elkészítése után májusban szereztük be a tervezett növényeket. A változatosság gyönyörködtet elve alapján válogattunk az epertől a különböző saláta fajtákig. A folyamatos termésérés érdekében a legtöbb vetőmagból több fajtát is választottunk, hogy mindig legyen miből falatozni. A választékot kiegészítettük málnával, egressel, ribizlivel olyan gyümölcsökkel, amelyeket több évig élvezhetnek a gyerekek, valamint fűszernövényekkel is, hiszen közülük jó néhány évelő. Május végétől következett az ültetések kálváriája. A palántázás a rossz időjárásnak köszönhetően többször is meghiúsult. Végül a négy helyszínen július elejéig sikerült kialakítani a kiskerteket: kettőt Budaörsön, egyet Törökbálinton, egyet pedig a Budakeszi úton. A helyszínek mindegyike más és más paraméterekkel rendelkezik ennek megfelelően igyekeztünk kialakítani a növények összetételét. Az eltérés a környezeti adottságokon kívül a gyerekek létszámában és lelkesedésében is megmutatkozik. Törökbálinton a fiatalok már önműködően tevékenykednek a kertben.

18 Foglalkozás a Budaörsi Gyermekotthonban Az augusztusi foglalkozáson nyolc gyermek vett részt közel azonos korosztályból (7-10 éves). Az otthon területén lévő kert megérkezésünkkor burjánzott a beérett terméstől. A foglalkozást ennek mentén kezdtük el egy bevezető beszélgetéssel (kik vagyunk, honnan jöttünk, miért érkeztünk, ki gondozza rendszeresen a növényeket, miért jó ha az embernek saját kertje van). A válaszaikból lelkesedés sugárzott, illetve látszott, hogy egyáltalán nem tartják haszontalannak az önellátó növénygondozást. A foglalkozást barkóbával folytattuk. Egy általuk választott zöldséget rajzoltak. Egymás hátára ragasztva 5 perc állt mindenkinek a rendelkezésére, hogy rájöjjön, mi szerepel a hátán lévő lapon. A zöldségek tulajdonságait (szín, alak, íz) járták körbe a kérdezz-felelek során. A játékból azonnal képet kaptunk arról, hogy milyen mélyek az ismereteik. Következett a színkereső játék. A megadott szín alapján kellett keresniük csapatonként egy-egy növényt/ ágat/ élettelen tárgyat az udvaron, amit bemutattak nekünk. Kiderült számukra, hogy milyen színek fordulnak elő ritkábban, illetve sűrűbben. A játék alatt folyamatosan beszélgettünk a témáról. Itt a csapatokra való bontást ők maguk kérték, ami összeszokottságra és nyitottságra vall. Végül egy időjárás-jelzőt készítettünk. Mindenki olyan lapot kapott, aminek egyik sarkában ki volt vágva egy kör negyede. Az üres lapra újságpapírokból kivágott zöldségeket ragasztottak, majd rajzolva töltötték fel a maradék

19 felületet. Mivel egy képzeletbeli kertet készítettünk, így csak azok a haszonnövények kerültek fel rá, amit szeretnek. Az alkotás végén egy külön kör alakú sablonra időjárási elemeket (napos, szeles, esős, havas) rajzoltak, amit Milton-kapoccsal rögzítettünk a lapok hátuljára. Így vált folyton állíthatóvá a jelző az aktuálisan uralkodó időjárás szerint. Célunk volt, hogy olyan tárgyat készítsünk velük, amit később is elő tudnak venni (ez esetben akár minden nap). A foglalkozást gyerekek kérésére fogócskával zártuk. Foglalkozás a Budakeszi úti Gyermekotthonban A hűvösvölgyi otthon kis közösség, közülük kilencen vettek részt a nyárvégi foglalkozáson. Életkori szempontból vegyes csoport alakult: három lány (16 éves), 5 kicsi (7-10 éves), és egy 4 éves kislány. Az itt található kert kicsi, de ápolt. Saját elmondásuk szerint inkább a nevelők gondozzák, ők maguk ritkán foglalkoznak a veteményessel. Így arra irányoztuk a foglalkozást, hogy lankadó érdeklődésüket újra felkeltsük, és hogy a vegyes korosztály megtalálja a közös pontot és kooperációt. Bevezetésképpen egy hangulatoldó beszélgetést kezdeményeztünk, mivel a nagyobbak nyomás hatására jöttek a foglalkozásra. Személyes élményekről, a kert hasznosságáról, az étkezés színesítéséhez hozzájáruló zöldségekről és fűszernövényekről beszélgetve már a nagyobbak is feloldódtak. Itt kihangsúlyoztuk a tinédzsereknek, hogy olyan feladat részesei lesznek hamarosan, amiben segíteniük kell majd a kicsiknek. Felelősséggel és egyben feladattal ruháztuk fel őket, amitől rögtön eloszlott bennük minden kétely Az alkotáshoz két csoportra bomlottak. Egy-egy kartonlapra kellett megálmodniuk a természet egy részletét, amelybe veteményes kerteket helyeztek el. Az alapanyagokat az udvaron való keresgélés során gyűjtötték össze. A nagyobbak koordinálása alatt a kicsik is teljes értékűen kivették részüket a terepasztal elkészítéséből. Mindig jött egy új megvalósításra váró ötlet. Két órán át készültek a makett asztalok, végig kitartó ötleteléssel, csapatmegbeszéléssel, anyaggyűjtéssel. A végeredmény mindenkit elégedettséggel töltött el, így a célunkat-motiválást- elértnek tekinthetjük.

20 Foglalkozás a Törökbálinti Gyermekotthonban A törökbálinti ház hat gyermek otthona. A szeptemberi foglalkozáson arra fókuszáltunk, hogy az ültetett növényeket részletesebben megismerjük, és olyan felhasználási módokat (étel készítése) adjunk a kezükbe, amelyek egyszerűek, és később maguk is fel tudják eleveníteni. Átvettük a kertben megtalált fűszernövények hatóanyagait, felhasználási lehetőségeit és hatásait. Végül egy olasz előételt bruschettát- készítettünk, amelyet a vacsora során közösen elfogyasztottunk. A foglalkozást a kertben zártuk, segítő kérdésekkel átbeszéltük, hogyan kell egy haszonkertet a téli időszakra felkészíteni és tavasszal milyen munkálatokkal kell kezdeni a kert kialakítását. A már elszáradt töveket kihúztuk és összegyűjtöttük. Soroksári úti gyermekotthon Együttműködésünk a Soroksári úti gyermekotthonnal az idei évben kezdődött el. A partnerség kihívás volt mindkét fél számára. Az otthon külsősökre bízta a terep újragondolását, és egyúttal keretet nyújtott a gyerekekkel való közös munkára. Az Egyesület tagjai pedig speciális célcsoporttal találták szembe magukat. Az otthonban értelmi-, és testi sérült gyerekek laknak. A fős közösség tagjai 5-15 évesek. Többségük önállóan mozog, de akad olyan is, aki segítségre szorul, tolókocsival közlekedik. A közös projekt tervezésekor figyelembe kellett venni, hogy ez egy zárt közösség, kötöttebb programokkal. A nevelők jelenléte feltétlenül szükséges egy-egy foglalkozás kapcsán.

21 A nagyforgalmú út mellett a gyerekekre szabott kerti fejlesztőjátékokkal ugyan idilli, számukra élhető, füves udvar fogad, a környezet további javítása még mindig lehetséges. A terepen nem volt veteményesnek alkalmas terület, így június során 5 db 2x1m-es magaságyást készítettünk, amibe termőföld került. Az ágyásokba különböző fűszernövényeket, valamint paradicsom és paprika palántákat ültettünk. A kert kialakításánál fontos volt, hogy olyan növényeket ültessünk, amiket a szaglás, tapintás segítségével könnyen tudnak memorizálni, valamint olyan feladatokat találjunk ki, melyekben a gyerekek a kertészkedő közösség teljes értékű tagjaként jelenhetnek meg, sikerélményt biztosítva számukra. Az első foglalkozás alkalmával nem tudtuk, hogy mire számítsunk. A nevelők igyekeztek felkészíteni minket, hogy nem fogunk tudni majd minden gyerekkel találkozni, és azokkal sem biztos, hogy gördülékeny lesz a kommunikáció, akik részt vesznek a foglalkozáson. Szóval izgultunk, de belevágtunk. Ahogy kiértünk a kertben várt már minket az 5 fős kiscsapat, egy végtelenül szimpatikus nevelővel. Eltérő intenzitással, de végül minden gyerek figyelme először ránk, majd ezen keresztül a kertre irányult. Fűszernövényeket morzsoltunk, szagoltunk és kóstoltunk. Kis segítséggel és finom rávezetésekkel sikerült megállapítaniuk, hogy az ízekkel és szagokkal milyen ételekben találkoztak korábban. A fűszer szekció után a közös gazolás következett, végül desszertként egy kis paprikaevés, közvetlenül a bokrokról leszakítva, valóban új élményt nyújtva az otthon lakóinak. Biztató visszajelzések voltak ezek, izgatottan várjuk, hogy mit tudunk közösen felépíteni jövőre ezzel a speciális, új célcsoporttal.

22 Tapasztalatok összegzése és javaslatok A Palántázó Csemeték program nem hiába működik már három éve. Folyamatosak a megkeresések, az intézmények részéről állandónak mutatkozik az igény a kertek és a környezeti nevelés iránt. A Klímanagykövetség Egyesületben pedig mindig akadnak olyan lelkes tagok, akik szívügyüknek érzik a projektet és a gyerekekkel való foglalkozást. Azt azonban el szoktuk mondani minden érdeklődő számára, hogy ez egy erőteljes kísérlet, ami állandó jelenlétet igényel, fizikai erőpróbával, egy gyakorlatias problémákkal kikövezett folyamatosan változó úton. Mindenkit arra ösztönzünk, hogy vágjon bele! Kezdeményezzen! Előtte azonban tájékozódjon, járja körbe a szituációt. Készüljön fel egy hosszú, kitartó munkára, ahol a gyerekekkel töltött idő bővelkedni fog meglepetésekben, élményekben, s olyan pillanatokban, amikor tetten érhető a fejlődés az egyénen, vagy éppen a teljes közösségen. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kertek abban az esetben működőképesek, ha állandó, rendszeres jelenlétet tudunk biztosítani. Külső impulzusként ugyan lendületet adunk a nevelőknek és a gyerekeknek, de aligha érhető el az önállósodás, ha az otthonban nincs olyan személy, aki sajátjának érezné a kertet. Elengedhetetlen az a

23 fajta nevelői mintaadás, amelyik nem ránehezedő plusz teherként értelmezi a kertet, hanem a tanulás, hasznos időtöltés újabb színtereként, ahol nap, mint nap lehet közösen tenni-venni. Az együttműködések során törekszünk a folyamatos egyeztetésekre. Nevelőtestületi gyűlésekre járunk, annak érdekében, hogy pontosan ismerjük a felénk mutatkozó igényeket. A gyerekek bevonása pedig már a tervezési fázisban is fontos számunkra, bízva abban, hogy így a sajátjuknak fogják tekinteni például az épülő padokat. A foglalkozásokra az önkéntesség elve alapján várjuk a csatlakozni vágyókat. A kertészkedés nem lehet kötelező program. A belső indíttatásból elkövetett gazolás, közös percek, mindig eredményesebbek, így újabb s újabb személyeket motiválnak. Amennyiben az otthon célja a magas terméshozam, a helyi konyha ellátása, vagy éppen az eladásra termelés érdemes egyéb társadalmi programok bevonásával megvalósítani a kertek fenntartását. Hiszen a gyerekek nagy méretű terület gondozásánál elkedvetlenednek. Minden esetben figyeljünk a terület adottságaira, lelkesen felesleges terméketlen földet művelni. A Palántázó Csemeték egy szerelemgyerek. Hirtelen jött, menet közben tanuljuk el mi is a csínját-bínját, hogyan is kellene ezt igazán jól csinálni. Évről évre cseperedik, komolyodik, változik és fejlődik. Nevelni nem könnyű. A felelős, aki egy ilyen projektbe belevág a szép pillanatok, a megható momentumok mellett, legyen felkészülve a fárasztó, fizikai terhelésre, a háttérben tomboló adminisztratív munkára, a rendszeres és kitartó idő- és energiaráfordításra, és az agyban és lélekben felmerülő neccesebb helyzetek megoldására, sőt a bakikra is. Mert bizony ez mind benne van. Ennek ellenére, emiatt meg amúgy is: nagyon szeretjük.

24 Környezetismeretes játékok feladatgyűjteménye Havas Péter (szerk.): Kisiskolások környezeti nevelése- Réce füzetek 1., Alapítvány a Magyarországi Környezeti Nevelésért, Budapest, 1993 Labanc Györgyi (szerk.): Óvodások környezeti nevelése- Réce füzetek5., Alapítvány a Magyarországi Környezeti Nevelésért, Budapest, 2001 Különleges hely Minden gyermek egyedül van a természetben. Találjanak egy számukra különleges területet. A feladatok : Tegyen egy mezítlábas sétát a területén, jegyezze le mit tapasztalt! Adjon nevet a területednek! Keresse meg azt a pontot, ahonnan legszebb a kilátás és rajzolja le! Keresse meg honnan hallja legjobban a természet hangjait jegyezze le az első 5 hangot, amit hallott, próbálja meg kitalálni honnan eredhetnek a hangok! A saját különleges területéről készítsen egy részletes térképet. Utána odaadják másoknak, akiknek meg kell keresni ezt a területet. Keressük meg a térképen a helyet, ahol most vagyunk. Miket találunk a közelben? Hány méter magasan vagyunk? Van-e folyó a közelben? Milyen távolságban? Madzaggal mérjünk le, hasonlítsuk össze távolságot, szemléltessük a méretarányt! Felfedezés Szeretnél, ha találna idegenek érkeztek bolygónkra, van egy lista, amit meg kell figyelniük és magukkal vinniük az útra: légköri mintát, nylon zacskóban valami, ami iható búvóhely valami, ami növekszik emberi élet bizonyítékai valami, ami már nem él repülő élőlényekre utaló bizonyíték valami, ami segíti a növények növekedését életjel valami, ami kemény valami, ami ehető valami, ami lágy

25 A közös gond Ez a közös gond a népesség növekedése és a források fogyatkozása. A kérdés: magánakció, vagy együttműködés, a legtöbb egyéni haszon, vagy a források közös felügyelete. Ebben a szimulációban a gyerekek lehetőséget kapnak ennek a problémának az átélésére. Ez fogja bemutatni a probléma lényegét, amit egyébként nem biztos, hogy el tudnak képzelni. Szükség lesz négy diákonként egy tálra (ez fogja a tavat jelképezni) és sok mogyoróra (ezek lesznek a halak). Csak annyi információt közölj velük, amennyi az induláshoz feltétlenül szükséges! A probléma és a lehetséges megoldások a játék közben fognak a felszínre kerülni. Oszd fel a tanulókat négyes csoportokra, és adj minden csoportnak egy tálat és 16 halat! A játék célja, hogy minél több halat kifogjál. Mint a tó eltartó képessége, 16 hal fér bele a tálba. A gyerekek minden 4 kifogott hal után kapnak egy pontot. Minél több halat fogsz ki, annál több pontot kapsz. A játék során kifoghatják az összes halat, néhányat, de lehet, hogy nem fogsz egyet sem. Húsz másodpercet kapnak minden egyes játékra. A tanár jelzi a játék elejét és végét. Ha marad a tóban hal, akkor a következő játékban annyival több haluk lesz, amennyi a tóban maradt. Tehát, ha négy haluk maradt a játék végére, akkor a következő játék elején nyolc haluk lesz. Azonban a tóban levő halak száma nem haladhatja meg a tizenhatot (a tó eltartó képességét). Ismételjétek meg a játékot nyolc fős csoportokkal, szimulálva ezzel a népesség növekedését. Minden más tényezőt hagyjatok a régiben. A Közös gond játék kérdései: Mekkora volt az a legnagyobb pontszám, amit egy gyerek elért? Mekkora volt az a legnagyobb pontszám, amit egy csoport elért? Miért lesz több hal a tóban, ha maradtak még halak? (Természetes feltételeket szimulált: ha nincs hal a tóban, nem fognak újak születni.) Mi történik, ha a csoport tagjai nem működnek együtt? Mi volt a legjobb stratégia a halászatoknál? (Nyolc hal minden játékban.) A gyerekek megtanulják jól kihasználni ezt a forrást. Soroljatok még fel hasonló forrásokat! Hogyan hat a népességnövekedés a természeti forrásokra, és ezek felügyeletére?

26 Napóra Kartonpapírból vágjanak ki a gyerekek egy 30 cm sugarú kört és keressenek egy 20 cm hosszú pálcát. Csináljanak a közepén egy lyukat. A pálcát a lyukon keresztül szúrják a Földbe, oda ahol egész nap süt a Nap. Figyeljenek arra, hogy a pálca függőleges legyen. Óránként rajzolják be az árnyékot a lapon! A legrövidebbet jelöljék D betűvel. Másnap csak annyi a dolguk, hogy a D-vel jelölt vonalat beállítsák É-D-i irányba. Próbálják meg kitalálni hány óra van? Mikor volt leghosszabb és legrövidebb az árnyék? Minden összefügg Fogjuk meg a fonal végét és kérjünk meg valakit, hogy nevezzen meg egy növényt. A gombolyagot gurítsuk tovább neki, majd tegyük fel a kérdést: Melyik állat eszi meg azt a növényt?. Valaki válaszol, a gombolyag továbbmegy hozzá, de már az előző játékos is tartja a fonalat. A következő kérdés: És ezt az állatot ki eszi meg? A gombolyag továbbhalad a válaszolóhoz, és így tovább, míg a helyi ökológiát egy háló jelképezi. Ezután említsünk valamilyen környezeti katasztrófát. Húzzuk meg a fonalat a hálónak azon a pontján, ahol ez rombolást végez. Ki más érzi még a rántást? És így tovább. Miért van szükségünk fára Készíteni kell egy élőlénylistát, akiknek léte a fáktól függ. Kb 6 gyerek legyen fa, állítsuk őket jó messzire egymástól. A többiek valamilyen élőlény, amelynek a léte a fától függ madár, mókus, rovar. Minden élőlény álljon oda egy-egy fához. A gyerünk felszólításra mindenkinek új fához kell rohannia, eközben azonban nem vehetnek levegőt, csak ha odaértek a másik fához. A játékot nehezíti, ha a fákat favágók kivágják. Végére mindenki egy fa körül szorong. A gyerekek mindannyian tudni fogják, hogy miért is van szükség a fákra. Felismerős játék Két csapatra osztjuk a gyerekeket. Mindenkit megszámozunk1-15-ig. Aztán a kör közepére beteszünk egy kendőre az erdőben található 15 dolgot ( pl. bükkfa levelet stb.). Aztán mondjuk, hogy bükkfalevél és 10. Ekkor a 2, 10-es számú gyerek bemegy középre és kiválasztja a bükkfalevelet, aki előbb megtalálja az nyer 2 pontot.

27 Táplálékláncok versenye Alakítsunk négy fős csapatokat, és minden gyerek hátára tűzzük fel egy-egy tápláléklánc egy-egy tagjának nevét. A csapatnak sorba kell állnia úgy, hogy a tápláléklánc tagjai megfelelő sorrendben legyenek. Eközben csak egymás hátát nézhetik. Példák a táplálékláncokra: alga vízibolha hal vidra talaj földigiliszta feketerigó macska levél hernyó kékcinke karvaly talaj növény csiga sün talaj fű pocok bagoly Noé bárkája Cédulákra írjunk állatneveket, minden név két cédulán szerepeljen. Minden gyerek kapjon egy cédulát. Mielőtt beszállnának a bárkába, meg kell keresni a párjukat, de nem szabad beszélni, csak utánozni az adott állat hangját, mozgását, stb. Baglyos, varjas Egy vonal kötélből, a két oldalán a baglyok és a varjak csapata, a két csapat mögött 5-10m-re van a ház. Ha igaz állítást mondok a baglyoknak el kell kapniuk a varjakat, mielőtt azok a házba érnek. Ha hamisat, a varjaknak kell elkapniuk a baglyokat. Ha valakit elkaptak, az átáll a másik csapathoz. Hangok a természetben Hanyatt kell feküdni és hallgatni a madárhangokat. Meddig tudunk elszámolni, amikor nem hallunk semmit. Színek és formák a természetben Párosával dolgoznak a gyerekek, minden párnak adunk egy színt és a feladat, hogy gyűjtsenek, olyan dolgokat, amik ilyen színűek, az élőket ne szedjék fel, csak írják le. A többieknek ebből kell kitalálni, milyen színt kapott a pár.

28 Egyéb játékok Állítások magadról Kell mondanod 3 állítást magadról, a 3-ból egynek igaznak kell lennie 2-nek hamisnak. A többiek tippelnek, hogy szerintük melyik igaz az 1-es, 2-es, v 3-as. Papírszigetek Ledobsz a földre jópár A4-es papírt, hogy a játékosok arra álljanak. Aztán elkezded kihúzogatni, hogy szorosabbra fogják a kört. Jó kis ismerkedős játék. Rajzolós: Párban dolgozunk, a két ember egymásnak háttal ül. Az egyik kezében üres papír van, ő rajzol. Valami egyszerű formát le kell rajzoltatni. Ezt a másik látja és ő magyarázza el a rajzolónak, hogy mit rajzoljon, de nem mondhatja ki, hogy mi van a képen, csak tájolnia szabad, hogy középre ezt stb. Ha végeztek csere. Hátra rajzolós Két oszlopban kell felállni vagy ha többen vannak 3-4-ben. A vezető rajzol az utolsó ember hátára valami egyszerű formát, azt láncban tovább kell adni. Az elsőnek pedig le kell rajzolnia egy papírra. Vajon mennyire hasonlít a kezdeti rajzhoz? Evolúció Csirke-disznó-marha-kutya-majom-ember. Hangokat kell kiadni és az egyazon szinten lévők meg kell találják egymást és kő-papír ollót kell játszani. Aki nyer egy szintet előre lép, aki veszít egyet visszalép. Felhők Pár ember a felhő. Ők egy asztalon állnak, onnan 15 méterre van még egy asztal, oda kell őket átszállítani, úgy, hogy nem érhet le a lábuk a földre. De 2 módszert nem lehet használni, minden felhőnél újat kell kitalálni.

29 Hazai jó példák SZAMÓCA Kiskertész Tanoda A Szamóca Kiskertész Tanoda célja közelebb hozni a gyerekeket a természethez, a növény és állatvilág sokszínűsége által. Idén a Füvészkerttel együttműködve öt hónapos programsorozatot indítottak "Világ körüli utazás növényekkel címmel. A foglalkozásokat minden második szombaton 10 és 11 órától tartják a botanikus kertben. A szervezet műhely-foglalkozásokat is tart a fenntartható fejlődés szolgálatában óvodás és iskolás csoportoknak kedden és csütörtökön délelőtt. (Kép: Szamóca kiskertész-tanoda Facebook oldala: Miskolci Autista Alapítvány Palánta projekt A projekt célja az autizmussal élők terápiás ellátásának, foglalkoztatásának bővítése fóliasátrak építésével; zöldségek, gyümölcsök melegházas termesztésével, illetve a MAA szakáldi gazdaságának fejlesztése az állatállomány bővítésével. Ezen túl a projekt célja a specifikus ellátás magasabb szintre való emelése; amely egy terápiás kert formájában valósul meg. A termelt javakat (zöldség, gyümölcs, tojás, kecsketej, sertés- és szárnyas hús) az alapítvány főzőkonyháján használják fel. (Kép: Palánta projekt weboldala: Nemzetközi Konyhakert Nap az Első Kis-Pesti Kertben A Városi Kertek Egyesület 2013 augusztusában tartotta meg az első hazai Nemzetközi Konyhakert Napot a városi kertészkedés, illetve az otthon termelt és saját készítésű élelmiszerek népszerűsítésére. A nap során számos játékos programmal várták a gyerekeket a XIX. kerületi közösségi kertben. (Kép: XIX. kerület Kispest honlapja:

30 "Ibolyáskert" iskola- és közösségi kert A XVII. kerületi Gyurkovics Tibor Általános Iskolában sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak, akik tanulásban akadályozottak, illetve speciális készségfejlesztő szakiskolai előkészítést igényelnek. Számukra hozták létre az iskola területén a közösségi kertet, melyben kertészeti és élelmiszerfeldolgozási ismeretekre tehetnek szert a diákok. A kerületi családokkal együtt zajló közös kertészkedés nagy mértékben segíti a gyerekek integrációját a helyi társadalomba. 24:qibolyaskertq-iskola-es-koezoessegi-kert-avato&catid=41:koezoessegcivil&Itemid=82 (Kép:

31 Külföldi jó példák Eden Project Anglia egyik legtöbbet látogatott látványossága, mely kutatási és oktatási központ egyben. A hatalmas botanikus kert a természetvédelem eredményeit és jó példáit mutatja be. (Kép: Eden Project weboldala: Kids Gardening Sok-sok hasznos tipp, kinti- és benti foglalkozás-ötletek, útmutatók találhatók angol nyelven a non-profit Kertészeti Szövetség honlapján: (Kép: Kids Gardening Facebook oldala: BGEN Az angliai székhelyű Botanikus Kertek Oktatási Hálózata összeköti és szakmailag támogatja a környezeti nevelésben dolgozókat, valamint népszerűsíti a gyakorlati jellegű, növényeken alapuló oktatást. Számos cikk, kutatási anyag, konferencia-összefoglaló érhető el honlapjukon a, Resources menüpont alatt. (Kép: Koru Education weboldala:

32 Garden Mosaics Program Az amerikai Cornell University szakmai támogatásával megvalósult Garden Mosaics Program célja az idősek és a fiatalok összekötése, hogy együtt fedezzék fel a különböző növények, emberek és kultúrák mozaikját a közösségi kertekben. A résztvevők a tanulás mellett erősítik helyi közösségeiket is. (Kép: Cornell University weboldala:

33 Klímanagykövetség Egyesület Tagok Bagó Ákos, Csima Gergely, Czinki Zsuzsanna, Domokos Péter, Ferenczi Attila, Hosszú Gabriella, Jakab Kata, Kiss Anita, Koltai Tamás, Madarász Dóra, Makra Laura, Mohai Ágnes, Parizán Anna, Patkós Zita, Sáfián Fanni, Szabó Gábor, Tóth Kornélia, Vértesi Maya, Zsargó Szilvia Pártoló Tagok Benedek Gergő, Budai Edina, Farkas Éva, Friedmann Viktor, Joós Andrea Ilona, Litter Anna, Lukács Ákos, Mahr Klaudia, Nagy Richárd, Orbán Ildikó, Schleer Tamás, Simon Márta, Tóth Balázs, Vértesi Ágnes Külön köszönet: Demus Péter, Kovács Réka, Németh G. Dániel, Szalai Judit, Terray László A kertek optimális kialakítása 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium Zöldforrás pályázatán elnyert támogatásból történt.

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 02. 15.-2018. 05.

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük?

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? Hogyan növelhető az iskola megtartó ereje? Mit tehetünk a tanulói lemorzsolódás ellen? Mit tehet a család? Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? FPF konferencia 2018.02.24

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

HU01-KA

HU01-KA 2016-1-HU01-KA202-022981 Tapasztalatok a Weiss-ben Beszámoló az alkalmazásról és a fejlesztésről Iskolánk Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Készült: Időpont: Csillagvár Waldorf Tagóvoda 8200 Veszprém Szent István út 12. 2013 november 25-december 05-ig A megvalósításban résztvevő óvodapedagógusok:

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Újratervezés. Bemutatkozás:

Újratervezés. Bemutatkozás: Újratervezés Bemutatkozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megye települése Kengyel község. Szolnoktól 30 kmre található. Lakosainak száma 3700 fő, főleg idősek lakta település, sajnos a fiatalok máshol keresik a

Részletesebben

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK AZ EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

Részletesebben

Közösségi szolgálati napló

Közösségi szolgálati napló Élményeim, tapasztalataim: Közösségi szolgálati napló Név:... Oktatási azonosító:... Kedves középiskolás Diák! Bizonyára sokat hallottál már a közösségi szolgálatról, és foglalkoztat a kérdés: Miért éppen

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON

AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON AUTISTA MAJORSÁG VIDÉK ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROJEKTEK MAGYARORSZÁGON KŐVÁRI EDIT VIDÉKFEJLESZTŐ SZOCIÁLIS MUNKÁS, AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETÉSÉNEK ELNÖKE SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTETTSÉGE AUTIZMUSBAN Szint Jól

Részletesebben

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként A 2019-es szülői elégedettségmérés elemzése Óvodánk az Oktatási Hivatal által kiadott, a köznevelési intézmények tanfelügyeletéhez szerkesztett kérdőívét használja a szülői elégedettség kétévenkénti mérésére.

Részletesebben

programfüzet SOCIOAGRO Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés küzdelem a tartós munkanélküliség ellen HUSRB/1602/42/0152

programfüzet SOCIOAGRO Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés küzdelem a tartós munkanélküliség ellen HUSRB/1602/42/0152 programfüzet 2018-19 SOCIOAGRO Társadalmi vállalkozás és közösségi kertművelés küzdelem a tartós munkanélküliség ellen HUSRB/1602/42/0152 SOCIOAGRO spenót paradicsom paprika káposzta Projekt leírása A

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről A témahét résztvevője: Avastetői Általáos Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi felső tagozatos

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

8200 Veszprém, Halle utca. 3. Tel./Fax: / , 88/ KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI NAPLÓ

8200 Veszprém, Halle utca. 3. Tel./Fax: / , 88/ KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI NAPLÓ 8200 Veszprém, Halle utca. 3. Tel./Fax: 0036 88/569-880, 88/569-881 E-mail:sef@sef.hu KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI NAPLÓ Közösségi szolgálati napló Kedves Diákunk! Bizonyára sokat hallottál már a közösségi szolgálatról,

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 01. 07.-2018. 04.

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM TARTALOM A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓI... 2 MEGKÜLÖNBÖZTETŐ

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ 2017. évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA Készítette: Buza Andrea gyerekház vezető 1 Bevezetés A Biztos Kezdet program célcsoportja a hátrányos helyzetű családokban

Részletesebben

Megtartunk! A QALL Végzettséget mindenkinek! projekt hatodik regionális konferenciája Pécsett 2014.március 21. Volt egyszer egy DOBBANTÓ!

Megtartunk! A QALL Végzettséget mindenkinek! projekt hatodik regionális konferenciája Pécsett 2014.március 21. Volt egyszer egy DOBBANTÓ! Megtartunk! A QALL Végzettséget mindenkinek! projekt hatodik regionális konferenciája Pécsett 2014.március 21. Volt egyszer egy DOBBANTÓ! Budai- Városkapu Iskola, Pécs Összetett intézmény: több telephely,több

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross utca 1. Telefonos elérhetősége: 56/ vagy 06/20/

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross utca 1. Telefonos elérhetősége: 56/ vagy 06/20/ SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross utca 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK 2014. Nekünk minden gyermek fontos Szolnok Városi Óvodák A tervezés

Részletesebben

Közösségi szolgálati napló

Közösségi szolgálati napló Közösségi szolgálati napló Kedves középiskolás Diák! Bizonyára sokat hallottál már a közösségi szolgálatról, és foglalkoztat a kérdés: Miért éppen most? Miért nekem? Mire jó ez? Tudjuk és megértjük, ha

Részletesebben

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Készítette: Kiss Albert szakmai vezető 2015. február 28. A című pályázat megvalósításában a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A TANTÁRGYGONDOZÁS TAPASZTALATAI 9. SZEKCIÓ

Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A TANTÁRGYGONDOZÁS TAPASZTALATAI 9. SZEKCIÓ Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A TANTÁRGYGONDOZÁS TAPASZTALATAI 9. SZEKCIÓ Tapasztalatok sok szemszögből 1. A tantárgygondozó szaktanácsadás első tapasztalatai alapján történő átdolgozása

Részletesebben

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila

A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila A környezetvédelmi felelősségtudat kialakulása a társadalomban és a fenntartható fejlődés Kerényi Attila Debreceni Egyetem, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék Cím: 4010 Debrecen, Pf. 9., Tel: (52)

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával

Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával Részben akadálymentes?! Tapasztalatok az infokommunikációs akadálymentesítés területén létező példák bemutatásával A Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézetről röviden Kik vagyunk? Az Intézetet két fogyatékos

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

Holisztikus megközelítésben

Holisztikus megközelítésben Holisztikus megközelítésben Lehoczky János nyomán Az erdei iskola sajátos, a környezet adottságaira építő nevelés- és tanulás-szervezési egység. A szorgalmi időben megvalósuló, egybefüggően többnapos,

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek. Groska Éva mentor

Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek. Groska Éva mentor Hogyan adjuk, és hogyan fogadjuk az önkéntes tevékenységet? Önkéntes motivációk és önkéntes menedzsment elemek Groska Éva mentor Az önkéntes szemszögéből felmerülő szempontok 1. Milyen tevékenységeket

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés A tesztalany sorszáma (áldozatvállalási készség) 1 2 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 3 2 2 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 0 2 2 2 1 2 2 1 3 1 2 3 2 4 1 3 3 1 1 2 2 3 2 3 0 2 1 3 2 2 5 2 3 2 1 1 1 3

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

FÓKUSZBAN A GENERÁCIÓVÁLTÓ CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM A SZEMÉLYES VÁLLALKOZÓI MENTORÁLÁS ALPROJEKT

FÓKUSZBAN A GENERÁCIÓVÁLTÓ CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM A SZEMÉLYES VÁLLALKOZÓI MENTORÁLÁS ALPROJEKT FÓKUSZBAN A GENERÁCIÓVÁLTÓ CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK ORSZÁGOS VÁLLALKOZÓI MENTORPROGRAM A SZEMÉLYES VÁLLALKOZÓI MENTORÁLÁS ALPROJEKT A SEED Alapítványt 1990-ben hozta létre kilenc szervezet, közöttük minisztériumok,

Részletesebben

A három nap időbeosztása: 2015. május 29., péntek: 14.00-18.00 2015. május 30., szombat: 9.00-18.00 2015. május 31., vasárnap: 8.30-15.00.

A három nap időbeosztása: 2015. május 29., péntek: 14.00-18.00 2015. május 30., szombat: 9.00-18.00 2015. május 31., vasárnap: 8.30-15.00. Kedves Művészeti Tárló Közhasznú Egyesület! "Egymás terhét hordozzátok..." Gyerekek és fiatalok egyéni és csoportos fejlesztése bibliai keretű élménypedagógiai foglalkozáson keresztül A Kalandok és Álmok

Részletesebben

Vidék Akadémia a vidék jövőjéért 2012. október 16-18., Mezőtúr. Közösségi tervezés

Vidék Akadémia a vidék jövőjéért 2012. október 16-18., Mezőtúr. Közösségi tervezés Vidék Akadémia a vidék jövőjéért 2012. október 16-18., Mezőtúr Közösségi tervezés Sain Mátyás VÁTI Nonprofit Kft. Területi Információszolgáltatási és Tervezési Igazgatóság Területfejlesztési és Urbanisztikai

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu

Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Salva Vita Alapítvány 1081 Bp. Népszínház u. 17. www.salvavita.hu info@salvavita.hu Küldetésünk A Salva Vita Alapítvány célja az értelmi sérült emberek önálló életvitelének és társadalmi beilleszkedésének

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n.

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n. A projekt címe: Belebújunk maskarába farsang - témahét A projekt fő célja: A farsangi ünnepkör szimbólumainak, az ünnepkör eredetének megismertetése mellett az adott témát a lehető legváltozatosabb szemszögből

Részletesebben

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként.

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A NAP MELEGE Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A tevékenység általános leírása: A gyerekeket osszuk néhány

Részletesebben

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el.

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. Szombathely, 2013 A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. A 4540 m2 területen lévő óvodaépületet 2097 m2 kert és játszóudvar

Részletesebben

Közösségi szolgálati napló

Közösségi szolgálati napló Közösségi szolgálati napló Kedves középiskolás Diák! Bizonyára sokat hallottál már a közösségi szolgálatról, és foglalkoztat a kérdés: Miért éppen most? Miért nekem? Mire jó ez? Tudjuk és megértjük, ha

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Istókovics Nóra KE-CSPFK Művelődésszervező szak Az előadás célja: Az ICT fontosságának

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Debrecen Fenntarthatósági témahét (2018. 04.23-27.) A témahét résztvevője: Iskolánk nem végzős tanulói. (12 osztály, 713 tanuló) Időtartama: 2018.04.23.-2018.04.27.

Részletesebben

Bogáncs Tanoda Beszámoló

Bogáncs Tanoda Beszámoló Bogáncs Tanoda Beszámoló "Ha segítik a gyereket abban, hogy harmóniában legyen a természettel és önmagával, ha a gyereket minden lehetséges módon támogatják, táplálják, bátorítják, hogy természetes legyen

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születési neve: Mit nevezünk iskolai nak? Az iskolai egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam,

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Szentendre, 2013. október 28. Dr. Bodó Márton Fogalma Nemzeti köznevelési törvény A közösségi szolgálat: szociális,

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek

NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek Közösségfejlesztés Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése TÁMOP-3.2.3/B-12/1 Építő közösségek Korszerű, többfunkciós közművelődési fejlesztéseket

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK SZEREPÉRTELMEZÉSE AZ ISKOLAI SZOCIALIZÁCIÓ FOLYAMATÁBAN

PEDAGÓGUSOK SZEREPÉRTELMEZÉSE AZ ISKOLAI SZOCIALIZÁCIÓ FOLYAMATÁBAN XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 PEDAGÓGUSOK SZEREPÉRTELMEZÉSE AZ ISKOLAI SZOCIALIZÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Kurucz Orsolya Ágnes Nikitscher Péter A kutatásról

Részletesebben

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 A munkaerő-piaci esélyek javítása a kompetencia-alap alapú oktatás bevezetésével vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 3.1.3-05/1. 05/1.-2005-10-0421/1.00421/1.0 A Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola

Részletesebben

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT A TÁMOGATÁS RÉSZCÉLJA A TÁMOP 1.4.3 pályázati kiírás keretében olyan kezdeményezéseket támogattak amelyek innovatív megoldásokkal

Részletesebben

""Juhász Orsolya, Projekt103, 2015.03.30, önértékelés 10. évf. 3. csoport"" kérdőív

Juhász Orsolya, Projekt103, 2015.03.30, önértékelés 10. évf. 3. csoport kérdőív ""Juhász Orsolya, Projekt103, 2015.03.30, önértékelés 10. évf. 3. csoport"" kérdőív A kitöltők statisztikai adatai: A válaszadók létszáma: 9 Az eredmények összefoglalása 1. Kedves Résztvevő! Arra kérünk,

Részletesebben

A projekt szakmai megvalósítása

A projekt szakmai megvalósítása TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0010 pályázat Az új típusú szakképzés bevezetése a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolában A projekt szakmai megvalósítása 1.Együttműködés partnerszervezetekkel

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév

Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés tanév Sylvester mentálhigiénés, személyiségfejlesztő, Közösségi szolgálat Projekt értékelés 2014-15 tanév Aki másokat felüdít, maga is felüdül ( Példabeszédek 11.25) Amit akaratok, hogy az emberek veletek cselekedjenek,

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Eseménynaptár. Időpont Helyszín Esemény. Egyeztetés a HÖOK EFOTT-on való megjelenéséről Budapest, HÖOK

Eseménynaptár. Időpont Helyszín Esemény. Egyeztetés a HÖOK EFOTT-on való megjelenéséről Budapest, HÖOK Eseménynaptár Időpont Helyszín Esemény 2016-03-01 Budapest, HÖOK Board ülés 2016-03-03 Budapest, HÖOK Egyeztetés a Diákkedvezmény programról 2016-03-03 Budapest HÖOK Egyeztetés a HÖOK EFOTT-on való megjelenéséről

Részletesebben

Tevékenységi beszámoló 2008 Szent Gellért Alapítvány

Tevékenységi beszámoló 2008 Szent Gellért Alapítvány Tevékenységi beszámoló 2008 Szent Gellért Alapítvány Célunk: Hátrányos helyzetőek - sérültek, lelki problémákkal küszködı fiatalok, árvák, idısek, nagycsaládosok -, iskoláskorúak és fiatalok szociális,

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció

A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció Benke Magdolna Egyetemisták a tanuló közösségekért. Gondolatok a Téli Népművelési Gyakorlatok tanulságairól.

Részletesebben

JÁTÉK KÖZÖSSÉG ÖNISMERET

JÁTÉK KÖZÖSSÉG ÖNISMERET É N É S M Á S I K JÁTÉK KÖZÖSSÉG ÖNISMERET modul szerzôje: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZKB_103_13 124 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TNÁRI

Részletesebben

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000 A pályázat beszámolója és pénzügyi elszámolása 2015. április -június 1 Tartalom A programsorozat megvalósításáról... 3 Terápiás kutyák az oktatásban... 3 Fejlődés a kutyákkal... 3 Segítő kutyák munkájának

Részletesebben

Igazgató: Szabó Győzőné

Igazgató: Szabó Győzőné JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 5000 Szolnok,

Részletesebben

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció Nimfea Természetvédelmi Egyesület A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési

Részletesebben

A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei. elégedettségi kérdőíve

A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei. elégedettségi kérdőíve A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei című 30 órás, a 277/1997. (XII.22.) Korm. rendelet szerint akkreditált pedagógus-továbbképzés (alapítási engedély száma: 575/76/2017)

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Új tanulásszervezési módszerek

Új tanulásszervezési módszerek Új tanulásszervezési módszerek Kooperatív (együttműködő) tanulás Projektmódszer Témahét, vagy projekt hét A kooperatív tanulás lényege A résztvevők együttműködésén alapuló, kiscsoportos, feladat megoldó

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV 2018-2019 Pogány, 2018.09.10. Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program. Városi Óvodák Tagóvodája Tókerti Óvoda Pápa, Ötödik u. 26. A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

Részletesebben

Ajánlások. az 50 év feletti potenciális önkénteseket célzó általános képzések kidolgozásához

Ajánlások. az 50 év feletti potenciális önkénteseket célzó általános képzések kidolgozásához Ajánlások az 50 év feletti potenciális önkénteseket célzó általános képzések kidolgozásához Ways to enhance active aging through volunteering WEActiveVol Erasmus+ Strategic Partnership 2016-1-PL01-KA204-026166

Részletesebben

Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben

Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben Környezeti nevelés- élményalapú tanulás szakmai együttműködéssel a természetben Dr. Hartl Éva egyetemi docens Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Magyar Nemzeti Parkok Hete 2018 Értékek és élmények

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

A kiadványt a TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja állította össze

A kiadványt a TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja állította össze DOLGOZNI JÓ! 2. A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című kiemelt projekt keretében készült.

Részletesebben