A minősítő szakértői munka buktatói 1.0

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A minősítő szakértői munka buktatói 1.0"

Átírás

1 A minősítő szakértői munka buktatói 1.0 Eddigi saját tapasztalataim és levelezésem alapján Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő

2 Szakértői feladat és magatartás

3 Nem vagy jobb pedagógus attól, hogy elvégeztél egy 60 órás továbbképzést! Hallani olyanokról, akik nekiállnak elmagyarázni a pedagógusnak, hogy hogy kellene tanítania. NA NE! A szakértői továbbképzésed a tanfelügyelet és a minősítés szabályairól szólt. Ettől nem lettél jobb tanító vagy tanár, mint az, akit minősítesz. Az a feladatod, hogy értékeld a pedagógust, nem az, hogy megneveld, megváltoztasd. És nem az, hogy szakmai vitákba bocsátkozz, vagy hogy szakmai tanácsokat adj arról, hogy szerinted hogyan kellene tanítani vagy tervezni. Pláne ne adj tanácsokat arról, hogy szerinted mit kellett vagy nem kellett volna még a védésben elmondania a pedagógusnak! Ha valamit hiányolsz, kérdezz,ha nem kaptál választ, adj alacsony pontszámot!

4 Ne játszd meg magad, nem hatalmat, feladatot kaptál! Hallani olyanokról, akik megkövetelik az Elnök Asszony/Úr megszólítást, basáskodnak, hivataloskodnak. Az egyik legfontosabb elem, hogy nem egy hatóság, hanem egy gyakorló pedagógus, egy kolléga értékel. Kolléga legyél, ne revizor! Nehogy már azt hidd, hogy egy 60 órás továbbképzéstől akkora nagy valaki lettél! A tevékenységeddel a kollégád előmenetelét szolgálod, segíted, nem ítélkező hatalomként magasodsz fölé.

5 Nem hibakereső vagy! Kezd terjedni a mindenáron hiba keresése a portfólióban, egyesek egyenesen kényszert éreznek rá, hogy legalább kompetenciánként egy hibát találjanak. Az a dolgod, hogy értékelj. Ha valamit nem találsz, adj rá kevesebb pontot. De ez is értékelés, és nem hibakeresés. Ne a rosszat keresd, hanem a jót. Ha nem találsz, az a rossz. Egy nyilvánvaló hiba mellett persze nem mehetsz el szó nélkül, az ilyet viszont vállald!

6 Eljárásrend és rendetlen eljárások

7 Csak az igaz, ami jogszabályban vagy hivatalos szabályzatban le van írva! Jó dolgok a fórumok, de egy szakértői fórumon ki-ki a maga véleményét képviseli. Ez vonatkozik azokra is, akik hivatalosan lépnek fel (pl. képzők, auditorok, előadók). Attól, hogy valaki (legyen bár az OH magas rangú tisztviselője) azt mondta, még nincs úgy valami! Csak azt hidd el, amit a saját szemeddel látsz leírva valamelyik hatályos jogszabályban vagy hivatalos szabályzatban. Minden más csak magánvélemény. Ne hagyd magad! Ha egy auditor, vagy más valaki hibára figyelmeztet, elvár tőled valamit, követeld meg, hogy mutassa meg, hol, melyik szabályzatban vagy jogszabályban van leírva, amit elvár! Te magad cselekedhetsz egy magánvélemény alapján, ha egyetértesz vele, de SOHA SEMMI OLYAT NEM VÁRHATSZ EL MÁSTÓL, AMI MAGÁNVÉLEMÉNYEN ALAPUL!!!! És ez különösen vonatkozik az auditorokra! Ugyanolyan pedagógus és szakértő vagy, mint a másik, csak más feladattal. Ne játszd a hatóságot!

8 Előzetes értékeléskor átlagpontszám Aki már próbálta, tudja, hogy ha egy indikátort többször is megtalálunk a portfólióban, akkor az előfordulásokra adott pontszámokat a program átlagolja. Viszont még mindig találkozom olyanokkal, akik nem tudják, hogy ez a számított pontszám átírható! Mi ennek a jelentősége? Nézzünk példát: Ha egy indikátort egy helyen megtalálok, és adok rá ott 3 pontot, az átlag 3 lesz. Ezt akár el is fogadhatom, de mondhatom azt is, hogy csak 2 pontot adok, mert olyasmiről van szó, aminek gyakrabban elő kellene fordulnia. De fordítva is lehet: Ha megtalálok valamit ötször, és egyszer 1, kétszer 2 és kétszer 3 pontot adok rá, akkor az átlag csak 2. Ezt is elfogadhatom, de mondhatom azt is, hogy mivel sokszor előfordul, és többször is magas pontszámra értékelhetően, szerintem legyen inkább 3 a pontszám. Végső következtetés és tanulság: A technika nem pótolja, és nem is pótolhatja a szakértői döntést. Tudni kell dönteni.

9 Nem értelmezhető Már a képzés során is, azóta is sok a félreértés ezzel kapcsolatban. Ráadásul a rendszer is automatikusan né -t ad azokra az indikátorokra, amiket nem pontoztunk. De mit is jelent ez? Nem az a né amit nem találtunk, hanem az, amit nem is kellett megtalálnunk, amit nem lehet elvárni az adott helyzetben vagy pedagógustól. Pl. ha a pedagógus nem használ IKT eszközöket, akkor a 2.4-es indikátor nem né, hanem 0. De ha mondjuk az intézményi háttér bemutatásában vagy a csoportprofilban leírta, hogy nincsenek IKT eszközök, akkor nem 0, hanem né. (Vagy mondjuk egy nagyon kreatív és a gyerekek több képességét is fejlesztő órát tartott IKT eszköz nélkül Uram bocsá ez is lehetséges ) Vagy pl. az óra/foglalkozás értékelésénél sok olyan van, ami nem figyelhető meg, ezért né. (Pl. a 8.8. Hacsak nem épp egy innováció vagy kutatás eredményét használja az órán ) Sokszor a szakértő döntésén múlik, hogy né vagy 0. Pl.: Nincs differenciálás az órán. Ez elvárható, így hát beírom a 0 pontot. Igen ám, de ha a pedagógus a megbeszélésen elmondja, hogy egyébként rengeteget és szakszerűen differenciál, csak épp most nem tette, mert az óra jellegéből adódóan most nem tartotta szükségesnek? Vagy esetleg elmondja, hogy ez egy teljesen homogén csoport (mondjuk egy nyelvórán)? Akkor nyilván né. Szóval a lényeg ismét: Tudni kell dönteni.

10 Forgatókönyv készítése a minősítéshez Van szakértő, aki pontos időbeosztást tartalmazó forgatókönyvet készít a minősítéshez. JÓ, DE MINEK? A minősítéshez soha nem volt előírva ilyen, és már a tanfelügyeletnél is törölték. Persze, nem rossz egy ilyen, de tök fölösleges: A látogatás pontosítását, vagyis a látogatott órák idejét az intézmény rögzítheti a rendszerben, a megbeszélés és a védés ideje pedig kötött, és az eljárásrendből logikusan következik. Tehát bőven elég csak az órák/foglalkozások idejét rögzíteni, ehhez pedig tök fölösleges egy forgatókönyvre pazarolni az időt.

11 Óraterv, tematikus terv bekérése előre Sok szakos szakértő általában nagyon udvariasan már a látogatás előtt, e- mailben kéri a látogatott órákhoz tartozó tematikus tervet és óratervet. NE TEGYE!!! Először is sem az Útmutató, sem az eljárásrend nem ír ilyet elő. Ezeket a dokumentumokat a látogatás napján kell átadni kinyomtatva: A látogatásra kijelölt óra vagy foglalkozás tervét az órát vagy a foglalkozást megelőző megbeszélésen a pedagógus kötelezően átadja minden olyan szakembernek, kollégának, aki a látogatáson részt vesz. (Útmutató XII/D/4) Másodszor stresszeli vele a pedagógust. Érvként el szokott hangzani, hogy így már előre megismerheti az órákat. Ez teljesen fölösleges, bőven elég erre az óra előtti megbeszélés, és persze ott van maga a látogatás, az a lényeg. Másik érv, hogy így előbbre van a szkenneléssel. Nincs előbbre, mert a jegyzőkönyv és mellékletei egy fájlban kell hogy legyenek. Ha össze is tudja szerkeszteni, nem nyer vele időt. Mit árthat? kérdezheti az ezt a gyakorlatot művelő szakértő. Nagyon is sokat! Arra készteti a pedagógust, hogy mereven ragaszkodjon a tervhez, mert jaj mi lesz, ami tekintettel a 2.12 és 3.2 indikátorokra nagy hiba. Továbbá még fontosabb, hogy elveszi a lehetőséget a pedagógustól, hogy akár az utolsó pillanatig javítson vagy változtasson a terven. Erre pedig nagy szükség lehet pl. a kapcsolódó órák alakulása miatt is. És általában: Fölösleges elvárás.

12 Csoportprofil kérése a látogatott órákhoz Van olyan szakértő, aki ilyet is kér. NE KÉRJEN! A szabályok szerint tematikus tervet és óratervet kell beadni, mást nem. Teljesen fölösleges is a csoportprofil, mivel a szakértő látja a csoportot. Amit pedig nem lát, azt meg lehet beszélni a látogatás előtt és után.

13 Külön-külön tematikus terv a két órához Hallottam olyan szakértőről, aki abba kötött bele, hogy csak egy tematikus tervet kapott. GONDOLKOZZUNK LOGIKUSAN! A pedagógusnak a látogatott órákhoz kapcsolódó tematikus tervet kell átadnia. Ha a két óra ugyanahhoz a tematikus tervhez köthető, akkor az egy darab tematikus terv. Ilyen esetben mégis minek kellene kettő? Az már elfogadható, hogy a két jegyzőkönyvhöz különkülön szkenneljük és csatoljuk ugyanazt (bár ezzel is vitatkoznék), de ettől még a pedagógusnak nem kell két példányt átadnia.

14 Kérdések összesítése Gyakori eset, hogy a pedagógus rengeteg, akár egymást is ismétlő kérdést kap. AZ ELNÖK SARA! Az előzetes értékelés után az elnök feladata, hogy a bizottsági tagok (köztük saját maga) által küldött kérdéseket összesítse, és elküldje a pedagógusnak. (Úm. X./I pont táblázata) Az összesítés nem azt jelenti, hogy egybepakolja az összes kapott kérdést! Tartalmilag össze kell fésülni, lehet belőle szelektálni. (Érdemes pl. kivenni az olyat, ami vélhetően megfigyelhető, vagy ami az indikátorok szempontjából irreleváns.) Honnan lehet tudni, hogy ilyet szabad neki? Onnan, hogy az online felület lehetővé teszi. Miért baj, ha sok a kérdés? A kérdések célja, hogy segítsék a pedagógus felkészülését. Ha kap 10 kérdést, csak megijed, vagy felháborodik, ezzel nem segítünk neki. (Lásd: Úm. X./K/3) Idő sincs sok kérdésre, az egész védés 60 perc, amiből 15 a pedagógusé, és ebben nem köteles a mi kérdéseinkkel foglalkozni. Van, aki azzal érvel, hogy nem akar vitát egy kihagyott kérdés miatt. Nagyon jó, tehát annak érdekében, hogy ne legyen vita, sérüljön az eljárás, és szenvedjen, dühöngjön a pedagógus Gratulálok Megint: Tudni kell dönteni!

15 Kérdések feltétele Három probléma merült fel ezzel kapcsolatban a praxisomban: Fel kell-e tenni az összes előre megküldött kérdést? Szerintem nem feltétlenül. A lényeg az információszerzés, ha közben választ kaptunk valamire, akkor hagyjuk a kérdést. Ugyanakkor a pedagógus készült rá, tehát ha szeretné, hadd mondja el a válaszát. Ha szeretné. Csak az előre megküldött kérdéseket lehet föltenni? Az Útmutató szakmai beszélgetést említ, amelynek tárgya az e-portfólió védése és a minősítőbizottság által eljuttatott kérdésekre való reflektálás. (X./I) Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak ezek a kérdések hangozhatnak el. Az Útmutató kifejezetten kiemeli a beszélgetés kötetlenségének, interaktivitásának fontosságát (X./K/3) A pedagógusnak ki a digitális bemutatóba be kell építenie az előre megkapott kérdéseket? Ez csak lehetőség. Az Útmutató szerint: Lehetősége van arra is, hogy már a prezentáció során kitérjen ezekre a kérdésekre. Ebben az esetben a digitális bemutatóra szánt idő megnövekszik. (X./K/4) És tegyük hozzá: Az így megválaszolt kérdést értelemszerűen már nem kell feltenni.

16 Javítás kérése mindenáron Amióta megjelentek az eljárásrend kiegészítései, amelyek leírják, hogy mikor kell javítást, pótlást kérni, vannak akik úgy érzik, csak akkor jó szakértők, ha kérnek legalább egy ilyet. Az első és legfontosabb a hozzáállás: A javítás lényege nem a hiba feltárása, hanem a lehetőség biztosítása a pedagógusnak. A kiegészítés, javítás kérése a pedagógusnak és az elnöknek is pluszmunkát jelent, vagyis csak akkor érdemes ilyet kérni, ha muszáj. A kiegészítések leírják, hogy mikor, milyen esetben muszáj kérni. MÁSKOR NE!

17 Javítás kérése tartalmi kifogás miatt Gyakori eset, hogy az elnök azzal az indokkal kéri a javítást, hogy véleménye szerint szakmailag nem megfelelő a dokumentum. NE! Hogy miért ne, azt több oldalról is meg kell közelíteni, erről szólnak a következő diák:

18 Mikor kell javítást kérni? A én kiadott tájékoztatás 5. pontja szerint át kell tekinteni a portfóliót, vizsgálva azt, hogy a kötelezően feltöltendő, illetve a szabadon választható dokumentumok tartalma megfelel-e az Útmutatóban rögzített elvárásoknak. Ez az első, amit sokan félreértenek. Az Útmutató XI/C/2 pontja sorolja fel a portfólió elemeit, leírja, hogy az egyes dokumentumok miről szólnak. Ez tehát az elvárás. DE! Az elvárás szó nem azonos az előírás szóval! Konkrét tartalmi előírás nincs, az Útmutató többször is hangsúlyozza, hogy erre vonatkozóan csak ajánlásokat fogalmaz meg! Vegyünk egy példát: A szakmai életút értékeléséről ezt írja az Útmutató: Összefüggő írásműben mutassa be szakmai életútját! Ez az elvárás. Utána ad néhány tartalmi szempontot, például: Ismertesse további szakmai terveit, ezek után viszont hangsúlyozza: a fent felsorolt szempontok csak ajánlások. Vagyis: Ha nem a szakmai életútjáról szól a dokumentum, akkor hiányos a portfólió. De ha arról szól, csak mondjuk nem ír a terveiről, akkor nem mondhatod, hogy hiányos, és nem kérhetsz javítást sem! Ha mégis hiányérzeted van, és szeretnél hallani valamit pl. a terveiről, akkor kérdezz!

19 Mikor kell javítást kérni? A dolog másképp is megközelíthető. Az előbb említett tájékoztató pontja világosan leírja, hogy mikor hiányos egy dokumentum: Hiányosnak tekintendő minden olyan dokumentum, ami nem felel meg a Rendelet fent felsorolt bekezdéseiben meghatározott, kötelezően feltöltendő dokumentumok körének. Vagyis akkor hiányos, ha nem az, aminek lennie kellene. Tehát ha szerinted valaminek még kellene lennie mondjuk a szakmai életút értékelésében, attól az nem hiányos, mert attól még az, aminek lennie kell! Két lehetőséged van: Kérdezel, vagy lepontozol. De javítást ilyen okból nem kérhetsz!

20 Mikor kell javítást kérni? Ez eddig logikus, de van azért zavaró tényező. Az említett tájékoztatónak van egy án kiadott kiegészítése is, ami sokakat összezavarhat, pedig nem mond ellent az eddigieknek. Ez ezt írja: A tartalmi kiegészítést az alábbi esetekben lehet kérni: 1. Feltöltött, de tartalmilag nem eléggé kidolgozott, kevés információt tartalmazó dokumentum tartalmának pótlására vonatkozóan A tartalmilag nem eléggé kidolgozott azonban nem azt jelenti, hogy szerinted kellene még bele valami, hanem azt, hogy emiatt a dokumentumot nem lehet értékelni! Ez kiderül a kiegészítés egy másik mondatából: Annak megítélése, hogy minden olyan elem megmutatkozik-e a dokumentumok által, melyből teljes körű értékelést lehet lefolytatni, a szakértő hatásköre. Vagyis igen, te döntesz, de nem a saját igényed alapján, hanem az alapján, hogy értékelhető-e a dokumentum. Attól, hogy nem tartalmaz valamit, még lehet teljes körűen értékelhető, csak legfeljebb kevesebb pontot ér. Ha értékelhető, akkor nem kérhetsz kiegészítést vagy javítást, hanem adhatsz kevesebb pontot, vagy ha segíteni akarsz, kérdezhetsz.

21 Javítás kérése nem megfelelő formátum esetén Nem egyszer találkoztam olyan esettel, vagy hallottam olyanról, hogy a szakértő javítást, pótlást kért, mert nem az előírt formátumban készült valamelyik dokumentum. NE! NINCS ELŐÍRT FORMÁTUM! Az egyik legegyértelműbb szabály az Útmutatóban, hogy az ott szereplő minták csak ajánlások. Ezt hangsúlyozza is: A minták és a sablonok használata nem kötelező, mindössze segítség, kiindulópont nyújtása, a pedagógus minőségi munkavégzésének a támogatása a céljuk. (XI./C/11) Többször jelzi ezt a feltöltőfelület is. Az egyetlen kivétel az eredetiségnyilatkozat.

22 A portfólió kötelező dokumentumai nem lehetnek 3 évesnél régebbiek. Előfordul, hogy az elnök emiatt kér javítást. EZ SEM EGYSZERŰ. A szabály benne van az Útmutatóban, és egész pontosan így szól: A feltöltött alapdokumentumok nem lehetnek régebbiek, mint 3 év, amennyiben a pedagógus munkaviszonya, gyakorlata a minősítést megelőző legalább 3 évben folyamatos volt. A szabadon választható dokumentumok lehetnek régebbiek is. (XI./C/2.) Ez tehát nem ajánlás, ez bizony elvárás. Vagyis ha régebbi, akkor nem felel meg az Útmutató elvárásának, tehát hiba, hiány van. DE! A szabály azt mondja, hogy a dokumentum nem lehet régebbi. Azt nem, hogy nem szólhat régebbi dologról. A teendőd tehát annyi, hogy ellenőrizd a készítés idejét.

23 A szabadon választható dokumentumok készítési ideje Egyes szakértők véleménye, hogy a kötelezők 3 a szabadon választhatók pedig 5 évnél nem lehetnek régebbiek. UTÓBBI NEM IGAZ! Idézem még egyszer az Útmutatót: A feltöltött alapdokumentumok nem lehetnek régebbiek, mint 3 év, amennyiben a pedagógus munkaviszonya, gyakorlata a minősítést megelőző legalább 3 évben folyamatos volt. A szabadon választható dokumentumok lehetnek régebbiek is. (XI./C/2.) Vakhang sincs arról, hogy mennyivel lehetnek régebbiek. Vagyis bármennyivel.

24 Óratervre és pótolt/javított dokumentumra kért adatok A legtöbb szakértő általános véleménye, hogy a védéskor beadott dokumentumok minden oldalára rá kell írni az oktatási azonosítót, és a alá kell írni, van, aki még az eljárás számát is kéri, meg ki tudja mi mindent, van aki hangsúlyozza, hogy ezt csakis kék tollal lehet megtenni. Mindenki azt mondja, hogy ezt így kell. PEDIG SEHOL NINCS LEÍRVA! Az Útmutató és az eljárásrend mindössze annyit ír elő, hogy ki kell nyomtatni, és alá kell írni. Akkor minek találunk ki fölöslegesen új szabályokat? Az esetleg logikus lehet, hogy azért írjon alá minden lapot, hogy ne csempészhessen be a gonosz szakértő plusz lapokat. De ez is almás, mert kivenni így is tud Kedvencem a kék toll. Van ahol a szkenner mindent fekete-fehérben rögzít Állítólag továbbképzésen hangzott el ilyesmi, fórumokon írták le okos szakértők. Na és? HA NINCS ELŐÍRVA, NE CSINÁLJUK! (Aki megtalálta valahol, okvetlenül szóljon!)

25 Az elnök részvétele a látogatáson 1. Egyre többször hallom azt a megfogalmazást, hogy az elnök saját döntése alapján részt vehet a látogatáson. Mások ezt a pedagógus és a szakos szakértő engedélyéhez kötik. Hogy is van ez? Korábban így szólt a szabály: A tanítási órán a szakértő, az intézményvezető, a mentor és a munkacsoport-vezető vesz részt, rajtuk kívül a pedagógus hozzájárulásával a szakértő dönti el, hogy ki vehet részt az óralátogatáson. Ebből logikusan az következik, hogy az elnöknek is kell hozzá engedély. A szabály jelenleg azonban így szól: A tanítási órán/foglalkozáson és az azt követő megbeszélésen a bizottság tagjain kívül más személy csak a pedagógus hozzájárulásával és a szakos szakértő engedélyével vehet részt. (X./K/2.) Az elnök a bizottság tagja, tehát részt vehet engedély nélkül is. Ugyanakkor nem kötelező számára a részvétel, tehát valóban, az ő döntésén múlik, hogy ott van-e vagy sem.

26 Az elnök részvétele a látogatáson 2. Az elnök részvétele főleg a dupla eljárásoknál érdekes, ha nincs ott a látogatáson, jelentősen csökkenthető a szükséges idő. Ezért döbbentem le azon, hogy van elnök, aki nem akar ott lenni a látogatáson, de ragaszkodik hozzá, hogy a megbeszélésen ott akar lenni. MÉGIS MINEK? Gondolkozzunk megint logikusan! Azt megérteném, hogy jelen akar lenni az összes látogatáson, de ha nem volt jelen, akkor mégis mit akar rajta megbeszélni? Vagy őrködni akar az eljárás szabályossága felett? Ennél azért jobban is bízhatna a kollégájában, de ha valami súlyos szabálytalanság történik a megbeszélésen, majd szól a pedagógus és/vagy az intézményi delegált. Ha az elnök nem vesz részt a látogatáson, az az eredményt nem befolyásolja.

27 Szerepek a látogatás utáni megbeszélésen Ha már részt vett, értékeljen is - mondják sokan az elnökkel és a látogatással kapcsolatban. NEM! Az Útmutató szerint az intézményi delegált véleményez, a szakos szakértő szóban értékel (majd otthon egyénileg pontoz). (X/I pont táblázatai) Az elnöknek nincs szerepe a megbeszélésen. Természetesen segítheti kérdésekkel a beszélgetést, és udvariasságból kaphat szót egy rövid(!) értékelésre, de ő ebben a szakaszban tényleg csak vendég. Nem értékeli az órát/foglalkozást. (Az említett táblázat felsorolja a feladatait, ilyen nincs benne.)

28 Iktatószám a jegyzőkönyveken Nem egy olyan esetről hallottam, mikor a szakértő összeveszett az iskolatitkárral az iktatószám miatt. NE! Az Útmutatóból csak az derül ki, hogy kell iktatószám, és természetesen az intézmény adja. A szeptemberi tájékoztató 6/a pontja szerint: a portfólióvédési és az óra-/foglalkozáslátogatási jegyzőkönyveken szerepelhet ugyanaz az iktatószám, de az alszámok legyenek eltérőek Ebből van aztán sokszor vita, hogy akkor most hány szám kell, meg hogy alkalmaz-e az intézmény alszámokat, és miért nem. (Sok helyen nem alkalmaznak alszámokat az iktatásban, ami meglepő, de ilyesmire egy minősítő szakértő nem kötelezhet egy intézményt.) Vitatkozni kár. A tájékoztató alapján lehetséges változatok közül valamelyik biztos hogy jó lesz, a szabályoknak mindhárom megfelel: 3 jegyzőkönyv 3 teljesen külön számmal Védési jegyzőkönyv saját számmal, és két látogatási jegyzőkönyv közös számmal, de két külön alszámmal Minden jegyzőkönyvnek ugyanaz a száma, és 3 külön alszám van

29 Óralátogatási jegyzőkönyvek és mellékletek szkennelési sorrendje Találkoztam ilyen problémával is, nevezetesen hogy nem mindegy, milyen sorrendben szkenneljük a két jegyzőkönyvet és a mellékleteit (a védési jegyzőkönyvnél ez nyilván nem probléma) Vannak akik szigorú szabályokat emlegetnek. SEHOL NINCS LEÍRVA! Minden szabályzatot végigböngészve csak ezt az egyet találom mindenhol: a minősített pedagógus által aláírt és beszkennelt dokumentumokat a jegyzőkönyvekkel közös PDF-fájlban, a jegyzőkönyvek mellékleteiként kell rögzíteni (Tájékoztató 6/a) És most komolyan, mi jelentősége lenne ennek? Ha bárki ellenőrizni akarja, egy gyors gördítéssel láthatja, hogy megvan-e minden. (Ha valaki esetleg tudja, hol van leírva, szóljon, de fórumok nem érdekelnek )

30 Szkennelt dokumentum tájolása Egy iskolatitkár mesélte, hogy a szakértő rászólt, mert a fekvő tájolással készített dokumentumokat a szkenneléskor nem forgatta el. NE MÁR! Egyrészt ilyen előírás nincs! Másrészt a jegyzőkönyv nem olvasgatásra készül. A melléklete azért van, hogy dokumentálva legyen a szükséges dokumentumok elkészítése. Most komolyan, kinek éri meg ilyesmin összeveszni, és rossz hangulatot hagyni maga után az intézményben

31 Kinél marad az eredeti? Tulajdonképpen egyértelmű, de a javított vagy pótolt dokumentumoknál egy ellentmondás miatt probléma van. Az Útmutató minden jegyzőkönyvvel kapcsolatban ugyanazt írja: A jegyzőkönyv és a mellékletek eredeti példányát az intézmény őrzi, másolatát vagy elektronikus változatát a szakértő tárolja. Ugyanakkor a ei tájékoztató pontja szerint: A hiánypótlásra benyújtott, aláírt dokumentumok eredeti, papíralapú példányát az elnök őrzi. Akkor most mi van? A tájékoztatóban leírt változat szerintem teljesen logikátlan, ha semmi egyébnek az eredetijét nem őrzi az elnök vagy a szakos szakértő, akkor pont ezt miért őrizné? Az Útmutató az a szabályzat, amit mindenki ismer, ami az OH honlapjáról letölthető, vagyis nyilvános. Továbbá ez az, amit a miniszter hagyott jóvá. Ezért szerintem ebben a nyilvánvaló ellentmondást tartalmazó helyzetben az Útmutató szerint kell eljárni. (A tájékoztató remélhetőleg javításra kerül )

32 Szakértői egyeztetés a helyszínen Szinte mindig vitám van ezzel kapcsolatban. Sok szakértő követi azt a gyakorlatot, miszerint már a helyszínen elkészítik a végleges értékelést és egyeztetnek róla, sőt, együtt készítik el. SZERINTEM EZ NEM HELYES! Az Útmutató meglehetősen elavult ebből a szempontból, ugyanis még mindig úgy taglalja az értékelést, mintha az papír alapon történne. Pl. több helyen említi, hogy az értékelést feltöltik a rendszerbe, holott valójában a rendszer használatával értékelnek, ott jön létre az értékelés, tehát nincs mit feltölteni. Van is erre a nem létező feltöltésre öt napja az elnöknek, amit a rendszer szigorúan ki is vár... Ebből aztán adódnak félreértések, pedig rendesen le van írva a dolog. De lássuk a továbbiakban, mi is van leírva:

33 Szakértői egyeztetés a helyszínen? A X./I pont táblázatai írják le a bizottsági tagok feladatait: Elnök: Értékeli a bizottság tagjaival a pedagógus kompetenciáit az e-portfólió és ennek védése alapján. A bizottsági tagok értékelésének eredménye közötti jelentős eltérés esetén összehívja a bizottságot egyeztetés céljából. Koordinálja a minősítőbizottság összegző értékelésének elkészítését. A minősítőbizottság a minősítővizsga, minősítési eljárás esetében az e-portfólió védésének időpontjától számított tizenöt napon belül döntést hoz. Az értékelés részletes eredményét, valamint a minősítőbizottság döntését a minősítőbizottság elnöke a döntést követő öt napon belül rögzíti az OH által működtetett informatikai támogató rendszerben. Szakos szakértő és intézményi delegált: Értékeli a pedagógus kompetenciáit az e- portfólió, ennek védése, valamint a szakértők kérdéseire adott válaszok alapján. Az értékelést feltölti az OH által működtetett informatikai támogató rendszerbe az e- portfólió védését követő tizenöt napon belül. Részt vesz az összegző értékelés elkészítésében. A X./J pont írja le, mi az összegző értékelés: A minősítőbizottság tagjai áttekintik a pedagógus által feltöltött e-portfóliót, részt vesznek az e-portfólió védésén, összesítik az órák/foglalkozások tapasztalatait, az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó részeit, az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés során látogatott foglalkozások tapasztalatait, valamint az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés összegző értékelését. Majd az adatok alapján egyénileg értékelik a pedagógus kompetenciáit. Ezt követően egyeztetik az egyéni tapasztalatokat, majd elkészítik az összegző értékelést, amelyet a bizottság elnöke feltölt az Oktatási Hivatal által kijelölt elektronikus feltöltőfelületre.

34 Szakértői egyeztetés a helyszínen? Az idézett részekből a következőket lehet kiolvasni, ha mindet együtt nézzük: Az értékelést ki-ki egyénileg végzi. Az értékelésre van 15 nap. Egyeztetésre az értékelés után kerül sor. Egyeztetésre csak bizonyos esetben van szükség. Ezeket összegezve kiderül: Nem szükséges, sőt bizonyos szempontból (egyéni értékelés, 15 nap) még kifogásolható is a végleges értékelés elkészítése a helyszínen. Érv szokott lenni mellette, hogy de mi van akkor, ha majd egyeztetni kell. Semmi. Akkor egyeztetnek. Az összehívás nem jelent feltétlenül utazást, megoldható telefonon, ben, skype-on, meg ki tudja még hányféle eszközzel.

35 Egyeztetés nagy eltérés esetén Gyakori vélemény, hogy az ilyen esetben szükséges egyeztetés során a bizottsági tagoknak megegyezésre kell jutnia, ami azt jelenti, hogy valakinek változtatnia kell. EZ NEM IGAZ! Ez valójában akár hátrányos is lehetne a pedagógus számára, mert eredményezhetné azt is, hogy valaki lejjebb viszi a pontszámot, amit adott. De a lényeg, hogy az egyeztetés és a megegyezés szavak nem azonosak. Az Útmutató 8. melléklete ezt teljesen egyértelműen megfogalmazza: Az egyeztetés után a bizottsági tagok vagy elfogadják az eredeti értékelést, vagy módosítanak rajta az egyeztetésnek megfelelően.

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27.

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK

Részletesebben

Egy csónakban evezünk

Egy csónakban evezünk MINŐSÍTÉSI TAPASZTALAT, TAPASZTAL T MINŐSÉG, MINŐSÉGI VÁLTOZTATÁS Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyeteme 2015. július 4. Egy csónakban evezünk Tapasztalatainkból semmit sem tanulhatunk, csak abból,

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS ÓVODAPEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE 2014. SZEPTEMBER

PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS ÓVODAPEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE 2014. SZEPTEMBER PORTFÓLIÓKÉSZÍTÉS ÓVODAPEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE 2014. SZEPTEMBER JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények

Részletesebben

Középiskolai felvételi eljárás. 2015-2016. tanév

Középiskolai felvételi eljárás. 2015-2016. tanév Középiskolai felvételi eljárás 2015-2016. tanév 1. Középiskolai felvételi eljárás legfontosabb dátumai 2015.11.13. Az Oktatási Hivatal közzéteszi a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli vizsgát

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT

Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT Nádudvar Város Helyi Választási Bizottsága a választási eljárásról szóló 2013.

Részletesebben

J A V A S L A T. az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására. Ózd, 2015. június 24.

J A V A S L A T. az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására. Ózd, 2015. június 24. J A V A S L A T az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására Ózd, 2015. június 24. Előterjesztő: Előkészítő: Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat. Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda ÉVES ÖNÉRTÉKELÉSI TERV 2015/2016.

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat. Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda ÉVES ÖNÉRTÉKELÉSI TERV 2015/2016. Iktatószám:671-42/2015-1-4 Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda ÉVES ÖNÉRTÉKELÉSI TERV 2015/2016. Budapest, 2015.08. 31. Készítette: Simor Gáborné Munkaközösség-vezető

Részletesebben

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Speciális kompetenciák, dokumentumok Serfőző Mónika ELTE TÓK Mesterpedagógus fokozat (teljes minősítési eljárás) Felkészülési szakasz tervezés

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás

Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás Tisztítószerek és tisztító eszközök beszerzése (14669/2014.)- módosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/96 Beszerzés tárgya: Szállítási (keret)szerződés keretében tisztítószerek és tisztító eszközök

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista Kétegyházi Márki Sándor Általános 028327 Különös közzétételi lista 2015/2016 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Szak Szakvizsga

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó műszaki követelményeknek és igazgatási eljárásoknak a 216/2008/EK európai

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: osztályfőnöki A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Önismeret Milyen vagyok én? Én és te Időigény: Munkaforma: 1 óra frontális osztálymunka heterogén csoportmunka

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Néhány számadat 2 Benyújtott kérelmek száma: 127 Formai okokból hiánypótlásra felszólított kérelmezők

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya Széles Ivett hungarikum titkársági koordinátor Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága Előzmények 2012. évi XXX.

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12.

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. december 12. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről 5. melléklet a 12/2014. (XII.15.) önkormányzati rendelethez SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről I. Általános rendelkezések

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES JEGYZŐKÖNYV TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK ZÁRÓTANÍTÁSÁHOZ

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES JEGYZŐKÖNYV TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK ZÁRÓTANÍTÁSÁHOZ JEGYZŐKÖNYV TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK ZÁRÓTANÍTÁSÁHOZ A hallgató neve: Neptun kódja műveltségterülete... A zárótanítás időpontja:.. helye:.... Tantárgy:... téma:.... A téma előzménye:.... A zárótanítás értékelése

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA a

Részletesebben

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.10. COM(2014) 147 final Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről a Moldovai Köztársaság közötti

Részletesebben

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás BAZ MTrT TERVEZŐI VÁLASZ 118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 1. Szakmai szempontból elhibázott döntésnek tartjuk a Tokaji Borvidék Világörökségi terület közvetlen környezetében erőmű létesítését.

Részletesebben

NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET

NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET Német nemzetiségi népismeret középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

SAP JAM. Felhasználói segédlet

SAP JAM. Felhasználói segédlet SAP JAM Felhasználói segédlet Belépés A JAM modul az SAP SuccessFactors rendszer része. Tökéletesen biztonságos online rendszer. Felhasználónév és jelszó segítségével lehet bejelentkezni. Böngészőbe beírva

Részletesebben

K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév

K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév 1 1. versenykiírás A K&H Bank versenyfelhívása felsőoktatásban állami finanszírozásban vagy önköltséges formában kommunikációt (beleértve a marketingkommunikációt

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Szerb nyelv emelt szint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. november 4. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ 1. Jó megoldásként

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú

2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú 2000 db speciális komposztláda, 0,3 m3 térfogatú Közbeszerzési Értesítő száma: 2005/13 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés; Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (14-es minta)

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő T 0743-06/3/17 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat ELNÖKE Szám: ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A) Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot

Részletesebben

KOIB_02 - Nyári napközi szervezése (2016) 2016. március 23. ELŐTERJESZTÉS

KOIB_02 - Nyári napközi szervezése (2016) 2016. március 23. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Kulturális, Oktatási és Ifjúsági Bizottsága 2016. március 23-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Nyári napközi szervezése (2016) Előadó: Margruber János jegyző Melléklet:

Részletesebben

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Álmokkal indulunk Már egész kis korban, óvodásként is van arról elképzelésünk, mivel szeretnénk foglalkozni, ha egyszer felnövünk. Álmokkal indulunk az iskolapadba, az iskolapadból

Részletesebben

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak 1.1. A szakmai gyakorlat célja: A tantervi előírásoknak megfelelően a nappali

Részletesebben

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz EL TERJESZTÉS Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz Tisztelt Képvisel -testület! A strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések

Részletesebben

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5.

EQ-Skill Humán Tanácsadó és Vezetőfejlesztő Kft. www.eqskill.hu 1022 Budapest, Bimbó út 5. JELENTKEZÉSI LAP LÓ MEDIÁLTA ÖNISMERETI TRÉNINGPROGRAM 2016. SZEPTEMBER 9-10. PORVA-SZÉPALMAPUSZTA, HOTEL SZÉPALMA ÉS MÉNESBIRTOK Kérjük, gondosan olvassa el az alábbi Jelentkezési lapot, töltse ki, és

Részletesebben

JAVASLAT. Ózd, 2015. április 9. Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság Elnöke

JAVASLAT. Ózd, 2015. április 9. Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság Elnöke JAVASLAT a 2015. évi nemzeti ünnepek megrendezésére és egyéb városi rendezvényekkel kapcsolatos feladatok, valamint a testvérvárosi kapcsolatok ápolására előirányzott keretek felosztására Ózd, 2015. április

Részletesebben

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. február 26. (OR. en) 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 ENV 447 ENT 104 CODEC 899 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

Útmutató az EPER-ben már regisztrált szervezetek elektori jelentkezéséhez

Útmutató az EPER-ben már regisztrált szervezetek elektori jelentkezéséhez Útmutató az EPER-ben már regisztrált szervezetek elektori jelentkezéséhez A Nemzeti Együttműködési Alap (a továbbiakban: NEA) civil jelöltállítási rendszerébe jelentkezhetnek azok a civil szervezetek (a

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat.

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat. A pályázati adatlaphoz kötelezően csatolandó mellékletek: 1. egyéni vállalkozók, őstermelők esetén érvényes vállalkozói, őstermelői igazolvány másolata 2. gazdasági társaságok esetén 30 napnál nem régebbi

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA ÉVES ELLENŐRZÉSI JELENTÉS 3. sz. melléklet A NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY 2007. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 193/2003. (XI. 26.) KORMÁNYRENDELET 31. ALAPJÁN 1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT

Részletesebben

TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben

TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben 2013. Október 15. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Szerb nyelv középszint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 26. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/7

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/7 Megbízási keretszerződés keretében a Miniszterelnökség tevékenységét segítő, annak az uniós támogatású pénzeszközök felhasználásához rendelt feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadás

Részletesebben

Jogszabályváltozások. Érettségi 2015/2016 tanév tavasz. Dr. Kun Ágnes osztályvezető

Jogszabályváltozások. Érettségi 2015/2016 tanév tavasz. Dr. Kun Ágnes osztályvezető Érettségi 2015/2016 tanév tavasz Jogszabályváltozások Dr. Kun Ágnes osztályvezető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Oktatási és Hatósági Osztály 2016. április 19. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS 10. sz. napirendi pont A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács 2009. évi költségvetésének megtárgyalása Elıadó: Gaszné dr. Szekér Erzsébet

Részletesebben

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés

Beállítások CLASSBOOK-óratervező. Első belépés Beállítások CLASSBOOK-óratervező Első belépés 1, Kattintsunk az asztalon lévő óratervező program ikonjára! A következő képernyőkép jelenik meg: 2, Olvassuk el az instrukciót figyelmesen! 3, Az Azonosítót

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu On-line értesítés: http://www.kozbeszerzes.hu

Részletesebben

Sajátos Szükségletű Hallgatókat Segítő Szabályzat (Részlet)

Sajátos Szükségletű Hallgatókat Segítő Szabályzat (Részlet) PANNON EGYETEM Sajátos Szükségletű Hallgatókat Segítő Szabályzat (Részlet) VI. fejezet A sajátos szükségletű hallgatók jogai A 79/2006. (IV.5.) Korm. Rendelet 18. (1) bekezdése alapján a sajátos szükségletű

Részletesebben

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: Az órán

Részletesebben

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata I. Általános rendelkezések, fogalom meghatározások Szabályzatunk célja, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, mint nyilvános könyvtár a könyvtári

Részletesebben

Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató

Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.12.2006 COM(2006) 916 végleges 2006/0300 (COD) Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE pénzügyi konglomerátumhoz tartozó hitelintézetek,

Részletesebben

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I.

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. Határidős adásvételi szerződés keretében orvosi kesztyűk beszerzése a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház részére-korrigendum Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/95 Orvosi kesztyűk

Részletesebben

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar A diplomás pályakövetés eredményei és a lehetséges fejlesztési irányok DPR Szakmai nap 2011. október 17. Horváth Judit A vizsgálat reprezentativitása

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt.

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Irányadó jogszabályok - az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17.

1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17. 1. sz. melléklet: Intézményi Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv helyzetelemzésének adattáblái Készült: 2009. szeptember 17. 1. Intézményi alapadatok OM azonosító: 036396 Intézmény neve, címe:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZ DÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉR KÉNT SZERZ D FÉL NEVE ÉS CÍME

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZ DÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉR KÉNT SZERZ D FÉL NEVE ÉS CÍME MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 165. szám 41517 7. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍT A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja TÁJÉKOZTATÓ A SZERZ DÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ:

Részletesebben

A PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS MÉRFÖLDKÖVEI, A BEVEZETÉST TÁMOGATÓ SZAKMAI LÉPÉSEK BUDAPEST, 2015. ÁPRILIS 8.

A PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS MÉRFÖLDKÖVEI, A BEVEZETÉST TÁMOGATÓ SZAKMAI LÉPÉSEK BUDAPEST, 2015. ÁPRILIS 8. A PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS MÉRFÖLDKÖVEI, A BEVEZETÉST TÁMOGATÓ SZAKMAI LÉPÉSEK BUDAPEST, 2015. ÁPRILIS 8. Ahová érdemes eljutni, oda nincs rövidebb út. Beverly Sills A MINŐSÍTÉS MÉRFÖLDKÖVEI I. Miniszteri felhívás

Részletesebben

2015. évi... törvény

2015. évi... törvény ,._. ;_ :!it5 t1 1 ágytara 2 2015. évi... törvény $O q crkezett : 2015 DEC 0 2, a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvénynek az iskolá n kívüli gyermekétkeztetés kiterjesztéséhez

Részletesebben

Figyelmeztető jelzést adó készülékek beszerzése - módosítás

Figyelmeztető jelzést adó készülékek beszerzése - módosítás Figyelmeztető jelzést adó készülékek beszerzése - módosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/53 Beszerzés tárgya: Szállítási szerződés figyelmeztető jelzést adó készülékek szállítására Hirdetmény típusa:

Részletesebben

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője

Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője Az MSZ EN ISO 19011:2012 szabvány változásai. Támpontok az auditorok értékeléséhez Előadó: Turi Tibor, az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Bemutatkozás 1992 - irányítási rendszerek bevezetése 1994 - auditorképző

Részletesebben

54 211 01 0000 00 00 Alkalmazott fotográfus Alkalmazott fotográfus

54 211 01 0000 00 00 Alkalmazott fotográfus Alkalmazott fotográfus 1646-06 fényképezés utómunkálatainak elvégzése gyakorlati feladat megoldásának ismertetése, megvédése 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban Rendszerek, amelyekben élünk: Család Munkahely Baráti kör Iskolai közösség stb. - meghatározott rend szerint működnek rend, törv rvények

Részletesebben

2013-2014-es tanév Tanulói kérdőívek értékelése (Elsősök, végzősök)

2013-2014-es tanév Tanulói kérdőívek értékelése (Elsősök, végzősök) 2013-2014-es tanév Tanulói kérdőívek értékelése (Elsősök, végzősök) 36 válasz Összegzés A. Hányadik évfolyamos kollégista vagy? 9. 25 69% 13. 11 31% B. Nemed? Nő 24 67% Férfi 12 33% C. Testvéred volt-e

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1) A program címe: V e z e t ő i t o v á b b k é p z é s - Kategória: V e z e t ő k é p z é s 2) A program szervezője és jogtulajdonosa: Európai Vezetőképző Akadémia

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 4. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke Isaszeg Város Önkormányzata pályázatot hirdet kizárólag Isaszeg közigazgatási területén működő intézmények, közösségek számára, nyári szabadidős programok támogatására. A pályázatnak tartalmaznia kell:

Részletesebben

A Bankközi Klíring Rendszer

A Bankközi Klíring Rendszer Bankközi Klíring Rendszer kiegészítő és kapcsolódó szolgáltatásai irányadó díjai A szabályzat 6 számozott oldalt tartalmaz Hatályos: 2014. január 1-től A Bankközi Klíring Rendszer KIEGÉSZÍTŐ ÉS KAPCSOLÓDÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Képviselő-testület! Csöbör Katalin képviselő tagságának lemondásával megüresedett az alpolgármesteri poszt. A választási eljárásról szóló törvény előírásai alapján a megüresedett képviselői helyet

Részletesebben

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek)

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Jelentkezői adatok Jelentkező neve: Felvételi azonosító: Születési dátum: Anyja neve:

Részletesebben

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített)

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Az eljárás meghatározza, hogy a fogyasztók a vásárlás szempontjából lényeges terméktulajdonságoknak mekkora relatív fontosságot tulajdonítanak és megadja a tulajdonságok

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó FONTOS! A kérelem főlapját a támogatási rendeletben meghatározottak szerint papíralapon

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND?

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben