KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)"

Átírás

1 Közleeési alapismerete (özleeés-üzemvitel) özépszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA otóber 13. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tunivaló A javítási-értéelési útmutatóban feltüntetett válaszora izárólag a megaott pontszámo aható. A megaott pontszámo további bontása csa ott lehetséges, ahol erre ülön utalás van. Az így ialault pontszámo csa egész ponto lehetne. írásbeli vizsga / otóber 13.

3 Teszt jellegű éréssor (Alapfogalma ismerete, efiniálása és alalmazása) Húzza alá a helyes válaszoat, vagy ariázza be azo betűjelét! 1. felaat a) A fuvarozás a fuvarozó szempontjából saját járművel más árujána továbbítása íj ellenében. b) A fuvarozás a fuvarozó szempontjából saját járművel saját áru továbbítása. c) A fuvarozás a fuvaroztató szempontjából saját járművel más árujána továbbítása íj ellenében. 2. felaat a) A özúti özleeésben egy járat a jármű felraási helyről való elinulásától az oa való visszaérezéséig tart. b) A özúti özleeésben egy járat a jármű telephelyről való elinulásától a leraási helyre való megérezéséig tart. c) A özúti özleeésben egy járat a jármű telephelyről való elinulásától az oa való visszaérezéséig tart. 3. felaat a) A légi özleeésben a özelörzeti irányítás a repülőtere 8-10 mérföles örzetében látja el a felaatát. b) A légi özleeésben a távolörzeti irányítás m-es távolságon látja el a felaatát. c) A légi özleeésben a özelörzeti irányítás m-es távolságon látja el a felaatát. 4. felaat a) A helyi (városi) tömegözleeési vonala özül az átmérős vonal egyi előnye, hogy a városözpontban nem szüséges végállomást ialaítani. b) A helyi (városi) tömegözleeési vonala özül a sugaras vonal egyi előnye, hogy a városözpontban nem szüséges végállomást ialaítani. c) A helyi (városi) tömegözleeési vonala özül a huroban végzőő vonal egyi előnye, hogy a városözpontban nem szüséges végállomást ialaítani. 5. felaat a) A folyam-tengeri önjáró hajóat a viszonylag nagy merülés jellemzi. b) A folyam-tengeri önjáró hajó jellemzője, hogy tetőpontju a folyami hiara való teintettel alacsony. c) A folyam-tengeri önjáró hajó olyan tengeri úton özleehetne, amelyne tartama alatt a hajó 500 tengeri mérfölnél nem nagyobb távolságra távoloi el a meneéhelytől. írásbeli vizsga / otóber 13.

4 6. felaat a) A Hágai/Visby Szabályzat a légi áruszállítás jogi szabályozásána eszöze. b) A Hágai/Visby Szabályzat a vízi áruszállítás jogi szabályozásána eszöze. c) A Hágai/Visby Szabályzat a vasúti áruszállítás jogi szabályozásána eszöze. 7. felaat a) A gyámrajz az utas- és áruáramlás irányána és mennyiségéne szemléltetésére szolgáló térépfajta. b) A artogram az utas- és áruáramlás irányána és mennyiségéne szemléltetésére szolgáló térépfajta. c) A sírajz az utas- és áruáramlás irányána és mennyiségéne szemléltetésére szolgáló térépfajta. 8. felaat a) A részvénytársaság jogi személyiséggel renelező gazasági társaság. b) A részvénytársaság jogi személyiséggel nem renelező gazasági társaság. Teszt jellegű éréssoro (Törvénye, szabályo és összefüggése ismerete és alalmazása) Húzza alá a helyes válaszoat, vagy ariázza be azo betűjelét! 9. felaat a) A özúti tehergépjárműve özül az önürítő gépjárműve nagy tömegű és nagyméretű üleménye szállítására alalmasa. b) A özúti tehergépjárműve özül az önraoó gépjárműve nagy tömegű és nagyméretű üleménye szállítására alalmasa. c) A özúti tehergépjárműve özül a tréler nagy tömegű és nagyméretű üleménye szállítására alalmas. 10. felaat a) Az elegytonna-ilométer a vasúti teljesítménye értéelésére szolgáló teljesítménymutató. b) Az elegytonna-ilométer az árutonna-ilométer és az utasilométer összege. c) Az elegytonna-ilométer a özúti teljesítménye értéelésére szolgáló teljesítménymutató. 11. felaat a) Vasúti árufuvarozásnál a fuvarozási határiő számítása eltérő megállapoás hiányában a jármű iállításával ezői. b) Vasúti árufuvarozásnál a fuvarozási határiő számítása eltérő megállapoás hiányában a ülemény átvételével ezői. c) Vasúti árufuvarozásnál a fuvarozási határiő számítása minig a ülemény átvételét övető nap 0. órájától ezői. írásbeli vizsga / otóber 13.

5 12. felaat a) Vasúti fuvarozásnál a fele által ötött szerzőés onszenzuális szerzőés. b) Vasúti fuvarozásnál a fuvarozási szerzőés a fele megállapoásával jön létre. c) Vasúti fuvarozásnál önmagában a fele megállapoása evés, a fuvarozási szerzőés a ülemény átaásával jön létre. 13. felaat a) Buapestről Szentenre a 13-as másorenű főútvonalon érhető el. b) Buapestről Szentenre a 11-es másorenű főútvonalon érhető el. c) Buapestről Szentenre a 14-es másorenű főútvonalon érhető el. 14. felaat a) A 35-ös, 36-os és 41-es vasúti menetreni mezőben található vasútvonala Kaposvárnál találozna. b) A 35-ös, 36-os és 41-es vasúti menetreni mezőben található vasútvonala Győrnél találozna. c) A 35-ös, 36-os és 41-es vasúti menetreni mezőben található vasútvonala Püspölaánynál találozna. 15. felaat 3 pont a) Az E 85-ös út által érintett országo: Litvánia, Lengyelország, Szlováia, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország. b) Az E 85-ös út által érintett országo: Svéország, Lengyelország, Urajna, Románia, Bulgária és Görögország. c) Az E 85-ös út által érintett országo: Litvánia, Fehéroroszország, Urajna, Románia, Bulgária és Görögország. írásbeli vizsga / otóber 13.

6 Felaato (Pontos számolás, felaatmegolás) 1. felaat 13 pont A pécsi 1-es autóbuszvonalon (Uránváros Vásártér Krisztina tér Csontváry utca Vásártér Uránváros viszonylaton) egy Iarus 415 típusú autóbusz özleeett aott napon. A örjárat hossza 12,9 m, a vizsgált nap során ezen a vonalon 8 forulót tett meg az autóbusz. A Pannon Volán az autóbusztípusnál 90 fő/autóbusz befogaóépességgel számol. A jármű a nap során 6 ilométert futott szolgálati járatban üzemanyag-vételezés végett, és 4 ilométert garázsmenetben. Határozza meg az alábbi özleeés-üzemviteli mutatószámoat! a) Meora volt az autóbusz napi hasznos, utasoal végzett futása? s r = 12,9 8 = 103,2 m b) Hány ilométert futott a jármű összesen a munanap során? s ö = 103,2 m + 6 m + 4 m = 113,2 m c) Meora volt a futásihasználási tényezője? s r f = = sö 103,2 = = 0, ,17% 113,2 ) Meora volt a napi férőhely-ilométer apacitása? F C = b s = = ö ,2 = fhm e) Határozza meg az autóbusz e napi utasilométer teljesítményét, ha a inamius férőhely-ihasználási mutató ( ) 31% volt! U = U = F = F = 0, = 3158,28 utm írásbeli vizsga / otóber 13.

7 2. felaat 7 pont Egy Volswagen Golf típusú személygépjármű emeleőn hala felfelé 72 m/h sebességgel. A jármű tömege 1190 g, benne négy utas utazi. Az utaso átlagos testsúlya 65 g/fő. Hány %-os emeleőn hala a jármű, ha az emeleési ellenállás legyőzéséhez 3129,39 W teljesítményre van szüség? m = m + m = (65 4) 1450 g jármű utaso = p P e = m g v = 100 Pe 100 p = = m g v 3129, p = = 1,1% , pont 3. felaat 15 pont Egy Volán vállalat gépjárműállománya 32 autóbuszból áll. Egy busz átlagos befogaóépessége (férőhelye) 80 fő/busz. A hónapban az összes futásteljesítmény átlagosan 2200 m volt járművenént. A inamius férőhely-ihasználási mutató ( ) 47% volt. a) Meora volt az autóbuszpar szeptember havi férőhely-ilométer apacitása? F = Gá sö b = = = fhm b) Meora volt az autóbuszpar szeptember havi utasilométer teljesítménye? U = U = F = F = 0, = utm c) Hány járművel ellene növelni az állományt, ha otóberben utasilométer teljesítményt aar elérni a Volán, miözben 45%-ra szeretné csöenteni a zsúfoltságot mérő inamius férőhely-ihasználási mutatót (a - t)? A többi mutatószám esetében (járművenént futott ilométer, egy jármű átlagos befogaóépessége) szinten tartással számolna a cégnél. Várható férőhely-ilométer apacitás otóberben: U U = F = = F = = fhm 0,45 Szüséges járműve száma otóberben: F F = G á sö b G á = = sö b = = 34,09 35 b jármű Három arab járművel ell növelni az autóbusz-állományt, hogy a terve teljesülhessene. írásbeli vizsga / otóber 13.

8 Felaato (Összefüggése, ismerete értelmezése, ifejtése) 4. felaat 9 pont Ismertesse a helyi vagy más néven városi autóbuszo jellemzőit! A városi autóbuszoal szembeni fontos övetelmény a viszonylag jó gyorsulási épesség, hogy a jármű a megállóból történő elinulásor a forgalom ütemét önnyen fel tuja venni. Fontos a so és nagyméretű ajtó alalmazása a gyors és zöenőmentes utascsere éreében. A gyors utascserét a palószint magasságána csöentésével is lehet javítani. Az utaso főleg is távolságra veszi igénybe ezeet a járműveet, ezért viszonylag evés ülőhellyel és több állóhellyel renelezne. A buszo befogaóépességéne növelése ritábban emeletes, gyarabban csulós építésmóal érhető el. A gépjárművezető munáját megönnyítenő automata sebességváltóval erülne forgalomba. írásbeli vizsga / otóber 13.

9 5. felaat 7 pont A helyi (városi) tömegözleeési autóbuszvonala özül a) ábrázolja az átlapolt vonaltípust! b) Írja le enne a vonaltípusna a legfontosabb jellemzőit! a) Átlapolt vonaltípus Forrás: Lenzsér Levente Reier László: Közleeési alapismerete: ábra 3 pont b) Az átlapolt vonaltípus jellemzői: Az átmérős és a sugaras vonaltípus előnyeit egyesíti. A ét szemözt futó vonal renelezi egy özös szaasszal. Végállomásai ülönbözőe, e egymás vonalain találhatóa. Előnye, hogy tehermentesíti a belváros forgalmát, mert a belvárosban upla apacitással olgozi. írásbeli vizsga / otóber 13.

10 6. felaat 1 A özút-vasút hucepac áruszállítási móo özül írja le, hogy mit értün a Ro-La renszer (görülő országút) alatt, maj ismertesse előnyeit, hátrányait! A Ro-La renszer lényege, hogy a tehergépocsi és nyerges szerelvénye a vasúti ocsi homloraoóján át felhajtana a is átmérőjű ereeel ellátott vasúti ocsira, maj a reneltetési állomáson saját ereeien legörülne onnan. 3 pont Előnyei: A tehergépocsi viszonylag gyors fel- és lehajtásával minimálisra csöenthető a raoási állásiő. A gépocsivezető vasúti szállítás özben a vonathoz apcsolt személyocsiban utazna, ezért ezt a szállítási móot ísért forgalomna is nevezzü. Hátrányai: A ülönleges vasúti ocsina nagy a beszerzési öltsége. A ülönleges vasúti ocsina is ereei miatt evezőtlene a futási tulajonságai. Nagy a holtteherszállítás, mert a vonatna nemcsa az árut, hanem a tehergépocsi tömegét is vinniü ell. 7. felaat 8 pont A tengeri áruszállítás üzemviteléne témaöréből ismertesse a vonalhajózást! Írja le fogalmát, ialaulását, szállított jellemző áruféleségeit, eltéréseit a szabahajózással szemben és azt, hogy milyen viszonylatoban célszerű alalmazni! Fogalma: A tengerhajó előre rögzített útvonalon, menetren szerint, meghatározott iötő-érintési sorrenel özleene, előre alulálható fuvaríj mellett. Jóval a szabahajózás után ezté el alalmazni, amely a XIX. száza végére, a XX. száza elejére tehető. Oa az, hogy ez a hajózási mó aor vált lehetővé, amior már menetrenet tartani tuó hajóat építette. Jellemző áruféleségei a ülönféle arabáru, melyeből egy fuvar alatt so isebb tételt szállítana. Nagy eltérés a szabahajózással szemben, hogy a fuvaríj nem alu tárgya, a hajóstársaság onrét íjszabással olgozi. A vonalhajójáratoat olyan iötő özött célszerű tervezni, ahol renszeres az áruforgalom. írásbeli vizsga / otóber 13.

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltétele Hitellevél alapján létrejött hitelszerződésehez Érvényes Hitellevél alapján létrejött hitelszerződésere 2010. április 23. napjától, visszavonásig. Általános Szerződési Feltétele

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

A KOMBINÁLT ÁRUFUVAROZÁS HELYZETE ÉS SZEREPÉNEK NÖVELÉSE MAGYARORSZÁGON AZ EU-CSATLAKOZÁS IDEJÉN

A KOMBINÁLT ÁRUFUVAROZÁS HELYZETE ÉS SZEREPÉNEK NÖVELÉSE MAGYARORSZÁGON AZ EU-CSATLAKOZÁS IDEJÉN KÖRTÉLYESINÉ MOLNÁR TÜNDE * A KOMBINÁLT ÁRUFUVAROZÁS HELYZETE ÉS SZEREPÉNEK NÖVELÉSE MAGYARORSZÁGON AZ EU-CSATLAKOZÁS IDEJÉN. KOMBINÁLT ÁRUFUVAROZÁS FEJLŐDÉSÉHEZ SZÜKSÉGES FELTÉTELEK MEGTEREMTÉSE Az EU

Részletesebben

A gazdasági növekedés

A gazdasági növekedés A gazdasági növeedés A rövid- és özéptávú elemzése után tanönyvün övetezı fejezetét a hosszú távú nemzetgazdasági folyamato vizsgálatána szenteljü. Az idıtáv itágítása többféleéppen is elvégezhetı: az

Részletesebben

1. Bevezetés... 3 2. Az Európai Unió közlekedéspolitikája... 4 3. Fuvarozási ágazatok az Európai Unióban... 6 4. Kombinált fuvarozás módjai...

1. Bevezetés... 3 2. Az Európai Unió közlekedéspolitikája... 4 3. Fuvarozási ágazatok az Európai Unióban... 6 4. Kombinált fuvarozás módjai... Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1.1. A dolgozat célja... 3 1.2. Források... 3 2. Az Európai Unió közlekedéspolitikája... 4 3. Fuvarozási ágazatok az Európai Unióban... 6 3.1. Közúti fuvarozás... 6 3.2.

Részletesebben

Menetrendek és használata

Menetrendek és használata Kovács Edina Zita Menetrendek és használata A követelménymodul megnevezése: Internetes alkalmazásfejlesztés A követelménymodul száma: 1447-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-50

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) Közgazdasági alapismeretek középszint (üzleti gazdaságtan) 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Az érzelmi tényezők tudatos alkalmazása a közúti közlekedésben

Az érzelmi tényezők tudatos alkalmazása a közúti közlekedésben Az érzelmi tényezők tudatos alkalmazása a közúti közlekedésben Készítette: Autóvéd Kft. Készült a MAT támogatásával, az FSzH közreműködésével, 2010 ben. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

KÖZFORGALMÚ KÖZLEKEDÉS II. Dr. Fülöp Gábor Dr. Horváth Balázs László György Dr. Prileszky István Szabó Lajos

KÖZFORGALMÚ KÖZLEKEDÉS II. Dr. Fülöp Gábor Dr. Horváth Balázs László György Dr. Prileszky István Szabó Lajos Dr. Fülöp Gábor Dr. Horváth Balázs László György Dr. Prileszky István Szabó Lajos KÖZFORGALMÚ KÖZLEKEDÉS II. A jegyzet a HEFOP támogatásával készült. Széchenyi István Egyetem. Minden jog fenntartva 1.

Részletesebben

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA Gyöngyös SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ISMERETEK Kézirat Dr. Magyary István Gyöngyös 2005

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA Gyöngyös SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ISMERETEK Kézirat Dr. Magyary István Gyöngyös 2005 KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA Gyöngyös SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ISMERETEK Kézirat Dr. Magyary István Gyöngyös 2005 TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÖZLEKEDÉS KIALAKULÁSA... 2 1.1. A KÖZLEKEDÉSI PÁLYA... 2 1.2. A KÖZLEKEDÉS SZEREPE

Részletesebben

7 A közlekedési ágazatok

7 A közlekedési ágazatok 7 A közlekedési ágazatok Ahogy az előző fejezetben láthattuk, a közlekedési ágazatokat a közlekedés közege szerint légi, vízi és szárazföldi (közúti és vasúti) közlekedésbe sorolhatjuk. A szárazföldi közlekedés

Részletesebben

4. A MŰSZAKI INFRASTRUKTÚRA TERÜLETI ALAKULÁSA A műszaki infrastruktúra az általános infrastruktúra szerkezeti rendszerének olyan alkotó eleme, amely magába foglalja egy adott terület, település műszaki

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2005. szeptember 08-i ülésére beterjesztett anyagok. I/C. kötet. Tartalomjegyzék

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2005. szeptember 08-i ülésére beterjesztett anyagok. I/C. kötet. Tartalomjegyzék Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2005. szeptember 08-i ülésére beterjesztett anyagok I/C. kötet Tartalomjegyzék Tájékoztató a Közlekedéstudományi Intézet KHT. Gépjárművek levegőszennyeződését

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS.

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Levelező tagozat A VASÚT-KÖZÚT KOMBINÁLT FUVAROZÁS HELYZETE ÉS ARRA HATÁSSAL BÍRÓ TÉNYEZŐK

Részletesebben

A különböző vasúti hálózatok. (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak)

A különböző vasúti hálózatok. (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak) A különböző vasúti hálózatok (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak) vonali és hálózati hatékonysága, illetve a versenyképesség értelmezése a vasútnál hazai tapasztalatok

Részletesebben

AKALI HALÖSVÉNYT AVATUNK

AKALI HALÖSVÉNYT AVATUNK XIII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2015. ÁPRILIS AKALI HALÖSVÉNYT AVATUNK Május 9-én, szombaton egész napos szabadtéri programo várjá a természet edvelőit. Horgásztalálozó az alábbi programmal: 7,30 óráig Beérezés

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA. Fábos Róbert okl. mk. őrnagy

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA. Fábos Róbert okl. mk. őrnagy NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Fábos Róbert okl. mk. őrnagy A katonai közúti anyagszállítások tervezését, szervezését és végrehajtását támogató informatikai rendszerek jelenlegi

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK A GYSEV ZRT.

Részletesebben

A közúti közlekedés területi jellemzői

A közúti közlekedés területi jellemzői Központi Statisztikai Hivatal A közúti közlekedés területi jellemzői 2013. augusztus Tartalom Bevezető...2 Összefoglaló...3 1. Magyarország a nemzetközi közlekedési rendszerben...5 1.1. Az országon áthaladó

Részletesebben

KÖZLEKEDÉS ÉS TÁRSADALOM

KÖZLEKEDÉS ÉS TÁRSADALOM KÖZLEKEDÉS ÉS TÁRSADALOM A projekt címe: Egységesített Jármű- és mobilgépek képzés- és tananyagfejlesztés A megvalósítás érdekében létrehozott konzorcium résztvevői: KECSKEMÉTI FŐISKOLA BUDAPESTI MŰSZAKI

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSFÖLDRAJZI SAJÁTOSSÁGOK A MAGYAR RÉGIÓKBAN. Veres Lajos 1. Átfogó helyzetértékelés

KÖZLEKEDÉSFÖLDRAJZI SAJÁTOSSÁGOK A MAGYAR RÉGIÓKBAN. Veres Lajos 1. Átfogó helyzetértékelés Földrajzi Konferencia, Szeged 21. KÖZLEKEDÉSFÖLDRAJZI SAJÁTOSSÁGOK A MAGYAR RÉGIÓKBAN Veres Lajos 1 Átfogó helyzetértékelés közlekedése legutóbb a XIX.-XX. század fordulóján felelt meg az ország gazdasági

Részletesebben

Szolgáltatások, 2008 2012

Szolgáltatások, 2008 2012 Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások, 28 212 213. július Tartalom Bevezető...3 Összefoglaló... 4 1. A szolgáltató ágazatok szerepe a nemzetgazdaságban...6 1.1. A bruttó hozzáadott érték alakulása...6

Részletesebben

A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4. Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5. Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7

A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4. Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5. Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7 Közútról Vasútra TARTALOMJEGYZÉK Előszó Oldal 3 A FLAVIA projekt bemutatása Oldal 4 Bevezető - Eljöhet a vasút reneszánsza? Oldal 5 Cargo-Partner Kft./ Papírtekercsek Oldal 7 Pultrans Kft./ Poranyagok

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kakuk Györgyi. Az árufuvarozás jogi szabályozása. A követelménymodul megnevezése: Közlekedésüzemvitel általános előírásainak alkalmazása

MUNKAANYAG. Kakuk Györgyi. Az árufuvarozás jogi szabályozása. A követelménymodul megnevezése: Közlekedésüzemvitel általános előírásainak alkalmazása Kakuk Györgyi Az árufuvarozás jogi szabályozása A követelménymodul megnevezése: Közlekedésüzemvitel általános előírásainak alkalmazása A követelménymodul száma: 0663-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA A Nemzeti Közlekedési Stratégiának meg kell határoznia Magyarország közlekedési stratégiájának irányait, céljait és távlati kitekintést adnia 2050-ig, ugyanakkor megfelelő

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. A Gyors hivatkozás útmutató és a Rövid útmutató a szoftverekhez a kézikönyv végén található.

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. A Gyors hivatkozás útmutató és a Rövid útmutató a szoftverekhez a kézikönyv végén található. KEZELÉSI KÉZIKÖNYV A Gyors hivatozás útmutató és a Rövid útmutató a szoftverehez a éziönyv végén található. MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV Bevezetés Az EOS 550D nagy teljesítményű, digitális, egyanás, tüörreflexes

Részletesebben