Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 1 Anyagkönyvelés és készletgazdálkodás Windows verzió Felhasználói leírás A WANYAG programrendszer valamennyi készletféleség (2. számlaosztályú anyagok, áruk, saját termelésű készletek, félkész- és késztermékek, állatok) mennyiségi és értékbeli nyilvántartását, a készlet állományváltozások követését teszi lehetővé. A főkönyvi számok maximum 9, az anyagszámok 13 számjegyűek lehetnek. Az anyagkód tetszőleges lehet, melynek kialakítását, a könyvelés indítását megelőzően kell elvégezni. A rendszerben a következő mozgástípusok lehetségesek: Bevétel, Kiadás, Visszavét, Eladás, Selejtezés, Átárazás, Beszerzés Számla vagy Szállítólevél alapján A rendszer az anyagokat mérlegelt átlagáron tartja nyilván. A rendszer működése, kezelési leírása: A program indításakor az alábbi főablak látható:

2 2 A program kezelése: A képernyő felső sorában található a menüsor: A menüsor alatt található az év- és cégválasztó sor: A lefelé mutató nyíl ikonra kattintva egyszerűen válthatunk át másik cégre, illetve dolgozhatunk más évben egy programon belül. Külön adatbázisban tárolódnak az egyes cégek és a különböző évek adatai. A WANYAG program menürendszere és funkciói: 1. Törzsadatok felvétele: táblázatos formában vehetjük fel az ellenszámlákat, számlaszámokat, megnevezéseiket, a könyvelés során használt kódokat, mértékegységeket, raktárakat. A menü alpontjai: 1.1 Főkönyvi anyag számlák felvétele 1.2 Ellenszámlák felvétele 1.3 Mértékegységek 1.4 Gyűjtőkódok 1.5 KSH kódok 1.6 Cikk csoportok 1.7 Vevő-partner törzs 1.8 Könyvelési szöveg 1.9 Raktárak felvétele 1.1 Főkönyvi anyag számlák felvétele: indításakor az alábbi ablak jelenik meg: A felvett Főkönyvi számlaszámok láthatóak táblázatosan (persze csak akkor, ha már léteznek). Új felvételéhez kitöltjük a Főkönyv száma és Számla neve mezőket, majd a Felvitel ikonra kattintunk. A rögzített számlaszám megjelenik a már felvettek listájában. A törléshez kijelöljük a táblázatból a törlendő számlaszámot, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a főmenübe.

3 3 1.2 Ellenszámlák felvétele: az itt megjelenő ablak szerkezeti felépítése megegyezik az 1-es menüponttal. A különböző ellenszámlák felvételére és törlésére szolgál: Alapértelmezettként az Összes mozgástípust megjeleníti, ha már azok léteznek. Új számla felvételéhez a Típusa mező lenyíló menüpontjából válaszuk ki a megfelelő mozgás típust. (Bevételi, Kiadási, Visszavét, Selejtezési, Átárazási, Eladási, Raktárközi). Ezután, már csak a megadott típus számláit jeleníti meg a program, ha már van ilyen felvéve. Új felvételhez töltsük ki az Ellenszámla és Ellenszámla neve mezőket, majd kattintsunk a Felvitel gombra. A törléshez kijelöljük a táblázatból a törlendő számlaszámot, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a főmenübe. A Nyomtatás ikon segítségével listát generálhatunk a felvett számláinkról, melyek nyomtatható formában jelennek meg Mértékegységek: az itt megjelenő ablakban vehetünk fel, illetve törölhetünk mértékegységeket (pl.: db, kg, liter, csomag, ív stb.). Könyvelés során a program csak előre felvett mértékegységekkel dolgozik. A már felvett mértékegységek megjelennek táblázatosan. Új felvételéhez kitöltjük a Mértékegység mezőt, majd a Felvitel ikonra kattintunk. Törléshez, kijelöljük a törlendő mértékegységet, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a főmenübe Gyűjtőkódok: az itt megjelenő ablak szerkezeti felépítése megegyezik az 1.1-es (Főkönyvi anyagszámlák) menüponttal. A már felvett gyűjtőkódok táblázatosan jelennek meg. Új gyűjtőkód felvételéhez a Gyűjtőkód és Gyűjtőkód neve mezők kitöltése után a Felvitel ikonra kattintunk. Törléshez, a táblázatból kijelöljük a törlendő gyűjtőkódot, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a főmenübe KSH kódok:

4 Cikk csoportok: A termékeket (az egyszerűbb nyilvántartás érdekében) tetszőleges csoportokba sorolhatjuk. Ezen csoportok létrehozására, kezelésére törlésére szolgál ez a menüpont: Az Új Főcsop. gombra kattintva adhatjuk meg a felvenni kívánt főcsoport nevét és írhatunk hozzá megjegyzést is a könnyeb azonosítás érdekében. A megnevezés megadása után a Rendben ikonra kattintva rögzíthetjük, és megjelenik a táblázatunkban kék színű háttérrel. Az Új Alcsop ikonra kattintva adhatunk egy főcsoporthoz új alcsoportot. Az itt megjelenő ablakban adjuk meg az alcsoport nevét, majd a következő sorban válasszuk ki, hogy melyik főcsoporthoz szeretnénk hozzárendelni. Megjegyzést itt is megadhatunk a késöbbiekben való könnyebb azonosítás végett, majd kattintsunk a Rendben ikonra a felvételhez. A fentiekben is mutatott ablakban a Főcsoportok tehát kék színű háttérrel jelennek meg míg az alcsoportok alatta fehér háttérszínben. Lehetőség van a már meglevő cikkcsoportok módosítására illetve törlésére is, úgy hogy jelöljük ki egyszeres kattintással azt mezőt melyen a módosítást végre akarjuk hajtani, majd az erre alkalmas Módosítás vagy Törlés gombra Partner törzs: A menüpont segítségével a partner törzsben tárolt vevőkszállítók adatait láthatjuk táblázatosan. A keresendő mező kitöltésével név alapján kereshetünk az adatbázisban a táblázat elejétől vagy akár az aktuális mezőtől a Keresés előlről vagy a Keresés tovább gomb segítségével. Új Partner felvételéhez kattintsunk az Új felvitel gombra. A tetszőleges (442-vel kezdődő) partnerkód megadása után megjelenik az adatfelvételi ablak, mely mezőinek kötöltése után a Rögzítés gombra kattintva tárolódnak az új vevő adatai. Egy már meglevő vevő törléséhez jelöljük ki a törlendő adatsort, majd kattintsunk a Törlés gombra. A program csak akkor enged vevőt-szállítót törölni, ha még nem volt rajta forgalom, pl.: könyvelés számlázás stb Könyvelési szöveg: az itt megjelenő ablakban táblázatosan láthatjuk a már felvett megjegyzéseket, melyeket az anyagok mozgásához használunk. Mint pl: ELADÁS, VISSZAVÉTEL, ÁTHELYEZÉS stb. Ezek segítségével könnyedén azonosíthatjuk a könyvelt tétel mozgásának okát. Az ablakban Új szöveget vehetünk fel, vagy törölhetjük a feleslegessé vált megjegyzéseket Raktárak felvétele: az itt megjelenő ablak szerkezeti felépítése megegyezik az 1.1-es (Főkönyvi anyagszámlák) menüponttal. Több raktárt kezelhetünk egy programon belül. A már felvett raktárak táblázatosan jelennek meg. Új raktár felvételéhez kitöltjük a Raktár és Raktár neve mezőt, majd a Felvitel ikonra kattintunk. Törléshez, a táblázatból kijelöljük a törlendő raktárszámot, majd a Törlés ikonra kattintunk.

5 5 2. Cikktörzs menüpont: új anyagok felvételére, már meglevők módosítására, törlésére szolgál Cikktörzsek kezelése: A menüpontot indítva az alábbi ablakban jelenik meg az adatban szereplő összes termék. A listánkat szűkíthetjük Főcsoport, Alcsoport és Raktárak szerint. A megadott feltételek után, csak azok az anyagok jelennek meg, melyek a kritériumoknak eleget tesznek. A táblázatban szereplő termékeket rendezhetjük cikkszám, megnevezés vagy főkönyvi szám szerinti sorrendbe is, az erre alkalmas SORREND rádiógombbal. Keresőmező Egy eszköz gyorskiválasztásához írjuk be a Keresőmezőbe az ismert tulajdonságot. A keresés a SORREND beállítása alapján működik, így ha megnevezés szerint van a lista rendezve, akkor név alapján keres, ha pl. cikkszám szerint van a rendezés akkor cikkszám alapján keressünk! A keresés indításához kattintsunk a Keresés Előlről gombra. Ebben az esetben a keresés a lista elejétől indul, ha a Keresés Tovább gomra kattintunk, akkor az aktuális mezőtől folytatódik a keresés. Készletlista ikonra kattintva megadott anyagszámtól anyagszámig készíthetünk készletlistát. A lekérdezni kívánt főkönyvi szám és a hónap megadása után (tárgyhó esetén:0), a kezdő és befejező anyagszámot kell begépelni, ha csak egy anyagra vagyunk kíváncsiak, akkor a kezdő és befejező anyagszám megegyezik.

6 Nyitó készletek felvétele: A könyvelést megelőző menüpont, ahol a nyitó készletet vehetjük fel. A menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: A menüsorban található Kötelezően kitöltendő mezők menüre kattintva kipipálással megadhatjuk, hogy mely mezőket kell kötelezően kitölteni a rögzítéshez. Ha egy kitöltendő mezőt kihagyunk, rögzítéskor a program figyelmeztet az üresen hagyott mezőre. A Napi dátum mezőben a számítógép belső órájában beállított dátum jelenik, melyet kívánság szerint módosíthatunk. A mezők megfelelő kitöltése után, az ablak alsó sorában található Rögzítés ikonra kattintva vehetjük fel az anyagot. A Mezők törlése ikonra kattintva az eddig kitöltött mezőket üríthetjük ki, a Törlés ikonra kattintva törölhetjük a kiválasztott anyagot, de a program a törlést csak akkor engedélyezi, ha az adott anyagra még nem történt könyvelés. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a főmenübe. 1. Karton típusa: Termék vagy Szolgáltatás. A szolgáltatás jelentősége, hogy nem kell készletmennyiséget nyilvántartani, így például az eladáskor sem csökken. 2. Cikk főcsoport 3.Cikk alcsoport: A termékeket (az egyszerűbb nyilvántartás érdekében) tetszőleges csoportokba sorolhatjuk. Pl: egy számítógép alaktrészt besorolunk az ALKATRÉSZEK fő csoportba és a SZÁMÍTÓGÉP ALKATRÉSZEK alcsoportba. Egy fúrót például a SZERSZÁMOK fő csoportba és KÉZI SZERSZÁMGÉPEK alcsoportba.

7 7 A nyitó készlet menüpont további kitölthető mezői az alábbiak: 4. Anyagszám: az anyag egyedi azonosító száma (13 kar) 5. Raktár: raktárszám 01-től 99-ig (2 kar) 6. Főkönyvi szám: előzetesen bejelentett 2-es számlaszám (9 kar) 7. Anyagnév: az anyag megnevezése (30 kar) 8. Rövídített anyagnév: az anyag rövidített megnevezése (30 kar) 9. Méret: az anyag mérete (15 kar) 10. ID név: az anyag idegen megnevezése (30 kar) 11. Raktárhelyi kód: termékjegyzék száma (4 kar) 12. Jegyzékszám: 13. ETK kód: egységes termékjegyzék kód (9 kar) 14. Stat. kód: statisztikai kód (2 kar) 15. ÁFA % vagy M: ÁFA kulcs megadása (2 kar) 16. Stat. Szorzó: statisztikai szorzó (4 kar) 17. Nyitó mennyiség (1): nyitó készlet 1-es (15 kar) 18. Egységsúly: anyag súlya kg-ban (4 kar) 19. Nyitó mennyiség (2): nyitó készlet 2-es (15 kar) 20. Nyitó érték: nyitáskori érték (14 kar) 21. Mennyiség (1): nyitáskori 1-es mennyiség (8 kar) 22. Mért. egys. (1): az 1-es mennyiséghez tartozó mértékegység (5 kar) 23. Mennyiség (2): nyitáskori 2-es mennyiség (8 kar) 24. Mért. egys. (2): a 2-es mennyiséghez tartozó mértékegység (5 kar) 25. Minimum készlet: érték, mely alá csökken a készlet, figyelmeztet (8 kar) 26. Maximum készlet: érték, melynél, ha több lesz a készlet, figyelmeztet (8 kar) 27. Érték: a nyitó érték (8 kar) 28. Mérlegelt átlagár: az aktuális egységárat (8 kar) 29. Árbev.Fk.szla 1: Megjegyzés az oldal alján (9 kar) 30. Ár (1): Megjegyzés az oldal alján (9 kar) 31. Ár (2): Megjegyzés az oldal alján (9 kar) 32. Ár (3): Megjegyzés az oldal alján (9 kar) 33. Árbev.Fk.szla 2: Megjegyzés az oldal alján (9 kar) 34. Ellenszámla: Főkönyvi feladáskor használatos (9 kar) Megjegyzés: Egyes menüpontok, (pl: Ár(1); Árbev.Fk.szla és stb) a WSzámla programmal való kapcsolat során használatosak. Az ellenszámla szerepe: A mozgástípusok (pl.: bevét, kiad stb.) könyvelésekor kerül megadásra, és az adott időszak végén a feladás elkészítése során az adott 2-es készletszámla az ellenszámlával szemben kerül feladásra. Csak könyvelési kapcsolat esetén van szerepe. A bevételek esetén az ellenszámla az árkülönbözet számla (pl. 239), kiadások esetén költség számla (pl. 511), értékesítés (eladás) esetén 513 Eladott áruk beszerzési értéke. Pl. bevét könyvelésekor T 231 Vásárolt készletek - K 239 (árkülönbözet számla) kiadás T 511 K 231 eladás T 513 K 231 Ár(1); Ár(2); Ár(3): A készletrendszerhez kapcsolódó számlázás esetén az adott termékhez (anyagkód) hozzárendelhető 3 féle értékesítési ár /(Ár(1), (Ár(2), (Ár(3)/, melyek az árréssel növelt értékesítési ára(ka)t tartalmazzák. A számlázás során a partnerekhez rendelhető az árkód (1,2,3), mely az adott sorszámú alapárat ajánlja meg a számlázás során. (lsd. Számlázás)

8 8 3. Készlet mozgások menüpont: indításakor megjelenő ablakban könyvelhetjük a készlet mozgásokat. Csak a már Nyitó készletként felvett anyagokra könyvelhetünk. Az anyagmozgások lehetnek: Bevétel Kiadás Visszavét Eladás Selejtezés Átárazás Beszerzés számla alapján Beszerzés szállítólevél alapján A készletmozgások könyvelésének megkezdése előtt a napi dátum megadását kéri a program, ami automatikusan meg is jelenik. Ha megfelelő, akkor ENTER megnyomásával vagy OK gombra való kattintással tovább léphetünk. Ellenkező esetben felül irható. A könyvelés dátumának kiemelt szerepe van, ha a könyvelés dátuma a tárgyhót követő hónap, akkor a program figyelmezteti a felhasználót. A rendszer lehetővé teszi a tárgyhót követő hónapra való könyvelést. Az így lekönyvelt tételek csak az új hónap indítása után, a következő havi feladásban jelentkeznek, azonban a készletmozgás megtörténik! A készlet mozgások menüpontot indítva az alábbi ablak jelenik meg: A könyvelés menete mindegyik mozgástípusnál azonos. A főkönyvi szám, raktárszám és anyagszám megadása után megjelennek a már bejelentett anyag jellemző adatai.

9 9 A főkönyvi szám, raktárszám, és anyagszám megadása után az adott anyagféleség adatai (készletérték, mennyiség, stb. jelenik meg a képernyőn. Az ellenszámla megadásának szerepe a feladás elkészítésénél van. Ezután a bizonylatszám, könyvelendő mennyiség 1 (és mennyiség 2) mezőket kell kitölteni. A mennyiség 2 akkor kerül rögzítésre, ha az adott anyag kétféle mértékegységgel került megnyitásra a nyitó készlet felvétele során. Az Érték mező kiszámításra kerül, a mérlegelt átlagár/elszámolóár és a mennyiség1 szorzata. A mozgások tetszés szerinti kialakított gyűjtőkóddal gyűjthetők Gyűjtőkód (1), és Gyűjtőkód (2) A Szöveg mezőbe kísérő szöveg adható meg. Ezt követően az Adatrögzítés ikonra kattintva a tétel, rögzítésre kerül. 4. Feladások menüpont: Adott időszak könyvelése után, a Főkönyvi könyvelés részére készíthetjük el az anyagfeladást. A menüpont indításakor az alábbi almenükből választhatunk: 4.1. Főkönyvi feladások 4.2. Összesített feladás 4.3. Feladás könyvelése 4.1 Főkönyvi feladások: a menüpontot indítva, választhatunk Tárgyhavi feladás, Adott időszaki anyagfeladás és Összesített feladás között Tárgyhavi anyagfeladás: Több számlával szemben több számla rendszerben készíthetünk anyagfeladást Adott időszaki anyagfeladás: az előző menüponttal egyezően hónapszámtól hónapszámig, tetszőleges időszakra kérhető le a feladás Összesített feladás: Anyagszámonkénti összesített feladások, hónapszámtól hónapszámig Feladások könyvelése: A főkönyvi könyvelés (ENTERSYS program) modul részére készíthető el az anyagfeladás.

10 10 5. Leltározások: A menü további 3 almenüt tartalmaz. 5.1.Leltárfelvételi ívek: A leltározáshoz nyomtathatunk felvételi ívet. Kívánság szerint megadhatjuk, hogy melyik főkönyvi számra, raktárra, és mely anyagszámokra szeretnénk elkészíteni. 5.2.Leltár felvétele: A leltár fordulónappal a tényleges készletek felvétele történik meg, és a leltár felvételi ívek alapján kerül rögzítésre. 5.3 Leltár kiértékelése: A leltár kiértékelése során a tényleges és a könyvelés szerinti készletek kerülnek összevetésre, és ahol eltérés mutatkozik, és a tényleges készlet a több, akkor többletként, ha a könyv szerinti készlet a több akkor hiányként jelentkezik. 6. Gyűjtések: a menüpontot indítva, a megjelenő ablak megfelelő kitöltése után gyűjtőkód szerinti kigyűjtést készíthetünk nyomtatásos megjelenési formában. 7. Információk: A menü további 12 almenüt tartalmaz: A könyvelt és forgalmi tételekről kérhetünk információkat, listákat, anyagkartonokat nyomtatási formában. 7.1 Könyvelt tételek: A menüpont segítségével Forgalmi naplót készíthetünk, mely az eddig lekönyvelt tételeket tartalmazza (pl.: Bevétel, Kiadás, Selejtezés és stb.). Megadjuk a Hónap mezőbe a kívánt hónapot, tárgyhó esetén 0 -át kell begépelnünk, majd megadjuk az általunk kívánt kezdő és a befejező tételszámot, melyet a program a hónapszám megadása után automatikusan fel is ajánl. Az Elkészítés gombra kattintva elkészül a kívánt lista, nyomtatási formában. 7.2 Cikkmozgási napló: A menüpont segítségével gyorsan megtekinthetjük az eszközök eddigi forgalmát és aktuális egyenlegét táblázatosan. Az itt megjelenő ablak jobb oldali táblázatában láthatjuk a felvett eszközeinket, melyeket rendezhetünk cikkszám, illetve megnevezés szerint. 7.3 Anyagkartonok: Az itt megjelenő ablakban kérhetjük le, egy vagy több anyag könyvelt mozgásait, havi vagy éves összesítésben. Meg kell adnunk a főkönyvi- és raktárszámot, majd a kezdő és befejező anyagszámát annak az intervallumnak mely anyagok könyvelt mozgásait látni szeretnénk. (1 anyag lekérdezése esetén a kezdő és befejező anyagszám megegyezik). 7.4 Készletlisták kiírása: Meghatározott anyagszámtól anyagszámig készíthetünk készletlistát. A lekérdezni kívánt főkönyvi szám és a hónap megadása után (tárgyhó esetén:0), a kezdő és befejező anyagszámot kell begépelni, ha csak egy anyagra vagyunk kíváncsiak, akkor a kezdő és befejező anyagszám megegyezik. 7.5 Teljes készlet értéke: Az aktuális készletet számolja össze Főkönyvi számonként, és összegzi a teljes készletet, mely nyomtatási formában jelenik meg.

11 Keresés a tételekből: Az itt megjelenő ablak segítségével, tetszőleges adatokra kereshetünk. Elsőként a mozgástípusokat kell megadnunk, hogy melyekre vagyunk kíváncsiak. Ha egy adott mozgástípust a lekérdezésben látni szeretnénk, akkor ahhoz I betűt írunk (ez az alapértelmezett), amelyik mozgástípust nem szeretnénk, hogy megjelenjen a listánkon, ahhoz N betűt gépelünk be. A továbbiakban meg kell adnunk, a keresett Főkönyvi számot, raktár számot, Anyagszámot, Időintervallumot és stb. Ha, egy mezőt üresen hagyunk (pl.: Főkönyvi szám, raktár szám stb.), az azt jelenti, hogy arra nem vonatkozik keresési feltétel, tehát az adatbázisban létező összes elemet kilistázza a program. Eredményül itt is egy nyomtatási formát kapunk. 7.7 Minimum alatti készletek: A Nyitó készletek felvétele menüpontban, lehetőségünk van egy adott termékhez Minimum alatti készlet et meghatározni. Ha bizonyos termékekből a megadott minimum érték alatti mennyiség van nyilvántartva, azokat ebben a menüpontban kilistázza a program nyomtatási formában. 7.8 Elfekvő készlet lista: A menüpont segítségével lekérdezhetjük azokat a termékeket, melyeken a megadott dátumok között nem történt mozgás. Meg kell adnunk a lekérdezni kívánt Főkönyvi és raktárszámot és azt az anyagszám intervallumot, melyekre a lekérdezést el szeretnénk készíteni. Az elkészített lista eredményeként egy nyomtatási formát kapunk, mely tartalmazza a lekérdezett termékek Főkönyvi raktár- és anyagszámát, VTSZ számát, ETK kódját, helykódját, nyitó készletét, aktuális készletét, készletértékét valamint az utolsó mozgás dátumát. 7.9 Kódlisták (-tól, -ig): A kódlisták nevű lekérdezés segítségével kilistázhatjuk egy adott Főkönyvi és raktárszám alapján az anyagokat. A lista tartalmazza az adott anyag számát, megnevezését, OBI és VTSZ számát, mértékegységét, egységárát Bevét-Kiad bizonylat: A menüpont segítségével, már elkészített Bevételi és Kiadási bizonylatok tekinthetők meg nyomtatási formában. Meg kell adnunk a bizonylat tipusát ( B mint Bevétel vagy K mint kiadás), és a lekérdezni kívánt bizonylat számát. A lekérdezés eredményeként nyomtatási formát kapunk Napi készlet: A már lezárt napok készleteit kérdezhetjük le nyomtatási formában. Meg kell adnunk a lekérdezni kívánt nap dátumát, az anyag Főkönyvi- és raktár számát és a lekérdezni kívánt anyagszámok intervallumát. A teljes készletlista lekérdezéséhez, a kezdő anyagszámhoz a legkisebb a befejező anyagszámhoz a legnagyobb számon nyilvántartott anyagot gépeljük be. A lenyíló menüpont segítségével, a program fel is ajánlja a lehetséges, Főkönyvi- és raktár számokat, és az ezekhez tartozó anyagszámot. a Lekérdezés eredményeként ismét nyomtatási formát kapunk Készlet forgalmi összesítő: Tetszőlegesen megadott eszköz(ök)/termék(ek) forgalmát listázhatjuk ki, nyomtatási formában. Megjeleníti a Nyitó-, a Növekedés-, a Csökkenés-, a Záró készlet mennyiségét és értékét.

12 12 8. Zárás, nyitás menüpont: Itt készíthetünk, napi, adott időszaki vagy havi zárást, és indíthatunk új évet is. 9. Szerviz feladatok: Mentés és visszatöltés, adatkarbantartás, egyéb beállításokra van lehetőség. A menü alpontjai: 9.1 Napi dátum 9.2 Gazdaság adatai 9.3 Formattálás 9.4 Dokumentáció 9.5 Nyomtató beállítások 9.6 Rendszerinformációk 9.7 Ismételt feldolgoztatás 9.8 Interactive SQL 9.1 Napi dátum: A programban levő dátumot írhatjuk át, (A számítógép idő-és dátumbeállításait nem módosítja.) melynek segítségével például egy korábbi (még nem lezárt) időpontra tudunk könyvelni. 9.2 Gazdaság adatai: A program jogos felhasználójának adatait, beállításait és felhasználói kódját tartalmazza. 9.3 Formattálás: Floppy lemezt formázhatunk, a program funkciója a Windows beépített format.com parancsát használja. A menüpont indításakor láthatjuk a formázáshoz tartozó további szükséges információkat. 9.4 Dokumentáció: A program felhasználói kézikönyvét nyitja meg. 9.5 Nyomtató beállítások: a menüpont indításakor a Windows nyomtató funkciója jelenik meg: választhatunk a telepített nyomtatók közül, beállíthatjuk a papír méretét, és további nyomtatási tulajdonságokat. 9.6 Rendszer információk: az itt megjelenő ablakban információt kapunk a számítógép hardver teljesítményéről. Pl.: a memória, a merevlemez foglaltságáról. A Bezárás ikonra kattintva visszaléphetünk a főmenübe. 9.7 Ismételt feldolgoztatás: Az adatokból a könyvelt tételek alapján ismételten felgöngyölíti a készlet értéket 9.8 Interactive SQL: Az adatbázisban SQL utasítások segítségével módosíthatunk, lekérdezhetünk. A menüpontot csak rendszergazdák, és fejlesztők használhatják!

13 Jelszó: A menüpont segítségével, változtathatunk a saját felhasználói jelszón, illetve újat hozhatunk létre. 11. Windows kellékek: A Windows-ban már előre telepített programokat (CD lejátszó, Jegyzettömb, Paintbrush, Számológép, DOS parancssor) indíthatjuk. A CD lejátszó és a Paintbrush csak WindowsXP korábbi verzióinál működik 12. Vége: a Kilépés a programból menüpontra kattintva, a program elmenti az eddigi beállításokat, módosításokat, és kilép. A menüpontban található a program Névjegye.

Készletgazdálkodás program Mobiltelefonos Windows verzió Felhasználói leírás

Készletgazdálkodás program Mobiltelefonos Windows verzió Felhasználói leírás 1 Készletgazdálkodás program Mobiltelefonos Windows verzió Felhasználói leírás A WANYAG programrendszer mobiltelefonos verziója árukészletek bizományos termék nyilvántartását, szervizét, vételét illetve

Részletesebben

MetalSys Integrált Információs rendszer. Felhasználói kézikönyv

MetalSys Integrált Információs rendszer. Felhasználói kézikönyv MetalSys Integrált Információs rendszer Felhasználói kézikönyv MetalSoft 2001-2014 - 2 Felhasználói kézikönyv 1 A programról általában A MetalSys Integrált Információs Rendszer (továbbiakban: MetalSys)

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV NOBO VIR ÜGYVITELI SZOFTVER KEZELÉSÉHEZ Felhasználói Kézikönyv készült a NOBONET Kft. részéről, útmutató segédanyagként. Főbb funkciók: Rendelések felvétele, azok alapján számla

Részletesebben

CT- E c o S T A T Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. TÁRGYI ESZKÖZ modul (költségvetési könyvelés)

CT- E c o S T A T Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. TÁRGYI ESZKÖZ modul (költségvetési könyvelés) CT- E c o S T A T Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer TÁRGYI ESZKÖZ modul (költségvetési könyvelés) Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.31. CompuTREND 1117 Budapest, Fehérvári út 84/A 06 (1) 353-96-50

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

ACTUAL ÜGYVITELI RENDSZER

ACTUAL ÜGYVITELI RENDSZER ACTUAL ÜGYVITELI RENDSZER Verzió: 2.1.56 Felhasználói kézikönyv Kronos Trade Kft. 1 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 12 KERESKEDELEM (SZÁMLÁZÁS)... 13 KÉSZLETNYILVÁNTARTÁS... 14 GYÁRTÁS... 14 HÁZIPÉNZTÁR...

Részletesebben

ProfiSoft Kft 9700 Szombathely Jászai M. u. 2.

ProfiSoft Kft 9700 Szombathely Jászai M. u. 2. ProfiSoft Kft 9700 Szombathely Jászai M. u. 2. Befektetett eszköz alrendszer Program dokumentáció A z a l r e n d s z e r f u n k c i ó i a befektetett eszközök analitikus nyilvántartása egyedileg vagy

Részletesebben

Kezelői leírás. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5

Kezelői leírás. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5 Kezelői leírás 2015.. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 4 2. A RENDSZER ÜZEMBEHELYEZÉSE 4 3. A RENDSZER INDÍTÁSA 5 4. A MENÜABLAK KEZELÉSE 6 5. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

EVOLUT KÉSZLETGAZDÁLKODÁSI RENDSZER

EVOLUT KÉSZLETGAZDÁLKODÁSI RENDSZER EVOLUT KÉSZLETGAZDÁLKODÁSI RENDSZER e-book 2012 Contorg Kft 1 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 4 A készletmodul működési elve... 5 A főmenü... 6 Cikkek csoportosítása... 7 Főcsoport... 7 Cikkcsoport... 8 Cikkcsoport

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 1.4 változat

Felhasználói kézikönyv 1.4 változat Felhasználói kézikönyv 1.4 változat 1. oldal Copyright 2007-2010 Webpartners Media Group Kft. Minden jog fenntartva. 2.1 verzió, átdolgozva 10/06. Ezen dokumentum vagy szoftver egyetlen része sem reprodukálható

Részletesebben

ACTUAL Ügyviteli Rendszer KARBANTARTÁS. Felhasználói kézikönyv

ACTUAL Ügyviteli Rendszer KARBANTARTÁS. Felhasználói kézikönyv ACTUAL Ügyviteli Rendszer KARBANTARTÁS Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Karbantartás (Rendszer adminisztráció) modul 2 BEVEZETŐ 2 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA 2 TÖRZSADATOK 3 Cégek kezelése 3 Új

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Windows-os Főkönyv Kettős könyvelést, automatikus kontírozást, számlanyilvántartást

Részletesebben

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció 2014 v4.1 Integrált Felhasználói dokumentáció Fekete Prog-RAM Kft. 1992-2014 Tartalomjegyzék Bemutatkozás... 3 Cégadatok... 3 Elérhetőségek... 3 Névjegy... 3 Rendszer követelmények... 5 Javascript engedélyezése...

Részletesebben

SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal. Számla. Kezelési kézikönyv

SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal. Számla. Kezelési kézikönyv SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal Számla Kezelési kézikönyv Tartalomjegyzék: Általános ismertető... 2 Törzsadatok áttekintése... 4 Anyagtörzs... 7 Partnertörzs... 7 Számlázás... 9 Számla stornó...

Részletesebben

Infotéka Kontír kézikönyv. 2010... Infotéka Kft.

Infotéka Kontír kézikönyv. 2010... Infotéka Kft. Infotéka Kontír kézikönyv I Infotéka Kontir Tartalomjegyzék 2 Fejezet I Kezdő lépések 1 Billentyűkombinációk... és programkezelés 2 2 A program megjelenése... a képernyőn 3 3 Új cég felvitele... a programba

Részletesebben

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció 2014 v4.1 Integrált Felhasználói dokumentáció Fekete Prog-RAM Kft. 1992-2014 Tartalomjegyzék Bemutatkozás... 3 Cégadatok... 3 Elérhetőségek... 3 Névjegy... 3 Rendszer követelmények... 5 Javascript engedélyezése...

Részletesebben

Kettős könyvelés modul

Kettős könyvelés modul Makrodigit programcsomag Kettős könyvelés modul felhasználói ismertető Makrodigit Informatikai Kft. 2011. Módosítva: 2012. november 5. Tartalom A menü és a képernyők kezeléséről...4 Menü... 4 Lista képernyő...

Részletesebben

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon:

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon: +36.22.534.280 +36.22.534.282 Számlázó és Készletnyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv Készítette: Újfalusi Krisztián UFO-INFO Bt. 2006.03.20. UFO-INFO Bt. Kézikönyv: Számlázó és Készletnyilvántartó

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Számla+ Számlázó és nyilvántartó programhoz 8.72 verzió MINDEN JOG FENNTARTVA!

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Kettős könyvvitel 1.

Tartalomjegyzék. Kettős könyvvitel 1. Kettős könyvvitel 1. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1. A program futtatásának feltételei... 3 1.1. Számítógép típusa... 3 1.2. Operációs rendszer... 3 1.3. Nyomtató típusa... 3 1.4. A program telepítése...

Részletesebben

Scroll. Számlázás. 3.0 verzió. Kezelési Útmutató

Scroll. Számlázás. 3.0 verzió. Kezelési Útmutató Scroll Számlázás 3.0 verzió Kezelési Útmutató Zeusoft - Scroll Számlázás 3.0 2 Zeusoft - Scroll Számlázás 3.0 3 Tartalom TARTALOM... 3 BEVEZETŐ... 5 FŐ ABLAK... 6 A PROGRAM MENÜRENDSZERE... 6 1. TÖRZSADATOK...

Részletesebben

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Szolgáltatói számlázó Kézikönyv PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 273-3310 5 273-3311 Mobil (20) 934-0661 Bemutatóterem: 1143 Budapest, Szobránc u. 5. INTERNET: http:/

Részletesebben

1. A PROGRAM FUTTATÁSÁNAK FELTÉTELEI...

1. A PROGRAM FUTTATÁSÁNAK FELTÉTELEI... TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék 1. A PROGRAM FUTTATÁSÁNAK FELTÉTELEI...3 1.1. SZÁMÍTÓGÉP TÍPUSA...3 1.2. OPERÁCIÓS RENDSZER...3 1.3. NYOMTATÓ TÍPUSA...3 1.4. A PROGRAM TELEPÍTÉSE...3 1.5. HÁLÓZATOS TELEPÍTÉS...4

Részletesebben

RIWO Számítástechnikai és Kereskedelmi KFT. Hardver követelmények Szoftver követelmények Általános tudnivalók A program célja Kezdőoldal Számla és Készletnyilvántartás - Leírás Adatbevitel - Bevét - Számlázás

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NextStep Kereskedelmi programcsomag Felhasználói kézikönyv 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 9 A rendszer hardverigénye 9 Javasolt konfiguráció 9 Általános Szabályok 10 A rendszer használata 11 1. Forgalom 12

Részletesebben

infotéka Pénzügyi Modul kézikönyve

infotéka Pénzügyi Modul kézikönyve infotéka Pénzügyi Modul kézikönyve I Pénzügyi Modul Tartalomjegyzék Fejezet I Kezdő lépések Fejezet II Nézet menü 2 17 1 Felhasználók... és jogok 17 Fejezet III Paraméterek 1 Évnyitás 22... 22 2 Általános

Részletesebben

Tárgyi Eszköz Nyilvántartó rendszer Windows verzió

Tárgyi Eszköz Nyilvántartó rendszer Windows verzió Tárgyi Eszköz Nyilvántartó rendszer Windows verzió FIREBIRD, INTERBASE, ORACLE VERZIÓKHOZ 2/85.oldal Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 A TÁRGYI ESZKÖZ NYILVÁNTARTÓ RENDSZER FŐBB FUNKCIÓI...5 A TÁRGYI

Részletesebben

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap:

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap: Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos! 2002 Provimax Kft. A könyv készítése

Részletesebben

e-iroda Könyvelés modul Könyvelés modul főbb funkciói...4 Rendszer menü...5 Beállítások menü 5 - Általános beállítások... 5 - Cégfüggő beállítások... 6 - Szín (személyes) beállítások... 6 - Nyelvek menü...

Részletesebben

Art Invoice kézikönyv

Art Invoice kézikönyv Art Invoice kézikönyv Verzió: 2.3.94 2005 2015 Art Invoice Hungary Kft. Art Invoice kézikönyv A rendszer felépítése A rendszer felépítése A rendszerbe való bejelentkezés után az Art Invoice rendszer felületét

Részletesebben