Készletgazdálkodás program Mobiltelefonos Windows verzió Felhasználói leírás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készletgazdálkodás program Mobiltelefonos Windows verzió Felhasználói leírás"

Átírás

1 1 Készletgazdálkodás program Mobiltelefonos Windows verzió Felhasználói leírás A WANYAG programrendszer mobiltelefonos verziója árukészletek bizományos termék nyilvántartását, szervizét, vételét illetve eladását kezeli. Fejleszti környezet: Borland Delphi, használt adatbázis: InterBase SQL Ajánlott operációs rendszer: Windows ME, Windows 2000 vagy újabb 32bites operációs rendszer. Szükséges gépigény a felsorolt operációs rendszerek követelményének megfelel. A rendszerben a következ mozgástípusok lehetségesek: Vételezés, eladás, szervizelés, bizományos bevételezés illetve eladás, raktárközi mozgás A rendszer az anyagokat elszámoló áron tartja nyilván. Nettó illetve bruttó módon kezelhetek a készletértékek. Továbbiakban számlázó program modullal lehet összekapcsolni. A rendszer mködése, kezelési leírása: A program indításakor az alábbi fablak látható: 1. Ábra A WAnyag program mobiltelefonos verzió fmenüje

2 2 A program kezelése: A képerny fels sorában található a menüsor: A menüsor alatt található az év- és cégválasztó sor: A lefelé mutató nyíl ikonra kattintva egyszeren válthatunk át másik cégre, illetve dolgozhatunk más évben egy programon belül. Külön adatbázisban tárolódnak az egyes cégek és a különböz évek adatai. A program, bármely lekérdezés illetve lista készítésekor az alábbi 2.ábrán látható módon készíti el a nyomtatható formátumot. Ezek a listák tetszés szerint bármikor megtekinthetk illetve nyomtathatók. A nézet gombok segítségével nagyíthatunk, kicsinyíthetünk a listán, nyomtatót választhatunk, példányszámot állíthatunk be. Az alsó állapotsoron láthatjuk, hogy a lekérdezésünk hány A4-es oldalnak megfelel, melyek között a navigátor gombok segítségével lépegethetünk és az állapotsoron láthatjuk, hogy éppen hányadik oldalt látjuk. Nézet gombok, melyek segítségével kicsinyíthetü nk, illetve nagyíthatunk a nézeten Állapotsor: itt látható, hogy hány oldalas a listánk, illetve hányadik oldalt látjuk éppen. 2. Ábra A WAnyag programban használatos nyomtatási formátum

3 3 Új partner felvétele: A vételeink, eladásaink során szükség van új partnerek felvételére. Az egyes menüpontokban az új partner felvétele jelenik meg: gombra kattintva az alábbi ablak 3. Ábra A partnereink adatainak megadása menüpont A megfelel adatok kitöltése után a Rögzítés gombra kattintunk, és visszatérhetünk a program azon menüpontjába, ahol a menüpontot elhívtuk.

4 4 Már felvett partner kiválasztása: A meglév partnerek kiválasztásához a már felvett partnerek kattintva választhatjuk ki az aktuális vevt, eladót az alábbi listából: gombra 4. Ábra Partnerválasztás lehetségére szolgáló menüpont A partnereinket, rendezhetjük vevkód illetve, megnevezésük alapján, és az ablak alján látható keresés mezbe begépelhetjük a számát, illetve a nevét a könnyebb kikeresés érdekében. A tételek között a navigátor gombokkal is lépegethetünk. A kikeresett partner kiválasztásához kattintsunk duplán a kiválasztott elemre, vagy a gombra, majd visszatérhetünk a kiinduló menüpontba.

5 5 A WANYAG program menürendszere és funkciói: 1. Alapadatok: táblázatos ablakokban vehetjük fel a fcsoportkódokat, mértékegységeket, megnevezéseiket, a program felhasználóinak nevét, raktárakat. A menü alpontjai: 1.1 Fcsoportkódok 1.2 Mértékegységek 1.3 Eladók/Dolgozók 1.4 Cikk csoportok 1.5 Könyvelési szöveg 1.6 Raktárak 1.1Fcsoportkódok felvétele/módosítása: indításakor az alábbi ablak jelenik meg A már felvett Fcsoportkódok láthatóak táblázatosan (természetesen csak akkor, ha már fel lettek véve). Új felvételéhez kitöltjük a Fcsoport kód és Megnevezése mezket, majd a Felvitel ikonra kattintunk. A rögzített csoportkód megjelenik a már felvettek listájában. A törléshez kijelöljük a táblázatból a törlend számlaszámot, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a fmenübe.

6 Mértékegységek: az itt megjelen ablakban vehetünk fel, illetve törölhetünk mértékegységeket (pl.: db, kg, liter, csomag, ív stb.). Könyvelés során a program csak elre felvett mértékegységekkel dolgozik. A már felvett mértékegységek megjelennek táblázatosan. Új felvételéhez kitöltjük a Mértékegység mezt, majd a Felvitel ikonra kattintunk. Törléshez, kijelöljük a törlend mértékegységet, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a fmenübe Dolgozók/Eladók: az itt megjelen ablak szerkezeti felépítése megegyezik az 1.1-es (Fcsoportkódok) menüponttal. A már felvett dolgozók/eladók táblázatosan jelennek meg. Új név felvételéhez a kód és Eladó neve mezk kitöltése után a Felvitel ikonra kattintunk. Törléshez, a táblázatból kijelöljük a törlend gyjtkódot, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a fmenübe Cikk csoportok: indításakor az alábbi ablak jelenik meg: A cikkcsoportok menüpont segítségével, rendszerezhetjük termékeinket a könnyebb azonosítás, csoportosítások és lekérdezések érdekében. A menüpont szerepe az, hogy egy fcsoporthoz hozzárendelhetünk cikkcsoportokat. Pl.: a 01-es telefonok fcsoport cikkcsoportjai: nokia, siemens stb. Fcsoportkódok /Fcsoport /Alcsoport Pl.: Telefonok /Nokia /3410 Telefonok /Siemens /S45 El lapok /Nokia /6210 A nokia cikkcsoporthoz hozzárendelhetünk alcsoportot: pl.: Ezáltal a lekérdezések és egy termék kikereséseko könnyedén szkíthetünk az alábbiak szerint: A már felvett Cikkcsoportok táblázatosan jelennek meg. Új Fcsoport felvételéhez kattintson az Új Fcsop. gombra. A megnevezés megadás mellett lehetség van több paraméter megadásához is. Az Alcsoport felvételekor megadható, hogy melyik fcsoporthoz szeretnénk hozzárendelni. Törléshez, a táblázatból kijelöljük a törlend f/al-csoportot, majd a Törlés ikonra kattintunk. A Kilépés ikonra kattintva visszaléphetünk a fmenübe Könyvelési szöveg: az itt megjelen ablakban a vételezéskor, eladáskor, szervízeléskor és egyéb könyvelésekkor beírt megjegyzés szövegek találhatóak, melyek automatikusan letárolódnak annak érdekében, hogy ugyanazt még egyszer ne kelljen már felvenni. A menüpontban ezeken szövegeken módosíthatunk, törölhetünk.

7 Raktárak felvétele: az itt megjelen ablak szerkezeti felépítése megegyezik az 1.1-es (Fcsoportkódok) menüponttal. Több raktárt kezelhetünk egy programon belül. A már felvett raktárak táblázatosan jelennek meg. Új raktár felvételéhez kitöltjük a Raktár és Raktár neve mezt, majd a Felvitel ikonra kattintunk. Törléshez, a táblázatból kijelöljük a törlend raktárszámot, majd a Törlés ikonra kattintunk. 2. Készletek: A menüpont 2 almenüpontot tartalmaz: 2.1 Készlet kezelés 2.2 Új termék felvétele 2.1 Készlet kezelés menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: Az itt megnyitott menüpontban egy táblázatban megjelennek a felvett termékeink. Több féle szkítési, keresési lehetség van. A táblázatot rendezhetjük a készleten lév nem nulla mennyiség, csak a nulla mennyiség illetve az összes termékre. Továbbiakban szkíthetjük Fcsoportkódokra, Fcsoportra, azon belül alcsoportokra, és akár raktár szerint is. Szkítési lehet ségek Excelbe exportálás Keresmez 5.Ábra Cikktörzs menüpont, melyben az aktuális készletet látjuk A táblázat alatt látható Edit mezben kereshetünk a fent megadott rendezés alapján, mely lehet: név, anyagszám, illetve fcsoportkód szerinti. Az Anyagkarton gombra kattintva megjelennek a termék eddigi mozgásai nyomtatható formában, természetesen csak abban az esetben, ha az adott terméken már volt mozgás. A Készletlista gombra kattintva egy újabb ablak jelenik meg ahol megfelel szkítések megadása után egy v. több termék készletét kérdezhetjük le nyomtatható formában.

8 8 A Törlés gombra kattintva egy olyan terméket törölhetünk ki, amely fel lett véve de mozgás még nem volt rajta. Tehát csak 0 mennyiség még nem vásárolt/eladott terméket lehet törölni. Amennyiben már egy terméken volt mozgás, már nem lehet eltüntetni. Az Új felvitel illetve a Módosítás gombra kattintva a 2.2-es Új termék felvétele menüpont jelenik meg. Értelemszeren a Módosítással egy meglév termék megnevezésén, egyéb adatain lehet módosítani (természetesen a készletén és annak értékén már nem). Az új felvitel gomb lehetségei az alábbiakban olvasható. 2.2 Új termék felvétele menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: 6.Ábra Új termék felvétele menüpont, kitöltött adatmezkkel A menüpont segítségével új termékeket, illetve meg lévket módosíthatunk. Használata elssorban csak módosításhoz javasolt, mivel egy gyorsabb hatékonyabb menüpont is rendelkezésre áll az új termékek felvételéhez, melybe integrálva van az a hozzá tartozó készletmozgatás is, ezért a 3.1-es Termék beszerzése/vétele menüpont használata javasolt ebben az esetben. a.) Új termék felvétele: A megfelel mezk kitöltése után, a rögzítés gombra kattintva letárolódik az újonnan felvett termékünk, ami az els készlet mozgatásig még törölhet. A kitölthet mezk az alábbiak:

9 9 1. Karton típusa: mely lehet szolgáltatás ill. termék. Értelemszeren a készletcsökkentésnél van jelentsége, mivel egy szolgáltatás pl.: szerviz díjaknál és egyéb szolgáltatásoknál nem tartunk nyilván mennyiséget, ezért ezek elvégzésekor, eladásakor jelen szolgáltatások készlete nem csökken, ellenben a termékeknél. 2. Cikk Fcsoport: a legördül edit mez segítségével a már elzleg felvett cikkcsoportokat választhatjuk ki. 3. Cikk Alcsoport: a legördül edit mez segítségével a már elzleg felvett cikkcsoportokat választhatjuk ki. 4. Anyagszám: az anyag egyedi azonosító száma 5. Raktár: raktárszám 01-tl 99-ig ahová a termékeinket rendezzük 6. Fcsoportkód: egy olyan bejelentett azonosító, melyhez a termékeinket rendeljük hozzá a könnyebb keresés és azonosítás érdekében 7. Anyagnév: a termék megnevezése 8. Rövidített név: a termék rövidített megnevezése 9. Idegen név: a termék idegen nyelv megnevezése 10. Jegyzékszám: a termék jegyzékszáma, ami a számlás eladáskor automatikusan megjelenik pl.: VTSZ Beszállítói cikkszám: a termék azon száma, melyen a beszállítónk tartja nyilván 12. ETK kód: egységes termékjegyzék kód 13. ÁFA % vagy M: ÁFA kulcs megadása 14. Nyitó mennyiség: a termék nyitó készlete, amivel a nyilvántartását kezdjük 15. Nyitó érték: a termék nyitó értéke, amivel a nyilvántartását megkezdjük 16. Mennyiség(1): a termék aktuális készleten tartott mennyisége 17. Mértékegység(1): az alapadatokban felvett mértékegységek közül választhatjuk ki a termékhez tartozót, mobiltelefonos verziónál az alapértelmezett mindig a darab. 18. Minimum készlet: az az érték, mely alá csökken a készlet, a program figyelmeztet 19. Maximum készlet: az a mennyiség, melynél, ha több lesz a készlet, a program figyelmeztet 20. Érték: a termék aktuális készletértéke, ha van mennyisége csak akkor 21. Mérlegelt: a termék mérlegelt átlagára (használata nem szükséges) Ár(1); Ár(2); Ár(3): A készletrendszerhez kapcsolódó számlázás esetén az adott termékhez (anyagkód) hozzárendelhet 3 féle értékesítési ár /(Ár(1), (Ár(2), (Ár(3)/, melyek az árréssel növelt értékesítési ára(ka)t tartalmazzák. A számlázás során a partnerekhez

10 10 rendelhet az árkód (1,2,3), mely az adott sorszámú alapárat ajánlja meg a számlázás során. (lsd. Számlázás) Kötelezen kitöltend mezk: kipipálással megadhatjuk, hogy mely mezket kell kötelezen kitölteni a rögzítéshez. Ha egy kitöltend mezt kihagyunk, rögzítéskor a program figyelmeztet az üresen hagyott mezre. b.) Meglév termék módosítása esetén csak a nem pirossal illetve a nem inaktív mezk módosíthatóak: Lásd az alábbi ábrán: 7.Ábra Meglév termék módosítása esetén a módosítható mezk A Napi dátum mezben a számítógép bels órájában beállított dátum jelenik, melyet kívánság szerint módosíthatunk. A mezk megfelel kitöltése után, az ablak alsó sorában található Rögzítés ikonra kattintva vehetjük fel az anyagot. A Mezk törlése ikonra kattintva az eddig kitöltött mezket üríthetjük ki, a Törlés ikonra kattintva törölhetjük a kiválasztott anyagot, de a program a törlést csak akkor engedélyezi, ha az adott anyagra még nem történt könyvelés. A Kilépés gombra kattintva visszaléphetünk a fmenübe.

11 11 3. Vétel menüpont: itt kezelhetjük új és meglév termékeink beszerzését, azok listázását megtekintését, bizományos és megvásárolt telefonok szerzdéseinek nyomtatását. 3.1 Termék beszerzése/vétele 3.2 Beszerzések nyomtatása 3.3 Telefon vétele 3.4 Vételi szerzdések 3.5 Bizományos szerzdések 3.6 Raktárközi átadás Raktárközi átadás betöltése Mentési hely beállítása Az aktuálisan beállított könyvtár, ahová a program menti az átadásfájlokat 3.1 Termék beszerzése/vétele menüpont: A menüpont segítségével új és meglév termékeink készleteit kezelhetjük beszerzési, vételi oldalról. A telefon készülékek bevételére is alkalmas a menüpont, annyi kikötéssel, hogy a vételi szerzdés nyomtatásához az erre a célra létrehozott 3.3-as menüpontot célszer inkább használni. Itt inkább tartozékokat, alkatrészeket, egyéb szolgáltatásainkat ajánlott felvenni. Az alábbi 6. ábrán látható a jelenleg részletezett menüpont. Új partner felvétele gomb: a program automatikusan generál egy új partner sorszámot, majd arra ENTER-t nyomva megjelenik a partner felvétele menüpont, melynek részletézést lásd a 3. oldalon. Már felvett partner kiválasztása gomb: ide kattintva megjelenik egy lista menü, ahol az eddig felvett partnereink közül választhatunk. A táblázatban csak a beszállítók jelennek meg. Lásd a 4. oldalon. Új termék gomb: erre kattintva az alábbi menüpont jelenik meg: 8.Ábra Új termék felvételére szolgáló almenüpont

12 12 Kiválaszthatjuk, hogy új terméket vagy szolgáltatást szeretnénk bejelenteni, majd megadhatjuk hogy a terméket/szolgáltatást melyik Fcsoportba/Alcsoportba illetve Csoportkódhoz szeretnénk hozzárendelni. Csoportkód megadása kötelez! Melyik raktárba szeretnénk bevenni, milyen anyagszámon, és milyen néven. Megadható a mértékegysége, a termék áfa kulcsa, jegyzékszáma, beszállítói cikkszáma A kitölthet mezk az alábbiak: 1. Karton típusa: mely lehet szolgáltatás ill. termék. Értelemszeren a készletcsökkentésnél van jelentsége, mivel egy szolgáltatás pl.: szerviz díjaknál és egyéb szolgáltatásoknál nem tartunk nyilván mennyiséget, ezért ezek elvégzésekor, eladásakor jelen szolgáltatások készlete nem csökken, ellenben a termékeknél. 2. Termék Fcsoport: a legördül edit mez segítségével a már elzleg felvett cikkcsoportokat választhatjuk ki. 3. Termék Alcsoport: a legördül edit mez segítségével a már elzleg felvett cikkcsoportokat választhatjuk ki. 4. Csoportkód: egy olyan bejelentett azonosító, melyhez a termékeinket rendeljük hozzá a könnyebb keresés és azonosítás érdekében melynek kitöltése kötelez 5. Raktár: raktárszám 01-tl 99-ig ahová a termékeinket rendezzük 4. Cikkszám: az anyag egyedi azonosító száma 6. Anyagnév: a termék megnevezése 7. Mért.egys: (Mértékegység): az alapadatokban felvett mértékegységek közül választhatjuk ki a termékhez tartozót, mobiltelefonos verziónál az alapértelmezett mindig a darab. 8. ÁFA % vagy M: ÁFA kulcs megadása 9. Jegyzékszám: a termék jegyzékszáma, ami a számlás eladáskor automatikusan megjelenik pl.: VTSZ Beszállítói cikkszám: a termék azon száma, melyen a beszállítónk tartja nyilván 11. Minimum készlet: az az érték, mely alá csökken a készlet, a program figyelmeztet 12. Maximum készlet: az a mennyiség, melynél, ha több lesz a készlet, a program figyelmeztet 13. Eladási ár: a termék eladási ára A megfelel adatok kitöltése után a termék rögzítéséhez a gombra kell kattintanunk. Ilyenkor a termék felvételre került 0-a mennyiséggel. Amibl rögtön megadhatjuk a 6. ábrán látható Meglév termék további beszerzése keretben a bevételezni kívánt mennyiséget, vételi árat, eladási árat.

13 13 Amennyiben a nettó árát adjuk meg a termék beszerzési árának, automatikusan kiszámolja a bruttó értékét. Ha a bruttót adjuk meg elbb, abban az esetben visszafelé számolja a nettó részét. Majd ezután az eladási árat megadva, láthatjuk a terméken lév haszonkulcsunkat százalékosan: Beszerzési árak megadása: a program automatikusan kiszámolja a nettó illetve bruttó összegét, az összesen nettó és bruttó összegét, illetve az eladási ár és a beszerzés közötti százalékos árrést. Új partner felvétele gomb Már felvett, nyilvántartott partner kiválasztása Ha tudjuk fejbl a cikkszámot akkor annak beírásával is kiválasztható az a termék melyre további beszerzést szeretnénk elkönyvelni. Új termék felvételéhez kattintson ide. Részletezését lásd alul Ide kattintva megjelenik a cikktörzs ahonnan könnyedén kiválasztható az a termék melybl bevételezni szeretnénk Meglév termék további beszerzése, vételi ár és eladási ár megadásának lehet sége, majd a véglegesítéshez a rögzítés gomra kell kattintani. A termékek másik raktárba való átadására szolgáló funkció A leírást lásd a 16. oldalon 9.Ábra Új és meglév termék beszerzése menüpont

14 Beszerzések nyomtatása: menüpont segítségével, visszanézhetjük eddigi lekönyvelt beszerzéseinket. Indításakor mindig az adott napi forgalmakat mutatja, amennyiben aznap még nem volt beszerzés, üres listát kapunk. A Dátumtól Dátumig mezkben a lenyíló dátumválasztó komponensek segítségével tetszleges intervallumot kérdezhetünk le. Egy vagy akár több napot is. A megadott intervallumra a program kilistázza az addigi beszerzéseket, ha volt ilyen. A lekérdezés id szakának megadhatósága, mely lehet bármilyen tetsz leges i dszak Az aktuális tétel jelölése, amit kiválasztottunk a listában A lekérdezés eredménye Az aktuális lekérdezésünk összes tételét nyomtatható formában jeleníti meg Az aktuális tételr l, amit kijelöltünk, arról készít nyomtatható listát 10.Ábra Beszerzések nyomtatása menüpont A Dátumtól Dátumig mezkben, begépelhetjük a megfelel id intervallumot, de ebben az esetben figyel ni kell a pontos dátum formátum megadására Pl.: Egér használatával könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra megfelel dátumot a lenyíló gombra kattintva. Ebben az esetben megjelenik a dátumválasztó komponens, melynek segítségével könnyedén egérkattintással kiválaszthatjuk a megadni kívánt idintervallumot.

15 15 A teljes lista gombra kattintva az aktuális lekérdezésünk összes tételét nyomtatható formában jeleníti meg a program. Az Aktuális tétel gombra kattintva arról a tételrl készít nyomtatható listát a program, amelyiket a lekérdezésünkben az egér segítségével kiválasztottuk. A Kilépés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe. A nyomtatható formátumról a 2. oldalon található részletes leírás. 3.3 Telefon vétele menüpont: segítségével vásárolhatjuk meg azokat a mobiltelefonokat, és minden egyéb olyan terméket, melyhez szeretnénk vételi ill. bizományosi szerzdést nyomtatni. A menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: Új partner felvétele gomb Már felvett, nyilvántartott partner kiválasztása Rögzíti a vásárlást, csökkenti a kasszapénzt, majd megjeleníti a bizományosi/ vételi szerzdést nyomatható formában. 11. Ábra Telefon vétele menüpont Új partner felvétele gomb: a program automatikusan generál egy új partner sorszámot, majd arra ENTER-t nyomva megjelenik a partner felvétele menüpont, melynek részletézést lásd a 3. oldalon. Az új vev megadása után, letárolódnak a partner adatai a rendszerbe, illetve az ablak mezit is megfelelen kitölti. Már felvett partner kiválasztása gomb: ide kattintva megjelenik egy lista menü, ahol az eddig felvett partnereink közül választhatunk. A megfelel partner kiválasztása után az adataival kitölti a program a megfelel mezket. Lásd a 4. oldalon.

16 16 További kitölthet mezk: A Telefon IMEI/ száma megnevezése mezbe gépeljük be a vásárolni kívánt készülék IMEI/sorozatszámát, mely IMEI szám esetében 15 karakter, majd egy szóközzel elválasztva adjuk meg a készülék nevét. Nem szükséges ehhez a formátumhoz ragaszkodni, de azért javasolt, hogy eladáskor v. egyéb visszakeresésekkor, lekérdezésekkor könnyedén kereshessünk IMEI/sorozatszám szám alapján. A Szolgáltató mezben kiválaszthatjuk, hogy a vásárolt készülék melyik szolgáltató által van lekorlátozva (pannon, vodafone, t-mobile v független). A Db mez értéke általában marad 1 mivel az adott IMEI/sorozatszámú termékbl úgyis egyszerre csak egyet tudunk bevételezni. Több darab egyszerre való vétele, csak sorozatszám nélküli termék vásárlásakor ajánlott, bár a program ebben az esetben is csak 1db vételi ill. bizományosi szerzdést nyomtat. A Vételi ár mezbe írjuk be azt az értéket, amennyiért a terméket/készüléket megvásároljuk és értelem szeren ez az összeg kerül a vételi/bizományosi szerzdésre is. Az Átvev lenyíló menü segítségével megadhatjuk azt a dolgozót/eladót aki éppen az aktuális terméket/készüléket vásárolja. A Bizományos lenyíló menü segítségével megadhatjuk, hogy az aktuálisan felvett terméket bizományosan vagy saját készletre vesszük be. A Vétel gombra kattintva, a program ellenrzi, hogy megfelelen töltöttük ki a mezket, majd letárolja a vételt, csökkenti a kasszapénzt és felveszi az aktuális készletek közé majd megjeleníti a vételi/bizományosi szerzdést nyomtatható formában.

17 Vételi szerzdések: menüpont segítségével, visszanézhetjük az eddigi szerzdéses vásárlásainkat. Az aktuális tétel jelölése, amit kiválasztottunk a listában Az eddigi vételi szerzdéseink Az aktuális tétel vételi szerzdését jeleníti meg nyomtatható nézetben 12. Ábra Vételi szerzdések nyomtatása A Megtekintés gombra kattintva az aktuális tétel vételi szerzdését jeleníti meg nyomtatható nézetben. A nyomtatható nézetrl részletes leírást a 2. oldalon olvashat. A Kilépés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe.

18 Bizományosi szerzdések: menüpont segítségével, visszanézhetjük az eddigi bizományba átvett termékek/készülékek szerzdéseit. Az aktuális tétel jelölése, amit kiválasztottunk a listában Az eddigi vételi szerzdéseink Az aktuális tétel vételi szerzdését jeleníti meg nyomtatható nézetben 13. Ábra Bizományosi szerzdések nyomtatása A Megtekintés gombra kattintva az aktuális tétel vételi szerzdését jeleníti meg nyomtatható nézetben. A nyomtatható nézetrl részletes leírást az 2. oldalon olvashat. A Kilépés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe.

19 Raktárközi átadás: funkciója, hogy több bolt/raktár v. telephely üzemeltetése esetén könnyedén átjutassuk bevételezéseinket, készleteinket egy adathordozó (pl.: flash drive, floppy lemez) segítségével, de akár vagy egyéb elektronikus úton. A bevételezés menüpontban amikor, egy v. több terméket bevételezünk illetve újakat bejelentünk a programrendszerbe, azokról egy általunk elre megadott mappába, meghajtóra a program készít egy szöveges (text) fájlt, melyet a program vissza tud olvasni, és az egy másik boltban/raktárban beolvasható. Így az újonnan érkez és bevételezett termékeket mindig csak egyszer kell begépelni a gépbe, ezáltal idt és energiát spórolhatunk. A program egy ún. ATADAS_02.NEW nev fájlt hoz létre abban az esetben, ha új termékeket jelentünk be a rendszerbe és a 2-es raktárunkba szeretnénk átadni. A készlet mozgások egy ún. ATADAS_02.SAV fájlba tárolódnak, ha a készleteinket pl. a 2-es raktárba is szeretnénk átjuttatni. A fájlhoz bármikor további új hozzáadható, így nem muszáj egyszerre elvégezni a bevételezést, azt félbe is szakíthatjuk, kiléphetünk a programból is, majd visszatérhetünk, és folytathatjuk az átadásokat. Csak egy fontos dologra kell odafigyelni! A hozzáadhatóság miatt, ha egy átadás fájlal, végeztünk és a másik raktárban/boltban beolvastuk, akkor azt mindig töröljük a gépünkrl, nehogy a késbbiek újból hozzáadódjanak Raktárközi átadás betöltése: menüpont segítségével tölthetjük be egy másik boltunkban/raktárunkban az ún. ATADAS fájlokat, melyek a felvett és átadni kívánt termékeink adatait tartalmazzák. A menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: A Windowsból már ismert tallózás segítségével kiválasztjuk a meghajtót és a hozzátartozó mappát, ahol az átadás fájlainkat tároljuk. Ha van new és sav kiterjesztés fájlunk, azaz új termék és készletmozgatás fájl, abban az esetben is a sav kiterjesztés fájlra kattintsunk, hogy kijelöljük azt. Ilyenkor a program automatikusan beolvassa mindkét fájl adatát és ellenrzi is. Az átadás betöltéséhez kattintsunk az Átvétel gombra. Ha kész, rákérdez, hogy szeretnénk-e még ugyanazen fájlokat a késbbiekben még egyszer átadni egy másik gépben is. Ha igen, akkor meghagyja, ellenkez esetben átnevezi a már feldolgozott fájlokat, a késbbi véletlen újra olvasás elkerülése érdekében. Nem törli, csak átnevezi, hogy a program azt már ne olvassa. Amennyiben mégis szükségünk lenne rá, akkor visszanevezzük az általános formátumra és újból olvasható lesz a program számára is. Az elérési út megadása, és az átadás fájlok kiválasztása A kiválasztott átadás fájlokat tartalmazó adatok

20 Mentési hely beállítása: menüpont segítségével tudjuk kiválasztani azt a meghajtót és mappát, ahová az átadáshoz készül fájlokat (pl.: ATADAS_02.SAV) a program automatikusan létrehozza. A windowsban már ismert tallózási lehetséggel kiválasztjuk a meghajtót, majd azon belül a mappát, és az OK gombra kattintunk. Az állapotsorban láthatjuk, hogy milyen elérési utat választottunk pl.: c:\entersys. A Kilépés gombra kattintva módosítás végrehajtása nélkül visszajuthatunk a fmenübe Mentési hely útvonala: A program itt mutatja, hogy milyen mentési útvonal van aktuálisan beállítva. Pl.: c:\entersys. Ha még nem választottunk útvonalat, azt a Nincs elérési útvonal beállítva bejegyzéssel jelzi.

21 21 4. Eladás menüpont: itt kezelhetjük a készleten lév termékeink eladását, az eladások listázását megtekintését, telefonok eladását, szerzdések újranyomtatását és az esetleges tartozások kezelését. 4.1 Termék(ek) eladása 4.2 Eladások nyomtatása 4.3 Telefon eladása 4.4 Eladási szerzdések 4.5 Tartozások szerzdések 4.1 Termék(ek) eladása: A menüpont segítségével a készleten lev termékeink/alkatrészeink eladásait könyvelhetjük. Mobiltelefonok eladására is alkalmas a menüpont, olyan kikötéssel, hogy az eladási szerzdés nyomtatásához az erre a célra létrehozott 4.3-as menüpontot célszer inkább használni. Jelen menüpontban a tartozékok, alkatrészek eladásait ajánlott nyilvántartani. Egy termék eladásának menete: Adjuk meg a vev adatait. Amennyiben még nem vásárolt nálunk illetve nincs felvéve a törzsadataink közé, kattintsunk az új partner felvétele gombra. Az itt megjelen ablakban adjuk meg adatait, majd rögzítsük azt. Amennyiben már szerepel a vev a törzsadataink között, kattintsunk a már felvett partnereink kiválasztása gombra v. nyomjuk meg az F2 billentyt. Az itt megjelen listából válasszuk ki a vevt. A kiválasztott illetve új esetén felvett adatok megjelennek az eladás ablakban. Ezután válasszuk ki az eladó/dolgozó nevét, hogy könnyebben lekövethet legyen, ki mit mikor adott el. Majd ezek után adjuk meg az eladni kívánt termékeket. Megadhatjuk cikkszám alapján, amennyiben tudjuk a számát, vagy kattintsunk a gombra, hogy a cikktörzsbl könnyedén kiválaszthassuk az eladni kívánt terméket. Ezután adjuk meg a darabszámot, majd a program automatikusan megajánlja a termékhez és a darabszámhoz tartozó eladási árat, mely megrendeli igény szerint állítható, hogy lehessen módosítani-e vagy sem. Téves adatmegadás esetén kattintsunk a gombra és a felvett tétel adatai törldnek. Egyszerre egy alkalommal max. 30 tételt tudunk eladni. Amennyiben ez kevés, az eddig felvetteket tárolni kell, majd új ablakot kell nyitni. A tételek megadáskor, árak módosításakor, tétel törléskor, azaz bármely módosítás esetén, az ablak alján látható eladási ár összege mindig aktualizálódik. Kedvezmény adására százalékosan van lehetség, mely tetszlegesen megadható akár többször is, hogy lássuk egyes kulcsok esetén mekkora lesz a kedvezmény összege. A program minden esetben az eladásiárból szorozza újból ki a kedvezményt.

22 22 Abban az esetben ha a vev nem tudja kiegyenlíteni a fizetend összeget, akkor kiadhatjuk neki, úgy hogy a vev bekerül a program tartozás nyilvántartásába. A Fizetett összeg mezbe adjuk meg azt az összeget amit a vevtl kapunk, majd a program kiszámolja a tartozás összegét. A Rögzít gombra kattintva, az eladásunk letárolódik, az eladott termékek készlete csökken, a kasszapénz a fizetett összeggel n, illetve a vev bekerül a tartozás nyilvántartásba a tarozás összegével, ha van ilyen. Kedvezmény adás esetén, az is visszanézhet, hogy adtak-e kedvezményt, és ha igen akkor mekkora mértékben és összeggel. A 4.1 Termék(ek) eladása menüpont: indításakor az alábbi ablak jelenik meg Új partner felvétele gomb Már felvett, nyilvántartott partner kiválasztása Az eladni kívánt termékek. Megadhat juk cikkszám alapján vagy a pipára kattintva, kiválaszt hatjuk a cikktörzs bl. Az eladás véglegesítése. Az eladott termékek lekerülnek a készletrl, az összeg bekerül a kasszapénzbe. %-os kedvezmény adás lehet sége 14. Ábra Egyszersített eladás menüpont Tartozás esetén megadjuk a fizetett összeget, majd a fennmaradó rész bekerül tartozásba a vev nevéhez.

23 Eladások nyomtatása: menüpont segítségével, visszanézhetjük eddigi lekönyvelt eladásainkat. Indításakor mindig az adott napi forgalmakat mutatja, amennyiben aznap még nem volt eladás, üres listát kapunk. A Dátumtól Dátumig mezkben a lenyíló dátumválasztó komponensek segítségével tetszleges intervallumot kérdezhetünk le. Egy vagy akár több napot is. A megadott intervallumra a program kilistázza az addigi eladásokat, ha volt ilyen. A lekérdezés idszakának megadhatósága, mely lehet bármilyen tetszleges idszak Az aktuális tétel jelölése, amit kiválasztottunk a listában A lekérdezés eredménye Az aktuális tételrl, amit kijelöltünk, arról készít nyomtatható listát 15.Ábra Eladások nyomtatása menüpont A Dátumtól Dátumig mezkben, begépelhetjük a megfelel idintervallumot, de ebben az esetben figyelni kell a pontos dátum formátum megadására Pl.: Egér használatával könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra megfelel dátumot a lenyíló gombra kattintva. Ebben az esetben megjelenik a dátumválasztó komponens, melynek segítségével könnyedén egérkattintással kiválaszthatjuk a megadni kívánt idintervallumot.

24 24 A Megtekintés tétel gombra kattintva arról a tételrl készít nyomtatható listát a program, amelyiket a lekérdezésünkben az egér segítségével kiválasztottuk. A Kilépés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe. A nyomtatható formátumról a 2. oldalon található részletes leírás. 4.3 Telefon eladása menüpont: segítségével adhatjuk el azokat a készleten lév mobiltelefonokat, és minden egyéb olyan terméket, melyhez szeretnénk eladási szerzdést nyomtatni. A menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: Új partner felvétele gomb Már felvett, nyilvántartott partner kiválasztása Rögzíti az eladást, növeli a kasszapénzt, majd megjeleníti az eladási szerzdést nyomatható formában. 16. Ábra Telefon eladása menüpont Új partner felvétele gomb: a program automatikusan generál egy új partner sorszámot, majd arra ENTER-t nyomva megjelenik a partner felvétele menüpont, melynek részletézést lásd a 3. oldalon. Az új vev megadása után, letárolódnak a partner adatai a rendszerbe, illetve az ablak mezit is megfelelen kitölti. Már felvett partner kiválasztása gomb: ide kattintva megjelenik egy lista menü, ahol az eddig felvett partnereink közül választhatunk. A megfelel partner kiválasztása után az adataival kitölti a program a megfelel mezket. Lásd a 4. oldalon.

25 25 További kitöltend mezk: A Telefon IMEI/ száma megnevezése lenyíló mezben kiválaszthatjuk a készleten lév termékek közül az eladni kívánt készüléket. A kiválasztáskor megjelennek az eladni kívánt termék adatai, többek között a vételi ára is. Az eladott mennyisége alapértelmezettként 1Db mivel egyedi termékekrl van szó. Amennyiben bizományos telefont választunk a program, figyelmeztet! Az Eladási ár mezbe írjuk be azt az értéket, amennyiért a terméket/készüléket eladjuk. Értelem szeren ez az összeg kerül az eladási szerzdésre is. Az Eladó lenyíló menü segítségével megadhatjuk azt a dolgozót/eladót aki éppen az aktuális terméket/készüléket eladja. Az Eladó gombra kattintva, a program ellenrzi, hogy megfelelen töltöttük-e ki a mezket, majd letárolja az eladást, növeli a kasszapénzt és csökkenti az aktuális készletet majd megjeleníti az eladási szerzdést nyomtatható formában.

26 Eladási szerzdések: menüpont segítségével, visszanézhetjük és újranyomtathatjuk az eddigi szerzdéses eladásainkat. Az aktuális tétel jelölése, amit kiválasztottunk a listában Az eddigi eladási szerzdéseink Az aktuális tétel vételi szerzdését jeleníti meg nyomtatható nézetben 17. Ábra Eladási szerzdések nyomtatása A Megtekintés gombra kattintva az aktuális tétel eladási szerzdését jeleníti meg nyomtatható nézetben. A nyomtatható nézetrl részletes leírást a 2. oldalon olvashat. A Kilé pés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe.

27 Tartozások listája: menüpont segítségével, megnézhetjük a tartozók listáját, illetve módosíthatjuk vagy kiegyenlíthetjük azt. A menüpont indításával az alábbi ablak jelenik meg: Az aktuális tétel jelölése, amit kiválasztottunk a listában Duplakattintással kiválasztva az adott tételt, módosíthatunk a tartozás összegén vagy kiegyenlíthetjük azt. Az aktuális tartozások listája: Látható a bizonylat száma, amibl a tartozás keletkezett, a vev adati, aki tartozik, és az összeg amivel tartozik. 18 Ábra Tartozások listája Egy tartozás tételre, ha duplán rákattintunk az egérrel, megjelenik egy ablak, ahol a tartozás összegén módosíthatunk. Ide írjuk be azt az összeget, amit a vev a késbbiekben behozott a tartozását csökkentve, vagy akár egyben kiegyenlítve azt. A kiegyenlítés lehet többszöri alkalom, melynek megfelelen csökken a tartozás és a befizetett összeg, bekerül a kasszapénzkezelésbe. A tartozás lehet mínuszos is. Ebben az esetben azt tudjuk kezelni, hogy mi tartozunk egy személynek és mennyivel. A Kilé pés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe.

28 28 5. Munkalap menüpont: itt kezelhetjük a szervizzel és egyéb szolgáltatásainkkal kapcsolatos eladásainkat, munkáikat, a munkalapok módosítását, listázását megtekintését. 5.1 Új munkalap felvétele 5.2 Munkalap módosítása / nyomtatása 5.1 Munkalap felvétele: A menüpont segítségével új munkalapot nyithatunk szerviz és garanciális szolgáltatásaink kezelésére, illetve szerviz mellé tartozó alkatrészek eladására. Egy munkalap elkészítésének menete: Adjuk meg a vev adatait. Amennyiben még nem vásárolt nálunk illetve nincs felvéve a törzsadataink közé, kattintsunk az új partner felvétele gombra. Az itt megjelen ablakban adjuk meg adatait, majd rögzítsük azt. Amennyiben már szerepel a vev a törzsadataink között, kattintsunk a már felvett partnereink kiválasztása gombra v. nyomjuk meg az F2 billentyt. Az itt megjelen listából válasszuk ki a vevt. A kiválasztott illetve új esetén felvett adatok megjelennek az eladás ablakban. Ezután válasszuk ki az eladó/dolgozó nevét, hogy könnyebben lekövethet legyen, ki mit mikor adott el illetve vett fel. A munkalap ablak megjelenése hasonlít a 4.1 termék(ek) eladása menüpontra, annyi eltéréssel, hogy a munkalap 2 f részre van osztva. Bal oldalra a szolgáltatásainkat tudjuk felvenni illetve beírni mint pl.: óradíj vagy garanciális csere vagy kijelz csere stb. A Jobb oldalon pedig már a 4.1 termék(ek) eladása menüpontban is ismertetett módon a szervizhez tartozó esetleges alkatrész szükségletet illetve eladást tudjuk itt kezelni. A szolgáltatásainkat illetve a kiadni/eladni kívánt termékeinket mindkét oldalon megadhatjuk cikkszám alapján, amennyiben tudjuk a számát. Ha a törzsbl szeretnénk kiválasztani, kattintsunk a gombra, hogy a cikktörzsbl könnyedén megtaláljuk az eladni kívánt terméket. Ezután adjuk meg a darabszámot, majd a program automatikusan megajánlja a termékhez és a darabszámhoz tartozó eladási árat, mely megrendeli igény szerint állítható, hogy lehessen módosítani-e vagy sem. Téves adatmegadás esetén kattintsunk a gombra és a felvett tétel adatai törldnek. Egyszerre egy alkalommal max tételt tudunk feltüntetni. Amennyiben ez kevés, az eddig felvetteket tárolni kell, majd új ablakot kell nyitni. A tételek megadáskor, árak módosításakor, tétel törléskor, azaz bármely módosítás esetén, az ablak alján látható eladási ár összege mindig aktualizálódik. Kedvezmény adására százalékosan van lehetség, mely tetszlegesen megadható akár többször is, hogy lássuk egyes kulcsok esetén mekkora lesz a kedvezmény összege. A program minden esetben az eladási árból szorozza újból ki a kedvezményt.

29 29 Tartozás lehetsége szerviz munkalapnál nincs. Ebben az esetben egy eladás ablakot kell nyitni, ahol elkönyvelhetjük a vev tartozását manuális úton. A Rögzít gombra kattintva, a munkalap letárolódik, amelyet bármikor visszalehet hozni újbóli módosításra, de csakis abban az esetben ha nem lett véglegesítve. Egy munkalap felvételekor, ha a szervizt nem azonnal végezzük el, akkor csak letárolódik a rendszerbe, mint elvégzend feladat. A munkalapok módosítása menüpontban megtekinthet, újranyomtatható. Amikor az adott munkalapot elvégeztük akkor beállítjuk az elvégezve jelzt. Majd amikor kifizették, beállítjuk a kifizetve jelzt is. Ilyenkor kerül végleges letárolásra, ekkor már nem módosítható és bekerül az elvégzett munkalapok közé. Végleges rögzítés esetén csökkenti az eladott termékek készletét, a kasszapénz a fizetett összeggel n. Az 5.1 Új munkalap menüpont: indításakor az alábbi ablak jelenik meg Új partner felvétele gomb Az eladni kívánt termékek. Megadhat juk cikkszám alapján vagy a pipára kattintva, kiválaszt hatjuk a cikktörzs bl. Már felvett, nyilvántartott partner kiválasztása A munkalap rögzítése. Végeleges elszámolásra csak a Kifizetve-Igen esetén kerül. %-os kedvezmény adás lehet sége 19. Ábra Új munkalap felvétele menüpont Tartozás esetén megadjuk a fizetett összeget, majd a fennmaradó rész bekerül tartozásba a vev nevéhez.

30 Munkalap módosítása/nyomtatása: A menüpont segítségével a felvett munkalapjainkat nyithatjuk meg újra, illetve nyomtathatjuk. Módosítás csak a folyamatban lév munkalapoknál lehetséges, rendezettnél már csak újbóli megtekintésre és nyomtatásra. A menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: Az aktuális tétel jelölése. Duplakattintással kiválasztva az adott tételt, újból megjelenik a munkalap felvétele ablak az eddig felvett adatokkal, mely módosítható hozzáadható, mindaddig, amíg nem lett véglegesítve. Az aktuális munkalapot lehet nyomtatható formában megjeleníteni. 20. Ábra Munkalapok módosítása/nyomtatása menüpont Egy folyamatban lév munkalapra duplán rákattintva újból megjelenik a munkalap felvétele ablak az eddig felvett adatokkal, melyhez újra hozzáférhetünk. Módosíthatunk, hozzáírhatunk mindaddig amíg a munkalapot nem véglegesen rögzítjük. A Kilépés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe.

31 31 5. Leltározások: A menü további 3 almenüt tartalmaz. 5.1.Leltárfelvételi ívek: A leltározáshoz nyomtathatunk felvételi ívet. Kívánság szerint megadhatjuk, hogy melyik fkönyvi számra, raktárra, és mely anyagszámokra szeretnénk elkészíteni. 5.2.Leltár felvétele: A leltár fordulónappal a tényleges készletek felvétele történik meg, és a leltár felvételi ívek alapján kerül rögzítésre. 5.3 Leltár kiértékelése: A leltár kiértékelése során a tényleges és a könyvelés szerinti készletek kerülnek összevetésre, és ahol eltérés mutatkozik, és a tényleges készlet a több, akkor többletként, ha a könyv szerinti készlet a több akkor hiányként jelentkezik. 6. Információk: A menü további 8 almenüt tartalmaz: A könyvelt és forgalmi tételekrl kérhetünk információkat, listákat, anyagkartonokat nyomtatási formában. 6.1 Napi összesítések: A menüpont segítségével lekérdezhetjük egy vagy több nap teljes forgalmát, melyet nyomtathatunk is. A menüpont indításakor az eddig lezárt napok összesítéseit láthatjuk. Dátum: a lezárt nap dátuma Összesen: az adott nap összes bevétele Eladásból: az adott napon az eladásokból történt összes bevétel összege Szervizbl: az adott napon a szervizbl származó összes bevétel összege Tartozás: az adott napon ha keletkezett tartozás, akkor annak az összege Haszon: az adott napon az összes bevételbl származó haszon összege Kedv.: az adott napon ha adtak kedvezményt, akkor annak az összege Munkadíj: a szerviz munkalapokon keletkezett szolgáltatások díja összesen Darab(1), Darab(2): tetszlegesen paraméterezhet adat. Elre beállítható, hogy hányas fcsoportok eladásainak darabszámát szeretnénk látni adott napon. Pl.: a darab(1)-re beállítjuk a telefonok eladását, és akkor látjuk, hogy aznap hány telefont adtunk el. Kasszapénz: az utolsó lezárt nap kasszapénzét módosíthatjuk a gombra kattintva. Majd ha ezután elvégezzük a következ nap/napok lezárását, akkor a megadott kasszapénzt göngyölíti tovább a lezárt napokra.

32 32 A Napi zárás gombra kattintva a program készít egy összesítést az utolsó nem lezárt napról melynek dátumát kézzel is megadhatjuk, de a program is automatikusan növeli. Ha olyan napot zárunk, amelyiken nem volt forgalom (pl.: hétvége vagy munkaszüneti nap) a program jelzi, hogy Az adott napon nincs forgalom! és automatikusan megajánlja a következ napot. A menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: Az eddig lezárt napok összesítései A következ lezáratlan nap Az aktuális kasszapénz, és annak módosítási lehet sége 21. Ábra Napi összesítések listája menüpont Az utolsó lezárt nap a Visszatörlés gombra kattintva visszatörölhet. Ennek oka, hogy ha elz napra visszaszeretnénk állítani a kasszapénzt és a napot újból elszámoltatni, vagy ellenrizni tudjuk hogy ha esetleg dátum visszaállítással valaki korábbi napra adott el valamit. A Nyomtatás gombra kattintva egy tetszleges idszakot adhatunk meg, aminek segítségével, kinyomtathatjuk az eddigi napi összesítéseinket.

33 Napi forgalmi összesítés: menüpont segítségével egy megadott napot, vagy akár több nap teljes mozgását tekinthetjük meg. Indításakor mindig az adott napi forgalmakat mutatja, amennyiben aznap még nem volt forgalom, üres listát kapunk. A Dátumtól Dátumig mezkben a lenyíló dátumválasztó komponensek segítségével tetszleges intervallumot kérdezhetünk le. Egy vagy akár több napot is. A megadott intervallumra a program kilistázza az addigi összes forgalmat, eladást, szervizt, vételt is egyben, ha volt ilyen. A menüpont indításakor az alábbi ablak jelenik meg: 22. Ábra Napi összesített forgalom menüpont A Teljes lista gombra meg nyomtatható nézetben. kattintva az aktuális listánkat jeleníthetjük A Kilépés gombra kattintva visszatérhetünk a fmenübe.

34 Cikkmozgási napló: menüpont segítségével, egy tetszleges termék mozgásának adatait tekinthetjük meg. Láthatjuk, hogy mikor lett bevételezve, eladva, összesített mozgást, mikor kinek. 6.4 Anyagkartonok: menüpont segítségével egy vagy több termék mozgását listázhatjuk ki nyomtatható formában, teljes évre, vagy aktuális hónapra vonatkozóan. 6.5 Készletlisták kiírása: Meghatározott anyagszámtól anyagszámig készíthetünk készletlistát. A lekérdezni kívánt fcsoportkódja és a hónap megadása után (tárgyhó esetén:0), a kezd és befejez anyagszámot kell begépelni, ha csak egy anyagra vagyunk kíváncsiak, akkor a kezd és befejez anyagszám megegyezik. 6.6 Teljes készlet értéke: Az aktuális készletet számolja össze Fcsoportonként, és összegzi a teljes készletet, mely nyomtatási formában jelenik meg. 6.7 Keresés a tételekbl: Az itt megjelen ablak segítségével, tetszleges adatokra kereshetünk. Elsként a mozgástípusokat kell megadnunk, hogy melyekre vagyunk kíváncsiak. Ha egy adott mozgástípust a lekérdezésben látni szeretnénk, akkor ahhoz I bett írunk (ez az alapértelmezett), amelyik mozgástípust nem szeretnénk, hogy megjelenjen a listánkon, ahhoz N bett gépelünk be. A továbbiakban meg kell adnunk, a keresett Fkönyvi számot, raktár számot, Anyagszámot, Idintervallumot és stb. Ha, egy mezt üresen hagyunk (pl.: Fkönyvi szám, raktár szám stb.), az azt jelenti, hogy arra nem vonatkozik keresési feltétel, tehát az adatbázisban létez összes elemet kilistázza a program. Eredményül itt is egy nyomtatási formát kapunk. 7.7 Minimum alatti készletek: A Nyitó készletek felvétele menüpontban, lehetségünk van egy adott termékhez Minimum alatti készlet et meghatározni. Ha bizonyos termékekbl a megadott minimum érték alatti mennyiség van nyilvántartva, azokat ebben a menüpontban kilistázza a program nyomtatási formában. 7.8 Elfekv készlet lista: A menüpont segítségével lekérdezhetjük azokat a termékeket, melyeken a megadott dátumok között nem történt mozgás. Meg kell adnunk a lekérdezni kívánt Fkönyvi és raktárszámot és azt az anyagszám intervallumot, melyekre a lekérdezést el szeretnénk készíteni. Az elkészített lista eredményeként egy nyomtatási formát kapunk, mely tartalmazza a lekérdezett termékek Fkönyvi raktár- és anyagszámát, VTSZ számát, ETK kódját, helykódját, nyitó készletét, aktuális készletét, készletértékét valamint az utolsó mozgás dátumát.

35 35 8. Szerviz feladatok: Mentés és visszatöltés, adatkarbantartás, egyéb beállításokra van lehetség. A menü alpontjai: 8.1 Napi dátum 8.2 Gazdaság adatai 8.3 Formattálás 8.4 Dokumentáció 8.5 Nyomtató beállítások 8.6 Rendszerinformációk 8.7 Ismételt feldolgoztatás (Csak IB-es programverzió esetén) 8.8 Interactive SQL 8.1 Napi dátum: segítségével, átállíthatjuk a programban használt aktuális napi dátumot a rendszeridtl függetlenül. Bizonyos menüpontok pl.: eladás, szerviz, a rendszeridvel dolgozik, ezért azokon a módosítás nincs hatással. 8.2 Gazdaság adatai: menüpont tartalmazza a program használatára jogosult felhasználó illetve cég adatait. A Név, az Adószám, a Cím és az Irányítószám átírása nem javasolt, mert a program ezek alapján generál egy véletlen kódszámot, mely a program azonosító kódszáma: A telefonszám, fax, és a banki adatok tetszlegesen módosíthatóak. 8.3 Formattálás: menüpont segítségével floppy lemezt formattálhatunk a windowsból ismert módon. 8.4 Dokumentáció: menüpont a felhasználói leírás elhívására szolgál. 8.5 Nyomtató beállítások: a menüpont indításakor a Windows nyomtató funkciója jelenik meg: Választhatunk a telepített nyomtatók közül, beállíthatjuk a papír méretét, és további nyomtatási tulajdonságokat. 8.6 Rendszerinformáció: az itt megjelen ablakban információt kapunk a számítógép hardver teljesítményérl. Pl.: a memória, a merevlemez foglaltságáról. A Bezárás ikonra kattintva visszaléphetünk a fmenübe. 8.7 Ismételt feldolgoztatás: Az adatokból a könyvelt tételek alapján ismételten felgöngyölíti a készlet értéket. 8.8 Interactive SQL: menüpont segítségével a fejlesztk által küldött SQL scripteket futtathatjuk mely adatjavításokat, módosításokat tartalmazhatnak.

36 36 9. Jelszó: A menüpont segítségével, változtathatunk a saját felhasználói jelszón, illetve újat hozhatunk létre. 10. Windows kellékek: A Windows-ban már elre telepített programokat (CD lejátszó, Jegyzettömb, Rajzoló, Számológép, DOS parancssor) indíthatjuk. 11. Névjegy: a fejleszt adatait tartalmazza:

JUTA-Raktár Univerzális raktárkészlet nyilvántartó és számlázó program Felhasználói kézikönyv

JUTA-Raktár Univerzális raktárkészlet nyilvántartó és számlázó program Felhasználói kézikönyv JUTA-Soft Computer 1112. Budaörsi út 45. Tel.: 309-2633,309-2600/1189 Fax: 319-3136, Mobil: 06 (30) 9449-668 E-mail : zuber@juta-soft.hu JUTA-Raktár Univerzális raktárkészlet nyilvántartó és számlázó program

Részletesebben

Art Invoice kézikönyv

Art Invoice kézikönyv Art Invoice kézikönyv Verzió: 2.3.94 2005 2015 Art Invoice Hungary Kft. Art Invoice kézikönyv A rendszer felépítése A rendszer felépítése A rendszerbe való bejelentkezés után az Art Invoice rendszer felületét

Részletesebben

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap:

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap: Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos! 2002 Provimax Kft. A könyv készítése

Részletesebben

ArtSoft Max Kezelési útmutató 1. oldal ARTSOFT MAX SZÁMLÁZÓ POGRAM. 2.1x verziókhoz KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

ArtSoft Max Kezelési útmutató 1. oldal ARTSOFT MAX SZÁMLÁZÓ POGRAM. 2.1x verziókhoz KEZELÉSI ÚTMUTATÓ ArtSoft Max Kezelési útmutató 1. oldal ARTSOFT MAX SZÁMLÁZÓ POGRAM 2.1x verziókhoz KEZELÉSI ÚTMUTATÓ ArtSoft Max Kezelési útmutató 2. oldal Tartalomjegyzék Számla...5 Számla készítése / partner kiválasztása,

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Számla+ Számlázó és nyilvántartó programhoz 8.72 verzió MINDEN JOG FENNTARTVA!

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések Ezen szoftvertermék az őt alkotó részelemek együttesét tekintve képviseli a jogvédelem alá eső termék fogalmát.

Részletesebben

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv Kerszám Silver Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos!

Részletesebben

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Szolgáltatói számlázó Kézikönyv PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 273-3310 5 273-3311 Mobil (20) 934-0661 Bemutatóterem: 1143 Budapest, Szobránc u. 5. INTERNET: http:/

Részletesebben

RIWO Számítástechnikai és Kereskedelmi KFT. Hardver követelmények Szoftver követelmények Általános tudnivalók A program célja Kezdőoldal Számla és Készletnyilvántartás - Leírás Adatbevitel - Bevét - Számlázás

Részletesebben

Symbol Ügyvitel PROFESSIONAL Felhasználói kézikönyv

Symbol Ügyvitel PROFESSIONAL Felhasználói kézikönyv Symbol Ügyvitel PROFESSIONAL Első kiadás 2009-2011 SymbolTech Kft - 1 - Főablak felépítése, alapvető programfunkciók... 8 Bejelentkezés, több cég és több felhasználó kezelése... 8 Főablak felépítése...

Részletesebben

CASSA NEW. Értékesítési és készlet-nyilvántartási rendszer

CASSA NEW. Értékesítési és készlet-nyilvántartási rendszer CASSA NEW Értékesítési és készlet-nyilvántartási rendszer BUDAPEST 2002. Xix Software Kft. Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék FELHASZNÁLÓI ENGEDÉLY A CASSA PROGRAMCSOMAGRA... 3 BEVEZETÉS... 5 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

DATAFLEX HUNGARY KFT. InnVoice Felhő. Számlázó és készletkezelő rendszer. Az InnVoice Felhő számlázó és készletkezelő rendszer kézikönyve.

DATAFLEX HUNGARY KFT. InnVoice Felhő. Számlázó és készletkezelő rendszer. Az InnVoice Felhő számlázó és készletkezelő rendszer kézikönyve. DATAFLEX HUNGARY KFT. InnVoice Felhő Számlázó és készletkezelő rendszer Az InnVoice Felhő számlázó és készletkezelő rendszer kézikönyve. TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 1 Regisztráció... 6 1.1 Regisztráció

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

BUSTER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

BUSTER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BUSTER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Bevezetés A mai világba mikor már szinte minden felköltözik az internetre un. felhőkbe felmerül a kérdés, hogy az vállalkozások ügyvitele miért helyhez kötött még mindig.

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Windows-os Főkönyv Kettős könyvelést, automatikus kontírozást, számlanyilvántartást

Részletesebben

DbérWIN. Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió. Felhasználói leírás

DbérWIN. Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió. Felhasználói leírás DbérWIN Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió Felhasználói leírás Végfelhasználói licenc szerződés Mely létrejött egyrészről a C.A.T. Consulting Kft. (8000 Székesfehérvár, Távírda u.2/a 3.em.5.)

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

Armada Adóidőzítő rendszer

Armada Adóidőzítő rendszer Armada Adóidőzítő rendszer PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ( 273-3310 fax 273-3311 Mobil 06 (20) 9-340-661 Bemutatóterem: 1143 Budapest, Szobránc u. 5. INTERNET:

Részletesebben

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul. Verziószám: 3.03. Felhasználói segédlet

HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul. Verziószám: 3.03. Felhasználói segédlet NRG-COM Kft. 1192 Budapest Bercsényi u. 61. HORIZONT Integrált irodai programcsomag Számlakészítő modul Verziószám: 3.03 Felhasználói segédlet 2012 Tartalomjegyzék Általános információk (GYIK - gyakran

Részletesebben

SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal. Számla. Kezelési kézikönyv

SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal. Számla. Kezelési kézikönyv SYSA Számla V 1.2 Kezelési kézikönyv 1. oldal Számla Kezelési kézikönyv Tartalomjegyzék: Általános ismertető... 2 Törzsadatok áttekintése... 4 Anyagtörzs... 7 Partnertörzs... 7 Számlázás... 9 Számla stornó...

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR Felhasználói dokumentáció verzió 2.2. Budapest, 2009. Változáskezelés Verzió Dátum Pont Változás Cím Oldal Oldalszám: 2 / 66 Tartalomjegyzék 1. Tanszéki adminisztrátor feladatai...

Részletesebben

AdreCash Kereskedelmi Rendszer

AdreCash Kereskedelmi Rendszer AdreCash Kereskedelmi Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 ADRENALIN SZOFTVERHÁZ KFT. Ezen programterméket az ADRENALIN SZOFTVERHÁZ KFT. (továbbiakban: ADRENALIN) fejlesztette ki. A programtermék dokumentációját,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ - Harmadik kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva!

Részletesebben

D.A.S. IroDATA 2002 telepítési és használati útmutató

D.A.S. IroDATA 2002 telepítési és használati útmutató D.A.S. IroDATA 2002 telepítési és használati útmutató 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET A PROGRAM LETÖLTÉSE, TELEPÍTÉSE 1. A program letöltése az Internetről 5 oldal 2. A program telepítése 5 oldal 3. Manuális

Részletesebben

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Jelen dokumentum szerződésnek minősül a felhasználó és a PROFITEL Kft. között a TAXAWIN feldolgozó szoftver használatára. A szoftvercsomag tartalmazza

Részletesebben

Forgalmazó: www.tensoft.hu

Forgalmazó: www.tensoft.hu Kettős könyvviteli rendszer felhasználói leírása 2010. Forgalmazó: TEN-SOFT Kft. 7100 Szekszárd, Arany János utca 23-25. Telefon: (74) / 417-005 (74) / 529-430 (74) / 511-657 (30) / 9464-437 Fax: (74)

Részletesebben

Regram Számítástechnikai Kft. Kecskemét, Boldog u. 10. Tel.: 76 / 480-178 30 / 9-440-759

Regram Számítástechnikai Kft. Kecskemét, Boldog u. 10. Tel.: 76 / 480-178 30 / 9-440-759 K E T T ŐS K Ö N Y V E L É S I P R O G R A M L E Í R Á S Készítette : Regram Számítástechnikai Kft. Kecskemét, Boldog u. 10. Tel.: 76 / 480-178 30 / 9-440-759 Regram Számítástechnikai Kft. -2- Kettős könyvelési

Részletesebben

123Szamla.hu Használati Útmutató. Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15. 123szamla.hu info@123szamla.hu 06 30 535 2181

123Szamla.hu Használati Útmutató. Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15. 123szamla.hu info@123szamla.hu 06 30 535 2181 123Szamla.hu Használati Útmutató Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15 Tartalom Szolgáltatói adatok... 4 Kiállítható számlák... 4 Regisztráció... 4 A vállalkozás adatainak beállítása... 5 Logó

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Wellness Control Center A Wellness Control rendszer felhasználói kezelőszoftver rendszer Verzió: 1.10 2007 Létrehozás dátuma: 2007.03.12 13:17 1. oldal, összesen: 66 2007. Procontrol

Részletesebben