GE Power & Water Water & Process Technologies. Városi víz- és szennyvízmegoldások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GE Power & Water Water & Process Technologies. Városi víz- és szennyvízmegoldások"

Átírás

1 GE Power & Water Water & Process Technologies Városi víz- és szennyvízmegoldások

2 A GE már több, mint egy évszázada gondoskodik a fenntartható megoldásokról, hogy segítsen választ találni a világ minden táján élő ügyfeleinek a világ leginkább sürgető kihívásai közül néhányra. Napjainkban még inkább elköteleztük magunkat környezetünk védelmére. Előrelátó és megfontolt vezető szerepet töltünk be a vízügyek, víz-újrahasznosítás és szennyvíztisztítás terén, és olyan megoldásokat dolgozunk ki, amelyek ügyfeleink számára szükségesek ahhoz, hogy a kezelés céljainak hatékonyan és eredményesen megfeleljenek. Ugyanaz a célunk, mint Önnek: segítséget nyújtani az önkormányzatoknak a biztonságos és tiszta ivóvízellátásban, valamint hozzájárulni ahhoz, hogy tiszta víz jusson a vízkörforgásba. Felkészülés a jelen kihívásaira Az önkormányzatok továbbra is fejlődnek, olyan környezetet hozva létre, amely tele van kihívásokkal, ugyanakkor bővelkedik lehetőségekben. Egyre fokozódó probléma világszerte a vízhiány. Az önkormányzatok számára ezt a kérdést súlyosbítják az új lakásépítési fejlesztések, amelyek előírják a víztisztító berendezések használatát, amelyek a nagyobb népesség és eltérő földrajzi környezet által támasztott igények kielégítésére hivatottak. Ez a terjeszkedés is hozzájárul ahhoz, hogy több szennyvíz jut a vízkörforgásba. Miközben igyekeznek megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, sok önkormányzat ütközik olyan akadályba, mint az elöregedett infrastruktúra, amely nem csupán bővítésre, hanem teljes cserére szorul. Mindeközben a környezetvédelmi irányelvek egyre szigorúbbá és fontosabbá válnak. A kibocsátott szennyvíz összetételére vonatkozó korlátozásoknak való megfelelés cselekvést kíván az önkormányzatok részéről. Egyre több szabályozó testület szünteti meg a szennyvíz egyszerűen történő kezelését, és adja feladatul az önkormányzatoknak, hogy új utakat találjanak annak újrafelhasználására, ahelyett, hogy egyszerűen megszabadulnának tőle. Mindezek a a tényezők a díjváltozásokkal és az emelkedő árakkal összefüggésben nehézségeket okozhatnak.

3 Városi víz- és szennyvízmegoldások A GE megérti azokat a kihívásokat, amelyeket a mai települések számára a fenntartható és újrahasznosítható víz forrásainak megteremtése jelent és felismeri a megoldási lehetőségeket is. Stratégiai üzleti partnerként a GE teljes körű megoldásokat (vegyszerek és felszerelés) és szolgáltatásokat (értékesítés utáni támogatás) tud nyújtani, hogy segítsen kezelni és optimalizálni a vízkészleteket, lehetővé téve a település számára, hogy megfeleljen a növekvő népesség igényeinek, leküzdje a vízhiány jelentette kihívásokat és megfeleljen a kommunális víz- és szennyvíztisztító telep által betartandó szabályozási követelményeknek. Technológia és megoldások A mai településekre nehezedő, egyre növekvő szabályozási, környezetvédelmi és pénzügyi nyomás mellett, a GE különböző innovációkkal szolgál a vegyi és a berendezésekkel összefüggő technológiákban, hatékonyabbá és jobbá téve ezáltal a települések szennyvíztisztítási és újrahasznosítási eljárásait, valamint az ivóvízkezelést, megőrizve közben a természeti erőforrásokat. A ZeeWeed membrán bioreaktor (MBR) rendszerek a már bizonyított ultraszűrő (UF) technológiát ötvözik a biológiai szennyvízkezeléssel és a víz-újrahasznosítással, amely bármely kibocsátási vagy újrahasznosítási alkalmazáshoz megfelelő kiváló minőségű kifolyó szennyvizet eredményez. A ZeeWeed ultraszűrő (UF) rendszerek bizonyítottan jobb teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos szűrési technológia, mindezt a szabályozásoknak megfelelő, vagy azokat meghaladó módon, tekintet nélkül a kezelendő víz minőségére. A fordított elektrodialízissel (EDR) működő termékek ideálisak a magas sótartalmú vizek, mint például a felszíni víz és a szennyvíz nagy kihívást jelentő sótalanításához. Az EDR technológia alkalmazása magában foglalja a kommunális ivóvíz- és szennyvízkezelési, valamint újrahasznosítási projekteket. A fordított ozmózisos rendszerek kiváló teljesítményt nyújtanak a víztisztításban, a teljes élettartamra vetített legalacsonyabb árak mellett. Az előre megtervezett rendszerek olyan kiváló minőségű alkatrészek felhasználásával készülnek, mint a GE spirálisan csavart membránjai költséghatékony vékonyfilm-elemek, amelyeket a sók eltávolítására és a szerves anyagok molekulatömeg vagy részecske töltés szerinti elkülönítésére szolgálnak.

4 Esettanulmányok Ivóvíz A rekordgyőztes vízkezelő telep embert látott el egész évre való ivóvízzel 2002-ben, néhány tényező, többek között Ontario ivóvízvédelmi törvénye egy az ivóvíz esztétikai minőségének megőrzésére vonatkozó követelmény és a membránrendszerek csökkenő költségei ösztönözték a kanadai Ontario Peel régióját, hogy csatlakozzanak egy proaktív stratégiához, amely az Ontario-tó északi partjának vizét felhasználó Lakeview szennyvíztisztító telep feljesztésére irányul. A 144 millió dolláros bővítés 2007 júniusában készült el. A többlépcsős technológiának köszönhetően, amely ózonizációt és biológiailag aktív szén szűrőket alkalmaz a merített ultraszűrő membránokkat követően, a felújított telep mindig a szabványt meghaladó, kiváló minőségű vizet állít elő, függetlenül a nyersvíz állapotától. A bővítéssel az üzem teljes kapacitása m3/nap-ról m3/nap-ra emelkedett, így lett ez az üzem a legnagyobb, alacsony nyomású, merített ultrafiltrációs membránt használó vízkezelő telep a világon, valamint az első olyan, amely ózonnal és biológiailag aktív szénnel végzi az előkezelést, ilyen széles körben. És mivel a terjedelmi korlátok szükségessé tették, hogy ez, valamint a jövőbeni bővítések az üzem meglévő határain belül maradjanak, így a telep közvetlen közelében is megőrizhetők a zöld területek, lehetővé téve ezáltal, hogy a Peel tulajdonában lévő területet továbbra is rekreációs célokra használhassa a lakosság. Szennyvíz Az innovatív szennyvíztisztítási technológia lehetővé teszi a széleskörű újrahasznosítást. A Washington állambeli King megyében a megtisztított víz nem megy veszendőbe. A King megyei Brightwater szennyvíztisztító telep, csakúgy, mint minden innovatív üzem Kaliforniában, Kolorádóban, Michigan-ben, Georgia-ban, Floridában, Ontario-ban és bárhol máshol a világon, fejlett technológiát, úgynevezett membrán-bioreaktor (MBR) rendszert használ, amely túlszárnyalja a szennyvíz kibocsátására és regenerált víz előállítására vonatkozó szigorú vízminőségi előírásokat. Ez jobb vízminőséget eredményez, mint a hagyományos szennyvíztisztítás, ugyanakkor kisebb helyet igényel és egyszerűbbé teszi a szag kontrollálását. Az MBR technológia lehetővé teszi az apró részecskék, sőt egyes baktériumok kiszűrését a szennyvízből, így biztonságossá téve annak felhasználását számos alkalmazásban. Kezelés után a szennyvíz biztonságosan használható a növényzet kiszáradása ellen és mezőgazdasági öntözésre, a fűtési és hűtési folyamatokhoz, valamint a vizes területek növelésére és ipari feldolgozásra. Az általános másodlagosan kezelt szennyvízhez képest hétszer, vagy akár tízszer tisztább, nem ivóvíz minőségű kezelt szennyvíz előállítása szintén megfelel az ökológiai és egészségügyi állami szervek környezetvédelmi követelményeinek. Még azoknak a szigorú szabványoknak is megfelel, amelyek az olyan édesvízbe történő kibocsátást szabályozzák, mint például a Puget Sound.

5 Ipari újrahasznosítás A szingapúri Bedok NEWater gyár regenerált szennyvízzel látja el a helyi ipart A Közművek Testület (PUB), Szingapúr egyetlen vízügyi hatósága, hangsúlyozza a víz, mint szűkös természeti erőforrás értékét a Bedok NEWater gyáron keresztül, amely a négy általa kezdeményezett újrahasznosító telep közül az első. A víz visszanyerésén keresztül a Bedok telep lehetővé teszi a közösségek számára a szennyvíz egy részének ipari célokra történő újrahasznosítását, ezáltal csökkentve a ivóvíz nem ivóvíz céljára történő felhasználását. A Bedok üzem többlépcsős technológiája ultraszűrésből (UF), fordított ozmózisból (RO) és ultraibolya (UV) sugárzással történő kezelésből áll. A legfontosabb technológia a feldolgozás során a GE ZeeWeed UF membránja, amely a hagyományos előkezeléshez képest megbízhatóbban és kevesebb vegyszer felhasználásával távolítja el a lebegő szilárd és kolloid anyagokat. Az RO rendszer számára nagyobb fenntartható átáramlást biztosít, kisebb rendszerméretet és alacsonyabb tisztítási gyakoriságot, jelentősen csökkentve ezáltal az üzemeltetési és beruházási költségeket. A többlépcsős technológia végterméke a NEWater. Ez elsősorban alapanyagként szolgál az elektronikai ipar, a vízgyártó létesítmények és a kereskedelmi épületek hűtéséhez. Egy kis százaléka helyi tározókba kerül vissza, közvetetten ivóvíz újrahasznosítás céljából.

6 Megbízható üzleti partner Ez a név a minőség szinonimáját jelenti az egész világon. A GE az önkormányzatok megbízható globális partnere. A GE számos termékkel és szolgáltatással rendelkezik, integrált megoldásai és egyedi szakértelme segítséget nyújt ennek a fokozatosan fejlődő iparágnak a fontos kihívások kezeléséhez és leküzdéséhez, ugyanakkor az ügyfelei által elvárt szinten felelős és fenntartható erőforrás-megtakarítást kínál világszerte. Az innovációval, az áttörő technológiai megoldásokkal és elkötelezett globális szakértők csoportjaival segítünk biztonságos, egészséges és gazdaságosan működő közösségeket létrehozni a lakosság számára. A kommunális fogyasztóinkat segíthetjük: Az infrastruktúra bővítésével és cseréjével kapcsolatos igényeik benyújtásában A szennyvíz hatékony kezelésében és az újrahasznosítási lehetőségek megismerésében A törvényes előírások és szabályozások követelményeinek betartásában Egy fenntartható és magas színvonalú vízellátás létrehozásában A növekvő népesség fokozott vízigényeinek kielégítésében

7

8 Látogassa meg a oldalt, és ismerje meg, hogy milyen módon segít a GE ügyfeleinek a legnagyobb kihívásaik megoldásában. GE Power & Water Water & Process Technologies Global Headquarters 4636 Somerton Road Trevose, PA USA Tel Látogassa meg a oldalt, kattintson a Contact Us (Kapcsolatfelvétel) fülre, és keresse meg az Önhöz legközelebbi kapcsolattartót * A General Electric Company védjegye egy vagy több országban bejegyzett lehet. A jelen dokumentumban felsorolt információk értesítés nélkül változhatnak, és csak általános útmutatóként szolgálnak. A rendszerek, termékek és szolgáltatások mérete és teljesítménye változhat. A képek példaként szolgálnak, és nem méretarányosak. Az összes jogi kötelezettséget kizárólag a szerződéses dokumentumok határozzák meg. A jelen dokumentumban felsoroltak nem jelentenek képviseletet, garanciát vagy elkötelezettséget. 2010, General Electric Company. Minden jog fenntartva. GEA18132-HU (04/2010)

GE Power & Water Water & Process Technologies. Vízkezelési megoldások az energiaipar részére

GE Power & Water Water & Process Technologies. Vízkezelési megoldások az energiaipar részére GE Power & Water Water & Process Technologies Vízkezelési megoldások az energiaipar részére A GE már több, mint egy évszázada gondoskodik a fenntartható megoldásokról, célja hogy segítsen választ találni

Részletesebben

Water Technologies & Solutions. városi víz- és szennyvízmegoldások

Water Technologies & Solutions. városi víz- és szennyvízmegoldások Water Technologies & Solutions városi víz- és szennyvízmegoldások A SUEZ már több, mint egy évszázada gondoskodik a fenntartható megoldásokról, hogy segítsen választ találni a világ minden táján élő ügyfeleinek

Részletesebben

GE Power & Water Water & Process Technologies. Értékes erőforrások, erőteljes kihívások. Tisztább Megoldások.

GE Power & Water Water & Process Technologies. Értékes erőforrások, erőteljes kihívások. Tisztább Megoldások. GE Power & Water Water & Process Technologies Értékes erőforrások, erőteljes kihívások Tisztább Megoldások. Értékes erőforrások Amennyiben a vízfogyasztás ilyen mértékben növekszik, a statisztikák figyelemfelkeltőek:

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG A határozat jogerős: év: hó: nap: KÜJ: 100528112 KTJ: 102224967 Iktatószám: 13735-10/2013. Hiv. szám: - Tárgy: Oroszlány, Oroszlányi Szolgáltató Zrt., Előadó: Műszaki ea.: Szakértő: Sipos Bernadett Pulai

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELŐ TELEP ILIRSKA BISTRICA

SZENNYVÍZKEZELŐ TELEP ILIRSKA BISTRICA SZENNYVÍZKEZELŐ TELEP ILIRSKA BISTRICA Hogyan működik az SBR rendszer (szakaszos betáplálású eleveniszapos szennyvíztisztítás) 1. Mechanikai : tisztítás Az Ilirska Bistrica által termelt szennyvíz egy

Részletesebben

ECONOMY WATER RO-TRADITIONAL 200 GPD. direkt átfolyós fordított ozmózisos víztisztító HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

ECONOMY WATER RO-TRADITIONAL 200 GPD. direkt átfolyós fordított ozmózisos víztisztító HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ECONOMY WATER RO-TRADITIONAL 200 GPD direkt átfolyós fordított ozmózisos víztisztító HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük bizalmát, hogy víztisztító készülékét a Labornum Kft.-től vásárolta.

Részletesebben

A munkavédelmi kultúra gyors ütemű átalakítása egy globális vállalatnál

A munkavédelmi kultúra gyors ütemű átalakítása egy globális vállalatnál MUNKAVÉDELEM 1.1 A munkavédelmi kultúra gyors ütemű átalakítása egy globális vállalatnál Tárgyszavak: munkavédelem; vállalati kultúra; vállalatirányítás; munkaszervezés; munkabiztonság. A General Electric

Részletesebben

GE Power & Water Water & Process Technologies. Víz- és folyamatkezelési megoldások az élelmiszer- és italipar számára

GE Power & Water Water & Process Technologies. Víz- és folyamatkezelési megoldások az élelmiszer- és italipar számára GE Power & Water Water & Process Technologies Víz- és folyamatkezelési megoldások az élelmiszer- és italipar számára A GE már több, mint egy évszázada gondoskodik a fenntartható megoldásokról, hogy segítsen

Részletesebben

2013 ENERGIÁI HÓNAPRÓL HÓNAPRA

2013 ENERGIÁI HÓNAPRÓL HÓNAPRA Schilling Péter 2013 ENERGIÁI HÓNAPRÓL HÓNAPRA MUNKAFÜZET 1.rész: BÚCSÚ A 2012-es ÉV ENERGIÁITÓL Ébredő Erő Akadémia 2008-2013 minden jog fenntartva 2012 AZ UGRÁSSZERŰ FEJLŐDÉS ÉVE VOLT Ezt az évet, a

Részletesebben

1. AZ ANYAGRA / KÉSZÍTMÉNYRE ÉS A CÉGRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK 2. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE / ÖSSZETÉTELRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK

1. AZ ANYAGRA / KÉSZÍTMÉNYRE ÉS A CÉGRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK 2. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE / ÖSSZETÉTELRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK BIZTONSÁGI ADATLAP SHELL RETINAX EP 1. AZ ANYAGRA / KÉSZÍTMÉNYRE ÉS A CÉGRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK A termék neve: SHELL RETINAX EP A termék típusa: Gépzsír Gyártó neve: Shell International Petroleum Company

Részletesebben

Arzéneltávolítás Fixágyas Rudaferrox Töltetes Oszlopon FWS ESAUE & HUEBER Rendszerű Ultraszűréssel Kombinálva

Arzéneltávolítás Fixágyas Rudaferrox Töltetes Oszlopon FWS ESAUE & HUEBER Rendszerű Ultraszűréssel Kombinálva Arzéneltávolítás Fixágyas Rudaferrox Töltetes szlopon FWS ESAUE & HUEBER Rendszerű Ultraszűréssel Kombinálva Vezetői Státuszjelentés Dr. Rasztovits Zsolt Edgár Az Európai Uniós elvárások jelentős vízminőségi

Részletesebben

Fegyvernek Város Polgármestere 5231 Fegyvernek, Szent Erzsébet út 171. Tel.: 56/556-010. Meghívó

Fegyvernek Város Polgármestere 5231 Fegyvernek, Szent Erzsébet út 171. Tel.: 56/556-010. Meghívó Fegyvernek Város Polgármestere 5231 Fegyvernek, Szent Erzsébet út 171. Tel.: 56/556-010 Meghívó FEGYVERNEK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETE 2015. OKTÓBER 14-én SZERDÁN -10 ÓRAKOR RENDKÍVÜLI ÜLÉST

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ MEGBÍZÓ: ÚJHARTYÁN VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 813/2013.Ujhartyan_Tfk_Its MUNKACÍM: ÚJHARTYÁN VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (TFK) ÉS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (ITS) DOKUMENTÁCIÓ CÍM: TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI

Részletesebben

BLUETOOTH HEADSET. User Guide. Bedienungsanleitung Brugervejledning. Manual do Utilizador

BLUETOOTH HEADSET. User Guide. Bedienungsanleitung Brugervejledning. Manual do Utilizador Bedienungsanleitung Brugervejledning Guía del usuario Käyttöopas Guide de l'utilisateur Guida dell'utente Gebruikershandleiding Brukerhåndbok BLUETOOTH HEADSET User Guide Manual do Utilizador Руководство

Részletesebben

ÁROP-1. A5-2013-2013-048. Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése

ÁROP-1. A5-2013-2013-048. Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése ÁROP-1. A5-2013-2013-048 Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése Kistelek Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése

Részletesebben

52 853 02 0010 52 01 Szennyvíztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 52 853 02 0010 52 02 Víztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 2/46

52 853 02 0010 52 01 Szennyvíztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 52 853 02 0010 52 02 Víztechnológus Víz- és szennyvíztechnológus 2/46 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna 1 TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna A nemzetközileg regisztrált vegyi anyagok száma az 1990-es évekre elérte a 10 milliót, amiből 50-75 ezer anyag kerül be közvetlenül a környezetbe. Ezek száma országonként

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NOKIA BH-601 http://hu.yourpdfguides.com/dref/824094

Az Ön kézikönyve NOKIA BH-601 http://hu.yourpdfguides.com/dref/824094 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató NOKIA BH-601. Megtalálja a választ minden kérdésre az NOKIA BH-601 a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

TÁRSADALMI-GAZDASÁGI TRENDEK A NÉPESSÉG IDŐFELHASZNÁLÁSÁBAN*

TÁRSADALMI-GAZDASÁGI TRENDEK A NÉPESSÉG IDŐFELHASZNÁLÁSÁBAN* A TÁRSADALMI-GAZDASÁGI TRENDEK A NÉPESSÉG IDŐFELHASZNÁLÁSÁBAN* FALUSSY BÉLA A szerző az időfelhasználás alapvető szerkezeti változásait a társadalomban és a gazdaságban hosszú távon lezajlott meghatározó

Részletesebben

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-188/2004/19. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a General Electric Company (USA) kérelmező összefonódás engedélyezése iránti

Részletesebben

Aktív DVB-T Beltéri Antenna SRT ANT 12

Aktív DVB-T Beltéri Antenna SRT ANT 12 Aktív DVB-T Beltéri Antenna SRT ANT 12 Használati útmutató 1.0 Bevezető Köszönjük, hogy a STRONG SRT ANT 12 DVB-T antennát választotta. Az antenna digitális földi jelek vételére alkalmas és bármelyik digitális

Részletesebben

BH-118 Nokia Bluetooth-fülhallgató - Felhasználói kézikönyv

BH-118 Nokia Bluetooth-fülhallgató - Felhasználói kézikönyv BH-118 Nokia Bluetooth-fülhallgató - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Bevezetés 3 A fülhallgató ismertetése 3 A Bluetooth funkció 3 Kezdő lépések 4 A készülék gombjai és részei 4 Az akkumulátor

Részletesebben

Médiafigyelés MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZET - 2014. 09. 10. (36,37. OLDAL)

Médiafigyelés MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZET - 2014. 09. 10. (36,37. OLDAL) MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZET - 2014. 09. 10. (36,37. OLDAL) Egyedülálló szakmérnöki képzés indul a Pannon Egyetemen: víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető A víz, megelőzve a fosszilis energiahordozókat,

Részletesebben

Water Technologies & Solutions. vízkezelési megoldások az energiaipar részére

Water Technologies & Solutions. vízkezelési megoldások az energiaipar részére Water Technologies & Solutions vízkezelési megoldások az energiaipar részére A SUEZ már több, mint egy évszázada gondoskodik a fenntartható megoldásokról, célja hogy segítsen választ találni szerte a világon

Részletesebben

FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság A 215. december 31-i beszámolóhoz kapcsolódó nyilvánosságra hozatal a kockázatkezelésről, a tőkemegfelelésről és a javadalmazási politikáról Az Európai

Részletesebben

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 Microsoft Windows 8 / 7 / Vista / XP / Home Server Rövid útmutató Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját Az ESET NOD32 Antivirus csúcsminőségű védelmet biztosít

Részletesebben

Fülkagyló, hallójárati, mélyhallójárati készülékek

Fülkagyló, hallójárati, mélyhallójárati készülékek Fülkagyló, hallójárati, mélyhallójárati készülékek FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék A fülkagyló készülék áttekintése Áttekintés Szolgáltatások, szabályozók és azonosítás......... 1 Elôkészületek

Részletesebben

Technikai adatlap. 3M FF-400 sorozatú teljesálarcok. Termékjellemzők. Nagyméretű látómező Scotchgard bevonattal. Választható komfort fejkosár

Technikai adatlap. 3M FF-400 sorozatú teljesálarcok. Termékjellemzők. Nagyméretű látómező Scotchgard bevonattal. Választható komfort fejkosár 3M FF-400 sorozatú teljesálarcok Termékjellemzők Nagyméretű látómező Scotchgard bevonattal Az exkluzív 3M Scotchgard bevonat gondoskodik arról, hogy a látómező ellenálljon a festéknek vagy más szennyeződésnek,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. április 29-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. április 29-i ülésére Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. április 29-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a DMRV Zrt. Gödöllő településen 2009-ben végzett viziközműszolgáltatási tevékenységéről és 2010.

Részletesebben

Factory Xpress Systems

Factory Xpress Systems APV FX SYSTEMS Factory Xpress Systems A KIS-, KÖZEPES- ÉS NAGY VOLUMENŰ TERMELÉS SZÁMÁRAI IS BIZTOSÍTANAK ELŐNYÖKET. PASZTÖRIZÁLÓK, MEMBRÁNSZŰRÉS, SAFEWATER, CIP, UHT, FLEX-MIX, TEJÁTVÉTEL Az SPX elkötelezett

Részletesebben

Vegyes védjegyközlemények - Lajstromozott védjegyeket érintő közlemények. Jogutódlás

Vegyes védjegyközlemények - Lajstromozott védjegyeket érintő közlemények. Jogutódlás Vegyes védjegyközlemények - Lajstromozott védjegyeket érintő közlemények Jogutódlás ( 111 ) 117.213 ( 732 ) Propex Operating Company LLC, Chattanooga, TN (US) ( 111 ) 117.235 ( 732 ) Syntron Material Handling,

Részletesebben

113/2015. (X. 29.) határozata. a Vagyonvédelmi és Rendészeti Szabályzat elfogadásáról

113/2015. (X. 29.) határozata. a Vagyonvédelmi és Rendészeti Szabályzat elfogadásáról A Semmelweis Egyetem Szenátusának 113/2015. (X. 29.) határozata a Vagyonvédelmi és Rendészeti Szabályzat elfogadásáról Az SZMSZ 21. (14) bekezdésében és 22. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS ÓVODA 1119 BUDAPEST, PAJKOS U. 35. Az intézmény OM azonosítója: 034459 Intézményvezető: Csályiné Schön Mária Ph Legitimációs eljárás Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma:

Részletesebben

1.2.6 Lehetőségek kedvező külső feltételek 1.2.7 Fenyegetések kedvezőtlen külső feltételek

1.2.6 Lehetőségek kedvező külső feltételek 1.2.7 Fenyegetések kedvezőtlen külső feltételek II./G. KÖRNYEZETBARÁT KÖZBESZERZÉSI GYAKORLAT BEVEZETÉSE TARTALOMJEGYZÉK 1. Elemző rész 1.1 Célok meghatározása 1.1.1 Tanácsadás célja 1.1.2 Tanácsadás által felölelt területek 1.2 Helyzetelemzés 1.2.1

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L241.1000 Hydrogen Peroxyde Solution 3%

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. L241.1000 Hydrogen Peroxyde Solution 3% Oldal 1 -tól/-től 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Veolia Water Solutions & Technologies Zrt. VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Tartalomjegyzék 1. FEJEZET SZERZŐDŐ FELEK - MEGHATÁROZÁSOK... 2 2. FEJEZET A SZERZŐDÉS TÁRGYA... 3 3. FEJEZET

Részletesebben

A Farkas László Általános Iskola minőségirányítási programja

A Farkas László Általános Iskola minőségirányítási programja A Farkas László Általános Iskola minőségirányítási programja Készült: a Kt.40. (10), (11), a 138/1992(X.8.) Kormányrendelet, Kelebiai Polgármesteri Hivatal ÖMIP, iskolánk pedagógiai programja és szervezeti

Részletesebben

Sagemcom F@ST3686AC digitális elosztó Rövid felhasználói útmutató

Sagemcom F@ST3686AC digitális elosztó Rövid felhasználói útmutató Sagemcom F@ST3686AC digitális elosztó Rövid felhasználói útmutató Sagemcom Broadband SAS Minden jog fenntartva 1 Bevezetés A F@st3686AC egy olyan digitális elosztó és multimédia terminál, ami megfelel

Részletesebben

A Henkel a második negyedévben az értékesítés és a bevételek jelent s növekedését jelentette

A Henkel a második negyedévben az értékesítés és a bevételek jelent s növekedését jelentette Sajtóközlemény Budapest, 2010. augusztus 4. Tovább javul a 2010-re vonatkozó árbevétel- és nyereség-elrejelzés A Henkel a második negyedévben az értékesítés és a bevételek jelents növekedését jelentette

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 2012. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT

HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 2012. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 2012. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK FELÜLVIZSGÁLATA (Előkészítő munkák) 1. A felsőbbszintű tervekkel való összhang előzetes értékelése 2. Örökségvédelem

Részletesebben

Pázmándfalu Község Önkormányzata

Pázmándfalu Község Önkormányzata Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-Testületének 9/2013. (XII.10.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Pázmándfalu

Részletesebben

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS

BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ITS 2016. MÁRCIUS BALKÁNY VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Készült Balkány Város Önkormányzata megbízásából Készítette: MEGAKOM

Részletesebben

samaritan PAD és PDU Saver EVO Használati utasítás

samaritan PAD és PDU Saver EVO Használati utasítás samaritan PAD és PDU Saver EVO Használati utasítás A dokumentumban található információkat a HeartSine Technologies Inc. bármikor elızetes értesítés nélkül is megváltoztathatja, azok nem tekinthetık kötelezettségvállalásnak.

Részletesebben

Biogáz Biometán vagy bioföldgáz: Bio-CNG

Biogáz Biometán vagy bioföldgáz: Bio-CNG Biogáz tisztítás A biogáz metán (60-65% CH 4 ) és széndioxid (30-35% CO 2 ) keverékéből álló gáz, mely kommunális szennyvíziszap, állati trágyák és mezőgazdasági maradékok fermentációja során termelődik

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NOKIA LD-4W http://hu.yourpdfguides.com/dref/2319991

Az Ön kézikönyve NOKIA LD-4W http://hu.yourpdfguides.com/dref/2319991 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-202/2004/4. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a General Electric Company (USA) kérelmező összefonódás engedélyezése iránti

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 866 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 866 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007866T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 866 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 73966 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Miskolc Város Intelligens Szakosodási Stratégia

Miskolc Város Intelligens Szakosodási Stratégia Miskolc Város Intelligens Szakosodási Stratégia Keretfeltételek Kohéziós politika 2014-2020 között Az EU2020 stratégiai célkitűzéseinek (intelligens, fenntartható, inkluzív növekedés) megvalósítása Partnerség

Részletesebben

POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA. 2009. december 31.

POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA. 2009. december 31. POLGÁRI TAKARÉKSZÖVETKEZET KOCKÁZATKEZELÉSSEL ÉS TŐKEMEGFELELÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK NYILVÁNOSSÁGRAHOZATALA 2009. december 31. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS. 3 2. KOCKÁZATKEZELÉSI ELVEK, MÓDSZEREK.

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2006. november 17. (OR. en) 15441/06 Intézményközi dokumentum: 2006/0186 (ACC) ENER 281 RELEX 816

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2006. november 17. (OR. en) 15441/06 Intézményközi dokumentum: 2006/0186 (ACC) ENER 281 RELEX 816 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2006. november 17. (OR. en) 15441/06 Intézményközi dokumentum: 2006/0186 (ACC) ENER 281 RELEX 816 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk

Részletesebben

Budapest Zenit Alapok Alapja

Budapest Zenit Alapok Alapja Budapest Zenit Alapok Alapja Mit kell tudni az alapról? Bankbetét és részvény optimális aránya Szeretné a tőkéjét olyan befektetésben elhelyezni, ahol mérnöki pontossággal fektetik be a pénzét a bankbetét

Részletesebben

Tesztelő & Mérőműszerek Alternatív Megoldások

Tesztelő & Mérőműszerek Alternatív Megoldások Tesztelő & Mérőműszerek Alternatív Megoldások Napirend Bevezető Livingston Bemutatása Mi is a bérlet, Bérlet & Vétel, Lízing Tesztelő Műszerek Üzemeltetési Szolgáltatások Összefoglaló & Kérdések Livingston

Részletesebben

A LINAMAR HUNGARY AUTÓIPARI ÉS GÉPGYÁRTÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG A LINAMAR CORPORATION

A LINAMAR HUNGARY AUTÓIPARI ÉS GÉPGYÁRTÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG A LINAMAR CORPORATION A LINAMAR HUNGARY AUTÓIPARI ÉS GÉPGYÁRTÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG által kibocsátott névre szóló és szavazati jogot megtestesítő törzsrészvényeire A LINAMAR CORPORATION által tett önkéntes nyilvános

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

Nokia Wireless Headset HS-26W 9253921/1

Nokia Wireless Headset HS-26W 9253921/1 Nokia Wireless Headset HS-26W 3 1 7 4 2 5 6 8 9 9253921/1 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a HS-26W jelû készülék megfelel a vonatkozó alapvetõ követelményeknek és az 1999/5/EC

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

www.gelighting.com Kültér és közvilágítás LED világítási megoldások

www.gelighting.com Kültér és közvilágítás LED világítási megoldások www.gelighting.com Kültér és közvilágítás LED világítási megoldások Lépjen be velünk a LED világítás új korszakába! A LED világítás átalakítja a környezetet, amelyben élünk. Általa az utak biztonságosabbak,

Részletesebben

I. Megrendelés és fizetés

I. Megrendelés és fizetés I. Megrendelés és fizetés A megrendelés és fizetés lépései a következők: A termékválasztást és a bevásárlókosár szerkesztését bárki, regisztráció nélkül megteheti. A tényleges vásárláshoz regisztráció

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL. Hivatalos név: Dombóvár Térségi Szennyvízkezelési Önkormányzati Társulás

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL. Hivatalos név: Dombóvár Térségi Szennyvízkezelési Önkormányzati Társulás I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 6. melléklet az 14/2010. (X.29.) NFM rendelethez TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Dombóvár Térségi

Részletesebben

A csalás, megtévesztés, visszaélések és szabálytalanságok feltárása könyvvizsgálat folyamán

A csalás, megtévesztés, visszaélések és szabálytalanságok feltárása könyvvizsgálat folyamán Az előadás tartalma és a hozzátartozó dokumentáció általános jellegű és nem tekinthető számviteli vagy egyéb tanácsadásnak. A csalás, megtévesztés, visszaélések és szabálytalanságok feltárása könyvvizsgálat

Részletesebben

MKB Magaslat Tőke-és Hozamvédett Származtatott Befektetési Alap

MKB Magaslat Tőke-és Hozamvédett Származtatott Befektetési Alap MKB Magaslat Tőke-és Hozamvédett Származtatott Befektetési Alap elnevezésű nyilvános, zártvégű értékpapír befektetési alap KEZELÉSI SZABÁLYZAT Alapkezelő: MKB Befektetési Alapkezelő zártkörűen működő Rt.

Részletesebben

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000)

14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) 14.4. Elõtanulmány az Információs Hadviselésrõl Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelõ Rt: Jávor Endre (2000) Tartalomjegyzék 0.0. Bevezetés........................................

Részletesebben

Tájékoztató és Jogorvoslati Iroda Egyén. Szabadság. Polgári jogok. Oktatás. Tanácsadás.

Tájékoztató és Jogorvoslati Iroda Egyén. Szabadság. Polgári jogok. Oktatás. Tanácsadás. BID Tájékoztató és Jogorvoslati Iroda Egyén. Szabadság. Polgári jogok. Oktatás. Tanácsadás. Előfeltételek Az egyetlen erőforrás, amelyre egy társadalom támaszkodhat, azt azok a törvények jelentik, amelyek

Részletesebben

5400 Series multifunkciós készülék

5400 Series multifunkciós készülék 5400 Series multifunkciós készülék Használati útmutató 2007. január www.lexmark.com A Lexmark és a rombusz alakú emblémával ellátott Lexmark név a Lexmark International, Inc. bejegyzett védjegye az Egyesült

Részletesebben

Bluetooth Car Kit BT Drive Free 311 1 021 104 311

Bluetooth Car Kit BT Drive Free 311 1 021 104 311 Communication Bluetooth Car Kit BT Drive Free 311 1 021 104 311 www.blaupunkt.com Tartalom BT Drive Free 311...112 Bluetooth technológia...113 Biztonsági tudnivalók és általános információk...113 Ártalmatlanítási

Részletesebben

Útmutató az otthoni használathoz

Útmutató az otthoni használathoz TM Nellcor Hordozható SpO 2 páciensmegfigyelő rendszer PM10N Útmutató az otthoni használathoz 2014 Covidien. A COVIDIEN név, a logóval ellátott COVIDIEN név, a Covidien logó és a Nellcor a Covidien llc

Részletesebben

Dunaharaszti Város Önkormányzata

Dunaharaszti Város Önkormányzata TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Képviselő testületi jóváhagyásra 2016. február 01. Urban Lis Stúdió Kft. Cím: 1031 Budapest, Kadosa utca 19 21. Tel: +36 1 242 2257 Fax: +36 1 242 2257 E mail: urbanlis@urbanlis.hu

Részletesebben

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Az emagyarország program koncepcióhoz működési modell és pályázati dokumentáció kidolgozása. 2007.

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Az emagyarország program koncepcióhoz működési modell és pályázati dokumentáció kidolgozása. 2007. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Az emagyarország program koncepcióhoz működési modell és pályázati dokumentáció kidolgozása KPMG Tanácsadó Kft. Ez a dokumentum 112 oldalt tartalmaz TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Dokumentumkezelés Archiválás Workflow. Egyszerűen. Jobban. Szervezett.

Dokumentumkezelés Archiválás Workflow. Egyszerűen. Jobban. Szervezett. Dokumentumkezelés Archiválás Workflow Egyszerűen. Jobban. Szervezett. 1 ScanConnector Nyomtatás&Archiválás Click&Find MS Office Integráció Dropzone MobileConnector Dokumentumkezelés Archiválás Workflow

Részletesebben

CLCE Légkezelő berendezések

CLCE Légkezelő berendezések CLCE Légkezelő berendezések 0,2-30,0 m 3 /s 700-108 000 m 3 /s A CLCE légkezelő berendezés a Trane világhírű szakmai tapasztalatának és a folyamatos termékfejlesztés melletti elkötelezettségének eredménye.

Részletesebben

HP 23tm érintőképernyős monitor. Felhasználói útmutató

HP 23tm érintőképernyős monitor. Felhasználói útmutató HP 23tm érintőképernyős monitor Felhasználói útmutató 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy

Részletesebben

Az UBM Intech-Pharma Kft. bemutatása

Az UBM Intech-Pharma Kft. bemutatása Az UBM Intech-Pharma Kft. bemutatása Avagy az integrált technológia szerintünk Konrád Attila UBM Intech-Pharma Kft. ügyvezető igazgató Az UBM Intech-Pharma bemutatása Ki is az az UBM IntechPharma Kft.

Részletesebben

jelentése Geoview Systems Kft. környezeti információs Geoview Systems KTE 0.2 ver.

jelentése Geoview Systems Kft. környezeti információs Geoview Systems KTE 0.2 ver. Geoview Systems Kft. környezeti információs jelentése Geoview Systems KTE 0.2 ver. 2012 [Geoview Systems Kft.] [1021 Budapest, Völgy utca 5/a.] [+36 1 240 7450] [[+36 1 240 7454] [Az vállalatok működésük

Részletesebben

EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM

EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: Kautzky Lászlóné intézményvezető Molnár Miklósné általános vezető helyettes A tagintézmények vezetői és nevelőtestületei Tartalomjegyzék 1. HELYZETKÉP...

Részletesebben

Az OTP Alfa IV. Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap. Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata

Az OTP Alfa IV. Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap. Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata Az OTP Alfa IV. Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata Felhívjuk befektetőink figyelmét, hogy az Alap származtatott ügyletekbe befektető befektetési alap. A származtatott

Részletesebben

Verzió 1.0 Minden jog fenntartva GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2012 1/22. oldal

Verzió 1.0 Minden jog fenntartva GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2012 1/22. oldal Verzió 1.0 Minden jog fenntartva GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2012 1/22. oldal Dokumentum áttekintése Dokumentum Dokumentum címe Utolsó módosítása Pillanatnyi állapot Egységes logisztikai címke szállítási

Részletesebben

Nokia vezeték nélküli sztereó fülhallgató (HS-12W) Felhasználói kézikönyv

Nokia vezeték nélküli sztereó fülhallgató (HS-12W) Felhasználói kézikönyv Nokia vezeték nélküli sztereó fülhallgató (HS-12W) Felhasználói kézikönyv MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kizárólagos felelõsségére kijelenti, hogy a Nokia HS-12W kereskedelmi megnevezésû

Részletesebben

Felhasználói útmutató a PD-2 Nokia kameravakuhoz. 9232494 1. kiadás

Felhasználói útmutató a PD-2 Nokia kameravakuhoz. 9232494 1. kiadás Felhasználói útmutató a PD-2 Nokia kameravakuhoz 9232494 1. kiadás MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kizárólagos felelõsségére kijelenti, hogy a PD-2 termék megfelel az alábbi tanácsi irányelv

Részletesebben

BH-108 Nokia Bluetoothfülhallgató 9220723/1

BH-108 Nokia Bluetoothfülhallgató 9220723/1 BH-108 Nokia Bluetoothfülhallgató 1 2 3 4 5 6 7 8 9220723/1 9 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a BH-108 jelzésû termék megfelel az 1999/5/EC irányelv alapvetõ követelményeinek

Részletesebben

Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat 3/2000. (III.1.) Ök. rendelete. az adatvédelemről. A rendelet célja. A rendelet hatálya

Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat 3/2000. (III.1.) Ök. rendelete. az adatvédelemről. A rendelet célja. A rendelet hatálya Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat 3/2000. (III.1.) Ök. rendelete az adatvédelemről Medgyesegyháza Nagyközségi Önkormányzat képviselőtestülete a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

Részletesebben

Fókuszban a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) NEFE Kézikönyv. az EU külkapcsolati és fejlesztési pénzügyi eszközeiről

Fókuszban a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) NEFE Kézikönyv. az EU külkapcsolati és fejlesztési pénzügyi eszközeiről KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM Fókuszban a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) NEFE Kézikönyv az EU külkapcsolati és fejlesztési pénzügyi eszközeiről Vállalatok és más pályázók számára Nemzetközi

Részletesebben

Modem és helyi hálózat

Modem és helyi hálózat Modem és helyi hálózat Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira

Részletesebben

Nemesfémek visszanyerése katalizátorokból. 1. rész Alapelvek

Nemesfémek visszanyerése katalizátorokból. 1. rész Alapelvek NEMVASFÉMEK, NEMES- ÉS RITKAFÉMEK HULLADÉKAI 3.1 Nemesfémek visszanyerése katalizátorokból. 1. rész Alapelvek Tárgyszavak: finomító; hulladékhasznosítás; katalizátor; nemesfém. Bevezetés Számos vegyi és

Részletesebben

Egyéni hallókészülékek

Egyéni hallókészülékek Egyéni hallókészülékek Fülkagyló (CE), Hallójárati (CC), Mélyhallójárati (CIC), Mini mélyhallójárati (IIC) készülék FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Áttekintés Áttekintés A fülkagyló készülék áttekintése...............

Részletesebben

Mobrey MCU900 sorozat A 4 20 ma-es és HART szabvánnyal kompatibilis vezérlő

Mobrey MCU900 sorozat A 4 20 ma-es és HART szabvánnyal kompatibilis vezérlő IP2030-HU/QS, AA módosítás Mobrey MCU900 sorozat A 4 20 ma-es és HART szabvánnyal kompatibilis vezérlő Rövid útmutató a telepítéshez FIGYELMEZTETÉS A biztonságos üzembe helyezésre vonatkozó irányelvek

Részletesebben

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00 CA Clarity PPM Igénykezelés felhasználói útmutató Release 14.2.00 A jelen dokumentáció, amely beágyazott súgórendszereket és elektronikusan terjesztett dokumentumokat (továbbiakban: Dokumentáció ) tartalmaz,

Részletesebben

A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 89. PLENÁRIS ÜLÉSE 2011. MÁRCIUS 31. ÁPRILIS 1. GYORSFELMÉRÉS

A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 89. PLENÁRIS ÜLÉSE 2011. MÁRCIUS 31. ÁPRILIS 1. GYORSFELMÉRÉS Brüsszel, 2011. április 18. A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 89. PLENÁRIS ÜLÉSE 2011. MÁRCIUS 31. ÁPRILIS 1. GYORSFELMÉRÉS A SZEGÉNYSÉG ÉS TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ELLENI KÜZDELEM EURÓPAI PLATFORMJA ÖSSZEGZŐ JELENTÉS

Részletesebben

HP Roar Plus hangszóró. További funkciók

HP Roar Plus hangszóró. További funkciók HP Roar Plus hangszóró További funkciók Copyright 2014 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft vállalatcsoport az Egyesült Államokban bejegyzett

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589 PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

panorama Eredmények célba vétele inforegio A kohéziós politika finomhangolása 2012. tavasz

panorama Eredmények célba vétele inforegio A kohéziós politika finomhangolása 2012. tavasz panorama inforegio 41 2012. tavasz hu Eredmények célba vétele A kohéziós politika finomhangolása AZ OLVASÓKHOZ Johannes Hahn KÜLÖNLEGES TÉMA A JÖVŐ KOHÉZIÓS POLITIKÁJA Az eredmények középpontba helyezése

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2013.6.11. COM(2013) 407 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Cselekvési

Részletesebben

WEDECO BX Széria MAXIMÁLIS FERTŐTLENÍTÉSI TELJESÍTMÉNY MINIMÁLIS ENERGIAFOGYASZTÁS MELLETT

WEDECO BX Széria MAXIMÁLIS FERTŐTLENÍTÉSI TELJESÍTMÉNY MINIMÁLIS ENERGIAFOGYASZTÁS MELLETT WEDECO BX Széria MAXIMÁLIS FERTŐTLENÍTÉSI TELJESÍTMÉNY MINIMÁLIS ENERGIAFOGYASZTÁS MELLETT UV Fertőtlenítő Rendszerek BX Széria Annak érdekében, hogy az UV fertőtlenítés minden lehetséges üzemi körülmény

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András A víz Szerkesztette: Vizkievicz András 1.A talajban, mint talajoldat, ami lehet: kapilláris víz (növények által felvehető víz), adszorbciós víz (talajkolloidok felületén megkötött víz, növények számára

Részletesebben

Kínában a fenntarthatóság retorikája és gyakorlata közötti szakadék áthidalása

Kínában a fenntarthatóság retorikája és gyakorlata közötti szakadék áthidalása A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.1 1.4 Ökológiai földművelés Kínában a fenntarthatóság retorikája és gyakorlata közötti szakadék áthidalása Tárgyszavak: öko-mezőgazdaság; Kína; hagyományos

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. CCI szám: 2007HU161PO008

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. CCI szám: 2007HU161PO008 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 CCI szám: 2007HU161PO008 Verzió: Oldalszám összesen: TIOP_070702 1566 oldal TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék...2 Vezetői

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére 1 ELŐTERJESZTÉS Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére Tárgy: Előterjesztő: Döntés az Önkormányzat 2015-2019. közötti évekre vonatkozó Gazdasági Programjáról, Fejlesztési

Részletesebben

2500 Series multifunkciós készülék

2500 Series multifunkciós készülék 2500 Series multifunkciós készülék Bevezetés 2006. december www.lexmark.com A Lexmark és a rombusz alakú emblémával ellátott Lexmark név a Lexmark International, Inc. bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő 2009.

A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő 2009. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő OM azonosító: 032575 : 2100 Gödöllő, Szabadság tér 9. /Fax: 28/410-298 E-mail: igazgato@grl.hu A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM

Részletesebben