ANTIBIOTIKUMOK antibiotikumok másodlagos anyagcseretermékek Antibiotikumok felhasználása Csoportosításuk

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ANTIBIOTIKUMOK antibiotikumok másodlagos anyagcseretermékek Antibiotikumok felhasználása Csoportosításuk"

Átírás

1 ANTIBIOTIKUMOK Antibiózis: egyik élőlény tevékenysége károsítja a másikat (+,-; 0,-) Ellentéte a szimbiózis: élőlények együttműködése, mindkettőnek előnyös (+,+). Viullemin definiálta (1889) Antibiotikumok: a mikroorganizmusok életfolyamatait gátló vegyületek, amelyeket a hatásos koncentrációban a gazdaszervezet károsodás nélkül elvisel. -antibiotikum: ha mikroorganizmus termeli; kemoterápiás szer: ha szintetikus (Itt csak az antibiotikumokról lesz szó.) Az antibiotikumok, tehát, mikroorganizmusok által termelt szekunder metabolitok, melyek más mikroorganizmusokat elpusztítanak, vagy gátolják fejlődésüket. A másodlagos anyagcseretermékek termelése nem kapcsolódik közvetlenül a sejt energia és anyagtermeléséhez, a tenyésztés későbbi szakaszában fordul elő (sokszor kedvezőtlen környezetváltozás hatására indul be a termelődése: eltolt ph, kellemetlen anyagcseretermék felhalmozódása stb., ha a szokványos anyagcsereutak nem működnek rendesen. Termelésük sokszor értelmetlennek tűnik: lehet pl. nyálkaanyag, toxin, pigment, tokanyagok, antibiotikumok. A szekunder metabolizmus beindulását segíti, ha kis mennyiségű vagy nehezen hozzáférhető a mikroorganizmus számára a szénforrás (a bőséges szénforrás az elsődleges anyagcserét pörgeti fel), és ha a nitrogénforrás szerves eredetű (szójaliszt, kukoricalekvár), és fed batch-el folyamatosan alacsony szinten, tartják (a sok N a növekedésnek kedvez, az ammónium-sók pedig gátolják a termékképződést). Szervetlen foszfát jelenlétében a szekunder metabolizmus nem kezdődik el, ezért annyit adnak a tenyészethez, amennyi a mikrobák szaporodásához szükséges, és elfogy, mire elérte a kívánt sejtszámot és a másodlagos anyagcsere beindulhat. Antibiotikumok felhasználása -Humán gyógyászatban: mikrobiális fertőzések gyógyítására; citosztatikumok (rákellenes antibiotikumok) -Állatgyógyászatban; állattenyésztésben takarmányadalékként (csökkenti a fiatalkori elhullást, jobban hasznosul a takarmány) -Kutatás (biokémia, mikrobiológia): szelektív inhibitor -Élelmiszeripar: konzerválás Csoportosításuk -kémiai szerkezet -hatásmechanizmus -hatásspektrum -bioszintézis út -orvosi alkalmazás szerint (Itt támadáspont (hatásmechanizmus) és kémiai szerkezet szerint tárgyaljuk őket.) Hatásmechanizmus szerint az antibiotikumok lehetnek -sejtfalszintézist gátlók (penicillin, bacitracin, vankomicin) -fehérjeszintézist gátlók (tetraciklin, sztreptomicin, eritromicin) -sejtmembránra hatók (poliének, ciklopeptidek) -DNS-függő RNS-polimerázra ható -DNS-replikációra ható.

2 I. Sejtfalszintézist gátló antibiotikumok β-laktám vázas antibiotikumok (penicillin csoport) 6-amino-penicillánsav (6-APS, 6-APA) A szerkezet gyakorlatilag két aminosavból áll : Cys + Val Az oldallánc szerint sokféle molekula tartozik ide, pl. G-penicillin, V-penicillin, ampicillin stb. Penicillin A penicillin story Fleming, 1929 Penicillium notatum Tisztítás, izolálás, azonosítás nehezen ment hadianyaggá válik klinikai kipróbálás -felületi tenyészet, Penicillium chrysogenum ,5t -szubmerz tenyészet, mutációs törzsjavítás t 1952 Magyarországon is, GYOKI t/év; Magyarországon: t/év A penicillin tulajdonságai Színtelen anyag, UV-fényt nem nyeli el, mert nincsen benne aromás gyűrű vagy kettős kötés rendszer. Négy asszimetria centruma van. Vízoldhatósága a ph-tól (azaz a molekula ionizáltságától) függ. Sóképzésre hajlamos (alkáli sóit forgalmazzák). Hőérzékeny, ill. savra, lúgra, enzimekre bomlékony a feszített négytagú gyűrű sérülékenysége miatt. Analitikai reakciók - jodometriásan (7-8 jód/molekula) - Fe-ionokkal + hidrazinnal színes komplex Biológiai egység: 1 nemzetközi egység (IU) 50 ml standardizált tápoldatban meggátolja egy adott Staphylococcus törzs szaporodását, 1IU = 0.6 g G-penicillin Na-sója (Előbb vizsgálták a penicillin hatékonyságát, minthogy a szerkezetét sikerült volna felderíteni, ezért vezették be a nemzetközi egységet.) G-penicillin / benzil-penicillin Az oldallánc: fenilecetsav Ez az alapmolekula, ebből gyártják a többit. Négy asszimetria centruma miatt a szerves szintetikus szintézise drága volna, ezért fermentációval állítják elő. Savra érzékeny molekula, ezért szájon át nem, vagy csak saválló, bélben oldódó kapszulában adható. (A V-penicillin ellenállóbb, savra kevésbé érzékeny.)

3 Bioszintézis 3 aminosavból alakul ki egy tripeptid: -a-nh 2 -adipinsavból (Lys bioszintézisének köztiterméke), (a-aaa), mely a folyamat végén felszabadul és visszakerül a folyamat elejére - L-ciszteinből - L-valinból Az ACV -tripeptid több lépéses gyűrűátrendeződésen megy át, amíg kialakul a b-laktámgyűrű (ez az izopenicillin-n), majd egy oldallánccsere során az a-aaa lecserélődik valami másra, pl. fenil-ecetsavra, így alakul ki a végső molekula (ebben az esetben G-penicillin.) Az antibiotikumok gyártása során két fejlesztési irány van: az egyik a törzsmunka (biológia), a másik a technológiai munka (mérnöki). Az előbbi feladata a törzs tűrőképességének, termelőképességének javítása, a genetikai állomány fenntartása (bármilyen spontán változás ellenük hatna, mert ezek érzékeny sok mutáción átesett törzsek, nem egyensúlyi állapotúak), állandó szelekció (törzsmutáció). A mérnöki feladat az adott genetikai potenciálú törzsből a maximumot kihozni: pl. fermentáció módja (felületi/ szubmerz), prekurzor alkalmazása, tápoldat optimalizálása, anyagcsere-mérnökség, körülmények szabályozása (ph, T, levegőztetés, cukorlimit, C/N, fémionok stb.) A kétféle munka egymást támogatja, egyformán fontos. Technológia: -törzsfenntartás -inokulum -főfermentáció: - fed batch ; vágás kb Iu/ml ~ 5%-os oldat -feldolgozás: -extrakció: savban, de ott erősen bomlik. Törzsnemesítés Célja a hozamnövekedés, fermentációs és feldolgozási kritériumok szerinti hatékonyságnövelés, az eredeti pigment-termelés megszüntetése (ez is szekunder metabolit, a down stream során egy plusz lépés az eltávolítása.) Eszközök: a hagyományos mutációs-szelekciós módszer (a génmanipuláció szinte lehetetlen), fermentációs paraméterek, tápoldat optimalizálás. Fermentáció Két szakaszos, jellegzetes szekunder metabolit fermentáció: I. Az első szakaszban a sejtszaporítás történik, ezalatt intenzív a levegőztetés, bőséges a tápanyagellátás, kb. 40 óra II. A második szakaszban, a termelő fázisban, többszörös a tápanyaglimit, kb óra Szénforrás: apránként adagolt glükóz (adagolás az oldott-oxigén szint alapján), de régebben laktózt és keményítőt is használtak. Nitrogén-forrás: szerves N, állandó szintje fontos, ezért apránként adagolják, pl. kukoricalekvár (CSL), szójadara, húsliszt. Foszfor-forrás: foszfátként adják a tápoldathoz; ha elfogy, csak akkor indul be a termékképződés. Prekurzor: mérések alapján adagolják (pl. fenil-ecetsav: 2-4 g/l, ha alacsony a koncentrációja, a szintézis lelassul, ha túl magas, akkor a tenyészet elpusztulhat).

4 Feldolgozás A kulcslépés az extrakció. A penicillin gyenge sav, szerves oldószerekben való oldhatósága az ionizáció mértékétől függ: ha a disszociáció visszaszorul, elveszti a hidrátburkát, így jól oldódik szerves oldószerekben. Erősebb sav (H 2 SO 4 ) hozzáadásával a disszociáció visszaszorítható, de a penicillin nagyon bomlékony. A megoldás a hűtés, és a kontaktidő lerövidítése, így a bomlási reakció lelassul. Kis méretű, folytonos reaktorba teszik a kénsavat, a szerves oldószert és a fermentlét, majd kevesebb, mint 1 perc után szeparátor centrifugával gyors elválasztás következik, így a sav és a penicillint tartalmazó szerves oldószer csak rövid ideig érintkeznek. Az extraháló oldószerek ne lehetnek túl apolárisak: pl. észterek: butilacetát, amilacetát. Reextrakció: semleges vizes fázisba visszaoldják a penicillint. Kristályosítás: kálium- vagy nátriumsó formájában. Az pigmenteket aktív szénnel távolítják el. Félszintetikus penicillinek Előállításuk: 6-amino-penicillánsavon keresztül, oldallánc cserével. A 6-APA előállítása lehetséges G-penicillin enzimes bontásával, direkt fermentációval (kifejlesztettek 6-APA-t gyártó törzseket) vagy kémiai bontással. A 6-APA a penicillinnél bomlékonyabb, tárolás közben polimerizálhat, ill. a levegő CO 2 -jával is reakcióba lép. Az acilezés történhet savval vagy savszármazékkal, enzimes vagy kémiai úton. Az enzimes úton ugyanaz az enzim szakítja le a fenilecetsavat, ami utána ráköt valamilyen más csoportot. (penicillin amidáz/aciláz) Az oldallánc a félszintetikus penicillin tulajdonságait erősen befolyásolja. Elektronszívó csoportokkal a savamid kötést védeni lehet, ezáltal a molekula savállóbb, mint az eredeti G- penicillin. Sztérikus védőcsoportokkal a penicillináz rezisztencia növelhető. A hatásspektrum változtatható az oldalcsoportok megválasztásával (-NH 2, -COOH, észter csoportok) Félszintetikus penicillinek: ampicillin (széles spektrumú, savtűrő), amoxicillin (széles spektrumú), carbenicillin (széles spektrumú). A nevekben az am- előtag az odalcsoporton található -NH 2, a carben- a COO - csoportra utal. Hatásmód A penicillinek a sejtfalszintézist gátló antibiotikumok, ezért csak a szaporodó baktériumokat pusztítja el, a nyugvó sejteket nem ( szelekciót tesz lehetővé.) A protoplasztok szintén túlélik a penicillines kezelést, mert eleve nincs sejtfaluk (legfeljebb nem tudnak újat növeszteni, amire egyébként hajlamosak volnának). A bakteriális sejtfal szerkezete: monomerek: AGA = acetil-glükózamin AM = acetilmurámsav Az AM-AGA-AM-AGA- láncokhoz aminosavak kapcsolódnak, térhálósodik a szerkezet. Az aminosavlánc vége két D-alaninból áll, ezek szerkezeti analógja a penicillin, helyükre tud irreverzibilisen (kovalensen) kötődni a transzpeptidáz enzimre, aminek eredményeként a falszintézis leáll (a sejtből a molekulák kiáramlanak). A penicillin orvosi tulajdonságai : A klasszikus penicillin elsősorban a Gram+ baktériumok ellen hatékony, szélesebb spektrumúak a modern félszintetikus származékok (Ampicillin, Carbenicillin).

5 Rezisztencia: fokozatosan alakul ki, generációról generációra, egyre rezisztensebbek Ez a penicillin típusú rezisztencia. A rezisztencia módja: a penicillin nem jut be a sejtbe, vagy a baktérium ß-laktamázt termel, ami elbontja a penicillint. Bevitel: a savérzékenyek szájon át nem adhatóak vagy csak saválló kapcsulában, a többi bárhogyan a szervezetbe juttatható. Kiürülés a vesén át, gyenge sav transzport, 85-95%. Penicillin-érzékenység: Régen a szennyezések miatt alakult ki, mert nem tisztították meg rendesen a penicillint. Ma valódi allergia alakulhat ki (haptének). (Immunválaszt általában makromolekulák váltanak ki (fehérje, poliszacharid), de ha egy allergiát kiváltó makromolekulára egy kisebb molekula is rákapcsolódik, a szervezet legközelebb a kis molekulát önmagában is allergénként ismeri fel, az immunválasz működni kezd ellene. Ezek a kis molekulák a haptének.) További ß-laktám vázas antibiotikumok Cephalosporinok A Cephalosporinok a β-laktám vázas sejtfalszintézist gátló antibiotikumok közé tartoznak. Rokon vegyületei a penicillineknek, az első antibiotikumoknak. Széles hatásspektrumuk és atoxicitásuk miatt nagy népszerűségre tettek szert: magas áruk ellenére világszerte mind a kórházi, mind a járóbeteg ellátásban a legelterjedtebben használt antibiotikumok közé tartoznak (főleg a félszintetikus származékok). Brotzu (1948), Cefalosporium acremonium (7-amino-cefémsav, alapváz: 7-amino-cefalosporánsav (7-ACA)) A két oldallánctól függően különböző vegyületek: R = α-amino-adipinsav, X=CH 2 OAc -CephalosporinC R = fenil-glicin, X=CH 2 OAc -Cephalexin Négy generációban közel ötven félszintetikus molekula létezik. (A generációk a hatásspektrumban és a különböző bontóenzimekkel szembeni rezisztenciában térnek el egymástól.) Előállítás Analóg a penicillin előállításával: C. acremoniummal cefalosporin-c fermentáció, ebből oldallánc cserével félszintetikus származékokat állítanak elő. Létezik kémiai eljárás is: V-penicillinből háromlépéses gyűrűtágítással (5 tagúból 6 tagú) cefémsavat állítanak elő, majd ezt követi az oldallánc csere. Tulajdonságok -Stabilabb vegyületek, mint a penicillin, mert a 6-tagú gyűrű kevésbé feszített. -uk szélesebb a penicillinénél. -Sok penicillinázra rezisztensek, de vannak egyéb β-laktamázok, melyek specifikusan ezt bontják.

6 Bioszintézis Megegyezik a penicillinével, tehát aminosavakból épül fel, azonban itt nincs a végén savcsere. (αaaa, Cys, Val) Anyagcsere-szabályozás -Szénforrás: (mint a penicillinnél:) katabolit represszió: nehezen bontható cukrok, illetve szabályozott glükóz adagolás jellemző. -Nitrogén- és foszforszint alacsonyan tartása, szabályozása, vagy MgO adagolás MgNH 4 PO 4, rosszul oldódó só (így állandó a P koncentráció az oldhatóságnak megfelelően) -Cys prekurzor: lizálja a sejteket, ezért inkább tioszulfát, erre rezisztens mutánsok alkalmazása ( a kén bevitele szervetlen úton is megoldható). -αaaa prekurzor: drága, inkább Lys, vagy kadáverin (lizin dekarboxilezésével keletkező biogén amin) -amino-donorok: 1,3-diamino propán, dimetil-formamid A cefalosporinok előállítása kémiailag is megoldható, az alapmolekula stabilabb, a köztitermék 7-ACS, melyből a 7. és 3. szénatomon történő oldallánc cserével sokféle félszintetikus termék képezhető. A sejtfalszintézisre hatnak, mint a penicillin, de szélesebb a hatásspektrumuk, és hosszabb a tartózkodási és felezési idejük (átlag 60 perc). Ma már a 4. generációnál tartanak. I. generációs cefalosporin: Cephalosporin P, Penicillin N, Cephalosporin C, Ceaphalotin (Keflin), Cephaloridin (Ceporin), Cephaloglicin II. generációs cefalosporin: Cephradrin (Velosef), Cephuroxim (Zinacef, Zinnat) III. generációs cefalosporin: Cephotaxim (Claforan) IV. generációs cefalosporin: Cefpirom, Cefepim Farmakokinetika Szájon át adva jól felszívódnak, a szérumban, légutakban, vizeletben a terápiás szintet elérik. Intravénásan, néha intramuszkulárisan is adják. II. Fehérjeszintézist gátló antibiotikumok 1. Aminoglikozid antibiotikumok Szerkezetük Aminocsoportokkal szubsztituált cukrok, ill.van benük pseudocukor is (inozit származék: nincs a gyűrűben oxigén, ciklohexán váz OH csoportokkal) Tulajdonságok: -A sok OH és -NH 2 csoportnak köszönhetően vízben jól oldódnak -Sóképzésre hajlamosak: kationos jellegű (szulfát-sóként hozzák forgalomba) -Nincs UV-elnyelés, mivel nem tartalmaznak aromás vagy konjugált kettős kötés rendszereket. -Stabil, ellenálló molekulák, mert nincsenek bennük feszített gyűrűk, reaktív csoportok.

7 -A rezisztencia hirtelen alakul ki, mivel egy plazmid jelenik meg a mikroorganizmusban, ami a rezisztencia gént hordozza, és ez vagy ott van vagy nincs. Ez a sztreptomicin típusú rezisztencia. A rezisztencia stabil, mert az enzim nem elbont, hanem származékot képez, az OH, stb., csoportokra rákapcsol valamit, amitől az antibiotikum elveszti funkcióját. -Toxicitás: a vesében és a belső fülben felhalmozódhat, így károsítja őket. (A felhalmozódás oka: az apoláros molekula átjuthat a membránokon, de savas helyre jutva (amilyen a vese és a belső fül) ionizálódik, és csapdába esik, nem tud továbbvándorolni.) Sztreptomicin Ma már kevésbé használják, de ez volt az alapmolekula Waksman (1944), célzott kutatás TBC ellenes metabolitra. Streptomyces griseus termelte, ez volt az első hatékony szer a tuberkulózis ellen. Szerkezet N-metil-glükózamin + sztreptóz + sztreptidin Bioszintézis Részenként történik, a cukoranyagcseréből glükózamin, inozit. Előállítás Fermentációval. Tipikus szekunder metabolit, előbb szaporítani kell a sejteket, majd elkezdhető a termeltetés. Kulcslépése a kationcsere. Hatásmód A prokaróta riboszóma kisebb alegységén (30S) gátolja a fehérjeszintézist, az S12 fehérjéhez kötődik. ( Rezisztenciát hordoz: ha az S12 fehérje megváltozik, a riboszóma rezisztens lesz.) A hatás koncentrációfüggő: -kis koncentráció: a fehérjeszintézis lelassul és hibás -közepes koncentráció: a 70S riboszóma nem disszociál, a kész lánc nem válik le -magas koncentráció: a láncindítás gátolt Gram-, M. tuberculosis, coccus-ok Rezisztencia -a riboszóma s12 fehérje nem köti a molekulát -enzimesen: származékok képzése ( -3" adenilezés, -3" foszfatáz; -3',6 difoszfatáz, -6 foszfatáz -egylépcsős, sztreptomicin típusú rezisztencia Farmakokinetika -felszívódás emésztőcsatornából: rossz, mert túl nagy a molekula (monoszacharidok tudnak csak felszívódni) injekció formájában adják, felezési ideje 2,5 óra -kötődés plazmafehérjékhez: % (gyógyszerhatás szempontjából csak a szabad molekulák számítanak, de raktárnak jó a plazmafehérjéhez kötődés.) -metabolizmus: gyakorlatilag nincs

8 -vizelettel ürül % (vízben oldódik) Adagolás: 0,7-1,5 g/nap, parenterálisan (nagy mennyiséget kell bevinni, ezért toxikus) Toxicitás: belső fül (hallás, egyensúlyzavar), vesekárosító Neomicin A sztreptomicin csoport tagja. Walksman 1940-ben találta meg először Str. fradiae törzsben, több komponens. (Sok hasonló szerkezetű alkotó, melyek egymástól a cukrokban különböznek.) Szerkezete Sok a sztreptomocinnel való hasonlóság: inozid gyűrű (2dezoxi-szteptamin), két neózamin gyűrű és egy ribóz alkotja. C-neózamin + ribóz + 2dezoxi-szteptamin + C-neózamin (C-neózamin+ribóz = neobiózamin 2dezoxi-szteptamin + c-neózamin = neamin) Tulajdonságai: -Vízben jól oldódik, sóképzésre hajlamos (6 db NH 2 csoport), szulfát só formájában jól kristályosítható. -Kémiai lebontása metanollal és savas hidrolízissel lehetséges. -Stabil molekula, autoklávozható, sokáig eltartható, nem bomlik. (Nehéz volt a szerkezet felderítése a stabilitása miatt.) Előállítása Fermentációval. Feldolgozása: ioncsere, sóképzés Hatásmód Mint minden aminoglikozid antibiotikum, ez is a fehérjetermelést gátolja. A riboszóma kis (30S) alegysége a támadáspontja. (Máshol, mint a sztreptomicin). A riboszómák számánál kevesebb antibiotikum molekula is elég, nem sztöchiometrikus a gátlás. Gram baktériumok ellen hat. Kinetika Rossz a felszívódása a bélcsatornából, ezért csak műtét előtti bélflóra eliminálásra használják, vagy külsőleg (pl. szemcseppben) alkalmazzák a toxicitása miatt. Toxicitás A sztreptomicinhez hasonlóan a belső fület és a vesét károsítja. Rezisztencia A sok lelógó csoport miatt 10 helyen támadható enzimesen: NH 2 csoportok acilezhetőek, - OH foszforilezhető, adenilezhető.

9 Gentamicin Weinstein, 1958, Micromonospora purpurea Kevesebb funkciós csoportja van. A Micromonospora fermentációs lében kb. húszféle gentamicin komponens található (gentamicin A, B, C további alcsoportok: C 1, C 2 C 1a stb.). Gyógyszerként a gentamicin C 1a t alkalmazzák. Tulajdonságok Hasonlóak a korábbi sztreptomicin-rokonokhoz. (Vízoldható, stabil.) Előállítás Fermentációval. A komponensarány befolyásolható a levegőztetés intenzitásának változtatásával. (Ez azért érdekes, mert nem oxidációs reakciók során képződnek, így nincs közvetlen kapcsolat a levegőztetéssel.) Feldolgozás: ioncsere, sóképzés. Hatásmód: A 30S riboszómán, közel azonos támadáspont a többi aminoglikoziddal. Sok masszív patogén mikroorganizmus ellen hatásos antibiotikum: Gram-, Pseudomonas, Staphylococcus, Aerobacter, Klebsiella, Streptococcus, Proteus, Escherichia, Mycobacterium törzsek ellen. Rezisztencia: Ritkább, mert kevesebb inaktiválási pont van (csak 4), nincs olyan -OH, amit foszforilezni vagy adenilezni lehetne (kopasz cukrok). Részleges keresztrezisztencia a sztreptomicin csoporttal. Kinetika Orálisan adva alig szívódik fel. Izomba adva gyors a felszívódása, 25-30% kötődik. Kiürülése is gyors, a vesén keresztül történik. Toxicitása Fülre, vesére káros lehet, de mivel kisebb koncentrációban hatásos, kevésbé toxikus, mint a többi aminglikozid antibiotikum. Alkalmazása Urogenitális fertőzésekre (alacsonyabb ph-jú helyeken jobban felgyűlik), égési sérülések fertőzése ellen, kórházi (polirezisztens) törzsek ellen. Tobramicin Előbb állították elő félszintetikusan kanamicinből ( sztreptomicinhez hasonló szerkezetű aminoglikozid antibiotikum), csak később izolálták fermentléből. Viszonylag új antibiotikum.

10 Elállítás -Fermentációval - tobramicinre célzottan izolált Str. tenebrarius -Szintetikus úton kanamicinból (Amíg még szabadalmi védettség alatt volt, a magas ára miatt hamisították) 2. Tetraciklinek Szerkezet Négy gyűrű alkotja, ezek közül csak egy aromás. Csaknem sík szerkezetű. A gyűrűkön lévő szubsztituensektől függően: klórtetraciklin (CTC), tetraciklin (TC), oxitetraciklin (OTC), dimetilklór-tetraciklin (DMCTC). A biológiai aktivitásához minden csoportra szüksége van, egyedül a savamid szubsztituálható (pirrolidino-metil). Tulajdonságok -vízoldható (-OH-csoportok H-hidak) -ikerionos, 3 disszociációs lépcső, 3pK -kelátképző (Ca 2+, Mg 2+, Fe 2+ ) tej(ca 2+ ); csontelszíneződés : csontban kötött kalciummal is kelátot képez, fogelszíneződést okozhat. -bomlékony a sok kettős kötés miatt: pl. sav hatására (gyomorban) -UV fényben elnyel az aromás gyűrű miatt. -Színe sárga a sok konjugált kettős kötés miatt Hatásmód Riboszomális fehérjeképzést gátolja, de a 70S alegységen, nem a 30S-en. Az aminoacil trns kötődését gátolja. Széles: Gram+, Gram-, nagy vírusok, átmeneti törzsek (mikoplazmák, rickettsiák, miyagavanellák). Széles hatásspektruma miatt életmentő antibiotikum. Farmakokinetika Szájon át rossz a felszívódása (15-30% elbomlik az emésztőcsatornában). 2-4 órával a beadás után éri el a hatásmaximumot, felezési ideje 5-8 óra. A vesén át ürül ki a szervezetből. Mellékhatások: -Bélflórát szelektálja, ez vitaminhiányt okoz élőflórás tejterméket (élesztők) kell enni szedésekor. -Májkárosodást okozhat (veseelégtelenség esetén). -Fotodermatózis: szedésekor a bőr könnyen leég. -Fogak elszíneződését okozza terhesség alatt vagy gyermekeknek fogzáskor nem adják. Rezisztencia Ritka, de ma már előfordul. Keresztrezisztencia csak a tetraciklinek között lehetséges. (Lassan kialakuló, penicillin-típusú rezisztencia.) Tetraciklinek bioszintézise Poliketid típusú bioszintézis: nem megy végig a redukció, valamelyik lépésnél megáll, ez lesz a molekula végleges szerkezete.

11 Indítás: malonil-amid, + 8 malonil-s-coa több lépésben négyes gyűrűvé záródik, ketoenol átrendeződések során aromás gyűrűk jönnek létre. Előállítás -fermentációs úton (sok törzs termeli); Létezik szintézis is, de az 18 lépésből áll. A feldolgozás az érdekes: -savanyítás oxálsavval, -kicsapás cetil-piridinum-bromiddal (Sterogenol: invert szappan, fertőtlenítőszer), -visszaoldás, -kristályosítás (sósavas MeOH ) Klórtetraciklin, CTC, aureomicin 1948, Duggar, Streptomyces aureofaciens. Azóta sok más törzset találtak, ami termeli. Tulajdonságok - HCl ja fénylő, sárga kristályos - bomlékony, fotoszenzitív (a sok konjugált kettős kötés gerjesztődik bomlik), -O 2 -re viszont stabil; - vízben jól, alkoholban rosszul oldódik; - keserű ízű. Előállítás -Fermentációval; Cl - helyett Br - a Br - analóg is antibiotikum. A halogénező egylépéses reakcióban teszi rá a klórt vagy a brómot. (Enzimrendszer végzi az aromás halogénezést.) Tetraciklin, TC Előállítás a. Előbb félszintetikusan a CTC hidrogénezésével, csak később találták meg a természetes változatot. b. Később fermentációval: -hiányzott a klórozó enzimrendszer -halogénhiányos tápoldat -gátlószerek; szelektív gátlók a halogénező enzimrendszerre a rodanidok, pl.: KSCN. Oxitetraciklin, OTC 1950, Finlay, Str. rimosus, késbb tucatnyi más törzs. Tulajdonságok -vízben jól oldódik (33 %),, de bomlékony( ph = 2-8 -on kívül gyorsan bomlik) -hatékony, nem toxikus, széles spektrumú, olcsó érdemes túladagolni.

12 Doxiciklin, (Vibramicin) Átvette az oxitetraciklin vezető szerepét. Szerkezet: A metilcsoport kétféle térállása (α és β) a biológiai hatásban is eltérést okoz: az α változat háromszor jobb gyógyszer. Előállítás, tulajdonságok, farmakokinetika -Négy szintetikus lépéssel OTC-ből állítják elő. -Lassabban ürül ki a szervezetből, így elég naponta egyszer adni, kisebb mennyiségben (savtűrő kapszulákban, 100 mg). Felezési ideje óra. Stabilabb, mint a többi tetraciklin, jobb a felszívódása. III. Membránfunkciót károsító antibiotikumok 1. Peptid típusú antibiotikumok Ciklopeptid antibiotikumok Közös tulajdonságok -Csak baktériumok ellen hatékonyak (ellentétben a polién antibiotikumokkal). -Gyűrűs szerkezetűek, másodlagos merevítések találhatóak bennük (pl. H-hidak) fonott kalácshoz hasonló szerkezetűek. -D- és ritka (nem fehérjealkotó) aminosavak is előfordulnak bennük (pl. ornitin) -Savra, proteázokra nem bomlanak, sőt enziminhibitorok is (védett peptidkötéssel tudnak kapcsolódni). -Nem szívódnak fel a szervezetben -Erősen toxikusak, ezért csak speciálisan alkalmazzák -A bélflórát megváltoztatják, ennek következtében javul a takarmányhasznosítás. Bioszintézis NEM riboszomális fehérjeszintézissel! -Tiotempláton keletkezik multienzim komplex segítségével: Az enzim aktív centruma felismeri az aminosavat, és nem a kodon-antiodon mechanizmus működik. kevésbé pontos és szelektív, valamint a centrális dogmának ellentmond. Gramicidin-S Bacillus brevis (1944) volt az első ismert termelő. Szerkezet Dekapeptid: 2 X 5 aminosav (=pentepeptid), H-híd keresztkötésekkel. Poláros és apoláros oldalláncok egyaránt találhatóak rajta, ez detergens jelleget ad a garmicidinnek.

13 Hatásmód Detergensként irányítottan beépül a foszfolipid kettős rétegbe, ezáltal a membrán áteresztővé válik. Bioszintézis A torta formájú enzimkomplex felszínén 10 specifikus felismerő hely van, ezeken egyenként kötődnek meg tioészterként az aminosavak. Az enzimkomplex 2X2 enzimből áll: kettő 1-1 (Phe), másik kettő pedig 4-4 (Pro, Val, Orn, Leu) kötőhellyel rendelkezik. A megkötött aminosavak ATP-vel aktiválódnak, majd peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Az enzimrendszer in vitro is működik, izolálták, immobilizálták, és a szintézis oszlopreaktorban ment. Csak Gram+ baktériumok ellen jó. Nincs humán felhasználása. Bacitracin Bacillus licheniformis, humán anyag (kórházi mintából), Szerkezet és bioszintézis 7 aminosavból álló gyűrű, amihez még 5 aminosav kapcsolódik Tiotempláton szintetizálódik, mint a gramicidin. Az enzimrendszer jól felismeri a szubsztrátot, de gyakoribb a tévesztés, mint a riboszomális antibiotikumoknál, ezért sokféle változata (~ 10) létezik. Nem fehérjealkotó antibiotikumok közül az ornitin szerepel ebben is. Kétértékű fémekkel (pl. Cu 2+, Fe 2+ ) komplexet képez, inaktiválódik, de pl. Zn 2+ -el jól oldható, kereskedelmi forgalomba is Zn-bacitracinként kerül. Nem súlyra, hanem biológiai egységre adják meg a mennyiséget. A biológiai egységet kioltási gyűrűkkel mérik: a gélbe (táptalajba) bediffundál az antibiotikum, de a bacitracin diffúziója nagy mérete miatt (> 1000g/mol) lassú kisebb átmérőjű gyűrűk bizonytalanabb a mérés. Lúgos közegben bomlik. Előállítás fermentációval Nehezen irányítható, gyors lefutású (24-30 óra). A szaporodás és a termelés nem különül el élesen (vegyes típusú termékképzés). Optimális ph és hőmérséklet profillal a folyamat lerövidíthető. A termékképzés csak foszfátmentes körülmények között működik. Feldolgozás Nehéz izolálni, nem is szokták, hanem a fermentlevet ZnSO 4 -tal keverik, a Zn-komplexet porlasztva szárítják. Ez egy porszerű anyagot eredményez, amiben rengeteg nemantibiotikum jellegű anyag is van azt adják meg, hogy mennyi benne a bacitracin. Hatásmód Kettős: a.) beépül a sejtmembránba detergensként vagy b.) sejtfalszintézisnél a polimerizációt gátolja.

14 Jó penicillin-pótló antibiotikum, hatásos Gram+ baktériumok ellen. Alkalmazás Felszívódás nincs (nagy mérete miatt), parentálisan sem adható, mert toxikus. Csak külsőleg használják humán célokra. Takarmányadalékként jó, mert kis mennyiségben alkalmazva is hatásos, csökkenti az elhullást, javítja a takarmány hasznosulását. Polimixin B A humán gyógyászatban is használt antibiotikum. Bacillus polymyxa, 1947 Tulajdonságok -Kationos detergens lipid kettősrétegbe beépül -szulfátsó formájában stabil, -lúgos közegben elbomlik, -anionos detergensek csökkentik a hatását. Hatásmechanizmus Detergensként beépül a membránba, károsítva azt. Gram baktériumok ellen hatékony, a bacitracin spektrumát egészíti ki. Felszívódás Injekció (intramuscularis így kevésbé toxikus; szájon át toxikus. Alkalmazás Ez is toxikus, de a peptid-antibiotikumok közül a legkevésbé. Nem alkalmazzák széles körben, csak speciális esetekben, célzottan, amikor más nem hat. Viomicin Bonyolult ciklopeptid antibiotikum (~nagyjából α-aminosavak peptidkötéssel) Streptomyces-ek (nem baktériumok) termelik, Bioszintézis Tiotempláton; nem fehérjealkotó aminosavakat tartalmaz. Tulajdonságok - erősen bázikus, - vörös kristályos, - vízben jól oldódik (sok poláros csoport van rajta), -SO sóját forgalmazzák, -Toxikus: vesére, belső fülre, elektrolit-háztartásra káros. (Hasonló az aminoglikozid antibiotikumokhoz, pedig ciklopeptid.)

15 Hatásmód A riboszómán kötődik, fehérjeszintézist gátol keresztrezisztencia a sztreptomicinnel, mert azonos a támadáspontjuk. A legfontosabb: M. tuberculosis ellen tartalék antibiotikum (Mivel ebben a mikroorganizmusban hamar kialakul a rezisztencia az antibiotikumokkal szemben, 3-4 hetente szükséges a gyógyszer(keveréke)t cserélni) Ciklosporin Tolypocladium inflantum, Cylindrocarpon lucidum, 1973 ( nem annyira hétköznapi törzsek) Szerkezet Nagyon apoláros, ezért vízben rosszul oldódik. (11 aminosav (több metilezett) + telítetlen lánc metil-csoportokkal.) Bioszintézis Tiotempláton (nem riboszómán) történik. A 8 metilcsoportot S-metil-metioninok adják. Hatásmód Az mrns-ek átírását gátolja, illetve a sejtosztódást is akadályozza (nemcsak a prokariótákét!). Mivel a T-limfociták nem aktiválódnak, immunszupresszív szer is. és alkalmazás Eukariótákra hat. Legfontosabb felhasználása: immunszupresszorként adják szervátültetésnél és autoimmun gyulladások esetén. (per os és intravénásan). Gombák és paraziták ellen hatékony, de a növényeket nem károsítja, ezért a mezőgazdaságban is alkalmazzák. Előállítása és feldolgozása Fermentációval termelik, majd az intracelluláris terméket a biomasszából oldószerrel extrahálják. Farmakokinetika Szájon át is felszívódik a nagy mérete ellenére, a kapuéren át a májba jut, ahol oxidál mindent, amit lehet, majd 90%-a az epével, 6%-a a vesén át kiválasztódik. Mellékhatás: vesekárosodást okozhat (a Na + - és vízháztartást befolyásolja). Vankomicin Rémületes szerkezetű polifenolszerű polipeptid. A polirezisztens (kórházi) mikroorganizmusok ellen az ilyen szerkezetű antibiotikumok jelentik az utolsó reményt. Egy Streptomyces törzs, a Nocardia orientalis termeli; régóta ismert (1956). Hatalmas molekula, ezért az emésztőcsatornából nem szívódik fel.

16 Tulajdonságok HCl-al fehér kristályt alkot, savas közegben stabil. Alkoholokban, acetonban rosszul oldódik, de vízben (a sok poláros csoportnak köszönhetően) igen jól. UV fényben a sok aromás gyűrű miatt elnyel, maximuma 282 nm-en van. Bioszintézis Tiotempláton szintetizálódik ez is, aromás aminosavak származékaiból alakul ki. ((pohfenilglicin, Asp, mcl-(β-oh)-tirozin, N-metil-leucin) + glükóz) Előállítás és feldolgozás Fermentációval termelik (N. orientalis, N. lurida törzsekkel), majd affinkrimatográfiával, kationcserélővel, oldószeres extrakcióval nyerik ki a fermentléből. Hatásmód A falszintézist gátolja: megköti az L-Lys-D-Ala-D-Ala aminosavhármast, ezzel megakadályozva a térhálósodást. Gram+ mikroorganizmusok, főleg coccus-ok ellen hatékony. Nincs keresztrezisztencia, bár majdnem ugyanott támad, ahol a penicillin. Kinetika Nincs felszívódás (túl nagy), intravénásan adják, felezési ideje 2-4 óra. A vesén át ürül ki. Alkalmazás Szűk spektrumú penicillinhelyettesítő, de polirezisztens kórházi törzseknél ez az utolsó védővonal, ha már semmi sem segít. Oritavancin A vankomicinre hasonlít, nagy sokgyűrűs vegyület. Teicoplanin Az alapváz itt is hasonló, több változata is létezik.

ANTIBIOTIKUMOK. Szekunder metabolizmus. Az antibiotikumok alkalmazási területei. Mik is az antibiotikumok? Szekunder metabolizmus. Egy kis történelem

ANTIBIOTIKUMOK. Szekunder metabolizmus. Az antibiotikumok alkalmazási területei. Mik is az antibiotikumok? Szekunder metabolizmus. Egy kis történelem ANTIBIOTIKUMOK Szekunder metabolizmus Foszfor szabályzás: befolyásolja mikroba növekedési sebességét, annak mértékét, szénhidrát égetésének sebességét bizonyos koncentráció felett negatívan szabályoz,

Részletesebben

Antibiotikumok. Mik is az antibiotikumok? Szekunder metabolizmus. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1

Antibiotikumok. Mik is az antibiotikumok? Szekunder metabolizmus. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1 Antibiotikumok Mik is az antibiotikumok? Mikroorganizmusok által termelt szekunder metabolitok, melyek más mikroorganizmusokat elpusztítanak vagy gátolják fejlődésüket. Másodlagos anyagcseretermékek: Termelésük

Részletesebben

C. MEMBRÁNFUNKCIÓT GÁTLÓ ANTIBIOTIKUMOK I. POLIÉNEK (GOMBAELLENES ANTIBIOTIKUMOK) Közös tulajdonságok. Az antifungális hatás összehasonlítása

C. MEMBRÁNFUNKCIÓT GÁTLÓ ANTIBIOTIKUMOK I. POLIÉNEK (GOMBAELLENES ANTIBIOTIKUMOK) Közös tulajdonságok. Az antifungális hatás összehasonlítása C. MEMBRÁNFUNKCIÓT GÁTLÓ ANTIBIOTIKUMOK I. POLIÉNEK (GOMBAELLENES ANTIBIOTIKUMOK) KÖZÖS TULAJDONSÁGOK: - nagy laktongyűrű (26-38 tagú), - konjugált kettős kötések (3-7 db.), - aminocukrok (pl. mikózamin),

Részletesebben

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973 Antibiotikumok I. Az antibiotikumok az élő szervezetek elsősorban mikroorganizmusok által termelt úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek (szekunder metabolitok) legfontosabb csoportja. Ökológiai szerepük,

Részletesebben

4. Génmanipulált mikroorganizmusok

4. Génmanipulált mikroorganizmusok A biotechnológiai iparban nagyon sok féle terméket gyártanak. Ezeknek az anyagoknak a bioszintézise és a gyártástechnológiája is különböző. Egy célszerű csoportosítási elv a termékekre az anyagcsere jellege

Részletesebben

Makrolid antibiotikumok

Makrolid antibiotikumok Makrolid antibiotikumok Közös tulajdonságok: - nagy laktongyűrű - aminocukor + valódi cukor - bázikusak (- 2 ), sóképzés - bioszintézis: poliketid típusú - támadáspont: riboszóma 50S Eritromicin 1952,

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA 5. előadás A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA Növekedés: a baktérium új anyagokat vesz fe a környezetből, ezeket asszimilálja megnő a sejt térfogata Amikor a sejt térfogat és felület közti arány megváltozik sejtosztódás

Részletesebben

Penicillium notatum gomba tenyészet

Penicillium notatum gomba tenyészet Antibiotikumok (Bevezetés) Penicillium notatum gomba tenyészet Antibiotikumok Definíció: Szűkebb definíció (Waksman, 1945) Tágabb definíció Az orvosi gyakorlatban antibiotikumoknak tekintjük a baktérium-,

Részletesebben

IPARI ENZIMEK 2. Proteázok. Alkalikus proteázok. Pécs Miklós: Biotermék technológia 1. 6. fejezet: Ipari enzimek 2.

IPARI ENZIMEK 2. Proteázok. Alkalikus proteázok. Pécs Miklós: Biotermék technológia 1. 6. fejezet: Ipari enzimek 2. IPARI ENZIMEK 2 Proteázok A proteázok az ipari enzimek egyik legfontosabb csoportja (6200 t tiszta E/év) Peptid kötéseket bont (létrehoz) (hidrolízis, szintézis) Fehérje lebontás: élelmiszer, tejalvadás,

Részletesebben

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai A BIOLÓGIA ALAPJAI A tananyag felépítése: Környezetmérnök és műszaki menedzser hallgatók számára Előadó: 2 + 0 + 0 óra, félévközi számonkérés 3 ZH: október 3, november 5, december 5 dr. Pécs Miklós egyetemi

Részletesebben

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek.

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. Szénhidrátok Szerkesztette: Vizkievicz András A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. A szénhidrátok

Részletesebben

TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK

TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK A rák gyógyszeres kezelése nem megoldott - néhány antibiotikum segíthet átmenetileg. Nincs igazán jó és egyértelmű terápiája, alternatívák: - sebészeti beavatkozás - besugárzás

Részletesebben

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK 2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK A biológiai ipar jellemzően mikroorganizmusokat, vagy állati és növényi szervezetek elkülönített sejtjeit szaporítja el, és ezek anyagcseréjét használja fel a kívánt folyamatok

Részletesebben

MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF

MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF 2006.09.13. 1 MÉREGHATÁS FELTÉTELE 1 kapcsolat (kémiai anyag biológiai rendszer) helyi hatás szisztémás Megfelelő koncentráció meghatározó tényező

Részletesebben

5. A talaj szerves anyagai. Dr. Varga Csaba

5. A talaj szerves anyagai. Dr. Varga Csaba 5. A talaj szerves anyagai Dr. Varga Csaba A talaj szerves anyagainak csoportosítása A talaj élőlényei és a talajon élő növények gyökérzete Elhalt növényi és állati maradványok A maradványok bomlása során

Részletesebben

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Felosztás A fehérjéket feloszthatjuk aszerint, hogy

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin 39 261/55/07 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz ampicillin Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Szerkesztette: Vizkievicz András

Szerkesztette: Vizkievicz András Fehérjék A fehérjék - proteinek - az élő szervezetek számára a legfontosabb vegyületek. Az élet bármilyen megnyilvánulási formája fehérjékkel kapcsolatos. A sejtek szárazanyagának minimum 50 %-át adják.

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános A sejtek élete 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék e csak nézd! Milyen protonátmenetes reakcióra képes egy aminosav? R 2 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános képlete 5.2. A legegyszerűbb

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

6. Zárványtestek feldolgozása

6. Zárványtestek feldolgozása 6. Zárványtestek feldolgozása... 1 6.1. A zárványtestek... 1 6.1.1. A zárványtestek kialakulása... 2 6.1.2. A feldolgozási technológia... 3 6.1.2.1. Sejtfeltárás... 3 6.1.2.2. Centrifugálás, tisztítás...

Részletesebben

IPARI ENZIMEK IPARI ENZIMEK ENZIMEK ALKALMAZÁSAI MEGOSZLÁS IPARÁGAK SZERINT IPARI ENZIMEK PIACA IPARI ENZIMEK FORRÁSAI

IPARI ENZIMEK IPARI ENZIMEK ENZIMEK ALKALMAZÁSAI MEGOSZLÁS IPARÁGAK SZERINT IPARI ENZIMEK PIACA IPARI ENZIMEK FORRÁSAI IPARI ENZIMEK Történelem, mérföldkövek Ősrégi: borjúgyomor tejalvasztó enzim, rennin maláta keményítőbontó enzimek, amilázok 1836 Schwann: pepszin a gyomornedvből (triviális név) 1876 Kühne: enzim elnevezés

Részletesebben

IX. Szénhidrátok - (Polihidroxi-aldehidek és ketonok)

IX. Szénhidrátok - (Polihidroxi-aldehidek és ketonok) IX Szénhidrátok - (Polihidroxi-aldehidek és ketonok) A szénhidrátok polihidroxi-aldehidek, polihidroxi-ketonok vagy olyan vegyületek, amelyek hidrolízisekor az előbbi vegyületek keletkeznek Növényi és

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK SZERVES SAVAK. Felhasználása. Citromsav. Termelés. Történet. Pécs Miklós: Biotermék technológia

4. SZERVES SAVAK SZERVES SAVAK. Felhasználása. Citromsav. Termelés. Történet. Pécs Miklós: Biotermék technológia SZERVES SAVAK Mind prokarióták, mind eukarióták termelnek savakat, nincs különbség. 4. SZERVES SAVAK Anyagcserében: Az aeroboknál: a szénforrások szerves savakon keresztül oxidálódnak. Ha nem megy végig

Részletesebben

Baktériumok tenyésztése

Baktériumok tenyésztése Baktériumok tenyésztése Koch posztulátumok A betegből a kórokozó izolálása Izolálás, tenyésztés, tápközegben fenntartás Kísérleti állatba oltva a betegségre jellemző tünetek kialakulása Ezen állatokból

Részletesebben

Az élő szervezetek felépítése I. Biogén elemek biomolekulák alkotóelemei a természetben előforduló elemek közül 22 fordul elő az élővilágban O; N; C; H; P; és S; - élő anyag 99%-a Biogén elemek sajátosságai:

Részletesebben

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ 1) A rejtvény egy híres ember nevét és halálának évszámát rejti. Nevét megtudod, ha a részmegoldások betűit a számozott négyzetekbe írod, halálának évszámát pedig pici számolással.

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NRRL B-2682-ES TÖRZSBEN. Készítette: Dr. Bartalné Deák Eleonóra Biológus, gyógyszerész

EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NRRL B-2682-ES TÖRZSBEN. Készítette: Dr. Bartalné Deák Eleonóra Biológus, gyógyszerész EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A BÉTA-LAKTAMÁZ ENZIM SZEREPÉNEK ÉS A BÉTA-LAKTÁM ANTIBIOTIKUMOK HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A STREPTOMYCES GRISEUS NRRL B-2682-ES TÖRZSBEN Készítette: Dr. Bartalné Deák

Részletesebben

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2.

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Dr. Parádi István Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék (istvan.paradi@ttk.elte.hu) www.novenyelettan.elte.hu A gyökér élettani folyamatai

Részletesebben

4. GÉNMANIPULÁLT MIKRO- ORGANIZMUSOK Elsődleges anyagcseretermék: például: triptofán Másodlagos anyagcsere-termékek: az antibiotikumok

4. GÉNMANIPULÁLT MIKRO- ORGANIZMUSOK Elsődleges anyagcseretermék: például: triptofán Másodlagos anyagcsere-termékek: az antibiotikumok 4. GÉNMANIPULÁLT MIKRO- ORGANIZMUSOK A biotechnológiai ipar termékei: Elsődleges anyagcseretermékek Amelyek bioszintézise közvetlenül kapcsolódik a sejt energiatermeléséhez, vagy növekedéséhez Másodlagos

Részletesebben

4. GÉNMANIPULÁLT MIKRO- ORGANIZMUSOK

4. GÉNMANIPULÁLT MIKRO- ORGANIZMUSOK 4. GÉNMANIPULÁLT MIKRO- ORGANIZMUSOK A biotechnológiai ipar termékei: Elsődleges anyagcseretermékek Amelyek bioszintézise közvetlenül kapcsolódik a sejt energiatermeléséhez, vagy növekedéséhez Másodlagos

Részletesebben

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek 1 A sejtek felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A sejt az élővilág legkisebb, önálló életre képes, minden életjelenséget mutató szerveződési egysége. Minden élőlény sejtes szerveződésű, amelyek

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

Élelmiszer-technológiai adalékok

Élelmiszer-technológiai adalékok Élelmiszer-technológiai adalékok Tartósítószerek A romlást okozó mikroorganizmusok (élesztők, penészek, baktériumok) életműködését már kis koncentrációban is gátolják. Lehetnek szervetlen és szerves vegyületek.

Részletesebben

A XVII. VegyÉSZtorna I. fordulójának feladatai és megoldásai

A XVII. VegyÉSZtorna I. fordulójának feladatai és megoldásai Megoldások: 1. Mekkora a ph-ja annak a sósavoldatnak, amelyben a kloridion koncentrációja 0,01 mol/dm 3? (ph =?,??) A sósav a hidrogén-klorid (HCl) vizes oldata, amelyben a HCl teljesen disszociál, mivel

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

Aminosavak, peptidek, fehérjék

Aminosavak, peptidek, fehérjék Aminosavak, peptidek, fehérjék Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A fehérjék felépítésében mindössze 20- féle aminosav vesz részt. Ezek általános képlete: Az aminosavakban, mint arra nevük is utal van

Részletesebben

A mikroorganizmusok megkülönböztetése

A mikroorganizmusok megkülönböztetése A mikroorganizmusok megkülönböztetése Robert Koch volt a következő jelentős kutató azok sorában, akik egyengették a penicillin felfedezéséhez vezető utat. Kifejlesztett egy táptalajt agaragarbói, amely

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás Biológiai tényezők és a talajművelés Szervesanyag gazdálkodás I. A talaj szerves anyagai, a szervesanyagtartalom

Részletesebben

A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei

A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei 1. KÉMIAI TULAJDONSÁGOK: Reakciókészsége közönséges hőmérsékleten nem nagy, aktivitása azonban a hőmérséklet emelkedésével nagymértékben fokozódik,

Részletesebben

3. Aminosavak gyártása

3. Aminosavak gyártása 3. Aminosavak gyártása Előállításuk Fehérje-hidrolizátumokból: cisztein, leucin, aszparaginsav, tirozin, glutaminsav Kémiai szintézissel: metionin, glicin, alanin, triptofán (reszolválás szükséges) Biotechnológiai

Részletesebben

A baktériumok szaporodása

A baktériumok szaporodása A baktériumok szaporodása Baktériumsejt növekszik, majd osztódik a populáció szaporodik - Optimális körülmények esetén a sejttömeg (sejtszám) exponenciálisan nõ az idõvel - Generációs idõ: az az idõ, ami

Részletesebben

Tantárgy tematikája: I. Félév

Tantárgy tematikája: I. Félév Képzés: BSc Tantárgy kódja és neve: TBBE0571, TBBE0572 + TBBL0572, Biomérnöki műveletek és folyamatok I-II Kredit: 3, 3+2 Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente Oktatók: Dr. Karaffa Levente, Dr. Fekete Erzsébet

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

3. Sejtalkotó molekulák III.

3. Sejtalkotó molekulák III. 3. Sejtalkotó molekulák III. Fehérjék, fehérjeszintézis (transzkripció, transzláció, posztszintetikus módosítások). Enzimműködés 3.1 Fehérjék A genetikai információ egyik fő manifesztálódása Számos funkció

Részletesebben

I. FARMAKOKINETIKA. F + R hatás (farmakon, (receptor) gyógyszer) F + R FR

I. FARMAKOKINETIKA. F + R hatás (farmakon, (receptor) gyógyszer) F + R FR I. FARMAKOKINETIKA Gyógyszerek felszívódása, eloszlása és kiválasztása. Receptorok: csak az a gyógyszermolekula hat ami kötődik specifikus kötőhelyek (szervek, szövetek, sejtek) F + R hatás (farmakon,

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége).

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Bevezetés Hazánk legtöbb horgász- és halastaván jelentős

Részletesebben

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA Bevezető előadás Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

Biológia 3. zh. A gyenge sav típusú molekulák mozgása a szervezetben. Gyengesav transzport. A glükuronsavval konjugált molekulákat a vese kiválasztja.

Biológia 3. zh. A gyenge sav típusú molekulák mozgása a szervezetben. Gyengesav transzport. A glükuronsavval konjugált molekulákat a vese kiválasztja. Biológia 3. zh Az izomösszehúzódás szakaszai, molekuláris mechanizmusa, az izomösszehúzódás során milyen molekula deformálódik és hogyan? Minden izomrosthoz kapcsolódik kegy szinapszis, ez az úgynevezett

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára . AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Convenia 0 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ampulla liofilizált por tartalma: Hatóanyag: 5 mg

Részletesebben

A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete. Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet.

A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete. Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet. A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet. A ribonukleáz redukciója és denaturálódása Chrisian B. Anfinsen A ribonukleáz renaturálódása 1972 obel-díj

Részletesebben

H H 2. ábra: A diazometán kötésszerkezete σ-kötések: fekete; π z -kötés: kék, π y -kötés: piros sp-hibrid magányos elektronpár: rózsaszín

H H 2. ábra: A diazometán kötésszerkezete σ-kötések: fekete; π z -kötés: kék, π y -kötés: piros sp-hibrid magányos elektronpár: rózsaszín 3. DIAZ- ÉS DIAZÓIUMSPRTT TARTALMAZÓ VEGYÜLETEK 3.1. A diazometán A diazometán ( 2 2 ) egy erősen mérgező (rákkeltő), robbanékony gázhalmazállapotú anyag. 1. ábra: A diazometán határszerkezetei A diazometán

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Jelentősége répafej nyak váll törzs répatest farok Répatest: a levelek nélküli répanövény, melynek

Részletesebben

A faanyag kémiai átalakulása / átalakítása

A faanyag kémiai átalakulása / átalakítása A faanyag kémiai átalakulása / átalakítása - Spontán vagy technológiai folyamatok (módosulás / módosítás) 1. A faanyag degradációjának (termikus, fényhatás, enzimatikus) kémiai vizsgálata, kiküszöbölése,

Részletesebben

Egy sejt fehérje Single-Cell Protein (SCP) (Hallgatói jegyzet)

Egy sejt fehérje Single-Cell Protein (SCP) (Hallgatói jegyzet) Egy sejt fehérje Single-Cell Protein (SCP) (Hallgatói jegyzet) Nagy mennyiségű sejttömeg előállítása a cél, ezt a sejttömeget használják később fel. Az emberiség élelmiszerigénye nő, a mezőgazdaság nem

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban?

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban? A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja KÉMIA (II. kategória) I. FELADATSOR 1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? A) Na

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz.

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Bevezetés A kerámiákat régóta használja az orvostechnika implantátumanyagként, elsõsorban bioinert tulajdonságaik, kopásállóságuk

Részletesebben

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Aivlosin 42,5 mg/g gyógypremix sertések részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: Tilvalozin

Részletesebben

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár.

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár. Az endoplazmatikus membránrendszer Részei: DER /durva (szemcsés) endoplazmatikus retikulum/ SER /sima felszínű endoplazmatikus retikulum/ Golgi készülék Lizoszómák Peroxiszómák Szekréciós granulumok (váladékszemcsék)

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT

OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT Vig Andrea PTE ÁOK Biofizikai Intézet 2014.10.28. ÁTTEKINTÉS DIFFÚZIÓ BROWN-MOZGÁS a részecskék rendezetlen hőmozgása DIFFÚZIÓ a részecskék egyenletlen (inhomogén) eloszlásának

Részletesebben

Fertőzésekkel szembeni immunitás, immunizálás

Fertőzésekkel szembeni immunitás, immunizálás Fertőzésekkel szembeni immunitás, immunizálás 1. Mit jelentenek az epitóp és a protektív antigén kifejezések? 2. Hasonlítsd össze a természetes és az adaptív immunválaszt! 3. Mi a vakcina? 4. Sorold fel

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

Többkomponensű rendszerek I.

Többkomponensű rendszerek I. Többkomponensű rendszerek I. Műszaki kémia, Anyagtan I. 9. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Többkomponensű rendszerek Folytonos közegben (diszpergáló, ágyazó

Részletesebben

A prokarióták. A biológia tudománya az élők világát két alapvető birodalomra osztja: a prokariótákra és az eukariótákra.

A prokarióták. A biológia tudománya az élők világát két alapvető birodalomra osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. A prokarióták A biológia tudománya az élők világát két alapvető birodalomra osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. Szerk.: Vizkievicz András A prokarióták legszembetűnőbb közös sajátsága, hogy sejtjükben

Részletesebben

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1 EC 2. TRANSZFERÁZK: EC 2.4. Transzglikozilálás v. transzglikozilezés Mikrobiális poliszacharidok R 1 - - R 2 + R 3 R 1 - - R 3 + R 2 - Glikozil donor: Akceptor: Termék lehet: Mellék- Aktivált hexóz: alkohol,

Részletesebben

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak.

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak. Egy homokot tartalmazó tál tetejére teszünk a pépből egy kanállal majd meggyújtjuk az alkoholt. Az alkohol égésekor keletkező hőtől mind a cukor, mind a szódabikarbóna bomlani kezd. Az előbbiből szén az

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F) enzim aktivátorok (Zn, Mn) ozmotikus viszonyok (K, Na, Cl) sav-bázis

Részletesebben

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük.

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük. 1 Az anyagcsere Szerk.: Vizkievicz András Általános bevezető Az élő sejtekben zajló biokémiai folyamatok összességét anyagcserének nevezzük. Az élő sejtek nyílt anyagi rendszerek, azaz környezetükkel állandó

Részletesebben

Kémiai reakciók Műszaki kémia, Anyagtan I. 11. előadás

Kémiai reakciók Műszaki kémia, Anyagtan I. 11. előadás Kémiai reakciók Műszaki kémia, Anyagtan I. 11. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Kémiai reakció Kémiai reakció: különböző anyagok kémiai összetételének, ill. szerkezetének

Részletesebben

Mometazon furoát (monohidrát formájában)

Mometazon furoát (monohidrát formájában) 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Posatex szuszpenziós fülcsepp kutyák részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyagok: Orbifloxacin Mometazon furoát (monohidrát formájában) Posakonazol 8,5

Részletesebben

1. ábra. Jellegzetes heteropolisav-szerkezetek, a Keggin-, illetve Dawson-anion

1. ábra. Jellegzetes heteropolisav-szerkezetek, a Keggin-, illetve Dawson-anion A szerves kémiai reakciók igen nagy hányadában egyes statisztikai adatok szerint kb. 80%-ában valamilyen katalizátorra van szükség a megfelelő konverzió eléréséhez. Eltekintve a katalitikus redukciótól,

Részletesebben

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid HATÓANYAG: Furoszemid. 250 mg furoszemid ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, nátrium-hidroxid,

Részletesebben

A MITOKONDRIUMOK SZEREPE A SEJT MŰKÖDÉSÉBEN. Somogyi János -- Vér Ágota Első rész

A MITOKONDRIUMOK SZEREPE A SEJT MŰKÖDÉSÉBEN. Somogyi János -- Vér Ágota Első rész A MITOKONDRIUMOK SZEREPE A SEJT MŰKÖDÉSÉBEN Somogyi János -- Vér Ágota Első rész Már több mint 200 éve ismert, hogy szöveteink és sejtjeink zöme oxigént fogyaszt. Hosszú ideig azt hitték azonban, hogy

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz. amoxicillin/klavulánsav

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz. amoxicillin/klavulánsav Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz amoxicillin/klavulánsav

Részletesebben

Egy idegsejt működése

Egy idegsejt működése 2a. Nyugalmi potenciál Egy idegsejt működése A nyugalmi potenciál (feszültség) egy nem stimulált ingerelhető sejt (neuron, izom, vagy szívizom sejt) membrán potenciálját jelenti. A membránpotenciál a plazmamembrán

Részletesebben

Az antimikrobiális szerek élelmiszertermelő állatokban való alkalmazására vonatkozó legjobb gyakorlat keretei az Európai Unióban

Az antimikrobiális szerek élelmiszertermelő állatokban való alkalmazására vonatkozó legjobb gyakorlat keretei az Európai Unióban Európai Platform az Állatgyógyszerek Felelős Alkalmazásáért Az antimikrobiális szerek élelmiszertermelő állatokban való alkalmazására vonatkozó legjobb gyakorlat keretei az Európai Unióban Tartalomjegyzék

Részletesebben

A biológia tudománya az élők világát két alapvető egységre ún. doménre, birodalomra - osztja: a prokariótákra és az eukariótákra.

A biológia tudománya az élők világát két alapvető egységre ún. doménre, birodalomra - osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. A prokarióták Szerkesztette: Vizkievicz András A biológia tudománya az élők világát két alapvető egységre ún. doménre, birodalomra - osztja: a prokariótákra és az eukariótákra. A prokarióták (legszembetűnőbb)

Részletesebben

SZTEROIDKONVERZIÓK. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1. Szteroidkonverziók

SZTEROIDKONVERZIÓK. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1. Szteroidkonverziók SZTEROIDKONVERZIÓK A szterán váz planáris, merev szerkezet, pl. a 3-as és 17- es C-ek távolsága ill. a rajtuk levő szubsztituensek távolsága pontosan meghatározott. A szteránvázas vegyületek bioszintézise

Részletesebben

Gibberellinek. 1. ábra: Gibberellán, gibberellinsav szerkezete. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1

Gibberellinek. 1. ábra: Gibberellán, gibberellinsav szerkezete. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1 Gibberellinek A japán földmővesek régóta tartottak a rizs növény egy megbetegedésétıl, amit bakanae - nak (bolond palántának) neveztek. A fertızött növény sokkal magasabbra nıtt, mint a többi, ettıl végül

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT 240 perc Útmutató A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az id leteltével a munkát be kell fejezni. A feladatok megoldási sorrendje tetsz leges. A

Részletesebben

Transzgénikus növények előállítása

Transzgénikus növények előállítása Transzgénikus növények előállítása Növényi biotechnológia Területei: A növények szaporításának új módszerei Növényi sejt és szövettenyészetek alkalmazása Mikroszaporítás Vírusmentes szaporítóanyag előállítása

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1/33 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Resolor 1 mg-os filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 mg prukaloprid filmtablettánként (prukaloprid-szukcinát formájában).

Részletesebben

A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása

A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása Alapfogalmak szárazföldi gerincesek: a hatékony gázcseréhez a környezet és a sejtek közötti egyszerű diffúzió nem elég - légutak kialakítása (melegítés, párásítás,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba 6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI Dr. Varga Csaba Oldódási és kicsapódási reakciók a talajban Fizikai oldódás (bepárlás után a teljes mennyiség visszanyerhető) NaCl Na + + Cl Kémiai oldódás Al(OH) 3 + 3H

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Loxicom 0,5 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1,0 ml készítmény

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

Mikrobiológia gyakorlat 3. A mikroorganizmusok leküzdése

Mikrobiológia gyakorlat 3. A mikroorganizmusok leküzdése Mikrobiológia gyakorlat 3. A mikroorganizmusok leküzdése 1 halott mikroorganizmus DEF.: Egy mikroorganizmus akkor tekinthető élettelennek, ha már optimális növekedési feltételek mellett sem képes reprodukcióra.

Részletesebben

7.4. Tömény szuszpenziók vizsgálata

7.4. Tömény szuszpenziók vizsgálata ahol t a szuszpenzió, t o a diszperzióközeg kifolyási ideje, k a szuszpenzió, k o pedig a diszperzióközeg sárásége. Kis szuszpenziókoncentrációnál a sáráségek hányadosa elhanyagolható. A mérési eredményeket

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Meloxidyl 1,5 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 ml tartalmaz

Részletesebben