Csont patológia. Dr. Kereskai László

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csont patológia. Dr. Kereskai László"

Átírás

1 Csont patológia Dr. Kereskai László

2 Anatómia és funkció Organicus osteoid mátrix és szervetlen calcium hydroxyapatit Dinamikus szövet: resorptio, megújulás, remodelling Osteoprogenitor sejtek: pluripotens mesenchimális sejtek, csontfelszínek szomszédságában, GF stimulációdifferenciáció osteoblasttá Osteoblastok és bélelő (lining) sejtek: mátrix képzés és a mineralizáció elindítása. Receptorok hormonoknak és egyéb faktoroknak, osteoclast reguláló faktorokat is expresszálnak. Mátrix veszi körül őket- transformatio osteocytákká. Ellapult nyugvó sejtek: bélelő (lining) sejtek

3 Anatómia és funkció Osteocyták: kommunikáció egymással és a felszíni sejtekkel a canaliculusokon keresztül. Segítenek kontrollálnia a microkörnyezeteben a calcium és foszfát szintet és detektálják a mechanikai hatásokat és átfordítják őket biológiai aktivitásba mechanotransductio Osteoclastok: haematopoetikus sejt eredet (mint a macrophagok), limitált élettartam (kb. 2 hét), a csont felszínéhez integrineken keresztül kötődnek- resorptiós gödör képzése (analóg a secunder lysosomákkal)- Ca kivonása savas környezetet teremtve (proton pumpa rendszer) és a szerves anyagok emésztése proteázokkal

4 Sejtes elemek

5 Osteocyták- AgNOR

6 Anatómia és funkció Az osteoclastok emésztése kapcsán osteoblastok által lerakott mátrix fehérjék, növekedési faktorok és enzimek (mint pl. collagenase) szabadulnak fel és aktiválódnak, némelyikük stimulálja az osteoblastokat. Így a csont lebomlása során olyan anyagok szabadulnak fel, melyek elindítják megújulását. A csont fehérjéit, mint 1. típusú collagen és noncollagenosus fehérjéket főként osteoblastok képzik. Az osteoblastok által képzett collagen részben random hullámokban rakódik le (fonatos csont) vagy rendezett rétegekben (lamellaris csont). Normálisan a fonatos csont a gyors csontképződés helyein látható, mint pl. a foetalis csontváz és a növekedési lemezek basisánál. Fonatos csont jelenléte felnőttben mindig abnormális, de nem diagnosztikus egy-egy adott betegségre. A lamellaris csont, mely fokozatosan felcseréli a fonatos csontot, sokkal lassabban rakódik le és erősebb, mint a fonatos csont.

7 Fonatos és trabecularis csont

8 A HORMONALIS ÉS SZIGNÁL TRANSDUCTIOS MECHANIZMUSOK ZAVARAI Achondroplasia: a növekedési porclemez legygyakoribb betegsége. Oka: mutáció az FGF receptor 3-ban (FGFR3). Normálisan az FGFmediálta FGFR3 aktiváció gátolja a porcképződést; achondroplasiában a mutációk az FGFR3 állandó aktivációját okozzák és így gátolják a növekedést. AD, de főként új mutációkkal leginkább az apai allélben. Rövidebb proximális végtagok, relatíve megtartott törzs, nagyobb fej előugró homlokkal és az orrgyök kifejezette depressiójával. Az élettartam, intelligencia és reproductív státusz megtartott.

9 Achondroplasia

10 A HORMONALIS ÉS SZIGNÁL TRANSDUCTIOS MECHANIZMUSOK ZAVARAI Thanatophor törpeség (dyslasia): a törpeség leggyakoribb letális formája, ezt is egy FGFR3 gain-offunction mutatio okozza, mely különbözik az achondroplasiában észlelttől. 1:20000 élveszületés. Micromelia (végtag rövidülés), frontalis kiboltosulás, relatív macrocephalia, kicsi mellkasüreg- harang alakú has. Az alulfejlett mellkasüreg légzési elégtelenséget okoz és gyakran születéskor vagy röviddel utána halálhoz vezet. A növekedési lemezben csökkent porc proliferáció és szabálytalan hengerképződés látható a proliferációs zónában.

11 Thanatophor dysplasia

12 AZ EXTRACELLULARIS STRUCTURALIS PROTEINEK DEFEKTUSAI Osteogenesis imperfecta: brittle bone disease (törékeny csont). Változó súlyosságú rendellenességek, melyeket az 1. típusú collagen szintézisének zavara okoz. Főként a csontokat érinti, de befolyásol más, 1. típusú collagenben dús szöveteket is (ízületek, szemek, fülek, bőr és fogak). Általában AD. A geno-fenotípus viszonya függ a mutáció helyétől a fehérjeláncban (csökkent, normál minőségű collagen képződése enyhe csontváz abnormalitásokkal jár, a súlyosabb vagy letális fenotípusokban abnormális polypeptid láncok képződnek, melyek nem tudnak tripla helix-be rendeződni).

13 AZ EXTRACELLULARIS STRUCTURALIS PROTEINEK DEFEKTUSAI Négy fő szubtípus A II. variáns áll a spektrum egyik végén és egyöntetűen fatális in utero vagy a perinatalis periodus során.kifejezett törékenységgel és multiplex intrauterin fracturákkal jár. I. típusban normál élettartam várható, de gyermekkorban fraktúrák történnek csökkenő frekvenciával a pubertást követően. A sclera kék a csökkent collagen tartalom miatt, mely áttetszőbbé teszi a sclerát és részben láttatja az alatta lévő choroideát; hallásvesztés, mely mind sensoneuralis deficitnek, mind csökkent vezetőképességnek köszönhető (csont abnormalitások a középső és belső fülben) fogképződési zavarok (kicsi, rosszul formált, kékessárga fogak) dentin deficiencia miatt. Az alap elváltozás minden típusban a túl kevés csont képződése, így lényegében az osteoporosis egy típusa kifejezett corticalis és trabecularis vékonyodással.

14 Osteogenesis imperfecta

15 A METABOLIKUS ÚTVONALAK (ENZIMEK, ION CSATORNÁK ÉS TRANSZPORTEREK) ZAVARAI Osteopetrosis: Másik neve: márvány csont betegség. Csont remodellációs zavar, mely az osteoclastok defektív lysosomalis működésének a következménye. A pathológiás szövet lamellaris csontból és calcifikált porcszövetből áll. Ennek ellenére könnyen törik (brittle). Az idegek komprimáltak (cranialis idegek). A folyamat gátolja a normális csontvelői növekedést (anaemia). AR (korai, gyakran fatális) és AD formák (későbbi megjelenés, törések, anaemia, idegkompresszió). Terápia: csontvelő-transzplantáció (első genetikai betegség, amit így kezeltek), esetleg rekombináns humán IFN-.

16 Osteopetrosis

17 CSÖKKENT CSONTTÖMEG Osteoporosis: Lokalizált (immobilizált végtag) és diffúz Csökkent csonttömeg Életkorral összefüggő csökkenés normálisan: 0,7% évente Legyakoribb formák: szenilis és postmenopauzális Szenilis: csökkent osteoblast aktivitás és egyéb tényező: csökkent csontképződés; csökkent fizikai aktivitás Postmenopauzális: csökkent oestrogen szint, emelkedett osteoclast aktivitás, mely resorptióhoz vezet Fő komplikáció: csonttörés (combnyak, per- és subtrochanter törés) Fontos egyéb okok kizárása: metastasis, myeloma

18 Osteoporosis

19 OSTEOCLAST DYSFUNCTIO Paget kór (osteitis deformans): A betegek 90 %-a 55 év feletti, 40 éves kor alatt ritka. Lokalizáció: lumbosacralis gerinc, medence, koponya a leggyakoribb, másutt is előfordulhat, de a borda érintettség extrém ritka. Általában polyostotikus emelkedett ALP szinttel. Monoostoticus forma a hosszú csöves csontokban, állkapocsban és a csigolyákban fordul elő (ALP szint normál lehet). Etiológia nem ismert: vírust feltételeztek az osteoclastok magjában látható inclusió miatt. Leírtak genetikai prediszpozíciót is (familiaris halmozódás).

20 OSTEOCLAST DYSFUNCTIO Paget kór, lefolyás: litikus, osteoclastos kezdet, abnormális hyperplasia következik primitív discontinuus csonttrabeculák képződésével, ennek helyén vastag trabeculák alakulnak ki (jobban követhető reticulin festéssel, mind polarizációval). A lamellaris csontképződés nem jól organizált, ún. cement-vonalak képződnek (hirtelen változások a képződő trabeculák irányában, lebomlás és regeneratio követik egymást). A cement vonalak a kulcsai a diagnózisnak (előfordulnak még: irradiáció defektus, krónikus osteomyelitis, metastasis körüli reaktív csontnövekedés, polyostotikus fibrosus dysplasia esetén, de ezekben általában rendezettebbek).

21 Paget kór

22 Paget kór

23 OSTEOCLAST DYSFUNCTIO Paget kór, tünetek: fájdalom, deformitások, súlyt viselő csontoknál secunder osteoarthritis. Komplikációk: fraktúrák, másodlagos sarcoma kialakulása (ált. osteosarcoma, de lehet chondrosc, fibrosc. és óriássejtes csonttumor is) különböző lokalizációkban (femur, humerus, medence, tibia, koponya).

24 ABNORMALIS CALCIUM HOMEOSTASIS Angolkór (rachitis) és osteomalacia: D-vitamin deficiencia vagy metabolizmus zavar. Az epiphysis fugák záródása előtt: angolkór. Nem mineralizált mátrix felszaporodása, csökkent Ca-beépülés. Mikroszkóposan: nem mineralizált mátrixból álló zóna a csonttrabeculák körül. Deformitás, törékenység.

25 Rachitis és osteomalacia

26 ABNORMALIS CALCIUM HOMEOSTASIS Hyperparathyrosis: főként primer adenoma miatt. A megnövekedett PTH szintet az osteoblastok receptotai detektálják, melyek aztán különböző faktorokat bocsátanak ki, melyek stimuláláják az osteoclast aktivitást.a súlyos hyperparathyreosis anatómiai eltérései, melyeket osteitis fibrosa cysticának ismerünk, manapság ritkák, mert a hyperparathyrosist általában a korai aszimptomatkus fázisban detektálják rutin laborvizsgálatok alapján.

27 ABNORMALIS CALCIUM HOMEOSTASIS A fokozott osteoclast activitás hyperparathyreosisban a corticalis csontot (subperiostealis és endostealis felszínek) kifejezettebben érinti, mint a trabecularis csontot. A subperiostealis resorptio vékonyabb corticalist eredményez és a lamina dura elvesztését a fogak körül. A trabecularis csontban az osteoclastok mélyre hatolnak és centralisan disszekálnak a trabeculák mentén, vasúti sínre emlékeztető megjelenést mutatva és dissecáló osteitist hoznak létre. A csontveszteség microfracturákra és secunder vérzésekre hajlamosít, odavonzza a macrophagokat és reparatív szövetet provokál, ennek eredménye egy szövetszaporulat, amit barna tumornak hívnak. A végeredmény: generalizált osteitis fibrosa cystica (von Recklinghausen betegség).

28 Hyperparathyreosis

29 ABNORMALIS CALCIUM HOMEOSTASIS Renalis osteodystrophia: (1) növekedett osteoclastos csont resorptio, mely utánozza az osteitis fibrosa cystica-t, (2) elmaradó mátrix mineralizatio (osteomalacia), (3) osteosclerosis, (4) növekedési retardatio,és (5) osteoporosis. High-turnover osteodystropia: növekedett csont resorptio és csontképződés, az első predominál. A lowturnover vagy aplastikus betegség nem dinamikus csontot eredményez (kisebb osteoclastos és osteoblastos aktivitás) és kevésbé gyakran osteomalaciát. Sok beteg egy harmadik típust mutat, ami az előző kettő keveredése.

30 Renalis osteodystrophia

31 ABNORMALIS CALCIUM HOMEOSTASIS A krónikus veseelégtelenség foszfát retenciót és hyperphosphatemiát eredményez. Hyperphosphatemia szekunder hyperparathyrosist eredményez Hypocalcaemia fejlődik ki, amint a D-vitamin (1,25- dihydroxyvitamin D 3 ; 1,25-(OH) 2 D 3 ) szint csökken a D- vutamin metabolitból - 25-(OH)D 3- - történő kevesebb képződés miatt a károsodott vesékben A szekunder hyperparathyrosis növeli az osteoclast aktivitást A veseelégtelenséggel együttjáró metabolicus acidosis csont resortiót stimulál és calcium hydroxyapatitet szabadít fel a mátrixból.

32 OSTEONECROSIS Leggyakoribb ok: corticosteroid kezelés (combfej), egyébként általában idiopathiás (egyebek: trauma, infectio, sugárkezelés, kötőszövet betegségek, terhesség, Gaucher kór, sarlósejtes és egyéb anaemiák, alkohol abusus, krónikus pancreatitis, tumorok, epiphysealis rendellenességek) Medullaris infarctusok: térképszerű területek. Ék alakú subchondralis infarctusok. A corticalis csont és a porc megkímélt. Subchondralis infarctus krónikus fájdalmat, secunder osteoarthritist okozhat, a medullaris infarctusok gyakran tünetmentesek.

33 Osteonecrosis

34 INFEKCIÓK- OSTEOMYELITIS Pyogen osteomyelitis: Általában bakterialis, % coagulase-pozitív staphylococcus okozta. Egyéb baktériumok: Klebsiella, Aerobacter, Proteus, Pseudomonas, Streptococcus, Pneumococcus, Gonococcus, Meningococcus, Brucella és Salmonella (abnormális hgbsarlósejtes anaemia). Kialakulása: fractura (ált. mpx), vagy haematogen (ált. 20 éves kor alatt, 75%-ban alsó végtag érintett). Akut, subakut és krónikus formák, utóbbiak tumort utánozhatnak klinikailag és radiológiailag (destruktív és regeneratív csontelváltozások). Extenzív regeneratív elváltozással jár: Garré-féle vagy sclerotisáló osteomyelitis, más néven periostitis ossificans.

35 INFEKCIÓK- OSTEOMYELITIS Morfológia függ: lokalizáció, kórokozó, életkor. 1 éves kor alatt: epiphysis sérülés és ízületi infekció, metaphysis és diaphysis alig érintett, 1 éves kor felett az ellenkezője: extenzív corticalis metaphysealis érintettség, folyamatos porc- és ízületi sérülés ritka. Metaphysealis kiindulás esetén corticalis terjedés a Volkmann csatornákon keresztül, valamint a velőűrben is progresszió, periosteumon keresztül a környezetbe törhet. Sequester képződés, majd csontláda képződés a periosteum rétegéből. Az elhalt csont körül sarjszövet képződés, a necrotikus csonton kirágottság.

36 Acut osteomyelitis

37 INFEKCIÓK- OSTEOMYELITIS Megoldás: sebészi, sequester eltávolítása. Felnőtt kor: gyakori ízületi érintettség, a csont kiterjedt folyamata mellett. Mikroszkóposan: vegyes lob, fibrózis, csont necrosis, új csont képződése. Variánsok: plazmasejtes, xanthogranulomatosus. Krónikus folyamatnál kiterjedt periostealis csontképződés. Lágyrészben hámmal bélelt járatok, epidermalis inclusiós cysták.

38 Chronicus osteomyelitis

39 Osteomyelitis sclerotisans (Garré)

40 INFEKCIÓK- OSTEOMYELITIS Tuberculoticus osteomyelitis: Haematogen, fiatal felnőtt és gyermekkor. Leggyakrabban érintett csontok: csigolyák, csípő, térd, könyék, csukló környéke. Gyermekkorban inkább metaphysealis, felnőttben inkább epiphysealis. Ízületi érintettség: synovia és porc destrukció. Cutan sinusok: secunder bact. infekció. Gyógyulás: ízületi fúzió a porc teljes denudációjával ( kissing sequestra ). Itt a sequester nem corticalis, mint bakteriálisban, hanem a szivacsos csontban alakul ki.

41 Tuberculosus osteomyelitis

TUMORSZERŰ CSONTELVÁLTOZ

TUMORSZERŰ CSONTELVÁLTOZ II. sz. Ortopédia és s Traumatológia Klinika, Marosvásárhely rhely TUMORSZERŰ CSONTELVÁLTOZ LTOZÁSOK Prof. Dr. Nagy Örs Dr. Gergely István Családorvos Továbbképző, Székelyudvarhely, 2008 Bevezető gyakoribbak

Részletesebben

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom Ionizált Ca Ca komplex Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca H6. Kalcium háztartás 6.1. Ca 2 forgalom 1.2 mm 0.15 mm 1.15 mm 2.5 mm Albumin H Ca 2 Külsô Ca 2 forgalom Belsô Ca 2 forgalom 0.8 g Colon Jejunum

Részletesebben

A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I.

A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I. Csontok felépítése A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I. dr. Arany Tóth Attila velıőr EPIFÍZIS METAFÍZIS DIAFÍZIS compacta epif. fuga Csontok felépítése A compacta felépítése erıs radiodenz árnyék

Részletesebben

Csont patológia 2. Dr. Kereskai László

Csont patológia 2. Dr. Kereskai László Csont patológia 2. Dr. Kereskai László CSONTKÉPZŐ TUMOROK Osteoid osteoma és osteoblastoma: Osteoid osteoma 10-30 éves kor között gyakori. A legjellegzetesebb tünete az intenzív fájdalom, mely pontosan

Részletesebben

A CSONTPÓTLÓ MŰTÉTEK BIOLÓGIAI ALAPJAI, A JÖVŐ LEHETŐSÉGEI

A CSONTPÓTLÓ MŰTÉTEK BIOLÓGIAI ALAPJAI, A JÖVŐ LEHETŐSÉGEI Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti- és Fogászati Klinika Igazgató: Prof. Németh Zsolt A CSONTPÓTLÓ MŰTÉTEK BIOLÓGIAI ALAPJAI, A JÖVŐ LEHETŐSÉGEI Dr. Barabás Péter, Dr. Huszár Tamás SE Szak-

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A renalis osteodystrophia diagnosztikájára és kezelésére

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A renalis osteodystrophia diagnosztikájára és kezelésére Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A renalis osteodystrophia diagnosztikájára és kezelésére Készítette: A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai

Részletesebben

Csontgyógyulás és annak zavarai. Wiegand Norbert

Csontgyógyulás és annak zavarai. Wiegand Norbert Csontgyógyulás és annak zavarai Wiegand Norbert A traumatológia 2/3-a a csonttörések gyógyítása Meg kell érteni: A csont szerkezetét Működését Gyógyulását A csont alkotó elemei Sejtek Osteocyták Osteoblastok

Részletesebben

13. Ízuletek, csontok pathologiája.

13. Ízuletek, csontok pathologiája. CSONTOK ÉS IZÜLETEK MEGBETEGEDÉSEI OSTEOARTHROSIS Szinonima: degeneratív izületi betegség (DJD) Az izületi porc progresszív erosiója A leggyakoribb izületi betegség Formák: 1. primer, de novo, 2. secunder:

Részletesebben

A teriparatid (Forsteo) kezelés aktuális kérdései

A teriparatid (Forsteo) kezelés aktuális kérdései 2006/3 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 153 A teriparatid (Forsteo) kezelés aktuális kérdései Új tetracyclin-jelöléses módszer az anabolikus kezelés rövid távú hatásainak longitudinális vizsgálatára egyszeri crista

Részletesebben

Akut és krónikus osteomyelitis, gennyes ízületi gyulladások. Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinika

Akut és krónikus osteomyelitis, gennyes ízületi gyulladások. Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinika Akut és krónikus osteomyelitis, gennyes ízületi gyulladások Debreceni Egyetem 1 Az osteomyelitis jelentősége Az antibiotikumok felfedezése előtt gyakran halálos betegség volt. Napjainkban is látszólagos

Részletesebben

A KÉPALKOTÁS SZEREPE AZ MPS DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN

A KÉPALKOTÁS SZEREPE AZ MPS DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN A KÉPALKOTÁS SZEREPE AZ MPS DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN Almássy Zsuzsanna Heim Pál Gyermekkórház, Toxikológia és Anyagcsere Osztály almassy.zsuzsa@t-online.hu MPS diagnózisának menete Fizikális vizsgálat

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

A quantitativ ultrahangos csontvizsgálat és az osteodensitometria összehasonlítása metabolikus csontbetegségben

A quantitativ ultrahangos csontvizsgálat és az osteodensitometria összehasonlítása metabolikus csontbetegségben A quantitativ ultrahangos csontvizsgálat és az osteodensitometria összehasonlítása metabolikus csontbetegségben Doktori értekezés Dr. Mészáros Szilvia Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Osteoporosis következtében kialakuló csonttörés szekunder prevenciójának finanszírozási protokollja

Osteoporosis következtében kialakuló csonttörés szekunder prevenciójának finanszírozási protokollja Osteoporosis következtében kialakuló csonttörés szekunder prevenciójának finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Bereczki Zsolt SZTE-TTIK. Design Lovász Gabi

Bereczki Zsolt SZTE-TTIK. Design Lovász Gabi Trauma Bereczki Zsolt SZTE-TTIK Embertani Tanszék Design Lovász Gabi Bevezetés Külsı hatásra bekövetkezı csontelváltozás Kultúrális különbségek Nık-férfiak Felnıttek-gyermekek Idısek-fiatalok Vadászógyőjtögetık

Részletesebben

MESENCHYMALIS TUMOROK

MESENCHYMALIS TUMOROK MESENCHYMALIS TUMOROK Dr. SZEKANECZ ÉVA M.D.,Ph.D. DE KK Onkológiai Intézet 2014. (Handout) BEVEZETÉS a malignus tumorok 0.5-1%-a bármely életkorban, de gyerekekben gyakoribb (7%) 4. lágyrész sarcomák

Részletesebben

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése Tímár József A fejezet célja, hogy a hallgató megismerje a daganatok növekedésének és biológiai viselkedésének alapjait. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT 1 A calcium homeostasis szabályozó mechanizmusa szabályozó mechanizmusa Parathormon A mellékpajzsmirigy hormonja Elősegíti

Részletesebben

CSONTOK ÉS IZÜLETEK MEGBETEGEDÉSEI

CSONTOK ÉS IZÜLETEK MEGBETEGEDÉSEI CSONTOK ÉS IZÜLETEK MEGBETEGEDÉSEI 1 Osteoarthrosis jellemzők: degeneratív izületi betegség izületek fokozott használata, trauma szerepe előfordul fordulása a korral párhuzamosan p nőn 65 éves kor felett

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM. Egészségügyi Kar. OLKDA Alapszak. Képalkotó Diagnosztikai Szakirány. Csípőtáji törések. Dr. Papp Miklós PhD. Miskolc, 2015.

MISKOLCI EGYETEM. Egészségügyi Kar. OLKDA Alapszak. Képalkotó Diagnosztikai Szakirány. Csípőtáji törések. Dr. Papp Miklós PhD. Miskolc, 2015. MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar OLKDA Alapszak Képalkotó Diagnosztikai Szakirány Csípőtáji törések Konzulens: Dr. Antalfi Bálint Készítette: Szmik Laura Dr. Papp Miklós PhD. Miskolc, 2015. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Dr. Tóth Miklós. Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika. Budapest

Dr. Tóth Miklós. Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika. Budapest A laboratóriumi vizsgálatok szerepe a hypercalcaemiák differenciál-diagnosztikájában és a betegségek nyomonkövetésében Magyar Orvosi Laboratóriumi Szakdolgozók Egyesületének kongresszusa 2007. augusztus

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1. A GYÓGYSZER NEVE Zoledronsav Teva Generics 5 mg oldatos infúzió palackban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 5 mg zoledronsav (monohidrát formájában) palackonként.

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Reactiv, (?)pelvicus syndroma

Reactiv, (?)pelvicus syndroma Reactiv, (?)pelvicus syndroma 2015.12.03. Dr.Megyesi Orsolya Társszerzők: Dr.Nikolova Radka, Dr.Rudisch Tibor, Dr.Pasteán Noémi Esetbemutatás 11 éves fiú. Felvételkor 3 napos enterális panaszok, 2 napos

Részletesebben

A csontrendszer izotópdiagnosztikája. dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet

A csontrendszer izotópdiagnosztikája. dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet A csontrendszer izotópdiagnosztikája dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Csontszcintigráfia -a módszer lényege: a csontszövet (osteoblastok) a foszfát vegyületeket nagy affinitással

Részletesebben

iatalkori szubakut osteomyelitis

iatalkori szubakut osteomyelitis A Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinika közleménye iatalkori szubakut osteomyelitis DR. KISS SÁNDOR, DR. BALLA MÁRIA, DR. SZÕKE GYÖRGY Érkezett: 2002. március 12. ÖSSZE OGLALÁS

Részletesebben

Kis Éva A SÁNTITÓ GYERMEK

Kis Éva A SÁNTITÓ GYERMEK Kis Éva A SÁNTITÓ GYERMEK SÁNTÍTÓ GYERMEK Klinikai tünet: sántítás SÁNTÍTÁS: aszimmetrikus eltérés a normális járástól OKOK: életet veszélyeztető tumor kavics a cipőben Kortól függő differenciálás 0-4

Részletesebben

A hisztamin- és a csontanyagcsere összefüggéseinek vizsgálata

A hisztamin- és a csontanyagcsere összefüggéseinek vizsgálata A hisztamin- és a csontanyagcsere összefüggéseinek vizsgálata Doktori értekezés Dr. Ferencz Viktória Semmelweis Egyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Horváth Csaba egyetemi docens,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Iasibon 1 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Az oldatos infúzió készítéséhez való 1 ml koncentrátum 1

Részletesebben

3. Szövettan (hystologia)

3. Szövettan (hystologia) 3. Szövettan (hystologia) Általános jellemzés Szövet: hasonló felépítésű és működésű sejtek csoportosulása. A szöveteket alkotja: Sejtek (cellulák) Sejtközötti (intercelluláris) állomány A szövetek tulajdonságait

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ELÔIRAT AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT E G Y S Z E R. Alk.elôírás 3/24/05 12:38 PM Page 1. www.teva.hu

ALKALMAZÁSI ELÔIRAT AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT E G Y S Z E R. Alk.elôírás 3/24/05 12:38 PM Page 1. www.teva.hu Alk.elôírás 3/24/05 12:38 PM Page 1 70 mg 4x tabletta alendronát www.teva.hu AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT ALKALMAZÁSI ELÔIRAT TRABECAN HETENTE E G Y S Z E R OGYI-T-9997/01-02. Alkalmazási elôírás 1322/40/2005

Részletesebben

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Mozgásról általában 2.1 A csontrendszer biológiai szerepe 2.2 A csontok szerkezete 2.3 Csontok alakja 2.4 Csontösszeköttetések 3. Csontrendszer

Részletesebben

A mellékpajzsmirigy betegségei D-vitamin hiány

A mellékpajzsmirigy betegségei D-vitamin hiány A mellékpajzsmirigy betegségei D-vitamin hiány Tantermi előadás III. é. orvostanhallgatóknak 2016. március 30. Dr. Tóth Miklós Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika Budapest A kálcium-homeostasis

Részletesebben

A csontrendszer képalkotó diagnosztikája

A csontrendszer képalkotó diagnosztikája dr. Palkó András A csontrendszer képalkotó diagnosztikája SZTE ÁOK Radiológiai Klinika Vizsgáló módszerek natív röntgen (felvétel, densitometria) kontrasztanyagos röntgen (fistulographia, angiographia)

Részletesebben

Musculoskeletális radiológia. PTE ÁOK Radiológiai klinika Dr. Giyab Omar

Musculoskeletális radiológia. PTE ÁOK Radiológiai klinika Dr. Giyab Omar Musculoskeletális radiológia PTE ÁOK Radiológiai klinika Dr. Giyab Omar ogiyab@gmail.com Képalkotó modalitások RTG UH CT MR Nuclearis medicina Invazív eljárások Képalkotó modalitások: RTG Messzemenően

Részletesebben

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat Anaemia súlyossága Fokozat Súlyosság WHO érték (g/l) 0 norm. tartomány >/=110 1 enyhe 95-109 2 mérs. súlyos 80-94 3 súlyos 65-79 4 életveszélyes < 65 Anaemia (+ egyéb hematológiai eltérés) igen nem csv.

Részletesebben

III./19.4. Myeloma multiplex. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Anamnézis. Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit

III./19.4. Myeloma multiplex. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Anamnézis. Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit III./19.4. Myeloma multiplex Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit A fejezet célja a hallgató megismertetése a myeloma multiplex diagnosztikájával, a kezelési döntés menetével, a kezelés lehetséges

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Prolia 60 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Minden előretöltött fecskendő 60 mg denoszumabot

Részletesebben

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés I./6. fejezet: Praeblastomatosisok Zalatnai Attila A fejezet célja, hogy a hallgató megismerkedjen a praeblastomatosisok fogalmával, és lehetséges megjelenési formáival. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. november 14.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. november 14. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II.

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. Alultápláltság PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. MALNUTRICIÓ Emberi szervezet:sejtek folyamatos átalakulása /anabolizmus/katabolizmus

Részletesebben

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE ALKALMAZÁSI ELOÍRÁS 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE FOSAMAX 70 mg tabletta 2. MINOSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 70 mg alendronsavval egyenértéku 91,37 mg alendronát-nátrium-trihidrát tablettánként.

Részletesebben

A baromfi egyes anyagforgalmi betegségei és mérgezései

A baromfi egyes anyagforgalmi betegségei és mérgezései A baromfi egyes anyagforgalmi betegségei és mérgezései Derzsy Napok Hajdúszoboszló 2016 A gyakorlatban előfordult mérgezések és anyagforgalmi zavarok komplex diagnosztikai kérdéseinek jobb megismerése

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro PAPA Szindróma Verzió 2016 1. MI A PAPA SZINDRÓMA 1.1 Mi ez? A PAPA a pyogen arthritis, pyoderma gangrenosum és acne" (gennykeltő ízületi gyulladás, üszkös

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Zoledronsav Actavis 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 4 mg zoledronsav (monohidrát formájában),

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 10. Oszteokondrózis (szinonimái: oszteonekrózis, avaszkuláris nekrózis) 10.1 Mi ez? Az oszteokondrózis" szó csontelhalást"

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (5) Dr. Attila Nagy 2016 Kalcium és foszfátháztartás (Tanulási támpont: 63) A szabályozásban a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Egy injekciós üveg 5 ml-nyi koncentrátuma 4 mg zoledronsavat tartalmaz, mely 4,264 mg zoledronsav-monohidrátnak felel meg.

Egy injekciós üveg 5 ml-nyi koncentrátuma 4 mg zoledronsavat tartalmaz, mely 4,264 mg zoledronsav-monohidrátnak felel meg. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Zometa 4 mg/5 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 5 ml-nyi koncentrátuma 4 mg at tartalmaz, mely 4,264 mg -monohidrátnak

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mozgásszervi rehabilitáció

Mozgásszervi rehabilitáció Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék Mozgásszervi rehabilitáció DR. VEKERDY-NAGY ZSUZSANNA Egészségkárosító hatás / körülmény átmeneti

Részletesebben

150 mg ibandronsav filmtablettánként (nátrium-ibandronsav-monohidrát formájában).

150 mg ibandronsav filmtablettánként (nátrium-ibandronsav-monohidrát formájában). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Bondenza 150 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 150 mg ibandronsav filmtablettánként (nátrium-ibandronsav-monohidrát formájában). Segédanyagok: 162,75 mg laktóz-monohidrátot

Részletesebben

20. melléklet az 59/2015. (XII. 30.) EMMI rendelethez 15. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez Oszteoporózis következtében kialakuló

20. melléklet az 59/2015. (XII. 30.) EMMI rendelethez 15. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez Oszteoporózis következtében kialakuló 20. melléklet az 59/2015. (XII. 30.) EMMI rendelethez 15. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez Oszteoporózis következtében kialakuló csonttörés primer prevenciójának finanszírozási eljárásrendje

Részletesebben

Mozgásszervi betegségek fizioterápiája

Mozgásszervi betegségek fizioterápiája Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Mozgásszervi betegségek fizioterápiája Mozgásszervi betegségek, prevalenciájuk Magyarországon, a fizioterápia szerepe gyógyításukban Dr. Papp Miklós Kiss Alexandra 2013.

Részletesebben

NEUROCUTAN SZINDRÓMÁK

NEUROCUTAN SZINDRÓMÁK NEUROCUTAN SZINDRÓMÁK Heterogén betegségcsoport, amelyet a központi idegrendszer és a kültakaró eltérései jellemeznek. Többségük öröklődő természetű és a primitív ectoderma differenciálódásának zavarára

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

KRÓNIKUS BETEGSÉGEK GYERMEKKORI PREVENCIÓJA

KRÓNIKUS BETEGSÉGEK GYERMEKKORI PREVENCIÓJA 92 Semmelweis Orvostudományi Egyetem Doktori Iskola Almanach KRÓNIKUS BETEGSÉGEK GYERMEKKORI PREVENCIÓJA (21. program) Programvezetõ: DR. TULASSAY TIVADAR A krónikus betegségek kezdete nem határozható

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

Atopiás dermatitis Gáspár Krisztián

Atopiás dermatitis Gáspár Krisztián Atopiás dermatitis Gáspár Krisztián DE OEC Bőrgyógyászati Klinika Bőrgyógyászati Allergológia Tanszék Atopiás dermatitis Krónikus gyulladással járó, relapsusokat mutató nem fertőző bőrbetegség. Bőrszárazság,

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Ortopéd rendellenességek gyermekkorban

Ortopéd rendellenességek gyermekkorban Ortopéd rendellenességek gyermekkorban Dr. Mészáros Tamás SZTE ÁOK Ortopédiai Klinika, Szeged Az ortopédia a mozgás szervrendszeri betegségek prevenciójával, gyógyításával, és ezen betegek rehabilitációjával,

Részletesebben

Diabetológiai vizsgálómódszerek. Hosszú Éva

Diabetológiai vizsgálómódszerek. Hosszú Éva Diabetológiai vizsgálómódszerek Hosszú Éva A betegek glikémiás állapotának ellenőrzése 1. - vizelettel ürített glükózmennyiség mérésével - plazmaglükóz laboratóriumi mérésével 2. glükémiás vércukor-önellenőrzés:

Részletesebben

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Idiopátiás Artritisz Verzió 2016 2. A JIA KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI 2.1 Léteznek-e a betegségnek különböző típusai? A JIA-nak számos formája létezik. Különbséget

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

A calcitonin fájdalomcsillapító hatása 2002

A calcitonin fájdalomcsillapító hatása 2002 40 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2003/1 A calcitonin fájdalomcsillapító hatása 2002 A calcitonin fájdalomcsillapító hatásáról, annak experimentális és klinikai vonatkozásairól, mechanizmusáról évtizedek óta

Részletesebben

A periapicalis tér kóros elváltozásai. Dr. Győrfi Adrienne

A periapicalis tér kóros elváltozásai. Dr. Győrfi Adrienne A periapicalis tér kóros elváltozásai Dr. Győrfi Adrienne AKUT folyamatok: fájdalommal és/vagy duzzanattal járnak KRÓNIKUS folyamatok: tünetmentes vagy enyhe tünetekkel társulnak Irritatív tényezők 1.

Részletesebben

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Arthrosis Az ízületi porc szerkezete, integritása megváltozik A kollagén, proteoglikánok, víz

Részletesebben

Tagállamok - Árubeszerzésre irányuló szerződés - További információ - Nyílt eljárás. HU-Kaposvár: Orvosi felszerelések 2010/S 221-337337

Tagállamok - Árubeszerzésre irányuló szerződés - További információ - Nyílt eljárás. HU-Kaposvár: Orvosi felszerelések 2010/S 221-337337 1/10 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:337337-2010:text:hu:html HU-Kaposvár: Orvosi felszerelések 2010/S 221-337337 Somogy Megyei Önkormányzat Kaposi Mór Oktató

Részletesebben

TRAUMATOLÓGIA. Femur 2

TRAUMATOLÓGIA. Femur 2 TRAUMATOLÓGIA Femur 2 1 Referenciák Dr. Dmitrij Igorevich Gordiyenko Traumatológus, Politraumás és Trauma Osztályvezető Főorvos N.I Pirogov 1 sz. Városi Kórház Moszkva A következő műtéti leírás egy általános

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE VPRIV 200 egység por oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 egység* velagluceráz-alfát tartalmaz.

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz.

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE Tramalgic 50 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: 50 mg tramadol-hidroklorid kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Panhypopituitarismus Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Hypopitutarismus A hypophysis elülső lebeny hormonjai közül egy, több vagy valamennyi hormon teljes vagy részleges hiánya,

Részletesebben

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet ÁLTALÁNOS OSTEOLÓGIA Testünk szilárd állományát csontok alkotják (10% testtömeg).

Részletesebben

Baromfi pathológia. Pododermatitis. Staphylococcus aureus okozta dermatitis. rgyulladások. dermatitis. Baktériumos bırgyulladások

Baromfi pathológia. Pododermatitis. Staphylococcus aureus okozta dermatitis. rgyulladások. dermatitis. Baktériumos bırgyulladások Bırgyulladás Baromfi pathológia Baktériumos bırgyulladások A bır felületes gyulladása: epidermitis amikor csak az epidermisben alakulnak ki elváltozások A bır (az epidermis és a corium együttes) gyulladása:

Részletesebben

Alkoholos májbetegség formái és kezelése

Alkoholos májbetegség formái és kezelése Alkoholos májbetegség formái és kezelése Dr. Nagy István SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika 2008 Kérem, szavazzanak: Kik az érzékenyebbek az alkoholos egészségkárosodásra? 1. férfiak 2. nők Kérem, szavazzanak:

Részletesebben

Az alfakalcidol helye az osteoporosis kezelésében

Az alfakalcidol helye az osteoporosis kezelésében Az alfakalcidol helye az osteoporosis kezelésében Gomez Izabella Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Alfakalcidol (1-hydroxycholecalciferol) Aktiv hormon terápiának kell tekinteni Gátolja az

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE FOSAVANCE 70 mg/2800 NE tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 70 mg alendronsav (nátrium-trihidrát formájában) és 70 mikrogramm (2800 NE)

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal.

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika Igazgató: Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. K. Köllő Képalkotó diagnosztikánál

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Az eddigi szakmai, vezetői, oktatói és tudományos munka ismertetése

Az eddigi szakmai, vezetői, oktatói és tudományos munka ismertetése Az eddigi szakmai, vezetői, oktatói és tudományos munka ismertetése SZAKMAI TEVÉKENYSÉG A nyolcvanas évek legelején kapcsolódtam be a Holló István professzor vezette endokrin csoport munkájába első munkahelyemen,

Részletesebben

Betegtájékoztató OPTIRAY 350 MG I/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN

Betegtájékoztató OPTIRAY 350 MG I/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN OPTIRAY 350 MG I/ML OLDATOS INJEKCIÓ ELÕRETÖLTÖTT FECSKENDÕBEN Optiray 350 injekció (50 ml, 100 ml, 200 ml) Optiray 350 injekció elõretöltött fecskendõben (100 ml) HATÓANYAG: 741 mg (0,918 mmol / ml) ioversolum

Részletesebben

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio)

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio) 44. A kórokok k hatására létrejl trejövı proliferatív elváltoz az elhalt szövetek pótlp tlása újraképzıdés (regeneratio) kórokok hatására. vérkeringési zavarok regresszív elvá proliferatív elvá amikor

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Csontritkulás Csontritkulás ( oszteoporózis = porózus, szivacsos csontot jelent) A csontritkulásnak nevezett állapotban a bontó és építõ szakaszok közötti összhang felbomlik és ennek következtében a csontokat

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Letrozol Synthon 2,5 mg filmtabletta letrozol Mielott elkezdené

Részletesebben

TRAUMATOLÓGIA. Trochanter

TRAUMATOLÓGIA. Trochanter TRAUMATOLÓGIA Trochanter 1 Referenciák Prof. Dr. Sárváry András Tanszékvezető Egyetemi Tanár Főv. Önk. Péterfy Sándor úti Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ Budapest A következő műtéti leírás egy

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

ÁLLAMVIZSGA TÉTELSOR (Elméleti)

ÁLLAMVIZSGA TÉTELSOR (Elméleti) ÁLLAMVIZSGA TÉTELSOR (Elméleti) ÁLTALÁNOS OXYOLOGIA 1. Az oxyologia diszciplináris sajátosságai, viszonya más szakterületekhez 2. Az oxyologiai kórfolyamatok jellemzése 3. A sürgősségi betegellátás Magyarországon

Részletesebben

80. Osteopathiák. A mozgás szerveinek kórbonctana. Angolkórszerő kórkép hízóbikákban. Osteopathiák: angolkórszerő kórképek. Osteopathiák: osteomalacia

80. Osteopathiák. A mozgás szerveinek kórbonctana. Angolkórszerő kórkép hízóbikákban. Osteopathiák: angolkórszerő kórképek. Osteopathiák: osteomalacia A mozgás szerveinek kórbonctana 80. Osteopathiák A csontfejlıdés zavarai fiatal állatokban (angolkór, angolkórszerő kórképek, osteodystrophia fibrosa) Osteopathiák nem gyulladásos eredető csontelváltozások

Részletesebben

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK ANGIOLÓGIA Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB Diabéteszes láb néven a cukorbetegség olyan idült lábszövõdményét értjük, amelynek kialakulásában

Részletesebben