Eszterházy Károly Föiskola Gyakorlóiskola

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Eszterházy Károly Föiskola Gyakorlóiskola"

Átírás

1 Kiállítás Hatvanban Quod fuimus, estis; quod sumus eritis! Azok voltunk, akik ti vagytok; azok lesztek, akik mi vagyunk! Ezt a XIII. század francia irodalmában feltûnt, s azóta jelképpé vált legendából vett idézetet szántam magyarázatul kiállításunk témájához. Képek A legenda szerint három ifjú vadászni indult. Egy magányos helyen váratlanul három riasztó külsejû halottal találták magukat szemben, akik az idézett mondattal szólították meg õket. Az európai kultúrtörténet e legenda elterjedéséhez köti a középkortól kezdve oly népszerû, és elõbb a képzõmûvészetben és az irodalomban, majd a zenében, a XX. századtól kezdve pedig a fotó- és filmmûvészetben is megjelenõ haláltánc ábrázolásokat, motívumokat. A képeken kezdetben e legenda illusztrálásai jelentek meg, majd késõbb, az alkotók fantáziájához mérten egyre változatosabb, sõt absztraktabb mûvek születtek. Az emberiség kultúrtörténetében mindig voltak témák, amelyeket történelmi kortól és földrajzi helytõl függetlenül újra meg újra feldolgoztak a különbözõ mûvészeti ágak mesterei. Ide tartozik a halál témája is, amelynek ábrázolására a középkor emberét a halálfélelem inspirálta, a XIX. századét a melankólia, vagy a depresszió. A XX. században a halál egyre inkább tabutémává válik, korunk mûvészeti alkotásait pedig gyakran a szembeszegülés, az irónia, sõt a humor hatja át. Elõször néhány gondolatot a kiállításunk címéül választott haláltáncról, mint évszázadok óta a mûvészetekben jelenlévõ témáról, és képtípusról szeretnék szólni. Tartom ezt azért fontosnak, mert a tárlat elõkészítése során egy sor szkeptikus kérdés fogalmazódott meg a dolog kimenetelérõl, illetve fogadtatásáról. Bízom benne, hogy az itt látható mûvek a kétkedések cáfolatául szolgálnak.

2 A haláltánc allegorikus mûfaj, amely korábbi elõképekbõl a XIV. század második felében született meg, s az élõket képben és versben figyelmeztette a halál közelségére. Költeményekben, fametszeteken, templomi freskókon a halál rendszerint csontváz formájában táncba viszi, majd sírba kényszeríti a legkülönbözõbb társadalmi típusokat képviselõ embereket. A táncmotívum pedig talán pogány hiedelmekre utal, melyek szerint a temetõben éjjel táncra kelnek a halottak, de hajnalhasadtáig vissza kell feküdniük a sírba. Mûvészek egész sora dolgozta fel ezt a témát, hogy csak a legismertebb példát, Hans Holbeinnek a Halál diadalát ábrázoló 40 darabos fametszetét említsem, amely például Liszt Ferencnek a földszinti teremben hallott azonos címû mûvét is ihlette. A haláltánc ábrázolások az erõsen allegorikus világszemléletû középkorban jöttek létre. Akkor, amikor az emberek még természetes közelségben éltek a halállal, az mindennapjaik része volt. Ha e képtípus motívumait ízlelgetjük, hamar megtaláljuk bennük a modern korunkra aktualizálható jelentéseket. Madaras László és Szilágyi Rudolf tanár úr, a kiállítás szervezõi a téma felvetésével abban bíztak, hogy még a középkor, akár morbid allegóriái is korszerûvé, aktuálissá tehetõk a mûvészet eszközeivel, s a mai ember számára mai gondolatokat közvetítenek, amelyeknek már nem a halál, hanem az élet, és az életért való felelõsségvállalás a lényege. És ha az itt látható alkotásokon finom, vagy markáns utalásokban megjelennek is a klasszikus haláltánc képelemek (a csontváz, a koponya), azok nem a középkori halálfélelmet, hanem az embernek és környezetének az ember által való fenyegetettség érzetét hivatottak felkelteni. Aktuális gondolatokat ébreszteni egészséges emberi létünk, szocializálódásunk, természeti, tárgyi és kulturális környezetünk pusztításai, önpusztításunk ellen. De e téma nem csupán ilyen emelkedett társadalmi problémák feszegetése révén aktuális. Ha véletlen is az idõzítés, de gondoljunk bele: tavasz van, a halálból való kilábalás ideje. A keresztény világ pedig a nagyböjtben szintén a halálból való feltámadásra készül.

3 A kiállítási meghívóra Edvard Munch: Az élet tánca címû festményének részlete került továbbgondolásra. De amíg Munch alakja halálfélelemben szorongva járja az élet táncát, addig tanáraink, diákjaink haláltáncai magáról az életrõl szólnak. A földszinti teremben alkalmazott- és elektronikus grafikákat állítottunk ki. Élet és halál kérdése számos megközelítésben. Geda Orsolya tusrajzán az árnyékvilág egymásra rétegzõdött sziluettjei jelennek meg. Diákjaink digitális képeirõl mély líraiság sugárzik. Ország Tibor grafikáin a líra és a humor érdekes szürrealizmussal párosul. Maharita Szabrina munkáján a természet legszebb haláltáncát festette meg. A tiszavirág (a kérész) egyetlen és utolsó életet adó nászát, mindezt a tûz, vagy a Nap, pusztító, vagy életet adó legmelegebb színeivel. Zvara Patrik képe az aluljárós kamaszok nemzedékéért kiált a fény, az ellenfény és az alakok árnyainak gondosan kimódolt kompozíciójával. Oravecz Eszter alkotása a rock-koncerteken tomboló felemelt kezek sötét sziluettjei, és a röntgenképek világító ritmusa a vizuális élményen túl felelõsségteljes gondolatokat ébreszt. A munkák többségének alapmotívuma a tánc lírai módon, meghökkentõen (az EKG görbén), vagy megrendítõen, mint Szedlák Tamás vibráló képû monitorján a halált csak mi képzeljük hozzá. Szendreiné Szabó Stefánia haláltánc gondolata a hétköznapivá tett textil színeiben, ráfestett gesztusjeleiben fejezõdik ki. Õri János tanár úr pingponglabda-gyára a fekete-fehér motívumok ismétlõdõ monoton ritmusával, a gépek fölöttünk uralkodó hatalmával a fenyegetettség, a szorongás érzetét keltik. Az emeleti termet a festmények és kísérleti mûfajok számára rendeztük be. Balázs-Fényi Annát mint tudjuk - hétköznapjaiban is érdekes önálló élettel, történéssel bíró tárgyak veszik körül. A preparált rovarok élettelen testei az egészen profán tárgyak környezetében megfestve-rajzolva

4 szürrealisztikus képzettársításokat indítanak bennünk. Mátyásné Hrk Mária festményeit irodalmi és színházi élmények inspirálták. A halál az élet része és mi is egy folyamat része vagyunk. Megszépült emlékek színei és árnyékai jelennek meg a képein, és a végtelen mozgás, több dimenziójú rétegekben megfestett körmotívumokban. A sorozat harmadik darabján már nincsenek kontúrok, a formák eggyé válnak a mindenséggel, a színek a filmszerûen lepergõ emlékeket idézik. Válóczi Krisztina bicikliképén a tánc a dinamizmus, sebesség szimbóluma, s a mozgást nem kívülállóként éli meg az ember, hanem annak szereplõjeként. Ez a mozgás a háttér absztrakt és kavargó grafikus vonalstruktúráiban van jelen. A bicikli látszólag áll, s a háttérben van a sebesség. A felülnézeti komponálás, a több nézõpont, valamint az az elv, hogy a biciklivázakat egy nagy kör/kerék és egy kavargó, dinamikus háttér fogja össze, valamint a sejtetett emberi alakok& az egész szorongást, bizonytalanságot kelt. Válóczi-Major Katalin pasztellképén a zsámbéki templom halálában-romjaiban méltóságteljes, egykor magasbatörõ gótikus formáinak táncát rajzolta-festette meg. De a halál kihûlt színein néhol megcsillannak a nap meleg fényei. Madaras László: Leselkedõk címû munkáin a halál középkori fogalmait feszegeti. A két kép hangsúlyos alapmotívuma az ablak-forma, mint város-szimbólum. Az alakok pedig a város fölött leselkedõ árnyak; õsök, vagy védõszentek, az is lehet, hogy az árnyak mi magunk vagyunk, vagy talán a mi folytatásunk. A harmadik kép címe: vonuló árnyak a középkori misztériumjátékok inspirációjára, és utalva az imént már hangsúlyozott gondolatra, hogy a halál természetes része az életnek. A teremben látható installációk a haláltánc-téma meghökkentõ, de nagyon elgondolkodtató feldolgozásai. Molnár Tímea Barbi-oltára egy görbe tükör, amelyet a fogyasztói társadalomnak, a reklámok és divat által manipulált rétege felé fordít. Szilágyi Rudolf megkerüli a haláltánc-drámát. Installációja vaskos humor. Az anyaságában elégedetten mocorgó koca terített abroszra vetített képe számunkra az élet, (az éltetés, az étel) ironikus szimbóluma. Molnár Csilla és Molnár Tímea az élet és haláltánc allegóriáját a fa-motívumban találták meg. Az élõ fa, a lehulló levelek végtelen mozgása, de a kiszáradt fának a falra vetülõ árnyéka is az újjászületést hordozza.

5 Mérai Martina munkája klasszikus témának, Pallasz Athéné és Arakhné pókdrámájának parafrázisa. A szerénytelenek büntetése. Czeglédi Tamás videoinstallációja idõ- és térérzetünkben is teljesen elbizonytalanít. Az önmagába visszatérõ mozgássor, a végtelen ismétlõdés az idõ megcsúfolása. A ráccsal elzárt térbõl való kiszabadulásért, vagy bejutásért küzdõ alakról pedig végképp nem tudni, melyik oldalon áll. A vetített és valóságos rács pedig a televízió és a monitor rabjaként élõ társadalmunk szimbóluma. Nagy kérdés tehát, hogy miféle halálból is kellene kitáncolni? Kedves vendégek! Köszönöm, hogy végighallgattak, és ha még kibírják, hosszúra szabott beszédem végén Christian Morgenstern akasztófadalát szeretném felolvasni: Akasztófacimbora dala Zsófihoz, a hóhérleányhoz Zsófi, hóhérleányka, csókot a koponyámra! Habár a szám sötét kazán de ha te nem, ki szánna! Zsófi, hóhérleányka, paskolj a koponyámra!

6 Bár a hajam már oda van de ha te nem, ki szánna! Zsófi, hóhérleányka, Less be a koponyámba! Bárszememet sas ette meg de ha te nem, ki szánna!

Tanmenetjavaslat. dr. Széplaki György és dr. Vilcsek Béla VILÁGJÁRÓ. címû 7. osztályos irodalomtankönyvéhez

Tanmenetjavaslat. dr. Széplaki György és dr. Vilcsek Béla VILÁGJÁRÓ. címû 7. osztályos irodalomtankönyvéhez Tanmenetjavaslat dr. Széplaki György és dr. Vilcsek Béla VILÁGJÁRÓ címû 7. osztályos irodalomtankönyvéhez 1 Az integrált magyar nyelvi és irodalmi program általános iskola 1 8. osztály 7. osztályos része

Részletesebben

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT Kós Károly 21. századi tükre Egy illusztrált, magyar kiadású szakkönyv bemutatása Készítette: Dróth Júlia Konzulens: Buda Attila PPKE Kiadói szerkesztő I. évfolyam Budapest, 2007.

Részletesebben

Tanmenetjavaslat A 12. OSZTÁLYOS MAGYAR IRODALOM TANANYAG KIEGÉSZÍTÉSE KATOLIKUS ÉRTÉKRENDŰ IRODALMI ALKOTÁSOKKAL

Tanmenetjavaslat A 12. OSZTÁLYOS MAGYAR IRODALOM TANANYAG KIEGÉSZÍTÉSE KATOLIKUS ÉRTÉKRENDŰ IRODALMI ALKOTÁSOKKAL A tanmenetek elé Az Értékorientált pedagógia sorozatban elkészült válogatás a katolikus értéket, tartalmat felmutató gazdag irodalmunkból csak egy kis szeletke. Ennek ellenére az összeállított irodalmi

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat!

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! Kövesd a madarat! A mûvészek szeretik a madarakat, mûveikben szívesen idézik elénk ôket. Csicsergésük felcsendül a zenemûvekben, színes tollazatukkal, változatos

Részletesebben

IRODALMI SZÖVEGEK KRITIKAI KIADÁSÁNAK SZABÁLYZATA

IRODALMI SZÖVEGEK KRITIKAI KIADÁSÁNAK SZABÁLYZATA IRODALMI SZÖVEGEK KRITIKAI KIADÁSÁNAK SZABÁLYZATA A Magyar Tudományos Akadémia textológiai bizottságának közremûködésével összeállította PÉTER LÁSZLÓ A Függeléket KULCSÁR PÉTER (latin) KOVÁCS ILONA (francia)

Részletesebben

A tanmenetek elé. Tanmenetjavaslat

A tanmenetek elé. Tanmenetjavaslat A tanmenetek elé Az Értékorientált pedagógia sorozatban elkészült válogatás a katolikus értéket, tartalmat felmutató gazdag irodalmunkból csak egy kis szeletke. Ennek ellenére az összeállított irodalmi

Részletesebben

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Érfalvy Lívia. Nyelviség és textualitás: az én-konstrukció útjai Kosztolányi Dezső írásművészetében

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Érfalvy Lívia. Nyelviség és textualitás: az én-konstrukció útjai Kosztolányi Dezső írásművészetében A kutatás tárgya és feladatai DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Érfalvy Lívia Nyelviség és textualitás: az én-konstrukció útjai Kosztolányi Dezső írásművészetében PPKE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola

Részletesebben

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275 2016. JANUÁR Címlapsztori főcíme A tartalomból: Önkormányzati hírek 1-2. oldal Óvodai hírek 2. oldal Iskolai hírek 3. oldal Visszatekintő 4-5. oldal Felhívások 6. oldal Közelgő események: Iskolás farsang

Részletesebben

Általános tantervű gimnáziumi osztály (A)

Általános tantervű gimnáziumi osztály (A) 9.A Fizika A épület II/26. Huszka Adrienn 10.A Magyar irodalom B épület fsz. 29. Pallagi Csilla 11.A Matematika B épület I./40. Dr. Rókáné Rózsa Anikó Matematika B épület II/47. Dr. Szakácsné Nagy Szilvia

Részletesebben

A mézelő méh projektterve az általános iskola 3. osztályában

A mézelő méh projektterve az általános iskola 3. osztályában A mézelő méh projektterve az általános iskola 3. osztályában A dolgozatot készítette: Kmellár Béláné Baráth Ella tanító Kis Bálint Általános Iskola Gyomaendrőd 2 I. A projekt témájának megjelölése: Dolgozatom

Részletesebben

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám.

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám. 9. évf. 5. szám. 2012. május 20. Az elsõ Az elsõ egyben az egyetlen is. Elsõbõl nincsen több, ezért életünk során végig egyben egyetlen is marad, ami meghatározza életünket. A házasság is családdá csak

Részletesebben

http://www.feszek-muveszklub.hu info@feszek-muveszklub.hu

http://www.feszek-muveszklub.hu info@feszek-muveszklub.hu FÉSZEK MŰVÉSZKLUB (Alapítási év: 1901) Cím: 1073 Budapest VII., Kertész u. 36. Postacím: 1400 Budapest, Pf. 8 A klub központi telefonszáma: 342-6548, 342-6549 (éjjel-nappal) Fax: 322-2271 Titkárság: 342-6547

Részletesebben

FEHÉR KATALIN. Magyar nyelvû gyermek- és ifjúsági könyvek a felvilágosodás korában. Magyar Könyvszemle 2000. 1. sz. 89-94.

FEHÉR KATALIN. Magyar nyelvû gyermek- és ifjúsági könyvek a felvilágosodás korában. Magyar Könyvszemle 2000. 1. sz. 89-94. FEHÉR KATALIN Magyar nyelvû gyermek- és ifjúsági könyvek a felvilágosodás korában Magyar Könyvszemle 2000. 1. sz. 89-94. Bertits Ferenc pécsi pap a Mindenes Gyûjtemény címû folyóiratban 1, 1790-ben, egy

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

PROGRAMOK. Óperencián innen és túl A mese rólad szól. 2016. április 6. szerda 18:00 24:00. Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár

PROGRAMOK. Óperencián innen és túl A mese rólad szól. 2016. április 6. szerda 18:00 24:00. Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár PROGRAMOK Óperencián innen és túl A mese rólad szól 2016. április 6. szerda Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár Szeged, Ady tér 10. ww2.bibl.u-szeged.hu/ejszaka_2016 www.facebook.com/klebelsbergkonyvtar/

Részletesebben

Napló. Egy nagykorúvá lett szervezet 18. országos tanácskozása Gödöllõn Gödöllõ, 2011. július 6 8.

Napló. Egy nagykorúvá lett szervezet 18. országos tanácskozása Gödöllõn Gödöllõ, 2011. július 6 8. Egy nagykorúvá lett szervezet 18. országos tanácskozása Gödöllõn Gödöllõ, 2011. július 6 8. Napló Mennyeiné Várszegi Judit Mándli Gyula, aki tizennyolc éve lendületben tartja a szervezet munkáját, elnöki

Részletesebben

TANTERV. Mûvészetek. Vizuális kultúra

TANTERV. Mûvészetek. Vizuális kultúra TANTERV Mûvészetek Vizuális kultúra "Eszterházy" Vizuális kultúra 1-10 Kidolgozandó Bõvíthetõ Ez a tanterv az Országos Közoktatási Intézet tantervi adatbankjában az OKI96EGRMÛV1-10 változat alatt szereplõ

Részletesebben

Labirintus és útvesztő

Labirintus és útvesztő Labirintus és útvesztő 1. lépés: mi is az a labirintus? A labirintus egy egyjáratú, ívelt (út)vonal, amely a bejárattól elvezet a központig. Ez egy ősi, egyetemes minta, amelyet majd minden kultúrában

Részletesebben

A hömpölgyő elmúlás immár testközelben?

A hömpölgyő elmúlás immár testközelben? KÁNTÁS BALÁZS A hömpölgyő elmúlás immár testközelben? Gondolatok Géher István egy verséről,,... a víz leggonoszabb..." micsoda beszéd? fél év - s már kiárad, hömpölgyet lombkoronát, tetemet, mossa a partot,

Részletesebben

A KULLANCS TERJESZTETTE AGYVELÕ- AGYHÁRTYAGYULLADÁS

A KULLANCS TERJESZTETTE AGYVELÕ- AGYHÁRTYAGYULLADÁS A KULLANCS TERJESZTETTE AGYVELÕ- AGYHÁRTYAGYULLADÁS (kullancsenkefalitisz) A kórokozó és a fertõzés útja Akullancsok számos, emberre veszélyes vírust terjesztenek, ezek vagy agyvelõgyulladást, vagy úgynevezett

Részletesebben

JÁTSZANI IS ENGEDD. A drámapedagógia történetének vázlatos áttekintése. Készítette: Meleg Gábor. Budapest, 2009.

JÁTSZANI IS ENGEDD. A drámapedagógia történetének vázlatos áttekintése. Készítette: Meleg Gábor. Budapest, 2009. JÁTSZANI IS ENGEDD A drámapedagógia történetének vázlatos áttekintése Készítette: Meleg Gábor Budapest, 2009. ELSŐ RÉSZ A drámapedagógia térhódítása I. 1. A drámapedagógia fogalma Sokan tettek arra kísérletet,

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja

3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja 3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. A nemzetiségi óvodai nevelés célja és feladata... 3 3. A nemzetiségi óvodai nevelés megszervezése... 4 4. A

Részletesebben

A teljes 180: Andy Esche, személyes bizonyságtétele MissingPets.com alapítója 1. A nevem Andy Esche, missingpets.com alapítója. 2.

A teljes 180: Andy Esche, személyes bizonyságtétele MissingPets.com alapítója 1. A nevem Andy Esche, missingpets.com alapítója. 2. A teljes 180: Andy Esche, személyes bizonyságtétele MissingPets.com alapítója 1. A nevem Andy Esche, missingpets.com alapítója. 2. Az én-m élet folyamán Isten adta nekem két látomás, hogy segítsen az embereknek.

Részletesebben

szövegek (szubjektív, lírai) képleírások is egyben, máskor az adott alkotó művészetéről általánosságban szól a vers. (Az isten bőre esetében a szerző

szövegek (szubjektív, lírai) képleírások is egyben, máskor az adott alkotó művészetéről általánosságban szól a vers. (Az isten bőre esetében a szerző Kitekintő Határterületek Jász Attila: Alvó szalmakutyák avagy áldozati ének; isten bőre Kalligram, Pozsony, 2010, 60 l.; isten bőre, Napkút, 2011, 78 l. Jász Attila utóbbi két verseskötete mintha igazából

Részletesebben

www.pim.hu www.kassakmuzeum.hu www.mesemuzeum.hu

www.pim.hu www.kassakmuzeum.hu www.mesemuzeum.hu www.pim.hu www.kassakmuzeum.hu www.mesemuzeum.hu A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai kínálata 2013/2014 1 Köszöntő 2 Foglalkozásösszesítő táblázat korosztályok szerint 4 Petőfi Irodalmi Múzeum 12

Részletesebben

VENDÉGHANG az FMH-ban kulturálatlan klub

VENDÉGHANG az FMH-ban kulturálatlan klub 1 2 Szavak, csodálatos szavak. Juhász Gyula hang suhan át a húrokon Miklya Zsolt A zene a szíven, a szöveg az értelmen át jut el a lélekhez. Mégis gyakran beszélünk zenei gondolatról, illetve a szöveg

Részletesebben

HÁGAI MAGYAR ÓVODA ÉS ISKOLA TANMENET 2009 2010 TANKÖNYVEK ÉS SEGÉDESZKÖZÖK

HÁGAI MAGYAR ÓVODA ÉS ISKOLA TANMENET 2009 2010 TANKÖNYVEK ÉS SEGÉDESZKÖZÖK TANKÖNYVEK ÉS SEGÉDESZKÖZÖK NAPSUGÁR csoport Alap csomag (mappa, színes borító, a magyar ABC betűi színes nyomtatásban, kokárda, zászló) BÓBITA csoport Alap csomag (mappa, színes borító, a magyar ABC betűi

Részletesebben

A fekete-piros versek költője Kányádi Sándorról

A fekete-piros versek költője Kányádi Sándorról POMOGÁTS BÉLA 1934-ben született Buda - pesten. Irodalomtörténész, a Vigilia szerkesztőbizottságának tagja. Legutóbbi írását 2010. 12. számunkban közöltük. A fekete-piros versek költője Kányádi Sándorról

Részletesebben

BOLDOG KARÁCSONYT ÉS ÖRÖMÖKBEN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT

BOLDOG KARÁCSONYT ÉS ÖRÖMÖKBEN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT 2011 ((V.. ÉVFOLLYAM)) 12.. SZÁM www..ttmamk..hu Valamennyi kedves együttműködő vagy közreműködésüket igénybe vevő partnerüknek BOLDOG KARÁCSONYT ÉS ÖRÖMÖKBEN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT kívánnak a TMÁMK munkatársai

Részletesebben

2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ

2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ 1996. XII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 2. GEROTS ZOLTÁN: EGY ÚJ JÁTÉK, AZ ALTIANSZ Miután royal bajnoki meccsek kezdésére várva - negyedik játékos híján - hol ultizunk, hol alsózunk

Részletesebben

Thimár Attila SÚLY, AMI FELEMEL

Thimár Attila SÚLY, AMI FELEMEL RÓZSÁSSY BARBARA 59 gondolok, kell, méghozzá az írás, a vers létjogosultsága mellett. Miként valamiképp a szerzõ is ezt teszi könyvében mindvégig. Hogy a társadalomnak mára nemhogy perifériájára került,

Részletesebben

ELÕZMÉNYEK. 1. Ajtókeret. Kolozsvár. 1514.

ELÕZMÉNYEK. 1. Ajtókeret. Kolozsvár. 1514. ELÕZMÉNYEK Az itáliai reneszánsz mûvészet hatásainak igen korai és az Alpokon innen egészen kivételes jelentkezése Magyarországon kezdetben, az 1476-ot követõ évektõl csupán az uralkodó, Mátyás király

Részletesebben

VI. Tolcsvai Borfesztivál. 2009. augusztus 7. 14.15. Paulon László énekes-gitárművészműsora 15.00

VI. Tolcsvai Borfesztivál. 2009. augusztus 7. 14.15. Paulon László énekes-gitárművészműsora 15.00 VI. Tolcsvai Borfesztivál 2009. augusztus 7. 14.15 Paulon László énekes-gitárművészműsora Levente 15.00 A BIBE TIMEÉnek - éssztárképző Stúdió növendékeinek zenés-táncos show műsora: "Ébredj fe 1 / 14 15.45

Részletesebben

Kültéri épületkerámiák restaurátori problémái

Kültéri épületkerámiák restaurátori problémái Kültéri épületkerámiák restaurátori problémái T. Bruder Katalin Mindnyájunk õszinte örömére szolgál, hogy településeink egyre inkább szépülnek, határainkon innen és túl. Mind nagyobb gondot fordítanak

Részletesebben

Budapesti mozaik 5. Lakáshelyzet

Budapesti mozaik 5. Lakáshelyzet 27/16 Összeállította: Tájékoztatási fõosztály Területi tájékoztatási osztály www.ksh.hu I. évfolyam 16. szám 27. május 29. Budapesti mozaik 5. Lakáshelyzet A tartalomból 1 Lakásépítés 3 Lakásállomány használati

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2006.

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2006. OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2006. TERVEZET! Tárgy: az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet módosításáról 2006. december ./2006. (... ) OKM r e n d e l e

Részletesebben

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM 1 Civilizáció 5-8. évfolyam I. Célja, feladata: Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14.

Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14. Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14. Most akkor a korinthusiak úrvacsoráznak, vagy nem úrvacsoráznak? Összegyűlnek, az Úr vacsorájára, de Pál mégis azt mondja:

Részletesebben

Történelmi és kulturális hagyományainkhoz hûen

Történelmi és kulturális hagyományainkhoz hûen S Z É K E S F E H É R VÁ R 2 0 0 6 p r o g r a m o k Történelmi és kulturális hagyományainkhoz hûen Egy város életének, mindennapjainak, közérzetének meghatározó tényezõje, hogy lakói milyen kulturális

Részletesebben

TIBORC FAZEKAS: BIBLIOGRAPHIE DER IN SELBSTÄNDIGEN BÄNDEN

TIBORC FAZEKAS: BIBLIOGRAPHIE DER IN SELBSTÄNDIGEN BÄNDEN Tiborc Fazekas: Bibliographie der in selbständigen Bänden erschienenen Werke der ungarischen Literatur in deutscher Übersetzung (1774 1999). Eigenverlag des Verfassers, Hamburg 1999 A magyar irodalom (önálló

Részletesebben

Jézus vére, ments meg minket!

Jézus vére, ments meg minket! ÜZENET A CSÉPAI, SZELEVÉNYI, TISZAUGI ÉS TISZASASI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEK TÁJÉKOZTATÓJA V. évfolyam, 6. szám, 2007. július HÍREK, INFORMÁCIÓK, LELKISÉG, GYERMEKSAROK Jézus vére, ments meg minket!

Részletesebben

ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ

ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ Kocsmák és Fogadók ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ...Emlékszem még azokra a kocsmákra és fogadókra, ahol kalandozásaink alatt megpihentünk. Ezek jó része büdös, éppen összedõlni készülõ tákolmány

Részletesebben

A német felvilágosodás irodalma

A német felvilágosodás irodalma A német felvilágosodás irodalma GOETHE ÉS SCHILLER ALKOTÁSAI 1. Goethe saját korának valamennyi stílusirányzatában alkotott (rokokó, Sturm und Drang, szentimentalizmus, klasszicizmus, romantika). Művészete

Részletesebben

II. BUDAPESTI JÁRDÁNYI PÁL

II. BUDAPESTI JÁRDÁNYI PÁL II. BUDAPESTI JÁRDÁNYI PÁL SZOLFÉZS- ÉS NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY DÖNTŐ 2016. MÁRCIUS 4 5. II. BUDAPESTI JÁRDÁNYI PÁL SZOLFÉZS- ÉS NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY A JÁRDÁNYI PÁL ZENEI AMI RENDEZÉSÉBEN 2016. MÁRCIUS

Részletesebben

- Kézirat. Budapest, 1980. -

- Kézirat. Budapest, 1980. - V É R T E S S Z Ő L Ő S I L A K O D A L O M. Lánczos Zoltán. - Kézirat. Budapest, 1980. - V É R T E S S Z Ő L Ő S I L A K O D A L O M. Lánczos Zoltán. - Kézirat. Budapest, 1980. - - 2 - Vértesszőlős lakói

Részletesebben

Három arcél a Nyugat harmadik nemzedékébõl

Három arcél a Nyugat harmadik nemzedékébõl HáromarcélaNyugatharmadiknemzedékébõl Jékely A Poundon és Elioton nevelkedett olvasó valószínûleg idegenkedik Jékelytõl, mert versei nem a jéghegyelv szerint mûködnek: a szavak a megszenvedettcsöndhelyétiskiakarjáktölteni,ökonomikusszabatosságukban

Részletesebben

PLÉBÁNIÁNK ESEMÉNYEI 2014

PLÉBÁNIÁNK ESEMÉNYEI 2014 PLÉBÁNIÁNK ESEMÉNYEI 2014 Mindig jó érzés visszagondolni egy évre és végigtekinteni rajta, megállapítani, hogy mennyi élménnyel gazdagodtunk. Plébániánkon is számos esemény, program volt, a szokásos ifjúsági

Részletesebben

1 SZÛCS TIBOR A MAGYAR VERS KETTÕS NYELVI TÜKÖRBEN: NÉMET ÉS OLASZ FORDÍTÁSOKBAN 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 64. SZÛCS TIBOR A MAGYAR VERS KETTÕS NYELVI TÜKÖRBEN: NÉMET ÉS OLASZ FORDÍTÁSOKBAN

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2009-0128. Tanterv

TÁMOP 3.1.4.-08/2-2009-0128. Tanterv Tanterv Készült a TÁMOP 3.1.4/ TÁMOP 3.1.4.-08/2-209-0128 keretében a Szövegértés, szövegalkotás 7. évfolyamához. Készítette: Ábrahám Judit Témakörök Tervezett óraszám Modulszám 1. KISFIÚK ÉS NAGYFIÚK

Részletesebben

Tavaszkezdő játékaink

Tavaszkezdő játékaink Tavaszkezdő játékaink A telet követő tavasz mindenkinek nagyon fontos időszak. A földművelők életében a téli viszonylagos pihenés után újrakezdődik a munkák sorozata. A gyerekek ezt az időszakot másképpen

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése.

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Miért a mezõváros? Miért most? Miért itt? Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Mind az emberek, mind a természeti környezet életminõségének emelése. Közép-Kelet-Európában és így Magyarországon

Részletesebben

MUNKATERV A 2012/13-AS TANÉVRE CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM

MUNKATERV A 2012/13-AS TANÉVRE CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM MUNKATERV A 2012/13-AS TANÉVRE CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM HÓNAP NAP PROGRAM FELELŐS HATÁRIDŐ AUGUSZTUS 28-30. Javító- és osztályozóvizsgák Erdei András 31. Nevelőtestületi nyitóértekezlet Dr. Molnárné

Részletesebben

ÉLETRAJZ. Koppány Attila festőművész (Enying, 1947. február 25.) Honlap: www.art-koppany.sze.hu Lakcím: 9021 Győr, Király u. 5.

ÉLETRAJZ. Koppány Attila festőművész (Enying, 1947. február 25.) Honlap: www.art-koppany.sze.hu Lakcím: 9021 Győr, Király u. 5. ÉLETRAJZ Koppány Attila festőművész (Enying, 1947. február 25.) Honlap: www.art-koppany.sze.hu Lakcím: 9021 Győr, Király u. 5. Tanulmányok 1961-1970 Derkovits Képzőművészeti Kör, Székesfehérvár. Mestere:

Részletesebben

PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15.

PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15. PETŐFI-PÁLYÁZAT 2012/2013 A pályázatokat az iskola könyvtárába adjátok le! A leadás határideje: 2013. február 15. Természetismeret 1. Egy többfordulós feladatlap megoldása A feladatlapot keresd a mellékletek

Részletesebben

Adrámapedagógia több évtizede terjed nálunk is, de az utóbbi másfél évtizedben kialakította

Adrámapedagógia több évtizede terjed nálunk is, de az utóbbi másfél évtizedben kialakította Zalay Szabolcs Alkalmazott Kommunikáció-tudományi Tanszék, Andragógia Intézet, FEEK, PTE Konstruktivizmus és drámapedagógia Olyan pedagógiáról szeretnék most írni, amely az alkotás örömét adja diáknak

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Vásárlói vélemények Vásárlói vélemények termékeinkrõl: A lentebb idézett - vásárlóink által adott - beszámolók hitelességét alá tudjuk támasztani. A bõvebb adatok teljes név, cím, telefonszám a szerkesztõségünkben

Részletesebben

Települési Információs Hírlevél

Települési Információs Hírlevél Települési Információs Hírlevél VIII. Évfolyam 1. Szám 2005. április-június SÁ R M ELL É K Köszöntjük községünk legifjabb polgárait: Született: Pantocsek Leon Dániel /Arany J. u. 10./ Koller Dóra /Dózsa

Részletesebben

Mesék a konyhából. Herédi Károly. I. Fogyókúrás mesék

Mesék a konyhából. Herédi Károly. I. Fogyókúrás mesék Herédi Károly Mesék a konyhából I. Fogyókúrás mesék Az utóbbi időben lezajló gasztrobum létrehozott egy olyan konyhai forradalmat, amely a magyar kommersz kultúra egészét érintette. Ennek hatása begyűrűzött

Részletesebben

Bráda Tibor Munkácsy-díjas festômûvész kiállítása a Körmendi Galériában a Magyar Festészet Napja alkalmából 2006. október 13 30.

Bráda Tibor Munkácsy-díjas festômûvész kiállítása a Körmendi Galériában a Magyar Festészet Napja alkalmából 2006. október 13 30. Bráda Tibor Bráda Tibor Munkácsy-díjas festômûvész kiállítása a Körmendi Galériában a Magyar Festészet Napja alkalmából 2006. október 13 30. A kiállított képek Labirintusban, 1998, 110 x 120 cm, pasztell,

Részletesebben

Hetedhéthatár Barangolások Erdélyben 12. Zetelaka (kürtöskalács),... http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=9783 1 / 4 2013.09.21. 11:32 Keresés Keresés: Go RSS Facebook Impresszum Nagyvilág Barangolások

Részletesebben

és határidõk, 1981; Tovább egy házzal, 1987; Fehér-fekete, 1991; Hangok, 1994; Egyirányú utca, 1998; valamint regénye: A kígyó árnyéka,

és határidõk, 1981; Tovább egy házzal, 1987; Fehér-fekete, 1991; Hangok, 1994; Egyirányú utca, 1998; valamint regénye: A kígyó árnyéka, Íróportré 115 RAKOVSZKY ZSUZSA Szeretni való ez jut eszembe, és hiába nem akarom személyessé tenni az írást, de azzá lesz Rakovszky Zsuzsa (Sopron, 1950) szövegei miatt. A hazai recepcióban is megfigyelhetõ,

Részletesebben

LIX. ÉVFOLYAM ÁRA: 1365 Ft 2. SZÁM UTASÍTÁSOK

LIX. ÉVFOLYAM ÁRA: 1365 Ft 2. SZÁM UTASÍTÁSOK LIX. ÉVFOLYAM ÁRA: 1365 Ft 2. SZÁM A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA BUDAPEST, 2011. február 28. TARTALOM Oldal UTASÍTÁSOK 4/2011. (II. 4.) LÜ utasítás a gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi szakfeladatok

Részletesebben

JOGSZABÁLYOK. 2010. évi LVI. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról... 610 HATÁROZATOK

JOGSZABÁLYOK. 2010. évi LVI. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról... 610 HATÁROZATOK LVIII. ÉVFOLYAM ÁRA: 1105 Ft 7. SZÁM A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA BUDAPEST, 2010. július 31. TARTALOM Oldal JOGSZABÁLYOK 2010. évi LVI. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény

Részletesebben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Bánki Vera Stark Gábor Széplaki Gyöngyi Kismartony Katalin ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Tankönyv az alapfokú nevelés-oktatás 1-4. évfolyamai számára Miben

Részletesebben

arasse.qxd 2007.09.06. 15:35 Page 1 Festménytörténetek

arasse.qxd 2007.09.06. 15:35 Page 1 Festménytörténetek Festménytörténetek Képfilozófiák Sorozatszerkesztõ: Szilágyi Ákos A sorozat kötetei: Pavel Florenszkij: Az ikonosztáz Daniel Arasse: Festménytörténetek Daniel Arasse FESTMÉNYTÖRTÉNETEK Budapest, 2007 Cet

Részletesebben

FOGADÓÓRÁK IDŐPONTJAI GIMNÁZIUM. Komáromi István - intézményvezető (történelem, földrajz)

FOGADÓÓRÁK IDŐPONTJAI GIMNÁZIUM. Komáromi István - intézményvezető (történelem, földrajz) FOGADÓÓRÁK IDŐPONTJAI GIMNÁZIUM Komáromi István - intézményvezető (történelem, földrajz) Danczik Emese - intézményvezető-helyettes (matematika, informatika) Kovács Tibor - intézményvezető-helyettes (matematika,

Részletesebben

Módszertani folyóirat. Sorozatszerkesztõ: Bárány László MÛVÉSZETEK. Szerkesztõ: Boldizsárné Kovács Gizella

Módszertani folyóirat. Sorozatszerkesztõ: Bárány László MÛVÉSZETEK. Szerkesztõ: Boldizsárné Kovács Gizella Módszertani folyóirat Sorozatszerkesztõ: Bárány László MÛVÉSZETEK Szerkesztõ: Boldizsárné Kovács Gizella Tartalom: VOLT EGYSZER EGY OLYAN TÉL... TUDÁStár A látás és láttatás képességeirõl III. (Szerk.:

Részletesebben

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot.

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot. Vác A Duna völgyében, különböző tájegységek találkozásánál fekszik ez a bájos, mediterrán hangulatú kisváros. Ha kellőképpen kipihentük magunkat, bújjunk kényelmes cipőbe, vegyünk térképet a kezünkbe,

Részletesebben

Természet és harmónia Emléksorok B. Szabó Edit szobrászművészről

Természet és harmónia Emléksorok B. Szabó Edit szobrászművészről Mucsi András Természet és harmónia Emléksorok B. Szabó Edit szobrászművészről Nehéz szólni egy olyan fiatal művészről, aki nemrégen még az élők sorába tartozott. Ami benne emberi érték volt, személyes

Részletesebben

2011. évi közhasznúsági jelentés

2011. évi közhasznúsági jelentés Alapítva 1973 MŰVÉSZETBARÁTOK EGYESÜLETE 1078 Budapest, István utca 42 Postacím 1388 Bp Pf 60. E-mail: muvbaratok@gmail.com Telefon: 06-1-3226-926 Adószám 19816133-1-42 OTP számlaszáma: 11706016-20020031

Részletesebben

A kultúra a fiatalok körében

A kultúra a fiatalok körében SEMMELWEIS KRÓNIKA I. évfolyam, 1. szám 2016. január A kultúra a fiatalok körében A kultúra szó a colo, colere azaz művelni igéből származik, és eredetileg a föld megművelését jelentette. A kultúra szó

Részletesebben

Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II.

Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II. Kiss Iren Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II. A követelménymodul megnevezése: Előkészítés A követelménymodul száma: 1464-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 ZÖLDSÉGEK,

Részletesebben

17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T

17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T XXIII. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM Alapította: Gerots Zoltán 2007. JÚNIUS 17. GEROTS ZOLTÁN: KÁDÁR GYÖRGY ÉS SIPOS ZOLTÁN NYERTE A SUZUKI HÁZ GRAND PRIX-T A II. Suzuki Ház Grand Prix végeredménye: 1. Sipos Zoltán,

Részletesebben

Tartalom. I. Szemelvények a 20. század világirodalmából

Tartalom. I. Szemelvények a 20. század világirodalmából Tartalom I. Szemelvények a 20. század világirodalmából Gottfried Benn Férj és feleség átmegy a rákbarakon (Szabó Lôrinc ford.) 14 Statikus versek (Nemes Nagy Ágnes ford.) 14 Thomas Stearns Eliot J. Alfred

Részletesebben

Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. Hollóházi Porcelán

Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. Hollóházi Porcelán Standard Pannónia kollekció: Pannónia kollekció: Pannónia kollekció: Pannónia kollekció: Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. Hollóházi Porcelán Mokka-.teás készletek (matricás dekorok) 4 Étkészletek (matricás

Részletesebben

siílus az ember." De még inld:hb: "AbtiJus a közösség" í AstilusJelki

siílus az ember. De még inld:hb: AbtiJus a közösség í AstilusJelki mert ez feltétlenül az or:s~ág nyngalmát alapozza. meg, szükség lesz a titkos választójog életbelépése idején. A. beszéd után a cselek:ödetet várjuk, s hiszüll'k az.akcióban, meg egészen reálisan látjuk,

Részletesebben

A fiatal erdélyi költõ (1973) éppen tíz évvel ezelõtt jelentkezett elsõ

A fiatal erdélyi költõ (1973) éppen tíz évvel ezelõtt jelentkezett elsõ Íróportré 109 ORBÁN JÁNOS DÉNES A fiatal erdélyi költõ (1973) éppen tíz évvel ezelõtt jelentkezett elsõ alkalommal a kortárs magyar irodalom palettáján Hümériáda címû kötetével. A brassói születésû, Kolozsvárott

Részletesebben

2011. március. XVII. évfolyam 3. szám

2011. március. XVII. évfolyam 3. szám 2011. március XVII. évfolyam 3. szám www.tortel.hu Polgári védelmi felkészítés és gyakorlat Törtelen 2011. március 3-án a Pest Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával, és a Cegléd székhelyû Polgári

Részletesebben

Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék!

Bizonyára, ha még embereknek igyekeznék tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék! 2014. december 31. Mandabokor Óévi Istentisztelet 1 Kérve kérlek az Isten és a Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat; az ő eljövetelére és országára kérlek: 2 hirdesd az igét, állj

Részletesebben

1. A Padovai Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Intézetének Magyar Szemináriuma

1. A Padovai Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Intézetének Magyar Szemináriuma OLASZORSZÁG RÓMAI EGYETEM SÁRKÖZYPÉTER: A magyar nyelv és irodalom oktatása Olaszországban A korábbi sporadikus kezdeményezésektől, valamint a XIX. század utolsó negyedének fiumei helyzetétől eltekintve

Részletesebben

Versenyeredmények 2015/2016

Versenyeredmények 2015/2016 Versenyeredmények 2015/2016 OKTV: Történelem Cegléd, 2015. 11. 02. : 9 fő indult Légrádi Attila 12. b Felkészítő tanára: Bárdos Dóra, Gaganetz Péter Szebenszki Noémi 11. c Felkészítő tanára: Hajdu István

Részletesebben

Az Istentől származó élet

Az Istentől származó élet Az Istentől származó élet Előszőr is mi az élet? Sokan próbálták deffiniálni, különféle kulturális, tudományos vagy vallási nézőpontokból is. A tudomány mivel a fő forrása a megfigyelés és az információ

Részletesebben

Négy fal között (1907)

Négy fal között (1907) Négy fal között (1907) - K. D. legelőször verset írt (nagyon fiatalkori versek is lehetnek benne) kötetszerkesztése rendhagyó o K.D. jellemzése kor verseskötetiről: Többnyire tíz ív terjedelm. Benne helyzetdalok

Részletesebben

3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL

3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL 1991. VII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 3. GEROTS ZOLTÁN: A ROYAL FÕBB ELTÉRÉSEI A PÁROS TAROKKTÓL A tarokk történetében az elsõ nagy váltás akkor volt, amikor a hívásos játékmód

Részletesebben

Munkafüzet a Magyar üzleti nyelueönyuhőz

Munkafüzet a Magyar üzleti nyelueönyuhőz Laczkó Tibor Rácz Edit Munkafüzet a Magyar üzleti nyelueönyuhőz Lingua Debreceni Nyári Egyetem 2004 A sorozatot szerkeszti: Dobi Edit A munkafüzetet szerkesztette: Laczkó Tibor Lektorálta: Czabán Katalin

Részletesebben

Az Ózdi Mûvelõdési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének évkönyve

Az Ózdi Mûvelõdési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének évkönyve Az Ózdi Mûvelõdési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének évkönyve Ózd, 2008 AZ ÓZDI MÛVELÕDÉSI INTÉZMÉNYEK (ÓMI) KIADVÁNYA Felelõs kiadó: Pappné Szalka Magdolna igazgató, Ózdi Mûvelõdési Intézmények

Részletesebben

MAGYAR DOKUMENTUMFILM

MAGYAR DOKUMENTUMFILM MAGYAR DOKUMENTUMFILM X. Hallgatásra ítélve 2016. ÁPRILIS JÚNIUS A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében www.urania-nf.hu A»valóság fölfedezésében«csakis azok

Részletesebben

IKT a humán tárgyak oktatásában

IKT a humán tárgyak oktatásában IKT a humán tárgyak oktatásában - 1. lecke - Kréta, tábla, monitor IKT és a tanár Az IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) az oktatásban merőben új tanítási modellnek számít. Olyan új eszköztárnak,

Részletesebben

A BESZÉD, MINT MŰALKOTÁS

A BESZÉD, MINT MŰALKOTÁS házi András emlékére Lőrincz Róza neje 1907"; ennek hasonmása szintén használatban van, melyen ez a felirat olvasható: özv. Jakabházi An-drásné Lorinczi Róza emlékére." Jakabházi András és neje sírja az

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. főépítész

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. főépítész J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Jogi és Ellenőrzési Bizottságának 2013. szeptember 12-én a Városháza emeleti kistermében 8 30 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Bach virág kalendárium természetjáróknak

Bach virág kalendárium természetjáróknak Bach virág kalendárium természetjáróknak Itt a tavasz itt a nyár. Végre mehetünk a természetbe kirándulni, és virágokat nézni. Most itt az alkalom, hogy az idén Ön is megtalálja és élõben megismerje a

Részletesebben

AUSCHWITZ OLVASÓI Kertész Imre: Felszámolás

AUSCHWITZ OLVASÓI Kertész Imre: Felszámolás 102 AUSCHWITZ OLVASÓI Kertész Imre: Felszámolás A Felszámolás a holokauszt és a rendszerváltás könyve. B., az egyik fõszereplõ Auschwitzban, koncentrációs táborban születik, neve a combjába tetovált fogolyszám

Részletesebben

Óvodai hírek Farsang az óvodában Február 23-án tartottuk óvodánkban a farsangi mulatságot. Ezen a napon reggel több gyermek színes maskarában érkezett, vidám hangulatot keltve társaikban és felnõttekben

Részletesebben

Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV. az Irodalom 7. tanításához

Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV. az Irodalom 7. tanításához Irodalom 7_kk_2014:irodalomkezik_7 2011.qxd 2014.06.17. 12:45 Page 1 Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV az Irodalom 7. tanításához Irodalom 7_kk_2014:irodalomkezik_7 2011.qxd 2014.06.17. 12:45 Page

Részletesebben

1. Az alábbi mondatok közül válogassa ki azokat, amelyek nem helyesek Az előttük álló körbe írjon X-et! 1,5

1. Az alábbi mondatok közül válogassa ki azokat, amelyek nem helyesek Az előttük álló körbe írjon X-et! 1,5 FELVÉTELI VIZSGA 2014. MAGYAR NYELV ÉS IRDALM KÓD: 1. Az alábbi mondatok közül válogassa ki azokat, amelyek nem helyesek Az előttük álló körbe írjon X-et! 1,5 A szememmel látom a helyzetet. Saját szemével

Részletesebben