SAJTÓKÖZLEMÉNY. Kedves kollégánk! Alább küldjük a Dobbantó programindító anyagát: kommüniké háttéranyag. letölthető fotók, videók:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SAJTÓKÖZLEMÉNY. Kedves kollégánk! Alább küldjük a Dobbantó programindító anyagát: kommüniké háttéranyag. letölthető fotók, videók: www.dobbanto."

Átírás

1 SAJTÓKÖZLEMÉNY Kedves kollégánk! Alább küldjük a Dobbantó programindító anyagát: kommüniké háttéranyag + letölthető fotók, videók: Köszönjük közreműködését! Angelus Iván Szebegyinszki Judit

2 DOBBANTÓ - gondolatok az imateremben a sajtó képviselői számára 1. Ha kellő irányban és súllyal nyomjuk lefelé a DOBBANTÓt, nagyot lendít rajtunk. Ha jól egyensúlyozunk a levegőben, tudjuk hová akarunk érkezni, és a nagy ugrás után biztonságosan tudunk landolni sikerülni fog! Projektünk ilyen dobbantó. Nem a most létrejövő művek a fontosak, hanem az alkotás, a tanulás, az együttműködés, a szorgalom, az elmélyülés megtapasztalása, megélése. A felsőoktatás, az értelmiségivé válás nem követel különleges képességeket. Szinte bárki képes megszerezni az ehhez szükséges tudásanyagot, letenni a megfelelő vizsgákat ha ő maga akarja és akad, aki megmutassa az odavezető utat. A segítő csoport felkészülése, a legmotiváltabb tanulók és környezetük bevonása, a tanulási stratégiák, korrepetálás, mentorálás rendszerének beindítása, a projekt magját alkotó csoportos művészeti projektek beindítása, fejlesztése, a művek bemutatása, a projekt folyamatának művészi dokumentálása. Ezek lesznek az egyéves közös munka állomásai. 2. Olykor semmi nem sikerül, sehogy sem állnak össze a dolgok. Máskor meg minden halad simán a maga útján. Mindenki átélte már ezt is, azt is. De nem mindenki tudja, hogyan lehet kilépni a pech-szériából és hogyan lehet fenntartani a haladás lendületét. Pedig e nélkül nehéz igazán nagy utat megtenni. Márpedig nagy szüksége lesz erre a tudásra, annak, aki le akar térni a neki rendelt kényszerpályáról és kézbe akarja venni saját sorsának irányítását. mondja Angelus Iván, a program nyitó sajtótájékoztató meghirdetője. Az 1531 óta működő Sárospataki Református Kollégium imaterme ad helyet október 21-én hétfőn egy órától a tájékoztatónak. Több vonatkozásban is beszédes a helyszínválasztás. A kollégium viharos történetében is nagyszerű támogatók és kisszerű csatározások korszakai váltakoznak. A régió egyszerre helyszíne a hungarikum számba menő kulturális értékeknek és a legmélyebb egzisztenciális és kulturális nyomornak. És szimbóluma a hely annak is hogy mindezen vihartok közepette sem lehetetlen talpon maradni, fejlődni. 46 kelet-magyarországi középiskolás korú fiatal kap komoly lehetőséget arra, hogy egy teljes éven át a DOBBANTÓ című - EU-s és magyar pénzből működő - TÁMOP pályázat támogatásával személyesen kapjon meg minden segítséget a program mentoraitól.

3 A művészi alkotás kínjai és örömei, mély válságai és fényes csúcsteljesítményei közismert történetek. Több mint 40 éve járja a színházművészet rögös útjait a program kitalálója, vezetője Angelus Iván, a Budapest Kortárstánc Főiskola alapítója, rektora. Kezdetben színészként később táncosként és koreográfusként jutott neki ebből is abból is. Életútjának sajátossága, hogy kezdettől megosztotta tapasztalatait, tanította társait, később tanítványait, s közben folymatosan tanult tőlük maga is. Programvezető társai is ilyenek, iskolaalapítók és vezetők. Ritók Nóra a berettyóújfalusi Igazgyöngy, Csetneki József Sárospatakon az ArtÉrt alapítvány és iskola keretében ér el sikereket. Banka István Munkaiskolája Edelényben és környékén képes összefogni és fókuszálni a mozgósítható erőket. Ők és munkatársaik fogják hétről-hétre élettapasztalataikon alapuló személyes tanácsokkal segíteni a jelentkezők közül a programba bevont diákokat. A program két fő részből áll. Az egyik terepe az iskola, a másiké a helyi közösség. Aki tovább akar tanulni márpedig ez a pályázat közvetlen célja annak kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani. Korrepetálással, egyéni konzultációval segítjük ebben a tanulókat. A tudás már a végeredmény, a legfontosabb tanulnivaló a sikeres tanulási stratégiák elsajátítása. A hiányzások számának csökkenése és az osztályzatok javulása igazolja majd a közös munkát. Ennél is látványosabb eredményeket hozhat majd a közös művészi alkotás. Igazi kihívást jelent a megfogalmazott feladat: Olyan alkotói folyamatokra szövetkezzetek, melyek kézzelfogható tárgyakat eredményeznek de az illékony időben is megjelennek. Talányos, de megvalósítható. Kihívás, akár a rájuk váró élet. Épp ezt: a megoldhatatlan problémák megoldását, a kreativitást gyakoroljuk egy viszonylag kockázatmentes terepen: művészi alkotások létrehozásával. A 46 résztvevő legalább 100 művészeti projektje közt biztos akad majd kimagasló, melynek eredménye a szintén nagyon nehéz helyzetű táncfőiskola májusi, a budapesti Trafóban bemutatásra kerülő estjébe is beilleszthető lesz. De ennél is fontosabb az alkotók közvetlen környezetére gyakorolt hatás és még ennél is fontosabb a magukra az alkotókra gyakorolt hatás. Egy kudarcból pont annyit lehet tanulni, mint egy sikerből. Sőt! Ha a kudarcok nem törik derékba a szándékot, a feldolgozás, az okok, a kudarchoz vezető folyamatok elemzése a jövő sikereinek záloga lehet. Csak a közösség segítségével és csak a közösség érdekében lehetséges sérülések nélkül kikerülni a szellemi és testi nélkülözés közegéből. Ezért fontos, hogy a felsőoktatásba jutás által kiemelkedni vágyó fiatalok kezdettől a közösség segítségével és a közösség érdekében járjanak útjukon.

4 Zsákutca, ha az életüket új pályára állító fiatalok bármi ellenében fogalmazzák meg céljaikat. Legyen bár a közeg sokszor gyilkosan ellenséges, nem a harcra, nem a védekezésre és nem a támadásra hanem az értékteremtő alkotásra készülnek a következő egy évben. Aki a mai társadalom leghátrányosabb rétegeiből ki akar kerülni, annak be kell gyűjteni minden elérhető, fellelhető erőt és tudást. Mi, segítőik, magunk is nehézségekkel küzdő emberek, sajnos nem tudjuk ezt megadni. De tudunk segíteni abban, hogy ki-ki felkutassa, maga köré gyűjtse és céljainak szolgálatába állítsa a környezetében parlagon heverő csodálatos energiákat. vallja a program vezetője.

5 DOBBANTÓ BEVEZETŐ I. ELŐZETES HELYZETFELMÉRÉS, IGÉNYFELMÉRÉS, HÁTTÉRELEMZÉS II. SZAKMAI PROGRAM PÁLYÁZAT Továbbtanulást erősítő kezdeményezések támogatása TÁMOP B

6 DOBBANTÓ PÁLYÁZÓ Budapest Táncművészeti Szakközépiskola, Kortárs Művészeti Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Budapest Kortárstánc Főiskola Gyakorlóiskolája Új Előadóművészeti Alapítvány Dr. Angelus Iván H-1036 Budapest Perc utca 2. PARTNEREK IGAZGYÖNGY Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola L. Ritók Nóra 4100 Berettyóújfalu József Attila u ART ÉRT Művészeti Iskola 3950 Sárospatak, Kazinczy Ferenc út. 27. Csetneki József MUNKAISKOLA Alapítvány és Alapítványi Oktatási Központ Banka István 3780 Edelény, Bányász út 27/a

7 BEVEZETŐ Ha kellő irányban és súllyal nyomjuk lefelé a DOBBANTÓt, nagyot lendít rajtunk. Ha jól egyensúlyozunk a levegőben, tudjuk hová akarunk érkezni, és a nagy ugrás után biztonságosan tudunk landolni sikerülni fog! Projektünk ilyen dobbantó. Csoportmunka keretében, sok-sok segítséggel kipárnázva gyakoroljuk a nagy ugrást. Nem a most létrejövő művek a fontosak, hanem az alkotás, a tanulás, az együttműködés, a szorgalom, az elmélyülés megtapasztalása, megélése. Ilyen projektek révén segít motivált fiatalokat továbbtanuláshoz egy tapasztalt, fejlődésre is képes stáb. A felsőoktatás, az értelmiségivé válás nem követel különleges képességeket. Szinte bárki képes megszerezni az ehhez szükséges tudásanyagot, letenni a megfelelő vizsgákat ha ő maga akarja és akad, aki megmutassa az odavezető utat. A segítő csoport felkészülése, a legmotiváltabb tanulók és környezetük bevonása, a tanulási stratégiák, korrepetálás, mentorálás rendszerének beindítása, a projekt magját alkotó csoportos művészeti projektek beindítása, fejlesztése, a művek bemutatása, a projekt folyamatának művészi dokumentálása. Ezek lesznek az egyéves közös munka állomásai. Olyan világosan látjuk. Olyan nehéz közérthetően elmondani, leírni. Az alábbiakban megpróbáljuk.

8 I. ELŐZETES HELYZETFELMÉRÉS, IGÉNYFELMÉRÉS, HÁTTÉRELEMZÉS A pályázat célcsoportjába évfolyamába járó tanulók tartoznak, akik rászorulnak és jogosultak erre a támogatásra. Az előkészítési szakaszban a három helyszín körülményeinek maradéktalan ismeretével felvértezett partnerek elvégezték az Előzetes Igényfelmérést. Az alábbiakban a háttérelemzés főbb megállapításait közöljük. A Berettyóújfalun és környékén működő Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola 650 tanulójának 70%-a hátrányos helyzetű, 350 halmozottan hátrányos helyzetű szegregátumokban élő, roma gyermek. Számukra a művészet lehetőség arra, hogy egyéniségüket kifejezhessék, személyiségüket megerősíthessék, és képesek legyenek tehetségük kibontakoztatására. Külső segítség nélkül ez a tehetség elvész, sok esetben a tehetségcsíra fel sem fedeződik. Mert a rendszer nem képes azt a plusz támogatást nyújtani nekik, ami pótolja a szocializációs űrt. Az Igazgyöngy tárgyi és személyi feltételeivel képes erre. Felszerelt műhelyeink, szociálisan érzékeny pedagógusaink, és az alapítvány által SZOCIÁLIS ISKOLÁNAK nevezett esélyteremtő modell tapasztalatai jól illeszkednek jelen pályázat céljaihoz. A sárospataki kistérség népsűrűsége alacsony, népessége lassú fogyást mutat és a belföldi elvándorlás mértéke is jelentős, a megyei és regionális átlag többszöröse. A lakosság korösszetétele kedvezőtlen, 50 % körüli a 40 év felettiek részaránya. Kiemelt figyelmet kell szentelni annak, hogy a Sárospataki kistérségben a roma lakosok aránya igen magas, %, jelentős részük szegregáltan, külterületen él. Általában elmondható, hogy a továbbtanulási arány nagyon alacsony. A művészeti iskola és a református gimnázium együttműködésében több éve szerepel az érettségire felkészítés mint alapvető elem. A gimnáziumi kollégiumban történő elhelyezés és a művészeti képzés javarészt megoldást nyújt arra a jelentségre, amelyben felismerhető, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek tanulási motivációja kicsi, szocioökonómiai státuszukból eredően nem képesek beilleszkedni a tágabb közösségekbe, sokan tanulási nehézségekkel küzdenek. Sárospatakon elszigeteltség jellemzi a teljes iskolarendszert vertikális és horizontális irányban egyaránt. Azaz nem épülnek egymásra az egyes képzési szintek az alapfoktól a középiskolán át a felsőfokig, de a felsőfok sem ad megrendeléseket az alsóbb fokozatoknak, tekintve, hogy önmaguk sem rendelkeznek karakterisztikusan megfogalmazott hitvallással, vagy/és koncepcióval. Jól látszik - akár a pályázati partner AMI, akár a tervezett programban közreműködő nagy múltú református gimnázium felől nézzük - hogy korunk gyakorlati pedagógiájának sajnálatos velejárója, hogy a szunnyadó tehetségek gyakran észrevétlenül maradnak, így

9 nem kapják meg azt a segítséget, mely esetlegesen kiemelné őket hátrányos társadalmi pozícióikból. A tanórák időkeretei legalábbis nem mindig teszik ezt lehetővé. A tanórán túli fejlesztések is csak azokban az esetekben tekinthetők tehetségfejlesztésnek, ha azok alapos kiválasztási folyamat következményeként vonják be az érintett gyerekeket a munkába, hiszen nyilvánvalóan nem személyiségfejlesztő hatású egy kényszerített (pedagógus, vagy szülő által nem eltalált) fejlesztési irány. Az Art Ért Alapfokú Művészeti Iskola mintegy 8 éve foglalkozik hátrányos helyzetű gyerekek képzőművészeti és kézműves tehetséggondozásával. Természetesen székhelyén nem csak szociálisan érintett gyermekek segítésével foglalkozik, hanem olyan tehetséges fiatalokkal is, akik további felsőfokú tanulmányaikban preferálják a képzőművészetet. A 2004-től indított drámapedagógiai tagozat már az előadó-művészet irányában indított fejlesztéseket. Az iskola oktatói jelentős kortárs képzőművészeti ismerettel, valamint bizonyos népi mesterségek ügyében tárgyi, gyakorlati tudással rendelkeznek. Az iskola a 2012/2013-as tanévben 530 fő beiratkozott diákkal dolgozott. Több mint kétharmaduk hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, rossz szociális körülmények között élő gyermek. A gyerekek között jelentős számban találunk roma származású fiatalt. Azokon a településeken, ahol az iskola telephellyel rendelkezik, jellemzően nagy a roma lakosság aránya, de több országos sikeres program mellett az iskola vezetői is azt vallják, hogy a művészeti nevelés útján elérhető személyiségfejlesztés egy-egy kiemelkedő képességű gyereket társadalmi pozíciójában megerősíthet, s kellő munícióval útjára engedheti a felnőtté válás irányába. Az intézmény és oktatói kollektívája kiemelkedő eredményeket értek el a társadalmi szerepvállalás tekintetében. Sárospatakon és a város környékén szinte nincs olyan rendezvény, ahol ne jelennének meg az artértesek valamilyen játszóházzal, műsorral, vagy éppen kiállítással. Ezek a megjelenések többnyire ingyenes felvállalások, társadalmi munkák. A mi tevékenységünk a vidámság és gondoskodás olyan keveréke, amelyben a tudás ráragad mindenkire. És a tudásvágy is! Edelény népessége 37 ezer főt tesz ki. 25% a 018 évesek aránya. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek száma: 5519 fő. A halmozottan hátrányos helyzetű iskolai tanulók száma összesen 1677 fő, akik a tanulók 45,1 százalékát teszik ki kistérségi szinten. A gyerekek kulturális helyzete rendkívül rossz. Csak a nagyobb városokban van pl.: könyvtár; mozi, színház csak a megyeszékhelyen. A továbbtanulási mutatók rendkívül kedvezőtlenek. Az általános iskolás korú tanulók átlag 75%-a tanul tovább alacsony színvonalú szakiskolai

10 képzésben, míg érettségit adó iskolában csak 20%. Felsőfokúra nincs adatunk. A szakképzés kitűzött célja: a munkára nevelés mellett egy vagy több szakma elsajátítása. Az iskola szakirányultsága az induló évben (1998/99) még az agrár szakmaterületre való pályaorientáció volt, melynek eredményeként a 2000/2001-es tanévben a 10. osztály elvégzése után Dísznövénytermelői szakmunkás bizonyítványt kapott 6 tanuló. Edelényben ez egyedülálló dolog volt akkor. Pályázatokon nyertes programok ideje alatt a jelentkezők, résztvevők létszáma bizonyítja az igényt. Jelenleg sajnos ez az egyetlen lehetőség is egyben. Az előzetes igényfelmérés eredményét érzékletesen mutatja be az edelényi pedagógusok összefoglalója: Gyermekeink túlnyomó többsége hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. Előnyükre szolgál, hogy többcélú intézményként sokuk életét már az óvodától nyomon követhetjük. Egy-egy családból többen is járnak intézményünkbe, illetve volt tanítványaink szeretettel bízzák ránk gyermekeiket. Elsősorban nevelési feladatok hárulnak ránk, ezt követik az oktatási feladatok. Ahhoz, hogy eredményes munkát végezhessünk, ismerni kell a gyerekek családi környezetét, ahonnan az első élményt szerzik. Szokásaik, életszemléletük meghatározó lehet a további életükre is, ha nem látnak más példát maguk előtt, és fel nem fedezik saját képességeiket. Ehhez nyújthat segítséget a pedagógus, vagy egy megfelelő szakember. A szűkebb közösség hatása sokkal erősebb, mint a külső környezeti hatás. A gyereken keresztül belopódzhatunk a szülők szívébe, kell, hogy élvezzük bizalmukat, és ők is bizalommal fordulhassanak hozzánk. A szülői házzal való kapcsolattartás nélkül nehezebben boldogulnánk. Nem tudnánk kirándulni, táborozni, és egyáltalán sehová nem vihetnénk a gyerekeket, ha a szülők nem bíznának meg bennünk. Nem szívesen engedték őket, főleg, ha több napra utaztunk. Ez volt a múlt. Ma már büszke az a család, akinek a gyerekét bármilyen kirándulás, pályázat, verseny, esetleg műsor keretében magunkkal visszük, még külföldre is szívesen engedik. Nem célunk, hogy megváltoztassuk életüket, sőt arra törekszünk, hogy hagyományaikat őrizzék, hiszen roma gyerekekről van szó. Szeretnénk megmutatni, más lehetőségeik is vannak. A szülők többsége alacsony iskolai végzettségű, ezért a tanulásban nem tudnak segítséget nyújtani gyermekeik számára. Ránk hárul a feladat, hogy ezt a problémát megoldjuk. Lehetőség van egyéni fejlesztésre, felzárkóztatásra azok számára, akik valamilyen lemaradással, hátránnyal küzdenek. Van, aki sporttevékenységben találja meg örömét, és komoly munkát fektet abba, hogy ezt siker koronázza. Egyesek a színek, formák világában bontakoztatják, fejezik ki érzelmeiket. Kreativitásuk a foglalkozások alkalmával megnyilvánul. Az ünnepi műsorokra való felkészülés összetettebb feladat (vers, próza, zene, ének, tánc). Fontos az irányító tanár szerepe, aki megfelelő módon tud motiválni, hiszen a mi gyerekeink sokszor igen kevés önbizalommal rendelkeznek. A siker nemcsak az egyén számára fontos, hanem a közösség számára is. Sokan így kapnak kedvet, hogy megmutassák rejtett tehetségüket. A különböző szakkörök, melyeket a gyerekek érdeklődése alapján állítottunk össze, nem kötelező jellegűek. Vetélkedőkre, kulturális bemutatókra készülhetnek fel, legyen az tantárgyi, sport vagy művészeti jellegű. Ugyancsak képességeik kibontakozását segítjük a különböző pályázatokkal, hiszen hiába rendelkezünk az emberi erőforrással, ha eszközünk nincs hozzá. Így működik a zenei tehetséggondozás, melyben a pályázati pénzből megvásárolt hangszerek mindig jó kezekbe kerülnek. Nemcsak a segítő tanár, hanem egymás tanácsait is meghallgatják. Sokszor önszorgalomból is gyakorolnak. Tánckultúrájuk elég szegényes, de nyitottak más kultúrák táncainak elsajátítására, ha megfelelő ember veszi őket kézbe. A versenyeken való részvétel, arra is jó, hogy felfedezzék saját értékeiket és önbizalmat nyerjenek, főleg ha sikeres a szereplés. A közös érdek összekovácsolja a közösséget. Tudatosítani kell, hogy mindenki más-más képességekkel rendelkezik, attól lesz még értékesebb ember, ha a vele született adottságokat megpróbálja tovább fejleszteni és ezt másoknak is megmutatni, örömöt szerezni. Egyre nagyobb önállóságra, kezdeményezőkészségre is van példa. A fiatalok szerveznek felvilágosító előadásokat, amire a pedagógusok köréből kérnek fel előadót.

11 Nehézségeink közé tartozik, ha olyan gyerekeket veszünk a szárnyaink alá, akik a megyeszékhelytől messzebbre még nem utaztak. A kirándulással, táboroztatással reméljük sikerül hozzájárulni, hogy»felfedezzék a világot«.

12 II. SZAKMAI PROGRAM Az igényfelmérés megállapításaihoz igazodva az alábbi szakmai programot kívánjuk megvalósítani. A négy intézmény együttműködése keretében mindenkinek van mit tanulnia a másiktól. A területi intézmények több évtizedes áldozatos munkájuk tapasztalatait, hozzák a programba, míg a koordináló intézmény a más területen sikeresnek bizonyult hatékony módszerek implantációjával segít a programba bevont tanulókon, maga is tanulva ezáltal. Jó példa erre a pályázat által is előírt tanulóbarát környezet kialakítása terén elért barátságos közeg megléte. A Budapest Tánciskola - azáltal, hogy nem egy hagyományos iskola bázisán jött létre - az együttműködés keretében gyakorlati tapasztalatokkal tud szolgálni a befogadó iskolai környezet kialakításra vonatkozólag. Számtalan apró gesztus: tárgy, térelrendezés (pl. a tantermi asztalok átrendezhetősége), növény, sugározza, hogy ezen a helyen más emberi - viszonyok uralkodnak. Az egyik tanterem pl. egyben könyvtár, a másik egyben jelmeztár, társalgó, zenei próbák helyszíne, A célcsoportba tartozó tanulók iskolai sikerességét elősegítő, befogadó szemléletet közvetítő, a tanulók szükségleteit figyelembe vevő, differenciáló pedagógiai módszerek alkalmazása is több évtizedes napi gyakorlat mind a négy intézetben. A különbségek, egyezések megismerése még tudatosabbá és hatékonyabbá teszi a nőtt módszerek alkalmazásának eredményességét. A tanulócsoportok heterogén jellege a tanulók egyéniségének megismerése és ezen igényekhez való igazodás által hátrányból előnnyé formálható. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola nemzetközileg jegyzett gyermek képzőművészeti műhely. Tanítványaink évente díjat hoznak el hazai és nemzetközi gyermekrajzpályázatokról. Iskolánk művészetoktatási intézményként sajátos modellt dolgozott ki, amely minden gyermek számára hasznos, különösen alkalmas azonban a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására, integrációjára.

13 Alapfeltevésünk, hogy a művészeti nevelésen keresztül hatékonyan fejleszthetők az intellektuális képességek, az összes kompetencia, az egész személyiség. Módszereink ezáltal nem csupán a művészeti nevelésben használható módszerek, hanem bármely műveltségterületen, bármely tantárgy oktatásának területén alkalmazhatók. Módszertani innovációink, jó gyakorlataink sikerét 13 módszertani könyv, tankönyv, évente egyre több kiállítás, bemutató, tanár továbbképzési program jelzi itthon és külföldön egyaránt. Rendszeres résztvevői vagyunk a művészeti neveléssel és esélyteremtéssel foglalkozó konferenciáknak, workshopoknak is. Iskolánk kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír. A továbbtanulást segítésében együttműködünk régi partnerünkkel, a debreceni Medgyessy gimnáziummal és más közoktatási intézményekkel.

14 A helyi pedagógiai programok eleve tartalmazzák illetve átdolgozásuk lehetővé teszi, hogy az adott iskola által kifejlesztett vagy átvett, az egyéni tanulói igényekre reagáló újszerű tanulási útvonalat biztosító gyakorlat jól működjön. Az intézményekben dolgozó pedagógusok és a pedagógiai munkát segítő alkalmazottak, fejlesztő pedagógusok, pedagógiai asszisztensek korrepetáló tanárok, orvosok, pszichológusok és a jelen pályázat központjába helyezett segítő mentorok a tanulmányi előrehaladás, valamint az iskolában való bennmaradás elősegítése érdekében együttesen tevékenykednek. A Budapest Táncművészeti Szakközépiskola kiforrott napi gyakorlata a jól körvonalazott rendszerben, szigorú határidőkkel sikeresen működő mentori rendszer. A DOBBANTÓ projektben a mentor személyében fókuszált segítő gondolat két szinten is megnyilvánul. Hiszen mentori segítséget kap a diákokon kívül minden felnőtt szakember is. A mentori folyamat állomásai a Budapest Tánciskolában: Féléves munkaterv Megvitatása, jóváhagyása Folyamatos személyre szóló véleményezés a szaktanárok részéről Folyamatos mentori segítség Féléves tanári visszajelzés Féléves diák összefoglaló A tanári visszajelzés, diák, összefoglaló alapján készített mentori tanácsok Munkaterv az új periódusra A diákok írásos minősítését kiegészíti az évente egyszeri tanár-értékelés, melynek keretében a diákok egyénileg vagy csoportosan írnak tanáraiknak tanáraikról. Természetesen ez a rendszer több év alatt válthatott működő hagyománnyá. Mechanikus átvétele lehetetlen, tapasztalatainak hasznosítása megsokszorozhatja a tanulók és segítőik hatékonyságát. A cél érdekében felhasználunk minden helyi és átvett sikeres gyakorlatot. Az Igazgyöngy AMI tudomásunk szerint az egyetlen szöveges értékelést folytató alapfokú művészeti iskola. Pedagógiai munkánkban és értékelésünkben is nagy hangsúlyt fektetünk

15 a komplexitásra és a szociális kompetenciák (személyes és társas kompetenciák fejlesztésére). Az egyéni fejlesztések, a differenciálás, a családi kapcsolattartás, az oktatáshoz csatlakozó szociális munka mind a tehetséggondozást, esélyteremtést szolgálja. A gyerekek képességeit figyelembe véve egyéni, differenciált és csoportmunkában, kooperatív technikával dolgozunk, az egyén haladási ütemét, a tantárgyi követelményeket szem előtt tartva. Nagy hangsúlyt fektetünk a szociális kompetenciák fejlesztésére. Edelényben lehetőséget teremtettünk diákotthoni elhelyezésre is szociálisan rászorult gyermekek számára. Sajnos kevés a férőhelyünk, sokkal többre lenne szükség. Az intézmények közti kapcsolatok megerősítése pályázatunk egyik fontos pillére. A workshopok, közös alkotáshoz kapcsolódó és improvizációs találkozók, kiterjednek a diákokra és a felnőtt csoportra egyaránt. Projektünk egyik fő vonása az intézmények pedagógusai közötti elmélyült kommunikáció, melynek keretében megismerjük egymás körülményeit. Ezt a tartalmi kommunikációt szolgálja a projektet vezető négy pedagógus a projekt részleteit kidolgozó kétszer két napos interaktív műhelymunkája, konzultációja. A munkamódszer protokolljának pontosítását és közös élmények átélését célozza a projekt összes munkatársának nyitó és záró műhelytalálkozója. Ezek az intenzív együttlétek gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszik az együttműködés 1 éves időszakát. A diákok alkotói tevékenységét az alábbi vázlat szerint indítjuk be természetesen teret adva esetleges életszerű fejlesztéseknek: Fontos, hogy a tanult módszerek a sikerek transzferálhatóak legyenek az területeire. A mentorokkal folytatott beszélgetésekben rá kell mutatni, hogy módszerek sikeresek az élet más területein is. A tanult módszerek megfelelően továbbadása a családok, barátok, osztálytársak körében megsokszorozza hatékonyságát. Ráadásul tanítva tanulunk a leghatékonyabban. élet más a sikeres tapintatos a projekt A művészeti projektek bemutatása alkalmat teremt, hogy a diákok is megismerhessék egymás intézményeit, szellemét, tárgyi világát. Programunk része: együttműködő partnerek felkutatása és együttműködés kereteinek kialakítása és fenntartása (pl. középiskolák, szakiskolák, általános iskolák, civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, felsőoktatási intézmények, roma szakkollégium, munkaerő-piaci szereplők, Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok és Módszertani Központok) bevonásával. Megjegyezzük, hogy elsősorban emberek: személyek és közösségek együttműködésére számítunk, csak ezek függvényében vesszük fel a kapcsolatot az erre nyitott felsőoktatási, szakkollégiumi és más intézményekkel. A pályázat által helyesen megkövetelt tanulóbarát környezet kialakítása a pályázati dokumentáció 15. számú mellékletében foglaltak szerint intézményeink erőssége.

16 Belépve a Budapest Tánciskolába a vendég rögtön érzi, hogy barátságos helyre érkezett. Az edelényi kollégák kiemelik: Erősségeink közé tartozik a szülői házzal való kapcsolattartás, a nyitottság. A környezetet úgy alakítjuk, hogy otthonos legyen, ezzel is igényességre neveljük őket. Olyan programokat szervezünk, amelyek segítenek abban, hogy több mindent megtudjanak a környező világról (mozi-, színházlátogatás, kirándulások, táborok). Több külföldi partnerrel tartunk kapcsolatot, hol ők látogatnak el hozzánk, hol mi megyünk hozzájuk. Ez serkenti az idegen nyelv tanulását. A délutáni szabadon választható foglalkozásokon egyre több gyerek találja meg számítását, bontakoztatja ki képességeit, közben új dolgokat tanul, hasznosan tölti szabadidejét. Néha sikerül híres embert, egy-egy előadót meghívni az iskolába. Legfontosabb véleményem szerint a személyes példamutatás. Legyek tanár, vagy szülő, vagy barát, vagy mentor, ahogy a helyzet kívánja, de el kell érnem, hogy a gyerek bizalommal forduljon hozzám. Tekintettel a roma tanulók magas arányára nagy hangsúlyt kell fektetnünk a roma önkormányzatokkal való együttműködésre. Ezek a kapcsolatok eddig is segítették munkánkat, de a pályázat segítségével, elsősorban a tanulók kiválasztásában, a közös rendezvények szervezésében, és az egész folyamat monitorozásában, értékelésében lesz módunk együttműködni a nemzetiségi önkormányzatokkal, és más, e téren működő szervezetekkel. Nem először esik szó e pályázatban a négy intézmény napi gyakorlata alapján és a Budapest Tánciskola módszertani segítségével megvalósuló - a diák után és mellett közvetlenül - programunk főszereplőjét a mentort középpontba helyező gyakorlatról. E kapcsolat keretében a területenként 3 illetve Berettyóújfalun 4 mentor hetente 2*45 percben konzultál az erre rászoruló illetve az ezt kérő diákokkal. A mentori kapcsolat lényege, hogy csak akkor működik, ha a konzultációk kezdeményezője a diák. A szülő, a szaktanár, az osztálytárs, a barát, az alkotó csoport tagja bíztathatja erre a tanulót, de a kezdeményezésnek a tanács/segítség kérőjétől kell származnia. A mentor saját élettapasztalatára támaszkodva nem segíthet közvetlenül, hanem irányt

17 mutathat, hogyan tud az útján elakadt tanuló mégis továbbhaladni. Adott esetben tovább vagy visszautalja a diákot, hogy a megoldást saját maga, környezete köreiben keresse, esetleg valóban orvosi, pszichológiai segítségre van szükség. Megfelelő edzést, mozgást, önálló vagy csoportos tréninget javasolhat. A mentori tanács nem csodaszer, hanem megoldási kísérletre tett bíztatás. A három területen mentori feladatok ellátását vállaló kollégák szakmai múltjának részeltes bemutatása a szabályosan mellékelt CV-kben található. Néhány példa, miért várható, hogy munkájuk eredményes lesz: Török Zita hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozik, pályája kezdete óta. Nemcsak az általános iskolában, hanem középiskolában is tanít. Érti a szociokulturális környezet meghatározó szerepét a gyerekek fejlődésében. Lisztes Ferenc tapasztalt pedagógus. Az alapozó tevékenységeket különösen fontosnak tartja, valamint azt, hogy bizalmi viszonyban, jó példát adva segítse a gyerekeket. Szociális érzékenysége és következetessége az erőssége. Veress Tamás, a kezdetektől hátrányos helyzetű gyerekekkel foglakozik. Különösen tapasztalt a családi kapcsolattartásban, a családi támogatottság kialakításában. Érzékeny, megértő, bizalmi légkört könnyen teremtő pedagógus. L. Ritók Nóra számos innovációt kidolgozó pedagógus, aki az integrált nevelés elkötelezett híve, számos területen dolgozik, a napi pedagógiai tevékenységen át a szociális munkáig, a módszertani fejlesztésektől a döntéshozói nyomásgyakorlásig. A Budapest Tánciskola pedagógiai és segítő munkatársai - pszichológus, orvos, zenetanár, táncpedagógus, tapasztalt közismereti és felsőoktatási szakember mentorként vesznek részt a munkában. Elsősorban a felnőtt stáb tagjait segítik de igény szerint találkoznak a helyi tanulócsoportokkal is. Személyes kvalitásaik kooperációs formák. - és tapasztalatuk hatékonyságát megsokszorozzák az alábbi Saját élményű többnapos workshop szokott környezetüktől eltérő miliőben. Határozott mentori protokoll a kötelező, lehet, tilos egyértelmű meghatározásával Rendszeres csoportos eset megbeszélések Rendszeres és szükség szerint alkalmi vezetőmentori szupervízió Ezek a formák lényegében ugyanazt a mentori segítséget adják meg nekik, amit ők a diákoknak. Tapasztalataink alapján hasznosnak és szükségesnek ítéljük, hogy a pályázat előírásait is figyelembe véve esetünkben a mentorok segítségével a diákok a bemeneti kompetenciák és/vagy részképességek közös felmérésén alapuló egyéni fejlesztési terveket

18 készítsenek és az abban meghatározott feladatok mentén az előrehaladást rendszeres értékeljék. A fejlesztésben résztvevő tanulók egyéni haladási naplói a tanulás és az alkotómunka során megélt tapasztalatokat - negatívnak vagy pozitívnak bizonyult stratégiákat szimultán dokumentálják. A reflektivitás által az elért rész eredmények az élet más területei re is transzponálhatóvá, fenntarthatóvá válnak. Nem gondoljuk, hogy a művészeti projektek során szerzett élmények pótolják vagy kiváltják a hagyományos iskolai tanulást. Ellenkezőleg. Azt gondoljuk, hogy a szabadon végzett csoportmunka által szerzett módszertani tudás szárnyakat adhat a korábban rossz hatékonysággal végzett tanulás megkönnyítéséhez. Az alapkészségek fejlesztése, a közoktatási intézményben is oktatott tantárgyak tekintetében folytatott tantárgyi fejlesztés, a részképességek, és kompetenciák fejlesztése így különösen a szövegértés, szövegalkotás, matematikai, idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése és/vagy IKT kompetenciák fejlesztése, a tanulás tanulása, az önismeret, önértékelés tanulása, a szociális kompetenciák megszerzése - szükség esetén korrepetitor/szaktanár bevonásával, képessé teszi majd a programban résztvevők legjobbjait, hogy felülemelkedve saját magukon, kiemelkedjenek környezetükből és a továbbtanulás útján elérjék céljaikat: Az Edelényiek szerint: az iskolai tanulásban segít, ha ismerjük a gyerek szociális hátterét, ha tudjuk milyen nehézségekkel, problémákkal küzd. Ha tudunk, segítünk, vagy a megfelelő forrásokat megkeressük, akik ebben kompetensek. Családlátogatások, egyéni foglalkozások, délutáni szabadidős tevékenységek, kirándulások, színházlátogatások hozzájuttatják ahhoz, hogy a hátrányokat sikeresen leküzdjék. Ezek motiváló erőként is hatnak. Konkrét példát tudok említeni a közelmúltból. Edelényben zenélni vágyó fiatalok kis csapatot alakítottak, megfelelő szakemberek segítségével. Olyan szintre fejlődtek, hogy büszkén állhattak ki társaik elé zenélni (iskola zenekar). Megtapasztalhatták az együttes munka örömét, megtanulták, hogy ez csak abban az esetben működik, ha odafigyelnek egymásra, ha kitartóak. Rájöttek, hogy kitartással bármit elérhetnek, ha akarnak. Nem szabad az első problémánál feladni, meg kell oldani. A pontosság, a kitartás, egymásra figyelés, önzetlenség a tanulmányi munkájukban is megnyilvánult. Ha türelmesek vagyunk, megtaláljuk a kulcsot a vágyaik kapujához, boldogabb emberekké válhatnak. Tanulni, haladni az tud, aki jelen van. Ha csak fizikai valójában van ott, de lényegében nem - az hiábavaló. A napi feladatokra felkészült, kipihent diákokkal lehet haladni. A fertőző betegen és/vagy fáradtan és/vagy éhesen az iskolában kornyadozó gyerekekkel reménytelen a közös munka. El kell érni, hogy az iskolában és a szabad alkotótevékenységek során érdemi munka folyjék. Meg kell tanulni pihenni, egészségesen élni, koncentrálni. Az adott körülmények függvényében és a lehetőségekhez mérten. Épp az ismert nehézségek miatt.

19 Tehát feltétlen cél az igazolatlan hiányzások számának pályázati limit alá történő csökkentése a bevontak körében, de úgy hogy az ne a statisztikai mutatók nyomása, hanem a józanész, és egyre inkább a tanulók saját józan eszének, mérlegelésének következménye legyen. A program stábja jól tudja, hogy a családdal való rendszeres kapcsolattartás döntő jelentőségű. A tanévenként legalább három alkalommal történő családlátogatás néha kevés, legtöbbször elég, ritka esetben akár sok is lehet. Szükség szerint ütemezzük. A DOBBANTÓ program hatékonyságának fő erőssége, hogy a pedagógia történet nagy hagyományait követve a közösség- és kapcsolatépítő tevékenységeket, valamint a tanulási motivációt erősítő tevékenységek támogatását helyezi a tevékenység centrumába. Nyűglődés helyett alkotás. Erőlködés helyett erő. A sebek, kudarcok mutogatása helyett a sikerek útján haladás. Közösségépítő és kapcsolatépítést elősegítő tevékenységek szervezünk a diákoknak: Mivel a hátrány egyik fő oka, hogy az intézmények körzetében viszonylag kevés a sikeres életutat felmutatni képes példák száma (munkaerő -piaci szereplők, nehéz helyzetből magukat felküzdő személyek, felsőoktatásban tanuló hallgatók) különösen fontos ezek felkutatása és bevonása. Ugyanilyen fontos, hogy a program biztosítsa külső vendégek fogadását. A program résztvevőinek igényei alapján meghívott vendégek, a diákok és a stáb tagjai oldott formában töltsenek el egyegy napot olyan karizmatikus személyek társaságában, mint pl. az alábbiak. Benyák András - edző Farkas Zoltán Batyu néptánc pedagógus Hód Adrienn - táncos, koreográfus Kovács Erzsébet pedagógus Kovács Ferenc Öcsi - zenész, kendó edző Mérei Zsuzsa - pszichológus Roskó Gábor - festő A tanulmányi kirándulások, intézményi nyílt napokon, információs napokon történő részvétel is hosszú időre adhat erőt a hétköznapokhoz. A művészeti projektek meghatározott protokoll szerinti lebonyolítása alkotja a program fő erővonalát. Koncepciónk lényege, hogy a viszonylag kockázatmentes művészeti alkotás keretei között önkéntesen választott, mobil csoportok keretében tanuljuk az együttműködés sikeres stratégiáit. A - segítségünkkel - közös alkotómunkát végző tanulók apró sikerei bátrabbá, kitartóbbá, törekvőbbé teszi őket az iskolai tanulásban is. A tanulásban is megjelenő sikerek lépcsein segíti őket felfelé a korrepetáló tanárok munkája.

20 A mentorálás során megfordul a szokásos felnőtt-gyermek, tanár-diák viszony. A mentor nem mint számonkérő, hanem mint segítő jelenik. Ez a viszony megsokszorozza a segítség hatékonyságát. Hitelessé, a gyermekek számára elfogadhatóvá azáltal válik a felnőtt csoport segítő munkája, hogy ki-ki a projekt megvalósítása során maga is találkozik és - a projekt vezetők segítségével, a felnőtt csoport támogatásával megküzd saját nehézségeivel. Ezáltal lesz képes maga is sikeresen, frusztrációk nélkül segíteni másokon. Tehát: 1. Önálló csoportmunka, újszerű művészeti területen 2. Korrepetálás 3. Mentorálás 4. A projektben részt vevő felnőttek önfejlesztő munkája 1. A projektek megvalósításában a 3-5 fős csoportok önállóan dolgoznak, de bármikor segítséget kaphatnak mentoraiktól. Minden mentor 5-5 gyermekkel foglalkozik, de a területenként tanuló csoportválasztásának nincs összefüggése a mentori csoportokkal. E nem könnyű feladat ellátásában rendszeres segítséget kapnak a területi vezetőktől és a szakmai vezetőktől. A folyamat kitüntetett pontjain több napos, saját élményt adó workshop készíti fel őket munkájukra. A cselekvési ív részleteinek pontos megfogalmazása, megélése, a kudarcok feldolgozásának képessége, a siker sikerként történő megélésének képessége segíti, a projektek egyre sikeresebb megvalósítását. E folyamat kihagyhatatlan állomásai: Motiváció, alternatív tervek megfogalmazása Az első terv kiválasztása, megvalósítása, sikerek, kudarcok közös elemzése Második terv tapasztalatok alapján történő megfogalmazása, sikeresebb cselekvési tervek, stratégiák kialakítása eredmények elemzése Harmadik terv kialakítása megvalósítása A három projekt egyikének kiválasztása vagy egy a három keverékéből egy negyedik megalkotása Az egész éves közös munka eredményének adekvát keretek között történő bemutatása, elemzése, a sikerek mély megélése Fontos, hogy a tanult módszerek a sikerek transzferálhatóak legyenek az területeire. A mentorokkal folytatott beszélgetésekben rá kell mutatni, hogy módszerek sikeresek az élet más területein is. A tanult módszerek megfelelően továbbadása a családok, barátok, osztálytársak körében megsokszorozza hatékonyságát. Ráadásul tanítva tanulunk a leghatékonyabban. élet más a sikeres tapintatos a projekt 2. A korrepetitoroknak a mentorok és a területi vezetők adnak heti rendszerességű szupervíziós segítséget. A szigorúan szaktanári segítség ezáltal válik egyben pedagógiai hatóerővé. 3. A mentorok szerepe centrális jelentőségű. Az ő hatékonyságukon áll vagy bukik a projekt sikere. Sorsok alakulhatnak egy pozitív vagy egy negatív forgatókönyv szerint. Ehhez a legalább havi rendszerességgel megtartott esetmegbeszélések alkalmával kell megadni minden lehető segítséget munkájukhoz. Hatékony formája lehet ennek ha ezt a mentori csoport igényli a csoportos és egyéni szupervíziós beszélgetések váltogatása. E formák kiválasztása a területi vezető felelőssége. 4. Az aszimmetrikus viszonyok torzítják a személyközi kapcsolatokat. Ezért fontos, hogy a projekt felnőttjeinek legyen módja átélni a a projektben részt vevő gyerekek helyzetét. Más szóval maguk is csoportmunka keretében fejlesszék saját személyiségüket. Ennek lehetőségét teremtik meg a projekt szakmai vezetője és projektmenedzsere által vezetett saját élményű workshopok.

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12

Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Keményben TÁMOP 3.3.10.A 12 Továbbtanulást erősítő kezdeményezések a Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Társadalmi Széchenyi Megújulás István Operatív Program Továbbtanulást erősítő Pályázati konstrukció Társadalmi Megújulás Operatív

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

EGY SAJÁTOS SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNY

EGY SAJÁTOS SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNY EGY SAJÁTOS SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNY KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETI SZAKKÉPZÉS PÉCSETT Rajnai Richárd Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Művészeti nevelés Meggyőződésem, hogy a középiskolában elsősorban művészetekkel

Részletesebben

TÁMOP A Én is továbbtanulok

TÁMOP A Én is továbbtanulok TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0018 Én is továbbtanulok A pályázat indulása Iskolánk, a Szolnoki Műszaki Szakközép és Szakiskola Pálfy-Vízügyi Tagintézménye 2013-ban pályázott a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013 kódszámú

Részletesebben

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27.

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27. A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása 2013. november 27. 1. Keretek - ORÖ megállapodás, Nemzeti Társadalmi Felzárkózási stratégia 2. Keretek - EU 2007-2013 - EU 2020,

Részletesebben

A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében

A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) A TISZK-ek feladatvállalása és gyakorlata a középiskolai tanulók hátránykezelésében VIII. OTK, 2009. május 29 Hátrányok eredete,

Részletesebben

EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ. Inklúzió

EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ. Inklúzió EGYÜTTNEVELÉS INTEGRÁCIÓ = Inklúzió Integráció (együttnevelés) Inklúzió I-I-I Innováció A saját pedagógiai gyakorlatunk optimalizálására irányuló folyamat Integráció Inklúzió Az integrációval be kívánják

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Arany János Programokról 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Az Arany János Programokról Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetségfejlesztési

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

TÁMOP A

TÁMOP A Projekt azonosító: TÁMOP-3.3.10. A-12-2013-0038 Projekt címe: Továbbtanuló hátrányos helyzetű diákok mentorálása a Kós Károly Építőipari Szakközépiskolában és Szakiskolában Foglalkozás neve: Szakmai beszámoló

Részletesebben

Eljárásrend a TÁMOP / számú pályázathoz

Eljárásrend a TÁMOP / számú pályázathoz Eljárásrend a TÁMOP-3.3.8-2/12-2012-0092 számú pályázathoz Tartalom: I. Az eljárásrend hatálya II. A projekt általános jellemzői III. A projektmenedzsment tagjai, feladatai, felelősségek, IV. A projektben

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2.

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2. Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben SZEMINÁRIUM 2014. December 2. Helyzetelemzés - NTFS következtetései Oktatás Oktatási rendszerünk nem képes megfelelő mértékben csökkenteni

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015.

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Tárgy : Megrendelés IPR AKCIÓTERV 2015-2016. tanév IPR alkalmazása Bárna, 2015. szeptember 1. I.Helyzetelemzés Gyermekek/tanulók és

Részletesebben

Szakpolitikai válaszok és a legutóbbi magyarországi reformok. 2014. Október 13.

Szakpolitikai válaszok és a legutóbbi magyarországi reformok. 2014. Október 13. Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon: EU eszközök és támogatási lehetőségek Szakpolitikai válaszok és a legutóbbi magyarországi reformok SZEMINÁRIUM 2014. Október 13. Iván Sörös Osztályvezető,

Részletesebben

Nemzeti Tehetség Program

Nemzeti Tehetség Program Nemzeti Tehetség Program 2016. évi pályázatai Székely Rita Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács A pályázatok bemutatása 2016. március 31-én 41 db pályázat került meghirdetésre. A nyílt pályázatok benyújtási

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: /2015. 8. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a Segítő

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Közbeszerzési Műszaki Specifikáció Feladat Meghatározás

Közbeszerzési Műszaki Specifikáció Feladat Meghatározás Közbeszerzési Műszaki Specifikáció Feladat Meghatározás Kompetencia alapú oktatás feltételeinek fejlesztésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő egyes oktatási intézményeiben

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

Diákok a közösség szolgálatában - önkéntes program bevezetése a KLIK TOLNA MEGYEI középiskoláiban Pályázat adatai

Diákok a közösség szolgálatában - önkéntes program bevezetése a KLIK TOLNA MEGYEI középiskoláiban Pályázat adatai Tartalom A pályázat célja... 3 A pályázat részcéljai... 3 Az intézmények által vállalt megvalósítandó tevékenységek (fotók)... 3 SZTÁRAI MIHÁLY GIMNÁZIUM... 3 Székhely Intézmény... 4 Bezerédj István Szakképző

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010 2010. február 1 I. A Naszály-Galga TISZK Tehetséggondozó Programjának céljai A Naszály-Galga TISZK tehetséggondozó programjának célja, hogy elősegítse

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

TÁMOP 3.3.2-08/2-2008-0045

TÁMOP 3.3.2-08/2-2008-0045 Kedvezményezett: Szarvas Város Önkormányzata TÁMOP 3.3.2-08/2-2008-0045 Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban ****** Minden gyermeknek joga van a legjobb tanárhoz, a legeredményesebb

Részletesebben

Az európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: FT

Az európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: FT TÁMOP-3.3.8-12/2-2012-0055 A geszterédi gyerekek esélyeinek javítása Az európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 29 831 260 FT Kedvezményezett: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Részletesebben

TÁMOP3.1.7-11/2-2011-0401. A ''Babus Jolán Középiskolai Kollégium'' felkészülésének segítése a referencia értékű gyakorlatok átadására

TÁMOP3.1.7-11/2-2011-0401. A ''Babus Jolán Középiskolai Kollégium'' felkészülésének segítése a referencia értékű gyakorlatok átadására A '''' felkészülésének JÓ GYAKORLAT LEÍRÁSA A '''' felkészülésének AZ INTÉZMÉNY JÓ GYAKORLATÁNAK BEMUTATÁSA Szülőkkel való kapcsolattartás módjai A "Jó gyakorlat" célja (folyamatban és eredményben) A szülőkkel

Részletesebben

Tehetséggondozás Nádudvaron. Boros Lajosné november 12.

Tehetséggondozás Nádudvaron. Boros Lajosné november 12. Tehetséggondozás Nádudvaron Településünkről Hajdú-Bihar megye 9460 lakossal rendelkező városa, akik még ma is szeretnek itt élni és szeretnék, ha gyermekeik is élnének Kövy Sándor Általános Iskola A település

Részletesebben

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC Martin János Szakképző Iskola A Martin János Szakképző Iskola felvállalta a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális képzését és számtalan új ötlettel, differenciált

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI SZAKISKOLAI PROGRAMJA

HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI SZAKISKOLAI PROGRAMJA HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI SZAKISKOLAI PROGRAMJA Bevezető A Halmozottan Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi - Szakiskolai Programjába (a továbbiakban: AJKSZP)

Részletesebben

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK

AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK 1. 2. 3. 4. 5. Képzés címe TÁMASZPONT Projektmenedzsment, változásmenedzsment, innováció a TÁMOP közoktatás-fejlesztési projektjeiben CSAPATTEST: Csapatépítő tréning megújuló közoktatási

Részletesebben

Mitől jó egy iskola? Setényi János 2015

Mitől jó egy iskola? Setényi János 2015 Mitől jó egy iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2015 Mi az hogy eredményes iskola? - Az iskola kimenete (output) megfelel a törvényi és szakmai elvárásoknak; - Az iskola pedagógiai hozzáadott értéke

Részletesebben

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma 7300 Komló, Alkotmány u. 2. OM azonosító: 201286 Telephely kódja: 013 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482367 E-mail:

Részletesebben

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS Az együttnevelés eredményei a többségi intézmények szemszögébıl, avagy miért van szükségünk az Egységes Módszertani Intézményekre? Készítette: Lırincsikné Kovács Olga

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ 2010. A magyar iskolai tehetséggondozásnak jelentős értékei vannak, ezzel Európa élvonalában vagyunk a nemzetközi értékelések alapján, de ahhoz, hogy

Részletesebben

a Gyermekekért Csányi Alapítvány ÉLETÚT Tehetséggondozó Program

a Gyermekekért Csányi Alapítvány ÉLETÚT Tehetséggondozó Program a Gyermekekért Csányi Alapítvány ÉLETÚT Tehetséggondozó Program Dr. Csányi Sándor 2005-ben magánvagyonából 1 milliárd forintos alaptőkével, létrehozta a Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítványt.

Részletesebben

Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Vályi Péter Szakképző Iskolai

Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Vályi Péter Szakképző Iskolai Tartalom A pályázat célja... 2 A pályázat részcéljai... 2 Az intézmények által vállalt megvalósítandó tevékenységek (fotók)... 2 Székhely Intézmény... 2 Bezerédj István Szakképző Iskolai Tagintézmény...

Részletesebben

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B OM azonosító: 201286 Telephely kód: 001 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482-367 E-mail: gimnazium@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu

Részletesebben

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / STORYLINE KERETTÖRTÉNET

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / STORYLINE KERETTÖRTÉNET XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 STORYLINE KERETTÖRTÉNET STORYLINE METHODE, KERETTÖRTÉNET MÓDSZER: Élményalapú, felfedeztető tanítási forma FORRÁSA,

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA EFOP-1.3.9-17 ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy összhangban az Európai Unió és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás irányelveivel

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon,

KÖZZÉTÉTELI LISTA Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, KÖZZÉTÉTELI LISTA Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 6900 Makó, Vásárhelyi

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA VARGA ATTILA Nevelési-oktatási programok fejlesztése

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

EFOP KERETÖSSZEG: 4,9 Mrd Ft. TÁMOGATANDÓ PÁLYÁZATOK SZÁMA: db

EFOP KERETÖSSZEG: 4,9 Mrd Ft. TÁMOGATANDÓ PÁLYÁZATOK SZÁMA: db EFOP-3.11.1-17 SZÜLŐ-SULI TANULÓK ISKOLAI ELŐMENETELÉNEK JAVÍTÁSA ÉS A KORAI LEMORZSOLÓDÁS VISSZASZORÍTÁSA AZ ISKOLA-CSALÁD EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRE ALAPOZOTT EGYÉNI FEJLESZTÉSEN KERESZTÜL PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születési neve: Mit nevezünk iskolai nak? Az iskolai egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam,

Részletesebben

MENTOROK. TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium

MENTOROK. TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium MENTOROK TÁMOP 3.4.1 Szent István Gimnázium mentor szó a következőket jelentheti: Mentór, Alkumusz fia Odüsszeia című epikus költeményben Télemakhosz atyai jóbarát A mai szóhasználatban egy olyan személyt

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése

A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyelet: a vezető mint pedagógus, a vezető mint vezető ellenőrzése A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Intézkedési terv a 2011-2012-es tanévre vonatkozóan, a 2010-2011-es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Dobó István Gimnázium 3300. Eger, Széchenyi út 19. Készült: 2011. június 30.

Részletesebben

Máltai Óvoda és Általános Iskola. Mentori rendszer 2013/2014

Máltai Óvoda és Általános Iskola. Mentori rendszer 2013/2014 Máltai Óvoda és Általános Iskola Mentori rendszer 2013/2014 A mentori rendszer bemutatása A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány, a Máltai Óvoda és Általános Iskola és a Befogadó falu Program

Részletesebben

Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy

Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0045 A referencia-intézmény definíciója

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához: A nevelő szakképzettsége / végzettsége.

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához: A nevelő szakképzettsége / végzettsége. Közzétételi lista A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 23. - a értelmében az Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola az alábbi adatokat, információkat honlapunkon is közzé tesszük: 1. A pedagógusok iskolai

Részletesebben

2016. január 1-je után érettségiz diákok kötelez en teljesítend 50 órás közösségi szolgálattal Arra is lehet

2016. január 1-je után érettségiz diákok kötelez en teljesítend 50 órás közösségi szolgálattal Arra is lehet Kedves Szülők! Az alábbiakban tájékoztatót olvashatnak a 2016. január 1-je után érettségiző középiskolai diákok által kötelezően teljesítendő 50 órás közösségi szolgálattal kapcsolatban. A Köznevelési

Részletesebben

PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Pályázati felhívás: TÁMOP 3.1.4-08/2-2009 pályázatról Kompetencia alapú oktatás, egyenlő esélyek - innovatív intézményekben

PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Pályázati felhívás: TÁMOP 3.1.4-08/2-2009 pályázatról Kompetencia alapú oktatás, egyenlő esélyek - innovatív intézményekben PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ Pályázati felhívás: TÁMOP 3.1.4-08/2-2009 pályázatról Kompetencia alapú oktatás, egyenlő esélyek - innovatív intézményekben Projekt címe: A körmendi Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda

Részletesebben

SZOLIDARITÁS ÉS SZERKEZETVÁLTÁS: Az informális intézmények szerepe a roma gyerekek. oktatásában

SZOLIDARITÁS ÉS SZERKEZETVÁLTÁS: Az informális intézmények szerepe a roma gyerekek. oktatásában SZOLIDARITÁS ÉS SZERKEZETVÁLTÁS: Az informális intézmények szerepe a roma gyerekek oktatásában Budapest, 2015. március 24. Stratégiai keretek - helyzetkép Oktatási rendszerünk nem képes megfelelő mértékben

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. melléklet a 152013. (II. 26.) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:

Részletesebben

Időszaki szakmai beszámoló

Időszaki szakmai beszámoló Időszaki szakmai beszámoló 2015. JANUÁR TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0055 azonosító számú A hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése a Földes Ferenc Gimnáziumban A teljesítés helye: Földes

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés Készítette: Gáthy Péterné Siófok, 2012. április 9. minőségügyi vezető 1 1. Tanulási környezet A telephelyi kérdőív kérdéseire adott válaszok alapján az épületünk jó állagú.

Részletesebben

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3. Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0102 PÁLYÁZÓ: Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület

Részletesebben

Önéletrajz. Név. Cseke Gábor Cím 3525, Miskolc, Csermely u. 27/a Telefon +36-20 5626323 Fax E-mail. discipula@freemail.hu Állampolgárság.

Önéletrajz. Név. Cseke Gábor Cím 3525, Miskolc, Csermely u. 27/a Telefon +36-20 5626323 Fax E-mail. discipula@freemail.hu Állampolgárság. Önéletrajz Név Cseke Gábor Cím 3525, Miskolc, Csermely u. 27/a Telefon +36-20 5626323 Fax E-mail discipula@freemail.hu Állampolgárság magyar Születési idő 1959. 01. 01. munkahelyek Időtartam (-tól -ig)

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához:

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához: Közzétételi lista A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 23. - a értelmében az Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola az alábbi adatokat, információkat honlapunkon is közzé tesszük: 1. A pedagógusok iskolai

Részletesebben

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév 2012. 2013. TEVÉKENYSÉG I I II I II III IV V VI VII VIII EREDMÉNYESSÉGI KRITÉRIUM ÉRINTETT ÉVFOLYAM(OK) Kapcsolatfelvétel a programban

Részletesebben

TANULÁS MAGATARTÁSKULTÚRA ÉLETVEZETÉS

TANULÁS MAGATARTÁSKULTÚRA ÉLETVEZETÉS TANULÁS MAGATARTÁSKULTÚRA ÉLETVEZETÉS Tapasztalatok tanoda-programok működéséről Előadó: Dr. Szakácsné Foki Katalin, elnök Iskolakultúráért Esélyteremtésért Egyesület Győr Iskolakultúráért-Esélyteremtésért

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: Anyja neve: Lakcímetartózkodási

Részletesebben

Milyen a jó iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2014.03.03. Kőbányai Pedagógiai Napok

Milyen a jó iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2014.03.03. Kőbányai Pedagógiai Napok Milyen a jó iskola? Setényi János setenyi@expanzio.hu 2014.03.03. Kőbányai Pedagógiai Napok Mi az hogy eredményes iskola? - Az iskola kimenete (output) megfelel a törvényi és szakmai elvárásoknak; - Az

Részletesebben

Készítette:Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes igazgató tanügyigazgatási-szakértő

Készítette:Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes igazgató tanügyigazgatási-szakértő A lelkesedés nagyon fontos a siker elérése érdekében, lelkesedni pedig csak olyan dolog iránt tud az ember, amit szeret is. Amikor hivatást választunk érdemes tehát figyelembe venni az érdeklődési területeinket,

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY CHILI ÉS MANGÓ INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉS AZ ÉLELMISZERIPAR JÖVŐBELI SZAKEMBEREI SZÁMÁRA

SAJTÓKÖZLEMÉNY CHILI ÉS MANGÓ INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉS AZ ÉLELMISZERIPAR JÖVŐBELI SZAKEMBEREI SZÁMÁRA 2015. 06. 22. Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola SAJTÓKÖZLEMÉNY CHILI ÉS MANGÓ INNOVATÍV ISKOLA FEJLESZTÉS AZ ÉLELMISZERIPAR JÖVŐBELI SZAKEMBEREI SZÁMÁRA TÁMOP 3.1.4.C 14-2015-0217 jelű projekt

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának BA képzésű tanterve alapján

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail: Ha igen SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely: Születési dátum (év, hó, nap): Anyja neve:

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI FOLYAMATSZABÁLYOZÁS

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI FOLYAMATSZABÁLYOZÁS E példány sorszáma :... MINŐSÉGFEJLESZTÉSI FOLYAMATSZABÁLYOZÁS REFERENCIAINTÉZMÉNYKÉNT TÖRTÉNŐ MŰKÖDÉS MF Készítette: Jóváhagyó: Csótár András igazgató Török Iván Dátum: 2012. 09. 01. Oldalszám: 1 1.0

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás Dr. Majoros Anna igazgatóhelyettes Erősségek Az intézet hírneve Nyitottság innovációra Vezetői

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Célok és megvalósításuk: 1. A kistérség tehetséges fiataljainak vagy tehetségígéreteinek felkutatása, adatbázis létrehozása,

Részletesebben

Az iskolánkban futó pályázatok

Az iskolánkban futó pályázatok Az iskolánkban futó pályázatok TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0507 - Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázat TÁMOP-3.3.8-12/2-2012-0059 -Esélyegyenlőségialapú fejlesztések támogatása a PetrovayGyörgy Katolikus

Részletesebben

Városi Művelődési Központ Rakamaz

Városi Művelődési Központ Rakamaz Városi Művelődési Központ Rakamaz TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0068 Élj a lehetőséggel Pályázati célok: A közoktatási rendszer hatékonyságának javítása a közművelődési intézmények bevonásával és eszközeivel A

Részletesebben

SZAKMAI ELLENŐRZÉSI RENDSZERE HASONLÍTSA ÖSSZE A SZAKTANÁCSADÁS ÉS A TANFELÜGYELET RENDSZERÉT

SZAKMAI ELLENŐRZÉSI RENDSZERE HASONLÍTSA ÖSSZE A SZAKTANÁCSADÁS ÉS A TANFELÜGYELET RENDSZERÉT ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA TANÁRKÉPZÉSI ÉS TUDÁSTECHNOLÓGIAI KAR A KÖZNEVELÉSI RENDSZER PEDAGÓGIAI, SZAKMAI ELLENŐRZÉSI RENDSZERE LSP_TK102G4. HASONLÍTSA ÖSSZE A SZAKTANÁCSADÁS ÉS A TANFELÜGYELET RENDSZERÉT

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást?

Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást? Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást? Tehetséggondozás gyakorlata konferencia Szolnok, 2013. május 30. Az NTP 2011-2012. évi cselekvési programjában támogatta: - a köznevelési

Részletesebben

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban Közoktatásvezetők V. Országos Konferenciája Pécs, 2010. szeptember 23. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke l_balogh@tigris.unideb.hu

Részletesebben

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól!

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény komplex szolgáltatásainak

Részletesebben

Jakabszállás Fülöpjakab Általános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája. Esélyegyenlőségi Program

Jakabszállás Fülöpjakab Általános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája. Esélyegyenlőségi Program Jakabszállás Fülöpjakab Általános Művelődési Központ Óvodája, Általános Iskolája Esélyegyenlőségi Program 1. Helyzetelemzés Jakabszállás Az iskola tanulóinak összlétszáma: 240 fő Halmozottan hátrányos

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM NAGYENYED http://www.bethlengabor.ro SZILÁGYI RÓBERT tanár műhelyvezető A Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból Mit kell tudni a Bethlen Gábor Kollégiumról? Óvodától posztliceális

Részletesebben

Tisztelt Oktató! Tisztelt Pedagógus Kolléga!

Tisztelt Oktató! Tisztelt Pedagógus Kolléga! Tisztelt Oktató! Tisztelt Pedagógus Kolléga! Az alábbi kérdőívben állításokat fogalmaztunk meg a pedagógusok, oktatók elégedettségére vonatkozóan. Örömünkre szolgálna, ha észrevételeivel, javaslataival

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése I.

A nevelés-oktatás tervezése I. A nevelés-oktatás tervezése I. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM TARTALOM A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓI... 2 MEGKÜLÖNBÖZTETŐ

Részletesebben

Az értékelés rendszere

Az értékelés rendszere Az értékelés rendszere Terület, szempont Információforrás Indikátorok Súlyozás. Adminisztráció Elvégzi a pedagógiai tevékenységéhez kapcsolódó ügyviteli tevékenységet. Haladási és értékelő napló vezetése;

Részletesebben