SAJTÓKÖZLEMÉNY. Kedves kollégánk! Alább küldjük a Dobbantó programindító anyagát: kommüniké háttéranyag. letölthető fotók, videók:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SAJTÓKÖZLEMÉNY. Kedves kollégánk! Alább küldjük a Dobbantó programindító anyagát: kommüniké háttéranyag. letölthető fotók, videók: www.dobbanto."

Átírás

1 SAJTÓKÖZLEMÉNY Kedves kollégánk! Alább küldjük a Dobbantó programindító anyagát: kommüniké háttéranyag + letölthető fotók, videók: Köszönjük közreműködését! Angelus Iván Szebegyinszki Judit

2 DOBBANTÓ - gondolatok az imateremben a sajtó képviselői számára 1. Ha kellő irányban és súllyal nyomjuk lefelé a DOBBANTÓt, nagyot lendít rajtunk. Ha jól egyensúlyozunk a levegőben, tudjuk hová akarunk érkezni, és a nagy ugrás után biztonságosan tudunk landolni sikerülni fog! Projektünk ilyen dobbantó. Nem a most létrejövő művek a fontosak, hanem az alkotás, a tanulás, az együttműködés, a szorgalom, az elmélyülés megtapasztalása, megélése. A felsőoktatás, az értelmiségivé válás nem követel különleges képességeket. Szinte bárki képes megszerezni az ehhez szükséges tudásanyagot, letenni a megfelelő vizsgákat ha ő maga akarja és akad, aki megmutassa az odavezető utat. A segítő csoport felkészülése, a legmotiváltabb tanulók és környezetük bevonása, a tanulási stratégiák, korrepetálás, mentorálás rendszerének beindítása, a projekt magját alkotó csoportos művészeti projektek beindítása, fejlesztése, a művek bemutatása, a projekt folyamatának művészi dokumentálása. Ezek lesznek az egyéves közös munka állomásai. 2. Olykor semmi nem sikerül, sehogy sem állnak össze a dolgok. Máskor meg minden halad simán a maga útján. Mindenki átélte már ezt is, azt is. De nem mindenki tudja, hogyan lehet kilépni a pech-szériából és hogyan lehet fenntartani a haladás lendületét. Pedig e nélkül nehéz igazán nagy utat megtenni. Márpedig nagy szüksége lesz erre a tudásra, annak, aki le akar térni a neki rendelt kényszerpályáról és kézbe akarja venni saját sorsának irányítását. mondja Angelus Iván, a program nyitó sajtótájékoztató meghirdetője. Az 1531 óta működő Sárospataki Református Kollégium imaterme ad helyet október 21-én hétfőn egy órától a tájékoztatónak. Több vonatkozásban is beszédes a helyszínválasztás. A kollégium viharos történetében is nagyszerű támogatók és kisszerű csatározások korszakai váltakoznak. A régió egyszerre helyszíne a hungarikum számba menő kulturális értékeknek és a legmélyebb egzisztenciális és kulturális nyomornak. És szimbóluma a hely annak is hogy mindezen vihartok közepette sem lehetetlen talpon maradni, fejlődni. 46 kelet-magyarországi középiskolás korú fiatal kap komoly lehetőséget arra, hogy egy teljes éven át a DOBBANTÓ című - EU-s és magyar pénzből működő - TÁMOP pályázat támogatásával személyesen kapjon meg minden segítséget a program mentoraitól.

3 A művészi alkotás kínjai és örömei, mély válságai és fényes csúcsteljesítményei közismert történetek. Több mint 40 éve járja a színházművészet rögös útjait a program kitalálója, vezetője Angelus Iván, a Budapest Kortárstánc Főiskola alapítója, rektora. Kezdetben színészként később táncosként és koreográfusként jutott neki ebből is abból is. Életútjának sajátossága, hogy kezdettől megosztotta tapasztalatait, tanította társait, később tanítványait, s közben folymatosan tanult tőlük maga is. Programvezető társai is ilyenek, iskolaalapítók és vezetők. Ritók Nóra a berettyóújfalusi Igazgyöngy, Csetneki József Sárospatakon az ArtÉrt alapítvány és iskola keretében ér el sikereket. Banka István Munkaiskolája Edelényben és környékén képes összefogni és fókuszálni a mozgósítható erőket. Ők és munkatársaik fogják hétről-hétre élettapasztalataikon alapuló személyes tanácsokkal segíteni a jelentkezők közül a programba bevont diákokat. A program két fő részből áll. Az egyik terepe az iskola, a másiké a helyi közösség. Aki tovább akar tanulni márpedig ez a pályázat közvetlen célja annak kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani. Korrepetálással, egyéni konzultációval segítjük ebben a tanulókat. A tudás már a végeredmény, a legfontosabb tanulnivaló a sikeres tanulási stratégiák elsajátítása. A hiányzások számának csökkenése és az osztályzatok javulása igazolja majd a közös munkát. Ennél is látványosabb eredményeket hozhat majd a közös művészi alkotás. Igazi kihívást jelent a megfogalmazott feladat: Olyan alkotói folyamatokra szövetkezzetek, melyek kézzelfogható tárgyakat eredményeznek de az illékony időben is megjelennek. Talányos, de megvalósítható. Kihívás, akár a rájuk váró élet. Épp ezt: a megoldhatatlan problémák megoldását, a kreativitást gyakoroljuk egy viszonylag kockázatmentes terepen: művészi alkotások létrehozásával. A 46 résztvevő legalább 100 művészeti projektje közt biztos akad majd kimagasló, melynek eredménye a szintén nagyon nehéz helyzetű táncfőiskola májusi, a budapesti Trafóban bemutatásra kerülő estjébe is beilleszthető lesz. De ennél is fontosabb az alkotók közvetlen környezetére gyakorolt hatás és még ennél is fontosabb a magukra az alkotókra gyakorolt hatás. Egy kudarcból pont annyit lehet tanulni, mint egy sikerből. Sőt! Ha a kudarcok nem törik derékba a szándékot, a feldolgozás, az okok, a kudarchoz vezető folyamatok elemzése a jövő sikereinek záloga lehet. Csak a közösség segítségével és csak a közösség érdekében lehetséges sérülések nélkül kikerülni a szellemi és testi nélkülözés közegéből. Ezért fontos, hogy a felsőoktatásba jutás által kiemelkedni vágyó fiatalok kezdettől a közösség segítségével és a közösség érdekében járjanak útjukon.

4 Zsákutca, ha az életüket új pályára állító fiatalok bármi ellenében fogalmazzák meg céljaikat. Legyen bár a közeg sokszor gyilkosan ellenséges, nem a harcra, nem a védekezésre és nem a támadásra hanem az értékteremtő alkotásra készülnek a következő egy évben. Aki a mai társadalom leghátrányosabb rétegeiből ki akar kerülni, annak be kell gyűjteni minden elérhető, fellelhető erőt és tudást. Mi, segítőik, magunk is nehézségekkel küzdő emberek, sajnos nem tudjuk ezt megadni. De tudunk segíteni abban, hogy ki-ki felkutassa, maga köré gyűjtse és céljainak szolgálatába állítsa a környezetében parlagon heverő csodálatos energiákat. vallja a program vezetője.

5 DOBBANTÓ BEVEZETŐ I. ELŐZETES HELYZETFELMÉRÉS, IGÉNYFELMÉRÉS, HÁTTÉRELEMZÉS II. SZAKMAI PROGRAM PÁLYÁZAT Továbbtanulást erősítő kezdeményezések támogatása TÁMOP B

6 DOBBANTÓ PÁLYÁZÓ Budapest Táncművészeti Szakközépiskola, Kortárs Művészeti Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Budapest Kortárstánc Főiskola Gyakorlóiskolája Új Előadóművészeti Alapítvány Dr. Angelus Iván H-1036 Budapest Perc utca 2. PARTNEREK IGAZGYÖNGY Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola L. Ritók Nóra 4100 Berettyóújfalu József Attila u ART ÉRT Művészeti Iskola 3950 Sárospatak, Kazinczy Ferenc út. 27. Csetneki József MUNKAISKOLA Alapítvány és Alapítványi Oktatási Központ Banka István 3780 Edelény, Bányász út 27/a

7 BEVEZETŐ Ha kellő irányban és súllyal nyomjuk lefelé a DOBBANTÓt, nagyot lendít rajtunk. Ha jól egyensúlyozunk a levegőben, tudjuk hová akarunk érkezni, és a nagy ugrás után biztonságosan tudunk landolni sikerülni fog! Projektünk ilyen dobbantó. Csoportmunka keretében, sok-sok segítséggel kipárnázva gyakoroljuk a nagy ugrást. Nem a most létrejövő művek a fontosak, hanem az alkotás, a tanulás, az együttműködés, a szorgalom, az elmélyülés megtapasztalása, megélése. Ilyen projektek révén segít motivált fiatalokat továbbtanuláshoz egy tapasztalt, fejlődésre is képes stáb. A felsőoktatás, az értelmiségivé válás nem követel különleges képességeket. Szinte bárki képes megszerezni az ehhez szükséges tudásanyagot, letenni a megfelelő vizsgákat ha ő maga akarja és akad, aki megmutassa az odavezető utat. A segítő csoport felkészülése, a legmotiváltabb tanulók és környezetük bevonása, a tanulási stratégiák, korrepetálás, mentorálás rendszerének beindítása, a projekt magját alkotó csoportos művészeti projektek beindítása, fejlesztése, a művek bemutatása, a projekt folyamatának művészi dokumentálása. Ezek lesznek az egyéves közös munka állomásai. Olyan világosan látjuk. Olyan nehéz közérthetően elmondani, leírni. Az alábbiakban megpróbáljuk.

8 I. ELŐZETES HELYZETFELMÉRÉS, IGÉNYFELMÉRÉS, HÁTTÉRELEMZÉS A pályázat célcsoportjába évfolyamába járó tanulók tartoznak, akik rászorulnak és jogosultak erre a támogatásra. Az előkészítési szakaszban a három helyszín körülményeinek maradéktalan ismeretével felvértezett partnerek elvégezték az Előzetes Igényfelmérést. Az alábbiakban a háttérelemzés főbb megállapításait közöljük. A Berettyóújfalun és környékén működő Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola 650 tanulójának 70%-a hátrányos helyzetű, 350 halmozottan hátrányos helyzetű szegregátumokban élő, roma gyermek. Számukra a művészet lehetőség arra, hogy egyéniségüket kifejezhessék, személyiségüket megerősíthessék, és képesek legyenek tehetségük kibontakoztatására. Külső segítség nélkül ez a tehetség elvész, sok esetben a tehetségcsíra fel sem fedeződik. Mert a rendszer nem képes azt a plusz támogatást nyújtani nekik, ami pótolja a szocializációs űrt. Az Igazgyöngy tárgyi és személyi feltételeivel képes erre. Felszerelt műhelyeink, szociálisan érzékeny pedagógusaink, és az alapítvány által SZOCIÁLIS ISKOLÁNAK nevezett esélyteremtő modell tapasztalatai jól illeszkednek jelen pályázat céljaihoz. A sárospataki kistérség népsűrűsége alacsony, népessége lassú fogyást mutat és a belföldi elvándorlás mértéke is jelentős, a megyei és regionális átlag többszöröse. A lakosság korösszetétele kedvezőtlen, 50 % körüli a 40 év felettiek részaránya. Kiemelt figyelmet kell szentelni annak, hogy a Sárospataki kistérségben a roma lakosok aránya igen magas, %, jelentős részük szegregáltan, külterületen él. Általában elmondható, hogy a továbbtanulási arány nagyon alacsony. A művészeti iskola és a református gimnázium együttműködésében több éve szerepel az érettségire felkészítés mint alapvető elem. A gimnáziumi kollégiumban történő elhelyezés és a művészeti képzés javarészt megoldást nyújt arra a jelentségre, amelyben felismerhető, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek tanulási motivációja kicsi, szocioökonómiai státuszukból eredően nem képesek beilleszkedni a tágabb közösségekbe, sokan tanulási nehézségekkel küzdenek. Sárospatakon elszigeteltség jellemzi a teljes iskolarendszert vertikális és horizontális irányban egyaránt. Azaz nem épülnek egymásra az egyes képzési szintek az alapfoktól a középiskolán át a felsőfokig, de a felsőfok sem ad megrendeléseket az alsóbb fokozatoknak, tekintve, hogy önmaguk sem rendelkeznek karakterisztikusan megfogalmazott hitvallással, vagy/és koncepcióval. Jól látszik - akár a pályázati partner AMI, akár a tervezett programban közreműködő nagy múltú református gimnázium felől nézzük - hogy korunk gyakorlati pedagógiájának sajnálatos velejárója, hogy a szunnyadó tehetségek gyakran észrevétlenül maradnak, így

9 nem kapják meg azt a segítséget, mely esetlegesen kiemelné őket hátrányos társadalmi pozícióikból. A tanórák időkeretei legalábbis nem mindig teszik ezt lehetővé. A tanórán túli fejlesztések is csak azokban az esetekben tekinthetők tehetségfejlesztésnek, ha azok alapos kiválasztási folyamat következményeként vonják be az érintett gyerekeket a munkába, hiszen nyilvánvalóan nem személyiségfejlesztő hatású egy kényszerített (pedagógus, vagy szülő által nem eltalált) fejlesztési irány. Az Art Ért Alapfokú Művészeti Iskola mintegy 8 éve foglalkozik hátrányos helyzetű gyerekek képzőművészeti és kézműves tehetséggondozásával. Természetesen székhelyén nem csak szociálisan érintett gyermekek segítésével foglalkozik, hanem olyan tehetséges fiatalokkal is, akik további felsőfokú tanulmányaikban preferálják a képzőművészetet. A 2004-től indított drámapedagógiai tagozat már az előadó-művészet irányában indított fejlesztéseket. Az iskola oktatói jelentős kortárs képzőművészeti ismerettel, valamint bizonyos népi mesterségek ügyében tárgyi, gyakorlati tudással rendelkeznek. Az iskola a 2012/2013-as tanévben 530 fő beiratkozott diákkal dolgozott. Több mint kétharmaduk hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, rossz szociális körülmények között élő gyermek. A gyerekek között jelentős számban találunk roma származású fiatalt. Azokon a településeken, ahol az iskola telephellyel rendelkezik, jellemzően nagy a roma lakosság aránya, de több országos sikeres program mellett az iskola vezetői is azt vallják, hogy a művészeti nevelés útján elérhető személyiségfejlesztés egy-egy kiemelkedő képességű gyereket társadalmi pozíciójában megerősíthet, s kellő munícióval útjára engedheti a felnőtté válás irányába. Az intézmény és oktatói kollektívája kiemelkedő eredményeket értek el a társadalmi szerepvállalás tekintetében. Sárospatakon és a város környékén szinte nincs olyan rendezvény, ahol ne jelennének meg az artértesek valamilyen játszóházzal, műsorral, vagy éppen kiállítással. Ezek a megjelenések többnyire ingyenes felvállalások, társadalmi munkák. A mi tevékenységünk a vidámság és gondoskodás olyan keveréke, amelyben a tudás ráragad mindenkire. És a tudásvágy is! Edelény népessége 37 ezer főt tesz ki. 25% a 018 évesek aránya. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek száma: 5519 fő. A halmozottan hátrányos helyzetű iskolai tanulók száma összesen 1677 fő, akik a tanulók 45,1 százalékát teszik ki kistérségi szinten. A gyerekek kulturális helyzete rendkívül rossz. Csak a nagyobb városokban van pl.: könyvtár; mozi, színház csak a megyeszékhelyen. A továbbtanulási mutatók rendkívül kedvezőtlenek. Az általános iskolás korú tanulók átlag 75%-a tanul tovább alacsony színvonalú szakiskolai

10 képzésben, míg érettségit adó iskolában csak 20%. Felsőfokúra nincs adatunk. A szakképzés kitűzött célja: a munkára nevelés mellett egy vagy több szakma elsajátítása. Az iskola szakirányultsága az induló évben (1998/99) még az agrár szakmaterületre való pályaorientáció volt, melynek eredményeként a 2000/2001-es tanévben a 10. osztály elvégzése után Dísznövénytermelői szakmunkás bizonyítványt kapott 6 tanuló. Edelényben ez egyedülálló dolog volt akkor. Pályázatokon nyertes programok ideje alatt a jelentkezők, résztvevők létszáma bizonyítja az igényt. Jelenleg sajnos ez az egyetlen lehetőség is egyben. Az előzetes igényfelmérés eredményét érzékletesen mutatja be az edelényi pedagógusok összefoglalója: Gyermekeink túlnyomó többsége hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. Előnyükre szolgál, hogy többcélú intézményként sokuk életét már az óvodától nyomon követhetjük. Egy-egy családból többen is járnak intézményünkbe, illetve volt tanítványaink szeretettel bízzák ránk gyermekeiket. Elsősorban nevelési feladatok hárulnak ránk, ezt követik az oktatási feladatok. Ahhoz, hogy eredményes munkát végezhessünk, ismerni kell a gyerekek családi környezetét, ahonnan az első élményt szerzik. Szokásaik, életszemléletük meghatározó lehet a további életükre is, ha nem látnak más példát maguk előtt, és fel nem fedezik saját képességeiket. Ehhez nyújthat segítséget a pedagógus, vagy egy megfelelő szakember. A szűkebb közösség hatása sokkal erősebb, mint a külső környezeti hatás. A gyereken keresztül belopódzhatunk a szülők szívébe, kell, hogy élvezzük bizalmukat, és ők is bizalommal fordulhassanak hozzánk. A szülői házzal való kapcsolattartás nélkül nehezebben boldogulnánk. Nem tudnánk kirándulni, táborozni, és egyáltalán sehová nem vihetnénk a gyerekeket, ha a szülők nem bíznának meg bennünk. Nem szívesen engedték őket, főleg, ha több napra utaztunk. Ez volt a múlt. Ma már büszke az a család, akinek a gyerekét bármilyen kirándulás, pályázat, verseny, esetleg műsor keretében magunkkal visszük, még külföldre is szívesen engedik. Nem célunk, hogy megváltoztassuk életüket, sőt arra törekszünk, hogy hagyományaikat őrizzék, hiszen roma gyerekekről van szó. Szeretnénk megmutatni, más lehetőségeik is vannak. A szülők többsége alacsony iskolai végzettségű, ezért a tanulásban nem tudnak segítséget nyújtani gyermekeik számára. Ránk hárul a feladat, hogy ezt a problémát megoldjuk. Lehetőség van egyéni fejlesztésre, felzárkóztatásra azok számára, akik valamilyen lemaradással, hátránnyal küzdenek. Van, aki sporttevékenységben találja meg örömét, és komoly munkát fektet abba, hogy ezt siker koronázza. Egyesek a színek, formák világában bontakoztatják, fejezik ki érzelmeiket. Kreativitásuk a foglalkozások alkalmával megnyilvánul. Az ünnepi műsorokra való felkészülés összetettebb feladat (vers, próza, zene, ének, tánc). Fontos az irányító tanár szerepe, aki megfelelő módon tud motiválni, hiszen a mi gyerekeink sokszor igen kevés önbizalommal rendelkeznek. A siker nemcsak az egyén számára fontos, hanem a közösség számára is. Sokan így kapnak kedvet, hogy megmutassák rejtett tehetségüket. A különböző szakkörök, melyeket a gyerekek érdeklődése alapján állítottunk össze, nem kötelező jellegűek. Vetélkedőkre, kulturális bemutatókra készülhetnek fel, legyen az tantárgyi, sport vagy művészeti jellegű. Ugyancsak képességeik kibontakozását segítjük a különböző pályázatokkal, hiszen hiába rendelkezünk az emberi erőforrással, ha eszközünk nincs hozzá. Így működik a zenei tehetséggondozás, melyben a pályázati pénzből megvásárolt hangszerek mindig jó kezekbe kerülnek. Nemcsak a segítő tanár, hanem egymás tanácsait is meghallgatják. Sokszor önszorgalomból is gyakorolnak. Tánckultúrájuk elég szegényes, de nyitottak más kultúrák táncainak elsajátítására, ha megfelelő ember veszi őket kézbe. A versenyeken való részvétel, arra is jó, hogy felfedezzék saját értékeiket és önbizalmat nyerjenek, főleg ha sikeres a szereplés. A közös érdek összekovácsolja a közösséget. Tudatosítani kell, hogy mindenki más-más képességekkel rendelkezik, attól lesz még értékesebb ember, ha a vele született adottságokat megpróbálja tovább fejleszteni és ezt másoknak is megmutatni, örömöt szerezni. Egyre nagyobb önállóságra, kezdeményezőkészségre is van példa. A fiatalok szerveznek felvilágosító előadásokat, amire a pedagógusok köréből kérnek fel előadót.

11 Nehézségeink közé tartozik, ha olyan gyerekeket veszünk a szárnyaink alá, akik a megyeszékhelytől messzebbre még nem utaztak. A kirándulással, táboroztatással reméljük sikerül hozzájárulni, hogy»felfedezzék a világot«.

12 II. SZAKMAI PROGRAM Az igényfelmérés megállapításaihoz igazodva az alábbi szakmai programot kívánjuk megvalósítani. A négy intézmény együttműködése keretében mindenkinek van mit tanulnia a másiktól. A területi intézmények több évtizedes áldozatos munkájuk tapasztalatait, hozzák a programba, míg a koordináló intézmény a más területen sikeresnek bizonyult hatékony módszerek implantációjával segít a programba bevont tanulókon, maga is tanulva ezáltal. Jó példa erre a pályázat által is előírt tanulóbarát környezet kialakítása terén elért barátságos közeg megléte. A Budapest Tánciskola - azáltal, hogy nem egy hagyományos iskola bázisán jött létre - az együttműködés keretében gyakorlati tapasztalatokkal tud szolgálni a befogadó iskolai környezet kialakításra vonatkozólag. Számtalan apró gesztus: tárgy, térelrendezés (pl. a tantermi asztalok átrendezhetősége), növény, sugározza, hogy ezen a helyen más emberi - viszonyok uralkodnak. Az egyik tanterem pl. egyben könyvtár, a másik egyben jelmeztár, társalgó, zenei próbák helyszíne, A célcsoportba tartozó tanulók iskolai sikerességét elősegítő, befogadó szemléletet közvetítő, a tanulók szükségleteit figyelembe vevő, differenciáló pedagógiai módszerek alkalmazása is több évtizedes napi gyakorlat mind a négy intézetben. A különbségek, egyezések megismerése még tudatosabbá és hatékonyabbá teszi a nőtt módszerek alkalmazásának eredményességét. A tanulócsoportok heterogén jellege a tanulók egyéniségének megismerése és ezen igényekhez való igazodás által hátrányból előnnyé formálható. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola nemzetközileg jegyzett gyermek képzőművészeti műhely. Tanítványaink évente díjat hoznak el hazai és nemzetközi gyermekrajzpályázatokról. Iskolánk művészetoktatási intézményként sajátos modellt dolgozott ki, amely minden gyermek számára hasznos, különösen alkalmas azonban a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására, integrációjára.

13 Alapfeltevésünk, hogy a művészeti nevelésen keresztül hatékonyan fejleszthetők az intellektuális képességek, az összes kompetencia, az egész személyiség. Módszereink ezáltal nem csupán a művészeti nevelésben használható módszerek, hanem bármely műveltségterületen, bármely tantárgy oktatásának területén alkalmazhatók. Módszertani innovációink, jó gyakorlataink sikerét 13 módszertani könyv, tankönyv, évente egyre több kiállítás, bemutató, tanár továbbképzési program jelzi itthon és külföldön egyaránt. Rendszeres résztvevői vagyunk a művészeti neveléssel és esélyteremtéssel foglalkozó konferenciáknak, workshopoknak is. Iskolánk kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír. A továbbtanulást segítésében együttműködünk régi partnerünkkel, a debreceni Medgyessy gimnáziummal és más közoktatási intézményekkel.

14 A helyi pedagógiai programok eleve tartalmazzák illetve átdolgozásuk lehetővé teszi, hogy az adott iskola által kifejlesztett vagy átvett, az egyéni tanulói igényekre reagáló újszerű tanulási útvonalat biztosító gyakorlat jól működjön. Az intézményekben dolgozó pedagógusok és a pedagógiai munkát segítő alkalmazottak, fejlesztő pedagógusok, pedagógiai asszisztensek korrepetáló tanárok, orvosok, pszichológusok és a jelen pályázat központjába helyezett segítő mentorok a tanulmányi előrehaladás, valamint az iskolában való bennmaradás elősegítése érdekében együttesen tevékenykednek. A Budapest Táncművészeti Szakközépiskola kiforrott napi gyakorlata a jól körvonalazott rendszerben, szigorú határidőkkel sikeresen működő mentori rendszer. A DOBBANTÓ projektben a mentor személyében fókuszált segítő gondolat két szinten is megnyilvánul. Hiszen mentori segítséget kap a diákokon kívül minden felnőtt szakember is. A mentori folyamat állomásai a Budapest Tánciskolában: Féléves munkaterv Megvitatása, jóváhagyása Folyamatos személyre szóló véleményezés a szaktanárok részéről Folyamatos mentori segítség Féléves tanári visszajelzés Féléves diák összefoglaló A tanári visszajelzés, diák, összefoglaló alapján készített mentori tanácsok Munkaterv az új periódusra A diákok írásos minősítését kiegészíti az évente egyszeri tanár-értékelés, melynek keretében a diákok egyénileg vagy csoportosan írnak tanáraiknak tanáraikról. Természetesen ez a rendszer több év alatt válthatott működő hagyománnyá. Mechanikus átvétele lehetetlen, tapasztalatainak hasznosítása megsokszorozhatja a tanulók és segítőik hatékonyságát. A cél érdekében felhasználunk minden helyi és átvett sikeres gyakorlatot. Az Igazgyöngy AMI tudomásunk szerint az egyetlen szöveges értékelést folytató alapfokú művészeti iskola. Pedagógiai munkánkban és értékelésünkben is nagy hangsúlyt fektetünk

15 a komplexitásra és a szociális kompetenciák (személyes és társas kompetenciák fejlesztésére). Az egyéni fejlesztések, a differenciálás, a családi kapcsolattartás, az oktatáshoz csatlakozó szociális munka mind a tehetséggondozást, esélyteremtést szolgálja. A gyerekek képességeit figyelembe véve egyéni, differenciált és csoportmunkában, kooperatív technikával dolgozunk, az egyén haladási ütemét, a tantárgyi követelményeket szem előtt tartva. Nagy hangsúlyt fektetünk a szociális kompetenciák fejlesztésére. Edelényben lehetőséget teremtettünk diákotthoni elhelyezésre is szociálisan rászorult gyermekek számára. Sajnos kevés a férőhelyünk, sokkal többre lenne szükség. Az intézmények közti kapcsolatok megerősítése pályázatunk egyik fontos pillére. A workshopok, közös alkotáshoz kapcsolódó és improvizációs találkozók, kiterjednek a diákokra és a felnőtt csoportra egyaránt. Projektünk egyik fő vonása az intézmények pedagógusai közötti elmélyült kommunikáció, melynek keretében megismerjük egymás körülményeit. Ezt a tartalmi kommunikációt szolgálja a projektet vezető négy pedagógus a projekt részleteit kidolgozó kétszer két napos interaktív műhelymunkája, konzultációja. A munkamódszer protokolljának pontosítását és közös élmények átélését célozza a projekt összes munkatársának nyitó és záró műhelytalálkozója. Ezek az intenzív együttlétek gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszik az együttműködés 1 éves időszakát. A diákok alkotói tevékenységét az alábbi vázlat szerint indítjuk be természetesen teret adva esetleges életszerű fejlesztéseknek: Fontos, hogy a tanult módszerek a sikerek transzferálhatóak legyenek az területeire. A mentorokkal folytatott beszélgetésekben rá kell mutatni, hogy módszerek sikeresek az élet más területein is. A tanult módszerek megfelelően továbbadása a családok, barátok, osztálytársak körében megsokszorozza hatékonyságát. Ráadásul tanítva tanulunk a leghatékonyabban. élet más a sikeres tapintatos a projekt A művészeti projektek bemutatása alkalmat teremt, hogy a diákok is megismerhessék egymás intézményeit, szellemét, tárgyi világát. Programunk része: együttműködő partnerek felkutatása és együttműködés kereteinek kialakítása és fenntartása (pl. középiskolák, szakiskolák, általános iskolák, civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, felsőoktatási intézmények, roma szakkollégium, munkaerő-piaci szereplők, Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok és Módszertani Központok) bevonásával. Megjegyezzük, hogy elsősorban emberek: személyek és közösségek együttműködésére számítunk, csak ezek függvényében vesszük fel a kapcsolatot az erre nyitott felsőoktatási, szakkollégiumi és más intézményekkel. A pályázat által helyesen megkövetelt tanulóbarát környezet kialakítása a pályázati dokumentáció 15. számú mellékletében foglaltak szerint intézményeink erőssége.

16 Belépve a Budapest Tánciskolába a vendég rögtön érzi, hogy barátságos helyre érkezett. Az edelényi kollégák kiemelik: Erősségeink közé tartozik a szülői házzal való kapcsolattartás, a nyitottság. A környezetet úgy alakítjuk, hogy otthonos legyen, ezzel is igényességre neveljük őket. Olyan programokat szervezünk, amelyek segítenek abban, hogy több mindent megtudjanak a környező világról (mozi-, színházlátogatás, kirándulások, táborok). Több külföldi partnerrel tartunk kapcsolatot, hol ők látogatnak el hozzánk, hol mi megyünk hozzájuk. Ez serkenti az idegen nyelv tanulását. A délutáni szabadon választható foglalkozásokon egyre több gyerek találja meg számítását, bontakoztatja ki képességeit, közben új dolgokat tanul, hasznosan tölti szabadidejét. Néha sikerül híres embert, egy-egy előadót meghívni az iskolába. Legfontosabb véleményem szerint a személyes példamutatás. Legyek tanár, vagy szülő, vagy barát, vagy mentor, ahogy a helyzet kívánja, de el kell érnem, hogy a gyerek bizalommal forduljon hozzám. Tekintettel a roma tanulók magas arányára nagy hangsúlyt kell fektetnünk a roma önkormányzatokkal való együttműködésre. Ezek a kapcsolatok eddig is segítették munkánkat, de a pályázat segítségével, elsősorban a tanulók kiválasztásában, a közös rendezvények szervezésében, és az egész folyamat monitorozásában, értékelésében lesz módunk együttműködni a nemzetiségi önkormányzatokkal, és más, e téren működő szervezetekkel. Nem először esik szó e pályázatban a négy intézmény napi gyakorlata alapján és a Budapest Tánciskola módszertani segítségével megvalósuló - a diák után és mellett közvetlenül - programunk főszereplőjét a mentort középpontba helyező gyakorlatról. E kapcsolat keretében a területenként 3 illetve Berettyóújfalun 4 mentor hetente 2*45 percben konzultál az erre rászoruló illetve az ezt kérő diákokkal. A mentori kapcsolat lényege, hogy csak akkor működik, ha a konzultációk kezdeményezője a diák. A szülő, a szaktanár, az osztálytárs, a barát, az alkotó csoport tagja bíztathatja erre a tanulót, de a kezdeményezésnek a tanács/segítség kérőjétől kell származnia. A mentor saját élettapasztalatára támaszkodva nem segíthet közvetlenül, hanem irányt

17 mutathat, hogyan tud az útján elakadt tanuló mégis továbbhaladni. Adott esetben tovább vagy visszautalja a diákot, hogy a megoldást saját maga, környezete köreiben keresse, esetleg valóban orvosi, pszichológiai segítségre van szükség. Megfelelő edzést, mozgást, önálló vagy csoportos tréninget javasolhat. A mentori tanács nem csodaszer, hanem megoldási kísérletre tett bíztatás. A három területen mentori feladatok ellátását vállaló kollégák szakmai múltjának részeltes bemutatása a szabályosan mellékelt CV-kben található. Néhány példa, miért várható, hogy munkájuk eredményes lesz: Török Zita hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozik, pályája kezdete óta. Nemcsak az általános iskolában, hanem középiskolában is tanít. Érti a szociokulturális környezet meghatározó szerepét a gyerekek fejlődésében. Lisztes Ferenc tapasztalt pedagógus. Az alapozó tevékenységeket különösen fontosnak tartja, valamint azt, hogy bizalmi viszonyban, jó példát adva segítse a gyerekeket. Szociális érzékenysége és következetessége az erőssége. Veress Tamás, a kezdetektől hátrányos helyzetű gyerekekkel foglakozik. Különösen tapasztalt a családi kapcsolattartásban, a családi támogatottság kialakításában. Érzékeny, megértő, bizalmi légkört könnyen teremtő pedagógus. L. Ritók Nóra számos innovációt kidolgozó pedagógus, aki az integrált nevelés elkötelezett híve, számos területen dolgozik, a napi pedagógiai tevékenységen át a szociális munkáig, a módszertani fejlesztésektől a döntéshozói nyomásgyakorlásig. A Budapest Tánciskola pedagógiai és segítő munkatársai - pszichológus, orvos, zenetanár, táncpedagógus, tapasztalt közismereti és felsőoktatási szakember mentorként vesznek részt a munkában. Elsősorban a felnőtt stáb tagjait segítik de igény szerint találkoznak a helyi tanulócsoportokkal is. Személyes kvalitásaik kooperációs formák. - és tapasztalatuk hatékonyságát megsokszorozzák az alábbi Saját élményű többnapos workshop szokott környezetüktől eltérő miliőben. Határozott mentori protokoll a kötelező, lehet, tilos egyértelmű meghatározásával Rendszeres csoportos eset megbeszélések Rendszeres és szükség szerint alkalmi vezetőmentori szupervízió Ezek a formák lényegében ugyanazt a mentori segítséget adják meg nekik, amit ők a diákoknak. Tapasztalataink alapján hasznosnak és szükségesnek ítéljük, hogy a pályázat előírásait is figyelembe véve esetünkben a mentorok segítségével a diákok a bemeneti kompetenciák és/vagy részképességek közös felmérésén alapuló egyéni fejlesztési terveket

18 készítsenek és az abban meghatározott feladatok mentén az előrehaladást rendszeres értékeljék. A fejlesztésben résztvevő tanulók egyéni haladási naplói a tanulás és az alkotómunka során megélt tapasztalatokat - negatívnak vagy pozitívnak bizonyult stratégiákat szimultán dokumentálják. A reflektivitás által az elért rész eredmények az élet más területei re is transzponálhatóvá, fenntarthatóvá válnak. Nem gondoljuk, hogy a művészeti projektek során szerzett élmények pótolják vagy kiváltják a hagyományos iskolai tanulást. Ellenkezőleg. Azt gondoljuk, hogy a szabadon végzett csoportmunka által szerzett módszertani tudás szárnyakat adhat a korábban rossz hatékonysággal végzett tanulás megkönnyítéséhez. Az alapkészségek fejlesztése, a közoktatási intézményben is oktatott tantárgyak tekintetében folytatott tantárgyi fejlesztés, a részképességek, és kompetenciák fejlesztése így különösen a szövegértés, szövegalkotás, matematikai, idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése és/vagy IKT kompetenciák fejlesztése, a tanulás tanulása, az önismeret, önértékelés tanulása, a szociális kompetenciák megszerzése - szükség esetén korrepetitor/szaktanár bevonásával, képessé teszi majd a programban résztvevők legjobbjait, hogy felülemelkedve saját magukon, kiemelkedjenek környezetükből és a továbbtanulás útján elérjék céljaikat: Az Edelényiek szerint: az iskolai tanulásban segít, ha ismerjük a gyerek szociális hátterét, ha tudjuk milyen nehézségekkel, problémákkal küzd. Ha tudunk, segítünk, vagy a megfelelő forrásokat megkeressük, akik ebben kompetensek. Családlátogatások, egyéni foglalkozások, délutáni szabadidős tevékenységek, kirándulások, színházlátogatások hozzájuttatják ahhoz, hogy a hátrányokat sikeresen leküzdjék. Ezek motiváló erőként is hatnak. Konkrét példát tudok említeni a közelmúltból. Edelényben zenélni vágyó fiatalok kis csapatot alakítottak, megfelelő szakemberek segítségével. Olyan szintre fejlődtek, hogy büszkén állhattak ki társaik elé zenélni (iskola zenekar). Megtapasztalhatták az együttes munka örömét, megtanulták, hogy ez csak abban az esetben működik, ha odafigyelnek egymásra, ha kitartóak. Rájöttek, hogy kitartással bármit elérhetnek, ha akarnak. Nem szabad az első problémánál feladni, meg kell oldani. A pontosság, a kitartás, egymásra figyelés, önzetlenség a tanulmányi munkájukban is megnyilvánult. Ha türelmesek vagyunk, megtaláljuk a kulcsot a vágyaik kapujához, boldogabb emberekké válhatnak. Tanulni, haladni az tud, aki jelen van. Ha csak fizikai valójában van ott, de lényegében nem - az hiábavaló. A napi feladatokra felkészült, kipihent diákokkal lehet haladni. A fertőző betegen és/vagy fáradtan és/vagy éhesen az iskolában kornyadozó gyerekekkel reménytelen a közös munka. El kell érni, hogy az iskolában és a szabad alkotótevékenységek során érdemi munka folyjék. Meg kell tanulni pihenni, egészségesen élni, koncentrálni. Az adott körülmények függvényében és a lehetőségekhez mérten. Épp az ismert nehézségek miatt.

19 Tehát feltétlen cél az igazolatlan hiányzások számának pályázati limit alá történő csökkentése a bevontak körében, de úgy hogy az ne a statisztikai mutatók nyomása, hanem a józanész, és egyre inkább a tanulók saját józan eszének, mérlegelésének következménye legyen. A program stábja jól tudja, hogy a családdal való rendszeres kapcsolattartás döntő jelentőségű. A tanévenként legalább három alkalommal történő családlátogatás néha kevés, legtöbbször elég, ritka esetben akár sok is lehet. Szükség szerint ütemezzük. A DOBBANTÓ program hatékonyságának fő erőssége, hogy a pedagógia történet nagy hagyományait követve a közösség- és kapcsolatépítő tevékenységeket, valamint a tanulási motivációt erősítő tevékenységek támogatását helyezi a tevékenység centrumába. Nyűglődés helyett alkotás. Erőlködés helyett erő. A sebek, kudarcok mutogatása helyett a sikerek útján haladás. Közösségépítő és kapcsolatépítést elősegítő tevékenységek szervezünk a diákoknak: Mivel a hátrány egyik fő oka, hogy az intézmények körzetében viszonylag kevés a sikeres életutat felmutatni képes példák száma (munkaerő -piaci szereplők, nehéz helyzetből magukat felküzdő személyek, felsőoktatásban tanuló hallgatók) különösen fontos ezek felkutatása és bevonása. Ugyanilyen fontos, hogy a program biztosítsa külső vendégek fogadását. A program résztvevőinek igényei alapján meghívott vendégek, a diákok és a stáb tagjai oldott formában töltsenek el egyegy napot olyan karizmatikus személyek társaságában, mint pl. az alábbiak. Benyák András - edző Farkas Zoltán Batyu néptánc pedagógus Hód Adrienn - táncos, koreográfus Kovács Erzsébet pedagógus Kovács Ferenc Öcsi - zenész, kendó edző Mérei Zsuzsa - pszichológus Roskó Gábor - festő A tanulmányi kirándulások, intézményi nyílt napokon, információs napokon történő részvétel is hosszú időre adhat erőt a hétköznapokhoz. A művészeti projektek meghatározott protokoll szerinti lebonyolítása alkotja a program fő erővonalát. Koncepciónk lényege, hogy a viszonylag kockázatmentes művészeti alkotás keretei között önkéntesen választott, mobil csoportok keretében tanuljuk az együttműködés sikeres stratégiáit. A - segítségünkkel - közös alkotómunkát végző tanulók apró sikerei bátrabbá, kitartóbbá, törekvőbbé teszi őket az iskolai tanulásban is. A tanulásban is megjelenő sikerek lépcsein segíti őket felfelé a korrepetáló tanárok munkája.

20 A mentorálás során megfordul a szokásos felnőtt-gyermek, tanár-diák viszony. A mentor nem mint számonkérő, hanem mint segítő jelenik. Ez a viszony megsokszorozza a segítség hatékonyságát. Hitelessé, a gyermekek számára elfogadhatóvá azáltal válik a felnőtt csoport segítő munkája, hogy ki-ki a projekt megvalósítása során maga is találkozik és - a projekt vezetők segítségével, a felnőtt csoport támogatásával megküzd saját nehézségeivel. Ezáltal lesz képes maga is sikeresen, frusztrációk nélkül segíteni másokon. Tehát: 1. Önálló csoportmunka, újszerű művészeti területen 2. Korrepetálás 3. Mentorálás 4. A projektben részt vevő felnőttek önfejlesztő munkája 1. A projektek megvalósításában a 3-5 fős csoportok önállóan dolgoznak, de bármikor segítséget kaphatnak mentoraiktól. Minden mentor 5-5 gyermekkel foglalkozik, de a területenként tanuló csoportválasztásának nincs összefüggése a mentori csoportokkal. E nem könnyű feladat ellátásában rendszeres segítséget kapnak a területi vezetőktől és a szakmai vezetőktől. A folyamat kitüntetett pontjain több napos, saját élményt adó workshop készíti fel őket munkájukra. A cselekvési ív részleteinek pontos megfogalmazása, megélése, a kudarcok feldolgozásának képessége, a siker sikerként történő megélésének képessége segíti, a projektek egyre sikeresebb megvalósítását. E folyamat kihagyhatatlan állomásai: Motiváció, alternatív tervek megfogalmazása Az első terv kiválasztása, megvalósítása, sikerek, kudarcok közös elemzése Második terv tapasztalatok alapján történő megfogalmazása, sikeresebb cselekvési tervek, stratégiák kialakítása eredmények elemzése Harmadik terv kialakítása megvalósítása A három projekt egyikének kiválasztása vagy egy a három keverékéből egy negyedik megalkotása Az egész éves közös munka eredményének adekvát keretek között történő bemutatása, elemzése, a sikerek mély megélése Fontos, hogy a tanult módszerek a sikerek transzferálhatóak legyenek az területeire. A mentorokkal folytatott beszélgetésekben rá kell mutatni, hogy módszerek sikeresek az élet más területein is. A tanult módszerek megfelelően továbbadása a családok, barátok, osztálytársak körében megsokszorozza hatékonyságát. Ráadásul tanítva tanulunk a leghatékonyabban. élet más a sikeres tapintatos a projekt 2. A korrepetitoroknak a mentorok és a területi vezetők adnak heti rendszerességű szupervíziós segítséget. A szigorúan szaktanári segítség ezáltal válik egyben pedagógiai hatóerővé. 3. A mentorok szerepe centrális jelentőségű. Az ő hatékonyságukon áll vagy bukik a projekt sikere. Sorsok alakulhatnak egy pozitív vagy egy negatív forgatókönyv szerint. Ehhez a legalább havi rendszerességgel megtartott esetmegbeszélések alkalmával kell megadni minden lehető segítséget munkájukhoz. Hatékony formája lehet ennek ha ezt a mentori csoport igényli a csoportos és egyéni szupervíziós beszélgetések váltogatása. E formák kiválasztása a területi vezető felelőssége. 4. Az aszimmetrikus viszonyok torzítják a személyközi kapcsolatokat. Ezért fontos, hogy a projekt felnőttjeinek legyen módja átélni a a projektben részt vevő gyerekek helyzetét. Más szóval maguk is csoportmunka keretében fejlesszék saját személyiségüket. Ennek lehetőségét teremtik meg a projekt szakmai vezetője és projektmenedzsere által vezetett saját élményű workshopok.

A keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

A keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény A keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A 2014. Tartalom Az iskola adatai...

Részletesebben

Budapest, 2012. június 30. - 1 -

Budapest, 2012. június 30. - 1 - Budapest, 2012. június 30. - 1 - Pedagógiai program Általános adatok 1. Az iskola neve: Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2. Az iskola fenntartója: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Részletesebben

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához.

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához. 1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.1.1-11/1/A és TÁMOP-5.1.1-11/1/B 1 Tartalom 1. Általános

Részletesebben

Integrált Pedagógiai Rendszer

Integrált Pedagógiai Rendszer A Csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda Széchenyi István Körzeti Általános Iskolája Integrált Pedagógiai Rendszer A Csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda Pedagógiai Programjának 10/8. sz.

Részletesebben

SZIVÁRVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. A 2011/2012-es tanévtől. felmenő rendszerben bevezetett évfolyamokra vonatkozóan

SZIVÁRVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. A 2011/2012-es tanévtől. felmenő rendszerben bevezetett évfolyamokra vonatkozóan SZIVÁRVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A 2011/2012-es tanévtől felmenő rendszerben bevezetett évfolyamokra vonatkozóan Készítette: Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató Felülvizsgálat dátuma:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2010

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2010 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2010 Tartalomjegyzék I. BEVEZETÉS... 3 1. Az intézmény adatai... 3 II. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1. Pedagógiai alapelvek, célok, feladatok, eszközök, eljárások... 4 2. Személyiségfejlesztéssel

Részletesebben

2013. SÁGÚJFALU PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítások KÖRZETI ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA

2013. SÁGÚJFALU PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítások KÖRZETI ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA SÁGÚJFALU KÖRZETI ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. Módosítások 2006. IPR beépítése 2007. Kompetencia alapú oktatás beépítése 2008. nem szakrendszerű

Részletesebben

SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 2300 RÁCKEVE, SZENT ISTVÁN TÉR 22. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 2300 RÁCKEVE, SZENT ISTVÁN TÉR 22. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 2300 RÁCKEVE, SZENT ISTVÁN TÉR 22. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Tartalomjegyzék I. Hivatalos adatok... 3 II. Bevezető rész... 4 1. A pedagógiai program törvényi háttere

Részletesebben

Kölcsey Ferenc Általános Iskola -1- Pedagógiai Program

Kölcsey Ferenc Általános Iskola -1- Pedagógiai Program BEVEZETŐ... 2 ISKOLÁNK BEMUTATÁSA... 3 Küldetésnyilatkozatunk:... 3 Iskolánk adottságai, legfontosabb jellemzői:... 4 A.) NEVELÉSI PROGRAM... 9 I. Pedagógiai alapelveink... 9 II. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

Készítette: Ráczné Váradi Éva igazgató intézményegység-vezetők szakmai munkaközösségvezetők és a nevelőtestület

Készítette: Ráczné Váradi Éva igazgató intézményegység-vezetők szakmai munkaközösségvezetők és a nevelőtestület Szerencs, 2013.03.25. Készítette: Ráczné Váradi Éva igazgató intézményegység-vezetők szakmai munkaközösségvezetők és a nevelőtestület 1 Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni,

Részletesebben

TAPOLCSÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

TAPOLCSÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 1 TAPOLCSÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KOLLÉGIUM KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014 Tartalomjegyzék 2 1. Bevezető (helyzetelemzés) 2. Helyzetfeltárás. A működéssel kapcsolatos belső feltételrendszer bemutatása

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 2. oldal Előszó: Iskolánk arculata 4. oldal 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eljárásai, eszközei 6. oldal

Részletesebben

KÓS KÁROLY SZAKKÉPZŐ ISKOLA 2030 ÉRD, ERCSI ÚT 8. OM azonosító: 032647 Telefon: 06-23-365-531 E-mail cím: kos.erd@hawk.hu Honlap: www.kos-erd.

KÓS KÁROLY SZAKKÉPZŐ ISKOLA 2030 ÉRD, ERCSI ÚT 8. OM azonosító: 032647 Telefon: 06-23-365-531 E-mail cím: kos.erd@hawk.hu Honlap: www.kos-erd. KÓS KÁROLY SZAKKÉPZŐ ISKOLA 2030 ÉRD, ERCSI ÚT 8. OM azonosító: 032647 Telefon: 06-23-365-531 E-mail cím: kos.erd@hawk.hu Honlap: www.kos-erd.hu Intézményvezető: Weszprémy Barna Gábor PEDAGÓGIAI PROGRAM

Részletesebben

Németh Szilvia. Tényekre alapozott oktatás egy finn integrált nevelést folytató alsó-középfokú intézményben

Németh Szilvia. Tényekre alapozott oktatás egy finn integrált nevelést folytató alsó-középfokú intézményben Németh Szilvia Tényekre alapozott oktatás egy finn integrált nevelést folytató alsó-középfokú intézményben Esettanulmány, Vesala Yläasteen Koulu, Helsinki, Kontula December 2011 Tartalom Bevezetés... 4

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

Nevelési és pedagógiai program Készítette: Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola 2001.06.10 Módosítva: 2004.05.15 2008.03.25 2005.03.10 2007.02.02 2007.06.29 2007.12.18 1 I. Az iskola

Részletesebben

Pályázati Ilosvai Hírlevél 1. szám

Pályázati Ilosvai Hírlevél 1. szám Pályázati Ilosvai Hírlevél 1. szám ADD A KEZED! című konzorciumban megvalósuló, nyertes Eu-s pályázatunk megvalósítása során, közös tanulási folyamatban bizonyítjuk, hogy: A tapasztalatok többet érnek

Részletesebben

Nevelési és pedagógiai program

Nevelési és pedagógiai program Nevelési és pedagógiai program Készítette: Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola 2001.06.10 Módosítva: 2004.05.15 2005.03.10 2007.02.02 2007.06.29 2007.12.18 2008.03.25 2010.03.29 I.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nevelőtestület elfogadta: Igazgató jóváhagyta: 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ ISKOLA ÉS KÖRNYEZETE... 2. 1. Iskolánk helye Vác város és a Dunakanyar

Részletesebben

Nevelési-pedagógiai program

Nevelési-pedagógiai program Pesti Magyar Színiakadémia Művészeti Szakközépiskola Budapest Nevelési-pedagógiai program (a módosításokkal egybeszerkesztett, a nevelőtestület által 2013. március 22-én elfogadott, az igazgató által jóváhagyott

Részletesebben

MINERVA ÉRETTSÉGIZETTEK SZAKKÖZÉPISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

MINERVA ÉRETTSÉGIZETTEK SZAKKÖZÉPISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA MINERVA ÉRETTSÉGIZETTEK SZAKKÖZÉPISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 Véleményem szerint az országnak, a hazának egyik legfontosabb kérdése az, hogy ki neveli, és hogy neveli eljövendő generációit. Füst

Részletesebben

A természettudományos tárgyak megalapozása 1

A természettudományos tárgyak megalapozása 1 Growing Interest in the Development of Teaching Science GRI D Net work Növekvő érdeklődés a természettudományos oktatás fejlesztése iránt A természettudományos tárgyak megalapozása 1 A gyerekek előzetes

Részletesebben

VEZETŐI PÁLYÁZAT. A Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája tagintézmény

VEZETŐI PÁLYÁZAT. A Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája tagintézmény VEZETŐI PÁLYÁZAT A Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája tagintézmény Tagintézmény-vezető (magasabb vezető) munkakör betöltésére. Lestár Péter Egységes Középiskola,

Részletesebben

Pedagógiai Program. Szihalmi Általános Iskola és AMI 3377 Szihalom Hunyadi út 138.

Pedagógiai Program. Szihalmi Általános Iskola és AMI 3377 Szihalom Hunyadi út 138. 2013 Pedagógiai Program 031593 Szihalmi Általános Iskola és AMI 3377 Szihalom Hunyadi út 138. Tartalomjegyzék: 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.3. Fejlesztési területek nevelési célok... 9 1.4. A

Részletesebben

Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium NEVELÉSI PROGRAM. 2009. szeptember

Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium NEVELÉSI PROGRAM. 2009. szeptember Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium NEVELÉSI PROGRAM 2009. szeptember A CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM NEVELÉSI PROGRAMJA A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium helyzete és aktuális állapota A gimnázium működésének

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola

Móra Ferenc Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskola Helyi pedagógiai program 2013. Intézményi adatok 1 Az intézmény neve: Móra Ferenc Általános Iskola OM azonosító: 035182 Székhelye: 1214 Budapest, Tejút u. 10. Fenntartó: Klebelsberg

Részletesebben

tehetségekkel A szocio-kulturálisan hátrányos helyzetű foglalkozó intézmények, civil szerveződések

tehetségekkel A szocio-kulturálisan hátrányos helyzetű foglalkozó intézmények, civil szerveződések A szocio-kulturálisan hátrányos helyzetű tehetségekkel foglalkozó intézmények, civil szerveződések Szerkesztette: Krenedits Sándor - Pásztor Ildikó Szakértő: Dr. Gyarmathy Éva Előszó... 2 Bevezetés...

Részletesebben

A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A VILÁGI ZSIDÓ ISKOLA ALAPÍTVÁNYÁLTAL FENNTARTOTT LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA P E D A G Ó G I A I P R O G R A M 1121 Budapest Budakeszi

Részletesebben

Balmazújváros Általános Iskola Pedagógiai program

Balmazújváros Általános Iskola Pedagógiai program Balmazújváros Általános Iskola Pedagógiai program 2013. szeptember 10. 1 2013. március 28. Még nincs igazítva 1. Az iskola nevelési programja...3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Pedagógiai program 2014. Jóváhagyta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Pedagógiai program 2014. Jóváhagyta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2014. 33 Pedagógiai program Jóváhagyta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium 3300 Eger, Ifjúság út 2. Tel: 36-324-909, Fax: 36-324-808 Mail: eszeg@eszeg.sulinet.hu

Részletesebben