DebNeceh onszctggyíílési I<épvise~ ő i

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DebNeceh onszctggyíílési I<épvise~ ő i"

Átírás

1 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 269 DebNeceh onszctggyíílési I<épvise~ ő i Az 1910-es képviselőválasztás után erősödik az általános és titkos választójogért folyó küzdelem. Debrecenben, március 3-án egy napos sztrájk keretében sürgeti Vági István az SZDP, Legány Gyula a Választói Liga képviseletében és Jánosi Zoltán lelkész a választói jog kiszélesítését. A szociáldemokrata és függetlenségi pártok akciói a kormányzati köröket ellenlépésre kényszeríti. Lukács László belügyminiszter 1912 végén új választójogi törvényjavaslatot nyújt be, amelyet a képviselőház 1913 márciusában fogadott el. Az XN. tc. védi a hatalmon lévők érdekeit : igyekszik kiszorítani a kis- és szegényparasztságot, a munkásság nagyobb részét a vagyoni és műveltségi cenzussal ; a nemzetiségiek részvételét a magyar nyelv ismeretéhez kötötte ; a nők változatlanul nem kaptak választójogot. Előrelépés, hogy a törvényhatósági városokban a szavazás titkos. A törvény a lakosság mindössze 6,8 %-nak biztosított választójogot. Az első világháború miatt nem került sor 1915-ben választásra. Az SZDP, a Károlyi Párt, a Demokrata Párt és a Radikális Párt összefogása eredményezte a Választójogi Blokk létrejöttét. Az Eszterházy-kormány a választójogi küzdelem egyik vezetőjét, Vázsonyi Vilmost kinevezte választójogügyi miniszterré, akinek tiszte az új törvény kidolgozása. A Vázsonyi által kidolgozott új törvényjavaslatot - miután többször átdolgozták - a képviselőház elfogadja és a király szeptember 11-én szentesíti. Az XVII. tc. a választók számát 1913-hoz viszonyítva másfél-millióval növeli. t Az országgy ű lés elnöke január 21-én felhívta Debrecen város polgármesterét időközi országgyűlési választás lebonyolítására. A központi választmány összehívását követően sor került a választási időpontok kitűzésére. Jánosi Zoltán református lelkészt február ~ Jónás Mihály : Pártpanoptikum - 35 választás, 256 párt Magyarországon. Bp I5.

2 270 Debrecen országgyű lési képviselői II. 7-én választották meg képviselőnek az I. kerületben, míg Sebes Dénes igazságügyi államtitkárt április 30-án, a III. kerület választói juttatták be az országgyűlésbe. 2 Jánosi Zoltán a rendkívül zaklatott politikai viszonyok ellenére is igen aktív politikai szerepet játszott a parlamentben. Felvetette az állam és egyház szétválasztásának kérdését, a júliusi ülésszakon, a választójogi törvényjavaslat vitájában kifejtette, hogy számára csak a titkos és teljes körű választójogi törvény fogadható el "Őszinte reformok nem felülrő l jönnek, hanem alulról nőnek ki mint a fű, meg a fa." 3 Az országgyű lés november 16-i feloszlatása után alig egy héttel, november 23-án megjelent az 1918 évi első néptörvény a nemzetgyűlési, törvényhatósági és községi választójogról. Magyarországon ezzel bevezetésre került az általános és titkos választójog. 4 Az új törvény szellemében megindulhattak az előkészületek a választás forgatókönyvének kidolgozására. Jánosi Zoltánnak - akit november 11-én belügyminiszteri államtitkárnak neveztek ki - fontos szerep jutott az új politikai struktúra kialakításában, a választás előkészítésében. A politikai közvéleményt 1919 elején már foglalkoztatta az új nemzetgyűlés összehívásának a gondolata. Dr. Bernolák Nándor debreceni egyetemi tanár felvetette, hogyha az új nemzetgyű lés képviselőinek rövid időn belüli megválasztására nem kerülhet sor, fel kell eleveníteni a régi parlament munkáját. 5 A kormány attól a szándéktól vezéreltetve, hogy nem lehet parlamenti ellenőrzés nélkül tartósan kormányozni és mert kívánatos, hogy a béketárgyalásra utazó miniszterelnök rendelkezzen a megválasztott nemzetgyű lés felhatalmazásával - a választásokat április folyamán kívánta lebonyolítani. A Hajdúföld - a Hajdúmegyei Földműves Népszövetség hetilapja - a tervezett listás, vagy lajstromos szavazással kapcsolatban sokak aggodalmát megfogalmazta "A képviselőjelölteket a pártok állítják. Nem nagyon örvendetes, mert a mi népünk nem könnyen érti meg e szokatlan szavazási módot, nem is nagyon demokratikus, hiszen a jelölteket a pártok mintegy kinevezik.". 6 z Debreceni Újság 1918 május 7. s Debreceni Újság 1918 július 6. a Debreceni Független Újság november 16. s Debreceni Tükör február 13. b Hajdúföld február 16.

3 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII márciusában megkezdődtek a választási előkészületek, a pártok nyilvánosságra hozták jelöltjeik névsorát. Az márciusi esemény, a Tanácsköztársaság kikiáltása levette a választásokat a napirendrő l. Az évi Tanácsok Országos Gyűlése A választások ideje : április A Tanácsok Országos Gyűlése időtartama : június Helyszíne : az első ülést a Városi Színházban, a többit a Magyar Tanácsköztársaság Házában /Országház/ tartották. A szovjet-orosz példát követő ideológiai gondolkodás és politikai gyakorlat elutasította a hagyományos parlamenti berendezkedést, a többpárt rendszert. E felfogást a Debreceni Hírlap a következőkben fogalmazta meg "Nem kell parlament" című cikkében " A parlamentek régen megszűntek forradalmi intézménynek lenni, a képviselők megszűntek a nemzet akaratát képviselni." Kikb ő l állt a parlament? A nagybirtokosok és a banktőke képviselőiből, a kijárókból és néhány olyan politikusból akik ambícióból lettek képviselők, de "ezek eltűntek a kapzsi forgatagba, vagy visszavonultak." 8 Az új hatalom természetesen napirendre tűzte a választójogi szabályozást, a korábbi törvényeket és elgondolásokat teljesen figyelmen kívül hagyva, a szovjet-orosz modellt alapul véve. A Forradalmi Kor mányzótanács április 2-án kiadott XXVI. és a XXVII. sz. rendelete biztosítja az általános és titkos választójogot, kivéve "Nem választók és nem választhatók azok ; a. akik nyereség szerzése céljából bérmunkásokat alkalmaznak ; b. akik munkanélküli jövedelemb ől élnek ; c. kereskedők; d. lelkészek és szerzetesek ; e. elmebetegek és gondnokság alatt állók ; f. akiknek politikai jogaik fel vannak függesztve". E szabályozás ismét egyenetlenséget, torzulást eredményezett a választási eredményekben. Debrecenben a szavazás három választókerületben, nyolc szavazatszedő bizottság előtt került lebonyolításra április 8-án. Debrecen lakosából adta le szavazatát, a szavazásra jogo sultak 48,93 %-a. A debreceni szavazók megválasztották a város 210 ~ Debreceni Független Újság március 10. s Debreceni Hírlap március 31.

4 272 Debrecen országgyű lési képviselői II. tagú tanácsát. A Debreceni Munkástanács intézőbizottságának /elnökségének/ tagjai : Hajdú János, Török Gábor és Vági István. 9 A Tanácsok Országos Gyűlése nem volt hosszú életű, mivel a Tanácsköztársaság augusztus 1-én elbukott. Az évi nemzetgyű lés A választások ideje : január A nemzetgyűlés időtartama : február február 16. Helyszíne : az Országház. Az es forradalmakat követően helyreáll az organikus magyar társadalmi struktúra. A Friedrich-kormány 1919 novemberében kiadja az sz. rendeletét, amelyben megállapítja a választóke rületeket, a nemzetgyű lés két éves ciklusát. Ugyan ezen a napon - november 17-én - jelenik meg az sz. ME rendelet a nemzetgyűlési választójogról, amely néhány ponttól eltérően a Károlyi-féle néptörvénynek felel meg. A januárban megválasztott nemzetgyűlés február 27-én elfogadja az alkotmányosság helyreállításáról szóló törvényt, amelyben jóváhagyja a kormány nemzetgy ű lési választásokra vonatkozó rendeleteit és kinyilvánítja, hogy a törvényhozó hatalmat a nemzetgy űlés gyakorolja. 10 A román megszállás következtében az ország keleti részében a választásra később kerülhetett sor. A nemzeti hadsereg március 10-én vonult be Debrecenbe, március 16-án került sor a statárium ki hirdetésére. A politikai pártok szervezkedése csak májusban indult meg. A Keresztény Nemzeti Egyesülés pártja május 10-én tartja választási gyűléseit. A szónokok sorában foglal helyet Hailer István kultuszminiszter, dr. Bérnárd Ágoston népjóléti miniszter, dr. Bleyer Jakab kisebbségügyek minisztere, Szmrecsányi György a képviselőház alelnöke. A párt képviselőjelöltjei : dr. Milotay István, az Új Nemzedék című lap szerkeszt ője, dr. Pröhle Vilmos egyetemi tanár és dr. Bernolák Nándor egyetemi tanár. 9 Gellér Ferencné : Tanácsválasztás Hajdú megyében és Debrecenben 1919 áprilisában. HBMLE. V. k. ~ Jónás Mihály i. m. 15.

5 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 273 A kisgazdák május 10-én alakították meg helyi pártszervezetüket, képviselőjelöltjeik : Polgári István földbirtokos, Szomjas Gusztáv főispán és Nagy József pénzügyigazgató. ~ 1 A szociáldemokraták visszaléptek a választástól és passzivitásba vonultak. A választás Debrecenben június én zajlott le. A választás napjának reggelén megjelent a katonai állomásparancsnokság felhívása a lakossághoz, melyben az esetleges zavargások "kíméletlen" leverését helyezte kilátásba.~2 A Debreceni Független Újság "Debrecen választ" címmel írt szerkesztőségi cikkében figyelmezteti a választókat, hogy "Debrecen két év óta nem vett részt az ország alkotmányos életében..." ezért különös felelősség terheli ő ket, hogy kiket küldenek be a nemzetgyűlésbe. A szerkeszt őség véleménye szerint "A választók hangulata megállapíthatóan kisgazdapárti, ennek a pártnak az esélyei a kedvezőbbek."~ 3 Az urnák felbontásakor kiderült, hogy a mintegy szavazóból kb nem szavazott, 2644 szavazatot érvénytelenítettek és 377-et visszautasítottak. A Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja szavazatot szerzett, 5350-e1 többet mint a Kisgazdapárt. l4 Mandátumhoz jutott : dr. Milotay István újságíró, az Új Nemzedék című lap szerkeszt ője, dr. Bernolák Nándor egyetemi tanár és dr. Pröhle Vilmos egyetemi tanár. A győztesek nyilvánosan mondtak köszönetet Debrecen asszonyainak "Nektek tagadhatatlan nagy részetek van abban, hogy Debrecenrő l letűnt a szégyenpír amit a bolsevizmus és az ellenséges megszállás alatt az országban ránk raktak." is A Debreczeni Protestáns Lap, a Kortünetek című rovatában meditál azon, hogy hogyan is történhetett meg Debrecenben a kisgazdák veresége. l6 Az évi nemzetgyű lés A választások ideje : május 28 - június 11. ~~ Debreceni Független Újság május 9. 'z Debreceni Független Újság június 13. '3 Debreceni Független Újság június 13. 'a Veress Géza : A román megszállás és az ellenforradalmi korszak első évtizede In. Debrecen története 4. k. Szerkesztette : Tokody Gyula 's Debreceni Független Újság június 17. i6 Debreceni Protestáns Lap június 19.

6 274 Debrecen országgy ű lési képviselői II. A nemzetgyűlés időtartama : június november 16. Helyszíne : az Országház. A két évig ülésező nemzetgyűlés nem foglalkozott a következ ő választások rendszabályozásával, így választójogi törvény hiányában kormányrendeletre várt a szabályozás feladata. Az évi ME. számú rendelet számos területen visszalép az 1920-as választásokon érvényben lévő rendeletekhez képest. A következő választójogi törvényt 1925-ben fogadta el a nemzetgyűlés. A gr. Bethlen István által előterjesztett XXVI. tc. megismétli a miniszterelnök évi választási rendeletét, változatlanul hagyva a férfiak és nők választójogát, a műveltségi cenzust. A titkos szavazást csak a lajstromos (nagyvárosi) kerületekben tette lehetővé, így a képviselők 80 %-át nyíltan kellett megválasztani. Bevezetésre került az ajánlási rendszer, amely a kormánynak kedvezett és sokféle visszaélés forrása lett. Az 1922-es esztendő legfontosabb belpolitikai eseménye minden bizonnyal az egységes és biztos többségű kormánypárt, az un. Egységpárt létrehozása volt. Debrecenben márciusban kezdődtek meg a választási előkészületek. A helyi kisgazdaszervezet március 12-én még úgy döntött hogy nem csatlakozik egyetlen politikai párthoz sem. Április 2-án alakult meg a Debreceni Nemzeti Polgári Párt. Elnöke Poroszlay László, tit kára Badnár Géza. Országosan is figyelemre méltó, hogy Debrecenben a Polgárok és Munkások Szövetsége vállalta az ellenzéki pártok összefogását. A debreceni lapok mellett a fővárosi sajtó is többször foglalkozott a debreceni előkészületekkel, találgatták kik lesznek a jelöltek. Dr. Pröhle Vilmos egyetemi tanár bizonyosan nem lép fel - vélte a Debre ceni Független Újság munkatársa "...legutóbbi választáson is bizonyára Ő maga csodálkozik a legjobban" (mármint, hogy megválasztották GL) Dr. Bernolák Nándor miniszteri kinevezése bizonytalanná tette jelölését. Az előkészületeket a Debreceni Független Újság így jellemezte "Álmosabban, csendesebben aligha készülnek bárhol az országban." 1 ~ ~~ Debreceni Független Újság március 16.

7 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 275 Az egyes politikai pártok vezetői választási gyűléseken hirdették meg programjukat, népszerűsítették jelöltjeiket. Májusban egymást követték a választási gyűlések. Az Egységes Párt választási naggyűlésén gr. Bethlen István miniszterelnök és nagyatádi Szabó István mondtak beszédet. Gr. Apponyi Albert királyhűségre hívta fel Debrecen választóit. Rassay Károly liberális vezér 300 tagú szociáldemokrata rendező gárda oltalma alatt fejtette ki nézeteit. Heinrich Ferencet, a Nemzeti Polgári Párt elnökét Székely Ferenc, a budapesti zsidó hitközség volt elnöke kísérte el debreceni útjára. lg Az ajánlások május végére történt benyújtásakor kiderült, hogy kik indulnak a választáson. Az I. kerületben az Egységes Párt dr. Vásáry István tanácsnokot jelölte nagy reményekkel, a szociáldemokraták, a Polgárok és Munkások Szövetsége támogatásával dr. Györki Imre ügyvédet és az 1920-as választások egyik győztesét, dr. Milotay István szerkesztőt a legitimisták jelölték. A II. kerületben dr. Hegymegi Kiss Pált a Rassay-féle függetlenségi párt a Polgárok és Munkások Szövetsége támogatásával indította, A Nemzeti Polgári Párt Tolnay Kornél ny. államtitkárt, a MÁV elnökigazgatóját jelölte. A legitimisták dr. Bessenyi Lajost indították és indult még dr. Orbók Attila. A III. kerületben pártonkívüliként, de a Polgárok és Munkások Szövetsége támogatásával indult a radikális Jánosi Zoltán, az Egységes Párt dr. Lengyel Zoltán orvost jelölte, de itt indult még a legitimista Reitz János és Kossalka János. i9 A debreceni választást megelőzően már ismert volt a vidék választási eredménye, amely nagy kormánypárti győzelmet jelentett. Az Egységes Párt sokféle eszközt felhasznált a győzelem kivívásához. A miniszterelnök igazi nagylelk űen viselkedett azokkal szemben akik segítették a kormánypárt választási küzdelmét. Gr. Bethlen István kérte Kállay Tibor pénzügyminisztert, hogy dr. Guthy Tódor nyugalmazott államtitkárt mivel "..:nagy szolgálatot tett azzal, hogy a jelöltségétől visszalépett s így a kerületet a kormánynak biztosította... Ezt a szolgálatot szeretném honorálni... légy kegyes intézkedni, hogy Guthy az Anyagértékesít ő RT igazgatóságába bekerüljön."z Debrecenben június 1-2-án került sor az első, titkos választásra, amelyen az ellenzék teljes győzelmet aratott. Az I. kerület- 's Debreceni Független Újság május 7. '9 Veress Géza i. m a Bethlen István titkos iratai. Szerk. Szianai Miklós és Szűcs László. Bp

8 276 Debrecen országgyűlési képviselői II. ben a szociáldemokrata dr. Györki Imre győzött 1650 szavazattöbbséggel és minden választókörzetben megszerezte az elsőséget. A II. kerületben dr. Hegymegi Kiss Pál 2996-os többséggel nyerte el az országgyűlési mandátumot. Györki hasonlóan minden választókörzetben első lett. A III. kerületben Jánosi Zoltán 3002 szavazattal szerzett többet mint a második helyezet, úgy hogy minden választókörzetben első lett. 21 A Debreceni Független Újság szerint Debrecen ellenzéki állásfoglalása nyilvánult meg a lezajlott választáson. "Megnyilvánult olyan óriási mértékben, amilyenre maguk az ellenzékiek sem számítottak." 22 A csúfos vereség után a polgári erők június 11-én közös értekezletet hívtak össze egységes polgári párt megalakítása céljából. Az elfogadott határozat szerint "Debrecen sz. kir. város polgársága megál lapítja, hogy az június hó elején lezajlott nemzetgyű lési képviselő választás eredménye nem a város polgárságának akarat megnyilvánulása. A szélsőséges elemek formai győzelmének oka a polgárság széthúzása, egyenetlenkedése... a polgárság szervezetlensége." A következő választáson a debreceni polgárság egyöntetűen kell, hogy felsorakozzon gr. Bethlen István zászlaja alá. z3 A polgári erők ezután Jánosi Zoltán ellen fordultak. A debreceni III. kerületben, a Rassaypárti programmal megválasztott Jánosi Zoltánt, volt Károlyi-párti országgyűlési képviselőt, a Nemzeti Tanács egykori tagját és a polgári demokratikus forradalom belügyi államtitkárát az egyházi bíróság november 15-i - az egyházi kötelékbő l való elmozdítás - határozata után a nemzetgyűlés 1924-ben megsemmisítette Jánosi Zoltán mandátumát. A pótválasztáson, a kormánypárt minden erőfeszítése ellenére Nagy Vince szerezte meg a mandátumot függetlenségi prograrnmal. 2a Az évi országgy űlés. A választások ideje : december Az országgyűlés időtartama : január június 6. Helyszíne : az Országház z' Debreceni Független Újság június 1-2. zz Debreceni Független Újság június 4. Zs Debreceni Független Újság június 11. aa Debreceni Független Újság február 17..

9 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 277 Az XXVI. tc. alapján került kiírásra az évi nemzetgyűlési választás. A gr. Bethlen István nevével fémjelzett választójogi törvény höz viszonyítva - lényegesen csökkentette a választók számát és nagymértékben leépítette a titkos választás lehetőségét. Kedvezőtlenül befolyásolta továbbá az ellenzék helyzetét a szociáldemokrata-liberális blokk felbomlása és az a tény, hogy Debrecen polgári erő i az évi elhatározásuknak megfelelően egyesítették erőiket és felsorakoztak első számú jelöltjük, gr. Bethlen István mögött. A választási küzdelem 1926 novemberében indult meg. A választási küzdelem középpontjában kétségtelenül gr. Bethlen István jelölése állt. Díszpolgári oklevelének átvételekor kifejtette, hogy miért vállalta a jelölést : "...mert erdélyi eredetű családi tradícióim, minden, amit szeretek, amihez ragaszkodom, mindazok a nagy eszmék, amelyek Erdélyben mint történelmi valóság éltek : vallásszabadság, a türelem, a protestantizmus, a magyar függetlenség, mindezek az eszmék ide, Debrecenhez fűznek... Úgy érzem, hogy nem csak én és a kormányzat meríthetünk erőt Debrecennel való összefonódásból, hanem úgy érzem, hogy Debrecen is hasznot húzhat abból, hogy velem úgy mint a kormánnyal összefízi sorsát." 2s Az egyes pártok közzé tették jelöltjeik névsorát. Az Egységes Párt jelöltjei : 1. Gr. Bethlen István 53 éves, miniszterelnök, 2. Dr. Homonnay Tivadar 38 éves, MÁV titkár, 3. Dr. Ruffy Vargha Kálmán 55 éves, Gazdasági Akadémia igazgatója, 4. Bessenyei Gyula 50 éves, műasztalos, 5. Dr. Ecsedi István 40 éves, magántanár, 6. vitéz dr. Dávid Géza 35 éves, keresked ő. A szociáldemokraták jelöltjei : 1. Dr. Györki Imre ügyvéd, 2. Dr. Zoványi Jenő egyetemi tanár. A liberálisok jelöltje dr. Hegymegi Kiss Pál ügyvéd. z6 A jelöltek választási gyűléseken fejtették ki programjukat. Az Egységes Párt választási gyűlését a város vezető i városi rangú eseménynek tekintették és ennek megfelelő volt az előkészítés és rendezés. 2~ Gr. Bethlen István debreceni tartózkodása alatt látogatást tett a város és a megye vezetőinél, az egyházak első embereinél, az érdekképviseleteknél. November 28-án tartotta választási gyűlését az Arany Bikában a kormánypárt. A miniszterelnök alapvető feladatnak a nemzet talpra állítását jelölte meg, ugyanakkor 2s Veress Géza i. m z6 Debrecen november 20 z~ Debrecen november 26.

10 278 Debrecen országgy ű lési képviselő i II. támadta a szociáldemokratákat és a szakszervezeteket amiért a munkásságot terrorizálják. Kijelentette "Mi nem akarunk Károlyi-féle demokráciát!" Beszédét választási ígéretnek is megfelelő gondolattal zárta : "Debrecen minden jogosult érdekeit szívemen viselem." A szociáldemokraták a Munkás Otthonban tartották választási gyűlésüket, amelyen dr. Györki Imre és dr. Zoványi Jenő beszélt. 2g A Népszava december 2-án arról ír, hogy "Debrecenben valami nagy gazság készül." Az SZDP vezetői a helyi szociáldemokrata jelölt elleni támadástól tartottak. Dr. Hadházy Zsigmond főispán "Szemenszedett valótlanság" megjegyzéssel utasította el a szociáldemokraták véleményét. 29 Dr. Hegymegi Kiss Pál december 5-én tartotta meg választási gyűlését az Arany Bikában. Hegymegi előadása után beszédet mondott Latmák Jenő, Deák István, Kovács József, Zelinger Ede és Osgyáni János. 3 A választást megelőzően Holló Jánost, a szociáldemokraták helyi vezetőjét előállítják a rendőrségre, egy korábbi kihágási ügyben. A szándék nyilvánvaló, a szociáldemokraták választási esélyét rontani. A párt tiltakozása következtében az eljárást áttették a választás utáni időre. 31 A Debrecen című újság felmérte a pártok választási lehetőségét és megtudakolta a pártok elgondolásait a várható eredményekr ő l. E szerint Debrecennek választója van, de mivel az évi választási jegyzék igen hiányos - ezért csak kb választóra lehet számítani. A kormánypárt Albert-féle vendéglőben ülésező központja minimum de lehetséges szavazat megszerzése is, ezzel két mandátumot várnak. A Royal szállóban székel ő dr. Hegymegi Kiss Pál szavazóra számít, míg a Munkás Otthonban a szociáldemokraták az egy mandátum megőrzésében bizakodnak. 32 A választás Debrecenben december én zajlott le, Debrecen országgy űlési képviselő i : Gr. Bethlen István ( szavazattal), dr. Hegyrnegi Kiss Pál (5181) és dr. Györki Imre (4690). Az eredmények alapján megállapítható, hogy az ellenzék nagyarányú szavazat veszteséget szenvedett és hogy,, a kormánypárt - bár nem tudta megszerezni a második mandátumot - előretört. 's Debrecen november 27. z9 Debrecen december 3. 3o Debrecen december 5. s' Debrecen december 1 l. sz Debrecen december 11.

11 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 279 Az évi országgyűlés A választások ideje : június Az országgyűlés időtartama : július március 15. Helyszíne : az Országház. A húszas évek második felében kiadott választójogi rendelkezések csak részkérdésekben foglaltak állást, az alapkoncepció változatlan maradt. A szociáldemokraták, a liberálisok ezért tovább folytatták harcukat a választójog kiszélesítéséért. Ezek hatására a Gömböckormány belügy- és igazságügyi minisztere új választójogi tervezetet készít 1934-ben, de ez Gömbös és Bethlen ellenvéleménye miatt nem is került az országgy ű lés elé. A júniusban kibontakozott választási küzdelem során az : Egységes Párt nagy erőket mozgósított, hogy az előző választás során elért eredményei tovább építse. Sorozatosan tartották választási gyűléseiket, a helyi sajtó rendszeresen hírt adott a párt választási tevékenységérő l, közölte programját és támadta az ellenzéki pártokat. 33 Június 14-én tartotta meg választási gyűlését az Egységes Párt az Arany Bikában, Jelen van Bihar és Szabolcs megye, valamint Miskolc város főispánja. A gyűlést dr. Sz. Kun Béla egyetemi tanár nyitotta meg, majd gr. Bethlen István tartotta meg beszédét. A miniszterelnök a többi között szólt az ország gazdasági helyzetérő l, arról hogy kedvez őtlen körülmények között nem szabad felvenni külföldi kölcsönt. Támadta a szociáldemokratákat, akik szerinte egyoldalú osztályprogramot hirdetnek, a kisgazdákat akik - véleménye szerint - elriasztják a tőkét. Beszédét így fejezte be "Rendelkezésére állok Debrecen polgárságának". A gyűlés hátralévő részében ismertette programját Ruffy Vargha Kálmán a Gazdasági Akadémia igazgatója és Radó Dezs ő kamarai főtitkár. 3a Debrecenben a választás június án zajlott le. Képviselői mandátumot nyertek : gr. Bethlen István miniszterelnök, dr. Hegymegi Kiss Pál ügyvéd és dr. Györki Imre ügyvéd. 3s A választás eredményei alapján megállapítható, hogy az Egységes Párt, gr. Bethlen István személyén keresztül - csekély szavazatvesztés 33 Debrecen június 21. 3a Debrecen június 14. ss Debrecen június

12 280 Debrecen országgyű lési képviselői II. ellenére - ő rzi kivívott pozícióját. Az ellenzék viszont, elsősorban dr. Hegymegi Kiss Pál több mint 2000 új szavazattal lényegesen javított helyzetén, de dr. Györki Imre közel 2000 új szavazat megszerzésével javított a szociáldemokraták helyzetén. Dr. Györki Imre a cikluson belül az igazságügyi, a közjogi, a mentelmi és a pénzügyi bizottság tagjaként dolgozott. 36 Az évi országgyű lés. A választások ideje : március 31 - április 7. Az országgyű lés időtartama : április május 4. Helyszíne : az Országház, Székesfehérvár (1938. augusztus 1$) A képviselőválasztásokat az XXVI. tc. alapján írták ki, rendeletben csak a névjegyzékek összeállítását szabályozták, később az VIII törvényben az ajánlási rendszert májusában a Füg getlen Kisgazdapárt és a Reformnemzedék programjaikban a titkos választójog bevezetését követelték. A követelés egyre szélesebb és határozottabbá vált, a kormány nem tudott kitérni és elkészítette az új választójogi törvényjavaslatot, amelyet az országgyűlés 1938 márciusában napirendre tűzte és a vita után júniusában el is fogadott. Az évi XIX. tc. az országgyűlési képviselők választásáról 245- ről 260-ra emelte a megválasztandó képviselők számát, ebbő l 135-öt egyéni, 125-öt pedig lajstromos választó kerületben kellett megválasztani. A szavazás titkossá és kötelez ővé vált. A választójogosultság lényegesebb feltételei : Férfiaknál ' Lajstromos választókerületben : korhatár 26 év ; 10 éve magyar állampolgár ; 6 éve ugyanott lakik vagy saját lakása van; 6 elemi. Kivételek : háborús érdemek, önálló iparos vagy kereskedő, földműves meghatározott jövedelemmel, vagy doktori oklevél. Egyéni választókerületben : korhatár 30 év ; 10 éve magyar állam= polgár ; 6 év ugyanott lakik vagy saját lakás ; állandó foglalkozás ; 6 elemi. Kivételek hasonlóak. Nőknél 36 Országgyűlési Almanach az évi országgyű lésrő l. Szrk. Haeffler István.

13 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 281 Lajstromos választókerületben : korhatár 30 év ; a következő három azonos a férfiakéval ; saját jövedelem ; írni-olvasni tudás vagy legalább három gyerek; egyetemi végzettség, doktori oklevél esetén 26 év a korhatár. Egyéni választókerületben lényegében azonos. A törvény a műveltségi-vagyoni cenzus és a választási korhatár növelésével, valamint a faji megkülönböztetés eszközével (zsidó- törvény) tovább szűkíti a választójogot és gyakorlatilag a lakosság kétharmadát kirekeszti a választásokból. 3~ Az országgyű lési választás debreceni előjátékának tekinthet ő a törvényhatósági bizottságban gr. Bethlen Istvánt ért erkölcsi támadás. A város közvéleményének nyomására az újabb törvényhatósági bizott ság ülésen a volt miniszterelnök megkapta az elégtételt, a "testületi ülés ezúttal a Bethlen István melletti tüntető rokonszenv fórummá változott." 3s A választási előkészületekre rányomta bélyegét Gömbös Gyula és Bethlen István ellentéte. A debreceni sajtó március elején arról ír, hogy gr. Bethlen Istvánt napok óta tartó taktikázással elütötték a debreceni jelöltségtő l. Március 10-én már napvilágot látott a kormánypárt jelölő listája, amelyet dr. Lázár Andor igazságügyi miniszter vezetett, további jelöltek vitéz Kolosváry- Borcsa Mihály újságíró és ifj. Balogh István gazdálkodó. A pótképvisel ő jelöltek : vitéz dr. Dávid Géza, Bessenyei Gyula és Csomor Gyula. A Független Kisgazda Párt jelöltjei : Echardt Tibor, a párt elnöke, dr. Hegymegi Kiss Pál ügyvéd és Őry István gazdálkodó. A pótképvisel ő jelöltek : Sarkady István, Pataky József és dr. Hegyrnegi Kiss Pálné. A szociáldemokraták jelöltjei : dr. Györki Imre ügyvéd, (Gombos Zoltán), Kéthly Anna tisztviselő és Kállai Sándor. Pótképvisel ő jelöltek : dr. Sonnenwirth Lajos, Kovács Lajos és Mázló József. A Nemzetiszocialista párt jelöltjei : gr. Festetich Sándor, a párt elnöke, ifj. Balogh István (Miklós u.) gazdálkodó. Pótképvisel ő jelöltek : Konkoly Géza, Ladányi László és Karancsi József. A Nemzeti Front jelöltjei : vitéz Egyházi Béla végrehajtó, dr. Papp Endre ügyvéd. Pótképvisel őjelöltek : Csomor Gyula, Jámbor Lajos, Uri Sándor és Seprényi Sándor.39 ~' Jónás Mihály i. m ss Veress Géza i. m s9 Debrecen március 10.

14 282 Debrecen országgy ű lési képviselői II. A város közvéleményének egy részét változatlanul foglalkoztatta a Bethlen elleni durva támadás, így érthető, hogy híveinek egy csoportja elutazott a képviselőjelölt nagykanizsai választási gyűlésére, ahol gr. Bethlen mint pártonkívüli élesen támadta a miniszterelnököt. Gr. Bethlen István véleménye kétségtelenül befolyásolta a debreceni választást, de a végeredményt a városban működő politikai erők alakították ki. Március közepén megkezdődtek a választási gyűlések, a legfrissebbek a kisgazdák voltak. Dr. Hegymegi Kiss Pál megnyitóját követően Tildy Zoltán, Jékei László és Móricz Zsigmond után Eckhardt Sándor szólt a választókhoz. Az SZDP választási gyűlésén Kéthly Anna, dr. Györki Imre és Kertész Miklós az általános és titkos választójogot szorgalmazták, elutasították a Nemzetiszocialista Párt antiszemita programját és bírálták a Kisgazdapárt politikáját. A kormánypárt a választási naggyűlésén a szónokok Gömbös Gyula miniszterelnök programját igyekeztek népszerűsíteni. Hangsúlyozták, hogy a reformtervek alkotmányos alapon és nemzeti keretek között valósulnak meg. 4 Br. Vay László, a NEP megyei elnöke a Debrecen című újságban "Felhívás Debrecen választó polgáraihoz" címmel írt cikkében leszögezi, hogy "Ma a magyar kormányt támogatni, a Nemzeti Egység zászlaja alá felsorakozni, nem politikai probléma, hanem hazafias kötelesség". 4i A NEP szónokai Kolosváry-Borcsa Mihály, Bessenyi Gyula, Csomor Gyula, br. Vay László, Tervey Tamása Nyilastelepen, a Böszörményi úton, a Téglavetőben, a Szegényházban, a Boldogkertben, a Csapó kertben és az Arany Bikában hirdették a nemzeti egységet, harcot az idegenek, a nagytőke ellen. Támadták a kisgazdákat, dr. Hegymegi Kiss Pált, a nemzetiszocialistákat és a szociáldemokratákat "akik már meg is buktak", A kisgazda szónokok a Bellegelőn, a Homokkertben, a Csapó- és Tégláskertekben, a Nyilastelepen, a nyulasi rokkant-telepen a Bihari-telepen ismertették pártjuk programját. A szociáldemokraták a Téglavető és a Nyilastelep lakóit keresték fel és kérték támogatásukat. Dr. Györki Imre politikai pályafutása Debrecenben a Nyilasteleprő l indult 13 évvel ezelőtt. A nemzetiszocialisták naggy űlésén az Arany Bikában gr. Festetich Sándor párt a Debrecen március 12. ' Veress Géza i. m. 257.

15 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 283 elnök támadta a nyílt szavazást, az ajánlási rendszert és a pénzügyi politika reformját sürgette. Balogh István a zsidóságot támadta. 42 A képviselői ajánlások vizsgálatát végző választási bizottság a kisgazdákat támogató ajánlások egy részét nem fogadta el, ezért a kisgazdapárt megbízottjai a bizottságból kivonult. A Kisgazdapárt mivel 36 aláírás hiányzott a meghatározott számból - nem indulhatott a választáson. 43 Debrecenben az országgyűlési választásra március 31 - én került sor. Az érvényes szavazatok száma és aránya a következ őképpen oszlott meg : Nemzeti Egység Pártja (37 %) - dr. Lázár Andor, a Nemzetiszocialista Párt (35 %) - Balogh István és a Szociáldemokrata Párt 7315 (23,8 %) dr. Györki Imre.44 A Kisgazda Párt 809 aláírással megfellebbezte a választási eredményeket és kérte azok megsemmisítését - új választás kürását. 45 A választási eredmények alapján megállapíthatjuk, hogy Debrecen poli tikai arculatát a jobbratolódás, illetve a baloldali jelenlét határozza meg. A vesztes a liberálisok tábora. A pótválasztásra október án került sor. Az eredmények : Nemzeti Egység Pártja , a Nemzetiszocialista Párt 5985, a Szociáldemokrata Párt 6551, a Kisgazda Párt 4235, a Kossuth Párt 2002 szavazatot kapott. A tavasszal indult három párt megtartotta mandátumát, a képviselők ugyan azok maradtak. A polgári ellenzék megosztottsága miatt nem jutott mandátumhoz, a nemzetiszocialisták a tavasszal szerzett szavazatok 50 %-át elvesztették. Az évi országgy űlés A választások ideje : május Az országgyűlés helye és időtartama : Pesten : június november 9. Sopronban : december március 16. Nyilas országgyű lés. A Horthy-korszak utolsó választójogi törvényét (1939. V, VI, XVIII sz. törvények) követte a belügyminiszter végrehajtási utasítása. az Debrecen március 17 - április 2. as Veress Géza i. m aa Debrecen március 31. as Debrecen május 1.

16 284 Debrecen országgyű lési képviselői II. Az országgy űlés VIII. törvényben egy évvel meghosszabbítja ciklusát. A Szálasi-időszakban november 9-én került sor az országgyű lés utolsó pesti ülésére, az XI. tc. november 16-án az országgyűlés más városba költözésérő l intézkedik. Ez december elejére következett be, amikor a nyilas országgyűlés soproni időszaka kezdődik és tartott március 16-ig.46 Az országgyűlési választást Debrecenben május 28-ra tűzték ki. A kormánypárt, a Magyar Élet Pártja jelöltjei : br. Vay László nyugalmazott miniszterelnökségi államtitkár, a kormánypárt elnöke, dr. Ferenczy Tibor nyugalmazott budapesti rendőrfőkapitány és ifj. Balogh István gazdálkodó. Pótjelöltek : Nagybákay Rickl Antal, Polgáry István és Molnár János. Dr. Lázár Andor, volt képviselő nem vállalta a jelöltséget, választóinak írja a Debrecen hasábján "...olyan képviselőket küldjön Debrecen a magyar országgyűlésbe, kik a nemzeti önállóság és függetlenség, a gondolat és véleménnyilvánítási szabadság elszánt bajnokai lesznek." 4 ~ A szociáldemokraták listáját újra dr. Györki Imre, volt képviselő vezette. A lista többi tagja : Kállai Sándor földműves, Mázló József csizmadiamester. Pótképviselők : Kovács János, Selyem Lajos és Bogdán István. A Kisgazda Párt színeiben indult a meghurcolt, a fegyelmi bíróság által felmentett, állásába visszahelyezett, majd nyugdíjazott dr. Vásáry István. A lista többi jelöltje Ő ri István gazdálkodó, dr. Hódy Béla ügyvéd. Pótjelöltek : Szendrey Sándor, Lovas Imre és Rábold Gusztáv. 48 A Magyar Fajvédő Párt is állított listát : Dr. Héjjas Jenő gazdálkodó, dr. Szabó Sándor főorvos, Konkoly Géza földműves. Pótképvisel ő jelöltek : Papp Lajos, Csonka Miklós és Baglyas Márton. 49 A választási küzdelemben a Debreceni Újság - Hajdúföld dr. Vásáry Istvánt átkos baloldalinak titulálja. 5 Igen aktív választási küzdelem folyt. A Debrecen című újság a Debrecenbe érkező gr. Teleki Pál miniszterelnököt tisztelettel köszönti és kéri, hogy biztosítsa a választáab Jónás Mihály i. m. 17. a~ Debrecen május 6. s Debrecen május 5-7. a9 Debrecen május 13. so Debrecen május 10, 16, 23, 24.

17 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 285 sok tisztaságát. A miniszterelnök igyekezett ellensúlyozni a kormánypárt képviselőjelöltjeinek fajvédő politikáját - nem sok eredménnyel. 5 ~ Debrecen polgárai mandátumhoz juttatták br. Vay László és dr. Ferenczy Tibor Magyar Élet Pártjai jelöltjeit. A harmadik mandátumot dr. Vásáry István nyerte, aki jogos elégtételt kapott igaztalan és alaptalan meghurcolásáért. Elvesztették mandátumukat a szociáldemokraták, dr. Györki Imre, aki 1922 óta képviselte a debrecenieket az országgyűlésben. Nem sikerült a nyilasoknak megismételni az 1935-ös eredményt. Az évi Ideiglenes Nemzetgyű lés A választások ideje : december Az Ideiglenes Nemzetgyűlés helye és időtartama : Debrecen : december március. Budapest :1945. április november 4. A választások három menetben zajlottak le, a hadműveletek elvonulása és az élet helyreállítása függvényében : Debrecenben és környékén december között 230, Budapesten április 2-án 108 és a Dunántúlon június 24-én 160 képviselőt, összesen 498 országgyű lési képviselőt választottak közfelkiáltással gyűléseken. A megtartott 8 ülésből kett ő volt Debrecenben (1944. december 21-22) és hat Budapesten (1945. szeptember 5-7-én és án.) Debrecen város megválasztott nemzetgyűlési képviselőinek névsora : 1. Antalffy József asztalos mester, 2. Bánáss László prépost-plébános, 3. dr. Bodnár János egyetemi rektor, 4. dr. Juhász Nagy Sándor volt igazságügyi miniszter, 5. dr. Juhász Géza tanár, 6. Kállai Sándor földmunkás, 7. Kovács János kőműves, 8. Labancz András kőműves, 9. Lada Ferenc kőműves, 10. Leitner Jenő keresked ő, 11. dr. Lévay Zoltán ügyvéd, 12. Dálnoki Miklós Béla vezérezredes, 13. Őry István gazdálkodó, 14. Pálfi Sándor kőműves, 15. dr. Révész Imre református püspök, 16. dr. Sántha Kálmán egyetemi tanár, 17. Simon János cipész, 18. Szabó István szabó, 19. Szendrey Sándor ácsmester, 20. dr. Tariska István orvos, 21. gróf Teleki Géza egyetemi tanár, 22. Tóth Mihály vasmunkás, 23. dr. Vásáry István polgármester, 24. Vásáry '~ Debrecen május 20, 26, 28.

18 286 Debrecen országgy ű lési képviselői II. József gazdálkodó, 25. Végh Dezs ő szobafest ő. Az Ideiglenes Nemzetgyűlés 1945 szeptemberében megalkotta a nemzetgyű lési választásokról szóló VIII. törvénycikket. Az új választási törvény megvalósította az általános, egyenlő és titkos választójogot és négy éves ciklust állapított meg. A választójogosultság rendszere : 12 ezer szavazat jelent egy képviselő i megbízást a pártok választókerületi lajstromain ; további 50 képviselőt választanak a pártok országos lajstromain ; 10 képviselőt a nemzetgyűlés első ülése választ az ország szellemi és közéletének vezető személyiségeib ő l ; választási korhatár : 20 év ; választási feltétel : magyar állampolgárság ; választásból kizáró tényezők : honvédség, rendőrség tagjai, bűntett, letartoztatás, szabadságvesztés, internálás, politikai jogok felfüggesztése, elmebetegség, erkölcsrendészeti ellenőrzés, háborús, népellenes bűnök, fasiszta párt- vagy egyesületi tagság, akit igazolási eljárás során nem igazoltak. Az évi nemzetgyűlés A választások ideje : november 4. A nemzetgyű lés helye és időtartama : Országház, november július 25. Az VIII. tc. a vagyoni, műveltségi és egyhelybenlakási cenzus megszüntetésével, a nők egyenlő jogok alapján történő bevonásával, a minden pártra egyformán vonatkozó képviselői szavazatarányok megállapításával, a korhatár leszállításával és a titkosság biztosításával nemzetközi viszonylatban is demokratikusnak minősíthető. 53 A nemzetgyű lés február 1-én elfogadja az I. törvénycikket amely Magyarországot köztársasággá nyilvánítja. A nemzetgyű lés szeptemberében megalkotja a XXVI. törvénycikket a képviselők öszszeférhetetlenségérő l. Hajdú-Bihar választókerület eredményei : A Nemzeti Paraszt Pártra szavazott fő ( férfi, nő) Képviselők: Veres Péter, Szabó Pál és dr. Kondor lmre. A Magyar Kommunista Pártra szavazott fő ( férfi, nő). Képvisel ők: Kállai Gyula, Szabó István és Balogh Elemér. sz Jónás Mihály i. m. 17 s3 Jónás Mihály i. m. 18

19 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 287 A Független Kisgazda Pártra szavazott fő ( férfi, nő) Képvisel ők : dr. Vásáry István, Bihari Nagy Lajos, Kálmán Ferenc, Csősz László, Csizmadia Lajos, Zsom Miklós, dr. Lévay Zoltán, Szigethy Gyula, Hajdú Kálmán és M. Gál Lajos. A Szociáldemokrata Pártra szavazott fő ( férfi, nő). Képvisel ők : dr. Ries István, Szabó István és Kovács János. A Polgári Demokrata Pártra szavazott 2282 fő (1019 férfi, 1263 nő ). A párt nem kapott mandátumot. 5a Az évi országgy ű lés A választások ideje : augusztus 31. Az országgy ű lés helye és időtartama : Országház, szeptember április 12. A nemzetgyűlés július 23-án elfogadja az új választójogi törvényt (1947 : XXII. tc.), amely módosítja az VII. törvényt, a nemzetgyű lést egykamarás országgyűlésre változtatja és a képviselői mandátumot négy évre változtatja. Két nappal később a köztársasági elnök feloszlatja az országgyűlést és szeptember 16-ra összehívja az országgyűlést. Hajdú-Bihar választókerület eredményei : A Magyar Kommunista Pártra szavazott : fő ( férfi, nő ), Képvisel ők: Nagy Imre, Szabó István, Rácz Gyula és Czifra Sándor. A Független Kisgazda Pártra szavazott : fő ( férfi, nő ). Képvisel ők: dr. Eröss János, Őry István, Kálmán Ferenc és Bakó Sándor. A Szociáldemokrata Pártra szavazott : fő.( férfi, nő ). Képviselő : Kéthly Anna. A Nemzeti Paraszt Pártra szavazott : fő ( férfi, nő). Képvisel ők : Veres Péter, Szabó Pál és Gém Ferenc. A Demokrata Néppártra szavazott : fő (5567 férfi, 8697 nő/. Képviselő : dr. Barankovics Sándor. A Magyar Függetlenségi Pártra szavazott : fő ( férfi, nő). Képvisel ő : dr. Vásáry István. sa Néplap november 8.

20 288 Debrecen országgyűlési képviselői II. A Független Magyar Demokrata Pártra szavazott : fő ( férfi, nő.) Képviselői : Kovács Imre és dr. Lévay Zoltán. A Polgári Demokrata Pártra szavazott : 2406 fő (1010 férfi, 1396 nő ). Mandátuma nincs. ss T-~arliamehtarY represe~tatives of Debrecen 11 %dtvásc After the parliamentary election of 1910 the fight for universal and secret suffrage became intensive. The Act XIV of 1913 recomposed the former conditions of election. The election that was expected in 1915 wasn't take place because of the war. The Act XVII of 1918 enlarged the number of electors by one and a half million according to the political relations changed. On 23rd of November, 1918 the first people's law was issued and the universal and secret suffrage was introduced by it in Hungary. Then the author takes the consecutive elections one by one. It starts with the council election of 8`h of April, 1919 realizing the Soviet model. The National Assembly elected on 25`h of January 1920 took the first steps in restoring the bourgeois society. Points of time of elections : 28`h of May - 11`h of June, 1922 ; 14`h-15`h of December, 1926 ; 28`h-30`h of June, 1931 ; 31 S` of March - 7`" of April, 1935 ; 28`h-29`h of May, 1939 ; 13`h-20`h of December, 1944 ; 4`" of November, 1945 ; 31S` of August, After coming the communists to power: 15`~ of May, 1945 ; 17`h of May, 1953 ; 16`h of November, The author describes the preparations of the elections in Debrecen, the activities of the political parties and the name list of the parliamentary representatives. ss Néplap szeptember 4.

21 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXII 289 During the preparations for the election of the year of 1935 the antagonism between count István Bethlen, former Prime Minister and Gyula Gömbös, Prime Minister came into the open.

A SZABOLCS MEGYEI NEMZETI BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE 19 45 ÁPRILIS VÉGÉIG

A SZABOLCS MEGYEI NEMZETI BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE 19 45 ÁPRILIS VÉGÉIG A SZABOLCS MEGYEI NEMZETI BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE 19 45 ÁPRILIS VÉGÉIG A felszabadulás utáni korszak történeti feldolgozására és elvi problémáinak tárgyalására való törekvés, egyre nagyobb helyet kap történeti

Részletesebben

Közigazgatás Csengelén

Közigazgatás Csengelén Közigazgatás Csengelén Molnár Mihály Kordás István Csengele területe a 19. század közepéig lakatlan volt, rajta csak pásztorkodással foglalkozó személyek éltek. Földbe vájt viskók voltak a szállásaik.

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK

ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓ KÉRDÉSEK A francia forradalom kezdete Ki volt a francia uralkodó 1789-ben? XVI. Lajos. Mit jelentett az abszolutizmusa? Korlátlan királyi önkényuralmat. Miért került államcsőd közeli helyzetbe

Részletesebben

MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK

MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK MAGYAR TRAGÉDIA DÉLVIDÉK 1944 1945 A Bizánc nyugati peremén kialakuló és lassan terjeszkedő szerb állam a 14. század derekán érte el hatalma csúcsát. A Balkán nyugati részét ellenőrzése alatt tartó Szerb

Részletesebben

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI ÉVKÖNYV 2007

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI ÉVKÖNYV 2007 ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI ÉVKÖNYV 2007 Kiadja: a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 1015 Budapest, Donáti utca 35-45. Felelős kiadó: Bihari Mihály elnök Szerkesztő: Sereg András sajtófőnök Nyomás: Printer Art

Részletesebben

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1 Bevezetés A II. világháború után, elsősorban a béke első óráiban alapvető szerepük volt a rendkívüli néphatalmi szerveknek a mindennapi életben.

Részletesebben

Készült Gyomaendrıd Város Képviselı-testülete 1995. augusztus 24-i ülésérıl.

Készült Gyomaendrıd Város Képviselı-testülete 1995. augusztus 24-i ülésérıl. 10 /1995. JEGYZİKÖNYV Készült 1995. augusztus 24-i ülésérıl. Jelen vannak: Dr. Frankó Károly polgármester, Czibulka György alpolgármester, Balázs Imre, Bátori Gyula, Dávid István, Garai János, Hangya Lajosné,

Részletesebben

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a választási szövetség négy pártja, a

Részletesebben

Kereskedelmi Iskolai Tanárképző Intézet sorsának alakulása a 19-20. század fordulóján

Kereskedelmi Iskolai Tanárképző Intézet sorsának alakulása a 19-20. század fordulóján Kereskedelmi Iskolai Tanárképző Intézet sorsának alakulása a 19-20. század fordulóján NAGY Adrienn Pécsi Tudományegyetem BTK Neveléstudományi Intézet adrienn.n.z@gmail.com A középfokú kereskedelmi iskolák

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

HORPÁCSI FERENC A HATÁRİRSÉG BEVETÉSI SZERVEINEK LEHETSÉGES VESZÉLYHELYZETI FELADATAI. 1. Bevezetés

HORPÁCSI FERENC A HATÁRİRSÉG BEVETÉSI SZERVEINEK LEHETSÉGES VESZÉLYHELYZETI FELADATAI. 1. Bevezetés HORPÁCSI FERENC A HATÁRİRSÉG BEVETÉSI SZERVEINEK LEHETSÉGES VESZÉLYHELYZETI FELADATAI 1. Bevezetés A 21. század katasztrófák egész sorozatával köszöntötte bolygónkat, részben a természet, részben az emberi

Részletesebben

A HAZA ÉS HALADÁS GONDOLATÁNAK INTEGRÁLÁSÁÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEM WEKERLE SÁNDOR ÉLETMŐVÉBEN. Zsugyel János PhD

A HAZA ÉS HALADÁS GONDOLATÁNAK INTEGRÁLÁSÁÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEM WEKERLE SÁNDOR ÉLETMŐVÉBEN. Zsugyel János PhD A HAZA ÉS HALADÁS GONDOLATÁNAK INTEGRÁLÁSÁÉRT FOLYTATOTT KÜZDELEM WEKERLE SÁNDOR ÉLETMŐVÉBEN Zsugyel János PhD Bevezetı gondolatok Wekerle Sándor joggal kérhetne helyet a Guinness rekordok könyvében: Magyarország

Részletesebben

Dél-Balatoni Sporthorgász Egyesület

Dél-Balatoni Sporthorgász Egyesület Dél-Balatoni Sporthorgász Egyesület változásokkal egységes szerkezetbe foglalt, 2012.03.25. napjától hatályos alapszabálya Az alapítók a Balatonlellén, 1997.03.07. napján jóváhagyott alapszabállyal, az

Részletesebben

I. évfolyam 2. szám. 2013. március VAJSZLÓI HÍREK. Vajszló Nagyközség Önkormányzatának hivatalos lapja. Önkormányzati hírek röviden

I. évfolyam 2. szám. 2013. március VAJSZLÓI HÍREK. Vajszló Nagyközség Önkormányzatának hivatalos lapja. Önkormányzati hírek röviden I. évfolyam 2. szám. Tűzifa Támogatás VAJSZLÓI HÍREK Vajszló Nagyközség Önkormányzatának hivatalos lapja Az önkormányzat képviselő-testülete elfogadta a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Részletesebben

A felszámolási költségek viselésének néhány vitás kérdése

A felszámolási költségek viselésének néhány vitás kérdése A felszámolási költségek viselésének néhány vitás kérdése A felszámolási költségekkel kapcsolatos elszámolási kérdések a Cstv. megjelenése óta vitákat generálnak a gyakorlatban. Célszerő ezért ennek a

Részletesebben

MAGYARORSZÁG NYUGDÍJRENDSZERE (1997-2013) 2013. Október 5-7.

MAGYARORSZÁG NYUGDÍJRENDSZERE (1997-2013) 2013. Október 5-7. MAGYARORSZÁG NYUGDÍJRENDSZERE (1997-2013) 2013. Október 5-7. 1 TARTALOM: I. Előzmény 1997-(röviden) 1. MAGÁNNYUGDÍJ RENDSZER II. NYUGDÍJREFORM FOLYAMATOK MAGYARORSZÁGON 2009-2013 1. KORHATÁREMELÉS 2. MAGÁNNYUGDÍJ

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Rudabánya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. október 26-án, du. 14,00 órai kezdettel megtartott nyílt üléséről. Jelen vannak: Szobota Lajos polgármester, Veres

Részletesebben

1991. évi IL. törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról 2015.12.12 98 1991. évi IL. törvény

1991. évi IL. törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról 2015.12.12 98 1991. évi IL. törvény 1 / 81 2016.03.25. 14:05 1991. évi IL. törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról 2015.12.12 98 1991. évi IL. törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról Az Országgyűlés a fizetésképtelenséggel

Részletesebben

TANÁCSADÓI KÉZIKÖNYVE MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

TANÁCSADÓI KÉZIKÖNYVE MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA A TANULÓSZERZİDÉS TANÁCSADÓI KÉZIKÖNYVE MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA A TANULÓSZERZİDÉS TANÁCSADÓI KÉZIKÖNYVE Szerkesztette: Társy József Szerzık: Szabó Bálint Kurucz János Társy József Lektorálta:

Részletesebben

Nők a parlamentben, 1990 2014

Nők a parlamentben, 1990 2014 Tanulmányok Nők a parlamentben, 1990 2014 Koncz Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára E-mail: professor.katalin.koncz@gmail.com A rendszerváltást követően Magyarországon és a térség országaiban

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 29-én megtartott üléséről. Az ülés helye: Városi Könyvtár Vadász utcai rendezvénytermében (Nagykáta, Dózsa

Részletesebben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Kari Hallgatói Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Kari Hallgatói Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Kari Hallgatói Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (továbbiakban: Egyetem)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY CSEHORSZÁG. Prága. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2009. június

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY CSEHORSZÁG. Prága. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2009. június TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY CSEHORSZÁG Prága Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2009. június Tájékoztató országtanulmány CSEHORSZÁG 2009 Gazdasági-politikai háttér...2 Demográfia...2 Egészségügyi rendszer...3

Részletesebben

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE Kapronczay Károly Az újkori európai államok közigazgatása a 18. században formálódott ki. Mintául az erõsen központosított porosz hivatali rendszer szolgált, amely

Részletesebben

A záróvizsga menete. Az átláthatóság és az információk megfelelő áramlása érdekében az alábbiakban a záróvizsgák menetének leírását közöljük.

A záróvizsga menete. Az átláthatóság és az információk megfelelő áramlása érdekében az alábbiakban a záróvizsgák menetének leírását közöljük. A záróvizsga menete Az átláthatóság és az információk megfelelő áramlása érdekében az alábbiakban a záróvizsgák menetének leírását közöljük. Miután a hallgató belépett a záróvizsga termébe, húz két tételt:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: Rudabánya Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. november 04-én, du. 15,00 órai kezdettel tartott nyílt testületi üléséről. Az ülés helye: Művelődési Ház Rudabánya

Részletesebben

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL Nagyon jeles évfordulót ünnepel a közigazgatási hivatal ebben az évben, hiszen 15 évvel ezelőtt, 1991. január 1-jén alakult meg a győri székhelyű 1. számú régió Köztársasági

Részletesebben

Szakolczai György Szabó Róbert KÉT KÍSÉRLET A PROLETÁRDIKTATÚRA ELHÁRÍTÁSÁRA

Szakolczai György Szabó Róbert KÉT KÍSÉRLET A PROLETÁRDIKTATÚRA ELHÁRÍTÁSÁRA TÖRTÉNETI IRODALOM 249 csak elismeri Bangha emberi nagyságát, hanem abbéli meggyõzõdésének is hangot ad, hogy Bangha nagyobb volt legtöbb bírálójánál is. A kötet használatát számos függelék segíti. Ezek

Részletesebben

1 / 7 2015.03.18. 18:26

1 / 7 2015.03.18. 18:26 12 o C (koponyeg.hu) közepesen felhıs, 5.4 km/hkeleti szél (aktuális) 2015. Március 18. Sándor, Ede, Cirill Keresés a hírekben ESEMÉNYNAPTÁR 2015 MÁRCIUS H K Sz Cs P Sz V 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Részletesebben

BÉKÉSCSABAI VÁLASZTOTT POLGÁRMESTEREK ÉS TANÁCSELNÖKÖK, 1849-2010. Szinovicz Lajos (1849)Békéscsaba rendezett tanácsú város első polgármestere

BÉKÉSCSABAI VÁLASZTOTT POLGÁRMESTEREK ÉS TANÁCSELNÖKÖK, 1849-2010. Szinovicz Lajos (1849)Békéscsaba rendezett tanácsú város első polgármestere BÉKÉSCSABAI VÁLASZTOTT POLGÁRMESTEREK ÉS TANÁCSELNÖKÖK, 1849-2010 Szerkesztette: Gécs Béla Szinovicz Lajos (1849)Békéscsaba rendezett tanácsú város első polgármestere 1848-ban a forradalmi kormány rendezett

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

DOKTORANDUSZOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLY

DOKTORANDUSZOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLY DOKTORANDUSZOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLY 1 A Doktoranduszok Országos Szövetsége a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 63. (2) bekezdése értelmében a felsőoktatási

Részletesebben

A népfőiskolák a társadalom szövetében a múlt

A népfőiskolák a társadalom szövetében a múlt A népfőiskolák a társadalom szövetében a múlt BELOVÁRI Anita & BAKA József Kaposvári Egyetem, Kaposvár belovari.anita@ke.hu & baka.jozsef@ke.hu A 19. sz. közepe táján Dániában különleges megoldás született

Részletesebben

INTERCISA LAKÁSSZÖVETKEZET ALAPSZABÁLYA

INTERCISA LAKÁSSZÖVETKEZET ALAPSZABÁLYA AZ INTERCISA LAKÁSSZÖVETKEZET MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPSZABÁLYA Módosítások félkövér dőlt betűkkel szedve. A Lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvény, valamint a módosításáról

Részletesebben

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Elnök

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Elnök EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Elnök Ügyiratszám: EBH/ / /2009 Ügyintéző: dr. Kegye Adél Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (1024 Budapest, Margit krt. 85.) Dr. X.Y (továbbiakban, mint Kérelmező) által az egyenlő bánásmód

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL

JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL Dunabogdányi Polgármesteri Hivatal 2023 Dunabogdány, Kossuth L. u. 76. JEGYZİKÖNYV DUNABOGDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 2014. JANUÁR 15-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRİL Jegyzıkönyv Dunabogdány

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyőlésétıl, Miskolc II-527-6/2010. J e g y z ı k ö n y v Készült: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyőlés 2010. szeptember 16. napján tartott ülésérıl. Az ülés

Részletesebben

FORRÓ János A Kádár-rendszer rendvédelmi szervezetei a BM Karhatalom és a Készenléti Rendőri Ezred

FORRÓ János A Kádár-rendszer rendvédelmi szervezetei a BM Karhatalom és a Készenléti Rendőri Ezred Rendvédelem-történeti Füzetek (Acta Historiae Preasidii Ordinis) HU ISSN 1216-6774 XX. évf. (2011) 23. sz. FORRÓ János A KÁDÁR-rendszer 1957. évi tavaszi konszolidációja és az ellenséggel szembeni taktikája

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az eljárás megindítása, előzmények Sajtóhírekből értesültem arról, hogy az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai képzése

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bakonykúti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 30-án megtartott nyilvános testületi üléséről. Az ülés helye: : Községháza (Bakonykúti, Szabadság u.

Részletesebben

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 17/A. SZ. MELLÉKLETE. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 17/A. SZ. MELLÉKLETE. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 17/A. SZ. MELLÉKLETE Ikt. szám: 1134/1300/15-2/2013. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának

Részletesebben

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal

Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Fórum Beszélgetés Pongrácz Tiborné demográfussal Pongrácz Tiborné Hüttl Marietta egész aktív pályáját a ma már patinásnak mondható Népességtudományi Kutatóintézetben töltötte. Az ifjú munkatárs hamarosan

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata

Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzata 2 Tolna Város Önkormányzata 13/2007. (IV.27.) Önkormányzati rendelete Tolna Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA BÁTHORI GÁBOR Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején című doktori

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Szám: 3-2/2014. H I D E G S É G K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T A 9491 HIDEGSÉG, PETŐFI S. U. 1., TEL/FAX: 99/540-042 INTERNET: www.hidegseg.hu E-MAIL: hidegseg@hidegseg.hu J e g y z ő k ö n y v Készült:

Részletesebben

A TERÜLETFEJLESZTÉS 10 ÉVE BÉKÉS MEGYÉBEN

A TERÜLETFEJLESZTÉS 10 ÉVE BÉKÉS MEGYÉBEN A TERÜLETFEJLESZTÉS 10 ÉVE BÉKÉS MEGYÉBEN 1996-2006. Békéscsaba, 2006. március 21. A területfejlesztés 10 éve Békés megyében 1996-2006 Készült a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács megbízásából a Területfejlesztésr

Részletesebben

2011. évi CXCIX. törvény. a közszolgálati tisztviselőkről

2011. évi CXCIX. törvény. a közszolgálati tisztviselőkről 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről Az erős, de az indokoltnál nem nagyobb, a változásokhoz gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni képes - a nemzeti érdekeket előtérbe helyező - állam

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2010. november 29-én 14.30 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Hajdu Gábor József polgármester, Révay István alpolgármester,

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYVE

A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYVE A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYVE Miskolc, 2015. 7.1. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYVE A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 146/2015. SZ. HATÁROZATA. Készült

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2014. MÁRCIUS 27. NAPJÁN TARTOTT NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL.

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2014. MÁRCIUS 27. NAPJÁN TARTOTT NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉRŐL. Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2014. sz. Jegyzőkönyv Készült: 2014. március 27-én 14:00 órai kezdettel tartott nyilvános Képviselő-testületi ülésről. Testületi ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

A LAKÁSSZÖVETKEZET AZONOSÍTÓ ADATAI ÉS SZERVEZETE

A LAKÁSSZÖVETKEZET AZONOSÍTÓ ADATAI ÉS SZERVEZETE INTERCISA LAKÁSSZÖVETKEZET SZERVEZETI SZABÁLYZAT (SZSZ) Dunaújváros, 2012. 05. 10. 2 I. A LAKÁSSZÖVETKEZET AZONOSÍTÓ ADATAI ÉS SZERVEZETE 1. A szövetkezet pontos neve: Intercisa Lakásszövetkezet (továbbiakban:

Részletesebben

JELENTÉS. 0235 2002. szeptember

JELENTÉS. 0235 2002. szeptember JELENTÉS a Kormány által a miniszterelnök részére állandó szálláshelyként kijelölt ingatlan személyi védelemmel összefüggő átalakítási költségeinek ellenőrzéséről 0235 2002. szeptember 2. Államháztartás

Részletesebben

BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963)

BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963) Tér és Társadalom 11. évf. 1997/2. 99-103. p. TÉT 1997 2 Könyvjelz ő 99 BELÉNYI GYULA: AZ ALFÖLDI VÁROSOK ÉS A TELEPÜLÉSPOLITIKA (1945-1963) (Csongrád Megyei Levéltár, Szeged, 1996 - p. 211) BARANYI BÉLA

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal részéről: Komendáné Nagy Márta

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal részéről: Komendáné Nagy Márta J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális és Lakásügyi Bizottsága 2012. május 29-én (kedd) 14:00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal kis tanácskozó termében

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI RENDJE

Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI RENDJE 3. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Az ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI RENDJE BUDAPEST, 2010. március TARTALOMJEGYZÉK I. rész Általános rész... 5 1.... 5 II.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Öttevény Község Önkormányzat Képviselő-testülete J e g y z ő k ö n y v Készült: Öttevény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2009. április 01. napján 17 00 órakor a Polgármesteri Hivatal tanácstermében

Részletesebben

Nem tagadjuk a változás szükségességét, de...

Nem tagadjuk a változás szükségességét, de... Dugódíjak külföldön London (Anglia) A londoni közgyűlés 2003-ban vezette be a behajtási díjat, amely hétköznapokon reggel 7 és este 6 óra között 10 fontba (mintegy 3600 forint) kerül. A díjfizetési kötelezettség

Részletesebben

AZ AXA HORIZONT MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ AXA HORIZONT MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ AXA HORIZONT MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA hatályos: 2014. január március 10-jétől A Horizontz AXA Magánnyugdíjpénztár (korábbi nevén: AXA Magánnyugdíjpénztár, a továbbiakban:

Részletesebben

NKE DOKTORI SZABÁLYZAT 2012 TARTALOMJEGYZÉK

NKE DOKTORI SZABÁLYZAT 2012 TARTALOMJEGYZÉK DOKTORI SZABÁLYZAT 2012 NKE DOKTORI SZABÁLYZAT 2012 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések... 4 1. A Doktori Szabályzat hatálya... 4 2. Szabályzói háttér... 4 3. Értelmező rendelkezések... 5 II. A

Részletesebben

Püspökladányi Víziközmő Társulat. Alapszabálya. 1. A Társulat elnevezése és székhelye. 2. A Társulat célja

Püspökladányi Víziközmő Társulat. Alapszabálya. 1. A Társulat elnevezése és székhelye. 2. A Társulat célja Püspökladányi Víziközmő Társulat Alapszabálya 1. A Társulat elnevezése és székhelye 1.) A Társulat elnevezése: Püspökladányi Víziközmő Társulat 2.) A Társulat székhelye: 4150 Püspökladány, Kossuth u.26.

Részletesebben

10/2015. sz. jegyzőkönyv

10/2015. sz. jegyzőkönyv 10/2015. sz. jegyzőkönyv Készült: az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárban megtartott munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésről, mely 2015. május 28-án 17 óra 00 perckor kezdődött. Jelen vannak:

Részletesebben

Jegyz könyv. Készült: K vágóörs Község Önkormányzata Képvisel -testületének 2010. december 15-én 16,45 órakor megtartott képvisel -testületi ülésér l.

Jegyz könyv. Készült: K vágóörs Község Önkormányzata Képvisel -testületének 2010. december 15-én 16,45 órakor megtartott képvisel -testületi ülésér l. Jegyz könyv Készült: K vágóörs Község Önkormányzata Képvisel -testületének 2010. december 15-én 16,45 órakor megtartott képvisel -testületi ülésér l. Az ülés helye: M vel dési Ház nagyterme Jelen vannak:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 18-án megtartott rendkívüli nyilvános üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Csákvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 18-án megtartott rendkívüli nyilvános üléséről FEJÉR MEGYE Ikt. szám: 362- /2014 CSÁKVÁR VÁROS JEGYZŐKÖNYV 2014. augusztus 18-án megtartott rendkívüli nyilvános üléséről Határozatok: 317/2014. (VIII. 18.) Napirendi pontok és jegyzőkönyv hitelesítők

Részletesebben

Or Wv. Irományzárr. - ` 7^ `r. Érkezett : Tisztelt Elnök Úr!

Or Wv. Irományzárr. - ` 7^ `r. Érkezett : Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Or Wv. Irományzárr. - ` 7^ `r Érkezett : 2015 NOV OSI Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

BALATONSZENTGYÖRGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 11. számú JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATAI

BALATONSZENTGYÖRGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 11. számú JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATAI BALATONSZENTGYÖRGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11. számú JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATAI 109/2011. (XI.29.) kt. határozat: A 2011. november 29-ei ülés napirendjének elfogadása 110/2011. (XI.29.)

Részletesebben

1/2011. (II. 11.) Önkormányzati Rendelet

1/2011. (II. 11.) Önkormányzati Rendelet K i v o n a t A Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 08-án kedden 12,00 órai kezdettel megtartott üléséről készült jegyzőkönyvéből: 1/2011. (II. 11.) Önkormányzati Rendelet

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS GYERMEKVÉDELMI BIZOTTSÁGÁNAK JEGYZŐKÖNYVE A 2011. FEBRUÁR 14.-ÉN TARTOTT ÜLÉSÉRŐL

EGYEK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS GYERMEKVÉDELMI BIZOTTSÁGÁNAK JEGYZŐKÖNYVE A 2011. FEBRUÁR 14.-ÉN TARTOTT ÜLÉSÉRŐL 3/2011 J E G Y Z Ő K Ö N Y V TERKA Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának hivatalos helységében 2011. február 14.-én a NYÍLT ülésén. Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint NAPIRENDEK:

Részletesebben

HALMAI JÁNOS (1903 1973): GYÓGYSZERÉSZETÜNK HELYZETE A SZABADSÁGHARC IDEJÉN 1

HALMAI JÁNOS (1903 1973): GYÓGYSZERÉSZETÜNK HELYZETE A SZABADSÁGHARC IDEJÉN 1 HALMAI JÁNOS (1903 1973): GYÓGYSZERÉSZETÜNK HELYZETE A SZABADSÁGHARC IDEJÉN 1 Digitalizálták a Magyar Tudománytörténeti Intézet és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár munkatársai,

Részletesebben

MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLYA 2014 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK (1) A Magyar Építőművészek Szövetsége (rövidített elnevezése: MÉSZ) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6.

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6. ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6. A Magyar Tudományos Akadémia elnökének beszámolója az Akadémia 2013. évi tevékenységéről Készítette: Látta: Nagy-István Ildikó

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről

JEGYZŐKÖNYV. A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről Oroszlány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. PB JEGYZŐKÖNYV Készült: Az ülés helye: Jelen vannak: Távol vannak: Meghívottak: A Pénzügyi Bizottság 2015. február 16-ai nyílt üléséről Polgármesteri

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 9. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

Varga Gábor: Wallner Ernı, az ELTE professzora

Varga Gábor: Wallner Ernı, az ELTE professzora Varga Gábor: Wallner Ernı, az ELTE professzora Wallner Ernı komoly tanári múlttal, középiskolai igazgatói tapasztalattal, egyetemi magántanári pályafutással (a pécsi egyetemrıl) érkezett az 1942-es esztendıhöz

Részletesebben

~5~. számú előterjesztés

~5~. számú előterjesztés ---------------------- ----- Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je ~5~. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére az önkormányzati kitüntetések alapításáról és

Részletesebben

B e s z á m o l ó ja

B e s z á m o l ó ja M Ü B S E Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete a Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete Elnökségének 2014. évi B e s z á m o l ó ja és üzleti terv jelentése Tisztelt Küldöttgyűlés! A

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Mátraballa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 27.-én 17 órai kezdettel tartott alakuló ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Mátraballa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 27.-én 17 órai kezdettel tartott alakuló ülésén. JEGYZŐKÖNYV Készült: Mátraballa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 27.-én 17 órai kezdettel tartott alakuló ülésén. Határozat száma Tárgya 29/2014. (X. 27.) Polgármesteri program

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben*

Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben* B é k é s c s a b a i L a k á s s z ö v e t k e z e t 5600 Békéscsaba, Hunyadi tér 6. sz. Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben* 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Gara Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szám: 5/2014. (nyilvános ülés) J e g y z ő k ö n y v Készült: Gara Község Önkormányzat képviselő-testületének 2014. március 20. napján megtartott nyilvános

Részletesebben

MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV

MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV Készült Markotabödöge Község Önkormányzati képviselő-testületének 2010. január 14-én a markotabödögei Polgármesteri Hivatalban 17.00 órától

Részletesebben

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE

A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE ÁLTALÁNOS PAPP FERENC A ZRÍNYI-SZOBOR ALKOTÓJA, BARBA PÉTER EMLÉKÉRE A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem központi helyén, a Zrínyi parkban található egy alkotás, az egyetem névadójának szobra, amiről

Részletesebben

ELSŐ HAZAI ENERGIA-PORTFÓLIÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. ALAPSZABÁLY EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 2008.04.18. i állapot szerint)

ELSŐ HAZAI ENERGIA-PORTFÓLIÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. ALAPSZABÁLY EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 2008.04.18. i állapot szerint) ELSŐ HAZAI ENERGIA-PORTFÓLIÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLY EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 2008.04.18. i állapot szerint) amely a gazdasági Társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. alapján a Név:

Részletesebben

A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon

A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon A reformáció gyors elterjedésének az okai Az egyház elvilágiasodása Mátyás király uralkodása alatt a király az ország irányításában alkalmazott nagy

Részletesebben

Doktori (PhD) értekezés tézisei

Doktori (PhD) értekezés tézisei Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományok Doktori Iskola Társadalom- és gazdaságtörténeti Doktori Program Doktori (PhD) értekezés tézisei Csekő Ernő A DUALIZMUS KORI ELIT

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2010. 6.3.5. sz. Egyetemi szabályzat MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Szenátusának 339/2010.. sz. határozata.

Részletesebben

Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben

Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 Szintvizsgák megszervezésének előkészítése... 7 Szervezési feladatok... 7 Szakképző intézmények hozzáállása...

Részletesebben

A virilizmus érvényesülése a debreceni törvényhatósági bizottság szervezetében /1872-1929/

A virilizmus érvényesülése a debreceni törvényhatósági bizottság szervezetében /1872-1929/ A virilizmus érvényesülése a debreceni törvényhatósági bizottság szervezetében /1872-1929/ Ölveti Gábor Magyarországon a dualista államberendezkedés a polgári társadalom kialakulásának és fejlődésének

Részletesebben

BIHARKERESZTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2013. ÁPRILIS 15-I ÜNNEPI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

BIHARKERESZTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 2013. ÁPRILIS 15-I ÜNNEPI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE BIHARKERESZTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. ÁPRILIS 15-I ÜNNEPI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozat: --- JEGYZŐKÖNYV Készült: Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. április

Részletesebben

TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS

TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS Iktatószám: Alsónána Község Önkormányzata (székhely: 7147 Alsónána, Kossuth u. 27.) képviseli: Kiss Istvánné Csele Julianna másrészről Alsónyék Község

Részletesebben

1996. évi XLIII. törvény. a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. I.

1996. évi XLIII. törvény. a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. I. Magyarország függetlenségének, törvényes rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hőséget, bátor helytállást

Részletesebben

SZAJKI TAVAK ARANYKÁRÁSZ HORGÁSZ ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET. ALAPSZABÁLYA (Módosításokkal egységes szerkezetben)

SZAJKI TAVAK ARANYKÁRÁSZ HORGÁSZ ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET. ALAPSZABÁLYA (Módosításokkal egységes szerkezetben) SZAJKI TAVAK ARANYKÁRÁSZ HORGÁSZ ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA (Módosításokkal egységes szerkezetben) 2010.11.13. 1 SZAJKI TAVAK ARANYKÁRÁSZ HORGÁSZ ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZHASZNÚ

Részletesebben

BUDAPESTI KERESKEDELMI É S I P A R K A M A R A

BUDAPESTI KERESKEDELMI É S I P A R K A M A R A BUDAPESTI KERESKEDELMI É S I P A R K A M A R A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ALAPSZABÁLY (elfogadta a 2001. 01.25-ei, módosította a 2001.09.27-ei, 12.13-ai, 2002.04.18-ai, 11.28-ai, 2003.12.11-ei,

Részletesebben

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 10/2003. (IV.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 A TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL - a módosításokkal egységes szerkezetben - 2 A Tolna Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Gonda Gábor. Ugyanúgy, de mégis másképp

Gonda Gábor. Ugyanúgy, de mégis másképp Gonda Gábor Ugyanúgy, de mégis másképp A német kisebbséget érintő kényszermigrációs folyamatok néhány aspektusa Bonyhádon és Sopronban 1944 és 1946 között Az elűzetés nemzetközi háttere és összefüggései

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS A BÉKÉSI KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS LÉTREHOZÁSÁRÓL

MEGÁLLAPODÁS A BÉKÉSI KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS LÉTREHOZÁSÁRÓL MEGÁLLAPODÁS A BÉKÉSI KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS LÉTREHOZÁSÁRÓL (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Magyar Köztársaság Alkotmányának rendelkezései, a helyi önkormányzatokról szóló, többször

Részletesebben

1991. évi XLIX. törvény

1991. évi XLIX. törvény 1991. évi XLIX. törvény a csıdeljárásról és a felszámolási eljárásról Az Országgyőlés a fizetésképtelenséggel fenyegetı helyzetben lévı vagy fizetésképtelen gazdálkodó szervezetek adósságának csıdeljárásban,

Részletesebben

Közalapítványok Tolnai Tudásért Közalapítvány Tolna Város Kultúrájáért és Sportjáért Közalapítvány Tolnai Háló Közalapítvány

Közalapítványok Tolnai Tudásért Közalapítvány Tolna Város Kultúrájáért és Sportjáért Közalapítvány Tolnai Háló Közalapítvány Közalapítványok 1. Tolnai Tudásért Közalapítvány, Tolna, Hısök tere 1. 1.1.Alapító okirat (melléklet) 1.2. Kuratórium tagjai: Szabolcskáné Szentes Ilona kuratórium elnök Hága Lászlóné kuratórium tag Pálinkás

Részletesebben

A KÚRIA ELNÖKE 2014. El. II. A. 4/1. szám. A Kúria elnökének beszámolója a Kúria 2013. évi működéséről

A KÚRIA ELNÖKE 2014. El. II. A. 4/1. szám. A Kúria elnökének beszámolója a Kúria 2013. évi működéséről A KÚRIA ELNÖKE 2014. El. II. A. 4/1. szám A Kúria elnökének beszámolója a Kúria 2013. évi működéséről TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető...5 1.1. A Kúria feladatai...5 1.2. A Kúria 2013. évre kitűzött céljai...6

Részletesebben

MAGYAR TAIJI KULTURÁLIS KÖZPONT SPORT, REKREÁCIÓS ÉS EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ EGYESÜLET

MAGYAR TAIJI KULTURÁLIS KÖZPONT SPORT, REKREÁCIÓS ÉS EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ EGYESÜLET A MAGYAR TAIJI KULTURÁLIS KÖZPONT SPORT, REKREÁCIÓS ÉS EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ EGYESÜLET MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPSZABÁLYA 1 A MAGYAR TAIJI KULTURÁLIS KÖZPONT SPORT, REKREÁCIÓS ÉS EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ

Részletesebben