I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő"

Átírás

1 I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő 1. Mi a különbség a cserje és a fa között? Írj CS, illetve F betűt a következő növények után: kocsányos tölgy F, mogyoró CS, vörösfenyő F, húsos som CS, csertölgy F, erdei fenyő F! 2. Mi a különbség a tövis és a tüske között? A tövis a növény ágának kihegyesedő vége. A tüske bőrfüggelék, amely könnyen lepattintható. Mi a hiba a nincsen rózsa tövis nélkül mondásban? Írd le, hogy szólna helyesen! A rózsának tüskéje, nem tövise van: nincsen rózsa tüske nélkül. 3. Készíts táblázatot az alábbi fogalmak és növénynevek felhasználásával: cserje, egylaki, fa, nyitvatermő, mogyoró, makktermés, bükk, vörösfenyő, csonthéjas termés, tövis, kökény, lombhullató, zárvatermő, húsos som! lombhullató zárvatermő nyitvatermő egylaki cserje fa fa csonthéjas húsos som kökény tövis makktermés mogyoró bükk vörösfenyő 4. Egy őszi erdei túrán sok cserje és repedezett kérgű fák között (A) vezetett az út. Tovább haladva magas fákból álló erdőbe (B) értünk, ahol bokrokat nem láttunk. Majd a túra vége felé léptünk már nem hallatszott az avarban (C). Az A, B, C erdő melyik erdőtípus a tanultak közül? A tölgyes, B bükkös, C fenyves. Az A erdőben milyen cserjéket láthattunk? Mogyoró, húsos som. Milyen a kérge a B erdő fáinak? Sima szürkéskék. Mi a neve a C erdő fái virágzatának? Toboz. 2. Az erdő aljnövényzete C kép moha 1. Sorold fel a tanult erdei virágos és virágtalan növényeket! Virágos: hóvirág, kökény, mogyoró, húsos som, gyepű rózsa, kocsánytalan tölgy, erdei fenyő, orvosi tüdőfű, ibolya, gyöngyvirág. Virágtalan: erdei pajzsika, lombos moha

2 2. A képek betűjelét írd a megfelelő jellemző után: leples virág A, gyöktörzs B, rögzítő fonal C, összetett levél B, spóratartó tok BC, termőtest D, spóratartó lemez D, hagyma A, mellékgyökérzet A! 3. Milyen életmódot folytatnak azok a gombák, melyek a) elszívják más növényektől a tápanyagot, élősködő b) vizet és ásványi anyagot adnak, kész táplálékot kapnak, együttélő c) elhalt élőlényekből táplálkoznak? korhadéklakó Írd a megfelelő betűt a gombák neve mellé: tapló a, gyilkos galóca b, szegfűgomba c! 5. Mi a boszorkánygyűrű? Magyarázd el a kialakulását! Gombák termőtestének egy körben való megjelenése. A talajban lévő gombafonalak sugarasan növekednek, és a gombafonalak végén termőtestet hoznak létre. Ezek alkotják a boszorkánygyűrűt. II. AZ ERDŐ ÁLLATAI 3. Az erdőben élő nagyvadak 1. Mi a párja és az utódja? bak suta gida bika tehén borjú kan koca malac 2. Milyen táplálkozású (-evő), és milyen a zápfogfelülete az alábbiakat fogyasztó állatoknak? Írj példát! a) rovar, csiga, makk mindenevő, gumós zápfog, vaddisznó b) fű, falevelek növényevő, redős zápfog, őz, gímszarvas 3. Hasonlítsd össze a szarvast a szarvasmarhával (láb, fejdísz + anyaga, táplálék, gyomor)? Hasonlóság: párosujjú patás láb, összetett gyomor, kérődzők, növényevők. Különbség: szarvasmarha tülök, anyaga szaru; szarvas agancs, anyaga csont. A tülök csak az állat elhullása után húzható le, az agancsot évente hullatja az állat. 4. a) Mi történik szarvasbőgéskor? A hímek megverekednek a nőstényekért. Miért dagonyázik a vaddisznó? A vaddisznó dagonyázáskor hűsöl, és a rászáradó sár alatt az élősködők elpusztulnak. b) A vadkan metszőfoga agyarrá fejlődik. Mi a hiba? Javítsd ki! Nem a metszőfoga, hanem a szemfoga fejlődik agyarrá.

3 c) Mi a szerepe a szarvas farán levő fehér foltnak (tükörnek)? A gyors meneküléskor ez a tükör villan föl, a kicsik ezt követve tudják a menekülés útját. 4. Rovarok és rovarevők az erdőben 1. Húzd alá pirossal a vöröshangyára, kékkel a szarvasbogárra jellemzőket: ízeltlábú, a hímek rágója fegyver, teljes átalakulással fejlődik, államalkotó, rovar, párzáskor szárnyuk van, bogár, a hulladék eltakarításában vesznek részt! piros: államalkotó, párzáskor szárnyuk van, a hulladék eltakarításában vesznek részt, ízeltlábú, teljes átalakulással fejlődik, rovar kék: hímek rágója fegyver, bogár, ízeltlábú, teljes átalakulással fejlődik, rovar 2. Mely állatok koponyáját ábrázolják a rajzok? Középső kép nem kell! Bal oldali közönséges denevér, jobb oldali sün. A fogazat alapján állapítsd meg, mivel táplálkoznak! Rovarevők. Miért ilyen a zápfoguk felülete? Hegyes zápfogaikkal a rovarok kitinpáncélját át tudják harapni. 3. Állíts össze táplálékláncot az alábbiak felhasználásával: hernyó, erdei vöröshangya, szú, nagy fakopáncs, falevél, széncinege! falevél hernyó - széncinege 4. Fiatal, telepített erdőben odúkat tesznek ki az erdészek, miért? Az odúlakó madarak a harkályok által vájt odúkba fészkelnek. A fiatal fákon nem tudnak a harkályok mély lyukakat vésni, ezért tesznek ki az erdészek odúkat. Mi a hiba a mesék kedves rajzán? A sün téli álmot alszik ezért nem gyűjt télire élelmet. 5. Az aljnövényzet állatai 1. A képek betűjelét írd a megfelelő jellemző mellé: ízeltlábú A, reszelő nyelv B, petével szaporodik AB, csáprágó A, tapogatók B, köpeny B, két testtája van A, hasláb B, rágcsáló C, zsigerzacskó B, bőrizomtömlő B! 2. Milyen a zápfog felülete az erdei egérnek? Gumós. Mivel táplálkozik? Mindenevő. Miért lesznek élesek a metszőfogai? Metszőfogai állandóan növekednek, ezért állandóan rágcsál. Így élesre koptatja azokat.

4 3. Melyik állat adhatta fel a következő apróhirdetést? Mélyen vallásos nőstény keresi apró termetű párját! Ajánlatokat: úgy szeretlek, majd megeszlek jeligére várok! Fekete özvegy (pók) Mit jelent ez a mondat: a koronás keresztes pók testen kívül emészt? Az állat az emésztőnedvet csáprágóján keresztül az áldozata testébe juttatja, majd annak megemésztett, elfolyósított részeit szívja fel. 4. Kora tavasszal olyan csigaházat találtunk, melynek nyílását kemény lap zárta el. Szerinted, előbújik belőle a csiga? Indokold meg a válaszodat! Igen. Mert a csigák télire mészlemezzel zárják el házuk nyílását, amelyet tavasszal feloldanak. A mészkőhegységek anyagában gyakran találhatók ősi csigaházak, miért? A mészkőhegységek anyaga a tengerben élő mészvázas állatokból keletkezett. 6. Az erdő ragadozói 1. A róka testén mi mutatja a ragadozó életmódhoz való alkalmazkodást? Karcsú test, erős fogazat, hosszú lábak, rejtőszín, éles karmok. 2. Mi mutatja, hogy a fülesbagoly ragadozó madár? Fogóláb, erős hajlott csőr, rejtőszín, éles karmok. Hall-e a fülesbagoly a nevét adó füllel? Indokold meg a válaszodat! Nem, ez csak toll, amelyet az állat állapotától függően lelapít vagy felmereszt. 3. Rajzold le a fülesbagoly lábát, ahogy a) az ágba kapaszkodik, két ujj elöl, két ujj hátul. b) zsákmányát fogja három új elől, egy ujj hátul! Hogyan képes ezt megtenni? Az egyik ujját (vetélőujj) előre hátra tudja mozgatni. Miért tollas a csüdje? A toll megvédi az áldozat harapásától. 4. Kirándulás során szürke csomókat találtunk. Otthon szétszedtük és sztereomikroszkóppal megvizsgáltuk. Sok kis koponyát láttunk 2-2 éles metszőfoggal. Mit találtunk? Bagolyköpetet. Minek a koponyáját láthattuk a mikroszkópban? Kis rágcsálók: erdei egér, pocok, cickányét. Mire használják ezt a vizsgálatot az erdészek? A rágcsálók mennyiségére lehet következtetni. Ebből pedig arra, hogy a ragadozó madarak mennyi fiókát tudnak felnevelni.

5 III. A RÉTEK ÉLŐVILÁGA 7. A rét füvei, virágai 1. A fenti képek közül, melyek ábrázolnak fűfélét? A, B, C Közülük melyik az aljfű és melyik a szálfű? Betűvel és névvel válaszolj! Aljfű: B angol perje Szálfű: A nádperje 2. Írd a betűket a megfelelő jellemző után: párhuzamos levélerezet ABC, sárga sziromlevele tövében nektár termelődik D, ajakos virága van E, vizenyős rétek gyepalkotója C, tagolt levelei vannak D, föld feletti szára négyszögletes E, csak szénaként etethető az állatokkal D, egylaki fűféle C! 3. Béreslegény jól megrakd a szekeret, sarjútüske böködi a tenyered! Milyen területen rakodik a legény? Réten. Mi lehet az, amit a szekérre rak? Széna. Mi a sarjútüske? A másodkaszálásból származó fű éles vágott felülete. 4. Az E kép alapján magyarázd el a mezei zsálya trükkjét a biztos beporzásra! A porzó felépítése olyan, mint a mérleghinta. A rovar nektár keresés közben a porzó vízszintes részét lefelé nyomja. Ilyenkor a kifelé eső rész ráhajlik a rovarra és rákeni a virágport. Hogyan vizsgálnád meg, megtörtént-e a beporzás? (Gondolj arra, hogy azok a szervek, melyek a továbbiakban már nem szükségesek, elszáradnak!) Egy fűszálat dugunk a virágba, ha a porzó nem hajlik ki, a virág megtermékenyült. 8. Növényevők a réten 1. Írd le az egyenesszárnyúak nevét és betűjelét a képsorból! A olaszsáska, B zöld lombszöcske, C mezei tücsök Hogyan különböztethető meg az A és B jelű állat? A szöcske csápja a teste végéig ér. A sáska csápja alig ér a fején túl. 2. Mi a különbség a mezei nyúl és a mezei pocok táplálkozása között? A mezei nyúl zápfogai redősek, növényevő állat. A mezei pocok zápfogai gumósak, mindenevő állat. Mi a gerezna? A lenyúzott szőrös bőr.

6 3. Tud-e repülni a lótücsök (a lótücsök a talajban él, a növények gyökerét rágja el)? Válaszodat indokold! Igen, van szárnya, nagy testű, így rosszul repül. 4. Miért meszelik, vagy kötözik be papírral a fiatal fákat a gyümölcsösökben? A nyulak a téli táplálék hiánya miatt megrágják a fiatal fák kérgét, s ezzel tönkreteszik a fákat. Ezért ellenük alkalmazzák ezeket a módszereket. Mivel függ össze a nyulak száma a réten? A ragadozók számával, mert a növendék nyulak fontos táplálékai a ragadozóknak. 9. Rovarevők a réten, a rét madarai 1. Melyik hazai állatfaj adhatta fel az alábbi apróhirdetést? Fekete bársonyruhás, kicsit gyengén látó úr kertásást vállal! Vakond. Milyen az úr zápfogfelülete, miért? Hegyes, mert rovarevő, s ezzel aprítja fel a rovarok kitinvázát. Mire jó a bársonybundája? A bundáról lepereg a föld. 2. Melyik állítás igaz a fürgegyíkra? Húzd alá a megfelelő állításokat: lábatlan, gerinces, szarupikkelyes bőr, vedlik, nyálkás bőr, lágyhéjú tojással szaporodik, pislog, petével szaporodik, ugrólába van, nem pislog, lábai oldalt állnak! 3. Írd a fácánképek alá a nemük jelét! A bal oldali a nőstény, a jobb oldali a hím. Mi alapján döntöttél? A hím színesebb. A természetben milyen szerepe van ennek a jelenségnek? A madarak hímjei színesek, ezzel hívják fel magukra a tojók figyelmét. A tojók színezete rejtőszín. A fácán a földön fészkel, ha feltűnő tollazata lenne könnyen a ragadozók áldozatává válhatna. 4. a) Sorolj fel több, réten élő ragadozó madarat! Egerészölyv, barna réti héja, kékvércse, réti sas, kerecsen sólyom. b) Az ürge sok kárt okoz, mégis védett állat, miért? Válaszodat néhány mondatban indokold! A kerecsen sólyom fő tápláléka az ürge. Ez a madarunk szigorúan védett. IV. VIZEK, VÍZPARTOK ÉLŐVILÁGA 10. Vízparti fák, a fűzfa

7 1. Milyen környezetben érzi jól magát a fűzfa (nézd meg jól az 1. képet)? Vízparton. Jellemezd a fűzfát! Sűrű lombkorona, vékony, lehajló ágak, keskeny levél. 2. Húzd alá a megfelelő szót! A fűzfa virága a) takarólevelek szerint: csupasz, teljes, leples; b) ivarlevelek szerint: egyivarú, kétivarú. Mi a fűzfa virágzatának neve? Barka. Egészítsd ki a megfelelő kifejezésekkel a következő mondatot! A fűzfa kétlaki növény, mert porzós és termős virágzata külön fán található. 3. Jelöld a virágzatokat a fenti képeken a megfelelő ivarjellel! A baloldali porzós, a jobb oldali termős virágzat. Milyen szerepet játszik a fűzfa a vízpartok életében? Megakadályozza a part pusztulását, jó fészkelőhely a madaraknak. Mire használjuk a fűzfát, illetve rokonait? Vesszőjéből kosarat fonnak, kérge lázcsillapító és idegnyugtató gyógyszeripari alapanyag. 4. Tavasszal a füzeken rengeteg méhet láthatunk, miért? A fűzfa virágzata nagyon sok virágport tartalmaz. Nyár elején sok fehér szöszt látunk a levegőben. Mi lehet az? A fűzfa repülőkészülékes toktermése. Gyújtanál-e tüzet este a fűzfa fájából, ha fázol? Indokold meg a válaszodat! Nem érdemes, mert nagyon gyorsan ellobbanó puhafa. 11. Vizek, vízpartok élőlényei 1. Húzd alá pirossal a nádra, illetve kékkel a gyékényre jellemzőket: gyöktörzs, torzsavirágzat, párhuzamos levélerezet, bugavirágzat, üreges bütykös szár, szélporozta, szára szivacsos, egylaki, tetőt fednek vele, leveléből kosarat fonnak! 2. Melyik lebegő-, illetve gyökerező hínár a felsoroltak közül: fehér tündérrózsa gyökerező, hínáros békaszőlő gyökerező, fonalas zöldmoszat lebegő, békalencse lebegő? Miért képes a tündérrózsa levele a felszínen maradni? Levelei nyelében levegőt raktároz. Írd a fenti képek alá, melyik a békanyál! Középső kép. 3. Írj N betűt a növényi és Á betűt az állati plankton neve mellé: óriás amőba Á, egysejtű moszat N, papucsállatka Á, zöld szemesostorosná Hogyan táplálkozik a zöld szemesostoros, ha kevés a fény? Úgy, mint az állatok, szerves anyagot kebelez be.

8 4. Magyarázd el, mi a jelentősége a planktonnak és a nádasnak a természetes vizek életében! A plankton a vízi tápláléklánc alapja, a víz oxigéntartalmának nagy részét állítja elő, a víz tisztításában nagy szerepe van. A nádas fészkelőhelyet biztosít, mérsékli a víz hullámzását, ezzel védi a partot. Csökkenti a szél erejét. 12. Ízeltlábúak a vízben és a vízparton 1. Egészítsd ki a mondatokat! A folyami rák ízeltlábú, teste fejtorból és potrohból áll. Külső váza kitinpáncél, melyben sok mész rakódott le. A szemei nyélen ülő összetett szemek, lábai száma öt pár. Szájszerve rágó, mindenevő állat. Légzőszerve a kopoltyú. Petével, átalakulás nélkül fejlődik. 2. Húzd alá pirossal a szitakötőre, kékkel a gyötrő szúnyogra jellemzőket: ízeltlábú, rágói vannak, rovar, lárvája ragadozó, szúrószívó szájszerv, átváltozással fejlődik, lárva és báb is mozog, álarc, teljes átalakulással fejlődik! 3. Írd le a vérszívó szúnyog nemének jelét!, Szerinted miért ezek a szúnyogok a vérszívók? Petéjük éréséhez szükséges a vér. 4. Mi a jelentősége a szúnyogoknak a természetben? Lárvájuk, bábjuk a tápláléklánc igen fontos része. Mit jelent, ha patakokból, folyamokból eltűnnek a folyami rákok? A rákok eltűnése a víz szennyezettségét mutatja. 13. A vizek, vízpartok gerinces állatai 1. Három állat tulajdonságait összekevertük. Húzd alá pirossal a pontyra, kékkel a kecskebékára jellemzőket: kopoltyúval lélegzik, bőre szarupikkelyes, petével szaporodik, uszonyai vannak, tüdeje fejletlen, bőre nyálkás pikkelyes, lágyhéjú tojást rak, zsákmányát egészben nyeli le! A harmadik állat neve:vízisikló 2. Mit jelent a kétéltű fogalom? Lárvakorban vízben fejlődik, kifejletten szárazföldön él. Milyen kétéltűt ábrázol a kép? Kecskebéka. Sorolj fel hazai kétéltűeket! Foltos szalamandra, tarajos gőte, barna varangy

9 3. Az újonnan épülő autópályák fölött füves, mezős felüljárókat láthatunk. Mi ezeknek a szerepe? Az utak a mezőket, réteken keresztülvágják. Az állatok élőhelyeik másik felére át tudjanak menni. Ezek a vadátjárók. 4. Az A kép segítségével magyarázd el a gólyák vonulási útvonalát! Miért ezeken az útvonalakon repülnek Afrikába? Télire Dél- Afrikába költöznek. Mindkét útvonalon a lehető legtöbbet szárazföld felett repülnek. Így tudnak pihenni és táplálkozni. V. TÁJÉKOZÓDÁS A TÉRKÉPEN ÉS A FÖLDGÖMBÖN 14. A Föld alakja és felszíne, tájékozódás a fölgömbön 1. Mit jelent a következő mondat, a Föld geoid alakú? Lapított (a két sarkon) gömb alakú. Melyik óceán a) Amerika és Európa között fekszik Atlanti-óceán b) a legnagyobb Csendes-óceán c) itt található Madagaszkár szigete Indiai-óceán? Írd le területük nagysága szerint növekvő sorrendben a kontinenseket! Ausztrália, Európa, Antarktisz, Afrika, Amerika és Ázsia. 2. Minek a segítségével tájékozódunk a Földön? Földrajzi fokhálózat segítségével. Egészítsd ki: északi szélesség és keleti hosszúság. Mit értünk a földrajzi szélesség és hosszúság fogalmán? A földrajzi szélesség azt fejezi ki, hogy a szélességi kör hány fokra van az Egyenlítőtől. Földrajzi hosszúság a kezdő hosszúsági körtől való távolság. 3. Keresd meg a térképen! innen indult a Titanic é. sz. 50,4 o, ny. h. 1,8 o Southampton innen ered a Nílus d. sz. 0-2 o, k. h o Viktória-tó Kőrösi Csoma Sándor sírja é. sz. 28 o, k. h. 89 o Darjeeling az inka birodalom fővárosa volt d. sz.12 o, ny. h. 78 o Cuzco 4. Add meg a következő helyek nevét és földrajzi helyzetét (koordinátáit)! az Ontario-tó itt szakad az Erie-tóba; Niagara vízesés é. sz. 43 o, k. h. 79 o a Föld legnagyobb vízesése Brazília, Argentína és Paraguay határán Iguazu d. sz. 26 o, ny. h. 55 o Japánt jelképező vulkán Fuji é. sz. 35 o, k. h. 139 o a világ teteje Mount Everest é. sz. 28 o, k. h. 87 o

10 15. Magyarország helye a Kárpát-medencében, Európában és a Földön 1. Határozd meg Magyarország helyét a) a Földön északi földgömb, b) Európában Közép-Európa c) Közép-Európában Kárpát-medence! Sorold fel Európa határait égtájak szerint! É Jeges-tenger, K Ural hegység és a Kaszpi-tenger, D Kaukázus, Fekete- és Földközitenger, Ny Atlanti-óceán 2. Sorolj fel égtájak szerint 1-1 magyarországi határátkelőhelyet! É Sahi, K Biharkeresztes, D Röszke, Ny Rábafüzes 3. Írd le az összetartozó hármasokat! a) é. sz. 48,5 o, k. h. 21,5 o I. Pécs 1. Rákóczi-vár b) é. sz. 47,8 o, k. h.16,9 o II. Nagycenk 2. Zsolnay porcelángyár c) é. sz. 46,2 o, k. h.18,3 o III. Sárospatak 3. Széchenyi-kastély a III. 1. b II. 3. c I Egy turista az é. sz. 49 o, k. h. 2 o lévő városból szeretné megnézni az é. sz. 60 o, k. h.19 o lévő várost. Melyik ország melyik városából melyik ország melyik városába utazik. Franciaország Párizs Svédország Uppsala Milyen irányban hány km-t kell megtennie? ÉK irányban 1700 km Készíts útvonaltervet, ha autóval utazik! Párizs Brüsszel Köln Hannover Hamburg Odense kompátkelés Dániába Koppenhága Helsingör kompátkelés Helsingborgba Huskvarna Norrkoging Stockholm Uppsala 16. Milyen mozgásokat végez a Föld? Az idő mérése 1. Melyik ez a napszak? A Föld a) hátat fordít a Napnak éjszaka b) szemben áll a Nappal dél c) a Nap felé fordul reggel d) elfordul a Naptól este? 2. Egészítsd ki a mondatokat! A Föld a saját tengelye körül forog, a Nap körülkering A keringési idő 365 nap és 6 óra. A forgási idő 24 óra. Miért vezették be a szökőévet a naptárban, melyik a szökőnap? Mivel a keringési idő 365 és ¼ nap, ezért 4 évente korrigálni kell! A szökőnap február 24. és nem 29.!!!!

11 3. Töltsd ki a táblázatot! beesési A napéjegyen- évszak szög 90 o lőség napja északi félgömb déli félgömb Egyenlítő március 21. tavasz ősz Ráktérítő június 22. nyár tél Egyenlítő szeptember 23. ősz tavasz Baktérítő december 22. tél nyár 4. Mit csinál a rokonod Sidneyben, amikor te éppen reggelizel? Uzsonnázik Hány óra van Los Angelesben, amikor mi délben ebédelünk? 19 óra Ha a kontinensről átkelünk a La Manche csatornán, hogyan kell átállítanunk az óránkat? Visszaállítani 1 órával. VI. ÉGHAJLATOK, ÉGHAJLATI ÖVEZETEK 17. Földünk éghajlati övezetei 1. Rajzolj egy kört, húzd be rajta az Egyenlítőt és a nevezetes szélességi köröket. Színezd ki az éghajlati övezeteket a tankönyv meghatározta színekkel! Írd A fenti képek betűjelét a megfelelő övezetekbe! A Egyenlítő, B Egyenlítő - Ráktérítő között, C Ráktérítő és Baktérítő mentén, D a térítők és a sarkkörök között, E az Északi-sarkkör mentén 2. Az A, B, C képen látható területek éghajlati tényezői között mi a hasonlóság és különbség? Hasonlóság: magas hőmérséklet, különbség: eltérő csapadékmennyiség. Hogyan változnak az évszakok az A, B, D, E területeken? A nincsenek évszakok, BC két évszak, csapadékos és száraz, D négy évszak, E két évszak, hosszú, hideg tél, rövid, hűvös nyár. 2. Milyen évszak van a) Canberrában, ha Párizsban esik a hó, nyár b) Berlinben, ha Buenos Airesben ősz van, tavasz c) Arhangelszkben, ha Mexico Cityben nyár van? nyár 3. Milyen ruhákat pakolsz a bőröndödbe, ha januárban a) Moszkvába, téli b) Nairobiba nyári, c) Sydneybe nyári, d) Ottawába utazol téli? És ha júliusban utazol? a. nyári, b. nyári, c. téli, d. nyári

12 18. Hogyan érvényesülnek az éghajlati tényezők Európában és hazánkban? 1. Mit jelent az óceán hűtő-fűtő hatása? Hogyan érvényesül ez kelet felé haladva? Télen a szárazföld gyorsabban lehűl, az óceánok viszont megőrzik magasabb hőmérsékletüket. Ekkor az óceánok felől enyhe levegő jut a szárazföldre. Az óceán télen fűti, nyáron hűti a partvidéket. Kelet felé haladva ez a hatás csökken. 2. Az évi közepes hőingás szerint állítsd csökkenő sorrendbe a következő városokat: 2. Berlin, 1. Moszkva, 3. London! Válaszodat indokold! Moszkva van legtávolabb az óceántól, itt az óceán kiegyenlítő hatása nem érvényesül már. A tél és nyár között nagy a hőingás. 3. Írj relációs jeleket! Indokold meg, miért ezeket a jeleket használtad! Csapadék mennyisége: Ukrajna < francia partvidék A francia partvidék az Atlanti-óceán partján van, míg Ukrajna a kontinens belsejében. Évi közepes hőmérséklet: Róma > Budapest Róma közelebb fekszik az Egyenlítőhöz, mint Budapest Csapadék mennyisége: Alpokalja > Alföld A hegyvidéken több a csapadék, mint az alföldeken. 4. Töltsd ki az északi mérsékelt övezet táblázatát! évi a 4 évszak jellemzői csapadékmennyiség óceáni sok, eloszlása egyenletes nyár hűvös, tél enyhe, rövid tavasz és ősz szárazföldi kevés, eloszlása egyenlőtlen nyár meleg, tél hideg, rövid tavasz és nyár mediterrán sok, eloszlása egyenlőtlen forró, száraz nyár, enyhe, csapadékos tél hegyvidéki sok hűvös nyár, hideg tél VII. BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON 19. A Kárpát-medence, Magyarország 1. Írd mellé a megfelelő szavakat! Vereckei-hágó, Tapolcai-medence, Vöröstorony-szoros Sorold fel a szomszédos országokat égtájak szerint!

13 É Szlovákia, K Románia, D Szerbia, Horvátország, Ny Ausztria (ÉK Ukrajna, DK Szerbia, DNy Szlovénia) 2. Mikor és miből alakult ki a lösz az Alföldön? A jégkorszakban, a szél által szállított por vastagon lerakódva hozta létre a löszt. Hogyan alakult ki a Kárpátok hegylánca? Vulkanikus eredetű hegyvonulat. Melyik tenger hullámzott a Kárpát-medence helyén? Pannon-tenger. 3. Hazánk melyik nagy tájára kell utaznod, hogy lásd: a) Hortobágyi kilenclyukú híd, Alföld b) Herendi Porcelángyár, Dunántúli-középhegység c) Borostyánkő-út, Alpokalja d) Hollókő, Északi-középhegység e) Abaliget, Dunántúli-dombság a Mecsekkel f) Ság-hegy Kisalföld! 4. Kösd össze a megfelelő párokat! Nagytáj Alföld Északi-középhegység Kisalföld Dunántúli-dombság a Mecsekkel Alpokalja Dunántúli-középhegység A nagytáj része Szatmári síkság Cserhát Szigetköz Külső-Somogy Vasi-hegyhát Vértes 20. Az Alföld, a Kisalföld 1. Milyen részekre osztja a Duna és a Tisza az Alföldet? Duna-Tisza köze, Tiszántúl, Mezőföld Írd az Alföld tájait az alábbi jellemzők mellé! homokbucka Kiskunság, Nyírség, lösz Maros-Körös köze, Mezőföld, hordalék, iszap Nagykunság, Hortobágy, Jászság 2. Sorold fel az Alföldön található nemzeti parkokat és ezek központjait! Hortobágyi Nemzeti Park Debrecen, Kiskunsági Nemzeti Park Kecskemét, Körös-Maros Nemzeti Park Szarvas, 3. Kösd össze (használj különböző színeket)! Kiskunság Kecskemét konzervipar Maros-Körös köze Szeged húsipar Nagykunság Szolnok vegyipar Kisalföld Győr gépipar

14 4. Írd a jellemzők mellé a helység nevét! három folyó városa Győr Petőfi, Jókai iskolavárosa Pápa műemlékegyüttes, a világörökség része Pannonhalma történelmi emlékhelyünk Ópusztaszer Kodály Intézet Kecskemét Tessedik Sámuel, alapította hiba arborétum Szarvas 21. Az Alpokalja 1. Milyen két részből áll az Alpokalja? A hegyvidék és az előtte elterülő dombvidék Mik tartoznak össze: ac, bd. a) Kőszegi-hegység b) Kemeneshát c) Írottkő d) kavicstakaró 2. Mi az oka annak, hogy az Alpokalja hazánk legcsapadékosabb tája? Az Alpok felől érkező felhők a hegységnek ütköznek, és víztartalmuk eső formájában kicsapódik. 3. Miért tarkítják a hegyvidéket dús legelők? A sok csapadék hatására a hegyoldalakon, magasabb dombokon dús legelők alakultak ki. Hogyan függ össze az Alpokalja éghajlata és az itt folytatott ipari tevékenység? A jó minőségű legelőkön szarvasmarhát tartanak, és erre épült a tej- és húsipar. 5. Készíts útitervet az Alpokalja bemutatására (városok, nevezetességek, néprajz, természeti értékek)! 22. A Dunántúli-középhegység, a Dunántúli-dombság 1. Sorold fel a Dunántúli-dombság részeit, írj mindegyikről 1-1 jellemző tulajdonságot! Zalai-dombság üledékes kőzetréteg, agyag építi fel. Somogyi-dombság legnagyobb területeit vastag lösztakaró borítja. Tolnai-dombság és Baranyai-dombság jó minőségű mezőségi talaj. 2. Hol járunk: siklósi vár, Szársomlyó, Harkány? Villányi-hegység. Mit jelent a szeres település? Közös nemzetséghez tartozók, különálló település részeit nevezzük szereknek.

15 3. Kösd össze! Bakony mészkő régi röghegység Gerecse mészkő régi röghegység Visegrádi-hegység andezit fiatal lánchegység Pilis mészkő régi röghegység Vértes mészkő régi röghegység 4. Magyarázd el, hogyan alakultak ki a kőszéntelepek! Sok millió évvel ezelőtt az itt lévő mocsarak óriás páfrányai, zsurlói, örökzöld növényei elpusztultak, a mocsarak elnyelték. Az áradó folyók iszappal takarták be. A Föld mélyén nagy nyomáson, levegőtől elzártan a növényi maradványokból kőszén alakult ki. 23. Az Északi-középhegység 1. Sorold fel az Északi-középhegység a) mészkőhegységeit Bükk, Aggteleki-karszt b) vulkanikus hegységeit! Börzsöny, Cserhát, Mátra, Zempléni-hegység 2. Miért válhatott Tokaj híres borvidékké? A nagyon jó minőségű vulkáni talaj, a napos déli lejtők tették alkalmassá a jó minőségű bor termelésére. 3. Kösd össze! 938 m Csóványos Börzsöny 894 m Nagy-Milic Zemplén 1014 m Kékes Mátra 958 m Istállóskő Bükk 4. Melyik a kakukktojás, miért? a) Gyöngyös, Eger, Tokaj, Sárospatak nem borvidék b) Nógrád, Hollókő, Szilvásvárad nincs vára, Diósgyőr c) Bodrog, Hernád, Sajó nem a Tiszába ömlik, Zagyva VIII. AZ EMBER ÉS KÖRNYEZETE 24. Környezet- és természetvédelem Magyarországon 1. Sorold fel Magyarország nemzeti parkjait! Fertő-Hanság NP, Duna- Ipoly NP, Balaton-felvidéki NP, Duna-Dráva NP, Körös-Maros

16 NP, Bükki NP, Hortobágyi NP, Aggteleki NP, Kiskunsági NP, Őrségi NP Milyen védett terület fajtákat ismersz még? Természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet. 2. Írd be a térképre a nemzeti parkok központjainak megfelelő számot! 1. Budapest, 2. Debrecen, 3. Eger, 4. Jósvafő 5. Kecskemét, 6. Őriszentpéter, 7. Pécs, 8. Sarród, 9. Szarvas, 10.Veszprém 3. Melyik nemzeti parkra ismersz? foltos szalamandra Aggteleki NP túzokfej Körös-Maros NP fajdkakas Őrségi NP lisztes kankalin Balaton-felvidéki NP szártalan bábakalács Bükki NP 4. Tegyél írólapot az 5, 20 és 50 forintos érme rajzos oldalára! Satírozd be ceruzával! A növény- és állatismeret könyved segítségével állapítsd meg, mely védett élőlényeket ábrázolják! 5 Ft nagykócsag, 20 Ft magyar nőszirom, 50 Ft kerecsensólyom Melyiket ismered a magyar mondavilágból? A kerecsensólyom a mondabeli Turulmadár. IX. TESTÜNK, EGÉSZSÉGÜNK 25. A mozgás testünk szobrásza, a csontváz és izomzat 1. Fogalmazd meg, mi a gerincoszlop! A csontváz központi tengelye. Mi a csontváz feladata? Támasztja testünket, tartja és védi belső szerveinket. Rajta tapadnak az izmok. 2. Melyik ízületünk segítségével a) fogjuk meg a vállunkat váll, könyök, ujjpercek ízületei b) hajlítjuk a lábunkat térd c) mozgatjuk a lábfejünket boka d) nyújtjuk oldalra a karunkat váll? 3. Mit okozhat, ha hosszú ideig nehéz oldaltáskát használunk? Gerincferdülést. Hogyan tudod egészséges módon fejleszteni az izomzatodat, hogy elkerüld a káros hatásokat? Rendszeres testmozgással. 4. Írj jó tanácsokat az egészséges testedzés érdekében! Lehetőleg szabad levegőn, rendszeres és fokozatos terheléssel. Melyek a rendszeres sportolásnak az előnyei? Arányos izomzat, akaraterő és

17 önbizalom fejlesztő. Felesleges anyagokat elégetjük, nem hízunk el. Ezzel belső szerveink egészségét is védjük. 26. A bőr szervezetünk legsokoldalúbb szerve 1. Egészítsd ki a mondatot! A bőr a szervezet első védelmi vonala. Sorold fel a bőr rétegeit! Hám, irha, bőralja. 2. Kösd össze! rétegek hám irha bőralja feladata érzékelés, védelem érzékelés hőszigetelés 3. Nyáron nagy melegben a szervezetünk védekezik a túlmelegedés ellen. Magyarázd el, mi a szerepe ebben a bőrnek! A verejtékmirigy váladéka a bőr felszínére ömlik. A meleg hatására elpárolog, így hűti a testet. 4. A pattanás begyulladt faggyúmirigy. Hogyan előzheted meg a pattanások megjelenését? Rendszeres tisztítással. Kamillás gőzöléssel kitágulnak a pólusok, fellazul a faggyú. Így könnyű a bőrt megtisztítani. Mit kell tenned, ha mégis pattanásos lett a bőröd? A pattanás baktérium okozta gyulladás. Ilyen bőrrel kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz forduljunk a szakszerű kezelés érdekében! 27. A táplálkozás folyamata, nem mindegy, hogy mit eszünk! 1. Csoportosítsd, melyik táplálék, és melyik tápanyag? a) rántott csirke, b)fehérje, c)tej, d) alma, e) C-vitamin, f) vajas kenyér, g) zsír, h) konyhasó, i) cukrok, j) borsóleves 2. Mi történik a tápanyagokkal a szervezetben? Emésztés hatására összetevőikre bomlanak. Melyik táplálékban található a legtöbb vitamin? Gyümölcsökben, zöldségekben. Húzd alá a helyes módot! A vitaminokat tartalmazó táplálékokat a) nyersen b) főzve fogyasszuk!

18 3. Az elhízás betegség. Magyarázd el, minek a következménye? Kevés mozgás mellett túl sok zsíros ételt és szénhidrátot fogyasztunk, a szervezet nem égeti el, a fölösleget elraktározza. Milyen további egészségkárosodásokat okozhat? Magas vérnyomás, amely szív- és keringési problémákat okozhat. Cukorbetegség. 4. Állíts össze egy napi egészséges étrendet! 28. Leggyakoribb gyermekbetegségek és megelőzésük 1. Mit nevezünk fertőzésnek? A szervezetbe kerülő és gyorsan elszaporodó vírus vagy baktérium okozta állapot. Hogyan hatnak a védőoltások? A védőoltások legyengített kórokozók. Ez ellen a szervezet védőanyagokat termel. Amikor a fertőző kórokozó bekerül a szervezetbe, már kész védőanyagokkal találkozik (immunitás). 2. Húzd alá, mi okozza az influenzát a) vírus, b) baktérium! Mit ajánlanál a felsorolt ételek közül influenzajárvány idején: sült krumpli, kiwi, savanyú káposzta, húsleves, alma? Mi alapján döntöttél? Ezekben sok, az immunrendszert erősítő C-vitamin található. 3. Milyen hatással vannak az elfogyasztott édességek a fogaidra? Miért? A cukortartalmú ételek fogyasztása fogmosás hiánya mellett baktériumok elszaporodását okozza. A baktériumok savat termelnek, amelyek oldják a fogzománcot. Így a fogak szuvasodnak. A szuvas fogakon keresztül a vérbe jutó baktériumok más szerveinkben is gyulladást okoznak. Mit tanácsolsz a megelőzésére? Minden étkezés után alapos fogmosás, a fogkefék és fogkrémek helyes megválasztása, cseréje. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés. 4. Miért kell hűtőbe tenni nyári melegben a megmaradt főtt ételt? Az étel a meleg hatására megromlik. Ennek elfogyasztása gyomorrontást hányást, hasmenést okoz. Milyen kezelést javasolsz székrekedés esetén? A szilva, vagy szilvalekvár hashajtó hatású, ezért ennek fogyasztását. Megelőzése érdekében rostban gazdag táplálék főzelékek, gyümölcsök, magvas kenyér, müzli fogyasztását. Ebben is segít a sok mozgás.

19 29. Káros szenvedélyek 1. Melyik szervünkön keresztül hatnak az élvezeti szerek? Idegrendszer. Írd be a megfelelő sorszámokat be: 2. átmeneti kellemes hatás, 5. függőség, 1. kis mennyiség, 6. halál, 3. többszöri kisebb adag, 4. a szervezet egyre többet igényel! 2. Kösd össze! alkohol légutak hurutos megbetegedése nikotin szív- és érrendszeri betegségek tüdő- és gégerák vese- és májkárosodás magas vérnyomás, szívinfarktus visszamaradás a növekedésben 3. A kábítószer fogyasztók közül sokan AIDS-esek lehetnek, miért? A kábítószer fogyasztók a közös tűvel közvetlenül a véráramba juttatják a HIV-vírust. Keress érveket, miért jobb, ha ki sem próbálod a drogokat? Könnyen függővé válhatsz a kipróbáláskor. Nem tudhatod, hogy szervezeted hogyan reagál. Ami másoknál még nem okoz gondot, nálad lehet halálos is. Azt sem tudhatod, mennyire szennyezett vagy tömény, így a kipróbálásakor is meghalhatsz. Nézz utána, mi minden számít drognak! (segít a biológiai lexikon!) Kávé, dohány, egyes gyógyszerek, mákgubó, ragasztók, szerves oldószerek. 4. Azért nem szedi be egy sportoló a doppingszereket, mert ártalmas a szervezetére, vagy azért, mert tilos? Mi a véleményed róla? 30. A felnőttkor küszöbén, serdülőkori változások 1. Hány éves a pubertás korú ember? éves. Ebben a korban milyen testi változások történnek? Testmagasság, testsúly nő, nemek közti különbség külső jegyekben is megnyilvánul. Kialakul a nőies ill. férfias testalkat. 2. Minek a hatására indul be a nemi érés? Az agyalapi mirigy hormonjainak hatására. A herékben hímivar sejtek, a petefészkekben petesejtek termelődnek.

20 3. Húzd alá a megfelelőt: a hímivarsejtek termelődése a) folyamatos, b) szakaszos! Mi történik a menstruáció folyamán? A meg nem termékenyült petesejt a méhnyálkahártyával együtt leválik a méhfalról, és távozik a szervezetből. 4. Nézz utána, mit jelent az akceleráció kifejezés! A fejlődés, növekedés folyamatának gyorsabbá válása. A testi fejlődés általános felgyorsulása, mellyel az érzelmi-pszichológiai fejlődés nem jár együtt. Mi lehet a jelenség oka? Az emberiség egy része a bőséges táplálkozás és a betegségekkel szembeni védettség miatt fizikailag gyorsabban fejlődik.

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve.

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve. Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE....... a tanuló neve pauz westermann HAZAI ERDÔK A VÁLTOZAT 1. Nevezd meg és jellemezd az ábrázolt

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez,

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

I. Témakör Az erdő élete

I. Témakör Az erdő élete TANANYAGBEOSZTÁS ÉS TANMENETJAVASLAT A 6. OSZTÁLYOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGYHOZ Tananyagbeosztás alapelvei A tantárgy tömbösített oktatásához igazodva a tananyagot 75 órára osztottuk be. A tankönyv leckéit

Részletesebben

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel!

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! Iskola: Osztály: Csapattagok neve (3fő): 1. feladat Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! 1. A föld alól is előteremti. a) Nagyon buta.

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / A csapat

Részletesebben

Versenyző iskola neve:... 2... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. 6. osztály. I. forduló

Versenyző iskola neve:... 2... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. 6. osztály. I. forduló 1 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Természetismeret Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK Dr. Paál Tamásné Natúra sorozat BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK (Raktári száma: RE00774/F) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. A) feladatlap megoldásai A trópusi területek természetes élővilága 1. feladat

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária Természetismeret földrajz 5. ÉVFOLYAM Évi óraszám: 37 Heti óraszám: 1 Javasolt óraterv Témák Óraszámok felhasználása Összes óraszám

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Négy, többé-kevésbé jól elkülöníthető évszak jellemzi Évi középhőmérséklet: 0-20 oc között mozog Évi közepes hőingása: A legmelegebb hónapok

Négy, többé-kevésbé jól elkülöníthető évszak jellemzi Évi középhőmérséklet: 0-20 oc között mozog Évi közepes hőingása: A legmelegebb hónapok Mérsékelt övezet Elhelyezkedés Négy, többé-kevésbé jól elkülöníthető évszak jellemzi Évi középhőmérséklet: 0-20 oc között mozog Évi közepes hőingása: A legmelegebb hónapok középhőmérséklete: 15-25 oc,

Részletesebben

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK TOMPÁNÉ BALOGH MÁRIA KÖRNYEZETEM ÉLÔ TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK Biológia TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK Évfolyam 2 7 0 éves tanulók részére... a tanuló neve pauz westermann VIZES ÉLÔHELYEK A) változat. a) Rajzold

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

A TERMÉSZET CSODÁI TERMÉSZETISMERETI TANULMÁNYI VERSENY

A TERMÉSZET CSODÁI TERMÉSZETISMERETI TANULMÁNYI VERSENY 1. Mi az összefoglaló neve a felszíni formáknak? A Domborzat B Szárazföld C Dombság D Kontinens 2. Mi a térkép? A Alaprajz B Körvonalrajz C A felszín arányosan kicsinyített felülnézeti képe D Felszíni

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére. Környezetünk természetföldrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ...

TERMÉSZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére. Környezetünk természetföldrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ... Lakotár Katalin TERMÉSZETISMERET Környezetünk természetföldrajzi ismeretei TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére............................................. a tanuló neve pauz westermann

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13..

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13.. Én és Ukrajna tantárgy Óravázlat Az óceánok természetvilága Bakos Ilona 2012. november 13.. TÉMA. Az óceánok természetvilága CÉL. Megismertetni a tanulókat a világóceán és óceán fogalmakkal, az óceánok

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Országismeret. Barangolás hazai tájakon

Országismeret. Barangolás hazai tájakon Országismeret Barangolás hazai tájakon Hazánk felszíne változatos. Síkságokon, dombságokon és hegységeken keresztül visz az utunk, ha bebarangoljuk szép tájait. Magyarország a Kárpát-medence központi részén

Részletesebben

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3.OSZTÁLY

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3.OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu VIII. TOLLFORGATÓ 2. forduló VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS

Részletesebben

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Megyei Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / Dunaújváros,

Részletesebben

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid,

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, A TAJGA NÖVÉNYEI 1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, viszonylag meleg nyár és hosszú, zord

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul pe ţară al liceelor cu predare în limba maghiară Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

Természetismeret fejlesztési terv

Természetismeret fejlesztési terv között Természetismeret fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Kissné

Részletesebben

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm Ho szúságmérés Hosszúságot kilométerrel, méterrel, deciméterrel, centiméterrel és milliméterrel mérhetünk. A mérés eredménye egy mennyiség 3 cm mérôszám mértékegység m = 0 dm dm dm cm dm dm = 0 cm cm dm

Részletesebben

Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese

Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese Iskolai munkánk során pozitív eredményről számolhatunk be a csoportmunkák közösségfejlesztő hatását illetően. Míg a frontális tanítási órán mi, nevelők cselekszünk

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve:

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve: APÁCZAI KÖNYVKIADÓ ÉS KÖNYVTERJESZTŐ KFT. SZIVÁRVÁNY HETED 7 HATÁRON 9502 Celldömölk, Pf. 6 Tel.: 95/525-018, Fax: 95/525-027, e-mail: szivarvany@apaczai.hu TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM:

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Az ember szervezete és egészsége Biológia verseny 8. osztály 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. A tápcsatorna szervei

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

SZKA_106_21. Utazás a világ körül Tudósítások a világból

SZKA_106_21. Utazás a világ körül Tudósítások a világból SZKA_106_21 Utazás a világ körül Tudósítások a világból szka106_01_d.indd 127 2007.10.16. 21:51:19 szka106_01_d.indd 128 2007.10.16. 21:51:19 tanulói utazás a világ körül 6. évfolyam 129 21/1 A kontinensek

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba 4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK Dr. Varga Csaba Talajképző tényezők 1. Növényzet, állatvilág 3. Éghajlat 5. Domborzat 7. Talajképző kőzet 9. Talaj kora 11. Emberi tevékenység 1. Természetes növényzet és állatvilág

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Természetismeret 6. osztály

Természetismeret 6. osztály MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

1. óra Erdő növényei. Az erdő az élőlények életközössége

1. óra Erdő növényei. Az erdő az élőlények életközössége 1. óra Erdő növényei. Az erdő az élőlények életközössége Az erdő legjellemzőbb élőlényei a fák, de sok más élőlénynek is védelmet, biztonságot és élelmet nyújtanak. Az erdő életközösség. Az erdő növényei

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényéhez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényéhez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényéhez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra és ügyességed próbára tételére, de egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

Lakotár Katalin FÖLDRAJZ 7. Kontinensek földrajzi ismeretei. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 7. osztályos tanulók részére. ... a tanuló neve.

Lakotár Katalin FÖLDRAJZ 7. Kontinensek földrajzi ismeretei. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 7. osztályos tanulók részére. ... a tanuló neve. Lakotár Katalin FÖLDRAJZ 7. Kontinensek földrajzi ismeretei TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 7. osztályos tanulók részére........... a tanuló neve pauz westermann Teljesítmény összesítése A Afrika és Ausztrália Amerika

Részletesebben

Felvételi feladatok biológiából 2006. február 25.

Felvételi feladatok biológiából 2006. február 25. Felvételi feladatok biológiából 2006. február 25. 1. Karikázd be a helyes választ! 1. Hajtásain tüskék vannak: a) Vadrózsa b)kökény c)mogyoró 2. Makktermése van: a) Bükk b)fekete bodza c) Som 3. Fészekhagyó

Részletesebben

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA!

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! KAÁN KÁROLY 24. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! 1. feladat.. AZ ERDŐ FÁI 12 p Írd

Részletesebben

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A LEADER Helyi Akciócsoportok 2007-ben allokált forrásairól, illetve a III. és a IV. tengely

Részletesebben

Növények a vizek partján

Növények a vizek partján Növények a vizek partján 1. Írj fajokat a betûvel jelölt növényövekhez! a) lebegõ hínár b) gyökerezõ hínár c) nádas d) sás e) rét f) ligeterdõ a)... b)... c)... d)... e)... f)... 2. Nevezd meg a rajzokon

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata Dr. Lakotár Katalin Európa éghajlata A déli meleg és az északi hideg áramlások találkozása a ciklonpályák mentén Európa éghajlatát meghatározó tényezők - kontinens helyzete, fekvése kiterjedése K-Ny-i

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály 3. osztály Az év melyik napján van az új kenyér ünnepe? Jellemezzétek az évszakot az időjárás, a növények és az állatok szempontjából! Válaszoljatok az érzékszervekkel kapcsolatos alábbi kérdésekre! Mely

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Lekérdezõ: PIMJY Nagykovácsi Dátum: 2014.06.03 08:43:47 Dávidné Tóth Edit Lapszám: 1

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Lekérdezõ: PIMJY Nagykovácsi Dátum: 2014.06.03 08:43:47 Dávidné Tóth Edit Lapszám: 1 Dávidné Tóth Edit Lapszám: 1 001. szavazókör Azonosító: 14-088-001-7, Cím: Kossuth Lajos u.101.(általános Iskola) Besenyõtelek utca teljes közterület 13 Diófa köz teljes közterület 33 Diófa utca teljes

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK foci:layout 1 4/15/11 10:39 AM Page 1 Szili István TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK témazáró feladatlapok 11 éves tanulóknak ajánlott Évfolyam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 a ta nu ló ne ve 1 foci:layout 1 4/15/11

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 16. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról Elemzés a 21-es év teljesítménytúráiról Tartalomjegyzék oldal A teljesítménytúrák száma 21-ben szakágak szerint Új túrák 21-ben 2 Teljesítménytúrák száma hetente 3 Teljesítménytúrák tájegységek szerint

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Unokáinknak ültetjük

Unokáinknak ültetjük Unokáinknak ültetjük 1. Írj jellemzôket a diófa megjelölt részeirôl! koronája:...... törzse:... kérge fiatalon:...... idõskorban:......... 2. Az alábbi mondatok közül néhányba hiba csúszott. Húzd át a

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános Iskola Természetismeret Évfolyam: 5 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök:

Részletesebben