I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő"

Átírás

1 I. AZ ERDŐ NÖVÉNYEI 1. Cserjék az erdőben. A tölgyfa, a bükkfa, az erdei fenyő 1. Mi a különbség a cserje és a fa között? Írj CS, illetve F betűt a következő növények után: kocsányos tölgy F, mogyoró CS, vörösfenyő F, húsos som CS, csertölgy F, erdei fenyő F! 2. Mi a különbség a tövis és a tüske között? A tövis a növény ágának kihegyesedő vége. A tüske bőrfüggelék, amely könnyen lepattintható. Mi a hiba a nincsen rózsa tövis nélkül mondásban? Írd le, hogy szólna helyesen! A rózsának tüskéje, nem tövise van: nincsen rózsa tüske nélkül. 3. Készíts táblázatot az alábbi fogalmak és növénynevek felhasználásával: cserje, egylaki, fa, nyitvatermő, mogyoró, makktermés, bükk, vörösfenyő, csonthéjas termés, tövis, kökény, lombhullató, zárvatermő, húsos som! lombhullató zárvatermő nyitvatermő egylaki cserje fa fa csonthéjas húsos som kökény tövis makktermés mogyoró bükk vörösfenyő 4. Egy őszi erdei túrán sok cserje és repedezett kérgű fák között (A) vezetett az út. Tovább haladva magas fákból álló erdőbe (B) értünk, ahol bokrokat nem láttunk. Majd a túra vége felé léptünk már nem hallatszott az avarban (C). Az A, B, C erdő melyik erdőtípus a tanultak közül? A tölgyes, B bükkös, C fenyves. Az A erdőben milyen cserjéket láthattunk? Mogyoró, húsos som. Milyen a kérge a B erdő fáinak? Sima szürkéskék. Mi a neve a C erdő fái virágzatának? Toboz. 2. Az erdő aljnövényzete C kép moha 1. Sorold fel a tanult erdei virágos és virágtalan növényeket! Virágos: hóvirág, kökény, mogyoró, húsos som, gyepű rózsa, kocsánytalan tölgy, erdei fenyő, orvosi tüdőfű, ibolya, gyöngyvirág. Virágtalan: erdei pajzsika, lombos moha

2 2. A képek betűjelét írd a megfelelő jellemző után: leples virág A, gyöktörzs B, rögzítő fonal C, összetett levél B, spóratartó tok BC, termőtest D, spóratartó lemez D, hagyma A, mellékgyökérzet A! 3. Milyen életmódot folytatnak azok a gombák, melyek a) elszívják más növényektől a tápanyagot, élősködő b) vizet és ásványi anyagot adnak, kész táplálékot kapnak, együttélő c) elhalt élőlényekből táplálkoznak? korhadéklakó Írd a megfelelő betűt a gombák neve mellé: tapló a, gyilkos galóca b, szegfűgomba c! 5. Mi a boszorkánygyűrű? Magyarázd el a kialakulását! Gombák termőtestének egy körben való megjelenése. A talajban lévő gombafonalak sugarasan növekednek, és a gombafonalak végén termőtestet hoznak létre. Ezek alkotják a boszorkánygyűrűt. II. AZ ERDŐ ÁLLATAI 3. Az erdőben élő nagyvadak 1. Mi a párja és az utódja? bak suta gida bika tehén borjú kan koca malac 2. Milyen táplálkozású (-evő), és milyen a zápfogfelülete az alábbiakat fogyasztó állatoknak? Írj példát! a) rovar, csiga, makk mindenevő, gumós zápfog, vaddisznó b) fű, falevelek növényevő, redős zápfog, őz, gímszarvas 3. Hasonlítsd össze a szarvast a szarvasmarhával (láb, fejdísz + anyaga, táplálék, gyomor)? Hasonlóság: párosujjú patás láb, összetett gyomor, kérődzők, növényevők. Különbség: szarvasmarha tülök, anyaga szaru; szarvas agancs, anyaga csont. A tülök csak az állat elhullása után húzható le, az agancsot évente hullatja az állat. 4. a) Mi történik szarvasbőgéskor? A hímek megverekednek a nőstényekért. Miért dagonyázik a vaddisznó? A vaddisznó dagonyázáskor hűsöl, és a rászáradó sár alatt az élősködők elpusztulnak. b) A vadkan metszőfoga agyarrá fejlődik. Mi a hiba? Javítsd ki! Nem a metszőfoga, hanem a szemfoga fejlődik agyarrá.

3 c) Mi a szerepe a szarvas farán levő fehér foltnak (tükörnek)? A gyors meneküléskor ez a tükör villan föl, a kicsik ezt követve tudják a menekülés útját. 4. Rovarok és rovarevők az erdőben 1. Húzd alá pirossal a vöröshangyára, kékkel a szarvasbogárra jellemzőket: ízeltlábú, a hímek rágója fegyver, teljes átalakulással fejlődik, államalkotó, rovar, párzáskor szárnyuk van, bogár, a hulladék eltakarításában vesznek részt! piros: államalkotó, párzáskor szárnyuk van, a hulladék eltakarításában vesznek részt, ízeltlábú, teljes átalakulással fejlődik, rovar kék: hímek rágója fegyver, bogár, ízeltlábú, teljes átalakulással fejlődik, rovar 2. Mely állatok koponyáját ábrázolják a rajzok? Középső kép nem kell! Bal oldali közönséges denevér, jobb oldali sün. A fogazat alapján állapítsd meg, mivel táplálkoznak! Rovarevők. Miért ilyen a zápfoguk felülete? Hegyes zápfogaikkal a rovarok kitinpáncélját át tudják harapni. 3. Állíts össze táplálékláncot az alábbiak felhasználásával: hernyó, erdei vöröshangya, szú, nagy fakopáncs, falevél, széncinege! falevél hernyó - széncinege 4. Fiatal, telepített erdőben odúkat tesznek ki az erdészek, miért? Az odúlakó madarak a harkályok által vájt odúkba fészkelnek. A fiatal fákon nem tudnak a harkályok mély lyukakat vésni, ezért tesznek ki az erdészek odúkat. Mi a hiba a mesék kedves rajzán? A sün téli álmot alszik ezért nem gyűjt télire élelmet. 5. Az aljnövényzet állatai 1. A képek betűjelét írd a megfelelő jellemző mellé: ízeltlábú A, reszelő nyelv B, petével szaporodik AB, csáprágó A, tapogatók B, köpeny B, két testtája van A, hasláb B, rágcsáló C, zsigerzacskó B, bőrizomtömlő B! 2. Milyen a zápfog felülete az erdei egérnek? Gumós. Mivel táplálkozik? Mindenevő. Miért lesznek élesek a metszőfogai? Metszőfogai állandóan növekednek, ezért állandóan rágcsál. Így élesre koptatja azokat.

4 3. Melyik állat adhatta fel a következő apróhirdetést? Mélyen vallásos nőstény keresi apró termetű párját! Ajánlatokat: úgy szeretlek, majd megeszlek jeligére várok! Fekete özvegy (pók) Mit jelent ez a mondat: a koronás keresztes pók testen kívül emészt? Az állat az emésztőnedvet csáprágóján keresztül az áldozata testébe juttatja, majd annak megemésztett, elfolyósított részeit szívja fel. 4. Kora tavasszal olyan csigaházat találtunk, melynek nyílását kemény lap zárta el. Szerinted, előbújik belőle a csiga? Indokold meg a válaszodat! Igen. Mert a csigák télire mészlemezzel zárják el házuk nyílását, amelyet tavasszal feloldanak. A mészkőhegységek anyagában gyakran találhatók ősi csigaházak, miért? A mészkőhegységek anyaga a tengerben élő mészvázas állatokból keletkezett. 6. Az erdő ragadozói 1. A róka testén mi mutatja a ragadozó életmódhoz való alkalmazkodást? Karcsú test, erős fogazat, hosszú lábak, rejtőszín, éles karmok. 2. Mi mutatja, hogy a fülesbagoly ragadozó madár? Fogóláb, erős hajlott csőr, rejtőszín, éles karmok. Hall-e a fülesbagoly a nevét adó füllel? Indokold meg a válaszodat! Nem, ez csak toll, amelyet az állat állapotától függően lelapít vagy felmereszt. 3. Rajzold le a fülesbagoly lábát, ahogy a) az ágba kapaszkodik, két ujj elöl, két ujj hátul. b) zsákmányát fogja három új elől, egy ujj hátul! Hogyan képes ezt megtenni? Az egyik ujját (vetélőujj) előre hátra tudja mozgatni. Miért tollas a csüdje? A toll megvédi az áldozat harapásától. 4. Kirándulás során szürke csomókat találtunk. Otthon szétszedtük és sztereomikroszkóppal megvizsgáltuk. Sok kis koponyát láttunk 2-2 éles metszőfoggal. Mit találtunk? Bagolyköpetet. Minek a koponyáját láthattuk a mikroszkópban? Kis rágcsálók: erdei egér, pocok, cickányét. Mire használják ezt a vizsgálatot az erdészek? A rágcsálók mennyiségére lehet következtetni. Ebből pedig arra, hogy a ragadozó madarak mennyi fiókát tudnak felnevelni.

5 III. A RÉTEK ÉLŐVILÁGA 7. A rét füvei, virágai 1. A fenti képek közül, melyek ábrázolnak fűfélét? A, B, C Közülük melyik az aljfű és melyik a szálfű? Betűvel és névvel válaszolj! Aljfű: B angol perje Szálfű: A nádperje 2. Írd a betűket a megfelelő jellemző után: párhuzamos levélerezet ABC, sárga sziromlevele tövében nektár termelődik D, ajakos virága van E, vizenyős rétek gyepalkotója C, tagolt levelei vannak D, föld feletti szára négyszögletes E, csak szénaként etethető az állatokkal D, egylaki fűféle C! 3. Béreslegény jól megrakd a szekeret, sarjútüske böködi a tenyered! Milyen területen rakodik a legény? Réten. Mi lehet az, amit a szekérre rak? Széna. Mi a sarjútüske? A másodkaszálásból származó fű éles vágott felülete. 4. Az E kép alapján magyarázd el a mezei zsálya trükkjét a biztos beporzásra! A porzó felépítése olyan, mint a mérleghinta. A rovar nektár keresés közben a porzó vízszintes részét lefelé nyomja. Ilyenkor a kifelé eső rész ráhajlik a rovarra és rákeni a virágport. Hogyan vizsgálnád meg, megtörtént-e a beporzás? (Gondolj arra, hogy azok a szervek, melyek a továbbiakban már nem szükségesek, elszáradnak!) Egy fűszálat dugunk a virágba, ha a porzó nem hajlik ki, a virág megtermékenyült. 8. Növényevők a réten 1. Írd le az egyenesszárnyúak nevét és betűjelét a képsorból! A olaszsáska, B zöld lombszöcske, C mezei tücsök Hogyan különböztethető meg az A és B jelű állat? A szöcske csápja a teste végéig ér. A sáska csápja alig ér a fején túl. 2. Mi a különbség a mezei nyúl és a mezei pocok táplálkozása között? A mezei nyúl zápfogai redősek, növényevő állat. A mezei pocok zápfogai gumósak, mindenevő állat. Mi a gerezna? A lenyúzott szőrös bőr.

6 3. Tud-e repülni a lótücsök (a lótücsök a talajban él, a növények gyökerét rágja el)? Válaszodat indokold! Igen, van szárnya, nagy testű, így rosszul repül. 4. Miért meszelik, vagy kötözik be papírral a fiatal fákat a gyümölcsösökben? A nyulak a téli táplálék hiánya miatt megrágják a fiatal fák kérgét, s ezzel tönkreteszik a fákat. Ezért ellenük alkalmazzák ezeket a módszereket. Mivel függ össze a nyulak száma a réten? A ragadozók számával, mert a növendék nyulak fontos táplálékai a ragadozóknak. 9. Rovarevők a réten, a rét madarai 1. Melyik hazai állatfaj adhatta fel az alábbi apróhirdetést? Fekete bársonyruhás, kicsit gyengén látó úr kertásást vállal! Vakond. Milyen az úr zápfogfelülete, miért? Hegyes, mert rovarevő, s ezzel aprítja fel a rovarok kitinvázát. Mire jó a bársonybundája? A bundáról lepereg a föld. 2. Melyik állítás igaz a fürgegyíkra? Húzd alá a megfelelő állításokat: lábatlan, gerinces, szarupikkelyes bőr, vedlik, nyálkás bőr, lágyhéjú tojással szaporodik, pislog, petével szaporodik, ugrólába van, nem pislog, lábai oldalt állnak! 3. Írd a fácánképek alá a nemük jelét! A bal oldali a nőstény, a jobb oldali a hím. Mi alapján döntöttél? A hím színesebb. A természetben milyen szerepe van ennek a jelenségnek? A madarak hímjei színesek, ezzel hívják fel magukra a tojók figyelmét. A tojók színezete rejtőszín. A fácán a földön fészkel, ha feltűnő tollazata lenne könnyen a ragadozók áldozatává válhatna. 4. a) Sorolj fel több, réten élő ragadozó madarat! Egerészölyv, barna réti héja, kékvércse, réti sas, kerecsen sólyom. b) Az ürge sok kárt okoz, mégis védett állat, miért? Válaszodat néhány mondatban indokold! A kerecsen sólyom fő tápláléka az ürge. Ez a madarunk szigorúan védett. IV. VIZEK, VÍZPARTOK ÉLŐVILÁGA 10. Vízparti fák, a fűzfa

7 1. Milyen környezetben érzi jól magát a fűzfa (nézd meg jól az 1. képet)? Vízparton. Jellemezd a fűzfát! Sűrű lombkorona, vékony, lehajló ágak, keskeny levél. 2. Húzd alá a megfelelő szót! A fűzfa virága a) takarólevelek szerint: csupasz, teljes, leples; b) ivarlevelek szerint: egyivarú, kétivarú. Mi a fűzfa virágzatának neve? Barka. Egészítsd ki a megfelelő kifejezésekkel a következő mondatot! A fűzfa kétlaki növény, mert porzós és termős virágzata külön fán található. 3. Jelöld a virágzatokat a fenti képeken a megfelelő ivarjellel! A baloldali porzós, a jobb oldali termős virágzat. Milyen szerepet játszik a fűzfa a vízpartok életében? Megakadályozza a part pusztulását, jó fészkelőhely a madaraknak. Mire használjuk a fűzfát, illetve rokonait? Vesszőjéből kosarat fonnak, kérge lázcsillapító és idegnyugtató gyógyszeripari alapanyag. 4. Tavasszal a füzeken rengeteg méhet láthatunk, miért? A fűzfa virágzata nagyon sok virágport tartalmaz. Nyár elején sok fehér szöszt látunk a levegőben. Mi lehet az? A fűzfa repülőkészülékes toktermése. Gyújtanál-e tüzet este a fűzfa fájából, ha fázol? Indokold meg a válaszodat! Nem érdemes, mert nagyon gyorsan ellobbanó puhafa. 11. Vizek, vízpartok élőlényei 1. Húzd alá pirossal a nádra, illetve kékkel a gyékényre jellemzőket: gyöktörzs, torzsavirágzat, párhuzamos levélerezet, bugavirágzat, üreges bütykös szár, szélporozta, szára szivacsos, egylaki, tetőt fednek vele, leveléből kosarat fonnak! 2. Melyik lebegő-, illetve gyökerező hínár a felsoroltak közül: fehér tündérrózsa gyökerező, hínáros békaszőlő gyökerező, fonalas zöldmoszat lebegő, békalencse lebegő? Miért képes a tündérrózsa levele a felszínen maradni? Levelei nyelében levegőt raktároz. Írd a fenti képek alá, melyik a békanyál! Középső kép. 3. Írj N betűt a növényi és Á betűt az állati plankton neve mellé: óriás amőba Á, egysejtű moszat N, papucsállatka Á, zöld szemesostorosná Hogyan táplálkozik a zöld szemesostoros, ha kevés a fény? Úgy, mint az állatok, szerves anyagot kebelez be.

8 4. Magyarázd el, mi a jelentősége a planktonnak és a nádasnak a természetes vizek életében! A plankton a vízi tápláléklánc alapja, a víz oxigéntartalmának nagy részét állítja elő, a víz tisztításában nagy szerepe van. A nádas fészkelőhelyet biztosít, mérsékli a víz hullámzását, ezzel védi a partot. Csökkenti a szél erejét. 12. Ízeltlábúak a vízben és a vízparton 1. Egészítsd ki a mondatokat! A folyami rák ízeltlábú, teste fejtorból és potrohból áll. Külső váza kitinpáncél, melyben sok mész rakódott le. A szemei nyélen ülő összetett szemek, lábai száma öt pár. Szájszerve rágó, mindenevő állat. Légzőszerve a kopoltyú. Petével, átalakulás nélkül fejlődik. 2. Húzd alá pirossal a szitakötőre, kékkel a gyötrő szúnyogra jellemzőket: ízeltlábú, rágói vannak, rovar, lárvája ragadozó, szúrószívó szájszerv, átváltozással fejlődik, lárva és báb is mozog, álarc, teljes átalakulással fejlődik! 3. Írd le a vérszívó szúnyog nemének jelét!, Szerinted miért ezek a szúnyogok a vérszívók? Petéjük éréséhez szükséges a vér. 4. Mi a jelentősége a szúnyogoknak a természetben? Lárvájuk, bábjuk a tápláléklánc igen fontos része. Mit jelent, ha patakokból, folyamokból eltűnnek a folyami rákok? A rákok eltűnése a víz szennyezettségét mutatja. 13. A vizek, vízpartok gerinces állatai 1. Három állat tulajdonságait összekevertük. Húzd alá pirossal a pontyra, kékkel a kecskebékára jellemzőket: kopoltyúval lélegzik, bőre szarupikkelyes, petével szaporodik, uszonyai vannak, tüdeje fejletlen, bőre nyálkás pikkelyes, lágyhéjú tojást rak, zsákmányát egészben nyeli le! A harmadik állat neve:vízisikló 2. Mit jelent a kétéltű fogalom? Lárvakorban vízben fejlődik, kifejletten szárazföldön él. Milyen kétéltűt ábrázol a kép? Kecskebéka. Sorolj fel hazai kétéltűeket! Foltos szalamandra, tarajos gőte, barna varangy

9 3. Az újonnan épülő autópályák fölött füves, mezős felüljárókat láthatunk. Mi ezeknek a szerepe? Az utak a mezőket, réteken keresztülvágják. Az állatok élőhelyeik másik felére át tudjanak menni. Ezek a vadátjárók. 4. Az A kép segítségével magyarázd el a gólyák vonulási útvonalát! Miért ezeken az útvonalakon repülnek Afrikába? Télire Dél- Afrikába költöznek. Mindkét útvonalon a lehető legtöbbet szárazföld felett repülnek. Így tudnak pihenni és táplálkozni. V. TÁJÉKOZÓDÁS A TÉRKÉPEN ÉS A FÖLDGÖMBÖN 14. A Föld alakja és felszíne, tájékozódás a fölgömbön 1. Mit jelent a következő mondat, a Föld geoid alakú? Lapított (a két sarkon) gömb alakú. Melyik óceán a) Amerika és Európa között fekszik Atlanti-óceán b) a legnagyobb Csendes-óceán c) itt található Madagaszkár szigete Indiai-óceán? Írd le területük nagysága szerint növekvő sorrendben a kontinenseket! Ausztrália, Európa, Antarktisz, Afrika, Amerika és Ázsia. 2. Minek a segítségével tájékozódunk a Földön? Földrajzi fokhálózat segítségével. Egészítsd ki: északi szélesség és keleti hosszúság. Mit értünk a földrajzi szélesség és hosszúság fogalmán? A földrajzi szélesség azt fejezi ki, hogy a szélességi kör hány fokra van az Egyenlítőtől. Földrajzi hosszúság a kezdő hosszúsági körtől való távolság. 3. Keresd meg a térképen! innen indult a Titanic é. sz. 50,4 o, ny. h. 1,8 o Southampton innen ered a Nílus d. sz. 0-2 o, k. h o Viktória-tó Kőrösi Csoma Sándor sírja é. sz. 28 o, k. h. 89 o Darjeeling az inka birodalom fővárosa volt d. sz.12 o, ny. h. 78 o Cuzco 4. Add meg a következő helyek nevét és földrajzi helyzetét (koordinátáit)! az Ontario-tó itt szakad az Erie-tóba; Niagara vízesés é. sz. 43 o, k. h. 79 o a Föld legnagyobb vízesése Brazília, Argentína és Paraguay határán Iguazu d. sz. 26 o, ny. h. 55 o Japánt jelképező vulkán Fuji é. sz. 35 o, k. h. 139 o a világ teteje Mount Everest é. sz. 28 o, k. h. 87 o

10 15. Magyarország helye a Kárpát-medencében, Európában és a Földön 1. Határozd meg Magyarország helyét a) a Földön északi földgömb, b) Európában Közép-Európa c) Közép-Európában Kárpát-medence! Sorold fel Európa határait égtájak szerint! É Jeges-tenger, K Ural hegység és a Kaszpi-tenger, D Kaukázus, Fekete- és Földközitenger, Ny Atlanti-óceán 2. Sorolj fel égtájak szerint 1-1 magyarországi határátkelőhelyet! É Sahi, K Biharkeresztes, D Röszke, Ny Rábafüzes 3. Írd le az összetartozó hármasokat! a) é. sz. 48,5 o, k. h. 21,5 o I. Pécs 1. Rákóczi-vár b) é. sz. 47,8 o, k. h.16,9 o II. Nagycenk 2. Zsolnay porcelángyár c) é. sz. 46,2 o, k. h.18,3 o III. Sárospatak 3. Széchenyi-kastély a III. 1. b II. 3. c I Egy turista az é. sz. 49 o, k. h. 2 o lévő városból szeretné megnézni az é. sz. 60 o, k. h.19 o lévő várost. Melyik ország melyik városából melyik ország melyik városába utazik. Franciaország Párizs Svédország Uppsala Milyen irányban hány km-t kell megtennie? ÉK irányban 1700 km Készíts útvonaltervet, ha autóval utazik! Párizs Brüsszel Köln Hannover Hamburg Odense kompátkelés Dániába Koppenhága Helsingör kompátkelés Helsingborgba Huskvarna Norrkoging Stockholm Uppsala 16. Milyen mozgásokat végez a Föld? Az idő mérése 1. Melyik ez a napszak? A Föld a) hátat fordít a Napnak éjszaka b) szemben áll a Nappal dél c) a Nap felé fordul reggel d) elfordul a Naptól este? 2. Egészítsd ki a mondatokat! A Föld a saját tengelye körül forog, a Nap körülkering A keringési idő 365 nap és 6 óra. A forgási idő 24 óra. Miért vezették be a szökőévet a naptárban, melyik a szökőnap? Mivel a keringési idő 365 és ¼ nap, ezért 4 évente korrigálni kell! A szökőnap február 24. és nem 29.!!!!

11 3. Töltsd ki a táblázatot! beesési A napéjegyen- évszak szög 90 o lőség napja északi félgömb déli félgömb Egyenlítő március 21. tavasz ősz Ráktérítő június 22. nyár tél Egyenlítő szeptember 23. ősz tavasz Baktérítő december 22. tél nyár 4. Mit csinál a rokonod Sidneyben, amikor te éppen reggelizel? Uzsonnázik Hány óra van Los Angelesben, amikor mi délben ebédelünk? 19 óra Ha a kontinensről átkelünk a La Manche csatornán, hogyan kell átállítanunk az óránkat? Visszaállítani 1 órával. VI. ÉGHAJLATOK, ÉGHAJLATI ÖVEZETEK 17. Földünk éghajlati övezetei 1. Rajzolj egy kört, húzd be rajta az Egyenlítőt és a nevezetes szélességi köröket. Színezd ki az éghajlati övezeteket a tankönyv meghatározta színekkel! Írd A fenti képek betűjelét a megfelelő övezetekbe! A Egyenlítő, B Egyenlítő - Ráktérítő között, C Ráktérítő és Baktérítő mentén, D a térítők és a sarkkörök között, E az Északi-sarkkör mentén 2. Az A, B, C képen látható területek éghajlati tényezői között mi a hasonlóság és különbség? Hasonlóság: magas hőmérséklet, különbség: eltérő csapadékmennyiség. Hogyan változnak az évszakok az A, B, D, E területeken? A nincsenek évszakok, BC két évszak, csapadékos és száraz, D négy évszak, E két évszak, hosszú, hideg tél, rövid, hűvös nyár. 2. Milyen évszak van a) Canberrában, ha Párizsban esik a hó, nyár b) Berlinben, ha Buenos Airesben ősz van, tavasz c) Arhangelszkben, ha Mexico Cityben nyár van? nyár 3. Milyen ruhákat pakolsz a bőröndödbe, ha januárban a) Moszkvába, téli b) Nairobiba nyári, c) Sydneybe nyári, d) Ottawába utazol téli? És ha júliusban utazol? a. nyári, b. nyári, c. téli, d. nyári

12 18. Hogyan érvényesülnek az éghajlati tényezők Európában és hazánkban? 1. Mit jelent az óceán hűtő-fűtő hatása? Hogyan érvényesül ez kelet felé haladva? Télen a szárazföld gyorsabban lehűl, az óceánok viszont megőrzik magasabb hőmérsékletüket. Ekkor az óceánok felől enyhe levegő jut a szárazföldre. Az óceán télen fűti, nyáron hűti a partvidéket. Kelet felé haladva ez a hatás csökken. 2. Az évi közepes hőingás szerint állítsd csökkenő sorrendbe a következő városokat: 2. Berlin, 1. Moszkva, 3. London! Válaszodat indokold! Moszkva van legtávolabb az óceántól, itt az óceán kiegyenlítő hatása nem érvényesül már. A tél és nyár között nagy a hőingás. 3. Írj relációs jeleket! Indokold meg, miért ezeket a jeleket használtad! Csapadék mennyisége: Ukrajna < francia partvidék A francia partvidék az Atlanti-óceán partján van, míg Ukrajna a kontinens belsejében. Évi közepes hőmérséklet: Róma > Budapest Róma közelebb fekszik az Egyenlítőhöz, mint Budapest Csapadék mennyisége: Alpokalja > Alföld A hegyvidéken több a csapadék, mint az alföldeken. 4. Töltsd ki az északi mérsékelt övezet táblázatát! évi a 4 évszak jellemzői csapadékmennyiség óceáni sok, eloszlása egyenletes nyár hűvös, tél enyhe, rövid tavasz és ősz szárazföldi kevés, eloszlása egyenlőtlen nyár meleg, tél hideg, rövid tavasz és nyár mediterrán sok, eloszlása egyenlőtlen forró, száraz nyár, enyhe, csapadékos tél hegyvidéki sok hűvös nyár, hideg tél VII. BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON 19. A Kárpát-medence, Magyarország 1. Írd mellé a megfelelő szavakat! Vereckei-hágó, Tapolcai-medence, Vöröstorony-szoros Sorold fel a szomszédos országokat égtájak szerint!

13 É Szlovákia, K Románia, D Szerbia, Horvátország, Ny Ausztria (ÉK Ukrajna, DK Szerbia, DNy Szlovénia) 2. Mikor és miből alakult ki a lösz az Alföldön? A jégkorszakban, a szél által szállított por vastagon lerakódva hozta létre a löszt. Hogyan alakult ki a Kárpátok hegylánca? Vulkanikus eredetű hegyvonulat. Melyik tenger hullámzott a Kárpát-medence helyén? Pannon-tenger. 3. Hazánk melyik nagy tájára kell utaznod, hogy lásd: a) Hortobágyi kilenclyukú híd, Alföld b) Herendi Porcelángyár, Dunántúli-középhegység c) Borostyánkő-út, Alpokalja d) Hollókő, Északi-középhegység e) Abaliget, Dunántúli-dombság a Mecsekkel f) Ság-hegy Kisalföld! 4. Kösd össze a megfelelő párokat! Nagytáj Alföld Északi-középhegység Kisalföld Dunántúli-dombság a Mecsekkel Alpokalja Dunántúli-középhegység A nagytáj része Szatmári síkság Cserhát Szigetköz Külső-Somogy Vasi-hegyhát Vértes 20. Az Alföld, a Kisalföld 1. Milyen részekre osztja a Duna és a Tisza az Alföldet? Duna-Tisza köze, Tiszántúl, Mezőföld Írd az Alföld tájait az alábbi jellemzők mellé! homokbucka Kiskunság, Nyírség, lösz Maros-Körös köze, Mezőföld, hordalék, iszap Nagykunság, Hortobágy, Jászság 2. Sorold fel az Alföldön található nemzeti parkokat és ezek központjait! Hortobágyi Nemzeti Park Debrecen, Kiskunsági Nemzeti Park Kecskemét, Körös-Maros Nemzeti Park Szarvas, 3. Kösd össze (használj különböző színeket)! Kiskunság Kecskemét konzervipar Maros-Körös köze Szeged húsipar Nagykunság Szolnok vegyipar Kisalföld Győr gépipar

14 4. Írd a jellemzők mellé a helység nevét! három folyó városa Győr Petőfi, Jókai iskolavárosa Pápa műemlékegyüttes, a világörökség része Pannonhalma történelmi emlékhelyünk Ópusztaszer Kodály Intézet Kecskemét Tessedik Sámuel, alapította hiba arborétum Szarvas 21. Az Alpokalja 1. Milyen két részből áll az Alpokalja? A hegyvidék és az előtte elterülő dombvidék Mik tartoznak össze: ac, bd. a) Kőszegi-hegység b) Kemeneshát c) Írottkő d) kavicstakaró 2. Mi az oka annak, hogy az Alpokalja hazánk legcsapadékosabb tája? Az Alpok felől érkező felhők a hegységnek ütköznek, és víztartalmuk eső formájában kicsapódik. 3. Miért tarkítják a hegyvidéket dús legelők? A sok csapadék hatására a hegyoldalakon, magasabb dombokon dús legelők alakultak ki. Hogyan függ össze az Alpokalja éghajlata és az itt folytatott ipari tevékenység? A jó minőségű legelőkön szarvasmarhát tartanak, és erre épült a tej- és húsipar. 5. Készíts útitervet az Alpokalja bemutatására (városok, nevezetességek, néprajz, természeti értékek)! 22. A Dunántúli-középhegység, a Dunántúli-dombság 1. Sorold fel a Dunántúli-dombság részeit, írj mindegyikről 1-1 jellemző tulajdonságot! Zalai-dombság üledékes kőzetréteg, agyag építi fel. Somogyi-dombság legnagyobb területeit vastag lösztakaró borítja. Tolnai-dombság és Baranyai-dombság jó minőségű mezőségi talaj. 2. Hol járunk: siklósi vár, Szársomlyó, Harkány? Villányi-hegység. Mit jelent a szeres település? Közös nemzetséghez tartozók, különálló település részeit nevezzük szereknek.

15 3. Kösd össze! Bakony mészkő régi röghegység Gerecse mészkő régi röghegység Visegrádi-hegység andezit fiatal lánchegység Pilis mészkő régi röghegység Vértes mészkő régi röghegység 4. Magyarázd el, hogyan alakultak ki a kőszéntelepek! Sok millió évvel ezelőtt az itt lévő mocsarak óriás páfrányai, zsurlói, örökzöld növényei elpusztultak, a mocsarak elnyelték. Az áradó folyók iszappal takarták be. A Föld mélyén nagy nyomáson, levegőtől elzártan a növényi maradványokból kőszén alakult ki. 23. Az Északi-középhegység 1. Sorold fel az Északi-középhegység a) mészkőhegységeit Bükk, Aggteleki-karszt b) vulkanikus hegységeit! Börzsöny, Cserhát, Mátra, Zempléni-hegység 2. Miért válhatott Tokaj híres borvidékké? A nagyon jó minőségű vulkáni talaj, a napos déli lejtők tették alkalmassá a jó minőségű bor termelésére. 3. Kösd össze! 938 m Csóványos Börzsöny 894 m Nagy-Milic Zemplén 1014 m Kékes Mátra 958 m Istállóskő Bükk 4. Melyik a kakukktojás, miért? a) Gyöngyös, Eger, Tokaj, Sárospatak nem borvidék b) Nógrád, Hollókő, Szilvásvárad nincs vára, Diósgyőr c) Bodrog, Hernád, Sajó nem a Tiszába ömlik, Zagyva VIII. AZ EMBER ÉS KÖRNYEZETE 24. Környezet- és természetvédelem Magyarországon 1. Sorold fel Magyarország nemzeti parkjait! Fertő-Hanság NP, Duna- Ipoly NP, Balaton-felvidéki NP, Duna-Dráva NP, Körös-Maros

16 NP, Bükki NP, Hortobágyi NP, Aggteleki NP, Kiskunsági NP, Őrségi NP Milyen védett terület fajtákat ismersz még? Természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet. 2. Írd be a térképre a nemzeti parkok központjainak megfelelő számot! 1. Budapest, 2. Debrecen, 3. Eger, 4. Jósvafő 5. Kecskemét, 6. Őriszentpéter, 7. Pécs, 8. Sarród, 9. Szarvas, 10.Veszprém 3. Melyik nemzeti parkra ismersz? foltos szalamandra Aggteleki NP túzokfej Körös-Maros NP fajdkakas Őrségi NP lisztes kankalin Balaton-felvidéki NP szártalan bábakalács Bükki NP 4. Tegyél írólapot az 5, 20 és 50 forintos érme rajzos oldalára! Satírozd be ceruzával! A növény- és állatismeret könyved segítségével állapítsd meg, mely védett élőlényeket ábrázolják! 5 Ft nagykócsag, 20 Ft magyar nőszirom, 50 Ft kerecsensólyom Melyiket ismered a magyar mondavilágból? A kerecsensólyom a mondabeli Turulmadár. IX. TESTÜNK, EGÉSZSÉGÜNK 25. A mozgás testünk szobrásza, a csontváz és izomzat 1. Fogalmazd meg, mi a gerincoszlop! A csontváz központi tengelye. Mi a csontváz feladata? Támasztja testünket, tartja és védi belső szerveinket. Rajta tapadnak az izmok. 2. Melyik ízületünk segítségével a) fogjuk meg a vállunkat váll, könyök, ujjpercek ízületei b) hajlítjuk a lábunkat térd c) mozgatjuk a lábfejünket boka d) nyújtjuk oldalra a karunkat váll? 3. Mit okozhat, ha hosszú ideig nehéz oldaltáskát használunk? Gerincferdülést. Hogyan tudod egészséges módon fejleszteni az izomzatodat, hogy elkerüld a káros hatásokat? Rendszeres testmozgással. 4. Írj jó tanácsokat az egészséges testedzés érdekében! Lehetőleg szabad levegőn, rendszeres és fokozatos terheléssel. Melyek a rendszeres sportolásnak az előnyei? Arányos izomzat, akaraterő és

17 önbizalom fejlesztő. Felesleges anyagokat elégetjük, nem hízunk el. Ezzel belső szerveink egészségét is védjük. 26. A bőr szervezetünk legsokoldalúbb szerve 1. Egészítsd ki a mondatot! A bőr a szervezet első védelmi vonala. Sorold fel a bőr rétegeit! Hám, irha, bőralja. 2. Kösd össze! rétegek hám irha bőralja feladata érzékelés, védelem érzékelés hőszigetelés 3. Nyáron nagy melegben a szervezetünk védekezik a túlmelegedés ellen. Magyarázd el, mi a szerepe ebben a bőrnek! A verejtékmirigy váladéka a bőr felszínére ömlik. A meleg hatására elpárolog, így hűti a testet. 4. A pattanás begyulladt faggyúmirigy. Hogyan előzheted meg a pattanások megjelenését? Rendszeres tisztítással. Kamillás gőzöléssel kitágulnak a pólusok, fellazul a faggyú. Így könnyű a bőrt megtisztítani. Mit kell tenned, ha mégis pattanásos lett a bőröd? A pattanás baktérium okozta gyulladás. Ilyen bőrrel kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz forduljunk a szakszerű kezelés érdekében! 27. A táplálkozás folyamata, nem mindegy, hogy mit eszünk! 1. Csoportosítsd, melyik táplálék, és melyik tápanyag? a) rántott csirke, b)fehérje, c)tej, d) alma, e) C-vitamin, f) vajas kenyér, g) zsír, h) konyhasó, i) cukrok, j) borsóleves 2. Mi történik a tápanyagokkal a szervezetben? Emésztés hatására összetevőikre bomlanak. Melyik táplálékban található a legtöbb vitamin? Gyümölcsökben, zöldségekben. Húzd alá a helyes módot! A vitaminokat tartalmazó táplálékokat a) nyersen b) főzve fogyasszuk!

18 3. Az elhízás betegség. Magyarázd el, minek a következménye? Kevés mozgás mellett túl sok zsíros ételt és szénhidrátot fogyasztunk, a szervezet nem égeti el, a fölösleget elraktározza. Milyen további egészségkárosodásokat okozhat? Magas vérnyomás, amely szív- és keringési problémákat okozhat. Cukorbetegség. 4. Állíts össze egy napi egészséges étrendet! 28. Leggyakoribb gyermekbetegségek és megelőzésük 1. Mit nevezünk fertőzésnek? A szervezetbe kerülő és gyorsan elszaporodó vírus vagy baktérium okozta állapot. Hogyan hatnak a védőoltások? A védőoltások legyengített kórokozók. Ez ellen a szervezet védőanyagokat termel. Amikor a fertőző kórokozó bekerül a szervezetbe, már kész védőanyagokkal találkozik (immunitás). 2. Húzd alá, mi okozza az influenzát a) vírus, b) baktérium! Mit ajánlanál a felsorolt ételek közül influenzajárvány idején: sült krumpli, kiwi, savanyú káposzta, húsleves, alma? Mi alapján döntöttél? Ezekben sok, az immunrendszert erősítő C-vitamin található. 3. Milyen hatással vannak az elfogyasztott édességek a fogaidra? Miért? A cukortartalmú ételek fogyasztása fogmosás hiánya mellett baktériumok elszaporodását okozza. A baktériumok savat termelnek, amelyek oldják a fogzománcot. Így a fogak szuvasodnak. A szuvas fogakon keresztül a vérbe jutó baktériumok más szerveinkben is gyulladást okoznak. Mit tanácsolsz a megelőzésére? Minden étkezés után alapos fogmosás, a fogkefék és fogkrémek helyes megválasztása, cseréje. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés. 4. Miért kell hűtőbe tenni nyári melegben a megmaradt főtt ételt? Az étel a meleg hatására megromlik. Ennek elfogyasztása gyomorrontást hányást, hasmenést okoz. Milyen kezelést javasolsz székrekedés esetén? A szilva, vagy szilvalekvár hashajtó hatású, ezért ennek fogyasztását. Megelőzése érdekében rostban gazdag táplálék főzelékek, gyümölcsök, magvas kenyér, müzli fogyasztását. Ebben is segít a sok mozgás.

19 29. Káros szenvedélyek 1. Melyik szervünkön keresztül hatnak az élvezeti szerek? Idegrendszer. Írd be a megfelelő sorszámokat be: 2. átmeneti kellemes hatás, 5. függőség, 1. kis mennyiség, 6. halál, 3. többszöri kisebb adag, 4. a szervezet egyre többet igényel! 2. Kösd össze! alkohol légutak hurutos megbetegedése nikotin szív- és érrendszeri betegségek tüdő- és gégerák vese- és májkárosodás magas vérnyomás, szívinfarktus visszamaradás a növekedésben 3. A kábítószer fogyasztók közül sokan AIDS-esek lehetnek, miért? A kábítószer fogyasztók a közös tűvel közvetlenül a véráramba juttatják a HIV-vírust. Keress érveket, miért jobb, ha ki sem próbálod a drogokat? Könnyen függővé válhatsz a kipróbáláskor. Nem tudhatod, hogy szervezeted hogyan reagál. Ami másoknál még nem okoz gondot, nálad lehet halálos is. Azt sem tudhatod, mennyire szennyezett vagy tömény, így a kipróbálásakor is meghalhatsz. Nézz utána, mi minden számít drognak! (segít a biológiai lexikon!) Kávé, dohány, egyes gyógyszerek, mákgubó, ragasztók, szerves oldószerek. 4. Azért nem szedi be egy sportoló a doppingszereket, mert ártalmas a szervezetére, vagy azért, mert tilos? Mi a véleményed róla? 30. A felnőttkor küszöbén, serdülőkori változások 1. Hány éves a pubertás korú ember? éves. Ebben a korban milyen testi változások történnek? Testmagasság, testsúly nő, nemek közti különbség külső jegyekben is megnyilvánul. Kialakul a nőies ill. férfias testalkat. 2. Minek a hatására indul be a nemi érés? Az agyalapi mirigy hormonjainak hatására. A herékben hímivar sejtek, a petefészkekben petesejtek termelődnek.

20 3. Húzd alá a megfelelőt: a hímivarsejtek termelődése a) folyamatos, b) szakaszos! Mi történik a menstruáció folyamán? A meg nem termékenyült petesejt a méhnyálkahártyával együtt leválik a méhfalról, és távozik a szervezetből. 4. Nézz utána, mit jelent az akceleráció kifejezés! A fejlődés, növekedés folyamatának gyorsabbá válása. A testi fejlődés általános felgyorsulása, mellyel az érzelmi-pszichológiai fejlődés nem jár együtt. Mi lehet a jelenség oka? Az emberiség egy része a bőséges táplálkozás és a betegségekkel szembeni védettség miatt fizikailag gyorsabban fejlődik.

A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET

A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET 5-6. évfolyam A munkafüzetek és a tudásszintmérő feladatlapok feladatainak megoldásai Készítette: MAKÁDI MARIANN TARACZKÖZI ATTILA MOZAIK Oktatási Stúdió Szeged,

Részletesebben

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága Hazánk 17%-át borítják erdők. 1/3-a természetes állapotú erdő, amely önmagát fenntartja, megújítja; 2/3-a telepített erdő, melynek életét az ember szabályozza. Középhegységeinkben,

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET ÓRAVÁZLAT 5. Osztály. A szilvafa rokonai

TERMÉSZETISMERET ÓRAVÁZLAT 5. Osztály. A szilvafa rokonai A szilvafa rokonai TK. A szilvafa az egész országban elterjedt melegkedvelő növény. Gyökerei nem hatolnak mélyre. Egyenes a törzse, sima a kérge. Koronája nem terebélyes, inkább felfelé növekszik. A lomblevelek

Részletesebben

TANMENET 5-6 A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET. Készítette: MAKÁDI MARIANN

TANMENET 5-6 A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET. Készítette: MAKÁDI MARIANN TANMENET A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK 5-6 TERMÉSZETISMERET Készítette: MAKÁDI MARIANN Mozaik Kiadó Szeged, 2000 Készítette: MAKÁDI MARIANN fõiskolai docens Kiadja a Mozaik Kiadó, 6723 Szeged, Debreceni u. 3/B.;

Részletesebben

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA BIOTÉKA SOROZAT dr. Franyó István FELADATLAPOK MEGOLDÁSA A TÁVOLI TÁJAK ÉLŐVILÁGA ÉS AZ ÉLŐLÉNYEK RENDSZERE (7. évf.) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. FELADATLAP A A trópusi övezet élővilága I. Írd az

Részletesebben

1. óra Az erdő a fák birodalma

1. óra Az erdő a fák birodalma 1. óra Az erdő a fák birodalma Az erdő legjellemzőbb élőlényei a fák, de sok más élőlénynek is védelmet, biztonságot és élelmet nyújtanak. Az erdő életközösség. Az erdő növényei táplálékul szolgálnak az

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7. FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIIOLÓGIIA 7. évfolyam Írták és lektorálták: Pintérné Mészáros Ildikó Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné Pátkai Zsuzsa A program

Részletesebben

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz Mottónk:

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. Általános iskola/ 8 évfolyamos gimnázium

TERMÉSZETISMERET. Általános iskola/ 8 évfolyamos gimnázium TERMÉSZETISMERET Általános iskola/ 8 évfolyamos gimnázium Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói társadalom által kínált, gyakran egészségkárosító életmódra csábító megoldások ráirányítják a figyelmet

Részletesebben

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen!

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén található tanösvény 2011-ben létesült. A kiinduló ponttól északi és keleti irányban

Részletesebben

BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK Megoldások BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK 1.a. 1. Aggteleki Nemzeti Park, 2.Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 3.Bükki Nemzeti Park, 4.Duna-Dráva Nemzeti Park, 5.Duna-Ipoly Nemzeti Park, 6.Fertõ-Hanság Nemzeti

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy 2012. X. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET NYOLCÉVFOLYAMOS TAGOZAT 5. ÉVFOLYAM. Élet a kertben. A növények életfeltételeinek igazolása. A kerti növények jellemzése algoritmus

TERMÉSZETISMERET NYOLCÉVFOLYAMOS TAGOZAT 5. ÉVFOLYAM. Élet a kertben. A növények életfeltételeinek igazolása. A kerti növények jellemzése algoritmus TERMÉSZETISMERET NYOLCÉVFOLYAMOS TAGOZAT 5. ÉVFOLYAM Időkeret: Évi óraszám: 72 Heti óraszám: 2 óra I. témakör: Élet a kertben (12 óra) Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás Élet a kertben Órakeret

Részletesebben

Természetismeret. Élõ és élettelen környezetünk5

Természetismeret. Élõ és élettelen környezetünk5 Természetismeret Élõ és élettelen környezetünk5 MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2013 TARTALOM AZ ANYAG ÉS NÉHÁNY FONTOS TULAJDONSÁGA Az anyag és tulajdonságai... 12 A testek néhány mérhetõ tulajdonsága... 14 Az éltetõ

Részletesebben

16. Melyik nem tartózkodik télen Magyarországon? (A) fakopáncs (B) sárgarigó (C) feketerigó (D) házi veréb

16. Melyik nem tartózkodik télen Magyarországon? (A) fakopáncs (B) sárgarigó (C) feketerigó (D) házi veréb 3. OSZTÁLY Használj naptárt és térképet! 1. Melyik közlekedési eszközt használják az emberek legrégebben? (A) vonat (B) autó (C) hajó (D) repülőgép 2. Melyik betűsorból lehet magyar kutyafajta nevét összeállítani?

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei NATIONALPARK Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK A nemzeti park emlősvilága aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei Tartalomjegyzék Nemzeti park a határ két oldalán...

Részletesebben

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008.

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Környezetvédelmi tudnivalók, feladatok 5-8. osztályosok részére Szerkesztette: Kecskemét Kistérségi Pedagógiai Intézet Ajánló Kedves Gyerekek! A Kecskeméti Környezetvédelmi

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből 2013. XI. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul CSIPERKE ISKOLA CSIPERKE ERDEI ERDEI ISKOLA TANULÓI MUNKAFÜZET TANULÓI MUNKAFÜZET AAprojekt projektaz azeurópai Európai Unió Unió támogatásával, támogatásával, az azeurópai EurópaiRegionális Regionális

Részletesebben

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban

Részletesebben

BIOLÓGIÁBÓL, FÖLDRAJZBÓL, TÖRTÉNELEMBŐL, FIZIKÁBÓL ÉS KÉMIÁBÓL

BIOLÓGIÁBÓL, FÖLDRAJZBÓL, TÖRTÉNELEMBŐL, FIZIKÁBÓL ÉS KÉMIÁBÓL Szerb Köztársaság OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET PROSVETNI PREGLED FELADATGYŰJTEMÉNY BIOLÓGIÁBÓL, FÖLDRAJZBÓL, TÖRTÉNELEMBŐL, FIZIKÁBÓL ÉS KÉMIÁBÓL AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI OKTATÁS ÉS NEVELÉS

Részletesebben

Természetismeret 6. évfolyam

Természetismeret 6. évfolyam Természetismeret 6. évfolyam A változat: heti 2,5 óra Új ismeret feldolgozása Munkáltatásra, gyakorlásra Ismétlés, ellenőrzés Év eleji ismétlés 0 0 2 2 Kölcsönhatások a természetben 5 2 2 9 Összesen Vizek,

Részletesebben

Segédanyag a Biológia tantárgy tanulásához és a 8. évfolyam vizsgájához

Segédanyag a Biológia tantárgy tanulásához és a 8. évfolyam vizsgájához Segédanyag a Biológia tantárgy tanulásához és a 8. évfolyam vizsgájához Dunakeszi, 2014. április 6. Készítette: Kapornai Lilla szaktanár Kedves Gyerekek! Jó tanulást, eredményes felkészülést, sikeres vizsgát

Részletesebben

Növénytan tananyag. Képzett fiatalok Püspökladány város fejlődéséért. Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület, Püspökladány Város

Növénytan tananyag. Képzett fiatalok Püspökladány város fejlődéséért. Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület, Püspökladány Város 1 Növénytan tananyag 2 Tartalomjegyzék Bevezetés 3. Rendszertan 4. Vírusok 8. Prokarióták 9. A növények országa 12. A növényi egysejtűek 12. Gombák 14. Hajtásos növények 18. Moszatok 19. Zuzmók 22. Mohák

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 7. évfolyam

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 7. évfolyam A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FÖLDRAJZ 7. évfolyam Rebák Sándor Rebákné Németh Erzsébet TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 Szaktanári segédanyag

Részletesebben

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013.

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. www.husk-cbc.eu Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért HUSK/1101/1.7.1/0014. Szerzők: Bárd Edit Fehér Györgyi

Részletesebben

Természetfürkész. Tanári útmutató

Természetfürkész. Tanári útmutató Természetfürkész Tanári útmutató A munkafüzetet írta és szerkesztette: Adorján Rita A grafikát készítette: Koós Bence Kiadja: Zöld Gondolat Lovagrend Közhasznú Egyesület Felelős kiadó: Ferling József,

Részletesebben

AZ 5. O. TERMÉSZETISMERET TANMENETJAVASLATA

AZ 5. O. TERMÉSZETISMERET TANMENETJAVASLATA AZ 5. O. TERMÉSZETISMERET TANMENETJAVASLATA Jellemzôk: Belépô tevékenységformák Észlelések, megfigyelések, vizsgálatok, kísérletek alapján konkrét fogalmak kialakítása. A megfigyelt jelenségek alapján

Részletesebben

Környezettudomány, környezetvédelem tananyag Tananyag a tehetséges gyerekek oktatásához

Környezettudomány, környezetvédelem tananyag Tananyag a tehetséges gyerekek oktatásához Környezettudomány, környezetvédelem tananyag Tananyag a tehetséges gyerekek oktatásához Készült A tehetség nem ismer határokat HURO/1001/138/2.3.1 című projekt keretén belül, melynek finanszírozása a Magyarország-Románia

Részletesebben