ÁLLOMÁNYVÉDELEM A LEVÉLTÁRAKBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁLLOMÁNYVÉDELEM A LEVÉLTÁRAKBAN"

Átírás

1 ÁLLOMÁNYVÉDELEM A LEVÉLTÁRAKBAN A levéltári anyaggal való munka, másolás, kiállítás Magyar Országos Levéltár 2009

2 A hagyományos levéltári anyag tárolása A levéltári anyagot olyan tárolóeszközökben (doboz, téka stb.) kell elhelyezni, amelyek lehetővé teszik célszerű kezelését, egyúttal biztosítják fizikai és kémiai védelmét. A tárolóeszközökön belül a további védelem érdekében egyedi védőborítót (pallium, boríték stb.) kell alkalmazni.

3 A csomós tárolás hátrányai Az iratok porosodása Mechanikai sérülések (gyűrődés, szakadás, rányomott- és függőpecsétek sérülése) Az iratcsomók oldalait, elsősorban felül folyamatosan fény éri (kémiai károsodás) A kis méretű iratok elveszésének nagyobb az esélye (kicsúszhatnak a csomóból)

4 Dobozos tárolás előnyei Véd a portól, a fénytől és a savas légszennyezőktől. Lassítja a klimatikus változások hatását. Kisebb az esélye a mechanikai sérülésnek (ha kellő körültekintéssel és mennyiségben tesszük a dobozba az iratokat). Beázás esetén hátráltatja az iratok elázását.

5 A dobozos tárolás hátrányai A savas papírokból felszabaduló bomlástermékek nem tudnak távozni, ezért a károsodási folyamat felgyorsul. A megnedvesedett iratok nehezen száradnak ki a dobozon belül, megindulhat a penészesedés. Ha nem megfelelő anyagból készült a doboz, akkor károsítja a benne lévő iratokat. (Pl. facsiszolat tartalmú, savas adalékanyagot és/vagy elszíneződést okozó anyagot tartalmazó karton.)

6 A korszerű tárolóeszközökkel szembeni követelmény Ne legyen bennük sav, vagy savasodásra hajlamos összetevő (például facsiszolat, savas enyvezőanyag, savas ragasztó stb.), sem pedig elszíneződést okozó anyag (festék, fémrészek stb.). Előnyös, ha a tárolóeszköz anyagában olyan (lúgos) adalék van, ami képes a környezetből eredő káros anyagok (savak) közömbösítésére, vagyis úgynevezett pufferként konzerváló hatás kifejtésére.

7 Állományvédelmi célra használható papírok definíciói Savmentes papír: nem tartalmaz savat vagy savassá váló anyagot. Lúgos papír (pufferolt papír): lúgos adalékot (többnyire kálcium-karbonátot) tartalmaz, ami semlegesíti a papír természetes öregedése során keletkező és/vagy a környezetből eredő savakat. Időálló papír: kémiailag és fizikailag hosszú időn át stabil papír. Tartós papír: a használati igénybevételnek ellenálló papír. Archív papír: időálló - tehát kémiailag stabil - és tartós tulajdonságú papír. (Tartós megőrzésű iratképzéshez használandó.)

8 A DOBOZOK MEGTÖLTÉSE Ha valamilyen okból a doboz nem tölthető meg az állományvédelmi szempontból kívánatos mértékben, térkitöltő behelyezésével áthidalható a probléma és így a dobozok már akár állítva is tárolhatók, akár egymásra helyezhetők anélkül, hogy tartalmuk vagy maguk a dobozok sérülésnek lennének kitéve.

9 Fémek és műanyagok károsító hatása A műanyagban lévő lágyító feloldja az íróanyagot és a papírt savasítja.

10 Kötetek tárolása A köteteket függőlegesen, nem túl szorosan egymás mellé állítva kell tárolni, szükség esetén könyvtámasszal megtámasztani. A könyv ne lógjon ki a polcról! A nagy, súlyos köteteket vízszintesen, legfeljebb hármat egymásra fektetve, teljes felületükön alátámasztva kell tárolni. Ha az előző elhelyezésekre nincs lehetőség, akkor a kötetet gerincére állítva kell a polcra helyezni. (Ellenkező esetben a könyvtest kiszakadhat a kötésből és sérül.)

11

12 A különösen értékes, sérülékeny, vagy már sérült kötetek egyedi védelméről gondoskodni kell (pl. védőtokba helyezni, ill. a sérültet széles pamutszalaggal összekötni).

13 Fotók tárolása A fotókat egyenként borítékba vagy tasakba téve, állítva dobozba kell helyezni. A fotók csomagolásához semleges kémhatású (nem pufferolt) papírt, vagy poliésztert kell használni.

14 A szokványostól eltérő méretű és formájú dokumentumok tárolása A fiókos szekrényekbe védőborítóval együtt kell behelyezni az anyagokat (boríték, pallium vagy mappa). Fontos, hogy a fiókok pormentesen záródjanak, és leszorító lemez akadályozza meg bennük a levéltári anyag csúszkálását.

15 Különlegesen nagy térképek és tervrajzok speciális követelmények betartásával tekercsben is tárolhatók. Ezeket nagy átmérőjű, semleges anyagból készült, vagy azzal bevont henger felületére kell tekerni. A henger legyen hosszabb, mint a térkép szélessége, hogy megfogása, megtámasztása a kilógó részek segítségével történhessék. A feltekert térképre kívülről védőborítót kell tenni.

16

17 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A LEVÉLTÁRI ANYAG HASZNÁLATÁRA A levéltári anyaghoz tiszta, száraz kézzel, a pergamenekhez, fotókhoz, sérülékeny iratokhoz pedig sima felületű, fehér pamutkesztyűben szabad hozzányúlni.

18 A levéltári anyag környezetében (pl. raktár, munkaszoba, kutatóterem, másoló helyiség) enni, inni, dohányozni szigorúan tilos!

19 A sérült levéltári anyagot tilos öntapadó ragasztó-szalaggal, ill. műanyagragasztóval javítani. Az összetartozó egységek egyben tartásához tilos spárgát, fémkapcsot, műanyag borítót használni. A levéltári anyagra címkét ragasztani nem szabad. A leszámozáshoz, jelzeteléshez csak időálló íróanyagot szabad használni. Javító folyadék használata tilos. A tartós bejelölésre használt papírcsíkok savmentesek legyenek.

20 A levéltári anyaggal való munka A RAKTÁRBAN Tilos a levéltári anyagot (még átmenetileg is!) a padlóra tenni, hőforrás közelében, kitölteni, mert abban az esetben nehéz és vagy napsütötte helyen tárolni. A polcokat nem szabad túl szorosan sérülésekkel járhat a kiemelés és visszahelyezés.

21

22 A köteteket gerincük közepénél, inkább a táblákat fogva, a nehéz darabokat alulról is megtámasztva kell leemelni a polcról! A nagy méretű és nehéz levéltári anyagot ketten vegyék ki a helyéről, illetve tegyék oda vissza.

23 Ha a nehéz köteteket a gerinc borítóanyagánál fogva húzzuk ki a polcról, akkor előbb-utóbb leszakad a borítás egy része!

24 A levéltári anyag mozgatásakor körültekintően kell eljárni A függőpecsétes okleveleket alátámasztva szabad mozgatni. A levéltári anyagot védőborítóba és/vagy dobozba helyezve kell mozgatni. Kézben csak kis mennyiségű és kis méretű levéltári anyagot szabad szállítani, dobozba, vagy tékába helyezve. Nagyobb mennyiségű levéltári anyagot, még kis távolságra is, megfelelő szállítókocsival kell vinni. A szállítókocsin nem szabad feltornyozni az anyagokat. Mindig a nagyobb, nehezebb dokumentumot kell alulra tenni. A térképek, tervrajzok szállítására speciális kocsikat, vagy tékákat kell rendszeresíteni. Épületen kívüli szállításhoz a nedvességtől és a szélsőséges klimatikus változásoktól megfelelő védelmet nyújtó csomagolást kell biztosítani. Épületen kívüli szállítás csak zárt szállítóeszközben történhet, amelyben a levéltári anyag csúszkálását az üres helyek kitöltésével megakadályozzák.

25

26 Nem megfelelő szállítóeszköz

27 Másolatkészítési módszerek Fényképezés Fénymásolás (Elektrosztatikus másolatkészítés) Mikrofilmezés (mikrofilmlap is) Digitalizálás

28 PROBLÉMÁK A FÉNYMÁSOLÁSSAL KAPCSOLATBAN A használt festékanyagok egy része nem tartós (a koromtartalmú az). A festék kötőanyaga csak az optimális működési hőmérsékleten rögzíti tartósan a festékanyagot a papírhoz! A színes másolatoknál szinte biztosra vehető a színvesztés. A színes másolatok készítése során fokozott a károsító hatás, mert a kívánt szín több fokozatban, többszörös megvilágítás eredményeként jön létre. Nagy a mechanikai károsodás veszélye, ezért levéltári anyag csak olyan géppel fénymásolható, amelyben nem érintkezik mozgó alkatrésszel. A helytelen kezelésből, vagy a nem elégséges alátámasztást nyújtó munkafelületből adódóan súlyos fizikai sérülések keletkezhetnek a levéltári anyagokon.

29 Állományvédelmi okokból nem szabad fénymásolatot készíteni a következőkről Pergamen lapok Meggyengült (penészes, málló, törékeny stb.) dokumentumok A másológép munkalapjánál nagyobb dokumentumok Pecsétes dokumentumok Fényérzékeny színezéket tartalmazó dokumentumok Sérült, vagy szoros kötésű könyvek Nagy, nehéz könyvek

30 A könyvek csak nagy gondossággal fénymásolhatók Kerülni kell a gerinc lenyomását! A munkalap biztonságosan támassza meg a könyvet! Lehetőleg speciális kialakítású könyvmásoló gépet használjunk!

31 Digitalizálás A szkenner lapjánál nagyobb méretű dokumentumok sérülhetnek a felvétel készítésekor illetve a mozgatás során!

32 Automatikus továbbítású szkennerrel csak ép dokumentumok felvételezhetők, lehetőleg ne tegyünk ilyen gépbe átütő papírt se, mert könnyen elszakadhat, begyűrődhet!

33

34 Ügyeljünk arra is, hogy a felvételezés során, illetve az előtte és utána végzett előkészítés és ellenőrzés alatt csak a feltétlenül szükséges fénymennyiség érje az iratokat! Különösen fontos ez a savas papírra írt XIX-XX. századi iratok esetében.

35 Levéltári dokumentumok kiállítása Döntés előtt mérlegelni kell: Milyen állapotban van a kiállítani szándékozott dokumentum? Mikor volt előzetesen kiállítva az adott dokumentum? Milyenek a kiállítási körülmények? Milyenek a szállítási körülmények? Kölcsönzés: kellő időben megkötött, részletes szerződés alapján

36 A kiállítási körülmények Kiállítási tárlók A dokumentumok kihelyezése Klimatikus körülmények Megvilágítás Levegőtisztaság

37

38

39

40

41 Klimatikus körülmények hőmérséklet C napi megengedett ingadozás ± 2 C relatív légnedvesség (RH) 45-55% napi ingadozás 3-4%, heti ingadozás 5-10% DE mindig figyelembe kell venni, hogy milyen klimatikus körülmények közt tárolták a dokumentumokat a raktárban! Megvilágítás A lehető legkevesebb, általában 50 lux (12 héten át) UV tartalom kiszűrése, elfogadható érték: 15 µwatt/lumen

42

43 Fényterhelés ellenőrzése Light Check dosimeter használatával

44

Állományvédelem. Levéltári iratok őrzési körülményei. MNL 2015.01.16. Czikkely Tibor

Állományvédelem. Levéltári iratok őrzési körülményei. MNL 2015.01.16. Czikkely Tibor Állományvédelem Levéltári iratok őrzési körülményei MNL 2015.01.16. Czikkely Tibor Archiválás, állományvédelem Restaurálás: az állományvédelem egyedi módja - az iratok mennyiségéhez képest kis kapacitás

Részletesebben

A Magyar Országos Levéltár állományvédelmi programjának kialakítása egy statisztikai állapotfelmérés eredményeinek felhasználásával

A Magyar Országos Levéltár állományvédelmi programjának kialakítása egy statisztikai állapotfelmérés eredményeinek felhasználásával A Magyar Országos Levéltár állományvédelmi programjának kialakítása egy statisztikai állapotfelmérés eredményeinek felhasználásával Orosz Katalin A levéltárak törvény által előírt, alapvető kötelezettsége

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Állományvédelmi eszközök beszerzése Támogatás összege: 500 000, - Ft Pályázati

Részletesebben

A levéltári dokumentumok károsodása és a megelõzés lehetõségei

A levéltári dokumentumok károsodása és a megelõzés lehetõségei A levéltári dokumentumok károsodása és a megelõzés lehetõségei Orosz Katalin A raktározás, kiállítás, a dokumentumok mozgatása szállítása során felmerülõ mûtárgyvédelmi problémák megoldásához ismernünk

Részletesebben

Dokumentumtípus Jelzet

Dokumentumtípus Jelzet Elérési útvonal az interneten: http://www.veml.hu/leveltar/cat-33.html PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ (NKA 3533-00138 sz. pályázat) A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára a pályázati altémában különböző,

Részletesebben

Dokumentum száma. Oktatási segédlet. ESD Alapismeretek. Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek. Készítette: Kovács Zoltán

Dokumentum száma. Oktatási segédlet. ESD Alapismeretek. Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek. Készítette: Kovács Zoltán Oktatási segédlet ESD Alapismeretek Dokumentum száma Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek Készítette: Kovács Zoltán 1 Kivel nem fordult még elő, hogy az ajtókilincs megérintésekor összerándult?

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ savmentes könyvrendező tékák

SZAKMAI BESZÁMOLÓ savmentes könyvrendező tékák SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Közgyűjtemények kollégiuma által Állományvédelem/restaurálás, állományvédelmi eszközbeszerzés témában Állományvédelmi műhelyek tevékenységéhez szükséges szakmai anyagok és eszközök

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: Brado Club penészölő spray penész elleni tisztítószer Florin Vegyipari és

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-NIDAPLAST Vízgyűjtő- és tároló rendszerhez. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005.

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-NIDAPLAST Vízgyűjtő- és tároló rendszerhez. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. MŰSZAKI LEÍRÁS AS-NIDAPLAST Vízgyűjtő- és tároló rendszerhez Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya Magyarországon kizárólagos

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóta József. A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Tóta József. A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése: Tóta József A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója:

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kiállítás dátuma: 2009.06.30. Verzió: 1 Oldal: 1/6 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Termékkód: A-008 Felhasználási terület: Vegyi anyag építkezéshez,

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Kiállítás dátuma: 1998.01.21. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Vérteschem Plus KFT. 2800,Tatabánya, Búzavirág út 7. Tel/Fax.:34/425-836 Biztonsági Adatlap Hypo

Vérteschem Plus KFT. 2800,Tatabánya, Búzavirág út 7. Tel/Fax.:34/425-836 Biztonsági Adatlap Hypo Frissítve a forgalmazó által: 2009. 04. 14. 2010. 10. 15. Vérteschem Plus KFT. 1. ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1. Készítménynév: Nátrium-hipoklorit oldat Márkanév: Háztartási 1.2.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/8 Supralux Gemini Tivinil parketta alapozó verziószám: 5-1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

1.1 Felhasználása: Besűrűsödött Palmatex, Palmafix hígítására, valamint a ragasztós szerszámok tisztítására.

1.1 Felhasználása: Besűrűsödött Palmatex, Palmafix hígítására, valamint a ragasztós szerszámok tisztítására. Biztonsági Adatlap a 44/2000 (XII.27) EüM rendelet alapján Oldal: 1/5 Revízió:1 Palma Lemosó és Hígító Revízió dátuma: 2004. 06. 14. Kiadás dátuma: 004. 06. 14. 1. A készítmény neve Palma Lemosó és Hígító

Részletesebben

B E É P Í T É S I Ú T M U T A T Ó

B E É P Í T É S I Ú T M U T A T Ó Fertőszéplaki Téglaipari Kft. 9436 Fertőszéplak, Gyártelep 11131638-2-08 Cg.08-09-003830 Tel./Fax: 99/370-986; 06/30/637-66-38 f.tegla@t-online.hu www.fertotegla.hu; www.proidea.hu www.fertoszeplakit-c.cegbongeszo.hu

Részletesebben

SZEKSZÁRDI I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZEKSZÁRDI I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZEKSZÁRDI I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA A Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola iratkezelési szabályzata tartalmazza az intézményi adatkezelés és továbbítás rendjének

Részletesebben

MAMS Old Timer Simson Sport Bajnokság technikai kiírás

MAMS Old Timer Simson Sport Bajnokság technikai kiírás MAMS Old Timer Simson Sport Bajnokság technikai kiírás Csak azok az átalakítások engedélyezettek, amik jelen kiírásban engedélyezve vannak. A nem említett átalakítások tilosak! Kötelező reklámok elhelyezése

Részletesebben

RN lila /Levis színezőpaszta LSG- FRI/Solvent free colourant MN és RN

RN lila /Levis színezőpaszta LSG- FRI/Solvent free colourant MN és RN 1/7Levis színezőpaszta LSG-FRI/Solvent free colourant MN és RN verziószám: 3-2-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény

Részletesebben

Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések

Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések Verlag Dashöfer Szakkiadó 1062 Budapest Andrássy út 126. Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések Copyright Verlag Dashöfer Szerző: Horváth Sándor Bitumenes lemez csapadékvíz elleni szigetelések

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: LAZURÁN oldószermentes faanyagvéd

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: LAZURÁN oldószermentes faanyagvéd Kiállítás dátuma: 2007.05.16. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/6 Supralux Konvert rozsdaátalakító alapozó verziószám: 3-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

4. A szükséges kötözésmennyiség számítása

4. A szükséges kötözésmennyiség számítása 4. A szükséges kötözésmennyiség számítása Ha kötözéssel kívánjuk megakadályozni mind a rakomány csúszását, mind a felbillenését, a következőképpen járjunk el: Számítsuk ki a csúszás megakadályozásához

Részletesebben

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 1119 Budapest, Etele út 65. Készítette: Csizmadia László tűzvédelmi előadó (IV-265/2006.) Novo Pyro-Controll Kft. 2013. május 22. A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Szakemberek és üzemeltetők számára. Kezelési és szerelési útmutató. atmomag. Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő készülék.

Szakemberek és üzemeltetők számára. Kezelési és szerelési útmutató. atmomag. Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő készülék. Szakemberek és üzemeltetők számára Kezelési és szerelési útmutató atmomag Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő készülék atmomag 4-0/0 XI HU Üzemeltetők számára Kezelési útmutató atmomag Tartalomjegyzék

Részletesebben

HSE_1_G5_MOL1 Vállalkozók EBK menedzsmentje 6. sz. melléklet

HSE_1_G5_MOL1 Vállalkozók EBK menedzsmentje 6. sz. melléklet Veszélyes áruk belvízi fuvarozását érintő EBK követelmények a MOL magyarországi tagvállalatainak telephelyein, fióktelepein 1. A fuvarozó kötelezettséget vállal arra, hogy a MOL-csoport magyarországi tagvállalatainak

Részletesebben

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA 2.1 2.2 1.1 Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással Tárgyszavak: átlátszó műanyag; fröccsöntés; dombornyomás; hibalehetőségek; új technológiák; extrudálás;

Részletesebben

VLP-sorozatú lineáris labortápegység

VLP-sorozatú lineáris labortápegység Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 VLP-sorozatú lineáris labortápegység Rendelési szám: 51 14 06 VLP 2403 Pro 51 14 01 VLP 1303 Pro 51 14 02 VLP 1602 Pro 51 14 03 VLP 1405

Részletesebben

Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! 1 8 ) M u t a s s a b e a t a r t á l y o k a t a z a l á b b i v á z l a t f e l - h a s z n á l á s á v a l Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

Részletesebben

Állományvédelem Lengyelországban. Beszámoló egy lengyelországi tanulmányútról

Állományvédelem Lengyelországban. Beszámoló egy lengyelországi tanulmányútról Beszámoló egy lengyelországi tanulmányútról A tanulmányútra 2006. május 15. és 19. között került sor Kastaly Beatrix (az Országos Széchényi Könyvtár Restauráló osztályának vezetője), Orosz Katalin (főrestaurátor,

Részletesebben

Műanyagok galvanizálása

Műanyagok galvanizálása BAJOR ANDRÁS Dr. FARKAS SÁNDOR ORION Műanyagok galvanizálása ETO 678.029.665 A műanyagok az ipari termelés legkülönbözőbb területein speciális tulajdonságaik révén kiszorították az egyéb anyagokat. A hőre

Részletesebben

03. Szakasz: Összetétel/az alkotórészekre vonatkozó adatok 3.2 Keverékek Veszélyes alkotóelemek

03. Szakasz: Összetétel/az alkotórészekre vonatkozó adatok 3.2 Keverékek Veszélyes alkotóelemek 01. Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1. 1 Az anyag, vagy keverék azonosítása: Trendweiss Falfestek 1. 2 Az anyagok/keverékek felhasználása: Beltéri diszperziós falfesték

Részletesebben

Kiadás dátuma: 2010.02.15. Felülvizsgálva: 2010.02.15.

Kiadás dátuma: 2010.02.15. Felülvizsgálva: 2010.02.15. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 EK (REACH) rendelet szerint Kiadás dátuma: 2010.02.15. 1. Készítmény neve: NewV lakk fényes 40 UC 5200 Felhasználási terület: UV lakkozáshoz, lakkozó műből Gyártó cég neve:

Részletesebben

PROJEKT: AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA projekt ÉPÍTTETŐ:

PROJEKT: AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA projekt ÉPÍTTETŐ: Az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola épületenergetikai felújítása 1046 Budapest, Fóti út 66. és 75214/4 helyrajzi szám alatti ingatlan PROJEKT: AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Beépítési útmutató üregkamrás polikarbonát előtetőhöz

Beépítési útmutató üregkamrás polikarbonát előtetőhöz Beépítési útmutató üregkamrás polikarbonát előtetőhöz Üregkamrás polikarbonát Az üregkamrás (cellás) polikarbonát lemezek könnyű, ütésálló és jól szigetelő lemezek. A különböző vastagságú és cellakiosztású

Részletesebben

11. Tétel Ismertesse, mutassa be a kisfeszültségű mechanikus vezérlésű kapcsolókészülékeket!

11. Tétel Ismertesse, mutassa be a kisfeszültségű mechanikus vezérlésű kapcsolókészülékeket! 11. Tétel Ismertesse, mutassa be a kisfeszültségű mechanikus vezérlésű kapcsolókészülékeket! A kapcsolókészülékek kiválasztása A készülékek kiválasztásánál figyelembe kell venni a légköri és klimatikus

Részletesebben

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Pereszteg Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet 79/2005. (X. 11.) GKM rendelet a szénhidrogén szállítóvezetékek biztonsági követelményeiről és a Szénhidrogén Szállítóvezetékek Biztonsági Szabályzata közzétételéről KIVONAT Lezárva 2014. június 29. Fontos:

Részletesebben

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,...

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... microox -kondenzátor GVHX/GVVX Termékvonal: elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... Gyártási sorozat leírása: Kondenzátor axiális; vertikális microox -technológiával Gyártási sorozat: GVHX/GVVX www.guentner.de

Részletesebben

Biztonsági Adatlap (91/155/EWG)

Biztonsági Adatlap (91/155/EWG) Biztonsági Adatlap (91/155/EWG) Termék neve és száma: SDB999ENEN-1600026 /002 160-0026 RELIUS EXTRAPLUS LF Nyomtatás: 2005. 02. 08. Felülvizsgálat: 2004. 06. 30. 1. ANYAG, FELDOLGOZÁS és GYÁRTÓ NEVE Gyártó/szállító

Részletesebben

NEMZETI KULTURÁLIS ALAP PÁLYÁZATA 2012.

NEMZETI KULTURÁLIS ALAP PÁLYÁZATA 2012. 1 NEMZETI KULTURÁLIS ALAP PÁLYÁZATA 2012. A Petőfi Irodalmi Múzeum Könyvtárának gyűjteményébe tartozó, 13 db Karinthy kiadói papírborítós kötetének restaurálási dokumentációja Készítette: Peller Tamás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint FLORIMO ásványi trágya termékcsalád

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint FLORIMO ásványi trágya termékcsalád Kiállítás dátuma: 2012.03.01. Verzió: 2 Oldal: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Termék elnevezések: FLORIMO pázsit

Részletesebben

1.1 A készítmény neve: PLASTI DIP Spray (minden szín)

1.1 A készítmény neve: PLASTI DIP Spray (minden szín) Termék szám:18 1/6 1.Az anyag/készítmény és vállalkozás azonosítása 1.1 A készítmény neve: A készítmény felhasználása: Multifunkcionális gumibevonat. Fémre, fára, üvegre, gumira, betonra, műanyagra, kötélre,

Részletesebben

Vezérműszíj csere 1.4 16V

Vezérműszíj csere 1.4 16V Vezérműszíj csere 1.4 16V A Corsa B X14XE DOHC motorja a kód szerint X - két utas katalizátorral szerelt ( 96-tól kezdve jelent meg) 14 1,4literes lökettérfogat X sűrítési arány 10-11,5 E keverékképzésre

Részletesebben

IRATKEZELÉSI SZABÁLYZATA

IRATKEZELÉSI SZABÁLYZATA y Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal IRATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2013. március 1-jétől. FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALNAK a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA KESZTHELY MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA KESZTHELY MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA KESZTHELY MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 2008. 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET - hatálya... 3. 1. Területi hatály... 3. 2. Személyi hatály... 3. II. FEJEZET - A munkavédelmi ügyrend...

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 S702 100529 V1/0313 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása A használati útmutató mindig legyen kéz alatt! 1. Általános információ... 184 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk...

Részletesebben

1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító

1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító 1/8 Supralux Lakkbenzin hígító verziószám: 1-HU BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító A készítmény felépítése/rendeltetése:

Részletesebben

Osmocote Exact Tablet 14+8+11+2MgO+TE / 5-6 M / 7,5 g. Biztonsági Adatlap. Az 1907/2006/EK rendelet alapján. Felülvizsgálási szám: 3

Osmocote Exact Tablet 14+8+11+2MgO+TE / 5-6 M / 7,5 g. Biztonsági Adatlap. Az 1907/2006/EK rendelet alapján. Felülvizsgálási szám: 3 Nyomtatás Dátuma: 06/29/2011*** Biztonsági Adatlap Az 1907/2006/EK rendelet alapján Felülvizsgálási szám: 3 1. AZ ANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSĺTÁSA Az anyag/készítmény azonosítása Termék

Részletesebben

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos önkormányzati feladatok

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos önkormányzati feladatok Bucsuszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2003. (I.31.) sz. Önk. Rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) BORKÉN

BIZTONSÁGI ADATLAP. (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) BORKÉN BIZTONSÁGI ADATLAP (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) Verzió szám:2.0 Kiadás dátuma: 2011. 01.19. 1.1. TERMÉKAZONOSÍTÓ 1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA A

Részletesebben

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/1996. (XII.23.) rendelete az adatvédelmi szabályzatról

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/1996. (XII.23.) rendelete az adatvédelmi szabályzatról Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének 13/1996. (XII.23.) rendelete az adatvédelmi szabályzatról A polgárok személyes adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. tv.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2007.08.01. Verzió: 2 Oldal: 1/6 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: TÉLI NYÁRI SZÉLVÉDŐMOSÓ 1.2. Az anyag

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Dátum: 2007-07-23. Oldal: 1/6. 1. Termék neve. 2. Összetétel: 3. Veszélyesség szerinti besorolás

BIZTONSÁGI ADATLAP Dátum: 2007-07-23. Oldal: 1/6. 1. Termék neve. 2. Összetétel: 3. Veszélyesség szerinti besorolás BIZTONSÁGI ADATLAP Dátum: 2007-07-23. Oldal: 1/6 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Importáló cég: Cím Telefon Fax Gyártó: Cím: Telefon Fax: E-mail cím: Honlap: Forgalmazó: Cím: Telefon: Fax: E-mail:

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK

HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK Nyilvántartási szám: 666 HASZNÁLATI UTASÍTÁS NEUTRÁLIS ÉS MELEGENTARTÓ VITRINEK XYZ MODELLEK Forgalmazó: KONYHA Kft. 1111 Vendéglátó utca 99. Tel.: +36 1 123 4567, Fax: + 36 1 765 4321 Weboldal: www.konyha.hu,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉDARÁLÓ G-740. Minőségi tanúsítvány

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER KÁVÉDARÁLÓ G-740. Minőségi tanúsítvány HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER e l e c t r o n i c KÁVÉDARÁLÓ G-740 TISZTELT VÁSÁRLÓ! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket vásárolt. A készülék a legújabb műszaki fejlesztés eredménye,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2007. 06. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3

BIZTONSÁGI ADATLAP VESZÉLY. Elkészítés időpontja: 2007. 06. 26. Felülvizsgálat időpontja: 2015. 06. 01. Verziószám: 3 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Fékezett habzású

Részletesebben

Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06

Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2009-01-05 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgálva: 2013-02-06 1. Anyag / készítmény és a vállalkozás azonosítása 1.1 A készítmény megnevezése: FACTOR AQUA IMPREGNÁLÓ

Részletesebben

Olvassa el! SZÍNES DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER MX-C380 MX-C381 MX-C400 MX-C311

Olvassa el! SZÍNES DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER MX-C380 MX-C381 MX-C400 MX-C311 TÍPUS: MX-C310 MX-C311 MX-C380 MX-C381 MX-C400 SZÍNES DIGITÁLIS TÖBBFUNKCIÓS RENDSZER Karbantartási és biztonsági útmutató Olvassa el! A gép biztonságos használata érdekében először olvassa el ezt az útmutatót.

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ------------------------------

HŰTŐSZEKRÉNY ------------------------------ HŰTŐSZEKRÉNY ------------------------------ ZI 1603 ZI 2403 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Útmutatások a Használati útmutató olvasásához Az alábbi szimbólumok megkönnyítik a Használati útmutató olvasását: A készülék

Részletesebben

HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI. a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre

HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI. a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre 2. sz. melléklet HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre 1. Általános rész Jelen műszaki csatlakozási feltételek (továbbiakban: MCSF) érvényesek a Kazincbarcika

Részletesebben

Procontrol PayGate 3-30, WC beléptető és fizető rendszer

Procontrol PayGate 3-30, WC beléptető és fizető rendszer Tartalomjegyzék Procontrol PayGate 3-30, WC beléptető és fizető rendszer Pénzérmével működtethető vezérlő terminál Kezelői és telepítői kézikönyv Verzió: 1.0 2015.01.23. Procontrol 1 Tartalomjegyzék 2011

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU. IN 6864 Dönthetö háttámla insportline Lombi

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU. IN 6864 Dönthetö háttámla insportline Lombi HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU IN 6864 Dönthetö háttámla insportline Lombi Méretek: 594 mm * 420 mm 1 pozíció alappozíció legkisebb megterhelés, kezdőknek alkalmas 2 pozíció nagyobb megterhelés, közepesen haladóknak

Részletesebben

Budapest, 2015. január 23. dr. Fajcsák Györgyi igazgató Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Budapest, 2015. január 23. dr. Fajcsák Györgyi igazgató Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum NKA Közgyűjteményi Kollégium Pályázati beszámoló Azonosító: 3511/03805 Pályázati beszámoló Baktay Ervin hagyatékából a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum gyűjteményébe került tíz darab fényképalbum restaurálásáról

Részletesebben

Eredeti üzemeltetési útmutató G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6. G-Serie G-Series. Seitenkanal Side Channel

Eredeti üzemeltetési útmutató G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6. G-Serie G-Series. Seitenkanal Side Channel Kiadás: 12.2009 610.44436.77.000 Üzemeltetési útmutató Magyar Eredeti üzemeltetési útmutató G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6 G-Serie G-Series Seitenkanal Side Channel Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Sartorius WM modellek

Sartorius WM modellek Üzemeltetési utasítás Sartorius WM modellek Mozgásban a mérés Őrizze meg a későbbi használathoz. Eredeti üzemeltetési utasítás Sartorius AG 98648-018-90 98648-018-90 Típustábla Típustábla A gép csatlakoztatása

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Az Autotelikus Kft. (székhely: 1114 Budapest, Vásárhelyi Pál utca 10. 1. em. 3, Cégjegyzékszám 01-09-971217,.a továbbiakban: Bérbeadó) bérbe adja a Bérleti Szerződésben (a továbbiakban: Bérleti Szerződés)

Részletesebben

6.1 Schlüter -DITRA. Alkalmazás és funkció

6.1 Schlüter -DITRA. Alkalmazás és funkció S Z Ő N Y E G L E M E Z Alkalmazás és funkció A Schlüter -DITRA ferde falú, négyzet alakú, fecskefarok formájú mélyedésekkel ellátott, a hátoldalán teherelosztó fátyolszövettel kasírozott polietilén lemez.

Részletesebben

1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Készült: 2009. október 26. Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP

1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Készült: 2009. október 26. Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:supralux

Részletesebben

A kiállítás kelte: 2005. 11. 02. Felülvizsgálva: 2011. 01.31. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet szerint

A kiállítás kelte: 2005. 11. 02. Felülvizsgálva: 2011. 01.31. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet szerint A kiállítás kelte: 2005. 11. 02. Felülvizsgálva: 2011. 01.31. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet szerint 1. Anyag / készítmény - és cégmegnevezés 1.1. A készítmény megnevezése: Dunaplaszt Cellfix

Részletesebben

A semleges testeket a + és a állapotú anyagok is vonzzák. Elnevezés: töltés: a negatív állapotú test negatív töltéssel, a pozitív állapotú test

A semleges testeket a + és a állapotú anyagok is vonzzák. Elnevezés: töltés: a negatív állapotú test negatív töltéssel, a pozitív állapotú test Elektrosztatika Elektromos alapjelenségek Egymással szorosan érintkező ( pl. megdörzsölt) felületű anyagok a szétválás után elektromos állapotba kerülnek. Azonos elektromos állapotú anyagok taszítják egymást,

Részletesebben

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra Nyomáscsatlakozó Minimum (by-pass) fúvóka 1. ábra Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra 6. ábra 02/2002 IV 5410.239.00 1. rész Beszerelés GÁZTŰZHELY -

Részletesebben

nyomtatóval és TFT kijelzővel BK11180 0000 000 01

nyomtatóval és TFT kijelzővel BK11180 0000 000 01 Előről üríthető érmevizsgáló, nyomtatóval és TFT kijelzővel BK11180 0000 000 01 2200 Monor, Mátyás király u. 11. T: 06-29/413-553, Fax: 06-29/413-535 E-mail: bandk@bandk.hu Internet: www.bandk.hu BK11180

Részletesebben

Palé Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2002. (XII.16.) önkormányzati rendelete

Palé Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2002. (XII.16.) önkormányzati rendelete Palé Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2002. (XII.16.) önkormányzati rendelete Hatályos:2015-01-01 -tól Palé Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2002. (XII.16.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Újdonságok a restaurálásban és az állományvédelemben

Újdonságok a restaurálásban és az állományvédelemben = EXTRA HUNGÁRIÁM ===== Újdonságok a restaurálásban és az állományvédelemben Konferenciákon és tanulmányúton szerzett tapasztalatok, 1998. Ez év április 20-22. között részt vettem a Stuttgart melletti

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-REWA EOZ, ERZ Csapadékvíz gyűjtő-és újrahasznosító berendezéscsaládhoz. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114.

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-REWA EOZ, ERZ Csapadékvíz gyűjtő-és újrahasznosító berendezéscsaládhoz. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. MŰSZAKI LEÍRÁS AS-REWA EOZ, ERZ Csapadékvíz gyűjtő-és újrahasznosító berendezéscsaládhoz Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya

Részletesebben

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Penészgátló

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen 1/6 Supralux Portal MIX vakolatalapozó verziószám: 1-2-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 16. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP ÚJ TECHNOKOL RAPID

BIZTONSÁGI ADATLAP ÚJ TECHNOKOL RAPID A kiállítás kelte: 2007. 04. 18. 1. A készítmény neve: BIZTONSÁGI ADATLAP ÚJ TECHNOKOL RAPID Gyártó és forgalmazó cég neve: FERROKÉMIA VEGYIPARI SZÖVETKEZET Cím: 1135 Budapest, Országbíró utca 65. Telefonszám:

Részletesebben

INTERBIO 35 kw. Aprítéktüzelésű kazán. POLIKOV Kft.

INTERBIO 35 kw. Aprítéktüzelésű kazán. POLIKOV Kft. INTERBIO 35 kw Aprítéktüzelésű kazán gépkönyv és műszaki leírás POLIKOV Kft. 1174 Budapest Erdő u. 27. Tel: 06-1-256-56-04, Fax: 06-1-258-32-27 www.polikov.hu polikov@polikov.hu polikov@t-online.hu 1 Kazán

Részletesebben

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 HU Üzemeltetési utasítás Automatikus szóróautomata A 20 T-Dok-657-HU-Rev. 0 200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása Köszönjük, hogy Ön a Krautzberger termékének

Részletesebben

1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Készült: 2008. november 21. Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP

1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Készült: 2008. november 21. Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 21. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 21. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 21. (OR. en) 10470/16 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. június 9. Címzett: Biz. dok. sz.: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 20. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

01. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása. penterra@penterra.hu

01. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása. penterra@penterra.hu 01. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. 1 Az anyag, vagy készítmény azonosítása: Bitex Kapart Vakolat K 1,5 1.2 Gyártó: Meffert Hungária Kft 1.3 Cím: 2651 Rétság. Rákóczi út 6

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) PANGUS Gumitermék ZRt. 222 Ecser, Ady Endre u.. Tel. Fax 29/55-565 Oldalszám 201.04.08. Verziószám dátuma BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1/10 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

Kiadás dátuma: 2010.02.12. Felülvizsgálva: 2010.02.12. vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz

Kiadás dátuma: 2010.02.12. Felülvizsgálva: 2010.02.12. vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 EK (REACH) rendelet szerint Kiadás dátuma: 2010.02.12. 1. Készítmény neve: HYDRO-X koncentrátum sorozat Felhasználási terület: vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K Budapest XVIII.-ker. Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet 1184 Budapest, Lakatos út 32. Tel.: +36 1 295 12 77 vezetoseg2szlakszov@digikabel.hu www.lakatosszovetkezet.hu. T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/9 Supralux Xylamon szúölő szer verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum: 2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Xylamon

Részletesebben

Hogyan készítsünk Put-Put boat -ot?

Hogyan készítsünk Put-Put boat -ot? Hogyan készítsünk Put-Put boat -ot? Anyagok: Alumínium üdítős doboz. Ebből lesz a kazán. Konzervdoboz is jó, de kevésbé rugalmas és nehezebb vele bánni. Öblítsük ki, vigyázzunk, nehogy behorpadjon. Műanyag,

Részletesebben

Indirekt fűtésű, szögletes álló melegvíz tároló SD 100 BC. Szerelési és használati Útmutató

Indirekt fűtésű, szögletes álló melegvíz tároló SD 100 BC. Szerelési és használati Útmutató Indirekt fűtésű, szögletes álló melegvíz tároló SD 100 BC SAUNIER DUVAL Szerelési és használati Útmutató Forgalmazó: Saunier Duval Magyarország Rt 1238. Budapest, Helsinki út 120. Tel: 283-0553, 283-0556

Részletesebben

POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA

POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Kötési mechanizmus: A műgyanta a hagyományos ragasztókkal, illetve kötőanyagokkal szemben nem az oldószer elpárologtatásával köt meg, hanem a B komponens

Részletesebben

H-2040 Budaörs, Komáromi u. 22. Pf. 296. Telefon: +36 23 365280, Fax: +36 23 365087

H-2040 Budaörs, Komáromi u. 22. Pf. 296. Telefon: +36 23 365280, Fax: +36 23 365087 MŰSZER AUTOMATIKA KFT H-2040 Budaörs, Komáromi u 22 Pf 296 Telefon: +36 23 365280, Fax: +36 23 365087 Telephely: H-2030 Érd, Alsó u10 Pf56Telefon: +36 23 365152 Fax: +36 23 365837 wwwmuszerautomatikahu

Részletesebben

Kibocsátás kelte: 1997. augusztus 13. Utolsó változtatás: 2008. január 10. Változat: 5.0. Kiszerelési egység: 5 kg, 10 kg, 20 kg, 60 kg, lédig

Kibocsátás kelte: 1997. augusztus 13. Utolsó változtatás: 2008. január 10. Változat: 5.0. Kiszerelési egység: 5 kg, 10 kg, 20 kg, 60 kg, lédig KLORID ZRT. BIZTONSÁGI ADATLAP ÖSSZHANGBAN VAN AZ 1907/2006. SZÁMÚ (EU) SZABÁLYZAT (REACH) II. MELLÉKLETÉVEL Kibocsátás kelte: 1997. augusztus 13. Utolsó változtatás: 2008. január 10. Változat: 5.0 1.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7150 Multifunkciós erőkeret insportline Power rack PW100

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7150 Multifunkciós erőkeret insportline Power rack PW100 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7150 Multifunkciós erőkeret insportline Power rack PW100 1 TARTALOM FONTOS BIZTONSÁGI ÚTMUTATÁS... 3 ALKATRÉSZEK... 4 SZERELÉS... 5 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ... 9 2 FONTOS

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt HASZNÁLATI UTASÍTÁS Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen elolvasni! Kérjük, a későbbi felhasználáshoz megőrizni! A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Részletesebben