Mosószerek a 21. században Alkímia ma előadássorozat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mosószerek a 21. században Alkímia ma előadássorozat"

Átírás

1 Mosószerek a 21. században Alkímia ma előadássorozat Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kémiai Intézet

2 vi. Bevezetés Tematika vii. A mosási mechanizmus főbb lépései viii. Mosószer komponesekés szerepük a mosásban viv. Új kihívások és trendek a mosószeriparban Unilever Research and Development Laboratory, Port Sunlight, Anglia : Marie Curie posztdoktori ösztöndíj július: Szakértői munka.

3 I. Bevezetés

4 Mosás hajdanán Neogrády Antal: Mosás a pataknál. Mosás a FeketeKörösben (Gyanta, v. Bihar megye) Magyar Néprajzi lexikon Folyóvíz Tisztítószer (mosó szappan) Mechanikai hatás (súrolás)

5 Mosás manapság Tisztítószer (Mosószer) Henkel, Unilever, Procter&Gamble Mechanikai hatás (Mosógép)

6 A ruhaszennyezések típusai v1. Oily soil: Folyékony apoláris szennyezések (motor olaj, növényi eredetű olajok, hosszú szénláncú alkoholok, a bőrből származó szébum, kozmetikai termékek maradványai v2. Particulate soil: Szilárd halmazállapotú szennyezők (agyag,vasoxidok stb. ) vegyéb: Pld a bőrből származó fehérjék.

7 A tisztítandó felület és mosási hatékonyság A ruhák többségének felülete nem egy makroszkopikus szilárd felszín hanem egy pórus rendszer! V.S. Moholkar, és mtsai AUTEX Research Journal, Vol. 3, No3, 2003 A mosás hatékonyságát sok paraméter befolyásolja: A szennyező típusa, mennyisége, a ruha típusa (pamut, poliészter stb.), mosógép típusa, vízminőség, mosószer, adalékok stb. Kolloid és felületi kémia!

8 II. A mosási mechanizmus (detergencia) főbb lépései

9 A ruha nedvesedése Nedvesedési idő: (egy ruhadarab lesüllyedésének ideje egy adott edényben, meghatározott kísérleti körülmények mellett) Elsődleges a mosószer szerepe! σ ruha/oldat, σ ruha/levegő σ oldat/levegő határfelületi feszültségek viszonya, (szennyező jelenlétében σ oldat/szenny. és σ ruha/szenny. is). levegő σ oldat/levegő θ oldat oldat σ oldat/szenny. θ Szenny. σ ruha/levegő σ ruha/oldat σ ruha/oldat σ ruha/szenny. ruhafelület s levegő/ruha cos ( q)= s ruha/oldat + s levegő/ruha ruhafelület s ruha/oldat = s ruha/szenny. + s oldat/szenny cos (q) q : peremszög

10 A szennyezés eltávolítása Vizes oldat Szennyező ruha G > 0 Elsődleges a mechanikai hatás (mosógép) szerepe! A patakban történő súrolás nagyon hatékony.

11 A szennyezés visszarakódásának megakadályozása Szennyező részecskék kolloid diszperziója (emulzió vagy szol) keletkezik. Nemegyensúlyi rendszer a részecskék nagy fajlagos felülete miatt! G<0 Kolloid diszperzió Heterogén rendszer A kolloid részecskék aggregációja A mosógép faláról a szennyező anyag visszarakódhat az öblítésnél! A patak a visszarakódás megakadályozásában verhetetlen

12 III. Mosószer komponesek és szerepük a mosásban

13 A mai mosószerek főbb komponensei 1. Tenzidek 2. Polimerek 3. Enzimek 4. A főbb mosószerkomponesek hatását segítő és a mosógépet kímélő adalékok ( builder ) 5. Fehérítő adalékok 6. Marketing komponensek

14 1. Tenzidek

15 Tenzidek, illetve amfipatikus molekulák Definíció: Apoláris és poláris csoportot térben jól elkülönülten tartalmazó molekulák: Fókusz a vizes oldatokon Apoláris (hidrofób) rész jóval nagyobb Poláris (hidrofil) fejcsoport Hagyományos szappan

16 A mosószeriparban jelenleg használt tenzidek Nemionos tenzidek Anionos tenzidek alkilfeniletoxilátok Nátrium benzilalkilszulfonátok poly(oxietilén) alkiléterek Nátrium alkilszulfátok verősen környezetszennyező anyagok. vdermatológiailag sem kedvező hatásúak.

17 Apoláros közeg Hidrofób kölcsönhatás Vizes közeg

18

19 A micellaképződés szerepe vmicellaképződés a kritikus micellaképződési koncentráció felett (cmc) (adott hőmérsékleten, és oldószerben ). va cmc adott tenzid homológsor esetében csökken a szénatomszám növelésével. va nemionos tenzidek cmcje kisebb, mint az ionosoké adott szénlánc esetén. A micellaképződés hajtóereje 1 mól tenzid molekulára vonatkoztatva: G* RT ln(cmc) Apoláris molekula tenzid A szolubilizáció az apoláris szennyező anyagok eltávolításában csak másodlagos szerepet játszik!

20 Tenzid adszorpció és micellaképződés A tenzidadszorpció eredményeként a levegő/víz, illetve a szennyező/víz határfelületi feszültség jelentősen csökken. Felületi feszültség Levego v. olajfázis CMC log(c tenzid ) Levegő v. olajfázis cmc: pszeudóoldhatóság Az egyensúlyi tenzid koncentráció a cmc feletti össztenzid koncentrációknál ~ konstans. A cmc felett az adszorbeált tenzid mennyisége már nem változik jelentős mértékben. Vizes oldat

21 A tenzidadszorpció és detergencia I. s ruha/oldat, s oldat/levegő, s oldat/szenny határfelületi feszültségek csökkentése révén: v A tenzid adszorpciójavítja a ruhafelület nedvesedését (nedvesedési idő, q peremszög csökken). Vizes oldat Szennyező levegő σ ruha/levegő σ oldat/levegő θ σ ruha/oldat oldat ruhafelület v A szennyezés eltávolításához és felaprításához szükséges munkát is csökkenti. ruha G > 0

22 A tenzidadszorpció és detergencia II. I. A szennyező részecskék diszperziójának stabilizálása. Elektrosztatikus stabilizálás (ionos tenzidek) Sztérikus stabilizálás (nemionos tenzidek) II. A ruhára történő visszarakódásuk megakadályozása ruhafelület Szennyező (apoláris)

23 Egyensúlyi tenzidadszorpció és mosási hatékonyság σ [mn.m 1 ] Γ [10 6 mol/m 2 ] C 14 C13 C12 C11 C10 C 9 C lg(c tenzid /mm) 5 c 14 c 13 c 12 c 11 c 10 c 9 c c [mm] Egy tenzid homológsor esetén a felületaktivitás nő a szénlánchosszal. Az egyensúlyi tenzidadszorpciós tulajdonságok alapján a hosszabb szénláncú tenzidek preferáltak a mosószerben! Varga és mtsai J. Phys. Chem. B. 2007, 111,

24 Nemegyensúlyi tenzidadszorpciókinetikája és mosási hatékonyság v Egyensúlyban v adsz = v desz v A legújabb kutatások szerint a ruha/oldat, ruha/szennyező határfelületeken nem feltétlenül alakul ki az egyensúlyi tenzidadszorpciós réteg a ruhafelület pórusos szerkezete miatt különösen alacsony mosási hőmérsékleteken. v adsz v desz v A mosási hatékonyságot a tenzidadszorpció kinetikája is jelentős mértékben befolyásolja. A tenzid adszorpció sebessége: v adsz A tenzid deszorpció sebessége: v desz

25 A tenzidadszorpció kinetikája és mosási hatékonyság A tenzideket jelentős feleslegben alkalmazzák, így az egyensúlyi tenzidkoncentráció: c tenzid cmc A ruhák felülete közelében c tenzid (t) cmc (a micellák átlagos élettartamának szerepe) Az adszorpciófolyamatának kezdeti szakaszán: V adsz = k adsz c tenzid k adsz ~ kt/h Az tenzidadszorpció kinetikája szempontjából a kisebb szénláncú tenzidek preferáltak a mosószerben! (A cmc értéke csökken a hidrofób lánc hosszának növelésével.)

26 Az ideális tenzid összetétel Általában 812 szénatomot tartalmazó tenzidek elegyei Az anionos tenzidek a legfontosabb komponensek, mivel a legtöbb szennyezőn adszorbeálódnak és a cmcjük nem túl alacsony. A nemionos tenzidek szerepe kisebb. v Elsősorban apoláris szennyezőkön adszorbeálódnak. v Az elegendően nagy felületaktivitás mellett a cmcjük kicsi. v A micellák átlagos éllettartama jóval nagyobb mint az ionos tenzideké.

27 A hőmérséklet hatása a tenzid oldatok fázistulajdonságaira C tenzid Kraft hőmérséklet cmc Hőmérséklet Ionos tenzidek A Kraft hőmérséklet alatt nincs micella képződés. A Kraft hőmérséklet felett micellák képződnek és az oldatba vitt tenzid mennyisége rohamosan nő a hőmérséklettel. A mosás hőmérsékletének az ionos tenzidek Kraft hőmérséklete felett kell lennie. Nemionos tenzidek A nemionos tenzidek oldhatósága csökken a hőmérséklet növekedésével. (Felhősödési hőmérséklet cloud point ). Az apoláris szennyezés eltávolítására a felhősödési hőmérséklet közelében a legalkalmasabbak.

28 2. Polimerek

29 A szennyezés visszarakódását megakadályozó polimerek Soil release polimerek: nátrium carboximetil cellulóz (NaCMC) A szennyezés visszarakódását gátolják sztérikus és elektrosztatikus taszítás révén. Öblítés 0.01% NaCMC Ruha fehérség Desztillált víz ruhafelület Szennyező részecske idő

30 3. Enzimek

31 Enzimek szerepe a mosásban Proteáz Fehérjebontó enzim. Amiláz A szénhidrátokat bontja. Lipáz Zsírokat bontó enzim. A szennyezőben jelenévő fehérjéket, zsírokat, és szénhidrátokat bontják le. Alacsony hőmérsékleten is hatékonyak. Légúti allegiát okozhatnak az enzim illetve mosószergyártás folyamata során.

32 4. A főbb mosószerkomponesek hatását segítő és a mosógépet kímélő adalékok ( builder )

33 A vízben lévő elektrolitok hatása a detergenciára Na 2 SO 4 Ruha fehérség AlCl 3 CaCl 2 c elektrolit velektrosztatikus kölcsönhatások árnyékolása. va többértékű pozitív ionok az anionos tenzidekkel csapadékot képeznek. va negatív töltésű ruhaszálak közötti pórusokat blokkolhatják.

34 Builder típusúadalékok I. Vízlágyító komponensek Polifoszátok: Na 5 P 3 O 10 A leghatékonyabb vízlágyító, de a szennyező részecskék diszperziójának kinetikai stabilitását is fokozza. A természetes vizek oxigéntartalmát jelentős mértékben csökkenthetik (eutrofikáció) Szóda: Na 2 CO 3 A vízlágyítás mellett a lúgos környezetet biztosítja a mosáshoz.

35 Builder típusúadalékok II. Vízlágyító és korróziógátlóadalékok v Nátrium szilikátok (Na 2 SiO 3 ) Vízlágyító hatásuk is jelentős (por vagy kolloid részecskék formájában, utóbbit folyékony mosószerekben alkalmazzák) v Zeolitok (alumíniumszilikátok)

36 5. Fehérítő adalékok

37 Fehérítő komponensek Nátrium hipoklorit Nátrium perborát (Na 2 H 4 B 2 O 8 ) Nátrium perkarbonát (2Na 2 CO 3 3H 2 O 2 ) A fehérítő komponensek jelentős mértékben roncsolhatják a ruhát, ezért alkalmazásuk korlátozott.

38 6. Marketing komponensek

39 Marketing adalékok v Optikai fehérítő anyagok (fluroeszcens, színtelen anyagok) v Illatosító adalékok v Színezék szemcsék A legnagyobb bevételnövelést okozó komponensek a mosószeriparban. Szerepük a mosási mechanizmusban elhanyagolható.

40 IV. Új kihívások és trendek a mosószeriparban

41 Több komponens együttes hatása? Polimer/tenzid kölcsönhatás: Tenzidelegyek oldatbeli és felületi sajátságai: L. Zhang, P. Somasundaran, J. Colloid Interface Sci., 2006, 302, Enzim/tenzid, enzim/polimer kölcsönhatás stb.

42 Mosószer hatékonyság kontra üzleti megfontolások Alkalmazottés titkosítottkutatás preferenciája az alapkutatással szemben. A tenzid és polimergyártó cégek részvétele a detergencia kutatásban. (BASF, Shell stb.) A fogyasztóiszokásokkutatása (consumer science) nagyon jelentős tétela mosószergyártók fejlesztési költségvetésében.

43 A környezetbarát mosás felé vkismennyiségű mosószer használata: Folyékony mosószerek. venergia takarékosság: A mosás hőmérsékletének és idejének csökkentése. vbiodegradábilis és zöld komponsek használata: (Alacsony molekula tömegű polimerek és nemionos tenzidek arányának növelése.) va polifoszfátok és NaOCl helyettesítése

44 Környezetbarát tenzidek Biodegradábilis és dermatológiailag kedvező hatásúamfipatikus anyagok Alkilpoliglükozidok

45 Elágazó szénláncú tenzidek alacsony hőmérsékletű mosáshoz Klingelhoefer P. Senf A. and, CESIO 2008 proceedings BASF Guerbet alcohol vaz elágazó szénláncú tenzidek cmcje nagyobb és a micellák átlagos élettartama kisebb a lineáris láncú tenzidekhez képest (ugyanazon hidrofil fej esetén). va lineáris láncú tenzideknél sokkal hatékonyabbak az apoláris szennyezés eltávolításában alacsony hőmérsékleteken.

46 Mosás a szennyezőt is tartalmazó Mikroemulzió 2 Olaj mosószerrel Szennyező Vizes oldat Az olaj/víz határfelületi feszültségextrém alacsony, kisméretű cseppek képződnek! ruha G < 0 vspeciális esetben, két tenzid oldata esetén (tömény rendszer) az olajcseppek emulziója spontán képződik mikroemulzióegy szűk koncentráció tartományban. vspontán szennyezés kioldódás: Akkor, ha a szennyező olaj ugyanaz, mint a mikroemulzió olaj komponense és az összes olajmennyiség még mindig a mikroemulziónak megfelelő koncentráció tartományban van!

47 Együttműködés más iparágakkal Hatékonyabb mosógépek fejlesztése. Intelligens ruhák ( smart fabrics ) gyártása: szuperhidrofil vagy szuperhidrofób felület. Vízcseppek a lótuszvirág levelén

48 Köszönetnyilvánítás Laurie Thompson (Unilever Research) Particle Engineering Research Center at the University of Florida.

49 Mosószerek a 21. században Alkímia ma előadássorozat Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kémiai Intézet

50 vi. Bevezetés Tematika vii. A mosási mechanizmus főbb lépései viii. Mosószer komponesekés szerepük a mosásban viv. Új kihívások és trendek a mosószeriparban Unilever Research and Development Laboratory, Port Sunlight, Anglia : Marie Curie posztdoktori ösztöndíj július: Szakértői munka.

51 I. Bevezetés

52 Mosás hajdanán Neogrády Antal: Mosás a pataknál. Mosás a FeketeKörösben (Gyanta, v. Bihar megye) Magyar Néprajzi lexikon Folyóvíz Tisztítószer (mosó szappan) Mechanikai hatás (súrolás)

53 Mosás manapság Tisztítószer (Mosószer) Henkel, Unilever, Procter&Gamble Mechanikai hatás (Mosógép)

54 A ruhaszennyezések típusai v1. Oily soil: Folyékony apoláris szennyezések (motor olaj, növényi eredetű olajok, hosszú szénláncú alkoholok, a bőrből származó szébum, kozmetikai termékek maradványai v2. Particulate soil: Szilárd halmazállapotú szennyezők (agyag,vasoxidok stb. ) vegyéb: Pld a bőrből származó fehérjék.

55 A tisztítandó felület és mosási hatékonyság A ruhák többségének felülete nem egy makroszkopikus szilárd felszín hanem egy pórus rendszer! V.S. Moholkar, és mtsai AUTEX Research Journal, Vol. 3, No3, 2003 A mosás hatékonyságát sok paraméter befolyásolja: A szennyező típusa, mennyisége, a ruha típusa (pamut, poliészter stb.), mosógép típusa, vízminőség, mosószer, adalékok stb. Kolloid és felületi kémia!

56 II. A mosási mechanizmus (detergencia) főbb lépései

57 A ruha nedvesedése Nedvesedési idő: (egy ruhadarab lesüllyedésének ideje egy adott edényben, meghatározott kísérleti körülmények mellett) Elsődleges a mosószer szerepe! σ ruha/oldat, σ ruha/levegő σ oldat/levegő határfelületi feszültségek viszonya, (szennyező jelenlétében σ oldat/szenny. és σ ruha/szenny. is). levegő σ oldat/levegő θ oldat oldat σ oldat/szenny. θ Szenny. σ ruha/levegő σ ruha/oldat σ ruha/oldat σ ruha/szenny. ruhafelület s levegő/ruha cos ( q)= s ruha/oldat + s levegő/ruha ruhafelület s ruha/oldat = s ruha/szenny. + s oldat/szenny cos (q) q : peremszög

58 A szennyezés eltávolítása Vizes oldat Szennyező ruha G > 0 Elsődleges a mechanikai hatás (mosógép) szerepe! A patakban történő súrolás nagyon hatékony.

59 A szennyezés visszarakódásának megakadályozása Szennyező részecskék kolloid diszperziója (emulzió vagy szol) keletkezik. Nemegyensúlyi rendszer a részecskék nagy fajlagos felülete miatt! G<0 Kolloid diszperzió Heterogén rendszer A kolloid részecskék aggregációja A mosógép faláról a szennyező anyag visszarakódhat az öblítésnél! A patak a visszarakódás megakadályozásában verhetetlen

60 III. Mosószer komponesek és szerepük a mosásban

61 A mai mosószerek főbb komponensei 1. Tenzidek 2. Polimerek 3. Enzimek 4. A főbb mosószerkomponesek hatását segítő és a mosógépet kímélő adalékok ( builder ) 5. Fehérítő adalékok 6. Marketing komponensek

62 1. Tenzidek

63 Tenzidek, illetve amfipatikus molekulák Definíció: Apoláris és poláris csoportot térben jól elkülönülten tartalmazó molekulák: Fókusz a vizes oldatokon Apoláris (hidrofób) rész jóval nagyobb Poláris (hidrofil) fejcsoport Hagyományos szappan

64 A mosószeriparban jelenleg használt tenzidek Nemionos tenzidek Anionos tenzidek alkilfeniletoxilátok Nátrium benzilalkilszulfonátok poly(oxietilén) alkiléterek Nátrium alkilszulfátok verősen környezetszennyező anyagok. vdermatológiailag sem kedvező hatásúak.

65 Apoláros közeg Hidrofób kölcsönhatás Vizes közeg

66

67 A micellaképződés szerepe vmicellaképződés a kritikus micellaképződési koncentráció felett (cmc) (adott hőmérsékleten, és oldószerben ). va cmc adott tenzid homológsor esetében csökken a szénatomszám növelésével. va nemionos tenzidek cmcje kisebb, mint az ionosoké adott szénlánc esetén. A micellaképződés hajtóereje 1 mól tenzid molekulára vonatkoztatva: G* RT ln(cmc) Apoláris molekula tenzid A szolubilizáció az apoláris szennyező anyagok eltávolításában csak másodlagos szerepet játszik!

68 Tenzid adszorpció és micellaképződés A tenzidadszorpció eredményeként a levegő/víz, illetve a szennyező/víz határfelületi feszültség jelentősen csökken. Felületi feszültség Levego v. olajfázis CMC log(c tenzid ) Levegő v. olajfázis cmc: pszeudóoldhatóság Az egyensúlyi tenzid koncentráció a cmc feletti össztenzid koncentrációknál ~ konstans. A cmc felett az adszorbeált tenzid mennyisége már nem változik jelentős mértékben. Vizes oldat

69 A tenzidadszorpció és detergencia I. s ruha/oldat, s oldat/levegő, s oldat/szenny határfelületi feszültségek csökkentése révén: v A tenzid adszorpciójavítja a ruhafelület nedvesedését (nedvesedési idő, q peremszög csökken). Vizes oldat Szennyező levegő σ ruha/levegő σ oldat/levegő θ σ ruha/oldat oldat ruhafelület v A szennyezés eltávolításához és felaprításához szükséges munkát is csökkenti. ruha G > 0

70 A tenzidadszorpció és detergencia II. I. A szennyező részecskék diszperziójának stabilizálása. Elektrosztatikus stabilizálás (ionos tenzidek) Sztérikus stabilizálás (nemionos tenzidek) II. A ruhára történő visszarakódásuk megakadályozása ruhafelület Szennyező (apoláris)

71 Egyensúlyi tenzidadszorpció és mosási hatékonyság σ [mn.m 1 ] Γ [10 6 mol/m 2 ] C 14 C13 C12 C11 C10 C 9 C lg(c tenzid /mm) 5 c 14 c 13 c 12 c 11 c 10 c 9 c c [mm] Egy tenzid homológsor esetén a felületaktivitás nő a szénlánchosszal. Az egyensúlyi tenzidadszorpciós tulajdonságok alapján a hosszabb szénláncú tenzidek preferáltak a mosószerben! Varga és mtsai J. Phys. Chem. B. 2007, 111,

72 Nemegyensúlyi tenzidadszorpciókinetikája és mosási hatékonyság v Egyensúlyban v adsz = v desz v A legújabb kutatások szerint a ruha/oldat, ruha/szennyező határfelületeken nem feltétlenül alakul ki az egyensúlyi tenzidadszorpciós réteg a ruhafelület pórusos szerkezete miatt különösen alacsony mosási hőmérsékleteken. v adsz v desz v A mosási hatékonyságot a tenzidadszorpció kinetikája is jelentős mértékben befolyásolja. A tenzid adszorpció sebessége: v adsz A tenzid deszorpció sebessége: v desz

73 A tenzidadszorpció kinetikája és mosási hatékonyság A tenzideket jelentős feleslegben alkalmazzák, így az egyensúlyi tenzidkoncentráció: c tenzid cmc A ruhák felülete közelében c tenzid (t) cmc (a micellák átlagos élettartamának szerepe) Az adszorpciófolyamatának kezdeti szakaszán: V adsz = k adsz c tenzid k adsz ~ kt/h Az tenzidadszorpció kinetikája szempontjából a kisebb szénláncú tenzidek preferáltak a mosószerben! (A cmc értéke csökken a hidrofób lánc hosszának növelésével.)

74 Az ideális tenzid összetétel Általában 812 szénatomot tartalmazó tenzidek elegyei Az anionos tenzidek a legfontosabb komponensek, mivel a legtöbb szennyezőn adszorbeálódnak és a cmcjük nem túl alacsony. A nemionos tenzidek szerepe kisebb. v Elsősorban apoláris szennyezőkön adszorbeálódnak. v Az elegendően nagy felületaktivitás mellett a cmcjük kicsi. v A micellák átlagos éllettartama jóval nagyobb mint az ionos tenzideké.

75 A hőmérséklet hatása a tenzid oldatok fázistulajdonságaira C tenzid Kraft hőmérséklet cmc Hőmérséklet Ionos tenzidek A Kraft hőmérséklet alatt nincs micella képződés. A Kraft hőmérséklet felett micellák képződnek és az oldatba vitt tenzid mennyisége rohamosan nő a hőmérséklettel. A mosás hőmérsékletének az ionos tenzidek Kraft hőmérséklete felett kell lennie. Nemionos tenzidek A nemionos tenzidek oldhatósága csökken a hőmérséklet növekedésével. (Felhősödési hőmérséklet cloud point ). Az apoláris szennyezés eltávolítására a felhősödési hőmérséklet közelében a legalkalmasabbak.

76 2. Polimerek

77 A szennyezés visszarakódását megakadályozó polimerek Soil release polimerek: nátrium carboximetil cellulóz (NaCMC) A szennyezés visszarakódását gátolják sztérikus és elektrosztatikus taszítás révén. Öblítés 0.01% NaCMC Ruha fehérség Desztillált víz ruhafelület Szennyező részecske idő

78 3. Enzimek

79 Enzimek szerepe a mosásban Proteáz Fehérjebontó enzim. Amiláz A szénhidrátokat bontja. Lipáz Zsírokat bontó enzim. A szennyezőben jelenévő fehérjéket, zsírokat, és szénhidrátokat bontják le. Alacsony hőmérsékleten is hatékonyak. Légúti allegiát okozhatnak az enzim illetve mosószergyártás folyamata során.

80 4. A főbb mosószerkomponesek hatását segítő és a mosógépet kímélő adalékok ( builder )

81 A vízben lévő elektrolitok hatása a detergenciára Na 2 SO 4 Ruha fehérség AlCl 3 CaCl 2 c elektrolit velektrosztatikus kölcsönhatások árnyékolása. va többértékű pozitív ionok az anionos tenzidekkel csapadékot képeznek. va negatív töltésű ruhaszálak közötti pórusokat blokkolhatják.

82 Builder típusúadalékok I. Vízlágyító komponensek Polifoszátok: Na 5 P 3 O 10 A leghatékonyabb vízlágyító, de a szennyező részecskék diszperziójának kinetikai stabilitását is fokozza. A természetes vizek oxigéntartalmát jelentős mértékben csökkenthetik (eutrofikáció) Szóda: Na 2 CO 3 A vízlágyítás mellett a lúgos környezetet biztosítja a mosáshoz.

83 Builder típusúadalékok II. Vízlágyító és korróziógátlóadalékok v Nátrium szilikátok (Na 2 SiO 3 ) Vízlágyító hatásuk is jelentős (por vagy kolloid részecskék formájában, utóbbit folyékony mosószerekben alkalmazzák) v Zeolitok (alumíniumszilikátok)

84 5. Fehérítő adalékok

85 Fehérítő komponensek Nátrium hipoklorit Nátrium perborát (Na 2 H 4 B 2 O 8 ) Nátrium perkarbonát (2Na 2 CO 3 3H 2 O 2 ) A fehérítő komponensek jelentős mértékben roncsolhatják a ruhát, ezért alkalmazásuk korlátozott.

86 6. Marketing komponensek

87 Marketing adalékok v Optikai fehérítő anyagok (fluroeszcens, színtelen anyagok) v Illatosító adalékok v Színezék szemcsék A legnagyobb bevételnövelést okozó komponensek a mosószeriparban. Szerepük a mosási mechanizmusban elhanyagolható.

88 IV. Új kihívások és trendek a mosószeriparban

89 Több komponens együttes hatása? Polimer/tenzid kölcsönhatás: Tenzidelegyek oldatbeli és felületi sajátságai: L. Zhang, P. Somasundaran, J. Colloid Interface Sci., 2006, 302, Enzim/tenzid, enzim/polimer kölcsönhatás stb.

90 Mosószer hatékonyság kontra üzleti megfontolások Alkalmazottés titkosítottkutatás preferenciája az alapkutatással szemben. A tenzid és polimergyártó cégek részvétele a detergencia kutatásban. (BASF, Shell stb.) A fogyasztóiszokásokkutatása (consumer science) nagyon jelentős tétela mosószergyártók fejlesztési költségvetésében.

91 A környezetbarát mosás felé vkismennyiségű mosószer használata: Folyékony mosószerek. venergia takarékosság: A mosás hőmérsékletének és idejének csökkentése. vbiodegradábilis és zöld komponsek használata: (Alacsony molekula tömegű polimerek és nemionos tenzidek arányának növelése.) va polifoszfátok és NaOCl helyettesítése

92 Környezetbarát tenzidek Biodegradábilis és dermatológiailag kedvező hatásúamfipatikus anyagok Alkilpoliglükozidok

93 Elágazó szénláncú tenzidek alacsony hőmérsékletű mosáshoz Klingelhoefer P. Senf A. and, CESIO 2008 proceedings BASF Guerbet alcohol vaz elágazó szénláncú tenzidek cmcje nagyobb és a micellák átlagos élettartama kisebb a lineáris láncú tenzidekhez képest (ugyanazon hidrofil fej esetén). va lineáris láncú tenzideknél sokkal hatékonyabbak az apoláris szennyezés eltávolításában alacsony hőmérsékleteken.

94 Mosás a szennyezőt is tartalmazó Mikroemulzió 2 Olaj mosószerrel Szennyező Vizes oldat Az olaj/víz határfelületi feszültségextrém alacsony, kisméretű cseppek képződnek! ruha G < 0 vspeciális esetben, két tenzid oldata esetén (tömény rendszer) az olajcseppek emulziója spontán képződik mikroemulzióegy szűk koncentráció tartományban. vspontán szennyezés kioldódás: Akkor, ha a szennyező olaj ugyanaz, mint a mikroemulzió olaj komponense és az összes olajmennyiség még mindig a mikroemulziónak megfelelő koncentráció tartományban van!

95 Együttműködés más iparágakkal Hatékonyabb mosógépek fejlesztése. Intelligens ruhák ( smart fabrics ) gyártása: szuperhidrofil vagy szuperhidrofób felület. Vízcseppek a lótuszvirág levelén

96 Köszönetnyilvánítás Laurie Thompson (Unilever Research) Particle Engineering Research Center at the University of Florida.

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS ELLENTÉTES TÖLTÉSŐ POLIELEKTROLITOK ÉS TENZIDEK ASSZOCIÁCIÓJA Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézet Budapest, 2009. december Köszönetnyilvánítás Ezúton szeretném

Részletesebben

Doktori értekezés KATIONOS POLIELEKTROLITOK ÉS ANIONOS TENZIDEK KÖZÖTTI KÖLCSÖNHATÁS

Doktori értekezés KATIONOS POLIELEKTROLITOK ÉS ANIONOS TENZIDEK KÖZÖTTI KÖLCSÖNHATÁS Doktori értekezés KATIONOS POLIELEKTROLITOK ÉS ANIONOS TENZIDEK KÖZÖTTI KÖLCSÖNHATÁS Készítette: MEZEI AMÁLIA Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézet, Fizikai Kémiai Tanszék Határfelületi- és Nanoszerkezetek

Részletesebben

7.4. Tömény szuszpenziók vizsgálata

7.4. Tömény szuszpenziók vizsgálata ahol t a szuszpenzió, t o a diszperzióközeg kifolyási ideje, k a szuszpenzió, k o pedig a diszperzióközeg sárásége. Kis szuszpenziókoncentrációnál a sáráségek hányadosa elhanyagolható. A mérési eredményeket

Részletesebben

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ELLENTÉTES TÖLTÉSŐ POLIELEKTROLITOK ÉS TENZIDEK ASSZOCIÁCIÓJA Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézet Budapest, 2009. december I. Bevezetés Az ellentétes

Részletesebben

A POLIELEKTROLIT/TENZID ASSZOCIÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA NEMIONOS TENZIDEK ÉS POLIMEREK SEGÍTSÉGÉVEL

A POLIELEKTROLIT/TENZID ASSZOCIÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA NEMIONOS TENZIDEK ÉS POLIMEREK SEGÍTSÉGÉVEL Doktori értekezés tézisei A POLIELEKTROLIT/TENZID ASSZOCIÁCIÓ SZABÁLYOZÁSA NEMIONOS TENZIDEK ÉS POLIMEREK SEGÍTSÉGÉVEL FEGYVER EDIT Témavezető: Dr. Mészáros Róbert, egyetemi docens Kémia Doktori Iskola

Részletesebben

KÜLÖNBÖZŐ ADALÉKOK HATÁSA AZ ELLENTÉTES TÖLTÉSŰ POLIELEKTROLITOK ÉS TENZIDEK ASSZOCIÁCIÓJÁRA

KÜLÖNBÖZŐ ADALÉKOK HATÁSA AZ ELLENTÉTES TÖLTÉSŰ POLIELEKTROLITOK ÉS TENZIDEK ASSZOCIÁCIÓJÁRA SZAKDOLGOZAT BERTALANITS EDIT KÜLÖNBÖZŐ ADALÉKOK HATÁSA AZ ELLENTÉTES TÖLTÉSŰ POLIELEKTROLITOK ÉS TENZIDEK ASSZOCIÁCIÓJÁRA Témavezető: Dr. Mészáros Róbert egyetemi docens Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

Kolloid kémia Anyagmérnök mesterképzés (MSc) Vegyipari technológiai szakirány MAKKEM 274M

Kolloid kémia Anyagmérnök mesterképzés (MSc) Vegyipari technológiai szakirány MAKKEM 274M Kolloid kémia Anyagmérnök mesterképzés (MSc) Vegyipari technológiai szakirány MAKKEM 274M Tantárgyi kommunikációs dosszié (TKD) Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Tanszék Miskolc, 2014

Részletesebben

1. Asszociációs kolloidok

1. Asszociációs kolloidok 1. Asszociációs kolloidok Az asszociációs kolloidok molekulái aszimmetrikus (un. amfipatikus) felépítésőek. Ezek a poláris fıcsoportot és apoláris molekularészt (8-nál nagyobb szénatomszámú alkil láncot)

Részletesebben

Felületi jelenségek. Gáz folyadék határfelület. γ V 2/3 = k E (T kr -T) Általános és szervetlen kémia 8. hét. Elızı héten elsajátítottuk, hogy

Felületi jelenségek. Gáz folyadék határfelület. γ V 2/3 = k E (T kr -T) Általános és szervetlen kémia 8. hét. Elızı héten elsajátítottuk, hogy Általános és szervetlen kémia 8. hét Elızı héten elsajátítottuk, hogy a többkomponenső homogén rendszereknek milyen csoportjai lehetségesek milyen sajátságai vannak az oldatoknak Mai témakörök határfelületi

Részletesebben

Kolloidkémia előadás vizsgakérdések

Kolloidkémia előadás vizsgakérdések Kolloidkémia előadás vizsgakérdések Egyenletek, képletek esetén minden esetben adja meg a szimbólumok jelentését, és azok mértékegységét!!! Ábrák esetén jelölje melyik tengelyen mit ábrázol, milyen egységben

Részletesebben

Kolloidkémia előadás vizsgakérdések

Kolloidkémia előadás vizsgakérdések Kolloidkémia előadás vizsgakérdések Egyenletek, képletek esetén minden esetben adja meg a szimbólumok jelentését, és azok mértékegységét!!! Ábrák esetén jelölje melyik tengelyen mit ábrázol, milyen egységben

Részletesebben

ozmózis osmosis Egy rendszer termodinamikailag stabilis, ha képződése szabadentalpia csökkenéssel jár, állandó nyomáson és hőmérsékleten.

ozmózis osmosis Egy rendszer termodinamikailag stabilis, ha képződése szabadentalpia csökkenéssel jár, állandó nyomáson és hőmérsékleten. ozmózis osmosis termodinamikai stabilitás thermodynamic stability kinetikai stabilitás kinetic stability felületaktív anyagok surfactants, surface active materials felületinaktív anyagok surface inactive

Részletesebben

2012/4. Pannon Egyetem, MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék, Veszprém RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA

2012/4. Pannon Egyetem, MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék, Veszprém RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA NDT TECHNICS TENZIDEK VÍZBEN VALÓ RÉSZLEGES OLDHATÓSÁGÁNAK JELLEMZÉSE SZÁLOPTIKÁS SPEKTROFOTOMÉTERREL CHARACTERIZING OF WATER PARTIAL SOLUBILITY OF TENZIDES BY SPECTROPHOTOMETER

Részletesebben

Tisztító- és fertőtlenítőszerek

Tisztító- és fertőtlenítőszerek Tisztító- és fertőtlenítőszerek Tisztítószerek A szennyező anyagok eltávolítására felhasznált vegyszerek. Követelmények: hideg, illetve meleg vízben maradéktalanul oldódjék, oldja és lazítsa fel az eltávolítandó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK rendelet alapján Patyolat Általános EXTRA mosópor 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK rendelet alapján 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Patyolat Általános

Részletesebben

ÖNSZERVEZŐDŐ AMFIFILIKUS OLIGOMEREK

ÖNSZERVEZŐDŐ AMFIFILIKUS OLIGOMEREK Természettudományi és Technológiai Kar ÖNSZERVEZŐDŐ AMFIFILIKUS LIGMEREK doktori (PhD) értekezés Szöllősi László Zsolt Témavezető: Dr. Zsuga Miklós egyetemi tanár a kémia tudomány doktora Debreceni Egyetem

Részletesebben

Halmazállapot változások. Folyadékok párolgása. Folyadékok párolgása

Halmazállapot változások. Folyadékok párolgása. Folyadékok párolgása Halmazállapot változások 6. hét Egy anyag különböző halmazállapotai közötti átmenet - elsőfajú fázisátalakulások A kémiai összetétel nem változik meg Adott nyomáson meghatározott hőmérsékleten megy végbe

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Sürgősségi telefon: Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ): (1) 476-6464, 06 (80) 2011 99

BIZTONSÁGI ADATLAP. Sürgősségi telefon: Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ): (1) 476-6464, 06 (80) 2011 99 Patyolat C+50 enzimes mosópor 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Patyolat C+50 enzimes mosópor Felhasználása: textíliák mosása,

Részletesebben

Tenzidek zárványkomplex képződésének vizsgálata folyadékfázisban és adszorpciójuk tanulmányozása szilárd/folyadék határfelületen

Tenzidek zárványkomplex képződésének vizsgálata folyadékfázisban és adszorpciójuk tanulmányozása szilárd/folyadék határfelületen Tenzidek zárványkomplex képződésének vizsgálata folyadékfázisban és adszorpciójuk tanulmányozása szilárd/folyadék határfelületen Doktori (Ph.D.) Értekezés Benkő Mária Okleveles vegyész Témavezető: Dr.

Részletesebben

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek Kompromisszum Levegőtisztaság-védelem A levegőszennyezés elleni védekezés lehetőségei Az emissziók szabályozásának mértéke: A környezet minőségére vonatkozó társadalmi igény Az ország gazdasági lehetőségei

Részletesebben

m n 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás m M = n Mértékegysége: g / mol elem: azonos rendszámú atomokból épül fel

m n 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás m M = n Mértékegysége: g / mol elem: azonos rendszámú atomokból épül fel 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás elem: azonos rendszámú atomokból épül fel vegyület: olyan anyag, amelyet két vagy több különbözı kémiai elem meghatározott arányban alkot, az alkotóelemek

Részletesebben

Kationos tenzidek membrán affinitásának jellemzése lipid monoréteg modell segítségével

Kationos tenzidek membrán affinitásának jellemzése lipid monoréteg modell segítségével Kationos tenzidek membrán affinitásának jellemzése lipid monoréteg modell segítségével Szakdolgozat Kémia Alapszak Szerző: Kelemen Orsolya Témavezető: Dr. Kiss Éva egyetemi tanár Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

A fém kezelésének optimalizálása zománcozás eltt. Dr. Reiner Dickbreder, KIESOV GmbH EMAIL Mitteilungen, 2005/3

A fém kezelésének optimalizálása zománcozás eltt. Dr. Reiner Dickbreder, KIESOV GmbH EMAIL Mitteilungen, 2005/3 A fém kezelésének optimalizálása zománcozás eltt. Dr. Reiner Dickbreder, KIESOV GmbH EMAIL Mitteilungen, 2005/3 (Fordította: Dr. Való Magdolna) A zománcozás eltti elkezelés egy igen fontos folyamat. A

Részletesebben

SZILÁRD/FOLYADÉK HATÁRFELÜLETI ADSZORPCIÓ

SZILÁRD/FOLYADÉK HATÁRFELÜLETI ADSZORPCIÓ SZILÁRD/FOLYADÉK HATÁRFELÜLETI ADSZORPCIÓ 1. Elméleti bevezető: adszorpció híg oldatokból szilárd adszorbenseken Folyadékfázisból történő adszorpció esetén az adszorbens felülete mindig teljesen borított

Részletesebben

ÖNSZERVEZŐDŐ AMFIFILIKUS OLIGOMEREK

ÖNSZERVEZŐDŐ AMFIFILIKUS OLIGOMEREK Természettudományi és Technológiai Kar ÖNSZERVEZŐDŐ AMFIFILIKUS OLIGOMEREK SELF-ASSEMBLY BEHAVIOR OF AMPHIPHILIC OLIGOMERS doktori (PhD) értekezés tézisei Szöllősi László Zsolt Témavezető: Dr. Zsuga Miklós

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint BA száma: 264133 V001.0 Felülvizsgálva: 2010. 01 27 1. Anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása Az anyag vagy a készítmény azonosítása:

Részletesebben

Haszongépjárművek. Professzionális termékek tisztításhoz, ápoláshoz és karbantartáshoz. www.caramba.eu

Haszongépjárművek. Professzionális termékek tisztításhoz, ápoláshoz és karbantartáshoz. www.caramba.eu Haszongépjárművek Professzionális termékek tisztításhoz, ápoláshoz és karbantartáshoz www.caramba.eu Tisztítási és ápolási termékek haszongépjárművekhez Előtisztítás / Előkezelés.... 4 Mosás / Sampon....

Részletesebben

Felületi feszültség és viszkozitás mérése. I. Felületi feszültség mérése. Felületi feszültség mérés és viszkozimetria 2. Fizikai kémia gyakorlat 1

Felületi feszültség és viszkozitás mérése. I. Felületi feszültség mérése. Felületi feszültség mérés és viszkozimetria 2. Fizikai kémia gyakorlat 1 Fizikai kémia gyakorlat 1 Felületi feszültség mérés és viszkozimetria 2 I. Felületi feszültség mérése 1. Bevezetés Felületi feszültség és viszkozitás mérése A felületi feszültség fázisok határfelületén

Részletesebben

91/155/EEC irányelv szerint 8200 Veszprém, Házgyári u. 21. Új Sommer Brill nyári szélvédőmosó folyadék Oldalszám: 1 / 6

91/155/EEC irányelv szerint 8200 Veszprém, Házgyári u. 21. Új Sommer Brill nyári szélvédőmosó folyadék Oldalszám: 1 / 6 Új Sommer Brill nyári szélvédőmosó folyadék Oldalszám: 1 / 6 1. Anyag / készítmény és a cég megnevezése Anyag: Fantázianév: Új Sommer Brill nyári szélvédőmosó folyadék Új Sommer Brill Felhasználható: valamennyi

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint BA száma: 185641 Kiállítás kelte: 2004. november Átdolgozva : 2005. július 2006. augusztus Felülvizsgálva: 2008.március Felülvizsgálva: 2010. 04.

Részletesebben

Kolloidkémia. 2. Előadás Asszociációs kolloidok

Kolloidkémia. 2. Előadás Asszociációs kolloidok Kolloidkémia 2. Előadás Asszociációs kolloidok 1 https://ilustracionmedica.wordpress.com/2014/08/27/fisicos-haciendo-medicina-john-tyndall/ Oldatok Klasszikus vs. Kolloid oldat Tyndall-jelenség Az ion

Részletesebben

A kolloidika tárgya, a kolloidok osztályozása rendszerezése. Bányai István www.kolloid.unideb.hu

A kolloidika tárgya, a kolloidok osztályozása rendszerezése. Bányai István www.kolloid.unideb.hu A kolloidika tárgya, a kolloidok osztályozása rendszerezése Bányai István www.kolloid.unideb.hu A mindennapi élet: anyagok, eljárások Ipar élelmiszerek: levesek, zselék, élelmiszer színezés, habok építőipar:

Részletesebben

A kolloidika tárgya. Miben mások a kolloid rendszerek? A kolloid rendszerek osztályozása, jellemzése.

A kolloidika tárgya. Miben mások a kolloid rendszerek? A kolloid rendszerek osztályozása, jellemzése. A kolloidika tárgya. Miben mások a kolloid rendszerek? A kolloid rendszerek osztályozása, jellemzése. Dr. Berka Márta Debreceni Egyetem TEK Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék http://dragon.unideb.hu/~kolloid/

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 1998 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 I. Az alábbiakban megadott vázlatpontok alapján írjon 1-1,5 oldalas dolgozatot! A hibátlan dolgozattal 15 pont szerezhető. Címe: KARBONÁTOK,

Részletesebben

Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék APG 70 adalékanyag felhasználási technológiájának tervezése DIPLOMAMUNKA Készítette: Hajdu Boglárka Konzulens: Dr. Szepesi

Részletesebben

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 Speciálkollégium Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 A beton öregedése A öregedés egy olyan természetes folyamat

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. ajánlott krém.

BIZTONSÁGI ADATLAP. ajánlott krém. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. szeptember 02. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: A készítmény felhasználása: a zsíros, olajos,

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Többkomponensű rendszerek I.

Többkomponensű rendszerek I. Többkomponensű rendszerek I. Műszaki kémia, Anyagtan I. 9. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Többkomponensű rendszerek Folytonos közegben (diszpergáló, ágyazó

Részletesebben

Válasz Tombácz Etelkának az MTA doktorának disszertációmról készített bírálatában feltett kérdéseire és megjegyzéseire

Válasz Tombácz Etelkának az MTA doktorának disszertációmról készített bírálatában feltett kérdéseire és megjegyzéseire Válasz Tombácz Etelkának az MTA doktorának disszertációmról készített bírálatában feltett kérdéseire és megjegyzéseire Tisztelt Professzor nő! Először bírálatában feltett kérdéseire válaszolok majd a bírálatban

Részletesebben

Az előző részek tartalmából

Az előző részek tartalmából Az előző részek tartalmából. Statika: erő, forgatónyom. F M r x F Kinematika: deriválás -> s v a ϕ ω β. Dinamika: Newton erőtv: F ma M θ β impulzus törvény: F di/dt M dn/dt Energia: munka állandó erőre

Részletesebben

NÁTRIUM-POLIAKRILÁT ALAPÚ SZUPERABSZORBENS POLIMEREK (SAP) ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

NÁTRIUM-POLIAKRILÁT ALAPÚ SZUPERABSZORBENS POLIMEREK (SAP) ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA NÁTRIUM-POLIAKRILÁT ALAPÚ SZUPERABSZORBENS POLIMEREK (SAP) ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DÁVID BORBÁLA, FEHÉRTÓI-NAGY LILI, SZATHURY BÁLINT Témavezetők: Bányai Kristóf, Pásztói Balázs, Stumphauser Tímea AKI

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK- ISO 11014-1 szerint BA száma: 348950 Felülvizsgálva: 2009.07.29 1. Anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása Az anyag vagy a készítmény azonosítása: Az

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 328 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 328 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007328T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 328 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 797669 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Kiállítás dátuma: 2010.10.16. Verzió: 1 Oldal: 1/6 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Felhasználási terület: Termékek: Gyártó cég: Cím: Internet:

Részletesebben

Agyagásvány szuszpenziók flokkuláltatása hidrolizáló sókkal, tenzidekkel, polimerekkel, ezek elegyeivel, és a képződött aggregátumok szilárdsága

Agyagásvány szuszpenziók flokkuláltatása hidrolizáló sókkal, tenzidekkel, polimerekkel, ezek elegyeivel, és a képződött aggregátumok szilárdsága Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Agyagásvány szuszpenziók flokkuláltatása hidrolizáló sókkal, tenzidekkel, polimerekkel, ezek elegyeivel, és a képződött Ph.D. értekezés tézisfüzete

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Kiállítás dátuma: 2010.10.16. Verzió: 1 Oldal: 1/6 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Pink Builder Gel JPD186 Felhasználási terület: Gél műkörömépítéshez.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 800 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 800 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007800T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 800 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 787403 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Szárazjég - szilárd halmazállapotú szén-dioxid gáz.

Szárazjég - szilárd halmazállapotú szén-dioxid gáz. Szárazjég - szilárd halmazállapotú szén-dioxid gáz. Szén-dioxid CO 2 néhány fontosabb tulajdonsága Kűlső megjelenés: Színtelen gáz Szag: Nincs jellegzetes figyelmeztető szag Molekula tömeg: 44 g/mol Állapot,

Részletesebben

? Az adszorbens által megkötött mennyiség = x, X: telítettség, töltés, kapacitás. Adszorpció. m kg. A kötőerők

? Az adszorbens által megkötött mennyiség = x, X: telítettség, töltés, kapacitás. Adszorpció. m kg. A kötőerők Adszorpció A kötőerők Szilárd anyagok felületén történő komponensmegkötés (oldatokból és gázelegyekből) Szilárd felületen történő sűrítés Fizikai~ Van der Waals-féle kötőerők Kondenzációs hő Könnyebb deszorpció

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A SZENNYEZÉS ELVÁLASZTÁSA, KONCENTRÁLÁSA FIZIKAI MÓDSZERREL B) Molekuláris elválasztási (anyagátadási)

Részletesebben

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok)

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) Tisztasági problémák a borban Áttetszőség fogyasztói elvárás, különösen a fehérborok esetében Zavarosságok: 1. bor felületén (pl. hártya); 2. borban szétszórtan

Részletesebben

KOLLOIDOK KÖRÜLÖTTÜNK ÖTLETEK A KOLLOIDOK TANÍTÁSÁHOZ COLLOIDS IN OUR ENVIRONMENT IDEAS FOR TEACHING COLLOIDS

KOLLOIDOK KÖRÜLÖTTÜNK ÖTLETEK A KOLLOIDOK TANÍTÁSÁHOZ COLLOIDS IN OUR ENVIRONMENT IDEAS FOR TEACHING COLLOIDS KOLLOIDOK KÖRÜLÖTTÜNK ÖTLETEK A KOLLOIDOK TANÍTÁSÁHOZ COLLOIDS IN OUR ENVIRONMENT IDEAS FOR TEACHING COLLOIDS Szakmány Csaba Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon,

Részletesebben

HULLADÉK GAZDÁLKODÁS FELDOLGOZÁS IV. Előadás anyag

HULLADÉK GAZDÁLKODÁS FELDOLGOZÁS IV. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Az ipari hulladékgazdálkodás vállalati gyakorlata HULLADÉK GAZDÁLKODÁS FELDOLGOZÁS IV. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002. 5 KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden megítélt

Részletesebben

3. Összetétel: szerves és szervetlen szilárd anyagok keveréke

3. Összetétel: szerves és szervetlen szilárd anyagok keveréke 1 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi elnevezés: DALMA varázs folyékony súrolószer 1.2.Felhasználás edények, kádak tisztítására 1.3.Gyártó és forgalmazó cég: Satina Gold Kozmetikai Kft. Cím: 6800 Hódmezővásárhely,

Részletesebben

Buborékok, képek, káprázatoka

Buborékok, képek, káprázatoka Buborékok, képek, káprázatoka szappanhártyák színes világa Rajkovits Zsuzsanna ELTE Anyagfizikai Tanszék 2006 Mi a közös az alábbi jelenségekben? A rovarok úgy sétálnak a tavak felszínén, mint az emberek

Részletesebben

Kémiai reakciók Műszaki kémia, Anyagtan I. 11. előadás

Kémiai reakciók Műszaki kémia, Anyagtan I. 11. előadás Kémiai reakciók Műszaki kémia, Anyagtan I. 11. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Kémiai reakció Kémiai reakció: különböző anyagok kémiai összetételének, ill. szerkezetének

Részletesebben

A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL

A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL ELTE Szerves Kémiai Tanszék A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG -TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL Bevezetés A természetes vizeket (felszíni

Részletesebben

Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás

Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás 1 Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás Vincze Lászlóné dr. Levegőtisztaságvédelem Példatár II. évfolyamos nappali tagozatos környezetmérnök, III. évfolyamos levelező tagozatos környezetmérnök hallgatók

Részletesebben

Elektrokémiai preparátum

Elektrokémiai preparátum Elektrokémiai preparátum A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Nátrium-hipoklorit oldat előállítása elektrokémiai úton; az oldat hipoklorit tartalmának meghatározása jodometriával. Daniell-elem

Részletesebben

ACIDUM ASCORBICUM. Aszkorbinsav

ACIDUM ASCORBICUM. Aszkorbinsav 01/2009:0253 javított 7.0 ACIDUM ASCORBICUM Aszkorbinsav C 6 H 8 O 6 M r 176,1 [50-81-7] DEFINÍCIÓ (5R)-5-[(1S)-1,2-Dihidroxietil]-3,4-dihidroxifurán-2(5H)-on. Tartalom: 99,0 100,5%. SAJÁTSÁGOK Küllem:

Részletesebben

PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM. Fenoximetilpenicillin-kálium

PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM. Fenoximetilpenicillin-kálium Phenoxymethylpenicillinum kalicum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.1-1 01/2008:0149 javított 6.1 PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM Fenoximetilpenicillin-kálium C 16 H 17 KN 2 O 5 S M r 388,5 [132-98-9] DEFINÍCIÓ A

Részletesebben

SILAN PROFESSIONAL. : Tel.: 1 476 6464, 06-80-201-199. A terméket nem sorolták be veszélyesként az 1999/45/EK Direktíva és annak módosításai szerint.

SILAN PROFESSIONAL. : Tel.: 1 476 6464, 06-80-201-199. A terméket nem sorolták be veszélyesként az 1999/45/EK Direktíva és annak módosításai szerint. BIZTONSÁGI ADATLAP Konform a 1907/2006 EK szabályozással és módosításaival SILAN PROFESSIONAL Kód 108470E Változat 5 A módosítás időpontja 7 Szeptember 2010 1. A készítmény neve Az anyag vagy készítmény

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kémiai mérések. Kapcsolattartó: Jakusovszky Beáta, tel: 4585-805; fax: 4585-893, e-mail: Jakusovszky@mkeh.hu.

Kémiai mérések. Kapcsolattartó: Jakusovszky Beáta, tel: 4585-805; fax: 4585-893, e-mail: Jakusovszky@mkeh.hu. Kémiai mérések A szakterület kiemelkedő metrológiai feladatai az 1991. évi XLV. mérésügyi törvény alapján: etalonok fenntartása, fejlesztése, nemzetközi összehasonlítása, a leszármaztatás biztosítása,

Részletesebben

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak Néhány gondolat a mellékletekhez: A tanterv nem tankönyvhöz készült, hanem témakörökre bontva mutatja be a minimumot és az optimumot. A felsőbb osztályba lépés alapja

Részletesebben

Ex vivo izolált szívperfúziós technikák Ex vivo isolated heart perfusion techniques

Ex vivo izolált szívperfúziós technikák Ex vivo isolated heart perfusion techniques Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint Animal experiments theory and practice C level Ex vivo izolált szívperfúziós technikák Ex vivo isolated heart perfusion techniques Dr. Csonka Csaba Tartalomjegyzék

Részletesebben

A HETI ÉS ÉVES ÓRASZÁMOK

A HETI ÉS ÉVES ÓRASZÁMOK KÉMIA A kémiai alapműveltség az anyagi világ megismerésének és megértésének egyik fontos eszköze. A kémia tanulása olyan folyamat, amely tartalmain és tevékenységein keresztül az alapismeretek elsajátításán,

Részletesebben

OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT

OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT OZMÓZIS, MEMBRÁNTRANSZPORT Vig Andrea PTE ÁOK Biofizikai Intézet 2014.10.28. ÁTTEKINTÉS DIFFÚZIÓ BROWN-MOZGÁS a részecskék rendezetlen hőmozgása DIFFÚZIÓ a részecskék egyenletlen (inhomogén) eloszlásának

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Minden feladatnál a betűjel bekarikázásával jelölje meg az egyetlen helyes, vagy az egyetlen helytelen választ! I. Melyik sorban szerepelnek olyan vegyületek, amelyek mindegyike

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Lidická 326, 735 95 Bohumín, Czech Republic Azonosító szám: 276 54 087 Telefon: 042 596 091 111 Telefax: 042 596 012 870

BIZTONSÁGI ADATLAP. Lidická 326, 735 95 Bohumín, Czech Republic Azonosító szám: 276 54 087 Telefon: 042 596 091 111 Telefax: 042 596 012 870 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2011. november 25. Felülvizsgálva: 2013. július 29. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: A keverék

Részletesebben

A kémiai egyensúlyi rendszerek

A kémiai egyensúlyi rendszerek A kémiai egyensúlyi rendszerek HenryLouis Le Chatelier (1850196) Karl Ferdinand Braun (18501918) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 011 A kémiai egyensúly A kémiai egyensúlyok

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Készült az 1907/2006 EK rendelet /REACH/ szerint

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Készült az 1907/2006 EK rendelet /REACH/ szerint 1 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Készült: Forgalmazó: Cím: Telefon: Fax: Web: e-mail: Veszély esetén hívható BIENN COLOR mosópor 2011.05.03. Satina Gold Kozmetikai Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Erzsébeti

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 6 pont. 3. feladat Összesen: 18 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 6 pont. 3. feladat Összesen: 18 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Etil-acetátot állítunk elő 1 mol ecetsav és 1 mol etil-alkohol felhasználásával. Az egyensúlyi helyzet beálltakor a reakciót leállítjuk, és az elegyet 1 dm 3 -re töltjük fel.

Részletesebben

SUCRALFATUM. Szukralfát

SUCRALFATUM. Szukralfát 01/2011:1796 SUCRALFATUM Szukralfát C 12 H 30 Al 8 O 51 S 8 [Al(OH) 3 ] n [H 2 O] n' ahol n = 8 10 és n' = 22 31. DEFINÍCIÓ β-d-fruktofuranozil-α-d-glükopiranozid-oktakisz(dihidroxi-alumínium-szulfát)

Részletesebben

Kémia. Tantárgyi programjai és követelményei A/2. változat

Kémia. Tantárgyi programjai és követelményei A/2. változat 5. sz. melléklet Kémia Tantárgyi programjai és követelményei A/2. változat Az 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelethez a 6/2014. (I.29.) EMMI rendelet 3. mellékleteként kiadott és a 34/2014 (IV. 29)

Részletesebben

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 ű érettségire felkészítő tananyag tanterve /11-12. ill. 12-13. évfolyam/ Elérendő célok: a természettudományos gondolkodás

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS szám. megnevezés CAS szám EINECS szám Veszélyjel R mondatok Propán 74-98-6 2000-827-9 F+ R 12 Bután 106-97-8 203-448-7 F+ R 12

BIZTONSÁGI ADATLAP. CAS szám. megnevezés CAS szám EINECS szám Veszélyjel R mondatok Propán 74-98-6 2000-827-9 F+ R 12 Bután 106-97-8 203-448-7 F+ R 12 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A készítmény neve: Felhasználási javaslat: tőzhelyekrıl, sütıkrıl, edényekrıl, tőzálló üvegekrıl és kerámiákról fellazítja és eltávolítja a ráégett, makacs szennyezıdést. A gyártó

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Dr. Örvös Mária LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM (oktatási segédlet) Budapest, 2010 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 005 758 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 005 758 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU0000078T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 00 78 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 766 (22) A bejelentés napja: 03.

Részletesebben

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint

Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Biztonsági adatlap a 1907/2006/EK - ISO 11014-1 szerint Pattex Cip ragasztó oldal 1 / 1 Biztonsági adatlap (SDB) száma: : 294984 Felülvizsgálat ideje: 16.04.2010 Nyomtatás ideje: 20.04.2010 Kereskedelmi

Részletesebben

Szigetelők Félvezetők Vezetők

Szigetelők Félvezetők Vezetők Dr. Báder Imre: AZ ELEKTROMOS VEZETŐK Az anyagokat elektromos erőtérben tapasztalt viselkedésük alapján két alapvető csoportba soroljuk: szigetelők (vagy dielektrikumok) és vezetők (vagy konduktorok).

Részletesebben

Kémia emelt szintű érettségi írásbeli vizsga ELEMZÉS (BARANYA) ÉS AJÁNLÁS KÉSZÍTETTE: NAGY MÁRIA

Kémia emelt szintű érettségi írásbeli vizsga ELEMZÉS (BARANYA) ÉS AJÁNLÁS KÉSZÍTETTE: NAGY MÁRIA Kémia emelt szintű érettségi írásbeli vizsga ELEMZÉS (BARANYA) ÉS AJÁNLÁS KÉSZÍTETTE: NAGY MÁRIA Idei gyorsjelentés http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2 015/7/16/Az_elmult_7_ev_legrosszab b_eredmenye_szulet_azozlb

Részletesebben

Verzió 1 Felülvizsgálat dátuma 20.10.2009 Nyomtatás Dátuma 22.10.2009. : Tisztítószer Kizárólag szakmai felhasználó részére.

Verzió 1 Felülvizsgálat dátuma 20.10.2009 Nyomtatás Dátuma 22.10.2009. : Tisztítószer Kizárólag szakmai felhasználó részére. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Azonosító szám : 61612 Az anyag/keverék felhasználása : Tisztítószer Kizárólag szakmai felhasználó részére. Szállító

Részletesebben

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba 6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI Dr. Varga Csaba Oldódási és kicsapódási reakciók a talajban Fizikai oldódás (bepárlás után a teljes mennyiség visszanyerhető) NaCl Na + + Cl Kémiai oldódás Al(OH) 3 + 3H

Részletesebben

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Milyen mentesítő anyagokat használjunk, milyen eljárásokat alkalmazzunk veszélyes anyag beavatkozások után?

Milyen mentesítő anyagokat használjunk, milyen eljárásokat alkalmazzunk veszélyes anyag beavatkozások után? Kuti Rajmund Milyen mentesítő anyagokat használjunk, milyen eljárásokat alkalmazzunk veszélyes anyag beavatkozások után? A veszélyes vegyi anyagok előállítása, tárolása vagy szállítása során bekövetkező

Részletesebben

Feladatok haladóknak

Feladatok haladóknak Feladatok haladóknak Szerkesztő: Magyarfalvi Gábor és Varga Szilárd (gmagyarf@chem.elte.hu, szilard.varga@bolyai.elte.hu) Feladatok A formai követelményeknek megfelelő dolgozatokat a nevezési lappal együtt

Részletesebben

A Biomassza hasznosítás kémiai folyamatainak tanulmányozása c. OTKA pályázat zárójelentése (K 72710/KM2, 2008-2012)

A Biomassza hasznosítás kémiai folyamatainak tanulmányozása c. OTKA pályázat zárójelentése (K 72710/KM2, 2008-2012) A Biomassza hasznosítás kémiai folyamatainak tanulmányozása c. OTKA pályázat zárójelentése (K 72710/KM2, 2008-2012) Résztvevők: Bélafiné dr. Bakó Katalin; Barta Zsolt; Dienes Dóra; Gyalai-Korpos Miklós;

Részletesebben

Karbon nanocsövek tisztítása, minősítése, felületmódosítása

Karbon nanocsövek tisztítása, minősítése, felületmódosítása Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Fizikai Kémiai Tanszék MTA Kémiai Kutatóközpont Felületmódosítás és Nanoszerkezetek Osztály Gábor Tamás Okleveles anyagmérnök Karbon nanocsövek tisztítása, minősítése,

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Doma Szenzitív Mosópor

BIZTONSÁGI ADATLAP. Doma Szenzitív Mosópor 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény neve: Doma Szenzitív Mosópor Származási hely: Magyarországi forgalmazó: A termék rendeltetése: Kereskedelmi név: EU Santé Magyarország

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Penta Lux Floor. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás

Biztonsági adatlap. Penta Lux Floor. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. SZAKASZ: Veszélyesség szerinti besorolás 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Foglalkozásszerő felhasználásra.

Részletesebben

X. Fénypolarizáció. X.1. A polarizáció jelenségének magyarázata

X. Fénypolarizáció. X.1. A polarizáció jelenségének magyarázata X. Fénypolarizáció X.1. A polarizáció jelenségének magyarázata A polarizáció a fény hullámtermészetét bizonyító jelenség, amely csak a transzverzális rezgések esetén észlelhető. Köztudott, hogy csak a

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2013.01.21. Verzió: 1 Oldal: 1/7 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: PREMIUM EURO GEL Termékcsalád: UV

Részletesebben

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ

Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ 1/7. oldal Mr. Muscle tűzhelytsztító 1. A készítmény neve: Mr. MUSCLE TŰZHELYTISZTÍTÓ Gyártó cég neve: Cím: S.C.Johnson Europlant BV Mijdrecht, Holland Forgalmazó/Importáló cég neve: Cím: 1124 Budapest,

Részletesebben