Rugalmas közlekedésben alkalmazott járművek, és járműtechnológiák

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rugalmas közlekedésben alkalmazott járművek, és járműtechnológiák"

Átírás

1 Rugalmas közlekedésben alkalmazott járművek, és járműtechnológiák

2 Tartalom Jármű választási szempontok A piac és a járműkiválasztás Utasigények Üzemeltetési szempontok Környezeti szempontok Koncepciók és megoldások Járműgyártók Tanulságok

3 A piac és a járműkiválasztás 1. Jármű kiválasztási kritériumok: Szükséges maximális kapacitás utazásonként/összesen, Fedettségi terület/ maximális szükséges hatótávolság, Úthálózat és időjárási körülmények, Vezetői engedély osztályok (busz, szgk), Adott jármű típusok támogatott beszerzése, Áruszállítási igények.

4 A piac és a járműkiválasztás 2. Szükséges maximális kapacitás meghatározása (darab jármű): Szükséges kapacitás [jármű] = csúcsórai utazási igény [utas/h] kiszolgálási elszállított utasszám [utas/jármű] idő [h] Csúcsórai utazási igény: Elszállított utasszám: Kiszolgálási idő: egyidőben jelentkező utazási igények száma. egy járművel, egy időben elszállítható személyek száma. Szükséges maximális kapacitás meghatározása (férőhely/jármű): Kapacitás [utas/jármű] = a jármű tartózkodási helyről indulásától az oda való visszaérkezésig eltelt idő. legnagyobbelszállított utasszám[utas/jármű] A célul kitűzött elszállított utasmennyiség erősen függ a rendelkezésre álló kapacitástól, valamint a szolgáltatás minőségétől (rendelés teljesítési idő, kerülők száma, hossza)!

5 A piac és a járműkiválasztás 3. Potenciális utasjelöltek: A szolgáltatást igénybevevő utasok előfordulása erősen függ a következőktől: Időegységre eső utazási igények száma (laksűrűség, fajlagos utazási igény, szóba jöhető utascsoportok, alternatív szolgáltatások), Kiszolgálási terület jellemzői (pl.: hegyvidéki terület völgyszerkezettel növeli az utasok számát), Hozzáférési pontok száma (pl.: lehetséges kiinduló- és célpontok száma), Megrendelés és teljesítés közötti idő, Elviselhető kerülők nagysága (időveszteség), Az előbbiek miatt általánosságban nehéz számítani az utasok számát, de konkrét esetekben becsléseket lehet végezni.

6 A piac és a járműkiválasztás 4. Fedettségi terület, maximális szükséges hatótávolság: Tervezési szempontok: A szolgáltatási terület olyan régió kell, hogy legyen, melynek jól meghatározott közigazgatási, vagy földrajzi határai vannak, mivel ezek erősen befolyásolják a mobilitási igényeket, és az utazások célpontjait. Ideális esetben a területen van egy központi jellegű hely vagy csomópont (pl.: vasútállomás), ahonnan a legtöbb utazás indul, vagy érkezik. A legnagyobb megteendő távolság rendszerint e pontnak, és a terület legtávolabbi sarkának a távolsága, figyelembe véve a lehetséges kerülőket is. Jármű kiválasztási kritériumok: jármű hatótávolsága (pl.: korlátozott hatótávolságú elektromos meghajtású járművek), utaskényelmi felszerelések (pl.: szórakoztató rendszer)

7 A piac és a járműkiválasztás 5. Úthálózat és időjárási körülmények: Jellemzők: Burkolat típusát (pl.: földút) és az utak állapotát figyelembe kell venni. Szintén figyelembe kell venni a jellemző időjárási körülményeket: hőség, hideg, hó, esőzés, köd... Jármű kiválasztási kritériumok: Összkerékhajtású jármű, légkondicionálás/fűtés, kommunikációs lehetőségek és eszközök vész esetén.

8 A piac és a járműkiválasztás 6. Vezetői engedély szabályozása: Jellemzők: A legtöbb országban eltérő vezetői engedély vonatkozik a buszokra, és a személygépkocsikra, súly és szállítható személyek száma szerint. Ez erősen befolyásolja a járművezető kiválasztást. A buszvezetők bére rendszerint magasabb. Jármű kiválasztási kritériumok: Az alkalmazott jármű kapacitását a vezetői engedély szabályozás illetve a várható utasszám határozza meg. Fontos megvizsgálni, hogy több kisebb, vagy kevesebb nagyobb jármű tud-e alacsonyabb költségekkel üzemelni.

9 A piac és a járműkiválasztás 7. Adott jármű típusok támogatott beszerzése: Sokféle támogatási forma létezik, melyek megkönnyíthetik a jármű beszerzést Környezeti szempont: Környezetbarát meghajtású, vagy újra felhasznált anyagból készült járművek. Társadalmi szempont: Korlátozott közlekedési képességű utasok szállítására alkalmas járművek. Fejlesztési szempontok: Innovatív, új technológiákat használó járművek (pl.: ultra könnyű karosszéria, új utastájékoztató rendszer. Tömegközlekedési szempont: Ha a szolgáltatás és járművei megfelelnek a tömegközlekedés kritériumainak, akkor a tömegközlekedési támogatások is igényelhetők.

10 A piac és a járműkiválasztás 8. Áruszállítási igények: Jellemzők: Kell-e árut is szállítani? Csak poggyászszállításra kell készülni, vagy kiegészítő szolgáltatásként csomagküldésre is? Jármű kiválasztási kritériumok: Poggyászszállítás: jellemzően ingázók szállítása esetén kevés a csomag. Szabadidős utazók esetén jelentősen több lehet a poggyász, különösen a nagyméretű sporteszköz (pl.: sí, kerékpár, szörf). Csomagküldés: csomagküldés esetén jelentős teret kell fenntartani a csomagoknak (figyelembe véve azok várható méretét, súlyát), úgy, hogy az utasok ne férhessenek hozzájuk.

11 Utasigények Jármű megjelenése (design), Utazási komfort, Különleges igények, különleges utasoknak (kerekesszék ), Megfelelő kapacitás, Kényelmes ülések, és lábhely, Kényelmes fel- leszállás, Belső hőmérséklet, Utazás közbeni utastájékoztatás, Poggyásztér, Utasbiztonság (köz- és baleset) Fizetési rendszer.

12 Üzemeltetési szempontok Vevő (utas) elégedettség, Életciklus költségek Beszerzési ár Fenntartási/üzemeltetési költségek Adók Eladhatóság/beszámítás Vandalizmus elleni védelem, Karbantartási igény, Jármű, mint munkahely (járművezetői környezet), Irányítási rendszer, kommunikáció a járművel.

13 Környezeti szempontok Meghajtás, Üzemanyag fogyasztás, Levegőszennyezés, CO 2 kibocsátás Zaj, Újra felhasználhatóság (recycling).

14 Járműosztályok I. csoport: könnyű maxi-taxi (mikrobusz) 6-8 utas részére, melyből 1-2 férőhelyet kerekesszékesek is igénybe tudnak venni II. csoport: könnyű minibusz 9-14 utas részére, melyből legalább egy férőhelyet kerekesszékkel is igénybe lehet venni III. csoport: a II. csoport bővített változata férőhellyel IV. csoport: hagyományos midibusz utas részére

15 Járművekkel szemben támasztott követelmények Elérhetőség (fel- leszállás) Rugalmasság Manőverezőképesség Üzemeltetés Biztonság és környezetvédelem

16 Elérhetőség (fel- leszállás) A járműnek biztosítania kell a kezelésre szoruló, funkcionális károsodással élő emberek könnyű ki- és beszállását. Egy, a vezetőhöz közel eső, széles ajtó alkalmazása ajánlott a II. járművek részére. Célszerű opcionálisan egy hátsó ajtó alkalmazására is felkészülni (kötelezően alkalmazandó vegyes utas/áruszállításnál, illetve III. osztályú járművek esetén) Járókerettel és gyerekkocsival közlekedők segítség nélkül tudják igénybe venni a járművet. Az utashoz közel kell helyet biztosítani az ilyen eszközök tárolására. A kerekesszékeket, még az elektromosakat is általában a vezető segítsége nélkül könnyen kell tudni rögzíteni. A jármű padlójának teljes felületén síknak kell lennie, és legfeljebb 230 mm magas lehet alacsony helyzetben. A járműveket könnyen kezelhető áthidaló lemezzel (rámpa) kell ellátni, a kerekesszékesek könnyű felszállása érdekében.

17 Rugalmasság A járműveket több feladatra is be lehessen vetni, akár vegyes használatban is (áru- és személyszállítás) A járműveknek kellően rugalmasnak kell lenniük a kerekesszékesek, járókeretes, illetve az ülő utasok számának megfelelően. Az ülések rögzítésének alkalmasnak kell lenni arra, hogy keresekesszékes, vagy hordágyas utasok is elfoglalhassák helyüket. A jármű megjelenésének kellően attraktívnak kell lennie, és a speciális jármű jelleg helyett egy több célú jármű benyomását kell keltenie.

18 Manőverezőképesség A járművek fordulási sugara olyan kicsi kell, hogy legyen, amilyen csak lehet, de III. járművek esetén sem haladhatja meg a 8,5 métert, míg II. járműveknek a nagyobb személygépkocsinál szokásos 5-6 méter körül kell mozognia. A járművek szabad magasságának olyan nagynak kell lennie, amilyen nagy csak lehet, hogy lehetővé tegye például a sebességlassító fekvő rendőrön való áthaladást.

19 Üzemeltetés Fontos az utasok és a járművezető közötti személyes kontaktus is, mivel bizonyos esetekben igen hangsúlyos a járművezető szociális szerepe. A járművezetőnek kiszállás, és a jármű megkerülése nélkül el kell tudnia érni az utasteret, valamint segítséget kell tudnia adni az ezt igénylő felszállóknak. Magas komfortra van szükség. A rugózásnak puhának és stabilnak kell lennie. A belső zajszintnek hasonlónak kell lennie, mint egy személygépkocsinál, vagy turistabusznál. A jármű gyorsulásának egyenletesnek, de erősnek kell lennie, hogy a jármű követni tudja a forgalom normál ritmusát.

20 Biztonság és környezetvédelem Az üléseknek rendszerint előre kell nézniük, és egyszerűen kezelhető hárompontos biztonsági övvel kell ellátni azokat. Az üléseket a padlóhoz erősen kell rögzíteni, mégis könnyen elmozdíthatónak kell lenniük, hogy a járművet rugalmasan lehessen használni. A gazdaságos üzemanyag felhasználás, és a maximális terhelhetőség érdekében a járművek súlyát minimalizálni kell (a II. osztályba tartozó járművek tömege nem lehet több, mint 3000 kg). Ez a feltétel könnyűszerkezetes építést, és könnyű alkatrészek felhasználását követeli meg, a biztonsági követelmények betartása mellett. Hosszú távon környezetbarát hajtásmód alkalmazása követendő (pl.: hibrid hajtás)

21 Koncepciók és megoldások (1. példa) Helyszín: Campo Bisenzio (Olaszország) Hívható szabad útvonalas szolgáltatás (bárhonnan bárhova). Ingyenesen hívható telefon, Internet és SMS foglalási lehetőség, számítógéppel támogatott diszpécser rendszer, a járműveken fedélzeti berendezés. A rendszer a helyi közlekedési szövetség része, így a menetjegyeket kölcsönösen elfogadják (pl.: éves bérlet). Alkalmazott járművek: Csúcsidőben a rugalmas rendszer 6 darab autóbuszt üzemeltet. Három különböző típusú jármű közlekedik, 9-12 férőhelyesek, illetve hagyományos méretű autóbusz. Járműgyártók és típusok: Breda Menarini M230, Cacciamali TCC635N, Iveco Pollicino 30P.

22 Koncepciók és megoldások (1. példa)

23 Koncepciók és megoldások (2. példa) Helyszín: Dorfmobil Klaus (Ausztria) A szolgáltatást helyi (Klaus) non-profit szervezetek aktivistái szervezik. A rendszer a völgyet köti össze a következő vasútállomással (munkanapokon 6:00 19:00). Alkalmazott járművek: A szolgáltatást egy darab diesel meghajtású egyterű végzi. A járműben 5 hasznos férőhely van (5+ a járművezető). A szolgálatban levő járművezetőnél van egy mobiltelefon, és egy előjegyzési naptár. Járműgyártó és típus: Mitsubishi Space Wagon.

24 Koncepciók és megoldások (2. példa)

25 Koncepciók és megoldások (3. példa) Helyszín: Drinbus Genova (Olaszország) Hívható szabad útvonalas szolgáltatás (bárhonnan bárhova). Igénybejelentés ingyenesen hívható telefonon. GPS alapú járműkövető rendszer. Alkalmazott járművek: Metán meghajtású 8-13 férőhelyes minibuszok, fedélzeti berendezéssel. Járműgyártó és típus: Mercedes Sprinter minibusz.

26 Koncepciók és megoldások (3. példa)

27 Koncepciók és megoldások (4. példa) Helyszín: Repülőtéri minibusz Budapest Telefonon hívható repülőtéri buszszolgáltatás, bárhonnan a repülőtérre, illetve a repülőtérről bárhova. GIS alapú diszpécser rendszerrel, és automatikus útvonaltervezéssel. Alkalmazott járművek: Diesel meghajtású minibuszok. Járműgyártó és típus: 90 darab Ford Transit minibusz.

28 Koncepciók és megoldások (4. példa)

29 Koncepciók és megoldások (5. példa) Helyszín: Tampere (Finnország) Munkanapokon működő hívható háztól-házig szolgáltatás. Egy taxi rendszerrel közösen üzemeltetett telefonközpont és diszpécser szolgálat, számítógépes járattervezés és fedélzeti berendezés (PDA alapú GPRS kommunikációval). Alkalmazott járművek: Diesel meghajtású járművei. Járműgyártók és típusok: Fiat, Peugeot, Renault minibuszok minibuszok, csúcsidőn kívül a taxi szolgálat

30 Koncepciók és megoldások (5. példa)

31 Jelentősebb járműgyártók Mercedes (De): Setra (De): Neoplan (De): MAN (De): Ikarus (Hu): Iveco (It): Solaris (Pl): Volvo (Se): Scania (Se): Van Hool (Be): Heulezbus (Fr): Evobus (De):

32 Tanulságok Jól meg kell határozni a célközönséget, és az üzemeltetés körülményeit (pl.: járművek, útvonalak, terület ), Fel kell kutatni a megfelelő támogatási lehetőségeket, akár tanulmányokhoz, akár hosszú távra, Fel kell deríteni a felhasználók kívánságait, érdekeit (utazó, üzemeltető), Igazolni (bizonyítani) kell a rendszer fenntarthatóságát (környezet, energia, zaj, kibocsátás ), Utas orientált megoldásokat kell találni a különböző utascsoportoknak.

33 Irodalomjegyzék /1/ TRB (2003) Resource Requirements for Demand- Responsive Transportation Services, TCRP- Report Nr. 98, Washington, 2003.

34 Járművekről, példa alkalmazásokról további információk nyerhetők a CONNECT Projekt honlapján:

35 Hozzáférhető járműtípusok Gyártó/típus Szélesség [m] Hosszúság [m] Férőhely Mercedes-Benz Sprinter 6t NF (alacsonypadlós) 2,31 7,56 13 Mercedes-Benz Vario (részben alacsonypadlós) 2,2 7,21 17 Opel Movano Bus L3H2 2,36 5,89 15 Ford Transit Bus 14 2,36 5,65 14 Ford Transit Bus 17 2,36 6,35 17 Fiat Ducato Minibus Citroen Jumper Minibus 2,02 5,6 14 Renault Master Minibus

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

Rugalmas közlekedési rendszerek Igényvezérelt közlekedés

Rugalmas közlekedési rendszerek Igényvezérelt közlekedés rendszerek Igényvezérelt közlekedés Dr. Horváth Balázs egyetemi docens A közlekedés problémái Növekvő motorizáció Növekvő mobilitási igény Torlódások Egy megoldási lehetőség: Tömegközlekedés előnyben részesítése

Részletesebben

"D" kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek

D kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek 7112 0001 Irisbus Daily 12 busz rendelet szerint A 12 85 9 514 000 20 8702 7112 0002 Irisbus Daily 12 busz rendelet szerint B 12 85 9 714 000 20 8702 7112 0003 Irisbus Daily 12 busz rendelet szerint C

Részletesebben

"B" kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek. Szállítható fő

B kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek. Szállítható fő 1 ciós nettó ár 7111 0001 Citroen Jumpy Combi Comfort L2 A 9 88 6 693 000 20 743 000 7 436 000 8703321900 7111 0002 Citroen Jumpy Combi Comfort L2 B 9 88 6 945 000 20 743000 7 688 000 8703321900 7111 0003

Részletesebben

"B" kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek

B kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek 7111 0001 Citroen Jumpy Combi Comfort L2 A 9 88 6 693 000 20 743 000 7 436 000 8703321900 7111 0002 Citroen Jumpy Combi Comfort L2 B 9 88 6 945 000 20 743000 7 688 000 8703321900 7111 0003 Citroen Jumpy

Részletesebben

TRAFIC TRAFIC. www.renault.hu. Renault Hungária Kft. Ügyfélszolgálat: 06 40 200 000 (helyi tarifával hívható)

TRAFIC TRAFIC. www.renault.hu. Renault Hungária Kft. Ügyfélszolgálat: 06 40 200 000 (helyi tarifával hívható) TRAFIC www.renault.hu Renault Hungária Kft. Ügyfélszolgálat: 06 40 200 000 (helyi tarifával hívható) FÉNYKÉPEK: RENAULT COMMUNICATION / DR / R. FALCUCCI, A. BERNIER, C. CUGNY, D. DUMAS, O. BANET, P. CURTET

Részletesebben

Az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság stratégiája, járműépítési tapasztalatainak értékelése

Az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság stratégiája, járműépítési tapasztalatainak értékelése Az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság stratégiája, járműépítési tapasztalatainak értékelése Szedlmajer László BKV Zrt. ATÜI - vezérigazgató-helyettes Tartalom Általános üzemi jellemzők (állomány,

Részletesebben

1. sz. malléklet. A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása. 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása

1. sz. malléklet. A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása. 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása 1. sz. malléklet A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása 201 0-re a budapesti buszpark Európában egyedülállóan rossz

Részletesebben

A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész

A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész A Szegedi Közlekedési Kft jármőparkjának tervszerő kiépítése fejlesztése 2. rész 2. Trolibusz jármőpark: 2.1. A szegedi közösségi közlekedésben nagyon bevált Skoda 15Tr jármőpark bıvítése Csehországból

Részletesebben

"B" kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek. Felszereltségi szint. Szállítható fő

B kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek. Felszereltségi szint. Szállítható fő 7111 0001 Citroen Jumpy L2 A 9 88 7 436 000 20 8703321900 7111 0002 Citroen Jumpy L2 B 9 88 7 688 000 20 8703321900 7111 0003 Citroen Jumpy L2 C 9 88 7 488 000 20 8703321900 7111 0004 Citroen Jumpy L2

Részletesebben

A harmadik generációs Kia Sorento készen áll európai premierjére

A harmadik generációs Kia Sorento készen áll európai premierjére A harmadik generációs Kia Sorento készen áll európai premierjére Budapest, augusztus 29. - Kifinomult új formavilággal érkezik a harmadik generációs Kia Sorento - Vadonatúj karosszéria, jobb rugózási komfort,

Részletesebben

ZF hajtáslánc elemek vasúti-, és közúti járművekhez. Kápolnásnyék, 2016.02.26. Czakó László Protruck Kft

ZF hajtáslánc elemek vasúti-, és közúti járművekhez. Kápolnásnyék, 2016.02.26. Czakó László Protruck Kft ZF hajtáslánc elemek vasúti-, és közúti járművekhez Kápolnásnyék, 2016.02.26. Czakó László Protruck Kft ZF termékek a különböző járművekben 2 10.06.2015 TUCC, EcoLife ZF Friedrichshafen AG, 2015 Közúti

Részletesebben

KARDÁNKERESZT. KARDÁNKERESZT - 18x56 IKARUS sebességváltó. KARDÁNKERESZT - 22x55 SERIA 10

KARDÁNKERESZT. KARDÁNKERESZT - 18x56 IKARUS sebességváltó. KARDÁNKERESZT - 22x55 SERIA 10 KARDÁNKERESZT - 16x43,7 Csésze külső átmérő: D=16 mm Hosszúság: L=43,7mm CATALOGUE No 16x43,7 ST-212 1 KARDÁNKERESZT - 18x56 IKARUS sebességváltó 18x56 1299.300.416 2 Nr: 1299300416 Csésze külső átmérő:

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 11/2008. (II. 29.) közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 11/2008. (II. 29.) közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 11/2008. (II. 29.) közleménye Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében a kistérségi

Részletesebben

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N Egy technológiai mestermű, ami teljes kényelmi megoldást biztosít hűtés, fűtés, légtisztítás, szellőztetés, párásítás és szárítás terén Az első R32-es hűtőközeggel üzemelő lakossági légkondicionáló berendezés

Részletesebben

Személygépjármű beszerzés 2015 ajánlattételi felhívás

Személygépjármű beszerzés 2015 ajánlattételi felhívás Személygépjármű beszerzés 2015 ajánlattételi felhívás Közbeszerzési Értesítő száma: None/None Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Adásvétel Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás - 121. (1) bekezdés

Részletesebben

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 DIZÁJN 07 SOKOLDALÚSÁG MEGFELELŐ VÁLTOZAT MINDEN FELADATHOZ

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 DIZÁJN 07 SOKOLDALÚSÁG MEGFELELŐ VÁLTOZAT MINDEN FELADATHOZ ÁTTEKINTÉS Helyközi és iskolabusznak terveztük, így a CROSSWAY modellekben megbízható és sokoldalú, szorgosan dolgozó munkatársakra talál e kvalitásai tették Európa legnagyobb példányszámban értékesített

Részletesebben

"B" kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek

B kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek 7111 0083 Fiat Scudo 2.0 Mjet L2H2 Family A 9 88 5 760 000 20 743 000 6 503 000 8703321900 7111 0084 Fiat Scudo 2.0 Mjet L2H2 Family B 9 88 6 060 000 20 743 000 6 803 000 8703321900 7111 0085 Fiat Scudo

Részletesebben

Az e-mobilitás fejlesztése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Az e-mobilitás fejlesztése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Az e-mobilitás fejlesztése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Föbb járművek légi oldalon 200+ BUD üzemeltetésű jármű 200+ speciális jármű, vontató 530 Piros SRA jármű (partner cégek) 230 Zöld

Részletesebben

UNIVERZÁLIS - UNIVERSAL

UNIVERZÁLIS - UNIVERSAL UNIVERZÁLIS - UNIVERSAL buszokra (Ikarus 200), kamionokra (6-36 t) busses, trucks and commercial wehicles (6-36 t) Felfogatás / Mounting: 18 mm 911 911 F 911 B 911 FB 911 HE, heating cable 415 x 225 415

Részletesebben

Bélyegző helye. Nyomdai gondozás: PIXELGRAF MARK/DPS-Boxer 2013_01. www.peugeot.hu. PEUGEOT Boxer

Bélyegző helye. Nyomdai gondozás: PIXELGRAF MARK/DPS-Boxer 2013_01. www.peugeot.hu. PEUGEOT Boxer Nyomdai gondozás: PIXELGRAF MARK/DPS-Boxer 2013_01 Bélyegző helye www.peugeot.hu PEUGEOT Boxer BOXER Szakemberek alkották szakembereknek A Peugeot Boxer kínálat jóval több, mint egy egyszerű haszonjárműcsalád.

Részletesebben

Scania Citywide LF. a városi és elővárosi buszok új családja

Scania Citywide LF. a városi és elővárosi buszok új családja Sajtóközlemény Scania Citywide LF és LE a városi és elővárosi buszok új családja Biatorbágy, 2011. október 20. Az új, Scania Citywide alacsonypadlós és alacsony belépésű buszcsalád jellegzetes, de ugyanakkor

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KÉRDÉSEK DEBRECENBEN. vezérigazgató

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KÉRDÉSEK DEBRECENBEN. vezérigazgató KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KÉRDÉSEK DEBRECENBEN Balatonföldvár, 2013. 05. 16. Előadó: Nagy Attila vezérigazgató Előadás témakörei 1.Történeti áttekintés, a DKV Zrt főbb tevékenységei, egy kis finanszírozás

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. pályázati koordinátor

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. pályázati koordinátor Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Lizák János pályázati koordinátor Tárgy: Javaslat az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Kazincbarcika város helyi közforgalmú autóbusz közlekedésével

Részletesebben

Szolgálai gépjárművek javítása, karbantartása, valamint kapcsolódó szolgáltatások beszerzése

Szolgálai gépjárművek javítása, karbantartása, valamint kapcsolódó szolgáltatások beszerzése Szolgálai gépjárművek javítása, karbantartása, valamint kapcsolódó szolgáltatások beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/70 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Ajánlati/Részvételi

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról A járművet 2011. augusztus 4-én a VOLVO Hungária Kft. részéről Szűcs Árpád Értékesítési Vezető és Lossó Erika Marketing Vezető

Részletesebben

Speciális célszerszámok

Speciális célszerszámok Speciális célszerszámok VW szelepállító 32-83-ig Ford szelepállító 2 Fiat szelepállító Opel (1) Renault (2) hézagoló csésze lenyomó 4/1 4/2 Opel Vectra B Silenthez (hátsó) (96-03-ig) 1/1 1/2 3/1 3/2 8.000,-

Részletesebben

BKV Zrt. 2016. évi aktualizált közbeszerzési terve. Az eljárás tervezett megindítása Van Hool járművek üvegeinek beszerzése nemzeti 2016. II.

BKV Zrt. 2016. évi aktualizált közbeszerzési terve. Az eljárás tervezett megindítása Van Hool járművek üvegeinek beszerzése nemzeti 2016. II. Van Hool járművek üvegeinek MAN trolibusz futómű alkatrészek Járműklíma karbantartásához szükséges alkatrészek Van Hool és Mercedes Citaro autóbuszok motoralkatrészeinek MB Citaro típusú autóbuszok hűtésrendszeri

Részletesebben

Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság. a gépjárművek zajszintjéről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról

Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság. a gépjárművek zajszintjéről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság 21.5.2012 2011/0409(COD) MÓDOSÍTÁSOK 14-72 Véleménytervezet Gilles Pargneaux (PE485.919v01-00) a gépjárművek zajszintjéről szóló európai

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

Szerződés II. számú módosítása - Sport Suli autóbeszerzés

Szerződés II. számú módosítása - Sport Suli autóbeszerzés Szerződés II. számú módosítása - Sport Suli autóbeszerzés Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/47 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Adásvétel Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

VIZSGABIZTOS KÉPZÉS. 2-M.3. Haszonjárművek futóművei. Budapest, 2010. Kádár Lehel. Kiegészítő képzés

VIZSGABIZTOS KÉPZÉS. 2-M.3. Haszonjárművek futóművei. Budapest, 2010. Kádár Lehel. Kiegészítő képzés VIZSGABIZTOS KÉPZÉS Kiegészítő képzés 2-M.3. Haszonjárművek futóművei Kádár Lehel Budapest, 2010. 1 Haszonjármű futóművek Ebben a kurzusban a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű haszonjárművek (teherautók,

Részletesebben

Vezérlőegység-diagnosztika

Vezérlőegység-diagnosztika A járműspecifikus adapterek valamelyik UNI-kábelen keresztül csatlakoznak a műszerhez. csatlakozási séma Opel adapter 1 684 463 464 38 100 Opel, Vauxhall Multec adapter 1 684 463 410 21 700 VW/Audi adapter

Részletesebben

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP R 12 23 36 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, HŐSZIGETELT, KÉTFOKOZATÚ SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók...

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.1.24. COM(2013) 17 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Tiszta energiák

Részletesebben

HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA III. Előadás anyag

HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA III. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Az ipari hulladékgazdálkodás vállalati gyakorlata HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA III. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet Szállítás,

Részletesebben

A 2016-OS ÉV TURISTABUSZA

A 2016-OS ÉV TURISTABUSZA A 2016-OS ÉV TURISTABUSZA Fejlett technikájának, valamint az elegancia, a modernitás és a praktikum ötvözetének köszönhetően a MAGELYS nyerte el a 2016-os Év Nemzetközi Turistabusza címet! Stílusos megjelenése,

Részletesebben

Opel Vivaro. Üdvözöljük saját első osztályú útján!

Opel Vivaro. Üdvözöljük saját első osztályú útján! Opel Vivaro Opel Vivaro. Üdvözöljük saját első osztályú útján! Opel Szerviz 4 Kisteherautó 6 Duplafülkés változat 8 Mindegy, hogy mit szállít, az első osztályra jellemző tágasságot, kényelmet és hangulatot

Részletesebben

Több mint 8000 féle kölönböző termék! WWW.GEPARDFEN.HU

Több mint 8000 féle kölönböző termék! WWW.GEPARDFEN.HU Regisztrálj a WEBSHOP-ba, hogy elsőként értesülj a legfrissebb HÍREKről és AKCIÓKról! Nettó 35.000 Forint felett ingyenes kiszállítás a következő munkanapra futárszolgálattal! Több mint 8000 féle kölönböző

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 8. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 8. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 8. (OR. en) 5895/16 ADD 1 MAR 31 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. február 5. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

DIAVIA FRIGO. POZITÍV HŐMÉRSÉKLETTARTOMÁNY (R134a) NEGATÍV HŐMÉRSÉKLETTARTOMÁNY (R404A) Cool4u Kft 1097 Budapest Illatos ut 7. Tel: 06 1 422 1818

DIAVIA FRIGO. POZITÍV HŐMÉRSÉKLETTARTOMÁNY (R134a) NEGATÍV HŐMÉRSÉKLETTARTOMÁNY (R404A) Cool4u Kft 1097 Budapest Illatos ut 7. Tel: 06 1 422 1818 NETTÓ (R404A) CITROEN NEMO 1.4 Hdi Euro4 2008> 1399 70 4 1HDCI004E 337 940 Ft U003FF108E NEMO 1.4 Hdi Euro4 2008> 1399 70 4 1HDCI004E 337 940 Ft U003FF109E Berlingo 1.6 Hdi (Euro 4) 2006 1560 75 4 1HDCI003E/1

Részletesebben

Szelepszár szimering katalógus

Szelepszár szimering katalógus Szelepszár szimering katalógus 152. oldal Szelepszár szimering táblázat, CIKK szerinti sorrendben EK 9 x 14 / 17,3 x 14 C 001 8 x 14 / 15,3 x 13 C 002 7 x 12 / 14,4 x 15,3 C 003 8 x 11 / 15 x 14,5 C 004

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

Közétkeztetési (élelmezési) szolgáltatás beszerzése a Nagykovácsi Általános Iskola és a Kispatak Óvoda számára

Közétkeztetési (élelmezési) szolgáltatás beszerzése a Nagykovácsi Általános Iskola és a Kispatak Óvoda számára Közétkeztetési (élelmezési) szolgáltatás beszerzése a Nagykovácsi Általános Iskola és a Kispatak Óvoda számára Közbeszerzési Értesítő száma: 204/82 Beszerzés tárgya: Szolgáltatás megrendelés Hirdetmény

Részletesebben

Ford Transit Személyszállítók

Ford Transit Személyszállítók Petrányi Autó Kft. Hivatalos Ford márkakereskedés 1106 Budapest, Kerepesi út 105. Tel.: 2605050/215, Fax: 2624736 1195 Budapest, Üllői út 309. Tel.: 2818000/215, Fax: 2812981 1112 Budapest Budaörsi út

Részletesebben

Módszertani útmutató városi közösségi közlekedési projektek költség-haszon elemzéséhez. Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. 2007.

Módszertani útmutató városi közösségi közlekedési projektek költség-haszon elemzéséhez. Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. 2007. Módszertani útmutató városi közösségi közlekedési projektek költség-haszon elemzéséhez 1 Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Módszertani útmutató városi közösségi közlekedési projektek költség-haszon elemzéséhez

Részletesebben

A raktártechnológia ismérvei. Tervezési elsődlegesség Elsőbbség a technikával szemben A raktártechnológia egyedi jellege

A raktártechnológia ismérvei. Tervezési elsődlegesség Elsőbbség a technikával szemben A raktártechnológia egyedi jellege Raktártechnológia A raktártechnológia mindazon tényezőket foglalja egységbe, amelyek a raktár működését jellemzik. A raktártehnológia a feladatoknak megfelelő raktári munkafolyamatok, módszerek és munkaerő

Részletesebben

J A V A S L A T. A Kommunális Szervezet tehergépkocsi-parkjának fejlesztésére

J A V A S L A T. A Kommunális Szervezet tehergépkocsi-parkjának fejlesztésére J A V A S L A T A Kommunális Szervezet tehergépkocsi-parkjának fejlesztésére 1. A jelenlegi helyzet bemutatása A Kommunális Szervezet jelenleg 13 db nyilvántartott gépjármővel oldja meg a feladatait, amelyek

Részletesebben

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása PORSCHE HUNGARIA Kommunikációs Igazgatóság Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása Kraftfahrzeugtechnisches Institut und Karosseriewerkstätte GmbH & Co.

Részletesebben

3. 92/2011. (XII. 30.) NFM

3. 92/2011. (XII. 30.) NFM 3. melléklet 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS A Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti eljárás Építési beruházás

Részletesebben

Új patentek. Új patentek 13/1. oldal

Új patentek. Új patentek 13/1. oldal Univerzális kárpitrögzítő patent fekete 22 10 20,3 25 180 026 Fiat, Iveco, Lancia univerzális patent 3,9 mm-es csavarhoz szín fej csap teljes hossz kék 11x11 8x8 9 25 14215282 180 052 Univerzális kárpitrögzítő

Részletesebben

MYVOLVO. nyáron is PROFI CSOMAGOLÁS. Reflektorfényben a légkondicionáló SZEMÉLYES SZERVIZ- TANÁCSADÓ 2012 NYÁR

MYVOLVO. nyáron is PROFI CSOMAGOLÁS. Reflektorfényben a légkondicionáló SZEMÉLYES SZERVIZ- TANÁCSADÓ 2012 NYÁR Ajánlat Önnek és Volvójának 2012 NYÁR MYVOLVO PROFI CSOMAGOLÁS TIPPEK ÉS TARTOZÉKOK; EGYSZERŰ CSOMAGOLÁS Reflektorfényben a légkondicionáló SZEMÉLYES SZERVIZ- TANÁCSADÓ Frissesség nyáron is + Várjuk a

Részletesebben

Több mint 8000 féle kölönböző termék! WWW.GEPARDFEN.HU

Több mint 8000 féle kölönböző termék! WWW.GEPARDFEN.HU Regisztrálj a WEBSHOP-ba, hogy elsőként értesülj a legfrissebb HÍREKről és AKCIÓKról! Nettó 35.000 Forint felett ingyenes kiszállítás a következő munkanapra futárszolgálattal! Több mint 8000 féle kölönböző

Részletesebben

A Szénási Műhely bontott alkatrészei. Felnik: 4db Opel Astra G 15 coll 5 küllős könnyűfém. Német lökhárítók: VW T5 első.

A Szénási Műhely bontott alkatrészei. Felnik: 4db Opel Astra G 15 coll 5 küllős könnyűfém. Német lökhárítók: VW T5 első. A Szénási Műhely bontott alkatrészei Felnik: 4db Opel Astra G 15 coll 5 küllős könnyűfém Német lökhárítók: VW T5 első VW Sharan első WV Touran hátsó WW Jetta hátsó VW Sharan első VW Polo első 2005 1 /

Részletesebben

A közúthálózat fejlesztés tervezésére szolgáló módszerek Magyarországon - Az EU-támogatások megalapozását szolgáló érveléssel

A közúthálózat fejlesztés tervezésére szolgáló módszerek Magyarországon - Az EU-támogatások megalapozását szolgáló érveléssel A közúthálózat fejlesztés tervezésére szolgáló módszerek Magyarországon - Az EU-támogatások megalapozását szolgáló érveléssel Készítették: MONIGL János HORVÁTTH Balázs BERKI Zsolt KOREN Tamás - 2004 június

Részletesebben

IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése. Dr. Tánczos Lászlóné

IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése. Dr. Tánczos Lászlóné IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék (tel.: +36-1-4633265; e-mail: ktanczos@mail.bme.hu

Részletesebben

Épületgépész rendszerek

Épületgépész rendszerek Épületgépész rendszerek Hőmennyiség Q, Energia E, Munka W Nm=J 1 cal = 4,1868 J 1 Wh = 3600 J Munka:fizikai értelemben munkavégzésről beszélünk, ha erő hatására elmozdulás történik. Energia az anyag különböző

Részletesebben

HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK!

HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK! HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK! ELSŐ OSZTÁLYÚ Szerelje fel, fogjon a munkához és tapasztalja meg a teljes erőt: A STOLL Profi Line termékcsaládja minden téren lenyűgöz optimális paramétereivel. Teljesen

Részletesebben

Exclusive Green. Kondenzációs / Fali gázkazánok. Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben. Háztartási készülékek

Exclusive Green. Kondenzációs / Fali gázkazánok. Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben. Háztartási készülékek Exclusive Green Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben Kondenzációs / Fali gázkazánok Háztartási készülékek Exclusive Green: A kondenzáció A Beretta bemutatja az új Exclusive

Részletesebben

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS 1 I. fejezet 1. Általános előírások 1.1. E szakutasítás fejezeteinek előírásait a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési

Részletesebben

9 fokozatú hidromechanikus sebességváltók

9 fokozatú hidromechanikus sebességváltók 9 fokozatú hidromechanikus sebességváltók A környezetterhelés csökkentésére, az energetikai hatásfok javítására egyik lehetőség a sebességfokozatok számának növelése. Az egymást követő fokozatok áttételi

Részletesebben

Mindenre van magyar megoldás

Mindenre van magyar megoldás BUSZVILÁG CAMION TRUCK&BUS 2008/11 71 BUSZGYÁRTÁS ÚJ AUTÓBUSZTÍPUSOK A KRAVTEX KFT.-TÔL Mindenre van magyar megoldás CREDO EN 12 ELÔVÁROSI, CREDO LH 12 INTERCITY Mindenre van magyar megoldás ezt kívánja

Részletesebben

Opel Astra Classic III

Opel Astra Classic III Opel Astra Classic III Opel Astra Classic III 1 Benzin 1.6 TWINPORT ECOTEC 85 kw/115 LE 1.6 TWINPORT ECOTEC 85 kw/115 LE Classic III Váltómű 5fokozatú kézi 5fokozatú Easytronic 3 890 000 4 090 000 4 090

Részletesebben

FÉKDOB. Képek MEGNEVEZÉS Rajzszám. ALK-MOBIL KFT Budaörs Gyár utca 2 tel/fax: (36) FÉKDOB BOVA NEOPLAN FÉKDOB BPW FÉKDOB BPW

FÉKDOB. Képek MEGNEVEZÉS Rajzszám. ALK-MOBIL KFT Budaörs Gyár utca 2 tel/fax: (36) FÉKDOB BOVA NEOPLAN FÉKDOB BPW FÉKDOB BPW FÉKDOB FÉKDOB BOVA NEOPLAN Katalógus szám: B510615, 448232131 Névleges átmérő: 410mm Magasság: 275mm Kerékagy átmérő: 282mm Peters: 466.000-00 B 510615, 448232131 1 FÉKDOB BPW 03.106.67.62.0 Katalógus

Részletesebben

Fiat Professional. Márkakereskedői konferencia Budapest,

Fiat Professional. Márkakereskedői konferencia Budapest, Fiat Professional Márkakereskedői konferencia 2011 Budapest, 2011.12.19. Európai Piac 2009-2011 190,0 179,8 193,8 Demand EU 27 A korábbi évekhez képest nagyobb visszaesés! 170,0 150,0 130,0 132,8 131,6

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003. október 13-i 2003/87/EK IRÁNYELVE az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei Közösségen belüli kereskedelmi rendszerének létrehozásáról és a 96/61/EK tanácsi

Részletesebben

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra www.seat.hu Tisztelt Vásárlónk! Örülünk, hogy SEAT gépkocsiját eddig is megelégedéssel használta. Meggyôzôdésünk, hogy jól választott, és ôszintén

Részletesebben

VOLVO C70 ALAPMODELLEK ÁRAI

VOLVO C70 ALAPMODELLEK ÁRAI VOLVO C70 ALAPMODELLEK ÁRAI BENZIN DIESEL AJÁNLOTT FOGYASZTÓI ÁR ÁFÁVAL, REGISZTRÁCIÓS ADÓ NÉLKÜL AJÁNLOTT FOGYASZTÓI ÁR ÁFÁVAL, REGISZTRÁCIÓS ADÓVAL MOTOR TÍPUS TELJESÍTMÉNY (KW/LE) REGISZTRÁCIÓS ADÓ

Részletesebben

OPEL MOVANO Személyszállítók

OPEL MOVANO Személyszállítók OPEL MOVANO Személyszállítók Opel Movano Kombi és Busz. A legértékesebb rakomány szállítására. Kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, sportcsapatok és szállodai vendégek, diákok és projektcsapatok bárkiről

Részletesebben

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás Tervezési segédlet auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 119. oldal Vaillant auroflow plus tervezési segédlet Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 119. oldal Vaillant

Részletesebben

Vertica. A VERTICA segítséget nyújt a betegek mobilizálásában. Kényelmes FEKVÉS, biztonságos ÜLŐPOZÍCIÓ határozott ELŐRELÉPÉS.

Vertica. A VERTICA segítséget nyújt a betegek mobilizálásában. Kényelmes FEKVÉS, biztonságos ÜLŐPOZÍCIÓ határozott ELŐRELÉPÉS. Vertica A VERTICA segítséget nyújt a betegek mobilizálásában. Kényelmes FEKVÉS, biztonságos ÜLŐPOZÍCIÓ határozott ELŐRELÉPÉS. TARTALOM 03 Vertica - a mobilizáló ágy. 10 A biztos így tényleg biztos. 04

Részletesebben

Szakemberek alkották szakembereknek

Szakemberek alkották szakembereknek 2009 BIPPER Bipper Szakemberek alkották szakembereknek Aki meglátja az új Peugeot Bippert, rögtön tudja, hogy többrôl van szó, mint egy egyszerû haszonjármûrôl. A Bippert kifejezetten az Ön tevékenységéhez

Részletesebben

News on technical. Jumpy 1.6 HDI 2006 > FI34801E Ft. (a) manuális vezérlő

News on technical. Jumpy 1.6 HDI 2006 > FI34801E Ft. (a) manuális vezérlő vezérl Szett CITROEN NEMO 1.4 Hdi Euro4 2008> 1399 70 4 1CI13501E (a) IN 322 060 Ft Berlingo 1.6 Hdi (Euro 4) 2006 1560 75 4 1CI13300E/1 + 3CI49E (a) IN 328 660 Ft + 190 320 Ft Jumpy 1.6 HDI 2006 > 1560

Részletesebben

RDG165KN Szobatermosztát: Termékbevezetés

RDG165KN Szobatermosztát: Termékbevezetés s RDG165KN Szobatermosztát: Termékbevezetés Kommunikációképes szobatermosztát fan-coilokhoz, hőszivattyúkhoz és univerzális alkalmazásokhoz, hőmérséklet és páratartalom szabályozásra. DC modulációs szabályozó

Részletesebben

Irodai berendezések nyomtató funkcióval (nyomtatók, másolók, multifunkcionális eszközök) KT-65. Érvényes: 2017. december 17-ig.

Irodai berendezések nyomtató funkcióval (nyomtatók, másolók, multifunkcionális eszközök) KT-65. Érvényes: 2017. december 17-ig. Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: info@okocimke.hu www.okocimke.hu KT-65 Irodai berendezések nyomtató funkcióval

Részletesebben

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY A Gyomaendrőd, Rákóczi utca 29. szám alatt lévő 176 hrsz.-ú orvosi rendelő becsült forgalmi értékének megállapításáról Készült: 2011. december 1. Készítette: Csényi

Részletesebben

BKK Budapest mobilitás menedzsere. Dr. Dabóczi Kálmán vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ Bükfürdő, 2015. április 16.

BKK Budapest mobilitás menedzsere. Dr. Dabóczi Kálmán vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ Bükfürdő, 2015. április 16. BKK Budapest mobilitás menedzsere Dr. Dabóczi Kálmán vezérigazgató Budapesti Közlekedési Központ Bükfürdő, 2015. április 16. 2010 után kialakított szervezeti modell 2 Kell egy mérnök a a városnak 3 Kilátszik

Részletesebben

CSÚCSMINŐSÉG KOMPAKT MÉRETBEN

CSÚCSMINŐSÉG KOMPAKT MÉRETBEN ELEKTROMOS VÍZMELEGÍTŐK CSÚCSMINŐSÉG KOMPAKT MÉRETBEN fűtés melegvíz megújuló energia 80 ÉV NÖVEKEDÉS AZ INNOVÁCIÓ NYOMÁBAN Immár sok év óta együtt élünk az olyan családokkal, akik az Aristont választják,

Részletesebben

Tartalom. 2. 3. A feladatellátás szakmai tartalma és módja a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége

Tartalom. 2. 3. A feladatellátás szakmai tartalma és módja a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége Tartalom 1. Általános rész 1. 1. 1. A Szorgoskert Nonprofit Kft. bemutatása 1. 1. 2. Főbb programjaink tevékenységeink bemutatása 2. Szolgáltatás 2. 1. A Szolgáltatás célja, feladatai 2.1.1. A megvalósítani

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 103. szám

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 103. szám A Kormány 211/2012. (VII. 30.) Korm. rendelete az országos településrendezési és építési követelményekrıl szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 103.

Részletesebben

devireg 850 Szerelési utasítások

devireg 850 Szerelési utasítások HU devireg 850 Szerelési utasítások Svensk Dansk Finsk Norsk 1 Tartalom: 1. Szerelési utasítások.................................... 1.a. Az érzékelőket tartó tokok elhelyezése............... 1.b. Az érzékelő

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya. A rendelet alkalmazása Boldog Községi Önkormányzat 20/2004. (XII. 21.) rendelete Boldog helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről Boldog Község Képviselő-testülete az 1997. évi LXXVIII. törvény 6. (3) bekezdés a)

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőképe

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőképe Szeged Megyei Jogú Város Verzió: 1.0 Készítette: Clarity Consulting Kft. Készült: 2016. január 6. 1/47 Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 1.1. SZEGED SMART CITY VÍZIÓJA... 5 1.2. A SMART CITY VÍZIÓ

Részletesebben

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet 3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról A jármővet 2010. június 7-én az IKARUSBUS Kft. ügyvezetı igazgatója Princz Ferenc mutatta be a BKV Zrt. óbudai telephelyén. Az autóbuszt a 22-es és

Részletesebben

A mobil munka világa. A megoldás: bott

A mobil munka világa. A megoldás: bott A mobil munka világa A megoldás: bott bott-telephelyek importőrök 2 www.bott.de Dr. Reinhard Wollermann-Windgasse Clive R. Woodward»Tartósan a lehető legnagyobb hatásfokot elérni azt jelenti, hogy az erőket

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú 21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Oldal Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú vezérigazgatói utasítás a vonatok

Részletesebben

Kiegészítő felszerelések. BMW X3 (E83)

Kiegészítő felszerelések. BMW X3 (E83) Biztonság 261 Oldallégzsák a hátsó utasoknak 96 300 Fényezés met Metál fényezés 245 200 7MC / 7MD / 7MS felszereléssel együtt 0 354 - Titánezüst 416 - Karbonfekete csak a 7MS felszereléssel együtt 475

Részletesebben

CDP 75 125 165 Légcsatornázható hszivattyús uszodai párátlanító

CDP 75 125 165 Légcsatornázható hszivattyús uszodai párátlanító CDP 75 125 165 Légcsatornázható hszivattyús uszodai párátlanító CDP 75 MKÖDÉSI LEÍRÁS A CDP 75-ös készülék a hszivattyús párátlanítás elvén mködik. A ventilátor a párás levegt az elpárologtatón keresztül

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Szén-dioxid, szilárd (szárazjég) Változat: 1.0. Gafin Hungária Kft. 1125 Budapest, Mátyás király út 14/a info@gafin.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Szén-dioxid, szilárd (szárazjég) Változat: 1.0. Gafin Hungária Kft. 1125 Budapest, Mátyás király út 14/a info@gafin. Oldal: 1/4 1. VEGYI ANYAG NEVE: SZÁRAZJÉG (SZILÁRD SZÉNDIOXID) Kereskedelmi forgalomban használt elnevezések és termékszámok: Szárazjég (blokk), Szárazjég (pellet) CAS-szám: 124-38-9 EU-szám: 204-696-9

Részletesebben

TÁMOGATÁS MŰFORDÍTÁSI PROJEKTEKHEZ

TÁMOGATÁS MŰFORDÍTÁSI PROJEKTEKHEZ KREATÍV EURÓPA Kultúra alprogram TÁMOGATÁS MŰFORDÍTÁSI PROJEKTEKHEZ TÁJÉKOZTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2. Célkitűzések és prioritások 2.1 Célkitűzések és prioritások 2.2 Megcélzott projektek 3. Ütemterv

Részletesebben

NISSAN PRIMASTAR. 61808-HON-PRIMASTAR.indd 1 3/02/09 16:54:43

NISSAN PRIMASTAR. 61808-HON-PRIMASTAR.indd 1 3/02/09 16:54:43 NISSAN PRIMASTAR 61808HONPRIMASTAR.indd 1 3/02/09 16:54:43 SHIFT_ business* *VÁLTS_üzletet 61808HONPRIMASTAR.indd 2 3/02/09 16:54:51 61808HONPRIMASTAR.indd 3 3/02/09 16:54:52 1 Az új Primastar család választéka

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

Initiale 2,0 dci 175 LE FAP 10 390 000 1 000 000 9 390 000 2,0 dci 175 LE FAP Aut. 10 690 000 1 000 000 9 690 000

Initiale 2,0 dci 175 LE FAP 10 390 000 1 000 000 9 390 000 2,0 dci 175 LE FAP Aut. 10 690 000 1 000 000 9 690 000 már 5 790 000 Ft-tól* Espace 2.2 dci Expression AKTUÁLIS AKCIÓ 1 000 000 Ft kedvezmény minden verzión 3 év vagy 150 000 km garancia További 400 000 Ft kedvezmény Renault Crédit finanszírozás esetén* FELSZERELTSÉG

Részletesebben

A komfort és a biztonság ideális kapcsolata: Padlófıtés a Viega-tól.

A komfort és a biztonság ideális kapcsolata: Padlófıtés a Viega-tól. A komfort és a biztonság ideális kapcsolata: Padlófıtés a Viega-tól. A Viega padlófıtések mellett a legjobb érvek szólnak: Van egy megoldás, amely az egész lakásban, az egész épületben gondoskodik a kellemes

Részletesebben

HIDRAULIKUS EMELŐK ÉS SZERSZÁMOK

HIDRAULIKUS EMELŐK ÉS SZERSZÁMOK HIDRULIKUS EMELŐK ÉS SZERSZÁMOK 323 Hidraulikus emelők és szerszámok Tartalomjegyzék Oldalszám hidraulikus termékek jellemzője az akár 700 Hidraulikus hengerek, nagyságú üzemi nyomás, mely a legnagyobb

Részletesebben

Tel. +36 20 9254726 E-mail: info@hotjet.hu Web: www.hotjet.hu. something new in the air. Műszaki kézikönyv

Tel. +36 20 9254726 E-mail: info@hotjet.hu Web: www.hotjet.hu. something new in the air. Műszaki kézikönyv Tel. +36 20 9254726 E-mail: info@hotjet.hu Web: www.hotjet.hu something new in the air Műszaki kézikönyv 1 Figyelem! Ez a magyar nyelvű fordítás a Hotjet Kft. szellemi tulajdona. 2 Az Innova a megújuló

Részletesebben

A LEGMAGASABB MINŐSÉGŰ ALKATRÉSZEK BIZTONSÁGOS HASZNÁLAT MEGBÍZHATÓ, SZILÁRD FELÉPÍTMÉNY INTELLIGENS VEZÉRLŐRENDSZER

A LEGMAGASABB MINŐSÉGŰ ALKATRÉSZEK BIZTONSÁGOS HASZNÁLAT MEGBÍZHATÓ, SZILÁRD FELÉPÍTMÉNY INTELLIGENS VEZÉRLŐRENDSZER 2016 MEGBÍZHATÓ, SZILÁRD FELÉPÍTMÉNY A LEGMAGASABB MINŐSÉGŰ ALKATRÉSZEK INTELLIGENS VEZÉRLŐRENDSZER BIZTONSÁGOS HASZNÁLAT SZERKEZET AZ 150 ALUCINK LEMEZ KORROZIÓÁLLÓ 3000 2500 2000 2412 A VENTUS LÉGKEZELŐ

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET PREFA TETŐFEDÉSI RENDSZEREK

TERVEZÉSI SEGÉDLET PREFA TETŐFEDÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SEGÉDLET PREFA TETŐFEDÉSI RENDSZEREK TETŐ HOMLOKZAT NAPELEM www.prefa.com TARTALOMJEGYZÉK TETŐFORMÁK ÁLLÓ TETŐABLAKOK / TETŐ HAJLÁSSZÖG SZERKEZETI FELÉPÍTÉS ALÁTÉTHÉJAZAT ÉS RÉTEGREND 7 KIALAKÍTÁSI

Részletesebben

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Tisztelt Vezérigazgató Úr! Tisztelt Vezérigazgató Úr! Kérjük hogy a pesterzsébeti villamoshálózatot a Topánka utcán a Török Flóris utcától a Petõfi utcáig végállomást kiépítve, továbbá a Pacsirta végállomástól a Soroksár Újtelep

Részletesebben