Zaj és rezgésvédelem tanév tavasz 7. előadás. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zaj és rezgésvédelem tanév tavasz 7. előadás. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék"

Átírás

1 Zaj és rezgésvédelem tanév tavasz 7. előadás Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, AHJK Környezetmérnöki tanszék

2 ELŐADÁS ANYAGA Zajcsökkentő falak Egyéni zajcsökkentés Zajtérképek

3 Közúti közlekedés zajcsökkentési lehetőségei Fő típusok: Földanyagú gát Beton Fabeton Fa Átlátszó falak (műanyag, üveg) Fém Tégla és kőfal Bio-falak

4 Földanyagú gátak nagy területigényt beépíthető növényzettel, ezáltal a tájba történő vizuális beillesztése is sokkal egyszerűbb olcsóbb, ha a megfelelő mennyiségű és minőségű töltésanyag a helyszínen rendelkezésre is áll jó növényzet kiválasztása esetén a fenntartás is minimalizálható a töltés tetején létesített kerékpárút közösségi szempontból pozitív hatású

5 Földanyagú gátak Előnyök: Az útépítés során keletkező fölösleges talajtömeget nem szükséges elszállítani, ugyanis a töltésépítés során könnyedén felhasználható. Akusztikailag és vizuális értelemben véve is sokkal kellemesebb hatásúak, mint a többi zajvédő fal. A vandalizmussal egyáltalán nem kell foglalkozni (rongálás, graffiti, stb.). A gát rézsűi egyszerűen burkolhatóak a növényzettel, míg a gáttető igény szerint tovább is fejleszthető (kerékpárút, hófogó erdősáv, stb.).

6 Földanyagú gátak Hátrányok: Lényegesen nagyobb a helyigényük, mint a többi zajvédő falnak, így az alkalmazásuk az esetek többségében csak külterületen lehetséges. Füvesítés vagy esetlegesen helytelenül megtervezett és/vagy végrehajtott beültetés esetén jóval nagyobb a fenntartási munka.

7 Beton Népszerű, mert több az előnye mint a hátránya Két típusa van: elnyelő: porózus vagy faforgáccsal kombinált, Leier Durisol - fabeton visszaverő típusú: sima felület

8 Beton Előnyök: Rugalmas a tervezési folyamata. Igény esetén egyesíthető a különböző védelmi célt szolgáló útelemekkel, lehet zajcsillapító és forgalombiztonsági elem egyszerre. Kedvező akusztikai és vízzárósági tulajdonságok. A felületének tisztítása egyszerű (általános tisztítás, graffiti eltávolítás.

9 Beton Előnyök: Időjárásálló anyag. Hosszú a tervezési élettartam, akár 100 év. Egyszerűen elkészíthető a graffiti ellen védő bevonat. A falelemek gyártása során lehetőség van újrahasznosított anyagok felhasználására (cement, fa, üveg, stb.). Olcsó.

10 Beton Előnyök: Az előre gyártott betonelemes technológiának köszönhetően jóval egyszerű az összeszerelés és a sérült panelek cseréje is. A közbenső acéloszlopok segítségével könnyen lehet akár dőlésszöget is beállítani. Variálható, rengeteg felület és forma megvalósítható.

11 Beton Hátrányok: Az egyszerű sima felület nyomasztó hatást kelt, ezáltal nehezebb a környezetbe illesztése. Nem esztétikus. Vizuálisan nagy tömeget jelent. Helyszíni készítéssel a megfelelő minőség biztosítása jóval nehezebb.

12 Beton

13 Beton

14 Fabeton A zajforrás felöli oldalon fagyapot réteg kerül elhelyezésre, míg a fal belsejében akusztikai és szilárdsági előírásoknak megfelelő szigetelő anyag kerül beépítésre. A panel hátoldala cementkötésű falapokból áll, a hézagmentes fafonatnak elsődlegesen esztétikai funkciója van.

15 Fabeton A Leier Durisol speciális, préselt technológiával előállított zajvédő fal, mely 13 cm széles fix betonmaggal rendelkezik. Felülettől függően db hangelnyelési, míg közel 30 db léghanggátlási képességgel rendelkezik. A fapanelek légáteresztő kialakításúak, míg a betonmagnak köszönhetően védettek a vandalizmussal szemben. A nagy hanggátláson túl kiváló hő-és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

16 Fabeton A jó légáteresztő képességnek köszönhetően nem képződik penész a felületen, nem korrodálódik és nehezen éghető. Az elemes technológiából adódik az az előny is, hogy sokféle mintázat és színvariáció alakítható ki, így rendkívül változatos felületek keletkezhetnek. A vasúti tervezésnél hazánkban az esetek többségében csak ilyen fabeton falakat alkalmaznak.

17 Közúti közlekedés zajcsökkentési lehetőségei Előny jó léghanggátlási mutatók könnyen és gyorsan telepíthető könnyen szállítható egyszerűen javítható falszakaszok Hátrány viszonylag magas ár

18 Fa Tájba illesztés egyszerű, kedvező vizuális hatás. Sok hátrányos tulajdonsága van, ezért nagyobb szakaszok esetén csak szűk körben alkalmaznak csupán faelemekből álló zajvédő falat. Gyakran alkalmazzák kisebb lakóházak védelmére ( kerítésként ).

19 Fa Előnyök: Tájba illesztése rendkívül egyszerű Egyszerű és gyakran könnyedén elvégezhető tervezési folyamat. A megfelelő kezelés meghosszabbíthatja a fa tervezési élettartamát. Esztétikailag gyakran ajánlott azoknak a lakosoknak, akiket zavarnak a zajvédelmi létesítmények. Viszonylag gyors építési idő.

20 Fa Hátrányok: Gyakran építik egyszerűen csak ingatlant határoló kerítési stílusban, mely nem igazán felel meg a zajvédő falakkal szemben támasztott akusztikai követelményeknek. A rossz minőségű faanyagnak, a silány tervezésnek, és a nem megfelelő kivitelezésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a tervezési élettartam.

21 Fa Hátrányok: A tisztítása, ide tartozván a graffiti eltávolítása is rendkívül bonyolult, a felület állandó újrafestése rövid időn belül gazdaságtalanná válik. A beépítendő faelemek számtalan kezdeti hibával rendelkezhetnek, építés illetve a használat során megsérülhetnek, ezek következtében nyílások és repedések keletkezhetnek).

22 Fa Hátrányok: A talaj hatására beindulhat a rothadás, ennek következtében szükséges a megfelelő szigetelési technikák alkalmazása

23 Átlátszó falak Jellemezhetők általános tulajdonságokkal is, ám anyaguk szerint egymástól különbözőjellemzőkkel rendelkeznek. Alkalmazásuk főként pozitív hatásokkal jár. Igaz, hogy viszonylag sok hátránnyal rendelkeznek, de ezek többsége odafigyelő tervezéssel, megfelelő fenntartással, illetve minimális többletköltségekkel egyszerűen javítható.

24 Átlátszó falak Általános előnyök: Nincs elszigetelő hatás a szomszédos épületek, területek láthatóvá válnak. Egyszerű a tájékozódás. A többi zajvédő falhoz képest jóval nagyobb a virtuális térnövelő hatása. Közbiztonsági szempontból jobb nincsenek kitakart területek.

25 Átlátszó falak Általános hátrányok: Drágább, mint a többi alternatíva. Vandalizmusra érzékeny, az üveg egyszerűen betörik, a felülete könnyen megkarcolódik (erősített elemek, különböző védelmi bevonatok alkalmazása). Bizonyos esetekben fényben tükröződő felületet képezhet, mely zavarhatja a vezetőket egyaránt vonatkozik a napsütésre és a fényszórókra (megfelelő tervezés).

26 Átlátszó falak Általános hátrányok: Bizonyos típusai tűzveszélyesek lehetnek (különös figyelmet kell fordítani a tűz keletkezésének megelőzésére, és a terjedésének mihamarabbi meggátlására). A szennyezőanyagok felhalmozódásával a panelek áttekinthetősége jelentősen leromlik (gyakoribb tisztítások). Érzékeny lehet az időjárásra és a hőmérséklet változásaira (anyag tulajdonságainak alapos ismerete, körültekintő tervezés, megelőzés). A lakóterületek magánszférája sérülhet

27 Átlátszó falak Általános hátrányok: A lakóterületek magánszférája sérülhet A madárbecsapódások veszélye megnőhet (piktogramok alkalmazása minden egyes panelen).

28 Átlátszó falak Polikarbonát Akril Üveg

29 Átlátszó falak

30 Fém Kevésbé népszerűek, mert drágábbak, nehézkes a tájba illesztésük a bonyolultabb a felépítésük. Általában kettős felülettel rendelkeznek, a forgalom felőli rész perforált, míg a fal hátulja sima kialakítású. Ennek megfelelően főként hangelnyelőként kerülnek kialakításra.

31 Fém Előnyök: A nagy szerkezeti merevség ellenére viszonylag kis tömeggel rendelkeznek. Az előre gyártott elemek összeszerelése egyszerű. A különböző fa és beton zajvédő falaknál felsorolt előnyökkel is rendelkezik.

32 Fém Hátrányok: Nehezebb a környezetbe illeszteni. Figyelni kell a rozsdásodás kialakulásának megelőzésére. Magas hőmérséklet esetén akkora lehet a hőtágulása, mely már hatással lehet a fal hanggátló képességére A könnyűelemes panelek kevésbé ellenállóak a vandalizmussal szemben, ám a javításuk bonyolult és költséges.

33 Fém

34 Tégla és kőfal Hosszú szakaszon történő alkalmazása ritka, inkább helyi jellegű zajproblémák megoldására alkalmazzák. A rendkívül változatos anyagfelhasználás következtében számtalan szín és forma kialakítása lehetséges. A tömör tégla építésű falak visszaverő tulajdonságúak, míg a perforált felületek elnyelőek.

35 Tégla és kőfal Előnye: Városi környezetben egyszerűbb a környezetbe illesztés. Minimális fenntartást igényel. Időjárás álló. Változatos szín és forma. Vandalizmussal szemben ellenálló. Hátránya: Körülményes építési folyamat. Hosszútávon történő építése gazdaságtalan.

36 Tégla

37 Kőfal

38 Bio-falak A Bio-falak a zajvédő falaknak egy olyan speciális típusa, melyben a természetes növények a szerkezet részét képezik. Ez a jelentős zöldfelület növekedés megkönnyíti a tájba illesztést, növeli a környezetvédelmet, ellenben folyamatos öntözést és karbantartást igényel. Leggyakrabban acél illetve beton vázrendszerre telepített, táptalajon növekvő növényzet szimbiózisa biztosít egyszerre zajvédelmet és esztétikai értéket környezetében.

39 Bio-falak acélváz növényzet öntözőcső táptalaj acélrács és geotextil talajszint alapozás föld beton/fa panelek növényzet

40 Bio-falak Előnye természetesnek hat növeli a zöldfelületet földtöltéshez képest kisebb helyigény Hátrány folyamatos karbantartás, öntözést igényel dús növényzet kialakulásához idő kell

41 Bio-falak

42 A jövő zajcsökkentő megoldásai Megújuló energia, fotovoltaikus elemek, napelemek

43 A jövő zajcsökkentő megoldásai Foto katalízis eljárás elvi sémája: Az eljáráskor a fény ultraibolya sugárzásának hatására a zajárnyékoló fal titán-dioxid-bevonata elektronokat szabadít fel, amely a levegő oxigénmolekuláját aktiválja. Az így aktivált oxigén a NOx-el reakcióba lépve stabil N vegyületet hoz létre, amelyet a zajárnyékoló falat bevonó anyag semlegesíteni tud. Ezt követően a zajárnyékoló fal felületéről a semlegesített anyag egyszerűen lemosható (például csapadékvízzel) Légszennyezés csökkentése. Szerves és szervetlen anyagok lebontását segíti öntisztulás. Antibakteriális és gombölő tulajdonságokkal rendelkezik.

44 Zajcsökkentés a vevőnél Többször használatos füldugó Olyan helyen ahol kevés szennyeződés éri Egyszerű használat Rendszeresen tisztítandó Tökéletesen illeszkedik a hallójáratba Többszöri felhasználás

45 Zajcsökkentés a vevőnél Hz közötti frekvenciatartományban hatásosak Egyszer használatos füldugó Olyan helyen ahol könnyen szennyeződik Minden egyes viselés után cserélni kell Kényelmes, puha, megbízható Szennyeződés nem jut be a fülbe csillapítása: 9-32 db

46 Zajcsökkentés a vevőnél

47 Zajcsökkentés a vevőnél

48 Zajcsökkentés a vevőnél Detektálható füldugó Olyan területen alkalmazzák, ahol környezeti szennyeződés könnyen a dugóra kerülhet, körülményes lenne az eltávolítás, és valamilyen irritációt okoz Konzervipar Élelmiszeripar Dohányipar Gyógyszergyártás Vegyipar

49 Zajcsökkentés a vevőnél

50 Zajcsökkentés a vevőnél Zajvédő fültok fejhallgatóhoz hasonló, félgömb/kagyló alakú tok helyezkedik a fülkagyló körüli felületre tok belsejében hangelnyelő anyag van 6 havonta kell cserélni a betétet csillapítása: 8-45 db

51 Zajcsökkentés a vevőnél

52 Zajcsökkentés a vevőnél Impulzus zajvédő fültokok Elektronikus sávszűrővel van egybeépítve. Lényege, hogy az impulzus, vagy erős zajokat 83 dba zajszinten levágja. A beépített külső mikrofon így a beszédhangokat és fontos jelzéseket átengedi, de a káros zajokat kiszűri. Kiváló kommunikációs lehetőséget biztosít, kiváló zajcsillapítás mellett.

53 Zajcsökkentés a vevőnél URH rádió adóvevővel egybeépített fültok. Nagy területen, csarnokban, építési területen és daruknál biztosít kommunikációs lehetőséget a zaj elleni védelem mellett. Rádiótelefonhoz csatlakoztatható fültok. Modern világunk elengedhetetlen kelléke olyanok számára, akik telefonon kommunikálnak zajos környezetben.

54 Zajcsökkentés a vevőnél

55 Zajcsökkentés a vevőnél Zajvédő sisak egész fejet lefedő sisak, a fülrészén külön zajvédő szerkezet van Komplett fejvédelmet nyújt csillapítása: db

56 Zajcsökkentés a vevőnél

57 Zajtérképek A zajtérkép a zajszintek valamilyen topográfiai rajzon történő ábrázolása. A zajterhelés bemutatása egy olyan kétdimenziós térképen, ahol a harmadik dimenzió a magasság rögzített. Meg kell különböztetni az általános tervezéshez használt, valamint stratégiai zajtérképeket.

58 Általános tervezéshez használt környezeti zajtérkép Zajterhelési térkép: különböző színekkel ábrázolja a zajterhelés mértékét. Általános zajvédelmi tervezéshez használt zajtérkép nappali (6-22 óra) és éjszakai (22-6 óra) megítélési időkre készülhet. 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendeletben előírt határértékeket kell betartani.

59 Általános tervezéshez használt környezeti zajtérkép Zajtérkép sokféle célból készülhet: Egyfajta zajforrás területi szennyező hatásának vizsgálatához (pl. hogyan alakul egy-egy városrészen a közúti közlekedési zaj) Egy zajforrás környezetében kialakuló zajszintek jellemzésére (közlekedés, ipar) Adott terület általános zajhelyzetének bemutatására Egy üzemen belül a zajos üzemrészek feltárására Új beruházások esetén a hatásvizsgálat részeként a zajterhelés bemutatására (pl. bevásárlóközpont)

60 Példa Győri Árkád csomópont közúti közlekedésből származó nappali zajterhelése

61 Példa Győri Árkád csomópont közúti közlekedésből származó éjszakai zajterhelése

62 Példa Szent István út közúti közlekedésből származó nappali zajterhelése (Kiss 2007)

63 Példa Szent István út csomópont közúti közlekedésből származó éjszakai zajterhelése (Kiss 2007)

64 Példa Transzformátor alállomás nappali zajterhelése (Neer 2007)

65 Általános tervezéshez használt környezeti zajtérkép A térkép alapján csak azokat a területeket lehet kiszűrni, ahol a zaj nagy valószínűséggel túllépi a határértéket. Nem használhatók egy immissziós pontban egy adott zajforrásra vonatkozó határérték túllépés leolvasására.

66 Stratégiai zajtérkép Nincs megbízható és összehasonlítható adat Európában környezeti zajra vonatkozóan 2002/49/EK irányelvet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről 280/2004. (X.20.) Kormány rendelet stratégiai zajtérkép készítésére vonatkozó előírásokat a 25/2004. (XII.20.) számú KvVM rendelet tartalmazza Stratégiai zajtérkép: adott területen belül a különféle zajforrásokból eredő zajnak való kitettség átfogó értékelését jelenti

67 Stratégiai zajtérkép A rendelet hatálya kiterjed Budapest és vonzáskörzetére a nél több lakosú városokra a fő közlekedési létesítményekre 8003/2008. (HÉ 46.) KHEM tájékoztató az évente 3 millió jármű áthaladásánál nagyobb forgalmat lebonyolító nagy forgalmú közutak évente szerelvénynél többet áteresztő nagy forgalmú vasútvonalak fő repülőterek listájáról a stratégiai zajtérkép és intézkedési terv készítésére kötelezett szervezetekről

68 Stratégiai zajtérkép Meglévő vagy előre jelzett zajhelyzetre vonatkozó adatok bemutatásának módja, ahol fel kell tüntetni a terhelési zajszinteket napi un. L den mutatóra, és éjszakai L éjjel mutatóra

69 Stratégiai zajtérkép a stratégiai küszöbértékek túllépésének eseteit (nem határérték, nem hagyományos hatósági eljárás alapját képezi) az adott területen a zajhatásnak kitett emberek számát az adott területen a zajhatásnak kitett lakóépületek/intézmények számát Csak a jelentősebb zajforrásokat veszi figyelembe (közút, vasút, üzem, reptéri)) Éves forgalomra működésre készül Nagyobb összefüggő területre vonatkozó, térségi problémákat kezel nem városra, hanem agglomerációra készül

70 Stratégiai zajtérkép Zajterhelési térkép: a vizsgált területen, az egyes zajforrások (közút, vasút, üzemi létesítmények, légi közlekedés) által különkülön okozott zajterhelés bemutatása egész napra (L den ) és éjszakára (L éjjel ). Zajérzékenységi térkép: a különböző funkciójú, zaj elleni védelmet igénylő, zajérzékeny területek akusztikai igényeit, követelményeit ábrázolja. Konfliktustérkép: a területre vonatkozó határértékek különbségét a túllépést ábrázolja a különböző megítélési időintervallumokra. Érintettség meghatározása: egy adott zajszintnek az adott területen hány lakos van kitéve. Táblázatos formában adjuk meg. Zajcsökkentési terv: intézkedési terv, amely megadja a túllépés csökkentése érdekében tervezett műszaki és szervezési intézkedéseket.

71 Budapest L den közút Forrás: EnviroPlus (2007)

72 Budapest L éjjel közút Forrás: EnviroPlus (2007)

73 Konfliktustérkép Forrás: EnviroPlus (2007)

74 Érintettségi adatok Lakossági érintettség (%) Budapest területére Teljes napi terhelés - Lden (db) >55 >60 >65 >70 >75 Közút Vasút Légiközlekedés Forrás: EnviroPlus (2007)

75 Érintettségi adatok Lakossági érintettség (%) Budapest területére Éjszakai terhelés - Léjjel (db) >50 >55 >60 >65 >70 Közút Vasút Légiközlekedés Forrás: EnviroPlus (2007)

76 Stratégiai zajtérkép jelentős, meghatározó zajforrások pontos hatásterületét mutatja be, képileg is szemléletesen alkalmazásával lehetővé válik a zajterhelés szempontjából legkritikusabb helyszínek lokalizálása információt kapunk azokról a helyekről, ahol a leginkább szükséges és egyúttal leginkább hatékony lehet a beavatkozás lehetővé teszi nagyobb térséget érintő stratégiai szintű döntések következményeinek zaj szempontú értékelését (pl. MO metró) a zajterhelés mértéke mellett információt ad a lakossági és érzékeny területek érintettségéről is (érintett lakosok, iskolák, kórházak száma)

77 Stratégiai zajtérkép a kritikus zajhelyzeteket nyilvánosság számára is közérthető módon mutatja be a döntéshozók eszközt kapnak kezükbe a zaj hatásainak gyors áttekintésére alkalmazásukkal megkezdődik egy hosszabb távon eredményes folyamat, mely során a terhelt területek nagyságának a terheltség mértékének csökkenésével nem csak az életminőség javul, hanem esetenként jelentős értéknövekedés is kimutatható lesz. (Pl. ingatlanok értékének növekedése miatt.)

78 Köszönöm a figyelmet!

Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz 7. előadás

Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz 7. előadás Zaj,- rezgés és sugárzásvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz 7. előadás Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék ELŐADÁS ANYAGA Zajcsökkentő falak Egyéni zajcsökkentés

Részletesebben

Stratégiai zajtérképekről mindenkinek

Stratégiai zajtérképekről mindenkinek Környezetvédelem / Levegőtisztaság; Zaj- és rezgésvédelem / Hírek Zajtérképek 2007-06-27 10:01:27 Az idei évben elkészül Budapest és a közvetlen környeztében lévő huszonegy település stratégiai zajtérképe.

Részletesebben

nem anyagi természetű, hanem energia kibocsátás

nem anyagi természetű, hanem energia kibocsátás Zajszennyezés speciális jellegű környezeti ártalom nem anyagi természetű, hanem energia kibocsátás az akusztikus zaj fogalma fizikai szempontból hang és zaj között nincs különbség az érzékelő felfogása

Részletesebben

Környezeti zaj - stratégiai zajtérkép

Környezeti zaj - stratégiai zajtérkép Környezeti zaj - stratégiai zajtérkép Azért, hogy a Budapest és vonzáskörzetére elkészített, irányelvben foglaltaknak megfelelő stratégiai zajtérképeket megfelelőképp értelmezni és használni tudjuk, mindenképp

Részletesebben

Mire jó a zajtérkép? Használjuk, vagy a fiókban fekszik?

Mire jó a zajtérkép? Használjuk, vagy a fiókban fekszik? Mire jó a zajtérkép? Használjuk, vagy a fiókban fekszik? Berndt Mihály Intézeti főtanácsadó Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Megújuló zajtérképek a városok szolgálatában 2018. június 12. Herman Ottó

Részletesebben

A látható és kezelhető környezeti zaj

A látható és kezelhető környezeti zaj A látható és kezelhető környezeti zaj Muntag András. Enviroplus Kft. - OPAKFI A 49/2002 EU direktíva Mi vezetett az irányelv megjelenéséhez? A zajtérkép Hogyan készül? Mit tartalmaz? Milyen lehetőségek

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz Zajmérés Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Előadás, gyakorlat Zajmérés-elmélet Zajmérés-gyakorlat 25/2004.

Részletesebben

A zaj környezeti hatásának értékelése térinformatikai eszközökkel. Pődör Andrea-Mizseiné Nyiri Judit-Katonáné Gombás Katalin

A zaj környezeti hatásának értékelése térinformatikai eszközökkel. Pődör Andrea-Mizseiné Nyiri Judit-Katonáné Gombás Katalin A zaj környezeti hatásának értékelése térinformatikai eszközökkel Pődör Andrea-Mizseiné Nyiri Judit-Katonáné Gombás Katalin GISOPEN Székesfehrévár 2018 március 12-14 Tartalom Zaj Zajtérképek-térinformatika

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

A környezeti zaj értékelése és kezelése az EU-ban

A környezeti zaj értékelése és kezelése az EU-ban A környezeti zaj értékelése és kezelése az EU-ban 2016. 05. 25. Berndt Mihály Herman Ottó Intézet Az EU zajpolitikája 2016. 05. 25. 2016. 05. 25. A 49/2002 EU direktíva Mi vezetett az irányelv megjelenéséhez?

Részletesebben

A zajtérképek jóváhagyása

A zajtérképek jóváhagyása A zajtérképek jóváhagyása Bevezetés A települési környezet mindannyiunk közvetlen élettere, mindennapjaink, tevékenységünk legnagyobb részének színtere, életminőségünk lényeges meghatározója. A megfelelő

Részletesebben

AZ EURÓPAI ZAJVÉDELMI SZABÁLYOZÁS

AZ EURÓPAI ZAJVÉDELMI SZABÁLYOZÁS AZ EURÓPAI ZAJVÉDELMI SZABÁLYOZÁS A KONFERENCIA AKTUALITÁSA, CÉLKITŰZÉS Lukács András zajreferens Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. AZ EURÓPAI UNIÓ ZAJVÉDELMI SZABÁLYOZÁSA MILYEN INTÉZKEDÉSEK TÖRTÉNTEK

Részletesebben

A közúti közlekedési zaj csökkentése zajárnyékoló létesítményekkel és úttervezési módszerekkel. Tervezési útmutató

A közúti közlekedési zaj csökkentése zajárnyékoló létesítményekkel és úttervezési módszerekkel. Tervezési útmutató A közúti közlekedési zaj csökkentése zajárnyékoló létesítményekkel és úttervezési módszerekkel. Tervezési útmutató Bite Pálné dr. Útépítési Akadémia 20. 2012.11.30. www.maut.hu 1 Tartalom 1. Úttervek,

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Új zajvédelmi rendeletek - 2008, MAÚT 15. Tervezési útmutató Közlekedési zaj mérésének és csökkentésének lehetőségei

Új zajvédelmi rendeletek - 2008, MAÚT 15. Tervezési útmutató Közlekedési zaj mérésének és csökkentésének lehetőségei Új zajvédelmi rendeletek - 2008, MAÚT 15. Tervezési útmutató Közlekedési zaj mérésének és csökkentésének lehetőségei Bite Pálné dr. VIBROCOMP Kft Az előadás tartalma a környezeti zaj és rezgés ellen védelem

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet

Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet Casoprano Quick-Lock A megbízható álmennyezet asoprano Quick-Lock Álmennyezet rendszer A kazettás álmennyezetekkel szemben támasztott esztétikai és műszaki elvárások megkövetelik a rendszerben alkalmazott

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Zajterhelési előrebecslés.

Zajterhelési előrebecslés. Zajterhelési előrebecslés www.vibrocomp.hu www.vibrocomp.hu Vibrocomp Kft és szakemberei bemutatása Zajszámításról Az előadás tartalma A zajszámításhoz (zajtérképek elkészítéséhez) szükséges adatok Minőségbiztosítás

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Casobianca. Casoroc. Casostar. Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet

Casobianca. Casoroc. Casostar. Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet Casobianca Casoroc Casostar Casoprano Quick-Lock A megbízható álmennyezet Casoprano Quick-Lock Álmennyezet rendszer A kazettás álmennyezetekkel szemben támasztott esztétikai és műszaki elvárások megkövetelik

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Zajcsökkentési intézkedési tervek készítése szakértői szemszögből

Zajcsökkentési intézkedési tervek készítése szakértői szemszögből Zajcsökkentési intézkedési tervek készítése szakértői szemszögből Jogszabályi környezet 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 17-18. 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet 9. 5. sz. melléklet 2 Intézkedési terv

Részletesebben

Térinformatikai elemzések

Térinformatikai elemzések Térinformatikai elemzések Zajosok: Horváth Judit Kancz Albert Kovács Ádám Kraus Olivér Orbán József (manager) Bp, 2006/2007 őszi félév Zajosok ütemterve ÜTEMTERV Feladat Hét 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

- A környezetvédelem alapjai -

- A környezetvédelem alapjai - Urbanista szakirányú tanfolyam Értékvédelem - A környezetvédelem alapjai - Előadó: Boromisza Zsombor, egyetemi tanársegéd e-mail: zsombor.boromisza@uni-corvinus.hu Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Biztonság. és kényelem. 3M Hallásvédelem

Biztonság. és kényelem. 3M Hallásvédelem Biztonság és kényelem 3M Hallásvédelem Hallásunk rendkívül értékes és érzékeny. A legtöbb ember számára magától értetôdik, hogy képes hallani. Vajon ki gondol arra, hogy a hallószerv érzékelésünk legkényesebb

Részletesebben

3M PELTOR X4 fültokok

3M PELTOR X4 fültokok 3M PELTOR X4 fültokok Rendkívül keskeny, kiváló teljesítmény A magasabb teljesítményű zajcsökkentés többé nem jelent nagyméretű fültokokat. A PELTOR X4 fültokok akár 33 db-ig csillapítják a zajt, miközben

Részletesebben

A BUDAPEST XVI. KERÜLET KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

A BUDAPEST XVI. KERÜLET KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Elfogadta: 198/2008. (III. 26.) Kt. hat. A BUDAPEST XVI. KERÜLET KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA A Nemzeti Környezetvédelmi Program a települési környezet védelmén belül egy kisebb környezet-, és stresszhatást

Részletesebben

280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet. a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről. A rendelet hatálya

280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet. a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről. A rendelet hatálya A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 110. -ának (7) bekezdése p) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

Részletesebben

A stratégiai zajtérképezés hazai tapasztalatai

A stratégiai zajtérképezés hazai tapasztalatai A stratégiai zajtérképezés hazai tapasztalatai Kiss Nóra Környezettudomány szakos hallgató Belső konzulens: Ballabás Gábor, tanársegéd, Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék Külső konzulens: Berndt

Részletesebben

A legújabb kormányrendeletek hatása a közlekedési zaj csökkentésére vonatkozó útügyi műszaki szabályozásra Bite Pálné dr.

A legújabb kormányrendeletek hatása a közlekedési zaj csökkentésére vonatkozó útügyi műszaki szabályozásra Bite Pálné dr. A legújabb kormányrendeletek hatása a közlekedési zaj csökkentésére vonatkozó útügyi műszaki szabályozásra Bite Pálné dr. VIBROCOMP Kft Az előadás tartalma 284/2007.(X.29) Korm. rendelet a környezeti zaj

Részletesebben

Zajvédelem tervezése és korszerű eszközei

Zajvédelem tervezése és korszerű eszközei Zajvédelem tervezése és korszerű eszközei Bite Pálné dr. VIBROCOMP Kft. Budapest, 2012. www.vibrocomp.hu Tartalom 1. Úttervek, hatástanulmányok zaj- és rezgésvédelmi munkarészének tartalmi követelményei

Részletesebben

A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI BOCSKAI TÉR ÁTÉPÍTÉSÉNEK VIZSGÁLATA ZAJTERHELÉSI SZEMPONTBÓL

A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI BOCSKAI TÉR ÁTÉPÍTÉSÉNEK VIZSGÁLATA ZAJTERHELÉSI SZEMPONTBÓL DEBRECENI EGYETEM Műszaki Kar Környezet-és Vegyészmérnöki Tanszék XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekció Település- és környezetvédelmi tudományok tagozat A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI

Részletesebben

Magyar joganyagok - 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet - a környezeti zaj értékelésér 2. oldal a) környezeti zaj: a közúti, a vasúti és a légi közleked

Magyar joganyagok - 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet - a környezeti zaj értékelésér 2. oldal a) környezeti zaj: a közúti, a vasúti és a légi közleked Magyar joganyagok - 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet - a környezeti zaj értékelésér 1. oldal 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről A környezet védelmének általános

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) Környezetvédelem (KM002_1) 9. Zaj-, rezgés- és sugárzásvédelem 2016/2017-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék A hang 3 jelentéstartalma Fizikai jelenség:

Részletesebben

280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet

280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 110. ának (7) bekezdése p) pontjában kapott felhatalmazás alapján a

Részletesebben

Max LS-400 egyszerhasználatos füldugó utántöltő készlet (200 pár) REF. 1013046

Max LS-400 egyszerhasználatos füldugó utántöltő készlet (200 pár) REF. 1013046 Max LS-400 egyszerhasználatos füldugó utántöltő készlet (200 pár) REF. 1013046 ÁLTALÁNOS ADATOK Részleg : Fejvédelem Család : Hallásvédelem Csoport : Füldugók Választék : Egyszerhasználatos füldugók Üzleti

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről

280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2017.02.27.) hatályos állapota. A jelek

Részletesebben

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás A közlekedési zajról általánosságban A zaj egészségkárosító hatása mára már elfogadott tény. Egy felmérés szerint, az Európai Unió lakosságának

Részletesebben

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA

GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA GYAKORLATI ÉPÜLETFIZIKA A levegőben terjedő hang a levegő részecskéit megmozgatja, közöttük sűrűsödéseket és ritkulásokat hoz létre. Hangnyomás: a normál légnyomás [10 5 Pa] hang hatására történő változásának

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

Térségi környezetvédelem IV. évf. geográfus. Zajvédelem. Ballabás Gábor ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék bagi@ludens.elte.

Térségi környezetvédelem IV. évf. geográfus. Zajvédelem. Ballabás Gábor ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék bagi@ludens.elte. Térségi környezetvédelem IV. évf. geográfus Zajvédelem Ballabás Gábor ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék bagi@ludens.elte.hu 1. Zajvédelmi és hangtani alapfogalmak 2. A hangok érzékelése

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben

Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben Tecsound anyagok használata hanggátló szerkezetekben 1 Tartalom A hanggátlásról általában A terjedési utak, zavarforrások Tecsound a gyakorlatban Összehasonlítás Összefoglaló 2 A hanggátlásról általában

Részletesebben

Jogszabályi eszközök a helyi döntéshozók/hatóságok kezében

Jogszabályi eszközök a helyi döntéshozók/hatóságok kezében Jogszabályi eszközök a helyi döntéshozók/hatóságok kezében kötelezettség és lehetőség Készítette: Kara Milán Az előadás témája Csendes övezet, illetve zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület Kibocsátási

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Fajtái

Zaj- és rezgés. Fajtái Zaj- és rezgés Fajtái Környezeti zaj Üzemi zaj Azokat a zajokat, melyek általában telepített gépészeti berendezések, helyhez kötve és/vagy egy adott területen működik, illetve tevékenység végzése történik,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet - a környezeti zaj értékelésér 2. oldal (3) A kötelezett az országhatárt érintő stratégiai zajté

Magyar joganyagok - 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet - a környezeti zaj értékelésér 2. oldal (3) A kötelezett az országhatárt érintő stratégiai zajté Magyar joganyagok - 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet - a környezeti zaj értékelésér 1. oldal 280/2004. (X. 20.) Korm. rendelet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről A környezet védelmének általános

Részletesebben

Grünvaldné Sipos Anett környezetmérnök Ajka, Dankó u. 6. 20/223-0258 70/9009743 siposan@freemail.hu Sz-791/2007

Grünvaldné Sipos Anett környezetmérnök Ajka, Dankó u. 6. 20/223-0258 70/9009743 siposan@freemail.hu Sz-791/2007 Szakértoi Vélemény A VIZSGÁATOT VÉGZO ADATAI: Neve: Címe: evélcíme: Telefon száma: Fax száma: E-mail cím: Szakértoi eng. száma: Grünvaldné Sipos Anett környezetmérnök Ajka, Dankó u. 6. Ajka, Dankó u. 6.

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem Zaj- és rezgéscsökkentés alapvető módszerei

Zaj és rezgésvédelem Zaj- és rezgéscsökkentés alapvető módszerei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar felsőfokú munkavédelmi szakirányú továbbképzés Zaj és rezgésvédelem Zaj- és rezgéscsökkentés alapvető módszerei Márkus

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ALVAN BLANCH TÍPUSÚ TERMÉNYSZÁRÍTÓ környezeti zajkibocsátás méréséhez Megrendelő: KÉZKER KFT 4400 Nyíregyháza, Széchenyi út 17. A jegyzőkönyv száma: 3/KZ/2008 A jegyzőkönyvet kiadta:

Részletesebben

Zajcsökkentés az építőiparban

Zajcsökkentés az építőiparban ERGONÓMIA 5.2 Zajcsökkentés az építőiparban Tárgyszavak: zajvédelem; zajterhelés; építőipar; szabályozás. A túlzott munkahelyi zajterhelés visszafordíthatatlan halláskárosodást vagy munkabaleseteket okozhat,

Részletesebben

Miniszteri Közlemény

Miniszteri Közlemény Miniszteri Közlemény A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004. (X. 20) Korm. rendelet 14. (1) bekezdés a) pontja értelmében a következőket teszem közzé. 1. Évente 6 millió jármű áthaladásánál

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Passzív hallásvédelem Kényelem, védelem és megfizethető ár

Passzív hallásvédelem Kényelem, védelem és megfizethető ár Passzív hallásvédelem Kényelem, védelem és megfizethető ár left/right hiszen min Új kialakítású fejpánt kényelmesebb illeszkedés Hatékony és rugalmasabb zajcsillapító gyűrűk dannyian különbözőek vagyunk

Részletesebben

Tudományos Diákköri dolgozat. Horváth Balázs Geográfus MSc geoinformatika szakirány

Tudományos Diákköri dolgozat. Horváth Balázs Geográfus MSc geoinformatika szakirány Fő közúti közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképeinek vizsgálati lehetőségei integrált térinformatikai rendszerben Tudományos Diákköri dolgozat Horváth Balázs Geográfus MSc geoinformatika szakirány

Részletesebben

A CSŐ, AMELY ŐRZI AZ ÖN ÁLMÁT. www.rehau.hu

A CSŐ, AMELY ŐRZI AZ ÖN ÁLMÁT. www.rehau.hu A CSŐ, AMELY ŐRZI AZ ÖN ÁLMÁT raupiano PLUS - PRÉMIUM ZAJVÉDELEM AZ OTTHONÁBAN www.rehau.hu termék: RAUPIANO PLUS Prémium zajvédelem nagy objektumokhoz RAUPIANO PLUS: lefolyórendszer minden olyan alkalmazáshoz,

Részletesebben

terén Mérföldkő az ergonómia, kényelem és hallásvédelem Kimagasló védelem az élet minden területén

terén Mérföldkő az ergonómia, kényelem és hallásvédelem Kimagasló védelem az élet minden területén 3M Munka- és Környezetvédelmi Üzletág 3M Peltor X sorozatú fültokok Mérföldkő az ergonómia, kényelem és hallásvédelem terén Kimagasló védelem az élet minden területén ZAJOS VILÁGBAN ÉLÜNK Célunk az, hogy

Részletesebben

hiszen mindannyian különböző ek vagyunk

hiszen mindannyian különböző ek vagyunk hiszen mindannyian különböző ek vagyunk left/right hiszen mindannyian különbözőek vagyunk. A left/right az első olyan fültok, amely tágabb értelemben véve valóban személyre szabott. A baloldali fülpárna

Részletesebben

A közelmúlt (és a közeljövő) változásai a hazai zajvédelmi szabályozásban Parászka Viola Környezetmegőrzési Főosztály

A közelmúlt (és a közeljövő) változásai a hazai zajvédelmi szabályozásban Parászka Viola Környezetmegőrzési Főosztály Földművelésügyi Minisztérium A közelmúlt (és a közeljövő) változásai a hazai zajvédelmi szabályozásban Parászka Viola Környezetmegőrzési Főosztály Változások a légi közlekedési zaj szabályozásában 598/2014/EU

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Termékinformáció CVP hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe

Termékinformáció CVP hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe 2017.04.03. Termékinformáció hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe Termékjellemzők Hajtókarral működtetett felülvilágító lapostetőkhöz Teleszkópos rúd a könnyű működtetéshez Kopásálló, kiváló minőségű

Részletesebben

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó:

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó: Hanno -Protecto műszaki habok Protecto Kizárólagos magyarországi forgalmazó: TechFoam Hungary Kft. H-1183 Budapest, Felsőcsatári út 15. Tel: + 36 1 296 08 02 Fax: + 36 1 296 0803 e-mail: info@techfoam.hu

Részletesebben

ZAJVÉDELMI MUNKARÉSZ. engedélyezési tervéhez

ZAJVÉDELMI MUNKARÉSZ. engedélyezési tervéhez ZAJVÉDELMI MUNKARÉSZ a SZOMBATHELY, KŐSZEGI U. 32-42. INGATLANOK MÖGÖTTI, 6203 HRSZ. ALATTI BELSŐ TÖMBBEN PARKOLÓK LÉTESÍTÉSE engedélyezési tervéhez Tervszám: 17K091 Készült: 2017. augusztus hó Petőházi

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

Küzdelem korunk pestise ellen konferencia a zaj elleni védelem aktuális kérdéseiről

Küzdelem korunk pestise ellen konferencia a zaj elleni védelem aktuális kérdéseiről Küzdelem korunk pestise ellen konferencia a zaj elleni védelem aktuális kérdéseiről Reménysugarak jó példa, jó gyakorlat Magyarországon 2015.10.19. Berndt Mihály Herman Ottó Intézet ZAJFORRÁSOK Közlekedés

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

THR rendszerek tűzvédelme

THR rendszerek tűzvédelme THR rendszerek tűzvédelme Homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR) tűzvédelmi kérdései - a rendszergazda szemével - Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség nem engedélyköteles A szabályozások hierarchiája:

Részletesebben

Problémák a légi közlekedés zajának jogimőszaki szabályozásában

Problémák a légi közlekedés zajának jogimőszaki szabályozásában Problémák a légi közlekedés zajának jogimőszaki szabályozásában Hirka Ferenc Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség 159/2010. (V. 6.) Korm. rendelet a repülıtér létesítésének,

Részletesebben

Laser Lite Egyszerhasználatos füldugó, zsinóros (100 pár) REF. 3301106

Laser Lite Egyszerhasználatos füldugó, zsinóros (100 pár) REF. 3301106 Laser Lite Egyszerhasználatos füldugó, zsinóros (100 pár) REF. 3301106 ÁLTALÁNOS ADATOK Részleg : Fejvédelem Család : Hallásvédelem Csoport : Füldugók Választék : Egyszerhasználatos füldugók Üzleti partnerországok

Részletesebben

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra Enkagrid georácsokra Colbond Geosynthetics GmbH 1. Alkalmazási terület 2. Szállítás és tárolás 3. Altalaj előkészítés 4. Georács fektetése 5. Feltöltés készítése 6. Tömörítés, és tömörségellenörzés 7.

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek?

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? Szakmai ismeretek 1. a./ Mi a hő, melyek a hő terjedésének formái, mi a hőszigetelés? Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? b./ Ismertesse az ipari és épületgépészeti

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

Környezeti hatásvizsgálat

Környezeti hatásvizsgálat Környezeti hatásvizsgálat A környezetvédelem módszerei Vizsgálatok A környezet állapotának felmérése, a változások becslése Tervezés A részletes tervek kidolgozása Beavatkozás A tervek végrehajtása. A

Részletesebben

Színes kültéri. Reklámtábla installáció

Színes kültéri. Reklámtábla installáció Színes kültéri LED Reklámtábla installáció JU-JO Engineering Bt LED Specialista www.illur.hu Email: illur@illur.hu Tartalom Áttekintés Technikai leírás Tulajdonságok Rendszer csatlakozások Szerkezeti rajz

Részletesebben

Zajárnyékoló falak tervezési tapasztalatai. Útépítési akadémia 15.

Zajárnyékoló falak tervezési tapasztalatai. Útépítési akadémia 15. Zajárnyékoló falak tervezési tapasztalatai Útépítési akadémia 15. Budapest, 2008. február 20. Zaj: minden olyan hang -függetlenül a hangosságától vagy erősségétől, amely nem kívánatos hatással van egyes

Részletesebben

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére Az SF RAILFORCE találmány lényege egy olyan újfajta kenőanyag család, amely fémek felületén egy kemény kopásálló és súrlódás-csökkentő bevonatot hoz létre.

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Ásványgyapotos szendvicspanel Tetőpanel Műszaki paraméterek Szigetelő mag: Teljes szélesség: Fedőszélesség: Hosszúság: Éghetőségi osztály: Tűzállósági határérték: MW Ásványgyapot 1059 mm 1000 mm 3.000

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Hidrogeológiai Mérnökgeológiai Tanszék. X. Ipari Környezetvédelem Konferencia és Szakkiállítás Siófok, október

Miskolci Egyetem, Hidrogeológiai Mérnökgeológiai Tanszék. X. Ipari Környezetvédelem Konferencia és Szakkiállítás Siófok, október okl. környezetmérnök Miskolci Egyetem, Hidrogeológiai Mérnökgeológiai Tanszék Egy hulladéklerakó sematikus ábrája Zárószigetelő rendszer Hulladék Csurgalékvíz-elvezető rendszer Aljzatszigetelő rendszer

Részletesebben

ÉPÜLETEK ZAJVÉDELME Épületek rendeltetésszerű használatához tartozó követelmények Szerkezeti állékonyság Klímakomfort (hő- és páravédelem, frisslevegő, ) Természetes és mesterséges megvilágítás zajvédelem

Részletesebben

név: ÉPÜLETSZERKEZETTAN 7. Épületfelújítások akusztikai kérdései JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

név: ÉPÜLETSZERKEZETTAN 7. Épületfelújítások akusztikai kérdései JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens e-mail: ajuhary@epsz.bme.hu ÉPÜLETSZERKEZETTAN 7. Épületfelújítások akusztikai kérdései oktatási 05. segédlet.. 08. 0. A hazai akusztikai szabályozás jellemzői:

Részletesebben

STRATÉGIAI ZAJTÉRKÉP ÉS INTÉZKEDÉSI TERV

STRATÉGIAI ZAJTÉRKÉP ÉS INTÉZKEDÉSI TERV 1118 Bp., Bozókvár u.12. Tel: +36 1 310 7292 Fax:+36 1 319 6303 www.vibrocomp.com STRATÉGIAI ZAJTÉRKÉP ÉS INTÉZKEDÉSI TERV Érd intézkedési tervek Összefoglaló 1. Közút 1.1 Érd zajterhelését befolyásoló

Részletesebben

Termékinformáció Hajtókarral működtetett CVP lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció Hajtókarral működtetett CVP lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.15. Termékinformáció Hajtókarral működtetett lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Rúddal működtetett felülvilágító lapos tetőkhöz Teleszkópos rúd a könnyű működtetéshez Kopásálló,

Részletesebben

11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján)

11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján) 11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján) A számítás elve A számítás a közút forgalomból származó, a terhelés pontban várható, az előírásokkal összevethető mértékadó hangnyomásszntet

Részletesebben

A látható zaj. MÁRKUS PÉTER zaj és rezgésvédelmi szakértő MÁRKUS MIKLÓS. MKE Biztonságtechnika továbbképző szeminárium 2015

A látható zaj. MÁRKUS PÉTER zaj és rezgésvédelmi szakértő MÁRKUS MIKLÓS. MKE Biztonságtechnika továbbképző szeminárium 2015 A látható zaj MÁRKUS PÉTER zaj és rezgésvédelmi szakértő MÁRKUS MIKLÓS zaj és rezgésvédelmi szakértő MKE Biztonságtechnika továbbképző szeminárium 2015 Mi a zajtérkép? A zajtérkép a zajadatok megadásának,

Részletesebben

A zajszennyezéssel kapcsolatos fizetési hajlandóság meghatározása kérdőíves felmérés segítségével

A zajszennyezéssel kapcsolatos fizetési hajlandóság meghatározása kérdőíves felmérés segítségével A zajszennyezéssel kapcsolatos fizetési hajlandóság meghatározása kérdőíves felmérés segítségével 1. Bevezetés A zaj meghatározza az emberek közérzetét és az életminőséget, olyan környezetszennyezés, amelynek

Részletesebben

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal Gyártó: POLYDUCT zrt. 4181 Nádudvar, Kabai út 62. Asztal fő egységei: Felületkezelt vázszerkezet Felületkezelt fa tetőrész 1 Felületkezelt vázszerkezet: Porfestés Felületkezelt

Részletesebben