Üzemanyagok oktánszámnövelő adalékának környezeti hatásai szabályozás és viták Európában és az USA-ban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Üzemanyagok oktánszámnövelő adalékának környezeti hatásai szabályozás és viták Európában és az USA-ban"

Átírás

1 ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK Üzemanyagok oktánszámnövelő adalékának környezeti hatásai szabályozás és viták Európában és az USA-ban Tárgyszavak: üzemanyag; oktánszám; benzinadalék; MTBE; etanol; talajvízszennyezés; ivóvíz; határérték. A gépjármű-üzemanyagok első adaléka az 1918-ban bevezetett ólom-tetraetil volt. Bár egészségkárosító hatását korán felismerték, csak az 1980-as évek közepén váltották fel (jelenleg sem minden országban kötelezőek!) a kizárólag szén-, hidrogén- és oxigéntartalmú alkoholok és éterek. Mára ezek a benzinadalékok, 2001-ben már 25 Mt-s termelésükkel, a polietilén után a világ második legnagyobb mennyiségben gyártott vegyianyag-csoportjává léptek elő (1. táblázat). Az üzemanyag-adalékok funkciói Mindezen adalékok a gépjárművek hajtóanyagában két funkciót töltenek be: Gátolják az ún. kopogást, vagyis a benzingőz öngyulladását a gyertyával való gyújtás előtt. Az üzemanyagok kopogáshajlamát az oktánszám jellemzi: minél kisebb, annál inkább kopog a benzin. A 100-nál nagyobb oktánszámú adalékokkal a benzinét be lehet állítani a töltőállomáson kívánt 95-ös vagy 98-as értékre. Az ólommentes benzin kb. 2% MTBE-t tartalmaz. Az adalékok emellett elősegítik a benzin tökéletesebb elégetését szén-dioxiddá és vízzé, és ezáltal csökkentik a kipufogógázban a szénhidrogének koncentrációját. Ehhez az adalék molekulájában oxigénre van szükség, az ólom-tetraetil tehát ennek a funkciónak nem felelt meg.

2 Üzemanyag-adalékok felhasználása és jellemzői 1. táblázat Adalék Összegképlet Felhasználás a), Mt/év Oktánszám b) Vízoldhatóság, g/l MAK-érték c), mg/m 3 MTBE d) ETBE e) TAME f) DIPE g) Etanol TBA h) C 3 H 12 O C 6 H 14 O C 6 H 14 O C 6 H 14 O C 2 H 6 O C 4 H 10 O >2,2 0,45 1,5 ismeretlen 0,03 0, keverhető keverhető 2,5 6,5 6,5 3,6 1,1 1,3 a) Európában 2000-ben b) Európában etanolra használatos Research oktánszám, amely a tisztaságtól és a mérőmódszertől függően különböző c) maximális koncentráció a munkahelyi levegőben d) metil-terc-butil-éter e) etil-terc-butil-éter (Franciaország, Spanyolország) f) terc-amil-metil-éter (Finnország) g) diizopropil-éter h) terc-butil-alkohol (Németország) Az adalékok tulajdonságai, biológiai lebonthatóságuk A használatban levő benzinadalékok poláros, illékony vegyületek, egyéb fizikai-kémiai tulajdonságaik is hasonlók: vízben jól oldódnak, talajszemcséken adszorbeálódnak, a légkörben fény hatására oxidatív bomlást szenvednek. Erősen különbözik viszont biológiai lebonthatóságuk: az etanol könnyen bomlik, az éterek ellenállók, a TBA köztes helyet foglal el. A természetben ritkák mind az éterkötés bontását, mind a tercier szénatom oxidálását katalizáló enzimek. Az MTBE mindkét szerkezeti elemet tartalmazza, lebontására képes baktériumokat először csak az 1990-es években sikerült izolálni. A folyamat kizárólag aerob viszonyok közt játszódik le teljesen, azaz CO 2 -vel és vízzel mint végtermékekkel. Emellett a MTBE-bontó mikroorganizmusok rossz sejtkihasználással (g sejt/lebontott MTBE) működnek, így a diffúz talajvízbevitelekből nem tud felépülni a kritikus populációméret.

3 Határértékek, toxicitás Az üzemanyag-adalékok toxicitásának gazdag szakirodalmában kevés a megegyező vélemény. A MAK-érték alapján legártalmasabb adaléknál is kétszer veszélyesebbnek kell tartani a benzin eredendő komponensei közül 3,2 mg/m 3 koncentrációjával a rákkeltő benzolt. A rákkeltő hatást állatkísérletek alapján toxikológiai szakfolyóiratban megjelent évi közlemény MTBE-re sem zárja ki, ugyanakkor az MTBE-t epekőoldó injekcióként adják ez ideig ismert következmény nélkül. Megjegyzendő, hogy a DFG (Német Kutatási Társaság) évi hivatalos listáját tartalmazó közleménye szerint a MAK-értékek kritériuma a helyi ingerlő hatás, határértékei pedig a munkahelyi expozíció korlátozását célozzák, így nem vihetők át ivóvíz általi vagy más eredetű hosszabb expozíciókra. Az MTBE érzékszervi detektálásának határkoncentrációi szaglással 20, ízleléssel 40 µg/l. Az MTBE-nek figyelemre méltó tulajdonsága ez a különösen alacsony érzékelési küszöb. Érzékeny vizsgálók ivóvízben már 2,5 µg/l-t vegyszerszagként jeleznek. Ez a küszöb a benzin kísérőire, pl. benzolra sokkal magasabb, így az MTBE a benzin szennyezőire figyelmeztető vegyület lehet. A BTEX-csoport tagjai (benzol, toluol, etil-benzol és xilolok) a közlekedési üzemanyagokban többnyire megtalálhatók, de oktánszámnövelő adalékként is használatban vannak. A BTEX-vegyületek megengedett egyedi koncentrációja <1 µg/l. Terepkísérlet földbe ásott 3 l 5 5% MTBE-t és etanolt, valamint 1% benzolt tartalmazó benzinnel meglocsolt homokos talajjal megtöltött henger tartalmának féléves elemzése arról tanúskodik, hogy az MTBE más adalékoknál, de magánál a benzinnél is sokkal veszélyesebb a környezetre: a henger alatti talajvízben az MTBE koncentrációja µg/l-rel több mint szeresen túllépte a hátrahagyott talajszennyezésekre vonatkozó svájci rendeletben megjelölt 200 µg/l-es határértéket, és ugyanennyi volt a kísérlet végén is, az etanol csak nagy esőzések idején ért el átmenetileg 7000 µg/lt, majd teljesen lebomlott, a benzol- és toluolkoncentráció a törvényes határ alatt maradt és néhány nap után már nem volt kimutatható (1. ábra).

4 eső nélkül eső eső nélkül koncentráció, µg/l koncentráció, µg/l MTBE etanol egyéb szénhidrogének benzol idő, a szennyezés után eltelt napok 1. ábra MTBE, etanol, benzol és 12 más benzinkomponens koncentrációja a talajvízben Az MTBE és az etanol R, ún. késleltetési (retardációs) együtthatója 1-hez közeli érték lévén, gyakorlatilag a talajvízzel együtt annak folyási sebességével terjednek nagy távolságra. A benzin komponensei lassan, R > 10-nek megfelelően vándorolnak. Talajvízben az MTBE lebomlásának felezési ideje legalább két év, az etanolé aerob és anaerob feltételek mellett két három, ill. három hét nap, más benzinkomponenseké ezek közötti időtartam. A többi adalék lebomlásának felezési idejét nem mérték. A benzin etanoladalékának lebomlása a talajvízben oxigénhiányt idéz elő, amely 25 40%-kal meghosszabbítja a benzol és származékainak bomlását, különösen a benzolét. Eszerint az éteradalékok helyettesítése etanollal kissé megnöveli a hátrahagyott szennyezések terjedését, viszont a tapasztalatok szerint a jövőbeni baleseti helyszíneken megkönnyíti a szokásos biológiai szanálást. Az MTBE-vel még kevés a tapasztalat, de egy nagy svájci vasúti baleset következményei annál meggyőzőbb erejűek. Egy tehervonat kisiklásakor 1994-ben 5 t MTBE folyt el, amelyre az ezt követő három éven át alkalmazták a drága talajelszívásos technikát, de a helyszín alatt áramló talajvízben még 2003-ban is 20 és 900 µg/l közötti koncentrációkat mértek.

5 Az üzemanyag-adalékok és az ivóvíz Az MTBE nem mérgező, de kellemetlen ízű és szagú vegyület. Újabban mind nagyobb koncentrációban mutatható ki az ivóvízbázisokban, főleg az USA-ban. Az üzemanyagok adalékai két úton jutnak az élő- és talajvízbe: diffúz formában párolgással vagy kipufogógázzal a légkörbe, ahol fotokémiai oxidációval lebomlanak, a maradékot pedig kimossa a csapadék, pontszerű forrásokból, azaz baleset alkalmával vagy lékekből talajba, vízbe. Modern analitikai módszerekkel svájci vizekben MTBE-ből és más éterekből 0,02 µg/l körüli koncentrációkat mértek, a csapadékban a becsült érték nyáron kb. 0,05, télen a gyengébb fotooxidáció következtében 0,03 µg/l. Svájc és Németország folyóvizeiben 2000-ben az MTBEterhelés átlaga 0,03, ill. 1,1 µg/l volt, a sűrűn lakott Rajna menti területeken ennél magasabb értékkel, Schaffhausen és Wiesbaden között 0,3 µg/l-es maximummal. Helyi méréssorozatokban 20 µg/l fölötti értékek is megjelentek a Rajnában. Svájci talajvíz-ellenőrző kampányok során és a talajvíz minőségét megfigyelő hálózat és évi programjának keretében 610 mérőhely közül 81-ben találtak 0,03 µg/l-nél és csak 29-ben 0,1 µg/l-nél nagyobb MTBE-koncentrációt. A vizsgálatok egyedi vegyületként triklór- és tetraklór-etilén után a MTBE-t mutatták ki leggyakrabban, és ez a gyakoriság az urbanizáció fokát követte. A Zürichi-tó mint ivóvízbázis vízminőség-vizsgáló programja Zürich ivóvizének 70%-át a Zürichi-tóból nyerik, ezért fűződik elsőrendű érdek a tó vizének szigorú felügyeletéhez. Miután 2000-ben már megjelentek benne a benzinadalékok igaz csak nyáron a motorcsónakozás hatására 2002-től a tó két vízminőség-ellenőrző állomásának programjába felvették az MTBE- és a BTEX-koncentrációk rutinszerű mérését is. A négy BTEX-vegyületre és MTBE-re ugyanazt a a Combi-PAL automatikus mintavevő, dúsító (SPME: solid phase micro extraction), gázkromatográfiás szétválasztó és tömegszelektív (Ion Trap) analitikai eljárást alkalmazták, amellyel a kimutathatóság határa

6 MTBE-re 20, benzolra, etil-benzolra, toluolra és o-xilolra 50, m- és p-xilolra 100 µg/l. A két mintavevő állomás a Zürichi-tó legmélyebb pontján (130 m) és két 67 m-es mélység fölötti vízkivételi hely közt működik. Hónaponként vettek mintát továbbá egy a tóra és egy talajvízre telepített városi vízmű nyers és tisztított vizéből. A tavi mintavételek három mélységi rétege: 0 6,25 m, 6,25 25 m és 25 m fenék. Az MTBE-koncentráció a téli 40 mg/l-ről indulva, majd a motorcsónakidény kezdetétől hirtelen emelkedve augusztusra a felszínhez közeli rétegben elérte a 400 mg/l-t (2. ábra). A BTEX-csoportból nyári maximumként 2003-ban 3200 ng/l-t mértek. A mélységi keveredés a vízbe ugró fürdőzők merülése (10 15 m) alatt gyakorlatilag megszűnik (3. ábra). A tóra települt vízművek nyers vizében az MTBE-koncentráció 40 ng/l értéke egész éven át alig változik, BTEX-vegyületek nem mutathatók ki. A kimeneti MTBE-értékek kisebbek és egyik vízműben, ahol nem klórral, hanem ózonnal oxidálnak, a 20 ng/l-es kimutathatósági határt alig érték el ,25 m középérték 6,25 25 m középérték m középérték határérték MTBE ng/l jan. 2 ápr. 2 júl. 2 okt. 2 dec. 2 ápr. 3 júl. 3 szept. 3 dec. 3 márc. 4 jún. 4 szept. 4 dec ábra Az MTBE-koncentráció évszakos változása a Zürichi-tóra települt vízműnél

7 MTBE, ng/l vízmélység, m kimutatási határ ábra A MTBE-koncentráció mélységi profilja a Zürichi-tóra települt vízműnél A Zürichi-tóba ömlő Limmat folyó partján épült vízmű ún. talajvízdúsítással dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a folyópart mentén átszivárgó vizet függőleges kutakban felfogják és a dúsító medencébe vezetik. Innen tovább szivárog, majd vízszintes kutakban már talajvízzel keveredve gyűjtik be. Ez a víz tehát nagyrészt a Limmat folyó parti szűrletét tartalmazza. Az MTBE-koncentráció a folyóban 2003 nyarán a 620-as, a parti szűrletben a 180-as, a vízmű tisztított vizében a 70 ng/l-es maximumig emelkedett. A BTEX-csoport vegyületei csak a folyóból vett egy-egy mintában jelentek meg. A vizsgálati eredmények tanúsága szerint a Zürichi-tó felső vízrétegei két-háromhavi teljes cseréjének és a városi vízellátás céljára 30 m-es mélységből való kivételnek köszönhetően, ezt az ivóvízbázist nem fenyegeti káros MTBE- vagy BTEX-szennyezés, legfeljebb nagyobb menynyiségek kiömlésével járó baleset alkalmával.

8 A közlekedési üzemanyagok adalékaival kapcsolatos környezeti programok és nézetkülönbségek Az USA-ban a közlekedési levegőszennyezésben az oxigénes benzinadalék oktánszámnövelő jelentőségének felismerése nyomán az évi Oxigenated fuel program (oxigénezett üzemanyag program) és az 1995-ös Reformulated gasoline program (reformulált benzin program) keretében kötelezővé tették a benzinben az oxigén 2,7, ill. 2%(m/m)-os arányát, ami 11, ill. 15% MTBE-adaléknak felel meg. Amennyire ez a rendelkezés jótékonynak bizonyult a levegőre, annyira ártott az élővizeknek: a szmog eltűnt, viszont vízkivételi állomásokat kellett felszámolni, főleg Kaliforniában, a forrásul szolgáló talajvíz megemelkedett MTBEkoncentrációja miatt. Ez a koncentráció a nagy agglomerációk benzinkútjai alatt 2000-ben és 2004-ben országosan vett vízminták 16 30%-ában meghaladta a 0,1 mg/l-t. Kalifornia kormányzója ekkor tilalmat léptetett életbe MTBE használatára (4. ábra), amelyet azonban más adalékok elegendő gyártókapacitásának hiányában ugyanolyan gyorsan vissza is kellett vonni. CONTAINS MTBE THE STATE OF CALIFORNIA HAS DETERMINED THAT THE USE OF THIS CHEMICAL PRESENTS A SIGNIFICANT RISK TO THE ENVIRONMENT 4. ábra Címke kaliforniai töltőállomáson (2003) MTBE-t tartalmaz Kalifornia állam megállapította, hogy ennek a vegyi anyagnak a használata erősen veszélyezteti a környezetet Európai relációban a közlekedési üzemanyag adalékok problematikáját érdemes az ökológiai természetvédelmi szemlélet és gyakorlat tár-

9 sadalmi és intézményi vonatkozásában egyaránt élenjáró Svájc viszonyaiba betekintve továbbra is vizsgálni. Miután az Európai Bizottság évi sajtónyilatkozatában úgy foglalt állást, hogy nincs szükség a benzin MTBE-tartalmát szabályozó direktíva módosítására, mert a talajvízszennyezésnek elejét lehet venni a töltőállomások szigorúbb ellenőrzésével, az illetékes svájci szövetségi hatóság (BUWAL = Bundesamt für Umwelt, Wald und Landschaft) ben egy sajtókonferencián az MTBE-kérdést Svájc számára is csekély jelentőségűnek ítélte, mivel a légköri koncentrációk tendenciája csökkenő, a talajvízszennyezés elhanyagolható és várhatóan az is marad. A Boden-tó és a Rajna Vízműveinek Munkaközössége ezzel szemben 2003-ban megjelent közleményében figyelmeztetett az élő- és talajvizekben mért növekedő MTBE-koncentrációkra, továbbá arra, hogy a vegyület, bár kis töménységben nem mérgező, biológiailag nem bomlik le, és az ivóvízből nem távolítható el teljesen. Svájci kutatók szükségesnek tartják átfogó kockázatelemzés keretében a benzinadalékok talajban és talajvízben zajló lebomlási folyamatainak és ezek sebességének részletes tanulmányozását, valamint a vegyületek és bomlástermékeik toxikológiai vizsgálatát. Rámutatnak az MTBE-t pótló adalékok hiányos értékelésére is. A bírálók sürgetik az MTBE-n kívül az etanol és ETBE ökológiai mérlegének felállítását. A két utóbbi jelentősége a közeljövőben megnőhet azáltal, hogy egyre több megújuló alapanyagokból gyártott adalék kerül majd használatba. Gondos mérlegelést kíván az ETBE etanolból kiinduló gyártása (izobutilénnel reagáltatva). Sem a brazíliai, sem más országokban szerzett tapasztalatok alapján nem lehet ugyanis műszaki kifogást találni a benzin/etanol elegy mint hajtóanyag használata ellen, sőt teljes biológiai lebonthatósága minden természetes közegben erősen az etanol mellett és az éterek, valamint a TBA ellen szól. Folytatni kell a talajvíz-megfigyelő és az MTBE-monitoring programot biztosabb trendek levezetése céljából. A piac alakulása Az európai, 2000-ben évi 3,9 Mt benzinadalék-gyártó kapacitásnak 99%-a jut a három éterre (MTBE, ETBE, TAME). Etanolt Európában úttörőként Svédország gyárt búza erjesztésével, Brazíliában, országos benzinpótló program keretében cukornádból, az USA-ban kukoricából termelik. Az európai országok közül egyedül Dánia döntött az MTBE eltiltásáról, mivel ivóvizének 98%-át talajvízből nyeri.

10 Európában középtávon a MTBE-felhasználás növekedésére lehet számítani, tekintettel a benzinben az aromások megengedett koncentrációjának 42-ről 35%-ra tervezett csökkentésére. A kívánt oktánszámot ugyanis csak több adalékkal lehet elérni. Ugyanakkor az EU által a biomasszaalapú üzemanyagokra meghirdetett támogatás, a tokiói klímaegyezménnyel együtt a biomasszából előállítható adalékok, az etanol és ETBE termelését fogja előmozdítani. A bioetanol állati és növényi hulladék fermentálásának terméke, az ETBE-t izobutilén és etanol reakciójából nyerik. Az izobutilén a kőolajfinomítás krakkolási mellékterméke. Az MTBE izobutilén és az olcsó földgázból előállítható metanol reakciójával képződik (5. ábra), tehát 100%- osan ásványi eredetű, ezzel szemben az ETBE hat szénatomjából kettő biomasszából származhat. Minthogy Németországban a bioetanol adómentességet élvez, várható az MTBE-kapacitások átállítása ETBE-re. CH 2 + CH 3 OH CH 2 C OCH 3 CH 2 5. ábra MTBE előállítása izobutilénből és metanolból, az ETBE szintézise metanol helyett etanolból indul ki A svájci alkoholtermelést és -felhasználást irányító Alcosuisse egy biomasszából gyártott 5% etanolt tartalmazó üzemanyag, a benzin 5 piaci bevezetését készíti elő, amelynek melaszból, gabonából, burgonyafölöslegből és tejsavóból kiinduló gyártásához 2008-ra tervezi az MTBE helyettesítéséhez elegendő kapacitású üzem felépítését. Összeállította: Dr. Boros Tiborné Höhener, P.: Kraftstoffadditive. = GWA Gas Wasser Abwasser, 85. k. 1. sz p Leemann, M.: Saisonaler Verlauf von MTBE und BTEX im Zürichsee. = GWA Gas Wasser Abwasser, 85. k. 1. sz p Darkhel, N.; Pasterés, G. stb.: Small-volume releases of gasoline in the vadose zone: impact of the additives MTBE and ethanol on groundwater quality. = Environmental Science and Technology, 37. k p

11

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM. Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján Tárgyszavak: levegőszennyezés; közúti alagút; benzol; nemmetán-szénhidrogének;

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 3a. Antropogén légszennyezés, levegőtisztaság-védelem 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék A légkör keletkezése A Föld keletkezésekor:

Részletesebben

Levegőminősítési indexek elemzése

Levegőminősítési indexek elemzése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.2 Levegőminősítési indexek elemzése Tárgyszavak: levegőminősítés; index; statisztika; NSZK. A levegőben levő káros anyagok megítélése alapvetően relatív vagy abszolút módszerrel

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS LEVEGŐSZENNYEZÉSI ALAPFOGALMAK Szennyezett levegő - a természetes alkotóktól minőségileg eltérő

Részletesebben

A városi szennyvízgyűjtés és -kezelés új módszerei és lehetőségei

A városi szennyvízgyűjtés és -kezelés új módszerei és lehetőségei VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 A városi szennyvízgyűjtés és -kezelés új módszerei és lehetőségei Tárgyszavak: részáramos szennyvíztisztítás; szürkevíz; feketevíz; sárgavíz; tápanyagkinyerés. A városi

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc In situ és ex situ biológiai kármentesítési eljárások I. 68.lecke Intenzifikált

Részletesebben

Halmazállapot változások. Folyadékok párolgása. Folyadékok párolgása

Halmazállapot változások. Folyadékok párolgása. Folyadékok párolgása Halmazállapot változások 6. hét Egy anyag különböző halmazállapotai közötti átmenet - elsőfajú fázisátalakulások A kémiai összetétel nem változik meg Adott nyomáson meghatározott hőmérsékleten megy végbe

Részletesebben

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 4. sz. 25. p. 36 43. Energiatermelés, -átalakítás, -szállítás és -szolgáltatás Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével A

Részletesebben

KÖRNYEZETI LEVEGŐ MINTAVÉTEL VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

KÖRNYEZETI LEVEGŐ MINTAVÉTEL VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV 6500 Baja Szent László u.105. Tel/Fax.: +36 79 426 080 Mobil: +36 30 6543 033 E-mail: iroda.budapest@akusztikakft.hu Internet: http://akusztikakft.hu AKUSZTIKA MÉRNÖKI IRODA KFT. Munka szám BM003416 Oldal:

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A SZENNYEZÉS ELVÁLASZTÁSA, KONCENTRÁLÁSA FIZIKAI MÓDSZERREL B) Molekuláris elválasztási (anyagátadási)

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

KÖRNYEZETI MONITORING RENDSZEREK A FELSŐ- TISZA-VIDÉK TERÜLETÉN

KÖRNYEZETI MONITORING RENDSZEREK A FELSŐ- TISZA-VIDÉK TERÜLETÉN A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 81. kötet (2011) KÖRNYEZETI MONITORING RENDSZEREK A FELSŐ- TISZA-VIDÉK TERÜLETÉN Virág Margit 1, Csegény József 2, Dr. Szűcs Péter 3, Dr. Madarász Tamás

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben

Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.3 Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben Tárgyszavak: gyógyszerek;

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS Területi vízgazdálkodás, Szabályozások, Vízbázisok és szennyezőanyagok SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar KLING ZOLTÁN Gödöllő, 2012.02.08. 2011/2012. tanév 2. félév

Részletesebben

Energetikai mérőszámok az iparban

Energetikai mérőszámok az iparban ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.6 Energetikai mérőszámok az iparban Tárgyszavak: energiafelhasználás; mérőszám; benchmarking; Németország. A német Szövetségi Környezetügyi Hivatal

Részletesebben

Az ivóvíz minőségbiztosítása Svájcban

Az ivóvíz minőségbiztosítása Svájcban A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.1 2.6 1.6 Az ivóvíz minőségbiztosítása Svájcban a HACCP-elvű minőségbiztosítási rendszer gyakorlati alkalmazásai Tárgyszavak: vízminőség; HACCP; minőségtervezés;

Részletesebben

Az ózonréteg sérülése

Az ózonréteg sérülése Az üvegházhatás Már a 19. században felismerték hogy a légköri CO2 üvegházhatást okoz. Üvegházhatás nélkül a felszínen 2 m-es magasságban 14 oc-os hmérséklet helyett kb. 2 oc lenne. Az üvegházhatás mértéke

Részletesebben

Éter típusú üzemanyag-adalékok mikrobiális bontása: a Methylibium sp. T29 jelű, új MTBE-bontó törzs izolálása és jellemzése

Éter típusú üzemanyag-adalékok mikrobiális bontása: a Methylibium sp. T29 jelű, új MTBE-bontó törzs izolálása és jellemzése Éter típusú üzemanyag-adalékok mikrobiális bontása: a Methylibium sp. T29 jelű, új MTBE-bontó törzs izolálása és jellemzése Doktori értekezés tézisei Szabó Zsolt Témavezető: Dr. Bihari Zoltán vezető kutató

Részletesebben

Az eddig figyelmen kívül hagyott környezetszennyezések

Az eddig figyelmen kívül hagyott környezetszennyezések ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 3.3 6.6 Az eddig figyelmen kívül hagyott környezetszennyezések Tárgyszavak: ritka környezetszennyezők; gyógyszer; növényvédő szer; természetes vizek; üledék. A vizeket szennyező

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006

Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006 Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006 A kutatás során laboratóriumi kísérletekben komplex ioncserés és adszorpciós

Részletesebben

Versenyképes Üzemanyag Fejlesztés. Holló András, Thernesz Artur 2012.01.23.

Versenyképes Üzemanyag Fejlesztés. Holló András, Thernesz Artur 2012.01.23. Versenyképes Üzemanyag Fejlesztés Holló András, Thernesz Artur 2012.01.23. Ahogy a Fogyasztó Szeretné Jobbat, Gyorsabban, Messzebbre Japán autók elterjedése Tüzelőolaj alkalmazása hajókban Turbódízel teherautók

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.1 3.5 A szennyvíz felhasználása öntözésre Tárgyszavak: talaj; öntözés; szennyvíz; szennyvízkezelés; fertőtlenítés. A szennyvíz öntözésre történő felhasználásával a száraz

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség H A T Á R O Z A T Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelség Üi.szám: 11661-5-15/2011. Tárgy: Poli Farbe Vegyipari Kft., Ea: dr. Petrovics György Bócsa, III. ker. 2. Imre Marianna mszaki

Részletesebben

GYÓGYSZEREK ÉS METABOLITJAIK ELTÁVOLÍTHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA SZENNYVÍZBŐL

GYÓGYSZEREK ÉS METABOLITJAIK ELTÁVOLÍTHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA SZENNYVÍZBŐL GYÓGYSZEREK ÉS METABOLITJAIK ELTÁVOLÍTHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA SZENNYVÍZBŐL Dr. Bokányi Ljudmilla 1, Dr. Emmer János 1, Leskó Gábor 1,2, Varga Terézia 1 1 Miskolci Egyetem 2 ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi

Részletesebben

A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre

A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre Tárgyszavak: rezgésterhelés; mechanikai

Részletesebben

Vízből extrahálható ásványolaj-eredetű szénhidrogének meghatározása membrán segített oldószeres extrakcióval

Vízből extrahálható ásványolaj-eredetű szénhidrogének meghatározása membrán segített oldószeres extrakcióval - ELTE TTK Tudományos Diákköri Konferencia - CSERNYÁK IZABELLA Vízből extrahálható ásványolaj-eredetű szénhidrogének meghatározása membrán segített oldószeres extrakcióval Témavezető: Kende Anikó Készült

Részletesebben

Az Ipoly közös vízgyűjtőgazdálkodása

Az Ipoly közös vízgyűjtőgazdálkodása Joint Ipoly/Ipel Catchment Management Nemzetközi zárókonferencia, 2015. május 28., Budapest Az Ipoly közös vízgyűjtőgazdálkodása (JICM) projekt A Perőcsény-Tésa felszín alatti ivóvízbázis helyzete és védelme

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

HR HÍRLEVÉL. 2011. Február

HR HÍRLEVÉL. 2011. Február HR HÍRLEVÉL 2011. Február MUNKAÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK RECRUITMENT / OUTSOURCING PÉNZÜGY-SZÁMVITEL CAFETERIA SZOLGÁLTATÁSOK EXPAT SZOLGÁLTATÁSOK Munkaügyi audit Munkaügyi szerviz Munkaügyi tanácsadás Munkaügyi

Részletesebben

Tököli volt szovjet katonai repülőtér A területének talaj és talajvíz kármentesítése

Tököli volt szovjet katonai repülőtér A területének talaj és talajvíz kármentesítése Tököli volt szovjet katonai repülőtér A területének talaj és talajvíz kármentesítése 1 S Z A K D O L G O Z A T 2 0 1 2 L á z i T a m á s K ö r n y e z e t t u d o m á n y s z a k K o n z u l e n s : B

Részletesebben

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai Tárgyszavak: biogáz; környezeti hatás; ökológiai mérleg; villamosenergia-termelés; hőtermelés. A megújuló energiák bővebb felhasználásának

Részletesebben

Biztonsági adatlapért felelős: MOL-LUB Kft. Horváth Csaba MSZF, FF és EBK vezető Tel.: (34) 526 343; Mobil: 06 20 474 2644 E-mail: csahorvath@mol.

Biztonsági adatlapért felelős: MOL-LUB Kft. Horváth Csaba MSZF, FF és EBK vezető Tel.: (34) 526 343; Mobil: 06 20 474 2644 E-mail: csahorvath@mol. Változat: 3 Felülvizsgálat: 2011. 06. 14. Kibocsátás kelte: 2007. 06. 20. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE

CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE CUKORCIROK ÉDESLÉ ÉS CUKORCIROK BAGASZ ALAPÚ VEGYES BIOETANOL ÜZEM MODELLEZÉSE Kutatási jelentés a Pro Progressio Alapítvány Magyar Cukor Zrt. kutatói ösztöndíjához Készítette: Dr. Barta Zsolt Egyetemi

Részletesebben

MOL Dynamic Outboard 2T kétütemű csónak- és jetski motorolaj

MOL Dynamic Outboard 2T kétütemű csónak- és jetski motorolaj Változat: 1 Felülvizsgálat: Kibocsátás kelte: 2011. 08. 04. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája.

8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája. 8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája. 8.1. Kőolaj fajták. Kőolaj kitermelés. 8.2. Kőolajszállítás. 8.3. Kőolajfinomítás. Feldolgozás termékei. 8.4. Közlekedés. 8.5. A kőolaj kitermelés és

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP ATF D 309.

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP ATF D 309. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító AGIP ATF D 309 Termékkód: 0342 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint DICHTFIX FEHÉR 310 ml

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint DICHTFIX FEHÉR 310 ml 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 0893227 MSDS-Identcode : 10014452 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Nitráttal, foszfáttal szennyezett felszín alatti víz kezelése bioszénnel

Nitráttal, foszfáttal szennyezett felszín alatti víz kezelése bioszénnel Biomérnöki technológia-tervezés Egyéni tervezési feladat Nitráttal, foszfáttal szennyezett felszín alatti víz kezelése bioszénnel Készítette: Farkas Éva A3E7OP biomérnök MSc hallgató Szennyezett terület

Részletesebben

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban Tárgyszavak: komposztálás; komposztálóüzem; polietilén; tárolótartály;

Részletesebben

4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége

4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége 4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége Az emberiség a fejlődése során a természeti környezetbe, a benne lejátszódó folyamatokba egyre nagyobb mértékben avatkozott be. Az emberi tevékenység következtében

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP MIX 2T.

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP MIX 2T. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító AGIP MIX 2T Termékkód: 1401 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Azonosított

Részletesebben

NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL

NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL Ph.D. értekezés Készítette: Témavezetõ: Csordásné Rónyai Erika Dr. Simándi Béla egyetemi docens Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó 1 / 6 TÁJÉKOZTATÓ Iktsz.: I. 2-390/2003. Üi.: Huszárik H. Tárgy: Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! A környezet

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP GREASE MU EP (00)

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP GREASE MU EP (00) Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító AGIP GREASE MU EP (00) Termékkód: 4643 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

108-65-6 203-603-9 Metoxipropilacetát 15. 110-19-0 203-745-1 Izobutilacetát 13

108-65-6 203-603-9 Metoxipropilacetát 15. 110-19-0 203-745-1 Izobutilacetát 13 A kiállítás kelte: 2005. 11. 02. A felülvizsgálat kelte: 2012.03.05. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap 1. Anyag / készítmény - és cégmegnevezés

Részletesebben

Energiatámogatások az EU-ban

Energiatámogatások az EU-ban 10. Melléklet 10. melléklet Energiatámogatások az EU-ban Az európai országok kormányai és maga az Európai Unió is nyújt pénzügyi támogatást különbözõ energiaforrások használatához, illetve az energiatermeléshez.

Részletesebben

motorokban Dr. Bereczky Ákos Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék BME

motorokban Dr. Bereczky Ákos Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék BME Megújuló tüzelőanyagok felhasználása belsőégésű motorokban Dr. Bereczky Ákos Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék BME Tartalom: Előzmények, várható trendek, követelmények Bioetanol előállítása energetikai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP VAS 460.

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP VAS 460. 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító AGIP VAS 460 Termékkód: 3020 Honosítás kelte: 2013. 09. 04. Oldal: 1/(11) 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap A kiállítás kelte: 2005. 11. 02. A felülvizsgálat kelte: 2012.03.23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap 1. Anyag / készítmény - és cégmegnevezés

Részletesebben

MOL Arol 2T kétütemű motorolaj

MOL Arol 2T kétütemű motorolaj BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) MOL-LUB Kft. Terméknév: MOL Arol 2T kétütemű motorolaj Változat: 1 Felülvizsgálat: Kibocsátás kelte: 2007. 06. 20. Oldal:

Részletesebben

Modern berendezések és készülékek által keltett elektromágneses terek, az ún. elektroszmog lehetséges egészségi ártalmai

Modern berendezések és készülékek által keltett elektromágneses terek, az ún. elektroszmog lehetséges egészségi ártalmai SUGÁRZÁSOK 5.2 Modern berendezések és készülékek által keltett elektromágneses terek, az ún. elektroszmog lehetséges egészségi ártalmai Tárgyszavak: elektromágneses tér; elektronika; berendezés; egészségi

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai.

Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. Hulladékgazdálkodás 1. 5. Előadás 15. Települési hulladéklerakók -Hulladéklerakóhelyekfajtái,kialakításilehetőségei, helykiválasztás szempontjai. -Tervezésialapelvek, műszakivédelemkialakítása, vízrendezés,

Részletesebben

(1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Változat: 2 Felülvizsgálat: 2012. 02. 23. Kibocsátás kelte: 2011. 08. 04.

(1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Változat: 2 Felülvizsgálat: 2012. 02. 23. Kibocsátás kelte: 2011. 08. 04. Változat: 2 Felülvizsgálat: 2012. 02. 23. Kibocsátás kelte: 2011. 08. 04. Oldal: 1/(13) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Készült: 2009. október 26. Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP

1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Készült: 2009. október 26. Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:supralux

Részletesebben

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés A Fővárosi Önkormányzat ismét jelentősen, 13 százalékkal tervezi emelni a BKV menetdíjait. Amint az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították,

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. monitoring záródokumentációt elfogadom, és elrendelem monitorozás folytatását az alábbiak szerint:

H A T Á R O Z A T. monitoring záródokumentációt elfogadom, és elrendelem monitorozás folytatását az alábbiak szerint: CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 18422-8-14/2015. Ügyintéz : dr. Ruzsáli Pál Király Dániel Tel.: +36 (62) 553-060/44268 Tárgy: Mol Nyrt., Algy 01884/24 hrsz. (szivattyútelep), kármentesítési

Részletesebben

5.10. GYÓGYSZERANYAGOK SZENNYEZÉSVIZSGÁLATA

5.10. GYÓGYSZERANYAGOK SZENNYEZÉSVIZSGÁLATA 5.10. Gyógyszeranyagok szennyezésvizsgálata Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.5-1 Bevezetés 5.10. GYÓGYSZERANYAGOK SZENNYEZÉSVIZSGÁLATA 01/2008:51000 javított 6.5 Az Európai Gyógyszerkönyv gyógyszeranyag-cikkelyeit

Részletesebben

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján:

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 35. és 36..-aiban foglalt felhatalmazás alapján: Szakonyfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2005. (IV.29.) számú rendelete Alsószölnök, Felsőszölnök, Szakonyfalu települések közös gazdálkodási tervéről A gazdálkodásról szóló 2000. évi

Részletesebben

AMMÓNIA TARTALMÚ IPARI SZENNYVÍZ KEZELÉSE

AMMÓNIA TARTALMÚ IPARI SZENNYVÍZ KEZELÉSE AMMÓNIA TARTALMÚ IPARI SZENNYVÍZ KEZELÉSE Dr. Takács János egyetemi docens Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet 1. BEVEZETÉS Számos ipari szennyvíz nagy mennyiségű

Részletesebben

JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK

JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 1.03 5.03 Az ivóvíz-szolgáltatás üzembiztos és költségoptimált működtetésének stratégiái Tárgyszavak: ivóvíz; ivóvíz-szolgáltatás; karbantartási

Részletesebben

A felszíni vizek jellemző ár- és belvízi szennyeződése B.- A.- Z. megyében

A felszíni vizek jellemző ár- és belvízi szennyeződése B.- A.- Z. megyében A felszíni vizek jellemző ár- és belvízi szennyeződése B.- A.- Z. megyében Az ár- és belvizek vízszennyező hatása Több évtizedes tapasztalat, hogy a felszíni vízfolyásainkon levonuló nagy árvizek (97,

Részletesebben

Szakmai Zárójelentés Szénmonoxid preferenciális oxidációja hidrogén jelenlétében (PROX) című, F046216 számú, ifjúsági OTKA kutatásról (2004-2007)

Szakmai Zárójelentés Szénmonoxid preferenciális oxidációja hidrogén jelenlétében (PROX) című, F046216 számú, ifjúsági OTKA kutatásról (2004-2007) Szakmai Zárójelentés Szénmonoxid preferenciális oxidációja hidrogén jelenlétében (PROX) című, F046216 számú, ifjúsági OTKA kutatásról (2004-2007) Témavezető: Dr. Wootsch Attila MTA Izotópkutató Intézet

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI GLOBÁLIS ÉS KONTINENTÁLIS SZINTEN, A FÖLDRAJZTUDOMÁNY SZEMSZÖGÉBŐL A

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI GLOBÁLIS ÉS KONTINENTÁLIS SZINTEN, A FÖLDRAJZTUDOMÁNY SZEMSZÖGÉBŐL A A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI GLOBÁLIS ÉS KONTINENTÁLIS SZINTEN, A FÖLDRAJZTUDOMÁNY SZEMSZÖGÉBŐL A társadalom és a földi rendszer kapcsolata Kerényi Attila 1 Az elmúlt 3,5 milliárd évben

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotváltozásáról 2003

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotváltozásáról 2003 TÁJÉKOZTATÓ Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotváltozásáról 2003 Dunaújváros 2004 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1 Összefoglaló jelentés 2 Részletező jelentés 5 Légszennyezettségi állapot

Részletesebben

XXXVIII. KÉMIAI ELŐADÓI NAPOK

XXXVIII. KÉMIAI ELŐADÓI NAPOK Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja és a Magyar Kémikusok Egyesülete rendezvénye XXXVIII. KÉMIAI ELŐADÓI NAPOK Program és előadás-összefoglalók Szegedi Akadémiai Bizottság Székháza Szeged,

Részletesebben

Butil tömítő oldat B

Butil tömítő oldat B Oldal 1/9 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS MEGNEVEZÉSE 1.1 Az anyag/készítmény neve CAS szám Ezeknél az elegyeknél nem használatos ES szám Ezeknél az elegyeknél nem használatos REACH regisztrációs

Részletesebben

Folyékony halmazállapot

Folyékony halmazállapot Folyékony halmazállapot Bio-üzemanyagok Drink the best and drive the rest Etanol = CH3CH2OH vagy C 2 H 6 O A világ folyékony bioüzemanyag termelése A termelés területi megoszlása 2001-2011 között Million

Részletesebben

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria)

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.1 3.1 Víz- és hulladékgazdálkodás Burgenlandban Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) A terület hidrográfiai viszonyai és vízhálózata Burgenland

Részletesebben

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója Tárgyszavak: ammónia, tejelő tehenek, zsírok, trágyatárolás,

Részletesebben

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1.

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Szabványok Levegőtisztaságvédelem Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Nemzetközi egyezmények //2004.04.14. Genfi Egyezmény a nagy távolságra jutó, országhatárokon

Részletesebben

1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító

1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító 1/8 Supralux Lakkbenzin hígító verziószám: 1-HU BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító A készítmény felépítése/rendeltetése:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: eni i-sigma monograde 10W-20

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: eni i-sigma monograde 10W-20 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító eni i-sigma monograde 10W-20 Honosítás kelte: 2010. 04. 05. Oldal: 1/(12) 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.2 Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán Tárgyszavak: fizikai vízelőkészítés; alkímia, foszfátozás. Vegyünk egy speciálisan megformázott könnyűfém

Részletesebben

Villám- és túlfeszültség-védelem a feldolgozóiparban

Villám- és túlfeszültség-védelem a feldolgozóiparban MUNKABIZTONSÁG 2.5 Villám- és túlfeszültség-védelem a feldolgozóiparban Tárgyszavak: villámcsapás; villámvédelem; villámhárító; túlfeszültség-védelem; robbanásveszély; ipari berendezés. A robbanásveszélyes

Részletesebben

1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Készült: 2008. november 24. Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP

1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Készült: 2008. november 24. Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 A készítmény megnevezése: Supralux Általános

Részletesebben

Biztonsági adatlap. kiadás dátuma: 2001. április 23. felülír minden korábbi kiadást

Biztonsági adatlap. kiadás dátuma: 2001. április 23. felülír minden korábbi kiadást 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása A termék/készítmény azonosítása A cég azonosítása Cég Syngenta Crop Protection AG P.O. Box CH-4002 Basel Svájc Telefon: +41 61 323 11 11 Fax:

Részletesebben

ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016)

ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016) Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe Atlasz Kompánia- Biztonsági Öv ATLASZ KOMPÁNIA BIZTONSÁGI ÖV CSOPORTOSBALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2016)

Részletesebben

a NAT-1-1070/2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1070/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1070/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetegészségügyi Fõosztály (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.) akkreditált

Részletesebben

2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu BESZÁMOLÓ

2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu BESZÁMOLÓ KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu Szám: 3028/2012.ált. BESZÁMOLÓ A közrend és

Részletesebben

1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák?

1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák? 1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák? 1)környezeti károk,szennyezések,haváriák felmérése és elemzése 2)a környezet állapotának,veszélyeztetettséggének felmérése és

Részletesebben

ATLASZ KOMPÁNIA CSOPORTOS BALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2009)

ATLASZ KOMPÁNIA CSOPORTOS BALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2009) QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe Atlasz Kompánia ATLASZ KOMPÁNIA CSOPORTOS BALESET- ÉS BETEGSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI (MJK: KOMP-ÁLT 001-2009) I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Merő András A tűz oltása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója

A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója Szerepváltozások A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója Bukodi Erzsébet Az utóbbi néhány évtizedben a modern társadalmak legtöbbjében a házasság nélküli együttélés deviáns

Részletesebben

Klíma- és vízenergia-politika Németországban

Klíma- és vízenergia-politika Németországban AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.1 2.4 Klíma- és vízenergia-politika Németországban Tárgyszavak: megújuló energia; Németország; vízenergia-politika; víz keretirányelv. Klímapolitika A fenntartható klímapolitika

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP ATF II D.

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP ATF II D. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító AGIP ATF II D 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Azonosított felhasználás:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK (REACH) és a 2015/830/EU rendeleteknek megfelelően Verzió: 3.0 Felülvizsgálat és hatálybalépés időpontja: 2016. jan. 29. Felváltja az előző, 2015. december 2-án kiadott

Részletesebben

Készítette: Tálos Ádám. Környezettan Bsc szakos hallgató. Témavezető: Dr. Pasinszki Tibor, egyetemi tanár Szervetlen Kémiai Tanszék Kémiai Intézet

Készítette: Tálos Ádám. Környezettan Bsc szakos hallgató. Témavezető: Dr. Pasinszki Tibor, egyetemi tanár Szervetlen Kémiai Tanszék Kémiai Intézet Készítette: Tálos Ádám Környezettan Bsc szakos hallgató Témavezető: Dr. Pasinszki Tibor, egyetemi tanár Szervetlen Kémiai Tanszék Kémiai Intézet 1. Bevezetés, környezeti probléma megfogalmazása, mobilitás

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Terméknév: MOL Dynamic Moto 2T szintetikus kétütemű motorkerékpár motorolaj

Terméknév: MOL Dynamic Moto 2T szintetikus kétütemű motorkerékpár motorolaj BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) MOL-LUB Kft. Terméknév: MOL Dynamic Moto 2T szintetikus kétütemű motorkerékpár Változat: 3 Felülvizsgálat: 2010. 08. 18. Kibocsátás

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1 / 7 Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása Az anyag/készítmény felhasználása

Részletesebben

3. Összetétel: szerves és szervetlen szilárd anyagok keveréke

3. Összetétel: szerves és szervetlen szilárd anyagok keveréke 1 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi elnevezés: DALMA varázs folyékony súrolószer 1.2.Felhasználás edények, kádak tisztítására 1.3.Gyártó és forgalmazó cég: Satina Gold Kozmetikai Kft. Cím: 6800 Hódmezővásárhely,

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Terméknév: MOL Hykomol 85W-140 közlekedési hajtóműolaj

Terméknév: MOL Hykomol 85W-140 közlekedési hajtóműolaj Változat: 2 Felülvizsgálat: 2013. 01. 25. Kibocsátás kelte: 2007. 06. 20. Oldal: 1/(11) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító MOL Hykomol 85W-140 közlekedési hajtóműolaj

Részletesebben

MUNKABIZTONSÁG. Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor. Kockázatok az alumínium csiszolása során. Rendeletek és irányelvek

MUNKABIZTONSÁG. Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor. Kockázatok az alumínium csiszolása során. Rendeletek és irányelvek MUNKABIZTONSÁG 2.5 Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor Tárgyszavak: porrobbanás; alumínium; csiszolás; robbanásvédelem; rendelet. Az alumínium anyagok feldolgozása során keletkező port össze

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JELÖLŐ SPRAY 500ML NEONSÁRGA

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JELÖLŐ SPRAY 500ML NEONSÁRGA 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 08931997 MSDS-Identcode : 10014738 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben