Vietnam ahogyan azt Laca (Lévai László technológus) megélte és mellesleg meg is szervezte

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vietnam 2014. ahogyan azt Laca (Lévai László technológus) megélte és mellesleg meg is szervezte"

Átírás

1 Vietnam 2014 ahogyan azt Laca (Lévai László technológus) megélte és mellesleg meg is szervezte Előzmények A 2013-as évfolyam bulin azt mondta Tényi Guszti a mikrofonba, hogy én jövőre elmegyek Vietnamba. Ez a mondat nagyon felizgatott én a 2007-es útról (ma már nem tudom biztosan, de valószínűleg időpont problémák miatt) lemaradtam, és ez most felcsillantotta a reményt. Október végén egy körlevélben kérdeztem néhány illetékest, hogy hogy áll a dolog, de az derült ki, hogy sehogy. Ekkor vettem a bátorságot, hogy magam vegyem kézbe a szervezést. Balogh Zoli barátunknak küldtem egy pár soros felhívást, hogy a honlapról tegye közzé. December 5.-ig kellett jelentkezni. Érdeklődő volt bőven, majd a megerősítési szándék után már kevesebb. De összejött egy csapat, mely január elején tartott egy indító megbeszélést. Egyeztettük az időpontot, kezdődött egy repülőjegy foglalási procedúra, ill. kértük vietnami barátaink támogatását. Kiem, Magyarországon élő évfolyamtársunk rendezte a vízumokat. A repjegy körül támadtak anomáliák és némi vita is, melynek nyomán a csapatlétszám is lecsökkent, de akik komolyan gondolták, azok kitartottak. Február elején lefoglaltuk a repülőjegyeket a Qatar Airways Bp - Ha Noi, ill. visszafelé Saigon Bp járataira, és ezzel kialakult, véglegesedett az utazó csapat 14 7 fiú és 7 lány - fővel. Résztvevők Akik kitartottak, és aztán végigcsinálták az utat, az alábbiak - Jánosi Edit (H) és férje Gyarmati Tamás - Lévai László (T) és neje Orsi - Őrley Péter (M) és neje Emmi - Rudas János (M) és neje Mariann - Sarkadi Nagy István (H) és neje Teri - Szendi Gábor (M) - Szélpál Tibor (H) - Valamint két külsős hölgy o Ildikó és o Márti Szervezés Vietnami barátainktól azt kértük, hogy egy előzetes programvázlat alapján (melynek alapja a 2007-es túra volt) szervezzék meg a programokat, foglaljanak szállást, belföldi közlekedési eszközöket. Kiegészítettük a programot egy kambodzsai kirándulással is, Angkor meglátogatásával. Volt kollégáink szenzációs munkát végeztek. Északon Chien mester (Duong Dinh Chien), Délen pedig Phuc (Nguyen Viet Phuc) vette kezébe a szervezést, itthon jómagam koordináltam. Kialakult a program, a költségvetés, délen még az étlap is. Északon, Ha Noi-ban sok volt kollégánk él, ott egyszerűbb volt a dolog, saját magukra osztották a szervezés, kísérés feladatát. Az ország középső vidékére Nhan (Ha Chi Nhan - ő leány) lett a kiszemelt kísérő. Délen csak Phuc él, ő egy turista iroda segítségét kérte a lebonyolításhoz. Itthon rengeteg levelezés, egyeztetés, néhány személyes találkozás, ajándék vásárlás, aztán készülődés, csomagolás, és április 21.-én a 14 fő elindul Ferihegyről

2 Program 1. nap április 21. Húsvét hétfő - Indulás Délután 3-kor találkozunk Ferihegyen. Többen most látják először a másikat. Kiem kijön hozzánk elbúcsúzni. Szeretettel öleljük egymást. Beszállás, 17-kor start, öt órás repülőút Dohába. (Qatar fővárosa) A repülőtér igazi kavalkád, rengeteg kaftános, burnuszos, és még ki tudja milyenes ember siet valahová, vagy éppen elterpeszkedik valahol este 11-kor. Két és fél órai várakozás után beszállás egy másik gépbe, irány Ha Noi. ( A napi útvonalakat a napok leírásának végén meg tudod nézni, ha a Ctrl-t lenyomva rákattintasz a hivatkozásra. A böngészőben megjelenő térképet tovább nagyíthatod, és például az alábbi útvonalon, ha a végét kezded nagyítani, láthatod az esti riksa utunkat is. A 2. napi linken csak az utóbbit láthatod.)

3 2. nap április 22. kedd Érkezés Ha Noiba Éjszaka van, aludni nem nagyon lehet, 6 órai út után leszállunk Bangkokban. Mi, továbbutazók, maradunk a gépen. Aztán indulás, újabb másfél óra, és megérkezünk Vietnamba, ottani idő szerint du 3 óra van. Kiszállás, csomag felvétel. Már mindenki elmegy, mi még várunk, mert az egyik csomagunk hiányzik, de aztán félóra múlva csak megkerül. Elindulunk kifelé, a bőröndömön HMTE feliratú magyar zászló van, ezzel vonulunk, miközben Tibi filmez. Kilépünk az üvegajtón, keressük az ismerősöket, aztán egyszerre Nhan a nyakamba ugrik. A többiek is jönnek, ismerős ismeretlenek vagy ismeretlen ismerősök ráznak kezet, puszilkodnak, veregetnek vállat, meghatódottság. A lányok heten vannak rózsacsokrot kapnak. Valahogy összerendeződünk, elindulunk a bérelt busz felé. Mi 14-en, ők kb. 10-en, plusz csomagok a busz zsúfolásig van. Egy órát buszozunk a szállodáig, közben látunk egy kis Ázsiát. Új csillogó épületek és lepukkant, rozzant kis házak egymás mellett. Átmegyünk a Vörös folyón, látunk valamennyit az új Ha Noi-ból. Körülöttünk mindenütt motorosok. Aztán be az óvárosba, az utcák szűkebbek, a motorosok még többen, de egyszer csak megérkezünk. Az Amanda szálloda vendégei vagyunk. Sok időnk nincs, gyorsan el kell helyezkedni, mert jönnek értünk a riksák. Nhan másfél órás riksás - háromkerekű, kétszemélyes bicikli, keskeny ázsiaiakra méretezett üléssel városnézést szervezett számunkra. Összejövünk, elhelyezkedünk, elindulnak a riksák elkezdünk Ázsiával ismerkedni. Az óváros szűk, zsúfolt, minden az utcán történik, megszámlálhatatlan robogó, átláthatatlan, kaotikusnak tűnő közlekedés. Autó kevés van. A riksa üléséből viszonylag nyugodtan szemlélődünk, mindenki kikerüli a másikat, nem jön nekünk senki de senki sem tartja be közlekedési szabályokat. Legalábbis azokat, melyek a mi európai agyunkban rögzültek. Megállunk a Szt. József katolikus székesegyház előtt, még a franciák építették. Rövid pihenő, a túra folytatódik, nem tudjuk, merre járunk, de másfél óra múlva rendben megérkezünk otthonunkba. Vacsora az étlapról, sör, alvás, végre ágyban. 4CmQg3xmSUpGWG5HenhxZmc/edit?usp=sharing

4 3. nap április 23. szerda Ha Noi Reggel hét körül reggeli, ismerkedünk a vietnami ételekkel, de azért van, ami hasonlít a kontinentális reggelihez is, pl. a tükörtojás. Gyümölcs van bőven. Kinézünk a szálloda bejáratán, az utca már zsúfolt, minden nyitva, sok helyen reggeliznek. (a járdán mini kifőzdék, sámlin ülnek, levest és egyebeket esznek, pálcikával, kézzel az ÁNTSZ kifeküdne az itteni higiéniától) azért átjutunk. Rövid városnézéssel kezdünk, a hivatalos negyedben. Kiszállunk a buszból, de nem lehet szabadon lófrálni, mindenütt egyenruhások és nyakkendős, ünneplős gyerekek. Óriási tér felé megyünk Ho Chi Minh Mauzóleuma uralja a teret. Csak kívülről nézzük, átellenben a Parlament, a tér másik oldalán egy francia időkből származó épület. Nhan oda akar vinni bennünket, (Ott élt Hó apó) a többiek lebeszélik, hogy nincs annyi idő. Sok idő nincs, 8-kor találka. Sokan jönnek értünk, teli a busz. Az úttest túloldalára alig lehet átmenni, a szállodai személyzet segít próbálják elterelni, leállítani a motor folyamot, nem sok sikerrel, de Vissza a buszba, indulunk vidékre. Elhagyjuk Ha Noi-t, látunk meglévő felhőkarcolókat, épülő új negyedeket, és jelenlegi tömegnyomort. És motoros mindenütt, fiatal és öreg, férfi és nő, egész család együtt, mindenféle teherhordásra is ez a közlekedési eszköz. Talán egy óra múlva megérkezünk egy kis faluba, az út utolsó szakaszát gyalog tesszük meg, mert a busz csak üresen tud feljönni a keskeny földúton. Megérkezünk Van (Le Hong Van - műszeres leány, vagy ahogy magát nevezi: Felhőcske ) hétvégi házához. A ház gyönyörű, Tihanyban is megállná a helyét. Sokan vagyunk, mi ugye 14-en, vietnami barátaink talán an. Bajban vagyunk a nevekkel, meg egyáltalán. A többség 40 éve nem látta egymást, akkor másképp néztünk ki, szóval nem egyszerű azonosítani egymást. Előkerülnek a tabló másolatok, megindul a böngészés. A technológus csapat viszonylag hamar egymásra talál. Fotózás, teázás, örömködés, stb.

5 Aztán Chien mester hivatalosra tereli a laza együttlétet. Mindenki együtt van a nagy nappaliban. Chien épp csak egy pár üdvözlő szót mond, rajtam a sor a szónoklásban. Először is köszönetet mondok a fogadtatásért, a szeretetért, az aznapi programért. Aztán üdvözletek átadása következik Jutka, mint évfolyam-előadó, Balogh Zoli, aki sokat segített a szervezésben, Kiem aki az ő honfitársuk és szintén sokat segített nekünk Budapesten. Ajándékcsomagokat adunk át, van nagyobb a fő szervezőknek, kisebb a résztvevőknek. Tartalmuk: Unicum, Pick szalámi, népművészeti tárgyak, kalocsai paprika, korabeli zenei összeállítás, arckrém és egy Budapest képeskönyv benne néhai kollégiumunk díszlépcsőjének fotójával. Sokan vannak a vendéglátók, (ezt pontosan nem lehetett előre felmérni) nem mindenkinek jut ajándékcsomag, a kimaradottak magyaros terítőket kapnak. Nhan külön ajándékot kap tőlem, anyukám által hímzett terítőt. Kínálom saját pálinkámat is, de nincs nagy keletje, túl erősnek találják. Chien kap egy extra ajándékot a csomagon túl, azt a magyar zászlót, ami tegnap a csomagon volt. Felirata: HMTE Nagyon a vidámság, mindenki mindenkinek barátja. Tung elővesz egy 1968 (?) ban készült fotót, valahol az E épület mellett a T/2-es tankör tagjai vannak rajta. Ő is, én is. Megnézzük a kertet. Meredek domboldal, tele egzotikus virággal, ismeretlen, számunkra különös bokorral. Ebédhez gyülekezünk. Az ebéd egy másik kis ház előtt van, külön személyzet készítette. (Az ételekről nem tudok szakszerű leírást adni, ezért ezt mellőzöm az egész beszámolóból, csak néhány laikus megjegyzés lesz majd) Először találkozunk a tekerccsel, ami azt jelenti, hogy valamilyen darált, vagy apróra vágott húsféle van betekerve (rizs)tésztába vagy növényi levélbe, aztán az egészet bele kell mártani valamilyen mártásba. Az út során nagyon sokféle verzióban fordult ez elő, én mindegyiket élveztem. Itt viszont európai módon sült csirkecomb is van (az éttermek kínálatában a csirke csak miszlikre aprítva, a pálcikához igazítva, fordul elő). És természetesen sör minden mennyiségben. Jót eszünk és remek a hangulat.

6 Elérkezik a búcsú, a busszal visszamegyünk Ha Noiba. kísérőink száma folyamatosan fogy, néhányan maradnak velünk, az Etnográfiai Múzeumhoz megyünk. Kapunk egy vezetőt, a szöveget Nhan fordítja magyarra sajnos mára már nagyon megkopott a nyelvtudása. A múzeum bemutatja az 58 vietnami nemzetiség életmódját, eszközeit, szokásait. (A lakosság 85%-a a viet nemzetséghez tartozik). Egy másik új, modern épületben egyéb ázsiai kultúrák ismerhetők meg. A múzeum körül nagy park, ill. skanzen terül el, néhány régi favázás vietnami házat megtekintünk de időhiány miatt nem tudjuk az egészet áttekinteni. Busszal haza a szállodába, de most is csak egy kis pihenőnk van. Este 8-kor kezdődik a vízi bábszínház. Cat aki nem volt a mai összejövetelen, mert ő még mindig dolgozik az Akadémián vendégei vagyunk. Cat és neje Phan Minh Tan eljön értünk a szállodába, gyalogosan sétálunk át. Az előadás kb. egy órás, paraván mögül rudakkal mozgatják a vízen úszó bábokat történetet látunk, régi vietnami mondákat, legandákat elevenítenek meg. Élő zenei és ének kíséret van, köztük soha nem látott hangszerek. Nagyon élvezetes és egyedülálló. A végén a közönség nagy tapssal jutalmazza a vízhatlan ruhában előjövő bábosokat %26q%3DThang%2BLong%2BWater%2BPuppet%2BTheatre%26iwloc%3DA%26gl%3D HU%26hl%3Dhu

7 Az előadás után hazamennénk, de Nhan rávesz még egy vacsorára. Ez csak nekem, ill. Orsinak szól. Ők ketten vannak a férjével, két robogóval. Orsi ül Nhan mögé, én a férje mögé, és elindulunk a tegnap már megtapasztalt kaotikus forgalomba. Igazi túlélési kaland, de azért nem félünk. Ez is az élmények közé tartozik Ahogy maga a vacsora is, ami egy utcai leülős hely, kis asztal, sámli. Levest eszünk, amiben csirkehús, rizstészta és zöldségek vannak. Az étel finom, italt nem kapunk, de látva közvetlen közelről az utcai mosogatást, legyűröm a szomjúságomat. Vacsora után Nhan férje (bocs, a neve nem maradt meg) a magyarországi helyzetről érdeklődik. Szóval politizálunk egy kicsit, aztán következik újra a közlekedési ámokfutás, de rendben hazaérünk. Sör, alvás.

8 4. nap április 24. csütörtök Ninh Binh Reggel jön értünk Chien és még néhányan. A program középpontja Vietnam legnagyobb buddhista kolostora. Megint sokat buszozunk, és bár részben autópálya is van, a közlekedés borzasztó lassú. Az utak állapota, a járművek száma és minősége, a közlekedés kaotikus mivolta azt gondoljuk - mindez együtt eredményezi ezt. A mai út hosszabb, mint a tegnapi, útközben Chien volt cégénél állunk meg, ez a területi TV társaság székháza, ő volt az elnök. Utódjának lánya felszáll a buszra rendkívül csinos később még segítségünkre lesz. A Ninh Binh templom/kolostor (ki tudja mi a helyes kifejezés) együttes óriási területen fekszik. A TV-s elnök leány elintézi, hogy busszal felmehetünk a fő kolostorhoz. Nagyjából 100 éves (nem a lány!), tehát nem régi, de a Buddha szobor 18 méter magas és rengeteg arany van rajta. Én életemben először vagyok buddhista szentélyében és az út végére sem igazodok el rejtelmeiben. A katolikus szertartáshoz hasonló mise ismeretlen, a hívők magukban imádkoznak, hajlongnak. A persely megfelelője viszont itt is létezik. Különleges élmény a szentélyt körbejárni. Buddhát (ill. általában több is van) jól kell tartani; állandóan friss virágok, feltornyozott italos dobozok, gyümölcsök vannak a szobrok előtt. (egyszer máshol még dobozos sört is láttunk Buddha előtt) Nagy tér a szentély előtt, balra egy régi pagoda (ez a több emeletes torony), lejjebb pedig egy kisebb templom. Gyalog megyünk lefelé, több száz szobor előtt elvonulva. A kisebb szentély hasonló a nagyobbhoz, a méretekben van eltérés. Megvilágosulva szállunk be a buszba, hál isten légkondis, mert nagyon meleg van. A következő úti cél a hegyesvölgyes vidéken egy étterem, ahol kecskepecsenyére vagyunk hivatalosak Chien vendégeként. A szokásos nem részletezett menü, kecskehússal. Finom, élvezem. A nagy melegben a sör is fogy, ebben Tibivel mi ketten visszük a prímet ez az első napokban már kiderült.

9 Ebéd után utazás tovább egy tóhoz (név nincs), ahol csónakázás a program. 4 csónakba oszlunk szét, és másfél órás a program. Minden csónakban nő az evezős, akik másfél órán keresztül folyamatosan (néha lábbal) eveznek. A csónakok egy hegyek övezte tórendszeren keresztül haladnak, többször alagútszerűen a sziklák alatt egyik tóból a másikra. Süt a nap, nagyon meleg van, de azért a vízen elviselhető. Egymást fotózzuk, videózzuk, de sok más csónak is van. Nagyon szép és jó program.

10 Busszal haza vacsora a szállóban egyedileg, de néhányunknak extra meghívása van. Ildi, Márti, Tibi, és Orsival mi Hai Tomi meghívottjai vagyunk. Ő technológus volt (én is), ez indikálja a meghívást. Tomi értünk jön a szállóba, a családi házába megyünk taxival. Nagyon kellemes az este, megint különleges dolgokat eszünk, bort is iszunk, először és utoljára Vietnamban. Tomi felesége nagyon aranyos és sokat dolgozott. A végén az unokák is előkerülnek egy közös fotózásra. Nagyon kellemesen érezzük magunkat, aztán taxival haza a szállodába.

11 5. nap április 25. péntek - Cat Ba sziget Kétnapos kirándulásra gyülekezünk reggel a szállóban. A cél a Leszálló Sárkány Öböl, ez Vietnam egyik legnevezetesebb pontja, de maga az úti cél majd csak a holnapi napon lesz. Barátaink közül 4 lány Tam, Than, Mai Anh, Van - és két fiú Chien és Hai tart velünk. Van, aki a szállodához jön, másokat útközben veszünk fel. A szokásos bérelt busszal megyünk, kelet felé, a tenger irányába. Chien egy ötliteres műanyag kannában rizspálinkát hoz, a hangulat garantált ezek után. Meg is állunk nem túl soká egy kis uzsonnára (reggeli a szállodában volt). Egy erre a célra kiképzett útmenti fogadó, ahová mindenki betérhet, asztalok padok vannak, és előveheti a csomagjait, de vásárolni is lehet. Enni nem nagyon eszünk, de a viet lányok által kínált kávé jólesik. Folytatjuk az utat, majd a viet lányok énekelni kezdenek. Meglepődünk, hogy milyen sok magyar népdalra emlékeznek, de természetesen azonnal bekapcsolódunk mi is. Kb. egy órát tart a koncert, a közös éneklés, az egész út egyik legmeghatóbb percei ezek.

12 Mindenki boldog. Chien tart egy visszaemlékezést, milyen volt a koleszban, meg végzés után a magyarországi munka, sajnálja, hogy akkoriban nem lehetett a lányokkal járni. Bezzeg egyes magyar évfolyamtársak (név is elhangzik, de hagyjuk ) Újra megállunk valahol, ezúttal az ebéd a cél. Most egy fogásból áll, az a bizonyos húsos leves. (két napja Nhan-al is ilyet ettünk, akkor csirkés volt, most a marhahúsost választjuk). Ebéd után irány Hai Phong, a kikötőváros. Leszállunk, némi gyaloglás után a kikötőben pedig felszállunk egy szárnyas hajóra. Egy szűk órás út, a cél Cat Ba sziget, annak is hasonnevű fővárosa. Az idő nagyon borús, nemigen élvezhető a tengeri út. Megérkezünk, Chien elvezet a szállodába bennünket, aztán estig szabad program ilyen még nem volt az eddigiek során. A szálloda szerény komfort fokozatú, de azért megteszi egy éjszakára. Délután mindenki a sétát választja, de mivel nem együtt tartunk, így csak a saját (hármasban Orsi és Ildi társaságában) benyomásaimat tudom leírni. A kikötőben rengeteg hajó, csónak és egyéb alkalmatosság (pl. hungarocell lapokhoz kapcsolt kabinszerűség) van a meglehetősen koszos vízen. Sem az idő, sem a vízminőség nem alkalmas fürdésre. Sétálunk a nem nagy kiterjedésű központban. Van egy két szép épület, park, érdekes szobor, és persze a piac. Nem a feldolgozott élelmiszerek központja ez, élőn halak, tyúkok, rengeteg zöldség, gyümölcs. Kipróbáljuk a cukornád préselt levét, finom. (Jéggel adják, de azt nem kértünk megelőzendő esetleges hasi problémákat. Egyébként a pálinka mind az otthoni, mind Chien rizspálinkája jó ellenszer)

13 Este újra találkozunk, mára Viet vendégei vagyunk, aki éppen Amerikában van, de Chien közvetítésével vendégül lát bennünket egy helyi étteremben. A szokásos sokfogásos vacsi következik. Majd elgyalogolunk Viet egyik házába (Chien szerint Vietnek mindenhol van egy háza). De ez a ház egy pici, nem a medencés palota, ahol a korábbi turnus járt 2007-ben. A kertben ülünk le, előkerül egy üveg konyak, körbejár, majd beszélgetés és ismét közös éneklés. A lányok a házigazda lányoktól kapnak egy-egy gyöngysort! Nem maradunk soká, Chien nem érzi jól magát. A vietek itt alszanak, mi megyünk a szállodánkba.

14 6. nap április 26. szombat - Leszálló Sárkány (Ha Long) öböl Korán kelünk, egy kis busz jön értünk, két fordulót tesz a kikötőig. (ez egy másik, nem ahová tegnap érkeztünk). Beszállunk egy hajóra, ahol csak a mi társaságunk van, és a személyzet. Elindulunk a Leszálló Sárkány öbölbe, mely egy mondáról kapta nevét. A keletkezéséről szóló legendák központjában egy hatalmas sárkány áll, aki itt élt, és farkával mély barázdákat vájt a földbe, amit azután elöntött a tenger. Más verziók szerint a sárkány megszánta az itt élőket, akikre hódítók támadtak, és sziklákat dobált a vízbe, összezúzva a hajóhadat (a történelmi feljegyzések szerint legalább három alkalommal akadályozta meg a vietnami haderő a kínaiak és a mongolok partra szállását az öböl labirintusaiban). A helyiek azóta tisztelik a sárkányt, és elnevezték az öblöt róla, a Leszálló Sárkány öblének. A halászok szerint még most is itt élnek a sárkány utódai, párás hajnalokon látni lehet egy-egy sárkányfejet kiemelkedni a habokból. Az öbölben sziget van, melyek magassága nagyobb, vagy legalábbis összemérhető a hosszúságszélességgel. Nagyon különleges formák, én még nem láttam ilyet. Az aljukat kimosta már a tenger. Sajnos az idő nagyon borús, minden szürke és párás napfényben biztos gyönyörűbb lenne, de azért így is nagy élvezet. Mindenki a fedélzeten, mindenki fotózik, videózik. A viet lányok kávét, teát főznek. A szigetek picik, lakatlanok, nem így a köztük lévő tenger valóságos úszó telepek vannak, kísérőink szerint gyöngykagylót tenyésztenek. Szóval a tenger lakott, de infrastruktúra itt nincs, így sajnos a tengerben sok a szemét. (a környezetvédelem a gazdag országok kiváltsága) Kb. két órás sziget közi barangolás után a hajó megáll, horgonyt vet. Talán 100 méterre a legközelebbi szigetnek van egy kis homokos partja. A víz itt tiszta, irány a sziget! Majd mindenki odaúszik, kagylót és egyebet gyűjt, aztán vissza a hajóra.

15 A hajón szakács is dolgozik, így lassan ebédhez készülődünk, közben az utazás folytatódik. Nagyobb szigetek felé hajózunk, és újból kikötünk. Valamennyi lépcsőzés után elérjük a Hang Sung Sot barlang bejáratát. Cseppkövek vannak, és óriási termek, helyenként kivilágítás. Gyönyörű. A barlang után vissza a hajóra. Hosszabb út következik, nem a Cat Ba szigetre megyünk vissza, hanem mindjárt Hai Phongba. Itt már vár bennünket a szokott busz, indulás vissza Ha Noi-ba. Útközben még Hai Phong közelében/elővárosában megállunk egy gyöngy centrumnál. Meg lehet tekinteni, hogy hogyan tesznek a kagylóba valami izgató darabot, ami kiváltja a gyöngyképződést, hogyan veszik ki, ill. kezelik a gyöngyöt, hogyan fúrják át. És természetesen van üzlet is, óriási méretű, óriási választékkal az egy gyöngyszemtől a félkilós láncig minden kapható többféle színben. Természetesen az árskála is meglehetősen széles. (ez itt $!) Vissza buszba, és irány haza, de még több megálló vár ránk. Az elsőnél egy út menti kerámiacentrum van kerámia bolt egymás mellett, hihetetlen választékkal. A zsebméretű

16 emléktárgytól kezdve a két és fél méter magas vázáig, az apró, de Vietnamot jelképező paraszt-bivaly szobrocskától az életnagyságú állatszobrokig minden van. Érdekes, de nem vásárolunk. A másik megálló egy étterem, ahol vacsorázunk. Későn érünk a szállóba, de még mindig nincs vége a napnak. Otthon, Budapesten a Várban évfolyam buli van. Illetve majd lesz, mert mi 5 órával előrébb vagyunk. Tibi napok óta teszteli Balogh Zolival a kapcsolatot ipad-en keresztül. Tibi a sűrű program ellenére is hősiesen próbál Zoli igényeinek megfelelni. (képek küldése, stb.) A szállodában van Wifi, de nem zavartalan. 11 körül összejön a kapcsolat ekkor a buli még nem kezdődik, de összejönnek páran a Hadik szobornál. Van valamennyi kommunikáció és látunk valamit a Hadik lovának a tökéből is. (Istenem, ki gondolta volna ezt 40 éve, hogy a világ másik feléről is lehet egyszer élőben látni). Szünetet tartunk a kapcsolatban. Vietnámi barátaink közül is sokan eljöttek, hogy részesei legyenek ennek az élménynek. Chien sajnos nem, hazafelé már elég rosszul volt, masszírozással próbálták tartani benne a lelket a többiek. A lányoktól virágcsokorral búcsúzunk. Éjfél körül újra kapcsolatfelvétel, néhány üzenetváltás. Nagyszerű, hogy ez összejött. Tibi rengeteget küzdött, mert azért még nem pikk-pakk a technika, de köszönet érte. El is fáradt rendesen, egy sörrel oldjuk még a feszültséget. Közben odakinn iszonyúan eleredt az eső, de azért barátaink nekivágnak az éjszakának, ki taxival, ki robogóval. (Változatosság kedvéért (és mert elfelejtettem elindítani a GPS-t) itt van az aznapi útvonalunk térképe. ( map.html vagy erről a linkről dupla klikkel indítható formában)

17 7. nap április 27. vasárnap Ha Noi Reggel még mindig szakad az eső. Le Van Hoi, volt tankörtársam bőrig ázva érkezik kora reggel, egyik fia által faragott Buddha szobrokat hoz azoknak, akik rendeltek. Én ajándékba kapok kettőt. Ma Nhan a vezetőnk, ő is megérkezik, majd az eddigi helyett egy nagy 30 személyes busz, ez a mai városnézés eszköze. Elférünk benne. Az első állomás a Hoa Lo börtön, melyet a franciák építettek a XIX. század végén, és 1954-ig üzemelt. Nhan, aki káder családból származik elmondja, hogy apja és anyja is volt a börtön lakója. (útközben végigmegyünk azon az úton is, melyet apjáról neveztek el, sajnos a neve nem maradt meg az emlékezetemben). Megrendítőek a múzeumban látott korabeli körülmények, eszközök. Végre eláll az eső, következő úti cél egy Ha Noi melletti selyemfalu, vásárlás céljából. Nhannak kapcsolatai vannak itt. Sokat utazunk, mire megérkezünk. Egy hosszú üzletsor van, tele selyem ruhával, sállal, inggel, miegyébbel, méteráru is van. Nézelődés, vásárlás, elsősorban a lányok részéről. Közben felfedezzük a szomszédos műhelyeket is, ahol selymet szőnek. A technika azért már betört ide, lyukkártyás vezérlésű gépek szövik a színes szálakból a selymet. Van egy érdekes kis templomka is, ahol Buddha helyén Ho Chi Minh ül. A selyem után vissza a városba. Ebéd következik, de most két részre szakad a csapat. Chien barátunk ugyanis egy szűkebb körnek szervezett egy kígyó ebédet. (Sasóék, Ildi és Orsival mi ketten). A városban találkozunk, Chien egy fiatal rokonával jön értünk autóval. A kígyóevés színtere egy város melletti kis falu Le Mat - mely a kígyóról lett híres és gazdag. A többiek Nhannal a városban maradnak. Ismét hosszú utazás, de megérkezünk a tetthelyre. Egy külön kis termet kapunk. A kígyóevésnek szertartása van, bemutatják nekünk a kétkilós élő kígyót, majd megszúrják és a vérét vodkába (rizspálinka?) engedik. Ezzel a vörös vodkával - illetve lesz majd egy zöld is - kell koccintanunk többször is. Kiveszik a kígyó szívét egy kis pohárba, majd erre is vodkát öntenek. Ezt mindig a társaság vezetője kell, hogy megigya. Jelen esetben ez én lennék, nem hátrálok meg a feladat elől. A kígyót 4 különféle fogásként esszük, többek között kétféle már korábban említett tekercs formában is. Finom.

18 Ebéd után vissza a szállodába, találkozunk a többiekkel, folytatjuk a városnézést Nhannal. Első hely az Irodalom Temploma, mely több épületből és öt udvarból álló régi oktatási intézmény, de Konfucius előtt is lehet tisztelegni. Sokan vannak, köztük egy érettségi (?) előtt álló diáklány csoport is. Nézelődünk, csoportkép, aztán indulás tovább a Nyugati tó felé. Először a Quan Thanh templomba megyünk (közel ezer éve alapították) belépőjegyes ahol gyönyörű, gyöngyházból kirakott kínai írásjegyeket látunk, majd az ún. egylábú pagoda következik. Ezt éppen restaurálják, így a kertből csak éppen hogy látszik az egy láb. Gyalog folytatjuk tovább és a tóparton épült Tran Quoc pagodához megyünk. Ez egy igazi, toronyszerű, tíz emeletes szent hely, az emeleti fülkékben Buddha szobrocskákkal. Talán méter magas lehet. Az odavezető utat lampionok díszítik. A parkban Nhan megmutatja azt a fát, melyet Nehru ültetett, mikor Vietnamban járt az ötvenes években. Beesteledett, már égnek a lampionok a pagoda körül. Az út túloldalára megyünk az étterembe, ahol Tung kollégánk (nekem tankörtársam) ad ma búcsúvacsorát a tiszteletünkre. Tung diplomata lett, között Magyarországon volt nagykövet. (Egyszer felugrott a Várba évfolyambulira is, de csak beköszönt, nem tudott maradni, valami fogadásra ment). Tung kiválóan beszél magyarul, választékos kifejezésekkel ecseteli, hogy milyen hálásak Magyarországnak, második hazájuknak, ahol máig tartó egzisztenciát kaptak. Válaszomban a kedvességüket, az irántunk megnyilvánuló nagy-nagy szeretetet köszönöm meg.

19 A vacsora inkább európai jellegű, nagy adag sült oldalas, nem pálcikához méretezett. Jókedv, nevetés, aztán irány a busz és a szálloda, újra esik. Délelőtti és délutáni út:

20 8. nap április 28. hétfő - Da Nang Ma délben repülővel az ország középső részére utazunk, a szállás Da Nangban lesz. Nhan a vezetőnk, de Tao és Dien (aki nem a BME-t, hanem a Kandót végezte) is elkísérnek bennünket. Reggel még van egy kis szabadidő ilyen még nem volt, mióta itt vagyunk. Mi Orsival egy kis városnézésre indulunk. Esténként már többször megcsodáltuk a szálloda közelében lévő Hoan Kiem tavat (a Vörös folyó valamikori darabja) és kivilágított templomait, de nappal még nem voltunk errefelé. Megtekintjük a Thap Rua (Teknős torony) szentélyt, kis fahídon kell odamenni, van egy 250 kilós konzervált teknős. A tóparton tovább sétálva látjuk a többszintes Íróecset tornyot egy kis szigeten, a túlparton pedig Ly Thao To király szobrát egy nagy tér végében. Ő alapította Ha Noi városát 1010-ben. Indulunk vissza, útközben még láthatóak mindenhol a függetlenségi ünnep előkészületei és plakátjai (1975. április 31.-én ért véget a háború, ők amerikainak, mi vietnaminak mondjuk), aztán a közösen tornázó vietnamiak a parkban, a mai is nyüzsgő üzletek, kifőzdék, a vállukon egyensúlyozva két tálcában árut cipelő, szalmakalapos asszonyok, meg a rengeteg robogó. Búcsúképek ezek Vietnam fővárosáról. találkozunk,?... A szállodában gyülekezünk, mi is, meg kedves vietnami barátaink is. Chien megint jobban van, és itt van. Ölelkezés, fotózás. Nem tudjuk mikor A busz jön értünk, irány a reptér. Kiderül, hogy a mi repjegyünk és vietnami kísérőinké (a három lány) nem ugyanarra a gépre szól. Nhan intézkedik. Egy jó órás út után délután érkezünk Da Nangba. Itt is busz jön értünk és mindjárt a Csam múzeumba megyünk. A csam az a nemzetség, mely ezen a vidéken élt, ill. él. Valaha önálló királyság volt, de egy hercegnőért eladták az országot a vieteknek, (jobb, mint a fehér ló?) mindez éve történt.

21 A régi kultúra emlékeit, főleg kőszobrokat nézegetünk, melyeket nem a buddhista, hanem a hindu vallás ihletett. A múzeumban mindenütt háromnyelvű felirat (vietnámi, angol, francia). A múzeum után irány a szálloda. Az Amandánál szerényebb, és akad is néhány problémánk (nem minden szobában van meleg víz), de aztán lenyugodnak a kedélyek. Vacsorázni és esti városnézésre megyünk. Az étteremben csak mi vagyunk. Már sötét van, a városon kívülre megyünk egy magaslatra, ahonnan egy óriási, kivilágított, modern kori Buddha néz le a kivilágított városra. Séta Buddha körül, fotózások, majd vissza a városba. Valahol az Illatos folyó partjánál megállunk, megcsodáljuk a fényben úszó hidakat. Beülünk egy kis vendéglő félébe, kókusztejet inni. Mindenki kap egy tetején és alján meghámozott, nagy zöld burokban lévő, a tetejénél kalapszerűen bevágott kókuszt szívószállal. Ez a fiatal gyümölcs, melynek még nincs meg a nálunk ismert kemény barna, szőrős héja ill. az még halvány és puha. Az érett korában kemény kókuszt, mely még szintén lágy, ki lehet kanalazni. Késő este térünk haza.

22 9. nap április 29. kedd Hue császárváros, császári sírok A szállodában nincs reggeli, ezért a mai út első állomása egy kis étterem, ahol reggelizünk. Ez még Da Nangban van. Aztán a dong ellátásunkat akarjuk biztosítani, sajnos az ünnep miatt a bankok zárva, így csak automaták vannak. Kicsit tartunk ettől, de azért hozzájutunk a pénzhez. A mai úti cél Hue, a volt császárváros, mely 1802 és 1945 között volt Vietnam fővárosa. Az út nagy részét a tengerparton tesszük meg, de azért rizsföldeket is látni, a híres bivalyokat viszont nem. Egy útszéli pihenőben egy pálinka főzőre hasonlító, szörnyű állapotú szerkezetet látunk, aztán kiderül, hogy ezt ők másra használják, valami kenőcsöt főznek benne. ( Vietnami Balzsam, ahogy azt nálunk ismerik.) Nhannal megegyezünk, hogy a múzeumi helyeken nem kell tolmácsolás, mert úgy tűnik mindenhol van angol felirat. A buszban felolvasom az útikönyv megfelelő oldalait. Hueba érkezve első utunk a Khai Dinh síremlékhez vezet. A síremlék nem európai értelemben értendő. Ez a császár a XX. század elején uralkodott, így az épületek nem túl régiek, és nagyon jó állapotúak. Nagy lépcsősor vezet fel, aztán az udvaron kőszobrok, sárkányok, lovak, szolgák. Bent a fiatal császár szobra és fényképei, szentélyszerű termek és a síremlék, a sír több méterrel lejjebb.

23 A következő helyszín maga a császári palota, mely egy óriási területen lévő épületegyüttes, udvarokkal, parkokkal. Gyalog nem igen járható be, így elektromos kis kocsikkal szállítják a turistákat. Két kocsiban helyezkedünk el. A kocsik néhány nevezetesebb ponthoz visznek el, ott kiszállunk, körbenézünk, majd vissza a kocsira. Látjuk a tróntermet, a színház épületét, díszes udvarokat és kapukat, óriási bronz edényeket, néhol érdekes növényeket és szép virágokat. Vannak épületek, melyek elhanyagoltak, vagy romosak, a háború és az idő a császári udvart sem kímélte. Kb. másfél óra a túra, a buszba visszatérve a csoport az ebéd kihagyása mellett dönt, mert rengeteget eszünk. Így tovább megyünk a Thien Mu pagodához ben alapították, de a mai épület XIX. századi, hétemeletes. Szép az udvar, van egy óriási teknős szobor, színes őrző szobrok. A szentélyben egy buddhista szerzetes kongat egy nagy réz üstszerű edényt. Itt őrzik azt az autót is, mely a magát 1963-ban benzinnel felgyújtó szerzetest szállította Saigonban a tetthelyre.

24 Utolsó huei programként a Lang Tu Duc császári sírhelyet látogatjuk meg. Ez az első programhoz hasonló, de ez a XIX. sz. második felében létrehozott épületegyüttes annál sokkal rosszabb állapotban van. Az óriási park viszont lenyűgöző.

25 Nem túl sok időt töltünk itt, megyünk vacsorázni. A császárvárosban császári vacsora következik, Nhan vendégei vagyunk. Az étteremnek vagy egy jelmeztára, császárság korabeli ruhákkal köpeny és fejfedő. Nhan azonnal beöltözik, a csoportból van aki követi, mások húzódoznak, de végül mindenki magára ölti a jelmezt. Rengeteg fotó, video készül. A vacsorához már levetkőzünk. A felszolgálás külön látványosság, répából, tökből, uborkából faragott szobrok díszítik a tálakat, a szalvéták is remekül vannak hajtogatva. Vacsora után buszba, de még nincs vége a napnak. Hajóra szállunk, mely az Illatos folyón visz a város közepére. A hajó lehorgonyoz, mi pedig egy négytagú zenekar, illetve négy női énekes koncertjét hallgatjuk. A szöveget persze nem értjük, de az énekesek kifejezőek és nagyon szép hangjuk van, a hangszerek különlegesek, például egy egyhúros pengetős. A végén papírcsákóba tett gyertyát lehet úsztatni a folyón. A mai este igazán hangulatosra sikeredett. Be a buszba, és irány Da Nang, haza. Későn kerülünk ágyba.

26 10. nap április 30. szerda My Son és Hoi An A szállodába hozatunk reggelit, mindenki két tojást kap, teát, kávét. A mai első úti cél My Son, középkori csam település. Ma is sokat buszozunk, ha nem is annyit, mint tegnap. A fogadóépületnél kiszállunk, onnan gyalog megyünk kb. egy kilométert. Ez egy őserdőből előásott, kb éves csam település, az akkori császárság központja, melyet a franciák a XIX. század végén fedeztek fel. Miután a csamok eladták magukat a hercegnőért (lásd a 8. napot), a császári központ jelentőségét vesztette és elnéptelenedett. Minden épület égetett téglából készült. Telepszerűen helyezkednek el, az ABC betűivel vannak jelölve. Szent helyek és középületek egyaránt vannak, állapotuk változó, vannak nagyon jó karban lévők, de vannak csak nyomokban létezők is. Az itt talált szobrokat vitték a Csam múzeumba, melyet két napja láttunk. Mielőtt az épületek közé mennénk meg lehet tekinteni egy kis színpadon táncoló hölgyeket. Szóló, páros, négytagú táncok váltogatják egymást. Ma nagyon meleg van, minimum 35 fok, süt a nap. Napot eddig keveset láttunk, Ha Noi-ban egyáltalán nem, de ott is mindig legalább 30 fok volt. És persze pára. Most viszont rendesen izzadunk. Bejárjuk a területet, melyet a háború sem kímélt, látható egy nagy bombatölcsér is. Vissza a buszba, majd a csoport egyik fele ebédelni megy. Nhan kedvenc étele, borjú csíkok salátával (nem biztos, hogy tökéletesen írtam le) a menü. A többiek csak kávéznak.

27 Délután egy másik Da Nang közeli városba megyünk, ez Hoi An. Itt először egy fazekas negyedet keresünk fel. Ez nem skanzen, élő falu, élő műhelyekkel bár így is fizetünk belépőt. Betérünk egy műhelybe, ahol közelről megnézhetjük a korongozással készülő edényeket. Sőt Terike ki is próbálja, és némi technikai segítséggel (korong forgatás) létrehoz egy maradandó értéket. A korong itt nem felül van, mint nálunk, hanem egészen lent, egy valaki lábbal hajtja, a másik ülve, guggolva formázza a tárgyat, tehát kétszemélyes a művelet. A fazekasság után a tengerpartot célozzuk meg, strandolás a cél. Sokat hezitálunk, meg időközben az idő is elromlott. Így csak annyi marad, hogy ruhában, mezítláb kisétálunk a tengerpartra. A vízben sokan fürödnek, az időközben eleredt eső ellenére is. A fürdést végül kihagyjuk. Vissza a városba, ahol még egyénileg teszünk egy jó órás sétát. Középkori kereskedőházakat lehet megtekinteni, melyek ma is állnak és működnek, de újabb üzletek is vannak, és természetesen piac is. Már este van, sötét, nagyon szép a kivilágított híd a kis folyó felett. Vissza da Nangba, ahol már csak a vacsora a program egy szép teraszos étteremben. Nhantól elköszönünk egy csokorral, bár még találkozunk holnap vele.

28 11. nap május 1. csütörtök Saigon Ma Saigonba utazunk, ezzel kezdetét veszi a déli program. Újra tojásreggeli a szállóban. Aztán megint egy kis fürdés a program, de megint eléggé hezitálósak vagyunk, így most is csak a séta marad a parton. Nagyon szép a part, a víz, egy nagy öbölnél vagyunk, a túlparton látni a város fölé emelkedő óriás Buddhát. A fürdés elmarad, vissza a szállodába, pakolás, meleg kézfogásokkal búcsúzunk a szállodai személyzettől. Irány a reptér, de útközben még megtekintünk egy óriási ajándék és szobor boltot, csarnokot. Csillogó ásványokból faragott komplett asztal-szék garnitúrák is vannak, vázák, pici és nagy emléktárgyak csodálatos. A szabadtéri részen szobrok, Ho Chi Minh és Lenin is megvásárolható. Aztán tényleg irány a reptér, ahol megint van valami zűr a járat körül, de Nhan megint intézkedik. Tőle elbúcsúzunk, Tao jön velünk Saigonba. Ez is egy kb. egyórás út. Phuc vár bennünket a reptéren, mi megint egy HMTE-s magyar zászlóval vonulunk. A lányok Phuctól is rózsát kapnak. Egy szép nagy busz visz bennünket a Vien Dong Hotelba, a belvárosba. Az egész déli programot egy utazási iroda szervezi nekünk Phuc közreműködésével, így egy idegenvezetőnk is van. Fiatal, angolul jól beszélő srác, tudja, hogy a Duna folyik Budapesten, bár még nem járt ott. Útközben már látszik, hogy Saigon (hivatalosan Ho Chi Minh City) világváros, nagyobb a nyüzsgés, több a felhőkarcoló, és jobban hasonlít Európára. A szálloda kiváló. Az étteremben gyülekezünk ebédre. Előtte Phuc köszönt bennünket, Ő meg kap tőlünk egy ajándékcsomagot, olyat, mint a többiek Ha Noiban, prémiumként a magyar zászlót, 4 doboz Dreher sört (ezt kérte), valamint egy kis flakon pálinkát. Az ebéd bőséges, vietnami sokfogásos.

29 Délután szabad program, egyénileg megyünk Saigont felfedezni. Mi Ildivel hármasban. Saigon nagyobb, gazdagabb, és persze drágább is, mint Ha Noi. Phuc szerint sokkal egészségesebb is a levegője. A szálloda mellett egy óriási park van, ennek mentén indulunk, megtaláljuk a fő piacot, majd egy kisebb folyó mentén elgyalogolunk a Saigon folyóig. Robogóból itt is rengeteg van, az utak szélesek, így 8-10 is elfér egymás mellett. Olykor négyen öten is ülnek egyen, ebből két-három a gyerek. Van egy modern felhőkarcoló helikopter leszállóval, mely tálcaként nyúlik ki a felfelé keskenyedő épület oldalából. Semmi kétség, Saigon világváros. Visszasétálunk a szállodába, aztán jön értünk a busz és idegenvezetőstül megyünk vacsorázni. Az ebéd nem volt régen, így megint nagyon tele vagyunk. Majd haza, és az első saigoni éjszaka. (Itt még a kifli is aluszik?)

30 12. nap május 2. péntek Mekong delta A Mekong Dél-kelet Ázsia legnagyobb folyója, 2 nagy és 7 kisebb ágra bomlik a tenger előtt. A mai úti cél az északi nagy ág megtekintése My Tho városka közelében. A szállodában sokan laknak, az étterem teli van a reggelinél, és minden eddiginél bővebb a választék. A busz és az idegenvezető jön értünk, Phuc is velünk tart feleségestől. Buszozás közben a táj hasonló, mint észa--kon, többnyire lapos sík vidék, sok a rizsföld (itt háromszor aratnak) Főleg a falvakon látszik, hogy Vietnam azért szegény ország, de óriási ellentmondások vannak. A gyönyörű, többemeletes, de keskeny új házak jól megférnek a lerobbant, régi, toldozottfoltozott földszintes házacskák mellett. De ezek majd mindegyike is valami üzlet, sokszor csak egy kirakott asztallapnyi kétes külsejű innivalóval. Megérkezünk a városka kikötőjébe, hajóra szállunk. Fedeles, de nyitott személyes hajó, csak a mi csoportunk van rajta. A folyó több Duna-szélességű. Egy érdekes zöld növény úszik a vízen mindenhol, ezt disznóknak adják. Kiszállunk egy Hoa Nhan nevű helyen, kikötő nincs, csak egy kis móló. Hogy szigeten, vagy szárazföldön vagyunk-e nem tudom, de innentől kezdve programok és árusok sorozatával találkozunk. Árulnak bőröket és mézet, kóstolunk teát zenei kísérettel, és aki bátor nyakába vehet egy kígyót is. Sasó ezt megteszi, azzal bíztatja a kígyót, hogy nem eszlek meg. Ha a kígyó tudná Sasó vasárnapi ebédjét Phuc is bátor, ő is kígyózik. Közben mindenféle egzotikus gyümölcsfát is látni, sose tudtam, hogy az ananász egy picike, fél méter magas növényen terem.

31 Elérkezünk egy kanálishoz, ahol csónakok várnak bennünket. 3-4 fő fér bele egy hosszú, keskeny csónakba, melyet ketten hajtanak. Maga a csatorna is igen keskeny, néha jönnek azért szembe is, körülöttünk őserdő. Talán negyedóra az út, kiérünk a főághoz, ahol már vár a hajónk. Felszállunk, a hajó átszeli nagyjából keresztben a folyót legalább 2 km széles majd kikötünk. Elindulunk az őserdőbe, aztán nem sokára az érett kókusz feldolgozását mutatják be. A késztermékből vásárolni is lehet, nagy a zsúfoltság a pultnál. Phuc felfedezi, hogy van kígyópálinka is ez egy nagy üveg, melyben a szeszen kívül kígyók is vannak az oldalán körbetekerve. Páran megkóstoljuk. Lehet, ez is a program része, mert nem fizetünk. Lehet látni, hogy a vékony rizstésztát hogy csinálják, ill. szárítják a korábban már említett tekercsek alapanyagát. Nagyon vékony kerek tészta lap, amibe aztán beletekernek valami húsfélét. Érdekes növényekben, virágokban itt sincs hiány. Átkelünk egy kis fahídon, a túloldalt lovas szekerek várnak ránk. nem tart soká, kb. fél kilométert megyünk, leszállunk, megérkeztünk az étteremhez. A szokásos sokfogásos vietnámi ebéd, az indító fogás az elefántfül hal. Élére állítva van a tálon, a pincérek nylonba bujtatott kézzel fejtik le a hal húsát és rakják a tányérunkba. Ebéd után a hajóval, majd a busszal vissza Saigonba. Útközben borzasztó eső ez a monszun? tör ki, az utakon helyenként centis víz áll, a robogók bajban vannak. Mire nagy nehezen a városba érünk (óriási forgalom, dugók) az eső eláll, mi megállunk egy manufaktúra előtt. Festett tálak, képek, használati tárgyak, de komplett szekrény is kapható. Megcsodáljuk, hogy a képeken a fehér mezők hogyan alakulnak ki tojáshéjból. Vásárolunk.

32 Aztán busszal haza, van egy kis szabad idő este. Most a város belseje felé megyünk, ragyogó kivilágítás mindenütt, a világváros közepén járunk. Persze egy két sarokra innen itt is a földön ülnek, ott kártyáznak, apró sámliról esznek, ugyanúgy mint északon. De a nyugati világ immár kitörölhetetlen nyomokat hagyott. Még a francia időből vannak szép épületek, templom, szálloda, opera, stb. Hazamegyünk, aztán busszal megint vacsorázni valahová. Minden alkalommal máshol eszünk, véletlenül sincs kétszer ugyanaz az étterem.

33 13. nap május 3. szombat Saigon A szokásos kezdés reggelivel, és a buszunk érkezésével. A mai nap helyben maradunk, saigoni városnézés következik. Elsőnek az amerikai háború emlékmúzeumát tekintjük meg. Egy háromemeletes nagy épület a belvárosban. Az udvaron amerikai vadászgép, helikopter, tank és egyéb harci jármű. Az épület három emeletén van kiállítás, egy óránk van a nézelődésre. Érdekességek és borzalmak váltakozva. Annak idején a világ sok helyén voltak tiltakozó tüntetések, több magyar dokumentum is van, tüntetésről újságkivágás, szolidaritási plakát, stb. Látni lehet a világ egyik leghíresebb sajtófotójának negatívját (meg persze a képet is), egy ruhátlan kislány szalad és sír az út közepén a napalm támadás után Annak idején ez tőlünk nagyon távol volt, vietnami évfolyamtársainknak viszont a napi hírek az otthonukról. Közben eltelt 40 év, itt új nemzedékek nőttek fel, a háború már csak kevesek emléke, az élet győzött a háborúk felett. Gyalog sétálunk tovább egy parkon keresztül a közeli Elnöki Palotához. Annak idején ez volt Dél Vietnam hatalmi központja, egészen április 30.-ig. Az egyesüléssel funkcióját vesztette, ma kulturális centrum és néhány korabeli szobát meg lehet tekinteni. Hivatalos neve Újraegyesítés Palotája. (ekkor egyesült Észak és Dél Vietnam, és lett újra egy ország) A palota előtt a parkban közös fotó Tao megint velünk van aztán végigjárjuk az épületet. A fenti teraszról látni, hogy hová dobtak bombát az észak vietnámi gépek, melyek aztán a háború végét jelentették. A palota után tovább gyalog, megtekintjük a Notre Dame templomot és a főpostát. Mindegyik francia építés.

34 Buszba szállunk és ebédelni megyünk egy belvárosi elegáns étterembe. Ebéd után pedig a város egyik másik részébe tartunk, egy kínai templomot tekintünk meg. (Hoi Quan). A korábbiakhoz képest valamivel nagyobb, az idegenvezető a történetét is mondja. Rengeteg kerámia dombormű díszíti a belső udvarban a

35 két oszlopos csarnok tetejét, és a szentély, valamint a kapu tetejét is. Az eddigi legdíszesebb templom, amit látunk. A városnézés véget ér, megyünk haza, de vacsoráig most is van egy kis szabad idő. Nem sok, mert ma korábban megyünk vacsorázni, holnap ui. hajnalban kelünk, irány Kambodzsa. Felfedezzük a szállodánktól nem messze a Duna szállodát, homlokzatán a magyar címerrel.

36 14. nap május 4. vasárnap Utazás Angkorba Eredetileg repülővel akartunk menni, de az ünnepek miatt Chien, aki a belső repülőjáratokat is intézte, nem kapott erre az időpontra jegyet, így maradt a buszos utazás. Ez még valamikor márciusban volt, akkor még nem tudtuk mire vállalkozunk. A Saigon Angkor (Siem Riep a jelenlegi város) távolság kb. 450 km. Európai mércével ez nem sok, na de itt 5-kor van találka a szálló halljában. Új idegen vezetőnk van, aki a határig jön majd velünk. Elhelyezkedünk, szundítunk. Hét óra felé állunk meg valahol jóval Saigonon túl reggelizni. A szokásos vietnami húsos levest kapjuk.s Aztán nem sokára a határhoz érünk. Az idegenvezető elbúcsúzik, többet nem látjuk. A buszról le kell szállnunk, a csomagjainkkal átmenni a szokásos csomagvizsgálón. A kambodzsai oldalon új, khmer idegenvezetőt kapunk, aki folyékonyan, de nehezen érthetően beszél angolul. Visszaszállunk, de az útleveleinket nem kapjuk vissza. (vagy a határon marad, vagy az idegenvezetőnél ez nem derül ki) Vietnam fejlődik, de azért még szegény ország, viszont Kambodzsa maga a nyomor. A háznak nevezett fából, pálmalevélből készült tákolmányok, borzasztó állapotú járművek, sovány tehenek, az itt is mindenhol jelenlévő kereskedés iszonyú állapota valami olyan szint, ami Európában nem látható. A balkáni az itt luxus kategória lenne. Ugyanakkor égbekiáltó ellentmondás, hogy a gazdagság itt is jelen van, ragyogó új házak tűnnek fel a putrik között. Idegenvezetőnk szerint Kambodzsában az őslakos khmerek vagy parasztok, vagy állami alkalmazottak. Minden üzletember kínai vagy thai. tekinteteket látjuk. Megérkezünk egy nagyobb városba Kampong Cham, ahol teherautókon embereket szállítanak, a jövő heti választások kampányaként. Ebédre állunk meg. Nem fedezünk fel sok különbséget a vietnami és kambodzsai konyha között. Ebéd után tovább. Az út eddig, ha nem is volt jó, de azért elfogadhatóan lehetett menni. Az aszfalt viszont most elfogyott, az út valamilyen vöröses anyagból van összepréselve, mintha salak lenne. Iszonyatos kátyúk vannak, alig Első megállónk egy benzinkútnál van. Az itteni üzlet légkondicionált, sok minden kapható, a dollár és a dong egyaránt megfelelő fizetőeszköz. (kambodzsai pénzünk nincs is) A szomszéd buszt öt-hatéves gyerekek rohanják meg egy gatyában, pénzt kéregetve. Mi ezt megússzuk, csak a sóvárgó

37 haladunk, csoda, hogy a busz bírja. Település nagy ritkán, ha van, a nyomor változatlan. Megállunk egy útmenti kávézónál. A légkondis busz után a klíma szörnyű, nagyon meleg van, viszont nem ráz. A következő megálló egy ezeréves hídnál van, ami egy kis folyón ível át. Nagy boltíveket akkor nem tudtak rakni, így nagyon sok lába (lyuka) van a hídnak. A busz kikerüli, aztán zötykölődünk tovább. Sötét van, mire megérkezünk Siem Riep-be, (a 450 km kora reggeltől este 8-ig tartott!!) mindjárt egy óriási önkiszolgáló étterembe. Angkor rengeteg turistát vonz, úgy látszik csak így lehet az étkezési igényeket kielégíteni. Óriási a választék, vacsora közben a színpadon táncosok és énekesek szórakoztatnak bennünket. Irány az Angkorland szálloda, melyre semmi panasz nem lehet, és nem is rázkódik. (sajnos ezt az útvonalat a szokásos módon nem tudjuk megnyitni, túl nagy a fájl)

38 15. nap május 5. hétfő Angkor Angkorról már rengeteg minden megjelent, így most nagyon röviden csak annyit, hogy a X. XIII. sz. közötti khmer birodalom uralkodói által épített paloták, templomok, ill. teljes városok maradványait az őserdőben a XIX. század közepén fedezték fel a franciák. Ma óriási területen rengeteg épségben lévő épület ill. maradvány található a turisták számára ebből néhány látható egy rövid látogatás alatt. Egész kambodzsai kitérőnk központi eleme a palota együttes megtekintése. Angkor a vietnami My Son-hoz hasonlít, vagy inkább az utóbbi az előbbihez, ui. Angkor nagyságrendekkel nagyobb. My Son téglából épült Angkor viszont kőből. A szállodában normál kelés, reggeli, aztán a mai városból (ez Siem Riep) irány busszal a múltba ez Angkor. A busz egy nagy parkolóban kitesz bennünket az egyik legfontosabb, legnagyobb és leglátványosabb épület előtt. Az Angkorról szóló fotók is elsődlegesen ezt az épületet mutatják (a szakirodalomból: Szurjavarman király építtette Angkorvat nevű fővárosát 1113 és 1150 között) Bár még korán van, igen nagy a meleg máris. Sétálva indulunk a hosszú bevezető úton, mely egy keskeny csatornán is átvezet. Majd a külső fal kapuján több is van megyünk át. Folytatódik a bevezető út, korláttal, szobrokkal, elérjük a belső udvart, melybe újabb kapun lépünk be. Mindenütt szobrok, faragások a falon. Idegenvezetőnk hosszan magyarázza az egyes képek jelentését, a történeti hátteret. A helyszín a hindu vallás szellemében készült, a képek többnyire istennőket ábrázolnak. Aztán tágas udvarokba megyünk be, de valami miatt a magasban lévő templom bejáratot elkerüljük. Az túlzás, hogy bejárjuk az épületegyüttest, de azért főbb elemeit látjuk. Majd a hosszú bevezető úton visszaballagunk a parkolóba. Borzasztó a meleg, közel lehet a 40 fokhoz.

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Nem mondhatnám, hogy a legtipikusabb szilveszteri program az Adrián vitorlázni, de a mi családunkban jobbára a megszokottól eltérően történnek a dolgok. A gyerekeink szerint

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu Odüsszeusz szigete 32 Moraitika Agios Ioannis városától 20 km-re délre, a keleti parton található kiépült nyaralóhely. A Messonghy folyó bal partján elterülő szállodák, nyaralók és apartmanházak között

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

Phuket magyarul: Priváttúra, transzfer, idegenvezetés PHUKET SZIGETTÚRA

Phuket magyarul: Priváttúra, transzfer, idegenvezetés PHUKET SZIGETTÚRA PHUKET SZIGETTÚRA Phuket 53 kilométer hosszú és 14 kilométer széles trópusi sziget, tehát elég nagy. Területének jó egyharmada nemzeti park, csodálatos természeti látnivalókkal. Fővárosa sok évszázados

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

F650.hu. Itt egy szemetesben várt az elsõ globalista benyomás Szlovákiáról, egy újságlap: magyar cím alatt kínai szöveg, hurrá!

F650.hu. Itt egy szemetesben várt az elsõ globalista benyomás Szlovákiáról, egy újságlap: magyar cím alatt kínai szöveg, hurrá! Tátrai villámtúra Szerzõ Alvaro Ezúttal úgy döntöttünk, hogy egy viszonylag olcsó rövid kiruccanást szervezünk a Magas-Tátrába, mert ott még nem jártunk. Más helyeken bajban voltunk a neten át hirtelen,

Részletesebben

2014 Montenegro Albania.

2014 Montenegro Albania. 2014 Montenegro Albania. Tanúságok: sok a kereszt az út mellett hegyekben ez óvatosságra inthet bárkit. Aki bevállalós az ezeken az utakon könnyen rajta veszthet. Mínusz első nap. Délután 1kor indulok.

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 2. szám - 2014. december Kik az Új Családok? Sokan kérdezik tőlünk mostanában, hogy kik az Új Családok, mi jellemző rájuk, mit tesznek, hogyan élnek? Összegyűjtöttünk néhány

Részletesebben

Pap János HANGOK-HANGSZEREK INTERJÚ ELEK TIHAMÉRRAL

Pap János HANGOK-HANGSZEREK INTERJÚ ELEK TIHAMÉRRAL Pap János HANGOK-HANGSZEREK INTERJÚ ELEK TIHAMÉRRAL -Amikor a Tanárkepzőn fuvolás hallgatóit a hangszer tulajdonságairól faggaltam, azt válaszolták, hogy nem sokat tudnak róla, de amire kídncsi vagyok,

Részletesebben

Bethlen emlékút. A Bethlen-út rövid története:

Bethlen emlékút. A Bethlen-út rövid története: Bethlen emlékút A Bethlen-út a Bükk első turista útja volt, átadására 1892. július 17-én került sor. A Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület a 120 éves jubileumra emlékezve határozta el, hogy az

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

DANH SÁCH 200 KHÁCH HÀNG NHẬN ƯU ĐÃI 1

DANH SÁCH 200 KHÁCH HÀNG NHẬN ƯU ĐÃI 1 DANH SÁCH 200 KHÁCH HÀNG NHẬN ƯU ĐÃI 1 STT Tên khách hàng Số ID/ Thẻ căn Số Tài khoản Số tiền trả thưởng cước/ Hộ chiếu thanh toán (VND) 1 NGUYEN TO UYEN PHUONG xxxxxx7335 xxxxxxx1999 1,000,000 2 TRAN

Részletesebben

2012. augusztus 30- szeptember 1.

2012. augusztus 30- szeptember 1. 2012. augusztus 29. Szokásunkhoz híven a korai indulást választottuk, így pár perccel öt óra után már motoroztunk ki a kikötőből. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de nekünk ott, beszorulva két nagy hajó

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tolnai Hegyhát 35 elnevezésű

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ

ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ Kocsmák és Fogadók ÕTLETADÓ BÁRMELY FANTASY SZEREPJÁTÉKHOZ...Emlékszem még azokra a kocsmákra és fogadókra, ahol kalandozásaink alatt megpihentünk. Ezek jó része büdös, éppen összedõlni készülõ tákolmány

Részletesebben

Megint egy évvel öregebbek lettünk

Megint egy évvel öregebbek lettünk Megint egy évvel öregebbek lettünk Szeptemberben ismét elkezdődött egy újabb tanév. Az évnyitón még a nyári emlékek hatása alatt ültünk az udvaron. Vidáman, nevetve meséltük egymásnak a szünet élményeit.

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

BORNEÓ. Esõerdõk õse. Szöveg és fotó: BUZÁS BALÁZS VILÁGJÁRÓ UTAZÁSI MAGAZIN

BORNEÓ. Esõerdõk õse. Szöveg és fotó: BUZÁS BALÁZS VILÁGJÁRÓ UTAZÁSI MAGAZIN VILÁGTÁJ BORNEÓ Szöveg és fotó: BUZÁS BALÁZS Esõerdõk õse BORNEÓ NEVE HALLATÁN LEGTÖB- BÜNKNEK EGY ÁTHATOLHATATLAN DZSUNGELLEL BORÍTOTT TRÓPUSI SZIGET KÉPE RÉMLIK FEL. VALÓ IGAZ, ITT TALÁLHATÓ A VILÁG

Részletesebben

2014. július 24.-28.

2014. július 24.-28. 2014. július 24.-28. A Kapitány ma végre elérkezettnek látta az időt az indulásra. No, azért még nem Kanadába, csak egy kicsit északabbra a part mentén. Mielőtt azonban elkötöttük volna a hajót jelenlegi,

Részletesebben

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Aki gyerekkel utazik az tudja, hogy a legfontosabb nekünk szülőknek, hogy a kicsik jól érezzék magukat, mert akkor nekünk is

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

DANH SÁCH KHÁCH HÀNG TRÚNG THƯỞNG CHƯƠNG TRÌNH "MỪNG SINH NHẬT 6 NĂM WEBSITE THƯƠNG MẠI ĐIỆN TỬ VIỆT NAM AIRLINES"

DANH SÁCH KHÁCH HÀNG TRÚNG THƯỞNG CHƯƠNG TRÌNH MỪNG SINH NHẬT 6 NĂM WEBSITE THƯƠNG MẠI ĐIỆN TỬ VIỆT NAM AIRLINES DANH SÁCH KHÁCH HÀNG TRÚNG THƯỞNG CHƯƠNG TRÌNH "MỪNG SINH NHẬT 6 NĂM WEBSITE THƯƠNG MẠI ĐIỆN TỬ VIỆT NAM AIRLINES" TỪ NGÀY 08/10/2014 ĐẾN HẾT NGÀY 10/10/2014 STT Tên khách hàng Số CMND/Hộ chiếu Số thẻ

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Mosolyok, terek, határok

Mosolyok, terek, határok MÓSER ZOLTÁN 1946-ban született Szek - szárdon. A PPKE BTK-n tanított fotóelméletet és esztétikát. Legutóbbi írását 2011. 11. számunkban közöltük. MAI MEDITÁCIÓK Mosolyok, terek, határok Szabálytalan napló

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Kovács Nóri Kanadai koncert turnéja 2015 képes úti beszámoló

Kovács Nóri Kanadai koncert turnéja 2015 képes úti beszámoló Kovács Nóri Kanadai koncert turnéja 2015 képes úti beszámoló Kedves Barátaim, Ismerőseim! Fantasztikus 3 hetet töltöttem a múlt év végén Kanadában. A rengeteg élményt még mindig nem sikerült teljesen feldolgoznom,

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

VIETNAM TEGNAP ÉS MA. Kína árnyékában

VIETNAM TEGNAP ÉS MA. Kína árnyékában VIETNAM TEGNAP ÉS MA Kína árnyékában INDOKÍNA Tágabb értelmezés: (Konrad Malte-Brun dán térképész) Vietnam Laosz Kambodzsa Malajzia szárazföldi része (Maláj-félsziget) Mianmar (a volt Burma) Thaiföld

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Január hónap kezdetével belépünk

Január hónap kezdetével belépünk XXVI. ÉVFOLYAM, 1. (299.) SZÁM, 2015. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! Január hónap kezdetével belépünk egy új esztendőbe, melytől mindenki sok szépet és jót remél. Sokak számára ez az évkezdet hagyományosan

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

PlanetHungary Travel Agency. Chengdu, majd Yunnan és Dél-Kína kincsei szabadon

PlanetHungary Travel Agency. Chengdu, majd Yunnan és Dél-Kína kincsei szabadon PlanetHungary Travel Agency H-1073 Kertész u. 43. Budapest, Hungary; Tel: +36-1-411-1882; info@planethungary.com Chengdu, majd Yunnan és Dél-Kína kincsei szabadon Ismét egy olyan utat ajánlunk Önöknek,

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához A feladatok alapkérdései: A kognitív fogalmának megismerése, mit jelent ez

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P151A10312* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 2. feladatlap Művészi szöveg(részlet) elemzése 2015. június 1., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek XVII. évfolyam VII. szám Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát, célja a formális, szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása,

Részletesebben

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ 2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ KATICA Mennyi, mennyi minden. Annyi minden történt mostanában. Áprilist zártuk a kiállítással, utána készültünk az anyák-napjára nagyon ügyesek voltak, 11-én pénteken délelőt

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

Erasmus beszámoló Franciaország Caen

Erasmus beszámoló Franciaország Caen ERASMUS beszámoló Sashalmi Júliának hívnak, negyedéves turizmus vendéglátás szakos hallgató vagyok. 3 hónapot töltöttem Franciaországban, Caenban az Erasmus tanulmányi ösztöndíj által, 2 másik magyar hallgatóval

Részletesebben

Hotel Helikon *** Magyarország - Zala megye - Keszthely http://www.reise.info.hu/hotel-helikon/hu/

Hotel Helikon *** Magyarország - Zala megye - Keszthely http://www.reise.info.hu/hotel-helikon/hu/ http:///hotel-helikon/hu/ Bemutatkozás Üdvözlet Napfény, víz, levegő... Helikon. Keszthely, a régi barokk kisváros hangulatos környezetben fekszik a Keszthelyi hegység és a Balaton között. Szobák A háromcsillagos

Részletesebben

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12.

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. 4:30 Fire! - üvölti Hans-Peter Geerdes (ki az?), nincs mese, menni kell. Lassan megy az öltözés, kínlódás minden ruhadarabot felvenni mondjuk jó idő van,

Részletesebben

Erdély: 2014. május 23-25.

Erdély: 2014. május 23-25. Erdély: 2014. május 23-25. Tanulmányi kirándulás Május 23. Nagyon izgatottak voltunk reggel az utazás miatt. A csoportból sok gyerek még sohasem járt Romániában, ezért különösen nagy élmény volt számukra

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Albertirsa Város Polgármesteri Hivatalának tanácstermében az Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. július 29-én megtartott rendkívüli ülésén. Jelen vannak: Jelenléti

Részletesebben

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21.

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21. Rajzverseny, vetélkedő a Felvidékről 2013. március 27-én különleges napunk volt a Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskolában. Nevelőink rajzversenyt, vetélkedőt szerveztek részünkre. A versenyre csapatokat

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

- december - Kaptárkő Egyesület havi hírlevele. Ez történt novemberben: Túravezetők és jelzésfestők találkozója

- december - Kaptárkő Egyesület havi hírlevele. Ez történt novemberben: Túravezetők és jelzésfestők találkozója Kaptárkő Egyesület havi hírlevele - december - Az év vége közeledtével beköszöntött a fagy is, de ez nem szegi kedvünket, sőt, idén is megtartjuk hagyományos évzáró gyűlésünket, melynek keretében egyesek

Részletesebben

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF 1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF háromszög egyenlőoldalú, stb ). A 10 pont közül ki kell választani

Részletesebben

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész 2014 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka AZ ÓKORI KELET 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka A Nílus, mint közlekedési útvonal Az afrikai Nílus a Föld leghosszabb folyója. Hossza 6685 km. Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. A kőkor óta alapvető

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Fakultatív programok. Sidari. Korfu. Moraitika. Messonghy

Korfu. Odüsszeusz szigete. Fakultatív programok. Sidari. Korfu. Moraitika. Messonghy Odüsszeusz szigete Sidari A Jón szigetvilág egyik legelbűvölőbb szigete csodás búja növényzetével, látnivalói gazdagságával, kellemes klímájával páratlan élmény nyújt az idelátogatóknak. A szigetet kis

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben