Faluújság Bakonypéterd

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Faluújság Bakonypéterd"

Átírás

1 2012. július-augusztus III. évfolyam 7-8. szám Faluújság Bakonypéterd KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa A tartalomból: Sürgős munkák 2 Rendezvények 3 Temetői lépcső 4 Ismét beköszöntött a szeptember Kenyérszentelés 5 Recept 6 Hírek, felhívás 7 Egy szép hosszú, nagyon meleg nyár után, ismét kopogtat az ablakunkon az ősz. Nagyon sok szép dolog, fejlesztés történt az elmúlt két hónapban, amiről összefoglalót olvashatnak az e havi lapszámunkban. Anyakönyvi hírek 9 Képek a falunapról 8 Most viszont tekintsünk előre. A népi kalendárium szerint, amilyen a Humorsarok 10 szeptember elseje, másodika, 11-e, és 21-e, olyan lesz a következő négy Rejtvény 11 hét. Bálint gazda segítségével összefoglaltam a legfontosabb kerti teendőket, amelyek szeptemberben még ránk várnak. Bakonypéterd története 12 A talaj előkészítését most kell elkezdeni, ha jövőre is szép kertet szeretnénk. - Vesse el - jól előkészített ágyás földjébe - az áttelelő fejes saláta és a spenót magját. - Nitrogén tartalmú műtrágyából készített tápoldattal öntözze meg a fodros kel és a kínai kel töveket. - Szüretelje le a beérett téli almát és a téli körtét. (Az érettség biztos jele, hogy a magok színe barna!) A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul szállítsa hűvös helyre. Az ősszel ültetendő gyümölcsfa csemeték, bogyósgyümölcs és szőlőoltványok, díszfák és díszbokrok helyét válassza ki és a gödröket ássa ki. Fáknak 120x120 cm alapterületű és 70 cm mély gödörre van szükségük. A bokrok 70x70 cm alapterületű és 60 cm mély gödörrel is megelégednek. A csemegeszőlő nem utóérő gyümölcs! A leszedett bogyók tehát nem lesznek édesebbek, csupán megtöppednek vagy megrothadnak! Figyelem! A fürt vállán levő bogyók mindig a legkorábban érnek, a fürt csúcsán lévők pedig a legkésőbb! A kardvirág hagymagumóit szedje fel, a sárguló leveleket arasznyira vágja vissza. Ha a nyár folyamán gombabetegséget észlelt volna, akkor mártsa a hagymagumókat néhány percre 2%-os rézgálic, vagy 1%-os bordói lé oldatba. A megszikkadt hagymagumókat tárolja hűvös, szellős, fagymentes helyen. A száraz és forró nyáron a levéltetvek új nemzedékeket hoztak létre. Most is permetezni kell a fertőzött növényeket.

2 2.Oldal Faluújság Bakonypéterd Sürgős munkák szeptemberben Most ültesse el a kora tavaszi virágok hagymáit! A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most - és nem később - kell elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Az ilyen mélyen ültetett hagymából fejlődött növények nem dőlnek ki és erőteljes virágokat nyitnak. (A hagymák okosak, ha fejjel lefelé kerülnek a talajba, akkor is megfordulnak és kihajtanak, de ezzel sok erejüket veszítik el, gyengébben virágzanak!) Védjük meg a napraforgó tányérját a torkos madaraktól! Sok kertben most érik a napraforgó magja, amely az énekes madarak legértékesebb téli tápláléka. A verebek, a cinegék és más madarak azonban most is szívesen felkeresik a napraforgó tányérját és máris terített asztalt találnak rajta. De ilyenkor - kora ősszel - a madarak még nem éhesek, csak lusták! Ezért nem kell élelemmel ellátni őket! A napraforgó tányérját kössük be tüllhálóval, hogy ily módon tartsuk távol a madarakat. Az itató edényeket tartsuk tisztán, legyen bennük mindig friss víz, mert az énekes madarak ott érzik magukat otthon, ahol mindig találnak ivóvizet és fürdeni is tudnak.

3 Faluújság Bakonypéterd 3.Oldal Rendezvények, események Falunap Bakonypéterden Ismét egy fergeteges falunapot tudhat maga mögött Bakonypéterd. A rendezők gazdag programmal várták az érdeklődőket, akik szép számmal meg is jelentek a rendezvényen. Ételben, italban nem volt hiány, így a jókedv is garantálva volt. 15:00-tól az Ajka- Rábapatona- Bakonypéterd focimérkőzésekkel kezdődött a sportpályán, ahol lovaglási lehetősége is volt az eső ellenére megjelenő szépszámú lakosságnak. 17:00-tól az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar színvonalas előadását élvezhették a jelenlévők. Ezután Pethőné Gócza Veronika népdalokat adott elő. 18:00-tól a kitűnően sikerült vad, illetve disznó pörkölteket fogyaszthatták a Győrújbarát Baráti Dalkör zenei kíséretével. 18:30-tól egymás után következtek a sztárfellépők. A sort Bökfi Gusztáv előadóművész nyitotta, aki immár negyedik éve visszatérő fellépő. Háromnegyed nyolckor a Bakonypéterdi Fitt Ladyk fellépését tapsolhatta a nagyszámú közönség. 20:00-kor szabadult el a mulatság a Delta együttes fellépésével. A háromszor is visszatapsolt együttest a Capuccino, majd Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar előadása követte. 22:30-tól ismét Bökfi Gusztáv előadását élvezhette a közönség. A hajnalig tartó jókedvről Rudi Attila gondoskodott a minden korosztályt kielégítő zenékkel. Ezúton szeretnénk megköszönni a nyúli, az écsi, illetve a győrasszonyfai polgárőröknek azt, hogy lelkiismeretesen biztosították a rendezvényt. Köszönjük Papp Sándornak, valamint Gansberger Lászlónak a nagyon ízletes pörkölteket, a Pannonhalmi TKT Családsegítő szolgálat munkatársainak az arcfestést, mellyel a gyermekek örömét tették teljessé. Szeretnénk megköszönni Könnyű Józsefnének, hogy térítésmentesen megvarrta a Bakonypéterdi Fitt-Ladyk fellépő ruháját. A falunapot támogatták: a Gyarmati Szent Erzsébet Pékség, Bábolnai Pékség, Bornát Vadásztársaság, Illak Vadásztársaság, Agro-Milch Kft, Soós-Dózer Kft, Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet, Stefanits Kft, Jelencsics Imréné egyéni vállalkozó. Külön köszönjük Schwartz Bélának, Ajka polgármesterének, hogy az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, illetve az Ajkai focicsapat fellépését lehetővé téve, emelte a rendezvény színvonalát. Végül, de nem utolsósorban köszönjük a bakonypéterdi polgármester asszonynak, a munkatársainak, valamint az összes szervezőnek a profi módon, nagyon jól megszervezett rendezvényt! Fáradozásukkal nagyon sok embernek szereztek örömet, amit sokáig emlegetni fog a falu apraja nagyja.

4 4.Oldal Faluújság Bakonypéterd Lépcső épült a temetőben A Bakonypéterdi katolikus temetőben évek óta problémát jelentett feljutni az emelkedőre. A temető bejárata után, a ravatalozótól jobbra található emelkedőn feljutni esős időben, vagy hóolvadáskor évek óta problémát jelentett. Temetések alkalmával, vagy a sírokat gondozó idősebbeknek, sőt még a fiatalabbaknak is problémát okozott eljutni a feljebb található sírokhoz. Nem volt lépcső, illetve korlát sem, amibe az idősebb, nehezen közlekedő személyek kapaszkodhattak volna. A polgármester, Bolla Tünde, valamint a testület és a Szent Péter és Pál plébánia régóta tervezte, hogy véget vetnek ennek az áldatlan állapotnak. A munkát mindenképpen el kellett már végezni. Az eltervezett munka még nincs teljesen kész, mivel a korlátok kihelyezése még nem valósult meg, de a nyár végéig befejezésre kerül. Mint a polgármester elmondta, a plébánia, és az önkormányzat a munkát saját forrásból, valamint a Ciráki Tóth - Fa Kft. által felajánlott faanyagból, illetve a közelben működő bánya által felajánlott murvából, valamint társadalmi munkával végezték el, amely munkát ezúton is szeretne megköszönni a megjelent lelkiismeretes dolgozóknak, akik név szerint: Lőrincz J. Pál, Bakos Attila, Lanczendorfer Attila, Szabó Péter, Könnyű Ferenc, Szabó Péter, Ferenczi Zoltán, Tilai Vilmos, Makrai Károlyné, Bolla Zsolt Felhívás A Képviselő-testület az általános- közép és felsőfokú iskolai tanulók részére iskolakezdési támogatást biztosított. A tanulói jogviszonyt iskolalátogatási igazolással kell bizonyítani. Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy szeptember 30-ig szíveskedjenek a Polgármesteri Hivatalban leadni.

5 Faluújság Bakonypéterd 5.Oldal Kenyérszentelés Bakonypéterden Bakonypéterden az új kenyér ünnepe nagyon friss, mivel első alkalommal került megrendezésre, amiből hagyományt szeretnénk teremteni. Szent István napja adott alapot arra, hogy ezt az ünnepet is beemelhessük településünk programjai közé. Augusztus 20-án a Művelődési ház udvarán, az újonnan épített kemence előtt Bolla Tünde polgármester asszony megnyitotta az ünnepséget, melynek során köszönetét fejezte ki Mázi Imrének a kemence megépítéséért, valamint Laczó Józsefné Gizi néninek, aki elkészítette Bakonypéterd település "Új kenyerét". A megnyitót a Himnusz hangjai követték. Ezt követően Lőrincz J. Pál esperes plébános úr osztotta meg gondolatait, majd végül megszentelte a kenyeret. A program szerint a Bakonypéterdi fiatalok vers mondása következett. A megáldott kenyér kiosztásra került a szép számmal megjelent érdeklődők körében. A friss kenyér mellé egy tál pörkölttel is kedveskedett a megjelent vendégeknek az Önkormányzat.

6 6.Oldal Faluújság Bakonypéterd Szüreti recept Fűszeres vajban párolt csirke szőlőmártással Hozzávalók: 50 dkg főtt csirkehús 1 dl tejszín 10 dkg vaj ételízesítő só bors 1 evőkanál mustár 1 kis csokor petrezselyemzöld A mártáshoz: 1 fürt piros szőlő 1 fürt fehér szőlő 1 evőkanál cukor 3 dkg vaj Elkészítés: A vajat a mustárral és a fűszerekkel jól kikeverjük, és pár órára hűtőbe tesszük. (Tipp: Ha alufóliába, rúd alakba csomagoljuk, így utána lehet szeletelni.) Az előzőleg levesben megfőtt baromfihúst lebőrözzük, kicsontozzuk és apróra feldaraboljuk. Kicsit sózzuk, borsozzuk, majd a vajat megforrósítjuk, rátesszük a húst, átforgatjuk. Végül felöntjük a tejszínnel, és kissé összeforraljuk. A szőlőmártáshoz a fehér szőlőt egy kis cukros vízben puhára főzzük, majd szűrőkanálba téve áttörjük, hogy a héja és a magja fennmaradjon. Ezután visszarakjuk a cukros lébe, és belefőzzük a piros szőlőszemeket is. Kevés vajjal besűrítjük. A húst rizzsel és a szőlőmártással tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

7 Faluújság Bakonypéterd 7.Oldal Önkormányzati hírek, események Már korábbi lapszámunkban egyszer megírtuk, hogy új háziorvos kezdi meg a rendelést településünkön. Szeptember 1-től Dr. Édes Katalin doktornő veszi át Bakonypéterden a felnőtt háziorvosi rendelést. A rendelési idő minden szerdán 14:30-tól kezdődik.. Befejeződött az Önkormányzat tervei között szereplő futballpálya felújításának az első üteme, amely az elektromos hálózat kiépítése volt. Kialakításra került a belső világítás is. Jelenleg a külső világítás kiépítése zajlik. Ezzel egyidőben került sor az Önkormányzat épületének hálozatbővítésére az elavult, meglévő 3 x 10Amper helyett 3 x 25Amperre lett cserélve. Kihelyezésre került két darab kerékpártároló. Az egyik 4 kerékpár tárolására alkalmas, a könyvtár épülete előtt, míg a másik, ami 2 kerékpár tárolására alkalmas, az Önkormányzat épülete elé került. Kérünk mindenkit, hogy a kihelyezett tárolók állapotára együttesen vigyázzunk. Azokat ne rongáljuk, ne tegyük tönkre! Köszönöm! Felhívás Ebben az évben is tervezünk az őszi időszakban is kirándulást. Ez alkalommal az Önök segítségét szeretnénk kérni, mégpedig abban, hogy segítsenek a kirándulás helyét meghatározni. Ötleteikkel, kérem keressék Bolla Tündét telefonon ( ), illetve személyesen. Köszönöm! A tavalyi évhez hasonlóan az idén is megrendezésre kerül a Szüreti Felvonulás. A felvonulás időpontja: :00 óra Indulás az Önkormányzat elöl. Reméljük, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ismét sokan vesznek részt a rendezvényen. A felvonulást az este 19:00 órakor kezdőd bál zárja, ahol Deutsch Tibor fogja a talpalávalót szolgáltatni. Köszönöm! Sok szeretettel várunk minden szíves érdeklődőt!

8 8.Oldal Faluújság Bakonypéterd Rendezvények, események Fényképek a falunapról.

9 Faluújság Bakonypéterd 9.Oldal Anyakönyvi hírek Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szauber Ferenc Életének 49. évében elhunyt. Emlékét megőrizzük! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szabó Ferencné Életének 72. évében elhunyt. Emlékét megőrizzük! Örömmel tudatjuk, hogy az elmúlt időszakban ismét a településünkön járt a gólya július 14.-én megszületett Szitás Benedek Hirdetés 1,5 éves, 48 cm vágószélességű, önjáró MTD fűnyíró Forintért eladó. Érdeklődni lehet: Hewlett Packard (HP) multi funkciós(nyomtat, fénymásol, scannel, hálózatba köthető) készülék kiváló állapotban tartalék festékkel eladó Érdeklődni lehet:

10 10.Oldal Faluújság Bakonypéterd Humorsarok Nézd már te asszony!!! Mondja a székely a feleségének. Nézz ki az ablakon, egy ló van az udvarunkon! - Az nem is ló, hanem tehén te! Mondja a felesége. - Nem azt mondtam, hogy a tükörbe nézz, hanem, hogy nézz ki az ablakon! A statisztikák szerint a gépjárműbalesetek 23 %-át olyanok okozzák, akik alkoholt fogyasztottak. Ebből az következik, hogy a balesetek 77 %-át olyanok okozzák, akik vizet, kávét, üdítőt, tejet, energiaitalt és egyéb alkoholmentes italokat fogyasztanak. Ezek az emberek tehát háromszor olyan veszélyesek! Kerüld a társaságukat, tartsd magad távol tőlük! A tanár magyaráz - A számaink az araboktól vannak, a porcelán a kínaiaktól, a naptár a rómaiaktól. Valaki tud még ilyen példát mondani? A kis Lakatos jelentkezik. - Tanár úr, nekünk a poharak a sarki kocsmából, a tányérok az étteremből, a bor a szomszéd pincéjéből, a paprika a hátsó szomszéd kertjéből, a kisöcsém pedig a bátyámtól van. Két szőke nő együtt autókázik. Az egyik megszólal - Vigyázz, mert ez egy nagyon éles kanyar! - Én vigyázzak? Hát nem te vezetsz? - Fogadni mernék, hogy kétszer is meggondolod, mielőtt magára hagyod a feleségedet éjszakára. - mondja egy férfi a barátjának. - Igen, először azon gondolkozom, hogy mit mondjak, hová megyek, aztán meg azon, hogy miért nem jöhet velem. Sára férje, Jakab néhány napig kómában fekszik. Hűséges neje mindig mellette virraszt. Egyik éjjel Jakab magához tér; int a feleségének, hogy hajoljon közelebb. - Drága Sára - mondja - te mindig kitartóan mellettem voltál, akkor is, amikor kirúgtak az állásomból, amikor az üzletem csődbe ment, amikor meglőttek, amikor elvették a házunkat, amikor az egészségem kezdett odalenni. Te mindig velem voltál és mellettem álltál. - Tudod, mit gondolok? - Mit, kedvesem? - kérdi a hű nej. - Azt gondolom, hogy marhára nem hozol szerencsét...

11 Faluújság Bakonypéterd 11.Oldal Rejtvény

12 Faluújság Bakonypéterd Bakonypéterd története Ez a tény beleillik abba az értesülésbe, mely szerint a jobbágyok a XIX. sz. első évtizedében a földes uraság szomszédos tarjáni határának egy részét bérbe vették juhlegelő céljára a felszaporodott juhállomány miatt.8 Ebben a bérleti szerződésben 1380 darab birka legeltetéséről esik szó a földesúr nem csekély hasznára, hiszen bárányokból kilencedet és tizedet szedett. Mindenesetre a falu lakói is megtalálták számításukat, mert egyrészt sok tejtermékhez és gyapjúhoz jutottak, másrészt egy szűcsöt elláttak munkával a téli hónapokban. Az évi összeírásban talán a juhász ' bevallása őszintének tekinthető és 30 darab juhából esetleg következtetni lehet egy jobbágy juhainak hozzávetőleges számára. Az állattenyésztéssel kapcsolatban még további megjegyzéseket kell tenni. Feltűnik, hogy a táblázatokban apaállatokról nem történik említés. A hagyomány szerint bikát a földes uraság lázi-i majorjában tartott, amit az évi összeírás is valószínűsít, disznó kant a disznópásztor, a kanász nevelt, kos pedig minden házban volt található. Fogatok tekintetében a jobbágynak legalább két erős fogatra volt szüksége egyrészt az igásrobot nagy tehertétele miatt, hiszen egyik évben Tarjánban, a másik évben Győrszentmártonban a vesztőhely körül szántotta a földesúri földeket, másrészt saját földjeit is aprólékos munkával művelte, őszi alá háromszor, tavaszi alá kétszer szántott az évi összeírás szerint is, azonkívül fogasolta, boronálta, hengerelte a szántást, a kézi vetést. (Die Agn = Egge a fogas, der Tes a tövisborona, die Roll a henger.) A tehenek hasznosításának ideje még nem érkezett el igavonás és tejtermékek tekintetében.a burgonya és kukorica megjelenése a paraszti gazdálkodásban változást hozott a disznóhizlalás terén. Hagyományosan a sertések az urasági erdőbe jártak makkolni és a makkolás végén az éves süldők jó húsban" voltak. Az új takarmány jobb értékesítése végett most kezdik a hízókat az udvarban újonnan felállított hizlaló ólba" zárni, melynek német név Mäststei" (die Steige = ól, magyar neve hidas"). A többi sertés továbbra is a hagyományos Saustall" és Solasoh" nevű ólban maradt. VI. A jobbágy életszínvonala 1787-ben A kérdés megoldása komplikáltnak tűnik, ha arra gondolunk, hogy szükség van a jobbágy gazdasági mérlegeinek felállítására, továbbá az elméleti lét-minimum megállapítására falusi viszonylatban. A kettő összehasonlítása olyan relációt tárhatna elénk, hogy relatív életszínvonalra lehetne következtetni. Ezzel kapcsolatban azonban két dolgot kell leszögezni. Először is a jobbágy önellátó volt és azt jelenti, hogy nincs mindennapi bevásárló kosara, melynek tartalmát napról napra számtani művelettel ellenőrizni lehetne. Másodszor az önellátó jobbágy gazdaságából minden körülmények között megélt és ez azt is jelenti, hogy élelmezését, ruházatát, lakását (fűtését, világítását), háztartási felszerelését, szórakozását ebben az öt szükségleti csoportban gazdasága vagy így, vagy úgy biztosította munkája után. Egyébként is nem munkájának mennyiségét és minőségét kapta megfizetve, hanem leginkább csak munkaerejét tudta a kor körülményei között fenntartani. A falusi gazdagondok minden ismerője tudja azt, hogy a paraszt első gondja mindig az volt, hogy a gabonaterméséből kiegyenlítse állami, községi és a termelésből adódó közvetlen költségeit, biztosítsa vetőmag és liszt szükségletét. Azután majd az állatállomány is hozzájárul a többi kiadás fedezéséhez. így közelítjük meg mi is a jobbágy életszínvonalának a kérdését és azért A gabonával fedezhető kiadások" táblázatában vázoljuk, miképpen tudta gabonaterméséből földesúri, állami, megyei szolgáltatásait, a községi alkalmazottak bérköveteléseit kiegyenlíteni, majd külön tárgyaljuk, mi maradt a vetőmag szükséglet mellett saját fejadagra és esetleges személyes kiadások fedezésére. Táblázatunkhoz néhány megjegyzést kell előrebocsátani. Ami az állami és megyei adót illeti, a veszprémi áll. levéltárban az adószedő iratanyag, dicajegyzékek, conscriptiók, pagális könyvek hiányoznak. Folytatjuk!

A nyár zöld kincsei, avagy töltött karalábé és lucskos káposzta

A nyár zöld kincsei, avagy töltött karalábé és lucskos káposzta 2012 június 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Legfinomabb hagyományos ételeink egyike. Én a magam részéről annyira

Részletesebben

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki. DECEMBER- KARÁCSONY HAVA-ÁLOM HAVA JELES NAPOK December 25. Karácsony December 26. Karácsony NÉPSZOKÁSOK, NÉPI HIEDELMEK ADVENT Advent a kereszténység egyik legfontosabb időszaka: a négy hét alatt a hívek

Részletesebben

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra A magyar gasztronómia lényege az, hogy mi kerül otthon a családi asztalra. Borbás Marcsi A sűrűje 2. 100 recept a családi asztalra Borbás Marcsi Asűrűje 2. A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia Szigethy Éva A kocsmárosné fia 1. A kocsmában Micsoda nap ez a mai! Reggel óta ömlik az eső. Egy teremtett lélek nem lépett még be motyogta csak úgy magának Paula, a kocsmárosné. Jobban tettem volna, ha

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 1. szám 2011. január

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 1. szám 2011. január KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Kedves Olvasó! Immáron a második évfolyamhoz érkezett kis újságunk. Nagyon sok visszajelzés érkezett és érkezik ma is a különböző

Részletesebben

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc. Sajtos húsfalatok - 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Camping sajt), - 75 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál vaj, 2 dl húsleves (akár kockából is), - 2 gerezd fokhagyma, - 1 csokor vegyes zöldfűszer

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 4. szám 2011. április

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 4. szám 2011. április KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Kedves Olvasó! Az elmúlt hónap is programokkal gazdagon telt el. Sajnos az áprilisi szám egy kis technikai hiba miatt késve jelent

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is,

Részletesebben

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít?

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít? 1. t e j e s k u k o r i c a ( S ) g y e n g e t e n g e r i ( D ) g y e n g e m á l é ( D ) Mi a neve annak a még nem érett kukoricának, amit nyáron le szoktak szedni, hogy csövestől megfőzzék vízben?

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

Tájékoztatás a szolgáltatott ivóvíz minőségéről

Tájékoztatás a szolgáltatott ivóvíz minőségéről KUNBARACSI HÍRMONDÓ 2016. XV. ÉVFOLYAM, Március- Április Tájékoztatás a szolgáltatott ivóvíz minőségéről Megjelenik kéthavonta Tisztelt Felhasználóink! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az Kék-víz Észak-Bács

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Berentei Település Gondnokság 2013. 2014.

BESZÁMOLÓ. Berentei Település Gondnokság 2013. 2014. BESZÁMOLÓ Berentei Település Gondnokság 2013. 2014. Horgásztó: 2013. évben a Berente Nagykötél oldali víztározó horgásztó látogatottsága a nyári nyitvatartási időszakban átlagosan 3 fő volt. Áprilisban

Részletesebben

Az iráni nagykövet látogatása településünkön

Az iráni nagykövet látogatása településünkön Jászkiséri Tudósító A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT IDÕSZAKOS KIADVÁNYA Az iráni nagykövet látogatása településünkön XI.évfolyam 5.szám AZ Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete, Szaid Szejed Agha Banihasemi

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról

Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról Tartalomból: Húsvéti köszöntõ Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról Baba-Mama Börze Foltos otthon - a bekecsi Folt-Varázs Kör Házi sütemények versenye Március idusa Bekecsen

Részletesebben

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Horváth István polgármester Pályzati felhívás BURSA HUNGARICA ösztöndíjra A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében új pályázati

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 (SERBÁN ANDRÁS igaz székely ember emlékének) Karácsonyi történet Mi, gyerekek, nagyon vártuk az első

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 5

MagyarOK 1.: munkalapok 5 1. Képes szótár munkalap 1. Egészítse ki a hiányzó magánhangzókat vagy mássalhangzókat! Húsok m_ rh_ h_ s s_ rt_ sh_ cs_ rk_ h_ s sz_ l_ nn_ k_ lb_ sz sz_ l_ m_ s_ nk_ h_ l Tejtermékek t_ j v_ j s_ jt

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1/106 BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ikt. szám: 9-2/29/2007. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Budapest Főváros XVII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. december

Részletesebben

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész 2014 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával Az egészséges táplálkozás 12 pontja A dietetikusok ajánlásával Minél változatosabban Mindenki szeretne egészségesen élni Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ A 4/2011.(III.21.) önkormányzati rendelet módosítása (előirányzat módosítás)

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ A 4/2011.(III.21.) önkormányzati rendelet módosítása (előirányzat módosítás) NYÍRGELSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLET 2011. szeptember 15-én megtartott testületi ülésének a.) jegyzőkönyve b.) határozata c.) előterjesztése d.) tárgysorozata T Á R G Y S O R O Z A T A 1./

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

Döbrög LapjA. Mi lett a sorsa Galibás Mátyásnak? A mi lapunk. Botrány a vásáron Fűben, fában orvosság Mi történt Döbrögi Dániellel?

Döbrög LapjA. Mi lett a sorsa Galibás Mátyásnak? A mi lapunk. Botrány a vásáron Fűben, fában orvosság Mi történt Döbrögi Dániellel? Döbrög LapjA A mi lapunk Botrány a vásáron Fűben, fában orvosság Mi történt Döbrögi Dániellel? Mi lett a sorsa Galibás Mátyásnak? Vásár Döbrögben! Időpont: április 3. vasárnap délelőtt Helyszín: kastély

Részletesebben

Márkói Tükör. Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta HÍREK

Márkói Tükör. Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta HÍREK Márkói Tükör Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta XXII. évfolyam 11. szám HÍREK A KEOP 5.7.0 energetikai pályázat munkálatai a műszaki terület átadását követően még ezen a héten megkezdődnek.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2009. augusztus hó 6. napján megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Dénes László polgármester Siket Sándor alpolgármester

Részletesebben

2016. április. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Együtt ünnepeltünk március 15-én

2016. április. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Együtt ünnepeltünk március 15-én Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Együtt ünnepeltünk március 15-én Nagypalli Német Nemzetiségi Óvoda- Kindergarten Pahl Kedves Olvasó! Tartalmas márciusnak néztünk elébe. A nőnap

Részletesebben

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN A kukorica P KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN Szentlászló község Baranya megye északnyugati részén, a Dél-Zselicben fekszik, a 67-es fõút mentén, Szigetvár és Kaposvár között. 2006 óta itt mûködik az ország

Részletesebben

Államfői látogatás Bogyiszlón

Államfői látogatás Bogyiszlón VII.ÉVFOLYAM 4. SZÁM Bogyiszló község polgárainak lapja 2016. április Államfői látogatás Bogyiszlón Áder János köztársasági elnök a Víz Világnapján március 22-én a dunai jeges árvíz 60. évfordulójának

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd

Faluújság Bakonypéterd 2012. szeptember-október III. évfolyam 9-10. szám Faluújság Bakonypéterd KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa A tartalomból: Tájékoztató 2 Rendezvények 3-4 Töklámpás,

Részletesebben

kereplõ III. évfolyam 3. szám - 2014. március

kereplõ III. évfolyam 3. szám - 2014. március Ifi kereplõ III. évfolyam 3. szám - 2014. március www.shipsarmellek.hu ship.sarmellek@gmail.com 2014. április 11-én, pénteken 19 órától Öbölből vödörbe színházi előadás Nyertes Zsuzsával és Heller Tamással

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Guy de Maupassant. Ékszerek

Guy de Maupassant. Ékszerek Guy de Maupassant Ékszerek Guy de Maupassant Ékszerek 2011 Válogatta, fordította és az utószót írta Illés Endre Fapadoskonyv.hu Kft. Illés Endre jogutódja A TELLIER-HÁZ 1 Odamentek minden este, tizenegy

Részletesebben

IV. Illéssy Gasztro Kupa

IV. Illéssy Gasztro Kupa IV. Illéssy Gasztro Kupa - országos ételművészeti verseny - Tisztelt Versenyzők, Kollégák és Diákok! Öt érzékkel áldotta meg a jó Isten alkotó bölcsessége az embert. Kétségtelen, hogy közülük az ízlésnek

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzatának, mint fenntartónak a szociális intézményekre vonatkozó 2011. évi ellenőrzése és az értékelés

Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzatának, mint fenntartónak a szociális intézményekre vonatkozó 2011. évi ellenőrzése és az értékelés Szociális és Gyermekvédelmi Iroda Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzatának, mint fenntartónak a szociális intézményekre vonatkozó 2011. évi ellenőrzése és az értékelés A Segítő Kéz Kispesti

Részletesebben

Nagyi tulipános Ládája Elődeink hozománya

Nagyi tulipános Ládája Elődeink hozománya JÓ GYAKORLATOK ADATLAPJA Nagyi tulipános Ládája Elődeink hozománya Vas megyében öt olyan tipikus őrségi hátrányos helyzetű településen valósult meg a Nagyi tulipános Ládája - Elődeink hozománya című program,

Részletesebben

Tanácskozási joggal Meghívottak : Bodnár Katalin jegyző Bodolai Andrea gazdálkodási előadó Janó Elemér Arnóti Roma Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke

Tanácskozási joggal Meghívottak : Bodnár Katalin jegyző Bodolai Andrea gazdálkodási előadó Janó Elemér Arnóti Roma Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Arnót, Petőfi S.u.l20. Tel: 46/ 500-740 fax: 46/500-749 e-mail : arnot@arnot.hu Szám: 12 /2014 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Arnót község Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban mélyrétegérõl, a tudáshordozók egyik legfontosabbikáról. A cseh-zsidó lángelme, a prágai Franz Kafka németül írt, de ez kényszerzubbony volt a számára. Nem volt az anyanyelve, nem volt a Mameloschen. Amikor

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Lassúfőző edény CROCK POT

Lassúfőző edény CROCK POT Lassúfőző edény CROCK POT TÍPUS: SCCQPK5025B (2,7 l) HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FIGYELMESEN OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUATÓT! LEÍRÁS A lassúfőző edény (innentől: lassúfőző) egy főző alsórészből, egy kerámia edényből

Részletesebben

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF 1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF háromszög egyenlőoldalú, stb ). A 10 pont közül ki kell választani

Részletesebben

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat. Kirándulás! Ha nyár, akkor utazás! Ha utazás, akkor közösen! Így gondoltuk ezt gyülekezetünkben is, és aug. 18-án reggel felkerekedtünk, és elindultunk Máramarosszigetre, összesen 48-an. Szeretett, jól

Részletesebben

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA Lippai Lapok III. évfolyam, I. szám Élményekben gazdag félév A tartalomból: A jövő a tét Ilosvay Emlékverseny Karácsony Agrárbál Impresszum: Kiadó: Lippai János

Részletesebben

A kultúra és nyugalom völgye.

A kultúra és nyugalom völgye. Vereb A kultúra és nyugalom völgye. Vereb község Fejér megyében fekszik a Velencei-tótól 15 km-re, északra. Lakosainak száma 829 fő. Kicsi település, vendégszeretete annál nagyobb. Látogasson el hozzánk

Részletesebben

Falukarácsony. Újévi koncert

Falukarácsony. Újévi koncert Ikladi Hírek XX. évfolyam 12. szám www.iklad.hu Önkormányzati Híradó ingyenes 2013. december Falukarácsony Hagyományos falukarácsonyi ünnepségünket december 20-án, pénteken, 18 órai kezdettel tartjuk az

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra Moderátor: Dr. Cser János c. egyetemi tanár 1 FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra KATONAI FELHÍVÓJEL! Vámos Gábor koncertmester Tisztelt Óvári Gazdászok, Kedves Kollegák,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bag Nagyközség Önkormányzat 2010. december 02. képviselő-testületi ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bag Nagyközség Önkormányzat 2010. december 02. képviselő-testületi ülésén. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bag Nagyközség Önkormányzat 2010. december 02. képviselő-testületi ülésén. Jelen vannak: Tóth Gábor polgármester, Dr. Balatoni Gyöngyi alpolgármester, Balázs János, Dr. Dénes

Részletesebben

ELEKTROMOS MULTIFUNKCIONÁLIS LASSÚ FŐZŐ MSC600E

ELEKTROMOS MULTIFUNKCIONÁLIS LASSÚ FŐZŐ MSC600E ELEKTROMOS MULTIFUNKCIONÁLIS LASSÚ FŐZŐ MSC600E TARTALOMJEGYZÉK Biztonsági előírások... 6 1. Bevezetés... 8 2. Jellemzők... 8 3. Használat... 8 A. Kezelőtábla... 8 B. Főzés... 9 C. Kombinált főzés...

Részletesebben

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.*

Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* HÚZD A KUTAT. Gulyás Pál versei. Mutatvány a Napkelet verspályázatából.* Húzd a kutat és idézd föl bátran tiszta szellemét, hadd merüljön fel a mélyből, hol aludta szenderét! Csillogjon ezüstruhája, hömpölyögjön

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet AZ EK-SVÁJC VEGYESBIZOTTSÁG 2/2006 HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet AZ EK-SVÁJC VEGYESBIZOTTSÁG 2/2006 HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 31.01.2006 SEC(2006) 120 végleges Tervezet AZ EK-SVÁJC VEGYESBIZOTTSÁG 2/2006 HATÁROZATA A 2. jegyzőkönyv I., II., IV. c) táblázatának és a IV. táblázat függelékének

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

3. s z á m ú. Készült a 2013. február 14-én megtartott képviselő-testületi ülésről.

3. s z á m ú. Készült a 2013. február 14-én megtartott képviselő-testületi ülésről. 3. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2013. február 14-én megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal /Jobbágyi Bencsik utca 10./ Jelen voltak:

Részletesebben

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) ÁLLAMI SZŰRŐPROGRAM A RÁKMEGELŐZŐ ELVÁLTOZÁSOK, ILLETVE A VASTAG- ÉS VÉGBÉLRÁK SZŰRÉSÉRE ÉS KORAI FELISMERÉSÉRE Ideje, hogy önmagára gondoljon. A vastagbél jellemzői és

Részletesebben

- Kézirat. Budapest, 1980. -

- Kézirat. Budapest, 1980. - V É R T E S S Z Ő L Ő S I L A K O D A L O M. Lánczos Zoltán. - Kézirat. Budapest, 1980. - V É R T E S S Z Ő L Ő S I L A K O D A L O M. Lánczos Zoltán. - Kézirat. Budapest, 1980. - - 2 - Vértesszőlős lakói

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0108 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Aterköz//50/Rea//Ált Agrár közös szakképesítés-csoportban, a célzott,

Részletesebben

A MESEHÁZ ÓVODA HÁZIRENDJE (RÖVIDÍTETT VÁLTOZAT)

A MESEHÁZ ÓVODA HÁZIRENDJE (RÖVIDÍTETT VÁLTOZAT) A MESEHÁZ ÓVODA HÁZIRENDJE (RÖVIDÍTETT VÁLTOZAT) 1 ÓVODÁNK ADATAI Nevünk: Meseház Óvoda Címünk: Mór Szabadság tér 12. Telefon: 22/ 407 129 Telefon/fax: 22/ 407 095 E-mail: szabtovi@mor.hu szab.teri.ovi@datatrans.hu

Részletesebben

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben.

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben. A CUKOR (népmese) A királyfi és az elűzött királylány nagy lakodalmat csapott. Meghívták az öreg királyt is a lakodalomba. Étel-ital sok volt, mindenik finom volt, de az öreg király előtt az étel sótlan

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere.../2010.(V.25.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére Tárgy: Javaslat az Önkormányzat gyermekjóléti

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 30-án - csütörtökön - de. 8,00 órakor megtartott r e n d k í v ü l i üléséről. A képviselő-testület rendkívüli

Részletesebben

A kínai konyha jellegzetességei

A kínai konyha jellegzetességei A kínai konyha A kínai konyha jellegzetességei A kínai konyha a világon a legelterjedtebb, a gasztronómiai világranglista első helyén emlegetik. A változatos tájaknak és éghajlati zónáknak köszönhetően

Részletesebben

MARGITAI BORISSZÁK NÓTA EGYESÜLET 4065, Újszentmargita, Rákóczi u. 125. sz. elérhetőség: 06-20/2798879, email:katonanebetty@gmail.

MARGITAI BORISSZÁK NÓTA EGYESÜLET 4065, Újszentmargita, Rákóczi u. 125. sz. elérhetőség: 06-20/2798879, email:katonanebetty@gmail. Települések helyi termékeinek bemutatása vagy helyi hagyományokra épülő rendezvények megtartása célterület 8319514577 azonosítószámú Kulturális rendezvénysorozat a Tisza mentén Böllérnap című rendezvény

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV KIRÁLYSZENTISTVÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ÁLTAL 2013. ÁPRILIS 23. NAPJÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL

JEGYZŐKÖNYV KIRÁLYSZENTISTVÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ÁLTAL 2013. ÁPRILIS 23. NAPJÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL JEGYZŐKÖNYV KIRÁLYSZENTISTVÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ÁLTAL 2013. ÁPRILIS 23. NAPJÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL JEGYZŐKÖNYV Készült: Királyszentistván Faluház Színháztermében 2013.

Részletesebben

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15.

H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA 2009. SZEPTEMBER 15. H Í R L E V É L 2009. SZEPTEMBER 15. DÖNTÉSEKRŐL RÖVIDEN: Döntött a Képviselő-testület arról, hogy Óbarok Község kilép a Móri Kistérséggel közösen működtetett, egyes honvédelmi tárgyú feladatok végzésére

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Mezőszemere Község Önkormányzat Képviselő-testület rendkívüli üléséről 2012. április 4-én (szerda) du. 18 órai kezdettel.

Jegyzőkönyv. Készült: Mezőszemere Község Önkormányzat Képviselő-testület rendkívüli üléséről 2012. április 4-én (szerda) du. 18 órai kezdettel. 138 Jegyzőkönyv Készült: Mezőszemere Község Önkormányzat Képviselő-testület rendkívüli üléséről 2012. április 4-én (szerda) du. 18 órai kezdettel. Az ülés helye: Mezőszemere Község Önkormányzat tanácskozó

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ikt. szám: 9-2/23/2007. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Budapest Főváros XVII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. október 3-án

Részletesebben

Elsô fejezet. Diéta az életért

Elsô fejezet. Diéta az életért Elsô fejezet Diéta az életért A borivók rendszerint egészségesebbek, és gyakran tovább élnek. Ez nem csupán feltételezés. Sok évet töltöttem a bor áldásos hatásának kutatásával, és úgy találtam, a borivók

Részletesebben

TRIANONI MOZAIK. Dr.Váry Albert könyve

TRIANONI MOZAIK. Dr.Váry Albert könyve 1 TRIANONI MOZAIK Dr.Váry Albert könyve 2 3 Szűcs László /1934-2008/: T A V A S Z Édesanyám: született Szatmári Teréz még a XIX. Század utolsó éveiben nyitotta sírós szemét a szép, de borzasztóan terhes

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászdózsa Községi Önkormányzat Pénzügyi Bizottságának 2015. február 10-én megtartott rendes ülésén. Az ülés helye: Jelen vannak: A községháza nagyterme mellékelt jelenléti

Részletesebben

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata Bevezetés A szociális kompetenciafejlesztés iskolai lehetőségeinek rövid elméleti áttekintését, majd az iskolán belüli közösségi

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd

Faluújság Bakonypéterd Aktualitások KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa www.bakonypeterd.hu Szent Márton Egészségközpont Pannonhalma Azzal is szeretnénk segíteni a Tisztelt Lakosságnak,

Részletesebben

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.)

J e g y zőkönyv STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) STB-26/2011. (STB-51/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának 2011. november 9-én, szerdán 9 órakor a Képviselői Irodaház 520. számú tanácstermében megtartott üléséről

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ceglédberceli Német Kisebbségi Önkormányzat 2009. október 8-i üléséről 27-29/2009. (10. 19.) sz. határozat 1 Készült: A Ceglédberceli Német Kisebbségi Önkormányzat 2009. október 8-i

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 29-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak

Részletesebben

szeretettel meghívja Önt

szeretettel meghívja Önt III. évfolyam, 1. szám 2009. március Betűk és ajkak fennen hirdetik: Hogy a világ órjásilag halad; Mondják: az ember, ez erkölcsi lény, Tökélyesebb lesz minden perc alatt. Tompa Mihály MÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t A l e g f o n t o s a b b s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t Borbás Marcsi Asűrűje A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás Dorottya Krisztics

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

Miért érdemes a Hotel Pátriát választani?

Miért érdemes a Hotel Pátriát választani? Elmúlt mint száz pillanat, S tudjuk mégis, hogy múlhatatlan, mert szívek őrzik, nem szavak. Végh György Kedves házasulandó, Ifjú Pár! Bizonyára Önöket is foglalkoztatja a nagy kérdés, vajon mi a sikeres

Részletesebben

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - A mozgó kő. - Június - Nyárelő. - A rákosi vipera.

Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Programjaink. Zöld mozaik. - A mozgó kő. - Június - Nyárelő. - A rákosi vipera. 2011. június A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja XI. évf. 6. szám Kalendárium - Június - Nyárelő Zöld mozaik - A rákosi vipera Ügyeskedj! - Rejtvények, fejtörők Mese - A mozgó kő Tudod-e?

Részletesebben

DRESCHER Hajózási Társaság A fehér flotta a Fertő tavon

DRESCHER Hajózási Társaság A fehér flotta a Fertő tavon DRESCHER Hajózási Társaság 01 SÉTAHAJÓZÁS Program Leírás Időtartam Ár (Ft) felnőtt gyermek Fertő tavi körút / Tervezett indulási idöpontok naponta: 11:00, 13:00, 15:00, 16:30 1 óra 1.500,- 900,- Útvonal:

Részletesebben

HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ

HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ SORSZÁM ORSZÁGOS TÁPLÁLKOZÁS ÉS TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT VIZSGÁLAT (OTÁP2014) HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 1097 Budapest, Albert Flórián út 3/A : (36-1)

Részletesebben

ÓVODAI HÁZIREND. Vámosszabadi Vackor Óvoda. OM azonosító: 030410. VIDA ESZTER óvodavezető. Vámosszabadi 2015. 9061.Vámosszabadi Szabadi út.53.

ÓVODAI HÁZIREND. Vámosszabadi Vackor Óvoda. OM azonosító: 030410. VIDA ESZTER óvodavezető. Vámosszabadi 2015. 9061.Vámosszabadi Szabadi út.53. Vámosszabadi Vackor Óvoda 9061.Vámosszabadi Szabadi út.53. ÓVODAI HÁZIREND OM azonosító: 030410 A nevelőtestület közreműködésével készítette: VIDA ESZTER óvodavezető Vámosszabadi 2015. -1- Óvodai Házirend

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról.

J e g y z ő k ö n y v. Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról. J e g y z ő k ö n y v Készült Zajk községben 2015. november 20-án 16.30 órakor tartott közmeghallgatásról. Az ülés helye: Művelődési Ház Zajk Jelen vannak: Grózner Tiborné polgármester, Kovács Tibor alpolgármester,

Részletesebben