Webszerkesztés Dreamweaver használatával

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Webszerkesztés Dreamweaver használatával"

Átírás

1 Dreamweaver történelem Webszerkesztés Dreamweaver használatával 1996-ban mutatta be először a Macromedia szoftverház az első WYSIWYG ( What You See Is What You Get = Amit látsz, azt kapod) webszerkesztő programot, mely a Dreamweaver (álomszövő) nevet kapta. A program segítségével egy grafikus tervező felületen lehet weboldalakat készíteni. A program a grafikai felületen beillesztett tartalmakat fordítja le HTML nyelvre. Az első bemutatás óta kilenc verzió került piacra a folyamatos fejlesztések következtében. Talán a piacon eltöltött hosszú idő és tapasztalat teszi a Dreamweaver-t professzionális webszerkesztő alkalmazássá. Jelenlegi legújabb változata már az Adobe szoftverház védjegye alatt fut, mivel az Adobe szoftverház felvásárolta a Macromedia szoftverházat, ezzel együtt az összes Macromedia terméket is. Így a legújabb változat neve: Adobe Dreamweaver CS3 (Creativ Suit 3-as verzió) Dreamweaver előnyök A Dreamweaver sok oldalúan tud együtt működni más olyan alkalmazásokkal, melyek szintén a webszerkesztés elengedhetetlen eszközei. Ilyen alkalmazás például az Adobe Flash CS3 (régebben ez is Macromedia termék volt), melyet webes animációk készítésére alkalmazunk legtöbbször. Meg kell említenünk az Adobe Fireworks CS3 grafikai képszerkesztő programot, mely egy kimondottan webszerkesztésre optimalizált program, és a Dreamweaverben több helyen is megtalálható kettőjük együtt működésnek lehetősége a weboldalba illesztett képek területén. A Dreamweaver egy olyan webszerkesztő alkalmazás, mely nem specializálódott egyik böngésző megjelenítési képességeire sem. Ez azt jelenti, hogy nincs semelyik böngészőre optimalizálva, hanem legjobb tudása szerint olyan oldalakat készít, melyek minden böngészőben megfelelően működni fognak. (Megjegyzés: Ez egy azért fontos tulajdonság, mert vannak olyan webszerkesztő alkalmazások, melyek kimondottan optimalizálva vannak egy adott böngészőre. Ilyen például a Microsoft Front Page, ami maximálisan Microsoft Internet Explorer orientált.)

2 Dreamweaver ablak felépítése Objektum paletta Segítségével különböző HTML objektumokat tudunk elhelyezni az oldalon, mint például aképek, táblázatok, hivatkozások stb. A könnyebb kezelhetőség kedvéért ezeket kategóriákba sorolták. Kategóriák közötti váltáshoz kattintsunk a Common felirat mellet látható háromszögre, majd a megjelenő menüből válasszuk ki a megfelelőt. Ha ez az újszerű elrendezés nem szimpatikus, vagy megszoktuk a korábbi verziók elrendezését a háromszögre kattintva a Show as Tabs parancsot választva visszatérhetünk hozzá. Nézet választók Itt választhatjuk ki, hogy milyen nézetben szeretnénk látni az aktuális weblapunkat. Háromféle nézetet választhatunk: Code, a HTML kódot látjuk, Split, egyszerre látszik a HTML kód és a weblap tervezői nézete. Alapértelmezés szerint 50-50% foglalják el a dokumentum ablaknak. Természetesen ez függőleges irányban megváltoztatható. A két ablakot elválasztó vonalra kell mozgatni az egér kurzorát, amíg az kettős nyíllá nem változik, ezután a többi Windows alkalmazásból ismert módón kell eljárni. A harmadik nézet a Design nézet, többé-kevésbé azt látjuk, ahogy az oldalunk ki fog nézni. Ezen a nézeten grafikus objektumok segítségével tudjuk szerkeszteni a weboldalunkat. Properties paletta Egy dinamikus konfigurációs paletta, mely mindig annak az objektumnak a tulajdonságait mutatja, amelyik éppen ki van jelölve. Ez azért fontos, mert minden opció egy helyen érhető el, és nem kell keresgetnünk a beállításokat a menüsorban.

3 Site Root meghatározása Mint azt már említettük, a webszerkesztő egyik legfontosabb feladata, hogy a weboldal minden tartalmi részét egy a weboldal szempontjából- kitűntetett könyvtárban tárolja, mely a weboldal SiteRoot-ja. Ezzel maximálisan tisztában van a Dreamweaver is, így mielőtt elkezdünk vele dolgozni, meg kell határozni, hogy melyik site az, amelyiket most szerkeszteni fogjuk. Két lehetőségünk van. Az egyik, hogy létrehozunk egy új site-ot, a másik, hogy egy meglévő site-ot akarunk szerkeszteni. Mindekét esetben a legfontosabb az, hogy ezáltal a Dreamweaver azonosítja majd a siteroot-ot, és a továbbiakban rábízhatjuk magunkat abból a szempontból, hogy az általunk mentett dokumentumok, vagy az általunk beszúrt tartalmi elemek (pl., képek) már ebbe a könyvtárba fognak kerülni. Ez egy olyan biztonságos funkció, amely figyelmeztet minket abban az esetben, ha például egy siteroot-on kívüli könyvtárból illesztünk be egy képet weboldalunkba. Ilyenkor a Dreamweaver megkérdezi, hogy akarunk-e egy másolatot a képről a siteroot-unkba. Nézzük tehát a gyakorlati SiteRoot meghatározását mindkét esetben: 1., Új site létrehozása Site menü-> New Site parancsát kell választanunk, ahol a következő ablak fogad bennünket: Az ablak tetején két Site beállítás nézet közül választhatunk: Basic (alap), és Advanced (kiterjesztett) Jelen esetben a Basic nézetben fogjuk beállítani site-unkat.

4 a., A Dreamweaver megkérdezi, hogy milyen nevet szeretnénk adni a létrehozni kívánt sitenak. Ez a név nem publikus név, ezt csak a dreamweaver arra használja, hogy nekünk könnyebb legyen azonosítani. b., A következő beállítás arra vonatkozik, hogy milyen webcímen lesz publikálva a weboldal. Természetesen ennek kitöltése nem kötelező, mert az is leképzelhető, hogy miközben szerkesztjük a weboldalt, még nem tudjuk, hogy milyen domain-t akarunk hozzá regisztrálni. Ha ezekkel a beállításokkal megvagyunk, kattintsunk a Next gombra, hogy tovább léphessünk. Ebben az ablakban a Dreamweaver megkérdezi, hogy a weboldal szerkesztése során használunk-e server oldali technológiát, mint például php. a., Jelöljük be, hogy nem használunk b., Itt lehetne jelölni, ha használnánk ilyen technológiákat. Újból kattintsunk a Next gombra, hogy tovább léphessünk.

5 Ebben az ablakban állíthatjuk be, hogy a saját számítógépünkön szerkesztjük-e weboldalunkat, vagy közvetlenül a távoli serveren. a., Ez a lehetőség jelenti azt, hogy a saját gépünkön dolgozunk. Jelöljük be ezt a lehetőséget. b., Ezt a lehetőséget kellene választanunk, ha közvetlenül a serverre dolgoznánk. c., Az a választás függvényében itt kell meghatároznunk, hogy melyik könyvtár lesz a weboldal SiteRoot-ja. A kis mappa ikonra kattintva tudjuk kiválasztani könyvtárunkat.

6 A fenti ablakban a Dreamweaver arra kíváncsi, hogy milyen módon kapcsolódunk a távoli serverhez. A legördülő listából válasszuk a NONE lehetőséget, mert nem kapcsolódunk távoli serverhez. Weboldalunkat majd később publikáljuk FTP-n keresztül!

7 A fenti ablakban a Dreamweaver kiír nekünk egy összefoglalást a site meghatározásával kapcsolatos beállításainkról. Ha mindent rendben találtunk, kattintsunk a DONE gombra! Az új site definiálásával készen is vagyunk! Kezdhetjük a munkát! Most megviszgáljuk, hogy hol tudjuk leellenőrizni, hogy mindent jól állítottunk-e be a siteroot-al kapcsolatban. Az ellenőrzést a Files palettán tudjuk elvégezni. Ez az a paletta, amely azt mutatja, hogy éppen melyik site van nyitva, és hogy jelen pillanatban melyik mappába dolgozunk. Erre a palettára van akkor is szükségünk az előzetes vizsgálathoz, ha egy meglévő site-ot akarunk szerkeszteni, és szeretnénk meggyőződni arról, hogy éppen melyik site-unk van nyitva. A Files palettát a képrenyő jobbalsó sarkában találjuk alapértelmezetten az egyéb paletták között. Amennyiben egy palettát látni vagy éppen elrejteni szeretnénk, úgy a Window menüben érhetjük el ezek ki- és bekapcsolását. Amelyik paletta elnevezése előtt kis pipát ( ) látunk, az a paletta jelenleg be van kapcsolva és látható, amelyik előtt pedig nincs pipa, az jelenleg nincs bekapcsolva, azaz inaktív.

8 2., Már létező site megnyitása, szerkesztése Site menü-> Manage Sites parancsát kell választanunk, ahol a következő ablak fogad bennünket: A baloldalon található site-ok litájából egy kattintással kiválasztjuk a szerkeszteni kívánt website-ot, majd a Done gombra kattintva az eddig nyitva lévő site lecserélődik a most kiválasztott site-ra, melynek megtörténtéről szintén a Files palettáról tájékozódhatunk. a, a New gombra kattintva pontosan ugyanaz a folyamat fogad bennünket, mint amikor új site-ot hozunk létre a Site menü -> New site parancsát választva. b., az Edit gombra kattintva, a baloldalon kiválasztott site beállításait végezhetjük el. Ez a funkció végig vezet azon a folyamaton, melyet egy új site létrehozásakor végigjárunk, így az előzőleg beállított konfigurációt módosíthatjuk. c., a Duplicate gombra kattintva a baloldali listában kijelölt site-ot tudjuk duplikálni, azaz másolatot készíteni róla. Ez a lehetőség akkor lehet fontos, ha egy meglévő site-hoz nagyon hasonló, kisebb részletekben eltérő másik site-ot szeretnénk létrehozni. Ebben az esetben nem kell előről kezdenünk a munkát, és az eredeti site-unk is megmarad teljes egészében. d., a Remove gombra kattintva a baloldali listában kijelölt site-ot távolíthatjuk el a listából. Nagyon fontos tudnunk, hogy a siteroot nem törlődik az adattárolóról, csak a Dreamweaver listájából! e., az Export gombra kattintva a Dreamweaver létrehoz egy.ste kiterjesztésű file-t, mely site definíciós file formátum, melyben eltárolja a site konfigurációs beállításait.

9 f., az Import gombra kattintva.ste kiterjesztésű file-okat tallózhatunk ki, így hozzáadva a site listához az előzőleg exportált site definíciós file-jainkat. Új dokumentum létrehozása Már elkészültünk a site definiálással, így elkezdhetjük a munkát a Dreamweaver-el. A File menü-> New parancsára kattintva megjelenik az új dokumentum meghatározásához szükséges ablak, melyben kiválaszthajuk, hogy milyen típusú dokumentumot szeretnénk készíteni. A Dreamweaver a következő dokumentum típusokat tudja kezelni és létrehozni: Html, xhtml, xml, xslt, css, php, javascript, action script, coldfusion, asp. NET, stb. Nekünk jelen pillanatban a html-re vagy az xhtml-re van szükségünk. DTD (Document Type Definition) A webre készült dokumentumokat egy előre definiált, a dokumentum felhasználható elemeit meghatározó file-ban tárolja a W3C egy publikált URL címen. Erre azért van szükség, mert a böngészők számára fontos információkat nyújtanak ezekben a file-okban, melyekre szüksége lehet a böngészőnek a dokumentum helyes megjelenítéséhez. Egy hiperszöveg (weboldal) definiálásához a következő dokumentum típusok állnak rendelkezésünkre: HTML 4.01 Strict HTML 4.01 Transitional XHTML 1.0 Strict XHTML 1.0 Transitional XHTML 1.1 XHTML 1.0 Mobile XSLT 1.0 (XHTML - Extensible HyperText Markup Language) (XSLT - Extensible Stylesheet Language Transformations) A doctype ismeretében válasszuk az új html dokumentum opciót és az xhtml 1.0 Transitional dokumentum típust! View menü (Nézet menü) lehetőségei A View menü->zoom In almenüjére kattintva van lehetőségünk a dokumentum nézetének léptékekben történő nagyítására. A Zoom Out pedig léptékekben történő kicsinyítést tesz lehetővé. Ugyanitt található meg a Magnification menüpont is, mely lehetőséget ad arra, hogy kiválaszthassuk a Dreamweaver által felajánlott lehetőségek közül, hogy hány százalékos kicsinyítésben vagy nagyításban szeretnénk látni az adott dokumentumot. A View menü->rulers->show Rulers parancsát választva tudjuk a vonalzót bekapcsolni. Ugyanezt a parancsot választva tudjuk a vonalzó megjelenítését is megszűntetni. A Rulers almenüben lehetőségünk van a vonalzó mértékegységét is meghatározni.

10 Az oldal tulajdonságainak meghatározása Mielőtt elkezdjük a weboldal tartalmi szerkesztését, be kell állítanunk az oldal tulajdonságait. A beállításhoz válasszuk a Modify menü-> Page properties parancsát! A következő ablak fogad minket: a., Tulajdonság kategóriák Appearance megjelenés Links hivatkozások Headings címsorok Title/Encoding Cím és kódolás Tracing Image Modellkép Az Appearance kategória beállításai: b., Itt állítható be a weboldal betűtípusa. c., Megadhatjuk a a weboldal betűméretét, és a méret mértékegységét. d., Szöveg szín meghatározása. Választhatunk a paletta színeiből, és megadhatjuk a szín hexadecimális kódját a beviteli mezőben. e., Háttérszín beállítása f., Háttérkép meghatározása g., Háttérkép elhelyezkedése, ismétlése h., Margó méreteinek beállítása A Links kategória beállításai:

11 a., Hivatkozások betűtípusa b., Hivatkozások betűmérete c., Hivatkozás színeinek beállítása d., Hivatkozás aláhúzásának beállításai A Headings kategória beállításai: Az úgynevezett Heading-ek előre generált Címsor stílusok, melyeket minden böngésző egységesen kezel és ismer. A heading-eket 1-től 6-ig értelmezik a böngészők, ahol a Heading1 a főcím, mely a legjobban kiemelt stílusban szerepel és a Heading6 a legkisebb kiemeléssel szereplő alcím. A tag-ek a következő képpen épülnek fel: <H1>Főcím</H1> <H2>Cím</H2> <H3>Alcím</H3> <H4>Alcím</H4> <H5>Alcím</H5> <H6>Alcím</H6> Ezeket a tag-eket minden böngésző azonosan jeleníti meg. A Dreamweaver ebben a kategóriában egyéni megjelenést biztosít minden heading-nek.

12 Az első beviteli mezőben a heading betűméretét majd a második beviteli mezőben a színét állíthatjuk be. A Title/Encoding kategória beállításai: a., A Title meghatározása b., A dokumentum típus meghatározása c., A dokumentum karakterkódolása (Megjegyzés: a magyar karakterek pontos megjelenítéséhez az ISO karakterkódolási szabványra van szükség, illetve beállítható az UTF-8-as karakterkódolási szabvány is, mely tartalmazza a világ összes karakterét.)

13 A Tracing Image kategória beállításai: Lehetőségünk van úgynevezett modell kép beállítására, amely a szerkesztőfelületen fog segítséget nyújtani számunkra a weboldal szerkesztése során. Ezt a funkciót akkor használjuk ha előzőleg megszerkesztettük a weboldal látványképét egy képszerkesztő alkalmazásban és ezt a látványképet szeretnénk sablonként használni a design megalkotásához. Ez a kép nem egyenlő a weboldal háttérképével, mert ez publikálás során nem jelenik meg, csak a szerkesztőfelületen. a., A modell kép kiválasztása b., A modell kép átlátszóságának beállítása A weboldal tulajdonságainak meghatározása után elkezdhetjük a weboldal tartalmi szerkesztését. Meta tag-ek elhelyezése Insert->HTML->Head tags parnacsával érhetjük el a Keywords meta tag-et, valamint a Description meta tag-et is. Bármelyik menüpontot választva a Dreamweaver megjelenít egy kisméretű ablakot, amelybe beírhatjuk a kért értékeket! (Ne felejtsük el, hogy a keywords meta kulcsszavainak felsorolásánál veszzővel kell elválasztanunk az elemeket egymástól!)

14 Szöveges tartalom és speciális karakterek A szöveges tartalmak formázási lehetőségeit a Properties paletta tartalmazza: a., Format Itt állíthatjuk be, hogy milyen Heading formázást szeretnénk alkalmazni. b., Font Betűtípus meghatározása. c., Style Ha létezik CSS-ben meghatározott stílusunk, itt tudjuk alkalmazni az aktuális szövegre. (CSS témakörrel a későbbiekben foglalkozunk!) d., Size Betűméret meghatározása. e., Betűszín kiválasztása f., Betűstílus beállítása (félkövér, dőlt), mellette található a bekezdés igazítására szolgáló ikonok is, melyek sorrendben: balra zárt, középre zárt, jobbra zárt, sorkizárt g., Felsorolás és számozás, behúzás csökkentése ikon, és behúzás növelése ikon. h., Link a mezőbe be tudjuk írni a hivatkozás címét, vagy a beviteli mező meletti kis mappa ikonra kattintva kitallózhatjuk a siteroot-ban található file-ok közül, hogy melyikre akarunk hivatkozni. A speciális karakterek listáját az Insert menü-> HTML-> Special characters menüpont alatt találjuk. Az Other feliratra kattintva további lehetőségeink vannak a speciális karakterek kiválasztására. Hivatkozások elhelyezése a weboldalon A kívánt objektum kijelölése után, a Properties paletta link mezőjének kitöltésével tudunk a leggyorsabban hivatkozásokat létrehozni. Ha viszont más hivatkozás típusra van szükségünk, válasszuk az Insert menü-> Hyperlink prarancsát az egyszerű hivatkozások beszúrásához, az Insert menü-> link parancsát az hivatkozások alkalmazásához, valamint az Insert menü-> Named Anchor parancsát az oldalon belüli hivatkozások létrehozásához! Ha egy oldalon belüli hivatkozást szeretnénk létrehozni, akkor helyezzük a kurzort a hivatkozni kívánt helyre (hivatkozási pont), majd válasszuk a Named Anchor utasítást. A felugró ablakban határozzuk a meg a hivatkozási pont nevét. ( A név nem tartalmazhat ékezeteket és speciális karaktereket!) A második lépés, hogy létrehozzuk a hivatkozást a hivatkozási pontra. Helyezzük a kurzort oda, ahová majd a hivatkozást szeretnénk elhelyezni, és írjuk be a

15 properties paletta link mezőjébe a #hivatkozási pont_neve szöveget. Pl., Ha a hivatkozási pont neve top, akkor az arra mutató hivatkozás #top. Képi objektumok elhelyezése a dokumentumban Weboldalakba beépített képekre vonatkozóan vannak bizonyos szabályok, melyeket minden esetben be kell tartanunk ahhoz, hogy az adott oldal megjelenése megfelelően gyors legyen. Minden weboldalra elhelyezett képet webre optimalizálva kell publikálni. A webre optimalizáslás alaptétele, hogy a lehető legkisebb méret mellett, a lehető legjobb minőséget állítsuk elő! Minél kisebb terjedelmű képet helyezünk el a weboldalon, annál gyorsabban fog letöltődni, amikor az oldalt látogatják. Képek beszúrása Kép beszúrása az Insert menü->image parancsával történik. A megjelenő ablakban ki kell tallózni a kívánt képet, majd az OK gombra kattintani! A képek beállításait szintén a Properties palettán találjuk: a., Ebben a mezőben adhatunk nevet a képnek. ( A név nem tartalmazhat ékezeteket és speciális karaktereket!) b., A W érték a kép szélessége (width), a H érték a kép magassága (height) c., Az Src (Source) a kép forrását jelenti, tulajdonképpen ez a kép elérési útja. d., A link rovatban adhatunk hivatkozást a képhez. Ha a siteroot-ból szeretnénk tallózni, akkor a beviteli mező mellett található kis mappa ikonra kattintva van erre lehetőségünk. e., Ebben a mezőben tudunk alternatív szöveget hozzárendelni a képhez. Az alternatív szöveg akkor jelenik meg, ha a kép nem töltődik le, vagy éppen letöltés alatt áll. f., Az Edit felirat mögött található ikonok segítségével lehet a képet szerkeszteni. Ezek a szerkesztési lehetőségek szegényesebbek, mint egy képszerkesztő alkalmazás lehetőségei, de a Dreamweavernek nem is a képek szerkesztése a feladata, ez a lehetőség egy kis plusz, ami nagy segítségünkre lehet, ha éppen nincs kéznél egy képszerkesztő program. - Az első ikonra kattintva a Dreamweaver meghívja a számítógépre telepített képszerkesztő alkalmazást, és megnyitja benne a kijelölt képet szerkesztésre. - A második ikonra kattintva szintén egy képszerkesztő program kerül megnyitásra azzal a céllal, hogy webre optimalizáljuk a képet! - A harmadik ikonunk az úgynevezett Crop tool (csonkítás eszköze), melynek segítségével egy beszúrt képet lehet megcsonkítani, tehát a kép egy részét eltávolítani, egy másik részét pedig megtartani. - A negyedik ikon segítségével vissza tudjuk állítani az eredeti képet, ha olyan módosítást végeztünk el rajta, amely nem megfelelő számunkra. - Az ötödik ikonnak az a szerepe, hogy a beszúrt kép kontrasztját illetve fényerejét korigáljuk ha szükséges.

16 - A hatodik ikon szintén korrekciós célt szolgál. Erre az ikonra kattintva tudjuk a képet élesíteni bizonyos mértékig. g., Ha létezik CSS formázás az adott képhez, akkor azt itt lehet hozzárendelni. h., Hotspot beszúrásának lehetősége (Area Map) Három féle hotspot típus létezik: Rectangular (Téglalap) Oval (Ovális) Polygon (Sokszög) A hotspotok segítségével le tudjuk takarni a kép bizonyos részeit, a fent említett három formában. A letakart területekre egyenként lehet hivatkozást tenni. i, Vertical Space és Horizontal Space pixelben történő meghatározásával adhatjuk meg a kép elhelyezkedését ahhoz az elemhez képest, amelyen belül helyezkedik el maga a kép. Például ha a kép egy táblázat celláján belül van, akkor a cella bal felső sarkához képest tudunk pozícionálni. j., Target mezőben tudjuk megadni, hogy a képre alkalmazott hivatkozás hol nyíljon meg. k., Border beviteli mezőben határozhatjuk meg, hogy milyen vastagságú keretet szeretnénk adni a képnek. l., A kép vízszintes igazítása, sorrendben balra zárt, középre zárt, jobbra zárt. m., Align (igazítás) a szövegkörnyezethez képest, melynek funkcióit az alábbi táblázat foglalja össze:

17 Felvehető érték Jelentés Top Center Default Left Right Image Placeholder Szerkesztés során előfordulhat, hogy tudjuk egy kép tervezett helyét, de maga a kép még nem készült el a weboldal szerkezet összeállítása előtt. Ebben az esetben nyújt nagy segítséget az Image Placeholder, amely helyet foglal majd a nem létező képnek, hogy a többi tartalmi elemet el tudjuk helyezni az oldalon a kép elkészültéig. Az Insert menü->image objects->image Placeholder parancsát válasszuk: A Name mezőben megadhatjuk a kép ideiglenes nevét. A Width mezőben a kép várható szélességét, a Height mezőben a várható magasságát adjuk meg. A Color opcióban megadjuk az ideiglenes színt, amivel majd lefedjük a kép helyét. Az Alternate text mezőben előre adhatunk alternatív szöveget a képnek. Amikor a kép elkészült, más dolgunk nincs, mint a Properites palettán meg kell adnunk a kép forrását. (SRC) Rollover Image A Rollover Image egy klasszikus JavaScript vezérelt képforgatás. Ha a beszúrt kép fülé visszük az egeret, akkor a kép helyet cserél egy másik képpel, ha lehúzzuk róla az egeret, akkor visszaáll az eredeti kép. Az Insert menü->image Objects->RolloverImage funkcióját válasszuk. A következő ablak fogad bennünket:

18 a., Kép nevének meghatározása b., Az eredeti képet itt tallózzuk ki c., Itt választjuk ki a második képet, mely akkor jelenik majd meg, amikor az eredeti kép fölé visszük az egeret. d., Ha ezt a beállítást bejelöljük, akkor az eredeti kép betöltődésekor automatikusan betöltődik a második kép is. e., Alternatív szöveg meghatározása. Az alternatív szöveg akkor jelenik meg, ha a kép nem töltődik le, vagy éppen letöltés alatt áll. f., Itt adhatjuk meg a Rollover Image hivatkozását. (Gyakorlatilag itt rendelünk hozzá linket!) Navigation Bar A Navigation Bar segítségével komplett menüt tudunk készíteni, ahol a menüpontok akár négy állapotú gombokként is tudnak üzemelni. Ennek feltétele, hogy legyen négy darab gomb állapotot megjelenítő képünk. (Nem kötelező mind a négy állapotot elkészíteni, mert a Navigation Bar képes akár kettő illetve három állapotú gombokat is megjeleníteni!) FONTOS: Egy html oldalon belül csak egy darab Navigation Bar-t engedélyez a Dreamweaver! A gombok négy állapota: Up (amikor megjelenik a gomb betöltődéskor) Over (amikor a gomb fölé visszük az egeret) Down (amikor megkattintjuk a gombot) Over while down (amikor a gomb már le van nyomva, és újból fölé visszük az egeret) Válasszuk az Insert menü->image Objects->Navigation Bar parancsát, ahol a következő ablak fogad bennünket:

19 a., A + jelre kattintva tudunk új elemeket hozzáadni a Navigation Bar-hoz, míg a - jelre kattintva van lehetőségünk eltávolítani elemeket a Navigation Bar-ból. b., A Navigation Bar-ban szereplő elemek sorrendjét tudjuk változtatni a fel és lefelé mutató nyilakkal. c., Itt láthatjuk felsorolva a Navigation Bar elemeit. d., Ebben a rovatban határozhatjuk meg az éppen aktuális elem nevét. e., Az első (Up) állapot képének kiválasztása. f., A második (Over) állapot képének kiválasztása. g., A harmadik (Down) állapot képének kiválasztása. h., A negyedik (Over while Down) állapot képének kiválasztása. i., Alternatív szöveg megadása. j., Hivatkozás megadása. k., Az opció bekapcsolásával az első kép betöltődésekor automatikusan letöltődnek a többi állapotok képei is. l., Az opció bekapcsolásával a harmadik állapot (Down) jelenik meg először (betöltődéskor). m., Itt határozhatjuk meg, hogy a Navigation Bar-t vízszintesen (Horizontally), vagy függőlegesen szeretnénk elhelyezni az oldalon. FONTOS: Ez a beállítás később nem módosítható! n., A jelölőnégyzet bejelölésével a Dreamweaver táblázatba rendezve hozza létre a Navigation Bar-t. Fireworks HTML Az Adobe Fireworks webre optimalizált képszerkesztő programjában lehetőség van előre gyártott Rollover Image-eket valamint Navigation Bart is létrehozni, melyet el tudunk menteni HTML formátumban, és a kész dokumentmot beemelhetjük egy új HTML dokumentumba a Dreamweaver segítségével. Válasszuk az Insert menü->image Objects->Fireworks HTML parancsát, majd tallózzuk ki a kívánt Fireworks html dokumentumot!

20 Média elemek beszúrása Lehetőségünk van weboldalunkat színesebbé tenni a beágyazott tartalmak, videók, animációk és kisalkalmazások segítségével. Ezt a lehetőséget a Dreamweaver-ben a Insert menü Media almenüben érhetjük el. Image Viewer Flash alapú képmegjelenítőt szúrhatunk be, ha az Insert menü->media->image Viewer parancsot választjuk. Ekkor megérkezik egy ablak, melyben a program azt kérdezi, hogy mi legyen a neve a flash file-nak, ami ezt a képnézegetőt fogja tárolni. Adjunk neki egy tetszőleges nevet ékezetek nélkül, és kattinstsunk a Save gombra. A munkaterületen megjelenik egy szürke terület, mely jelöli a flash alapú alkalmazás helyét. Ha kijelöljük a területet egy egér kattintással, akkor a jobb oldalon, a paletták listájában megjelenik egy Flash element nevű paletta, ahol az Image Viewer további beállításait adhatjuk meg. A beállítások közül a legfontosabb az ImageURLs beállítás, ahol vesszővel elválasztva tudjuk felsorolni azoknak a képeknek a listáját, melyeket szeretnénk alkalmazni a képnézegetőben. Flash Text Ebben a menüpontban van lehetőségünk arra, hogy flash objektumként helyezzünk el szöveget weboldalunkon. Erre akkor lehet szükség, ha olyan nem szokványos betűtípust szeretnénk alakalmazni weboldalunkon, amely nem valószínű, hogy a látogatóink számítógépén telepítve van. Ha egy szöveg nem szövegként, hanem grafikai elemként szerepel egy weboldalon, úgy mindenki látni fogja azt, attól függetlenül, hogy rendelkezik-e az adott betűtípussal. A font beállításnál választunk betűtípust. A size feliratnál van lehetőségünk meghatározni a szöveg méretét. Az alatta található menüsor első két eleme a félkövér és dőlt betűstílus. Mellettük található ikonok segítségével lehetőségünk van a szöveg vízszintes igazítására. A color beállítás a szöveg alapértelmezett színét jelenti, ezzel a színnel fog megjelenni az oldalon. A RolloverColor -nál kiválasztott szín akkor fog megjelenni, ha a szöveg fölé viszi alátogató az egeret. A text beviteli mezőbe írhatjuk be a flash szöveget. A link beállításnál tudunk hozzá hivatkozást rendelni. A target beállításnál pedig meghatározni, hogy az adott hivatkozás hol legyen megnyitva. FONTOS: Csak itt tudunk hozzá hivatkozást rendelni!

21 A bgcolor beállításnál meg kell határoznunk a flash szöveg háttér színét. Itt pontosan olyan színt kell megadnunk, amilyen háttérre kerülni fog a flash. Átlátszó nem lehet a flash szöveg háttere. A Save as beállításnál lehetőségünk van meghatározni a flash text-et tároló flash formátumú.swf kiterjesztésű file nevét. Flash Button A Dreamweaver tartalmaz egy olyan lehetőséget, mely flash alapú gombok előállítására lett megalkotva, a nélkül, hogy flash lenne telepítve számítógépünkre. Ha ezt a lehetőséget választjuk, a következő ablak fogad bennünket: A Sample mutatja az alatta lévő Style beállításban kiválasztott sablon gomb minta nézetét. A Button text -ben elhelyezett szöveg lesz a gomb felirata, melyben a magyar karakterek megadása sajnos nem lehetséges. A Font legördülő listában van lehetőségünk kiválasztani a kívánt betűtípust, majd a Size beállításnál a kívánt betűméretet. A Link rovatnál van lehetőségünk hivatkozást hozzárendeli a flash alapú gombunkhoz. A target mezőben adhatjuk meg azt, hogy a hivatkozott oldal hol jelenjen meg. A Bg color opciónál van lehetőségünk meghatározni, hogy a flash gomb milyen színű háttére kerüljön. A Save as lehetőséget ad arra, hogy egyéni nevet adhassunk flash alapú gombunkat tároló. swf kiterjesztésű file-unknak. Flash Video Flash alapú videók beszúrásához ezt a menüpontot kell választanunk, ahol előregenerált flash videó formátumú.flv kiterjesztésű file-unkat tudjuk hozzárendelni weboldalunkhoz. A menüpontot választva a következő ablakot fogjuk látni:

22 A Video type lehetőséget ad arra, hogy kiválasszuk a video letöltődésének típusát. Az első lehetőség a Progressive download, ami video lejátszásakor, a lejátszás közben folyamatosan töltődik le. A másik lehetőség a Streaming Video, amely már egy előre publikált video beágyazását jelenti. Az URL lehetőségnél lehet kiválasztani a.flv file-t. A Skin opciónál több lejátszó megjelenést tudunk választani, melyet az alatta lévő bokszban meg is mutat nekünk a Dreamweaver. A Width paraméternél tudjuk beállítani, hogy milyen szélességben jelenjen meg videónk. A Height paraméternél pedig beállíthatjuk a videó magasságát. A Detect feliratú gombra kattintva a Dreamweaver felderíti, hogy eredetileg mekkora méretű a video file. Az Auto play jelölő négyzet bepipálásával érhetjük el azt, hogy videónk automatikusan elinduljon az oldalunk betöltődésekor. Az Autó rewind lehetőség bejelölésével utasítást adunk arra, hogy a video végére érve automatikusan elölről indítsa újra a lejátszó az adott videót. A Prompt user bejelölésével lehetőséget adunk arra a felhasználónak, hogy tájékoztassuk a videó megtekintéséhez szükséges flash player letöltésének lehetőségeiről annak érdekében, hogy megfelelően tudja megtekinteni az általunk publikálni kívánt videó file-t. Ehhez kapcsolódik a Message boxban elhelyezett szöveg, mely a tájékoztatás szövegét tartalmazza. Shockwave Interaktív animációs elemeket tartalmazó grafikai objektumok beszúrására szolgál. Applet Előre megírt, úgynevezett kisalkalmazás -ok beszúrására alkalmazhatjuk ezt a menüpontot. Ilyen kisalkalmazás lehet a több helyen is alkalmazott Java Applet. ActiveX Az ActiveX a Microsoft által kifejlesztett technológia, mely arra szolgál, hogy program összetevők tudjanak kommunikálni egymással egy közös nyelven. A Weben vannak olyan alkalmazások, melyek a látogató számítógépén lévő programokkal tartanak kapcsolatot. Ha

23 van egy előre megírt ActiveX-ünk és ezt szeretnénk beágyazni weboldalunkba, akkor azt ebben a menüpontban tehetjük meg. Plug-In A Plug-In magyar fordítása beépülő modul. Minden olyan megjeleníteni kívánt tartalmat, melyet a böngésző önmagában nem képes megjeleníteni, azt beépülő modulként kell beágyazni a weboldalba. Ilyen tartalom lehet például egy hang (mp3), video (avi), és maga a flash is beágyazható plug-in ként, hiszen a flash alapú animációk megjelenítésére is csak akkor képes a böngésző, ha van telepítve flash player-ünk. Táblázatok beszúrása Táblázatok alkalmazásához válasszuk az Insert->Table parancsát. A táblázat beszúrásának beállításai a következők: A Table size szekcióban a rows a sorok számát-, míg a columns az oszlopok számát jelenti. A Table width beállítás a táblázat szélességének megadását teszi lehetővé. A Border thickness a táblázat keret vastagságának meghatározása. A Cellpadding cellamargó mérete, a Cellspacing cellaköz meghatározása. A Header szerkcióban lehetőségünk van három féleképpen kiosztani a táblázat celláinak kiemelését (Heading). A Caption a táblázat címkéje. Az Align caption a címke elhelyezkedése a táblázathoz képest. A Summary mezőben a táblázat összefoglalására van lehetőségünk. Rétegek alkalmazása (Layers) A rétegek hasonlóan néznek ki, mint a Word szövegdobozai. A legfőb különbség az, hogy míg a szövegdobozokban csak szövegeket helyezhetünk el, úgy a rétegekbe bármilyen

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

HTML é s wéblapféjlészté s

HTML é s wéblapféjlészté s HTML é s wéblapféjlészté s 1. Melyik országból ered a hipertext-es felület kialakítása? USA Japán Svájc 2. Webfejlesztéskor ha a site-on belül hivatkozunk egy file-ra, akkor az elérési útnak... relatívnak

Részletesebben

SharePoint Designer 2007

SharePoint Designer 2007 SharePoint Designer 2007 Az elsı lépés, Programok/Microsoft Office/SharePoint Designer 2007 Az üres lapot rögtön el kell menteni, értelemszerően a feladat által megadott néven és helyre. A kiterjesztése

Részletesebben

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Az RSS csatornákkal kapcsolatos web 2.0-ás eszközök lehetővé teszik, hogy az RSS hírolvasáson túl saját, személyre szabott weboldalt (ún. személyes kezdőlapot)

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 1. I. rész: Menő webhelyek készítése... 11. 1. fejezet: Hányféleképpen készíthetünk weblapokat?...

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 1. I. rész: Menő webhelyek készítése... 11. 1. fejezet: Hányféleképpen készíthetünk weblapokat?... Bevezetés... 1 A könyvről... 1 A Dreamweaver CS4 újdonságai... 2 A Dreamweaver használata Mac-en vagy PC-n... 4 Hasznos tudnivalók a könyv olvasásához... 4 Amit átugorhatsz, ha...... 5 Nincsenek elvárásaink...

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Force-X Content Management System, keskenynyomda.hu felhasználói dokumentáció

Force-X Content Management System, keskenynyomda.hu felhasználói dokumentáció Force-X Content Management System, keskenynyomda.hu felhasználói dokumentáció 1 Force-X Content Management System, keskenynyomda.hu felhasználói dokumentáció.. 1 Frontend felépítése... 3 Főoldal... 3 Tartalom

Részletesebben

A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI. 50 feladat. a Debreceni Egyetem Informatikai Karának. Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára

A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI. 50 feladat. a Debreceni Egyetem Informatikai Karának. Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára A HONALPSZERKESZTÉS ALAPJAI 50 feladat a Debreceni Egyetem Informatikai Karának Informatikus Könyvtáros szakos hallgatói számára Készítette: Jávorszky Ferenc Debrecen 2010. 1 1. Készítsen honlapot, amelynek

Részletesebben

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI)

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013.

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Internet, Az internet főbb szolgáltatásai web keresőszolgáltatásokkal Keresőrendszerek: Kulcsszavas 2) Egyéb keresők: Metakeresők gyűjtőkörű keresők

Internet, Az internet főbb szolgáltatásai web keresőszolgáltatásokkal Keresőrendszerek: Kulcsszavas 2) Egyéb keresők: Metakeresők gyűjtőkörű keresők Web alapok Az Internet, számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész földet. Az internet főbb szolgáltatásai: web (www, alapja a kliens/szerver modell) elektronikus levelezés (e-mail)

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül!

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! Office 2007 teszt Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! a. Hierarchia b. Kapcsolatok c. Mátrix d. Folyamatok e. Gantt-chart Question 2 Az Access 2007-ben

Részletesebben

Kövér betűk (bold) 1-es fejléc

Kövér betűk (bold) 1-es fejléc A HTML Stuktúra Amint a bevezetőben olvashattuk, minden HTML formátumú szövegfájl a utasítással kezdődik és a záró utasítással végződik. A dokumentumot a fejlécelemek vezetik be, melyek

Részletesebben

Pro Printer Telepítése és beállítása

Pro Printer Telepítése és beállítása Pro Printer Telepítése és beállítása 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek: 3 Támogatott böngészők: 3 _ A

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken:

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: Bejelentkezés Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: email: concordetrader@con.hu telefon: (+36

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Tartalomjegyzék 1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Géptől gépig... 11 Számok a gépeknek... 13 Nevek az embereknek... 14 Programok egymás

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Mgr. Námesztovszki Zsolt BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Statisztikai táblázatok, kimutatások (Pivot) készítése

Statisztikai táblázatok, kimutatások (Pivot) készítése Statisztikai táblázatok, kimutatások (Pivot) készítése Elméleti összefoglaló Az adatok egy, vagy több szempontú rendezése céljából célszerű azokat táblázatokba foglalni. Tehát az elemi adatokat alapján

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli

Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli Fejlesztőeszközök Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli Szerkesztők 2 alapvető szolgáltatása: kódszínezés, kódkiegészítés Alapvetően

Részletesebben

Készítette: Gál Tamás. A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés

Készítette: Gál Tamás. A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés HLTML 5 formok gyorstalpaló Készítette: Gál Tamás A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés (http://webfejlesztes.gtportal.eu/) Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább!

Részletesebben

MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ

MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ MARKETING ELEMZÉS TERVEZÉS PROGRAM ISMERTETİ 1 Marketing elemzés tervezés program ismertetı A Marketing elemzés tervezés Microsoft Excel munkafüzet 27-27 egymásba ágyazott Excel táblázatot tartalmaz, amelyeket

Részletesebben

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok A szöveg a bekezdésben balra, jobbra sorkizártan vagy középre igazodik, a bekezdés igazításától függően. Ekkor a bekezdés valamennyi és teljes sora eszerint

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők Dreamweaver CS3 Egyszerűen AP elemek, menük, megjelenítők 7 Dreamweaver CS3 AP elemek, menük, megjelenítők Dw 159 Oldalszerkezet AP elemek, menü k, megjelenítők Ebben a fejezetben folytatjuk az oldalszerkezet

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

Avery Design Pro 4.0

Avery Design Pro 4.0 Avery Design Pro 4.0 Felhasználói útmutató Az Avery Design egy egyszerű, de sokfunkciós, könnyen kezelhető címkenyomtató, kártyatervező program. Készítsük el a kártyasablont Indításkor az Üdvözlő ablak

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 2 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 2.1. FELÜLET... 3 2.2. FELHASZNÁLÓI FUNKCIÓK... 4 2.2.1. Modulok... 4 2.2.2. Előzmények... 4 2.2.3. Lekérdezés működése, beállítások... 5 2.2.4.

Részletesebben

APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató

APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató APB mini PLC és SH-300 univerzális kijelző Általános használati útmutató Fizikai összeköttetési lehetőségek: RS232 APB-232 RS485 A APB-EXPMC B SH-300 program beállítások: Kiválasztjuk a megfelelő PLC-t.

Részletesebben

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4.

QB-Suli Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Felhasználói útmutató verziószám: 4.0.2.6. 2015. március 4. Készítette: Quadro Byte Zrt. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető...3 2. QB-SULI Help...3 3. Regisztráció...3 4. Bejelentkezés...4 4.1. Elfelejtette

Részletesebben

Készítette: Gál Tamás. A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés

Készítette: Gál Tamás. A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés HLTML 5 hang videó gyorstalpaló Készítette: Gál Tamás A tananyag programozott változata itt érhető el: Webfejlesztés (http://webfejlesztes.gtportal.eu/) Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Készítette: Mezei Ádám Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008. november 20 Mi az oka, hogy NEM akadálymentes honlapokat készítünk? 1) Nem gondolunk

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések MAGYAR ENERGIA HIVATAL MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések 2009. 05. 29. Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár Dokumentum verziók Verziószám Dátum Állapot Módosító Leírás

Részletesebben

Internet TV Broadcaster kézikönyv

Internet TV Broadcaster kézikönyv Internet TV Broadcaster kézikönyv Rövid ismertetető: Az Internet TV broadcaster segítségével flv vagy mp4 videó fájlokat műsorlistába rendezve sugározhatunk Internetes TV adásokat. Annyi a dolgunk, hogy

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz. A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén

Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz. A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén Aktiválási segédlet a Partnercég opcióhoz A TeleMátrix adminisztrációs felületének használata Partnercég opció igénybevétele esetén 1 Partnercég opció bemutatása 2009. január 1-jétől új taggal bővült a

Részletesebben

Tanév indítása iskolák esetén. Mielőtt elkezdi a tanév indítását, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet, hogy lássa az összefüggéseket.

Tanév indítása iskolák esetén. Mielőtt elkezdi a tanév indítását, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet, hogy lássa az összefüggéseket. Tanév indítása iskolák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! Mielőtt elkezdi a tanév indítását, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet, hogy lássa az összefüggéseket.

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató

StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató 1 Tartalomjegyzék Alapvető tudnivalók...3 Használatba vétel előtt megadandó és ellenőrizendő adatok...3 Alanyi adómentes vállalkozás esetén...3 Számla

Részletesebben

CMS videó megjelenítő szoftver használata

CMS videó megjelenítő szoftver használata CMS videó megjelenítő szoftver használata Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítőhöz mellékelt CMS szoftver használatát mutatja be. Nem tér ki az

Részletesebben

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI

A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TELEPÍTÉSÉNEK LÉPÉSEI Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013. Bevezető A WordPress

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz

Kifizetések kezelése. 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz Kifizetések kezelése 1 Kifizetési dátumok megadása pénzügyi kódokhoz 1.1 Pénzügyi kódok menüponttól indulva Pénzügyek (kék menüpont, csak lenyitni + jelnél)(78600)/kifizetési jogcímek (jogcím kiválasztása)

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

A felhasználó a web-böngészőben megadja az alkalmazás URL-címét.(link és kedvencek használhatóak)

A felhasználó a web-böngészőben megadja az alkalmazás URL-címét.(link és kedvencek használhatóak) 1. FUNKCIÓK 1.1. Adminisztráció 1.1.1. Bejelentkezés Az adott szervezet (Hitelintézet, Pénzszállító szervezet) felhasználója egy korábbi regisztráció során a rendszerbe betöltött profil és tanúsítvány

Részletesebben

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével 1. lépés: regisztráljunk e-mail fiókot a G-Mail rendszerében http://www.google.hu weboldalon a bal

Részletesebben

Útmutató. Készítette: Zsiros Mihály / Tehetség Piactér

Útmutató. Készítette: Zsiros Mihály / Tehetség Piactér Útmutató Készítette: Zsiros Mihály / Tehetség Piactér Mi is az a Prezi? 2009 indult, magyar Flash-alapú prezentáció készítő program, 30 millió + felhasználó (2013. november), felhő alapú. Halácsy Ádám,

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató. A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk:

Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató. A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk: Webcasting Editor Felhasználói kézikönyv és bemutató A kapott Url -el valamint a kiadott felhasználónév jelszó párossal belépünk: A sikeres belépés után az alábbi oldal jelenik meg: A második lépés a zenei

Részletesebben

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció

WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció 1. Adatmentés WYWdent Dental 4.8 kiegészítő dokumentáció A WYWdent Dental 4.8 frissítés telepítése előtt felétlenül készítsen mentést a programról, így ha bármilyen probléma esetén bármikor visszaállítható

Részletesebben

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe

Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Belépés a Budapesti Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési rendszerébe Rendszerkövetelmények: Operációs rendszer: amennyiben Ön Windows 7 operációs rendszerrel szeretné a programot használni, kérjük,

Részletesebben

4. rész. HÁTTÉR BEÁLLÍTÁSA Egy pillanat alatt meg lehet változtatni egy oldal arculatát, ha megváltoztatjuk a háttérszínét.

4. rész. HÁTTÉR BEÁLLÍTÁSA Egy pillanat alatt meg lehet változtatni egy oldal arculatát, ha megváltoztatjuk a háttérszínét. HTML HÁTTÉR BEÁLLÍTÁSA, KÉPEK A WEBLAPON HIPERLINKEK, HIVATKOZÁSOK DOKUMENTUM ADOTT PONTJÁRA VALÓ UGRÁS 4. rész HÁTTÉR BEÁLLÍTÁSA Egy pillanat alatt meg lehet változtatni egy oldal arculatát, ha megváltoztatjuk

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN 1.3.1.16 VERZIÓ Jelen jegyzet az ÉTDR 2015. 09. 09. napján üzembe helyezett új verziója (1.3.1.16) kapcsán a szoftver újdonságaira hívja fel a figyelmet és az eddigi működés

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

A PC Connect számlázó program kezelése.

A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program egy kifejezetten kis vállalatok számára kifejlesztett számlázó program. A számlázót az asztalon található PC Connect számlázó ikonnal

Részletesebben

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry Glover Electric kft. www.visiotech.hu Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian Windows mobile Android IPhone Blackberry 1.Symbian Operációs Rendszer 1. Először telepítenie kell a

Részletesebben

E-mail beállítása Outlook kliensen. Magyar verzió 1.0

E-mail beállítása Outlook kliensen. Magyar verzió 1.0 E-mail beállítása Outlook kliensen Magyar verzió 1.0 1 Tartalom Általános info... 3 MAPI postafiók bállítása Outlook 2010-ben, Autodiscovery szolgáltatással... 4 MAPI postafiók kézi bállítása Outlook 2010-ben...

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS TANSZÉKI ADMINISZTRÁTORI SEGÉDLET: NEPTUN TÁRGYKEZELÉS, KURZUSKEZELÉS Kurzus meghirdetése adott félévre Adott félév kurzusainak a meghirdetése a TÁRGYAK 46800 felületen történik. Elérési útvonal a jobboldali

Részletesebben