A molekulaszerkezet és a tulajdonságok kapcsolata gócképzőt tartalmazó polipropilénben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A molekulaszerkezet és a tulajdonságok kapcsolata gócképzőt tartalmazó polipropilénben"

Átírás

1 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR OLÁH GYÖRGY DOKTORI ISKOLA A molekulaszerkezet és a tulajdonságok kapcsolata gócképzőt tartalmazó polipropilénben Tézisfüzet Szerző: Horváth Zsuzsanna Témavezető: Varga József Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet Polimer Fizikai Kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Műanyag- és Gumiipari Laboratórium 2014.

2 2 Ph.D. Dolgozat 1. Bevezetés A polipropilén (PP) fontos szerkezeti anyag, amelyet a gazdasági élet szinte minden területén használnak. A PP sikerének legfőbb oka az általa kínált kivételes ár/teljesítmény viszony, vagyis hogy nagyon előnyös ár mellett jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Kristályos polimer lévén tulajdonságait kristályszerkezete határozza meg. Annak ellenére, hogy a kristályos anyagok tulajdonságai és szerkezete közötti szoros összefüggés ismert tény, nagyon kevés fejlesztésre vagy tervezésre használható mennyiségi összefüggés áll rendelkezésre. A modellek és egyenletek hiányának oka a polipropilén komplex szerkezete, valamint a szerkezet és tulajdonságok közötti bonyolult összefüggések. Számos szerkezeti tényező befolyásolja a tulajdonságokat és a PP különböző jellemzői eltérő módon függnek az egyes tényezőktől. A kristályos szerkezet többféleképpen módosítható azonban minden módszer egyidejűleg megváltoztatja a szerkezet minden jellemzőjét, ami tovább bonyolítja mennyiségi összefüggések meghatározását. A kristályos szerkezetet leggyakrabban gócképzők alkalmazásával módosítják. Ezek hatása azonban függ a polimer molekulaszerkezetétől, az alkalmazott adalékrendszertől és feldolgozási körülményektől is. Ezek a bonyolult összefüggések egyértelműen indokolják az irodalomban közölt ellentmondásokat, valamint azt, hogy a termékfejlesztés általában nem modellezéssel, hanem próbálgatással történik. A Műanyag- és Gumiipari Laboratórium nagy hagyományokkal rendelkezik a kristályos polimerekkel, és azon belül is a polipropilénnel kapcsolatos alap- és alkalmazott kutatások területén. Az alapkutatás fontos eredménye volt az olvadási és hőkezelési memória effektust felfedezése 1, egy hatékony és nagy szelektivitású β-gócképző kifejlesztése 2, valamint a kristályos fázisban csak β-módosulatot tartalmazó polipropilén előállítása elsőként a világon 3. Az alkalmazott kutatásban első partnerünk a TVK volt ez az együttműködés mind a mai napig tart majd később olyan cégekkel dolgoztunk együtt, mint a Clariant, ma BASF, vagy a Borealis, a világ egyik vezető poliolefin gyártója. A Laboratórium és a Borealis közötti együttműködés a cég szabadalmaztatott Borstar gócképző eljárásával előállított polimer vizsgálatával indult, melynek célja az egyébként kiváló tulajdonságokkal, különösen nagy merevséggel, rendelkező termék átlátszóságának javítása volt. A kutatás eredményeiből született egy 1 Varga, J., J. Therm. Anal. and Calorim. 31, (1986) 2 Varga, J., Mudra, I., Ehrenstein, G. W., J. App. Polym. Sci. 74, (1999) 3 Varga, J., J. Macromol. Sci.-Physics B41, (2002)

3 Ph.D. Dolgozat 3 publikáció 4 és hosszabb együttműködés alakult ki a cég és a Laboratórium között. Az együttműködés következő szakaszának célja általános összefüggések megállapítása volt a polimer molekuláris szerkezete, a szupermolekuláris képződmények szerkezete és a termék tulajdonságai között kiegyensúlyozott tulajdonságú PP típusok előállítása céljából. Ez a Tézis erre a kutatásra épül és az elért legfontosabb eredményeket foglalja össze. 2. A kutatás háttere A kristályos polimerek tulajdonságait szerkezetük határozza meg, így nem meglepő, hogy számos kísérlet történik a kristályos szerkezet szabályozására. Ez különböző módszerekkel lehetséges 5,6, amelyek közül néhányat az ipari gyakorlatban is alkalmaznak, de a legfontosabb közülük a gócképzés 7. A kristályos szerkezet egyes elemei a polimer különböző tulajdonságait eltérő módon befolyásolják. A szerkezet szabályozásának legnagyobb problémája és nehézsége egyrészt az, hogy a módosítás a szerkezet minden elemét megváltoztatja, másrészt az alkalmazott módszernek gyakorlati szempontból kivitelezhetőnek és gazdaságosnak is kell lennie. Ennek következtében kívánt tulajdonságú polimer típusok előállítása a szerkezet módosításával csak első pillantásra kézenfekvő, valójában koránt sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A tulajdonságok módosításának egyik jól bevált útja a molekulaszerkezet megfelelő kialakítása. A lánc szabályosságának növekedése nagyobb kristályosságot és tökéletesebb kristályokat eredményez 8,9, ami a merevség és szilárdság javulásához vezet. A polimerizációs technológia azonban már nagyon magas fejlettségi szintet ért el, további módosítása bonyolult, a láncszabályosság nem növelhető tovább. Ezért más módszereket kell alkalmazni vagy kifejleszteni a tulajdonságok javítására. A módosítás másik iránya egyszerűbb: a láncszabályosság többé-kevésbé jól szabályozhatóan csökkenthető például kopolimerizációval. A komonomer mennyiségének növekedésével csökken a kristályosság, vékonyabb lamellák alakulnak ki, így csökken a modulus, nő a deformálhatóság és a törési 4 Menyhárd, A., Gahleitner, M., Varga, J., Bernreitner, K., Jääskeläinen, P., Øysæd, H., Pukánszky, B., Eur. Polym. J. 45, (2009) 5 Menczel, J., Varga, J., J. Therm. Anal. Calorim. 28, (1983) 6 Thierry, A., Fillon, B., Straupé, C., Lotz, B., Wittmann, J., Prog. Coll. Polym. Sci. S. 87, (1992) 7 Gahleitner, M., Grein, C., Kheirandish, S., Wolfschwenger, J., Int. Polym. Proc. 26, 2-20 (2011) 8 Garoff, T., Virkkunen, V., Jääskeläinen, P., Vestberg, T., Eur. Polym. J. 39, (2003) 9 Gahleitner, M., Bachner, C., Ratajski, E., Rohaczek, G., Neissl, W., J. Appl. Polym. Sci. 73, (1999)

4 4 Ph.D. Dolgozat ellenállás. Annak ellenére, hogy ez a módszer egyszerűnek tűnik, nehézségek itt is adódhatnak, a komonomer eloszlása a lánc mentén vagy heterogén fázis kialakulása szintén befolyásolják a tulajdonságokat, és az anyag jellemzőinek előrejelzése meglehetősen nehéz 9. A kristályos szerkezet szabályozható a kristályosodás körülményeinek megváltoztatásával, vagyis hőkezeléssel is 10,11. Annak ellenére, hogy meglehetősen sok tanulmány bizonyította, hogy a szerkezet és a tulajdonságok széles tartományban változtathatók hőkezelés segítségével, a módszer nehezen valósítható meg a gyakorlatban, nem elég gyors és költséghatékony az ipar számára. A hőkezelés azonban megfelelő lehet elméleti kérdések vizsgálatára, pl. a gyakorlatban elérhető tulajdonságok felső határának megállapítására 12,13. A legelterjedtebb, ipari körülmények között is használható, és széles körben alkalmazott módszer a kristályos szerkezet módosítása gócképzéssel. Gócképzők jelenlétében a kristályosodás magasabb hőmérsékleten indul meg, ami rövidebb hűtési időt és ezáltal nagyobb termelékenységet eredményez. A gócsűrűség 4 szintén növekszik, így kisebb szferolitok képződnek. A gócképzők alkalmazásának egyik nagy előnye, hogy a kristályosodás kevésbé érzékeny a külső körülmények változására. A gócképzőket többféleképpen lehet csoportosítani, mi két kategóriát különböztetünk meg: a heterogén és az oldódó gócképzőket. A heterogén gócképző független fázist képez a homogenizálás, a feldolgozás és a kristályosodás során. Napjainkban ultra nagy mólsúlyú (UHMW) frakció adagolásával is segíthetik a gócképzést, a polipropilén kristályosodását. A jelenséget elsőként Kornfield 14 kutatócsoportja mutatta be. Az oldódó gócképzők vagy más néven átlátszóságjavítók különböznek az előzőekben bemutatott anyagoktól. Ezek feldolgozás közben feloldódnak a polimerben és a hűtés során a polimernél magasabb hőmérsékleten kristályosodnak ezáltal iniciálva a polimer kristályosodását. A legtöbb ilyen oldódó gócképző szorbitol származék 15,16, de nemrég egy új vegyületcsalád az 10 Wunderlich, B., Macromolecular Physics: Crystal Nucleation, Growth, Annealing, Academic Press: London (1979) 11 Frontini, P. M., Fave, A., J. Mater. Sci. 30, , (1995) 12 Pae, K. D., Sauer, J. A. J. Appl. Polym. Sci. 12, , (1968) 13 Hedesiu, C., Demco, D. E., Kleppinger, R., Poel, G. V., Gijsbers, W., Blumich, B., Remerie, K., Litvinov, V. M., Macromolecules 40, , (2007) 14 Kumaraswamy, G., Verma, R. K., Issaian, A. M., Wang, P., Kornfield, J. A., Yeh, F., Hsiao, B. S., Olley, R. H., Polymer 41, , (2000) 15 Smith, T. L., Masilamani, D., Bui, L. K., Brambilla, R., Khanna, Y. P., Gabriel, K. A., J. Appl. Polym. Sci. 52, , (1994) 16 Kristiansen, M., Tervoort, T., Smith, P., Polymer 44, , (2003)

5 Ph.D. Dolgozat 5 1,3,5-benzol-triszamidok is megjelentek a piacon, alternatívát kínálva a szorbitol típusú gócképzőkkel szemben 17. Ezeknek a vegyületeknek az oldódása a polimerben ma már elfogadott tény. Ezek az adalékok mikrokristályos szerkezetet hoznak létre a hűtés során, ezáltal javítva a PP optikai tulajdonságait. Szép számmal találni olyan publikációt, amelyek az átlátszóságjavítók kristályosodás utáni szerkezetét, a gócképzés és átlátszóság javítás mechanizmusát és a PP optikai tulajdonságait mutatják be 18. Dolgozatom jelentős része foglalkozik az oldódó gócképzőknek a PP optikai és egyéb tulajdonságaira gyakorolt hatásával. A szerkezet és tulajdonságok közötti általános összefüggések ismertek, de a minőségi leíráson túl mennyiségi összefüggések gyakorlatilag nem állnak rendelkezésre, csak néhány modell létezik, ami a kristályos szerkezet különböző jellemzői és a polimer egyes tulajdonságai között teremtenek kapcsolatot. Még kevesebbet tudunk a molekulaszerkezetnek a tulajdonságokra gyakorolt hatásáról, mivel a katalizátorok és a reaktortechnológia nagymértékű fejlődésének köszönhetően az utóbbi években egyre bonyolultabb molekula-, sőt esetenként diszpergált szerkezetű polipropiléneket állítanak elő. Minden a szerkezet módosítására irányuló kísérlet célja végső soron olyan polimer előállítása, amelynek tulajdonságai megfelelnek a megcélzott alkalmazás által támasztott követelményeknek. A céltulajdonság lehet pl. a merevség, a PP modulusa várhatóan egyre jobban megközelíti a műszaki műanyagokét. Gyakran egyidejűleg jó merevség és ütésállóság a követelmény, míg az optikai jellemzők elsősorban csomagolástechnikai alkalmazások esetén fontosak. Mivel a kristályos szerkezet különböző tényezői eltérően befolyásolják az egyes tulajdonságokat, ezért nehéz optimális, kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkező polimert előállítani. Tekintettel az irodalomban található ellentmondásokra és nyitott kérdésekre kutatásaink célja a nem kellően tisztázott problémák tanulmányozása és remélhetően a kérdések megválaszolása volt. A molekuláris szerkezet és a kristályosodás kinetikája, valamint a termék polimorf összetétele között fennálló összefüggések, a PP polimer láncszabályosságának megfelelő jellemzése és kiváló tulajdonságú típusok kifejlesztése szerepelt elsődleges céljaink között. Ezeknek a céloknak az eléréséhez anyagok széles skáláján végeztünk kísérleteket és próbáltunk lehetőleg mennyiségi összefüggéseket felállítani a szerkezet és a tulajdonságok között. A gyakorlatban elérhető legnagyobb merevség meghatározása, az ütésállóság növelése gócképzők 17 Blomenhofer, M., Ganzleben, S., Hanft, D., Schmidt, H.-W., Kristiansen, M., Smith, P., Stoll, K., Mader, D., Hoffmann, K., Macromolecules 38, , (2005) 18 Bernland, K., Tervoort, T., Smith, P., Polymer 50, , (2009)

6 6 Ph.D. Dolgozat segítségével és a szerkezet, valamint a gócképzőt tartalmazó polimerek optikai tulajdonságai közötti kapcsolatok képezték érdeklődésünk legfőbb tárgyát. A szerkezetet és tulajdonságokat több módszerrel, például hőkezeléssel és különböző gócképzők segítségével, módosítottuk. 3. Kísérleti rész Kutatásainkat különböző homo- és random polipropiléneken végeztük. A minták egy jelentős részét a Borealis GmbH állította elő, a többit a TVK-tól szereztük be. Kristályszerkezetük módosítására különböző gócképzőket alkalmaztam. A legtöbbet ezek közül kereskedelmi forgalomból szereztük be, néhány sorbitol típusú átlátszóságjavítót magunk állítottuk elő. A felhasznált segédanyagokat (stabilizátorok, savmegkötők, gócképzők) vagy belső keverőben homogenizáltuk a polimerrel, vagy porkeveréssel és azt követő kétcsigás kompaundálással. A további vizsgálatokhoz préseléssel vagy fröccsöntéssel készítettünk próbatesteket, illetve lapokat. A minták molekulasúlyát és annak eloszlását gélpermeációs kromatográfiával (GPC) vizsgáltuk. Azoknál a mintáknál, melyek ultra nagy molekulasúlyú frakciót (UHMW) is tartalmaztak, reológiai vizsgálatokkal határoztuk meg az átlagos molekulatömeget, és annak eloszlását. A láncszabályosságot különböző termikus frakcionálási eljárásokkal (SIST) jellemeztük. Az olvadási és kristályosodási jellemzőket differenciális pásztázó kalorimetriával határoztuk meg. Az optikai tulajdonságokat leginkább jellemző homályosságot 1 mm-es fröccsöntött lapokon mértük. A kristályosodást és kristályos átalakulást polarizált optikai mikroszkóppal (POM) követtük nyomon. A kristályszerkezetet széles- és kisszögű röntgenszórás vizsgálatokkal (XRD és SAXS), míg a minták szerkezetét tört és maratott felületekről készített pásztázó elektronmikroszkópos (SEM) képeken tanulmányoztuk. A mechanikai tulajdonságokat húzó- és törővizsgálatokkal jellemeztük. 4. Eredmények 4.1. Molekulasúly és kristályosodás Egy kísérletsorozatban széles molekulatömeg tartományban vizsgáltuk az ipp kristályosodását és polimorf szerkezetét. A minták molekulasúlyát peroxidos degradációval változtattuk, de vizsgáltunk egy kereskedelmi forgalomban kapható kis mólsúlyú terméket is. A vizsgált molekulatömeg tartományban az ipp túlnyomóan az α-módosulatban kristályosodik, de a β-

7 Átlagos szekvencia hossz, I av (m. e.) Ph.D. Dolgozat 7 módosulat is létrehozható nagy aktivitású, szelektív β-gócképző alkalmazásával. Az eredmények az mutatták, hogy a molekulatömeg csökkenésével nő a szerkezet instabilitása, mind az α- mind pedig a β- módosulatok esetében, ami az olvadási hőmérséklet csökkenésében, valamit a megnövekedett átkristályosodási hajlamban jelentkezik. A szerkezeti instabilitás a kristályokba beépülő láncvégekkel magyarázható, amelyek száma nő a lánc hosszának csökkenésével. Az instabil kristályszerkezet tökéletesedési folyamata egy határozott αα és ββ olvadási csúcskettőződést eredményez a fűtés során. Az irodalommal ellentétben, nem figyeltük meg γ-ipp képződését sem a peroxiddal degradált sem a kis mólsúlyú minta esetében. A jelenleg használt katalizátorrendszerek alkalmazásával nagyfokú szabályosságot mutató polimereket állítanak elő, amelyekben nem alakul ki a γ-módosulat Termikus frakcionálás A polipropilének láncszabályosságának jellemzésére gyakran alkalmazott termikus frakcionálási módszerek vizsgálata rámutatott arra, hogy a meghatározott érték erősen függ a használt hőprogramtól és a kiértékelés módjától. Szisztematikus kísérletek segítségével bizonyítottuk, hogy a leggyorsabb módszer az egymást követő saját gócokat létrehozó izoterm hőkezelés (SSA-DSC), amit gyakran használnak és hivatkoznak az irodalomban. Ahogy az 1. ábra mutatja, az izoterm lépéseknek elegendően hosszúaknak kell lenniük (legalább 60 perc) annak érdekében, hogy megbízható láncszabályosság értéket kapjunk. A rövidebb időkkel meghatározott eredmények alkalmasak lehetnek különböző polimerek összehasonlítására, de az átlagos láncszabályosság értékek erősen eltérhetnek a valóságtól. A dolgozatban ajánlott hőmérsékletprogram elfogadhatóan gyors (hozzávetőlegesen 12 óra) összehasonlítva a szokásos lépcsős izoterm szegregációs módszerrel (SIST). A javasolt frakcionálási módszer relatíve nagy hőmérsékletlépéseket alkalmaz, így széles hőmérséklettartományt ölel fel, ami lényegesen eltérő szerkezetű (homo- és random kopolimerek) anyagok összehasonlítását is lehetővé teszi. Egyértelműen bizonyítottuk, hogy az általunk alkalmazott módszerrel C módszer B módszer Idő, t s (min) A módszer 1. ábra A hőmérsékletlépcső nagyságának hatása az átlagos szekvencia hosszra.

8 Kristályosodási csúcshőmérséklet, T c ( C) 8 Ph.D. Dolgozat meghatározott láncszabályosság megbízhatóan jellemzi a polimer molekulaszerkezetét, és szoros összefüggést találtunk a meghatározott érték és a PP kristályosodási jellemzői között. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy egy körültekintően megtervezett és kiértékelt termikus frakcionálási kísérlet fontos eszköz lehet a kristályos polimerek vizsgálatára és jellemzésére, így későbbi munkánk során is gyakran alkalmaztuk ezt a módszert A homályosság modellezése Két oldódó gócképzőnek kilenc PP homo- és random kopolimer optikai tulajdonságaira gyakorolt hatását vizsgáltuk és bebizonyítottuk, hogy a lamella vastagság és a kristályosság csak kismértékben befolyásolja a minták homályosságát. Modellt dolgoztunk ki, ami mennyiségileg leírja a gócképző hatékonyságának és a minták homályosságának a gócképző koncentrációjától való függését (2. ábra). A modell feltételezi, hogy ugyanazon tényezők befolyásolják a kristályosodás csúcshőmérsékletét, mint az optikai tulajdonságokat. A kísérleti eredmények részletes analízise igazolta a feltételezés helyességét és rámutatott, hogy a szupermolekuláris képződmények mérete határozza meg a polipropilén optikai tulajdonságait. A modell paraméterei a polimer molekuláris szerkezetétől függnek. A láncszabályosság határozza meg a szupermolekuláris szerkezetet és ezáltal az optikai tulajdonságokat Gócképző tartalom (ppm) 2. ábra Szorbitol típusú gócképzővel módosított PP kopolimer kristályosodási hőmérsékletének változása az adalék mennyiségének függvényében. Az összefüggés mennyiségi leírása Oldhatóság és gócképzés Szorbitol típusú átlátszóságjavítók oldhatóságának PP random kopolimerek kristályosodására és optikai tulajdonságaira gyakorolt hatását vizsgálva termodinamikai modellszámításokat végeztünk és bebizonyítottuk, hogy az irodalomban található információkkal szemben a szorbitolok oldhatósága a

9 Legalacsonyabb homályosság (%) Ph.D. Dolgozat 9 polipropilénben kicsi, legfeljebb néhány 1000 ppm az ipari tapasztalatokkal megegyezően. Az oldhatóságot a szorbitol kémiai szerkezete határozza meg és az olvadásukhoz szükséges energia legalább egy nagyságrenddel lecsökkenti az oldhatóságot. Melegítés hatására a legtöbb szorbit szerkezete már lényegesen az olvadási hőmérséklet alatt megváltozik. A változást a kristályszerkezet tökéletesedése kíséri, ami úgy tűnik, befolyásolja olvadásukat és oldhatóságukat is. 90 Ezek az eredmények azt mutatják, 80 hogy a szorbitol típusú átlátszó ságjavítót tartalmazó polipropiléneket nem kell szükségszerűen a gócképző olvadási hőmérséklete fölé melegíteni ahhoz, hogy kis homályosságot érjünk el. A megolvadt szorbitol hűtése során szálas szerkezet alakul ki, de a szálak átmérője lényegesen nagyobb, mint a polimer ömledékben képződött kristályoké. Oldhatóságukon túl az átlátszóságjavítók gócképző hatása a feldolgozás körülményeitől is függ, leginkább a polipropilén ömledék hőmérsékletétől. A szorbitol polaritásának növekedése az oldhatóság csökkenését eredményezi, heteroatomot tartalmazó szubsztituensek (alkoxi, halogén, nitro) kevésbé előnyösek, mint a csak alkil csoportot tartalmazók. A gócsűrűség összefügg az oldott átlátszóságjavító mennyiségével. Jó összefüggést találtunk a szorbitolok Flory- Huggins kölcsönhatási paramétere és az elért legkisebb homályosságértékek között (3. ábra), amit az oldhatóság és gócsűrűség hatásával magyaráztunk D4ClBS FH kölcsönhatási paraméter, 3. ábra A Flory-Huggins kölcsönhatási paraméter és az elérhető legkisebb homályosság összefüggése átlátszóság javítót tartalmazó polipropilénben A merevség felső határa Hőkezeléssel növeltük a PP modulusát és megkíséreltük meghatározni a merevség polipropilénnel elérhető felső határát. Gyakorlati okok miatt sem a fröccsöntött sem a préselt minták hőkezelése nem bizonyult eredményesnek, a minták merevsége nem növekedett. A hőkezelés különböző hibahelyek keletkezéséhez vezetett, ami megakadályozta a modulus megbízható meghatározását. Ugyanakkor kisméretű minták hőkezelése DSC készülékben tisztán tükrözte a kristályszerkezetükben bekövetkező változásokat és a

10 Ütésállóság, a n (kj/m 2 ) 10 Ph.D. Dolgozat gócképzés, valamint a molekuláris szerkezet hatását. A nagy mólsúlyú frakció, amit a gócképződés elősegítésére használnak, akadályozza a kristályok tökéletesedését, míg a heterogén gócképzők növelik a kristályosságot, de nem befolyásolják az átkristályosodást. Olvadási görbékből meghatároztuk a lamella vastagság eloszlását, és ebből kiszámítottuk az átlagos lamella vastagságot. Illesztéssel meghatároztuk a végtelen hőkezelési időre extrapolált lamella vastagságot és kristályosságot, majd a modulus, a lamella vastagság és a kristályosság kapcsolatát leíró modellegyenlettel becsültük a maximális merevséget. A 3,5 GPa körüli érték meglehetősen messze van az orientált kristály 40 GPa-os elméleti modulusától, ami gyakorlati körülmények között nem érhető el Ütésállósítás gócképzéssel Vizsgáltuk a gócképzés hatását különböző etilén-tartalmú PP random kopolimerek mechanikai tulajdonságaira. A gócképzők a legtöbb tulajdonságot csak mérsékelten befolyásolták, de bizonyos etiléntartalom felett az ütésállóság nagymértékben nőtt (4. ábra). A kristályos szerkezet részletes vizsgálata azt mutatta, hogy a 30 kristálymódosulat és 25 kristályosság nem változott, míg a R42 lamella vastagság kismértékben 20 nőtt. Oldódó gócképző jelenlétében szferolitok nem képződtek, hanem mikrokristályos 15 R53 szerkezet alakult ki. Az 10 ütésállóság nagymértékű növekedését nem sikerült közvetlen kapcsolatba hozni a kristályszerkezet változásával. A lamella vastagságának növekedése további fázisszeparációt idézett elő az etilénpropilén fázisban, ami megváltoztatta az amorf domének méretét és eloszlását. Ez a közvetett hatás jelentős mértékben növelte a repedés terjedése közben elnyelt energiát, ami az ütésállóság nagymértékű növekedését eredményezte. Habár a jelenség összefüggésbe hozható a kopolimer etilén tartalmával, a komonomer koncentrációja önmagában nem magyarázta a változás mértékét. A kísérleti eredmények igazolták, hogy a molekuláris 5 Gócképző tartalom (ppm) 4. ábra Gócképzés hatása PP random kopolimerek ütésállóságára.

11 Ph.D. Dolgozat 11 szerkezet megfelelő kialakításával nagy ütésállóságú PP polimerek állíthatók elő további ütésállósító elasztomer adalék hozzáadása nélkül is. 5. Új tudományos eredmények 1. Szisztematikus kísérletek segítségével tanulmányoztuk a molekulatömeg hatását a polipropilén kristályosodására és polimorf összetételére, és bebizonyítottuk, hogy a kristályosodás során a láncvégek beépülhetnek a kristályrácsba. A beépült láncvégek szerkezeti instabilitáshoz vezetnek, amelynek mértéke nő a molekulatömeg csökkenésével. Ez a szerkezeti instabilitás okozza mind az α-, mind a β-módosulatú PP olvadásakor tapasztalt csúcskettőződést [1]. 2. Összehasonlítottunk számos a gyakorlatban alkalmazott termikus frakcionálási eljárást, és felhívtuk a figyelmet korlátaikra. Kidolgoztuk saját módszerünket, ami alkalmas nagymértékben különböző molekulaszerkezetű polimerek összehasonlítására. Megfelelően hosszú idők és nagy hőmérsékletlépcsők kiválasztásával meghatároztuk egy sor jelentősen eltérő láncszerkezetű polipropilén láncszabályosságát és összefüggést állapítottunk meg a láncszabályosság és a kristályosodási viselkedés között [2]. 3. Feltételezve, hogy ugyanazok a tényezők határozzák meg a kristályosodás csúcshőmérsékletét és a polimer optikai jellemzőit, modellt állítottunk fel a homályosság és a gócképző hatékonyságának az adalék koncentrációjától való függésének leírására. A kísérleti eredmények vizsgálata igazolta az összefüggés érvényességét és bebizonyította, hogy a szupermolekuláris képződmények mérete határozza meg a polipropilén optikai tulajdonságait [3]. 4. Először közöltük az irodalomban, hogy melegítés során a legtöbb szorbit szerkezete jóval az olvadási hőmérséklet alatt átalakul kevésbé rendezett szerkezetű porból tűs kristályokká. Az átalakulás kristálytökéletesedéssel jár, és befolyásolja a szorbitol olvadását és oldódását. Ez a felfedezés magyarázza azt a gyakorlati megfigyelést, hogy a szorbitol tartalmú polipropilén alapanyagokat nem kell a gócképző olvadáspontja fölé melegíteni annak érdekében, hogy kiváló optikai tulajdonságokat érjünk el [4].

12 12 Ph.D. Dolgozat 5. Bebizonyítottuk, hogy az átlátszóságjavítók gócképző hatása függ oldhatóságuktól. Az oldhatóság csökken a polaritás növekedésével, így a heteroatomot tartalmazó szubsztituensek (alkoxi, halogen, nitro) kevésbé előnyösek, mint a tisztán alkil csoportból állók. Jó összefüggést találtunk a szorbitolok Flory-Huggins kölcsönhatási paramétere és a polipropilénben elérhető minimális homályosság között, amit az oldhatósággal és a gócsűrűséggel magyarázunk, mivel a gócsűrűség nő az oldott gócképző mennyiségével [4]. 6. Eltérően másoktól, kis minták hőkezelésével módosítottuk azok kristályszerkezetét, és mennyiségi összefüggést állítottunk fel a kalorimetriával meghatározott jellemzők és a fröccsöntött próbatestek mechanikai tulajdonságai között. Megfelelő modellek alkalmazásával becsültük a gyakorlati körülmények között elérhető maximális merevséget. Először mutattuk ki egyértelműen, hogy ez az érték egy nagyságrenddel kisebb, mint az irodalomban gyakran idézett elméleti adat [5]. 7. Polipropilén random kopolimerek molekulaszerkezete és mechanikai tulajdonságai között fennálló kapcsolatok részletes tanulmányozása során bemutattuk, hogy a gócképzés csak a lamellák vastagságát változtatja meg kis mértékben, de ez a kis változás is nagy, esetenként háromszoros növekedést eredményez az ütésállóságban. Az eredmények részletes analízisével bizonyítottuk, hogy a lamella vastagság változása növeli a diszpergált etilén-propilén fázis fázisszeparációját megváltoztatva az amorf domének méretétét és eloszlását. Ez az indirekt hatás jelentősen növeli a repedésterjedés energiáját, ami az ütésállóság nagymértékű javulásához vezet. 6. Publikációk 6.1. A dolgozat alapját képező közlemények 1. Horváth, Zs., Sajó, I. E., Klaus, S., Menyhárd, A., Varga, J.: The effect of molecular mass on the polymorphism and crystalline structure of isotactic polypropylene, Express Polym. Lett. 4, (2010), IF: 1.575; I: 7 2. Menyhárd, A., Varga, J., Bredács, M., Horváth, Zs., Simon, G.: Study

13 Ph.D. Dolgozat 13 of the chain regularity of isotactic polypropylene by different thermal fractionation methods. Submitted to J. Therm. Anal. Calorim. (2014), IF: 1, Horváth, Zs., Menyhárd, A., Doshev, P., Gahleitner, M., Vörös, G., Varga, J., Pukánszky, B.: Effect of molecular structure and nucleation on the optical properties of polypropylene homo- and copolymers. Accepted to ACS Appl. Mater. Interfaces. DOI: /am , IF: Horváth, Zs., Gyarmati, B., Menyhárd, A., Doshev, P., Gahleitner, M., Varga, J., Pukánszky, B.: The role of solubility and critical temperatures for the efficiency of sorbitol clarifiers in polypropylene. RSC Adv. 4, (2014), IF: Horváth, Zs., Menyhárd, A., Doshev, P., Gahleitner, M., Tranninger, C., Kheirandish, S., Varga, J., Pukánszky, B.: Effect of molecular architecture on the crystalline structure and stiffness of ipp homopolymers: modeling based on annealing experiments. J. Appl. Polym. Sci. 130, (2013), IF: 1.395; I: Egyéb publikációk 1. Horváth, Zs., Sajó, I., Klaus, S., Menyhárd, A., Varga, J.: Kis molekulatömegű izotaktikus polipropilén β-kristályosodási hajlamának és szerkezetének vizsgálata. Műanyag és Gumi 46, (2009) 2. Horváth, Zs., Menyhárd, A., Varga, J.: A molekulatömeg hatása a polipropilén polimorf módosulatainak kristályosodási hajlamára. Műanyag- és Gumiipari Évkönyv 7, (2010) 3. Varga, J., Stoll, K., Menyhárd, A., Horváth, Zs.: Crystallisation of isotactic polypropylene in the presence of a beta-nucleating agent based on a trisamide of trimesic acid. J. Appl. Polym. Sci. 121, (2011), IF: 1.24; I: Menyhárd, A., Dora, G., Horváth, Zs., Faludi, G., Varga, J.: Kinetics of competitive crystallization of β- and α-modifications in β-nucleated ipp studied by isothermal stepwise crystallization technique. J. Therm. Anal. Calorim. 108, (2012), IF: ; I: 6 5. Horváth, Zs., Menyhárd, A., Varga, J., Pukánszky, B.: A molekula szerkezet és a gócképzés hatása a homo- és random polipropilén minták optikai tulajdonságára. Műanyag- és Gumiipari Évkönyv 11, (2013)

14 14 Ph.D. Dolgozat 6.3 Konferencia előadások 1. Horváth Zs., Menyhárd A., Varga J. Kis móltömegű ipp minták kristályosodási és olvadási jellegzetességeinek, valamint szupermolekuláris szerkezetének vizsgálata, MTA Termoanalitikai Munkabizottsági Ülés, május 22. Budapest 2. Menyhárd A., Varga J., Horváth Zs., Pukánszky B. Összefüggés a polipropilén kristályos szerkezete és tulajdonságai között, MTA Anyagtudományi Nap, május 15. Budapest 3. Menyhárd, A., Gahleitner, M., Varga, J., Horváth, Zs., Bernreitner, K., Jääskeläinen, P., Øysæd, H., Pukánszky, B. Correlation between crystalline structure and mechanical properties of isotactic polypropylene, APST 1, 2009 július Linz, Austria 4. Menyhárd, A., Gahleitner, M., Varga, J., Horváth, Zs., Doshev, P., Bernreitner, K., Jääskeläinen, P., Øysæd, H., Pukánszky, B. Correlation between crystalline structure and properties of nucleated isotactic polypropylene, CCTA 10, 2009 augusztust 30 szeptember 3. Zakopane, Poland 5. Horváth Zs., Menyhárd A., Varga J., Pukánszky B., Pénzes G. Oldódó gócképzők kémiai szerkezete, és hatásmechanizmusa izotaktikus polipropilénben, Dokisuli, 2010 április 21-23, Balatonkenese 6. Horváth Zs., Menyhárd A. Termikus analízis alkalmazása polimerek kristályszerkezetének tanulmányozására: Kihívások és lehetőségek, MTA Műanyag- és Termoanalitikai Munkabizottságának együttes ülése, október 1. Budapest 7. Horváth Zs., Menyhárd A. Pukánszky B., A kristályszerkezet és merevség összefüggése polipropilénben: a gyakorlatban elérhető modulus korlátai Kálmán Erika Doktori Konferencia, május MTA Kémiai Kutatóközpont 8. Menyhárd, A., Dora, G., Faludi, G., Horváth, Zs., Varga, J., Kinetics of competitive crystallization of β- and α-modifications in β-nucleated ipp studied by differential scanning calorimetry, MEDICTA, 2011 július Porto, Portugal 9. Menyhárd, A., Bredács, M., Horváth, Zs., József, V., Characterization of nucleus density of ipp by thermo-analytical methods, CEEC-TAC1, 2011 szeptember Craiova, Romania

15 Ph.D. Dolgozat Horváth, Zs., Menyhárd, A., Doshev, P., Gahleitner, M., Obadal, M., Kock, C., Kheirandish, S., Friel, D., Pukánszky, B., Fine tuning of molecular structure and nucleating system in isotactic polypropylene in order to achieve unique properties, APST 2, 2011 szeptember Linz, Austria 11. Horváth, Zs., Menyhárd, A., Doshev, P., Gahleitner, M., Obadal, M., Kock, C., Kheirandish, S., Friel, D., Pukánszky, B. Effect of molecular architecture on the crystalline structure and stiffness of ipp homopolymers: modeling based on annealing experiments polypropylene, APST , szeptember Linz, Austria 12. Horvath, Zs., Menyhard, A., Pukanszky, B., Varga, J. Kiegyensúlyozottan előnyös tulajdonságokkal rendelkező modern polipropilén típusok fejlesztése, Oláh György Doktori Iskola konferenciája, 2012 május. 17 Budapest 13. Horváth, Zs., Menyhárd, A., Kock, C., Petar, D., Gahleitner, M., Varga, J., Pukánszky, B. Study of chain regularity of isotactic polypropylene by optimized stepwise isothermal crystallization technique, ICTAC15, 2012 augusztus Osaka, Japan 14. Horváth, Zs., Menyhárd, A., Pukánszky, B., Varga, J. Polipropilén optikai tulajdonságainak szerkezetfüggése, MTA TTK AKI, Anyag-és Környezetkémiai Szeminárium, 2012 október 9. Budapest 15. Horváth, Zs., Menyhárd, A., Pukánszky, B., Varga, J. Polipropilén optikai tulajdonságainak szerkezetfüggése, MTA Termoanalitikai Munkabizottság, november 23. Budapest 16. Menyhárd, A., Varga, J., Bredács, M., Horváth, Zs., Simon, G., Determination of nucleus density function in semicrystalline polymers from non-isothermal calorimetric crystallization curves, CEEC-TAC2, 2013 augusztus 27-30, Vilnius, Lithuania 17. Horváth, Zs., Menyhárd, A., Doshev, P., Gahleitner, M., Vörös, G., Varga, J., Pukánszky, B. Effect of the molecular structure of the polymer and nucleation on the optical properties of polypropylene homoand copolymers, APST 3, 2013 September Linz, Austria 18. Horváth, Zs., Gyarmati, B., Pénzes, G., Menyhárd, A., Doshev, P., Varga, J., Gahleitner, M., Pukánszky, B., The role of solubility and critical temperatures on the efficiency of sorbitol clarifiers in PP, APST 3, 2013 szeptember Linz, Austria

A molekula szerkezet és a gócképzés hatása a homo- és random polipropilén minták optikai tulajdonságára

A molekula szerkezet és a gócképzés hatása a homo- és random polipropilén minták optikai tulajdonságára 58 mûanyag- és gumiipari évkönyv 2013 A molekula szerkezet és a gócképzés hatása a homo- és random polipropilén minták optikai tulajdonságára Jelen munka során vizsgáltuk két oldódó gócképzô hatását az

Részletesebben

Ph.D. Tézisek. Juhász Péter. Propilén/α-olefin random kopolimerek kristályosodás-kinetikai és morfológiai vizsgálata. Témavezető: Dr.

Ph.D. Tézisek. Juhász Péter. Propilén/α-olefin random kopolimerek kristályosodás-kinetikai és morfológiai vizsgálata. Témavezető: Dr. Juhász Péter Propilén/α-olefin random kopolimerek kristályosodás-kinetikai és morfológiai vizsgálata Témavezető: Dr. Belina Károly Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műanyag- és Gumiipari Tanszék

Részletesebben

Az izotaktikus polipropilén optikai tulajdonságait befolyásoló szerkezeti tényezők meghatározása és modellezése

Az izotaktikus polipropilén optikai tulajdonságait befolyásoló szerkezeti tényezők meghatározása és modellezése Az izotaktikus polipropilén optikai tulajdonságait befolyásoló szerkezeti tényezők meghatározása és modellezése Molnár János 1, Sepsi Örs 2, Ujhelyi Ferenc 2 Menyhárd Alfréd 1,3 1 Budapesti Műszaki és

Részletesebben

Szerkezet és tulajdonságok

Szerkezet és tulajdonságok Szerkezet és tulajdonságok Bevezetés Molekulaszerkezet és tulajdonságok Kristályos polimerek a kristályosodás feltétele, szabályos lánc kristályos szerkezet kristályosodás, gócképződés kristályosodás,

Részletesebben

Menyhárd Alfréd. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Ph. D. Tézis. Témavezető: Varga József

Menyhárd Alfréd. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Ph. D. Tézis. Témavezető: Varga József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Menyhárd Alfréd A polipropilén β-módosulatának és többalkotós rendszereinek olvadási és kristályosodási jellegzetessége és szupermolekuláris szerkezete Ph.

Részletesebben

Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok

Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műanyag- és Gumiipari Tanszék Polimer nanokompozitok; előállítás, szerkezet és tulajdonságok PhD értekezés tézisei Készítette: Pozsgay András György Témavezető:

Részletesebben

Szakmai tevékenység az MTA TTK Polimer Fizikai Kutatócsoportjában és a BME Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumában

Szakmai tevékenység az MTA TTK Polimer Fizikai Kutatócsoportjában és a BME Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumában Szakmai tevékenység az MTA TTK Polimer Fizikai Kutatócsoportjában és a BME Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumában Hegyesi Nóra 1,2, Renner Károly 2, Menyhárd Alfréd 1,2, Pukánszky Béla 2 1 MTA TTK Anyag-

Részletesebben

Termikus analízis alkalmazhatósága a polimerek anyagvizsgálatában és jellemzésében

Termikus analízis alkalmazhatósága a polimerek anyagvizsgálatában és jellemzésében Termikus analízis alkalmazhatósága a polimerek anyagvizsgálatában és jellemzésében Menyhárd Alfréd BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék PerkinElmer szeminárium Budapest, 2015. október 20. Vázlat

Részletesebben

Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4

Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4 Polimerek alkalmazástechnikája BMEGEPTAGA4 2015. október 21. Dr. Mészáros László A gyártástechnológia hatása PA 6 esetén 2 Gyártástechnológia Szakítószilárdság [MPa] Extrudálás 50 65 Tömbpolimerizáció

Részletesebben

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek Polimerek szerkezete és tulajdonságai Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék BME Műanyag- és Gumiipari Laboratórium H ép. I. emelet Vázlat Bevezetés

Részletesebben

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek

Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek Anyagtudomány: hagyományos szerkezeti anyagok és polimerek A feldolgozás hatása a szerkezetre és a tulajdonságokra Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék BME Műanyag- és Gumiipari Laboratórium H ép. I.

Részletesebben

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI

PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémia Tanszék MTA-BME Lágy Anyagok Laboratóriuma PhD DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Mágneses tér hatása kompozit gélek és elasztomerek rugalmasságára Készítette:

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 4. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai

Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Polimer nanokompozit blendek mechanikai és termikus tulajdonságai Dr. Hargitai Hajnalka, Ibriksz Tamás Mojzes Imre Nano Törzsasztal 2013.

Részletesebben

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása P. Jenei a, E.Y. Yoon b, J. Gubicza a, H.S. Kim b, J.L. Lábár a,c, T. Ungár a a Anyagfizikai Tanszék,

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v)

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április 03.

Részletesebben

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés

Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) Bemutatkozás. Számonkérés σ [MPa] Anyagtudomány BMEGEMTMK02, 4 krp (2+0+1/v) VIII. előadás: Polimerek anyagtudománya, alapfogalmak Előadó: Dr. Mészáros László Egyetemi docens Elérhetőség: T. ép.: 307. meszaros@pt.bme.hu 2019. április

Részletesebben

HALOGÉNMENTES ÉGÉSGÁTLÓ HATÁSA PET KRISTÁLYOSODÁSÁRA EFFECT OF HALOGEN-FREE FLAME RETARDANT ON CRYSTALLIZATION OF PET

HALOGÉNMENTES ÉGÉSGÁTLÓ HATÁSA PET KRISTÁLYOSODÁSÁRA EFFECT OF HALOGEN-FREE FLAME RETARDANT ON CRYSTALLIZATION OF PET Gradus Vol 4, No 2 (2017) 367-372 ISSN 2064-8014 HALOGÉNMENTES ÉGÉSGÁTLÓ HATÁSA PET KRISTÁLYOSODÁSÁRA EFFECT OF HALOGEN-FREE FLAME RETARDANT ON CRYSTALLIZATION OF PET Ádám Balázs 1*, Nagy Dorottya 1 1

Részletesebben

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em.

Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Műanyagok Pukánszky Béla - Tel.: 20-15 Műanyag- és Gumiipari Tanszék, H ép. 1. em. Tudnivalók: előadás írott anyag kérdések, konzultáció vizsga Vizsgajegyek 2003/2004 őszi félév 50 Jegyek száma 40 30 20

Részletesebben

1. ábra: Diltiazem hidroklorid 2. ábra: Diltiazem mikroszféra (hatóanyag:polimer = 1:2)

1. ábra: Diltiazem hidroklorid 2. ábra: Diltiazem mikroszféra (hatóanyag:polimer = 1:2) Zárójelentés A szilárd gyógyszerformák előállításában fontos szerepük van a preformulációs vizsgálatoknak. A porok feldolgozása és kezelése (porkeverés, granulálás, préselés) során az egyedi részecskék

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka 2011.10.05. BURGERS FÉLE NÉGYPARAMÉTERES

Részletesebben

Az izotaktikus polipropilén béta kristálymódosulata

Az izotaktikus polipropilén béta kristálymódosulata Magyar Kémiai Folyóirat 1 Az izotaktikus polipropilén béta kristálymódosulata Varga József a, * és Menyhárd Alfréd a, b a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyete Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék,

Részletesebben

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ

TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ TANULÁSTÁMOGATÓ KÉRDÉSEK AZ 2.KOLLOKVIUMHOZ Vas-karbon diagram: A vas olvadáspontja: a) 1563 C. b) 1536 C. c) 1389 C. Mennyi a vas A1-el jelölt hőmérséklete? b) 1538 C. Mennyi a vas A2-el jelölt hőmérséklete?

Részletesebben

MŰANYAGFAJTÁK. Új olefin blokk-kopolimerek előállítása posztmetallocén technológiával

MŰANYAGFAJTÁK. Új olefin blokk-kopolimerek előállítása posztmetallocén technológiával MŰANYAGFAJTÁK Új olefin blokk-kopolimerek előállítása posztmetallocén technológiával A Dow cég, a poliolefinpolimerizációt forradalmasító metallocénes technológia egyik úttörője, a posztmetallocén katalizátorok

Részletesebben

Szerkezet és tulajdonságok

Szerkezet és tulajdonságok Szerkezet és tulajdonságok Bevezetés Molekulaszerkezet és tulajdonságok Kristályos polimerek a kristályosodás feltétele, szabályos lánc kristályos szerkezet kristályosodás, gócképződés kristályosodás,

Részletesebben

Többfalú szén nanocső tartalmú polimer nanokompozitok előállítása és tanulmányozása

Többfalú szén nanocső tartalmú polimer nanokompozitok előállítása és tanulmányozása Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Vezetője: Dr. Roósz András egyetemi tanár, MTA rendes tagja Többfalú szén nanocső tartalmú polimer nanokompozitok előállítása és tanulmányozása

Részletesebben

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba

Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba Bevezetés a lézeres anyagmegmunkálásba FBN332E-1 Dr. Geretovszky Zsolt 2010. október 13. A lézeres l anyagmegmunkálás szempontjából l fontos anyagi tulajdonságok Optikai tulajdonságok Mechanikai tulajdonságok

Részletesebben

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK Polipropilén nanokompozitok A réteges felépítésű nanoásványok rétegeinek fellazítása és a polimermátrix beépítése ezek a nanokompozitok előállításának legfontosabb lépései.

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

A tompahegesztés hatása a polietilén csövek szerkezetére és tulajdonságaira

A tompahegesztés hatása a polietilén csövek szerkezetére és tulajdonságaira Doktori értekezés tézisei A tompahegesztés hatása a polietilén csövek szerkezetére és tulajdonságaira Leskovics Katalin okleveles anyagmérnök Tudományos vezetők: Lenkeyné Dr. Biró Gyöngyvér egyetemi docens

Részletesebben

Különböző módon formázott bioaktív üvegkerámiák tulajdonságainak vizsgálata KÉSZÍTETTE: KISGYÖRGY ANDRÁS TÉMAVEZETŐ: DR. ENISZNÉ DR.

Különböző módon formázott bioaktív üvegkerámiák tulajdonságainak vizsgálata KÉSZÍTETTE: KISGYÖRGY ANDRÁS TÉMAVEZETŐ: DR. ENISZNÉ DR. Különböző módon formázott bioaktív üvegkerámiák tulajdonságainak vizsgálata KÉSZÍTETTE: KISGYÖRGY ANDRÁS TÉMAVEZETŐ: DR. ENISZNÉ DR. BÓDOGH MARGIT ANYAGMÉRNÖKI INTÉZET 2016.05.11. Diplomadolgozat célja

Részletesebben

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata

Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Hosszú szénszállal ersített manyagkompozitok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata Varga Csilla*, Miskolczi Norbert*, Bartha László*, Falussy Lajos** *Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 6. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Társított és összetett rendszerek

Társított és összetett rendszerek Társított és összetett rendszerek Bevezetés Töltőanyagot tartalmazó polimerek tulajdonságok kölcsönhatások szerkezet Polimer keverékek elegyíthetőség összeférhetőség Többkomponensű rendszerek Mikromechanikai

Részletesebben

Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév

Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév Összefoglalók Kémia BSc 2012/2013 I. félév Készült: Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékén 2012.12.17. Összeállította Szilvágyi Gábor PhD hallgató Tartalomjegyzék Orgován

Részletesebben

Badari Andrea Cecília

Badari Andrea Cecília Nagy nitrogéntartalmú bio-olajokra jellemző modellvegyületek katalitikus hidrodenitrogénezése Badari Andrea Cecília MTA Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Környezetkémiai

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Intrúziós fröccsöntés hatása a termék tulajdonságaira Az intrúzió a fröccsöntés egy különleges módszere, amellyel a gép kapacitásánál nagyobb méretű termék fröccsöntését lehet megoldani.

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

A POLIPROPILÉN TATREN IM

A POLIPROPILÉN TATREN IM TATREN IM 6 56 A POLIPROPILÉN TATREN IM 6 56 blokk kopolimer típust akkumulátor házak, háztartási eszközök, autó - és egyéb műszaki alkatrészek fröccsöntésére fejlesztettük ki, ahol a tartós hőállóság

Részletesebben

Fröccsöntés során kialakuló szerkezet hatása eredeti és reciklált PET mechanikai tulajdonságaira

Fröccsöntés során kialakuló szerkezet hatása eredeti és reciklált PET mechanikai tulajdonságaira Molnár Béla *, Dr. Ronkay Ferenc ** Fröccsöntés során kialakuló szerkezet hatása eredeti és reciklált PET mechanikai tulajdonságaira Különböző molekulatömegű anyagokból különböző falvastagságú termékeket

Részletesebben

BME Department of Electric Power Engineering Group of High Voltage Engineering and Equipment

BME Department of Electric Power Engineering Group of High Voltage Engineering and Equipment Budapest University of Technology and Economics A MECHANIKAI JELLEMZŐK MÉRÉSE AZ ATOMERŐMŰVI KÁBELEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATÁBAN Zoltán Ádám TAMUS e-mail: tamus.adam@vet.bme.hu A MECHANIKAI JELLEMZŐK MÉRÉSE AZ

Részletesebben

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália

Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása. Doktori értekezés tézisei. Szanka Amália Új típusú csillag kopolimerek előállítása és funkcionalizálása Doktori értekezés tézisei Szanka Amália Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémia Doktori Iskola Szintetikus kémia, anyagtudomány,

Részletesebben

Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz

Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz Pórusos polimer gélek szintézise és vizsgálata és mi a közük a sörgyártáshoz Póta Kristóf Eger, Dobó István Gimnázium Témavezető: Fodor Csaba és Szabó Sándor "AKI KÍVÁNCSI KÉMIKUS" NYÁRI KUTATÓTÁBOR MTA

Részletesebben

II. POLIMEREK MORFOLÓGIAI SZERKEZETE

II. POLIMEREK MORFOLÓGIAI SZERKEZETE Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimer anyagtudomány BMEGEPTMG04, 3+0+1v, 5 krp II. POLIMEREK MORFOLÓGIAI SZERKEZETE Vas László Mihály Felhasznált források Irodalom

Részletesebben

A POLIMERKÉMIA ESZKÖZTÁRA, AVAGY HOGYAN ÁLLÍTHATÓK BE EGY ÓRIÁSMOLEKULA TULAJDONSÁGAI?

A POLIMERKÉMIA ESZKÖZTÁRA, AVAGY HOGYAN ÁLLÍTHATÓK BE EGY ÓRIÁSMOLEKULA TULAJDONSÁGAI? A POLIMERKÉMIA ESZKÖZTÁRA, AVAGY HOGYAN ÁLLÍTHATÓK BE EGY ÓRIÁSMOLEKULA TULAJDONSÁGAI? Szabó Ákos Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet Polimer Kémiai

Részletesebben

A poliolefinek bemutatása

A poliolefinek bemutatása A poliolefinek bemutatása Polietilén és polipropilén 1. Szintetikus polimerek 1.1. Osztályozás 1.2. Globális termelés 2. Poliolefinek 2.1. A poliolefinek családja 2.2. PE típusok és szerkezetek 2.3. PP

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai

Polimerek vizsgálatai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Polimerek vizsgálatai DR Hargitai Hajnalka Rövid idejű mechanikai vizsgálat Szakítóvizsgálat Cél: elsősorban a gyártási körülmények megfelelőségének

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI A fóliagyártásban használt mpe-lld típusok tulajdonságainak függése az oldalláncok hosszától A poliolefinfóliák gyártásának fő alapanyaga a PE-LLD, amelynek legújabb, metallocén

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András. Budapest, 2011. X. 18 Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Poliolefinek öregítő vizsgálata Szűcs András Budapest, 211. X. 18 1 Tartalom Műanyagot érő öregítő hatások Alapanyag és minta előkészítés Vizsgálati berendezések Mérési eredmények

Részletesebben

1. kép: A kiindulási PVC por (elől) és a termooxidatív körülmények között különböző időkig degradált PVC (a számok a kezelési időt jelölik órában).

1. kép: A kiindulási PVC por (elől) és a termooxidatív körülmények között különböző időkig degradált PVC (a számok a kezelési időt jelölik órában). Műanyag- és Gumiipari Évkönyv 2012: Új PVC reciklálási lehetőség enyhe termooxidatív kezeléssel A poli(vinil-klorid) (PVC) neve mindenki számára ismerősen cseng, ugyanakkor vegyes érzelmeket vált ki. Egyfelől

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

3D bútorfrontok (előlapok) gyártása

3D bútorfrontok (előlapok) gyártása 3D bútorfrontok (előlapok) gyártása 1 2 3 4 5 6 7 8 9 MDF lapok vágása Marás rakatolás Tisztítás Ragasztófelhordás 3D film laminálás Szegély eltávolítása Tisztítás Kész bútorfront Membránpréses kasírozás

Részletesebben

A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra

A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra A nikkel tartalom változásának hatása ólommentes forraszötvözetben képződő intermetallikus vegyületfázisokra Készítette: Gyenes Anett Tudományos vezető: Dr. Gácsi Zoltán Doktoranduszok Fóruma Miskolc 2012.

Részletesebben

[S] v' [I] [1] Kompetitív gátlás

[S] v' [I] [1] Kompetitív gátlás 8. Szeminárium Enzimkinetika II. Jelen szeminárium során az enzimaktivitás szabályozásával foglalkozunk. Mivel a klinikai gyakorlatban használt gyógyszerhatóanyagok jelentős része enzimgátló hatással bír

Részletesebben

POLIMER KÉMIA ÉS TECHNOLÓGIA

POLIMER KÉMIA ÉS TECHNOLÓGIA POLIMER KÉMIA ÉS TECHNOLÓGIA BSc III. éves vegyészek részére ETR-kód: kv1n1tc3 3 kredit heti 3 óra előadás Dr. Iván Béla egyetemi magántanár ELTE TTK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék A tárgy tematikája:

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék. TDK dolgozat

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék. TDK dolgozat Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék TDK dolgozat Önerősített polipropilén kompozitok vizsgálata Raman spektroszkópiai módszerrel Szedmák Péter Környezetmérnök

Részletesebben

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó

Műanyag-feldolgozó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

POLIMERTECHNIKA Laboratóriumi gyakorlat

POLIMERTECHNIKA Laboratóriumi gyakorlat MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Polimer anyagvizsgálat Név: Neptun kód: Dátum:. Gyakorlat célja: 1. Műanyagok folyóképességének vizsgálata, fontosabb reológiai jellemzők kiszámítása 2. Műanyagok Charpy-féle ütővizsgálata

Részletesebben

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Tamus Zoltán Ádám tamus.adam@vet.bme.hu TARTALOM Szigetelőanyagok öregedése Kábelek öregedése Szigetelésdiagnosztika

Részletesebben

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA. Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola AZ AEROSZOL RÉSZECSKÉK HIGROSZKÓPOS TULAJDONSÁGA Doktori (PhD) értekezés tézisei Imre Kornélia Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Konzulens: Dr. Molnár Ágnes tudományos főmunkatárs Pannon Egyetem

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás

Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás Anyagválasztás Dr. Tábi Tamás 2018. Február 7. Mi a mérnök feladata? 2 Mit kell tudni a mérnöknek ahhoz, hogy az általa tervezett termék sikeres legyen? Világunk anyagai 3 Polimerek Elasztomerek Fémek,

Részletesebben

Kristályos és amorf polimerek termikus vizsgálata differenciális pásztázó kalorimetriával

Kristályos és amorf polimerek termikus vizsgálata differenciális pásztázó kalorimetriával A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI Kristályos és amorf polimerek termikus vizsgálata differenciális pásztázó kalorimetriával (DSC) Tárgyszavak: termikus analízis; DSC; kristályos polimer; amorf polimer; átmeneti

Részletesebben

Műanyag hegesztő, hőformázó Műanyag-feldolgozó

Műanyag hegesztő, hőformázó Műanyag-feldolgozó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZAFNER GÁBOR MOSONMAGYARÓVÁR 2014 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár Matematika, Fizika és Informatika Intézet Ujhelyi

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI PP módosítása elasztomerekkel A polipropilén sokoldalú műanyag, módosításával rendkívül változatos tulajdonságú alapanyagokat lehet előállítani. A PP-t gyakran keverik elasztomerekkel,

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok november 26. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

AZ ATOMIUM. Ezt a kilencelemű képzeletbeli kockát térben sokszor egymáshoz fűzve kapjuk a kristályrácsot.

AZ ATOMIUM. Ezt a kilencelemű képzeletbeli kockát térben sokszor egymáshoz fűzve kapjuk a kristályrácsot. AZ ATOMIUM Az Európai Unió gyökerei hat állam - Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Nyugat-Németország, Olaszország - által 1951-ben létrehozott Európai Szén- és Acélközösségig és az 1957-ben

Részletesebben

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri Ásványtani alapismeretek 3. előadás Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kristályrácsa Polimorf

Részletesebben

Réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és mechanikai viselkedése

Réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és mechanikai viselkedése Réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és mechanikai viselkedése P. Jenei a, E.Y. Yoon b, J. Gubicza a, H.S. Kim b, J.L. Lábár a,c, T. Ungár a a Department of Materials Physics, Eötvös Loránd University,

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

XI. ÉVFOLYAM 2. szám 2013 Október XI. VOLUME Nr. 2 2013 October. Reciklált PET tulajdonságainak javítása reaktív extrúzióval

XI. ÉVFOLYAM 2. szám 2013 Október XI. VOLUME Nr. 2 2013 October. Reciklált PET tulajdonságainak javítása reaktív extrúzióval Reciklált PET tulajdonságainak javítása reaktív extrúzióval Turfa Eszter 1, Dogossy Gábor 2, Ronkay Ferenc 1 1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszék;

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola.

Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola. Networkshop 2005 k Geda,, GáborG Számítástudományi Tanszék Eszterházy Károly Főiskola gedag@aries.ektf.hu 1 k A mérés szempontjából a számítógép aktív: mintavételezés, kiértékelés passzív: szerepe megjelenítés

Részletesebben

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK

MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK MŰANYAGFAJTÁK ÉS KOMPOZITOK Adalékokkal módosított új polipropiléntípusok A polipropilén különböző adalékanyagokkal történő módosításával számos területen lehet a drágább műanyagokat kiváltani, új alkalmazási

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek

Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Mindennapi műanyagaink a környezetben Tények és tévhitek Menyhárd Alfréd, Móczó János Műanyag- és Gumiipari Laboratórium Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08.

Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08. Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08. Cégbemutató 2004: Reológiai alapkutatás kezdete a Kecskeméti Főiskolán 2011: Doktori munka befejezése,

Részletesebben

HULLÁMPAPÍRLEMEZHEZ HASZNÁLT ALAPPAPÍROK TÍPUSÁNAK AZONOSÍTÁSA KÉMIAI ANALITIKAI MÓDSZERREL. Előadó: Tóth Barnabás és Kalász Ádám

HULLÁMPAPÍRLEMEZHEZ HASZNÁLT ALAPPAPÍROK TÍPUSÁNAK AZONOSÍTÁSA KÉMIAI ANALITIKAI MÓDSZERREL. Előadó: Tóth Barnabás és Kalász Ádám HULLÁMPAPÍRLEMEZHEZ HASZNÁLT ALAPPAPÍROK TÍPUSÁNAK AZONOSÍTÁSA KÉMIAI ANALITIKAI MÓDSZERREL Tóth Barnabás és Kalász Ádám 1 Hullámpapírlemez alkalmazási területe Hullámpapír csomagolás az ipar szinte valamennyi

Részletesebben

Abroncsgyártó Gumiipari technológus

Abroncsgyártó Gumiipari technológus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Polietilén csövek lassú repedésterjedésének vizsgálata A mintegy 40 éve a gáz és a víz szállítására sikeresen alkalmazott PE-HD csövek élettartamát nagy részben a lassú repedésterjedés

Részletesebben

Faanyagok modifikációja_06

Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok modifikációja_06 Faanyagok módosítása hıkezeléssel kémiai változások a faanyagban a hıkezelés hatására Dr. Németh Róbert, NymE Faipari Mérnöki Kar, Sopron, Faanyagtudományi Intézet, 2009. nemethr@fmk.nyme.hu

Részletesebben

REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS

REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS REAKCIÓKINETIKA ÉS KATALÍZIS ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SZAKIRÁNY MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET PETROLKÉMIAI KIHELYEZETT (TVK) INTÉZETI TANSZÉK Miskolc,

Részletesebben

TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR (minden téma külön lapra) június május 31

TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR (minden téma külön lapra) június május 31 1. A téma megnevezése TÉMA ÉRTÉKELÉS TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003 (minden téma külön lapra) 2010. június 1 2012. május 31 Egy és kétrétegű grafén kutatása 2. A témavezető (neve, intézet, tanszék) Cserti

Részletesebben

EGYIRÁNYBAN ER SÍTETT KOMPOZIT RUDAK HAJLÍTÓ KARAKTERISZTIKÁJÁNAK ÉS TÖNKREMENETELI FOLYAMATÁNAK ELEMZÉSE

EGYIRÁNYBAN ER SÍTETT KOMPOZIT RUDAK HAJLÍTÓ KARAKTERISZTIKÁJÁNAK ÉS TÖNKREMENETELI FOLYAMATÁNAK ELEMZÉSE Budapest M szaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertecnika Tanszék EGYIRÁNYBAN ER SÍTETT KOMPOZIT RUDAK HAJLÍTÓ KARAKTERISZTIKÁJÁNAK ÉS TÖNKREMENETELI OLYAMATÁNAK ELEMZÉSE Tézisek Rácz Zsolt Témavezet

Részletesebben

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban

Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Szakértesítő 1 Interkerám szakmai füzetek A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban A folyósító szerek viselkedése a kerámia anyagokban Bevezetés A kerámia masszák folyósításkor fő cél az anyag

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilíciumnitrid. Tapasztó Orsolya

Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilíciumnitrid. Tapasztó Orsolya Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilíciumnitrid nanokompozitok PhD tézisfüzet Tapasztó Orsolya Témavezető: Dr. Balázsi Csaba MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Budapest 2012 A kutatások

Részletesebben

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása l--si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása evezetés Farkas János 1, Dr. Roósz ndrás 1 doktorandusz, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem nyag- és Kohómérnöki Kar Fémtani Tanszék

Részletesebben

Anyagok az energetikában

Anyagok az energetikában Anyagok az energetikában BMEGEMTBEA1, 6 krp (3+0+2) Környezeti tényezők hatása, időfüggő mechanikai tulajdonságok Dr. Tamás-Bényei Péter 2018. szeptember 19. Ütemterv 2 / 20 Dátum 2018.09.05 2018.09.19

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai 1.

Polimerek vizsgálatai 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek vizsgálatai 1. DR Hargitai Hajnalka Szakítóvizsgálat Rövid idejű mechanikai vizsgálat Cél: elsősorban

Részletesebben

Fázisátalakulás Fázisátalakulások diffúziós (egyedi atomi mozgás) martenzites (kollektív atomi mozgás, diffúzió nélkül)

Fázisátalakulás Fázisátalakulások diffúziós (egyedi atomi mozgás) martenzites (kollektív atomi mozgás, diffúzió nélkül) ázisátalakulások, P, C változása új (egyensúlyi) állapot Új fázis(ok): stabil, metastabil ázisátalakulás: folyamat, amelynek során a régi fázis(ok)ból új, más szerkezetű (rács, szövet) vagy halmazállapotú

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Speciális adalékok töltőanyagok mellett A töltőanyagok sok esetben javítják az alapanyagok mechanikai tulajdonságait, emellett azonban rontják a hő- és fényállóságot. Ezt a negatív

Részletesebben

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium

JELENTÉS. MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium JELENTÉS MPG-Cap és MPG-Boost hatásának vizsgálata 10. Üzemanyag és Kenőanyag Központ Ukrán Védelmi Minisztérium 1. Termék leírás Az MGP-Cap és MPG-Boost 100%-ban szerves vegyületek belső égésű motorok

Részletesebben

Polimer nanokompozitok

Polimer nanokompozitok Polimer nanokompozitok Hári József és Pukánszky Béla BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Műanyag- és Gumiipari Laboratórium MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet 2013. november 6. Tartalom

Részletesebben

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában

Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Klórbenzol lebontásának vizsgálata termikus rádiófrekvenciás plazmában Fazekas Péter Témavezető: Dr. Szépvölgyi János Magyar Tudományos Akadémia, Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai

Részletesebben

8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok

8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok 8. Fröccsöntés szerszám, termék, tulajdonságok Bevezetés Fröccsszerszámok szerszámkonstrukció, típusok folyási út kidobás szerszámhőmérséklet záróerő munkavédelem Szerkezet és tulajdonságok héj-mag szerkezet

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz 1. Mely mennyiségek között teremt kapcsolatot a bizonytalansági reláció? A) a koordináta értéke

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben