7 1. A KISPEST-WEKERLE-TELEPI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "7 1. A KISPEST-WEKERLE-TELEPI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA"

Átírás

1 KISPEST-PESTSZENTERZSÉBETI ESPERESKERÜLET 7 1. A KISPEST-WEKERLE-TELEPI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA Kispesten a fôváros közvetlen szomszédságában fekvô, a Határ út Nagykôrösi út Rákóczi u. Sárkány u. (Ady Endre út) által határolt négyszögöles terület a XX. század elsô éveiben még lakatlan pusztaság volt. A koalíciós kormány miniszterelnöke és pénzügyminisztere, Wekerle Sándor törvényjavaslatot terjesztett az országgyûlés elé több ezer munkáslakás építésérôl a fôváros szomszédságában. Az országgyûlés a törvényjavaslatot elfogadta, és a következô évben megindulhatott a kormány által megvásárolt puszta területen a kispesti állami munkástelep építése, amelyet hamarosan Wekerlérôl neveztek el. Az elsô lakók 1909-ben már be is költözhettek lakásaikba. Az 1920-as évek közepére 1090 házban 4750 két- és háromszobás lakás készült el. Mindegyik lakáshoz tartozott egy kis kert is ban a telepnek , 1925-ben lakója volt, nagy többségükben az állami üzemek munkásai és alkalmazottai. De voltak közöttük más gyárak munkásai és sok nyomdász január 1-jén Kispestet és ezzel Wekerle-telepet is közigazgatásilag Budapesthez csatolták, annak XIX. kerületeként. 1 Csak az évi népszámlálásban szerepelnek Wekerle-telep adatai külön kimutatva sz. diagram (B. An.) 1 LÁSZLÓ Gyula: Wekerle állami munkástelep monográfiája. Budapest 1926., NAGY Gergely: Kertvárosunk, a Wekerle. Budapest Az évi népszámlálás. I. rész. Demográfiai adatok községek és külterületi lakott helyek szerint. Budapest Magyar Statisztikai Közlemények. Új sorozat o.

2 1. A KISPEST-WEKERLE-TELEPI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA sz. diagram (B. An.) Az építkezéssel párhuzamosan gyorsan benépesülô telep lakossága háromnegyed részben katolikus volt. A telepi katolikusok lelkipásztori gondozását eleinte a Kispesti Szent Rudolf Plébánia papsága látta el. A világháború alatt Held Imre kispesti káplán rendszeresen misézett a wekerlei III. számú iskola tornatermében. Az évben fogalmazódott meg a gondolat, hogy Wekerle-telepen templomot kell építeni és azt önálló plébániává kell alakítani ban a telep lakói nevében küldöttség kereste fel Hanauer István váci püspököt, és kérte, hogy a telepen önálló egyházközség is alakulhasson. A püspök az év szeptemberében engedélyezte a képviselô-testület megválasztását és az egyháztanács megalakulását január 1-jei hatállyal kinevezte Winkler Józsefet Wekerle-telep önálló kihelyezett lelkészévé december 7-én a püspök ezt írta a wekerlei egyházközségnek: A Kispesti plébánia területébôl a Kispest-Munkás-telep határai által bezárt területet [ ] megfelelô önállósággal bíró expositurává alakítjuk. Ennek megfelelôleg egyházközségteknek vezetôjét, tisztelendô Winkler József áldozópapot év január hó 1-étôl kezdôdôleg expositussá nevezzük ki. A Wekerle-telepen [ ] ôt teljes joghatósággal látjuk el, egyszersmind meghagyjuk neki, hogy lelkipásztori teendôket ép úgy teljesítse, amint azt a plébánosoknak kötelessége teljesíteni [ ] felhatalmazzuk és kötelezzük ôt az anyakönyveknek január hó 1-étôl történô szabályszerû vezetésére. 3 Az új lelkész elsôsorban saját templom építése érdekében fáradozott ben felkérte egyik hívét, Heintz Béla mérnököt, a MÁV mûszaki tanácsosát a templom tervrajzának elkészítésére. Miután a Pénzügyminisztérium telket adományozott a templomépítés céljára, november 3-án sor került a templom alapkôletételére. A következô évben a Pénzügyminisztérium pengô kamatmentes kölcsönt adott a templom építésére, amit 1929-ben még pengôvel kiegészített ben ezt az összesen pengô kölcsönt államsegéllyé minôsítette át a minisztérium, tehát az egyházközségnek nem kellett visszafizetnie. A minisztériumi kölcsönbôl amely tulajdonképpen államse- 3 Kispest-Wekerletelepi Szent József Plébánia Levéltára. Historia Domus 3. o. Az eredeti Historia Domust az december végén a plébánián tartott házkutatáskor az ÁVO elvitte, és azóta sem került elô. Balassay József esperes-plébános 1960-as évek elején a megmaradt dokumentumok alapján rekonstruálta az egyházközség addigi történetét.

3 1016 KISPEST-PESTSZENTERZSÉBETI ESPERESKERÜLET 1. kép. Wekerle-telepi Szent József-templom (M. A.) gély volt és a hívek adományaiból megkezdôdhetett a templom építése. Az építéssel Nagy Lajos építômestert bízták meg. A váci püspök augusztus 1-jén lelkészség ragra emelte az addigi kihelyezett lelkészséget: jelen soraink erejénél fogva [ ] Wekerle-telepet a kispesti plébániától jogilag s tényleg elcsatoljuk és önálló lelkészség rangjára emeljük, Winkler József h. káplánt pedig plébánossá kinevezzük [ ] Fôpásztori elismerésünket fejezzük ki úgy a plébános úrnak, valamint az egyházközség összes tagjainak, kik fáradhatatlan munkájukkal, áldozatkészségükkel lehetôvé tették Wekerle-telep önállósítását, lelkészség rangjára való emelését azon reményünknek adván kifejezést, hogy a templom és plébánialak felépítésével a plébánia rangra emelés is nem sokára megvalósulhat. 4 A neoromán stílusban épült templom november 30-ára készült el. Kapunyitás december 8-án, a Boldogságos Szûz szeplôtelen fogantatásának ünnepén volt. Ettôl az idôtôl kezdve már a felépült templomban miséztek. Ezután következett a templom belsô felszerelésének a beszerzése. A fôoltár siklósi és carrarai márványból készült. Három mellékoltárt is állítottak: Jézus Szíve, Szent István és a szentély melletti kápolnában a Boldogságos Szûz oltárát. A terveket Raáb Ferenc szobrászmûvész készítette, a kivitelezô Leitgeb János kispesti kôfaragómester volt. A színes üvegablakokat egyes wekerlei családok és tantestületek ajánlották fel. A tölgyfából való padok (350 ülôhely) késôbb készültek. A wekerlei templom Budapest egyik legnagyobb temploma: hossza 51 m, szélessége 31 m, belmagassága 19 m. A torony 51 m magas. A templom a telep központjában, a Fô tér (ma Kós Károly tér) és a Pannónia út sarkán áll. A templomot június 19-én szentelte fel Hanauer Á. István megyés fôpásztor, Munkás Szent József titulusra. A templom búcsúja május 1-jén van. Ugyanebben az évben, november 1-jén Wekerle-telep önálló plébánia lett. Határai: Ady Endre út Rákóczi u. Nagykôrösi út Határ út. A templom szépítése a következô években is folyt ben történt meg a templom külsô vakolása, valamint ekkor készült a díszesen faragott fôbejárat és homlokzat is ben a jeles fiatal festômûvész, Szegedi Molnár Géza hat nagyobb és kilenc kisebb méretû freskóval díszítette a templomot mintegy 300 négyzetméternyi falfelületen. A két oldalfalon elhelyezett nagy freskók témái: Jézus meghal a keresztfán, Hegyi beszéd, Jézus bevonul Jeruzsálembe, Lázár feltámasztása, Utolsó vacsora, A kánai menyegzô. A szentély freskói: Angyali üdvözlet, Szent Család. A fôhajót és szentélyt elválasztó diadalíven középen Krisztus Királyt, két oldalán a magyar szenteket: Hedviget, Erzsébetet, Jolánt, Margitot, valamint Szent Istvánt és Imrét, a másik oldalon pedig 4 Kispest-Wekerletelepi Szent József Plébánia Levéltára. Historia Domus 9. o.

4 1. A KISPEST-WEKERLE-TELEPI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA 1017 Szent Lászlót és Boldog Mórt ábrázolta a mûvész. Ekkor készült a freskóval nem díszített falfelületekre az ornamentika is, amit késôbb lefestettek. A ma is látható, de már nem használt szószék is ekkor került a fôhajóba. A templomépítéssel együtt folyt az egyházközség életének megszervezése. Létrejöttek a különbözô hitbuzgalmi egyesületek: Rózsafüzér Társulat, Oltáregylet, Szívgárda ben kezdte mûködését a templom Harmonia Sacra Énekkara, amely a templomi éneklés mellett fokozatosan beilleszkedett a fôváros egyházzenei életébe. Kórushangversenyen szerepeltek a Zeneakadémián és a Vigadóban is. Már az 1920-as években megalakult a 133. sz. Szent György Cserkészcsapat, amelynek a soroksári Duna-ág mellett csónakháza is volt ban, a magyar cserkészmozgalom felszámolása során szûnt meg hivatalosan, de illegálisan még évekig szervezett táborozásokat, kirándulásokat (1956 októberében még új cserkészek avatására is sor került). Winkler József esperes-plébános vezetésével két évtized alatt színvonalas katolikus lelki és mozgalmi élet jött létre Wekerletelepen. A második világháború fôleg Budapest ostroma a wekerlei templomot is érintette, de szerencsére komolyabb károkat nem szenvedett, inkább külsô sérülések érték, amelyeket viszonylag könnyen helyre lehetett hozni január 1-jén Mindszenty bíboros bebörtönzése után letartóztatták Winkler József plébánost, és a kistarcsai internálótáborba vitték. Onnan 1953-ban szabadult, de a wekerlei plébániára nem térhetett vissza, hanem a Nógrád megyei Berkenye plébánosa lett október hó 14-én halt meg, 69 éves korában. Helyére Pétery József váci püspök Tóth János kispesti káplánt nevezte ki adminisztrátorrá. Buzgólkodása nyomán épült meg ban a templom orgonája. Tóth János szeptember 15-én eltávozott a plébániáról, és helyét átadta Rácz Károly adminisztrátornak, akit Kovács Vince váci püspöki helynök bízott meg 2. kép. Wekerle-telepi Szent József-templom belülrôl (N. K.)

5 1018 KISPEST-PESTSZENTERZSÉBETI ESPERESKERÜLET 3. kép. Szegedi Molnár Géza: Szent Család (freskó) (N. K.) 4. kép. Szegedi Molnár Géza: Utolsó vacsora (freskó) (K. L.) a plébánia vezetésével. Az új adminisztrátor Orosházán született augusztus 4-én, és eredetileg szervita szerzetes volt. Ô a külsôleg megviselt templomot ig állami támogatással restauráltatta, a templom belsejét is felújíttatta ben készült el a szentély középsô, Krisztus feltámadását ábrázoló színes üvegablaka. A mûvészi kivitelû ablak Kontuly Béláné Fuchs Hajnalka alkotása ben újabb mûvészi freskókkal gazdagodott a templom. Szegedi Molnár Géza felújította csaknem 20 évvel korábban festett freskóit és még újabb hat freskót alkotott: a szentélyben a négy evangélistát ábrázolta, a fôhajót kétoldalt lezáró falakra pedig Szent Péter és Szent Pál monumentális képeit festette meg. Az 1950-es évek hitéletérôl a Historia Domusból a következôket tudhatjuk meg. Akkoriban az adminisztrátoron kívül még két káplán is mûködött a plébánián. Ezenkívül 1950-ben, a szerzetesrendek feloszlatása után, Wekerlén telepedett le két szalézi szerzetes. Dauner János a kántori teendôket látta el és az énekkart vezette, Mellen József pedig sekrestyés volt. Mindketten mindennap miséztek a mellékoltároknál és a betegek ellátásában is segédkeztek. Minden reggel három szentmisét mutattak be a templomban. Ehhez csatlakoztak a két említett szalézi szerzetes miséi. Munkanapra esô egyházi ünnepeken reggel 6 órakor is volt szentmise. Vasárnapokon és ünnepnapokon a délelôtti négy misén kívül délután is volt istentisztelet. Ezeken a miséken mindig zsúfolásig tele volt a templom, néha még az elôcsarnokban is álltak. Hasonló volt a helyzet a májusi és októberi délutáni litániákon is ben 650-en bérmálkoztak. Sok gondot okozott a hitoktatás. A templomi hitoktatásra 200 gyermeket is nehéz összegyûjteni, holott 1200 körül van a gyermekek száma. 5 A templom télen nem fûthetô és nagyon hideg. Ekkor a hitoktatást a fûthetô sekrestyében tartották, amelyben viszont csak kevés gyermek fért el. A hitbuzgalmi egyesületek közül kiemelkedett a Rózsafüzér Társulat, amelynek 300 tagja volt. Aktív munkát fejt ki és szép lelkiéletet él az egyházközségi énekkarunk. Nemcsak énekléssel foglalkoznak, hanem komoly egyesületi életet élnek végétôl Dauner János vezette az énekkart. Mozart-, Haydn-, Schubert- és Rossini-mûveket tanultak meg és adtak elô. Zenekart is szerveztek e mûvek elôadásához és operaénekeset hívtak meg szólót énekelni. Az 1950-es évek elsô felében orgonát is kapott a templom. Az orgonát az államosított Rieger-orgonagyár jogutódja, a Budapesti Városi Tanács Hangszerkészítô Vállalat Orgonaüzeme építette 1953-ban. A hosszabb távú terv egy hárommanuálos orgona volt, de 1953-ban csak két manuál készült el, és a hangszer máig nincs kiépítve, két manuálon 5 Kispest-Wekerletelepi Szent József Plébánia Levéltára. Historia Domus 19. o. 6 Kispest-Wekerletelepi Szent József Plébánia Levéltára. Historia Domus 17. o.

6 1. A KISPEST-WEKERLE-TELEPI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA regiszter szól a kórusablak két szélére helyezett szekrényben október 31-i átadással a Korb Orgonaüzem az orgonát felújította, új játszóasztalt és új motort épített be. 7 Kovács Vince, a Váci Egyházmegye apostoli adminisztrátora szeptember 15-én Rácz Károlyt Mindszentre helyezte át és helyébe Balassay József hódmezôvásárhelyi plébánost nevezte ki wekerlei adminisztrátorrá. Az új plébános Törincsen (ma Szlovákia) született november 16-án ben a Budapest-alsó kerület esperesévé, 1973-ban pedig pálmonostori c. apáttá nevezte ki Bánk József c. érsek, váci püspök ben szükségessé vált az igen elhanyagolt bérelt plébániaépület felújítása ben a templom modern neoncsöves világítást kapott júniusában itt volt a telepen lakó késôbbi neves biblikus teológiaprofesszor, Rózsa Huba elsô miséje ben kapott a sok beázás miatt megcsúnyult templombelsô új festést, ami a pénzszûke miatt az eredeti ornamentika egyszínû lefestését jelentette. Ekkor készítette Máriahegyi János szobrászmûvész a fôoltáron látható Munkás Szent Józsefet ábrázoló kôszobrot a régi gipszszobor helyére. Ugyancsak az ô mûve a szentélyben elhelyezett négy imádkozó angyal ben készült ruszkicai márványból az egyház új elôírásainak megfelelô liturgikus tér: a szembeoltár és az ambo. Tervezôje Osztie György mérnök, kivitelezôje Máriahegyi János szobrászmûvész ben a hívek ôszinte sajnálatára nyugdíjba ment Dauner János atya, az énekkar vezetôje. A továbbiakban az Egyetemi Templom énekkarát vezette ben Balassay Józsefet Endrey Mihály váci püspök áthelyezte a Kispesti Nagyboldogasszony Fôplébániára. Helyét Kovács Károly foglalta el, aki szeptember 15-én született Becsehelyen. Az ô idejében, ben történt a templom külsô tatarozása. A tornyot pedig vörös rézlemezekkel fedték be. A templom egyik oldalhelyiségében fûthetô hittantermet rendeztek be. Kovács Károly 1981-ben nyugdíjba ment. Helyére a hívek kérésére visszajött plébánosként Zsák Péter, aki már az 1960-as években és az 1970-es évek elején káplánként itt dolgozott. Az új plébános július 19-én született Eleken. Ô készíttette 1982-ben a templom elektromos padfûtését. Az ô vezetése alatt kezdôdött meg 1991-ben a templom kertjében az emeletes Közösségi Ház építése. A Közösségi Ház alagsorában urnatemetôt alakítottak ki, és urnahelyek eladásából fedezték az építés költségeit. A Közösségi Ház építését Füles Lajos plébános alatt fejezték be. Itt kapott helyet a hitoktatás, itt ülésezik azóta a képviselô-testület, és itt találtak otthonra a rendszerváltás után újjáéledô közösségek ben újra megalakult az énekkar, amely a Szent József Kórus nevet vette fel. Nemrégen ünnepelte 20. születésnapját a Kaposi Gergely operaházi karmester vezetése alatt méltó örököse az elôd, a Dauner János által vezetett Harmonia Sacra Kórus ben újjászervezôdött a 133. sz. Szent György Cserkészcsapat is. Zsák Péter prépost-plébános betegsége miatt 1992-ben nyugdíjazását kérte november 20-án halt meg. Temetését Keszthelyi Ferenc váci megyéspüspök végezte. Hamvait a Közösségi Ház kriptájában helyezték el. Az május 30-i egyházmegye-rendezés során a wekerlei plébánia a Váci Egyházmegyébôl átkerült az Esztergom-Budapesti Fôegyházmegyébe, annak Kispest-Pestszenterzsébeti Espereskerületébe. A plébánia mai határai a következôk: Határ út Nagykôrösi út Bercsényi u. Ady Endre út. 8 7 EBK 112. Hajdók Judit. Budapesti templomok orgonái. Korb Gábor tájékoztatása szerint. 8 Schem o.

7 1020 KISPEST-PESTSZENTERZSÉBETI ESPERESKERÜLET 5. kép. Szent József (ólomüveg ablak) (N. K.) Zsák Péter nyugdíjba vonulása után 1993-ban Füles Lajos szalézi atyát nevezték ki plébánossá. Ô 1996 elején baleset következtében meghalt. Utána Tercsi Zoltán lett a plébános, aki 2009 júniusában mutatta be ezüstmiséjét a wekerlei templomban. A közelmúlt jelentôs eredménye volt, hogy ben nagy anyagi áldozattal megtörtént a templomtetô teljes felújítása. A szükséges ácsmunkák mellett a pala helyett új Lindab lemezfedést kapott a templom ben a Wekerlei Társaskör Egyesület anyagi támogatásával sikerült felújítani a már nagyon rossz állapotú orgonát. Ezzel egy idôben a karzat teljes restaurálására is sor került ben részben európai uniós támogatásból tatarozták a templom homlokzatát, felújították a külsô vakolatot július 6-án tartotta rubintmiséjét a wekerlei templomban a 94 éves Balassay József c. apát, egykori wekerlei, majd kispesti plébános, akit 70 éve, 1938 júniusában szenteltek áldozópappá (2010 októberében hunyt el, 96 éves korában). A Wekerle-telepi plébániának sokáig nem volt saját épülete. A Kispesti Önkormányzattól bérelték a házat, ahol a plébánia helyet kapott ben lett a plébánia Tas utca 5. sz. alatti épülete az egyházközség tulajdonává. A közelmúltban megtörtént a plébánia átépítése és teljes felújítása. A Szent József plébánia jelenlegi vezetôje Tercsi Zoltán kerületi esperes. Káplán Héray András FSO, diakónus Kiss Vladimir. A plébánia híveinek száma kb A plébánián az alábbi közösségek mûködnek a már említett Szent József Kóruson és a cserkészcsapaton kívül: Angyali Kar gyermekkórus, Karitász csoport, Ministránscsapat, Fiatal Házasok Közössége, Mécs családközösség, Baba-mama klub, Biblia-kör. A plébániának van könyvtára és sokszorosítással készített újságja, a Szôlôtô. Archontológia Winkler József Tóth János dr Rácz Károly Balassay József Kovács Károly dr Zsák Péter dr Füles Lajos SDB 1996 Szláby Tibor 1996 Tercsi Zoltán KATUS LÁSZLÓ

Javaslat a A Szent Imre templom épülete

Javaslat a A Szent Imre templom épülete Javaslat a A Szent Imre templom épülete Készítette: Czöndör Mihályné (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. július 15. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

Szent József Plébánia 4069 Egyek Fő tér 26. Tárgy: Közösségi terek fejlesztése Tám. hat. ia: MVH Reg.szám:

Szent József Plébánia 4069 Egyek Fő tér 26. Tárgy: Közösségi terek fejlesztése Tám. hat. ia: MVH Reg.szám: Hortobágyi LEADER Közhasznú Egyesület Hortobágy Czinege János utca 1. 4071 Tárgy: Közösségi terek fejlesztése Tám. hat. ia: 319488258 MVH Reg.szám: 1004424169 Tisztelt Helyi Akciócsoport! A Szent József

Részletesebben

Főoltár Templomunk legimpozánsabb berendezési tárgya. Süttői vörösmárványból készült, korai empire stílű, valószínűleg a templom építési idejéből származik. A szarkofágalakú stipesen újabb, ércajtóval

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

3. A RÁKOSPALOTA-MÁV-TELEPI JÉZUS SZÍVE PLÉBÁNIA

3. A RÁKOSPALOTA-MÁV-TELEPI JÉZUS SZÍVE PLÉBÁNIA 3. A RÁKOSPALOTA-MÁV-TELEPI JÉZUS SZÍVE PLÉBÁNIA A XIX. század második felében folyamatosan gyarapodó Palota, késôbbi nevén Rákospalota növekedésével egyre inkább betelepültek a nagyközséghez tartozó puszták,

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2018. JÚLIUS 30. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Szeptember Szentmisék és szertartások rendje közösségi imaéletünk

Részletesebben

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink:

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink: Munkaterv 2018 1 Állandó programjaink: Mise a Karitászért: minden hónap utolsó keddje 7 órakor Mise a papi, szerzetesi hivatásokért: minden hónap első péntekén 18 órakor Mise a Rózsafüzér-társulatért:

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Az ülés napirendje 1. DEBRECEN (ex KASSA) TISZA típusú, folyam-tengeri áruszállító motorhajó. (Épült 1939-ben az újpesti Ganz és Tsa, Villamossági-,

Részletesebben

A katolikus egyház Magyarországon a XX. században 1918-1989.

A katolikus egyház Magyarországon a XX. században 1918-1989. A katolikus egyház Magyarországon a XX. században 1918-1989. A katolikus egyház Magyarországon A századelsőfelében a lakosság 63%-a katolikus 1941-re az arány 55%-ra csökken határváltozások Mint bevett

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2018. NOVEMBER 30. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Férfiszövetség, Rózsafüzértársulat és a Keresztény édesanyák

Részletesebben

2009. szeptember 16. MEGÚJULÓ WEKERLE

2009. szeptember 16. MEGÚJULÓ WEKERLE 2009. szeptember 16. MEGÚJULÓ WEKERLE 1 2 MEGÚJULÓ WEKERLE 2009. szeptember 16. 2009. szeptember 16. MEGÚJULÓ WEKERLE 3 Beruházás uniós forrásból és kerületi pénzekből Nagyszabású wekerlei fejlesztések

Részletesebben

Rákosliget építőmesterei

Rákosliget építőmesterei Rákosliget építőmesterei Rákosliget épített környezetét alapvetően a munkáslakás építés tervei határozták meg. Ennek lezárulta után kaptak lehetőséget a különböző egyedi tervek, amelyek a nyaralótelep

Részletesebben

2. A CSILLAGHEGYI JÉZUS SZÍVE PLÉBÁNIA

2. A CSILLAGHEGYI JÉZUS SZÍVE PLÉBÁNIA 2. A CSILLAGHEGYI JÉZUS SZÍVE PLÉBÁNIA Elôzmények és templom A mai plébánia területe a Névtelen u. Királyok útja Ságvári Endre u. Ipartelep u. Dózsa György u. Hôsök tere (teljesen) a Hegyláb utcától északra

Részletesebben

3. A KISPESTI NAGYBOLDOGASSZONY FÔPLÉBÁNIA

3. A KISPESTI NAGYBOLDOGASSZONY FÔPLÉBÁNIA 3. A KISPESTI NAGYBOLDOGASSZONY FÔPLÉBÁNIA A késôbbi Kispest területe a XVIII. században a Grassalkovich család birtokába került. A család kihalása után Sina György bankár szerezte meg a birtokot, amit

Részletesebben

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom A templom története: A mai ipolyfödémesi templom 1757-ben épült barokk stílusban torony nélkül (fotó 1934-ből) 1850-60-ban volt felujítva. Egyhajós építmény, melynek

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2017. DECEMBER 29. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Január Szentmisék és szertartások rendje közösségi imaéletünk

Részletesebben

H I R D E T É S E I N K november 30 december 7.

H I R D E T É S E I N K november 30 december 7. H I R D E T É S E I N K 2014. november 30 december 7. 1. A jövő heti Baba-Mama klub kivételesen nem kedden, hanem szerdán lesz 10 órától. Ekkor mikulásünnepség lesz, Petkó Tamás atyával. 2. Az Első Szeretet

Részletesebben

Javaslat. a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Árgyelán Erzsébet

Javaslat. a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Árgyelán Erzsébet 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Kétegyházi Római Katolikus Templom és Templomkert települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Árgyelán Erzsébet. Kétegyháza 2016.

Részletesebben

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém Szent Mihály- Székesegyház Veszprém Alapítása I. Régészeti leletek utalnak arra, hogy már a 10. században is templom állt a helyén. A pannonhalmi apátság alapítólevele (1001) elsőként tesz említést a székesegyházról;

Részletesebben

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 20. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató a Dombóváron található emléktáblákról Előterjesztő:

Részletesebben

FELÚJÍTÁSÁNAK PROJEKTJEI

FELÚJÍTÁSÁNAK PROJEKTJEI A SZARVASI, 2012-ben 200 éves Assisi Szent Klára tiszteletére szentelt templom FELÚJÍTÁSÁNAK PROJEKTJEI Készítette Seidl Ambrus plébános 2008. őszén Templom felújítási projektek A szarvasi rk. templomot

Részletesebben

Javaslat. a Kétegyházai Román Ortodox Templom. települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm.

Javaslat. a Kétegyházai Román Ortodox Templom. települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Kétegyházai Román Ortodox Templom települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Árgyelán Erzsébet. Kétegyháza 2016. október 6. I.

Részletesebben

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez K é s z í t e t t é k : S e b e s t y é n M o l n á r Á r p á d Plébános K o v á c s M á r k Nagydorogi Értéktár Bizottság ( P. H. ) N a

Részletesebben

1999-es év. 1999. Január. 1999. Február. 1999. Március. 1999. Április. 1999. Május

1999-es év. 1999. Január. 1999. Február. 1999. Március. 1999. Április. 1999. Május 1999-es év 1999. Január 01. Pt A Munkaügyi Központ Kiss Dávid Gábort kiközvetítette hozzánk, hogy a katonai szolgálatot plébániai munkával váltsa ki. 25. Ht A Szilády Áron Református Gimnázium részéről

Részletesebben

2. A PESTSZENTLÔRINC-CSÁKYLIGETI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA

2. A PESTSZENTLÔRINC-CSÁKYLIGETI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA 2. A PESTSZENTLÔRINC-CSÁKYLIGETI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA Csákyliget, az egykori Ganztelep, Pestszentlôrinc Vecséshez közel esô részén helyezkedik el. Tulajdonképpen két részbôl állt: Ganztelepbôl és Ganzkertvárosból,

Részletesebben

A keszegi leányegyház (filia) története

A keszegi leányegyház (filia) története A keszegi leányegyház (filia) története A török hódoltság idején Keszeg lakossága csaknem teljesen kipusztult, a XVIII. szászad elején a település újranépesítésére volt szükség, amely 1716-ban kezdődött

Részletesebben

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI HÚSVÉTI MISERENDEK 2010. CSONGRÁD MEGYE NAGYOBB TEMPLOMAIBAN SZEGEDI SZÉKESEGYHÁZ SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI Április 1. Nagycsütörtök 10.00 Olajszentelési szentmise, melyet Püspök úr és az egyházmegye papsága

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár 8200 Veszprém, Vár utca 16., tel. 88/ , fax 88/ Csót plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Csót plébánia levéltára (VÉL VI.42.) Raktári egység száma: 12 doboz, 1 köteg Terjedelem: 2,14 ifm Évkör: 1779

Részletesebben

Hogyan jött létre a kiállítás?

Hogyan jött létre a kiállítás? Mindannyian szívesen foglalkozunk valamivel, vagy éppen gyűjtünk valamit. Árus-Kovács Gábor katolikus plébánosunk miseruhákat gyűjt, melyből a tavasz folyamán kiállítást rendeztek Balatonalmádiban. Az

Részletesebben

7. A SZENT RITA PLÉBÁNIA

7. A SZENT RITA PLÉBÁNIA 7. A SZENT RITA PLÉBÁNIA A Szent Rita Plébánia a fôváros VIII. kerületében, az ún. Középsôjózsefvárosban, a Teleki tér szomszédságában húzódó Kun utcában található. A plébánia a Kerepesi út Rákóczi út

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje júniusban

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje júniusban Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje júniusban

Részletesebben

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56 Rádóckölked lakói két egyházközösséghez tartoznak: a római katolikus és a református egyházhoz. Jelenleg a lakosság negyed része református, háromnegyed része katolikus vallású. Csak néhányan vallják magukat

Részletesebben

5. A PESTSZENTERZSÉBET-KOSSUTHFALVAI SZENT LAJOS PLÉBÁNIA

5. A PESTSZENTERZSÉBET-KOSSUTHFALVAI SZENT LAJOS PLÉBÁNIA 5. A PESTSZENTERZSÉBET-KOSSUTHFALVAI SZENT LAJOS PLÉBÁNIA Kossuthfalva, ma Pesterzsébet, Budapest, XX. kerület része, amely a Vécsey, Knezich, Dessewffy, Ady Endre utca környékét foglalja magában. A XIX.

Részletesebben

10. A SASHALMI KRISZTUS KIRÁLY PLÉBÁNIA

10. A SASHALMI KRISZTUS KIRÁLY PLÉBÁNIA 10. A SASHALMI KRISZTUS KIRÁLY PLÉBÁNIA Elôzmények Sashalom ma Budapest XVI. kerületének része, korábbi nevén Ehmann-telep, Huszka-telep, létrejöttének kiindulópontja Ehmann Viktor, helyi földbirtokos

Részletesebben

5. A PESTSZENTLÔRINCI ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT PLÉBÁNIA

5. A PESTSZENTLÔRINCI ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT PLÉBÁNIA 5. A PESTSZENTLÔRINCI ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT PLÉBÁNIA A trianoni béke után az elcsatolt területeken a magyar tisztviselôk jelentôs részét elbocsátották, és köztük sokan kerestek Magyarországon menedéket.

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2019. JANUÁR 31. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Férfiszövetség, Rózsafüzértársulat és a Keresztény édesanyák

Részletesebben

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918)

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) Az egykori szabadkai gimnázium épülete 8 A Szabadkai Községi Főgymnasium története 1861-ben kezdődött, amikor az 1747-ben alapított iskola megnyitotta

Részletesebben

Uram! Téged tartottunk hajlékunknak

Uram! Téged tartottunk hajlékunknak Uram! Téged tartottunk hajlékunknak 90. zsoltár A Vámosmikolai Református Gyülekezet küzdelmes évtizedeiből 1 A reformáció Vámosmikolán Mikola hitújítására vonatkozó feljegyzés csak a 17. század második

Részletesebben

2. A hitoktatás struktúrája

2. A hitoktatás struktúrája 2. A hitoktatás struktúrája II. A hitoktatás mai helyzetelemzése A Római Katolikus Egyház szervezeti felépítését - struktúráját, mint minden intézmény esetében a szervezet célja határozza meg. A cél a

Részletesebben

8. A SOROKSÁR-ÚJTELEPI SZENT ISTVÁN KIRÁLY PLÉBÁNIA

8. A SOROKSÁR-ÚJTELEPI SZENT ISTVÁN KIRÁLY PLÉBÁNIA 8. A SOROKSÁR-ÚJTELEPI SZENT ISTVÁN KIRÁLY PLÉBÁNIA A Szent István király-templom A XX. században a hajdani Grassalkovich-birtok pusztáin kialakuló új települések egymással versengve hódították meg a Gubacs-pusztát.

Részletesebben

MANS(Z)BART(H) ANTAL

MANS(Z)BART(H) ANTAL MANS(Z)BART(H) ANTAL Gyermekkora Tóvároson született 1821. december 20-án, az akkori Öreg (ma Ady Endre) utca 4-es számú házban. Apja Josefus Mansbart viaszöntő és mézesbábos mester volt. Anyja Anna Venusin

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK GYÓNI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Dr. Beer Miklós megyéspüspök atya június 1-jén töltötte be 75. életévét. Ez a papi és püspöki nyugdíjkorhatárunk, amikor kötelező

Részletesebben

Erzsébettelep rövid, képes iskolatörténete augusztus 23. kedd, 07:51 - Módosítás: április 13. hétfő, 10:35

Erzsébettelep rövid, képes iskolatörténete augusztus 23. kedd, 07:51 - Módosítás: április 13. hétfő, 10:35 A 19-20. század fordulóján kezdődött Erzsébettelep története, és nagyjából a településrész kialakulásával egyidős a helyi közoktatás is. (Bélatelep abban az időben Rákoskeresztúrhoz tartozott.) Az első

Részletesebben

2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN

2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN 2014. NAGYHETI-HÚSVÉTI SZERTARTÁS- ÉS MISEREND VESZPRÉMBEN Szent Mihály Főplébánia 2014. ÁPRILIS 11. FÁJDALMAS PÉNTEK 18.00 Élő keresztút a Károly templomtól a Bazilikáig 10.30 Érseki szentmise, barkaszentelés,

Részletesebben

É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ

É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ 2015. DECEMBER 31. Január 10-én-én, a Regina Mudi-templom ovis miséjén a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola 3.a osztályos tanulói egy rövid jelenettel szerepeltek.

Részletesebben

Az Úrnapot követő péntek, az XXVII. ÉVFOLYAM, 6. (316.) SZÁM, 2016. JÚNIUS EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! ENGESZTELJÜK JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVÉT!

Az Úrnapot követő péntek, az XXVII. ÉVFOLYAM, 6. (316.) SZÁM, 2016. JÚNIUS EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! ENGESZTELJÜK JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVÉT! XXVII. ÉVFOLYAM, 6. (316.) SZÁM, 2016. JÚNIUS EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! ENGESZTELJÜK JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVÉT! Az Úrnapot követő péntek, az egyházi év utolsó változó ünnepe a Szent Szív, számunkra

Részletesebben

8. A PESTSZENTERZSÉBETI SZENT ERZSÉBET FÔPLÉBÁNIA

8. A PESTSZENTERZSÉBETI SZENT ERZSÉBET FÔPLÉBÁNIA 8. A PESTSZENTERZSÉBETI SZENT ERZSÉBET FÔPLÉBÁNIA A kezdetektôl a második világháborúig A Grassalkovich család tulajdonában lévô Gubacs-pusztán 1868-ban kezdtek parcellázni, és ennek következtében 1870-ben

Részletesebben

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ - 2 0 1 5 - Január 1 től a i Római Katolikus Plébánia része lett társplébániaként Szálka is. Január 10. szombat: Egyházközségi farsangi bál, amely nagyon jól sikerült. Január 19.: Ökumenikus

Részletesebben

2. A KÖZÉPSÔFERENCVÁROSI PÁLI SZENT VINCE PLÉBÁNIA

2. A KÖZÉPSÔFERENCVÁROSI PÁLI SZENT VINCE PLÉBÁNIA 2. A KÖZÉPSÔFERENCVÁROSI PÁLI SZENT VINCE PLÉBÁNIA Középsôferencváros területén már a plébánia megalakulása elôtt Páli Szent Vince szerzetesei dolgoztak. A Szeretet Leányai Ranolder János veszprémi püspök

Részletesebben

Ugodi plébánia levéltára

Ugodi plébánia levéltára Ugodi plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Ugodi plébánia levéltára (VÉL:Pl Ugod) Raktári egység száma: 15 doboz + 42 kötet Terjedelem: 3,425 ifm + 1

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Polgármester Tárgy: Jelentés lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról Tisztelt Képviselő-testület! A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról az alábbiakat jelentem: dr. Heinisch Pál szerződéshosszabbítási

Részletesebben

Tapolcai Plébánia Levéltára

Tapolcai Plébánia Levéltára Tapolcai Plébánia Levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Tapolcai Plébánia Levéltára (VÉL VI.141.) Raktári egység száma: 7 köteg, 7 doboz Terjedelem: 3,62 ifm Évkör:

Részletesebben

GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET Katolikus EGYHÁZKÖZSÉGEINK F Gyóni Katolikus EGYHÁZKÖZSÉG Miserendünk: hétfő, kedd, péntek szombat 18.00 óra (Gyón) vasárnap 8.30 (Dabasi-szőlők), 11.00 (Gyón) Szeptember 10-én, hétfőn este 18.30-tól Biblia

Részletesebben

32 késszúrással ölték meg Brenner János atyát Ötven esztendeje gyilkolták meg a papi hivatás vértanúját

32 késszúrással ölték meg Brenner János atyát Ötven esztendeje gyilkolták meg a papi hivatás vértanúját OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar nyelvű online melléklet - Supplemento online in lingua ungherese http://www.osservatorioletterario.net - http://xoomer.virgilio.it/bellelettere/

Részletesebben

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János Szentmisenapló 2018 2019 Boldog Brenner János név osztály Boldog Brenner János életrajza Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én, egy háromgyermekes család második fiúgyermekeként. János

Részletesebben

Egy templom története

Egy templom története Egy templom története Egy templom története Az alsógödi és felsőgödi egyházközség összetartoztak 1945-ig. Alig múlt el a háború, az alsógödiek kérésére az akkori váci püspök engedélyével új plébánia alakult.

Részletesebben

Csengersima, református templom

Csengersima, református templom Szakács Béla Zsolt Csengersima, református templom A Szamos jobb oldalán, az ugocsai főesperességben elterülő falu neve a Simon személynévvel hozható összefüggésbe. 1 Első említése 1327-ből való, amikor

Részletesebben

Templomok. Dabas-Sári városrész

Templomok. Dabas-Sári városrész Dabas-Sári városrész Sári Római Katolikus Egyházközség: Dabas-Sári Mária Mennybemenetele Templom Pásztor Győző plébános kanonok 2371 Dabas, Szent János út 143. Telefon: 06/29/364-247 Sári egyik legrégebbi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2014. május 15-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2014. május 15-i ülésére Budapest Főváros I. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 88/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2014. május 15-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: A társadalmi és civil szervezetek,

Részletesebben

2. A RÁKOSPALOTA-KERTVÁROSI ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT PLÉBÁNIA

2. A RÁKOSPALOTA-KERTVÁROSI ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT PLÉBÁNIA 2. A RÁKOSPALOTA-KERTVÁROSI ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT PLÉBÁNIA A XV. kerület legfiatalabb plébániája, amelynek szervezése is csak a második világháború idején kezdôdött, Szent Margitot választotta védôszentjéül.

Részletesebben

7 1. AZ ALBERTFALVI SZENT MIHÁLY PLÉBÁNIA

7 1. AZ ALBERTFALVI SZENT MIHÁLY PLÉBÁNIA BUDAI-DÉLI ESPERESKERÜLET 7 1. AZ ALBERTFALVI SZENT MIHÁLY PLÉBÁNIA Albertfalva története a római idôkre nyúlik vissza. Az I. és II. században a Római Birodalom Pannonia tartományának keleti határát a

Részletesebben

Tiszaburai. Református Egyházközség KÖLTSÉGVETÉSE 2012.

Tiszaburai. Református Egyházközség KÖLTSÉGVETÉSE 2012. A Tiszaburai Református Egyházközség KÖLTSÉGVETÉSE 2012. A Tiszaburai a Református Egyházközség Költségvetése 2012. évre Ezt a költségvetést a Tiszaburai Református Egyház Presbitériuma 2012. évi január

Részletesebben

Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján

Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján 2016. november 13. vasárnap 13:00 Boldog Charles de Foucauld halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg a budapesti Páli Szent Vinceplébániatemplomban

Részletesebben

Javaslat a Balatoncsicsói Helyi Értéktárba történ felvételhez

Javaslat a Balatoncsicsói Helyi Értéktárba történ felvételhez Javaslat a Balatoncsicsói Helyi Értéktárba történ felvételhez I. A JAVASLATTEV ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Nivegy-völgyi Érték rök 2. A javaslatot benyújtó

Részletesebben

Bódi Mária Magdolna élete, boldoggá avatási eljárása Felső tagozat: osztály

Bódi Mária Magdolna élete, boldoggá avatási eljárása Felső tagozat: osztály Bódi Mária Magdolna élete, boldoggá avatási eljárása Felső tagozat: 6-12. osztály 1. Mit jelent a boldoggá avatás (latinul: beatificatio) és a szentté avatás (canonisatio)? 2. a, Ki volt Bódi Mária Magdolna?

Részletesebben

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a MISSZIÓS KERESZT. fogadása a soproni a Szent Imre templomban

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a MISSZIÓS KERESZT. fogadása a soproni a Szent Imre templomban A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a MISSZIÓS KERESZT fogadása a soproni a Szent Imre templomban 2019. május 10-12. Tájékoztató füzet Minden forrásom belőled fakad. (Zsolt

Részletesebben

AJÁNLAT. Gajda Péter Polgármester Úr részére

AJÁNLAT. Gajda Péter Polgármester Úr részére AJÁNLAT Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Gajda Péter Polgármester Úr részére Budapest, 2015. május 27. Havas Henrik Média Ingatlan Kft. Tisztelt Polgármester Úr!

Részletesebben

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00 Szeptember 2 vasárnap 9:00 tanévnyitó 9:30 Veni Sancte szentmise az 1-4. évfolyamnak 3 hétfő 1. tanítási nap 14:00-17:30 zeneiskolai beiratkozás régi és új hangszeres növendékeknek helyszín: az általános

Részletesebben

l. melldklet a l14/2013. (N. 16.I Korm. rendelethez

l. melldklet a l14/2013. (N. 16.I Korm. rendelethez l. melldklet a l14/2013. (N. 16.I Korm. rendelethez Javaslat az,,abas6ri Szent Anna KSpolna" [telepiil6si/tiijegys6gi/megyei/kiilhoni magyarssg] 6rt6ktiirba tort6nd felv6tel6hez (alsirds) dstum) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

TARTALOM BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE

TARTALOM BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE Ajánlás (Beer Miklós)... 13 Előszó (Varga Lajos)... 15 BEVEZETÉS A 19. ÉS A 20. SZÁZADI VÁCI EGYHÁZMEGYEI ZSINATOK ÉS PAPI TANÁCSKOZÁSOK TÖRTÉNETÉBE Zsinatok, szinódusok, papi tanácskozások Vácott a 19

Részletesebben

Javaslat az Apátfalvi temetőkápolna Települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az Apátfalvi temetőkápolna Települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat az Apátfalvi temetőkápolna Települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

3. A PESTSZENTLÔRINC-ERZSÉBETTELEPI SZENT ERZSÉBET PLÉBÁNIA

3. A PESTSZENTLÔRINC-ERZSÉBETTELEPI SZENT ERZSÉBET PLÉBÁNIA 3. A PESTSZENTLÔRINC-ERZSÉBETTELEPI SZENT ERZSÉBET PLÉBÁNIA Erzsébettelep az 1920-as években Pestszentlôrinc északkeleti részén, Kôbányához közel fekvô magaslatán alakult ki. Már a terület parcellázása

Részletesebben

Kisvárda, Iskola tér 2. Megjegyzés

Kisvárda, Iskola tér 2. Megjegyzés He-e/1. 2683 Iskola tér 2. Bessenyei György Gimnázium és Kollégium épülete Kisvárda város Önkorm. Kisvárda város Önkorm. Oktatási épület 1919 jó szabadon álló F+3 Összetett tetőidom, kontyolt nyeregtető.

Részletesebben

LITURGIKUS ÉNEKTÁR zsoltároskönyv

LITURGIKUS ÉNEKTÁR zsoltároskönyv LITURGIKUS ÉNEKTÁR zsoltároskönyv Szerkesztette: Laczó Zoltán Vince 2014 Elszó Az eddig megjelent Liturgikus énektár hittanárok részére cím munkámat, illetve az ehhez tartozó Orgonakönyvet és Zenekari

Részletesebben

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban

Részletesebben

A(z) i Református Egyházközség KÖLTSÉGVETÉSE

A(z) i Református Egyházközség KÖLTSÉGVETÉSE A(z) i Református Egyházközség KÖLTSÉGVETÉSE a. évre 1 január 2 február I. Egyházfenntartói járulékok BEVÉTELEK Költségvetési cím Részösszeg Összesen II. Perselypénzek 1 Gyülekezeti (templomi) perselypénzek

Részletesebben

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia 2015.12.27. Szent Család vasárnapja Egyházközségi programok A hét ünnepei, szentjei hétfő: Aprószentek péntek: Szűz Mária, Istenanyja vasárnap: karácsony 2. vasárnapja 31,

Részletesebben

Az időszak neve. Szokások

Az időszak neve. Szokások A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából Katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával. Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (dec.25-ét)

Részletesebben

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Hajdúszoboszló területét tekintve az ország 17. legnagyobb városa: 238,7 km 2 (41505 kat. hold). Lakosok száma szerint az ország 52. legnagyobb városa: 23 220 fő. Népsűrűség:

Részletesebben

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ - 2 0 1 4 -

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ - 2 0 1 4 - ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ - 2 0 1 4 - Január 1 től a i Római Katolikus Plébánia része lett társplébániaként Kakasd is. Január 11 én, szombaton este volt az egyházközségi farsangi bál, amely nagyon jól sikerült.

Részletesebben

2010. március 17. MEGÚJULÓ WEKERLE MELLÉKLET

2010. március 17. MEGÚJULÓ WEKERLE MELLÉKLET 2010. március 17. MEGÚJULÓ WEKERLE MELLÉKLET 1 2 MEGÚJULÓ WEKERLE MELLÉKLET MEGÚJULÓ WEKERLE MELLÉKLET 3 Hol tart most a projekt? A beruházás Február elején elkezdődött a Kós Károly tér felújítása. Első

Részletesebben

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai

1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai A Mecsek Egyesület 120 éves Baronek Jenő 1851-ben még ezt írta a városról Fényes Elek Magyarország Geográfiai Szótára című művében: Pécs igen régi nevezetes királyi város Baranya megyében a szőlőkkel,

Részletesebben

Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága

Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága GÁNÓCZY JÓZSEF Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága Társaságunk tevékenységének ismertetését a Széchenyi István Gimnázium megteremtõjével kezdem, mivel a gimnázium szinte együtt keletkezett otthonával,

Részletesebben

2/b Plébánia modell ( I. ) Partnerközpontú működés

2/b Plébánia modell ( I. ) Partnerközpontú működés 2/b Plébánia modell ( I. ) Partnerközpontú működés III. A hitoktatás minőségirányítása Hogyan kezdjünk neki? Lépéseiben azonos, de tartalmában a plébániai adottságokból következően más területeket ölel

Részletesebben

Hittan tanmenet 3. osztály

Hittan tanmenet 3. osztály Hittan tanmenet 3. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Mennyei Atya gyermekei című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák,

Részletesebben

K I V O N A T H A T Á R O Z A T

K I V O N A T H A T Á R O Z A T K I V O N A T Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottsága 2012. június 14-én tartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből 8395-72/2012. (VI. 14.)

Részletesebben

Képek a Jászságból 161

Képek a Jászságból 161 Képek a Jászságból 161 Farkas Kristóf Vince Képes tudósítás a jászfényszarui Főtérről A most bemutatott fotók az ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 jelű Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása

Részletesebben

Dr. Marczell Mihály: FÜGGELÉK I. sorozathoz (1950): EGY ÉVI SOROZAT -ok címekben. I. sorozat: vasárnapok, ünnepnapok

Dr. Marczell Mihály: FÜGGELÉK I. sorozathoz (1950): EGY ÉVI SOROZAT -ok címekben. I. sorozat: vasárnapok, ünnepnapok Dr. Marczell Mihály: FÜGGELÉK I. sorozathoz (1950): EGY ÉVI SOROZAT -ok címekben I. sorozat: vasárnapok, ünnepnapok (Általános bevezetés eléje olvasása szükséges: 1. kötet!) 94. kötet 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

100 éves a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület 1912-2012

100 éves a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület 1912-2012 1 100 éves a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület 1912-2012 2 A CSILLAGHEGYI POLGÁRI KÖR 1912-1947-IG Még elképzelni is nehéz azt a sok változást, ami az elmúlt 100 év alatt Csillaghegyen végbement. A település

Részletesebben

Nyárád. Református templom

Nyárád. Református templom Nyárád Nyárád Pápától 10 kilométerre dél-nyugatra található. Református templom 1788-ban épült. Késı barokk stílusú. Elıálló középtornya magas, nyúlánk, szemben a református templomok zömök, súlyos tornyával.

Részletesebben

A Bodoki mérnök dinasztia szerepe a Körös-vidéki folyók szabályozásában

A Bodoki mérnök dinasztia szerepe a Körös-vidéki folyók szabályozásában A Bodoki mérnök dinasztia szerepe a Körös-vidéki folyók szabályozásában A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum megalakulásának 40. évfordulójára készített poszter képanyaga Készítette: dr. Vasas Ferencné 2014.

Részletesebben

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait! 1 A NÉP RÉSZVÉTELÉVEL BEMUTATOTT MISE RENDJE BEVEZETŐ SZERTARTÁS Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. NÉP: Ámen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl.

Részletesebben

(A bizottság a határozatot 10 igen szavazattal, 0 ellenszavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadta)

(A bizottság a határozatot 10 igen szavazattal, 0 ellenszavazattal, 0 tartózkodás mellett elfogadta) Nyári tábori pályázat 2009 határozatok 155/2009 (V.11.) KOSIE Biz.h. A Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság úgy határoz, hogy a 2009. évre a nyári táborozás támogatására

Részletesebben

23. kép: Siekerszki Zenobia festőművész kiállítása 24. kép: XVII. kerületi Lengyelekért díj átadása

23. kép: Siekerszki Zenobia festőművész kiállítása 24. kép: XVII. kerületi Lengyelekért díj átadása 2004. Január 28.: Farsang. Február 17. Művészeti Szalon a Csekovszky Árpád Művelődési Házban: Siekerszki Zenobia festőművész Lengyel-magyar tájakon c. kiállítása. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel

Részletesebben

Ugodi plébánia levéltára

Ugodi plébánia levéltára Ugodi plébánia levéltára Jelzet: Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, Plébániai Levéltár, Ugodi plébánia levéltára (VÉL VI.148.) Raktári egység száma: 15 doboz + 42 kötet Terjedelem: 3,6 ifm + 1 doboz

Részletesebben

11. AZ ÚJPESTI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA

11. AZ ÚJPESTI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA 11. AZ ÚJPESTI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA Elôzmények és templomépítés Újpest Istvántelek városrészét Észak-Pest egykori földbirtokosáról, gróf Károlyi Istvánról nevezték el. Az 1846-ban átadott Budapest Vác

Részletesebben

Határozati javaslatok

Határozati javaslatok Határozati javaslatok Határozati javaslat az 2. sz. melléklethez 1. /PJB/2017. (IV. 16.) sz. határozat A Pénzügyi és Jogi Bizottság szavazattal az államháztartáson kívüli források (támogatások) átadásának,

Részletesebben