MEGMUNKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK AJ005_2. Forgácsoló szerszámgépek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MEGMUNKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK AJ005_2. Forgácsoló szerszámgépek"

Átírás

1 MEGMUNKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK AJ005_2 Gépészmérnöki (BSc) szak Járműmérnöki (BSc) szak Forgácsoló szerszámgépek 3-4. előadás Összeállította: Dr. Pintér József

2 Forgácsoló szerszámgépek Kinematikai alapok, mozgások A forgácsoló szerszámgépek feladata: alkatrészek (munkadarabok) előállítása forgácsoló alakítással. A megmunkálás során a szerszámgép viszonylagos (relatív) mozgást hoz létre a szerszám és a munkadarab között oly módon, hogy a szerszám behatol a munkadarabba. SZERSZÁM-MUNKADARAB relatív elmozdulása egyenesvonalú (Transzlációs) forgó (Rotációs) mozgások rendszerével

3 Forgácsoló szerszámgépek A forgácsoló szerszámgép két egymáshoz képest elmozdulni képes részegysége a hozzájuk rögzített szerszámmal és munkadarabbal előírt relatív mozgást valósít meg. Ez jelentős erőhatást ébreszt, ami forgács formájában választja le a munkadarabról a szerszám él által súrolt felület és a munkadarab felülete közötti térrészben lévő anyagot (a ráhagyást).

4 Forgácsoló szerszámgépek Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

5 MOZGÁSOK főmozgás mellékmozgás beállító mozgások Forgácsoló szerszámgépek A korszerű szerszámanyagok viszonylag nagy (több száz m /min értékű) forgácsolási sebességet tesznek lehetővé, ilyen nagyságrendű sebességet csak forgó mozgással célszerű előállítani. A nagy sebességű forgó mozgást (a főmozgást) a szerszámgép főorsója végzi.

6 Forgácsoló szerszámgépek Esztergaszerű szerszámgépeknél ezt a főmozgást a munkadarab, marógépek, fúrógépek, stb. esetében pedig a szerszám végzi. (A főmozgás lehet egyenes vonalú is, még műkődnek szép számmal egyenes vonalú főmozgást végző gyalugépek és vésőgépek, továbbá igen korszerű üregelő szerszámgépek is).

7 Forgácsoló szerszámgép mozgásrendszer alaptípusok A forgácsoló szerszámgépek hajtóművei eleinte un. fokozatos hajtóművek voltak, amelyek fordulatszámai, illetve előtolásuk csak meghatározott, diszkrét értékeket vehettek fel. Így például a fokozatos főhajtóműveknél a v forgácsolási sebesség optimális értékét csak egy bizonyos hibával lehetett magvalósítani. Egyszerűen belátható, hogy ez a hiba, a relatív sebességveszteség (Δv max ) akkor állandó, ha a fordulatszámsor mértani sor. FŐMOZGÁS létesítése Főhajtómű fokozatos hajtóművek diszkrét fordulatszámok fordulatszámsor mértani sor

8 Szerszámgépek kinematikai felépítése Sebesség sor Ha v mértani sor, akkor Δv max =állandó v = d.π.n v max 1 1 áll. Szabványosított értékek (MSZ2345) Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

9 Forgácsoló szerszámgép mozgásrendszer alaptípusok φ fokozati tényező, mértani sor sorhányadosa, Szabványos sor 1,12; 1,25; 1,4; 1,6; 2 Ezekhez: Δv max = 0,1; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5 (azaz 10%; 20%; 30%; 40% és 50%) relatív sebességveszteség tartozik! Fordulatszám szabályozhatóság: Fokozatnélküli hajtóműveknél: φ = R 10 Sz n n n 1,12 max min

10 Szerszámgépek kinematikai felépítése Hatfokozatú fogaskerekes hajtómű kinematikai vázlata és fordulatszám ábrája Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

11 Szerszámgépek kinematikai felépítése A hajtóművek fordulatszámainak szemléletes ábrázolására szolgál a fordulatszámábra. Miután a fordulatszámsor mértani sor, ezért egy log φ beosztású skálán a hajtómű "kimeneti" fordulatszámai, az egyes részhajtóművek közbenső fordulatszámai, illetve a részhajtóművek kapcsolódása szemléletes formában ábrázolható ábra. A 3, illetve 2 fokozatú részhajtóműveket az ábrán A, illetve B betű jelöli. Az egyes k i fogaskerék áttételeket a φ fokozati tényező hatványaival is ki lehet fejezni.

12 Szerszámgépek kinematikai felépítése Főhajtómű terhelhetőségi diagramja Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

13 Forgácsoló szerszámgépek Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

14 Forgácsoló szerszámgépek

15 Szerszámgépek kinematikai felépítése A bonyolult térbeli felületek megmunkálása csak úgy lehetséges, ha egyidejűleg, egymással összehangoltan több mozgás valósul meg. Gyakran a szerszámgép vezérlés megnevezésében is szerepel az egyidőben, összehangoltan működő vezérelt szabadságfokok, "tengelyek" száma. Így beszélnek pl. 2, 3, 4 vagy 5D-s vezérlésekről, sőt létezik 2,5D-s vezérlés is.

16 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Nemzetközi szabványok rögzítik a szerszámgépek mozgástengelyeinek jelöléseit. A ábrán látható, hogy az egyenes vonalú (transzlációs) mozgásirányok elnevezésére az X,Y,Z jelölést, a forgó mozgások elnevezésére pedig az A,B,C jelölést használják. A Z mozgás iránya és a C forgó mozgás tengelye minden esetben a főorsóval egybeesik, vagy azzal párhuzamos.

17 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Forgácsoló szerszámgépek mozgástengelyei

18 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei A forgácsoló szerszámgépek, valamint a szerszámgépek részegységeinek, építőelemeinek fejlődését a nagyobb fő- és mellékmozgási sebességek, a szélesebb alkalmazási kör (pl. a forgácsoló központok), a nagyobb pontosság és a nagyobb megbízhatóság iránti igény határozza meg. Nagy jelentőséggel bír az un. elektronikus kinematikai lánc megjelenése, továbbá a közvetlen (direkt) hajtások (a főorsóval egybeépített villamos motor).

19 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei A CNC (Computer Numerical Control) általánossá válása azt (is) jelenti, hogy a szerszámgépet a gépkezelő csak közvetett formában, a vezérlő berendezés révén irányítja. A szerszámgép konstrukciós felépítésénél nem kell figyelembe venni az ember adottságait. az új szerszámgép struktúrák nagyszámú variációja.

20 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Gépészeti szempontból a korszerű CNC vezérlésű Az egyes funkciók tipizáltak, a szerszámgép építő szerszámgép egyszerűbb, mint a hagyományos szerszámgép. Valamennyi mozgástengely egyedi hajtással rendelkezik, ezért a kinematika egyszerűbb. egységei többnyire készen vásárolhatók beszállítóktól. Megállapítható, hogy a szerszámgépgyártás fokozatosan szerelő iparággá válik.

21 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépágyak, -állványszerkezetek Az ágy, vagy állványszerkezet a szerszámgép alapja. Ez hordozza a szerszámgép összes aktív (mozgó) vagy passzív elemét, az orsókat, a szánokat, az asztalokat, a szegnyerget, a szerszám és munkadarabcsere egységeit, sőt még a vezérlést is erre erősítik fel. A legtöbb állványszerkezet hegesztett acélból, öntöttvasból, vagy un. kompozit betonból készül.

22 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépágyak, -állványszerkezetek Az anyagválasztásnál a merevség csillapítóképesség, rugalmasság ellentmondó követelmény kielégítése, a hőstabilitás a legfontosabb szempontok. Leggyakoribb a hagyományos öntöttvas állványszerkezet. Igen kedvező a merevség-súly aránya, valamint a csillapítása. Ugyanakkor hátránya - különösen a nagy méretű és kis sorozatban gyártott szerszámgépeknél - a költséges, öntőmintát igénylő gyártás.

23 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépágyak, -állványszerkezetek A hegesztett acélból készített állványszerkezet jórész kiküszöböli az öntés hátrányait. Az acél rugalmasabb az öntöttvasnál, ezért a hegesztett állványszerkezeteket bordázattal teszik merevebbé. A hegesztett állványszerkezeteket feszültségmentesítő hőkezelésnek vetik alá. A csillapítási tulajdonság javítása érdekében az üregeket jó csillapítóképességű anyaggal (pl. beton, homok, ólom) töltik ki.

24 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépágyak, -állványszerkezetek Az ágy- és állványszerkezetek építésében új anyag a kompozit beton. A kompozit beton műgyantába ágyazott beton, vagy márvány por. A márvány porral kialakított kompozit beton rendkívül kedvező csillapítási és hőstabilitási tulajdonsággal bír. A kompozit beton gyártása egyszerű, nem igényel feszültségmentesítő hőkezelést.

25 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépágyak, -állványszerkezetek Gyakran kombinált állványszerkezeteket építenek. Egy kombinált eszterga állványszerkezetet szemléltet az ábra. Az alkotó részegységek eltérő hődeformációs tulajdonságai jelentik a legtöbb problémát. Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

26 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépágyak, -állványszerkezetek A kompozitok (különböző szénszál erősítésű polimerek) és a kerámia alkalmazása forradalmasítja a szerszámgép építést. A kompozitok előnyei: egyszerű gyártás, nagy merevség/súly arány. A kerámia előnyei: nagy merevség, hődeformáció mentesség. Gyorsabb elterjedés akadálya a magas ár.

27 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépek vezetékei A szerszámgép ágyakon, állványokon lévő vezetékek a szerszámgép szánjait, asztalait, hajtóműházait hordozzák. Csúszó vezetékek (a legrégebbi és legegyszerűbb megoldás). Előnyei: egyszerű, olcsó és jó csillapító képességű. Hátrányai: kis merevség, holtjáték, kopás, akadozó csúszás (stick-slip) veszélye.

28 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépek vezetékei Csúszó vezetékek Öntöttvasból készített állványszerkezetnél, egyszerűbb kivitelű szerszámgépeknél ez a csúszó vezeték magából az állvány anyagából kerül kialakításra.

29 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépek vezetékei Csúszó vezetékek Napjainkban gyakrabban alkalmazott megoldást mutat be az ábra, ezen a szerszámgép állványra felerősített edzett acél vezeték található. Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

30 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépek vezetékei Csúszó vezeték lehet: hidrodinamikus, hidrosztatikus és aerosztatikus. A hidrodinamikus vezeték hátránya az un. akadozó csúszásra (stick-slip) való hajlam és a nagy kopás (mindkettő oka a vegyes súrlódási állapot).

31 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépek vezetékei A hidrosztatikus vezeték tiszta folyadék súrlódást biztosít, ezért kicsi a kopás, a vontatási ellenállás és nem kell számolni az akadozó csúszással sem. Nem elhanyagolható hátrányai: korlátozott merevségű, drága, igényes kivitelezésű, költséges az üzemeltetése is. Üzemeltetéséhez nagy tisztaságú olaj szükséges. Az aerosztatikus vezeték is "lebegő" vezetést biztosít, előnyei és hátrányai is hasonlóak, mint a hidrosztatikus vezetékek előnyei és hátrányai. A levegő összenyomhatósága miatt azonban kisebb a terhelhetőségük.

32 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépek vezetékei Gördülő vezetékek A korszerű szerszámgépek döntő többségénél gördülő vezetékeket alkalmaznak. Számtalan variációban gyártják ezeket egyenes-, illetve körvezetékként egyaránt. Előnyeik: merev, pontos és kis ellenállású. Hátrányuk: kis csillapítás.

33 Forgácsoló szerszámgépek szerkezeti elemei, részegységei Szerszámgépek vezetékei Gördülő vezetékek A korábbi évtizedekben a leggyakrabban un. gördülő papucsot használtak, amelynek hernyótalpszerűen körbemozgó golyó- vagy görgősora biztosítja a hézagmentes, nagy merevségű és kis súrlódású megvezetést. A görgős papucsok téglalap keresztmetszetű síneket vesznek körül. Újabban un. integrált lineáris vezetékeket alkalmaznak ábra. Az integrált lineáris vezetékeknél a profilos sínről nem lehet levenni a gördülőpapucsot (a kocsit). Gyártása szerelése egyszerűbb, így olcsóbb is. A vezetéket gondosan törlik, és ahol csak lehet, összecsúszó lemezvédelemmel takarják.

34 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Integrált egyenes vezeték (kocsi illetve léc egysége) A kenést automatikus működésű kenőhálózat végzi. A gördülőbetéteket beszereléskor - különleges zsírral is be lehet kenni, ami a betét teljes élettartamára elég.

35 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Integrált egyenes vezeték (kocsi illetve léc egysége)

36 Mozgató elemek, hajtásrendszer Szerszámgépek szerkezeti felépítése Az egyes szánokat független hajtórendszer mozgat, amely szervomotorból és mozgató mechanizmusból áll. Ez a mozgató mechanizmus a 2-3 méternél kisebb szánmozgásoknál kizárólag golyósorsó-anya kapcsolat (9. ábra). Az orsó és az anya közötti kapcsolatot gördülőtestek (legtöbbször golyók) biztosítják. A gördülő súrlódás jó (90% feletti) hatásfoka, az előfeszítéssel biztosítható hézagmentesség, valamint a nagy merevség nagyon pontos mozgatást tesz lehetővé (10. ábra).

37 Szerszámgépek szerkezeti felépítése

38 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Golyósorsós szánelőtolás

39 Mozgató elemek, hajtásrendszer Szerszámgépek szerkezeti felépítése A golyósorsó-anya párt szabályozott egyenáramú (DC), vagy váltóáramú (AC) hajtómotorral közvetlenül hajtva, a golyósorsó szögelfordulását közvetlenül mérve (közvetett útmérés) nagyon pontos szánmozgást lehet elérni. A golyósorsón kívül a szánokat mozgathatja még hidraulikus henger, fogaskerék-fogasléc kapcsolat, illetve legújabban lineáris motor.

40 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Mozgató elemek, hajtásrendszer A hidraulikus hengerrel történő mozgatás a legolcsóbb, kicsi a helyszükséglete, nagy erő kifejtésére képes, ugyanakkor az irányítása nehezen oldható meg. Elsősorban célgépek, gépsorok mozgatásánál alkalmazzák, ahol többnyire csak két véghelyzet között kell mozgást végezni. A fogaskerék-fogasléc kinematikai kapcsolat ugyan egyszerű, de még a hézagmentesített változata sem elég pontos, továbbá a hatásfoka is alacsony. Ha a megteendő út hosszú, még mindig az egyetlen megoldás a fogaskerékfogasléc kapcsolat alkalmazása.

41 Mozgató elemek, hajtásrendszer Szerszámgépek szerkezeti felépítése Napjaink új építőeleme a lineáris motor, amely nagyobb sebességeket, hosszabb löketeket, nagy pontosságot tesz lehetővé oly módon, hogy az egyenes vezetéken kívül nem szükséges hagyományos értelemben vett mozgató kinematika.

42 Szerszámgépek szerkezeti felépítése

43 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Főhajtóműveknél a korábban alkalmazott egyenáramú (DC) motorokat azok korlátozott sebességszabályozhatósága és a szénkefék kopása miatt egyre inkább az aszinkron váltóáramú (AC) motorok váltják fel. Ezek egyszerűbb változatai a sebességszabályozást frekvenciaszabályozással, a nagyobb, pontosabb motorok pedig az un. vektor szabályozással (az armatúraáram és a rotoráram bonyolult szabályozásával) oldják meg. Az előtoló hajtások motorjainál a főmotorhoz hasonlóan a váltóáramú indukciós motorok (az un. váltóáramú AC szervók) kerültek előtérbe. Ezek a szánokat és az asztalokat legtöbbször golyósorsó-anya pár segítségével mozgatják. Ezért gyakran nevezik ezeket pozícionáló motoroknak is.

44 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Mind a fő-, mind a mellékhajtások fontos részei az út- és a sebességszabályozáshoz szükséges közvetlen vagy közvetett útadók, valamint a különböző sebességadók (szenzorok). A megmunkálási pontosságot jelentős mértékben befolyásolja a szerszámgép főorsójának pontossága. Ezt befolyásolja: a főorsó kialakítása, anyagminősége, megmunkálása, a csapágyazás, a kenés, a hűtés és a beépítés. A főorsók mintegy 90%-a gördülő csapágyazású. Jellegzetes főorsó gördülő csapágy a kúpos furatú kétsoros hengergörgős csapágy, de gyakran használják a ferde hatásvonalú golyós csapágyazást is. A főorsó deformáció mintegy 50-70%-a az orsó, 30-50%-a pedig a csapágyazás rovására írható.

45 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Forgástest jellegű alkatrészek megmunkálógépei A forgácsoló szerszámgépek két nagy csoportja a forgástest jellegű alkatrészeket megmunkáló és a szekrényes alkatrészeket megmunkáló szerszámgépek fejlődése sokáig egymástól - szinte teljesen - elválasztva folyt. A fejlődés jelenlegi szakaszában ez a két csoport érzékelhetően közelít egymáshoz; így például egy esztergáló központ csak abban különbözik egy megmunkáló központtól, hogy ez utóbbi a munkadarabbal nem tud forgó mozgást végezni.

46 Szerszámgépek szerkezeti felépítése

47 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Forgástest jellegű alkatrészek megmunkálógépei Esztergák Az esztergák olyan forgácsoló szerszámgépek, amelyekben döntően forgásszimmetrikus alkatrészek készülnek. A forgácsoló főmozgást a - főorsóba befogott - munkadarab végzi, miközben a folyamatos előtoló és a szakaszos fogásvételi mozgás leggyakrabban a szerszám feladata. Hagyományos esztergák lásd laboratóriumi gyakorlatokon!

48 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Forgástest jellegű alkatrészek megmunkálógépei Esztergák TOS SUI 500 Combi típusú CNC esztergagép

49 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Forgástest jellegű alkatrészek megmunkálógépei Esztergáló cella Az esztergáló központokon megvalósítható műveletkoncentrációt segíti elő a forgó, hajtott szerszámok számára kialakított külön szánrendszer. Azt a CNC vezérlésű esztergából kifejlesztett szerszámgépet, amely egymaga képes pl. ennek a munkadarabnak a teljes megmunkálására, esztergáló központnak nevezik.

50 Az ábrán látható felfogó furatokat (a), a keresztirányú furatokat (c,d) fúrógépen, a b reteszhornyot pedig marógépen kellene megmunkálni. Szerszámgépek szerkezeti felépítése Forgástest jellegű alkatrészek megmunkálógépei Ez így összesen három szerszámgépet, többszöri átfogást (bázisváltási hiba?!) és nem utolsósorban három gépkezelőt, továbbá anyagmozgatást igényelne. Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

51 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Forgástest jellegű alkatrészek megmunkálógépei A munkadarab a, b, c és d felületeit egy felfogásban készre lehet munkálni. Forrás: Dr. Horváth Mátyás-Dr. Markos Sándor: Gépgyártástechnológia Műegyetemi Kiadó

52 Szerszámgépek szerkezeti felépítése

53 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Esztergáló központ külön szánnal hajtott szerszámokkal

54 Eszterga megmunkáló központ Eszterga megmunkáló központ (Gildemeister) SZE laborban május (négy tengelyes) Alapfogalmak 54

55 Eszterga megmunkáló központ EMCO HYPERTURN 645 MCplus 8 tengelyes esztergáló megmunkálóközpont Alapfogalmak 55

56 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Szekrényes alkatrészek megmunkálógépei Az un. szekrényes alkatrészek megmunkálógépei: Sik felületeket megmunkáló marógépek, A furatokat készítő fúrógépek, A két szerszámgép kombinációját jelentő fúró-maró művek, A megmunkálóközpontok. Ezen szerszámgépek közös jellemzői: A munkadarab - néhány speciális fúrógép kivételével - csak mellékmozgásokat végez, A jellemző szerszám szabályosan többélű maró-, vagy fúró szerszám. Megjegyzés: A hagyományos szerszámgépeket laboratóriumi gyakorlatokon mutatjuk be.

57 Szekrényes alkatrészek megmunkálógépei Szerszámgépek szerkezeti felépítése Megjegyzés: A hagyományos szerszámgépeket laboratóriumi gyakorlatokon mutatjuk be. Hagyományos szerszámgépek (pl. fúrógépek)

58 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Szekrényes alkatrészek megmunkálógépei Megmunkáló központok A termelékenység fokozása, valamint a megmunkálási pontosság növelése érdekében hozták létre a megmunkáló központokat, amelyek különböző műveletek, mint például a fúrás, a marás, a dörzsölés, a menetvágás, stb. egy szerszámgépen, egy felfogásban (műveletkoncentráció) történő elvégzését, többnyire a munkadarab készre munkálását teszik lehetővé. A megmunkáló központ fontos sajátosságai: a CNC vezérlés, az automatikus szerszámcsere, a munkadarab négy oldalának megmunkálását lehetővé tevő osztó, forgó asztal.

59 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Szekrényes alkatrészek megmunkálógépei A felsorolt jellemzőkön túl a megmunkáló központ képes lehet különféle mérési és felügyeleti funkciókra, továbbá automatikus munkadarab (paletta) cserélésére is. Különösen előnyösen használhatók a kis- és közepes sorozatok gyártásánál, mivel a magas automatizáltsági szintjük miatt a gyakran változó gyártási feladathoz gyorsan, esetenként automatikusan alkalmazkodni képesek. A megmunkáló központ jellegzetes építőeleme a szerszámtár és az automatikus szerszámcserélő. A szerszámgép csak több szerszámmal tudja készre munkálni a munkadarabot, mert - különösen a furat megmunkálásnál használt - szerszámok erőteljesen specializálódtak, egy-egy szerszám csak egy-egy furatméret, alak- és felületi minőség létrehozására alkalmasak.

60 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Vízszintes megmunkálóközpont lineáris motorokkal

61 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Négy-, öttengelyes megmunkálóközpontok

62 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Automatikus palettacsere

63 Megmunkálóközpontok Megmunkálóközpontok Példák a különböző kivitelekre Vízszintes megmunkáló központok Függőleges megmunkáló központok 4, 5 tengelyes (4D, 5D) megmunkáló központok Alapfogalmak 63

64 Megmunkálóközpontok Megmunkálóközpontok Példák 5 tengelyes megmunkálóközpont HERMLE C30 Alapfogalmak 64

65 Megmunkálóközpontok Polcmagazinrendzser Maximum 100 db Szerszám számára + Y - XHC 241 / 341 Lineárhajtás minden megmunkálási tengelyen Alapfogalmak 65

66 Szerszámgépek szerkezeti felépítése Térportál kiszolgálású gyártócella

67 Köszönöm a figyelmet!

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1.

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1. Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek VÁZLAT 1. Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek fogalma

Részletesebben

CNC programozás. Alap ismeretek. Készített: Hatos István

CNC programozás. Alap ismeretek. Készített: Hatos István CNC programozás Alap ismeretek Készített: Hatos István Mit jelent a CNC? A számjegyvezérlés (Numerical Control), a vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri. Az alkatrészprogram alfanumerikus

Részletesebben

Korszerű szerszámgépek

Korszerű szerszámgépek SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR SZERSZÁMGÉPEK (NGB_AJ009_2) Korszerű szerszámgépek Összeállította: Dr. Pintér József 2011.09.26. Korszerű szerszámgépek 1 Korszerű szerszámgépek VÁZLAT 1. Kinematikai alapok,

Részletesebben

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2.

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Bevezetés Dr. Pintér József 2 Tartalom A forgácsolási eljárások csoportosítása Esztergálás és változatai Fúrás és változatai Marás és

Részletesebben

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak 7. előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolási eljárások 2. Esztergálás 3. Fúrás, süllyesztés, dörzsölés 4. Marás 5. Gyalulás, vésés 6.

Részletesebben

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1.

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1. Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek VÁZLAT 1. Forgácsoló (rugalmas) gyártócella fogalma 2. Megmunkáló

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai

Gyártástechnológia alapjai Gyártástechnológia alapjai BAGGA11MNC SZERSZÁMGÉPEK 2. Előadás Egyetemes eszterga Eszterga kinematikai vázlata Esztergák 2 Szerszámgépek főbb szerkezeti egységei: Motor Ágyak, állványok Vezetékek, szánok

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

2011. tavaszi félév. CNC forgácsolás. Balla Sándor

2011. tavaszi félév. CNC forgácsolás. Balla Sándor 2011. tavaszi félév CNC forgácsolás Balla Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan L. u. 2. Z 608., tel./fax: +36 1 463-1694/ +36

Részletesebben

FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK

FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak Előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolási eljárások 2. Esztergálás 3. Fúrás, süllyesztés, dörzsölés

Részletesebben

Záróvizsga orientáló kérdések

Záróvizsga orientáló kérdések Szerszámgépek és ipari robotok (BMEGEGTMG02) Záróvizsga orientáló kérdések 2014-2015. tanév 2. félévtől Összeállította: Dr. Németh István, Tóth András, Püspöki János Az orientáló kérdések célja a záróvizsgán

Részletesebben

Gyártástechnológia III. 1.előadás: Gépgyártástechnológia alapfogalmai. előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Gyártástechnológia III. 1.előadás: Gépgyártástechnológia alapfogalmai. előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Gépészmérnöki szak Gyártástechnológia III 1.előadás: Gépgyártástechnológia alapfogalmai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Gépgyártástechnológia

Részletesebben

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József IPARI ROBOTOK, munkatértípusok 2. előadás Dr. Pintér József Az ipari robotok kinematikai felépítése igen sokféle lehet. A kinematikai felépítés alapvetően meghatározza munkaterének alakját, a mozgási sebességét,

Részletesebben

Gyártóberendezések és rendszerek (8 kr.) Záróvizsga orientáló kérdések

Gyártóberendezések és rendszerek (8 kr.) Záróvizsga orientáló kérdések Gyártóberendezések és rendszerek (8 kr.) Záróvizsga orientáló kérdések 2016-2017. tanév 1. félévtől Összeállította: Dr. Németh István, Tóth András, Püspöki János A tárgycsoport a Szerszámgépek és ipari

Részletesebben

06a Furatok megmunkálása

06a Furatok megmunkálása Y Forgácsolástechnológia alapjai 06a Furatok megmunkálása r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 épipari alkatrészek geometriája Y r. ikó B. 2 1 Y Belső hengeres felületek Követelmények:

Részletesebben

GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS

GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS Megmunkálási technológiák AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS Összeállította: Dr. Pintér József GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁS 1. A rugalmas gyártás alapfogalmai 2. Rugalmas gyártócella (Flexible

Részletesebben

GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA

GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA (mechatronikai mérnöki szak ) VII. Előadás Marás, alakhúzás, köszörülés és finomfelületi megmunkálások Dr. Pálinkás István, egy. docens, intézetigazgató Dr. Zsidai László, egy. adjunktus

Részletesebben

Gyártástechnológiai III. 2. Előadás Forgácsolási alapfogalmak. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Gyártástechnológiai III. 2. Előadás Forgácsolási alapfogalmak. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Gépészmérnöki szak Gyártástechnológiai III 2. Előadás Forgácsolási alapfogalmak Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Forgácsolási alapfogalmak Forgácsolás

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2. Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA. Összeállította: Dr.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2. Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA. Összeállította: Dr. GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2 Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA Összeállította: Dr. Pintér József 1. NC-technika alapfogalmak 2. NC-technika fejlődéstörténete 3. NC, CNC szerszámgépek

Részletesebben

CNC gépek szerszámellátása

CNC gépek szerszámellátása CNC gépek szerszámellátása Magyarkúti József BGK-AGI 2009 Figyelem! Az előadásvázlat nem helyettesíti a tankönyvet Dr. Nagy P. Sándor: Gyártóberendezések és rendszerek I.-II., BMF Czéh Mihály Hervay Péter

Részletesebben

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros Aktuátorok Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros kapcsolatára utalnak. mért nagyság A fizikai

Részletesebben

ROBOTTECHNIKA. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József

ROBOTTECHNIKA. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József ROBOTTECHNIKA 2. előadás Kinematikai strukturák, munkatértípusok Dr. Pintér József Kinematikai strukturák Az ipari robotok kinematikai felépítése igen sokféle lehet. A kinematikai felépítés alapvetően

Részletesebben

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT

FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT FÜGGÔLEGES MEGMUNKÁLÓ KÖZPONT MUNKAASZTAL: X/Y/Z ELMOZDULÁS: A.T.C.: GÉP ALAPTERÜLET forgácsszállító/kihordó szalaggal: A GÉP SÚLYA: GENOVA 20-AS TÍPUSÚ SZERSZÁMTÁR ATC. Karos típusú automatikus szerszámcserélõ

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai

Gyártástechnológia alapjai Gyártástechnológia alapjai BAGGA11MNC SZERSZÁMGÉPEK 3. Előadás Óbudai Egyetem, BGK AGI-GGY Forgómozgású főhajtóművek csoportosítása Forgómozgást létesítő hajtóművek 2 Főhajtás variációk Fokozatos típusok

Részletesebben

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás. Dr. Pintér József 2015.

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás. Dr. Pintér József 2015. NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás Dr. Pintér József 2015. Felhasznált irodalom: Pápai Gábor.ppt prezentációja 2013. Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Járműszerkezeti

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

Gyártástechnológiai III. 13. előadás Szerszámgépek. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Gyártástechnológiai III. 13. előadás Szerszámgépek. Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Gépészmérnöki szak Gyártástechnológiai III 13. előadás Szerszámgépek Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár I. Esztergagépek Esztergagépek különféle

Részletesebben

CNC Függőleges megmunkálóközpont

CNC Függőleges megmunkálóközpont GO98 AKCIÓ a Bemutatóteremből egyenesen az Ön üzemébe CNC Függőleges megmunkálóközpont HSM-116A Mozgástartomány X tengely 1,100mm Y tengely 650mm Z tengely 600mm GO98 SZERSZÁMGÉPEK HSM-116A Oldal: 1-12

Részletesebben

Gildemeister-Bielefeld NEF-480 80.1222.06229

Gildemeister-Bielefeld NEF-480 80.1222.06229 EXCEL CSEPEL SZERSZÁMGÉPGYÁRTÓ KFT + 3 6-1/ 27 8 5 80 0, 2 78 58 03 + 3 6-1/ 42 5 7 60 5 WEB: w ww. e xce l -cse pel. hu E- M ail: sale s@e xcel -cse pe l. hu Gildemeister-Bielefeld NEF-480 80.1222.06229

Részletesebben

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT

A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT A NAGY PRECIZITÁS ÉS PONTOSSÁG GARANTÁLT Mindegyik gépet olyan gyárban gyártjuk, ahol állandó hômérsékletet és páratartalmat tartunk fenn. Maximumot a Maximartól! CNC EXPORT KFT H-8152 Kőszárhegy Fő út

Részletesebben

Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás. Dr. Markos Sándor, Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége

Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás. Dr. Markos Sándor, Szerszámgyártók Magyarországi Szövetsége Keménymarás és/vagy szikraforgácsolás Gyártástechnológiai trendek Nagy sebességű megmunkálások alkalmazásának fejlődése Lineár motoros hajtások alkalmazásának bővülése Párhuzamos kinematika alkalmazása

Részletesebben

MITSUI S. HU40A Gyártó cella FMS (3db alapgép + 1db robot + 60db AROVA paletta)

MITSUI S. HU40A Gyártó cella FMS (3db alapgép + 1db robot + 60db AROVA paletta) MITSUI S. HU40A Gyártó cella FMS (3db alapgép + 1db robot + 60db AROVA paletta) 400 x 400 mm 60-1200 1/min. Főmotor teljesítménye 12\15 kw Főorsó kúp BT 40 Asztal poz.: 0,001 (folyamatos) Fanuc 16i Robot:

Részletesebben

Szerszámgépek. 1999/2000 II. félév Dr. Lipóth András által leadott anyagrész vázlata

Szerszámgépek. 1999/2000 II. félév Dr. Lipóth András által leadott anyagrész vázlata Szerszámgépek 1999/000 II. félév Dr. Lipóth András által leadott anyagrész vázlata Megjegyzés: További információ a View/Notes Page módban olvasható. Korszerű szerszámgép Gépészeti szempontból a CNC szerszámgép

Részletesebben

5. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése

5. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése 5. Az NC programozás alapjai Az NC (Numerical Control) az automatizálás egyik specifikus formája A vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri Az alkatrészprogram alfanumerikus karakterekből áll

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2014/2015 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Marós feladatok Követelménymodul száma: 10176-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1. Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak NC TECHNOLÓGIA. 12. előadás

GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1. Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak NC TECHNOLÓGIA. 12. előadás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak NC TECHNOLÓGIA 12. előadás Összeállította: Dr. Pintér József SZÉCHENYI ISTVÁN

Részletesebben

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TANSZÉK Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása http://www.lib.uni-miskolc.hu/digital/

Részletesebben

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok

+ Egyszeres muködésu szögletes henger: +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok 19 +Tömlohenger: (17. ábra) Jellemzok - kis beépítési méret - elvi lökethossz 80%-a'ha,sználható, külso lökethossz-határoló szükséges - szöget bezáró felilletek,között is használható - ero a lökethossz

Részletesebben

NC TECHNOLÓGIA, RUGALMAS GYÁRTÓCELLÁK, GYÁRTÓRENDSZEREK

NC TECHNOLÓGIA, RUGALMAS GYÁRTÓCELLÁK, GYÁRTÓRENDSZEREK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA NGB_AJ008_1 Műszaki menedzser (BSc) szak, Mechatronikai mérnöki (BSc) szak NC TECHNOLÓGIA, RUGALMAS GYÁRTÓCELLÁK, GYÁRTÓRENDSZEREK 6. előadás Összeállította:

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

Gyártóberendezések és rendszerek Szerszámgépek és ipari robotok, BMEGEGTMG02 Gyártórendszerek tervezése és szimulációja, BMEGEGTMG16

Gyártóberendezések és rendszerek Szerszámgépek és ipari robotok, BMEGEGTMG02 Gyártórendszerek tervezése és szimulációja, BMEGEGTMG16 Záróvizsga orientáló témakörök Felhívjuk a figyelmet, hogy a listában szereplő kérdések és feladatok nem feltétlenül azonosak a záróvizsgán elhangzó kérdésekkel, csupán a felkészülést segítik! A témakörök

Részletesebben

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek VÁZLAT Forgácsolási eljárások áttekintése Forgácsoló (rugalmas)

Részletesebben

Szerszámgépek és ipari robotok (BMEGEGTMG02; 4 kr.) Záróvizsga orientáló kérdések

Szerszámgépek és ipari robotok (BMEGEGTMG02; 4 kr.) Záróvizsga orientáló kérdések Szerszámgépek és ipari robotok (BMEGEGTMG02; 4 kr.) Záróvizsga orientáló kérdések 2015-2016. tanév 1. félévtől Összeállította: Dr. Németh István, Tóth András, Püspöki János Az orientáló kérdések célja

Részletesebben

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (ESZTERGÁLÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 2. Rajzold le a CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjait:

Részletesebben

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (MARÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5

KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (MARÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 KÉRDÉSEK PROGRAMOZÁSBÓL_TKU (MARÁS) 1. Írd le а CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjainak neveit: a) М 0,5 b) А 0,5 c) W 0,5 d) R 0,5 2. Rajzold le a CNC megmunkáló rendszerek jellemző pontjait: a)

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: www.nct.hu Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 EUMACH FBE

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépgyártástechnológiai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1.

Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek 1. Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek VÁZLAT 1. Forgácsoló gyártócellák, gyártórendszerek fogalma

Részletesebben

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ GÉPEK ÁTTEKINTÉS Sajtológépek felosztása Működtetés szerint: Mechanikus sajtológépek (excenteres, könyökemelős vagy más mechanizmussal

Részletesebben

Forgácsoló megmunkálások áttekintése

Forgácsoló megmunkálások áttekintése Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló megmunkálások áttekintése Bevezetés 2011.04.11. Forgácsoló megmunkálások - áttekintés 2 Forgácsolási alapmodell Forgácsolási alapmodell ábra Gyalulás Alapfogalmak

Részletesebben

motor teljesítménye 12\15 kw orsó kúp BT 40 Fanuc 2000 R-2000iA 165F Gyártási év: 2007

motor teljesítménye 12\15 kw orsó kúp BT 40 Fanuc 2000 R-2000iA 165F Gyártási év: 2007 MITSUI S. HU40A Gyártó cella FMS (3db alapgép + 1db robot + 60db AROVA paletta) Asztalméret 400 x 400 mm orsó fordulat 60-1200 1/min. motor teljesítménye 12\15 kw orsó kúp BT 40 Asztal poz.: 0,001 (folyamatos)

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK GÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A. Ismertesse az anyagok tűzveszélyességi, valamint az építmények kockázati osztályba sorolását! B. Ismertesse a szerelési

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 JSL-20AMs- és -32AMs CNC hosszeszterga

Részletesebben

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Esztergálás. Dr. Pintér József 2016.

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Esztergálás. Dr. Pintér József 2016. NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Esztergálás Dr. Pintér József 2016. Felhasznált irodalom: Dr. Kodácsy János - Dr. Pintér József: Forgácsolás és szerszámai. Széchenyi István

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: www.nct.hu Tárgy: NCT Nr.: Készült: Paritás: Garancia: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: nct@nct.hu 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76

Részletesebben

10. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése. Az NC technika rugalmas automatizált. nagy termelékenység

10. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése. Az NC technika rugalmas automatizált. nagy termelékenység 10. Az NC programozás alapjai Az NC (Numerical lcontrol) az automatizálás ti egyik specifikus formája A vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri Az alkatrészprogram alfanumerikus karakterekből

Részletesebben

HORVÁTH ATTILA EV. CÉG alapítva:1989. www.mechanika.hu

HORVÁTH ATTILA EV. CÉG alapítva:1989. www.mechanika.hu HORVÁTH ATTILA EV. CÉG alapítva:1989 www.mechanika.hu TMT új L sorozatú CNC eszterga-gépcsaládja egyenlő: minőség, átlagon felüli teljesítmény. Nagy pontosság, maximális stabilitás! Hatékony TMT- esztergák,

Részletesebben

A 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 521 01 CNC-gépkezelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

NC technológia és programozás I.

NC technológia és programozás I. NC technológia és programozás I. Történeti áttekintés Hagyományos szerszámgépek (egyetemes szerszámgépek) Gépészmérnök szak Dr. Sipos Jenő főiskolai tanár 2 Történeti áttekintés Másoló gépek Gépészmérnök

Részletesebben

Web: www.smtech.hu Rövid cégnév: Smtech Kft.

Web: www.smtech.hu Rövid cégnév: Smtech Kft. Web: www.smtech.hu Rövid cégnév: Smtech Kft. E-mail: office@smtech.hu Tel: +36/30/325-3428 (Hederics Tamás Kereskedelmi Igazgató) Rólunk mondták: Eddig 3 gépet rendeltünk a Sheet Metál Technológia Kft-től.

Részletesebben

Gyártóberendezések és rendszerek BMEGEGTMG02, BMEGEGTMG16. Záróvizsga orientáló témakörök

Gyártóberendezések és rendszerek BMEGEGTMG02, BMEGEGTMG16. Záróvizsga orientáló témakörök Záróvizsga orientáló témakörök Jelen dokumentum a záróvizsga tárgycsoport orientáló témaköreit tartalmazza. A záróvizsga tárgycsoport a Szerszámgépek és ipari robotok (BMEGEGTMG02; 4 kr.) és a Gyártórendszerek

Részletesebben

Szerszámgépek 1. előadás 2007. Február 13. Szerszámg. 1. előad. Miskolc - Egyetemváros 2006/2007 2.félév

Szerszámgépek 1. előadás 2007. Február 13. Szerszámg. 1. előad. Miskolc - Egyetemváros 2006/2007 2.félév Szerszámg mgépek 1. előad adás Miskolc - Egyetemváros 2006/2007 2.félév 1 A Szerszámg mgépek Tanszékének nek rövid r bemutatása A Gépészmérnöki és Informatikai Kar meghatározó szaktanszéke, jelentős ipari

Részletesebben

CNC MARÁSI FELADATOK ANYAGALAKÍTÁSI TECHNOLÓGIÁK FORGÁCSOLÓ ELJÁRÁSOK

CNC MARÁSI FELADATOK ANYAGALAKÍTÁSI TECHNOLÓGIÁK FORGÁCSOLÓ ELJÁRÁSOK CNC MARÁSI FELADATOK MARÁS ÉS CNC ALAPISMERETEK ANYAGALAKÍTÁSI TECHNOLÓGIÁK Képlékeny alakítások A képlékeny alakítás a fémek alakításának az a módszere, amikor a munkadarab alakját úgy változtatjuk meg,

Részletesebben

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás. Dr. Pintér József 2016.

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás. Dr. Pintér József 2016. NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) Marás Dr. Pintér József 2016. Felhasznált irodalom: Dr. Kodácsy János - Dr. Pintér József: Forgácsolás és szerszámai. Széchenyi István Egyetem

Részletesebben

TR-800/2700 D CNC. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

TR-800/2700 D CNC. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. TR-800/2700 D CNC GÖRGGÉP VASÚTI TENGELYEK FELKEMÉNYÍTÉSÉHEZ ÉS FELÜLETI MINSÉG JAVÍTÁSÁHOZ A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult

Részletesebben

Egyetemi szintű Gépészmérnöki szak Általános géptervező szaki. műszaki termék életpályájának szakaszai. Egyetemi szintű gépészmérnök

Egyetemi szintű Gépészmérnöki szak Általános géptervező szaki. műszaki termék életpályájának szakaszai. Egyetemi szintű gépészmérnök Gépészmérnöki Általános géptervező i. irány ZV_tárgy tantárgy tanár tétel 1. műi termékek fejlesztési folyamatának áttekintése. irány műi termék életpályájának aszai. irány irány irány irány irány irány

Részletesebben

FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK

FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK 2007-2008 / I. félév FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK FINOMFELÜLETI MEGMUNKÁLÁSOK - TÜKRÖSÍTÉS (LEPPELÉS) - DÖRZSKÖSZÖRÜLÉS () - TÜKÖRSIMÍTÁS (SZUPERFINISELÉS) Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Budapesti Műszaki

Részletesebben

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló 2/42

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL

CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL Vállalkozásomat 1986-ban indítottam el, az akkori lehetőségek keretei között egyéni vállalkozóként, majd 1996-ban létrehoztam a kft-t. Folyamatosan építettük ki a fémtömegcikkek gyártásához szükséges

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 HBM-4T típusú horizontális CNC fúró-marómű

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari gépész Tájékoztató

Részletesebben

MAXXMILL 630. Függőleges maróközpont 5-oldalas megmunkáláshoz MARÁS EMCO-WORLD.COM

MAXXMILL 630. Függőleges maróközpont 5-oldalas megmunkáláshoz MARÁS EMCO-WORLD.COM MAXXMILL 630 Függőleges maróközpont 5-oldalas megmunkáláshoz MARÁS EMCO-WORLD.COM Kompakt függőleges maróközpont Az új Maxxmill 630 függőleges CNC marógép hatékonyan és pontosan munkál meg 445 x 445 x

Részletesebben

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10.1 Tengelyek művelettervezése Megmunkálásukat számos tényező befolyásolja: a) A tengely alakja Sima tengelyek Lépcsős tengelyek - Egyirányú - Kétirányú,

Részletesebben

13. HENGERES FOGAZATOK BEFEJEZŐ MEGMUN- KÁLÁSA HATÁROZOTT ÉLGEOMETRIÁJÚ SZERSZÁMOKKAL

13. HENGERES FOGAZATOK BEFEJEZŐ MEGMUN- KÁLÁSA HATÁROZOTT ÉLGEOMETRIÁJÚ SZERSZÁMOKKAL 13. HENGERES FOGAZATOK BEFEJEZŐ MEGMUN- KÁLÁSA HATÁROZOTT ÉLGEOMETRIÁJÚ SZERSZÁMOKKAL 13.1. Kéregkeményített vagy edzett fogaskerekek hámozó lefejtőmarása A hámozó lefejtőmarás olyan új módszer, amely

Részletesebben

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) NC, CNC technológia. Dr. Pintér József 2016.

NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) NC, CNC technológia. Dr. Pintér József 2016. NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) NC, CNC technológia Dr. Pintér József 2016. 1 Felhasznált irodalom Dr. Szmejkál Attila Ozsváth Péter Járműszerkezeti Anyagok és Megmunkálások

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 MM-800 CNC megmunkálóközpont 1.

Részletesebben

TAKISAWA TMM 200 ellenorsós CNC esztergagép, hajtott szerszámokkal és Y tengellyel FANUC 180is TB vezérl vel

TAKISAWA TMM 200 ellenorsós CNC esztergagép, hajtott szerszámokkal és Y tengellyel FANUC 180is TB vezérl vel TAKISAWA TMM 200 ellenorsós CNC esztergagép, hajtott szerszámokkal és Y tengellyel FANUC 180is TB vezérl vel ALAPKIVITEL - 32 bit FANUC vezérlés, DNC, és internet csatlakozással, - 10,4 színes kijelz,

Részletesebben

Házi feladat. 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó Balázs

Házi feladat. 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó

Részletesebben

A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő.

A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő. 6. FÚRÁS, FURATBŐVÍTÉS 6.1. Alapfogalmak A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő. A forgácsoló mozgás, forgómozgás és végezheti a szerszám is és a

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. SÍK FELÜLETEK MEGMUNKÁLÁSA Sík felületek (SF) legtöbbször körrel vagy egyenes alakzatokkal határolt felületként fordulnak elő. A SF-ek legáltalánosabb megmunkálási lehetőségeit a 3.. ábra szemlélteti.

Részletesebben

CNC technika. segédlet a CNC tantárgy oktatásához. Készítette: Paróczai János 2005.12.08

CNC technika. segédlet a CNC tantárgy oktatásához. Készítette: Paróczai János 2005.12.08 CNC technika segédlet a CNC tantárgy oktatásához Készítette: Paróczai János 2005.12.08 3. A CNC technika és a szerszámgép 3.1. Bevezetés A különböző gépi megmunkálási technológiák szüntelen továbbfejlődésén

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártás-technológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

2011. tavaszi félév. Marás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila

2011. tavaszi félév. Marás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila 2011. tavaszi félév Marás Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan L. u. 2. Z 608., tel./fax: +36

Részletesebben

Akciós KITAMURA HX25 250G. megmunkáló központ. TST Machine Kft. Szerszámgépek értékesítése és pótlólagos automatizálása Márkaképviseletek

Akciós KITAMURA HX25 250G. megmunkáló központ. TST Machine Kft. Szerszámgépek értékesítése és pótlólagos automatizálása Márkaképviseletek . Szerszámgépek értékesítése és pótlólagos automatizálása Márkaképviseletek Akciós KITAMURA HX25 250G megmunkáló központ A Kitamura High End Technológiája A Kitamuránál a különleges teljesítmény alapkövetelmény

Részletesebben

Ipari robotok osztályozása, szerkezeti egységei

Ipari robotok osztályozása, szerkezeti egységei ROBOTTECHNIKA Ipari robotok osztályozása, szerkezeti egységei 3. előadás Dr. Pintér József A robotok osztályozhatók: Robotok osztályozása, felépítésük Mozgásuk Munkaterületük Felépítésük Vezérlésük Feladatuk

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése. b) Méret és méretviszonyok. 14.1. 1 1. Simatengelyek művelettervezése

14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése. b) Méret és méretviszonyok. 14.1. 1 1. Simatengelyek művelettervezése 14.1. Tengelyek művelettervezése 14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése Számos tényező befolyásolja: a) A tengely alakja: sima tengely lépcsős tengelyek egyirányú kétirányú (szimmetrikus aszimmetrikus)

Részletesebben

Intelligens Technológiák gyakorlati alkalmazása

Intelligens Technológiák gyakorlati alkalmazása Intelligens Technológiák gyakorlati alkalmazása 13-14. Október 2016 Budaörs, Gyár u. 2. SMARTUS Zrt. Machining Navi Kutnyánszky Tamás Területi értékesítési vezető Mi az a Machinin Navi? Olyan rezgés felügyeleti

Részletesebben

FORGÁCSOLÁS SZERSZÁMAI

FORGÁCSOLÁS SZERSZÁMAI FORGÁCSOLÁS SZERSZÁMAI előadás 2011. 10. 18. Forgácsoló eljárások Esztergálás ESZTERGÁLÁS Esztergálással forgástestek munkálhatók meg, amelyek tengelyek, perselyek, hüvelyek és tárcsák, vagy ezekhez hasonló

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

ROBOTTECHNIKA. Ipari robotok szerkezeti egységei, terhelhetősége. Dr. Pintér József

ROBOTTECHNIKA. Ipari robotok szerkezeti egységei, terhelhetősége. Dr. Pintér József ROBOTTECHNIKA Ipari robotok szerkezeti egységei, terhelhetősége Dr. Pintér József Tartalom Ipari robotok osztályozása Ipari robotok szerkezeti egységei Ipari robotok terhelhetősége Vezetékek, csapágyak

Részletesebben

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM:

TERMÉKISMERTETŐ. NCT KFT BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: , CÉGJEGYZÉKSZÁM: Tárgy: NCT KFT. 1148 BUDAPEST, FOGARASI ÚT 7. ADÓSZÁM: 12158791-2-42, CÉGJEGYZÉKSZÁM: 01-09-560655, EU. ADÓSZÁM: HU 121 58 791, TEL +36 1 46 76 300, FAX +36 1 46 76 309 HBM-4T típusú horizontális CNC fúró-maróművek

Részletesebben

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában

HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK A hajtásról általában Gyakori gépészeti feladat az, amikor két különböző gépet kell összekapcsol ni. Ezeknek agépeknek általában igen különböző jelleggörbéjük van, és mégis úgy

Részletesebben

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT MEZŐKÖVESD, 2014. február 23. Összeállította: Daragó Gábor 1 CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) A forgácsolás alapjai Dr. Pintér József 2017. FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA,

Részletesebben

Marógépek, megmunkáló központok

Marógépek, megmunkáló központok Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszék Forgácsoló szerszámgépek (GT4121) Marógépek, megmunkáló központok Készítette: Dr. Németh István 2008. február A segédlet

Részletesebben