A munkaviszonnyal kapcsolatos kártérítési felelősség jogági sajátosságai. Dr. Horváth István 2017.IV.21.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A munkaviszonnyal kapcsolatos kártérítési felelősség jogági sajátosságai. Dr. Horváth István 2017.IV.21."

Átírás

1 A munkaviszonnyal kapcsolatos kártérítési felelősség jogági sajátosságai Dr. Horváth István 2017.IV.21.

2 Mielőtt belevágnánk sokkoló a közelmúltból Miként felehetne a veronai buszbaleset sofőrje?

3 A munkajog kárfelelősségi rendszere Mitől különös? Mi a jogalkotói beavatkozás indoka? Számos esetben eltér a polgári jog szerződésen kívül okozott kárfelelősségi megoldásaitól, de dogmatikailag még sem önálló rendszer, azaz lényegében nem különbözik a magánjog kárfelelősségi rendszerétől. Magán- és a munkajog: a jogalapi elemek azonossága Ptk. 6:519. [A felelősség általános szabálya] Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól a károkozó, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható.

4 A munkaviszony jelentősége A jogalapi elem: a károsult és a károkozó közti munkaviszony léte Az eltérő (munkajogi) szabályozás feltétele.

5 A munkáltatói és a munkavállalói kárfelelősség Az állam jogalkotói beavatkozása - a differenciált szabályozás indoka Eltérő feltételek és mértékek A munkáltató vétkességre tekintet nélkül teljes mértékben felel. A felelősség alóli mentesülés vékony mezsgyéje A munkavállaló a vétkességen alapul a vétkesség súlyának szerepe a kártérítés mértékben különös alakzatok: felelősség a vétkességre tekintet nélkül: a megőrzési- és a leltárhiányért fennálló felelősség

6 A bizonyítás terhe általános szabályok Mentesülés a felelősség alól Munkáltatói kárfelelősség A munkáltatón a bizonyítás terhe a felelősség alóli mentesülés, és a kártérítés mérséklése (Lásd a jogellenes munkaviszonymegszüntetést is) tekintetében. Munkavállalói felelősség fordított teher A munkáltatón a bizonyítás terhe - A munkavállaló megszegte munkaviszonyból származó kötelezettségét, nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, e magatartása okozati összefüggésben áll a munkáltatót ért kárral.

7 Vissza az időben - kortünet Klasszikus ipari társadalmak: a szigorú felelősség alapja munkáltatói profitszerzés. a Azt akarjuk, hogy azok, akik a munkások foglalkoztatásával pénzre tesznek szert, fizessék is meg azon kockázat árát, aminek a munkásokat kiteszik törvényjavaslat Franciaországban

8 Vissza az időben 1. Az első magyar kapitalista kárfelelősségi szabály évi XXI. törvénycikk a betegségi és baleseti kötelező biztosításról 90. Az a munkaadó, akivel szemben jogerős büntetőbírói ítélet megállapította, hogy ő vagy oly megbízottja, akinek eljárásáért felelős, a balesetet vagy a foglalkozási betegséget szándékosan idézte elő, a vele munkavállalói jogviszonyban álló biztosítottnak, illetőleg családtagjainak kártérítéssel tartozik annak az összegnek erejéig, amellyel az okozott kár az intézettől járó kártalanítást meghaladja.

9 Vissza az időben 2. A munkáltatói felelősség máig ható szabálya A szocializmus hajnalán (1951.) Nincs munkáltatói kárfelelősség a szocialista állam nem okozhat kárt a dolgozónak! évi II. tv. A munkáltatói kockázatviselés megjelenése A vállalat a dolgozónak munkaviszony keretében okozott kárért vétkességére tekintet nélkül teljes mértékben felel. Mentesül a vállalat a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt működési körén kívül eső elháríthatatlan ok, vagy kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta. Ennek hiányában is mentesül a kár azon része alól, amelyet a dolgozó vétkes magatartása idézett elő.

10 Vissza az időben 3. a társadalmi- és tulajdoni viszonyok szerepe A kapitalizmus hajnalán 1992 A munkáltató mint a szocializmusban egy kivétellel: A legfeljebb tíz főfoglalkozású munkavállalót foglalkoztató magánszemély munkáltató a munkavállalónak okozott kárért vétkessége esetén felel. A 41/2009. (III. 27.) AB határozat megsemmisítette a munkáltatói jogálláson és munkavállalói létszámon alapuló különbségtételnek nem volt alkotmányos indoka.

11 És a hatályos szabályozás - a munkaviszonnyal összefüggésben okozott kár 1. A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a munkaviszonnyal összefüggésben okozott kárt. a felelősség majdnem objektív, megállapításának nem feltétele a felróhatóság, a kárnak nem a munkáltató magatartásával kell okozati összefüggésben állnia, a felelősség fennállásához elég az, ha a kár a munkaviszonnyal összefüggésben éri a munkavállalót.

12 És a hatályos szabályozás - a munkaviszonnyal összefüggésben okozott kár 2. Jogalkotói cél: a kármegelőzés és a reparáció, csak két esetben mentesít az Mt. a felelősség alól A háttérben a munkáltató gondoskodási kötelezettsége, a veszélyes üzem kategóriájának kiterjesztése

13 A munkaviszonnyal való összefüggés 1. A károkozó munkáltató és a károsult munkavállaló között munkaviszonynak kell fennállnia, 2. A munkavállalót ért kárnak összefüggésben kell állnia a munkaviszonnyal. Az összefüggés fennáll a munkavégzéshez szükséges előkészítő/befejező tevékenységgel, a munkavégzéstől el nem választható személyi szükségletekkel, összefüggésben keletkezett károsodások esetén is.

14 A munkaviszonnyal való összefüggés az ítélkezési gyakorlat A munkavégzésre irányuló jogviszony minősítése Ha a jelentős fakitermelésre vállalkozó munkaadó vezetője a munkavállalót kiszállította a munkahelyre, motorfűrészt és védőfelszerelést bocsátott a rendelkezésére, és ezt a munkavállaló elfogadta, a felek között munkaviszony jött létre. A munkaviszony keretében bekövetkezett baleset üzemi baleset, amelyért a munkáltató teljes kártérítési felelősséggel tartozik [BH ].

15 A munkaviszonnyal kapcsolatos lehetséges károk A munkavállaló élete, egészsége, testi épsége vagyona, költségei személyiségi jogainak megsértése, munkaviszonyának jogellenes megszüntetése. A munkaviszony megszüntetésekor kiadandó iratok hiánya, illetve nem megfelelő tartalma a munkáltató kártérítési felelősségét megalapozhatja (BH )

16 Munkáltatói mentesülés a kárfelelősség alól 1. Mentesül a munkáltató a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt az ellenőrzési körén kívül eső olyan körülmény okozta, amellyel nem kellett számolnia és és nem volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje vagy a kárt elhárítsa. Ha kár oka a munkáltató ellenőrzési körén belüli kimentésnek nincs helye, még akkor sem, ha kár oka elháríthatatlan volt.

17 Munkáltatói kárfelelősség a polgári jogi elemek megjelenése 6:142. [Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért] Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa. A munkaszerződés másik alanyának, a munkavállaló szerződésszegésére nem alkalmazható.

18 A működési kör - korábbi fogalom A korábbi Mt. ítélkezési gyakorlata: működési kör = a munkakörbe tartozó feladatok Egy magyar nagykövet halála Afrikában felelős volt-e a Külügyminisztérium? A működési körön kívüliség: a kárt előidéző ok független a munkáltató tevékenységétől és körülményeitől.

19 Az ellenőrzési kör Nem definiálja a törvény! A munkáltató tényleges befolyásolási lehetősége: LB MK. 29. állásfoglalás: a feladatai ellátása során kifejtett tevékenységgel összefüggő személyi magatartásokból (mindazon személyeknek a magatartása is, akiknek jelenlétét a munkáltató lehetővé tette), a használt anyag, felszerelés, berendezés és energia tulajdonságából, állapotából, mozgatásából, működéséből eredő okok. Ptk. miniszteri indokolása negatív megközelítés az ellenőrzési körön kívüli a szerződést szegő fél által nem befolyásolható körülmény, amelyre a fél nem képes hatást gyakorolni (pl. vis maior)

20 Az ellenőrzési/működési kör ítélkezési gyakorlatából 1. A bankfiók védelmére rendelkezésre álló, általánosan használt megoldások teljes mellőzése esetén a munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy a rablás működési körén kívül eső és elháríthatatlan volt [BH ].

21 Az ellenőrzési/működési kör ítélkezési gyakorlatából 2. A sötét lépcsőház Ha a munkavállaló a munkahelyén lépcsőn közlekedve - a világítás meghibásodása következtében - a lépcsőről leesik, a balesete következményeiért a munkáltató kizáró ok hiányában felelős [BH ]. És ha csúszik a kövezet a munkaadó kivilágított lépcsőházában?

22 Körön belül vagy kívül? Egy külföldi orvvadász lelőtt két munkaviszonyban álló vadászt Ki vezette a szolgálati autót a vidéki tárgyalásra menet? Munkáltatói kárfelelősség nem függ feltétlenül a munkaviszonyból eredő kötelezettség teljesítésétől

23 Az ellenőrzési kör határa Csapatépítő tréning egy osztrák síterepen A munkáltató által munkaidőnek minősülő időben szervezett sportesemény, amelynek költségeit a munkáltató fedezte, a munkáltató működési körébe tartozónak minősül, összefüggésben áll a munkáltató tevékenységével [BH ]. Feltétlenül helyt álló-e az ítélet aláhúzott szöveges része az ellenőrzési kör tekintetében?

24 A trénig az ellenőrzési körbe tartozás és a munkaviszonnyal összefüggés Munkavállaló a Munkáltató által külföldön munkabér megfizetése mellett megtartott ún. csapatépítő tréning során síbalesetet szenved. A felelősség meghatározó kérdése a munkaviszonnyal összefüggésben is a program célját szolgálta-e a síelésen való részvétel, vagy a sportolás pihenőidő alatt volt.

25 A mentesülés további konjunktív feltételei Ha a kár oka az ellenőrzési körön kívüli további mentesülési feltétel: az okkal a munkáltatónak nem kellett számolnia, és nem volt elvárható, hogy annak bekövetkezését elkerülje, vagy elhárítsa.

26 Vitatható ítélkezési gyakorlat? EBH2016. M.9. Önmagában a munkáltató telephelyén kívül végzett munka vagy szolgáltatás ellátása nem eredményezi a kár ellenőrzési körén kívüli bekövetkeztét [2012. évi I. tv. 166., 167., évi XCIII. tv. 2. (2) bek., 54. (1) bek.].

27 Munkáltatói mentesülés a kárfelelősség alól 2. Mentesül a munkáltató a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta. az ok bekövetkezésének megakadályozása a technika adott szintje mellet nem lehetséges, vagy az adott esetben nem volt végbevihető (pl. kevés volt rá az idő, nem állt rendelkezésre a szükséges eszköz).

28 Üzemi- és munkabaleset és a munkáltatói felelősség Üzemi baleset az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. amelyet a biztosított munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben szenved el (a továbbiakban: úti baleset), évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól 52. (1) bek.

29 A munkabaleset miben tér el az Munkabaleset: az a baleset, amely üzemitől? a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt évi XCIII. törvény a munkavédelemről

30 Távmunka csekély esély a munkáltatói kárfelelősségre A távmunka: a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják. A kárfelelősség felmerülésének lehetősége: A kárt az ellenőrzési körön kívüli olyan körülmény okozza, amellyel a munkáltatónak számolnia kell és elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje vagy a kárt elhárítsa.

31 Ha a munkáltató megszegi a munkavédelmi szabályokat A munka eszköze A távmunka a munkavállaló által biztosított munkaeszközzel is történhet, ennek használatát a munkáltató munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatot követően engedélyezi. A munka helye A távmunka csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített munkahelyen folytatható, a munkahelyen a munkavállaló csak a munkáltató hozzájárulása alapján változtathatja meg a munkavédelmi szempontból lényeges munkakörülményeket.

32 Egyetemleges munkáltatói felelősség A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás A munkavállaló a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében foglaltak szerinti [Mt. 53. ] más munkáltatónál történő foglalkoztatása esetén a munkáltatók egyetemlegesen felelnek. Több munkáltató által létesített munkaviszony [Mt.215. ] A munkáltatók a munkavállaló munkajogi igényével kapcsolatban egyetemlegesen felelnek. Munkaerő-kölcsönzés [Mt (4)] A munkavállalónak a kikölcsönzés során okozott kárért vagy személyiségi jogai megsértéséért a kölcsönvevő és a kölcsönbeadó egyetemlegesen felel.

33 A kárfelelősség terjedelme A munkáltató a munkavállaló teljes kárát köteles megtéríteni. A bizonyítás terhe a munkavállalón: a munkaviszonyával összefüggésben mely jogcímen milyen összegű kár érte. A kár azon része, amit nem kell megtéríteni - amellyel kapcsolatban a munkáltató bizonyítja, hogy bekövetkezése a károkozás idején nem volt előre látható. azt a munkavállaló vétkes magatartása okozta, vagy amely abból származott, hogy a munkavállaló kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.

34 Amit nem kell a munkáltatónak megtérítenie az előreláthatóság hiánya Nem kell megtéríteni azt a kárt, amellyel kapcsolatban bizonyítja, hogy bekövetkezése a károkozás idején nem volt előre látható. Az előreláthatóság megjelenése: 1546 Egy kocsmáros a kádárnál söröshordót vásárol. A hordóban azonban nem sört tárol, hanem bort. Mint később kiderül, a hordó szivárog. A vevő követeli a kádártól az elfolyt bor árát. Kérdés, vajon helyes-e, ha a kádárnak csak az elfolyt bor mennyiségének megfelelő sör árát kell megtérítenie, mivel nem láthatta előre, hogy a vevő a hordóban bort fog tárolni. Charles Dumoulin francia jogtudós - a válasz igen.

35 Az előreláthatóság hiánya szűkíti az oksági kapcsolat relevanciáját Az elvi alap: a kártérítés összege nyilvánvaló okból ne haladhassa meg azt a veszteséget, amit a károkozó előre látott vagy láthatott. Vékás Lajos: Az új Ptk. koncepciójából, Az előreláthatóság múltja Bécsi Vételi egyezmény 25. cikkelye: A felek egyike által elkövetett szerződésszegés akkor alapvető, ha a másik félnek olyan hátrányt okoz, amely jelentős mértékben megfosztja őt attól, amit a szerződés alapján jogosult elvárni, kivéve, ha a szerződésszegő fél nem látta előre és egy ésszerűen gondolkodó, hasonló személy azonos körülmények között sem látta volna előre az ilyen következményt.

36 Előreláthatóság = az okozati láncolat határa Kiindulópont: a károkozó magatartásból nemcsak közvetlenül keletkezhet kár - az beindíthat egy okozati láncot. Indokolatlan a károkozót a teljes folyamat minden bekövetkezett káráért felelőssé tenni. Határ az okozati láncban: elhatárolja azokat a károkat, melyek már biztosan nem hozhatók kapcsolatba a munkáltató károkozásával

37 Mi nem látható előre bírói mérlegeléstől függhet Az előreláthatóság hiánya nem a felelősség alapját érinti, csupán a kártérítés mértékét csökkentheti. nem kimentési ok. Kritika túlságosan tág teret ad a bírói mérlegelésnek, rést üt a teljes kártérítés szabályán.

38 Meddig terjed a balesettel kapcsolatos kárfelelősség? Egy példa: A munkavállaló egy munkahelyi baleset során elveszti az egyik karját hosszas kórházi kezelés alatt mély depresszióba esik, lassítja felépülését, a fekvés és a nem megfelelő táplálkozás miatt szervezete legyengül, és egy vírusfertőzés miatt a látása is veszélybe kerül. Felel-e a munkáltató a munkavállaló látásának romlásáért? A válaszhoz meghatározó: a baleset bekövetkeztekor mindez előre látható volt-e? Határ az okozati láncolatban ami már nem hozható kapcsolatba a munkáltató károkozásával. A munkáltatón a bizonyítás terhe - a munkavállaló által megtéríteni kért kár bekövetkezte a károkozáskor nem volt előre látható.

39 A munkavállaló vétkes közrehatása Kármegosztás ha a munkavállaló a kár bekövetkezésében maga is vétkesen közrehatott, a kár egy részét maga köteles viselni. Eltérő a munkaadói és vállalói felelősség - a kármegosztás arányára is kihat. Objektív vagy a felróhatóságon alapul

40 Vétkes közrehatás az ítélkezési gyakorlatban A károsult vétkes közrehatását a mindennapi élettapasztalatot kirívóan figyelmen kívül hagyó gondatlan munkavégzése megalapozhatja [BH ].

41 A munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége A munkaviszony jogellenes megszüntetésekor a kárt okozó munkáltató köteles bizonyítani, hogy a munkavállaló nem tett eleget a kárenyhítési kötelezettségének [EBH2015. M.23.].

42 A kártérítés mérséklése A bíróság a munkáltatót rendkívüli méltánylást érdemlő körülmények alapján a kártérítés alól részben mentesítheti. Ennek során különösen a felek vagyoni helyzetét, a jogsértés súlyát, a kártérítés teljesítésének következményeit értékeli. Nem vezethet a teljes felelősség alóli mentesüléshez.

43 A munkahelyre bevitt munkavállalói ingóságok A munkáltatót az általános szabályok szerint terheli a felelősség a munkavállaló munkahelyre bevitt tárgyaiban, dolgaiban bekövetkezett károkért.

44 A különös szabályok 1. A munkáltató előírhatja a munkahelyre bevitt dolgok mmmmmm megőrzőben való elhelyezését, vagy a bevitel bejelentését. Az ellenőrzési körrel összefüggő kárfelelősség mérséklése.

45 A különös szabályok 2. Az ellenőrzési körrel összefüggő kárfelelősség kizárása vagy mérséklése A munkába járáshoz vagy a munkavégzéshez nem szükséges dolgok csak a munkáltató engedélyével vihetők be. Mennyi készpénz lehet a munkavállalónál? E szabályok megsértése esetén a munkáltató a bekövetkezett kárért csak szándékos károkozása esetén felel.

46 A munkáltató alkalmazottért fennálló kárfelelősségi szabálya a Ptk-ból 6:540. [Felelősség az alkalmazott és a jogi személy tagja károkozásáért] (1) Ha az alkalmazott a foglalkoztatására irányuló jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a munkáltató a felelős. DE! (3) Az alkalmazott egyetemlegesen felel a munkáltatóval, ha a kárt szándékosan okozta.

47 Ha az ember megszegte a szerződést A megszegett szerződés típusának jelentősége A képen látható muzeológus összetöri a Szépművészeti Múzeum vázáját. A kár 5 millió Ft. Számít-e, milyen jogviszonyban áll a Múzeummal?

48 Polgári jog kontra munkajog Ha a muzeológus egy megbízási szerződés megbízottja? Ptk. 6:142. [Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért] Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz köteles azt megtéríteni. És ha a muzeológus munkavállaló? Mt (1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.

49 A bizonyítás terhe eltérő általános A megbízott muzeológus szabályok Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa. A munkaviszonyban álló muzeológus Mt (2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását, a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

50 Az előreláthatóság hiánya A megbízott muzeológus - a felelősséget kizáró ok Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta A munkavállaló múzeológus Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható.

51 Munkavállalói kárfelelősségi alakzatok Általános szabály a vétkességen alapuló felelősség megállapításának feltételei: a) a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos kötelezettségszegése, b) a munkavállaló vétkessége, c) a kár bekövetkezése és d) a munkavállaló magatartása és a bekövetkezett kár közötti okozati összefüggés. Különös alakzatok: felelősség a vétkességre tekintet nélkül: az általános és a különös megőrzési felelősség, valamint a leltárhiányért fennálló felelősség A munkavállalói vétkesség indifferens

52 Vissza az időben: 1951-től a dolgozói kárfelelősség és funkciója A dolgozók anyagi felelőssége A dolgozó a vállalatnak okozott kárért anyagi felelősséggel tartozik. A kártérítés címen egy hónapban összesen kirótt összeg többszöri károkozás esetében sem haladhatja meg a dolgozó egy havi alapbérének 15 százalékát. Szándékos károkozás esetében a dolgozót a teljes kár megtérítésére lehet kötelezni.

53 Vissza az időben 1968: a társadalmi- és tulajdoni viszonyok szerepe A szocializmus derekán Gondatlan károkozás esetén a kártérítés a dolgozó havi átlagkeresetének tizenöt százalékát nem haladhatja meg. Jogalkotási felhatalmazás: Minisztertanács a károkozás, illetőleg a károkozó körülményeire, így különösen a vétkesség fokára, a károkozás jellegére, gyakoriságára, a károkozás társadalmi veszélyességére, valamint a dolgozó beosztására tekintettel a kártérítés mértékét magasabb összegben is megállapíthatja. Szándékos károkozás esetén a dolgozó a teljes kárt köteles megtéríteni

54 Vissza az időben 1992: kétséges szigorítás A kapitalizmus hajnalán 1992 A munkavállaló gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke a munkavállaló egyhavi átlagkeresetének ötven százalékát nem haladhatja meg; A kártérítés mértékét a munkaszerződés legfeljebb másfél havi, a kollektív szerződés legfeljebb hat havi átlagkeresetig határozhatja meg.

55 És a hatályos szabályozás Közelít a polgári joghoz Az általános és különös prevenció helyett reparáció A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.

56 A munkaviszonyból származó kötelezettségek A magatartás: tevőleges vagy mulasztás Taxatíve nem állapítható meg például Munkaköri kötelezettségek előkészítő, befejező munkák, A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás Általános magatartási szabályok az általában elvárható szakértelem Más munkaviszonyra vonatkozó szabályok (pl. munkavédelem, KRESZ) A munkáltatói utasítás végrehajtása mely esetben kizárt a munkavállaló kárfelelőssége?

57 Az adott helyzetben általában elvárható magatartás 1. Objektív kategória annyiban, hogy a munkavállalónak egy bizonyos átlagos szinthez kell igazítania magatartását: Nem a tőle elvárhatóság a meghatározó Az átlagos elvárhatósági szint egy meghatározott ismérvek alapján csoportosítható személyösszességre vonatkoztatható. Például az általában elvárható szakértelem

58 Az adott helyzetben általában elvárható magatartás 2. Szubjektív azonban annyiban, hogy egy adott helyzetre vonatkoztatott követelményt ír elő., amely függhet a konkrét munkavégzés körülményeitől, a munkáltató által folytatott tevékenységtől, a munkavállaló pozíciójától, beosztásától, képzettségétől is

59 Az elvárhatóság meghatározó elemei kármegelőzés és együttműködés MK 26 állásfoglalás A károk megelőzése érdekében a munkavállaló nem tesz feltétlenül eleget ez irányú kötelezettségének, ha a károk előidézésére alkalmas hiányosságokat jelenti. Ha a munkaidő végén így találja a kolléga az egyik iroda ajtaját Váratlanul előálló, halasztást nem tűrő és a dolgozó anyagi erejét meg nem haladó beszerzés, valamint a kisebb munkák elvégzése a munkavállalónak is kötelessége.

60 A bizonyítás terhe 1. A munkáltatónak kell bizonyítania: a munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségét megszegte, kárt okozott, nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, és okozati összefüggés van a munkavállaló magatartása és a kár között.

61 A bizonyítás terhe 2. Munkavállalói kedvezmény : a polgári jogi kimentési bizonyítás helyett a munkáltató direkt bizonyítási kötelezettsége Indok: a munkáltató bizonyítási képessége (ellenőrzés felügyelet) Nyugat-európai államok: eltérés, a kimentési bizonyítás érvényesül

62 A kártérítés mértéke Enyhe gondatlanság a kártérítési felelősség nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Kollektív szerződés legfeljebb 8 havi távolléti díjra emelheti. A korlátozás oka és vitatása: a prevenció az egzisztencia az ellehetetlenülés a károkozás esélye egyes munkakörökben (pl. vasút) szakirodalom: vita a bérhez idomítás preventív szerepének megkérdőjelezése Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni. Meghatározó a súlyos (culpa lata) és az enyhe (culpa levis) elhatárolása

63 Az általános megőrzési felelősség Általános bármely munkavállalót terhelheti A munkavállaló köteles megtéríteni a kárt a megőrzésre átadott, visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dologban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandóan őrizetben tart, kizárólagosan használ vagy kezel. Szigorú alakzat: a dolog kikerül a munkáltató felügyelete alól, A munkavállalónak van módja a károkozás elkerülésére

64 A felelősség további feltétele a jegyzék vagy elismervény A bizonyítás könnyítése MK 113. számú állásfoglalás Jegyzéket vagy elismervényt az átadás-átvétel tényének utólagos igazolása nem pótolja. Meghatározott dolognak több munkavállaló részére történő átadásánál a jegyzéket vagy elismervényt valamennyi felelősnek alá kell írnia, a munkavállalók azonban egyik dolgozótársukat is megbízhatják, hogy az átvételt aláírásával a nevükben is igazolja. Ha a munkavállaló az átadás-átvétel időpontjában a dolgot kifogás nélkül vette át és utóbb arra hivatkozik, hogy az átvett dolog mennyisége és közölt minősége eltéréseket mutat, vagy a dolog nem azonos az átvételi jegyzéken vagy elismervényen feltüntetett dologgal, mindezek hitelt érdemlő bizonyítása őt terheli.

65 Mentesülés a felelősség alól Mentesül a munkavállaló a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiányt részéről elháríthatatlan ok idézte elő például természeti eredetű ok, emberi magatartás e körbe tartozik a munkáltató nem biztosítja az őrzés feltételeit

66 Miként mentesülhet a munkavállaló a felelősség alól? Munkavállalói mentesülés ha bizonyítja: a hiányt részéről elháríthatatlan külső ok idézte elő. A munkavállaló az utcán tárolt saját gépkocsija ülésén elhelyezett és akár átmenetileg is őrizetlenül hagyott pénz más által történt eltulajdonítása esetén nem hivatkozhat a felelőssége alól való mentesítése érdekében arra, hogy a pénz eltűnését elháríthatatlan külső ok idézte elő [BH ].

67 Pénztárosok, pénz és értékkezelők felelőssége Nem munkakörhöz tevékenységhez kötött E felelősséggel érintett személyi kör kiterjesztendően értelmezendő nem a munkaköri megnevezés a fontos Különös Az átadott dolog jellege Az általánoshoz képest fokozottabb megőrzési felelősség A törvényen alapul nem kell hozzá megállapodás, munkavállalói nyilatkozat A munkáltató bizonyítási terhe: a hiány az értékben akkor következik be, amikor az a munkavállaló őrizetében van

68 Egy kiürített páncélszekrény A pénztárost, a pénzkezelőt, az értékkezelőt fokozott felelősség terheli. Az ismeretlen tettes által elkövetett bűncselekmény csak akkor mentesülne, ha bizonyítja, a hiányt elháríthatatlan külső ok idézte elő, vagy a munkáltató a biztonságos őrzés feltételeit nem biztosította Tényállás: A munkavállaló néhány percre elhagyta a pénztárhelyiséget, a páncélszekrényen rajta hagyta a kulcsokat, és ezalatt ismeretlen tettes a páncélszekrényből pénzt tulajdonított el.

69 Több munkavállaló együttes Vétkességi felelősség felelőssége A kárt a munkavállalók vétkességük arányában, ha ez nem állapítható meg, közrehatásuk arányában viselik. A kárt a munkavállalók egyenlő arányban viselik, ha a vétkesség vagy a közrehatás arányát nem lehet megállapítani. Egyetemleges kötelezésnek van helye, ha a kárt többen szándékosan okozták. Megőrzési felelősség: A több munkavállalónak megőrzésre átadott dologban bekövetkezett hiányért a munkavállalók munkabérük arányában felelnek.

70 Felelősség a leltárhiányért a hiánykockázat Kockázat? - Előfordulás A munkáltató anyagainak, eszközeinek, árujának tárolása, kezelése, forgalmazása. A leltárhiányért a munkavállaló vétkességére tekintet nélkül felel. A megőrzési felelősség speciális formája - eltérés anyag, áru átadása-átvétele a leltáridőszak alatt többször is megtörténik, a munkavállaló a rábízott dolgot, árut nem csak őrzi, hanem forgalmazza vagy másoknak kiadja, elszámolás a leltáridőszak alatt átvett összes mennyiség vonatkozásában egyszer, a leltáridőszak végén, a leltározáskor.

71 4 + 1 konjunktív feltétel a) A leltáridőszakra vonatkozó leltárfelelősségi megállapodás megkötése, b) A leltári készlet szabályszerű átadása és átvétele, c) A leltárhiánynak a leltározási rend szerint lebonyolított, a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel alapján történő megállapítása, továbbá d) Legalább a leltáridőszak felében az adott munkahelyen történő munkavégzés. Ha más is hozzáférne Ha a leltári készletet a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli, a felelősség további feltétele, hogy a leltárhiányért felelős munkavállaló az adott munkakörben vagy munkahelyen történő foglalkoztatáshoz írásban hozzájáruljon.

72 A leltárhiány fogalma A leltárhiány az értékesítésre, forgalmazásra vagy kezelésre szabályszerűen átadott és átvett anyagban, áruban (leltári készlet) ismeretlen okból keletkezett, a természetes mennyiségi csökkenés és a kezeléssel járó veszteség mértékét (a továbbiakban együtt: forgalmazási veszteség) meghaladó hiány. A hiány okának ismertsége a munkavállalónak kell bizonyítania

73 A fogalmazási veszteség A leltáridőszak a két egymást követő leltározás közötti tartam Forgalmazási veszteség: a természetes mennyiségi csökkenés és a kezeléssel járó veszteség mértékét meghaladó hiány.

74 A felelősség mértéke A leltárhiány teljes összege a leltári készletet állandóan egyedül kezelő munkavállaló a leltárfelelősségi megállapodás eltérő rendelkezése hiányában Legfeljebb hat havi távolléti díj - a leltári készletet a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli. Csoportos leltárfelelősségi megállapodás nem haladhatja meg a megállapodást kötött munkavállalók távolléti díjának hat havi együttes összegét. A csoportos leltárfelelősségi megállapodás meghatározhatja a felelősség munkavállalók közötti megosztását is, egyetemleges felelősségnek nincs helye, ha a felelősség megosztását nem rendezi a munkavállalók távolléti díjuk arányában felelnek.

75 A munkavállalói biztosíték Jogalkotási előzmények A munkáltatót biztosítja

76 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Pihenjenek

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds TARTALOM I. A kárfelelősség szabályai Munkáltatói kárfelelősség Munkavállalói kárfelelőség II. Atipikus munkaviszonyok

Részletesebben

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv.

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv. Táblázatok, folyamatábra Ktv. szabályai szerint Kttv. szabályai szerint (hatályos) gondatlan elkövetés 3 havi illetmény 3 havi ellátmány (külszolgálat alatt) legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó 11. 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Előszó 11 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről 13 ELSŐ RÉSZ BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 13 A) A törvény hatálya 13 1. A törvény tárgyi hatálya 14 2. A törvény területi

Részletesebben

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN ELŐADÓ: DR. KOVÁCS ZSOLT XXIII. ALTENBURGER GYULA SZIMPÓZIUM BALATONVILÁGOS, 2013. MÁJUS 31. A KONTRAKTUÁLIS ÉS A DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG

Részletesebben

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA

A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY KOMMENTÁRJA TARTALOMJEGYZÉK ELSŐ RÉSZ 13 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. FEJEZET (1. 13. ) 13 BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1. A törvény célja 13 2. A törvény hatálya

Részletesebben

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. KOLLOKVIUMI MINIMUMKÉRDÉSEK 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV II. félév 1. A munkajogi felelősség rendszere (előadásvázlat 1.) 2. A felróhatóság fogalma és szerepe a munkajogban

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 2. melléklet Foglalkoztatási Követelményrendszer 9. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM KÖZALKALMAZOTTI KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA Budapest, 2013. június

Részletesebben

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél Kártérítési felelősség Kártérítési jog Dr. Kenderes Andrea Ptk. 339. -361. Kontraktuális Szerződésszegés Deliktuális Szerződésen kívüli károkozás Lényegében azonosak Ptk. 339. Aki másnak jogellenesen kárt

Részletesebben

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi.

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi. Közigazgatási határozatok felülvizsgálata A munkaügyi jogvitákon kívül a munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik a munkaügyi ellenőrzés, a munkavédelem keretében hozott közigazgatási határozat, a munkaügyi

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

Munka törvénykönyve II.

Munka törvénykönyve II. Munka törvénykönyve II. 2012. évi 8. szám 2012. június 25. Tartalom i védelem A törvény szabadságra vonatkozó részei csak 2013. január 1-én lépnek hatályba. A rendes szabadság az új törvény szerint is

Részletesebben

A munkavállaló és a közalkalmazott kártérítési felelőssége. Belső Ellenőrök Társasága. dr. Petrovics Zoltán

A munkavállaló és a közalkalmazott kártérítési felelőssége. Belső Ellenőrök Társasága. dr. Petrovics Zoltán A munkavállaló és a közalkalmazott kártérítési felelőssége Belső Ellenőrök Társasága dr. Petrovics Zoltán Munkajogi kárfelelősség - károkozás minden szervezetben előfordul - munkajog speciális szabályok:

Részletesebben

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Munkajogi ismeretek 2014. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Munkajogi ismeretek 2014. 1 A munkajogi szabályok rendszere Alaptörvény Törvények 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 1992. évi XXXIII.

Részletesebben

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete Ikt. sz.: RH/206-7/2014 A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete 2014. augusztus 28. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI

AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI AZ ÚJ MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE FONTOSABB ELEMEI Jogpolitikai elızmények: Széll Kálmán Terv Magyar Munka terv Jogdogmatikai okok: szabályozás rugalmassá tétele jogforrási rendszer átalakítása szociális biztonság

Részletesebben

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177)

műszakpótlék szabályozása (140) köztulajdonban álló munkáltató (172-177) Munkavállalói jogot sért Keresetcsökkenéssel jár Egyéb, munkavállalókra hátrányos Szakszervezeti jogot sért Egyéb kollektív jogot sért Nagyon súlyos munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER A felelősség beálltához a károsultnak (felperes) kell bizonyítania: a kárt (ideértve általában annak mértékét is - kivéve általános kártérítés 359. ), a károkozó magatartását,

Részletesebben

A leltárhiányért való felelősség alkalmazásának feltételei

A leltárhiányért való felelősség alkalmazásának feltételei A leltárhiányért való felelősség alkalmazásának feltételei A felsorolás tartalmazza mindazokat az előírásokat és az ezekből adódó feladatokat, amelyeket a Munka Törvénykönyve 170. - 170/D. -ai megemlítenek.

Részletesebben

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár 2016-17. tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség Ptk. 6:535. - 6:539. Felelősség

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola munkavállalóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola munkavállalóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola munkavállalóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2013. május T A R T A L O M J E G Y Z É K A szabályzat

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2 HÍRLEVÉL A szerződésszegési szabályok változása az új Ptk.-ban 2014 / 2 I. rész A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk., a 2013. évi V. törvény, amely sok tekintetben megváltoztatta a korábbi Ptk.,

Részletesebben

Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében. MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27.

Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében. MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27. Szabályozás fegyelmezés a szabályok betartása - betartatása a munkatársak körében MRE Szeretetszolgálati Iroda 2012. november 27. SZABÁLYOZÓ KÖRNYEZET Jogi normák: 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

Részletesebben

MUNKÁLTATÓI BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

MUNKÁLTATÓI BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉG- BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI... 3 1. Biztosítási esemény... 3

Részletesebben

Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok

Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének 2018 évi konferenciája Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok Dr. Kőszegfalvi Edit Munkaügyi - egészségügyi szakjogász Bács-Kiskun Megyei Kórház Magasabb vezetői

Részletesebben

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita

Tantárgyi tematika. 6. hét: A munkaügyi kapcsolatok a részvételi jogok, a szakszervezetek jogai, a kollektív szerződés, a sztrájkjog, a munkaügyi vita Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajogi és tb. alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 8 kredit Tantárgyfelelős: Dr.

Részletesebben

A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG

A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG A munkáltató kártérítési felelőssége A felelősség a legáltalánosabb értelemben: magatartás értékelése. Egymástól elválaszthatatlan funkciói a reparáció és a prevenció.

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE AZ ATIPIKUS MUNKAJOGVISZONYOKBAN

A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE AZ ATIPIKUS MUNKAJOGVISZONYOKBAN A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE AZ ATIPIKUS MUNKAJOGVISZONYOKBAN 1. BEVEZETŐ GONDOLATOK Rácz Zoltán PhD, egyetemi docens Miskolci Egyetem A munkáltató kártérítési felelőssége a munkajog egyik kiemelt

Részletesebben

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1

Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az egészségügyi tevékenység végzésének speciális jogi formái I. A működési engedélyhez nem kötött jogi lehetőségek 1 Az a körülmény, hogy az egészségügyi szolgáltató és az egészségügyi dolgozó között,

Részletesebben

Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya)

Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya) Aktuális munkajogi kérdések (a munkaviszony jogellenes megszüntetése, a színlelt szerződés, a vezető tisztségviselő jogviszonya) Előadó: Dr. Bicskei Ildikó A munkaviszony megszűnése I. A munkaviszony megszűnik:

Részletesebben

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT.

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT. AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI: PTK., MT. AZ ÚJ POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV JELLEMZŐI A GAZDASÁGI JOG KÓDEXE Kódex jelleg erősítése A társasági jog, a nonprofit szektor jogának beemelése a törvénybe, modern

Részletesebben

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/1. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A megfelelő tételekhez szükséges a KK 18., 23., 25., 27. és az MK 95. számú állásfoglalásainak ismerete. MUNKAJOG 1. A Munka

Részletesebben

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév

Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgyi tematika - 2015/2016 I. félév Tantárgy neve Neptun kódja: Képzés- tagozat: Tantárgy kreditszáma: Tantárgyfelelős: Számonkérési forma: Erős előfeltétel: Gyenge előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e

Részletesebben

A munkaviszony megszüntetésének

A munkaviszony megszüntetésének A munkaviszony megszüntetésének aktuális 0 kérdései A munkáltatói felmondás indokolása A munkáltatói felmondás indokolásával szemben támasztott tartalmi követelmények: Valós, okszerű és világos indokolás

Részletesebben

Mobiltelefon Használati és Elszámolási Szabályzat

Mobiltelefon Használati és Elszámolási Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Mobiltelefon Használati és Elszámolási Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. A mobiltelefon használati szabályzat célja...3 2. Társaság

Részletesebben

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Sok esetben nem csak jogos gazdasági érdeke diktálja a munkáltatónak, hogy munkavállalói tiszta fejjel, alkoholos befolyásoltságtól

Részletesebben

Munkajogi felelősség szabályai

Munkajogi felelősség szabályai MUNKAJOG Munkajogi felelősség szabályai JOGPONTOK KISKÖNYVTÁR Európai Szociális Alap BEFEKTETÉS A JÖVŐBE Impresszum Írta: Dr. Horváth Hanga Lektor: Dr. Haverla Szandra, Dr. Heinek Péter Felelôs kiadó:

Részletesebben

A munkáltatók megtérítési kötelezettsége. Munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések következményei, üzemi baleset minősítése.

A munkáltatók megtérítési kötelezettsége. Munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések következményei, üzemi baleset minősítése. . A munkáltatók megtérítési kötelezettsége Munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések következményei, üzemi baleset minősítése. Zalaegerszeg, 2017. február 27. Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási

Részletesebben

Rövid összefoglalás a munkáltató kártérítési felelősségéről a régi és a hatályos munkajogi szabályok tükrében szerző: dr. Szénási-Varga Nóra

Rövid összefoglalás a munkáltató kártérítési felelősségéről a régi és a hatályos munkajogi szabályok tükrében szerző: dr. Szénási-Varga Nóra Rövid összefoglalás a munkáltató kártérítési felelősségéről a régi és a hatályos munkajogi szabályok tükrében szerző: dr. Szénási-Varga Nóra Szolnok, 2016.március 20. 1. Bevezető gondolatok A kártérítési

Részletesebben

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok

Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok dr.henczi Lajos, dr. Horváth István, dr. Molnár-Hidassy Dóra, Molnárné dr.balogh Márta Munkavállalókkal kapcsolatos feladatok TARTALOM Előszó I. A munkaerőpiac szereplői 1. Piac 2. Munkaerőpiac 2.1 Munkaerő-kereslet

Részletesebben

Bírósági határozatok, állásfoglalások száma MK 113. számú állásfoglalás. Jogesetek ismertetése

Bírósági határozatok, állásfoglalások száma MK 113. számú állásfoglalás. Jogesetek ismertetése Jogesettár Bírósági határozatok, ok száma MK 113. számú MK 35. számú MK 31. számú MK 30. számú Jogesetek ismertetése A Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiuma a megőrzési hiány tekintetében kimondta, hogy

Részletesebben

A fokozott veszéllyel járó tevékenység két esetköre nyert a Ptk-ban konkrét szabályozást: 1. környezetet veszélyeztető tevékenység

A fokozott veszéllyel járó tevékenység két esetköre nyert a Ptk-ban konkrét szabályozást: 1. környezetet veszélyeztető tevékenység 345. (1) Aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, köteles az ebből eredő kárt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a

Részletesebben

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin 2012. november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Számonkérés A számonkérés formája: írásbeli dolgozat Rendelkezésre álló idő: igény szerint, kb.

Részletesebben

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft

OBB Előadás. Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft OBB Előadás Kovács Krisztina UCMS Group Hungary Kft. 2015.10.27 Munkaviszony létesítése Munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelezettségek, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól) Munkaszerződés

Részletesebben

Gépkocsi Használati Szabályzat

Gépkocsi Használati Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Gépkocsi Használati Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. A gépkocsi használati szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...3 3. Jelen

Részletesebben

í t é l e t e t : I n d o k o l á s :

í t é l e t e t : I n d o k o l á s : Mfv.I.10.284/2008/3.szám A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága a dr. Szőnyi Sarolta ügyvéd által képviselt felperesnek a dr. Szilágyi Gábor ügyvéd által képviselt alperes ellen kártérítés iránt a Gyulai

Részletesebben

A munkáltató kártérítési felelőssége

A munkáltató kártérítési felelőssége A munkáltató kártérítési felelőssége Fontos megjegyezni, hogy az Mt. munkáltató kártérítési felelősségét szabályozó XIII. fejezetének előírásaitól kollektív szerződés csak a munkavállaló javára térhet

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2008/2009.

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2008/2009. TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ALAPOK, JÁRULÉK ÉS FOLYÓSZÁMLARENDSZER 1. A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSOK FEDEZETE, A JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZZETSÉG ALANYAI, A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK ALAPJA (járulékalapot

Részletesebben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Dr. Kovács László Email: kovacs.laszlo@gtk.szie.hu Főbb témakörök 1. Röviden a Ptk. szerkezetéről 2. Átállási határidők - a régiről az

Részletesebben

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN

AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN AKTUÁLIS VÁLTOZÁSOK A MUNKAJOG TERÜLETÉN ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII. törvényt

Részletesebben

Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév

Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév Tantárgyi tematika 2018/19. tavaszi félév Tantárgy neve Munkajogi és társadalombiztosítási alapismeretek Neptun kódja: I1:MUJ Képzés- tagozat: Igazságügyi igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma:

Részletesebben

Mint a gép! Balesetek nélkül. Szimpózium

Mint a gép! Balesetek nélkül. Szimpózium Mint a gép! Balesetek nélkül. Szimpózium Az új Mt. alkalmazása a munkaügyi ellenőrzések tükrében Előadó: Dr. Csigi Imre Ferenc közigazgatási tanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail

Részletesebben

Különös biztosítási feltételek Munkáltatói felelősségbiztosítás

Különös biztosítási feltételek Munkáltatói felelősségbiztosítás Különös biztosítási feltételek Munkáltatói felelősségbiztosítás 1. Általános rendelkezések 1.1.Biztosítási esemény (káresemény) Jelen különös biztosítási feltételek szempontjából biztosítási eseménynek

Részletesebben

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témái. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. május XIV. évfolyam 5. szám. 1 A hónap témái. 6 Olvasói kérdések

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témái. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. május XIV. évfolyam 5. szám. 1 A hónap témái. 6 Olvasói kérdések E-Munkajog Szakmai folyóirat 2013. május XIV. évfolyam 5. szám In-house szeminárium! Szeretne közvetlenül munkahelyén tájékozódni a legújabb jogszabályváltozásokról a munkajog elismert szakértőitől? Jelentkezzen

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Szakdolgozat. Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Agrár- és Munkajogi Tanszék. A munkajogi felelősség kérdései. Konzulens: Dr.

Szakdolgozat. Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Agrár- és Munkajogi Tanszék. A munkajogi felelősség kérdései. Konzulens: Dr. Szakdolgozat Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Agrár- és Munkajogi Tanszék A munkajogi felelősség kérdései Konzulens: Dr. Kenderes György Pásztor Orsolya MVSA2G 2016 1 Thesis University of Miskolc

Részletesebben

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről Jogszabályok 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről ( ) I. fejezet Bevezető rendelkezések 5. A személyiségi jogok védelme 9. (1) A munkavállaló és a munkáltató személyiségi jogainak védelmére, ha

Részletesebben

Tantárgyi tematika 2018/19

Tantárgyi tematika 2018/19 Tantárgyi tematika 2018/19 Tantárgy neve Munkajogi ismeretek Neptun kódja: BT2:MUJ Képzés- tagozat: Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási képzés levelező tagozat Tantárgy kreditszáma: 6 kredit

Részletesebben

Nemzetközi adásvétel. A Bécsi Vételi Egyezmény

Nemzetközi adásvétel. A Bécsi Vételi Egyezmény Nemzetközi adásvétel A Bécsi Vételi Egyezmény Előzmények 1929: Ernst Rabel német professzor veti fel szükségességét A munka a Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia keretében indult meg 1964: HNMK elfogad

Részletesebben

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve

MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG. EU- s irányelvek MUNKASZERZŐDÉS. szabályozás 2015.03.03. 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve MUNKAJOG MUNKAJOG MINT JOGÁG szabályozás DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 EU- s irányelvek 2012. évi I.tv. az ÚJ Munka törvénykönyve DR SZALAI ERZSÉBET 3 MUNKASZERZŐDÉS Szerződést kötő felek..

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium EGYSZERŰBBEN, DE SZABÁLYOSAN! a munkaügyi hatósági ellenőrzések tapasztalatai az építőiparban, különös tekintettel az egyszerűsített foglalkoztatásra Előadó:

Részletesebben

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit?

Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? Mi szabályozza az utasok légiközlekedés során felmerült kártérítési igényeit? A Montrealban 1999. május 28-án kelt Egyezmény tartalmazza a nemzetközi légi fuvarozásra vonatkozó szabályozás egységes elveit;

Részletesebben

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4.1 1 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése Az egyik legradikálisabb munkajogi változás a munkaviszony megszűnését, illetve megszüntetését érinti. Az

Részletesebben

A közalkalmazott és szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozók kártérítési felelősségének összehasonlító jogi elemzése

A közalkalmazott és szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozók kártérítési felelősségének összehasonlító jogi elemzése CSITEI BÉLA 1 A közalkalmazott és szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozók kártérítési felelősségének összehasonlító jogi elemzése Témavezető: Dr. Kőhidi Ákos PhD egyetemi adjunktus, SZE Deák Ferenc Állam-

Részletesebben

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Ügyfél-tájékoztató és biztosítási szerződési feltételek Nyomtatványszám: NF3143 Hatályos: 2018. szeptember 01- Tartalom 1.

Részletesebben

Könyvelők felelőssége az új PTK szerint Könyvelői szerződés

Könyvelők felelőssége az új PTK szerint Könyvelői szerződés Könyvelők felelőssége az új PTK szerint Könyvelői szerződés dr. Sallai Csilla Kamarai tag könyvvizsgáló www.stallum.hu 2014.10.02. Mottó: Ha egy kérdés megoldható, felesleges aggódni miatta. Ha nem lehet

Részletesebben

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT

AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT AZ UTÓBBI IDŐSZAK TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSAI ÚJ PTK, MT ÚJ PTK SZERKEZETE 2013. évi V. törvény,nyolc könyv, 44%-a új, 33%-a módosításra került diszpozitivitás alapelve, imperatív szabályok 2013. évi CLXXVII.

Részletesebben

Biztosítás és társadalombiztosítás

Biztosítás és társadalombiztosítás Biztosítás és társadalombiztosítás Dr. FARKAS Szilveszter PhD, egyetemi docens Pénzügy Intézeti Tanszék farkas.szilveszter@pszfb.bgf.hu, http://dr.farkasszilveszter.hu A vagyon- és felelősségbiztosítások.

Részletesebben

Különös biztosítási feltételek Pénzügyi szolgáltatások független közvetítőinek szakmai felelősségbiztosítása

Különös biztosítási feltételek Pénzügyi szolgáltatások független közvetítőinek szakmai felelősségbiztosítása Különös biztosítási feltételek Pénzügyi szolgáltatások független közvetítőinek szakmai felelősségbiztosítása 7/1 AHE-10440 1. Általános rendelkezések 1.1. A biztosítási esemény (káresemény) 1.1.1. Jelen

Részletesebben

A Munka Törvénykönyve változásai január 1-től

A Munka Törvénykönyve változásai január 1-től A Munka Törvénykönyve változásai 2018. január 1-től A Munka Törvénykönyve változásai 2018. január 1-től 1. 2. egyrészt az európai uniós joggal és a nemzetközi (ILO) egyezményekkel való összhang megteremtése

Részletesebben

Főcím MUNKAJOGI KÁRFELELŐSSÉG. Dr. Ferencz Jácint PhD. egyetemi oktató Széchenyi István Egyetem Győr

Főcím MUNKAJOGI KÁRFELELŐSSÉG. Dr. Ferencz Jácint PhD. egyetemi oktató Széchenyi István Egyetem Győr Főcím MUNKAJOGI KÁRFELELŐSSÉG PhD. egyetemi oktató Széchenyi István Egyetem Győr Munkajogi kárfelelősség A felelősség köznapi értelemben a következmények vállalására utal. A jogi felelősség azt jelenti,

Részletesebben

Módosult a Munkavédelmi törvény

Módosult a Munkavédelmi törvény Módosult a Munkavédelmi törvény Az Országgyűlés a 2018. november 27-i ülésnapján, az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2018. évi XCIV. törvény elfogadásával módosította az 1993.évi

Részletesebben

dr. Zavodnyik József június 14.

dr. Zavodnyik József június 14. dr. Zavodnyik József 2016. június 14. 2014/104/EU irányelv a tagállamok és az Európai Unió versenyjogi rendelkezéseinek megsértésén alapuló, nemzeti jog szerinti kártérítési keresetekre irányadó egyes

Részletesebben

Építésbiztosításhoz (CAR), Szerelésbiztosításhoz (EAR) tartozó Felelősségbiztosítás (II. fejezet) Különös biztosítási feltételei

Építésbiztosításhoz (CAR), Szerelésbiztosításhoz (EAR) tartozó Felelősségbiztosítás (II. fejezet) Különös biztosítási feltételei Építésbiztosításhoz (CAR), Szerelésbiztosításhoz (EAR) tartozó Felelősségbiztosítás (II. fejezet) Különös biztosítási feltételei 1/5 AHE-11650/3P A jelen különös biztosítási feltételek azokat a rendelkezéseket

Részletesebben

Tantárgyi tematika. nincs előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e hozzá kéthetenként 2 óra gyakorlat

Tantárgyi tematika. nincs előfeltétel/társfeltétel: Kapcsolódik-e hozzá kéthetenként 2 óra gyakorlat Tantárgyi tematika Tantárgy neve Munkajog 2. Neptun kódja: J3:MUJ (2) Képzés- tagozat: osztatlan jogász képzés nappali tagozat Tantárgy kreditszáma: 6 kredit Tantárgyfelelős: Dr. Horváth István habilitált

Részletesebben

MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR?

MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR? MIRE FIGYELJÜNK A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSEKOR? Az új Munka Törvénykönyve a munkaviszony megszüntetésének rendszerét némiképp átalakította. A munkaviszony megszüntetésére a jövőben az alábbi módokon kerülhet

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

B/21 MÁS SZEMÉLYÉRT VALÓ DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG

B/21 MÁS SZEMÉLYÉRT VALÓ DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG Ι. Felelősség olyan személyek károkozásáért, akinek belátási képessége hiányzik vagy korlátozott 347. (1) Akinek belátási képessége hiányzik vagy fogyatékos, felelősségre nem vonható. Helyette gondozója

Részletesebben

A vezető tisztségviselők felelősségi viszonyai

A vezető tisztségviselők felelősségi viszonyai A vezető tisztségviselők felelősségi viszonyai Dr. Pajor Dávid ügyvéd Ifj. dr. Nemessuri Péter tanácsadó Az előadás tematikája Kik a vezető tisztségviselők? Ügyvezetők, igazgatósági tagok, vezérigazgatók

Részletesebben

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról Tájékoztató a 2017. évi munkabalesetek országos alakulásáról A Tájékoztató a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 15. b) pontja alapján készült, és csak a munkavédelmi hatóság hatáskörébe

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő

Szent István Egyetem Gödöllő Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5/B. melléklete A HALLGATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK ÉS KÖTELESSÉGEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJE Gödöllő, 2006. augusztus 1.

Részletesebben

Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27.

Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27. Szerződésszeg sszegés, s, előrel reláthatóság, kártérítési felelőss sség g az új Ptk.-ban II.. részr Magyar Jogász Egylet, Eger, 2014. november 27. dr. Verebics János, PhD egyetemi docens, BME GTK Üzleti

Részletesebben

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló

Részletesebben

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.

MUNKAJOGI ALAPOK. A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. MUNKAJOGI ALAPOK A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Mit kell tartalmaznia a munkaszerződésnek? A munkaszerződésnek vannak kötelező

Részletesebben

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről

NYILATKOZAT a baleset (sérülés) körülményeiről Egészségbiztosító:. címe:..... Társadalombiztosítási kifizetőhely:..... címe:.... Hivatkozási szám:... Felhívjuk a figyelmét, hogy a év.. hó nap történt balesetével (sérülésével) kapcsolatban a 217/1997.

Részletesebben

Teendők munkabaleset esetén

Teendők munkabaleset esetén Teendők munkabaleset esetén a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely

Részletesebben

Dr. Barsi Ildikó bírósági titkár: A munkáltatói kártérítési felelősség jogalapjának új elemei a 2012. évi I. törvényben

Dr. Barsi Ildikó bírósági titkár: A munkáltatói kártérítési felelősség jogalapjának új elemei a 2012. évi I. törvényben Dr. Barsi Ildikó bírósági titkár: A munkáltatói kártérítési felelősség jogalapjának új elemei a 2012. évi I. törvényben A munkaügyi bíróság panasznapján viszonylag ritkán kérik kártérítési igény jegyzőkönyvbe

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A munkáltató fegyelmezési joga

HÍRLEVÉL. A munkáltató fegyelmezési joga HÍRLEVÉL A munkáltató fegyelmezési joga I. Bevezetés A munkaviszony melynek alanyai a munkáltató és a munkavállaló - jellegéb l adódóan egy alá-fölérendeltségi jogviszony, melyben mindkét felet terhelik

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

A munkaviszony létrejötte és megszűnése

A munkaviszony létrejötte és megszűnése A munkaviszony létrejötte és megszűnése a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

A jogviszony átminősítése az adóhatósági ellenőrzés során

A jogviszony átminősítése az adóhatósági ellenőrzés során OBB-KLUB A jogviszony átminősítése az adóhatósági ellenőrzés során 2015.11.25. Az ellátandó feladat jellege és feltételei határozzák meg, hogy egy munkavégzésre milyen jogviszony válaszható. A felek szabadsága,

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL HÍRLEVÉL 2018. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL Hatályos: 2019.01.01-től (de lásd az átmeneti rendelkezések is.) A módosítások a módosító törvény sorrendjében

Részletesebben

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 1. oldal 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről

Részletesebben

Az IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA KÁRTÉRITÉSI SZABÁLYZATA november 18-i változtatásokkal egységes szerkezetben

Az IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA KÁRTÉRITÉSI SZABÁLYZATA november 18-i változtatásokkal egységes szerkezetben Az IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA KÁRTÉRITÉSI SZABÁLYZATA 2014. november 18-i változtatásokkal egységes szerkezetben A hallgató kártérítési felelőssége 1. (1)A hallgató tanulmányai folytatásával összefüggésben

Részletesebben

PROTECTOR MERÜLÉSVEZETŐK, BÚVÁR-OKTATÓK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK VEZETŐI SZOLGÁLTATÁS-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI

PROTECTOR MERÜLÉSVEZETŐK, BÚVÁR-OKTATÓK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK VEZETŐI SZOLGÁLTATÁS-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI PROTECTOR MERÜLÉSVEZETŐK, BÚVÁR-OKTATÓK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK VEZETŐI SZOLGÁLTATÁS-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSÁNAK KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEI A Protector merülésvezetők, búvár-oktatók és a kapcsolódó túrák

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve felelősségi rendszere, figyelemmel az új Polgári Törvénykönyvre

Az új Munka Törvénykönyve felelősségi rendszere, figyelemmel az új Polgári Törvénykönyvre 2013. 12. szám TANULMÁNYOK 735 Sipka Péter Az új Munka Törvénykönyve felelősségi rendszere, figyelemmel az új Polgári Törvénykönyvre I. Bevezetés 2011. április 25-én került kihirdetésre Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben