A kapcsolatban bontakozó lélek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kapcsolatban bontakozó lélek"

Átírás

1 A kapcsolatban bontakozó lélek

2 A pszichoanalitikus elméletek irányai I. A. Klinikai elméletek(freud, Hartmann, Winnicott, Klein, Lacan, Kohut,Chasseguet-Smirgel) adultomorfizmus patomorfizmus B.Csecsemőmegfigyelésenalapuló empirikus elméletek(watson, Stern, Demos, Fónagy,Meltzoff, Beebe, Lachmann)

3 A selffogalma A selffogalmát az énfejlődésselfoglalkozó pszichoanalitikus irodalomba HARTMANNvezette be. Mivel az Ént az adaptáció szolgálatában álló szabályozó funkció egységének tekinti, nehezen elképzelhető, mint a nárcisztikusmegszállás tárgya. A selfaz a tudatos és tudattalan elemekből álló pszichés struktúra, amely nárcisztikuslibidóval van megszállva. A selflokalizációja nem következetes, mindhárom énstruktúrában(es, ÉN, Felettes-én) különböző selftartalmak lokalizálhatóak. Mivel a self belső tapasztalatokból alakul ki, attól fogva van, amióta az ember különálló lényként észleli önmagát. A self az önmagunkról alkotott tapasztalatok összessége. A selfaz identitással együtt olyan pszichés tartalom, amelynek integrálásán az én folyamatosan dolgozik. Az ÉN tehát egy szabályozó, feldolgozó struktúra, a selfpedig a tartalom.

4 A szelfinterszubjektíveredete A reprezentációk a kapcsolati tudásról, a másikkal való jelentésteliés érzelmileg telített együttlétek során fejlődnek. Szelfdifferenciálódása: az ilyen helyzetekben Szelfdifferenciálódása: az ilyen helyzetekben jelentést nyernek a gyermek önmagáról és a másikról szerzett tapasztalatai.

5 A szelfpszichológiaiinterszubjektivitáselméletbena fontos másik személlyel való szándék-, figyelem-és érzelemmegosztás (összehangolódás) nyomán kialakuló interszubjektív mezőt tartják a szelfszerveződéslegfontosabb terepének. Ebben a helyzetben a kommunikáló felek egymás tudatában benne foglalva ismerhetik meg és élhetik át önmagukat.

6 A. Tradicionálisan: az alany mint ágens aki tudatában van saját identitásának és alanyi valamint ágensi szerepének (Rycroft, 1988) - A "mi vagyok, mit teszek" -világa Az empirikus Szelf a Me(James, 1890) B. Kurrens ágencia-elméletek: állandó felismerésmintázata csecsemő cselekvéseiben és mentális folyamataiban, érzetek(senses) egysége amely a nem-reflexivtapasztalati tudatosságtól a reflexivtudatosságig húzódik (Stern,1985) A " mozog -mozgatom -haladok -érzem " világa a tapasztalat és/vagy a verbalizálás dimenziójában A szubjektiv Szelf, vagy az I (James, 1890), "by myself" (Demos,1993) A Descartes utáni szubjektivitás elméletek

7 Ágencia: A Szelfaszületésről rendelkezik az energiával hogy hasson a környezetre (Watson, kontingencia, Gergely, Watson, 1996, szociális biofeedback) Kapcsolat : A születéstől a csecsemő interakciót folytat a környezettel (Meltzoff, Moore, 1977, Stern, 1985) Interszubjektivitás: a "magam" és a "másik" és a kölcsönhatás észlelése Desire: a csecsemő vágya a Másik tudása, amely felismeri a vágyát (Muller,1992) vagy másként : a csecsemő vágya hogy az anya vágyának a tárgya legyen" (Lacan)

8 A KAPCSOLATISÁG CENTRÁLIS SZEREPE Az interszubjektivitás megjelenésével kapcsolatos csecsemőmegfigyeléses elméletek 3 iránya (Gergely,2003) a. igen korán (3-4 hónapos korban) jelentkező interszubjektivitás elmélete (Trevarthen, 1979, Zelnick,Bucholz, 1994) b. a 9 hónaposan megjelenő interszubjektivitás (Emde 1981, Stern 1985, Tomasello, 2002) interintencionalitás és közös figyelemi fókusz interaffektivitás: az un. szociális referencia jelensége (Emde, Score,1983) c. az interszubjektivitás un.kontingencia elmélete (tükrözés,gergely,watson,1996)

9 A selffejlődése Daniel STERN elméletében A csecsemő személyközi világa (1985) c. művében Stern az énfejlődésrőlszóló elméletét a modern fejlődéslélektan eredményeiből kiindulva fogalmazza meg. Alapfeltevése az, hogy egyes preverbálisén-érzések már a születés pillanatában, vagy az előtt léteznek, míg az én más területeinek megjelenéséhez később megjelenő (megérő) pszichés funkciók szükségesek. Az énérzésnem feltétlenül jár önreflexióval, a tudat invariáns mintázata. (Gibson& Gibsonaz ént invariáns viszonylatok határozzák meg.) Az én az egyetlen olyan tárgy, amelynek észlelése során teljes megfelelés van a különböző érzékleti modalitások útján nyert információ között. Stern a selfszociális interakciókban résztvevő aspektusaival foglalkozik.

10 Miből áll össze a selférzés? Az én-érzés elsőrendű aspektusa a hatóerő, érzésének hiányában aktivitásunkat nem élnénk meg sajátként (pl.: a mozgásindítás én-élmény megélésében játszott szerepe) Második aspektusa test fizikai egységének átélése. (Téri, idői, formai és mozgás koherencia. Hiányában a testélmény fragmentációja, deperszonalizációés testen kívüliség élménye lép fel.) Az én kontinuitásának átélése. Az én folytonossága és történetisége emlékezeti teljesítményhez kötött, Stern szerint ezt 2-6 hónapos csecsemők már elérik. (Az affektív és motoros emlékezetre épít.)

11 Miből áll össze a selférzés? Az affektivitás, mint az én-élmény egyik elme. Az érzelmek nem kiváltó, változó tárgyhoz, hanem az invariáns énhez kapcsolódnak. Az affektivitás az én megélésének része. Érzelmi kifejezőmozgások+ érzelem vegetatív összetevői és azokról kapott visszajelzés + érzés szubjektív élménye én-élmény. Az interszubjektivitásra, a társas kapcsolat kialakítására való elemi képesség a szubjektív-én funkciója. Két én egymásra hangolódásának alapja egy interszenzorosteljesítmény (amely az én alapját is képezi) átfordítása két én integrációjává. Ez az empátia. Az integráló, szervező funkció az én fontos jellemzője, az én szervezőereje nélkül pszichikus káosz következne be. A jelentésátvételén-érzése, amely nélkül a szocializáció elképzelhetetlen volna. Az interszubjektivitáshozkapcsolódik, az egymásra hangolódás és az empátiás úton történő attitűdátvétel.

12 AZ ÉN-ÉRZÉS (SELF) FEJLŐDÉSI SZAKASZAI Az alakuló én érzése a gyermeket születésétől kezdve jellemzi. (Már az újszülöttre jellemző a szociális hatásokra való szelektív válaszadás) A csecsemő 2-6 hónap között kapcsolja össze a test fizikai egységének érzését a hatóerő érzésével, az affektivitással és a kontinuitással. Ebből az integrációból alakul ki a magself.

13 Stern tagadja a szimbiotikus szakasz létezését -a másikkal való egység megélése csak azután képzelhető el, miután az én és a másik alapélménye kialakult. Mahler: 9-18 hónap az individuáció, autonómai megszerzésének szakasza Stern: ez az interszubjektív egység szakasza. Miközben a szeparáció az én-élmény egyes területein előrehalad a másikkal való egység megélésének új formái jelennek meg.

14 Az én-érzés/selfformái változnak, 4 forma van, amelyek különböző kapcsolódási módokat jelentenek: bontakozó/kiemelkedő self érzése 0-2. hónap magself(core self) érzése 2-6. hónap szubjektív selférzés hónap verbális selférzés 15 hónapos kortól. Megjelenése után mindegyik fennmarad az egész élet folyamán. A kialakulásuk sorrendje adott, de a selférzések a funkciónak és a helyzetnek megfelelően fognak működni a későbbiekben.

15 A kompetens csecsemő és Daniel Stern Szelf-érzet elmélete (Stern, 1985, Gabbard, 1994) Felbukkanó Szelf -érzet (0-2. hónap) vitalitás affektusok amodális percepció (Meltzhoff és mtsai,1977, 1981) Szelf-mag érzete ( 2-6. hónap) Szelf-ágencia (akarat érzet, konzekvenciák) Szelf koherencia (Szelf és Másik elkülönitése) Szelf-affektivitás Szelf történet - motoros, perceptuális és affektiv emlékezet Szelf szubjektivitás (7-9. hónaptól) affektiv illeszkedés (over and under), keresztmodális hangolódás RIGs általánositott tapasztalatok-a Szelf és tárgyreprezentációk új szemlélete (mell - tej epizód és általánositása) Verbális Szelf - érzet ( a nyelv megjelenésétől ) true Self private Self social Self

16 A csecsemő fejlődésének tartományai

17 AZ EGYES SELFÉRZÉSEK JELLEGZETES KAPCSOLÓDÁSI MÓDJAI kiemelkedő self a másik kiemelkedése magself magkapcsolódás szubjektív selférzés interszubjektivitás verbális selférzés verbális kapcsolódási szint

18 A viszonyulásmód tartományai

19 A BONTAKOZÓ/KIEMELKEDŐ SELF ÉRZÉSE (0-2. HÓNAP) A 2 hónapos kor csaknem akkora változást jelent, mint maga a születés, a korábbi felfogások a fiatalabb csecsemőket preszociálisprekognitívlénynek tekintették. Stern szerint ekkor az én-érzésnek olyan aspektusa formálódik, amely az élet folyamán mindvégig hatékony marad. Ezt a modern fejlődéslélektan kutatási eredményeire alapozza. Wolff: a csecsemő születéstől fogva átél egy nem szükséglet kielégítésre irányuló inaktív éber állapotot, amelyben a külső ingerek felé nyitott. Az első életszakasz teljesítményeit három funkció segítségével vizsgálhatjuk: fejfordítás, szopás, célirányos nézés. Ezeket használták fel a páros összehasonlításos preferenciavizsgálati és a habituációs-disszhabituációs paradigmák alkalmazásakor a csecsemőkísérletekben. d

20 MacFarlane( 75): 3 hetes babák arra fordítják a fejüket, ahol az anyatejes párnácska az édesanyjuk tejét tartalmazza. Friedlander( 70): preferencia az emberi hangra az újszülöttek a cumi szopásának frekvenciájával tudtak hangokat beállítani az emberi hang frekvenciájának megfelelő tempóban kezdtek szopni, az emberi hang tulajdonságainak (f, hangmagasság, intenzitás) megfelelő hangot hallgatták szívesen. hatóerő érzése jelenik meg a szándékos szabályozásban. Fantz( 66): Az emberi arcnak megfelelő vizuális mintázatot preferálták, illetve az emberi arcnak megfelelő vertikális szimmetriát preferálták a horizontális helyett. Stern: a kategóriaképzés, az invariáns mozzanatok kiemelése az észlelés folyamán már újszülöttkorbanmegjelenik. Az én-érzés feltétele az élmények integrálásának képessége. Az alakuló én érzése a szenzoros élmények közötti viszonyokkal kapcsolatos tanulás függvénye és mellékterméke.

21 A PERCEPTUÁLIS INTEGRÁCIÓ CSECSEMŐKORI FORMÁI A perceptuális egység ugyanazon tárgyról érkező különböző modalitások (vizuális, taktilis, auditoros) kapcsolatba kerülnek egymással. Meltzoffés Borton( 79): három hetes csecsemők szájába két különböző formájú cumi egyikét dugták, úgy, hogy nem láthatták a cumit. Ezután a két cumit mutatták, és a csecsemők hosszabban nézték az ismerős, bekapott cumit a modalitások közötti transzfer már az élet első heteiben megvan. Lenkovitzés Turkewitz( 80): 3 hetes csecsemők, ha két különböző modalitásban az ingerintenzitás azonos, akkor a pl: fényre habituálódott csecsemő hangra nem ad orientációs reakciót (OR) a transzfer minden modalitásban működik, képesek különböző modalitásbeli idői mintázatok átvitelére. Meltzoffés Moore ( 77): 3 hetesek utánozzák a nyelvnyújtást és szájnyitást. Mackain( 83): 6 hetesek képesek két beszélő arc közül kiválasztani azt, amelyik a hallott hangnak/beszédnek megfelelően mozog.

22 Amodálispercepció Stern feltételezi, hogy a csecsemő az információt eleve szupramodáliskéntészleli, és amodálisan reprezentálja. A precepció minőségének absztrakt reprezentációja történik. A csecsemő tehát perceptuális egységeket észlel, absztrakt reprezentációja van, az élmény globális minősége jellemzi a tapasztalatot.

23 Fiziognómiás észlelés Werner ( 48) A fiziognómiás észlelés az észlelés által keltett azonos érzelmekre vezethető vissza. Az első megismerési fázis az úgynevezett motoros affektív fázis, a fiziognómiás észlelés során az amodálistapasztalatok affektív kategóriák mentén szerveződnek. pl: a kétdimenziós ábrák elsősorban affektív tartalmuk szerint észlelődnek; vannak vidám, szomorú, dühös hangsorok és vonalas ábrák, amelyek közös jegyeit Werner az emberi arccal kapcsolatos közös tapasztalatokból vezeti le.

24 VITALITÁS ÉRZÉS/VITALITÁSI AFFEKTUSOK Vannak olyan élmények, amelyek külső modalitásból származó élményeket közös nevezőre hoznak, ez a folyamat pedig egy dinamikus változás mentén ragadható meg. A viselkedés, vagy a különböző fiziológiás történések kontúrjáról van szó, közös aktivációs kontúrváltozás történik. pl: popsiraesés Hoppá! Az érzelmek két dimenzió mentén írhatóak le: kellemes kellemetlen; intenzitás Stern a vitalitási affektusokat fiziológiás és interperszonális történésekre vezeti vissza. A vitalitási affektusok a csecsemővel való interakció alapvető elemei (pl: lecsengő ingerminta nyugtatás)

25 A viscerálistörténések az aktivációs kontúrok mentén közös nevezőre hozhatók. A viscerálistörténések és a folyamatban lévő viselkedés vitális affektus eleme absztrahált élményminőségként az én-érzés részévé válik közérzet. Az egyik modalitásban megtapasztalt tárgy észlelése egy másik modalitásban déjavu élménnyel járhat. Déjavu érzés léphet fel egy korábbi selférzés aktiválódása esetén is. A legkorábbi életszakaszban a csecsemő intenzitásokat, vitális affektusokat és hedonikustónust érzékel, ennek eredményeként fokozatosan self-invariáns és tárgyinvariáns elemeketazonosít. Az alakuló szerveződés globális, szubjektív világa a szubjektivitás alapvető eleme a csecsemőkorban és később is.

26 A magself(2-6. hónap) A csecsemő fejlődésében a 2. hónaptól ugrásszerű változás áll be megjelenik a szemkontaktus gyakoribb lesz a mosoly motoros képességek fejlődnek megjelennek figyelmi stratégiák EEG aktivitás fokozódik alvás-ébrenlét ciklus stabilizálódik A selférzésaszületés pillanatától alakul és szerveződik, a folyamat során az egymástól elkülönített tapasztalatokat a csecsemő kapcsolja össze egy tanulási folyamat segítségével. Így létrejön a selférzésmegtapasztalása a magself. A magselfbentapasztalatai vannak magáról, a másokról és a testhatárokról.

27 A szelfamásikkal együtt A RIG-ek (reprezentációi azoknak az interakcióknak, amelyek generalizálódnak) A felidézett társ

28 A szubjektív selférzés(7-15. hónap) egy második jelentős fejlődési ugrás 7-9 hónapos korban jön létre, ekkor fedezi fel a csecsemő, hogy ő egy másik, önálló szubjektív élményvilággal rendelkezik szubjektív selférzés A saját élményvilág a másikkal megosztható interszubjektivitás, a gyermek belép a pszichikus intimitás világába, és egyúttal kialakul a fizikai intimitás valódi igénye is.

29 Az interszubjektivitásbizonyítékai 1., figyelem összpontosítás megosztása; A figyelem közös fókuszának megosztása a mutatás gesztusában nyilvánul meg. Murphy és Messer( 77): 9 hónaposok arra a tárgyra néznek, amit az anya mutat, és megerősítés végett visszanéznek az anyára. 2., szándék megosztása; A szándék megosztásának legnyilvánvalóbb jele a kommunikáció szándéka. (prelingvisztikus kommunikáció) Dunn: 1 és 3 éves gyerekek viccet mesélnek egymásnak, ez bizonyítja, hogy föltételezi, a másik fejében is van v.miolyan, mint az ő fejében. 3., érzelmi állapotok megosztása. Az érzelmi állapotok megosztására számos kísérleti példa van. (vizuális szakadék, érzelmi állapot felismerése) Emde, Sorce, Campos: szociális referencia kísérlet Az anya referencia a gyerek számára, a vizuális szakadékon csak annak bíztató, mosolygó arcát látva mászik át, ugyanígy jár el ismeretlen tárgyak (pl: robot) esetén is. MacKain( 85): 9 hónapos gyerekek észreveszik a saját és egy másik ember érzelmi állapota közti kongruenciát. (rövid szeparáció izgatott, szomorú gyerek anya vissza tovább nézik a szomorú képet; szep., vidám helyzet vidám képet nézik)

30 Az érzelmek interszubjektívcseréjéhez szükséges feltételek a szülő képessége, hogy kiolvassa a csecsemő érzelmi állapotát, a szülőnek olyan viselkedést kell teljesítenie, ami nem utánzás, de megfelel a csecsemő nyílt viselkedésének, a csecsemő képes legyen a szülő válaszát úgy olvasni, mint saját eredeti érzelmi állapotához illeszkedőt Az anya ráhangolódik a gyerek érzelmi állapotára és saját Az anya ráhangolódik a gyerek érzelmi állapotára és saját viselkedésének amodális aspektusával ezt visszajelzi. Az anyák egy idő után variálják az utánzást új viselkedési minták. Az affektív ráhangolódásban az illesztés krosszmodális, és az érzelmi állapotra vonatkozik gyerek átéli a megoszthatóságot.

31 Elsődleges Másodlagos interszubjektivitás Szociális mosoly Szerepcserélgetés Szemkontaktus A páros interakción kívüli tárgyakra is vonatkozik Közös figyelmi fókusz Szociális referencia

32 Mi mentén alakul a ráhangolódás? abszolutintenzitás (a vis. int. = gy. vis. int., forma, mód. nem számít) intenzitás kontúr (emelkedés, süllyedés) taktus (metronóm szerű, lüktetés, dobogás) ritmusos illesztés (időtartam önmagában nem elég) alakzat illesztés (téri jellemzők)

33 A verbális selférzése (15 hónaptól) Stern szerint a beszéd kétélű kard, amely tágítja a kapcsolat lehetőségeket, az élmények egy jelentős részének megoszthatóságát viszont nem segíti elő, sőt gátolhatja. Az én-élmény és a nyelv egymással kölcsönhatásban alakul. Megjelenik egy új énfunkció, a gyermek képessé válik arra, hogy az ént tárgyként élje meg. Az én, mint tárgy szinonímái a kategórikus self, objektív self vagy konceptuális self. A beszéddel, az én narratív funkciójával megindul az élmények illetve azok egyes összetevőinek súlyozása (a kultúra értelmezési sémája szerint). Az én, mint tárgy megjelenésének 4 bizonyítéka van: a tükör előtt mutatott viselkedés sajátos alakulása verbális jelölők használata a saját személlyel kapcsolatban nemi identitás kialakulása (ön-kategorizáció) empátia megnyilvánulási formái

34 Stern: a fejlődés nem konfliktusok mentén halad előre, hanem eleve meglévő tendenciák bontakoznak ki. Ezek a születéstől fogva meglévő integráló, intrapszichikusés interperszonális elemeket összehangoló folyamatok.

35 Különbségek az analitikus felfogáshoz képest Figyelembe veszi a kísérleti fejlődéslélektan eredményeit Az önérzékelés az öntudat és a nyelv előtt is létezik Nincs keveredés a külvilággal, sem szimbiózis Kétségbe vonja az eddigi szakaszolást és szakasz-felfogást

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Mikor születik a tudat?

Mikor születik a tudat? Mikor születik a tudat? Perinatális élmények jelentősége tudatos és tudattalan tartományokban ANDREK ANDREA TUDATOSSÁG ÖNMAGUNK ÉS MÁSOK VEZETÉSÉBEN 2014 NOVEMBER 21. Csizma az asztalon?!? http://indafoto.hu/azsoltt

Részletesebben

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába (Készítette: Osváth Katalin tanácsadó szakpszichológus) Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. ÁPRILIS. 01. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS

SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS Szocializáció A gyermekből a társas interakciók révén identitással rendelkező személy, egy társadalom tagja lesz Ebben fontos a család, a kortárscsoportok, az iskola, a munkahelyi,

Részletesebben

Kreatív Napok 2015 Test és testtudat a mese- és művészetterápiákon

Kreatív Napok 2015 Test és testtudat a mese- és művészetterápiákon Kreatív Napok 2015 Test és testtudat a mese- és művészetterápiákon Mosoly tevékenység Ingyenes mese- és művészetterápiákkal segítünk a testi betegséggel együtt járó lelki problémák feldolgozásában kiegészítjük

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón Susánszky Éva, Szántó Zsuzsa Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Kutatási célkitűzések A fiatal felnőtt korosztályok pszichés állapotának

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK CZETŐ KRISZTINA A tudományos megismerés sajátosságai Tudatos, tervezett, módszeres információgyűjtés. Célja van: pl diagnosztikus cél fejlesztő

Részletesebben

ÉRZELEM ÉS MEGISMERÉS A KOGNITÍV MODELLEKBEN (ÉS A BETEGSÉGEKBEN)

ÉRZELEM ÉS MEGISMERÉS A KOGNITÍV MODELLEKBEN (ÉS A BETEGSÉGEKBEN) ÉRZELEM ÉS MEGISMERÉS A KOGNITÍV MODELLEKBEN (ÉS A BETEGSÉGEKBEN) VIKOTE előadás, 2015. június 6 Pléh Csaba Középeurópai Egyetem Kognitív tudományi Tanszéke vispleh@ceu.edu Áttekintés Klasszikus kognitív

Részletesebben

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban TARTALOMJEGYZÉK 1. A másik ember megértése...11 Áttekinthető emberi világ...11 A rang és a formális viszonyok szerepe...12 A másik érdekessé válik...13 Új kommunikációs nehézségek...14 Az egyén szubjektív

Részletesebben

SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS

SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS SZOCIALIZÁCIÓ - IDENTITÁS Szocializáció Az újszülött gyermekből a társas interakciók révén identitással rendelkező személy, egy adott társadalom tagja lesz Ebben fontos a család, a kortárscsoportok, az

Részletesebben

A kultúra szerepe a fájdalomban

A kultúra szerepe a fájdalomban A fájdalom A fájdalom nem kizárólagosan testi jelenség, hanem a test, az elme és a kultúra együttműködéseként áll elő. A fizikai élmény elválaszthatatlan kognitív és érzelmi jelentőségétől. Az egészséges

Részletesebben

A közlekedésben résztvevők viselkedése. Siska Tamás szakpszichológus

A közlekedésben résztvevők viselkedése. Siska Tamás szakpszichológus A közlekedésben résztvevők viselkedése Siska Tamás szakpszichológus (tsiska@egyuttbt.hu) A veszélyes magatartás két formája Hibázás: gyakran az információ feldolgozás sikertelensége okozza. Nem tudatos.

Részletesebben

Pszichológiai Irányzatok és Iskolák

Pszichológiai Irányzatok és Iskolák Pszichológiai Irányzatok és Iskolák Ha mindig igazat mondasz, semmire sem kell emlékezned. Mark Twain Dr. Szabó Attila, PhD A Behaviorizmus A behaviorizmus a pszichológia egy elméleti irányzata, amely

Részletesebben

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára A pótvizsgán írásban kell számot adni a tudásodról. A feladatlap kitöltésére 45 perced lesz. Az írásbeli feladatlapon a következő

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

Hámori-PSA-3. PDF created with pdffactory Pro trial version

Hámori-PSA-3. PDF created with pdffactory Pro trial version 1 ALELKI FEJL DÉS KONCEPCIÓJA A PSZICHOANALITIKUS MODELLEKBEN Dr. Hámori Eszter PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM PSZICHOLÓGIA TANSZÉK és SEMMELWEIS EGYETEM KLINIKAI PSZICHOLÓGIAI TANSZÉK 2 Amodern csecsem

Részletesebben

Tantárgyleírás és tematika

Tantárgyleírás és tematika Tantárgyleírás és tematika Általános lélektan gyakorlat A tantárgy során kipróbáljuk és megtárgyaljuk a kísérleti pszichológiai kutatásokban alkalmazott legfontosabb vizsgálati módszereket, eljárásokat,

Részletesebben

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A lelki egészség a WHO szerint Mentális egészség: A jóllét állapota, amelyben az egyén meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

Az emberi motivációk és az érzelmek

Az emberi motivációk és az érzelmek Általános és személyis lyiséglélektanlektan Az emberi motivációk és az érzelmek A Yerkes-Dodson törvény (1908) Sikerorientáció Hi Sikerkereső Túligyekvő Lo Kudarcfélelem Hi Kudarc elfogadó Kudarckerülő

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK középszint középszint Oktatási alapismeretek 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

ember a közterületen: sokszínő Budakeszi Dúll Andrea ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék

ember a közterületen: sokszínő Budakeszi Dúll Andrea ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék ember a közterületen: sokszínő Budakeszi Dúll Andrea ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék 1 Hívószavak az elemzésekbıl színes, mozgalmas nagy forgalom

Részletesebben

Az áttétel idegtudományi megközelítése. Bokor László

Az áttétel idegtudományi megközelítése. Bokor László Imágó Budapest (1 [22]) 2011, 3: 5 22 TANULMÁNYOK Az áttétel idegtudományi megközelítése Bokor László Bevezetés A pszichoanalízis az elme tudománya. Az ókor óta tudjuk, hogy az elme mûködése valamilyen

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus. logopédus

A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus. logopédus A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus változása. Készítette: tt Burom Katalin logopédus Néhány napos csecsemő Nyelvi megértés: Az anyanyelvi és az idegen hangok megkülönböztetése. Nyelvi kifejezés:

Részletesebben

Hámori-PSA-2. PDF created with pdffactory Pro trial version

Hámori-PSA-2. PDF created with pdffactory Pro trial version 1 ALELKI FEJL DÉS KONCEPCIÓJA A PSZICHOANALITIKUS MODELLEKBEN Dr. Hámori Eszter PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM PSZICHOLÓGIA TANSZÉK és SEMMELWEIS EGYETEM KLINIKAI PSZICHOLÓGIAI TANSZÉK 2 Aszemélyiségfejl

Részletesebben

A kompetenstől, az elkötelező vezetésig

A kompetenstől, az elkötelező vezetésig A kompetenstől, az elkötelező vezetésig Gondoljon egy eseményre az elmúlt időszakból, ami pozitív érzéseket keltett Önben! Megvan? Mi az a pozitív érzés? Ízlelgesse raktározza el! Miről fogunk beszélgetni?

Részletesebben

Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés. Miklósi Ádám, Etológia Tanszék

Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés. Miklósi Ádám, Etológia Tanszék Humánetológia Humán viselkedési komplex és kötődés Miklósi Ádám, Etológia Tanszék Humán viselkedési komplex (Csányi 1999) Nem szekvenciális, hanem párhuzamos folyamatok az evolúcióban, egymástól részben

Részletesebben

Tehetség és személyiségfejlődés. Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet

Tehetség és személyiségfejlődés. Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet Tehetség és személyiségfejlődés Dr. Orosz Róbert, pszichológus Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet Hová tart a személyiség fejlődése? Jung kiteljesedés, integrált személyiség Maslow fejlődés humánspecifikus

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. máj us 18. OKTATÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Módszertani útmutató a vizsgázók írásbeli teljesítményének

Részletesebben

Az újszülöttek nyelvi titkai. Kutatók Éjszakája 2014 (DE) Fehér Krisztina 2014. szeptember 26.

Az újszülöttek nyelvi titkai. Kutatók Éjszakája 2014 (DE) Fehér Krisztina 2014. szeptember 26. Az újszülöttek nyelvi titkai Kutatók Éjszakája 2014 (DE) Fehér Krisztina 2014. szeptember 26. felismerik szüleik hangját szeretik, ha beszélnek hozzájuk, különösen dajkanyelven felismerik anyanyelvüket

Részletesebben

TARTALOM Előszó 1. FEJEZET / A MEGISMERŐ FOLYAMATOK Juhász Márta Laufer László 1.1 Bevezetés 13 1.2 Az érzékelés (szenzáció) 14 1.2.1 Abszolút küszöb 15 1.2.2 Különbségi küszöb 16 1.3 Az észlelés (percepció)

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

Tuesday, 22 November 11

Tuesday, 22 November 11 Hogyan befolyásolta az írás a társadalmakat? Humánetológiai perspektívák Csányi Vilmos MTA A Humán viselkedési komplexum három dimenziója I. Szociális viselkedésformák II. Szinkronizációs viselkedési mechanizmusok

Részletesebben

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1

Pályaválasztás. Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 Pályaválasztás Pályaválasztás Suplicz Sándor 1 A pályaválasztás fejlodéslélektani összefüggései 12 éves kor után alakul ki a reális pályaorientáció, de az igények ébredése, a mintakeresés már 6 éves kortól

Részletesebben

VIII. Szervezeti kommunikáció

VIII. Szervezeti kommunikáció BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség VIII. Szervezeti kommunikáció Szervezési- és vezetési elméletek 2013 Május 27 Gál Márk doktorandusz Közigazgatási

Részletesebben

Motiváció Mi készteti az embereket a cselekvésre? Hogyan / mivel fokozható ez a késztetés?

Motiváció Mi készteti az embereket a cselekvésre? Hogyan / mivel fokozható ez a késztetés? És mit ír az újság? Motiváció Mi készteti az embereket a cselekvésre? Hogyan / mivel fokozható ez a késztetés? MOTIVÁCIÓ IRÁNY INTENZITÁS IDŐTARTAM A motiváció alapjai Cselekvéseink alapvető indítékai

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK 1. A gyógypedagógia alapfogalmai, elméletei, kapcsolata más tudományokkal

Részletesebben

ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért

ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért Szebeni Kinga, Emberi Erőforrások Minisztériuma Kovács Tibor, Nemzetgazdasági Minisztérium NAVIGÁTOR 2017

Részletesebben

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A Pszichikai képességek és alakítása Sárközi István UEFA Elite Youth A 1. Figyelem, megfigyelőképesség 2. Érzékelés észlelés 3. Emlékezet 4. Gondolkodási funkciók 1. A figyelem, megfigyelőképesség fejlesztése:

Részletesebben

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Az egészségterv (irányított célzott változás) Egy dokumentum (öt fejezet) Egy ciklikus működési mód adott színtérben élők egészségét hivatott támogatni,

Részletesebben

Kötődés és párkapcsolat. Nistor Mihaela

Kötődés és párkapcsolat. Nistor Mihaela Kötődés és párkapcsolat Nistor Mihaela 2010 Gyerekkori kötődés I. Érzelmileg kapcsolódni valaki máshoz Alapgondolat: biztos alapot nyújtani a másik számára A kötődési kapcsolatban a gyerek, majd a felnőtt

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Zeneterápia a gyermek-rehabilitációban

Zeneterápia a gyermek-rehabilitációban Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése Zeneterápia a gyermek-rehabilitációban Forgács Eszter Zeneterapeuta 2008. szeptember 4-6. A Gézengúz Alapítványról

Részletesebben

A fajok közötti kommunikáció vizsgálata

A fajok közötti kommunikáció vizsgálata A fajok közötti kommunikáció vizsgálata Interspecifikus kommunikáció más faj vészjelzésének megértése?? mézkalauz méhészborz növények kártevő rovarok ellen predátorokat invitálnak kémiai jelekkel Emberközpontú

Részletesebben

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson A nyelv és gondolkodás viszonya A nyelv fogalma: a legegyetemesebb jelrendszer. Egy nagyobb közösség, általában egy nemzet tulajdona. A külső és a belső valóságot minden más jelrendszernél pontosabban

Részletesebben

Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók

Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók Fenomenológiai perspektíva 2. Személyes konstrukciók Személyes konstrukciók Kiindulópont: A fizikai valóság, önmagunk és az események megtapasztalása személyenként jelentősen változik személyes képet alakítunk

Részletesebben

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs Alulteljesítő tehetségek Kozma Szabolcs. MOTTÓ Az eredetiség nem azt jelenti, hogy olyat mondunk, amit még senki nem mondott, hanem, hogy pontosan azt mondjuk, amit mi magunk gondolunk. James Stephens

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. feladat 5 pont Határozza meg a szocializáció fogalmát! A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné főbb felfogásai (Buda, 2001) Klinikai pszichológiai nézőpont Segítő-pasztorális nézőpont (Bagdy) (Tomcsányi)

Részletesebben

A SZEMÉLYISÉG Lélektana. Dr Szabó Attila

A SZEMÉLYISÉG Lélektana. Dr Szabó Attila A SZEMÉLYISÉG Lélektana Dr Szabó Attila Mi különbözteti meg az embereket egymástól? A személyiség definiciója Allport (1961) meghatározása: A személyiség a személyen belüli pszichofizikai rendszerek olyan

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK

KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK Grezsa Ferenc KÖZÖSSÉG ÖNSEGÍTÉS ÖNSEGÍTŐCSOPORTOK (témavázlat) Belső használatra! lelki változást, fejlődést igazán csak a szeretet tud kiváltani bennünk. (Buda) Emberi közösség hiánya egzisztenciális

Részletesebben

Szükségletek és személyiség

Szükségletek és személyiség Szükségletek és személyiség (Pszichológia előadás) Az előadás tematikája: 1. A pszichológia fogalma, vizsgáló módszerei 2. Szükségletek, önmegvalósítás, önmegvalósító személy 3. A személyiség fogalma,

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata)

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július I.KÖTELEZŐ tantárgyak tételei 1. Az intelligencia meghatározásai,

Részletesebben

Pedagógiai pszichológia

Pedagógiai pszichológia ."! Kelemen László Pedagógiai pszichológia Negyedik kiadás M\ «, t U. ^ i 1 t Tankönyvkiadó, Budapest, 1988 Tartalomjegyzék I. RÉSZ. A pedagógiai pszichológia általános kérdései 1. FEJEZET. A pedagógiai

Részletesebben

stratégiák Nguyen Luu Lan Anh ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ

stratégiák Nguyen Luu Lan Anh ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ Migráns megküzdési stratégiák Nguyen Luu Lan Anh ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ Migránsok integrációja segítı szemszögbıl Konferencia 2012. 05. 24-25. 25. Menedék Migránsokat

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Sportiskola 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A Testnevelés és sport műveltségterület tartalma az általános iskola 1 4. évfolyamán a tevékenységek közbeni kommunikáció, kooperáció

Részletesebben

Néhány FOGÓDZÓ (támpont, kiindulási pont) AJÁNLÁSA a témához. Kaucsek György

Néhány FOGÓDZÓ (támpont, kiindulási pont) AJÁNLÁSA a témához. Kaucsek György Néhány FOGÓDZÓ (támpont, kiindulási pont) AJÁNLÁSA a témához Pieter Desmet TU Delft előadásai és a Dombon-a-tanya MOME tréning kurzusok tapasztalatai alapján Kaucsek György Hogyan? Egy módszeresen strukturált

Részletesebben

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Dr. Budavári Ágota ECP 1 Életvitel, veszélyeztetettség Válási gyakoriság Balesetező hajlam Munkanélküliség, hajléktalanság Kriminális cselekmény

Részletesebben

15. Galgóczy Katalin: Érzelmi intelligencia és a kora gyermekkori tapasztalatok

15. Galgóczy Katalin: Érzelmi intelligencia és a kora gyermekkori tapasztalatok 15. Galgóczy Katalin: Érzelmi intelligencia és a kora gyermekkori tapasztalatok Hét éve foglalkozom gyerekekkel, ezen belül egy szociálisan nehéz környéken vagyok iskolapszichológus. Munkám során sok hátrányos

Részletesebben

Kollektív reprezentációk

Kollektív reprezentációk Kollektív reprezentációk Pintér András 2010.12.01. Durkheim - Reprezentációk Individuális reprezentációk érzékeink ingerlése által elménkben előállított érzetek, képek, diszpozíciók Kollektív reprezentációk

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

S hogy miért a cím: Jó úton-lóháton? Röviden szeretném magyarázatként bemutatni a ló és lovaglás hatásait

S hogy miért a cím: Jó úton-lóháton? Röviden szeretném magyarázatként bemutatni a ló és lovaglás hatásait Jó úton-lóháton Évmilliókkal ezelőtt, mikor még a ló kutya-nagyságú volt, ébersége miatt választotta társául az ember. Sok sok év gondoskodás után nagyobbra nőttek, teherhordókká váltak, mígnem egy napon

Részletesebben

ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREI KISNÉMET MÓNIKA. E-mail: mona.kisnemet@gmail.com. SZTE BTK Pszichológiai Intézet. 2008 tavaszi szemeszter

ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREI KISNÉMET MÓNIKA. E-mail: mona.kisnemet@gmail.com. SZTE BTK Pszichológiai Intézet. 2008 tavaszi szemeszter A CSECSEMŐKORI SZELF ÉRTELMEZÉSE, FEJLŐDÉSE ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREI KISNÉMET MÓNIKA E-mail: mona.kisnemet@gmail.com SZTE BTK Pszichológiai Intézet MŰHELYMUNKA Fejlődéslélektan 2008 tavaszi szemeszter Összefoglaló

Részletesebben

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája Dr. Péczely László Zoltán A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája A motiváció A motiváció az idegrendszer aspeficikus aktiváltsági állapota, melyet a külső szenzoros információk, és a szervezet belső

Részletesebben

Életkorok rekreációja

Életkorok rekreációja Életkorok rekreációja Gyermekkor, iskoláskor Néhány alapfogalom auxológia: növekedéstudomány növekedés: mennyiségi változások fejlődés: minőségi változások érés, érettség: egy fejlődési folyamat eredménye,

Részletesebben

A tanulás s az ember legnagyobb. Gondolkodás nélkül tanulni: kárba veszett munka. De tanulás nélkül gondolkodni veszélyes ( Konfucius )

A tanulás s az ember legnagyobb. Gondolkodás nélkül tanulni: kárba veszett munka. De tanulás nélkül gondolkodni veszélyes ( Konfucius ) A TANULÁS A tanulás s az ember legnagyobb erénye fejlodést störténete során Gondolkodás nélkül tanulni: kárba veszett munka. De tanulás nélkül gondolkodni veszélyes ( Konfucius ) Evolúciós elemek Gondolkozási

Részletesebben

Szinkronizációs készség. Humánetológia kurzus 2017 Konok Veronika

Szinkronizációs készség. Humánetológia kurzus 2017 Konok Veronika Szinkronizációs készség Humánetológia kurzus 2017 Konok Veronika Bevezető Összehangolódás, viselkedés, érzések, gondolatok hasonulása Funkció: Együttműködés, közös akciók, döntések Csoport egysége, variabilitás

Részletesebben

DIFER Szolnok Városi Óvodák

DIFER Szolnok Városi Óvodák DIFER 2014-2015 Szolnok Városi Óvodák Fontos felismerések (Nagy József): Szélsőséges fejlettségbeli különbségek jellemzőek: hatéves korban ötévnyi! A személyiség alaprendszerét- az alapkészségeket- minden

Részletesebben

Mindenki iskolája. Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel. J.K. Rowling. Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető

Mindenki iskolája. Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel. J.K. Rowling. Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető Mindenki iskolája Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel. J.K. Rowling Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető Az esélyteremtés eszközei a befogadó pedagógiai gyakorlat megvalósításában

Részletesebben

A csecsemő viselkedési állapotainak bemutatása

A csecsemő viselkedési állapotainak bemutatása A csecsemő viselkedési állapotainak bemutatása Dr Scheuring N. 1, Dr Papp E.( 1 ), Dr Németh T. 2, Prof. Dr Czinner A. 1 Heim Pál Gyermekkórház Budapest 1, Országos Gyermek Egészségügyi Intézet 2 1 Rekonstruált

Részletesebben

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged. AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.hu Szociális kompetencia társas viselkedés Nagy József (2000): A szociális

Részletesebben

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és viselkedészavarok kialakulásában Nézd, halld, érezd, mondd! az észlelés fejlesztése a hatékony tanulásért

Részletesebben

Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, Filozófia:

Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, Filozófia: Záróvizsgatételek Kognitív Tanulmányok mesterszak, 2018 Filozófia: 1. Mi a kapcsolat az agyak a tartályban gondolatkísérlet és a szkepszis problémája között Wright, Crispin (1992) On Putnam's Proof That

Részletesebben

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné főbb felfogásai (Buda, 2001) Klinikai pszichológiai nézőpont Segítő-pasztorális nézőpont (Bagdy) (Tomcsányi)

Részletesebben

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI A PERCEPCIÓ és ZAVARAI Danics Zoltán dr. pszichoanalitikus pszichoterapeuta HUMANED Budapest, 2014.október 6. percepció Külsı és belsı stimulusok érzékelése érzetek kialakulása Komplex észlelések percepció

Részletesebben

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényt a megyei szakértői bizottság szakvéleményben állapítja meg. Az Intézményben integráltan

Részletesebben

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL. Köszönjük EBBEN A SZÁMBAN. Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy. ellátogattatok babakutató laborunkba

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL. Köszönjük EBBEN A SZÁMBAN. Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy. ellátogattatok babakutató laborunkba !!!!!!!!!!!! 2010 ősz Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont Köszönjük Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy ellátogattatok babakutató laborunkba az elmúlt évben. Köszönjük a vállalkozókedvet

Részletesebben

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ-SPORTOLÓ INTERAKCIÓI Budainé dr. Csepela Yvette egyetemi docens, Testnevelési Egyetem Pedagógia és Módszertani Tanszék Szeretnék én is olyan példakép lenni

Részletesebben

Etológia. A viselkedés mechanizmusa Probléma-megoldás és tanulási folyamatok. Miklósi Ádám Pongrácz Péter

Etológia. A viselkedés mechanizmusa Probléma-megoldás és tanulási folyamatok. Miklósi Ádám Pongrácz Péter Etológia A viselkedés mechanizmusa Probléma-megoldás és tanulási folyamatok Miklósi Ádám Pongrácz Péter 2018 Előző óra Probléma és probléma-megoldó viselkedés Öröklött és tanult probléma-megoldó viselkedésformák

Részletesebben

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 9. évfolyamos tanulók számára

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 9. évfolyamos tanulók számára Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 9. évfolyamos tanulók számára A pótvizsgán írásban kell számot adni a tudásodról. A feladatlap kitöltésére 45 perced lesz. Az írásbeli feladatlapon a következő

Részletesebben

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett Mi is a mutizmus? Az alkalmazkodó viselkedés zavara. A mutizmus némaságot jelent. Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás (neurotikus zavar) alakul ki, és a gyermek nem beszél.

Részletesebben

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához avagy amiről a módszertanok nem írnak dr. Prónay Gábor 6. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2003. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA

Részletesebben

A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA

A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA Németh Gergely munka és szervezetpszichológus Corporate Values Vezetési és Szervezetfejlesztési Tanácsadó Kft. Vállalkozó

Részletesebben

Eszünk tokja: a test. Csak épp nem lehet kivenni belőle.

Eszünk tokja: a test. Csak épp nem lehet kivenni belőle. Eszünk tokja: a test Csak épp nem lehet kivenni belőle. Test-elme dualizmus Az elme független a testtől. A szavak és mondatok a jelentés hordozói, a dolgokkal, eseményekkel relációban. De hogyan kapcsolódik

Részletesebben

Közösségi Zeneterápia a Nádizumzum zenekarral

Közösségi Zeneterápia a Nádizumzum zenekarral Közösségi Zeneterápia a Nádizumzum zenekarral Tanulás vagy terápia? A szűkebb értelmezésű (művészet)terápia elsősorban klinikai jellegű, lényegét tekintve gyógyító, és a patológiával, betegséggel, de legalábbis

Részletesebben

A beszédpercepció és az anyanyelv fonotaxisa. Bevezetés a társas-kognitív nyelvészetbe Fehér Krisztina 2011. március 21.

A beszédpercepció és az anyanyelv fonotaxisa. Bevezetés a társas-kognitív nyelvészetbe Fehér Krisztina 2011. március 21. A beszédpercepció és az anyanyelv fonotaxisa Bevezetés a társas-kognitív nyelvészetbe Fehér Krisztina 2011. március 21. A hangok észlelése a hangok kategorikus észlelése (Liberman, 1957) a fonéma mint

Részletesebben