Háttértárak kezelése A fájl fogalma: fájl Fájlnév. kiterjesztés kiterjesztés végrehajtható .com .bat .exe A mappa fogalma: A mappa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Háttértárak kezelése A fájl fogalma: fájl Fájlnév. kiterjesztés kiterjesztés végrehajtható .com .bat .exe A mappa fogalma: A mappa"

Átírás

1 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai Háttértárak kezelése A fájl fogalma: A fájl (állomány) egy logikailag összefüggő háttértáron tárolt információcsomag valamilyen kódolt formában. A fájlokat a nevükkel azonosítjuk. A Windows operációs rendszerben a fájlok neve tetszőleges betűket és jeleket tartalmazhat (kivéve: \ / : *? < > ), maximum 250 karakter hosszú lehet az elérési úttal együtt, melyet a felhasználó ad a fájlnak. A fájl teljes neve 2 részből áll: Fájlnév. kiterjesztés A kiterjesztés 1 (típusnév) általában 3 karakterből álló név, mely utal a fájl felhasználhatóságára, jellegére. A pont szerepe csupán a fájlnév és a kiterjesztés elválasztása. A parancsként végrehajtható programfájlok (indítható programok) kiterjesztése:.com,.bat,.exe lehet. A mappa fogalma: Merevlemezünkön és háttértárainkon (memóriakártya, CD, DVD) tároljuk program és adatfájljainkat. Ezek mindegyikének neve van, mellyel azonosíthatjuk őket. A sok fájlnév között azonban nehéz lenne eligazodni, ha nem tennénk rendet közöttük. Ennek a megoldására, rendszerezésre használjuk a mappaszerkezetet, mely tetszőlegesen bővíthető, módosítható. A mappa olyan gyűjtőobjektum, ami tartalmazhat almappákat és fájlokat. A mappanév formai szabályai megegyeznek a fájlnév szabályaival, csak a mappanévnek nincsen kiterjesztése! Egy mappában ugyanazon mappaszinten nem lehet két ugyanolyan nevű mappa vagy ugyanolyan nevű és kiterjesztésű fájl! Alapkatalógus (gyökér): A Windows-rendszerben minden adathordozó minden partícióján van egy alapkatalógus; az adathordozó formázásakor keletkezik. A neve kötött, a Windows-rendszerben a vissza perjel (back slash). Az adathordozó minden objektuma: alkatalógusa és állományai közvetlenül vagy közvetve ebben a mappában vannak; ill. ez a mappa nem lehet egyetlen mappának sem eleme. Aktuális katalógus: A lemez- és állományműveletek mindig az aktuális katalógusban értelmezettek, ahol épp dolgozunk. Alkatalógus: Bármely katalógusból nyíló katalógus az adott mappában az alkatalógus szerepét tölti be. Egy mappából tetszőleges számú alkatalógus nyílhat. Szülőkatalógus: Az a katalógus, amiből az alkatalógus nyílik. Az alapkatalógus kivételével, minden katalógusnak van szülőkatalógusa. Meghajtó, drive: Adathordozót olvasni és/vagy írni képes hardvereszköz. A meghajtókat az operációs rendszer az angol ABC betűjelével azonosítja, és alapkatalógusként jelenik meg a könyvtárszerkezetben. A betűk kiosztását a Windows automatikusan megoldja. Ilyen meghajtók lehetnek a menet közben csatlakoztatható és leválasztható eszközök, pl. Pen drive, memóriakártyák. 1 Néhány kiterjesztés: EXE- programfájl; TXT- formázatlan szövegfájl; DOC- Word szövegszerkesztő pr-mal készült adatfájl; XLS- Excel táblázatkezelő programmal készült adatfájl; BMP- Képpontokból álló képfájl; WAV- Windows hangfájl; AVI- Windows videófájl; MP3- tömörített hangfájl.

2 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 2 Partíció azonosítása: A merevlemezeken belül kialakítható legnagyobb önálló tárolási egysége, amely a teljes lemezterület több kisebb, különálló részre történő osztását teszi lehetővé és fájlrendszer, operációs rendszer tárolására alkalmas. Ahhoz, hogy egy merevlemezt használni tudjunk, legalább egy formázott partíciót kell tartalmaznia. A mappa szerkezet kezelése: Start helyi menüje\fájlkezelő ablakának bal oldala a Navigációs ablak, önálló ablakként működik, önálló görgetősávja van, mely a mappaszerkezet kezelésére alkalmas, tetszőleges lemez tetszőleges mappáját meg tudjuk jeleníteni. A mappaszerkezet 3 nagy csoporttal kezdődik (Kedvencek, Ez a gép, Hálózat) az Ez a gépben van az összes meghajtó felsorolva, mely lemezegységeinek azonosítóit tartalmazza. Az Ez a gép, ill. azon mappák előtt, melyekben további mappák vannak kinyitható nyilakat látunk. Ennek feladata, hogy segítségével kinyissuk vagy becsukjuk az adott mappát, mely a benne lévő mappák listájának megjelenítését, ill. elrejtését jelenti. A jelölőnégyzet grafikusan is jelzi az objektum állapotát. A fehér nyíl jelzi, hogy az objektum zárva van; a fekete pedig hogy nyitva van. Tartalomjegyzék lekérdezése: Egy mappa tartalomjegyzékének lekérdezése a Navigációs ablak kezelésének ismeretében történik. o A bal oldalon a nyilakat használva jelenítsük meg az adott mappa nevét. o Kattintsunk a mappa nevére. o A jobb oldalon megjelenik a tartalomjegyzéke. Nézetek használata: Minden nézetben megtudhatjuk a mappában található objektumok nevét, de a méretét, típusát és utolsó módosításának dátumát csak a Részletek nézet tartalmazza. A Részletek nézet előnye, hogy a fájlok közötti könnyebb kereséshez a listát különböző szempontok szerint rendezhetjük. Alapértelmezésben a fájlok listája fájlnév szerint betűrendben, növekvő sorrend szerint jelenik meg az ablakban. Az oszlopok fejléce (Név, Méret, Típus, Módosítás dátuma) egy parancsgomb, amire rákattintva tudjuk adott tulajdonság szerint növekvő vagy csökkenő sorba rendezni a listát. Újrakattintás esetén az előzővel ellentétes rendezési irányt érhetünk el. Az oszlopok fejléce melletti nyilakra kattintva az ablakban megjelenő rekordokat szűrhetjük tovább.

3 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 3 Objektumok tulajdonságai: Helyi menü fogalma: Windows operációs rendszerrel dolgozva, ha az egérkurzorunkkal a képernyő bármely pontjára rámutatva, majd az egér jobb gombját megnyomva az egérkurzorral kiválasztott objektumra kiadható parancsok listája jelenik meg a képernyőn. Ezt helyi menünek nevezzük, amiből a szükséges parancs egy kattintással kiadható. Az objektum jellemzői az objektum helyi menüjéből kiadott Tulajdonságok parancs kiadásával kérdezhető le. o Tálca tulajdonságai: Tálca zárolása: Jelenlegi helyén zárolja a tálcát az asztalon, így az nem helyezhető át máshova. Ezen kívül zárolja a tálcán található eszköztárak méretét és helyét is, így ezek a beállítások sem változtathatók meg. Tálca automatikus elrejtése: Elrejti a tálcát. Ha meg szeretné jeleníteni a tálcát, mutasson a képernyőn a tálca helyére. Ha biztos szeretne lenni abban, hogy a tálca mindig látható lesz, ha a helyére mutat, jelölje be A tálca legyen mindig látható a többi ablak előtt négyzetet és A tálca automatikus elrejtése négyzetet is. Kis tálcagombok használata: Választhatunk a Tálcán megjelenő kisebb-nagyobb méretek közül. Tálcagombok: A tálcán látható gombokat úgy csoportosítja, hogy az egymás mellé kerülnek az egy programhoz tartozó gombok. Ezen kívül egyetlen gombon gyűjti össze az egy programhoz tartozó valamennyi gombot (pl. egy gombban csoportosul az összes megnyitott Word dokumentum), ha a tálcán zsúfoltsága miatt a gombok szélessége már nem ér el egy meghatározott méretet. Erre a gombra kattintva érhető el a kívánt dokumentum. Ha az egér jobb gombjával kattint a gombra, valamennyi dokumentumot bezárhatja. A tálcagombok összevonását vagy nem vonását itt lehet beállítani. Értesítési terület: Itt testre szabhatjuk, hogy milyen ikonok és értesítések jelenjenek meg az értesítési területen a memóriarezidens programoktól. (Hálózat, hangerő, műveletközpont, Avast, energiaellátás stb.) Az Aero betekintési szolgáltatásával átmenetileg megjelenítheti az asztalt Ez olyankor használható, ha meg kívánja tekinteni valamely asztali minialkalmazást, vagy nem szeretné kis méretűre állítani, majd az előző méretre visszaállítani az összes ablakot. o A lemez tulajdonságai: A lemez belső címkéje: Minden lemeznek adhatunk azonosító nevet, mely max. 11 karakterből állhat. Merevlemeznek belső címkét adva a Sajátgép ablakban a zárójelben lévő betűazonosító előtt ez a név jelenik meg. Foglalt terület: Megjeleníti a lemez foglalt területének nagyságát. Szabad terület: Megjeleníti a lemez szabad területének nagyságát. Kapacitás: Megjeleníti a lemez teljes tárolókapacitását.

4 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 4 o A mappa tulajdonságai: Típus: Fájlmappa Hely: Az adott mappa elérési útja, azaz a tartalmazó lemez nevének a megadása után \ (gyökér) jellel elválasztva egymástól felsoroljuk azoknak a mappáknak a neveit, melyeken keresztül a fájlt tartalmazó mappába eljuthatunk. (Pl. D:\Dokumentumok\Iratok\Kérelmek) A mappa mérete: Ez nem csak a mappában lévő fájlok, hanem a mappából kiinduló mappaágban lévő összes fájl összméretét jelenti. Lemezterület: Az állományok által elfoglalt szektorok méretét mutatja, ami mindig több, mint a mappa mérete. Tartalmaz: A mappaágban lévő fájlok és mappák számát adja meg. Létrehozva: A mappa lemezen való létrehozásának pontos ideje. Attribútumok: Írásvédett (ezeket a mappákat nem lehet törölni vagy módosítani); Rejtett (ezek a mappák a tartalomjegyzékben nem jelennek meg). o A fájl tulajdonságai: Ebben az ablakban megjelenő tulajdonságok egy része a mappa tulajdonságaiból már ismert, de itt bővebb információt kapunk. Létrehozva és Hozzáférés: Az utolsó módosítás idején kívül megtudhatjuk a fájl létrehozásának, ill. utolsó megnyitásának idejét is. Fájltípus: Megadja azt a programot, mellyel az állományt kezelhetjük. Az alapértelmezetten hozzárendelt programot a Társítás módosításával megváltoztathatjuk.

5 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 5 Fájl- és mappaműveletek Mappa szerkezet kezelése a Windows Intéző jobb oldalán Egy mappában végrehajtandó művelet elvégzéséhez a mappát ki kell jelölni, aktuálissá kell tenni, azaz duplán kell a mappa nevére kattintani. Ennek hatására az adott mappa tartalma megjelenik a jobb oldalon, valamint a Navigációs ablakban a kijelölt mappa almappái bomlanak ki. Mappa létrehozása Új mappát tetszőleges lemezünkre vagy annak tetszőleges mappájába tehetjük. Új mappa létrehozásának lépései: 1. Jelenítsük meg a bal oldali ablakrészben azt a lemezt vagy mappát, melybe új mappánkat szeretnénk elhelyezni, majd kattintsunk a nevére. Ezzel kijelöltük a létrehozandó mappa helyét. 2. Adjuk ki az Menüszalagon/Új mappa, vagy helyi menü/új/mappa parancsot. A jobb oldali tartalomjegyzékben megjelenik egy új mappa, melynek neve Új mappa. A nevet egy keretben látjuk, mely ki van jelölve, és az utolsó karaktere mögött villog a beviteli kurzor. Ez jelzi, hogy a név módosítható. 3. A kívánt mappanév begépelése után ENTERT kell nyomnunk. Mappa vagy fájl átnevezése Lehetőségünk van a mappa vagy fájl nevének módosítására, átnevezésére. 1. A műveletet először a mappaszerkezet kezelésével kezdjük, jelenítsük meg a mappaszerkezetet a Nézet menü/navigációs ablak parancs segítségével. 2. Jelenítsük meg az ablakban az átnevezendő objektumot, majd kattintsunk a nevére. Ezzel kijelöltük. 3. Kattintsunk ismét a névre 2. Ekkor a nevet egy keretben látjuk. Ki van jelölve és az utolsó karaktere mögött villog a beviteli kurzor. Ez jelzi, hogy a név módosítható. 4. Gépeljük be a kívánt nevet, majd nyomjuk meg az ENTER billentyűt Az átnevezés művelete történhet még Kezdőlap/Átnevezés vagy helyi menü/átnevezés parancsával is. Másolás és áthelyezés Egy fájlról vagy fájlok egy csoportjáról, de akár egy teljes mappáról készíthetünk másolatot, ill. áthelyezhetjük ugyanazon lemez vagy egy másik lemez tetszőleges mappájába. Az áthelyezés abban különbözik a másolástól, hogy ekkor nem hozzuk létre még egy példányban a kijelölt fájl(oka)t vagy mappát egy adott helyen, hanem a meglévő példányt töröljük az eredeti helyéről és áttesszük a kijelölt helyre. 1. A Navigációs ablakban kijelöljük a mappát, mely tartalmazza a másolandó fájlt vagy mappát. 2. A munkaterületen kijelöljük a másolandó fájlt vagy mappát. 3. A Navigációs ablakban a görgetősáv és a nyíl segítségével megjelenítjük a mappát, ahová a másolatot szeretnénk készíteni. Ne kattintsunk rá, mert akkor azt a mappát tennénk aktuálissá, és ezért a jobb oldalon eltűnne a kijelölt objektumunk! 4. Ráállunk az egérkurzorral a jobb oldalon kijelölt másolandó objektumra, és lenyomva tartva az egér jobb gombját húzzuk az egeret az ablak bal oldalára addig, míg a célmappa neve ki nincs jelölve. 5. Elengedjük az egér jobb gombját. A megjelenő helyi menüben az egér bal gombjával rákattintunk a Másolás ide parancsra. Az áthelyezés is hasonlóan történik, csak az utolsó pontban nem a Másolás ide, hanem a Mozgatás ide parancsot választjuk. A másolás és mozgatás (áthelyezés) történhet vágólap-műveletek segítségével is: 1. A Navigációs ablakban kijelöljük a mappát, mely tartalmazza a másolandó fájlt vagy mappát. 2. A munkaterületen kijelöljük a másolandó fájlt vagy mappát. 3. Másolás esetén a Kezdőlap/Másolási cél (vagy CTRL+C, vagy helyi menü/másolás) parancsát adjuk ki. Áthelyezés esetén a Kezdőlap/Áthelyezési cél (vagy CTRL+X, vagy helyi menü/kivágás) parancsát adjuk ki. 4. A Navigációs ablakban megnyitjuk azt a mappát, melybe az objektumot másoljuk vagy áthelyezzük. 2 Ennél a módszernél lassan 2-szer kell az objektum nevére kattintani!

6 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 6 5. Kezdőlap/Beillesztés (vagy CTRL+V, vagy helyi menü/beillesztés) parancsával a helyére kerül a másolt vagy áthelyezett fájl vagy mappa. Bal gombbal való húzás: a másolás vagy áthelyezés műveletének lépései azonosak a jobb gombbal való húzásnál tanultakkal. A különbség annyi, hogy az egér bal gombjával húzva a kijelölt objektumot, a gomb elengedésekor nem jelenik meg a helyi menü. Ha a kijelölt objektumot tartalmazó lemeztől eltérő lemez egy mappája fölött állva engedjük el a bal gombot, akkor másolatot készítünk. (Pl. C:\-ről A:\-re) Ha a kijelölt objektumot tartalmazó lemez egy másik mappája fölött állva engedjük el a bal gombot, akkor áthelyezzük az objektumot. (Pl. C:\-ről C:\-re) Kijelölés Ahhoz, hogy objektumokat tudjunk másolni vagy mozgatni, ki kell tudnunk őket jelölni. A fájlok és mappák kijelölése azonos módon történik, de több módszerrel. Fájl- vagy mappatartomány kijelölése a SHIFT billentyűvel: Ehhez a tartomány első fájljára vagy mappájára simán kattintunk, a tartomány utolsó, még kijelölni kívánt objektumára a SHIFT-et lenyomva tartva kattintunk. Ezzel a módszerrel több összefüggő objektumot jelölhetünk ki. Tetszőleges fájlok vagy mappák kijelölése a CTRL billentyűvel: Ehhez a fájl- vagy mappacsoport első fájljára vagy mappájára simán kattintunk, a többi kijelölendő objektum nevére a CTRL billentyűt lenyomva tartva kattintunk. Ha az objektum már ki volt jelölve, akkor a CTRL+kattintásra a kijelölés megszűnik, ha nem volt kijelölve, akkor kijelölődik. Ezzel a módszerrel több nem összefüggő objektumot jelölhetünk ki. A Kezdőlap/Összes kijelölése (vagy CTRL+A) paranccsal az Intéző ablakának teljes jobb oldali tartalmát kijelölhetjük. Fájlok és mappák törlése A Windows operációs rendszerben a fájlokat és mappákat törölve azok eltűnnek az adott mappából, fizikailag azonban nem törlődnek a lemezről. Átkerülnek a Lomtárba, mely a Windows szemetes kosara. A Lomtár nagy előnye, ha kiderül, hogy egy objektumra mégiscsak szükség van, akkor azt bármikor visszaállíthatjuk onnan az eredeti helyére. A Lomtár használatának azonban van egy hátránya: az objektumok törlésével nem szabadítjuk fel az általa foglalt lemezterületet. Ha az általuk lefoglalt lemezterületet fel akarjuk szabadítani, akkor a Lomtárból is törölni kell őket, azaz üríteni kell a Lomtárat. A törlés műveletsora a következő: 1. Aktuálissá tesszük a törlendő objektumokat tartalmazó mappát. 2. Kijelöljük az ablak jobb oldalán a törlendő fájl(oka)t, mappá(ka)t. 3. Kiadjuk a Kezdőlap/Törlés parancsát (vagy helyi menü/törlés, vagy Delete billentyűt lenyomjuk).

7 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 7 Fájlok és mappák keresése A Windows számos lehetőséget biztosít fájlok és mappák keresésére. Nem létezik legjobb megoldás a keresésre, különböző helyzetekben különböző módszereket használhat. A Start menü keresőmezőjének használata A Start menüben található keresőmező használatával megkeresheti a számítógépen tárolt fájlokat, mappákat, programokat és eket. Start gomb helyi menüje/keresés, a keresőmezőbe írjon be egy szót vagy szórészletet. Ahogy elkezd írni a keresőmezőbe, megjelennek a keresési eredmények. A keresési eredmények a fájlnévre és a fájlban található szövegre, a címkékre, valamint más fájltulajdonságokon alapulnak. Megjegyzés: Ha a Start menüből indítja a keresést, a keresési eredmények között csak az indexelt 3 fájlok jelennek meg. A számítógépen található legtöbb fájl indexelése automatikusan megtörténik. Például a rendszer automatikusan indexel minden elemet, amelyet felvesz valamelyik könyvtárba. 3 A Windows az index segítségével nagyon gyorsan megtalálja a számítógépen a leggyakoribb fájlokat. Alapértelmezés szerint a gépen lévő, gyakran használt fájlokat indexeli. Az indexelt helyek között szerepel az összes, a könyvtárakba felvett mappa (például minden, ami a Dokumentumok könyvtárban látszik), az ek és a kapcsolat nélküli fájlok. A nem indexelt fájlok között szerepelnek a program- és a rendszerfájlok - az olyan fájlok, amelyekben az emberek többségének csak ritkán kell keresnie.

8 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 8 A mappákban és tárakban elérhető keresőmező használata Gyakran kereshet olyan fájlt, amelyről tudja, hogy egy adott mappában vagy könyvtárban, például a Dokumentumok mappában vagy a Képek könyvtárban található. A fájl tallózással való megkereséséhez azonban akár fájlok és mappák százainak végignézése lehet szükséges. Időt és energiát takaríthat meg, ha a megnyitott ablak tetején található keresőmezőt használja. Fájl vagy mappa keresése a keresőmező használatával: Írjon be egy szót vagy szórészletet a keresőmezőbe. A beíráskor a program a mappa vagy könyvtár tartalmát közvetlenül az egymást követően beírt karakterek megjelenésekor szűri. Amikor meglátja a keresett fájlt, hagyja abba az írást. Példa: Tegyük fel például, hogy ilyen a Dokumentumok könyvtár: Dokumentumtár, mielőtt a keresőmezőbe írt volna Most tegyük fel, hogy számlafájlokat keres, így a számla kifejezést írja a keresőmezőbe. Ahogy ír, a nézet automatikusan szűrve lesz, és az ablak ehhez hasonlóan jelenik meg:

9 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 9 Dokumentumtár, miután a számla kifejezést írta a keresőmezőbe A keresőmezőben más technikákkal is gyorsan leszűkítheti a keresést. Ha például egy fájlt egy vagy több tulajdonsága (például címke vagy a fájl legutóbbi módosításának dátuma) alapján keres, keresőszűrőkkel megadhatja a keresésben használandó tulajdonságot. Vagy beírhat kulcsszavakat a keresőmezőbe az eredmények további szűkítéséhez.

10 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 10 Keresési szűrő használata a kereséshez 1. Nyissa meg azt a meghajtót, könyvtárat vagy mappát, amelyben keresni kíván. 2. Kattintson a keresőmezőbe, majd kattintson egy keresési szűrőre (például a Készítés dátuma: lehetőségre a Képek könyvtárban). 3. Kattintson az elérhető lehetőségek egyikére. (Ha például a Készítés dátuma: lehetőségre kattintott, válasszon egy dátumot vagy dátumtartományt.) A keresésekhez több keresési szűrőt is hozzáadhat, vagy azokat akár szokásos keresési kifejezésekkel együtt is használhatja a keresés további finomításához. Két különböző keresési szűrő együttes használatával megkeresheti a család címkével ellátott, régen készült képeket.

11 3.1. Az operációs rendszer és főbb feladatai 11 Természetes nyelvű keresés kulcsszavai: Egy karaktert helyettesíthet a kérdőjellel (?), és tetszőleges számút a csillaggal (*). Fájlnév Típus Jelleg Kiterjesztés: Szerző Méret Album Attribútumok Hossz Mappa elérési útja: Létrehozásdátuma Hozzáférésdátuma Módosításdátuma Oldalakszáma Fájlnév:?a* (Az összes olyan fájl, amelynek 2. betűje a.) Típus:.avi (Az összes avi kiterjesztésű állomány) Jelleg:mappa (Az összes mappát megtalálja) A jelleg lehet még dokumentum, film, zene, kép. Kiterjesztés:jpg (Az összes jpg kiterjesztésű állományt megtalálja). Szerző:Bach (Az összes olyan állomány, melynek Bach a szerzője) Méret:>10Kb (Az összes 10Kb-nál nagyobb méretű állomány) Alkalmazhatóak még a következő relációk: <; <>; <=; >= Album:Music (Az album nevére keresünk) Attribútumok:R (A csak olvasható állományokra keresünk) R-read only-csak olvasható; H-hidden-rejtett; A-archive; S-system-rendszer Hossz:nagyon rövid (Minden 1 percnél rövidebb zeneszám) rövid (1-5 perc), közepes (5-30 perc), hosszú (30-60 perc), nagyon hosszú (60 perc felett) mappaelérésiútja:e:\német (Az E meghajtó Német mappájában található objektumait listázza ki). Dátum vagy dátumtartomány kiválasztására van lehetőség. Oldalakszáma:>10 (A 10 oldalnál hosszabb dokumentumok)

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

A windows alapképernyő részei:

A windows alapképernyő részei: A windows alapképernyő részei: IKONOK ASZTAL ASZTAL MEGJELENÍTŐ START TÁLCA Asztal: Itt történik a munkavégzés. Tálca: A nyitott ablakok létrehoznak rajta egy nyomógombot, így könnyebb közöttük váltani.

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük.

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük. A fájlkezelés alapfogalmai Minden számítógéppel végzett munka kapcsolódik a háttértárakon lévõ fájlokhoz, hiszen minden program és adat valamilyen háttértáron tárolódik. Munkánk során számos fájlt hozunk

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

További információt a tálcával kapcsolatban a A tálca áttekintése című témakörben talál.

További információt a tálcával kapcsolatban a A tálca áttekintése című témakörben talál. Az asztal áttekintése Az asztal az a fő képernyőfelület, amely a számítógép bekapcsolása és a Windows rendszerbe történő bejelentkezés után látható. Ahogy egy általános íróasztal lapja, ez is a munkavégzés

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet I.. Fájlok csoportosítása. Fájlok jellemzői

ECDL operációs rendszer segédlet I.. Fájlok csoportosítása. Fájlok jellemzői A fájl: (angolul: File) Névvel ellátott, logikailag összetartozó adatok összessége. Használatos még az adatállomány - röviden - állomány kifejezés is. Fájlok csoportosítása Programfájl: A processzor által

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (9-12 óra) A FÁJLKEZELÉS ALAPFOGALMAI Fájlok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak nevezzük. A fájlokat tartalmuktól függően két fő csoportba soroljuk. A futtatható

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

A mappák használata. Mappa létrehozása

A mappák használata. Mappa létrehozása A mappák használata A számítógéppel készített dokumentumainkat, azaz az adatfájlokat célszerű egy jól átgondolt szisztéma szerint tárolni. Mappa (angolul folder) alatt az informatikában egy fájlrendszeren

Részletesebben

Fájlműveletek, könytárszerkezet Fájlkezelés a Total Commanderrel

Fájlműveletek, könytárszerkezet Fájlkezelés a Total Commanderrel Fájlműveletek, könytárszerkezet Fájlkezelés a Total Commanderrel Először is azt kell tisztázni, mi is az a fájl? A file angol szó, eredetileg aktát, iratot jelent. A mi értelmezésünk szerint a számítógépen

Részletesebben

13. Tárgymutató. Windows XP alapokon

13. Tárgymutató. Windows XP alapokon Windows XP alapokon 13. Tárgymutató Ablakok elemei...16 ablak határvonal...18 címsor...17 előző méret gomb...18 kilépés gomb...17 kis méret gomb...17 teljes méret gomb...18 vezérlőmenü...19 fogalma...15

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

fa-struktúra könyvtárakban alkönyvtárakban mappa almappa könyvtárat (gyökérkönyvtár) Fájlok WindowsXP alatt

fa-struktúra könyvtárakban alkönyvtárakban mappa almappa könyvtárat (gyökérkönyvtár) Fájlok WindowsXP alatt A számítógép a fájlokat fa-struktúra alapján tárolja, könyvtárakban (directory) és alkönyvtárakban (subdirectory), amelyek elnevezése a Windowsban mappa illetve almappa. Minden meghajtó tartalmaz egy főkönyvtárat

Részletesebben

SZOFTVEREK (programok)

SZOFTVEREK (programok) SZOFTVEREK (programok) Szoftverek csoportosítása 1. Operációs rendszerek: Windows (XP), 7, 8, 10 Linux (Ubuntu, Debian, ) 2. Felhasználói szoftverek Szövegszerkesztő: Word, jegyzettömb Táblázatkezelő:

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Operációs rendszerek Tanmenet Operációs rendszerek TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows XP ismeretek-

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

11. ISMERTESD AZ ÁLLOMÁNYMŰVELETEKET (ÁLLOMÁNYOK FÁJLOK- LÉTREHOZÁSA, MÁSOLÁSA, MOZGATÁSA, TÖRLÉSE, ÁTNEVEZÉSE, FUTTATÁSA, KERESÉSE)

11. ISMERTESD AZ ÁLLOMÁNYMŰVELETEKET (ÁLLOMÁNYOK FÁJLOK- LÉTREHOZÁSA, MÁSOLÁSA, MOZGATÁSA, TÖRLÉSE, ÁTNEVEZÉSE, FUTTATÁSA, KERESÉSE) 11. ISMERTESD AZ ÁLLOMÁNYMŰVELETEKET (ÁLLOMÁNYOK FÁJLOK- LÉTREHOZÁSA, MÁSOLÁSA, MOZGATÁSA, TÖRLÉSE, ÁTNEVEZÉSE, FUTTATÁSA, KERESÉSE) Állomány (fájl) fogalma, fájlnevek A számítógépen a háttértárolókon

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A bevezető gyakorlat célja a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése, másolása) áttekintése. A gyakorlat anyagában szereplő feladatok többféleképpen

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

8. óra op. rendszer Intéző

8. óra op. rendszer Intéző 8. óra op. rendszer Intéző Fájlok és könyvtárak kezelésére a Windows az Intéző nevű programot biztosítja számunkra. Indítása: Windows gomb + E Start gombon jobb klikk / A Windows Intéző Start / Minden

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Mozgás a dokumentumban, szöveg kijelölése

Mozgás a dokumentumban, szöveg kijelölése , szöveg kijelölése A szöveg begépelését mindig a szövegkurzor aktuális helyén tudjuk végrehajtani, ezért alapvető követelmény, hogy a szövegkurzort tetszés szerint át tudjuk helyezni a nekünk megfelelő

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az operációs rendszer feladatai

Operációs rendszerek. Az operációs rendszer feladatai Operációs rendszerek Az operációs rendszer olyan szoftver, amely - alapvetően szükséges a számítógép működtetéséhez - a számítógép bekapcsolásától kikapcsolásáig fut biztosítva a felhasználó számára a

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Windows XP alapokon

Tartalomjegyzék. Windows XP alapokon Windows XP alapokon Tartalomjegyzék 1. Általában az operációs rendszerekről...4 1.1 Az operációs rendszerek osztályozása kezelőfelület szerint...4 1.1.1 Karakteres kezelőfelületek...4 1.1.2 Grafikus felhasználói

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Megoldások 1. A dokumentum megnyitásához használjuk a Fájl menü Megnyitás menüpontot. A költő nevét jelöljük ki, majd a Formátum menü Betűtípus menüpont

Részletesebben

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer 9. óra operációs rendszerek Grafikus operációs rendszer Grafikus képernyőkezelés (egér) Ikonorientált rendszer Ablakos vezérlés Ablak, ikon: fájl, fájlcsoport Egységes kezelői felület Ablakkezelés Menü

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Szoftver alapfogalmak

Szoftver alapfogalmak Szoftver alapfogalmak Azon a programok algoritmusok, eljárások, és hozzájuk tartozó dokumentációk összessége, melyek a számítógép működéséhez szükségesek. (nem kézzel fogható, szellemi termékek) Algoritmus

Részletesebben

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggő információ vagy adatgyőjtemény. Tábla: logikailag összetartozó adatok sorokból és oszlopokból álló elrendezése. Adatbázis sorai: (adat)rekord Adatbázis oszlopai:

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 Ablak és ablakműveletek: A számítógép képernyőjén, az asztalon, ablakokban jelennek meg a megnyitott programok, és a mappák. Egyszerre több ablak is meg

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 2. modul Operációs rendszerek Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

Modem telepítése Windows 98 alatt

Modem telepítése Windows 98 alatt A modem, legyen az külső kommunikációs portra köthető, vagy belső kártya, egy illesztő program által vezérelhető. A gyártók mindig mellékelnek az eszközhöz egy CD-t vagy floppyt, mely tartalmazza a szükséges

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

A program menüje. Cserélhető lemezek

A program menüje. Cserélhető lemezek PendriveSync3 Súgó a programhoz Tartalom A program menüje Cserélhető lemezek Saját, csatlakoztatott cserélhető lemez Azonosított cserélhető lemez Ismeretlen cserélhető lemez Saját cserélhető lemez, nincs

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

A legfontosabb DOS parancsok

A legfontosabb DOS parancsok A legfontosabb DOS parancsok A DOS parancsok általános formája: KULCSSZÓ paraméterek Az utasítások akár kis-, akár nagybetűkkel is írhatók, a DOS nem tesz köztük különbséget. A kulcsszó és az első paraméter

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0 A Zappiti egy donationware, vagyis ingyenes program, mellyel kibővítheted Dune médialejátszód képességeit. A leírás a Zappiti 1.2.1 Beta változata alapján készült. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek rendelése modul

Nem gyári alkatrészek rendelése modul Nem gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N Ezek a cikkek Atom Manó rovattársam kérdésfeltevése alapján jöttek létre, és mivel Ő a fényképekkel végezhető műveletek kapcsán

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZER WIN7

OPERÁCIÓS RENDSZER WIN7 Mappák, mappaműveletek: OPERÁCIÓS RENDSZER WIN7 A MAPPA FELADATA: A számítógépes dokumentumainkat, állományainkat mappákban tároljuk. Rendszerezésre szolgál. A MAPPA MEGJELENÉSE: A mappák dosszié iratrendező

Részletesebben

Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása

Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása Az RP-info (Rendeletek, Protokollok, Gyógyszer információk) szoftver bemutatása Az RP-info egy orvosok számára kifejlesztett információs rendszer, amely a betegellátás során felmerülő szakmai kérdések

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET TANFOLYAMI JEGYZET 3. modul: Operációs-rendszer Tartalom Tartalom... 2 1. Az adatok karbantartásával kapcsolatos feladatok... 4 1.1 Hol vannak a gépen lévő adatok?... 4 1.2 Háttértár üresre törlése (formattálása,

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Syllabus 5. alapján

ECDL Operációs rendszerek Syllabus 5. alapján 2. MODUL OPERÁCIÓS RENDSZEREK 1. FELADAT 1. Jelölje meg, hogy melyik ikon utal szöveges állományra! a.txt b.doc c.jpg d.tif 2. Soroljon fel három ikont, ami általában az Asztalon található! Válaszát ide,

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

Hogyan kezdjük a VUE-val

Hogyan kezdjük a VUE-val Hogyan kezdjük a VUE-val Új térkép készítése VUE indításához: 1. Válasszuk a Start -> Minden program -> VUE -> VUE pontot. VUE elindul. A VUE eszköztár, a térkép vászon, és a lebegő Formázás eszköztár

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06.

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06. Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó Felhasználói útmutató ver. 1.2 Budapest, 2018. július 06. Tartalomjegyzék 1 A szolgáltatás használata... 3 2 Az web-szignó felülete és főbb

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor menüszalagok Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor vonalzó Navigációs ablakrész görgetősáv állapotsor Szöveg formázása

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR hibabejelentés mellé csatolandó képernyőkép készítéséhez. Készült: 2015. 02. 25. Tartalom Bevezető... 3 Windows operációs

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben