Megszerzett pontszám:

Hasonló dokumentumok
Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: március 17. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47.

Megszerzett pontszám:

Egyiptom művészete Ókor-1

A NÉGY DIMENZIÓ TALÁNYAI OSZTÁLY 1.FORDULÓ KICSI/KÖZEL

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám:

A NÉGY KORSZAK VIADALA 3-4. OSZTÁLY 1.FORDULÓ - ÓKOR

Megszerzett pontszám:

Szerezhető pontszám:


8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ

Az elsõ május évf. 5. szám.

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS


A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja évfolyam 1. szám február

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

Úton a világ megismerése felé

Nyitnikék nagycsoport

Egyiptom művészetének tárgyalása korszakok szerint

Hanbo-jitsu kurzus Párizsban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

Bibliai Olimpia I. forduló március 7. 1


Történelmi tanulmányi verseny

Kréta szigetén, Knósszosz központtal kialakult egy kultúra - a művészet középpontjában nem a harcok, hanem az élet örömei álltak

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Brigetio. Komárom városában, Szőny területén, a Duna jobb partján



4500 méteren, a salakos-kôtörmelékes fennsíkon földgyaluval kialakított úton haladunk

Karácsony A szeretet ünnepe?

Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 70 pont. Elért pontszám:


Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Húsvét a Bruderhofban


Ö

Csillag-csoport 10 parancsolata

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ







Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás

Az 51. Sík Sándor Cserkészcsapat havilapja, 4. évfolyam,8. szám

Tartalomjegyzék. Az õskori ember. A középkori Európa. Az ókori kelet. Az ókori hellász. A magyar történelem kezdetei és az Árpádok kora.


Iskolai zenei életünk története

2005/2006. tanév. Művészet tör ténet Háromnegyedévi beszámoló

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Tisztelt ünneplő közönség, kedves ballagó diákok!


European Accountancy Week


Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen

Megszerzett pontszám:

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden


Istvánosok(k) A SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKLAPJA

"E márványon ment halni a szent ügyért gróf Batthyány Lajos"

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

A keresztény és az iszlám kultúra viszonyának elemei a konfliktusokhoz és a háborúhoz

Wah múmiája és sírja. ledózerolták, hogy az ókori sírok további kifosztását megakadályozzák és a megfelelő régészeti feltárásukat megkezdhessék.

ÓKOR Hannibál harci elefántjai


A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

25. alkalom június 21. Keresztelő János születése Lk 1, Irgalmas volt az Úr Erzsébethez. Együtt örült vele mindenki.

Megszerzett pontszám:

Hogy is történt? A csoport címere

16. PÁL MISSZIÓI ÚTJAI 1. Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. (Apcsel 14,8-18)

Mezopotámia művészete Ókor-2


ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

Gondolatok a légköri energiák repülésben való jobb hasznosításáról

El camino A zarándokút. 1. állomás

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN Mercator Stúdió, 2009

Kedves Igazgató Asszony/Úr! Nyolcadik alkalommal kívánjuk megrendezni a magyarországi református általános iskolák

Ősi családi kör 2012

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

o.: feladat 5 6. o.: feladat. Mérünk és számolunk Egységnyi térfogatú anyag tömege

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon.

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam

... Az asztal száma Az iskola neve Érvényes pontszám

Szerezhető pontszám:


Megszerzett pontszám:

A földrajztanítási- tanulási folyamat


2003. január A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 1. szám


én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

Karácsony és új élet (Gyülekezeti előadás)





Átírás:

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. február 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program támogatja.

Kedves Versenyzők! Örömmel köszöntük Benneteket a 2015/16. évi 4 korszak viadala versenyen! Az egyes fordulók során a csaptok kalauza a korábbi években megismert család: az építész apuka, Adalbert, biokémia kutató mama, Wilhelmina, bakfis korba lépett lányuk, Eufrozina, és a kisöccse, Martin. Míg tavaly Eufrozina különleges iránytűjének köszönhetően a 4 égtáj épített és természeti csodáival ismerkedhetett meg a család és a versenyzők, idén Martin kotnyeleskedő csínytevéseinek köszönhető a kalandos időutazás. Martin nagyon szeretett házuk padlásán felfedezőset játszani. Utoljára e hét elején, egy porral lepett nagy ládára lelt, amin egy címke volt: Soha ne nyisd ki! Apa. Kevés nagyszerűbb dolog van, mint nem szótfogadni. Este kipirult arccal, lelkesen mutatta meg Martin édesapjának az új felfedezését, a ládában talált különös szerkezetet, mire Adalbert elfehéredve csak ennyit kiáltott: Az Időgép! A következő pillanatban Martin, Adalbert, Eufrozina, Wilhelmina, sőt még kis kedvenceik, az aranyhörcsög pár is- ismeretlen tájon, ismeretlen korban találták magukat.

1. feladat Az ókori világ 7 csodája Az alábbi link egy puzzle-hoz vezet. Rakjátok ki a képet a számítógépen! http://five.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=4569006&k=34331439 Melyik csodát rejtette a puzzle? Készítsétek el a makettjét! Soroljátok fel a másik 6 csodát! / 10 pont 2. feladat Piramisok A kis család kalandjai során Egyiptomba érkezett. Eljutottak Gízába, ahol éppen egy hatalmas piramis építésén dolgoztak. Martin ámulva figyelt három egyiptomi építészt, akik azon vitatkoztak, hogy hány 5 darab 5*2,5*2 m-es kőre lesz szükség az építkezéshez, és milyen magas lesz a piramis. Martin odaszaladt hozzájuk, végigrohant a piramis alapja mellett (eddig 2 sor követ raktak le: az első sor minden oldalon 235 m hosszú volt, a második sor 2 m-rel rövidebb), egy bottal valamit írogatott a homokba, majd felkiáltott:.. db kőre lesz szükségetek, a piramis pedig.. magas lesz! Az alábbi térhálók közül melyikből lehet ennek a piramisnak a modelljét meghajtogatni? /10 pont

3. feladat Olimpia A család Olympiába érkezett, ahol éppen zajlottak a versenyek. Az ókori Olimpián 10 versenyszámban indultak a versenyzők. Melyek voltak ezek? Mi is be szeretnék nevezni! nyafogott Eufrozina és Martin. Eufrozit már a bejáratnál elzavarták. Miért? Aki nem valamelyik görög város polgára, az csak 3 számban nevezhet! Szólt Martinhoz a szigorú versenybíró. Hány féle lehetősége volt Martinnak a nevezése összeállítására, ha egy versenyszámból több futamot is indítottak, és bármilyen sorrendben részt lehetett venni rajtuk? /12 pont

4. feladat Mesék A következő két történet egy ókori görög szerző meséjének átirata. Olvassátok el, és derítsétek ki, ki volt az eredeti szerző! A RÓKA ÉS A HOLLÓ (Téma és variációk) A TÉMA Róka és a holló, Megírta xxx Mindannyiunk előtt ismerős ez opus. Mégis elismétlem e témát pár szóval, majd megtoldom néhány variációval. Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán, csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván. Arra kószált búsan a ravaszdi róka, ki nem jutott sajthoz fagyosszentek óta. Hogy a fára nézett, elszállt komor kedve, felujjongva tört fel mohó gyomornedve. És szólt álnok bájjal: Tollad ó be ékes, hogy madárkirály légy, régen esedékes! És a neved, Holló, oly olvadó-omló. Csak hangod nyikorog, mint egy rozsdás olló. A dicséret szép szó, ámde a bírálat már olyasvalami, mit ki nem bír állat. Így hát a holló, hogy meggyőzze a dőrét, vad rikácsolással tátotta ki csőrét. A sajtja lehullott, erre várt a róka. ezúttal elnyerte tetszését a nóta. ( ) A RÓKA ÉS A HOLLÓ Holló úr ült a fatetőn Csőrébe sajt volt, jókora, S kit a jóillat csalt oda, A róka szólt hízelkedőn: "Á, jónapot, te drága holló! Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló! Nem tódítok, de hogyha hangod Olyan, mint rajtad ez a toll, ó Akkor a madarak között első a rangod." A holló erre rendkívül örül, Torkán egy hangot köszörül, Kitátja csőrét, földre hull a sajtja A róka felveszi és egyre hajtja. "A hizelgő, akármi fajta, Azokból él, akiknek hízeleg: Felér a sajttal ez a lecke - vedd." A holló ámul, pironkodva, végre Megesküszik, hogy nem megy soha jégre. (Kosztolányi Dezső fordítása) Az átiratok közül az első egy magyar szerző írása, akit a Rímhányó néven is emlegetnek. Ki ő? A nevéhez fűződik egy magyar rajzfilmsorozat, amelynek szintén állatok a szereplői. Mi ez a sorozat?

A második átirat egy francia író tollából származik, az 1700-as évekből. Számos verses állatmese fűződik a nevéhez. Ki ő? Olvassátok el A tücsök és a hangya c. meséjét, és készítsetek 5 kockás képregényt belőle! 5. feladat Történelmi domborművek 1. A görög szobrászat utolsó szakaszában a hellenisztikus korszakban készült az az oltár, aminek rekonstrukcióját (helyreállítását) Berlinben, a Pergamon Múzeumban csodálhatod meg. A monumentális oltárt 120m hosszú és 2,3m magas domborművű fríz díszíti. A szenvedélyes jelenetek az istenek és a gigászok csatáját ábrázolják. Mi a neve az oltárnak? /11 pont 2. Athén városának közepén emelkedő domb tetején áll a klasszikus görög építészet legszebb példája, a Parthenon. A romjaiban is lenyűgöző alkotást a dór fríz 92 metopéja díszíti. a.) Ezek a domborművek mit ábrázoltak?........ b.) Mi a keleti oromfal (timpanon) témája?..

c.) Melyik múzeum és melyik város őrzi az eredeti domborműveket?... 3. A római birodalom a dákok felett aratott győzelmük emlékére egy diadal oszlopot állított. Az oszlop felületét domborműszerű szalag borítja, melyen képregényszerűen örökíti meg a hadjárat részleteit. ma Szent Péter szobra áll a tetején, de eredetileg annak a császárnak állt a szobra, akiről a nevét kapta. Hogy nevezzük az oszlopot és melyik városban található?.. 4. Az alábbi kifejezéseknek magyarázd meg a jelentésüket! a.) fríz:.. b.) relief: c.) triglif:... d.) metope:... e.) obeliszk:.. f.) timpanon:... /11 pont

6. feladat A Római Birodalom Mi volt az alábbi települések neve a Római Birodalom idején? Töltsétek ki a rejtvényt a megfelelő nevekkel! 1. Pécs 2. Óbuda 3. Belgrád 4. Győr 5. Bécs 6. Sopron 7. Dunaújváros 8. Szombathely 9. Esztergom 10. Százhalombatta 11. Budafok 12. Szőny 13. Tác 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Mit jelentenek az így kapott szavak? Jelöljétek be a térképen a településeket! A rejtvényben szereplő települések közül kettő ma nem Magyarország területén van melyek ezek, és melyik országhoz tartoznak?

/15pont

7. feladat Hannibál elefántjai A feladatsor véresen komoly - ám történelmileg sok alappal bíró feladványa következik. Csak erős idegzetűeknek! Hannibál karthágói hadvezér harci elefántjaival megkísérelte az átkelést az Alpokon Az út első szakaszán 2 elefánt annyira megbokrosodott a szokatlan vidéktől, hogy vissza kellett velük fordulni. A következőkben a rendkívül meredek kaptatókon lezuhant a fölfelé kapaszkodó elefántok 1/5 része. A viszontagságos út során kelta törzsekkel találkoztak az összecsapásokat az addig életben maradt elefántok 3/7 része élte csak túl. Ahogy egyre magasabbra értek az Alpok hágóin, az Észak-Afrikából érkezett harcosok és elefántjaik megismerkedtek a hideggel, a hóval, faggyal. A nagy hideggel az elefántok 6/8 része nem tudott megküzdeni, s odavesztek. A maradék 2/3 része olyan sérüléseket szerzett az úton, hogy hajtóik kénytelenek voltak leölni őket. Végül a meggyötört csapat egyetlen elefánttal érkezett meg a Pó-síkságra ennek az elefántnak a neve fenn is maradt: Surusnak hívták. Hány elefánttal indult útjára Hannibál? /9 pont

8. feladat Mozaikok A rómaiak előszeretettel díszítették házaik padlózatát, fürdőiket, templomaikat mozaikokkal. Az alábbi képeken olyan mozaikokat láthattok, amelyek kizárólag geometriai alakzatokból állnak. Készítsetek egy A4-es lapra mozaikot, amely különböző sokszögekből áll! Az alakzatokat és azok színét a tervezett mozaiknak megfelelően ti választhatjátok ki. Az értékelés szempontjai: egyediség, bonyolultság, ritmikusság, esztétikum. A mozaikot bármilyen technikával (rajzolva, ragasztva vagy számítógéppel) készíthetitek. /10 pont 9. feladat Ókori hangszerek Ókori kalandozásaik során Adalbert egyszer csak egy hatalmas ládát talált. Kinyitotta. A ládában ismerős és még soha nem látott hangszerek hevertek egymás hegyén-hátán. A láda fedelére belülről egy levelet rögzítettek gondos kezek: Ha megfejtitek a rejtvényt, megtaláljátok a 12 hangszer nevét, és össze is tudjátok párosítani a hangszerekkel, sőt még azt is meg tudjátok mondani, hogy melyik ókori kultúrában használták hazajuttok! Segítsetek Adalbertnek és családjának!

a b c d e f g h i j k l líra hárfa lant fuvola shalmei kinnor sófár trombita uffata pánsíp sistrum víziorgona /12pont