Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Onkológiai szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák. A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott, A. és B. feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1. A. Ismertesse a citosztatikus gyógyszeres kezelés általános jellemzőit, csoportosítsa a lehetséges mellékhatásokat, és ismertesse azok megelőzési és gyógyítási lehetőségeit! - a daganatellenes gyógyszeres kezelés lényege - szervrendszerek érintettsége - a kezelés várt és nem várt reakciói - a reakciók csökkentési lehetőségei 1.B. Foglalja össze a táplálkozással és a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos rizikófaktorokat! - elhízás és az elhízáshoz vezető okok - az alkoholfogyasztással összefüggő megváltozott étkezési szokások - az elhízáshoz és alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó személyi higiéné megváltozása - a táplálkozással és a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő rizikófaktorok szerepe a rákmegelőző állapotok kialakulásában - daganatmegelőző állapotok - megelőzési lehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2. A. Ismertesse a rehabilitáció fogalmát, céljait és feladatait! Beszéljen részletesen a hosszú távú onkológiai rehabilitációról! - rehabilitáció fogalma, lényege - rehabilitációs team tagjai - területek - a rehabilitáció sikerességéhez szükséges résztvevők 2.B. Foglalja össze az emlődaganatok kezelésének általános alapelveit, és ismertesse a szakápoló feladatait az emlőműtétet követő posztoperatív ápolási szakokban! - az emlődaganatok besorolása a stádium, a tumor nagysága, a nyirokcsomók érintettsége és az áttétek tekintetében - az emlődaganatok sebészeti és nem sebészeti kezelési lehetőségei - közvetlen műtét utáni szakápolói megfigyelési tevékenységek - kompetencia szerinti betegoktatás, pszichés vezetés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3. A. Mutassa be a Magyar Gyermekonkológiai és Gyermekhematológiai Hálózatot! Foglalja össze a gyermekkori daganatok kezelésének speciális jellemzőit! - gyermekonkológiai és -hematológiai ellátást nyújtó városok, centrumok - szakmailag egységes ellátást biztosító tevékenységek írott szabályozása - a gyermekkori daganatokra jellemző lefolyás, terápiás válasz, életkori sajátosságok, kimenetel 3.B. Magyarázza el a kiégés szindróma (burn out) fogalmát, tüneteit! Tegyen megelőzési javaslatot egy onkológiai osztályon dolgozó ápolási vezetőnek dolgozói kiégésének megelőzésére! - kiégés szindróma fogalma, lényege - testi, lelki és társas megnyilvánulásai - fokozatai - a kiégés csökkentésének lehetőségei a munkahelyen Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4. A. Ismertesse a rosszindulatú daganatok szűrővizsgálatainak fajtáit a különböző daganatlokalizációk szerint! Emelje ki a szűrővizsgálatokban rejlő lehetőségeket, és fogalmazza meg a nehézségeket! - szűrővizsgálatok célja - mely betegségek felderítésére alkalmazzák - milyen formái vannak (egyéni- csoportos) - a szűrésekhez alkalmazott teszt kritériumai 4.B. Foglalja össze a fej-nyaki daganatok terápiás megoldásait és ismertesse a posztoperatív rehabilitációs lehetőségeket! Készítse fel a gégetumoros betegét a műtétet követő ébredésre és közvetlen posztoperatív állapotára! - a fej-nyaki daganatok sebészi és nem sebészi kezelési lehetőségei - a szakápoló megfigyelési tevékenysége frissen műtött, gégekanült viselő beteg esetén - műtét előtti és utáni betegoktatás, pszichés felkészítés - tracheostomával történő együttélés, kommunikációs lehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 5. A. Mutassa be az egyesületek, betegszervezetek és alapítványok szerepét a daganatos betegségek megelőzésében, a korai diagnosztikában és a szűrésben, valamint a gyógykezelésben és a rehabilitációban! Soroljon fel magyarországi szervezeteket és egynek ismertesse céljait, tevékenységét! - az egyesülések létrejöttének célja - tevékenységük résztvevői - az egyesülések működésének hatása, eredménye 5.B. Sorolja fel és csoportosítsa a leggyakrabban alkalmazott izotópos terápiás beavatkozásokat és azok indikációs területeit! Ismertesse az izotópkezelés kapcsán betartandó sugárhigiénés rendszabályokat! - kuratív és palliatív izotópos beavatkozások - különböző izotópok felhasználási területei - izotópok kiürülése a szervezetből - szakápolói feladatok izotóppal kezelt beteg ellátása során, betegbiztonsági kockázatok - váladékok kezelésére vonatkozó szabályok - doziméter Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 6. A. Ismertesse a tumormarkerek vizsgálatokat, kiemelve azok lehetőségeit a betegségek diagnózisában és követésében! - tumormarkerek fogalma, jellemzői - tumormarker vizsgálatok célja - laboratóriumban kérhető tumormarkerek - kimutatható és követhető betegségek 6.B. Foglalja össze a palliatív medicina általános jellemzőit, kiemelve a fájdalomcsillapítás terápiás elveit, gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségeit! - a palliatív terápia célja, szemlélete - a fájdalom jellemzői - nemzetközi ajánlás a gyógyszeres fájdalomcsillapításban, lépcsői - egyéb, nem gyógyszeres fájdalomcsillapítási lehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 7. A. Ismertesse az onkológiai ellátás intézményrendszerét és emelje ki elemeinek legfontosabb jellemzőit a daganatos betegek ellátásában! - járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátási körbe tartozó onkológiai ellátó helyek - szakmailag egységes ellátást biztosító tevékenységek írott szabályozása - onkológiai kezelések eldöntésében részvevő, különböző szakemberek bevonásával zajló szakmai egyeztetés - nemzeti onkológiai regiszter rendszer működtetése 7.B. Foglalja össze a hematológiai malignitások (Hodgkin-kór, non-hodgkinlymphoma, leukémiák) általános komplex kezelési elveit, és emelje ki a jellemző ápolási feladatokat ezen betegségek kezelése kapcsán! - a nyirokszervi és vérképzőszervi daganatok megállapítására használatos általános és speciális laboratóriumi eljárások - a betegségek kezelésére alkalmazható gyógyszeres és nem gyógyszeres eljárások - egységes irányelvek alkalmazása a betegség kezelésében - szakápoló megfigyelési és megelőzési tevékenysége a kezelésekkel összefüggésben Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 8. A. Ismertesse a patológia szerepét a daganatos betegségek diagnosztikájában és terápiájában! Emelje ki a hisztokémia, immunhisztokémia és a citopatológia jellegzetességeit és szerepét a patológiai véleményalkotásban! - a patológiai vizsgálat célja - patológiai módszerekkel vizsgálható szövetek vételének módja és ideje - a daganatok biológiai viselkedés szerinti osztályozása - a daganatok differenciálhatóság szerinti besorolása - a daganatok kiindulási szövetének meghatározására, kromoszóma eltérésének felderítésére alkalmazott vizsgáló módszerek jelentősége 8.B. Ismertesse az onkológiai sürgősségi állapotokat, kiemelve a szakápoló feladatait az alapvető életfunkciók megfigyelésében, dokumentációjában és a sürgősségi helyzetek ellátásában! - leggyakoribb, esetleg életet veszélyeztető állapotok a daganatos betegséggel, vagy annak kezelésével összefüggésben - legfontosabb szakápolói tevékenységek az onkológiai kezelésben részesülő, vagy onkológiai sürgősségi állapotban szenvedő beteg ellátása során, különös tekintettel a szakszerű megfigyelésre Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 9. A. Magyarázza el a magyarországi jellegzetes táplálkozási szokásokban rejlő daganat-kialakulási veszélyeket és javasoljon táplálkozási tervet emésztőrendszeri daganatok megelőzésére! - túlzott táplálékbevitel - alacsony táplálékbevitel - életmódbeli eltérések a helytelen táplálkozással és az alkoholfogyasztással összefüggésben - a helyes táplálkozás alapelvei 9. B. Beszéljen a központi idegrendszeri daganatos betegségek diagnosztikus és terápiás lehetőségeiről és ismertesse a szakápolói feladatokat az agydaganatos posztoperatív betegek monitorizálásában és ápolásában! - a központi idegrendszeri daganatok gyanúja esetén elvégzendő alapvizsgálatok - képalkotó vizsgálatok - műtéti és nem műtéti jellegű terápiák - legfontosabb szakápolói megfigyelési tevékenységek agydaganatos beteg műtét utáni állapotának követésében, különös tekintettel az életveszélyt jelentő állapotok felismerésében Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 10. A. Ismertesse a daganatos betegek komplex multimodális ellátásának alapelveit és részeit! - a daganatos betegség kiderítése érdekében kötelezően elvégendő vizsgálatok - a daganatos betegek kezelésének megtervezésben részvevő team - a daganatos betegek kezelésének egységes szemlélete - szakmailag egységes ellátást biztosító tevékenységek írott szabályozása - a sebészeti és nem sebészeti jellegű terápiás lehetőségek - a kezeléseket támogató kiegészítő terápiák - a kezelések utáni szervezett követés, különös tekintettel a testi és lelki funkciók erősítésére 10.B. Ismertesse a hospice filozófia és ellátás lényegét, kiemelve a szakápoló segítségnyújtási lehetőségeit a haldokló beteg kísérése során! - a hospice ellátás célja - az ellátó team tagjai - terminális állapotú beteg ellátásának fő összetevői - haldokló beteg ellátásával foglalkozó ápoló személyiségjegyei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 11.A. Ismertesse a szupportív terápia fogalmát, lényegi elemeit és szerepét az onkológiai ellátásban! - a támogató kezelés lényege, elemei - az onkológiai kezelésekben játszott szerepük - a terápiás terv sikeres kivitelezése érdekében alkalmazott módszerek - a daganatos betegek szerepe támogató kezelés esetén 11.B. Ismertesse a lágyrészdaganatok és a csontdaganatok kezelésének alapelemeit, kiemelve a gyógyszeres kezelések lehetőségeit! - a daganatok kimutatására használatos képalkotó diagnosztika - a daganatok kiindulási szövetének meghatározására, kromoszóma-eltérésének felderítésére alkalmazott vizsgáló módszerek és jelentőségük - a műtéti típus megválasztásának alapelvei - a nem sebészeti terápiás lehetőségek, különös tekintettel a daganat kiterjedését csökkentő, vagy az egyéb kezelés kiegészítéseként adott gyógyszeres terápiákat Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 12.A. Ismertesse a rosszindulatú daganatos betegek gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz támogatási rendszerének lényeges elemeit, kiemelve a gyógyászati segédeszközök rehabilitációban betöltött szerepére! - a kiemelt támogatás igénybevételére jogosultak köre - az igénybevételre javaslatot tevők, indikációk - a daganatos beteg által igénybe vehető egyéni elbírálási lehetőségek - rehabilitációban alkalmazható segédeszközök - rehabilitációban résztvevő szakemberek 12.B. Ismertesse a sugárterápia elvi alapjait és szerepét az onkológiai ellátásban! Ismertesse az onkológiai szakápoló szerepét emlődaganatok sugárkezelése kapcsán! Részletezze a leggyakoribb rövidtávú mellékhatásokat! - a sugárterápia fizikai alapjai - az ionizáló sugárzások tulajdonságainak megváltozása a szöveteken való áthaladáskor - dózis-idő összefüggése, sugárkárosodás, terápiás tervezés - külső besugárzás, brachytherapia, mulázsok, tűzdelések, üregi kezelések, afterloading - sugárterápiához kapcsolódó védelmek: beteg, ápoló személyzet, hozzátartozó - a sugárterápia nem kívánatos hatásai, betegoktatás jelentősége, pszichés támogatás Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 13.A. Ismertesse a here és a pénisz malignus daganatos betegségeit, a komplex kezelés lehetőségeit, kiemelve a gyógyszeres terápia lehetőségeit! - a daganatok kimutatására alkalmas képalkotó diagnosztika - a daganatok kiindulási szövetének meghatározására alkalmazott vizsgáló módszerek és jelentőségük - daganatos betegségek követésére alkalmas speciális laboratóriumi diagnosztikai módszer - a műtéti típus megválasztásának alapelvei - a nem sebészeti terápiás lehetőségek, a daganat kiterjedését csökkentő, vagy az egyéb kezelés kiegészítéseként adott gyógyszeres terápiák 13.B. Fejtse ki a Nemzeti Rákregiszter működésének lényegét és jelentőségét! Ismertesse a daganatos betegségek magyarországi epidemiológiáját, rák morbiditási és mortalitási adatait! - daganatos betegségek jelentési rendszere Magyarországon - intézmények adatszolgáltatása, speciális adatgyűjtés - beérkezett adatokat feldolgozó szervezetek - statisztikai alapfogalmak - leggyakoribb daganatos betegségek megbetegedési és halálozási előfordulása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 14.A. Ismertesse a tüdő rosszindulatú daganatait, a kezelés általános alapelveit és a sebészeti terápia lehetőségeit, a tüdődaganatos beteg posztoperatív ápolási szükségleteit! Magyarázza el a légzőtorna szerepét betegének! - tüdőrák osztályozása kiindulási szövet szerint - a szövetek differenciálhatósága szerinti besorolás - a tüdőrák stádium besorolása - a tumor mérete, a nyirokcsomó-érintettség és az áttétképződés szerinti besorolás - a daganatok kimutatására használatos képalkotó és izotópdiagnosztika - a daganatos területből történő mintavételre szolgáló eljárás - a tüdődaganat kiterjedés szerinti műtéti megoldásai - szakápolói megfigyelések és beavatkozások a tüdőműtét utáni periódusban 14.B. Ismertesse a komplementer, illetve alternatív gyógymódokat, azok előnyeit és az onkológiai terápiát akadályozó, illetve veszélyeztető elemeit! - gyógyszernek nem minősülő készítmények, eljárások - ezen készítmények hatásai az onkológiai kezeléshez használt gyógyszerekre - betegoktatás jelentősége Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 15.A. Fejtse ki a vastagbéldaganatos betegek általános kezelési elveit, térjen ki részletesen a betegség sebészeti lehetőségeire! Ismertesse a szakápoló feladatait a műtéti előkészítés és a posztoperatív ellátás során! - a vastagbéldaganatok leggyakoribb előfordulási helyei - a daganatok kialakulásához vezető állapotok, betegségek - a daganatok kimutatására alkalmas képalkotó diagnosztika - a daganatos területből történő mintavételre szolgáló eljárások - a műtéti típus megválasztásának alapelvei - a nem sebészeti terápiás lehetőségek - szakápolói megfigyelések és beavatkozások a vastagbélműtét előtti és utáni periódusban - betegoktatás jelentősége a bélműtét utáni állapotok elfogadásában, a sztóma kezelésében, az életmódbeli tanácsok betartásában 15.B. Fejtse ki a pszichoonkológia fogalmát és a szakápoló feladatait a pszichés támogatásban az onkológiai szűrővizsgálatok kapcsán! - a pszichoonkológia tudománya - a segítségnyújtás hatálya - alkalmazható megküzdési stratégiák - a szakápolói tevékenységek és a kommunikáció jelentősége a beteg felkészítésében a vizsgálatokra, beavatkozásokra Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 16.A. Ismertesse a máj és hasnyálmirigy daganatos betegségeit és kezelésük sarokpontjait! Részletezze a szakápolási faladatokat az előrehaladott hasnyálmirigyrákos beteg esetében! - a daganatok kialakulásához vezető állapotok, életmódbeli tényezők - a máj elsődleges és másodlagos daganatai - a hasnyálmirigy exokrin és endokrin sejtjeinek daganatai - a daganatok kimutatására használatos képalkotó diagnosztika - a daganatos területből történő minta vételére szolgáló eljárások - a műtéti típus megválasztásának alapelvei - a nem sebészeti terápiás lehetőségek - szakápolói megfigyelések és beavatkozások a hasnyálmirigyrákban szenvedőknél, különös tekintettel a folyadékpótlás, a táplálékbevitel, a mobilizálás és a fájdalomcsillapítás fontosságára - betegoktatás a diéta betartásával és az alkoholfogyasztással kapcsolatban 16.B. Foglalja össze a daganatos betegségek immunológiai vonatkozásait és a daganatok immunterápiájának lényeges elemeit, gyógyszerfajtáit! - az immunterápia lényege - az immuntámadás és az egészséges sejtek közötti összefüggés - gyógyszeresen csökkentett immunrendszeri aktivitás jelentősége, hatásai - specifikus és nem specifikus aktív és passzív immunterápiák - citokinek szerepe az immunterápiában, IFN, IL, G-CSF, GM-CSF, EPO, TNF Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 17.A. Ismertesse a gyermekkori daganatok leggyakoribb fajtáit és kezelésük alapvető elemeit! Részletezze a szakápoló speciális ápolási feladatait daganatos gyermek kezelése során! - vérképzőszervi, nyirokszervi, szolid tumorok megjelenése és aránya gyermekkori daganatok esetén - gyermekkori daganatos betegségek általános jellemzői - a nem sebészeti terápiás lehetőségek - gyermekkorú beteg esetén a terápiás terv megvalósítása érdekében szükséges tájékoztatás a gyermek és a szülők vonatkozásában - betegjogok érvényesítése, jogi és etikai vonatkozása a kezelés folyamán 17.B. Ismertesse a totális fájdalom fogalmát és elemezze a kezelés lehetőségeit az alcsoportok bontásának megfelelően! - totális fájdalom elve, a fájdalom algoritmusa - Cicely Saunders-féle besorolás a testi, lelki, szociális és pszichológiai területen Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 18.A. Ismertesse a mozgásterápia lehetőségeit, a testmozgás jelentőségét a daganatos betegek rehabilitációjában! Hívja fel a figyelmet a mozgásterápia kapcsán figyelembe veendő veszélyeztető tényezőkre! - a testmozgás daganatos betegekre kifejtett pozitív hatásai a daganatos betegek kezelésében alkalmazott mozgásformák - szakápolóként mozgásterápia előtt és alatt milyen megfigyelési, ellenőrzési tevékenységet végez a betegen és környezetén a szakápoló megfigyelési, ellenőrzési tevékenysége a mozgásterápia előtt, alatt és után 18.B. Ismertesse a pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-daganatos betegek ellátási specialitásait! Beszéljen a hangszalagbénulás és a gégeödéma klinikai jeleiről és az ellátás lehetőségeiről! - a pajzsmirigytumorok előfordulási gyakorisága, sejttípus szerinti megoszlása - pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-daganat elsődleges kezelési módja - a nem sebészeti terápiás lehetőségek - a szakápoló megfigyelési tevékenysége: légzés, vérzés, nyelés, beszéd, kanül - a hangszalagbénulás és a gégevizenyő tünetei, veszélyei, elhárításuk módjai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 19.A. Ismertesse az emlőrák kialakulásának rizikófaktorait! Foglalja össze az emlőrák diagnosztikáját és ismertesse a szűrővizsgálatok lehetőségeit! - saját maga által nem befolyásolható tényezők az emlőrák kialakulásában - életmóddal összefüggő rizikófaktorok - külső környezeti ártalmak hatása az emlőrák kialakulásában - a daganatok és esetleges áttétek kimutatására használatos képalkotó eljárások - a daganatos területből történő minta vételére szolgáló eljárások - daganatos betegségek követésére alkalmas labordiagnosztikai módszer - az emlő szűrővizsgálatára használt módszerek 19.B. Ismertesse a holisztikus betegellátás lényegét, alapelemeit és filozófiáját! - holisztikus ellátásszemlélet a beteg és hozzátartozóik tekintetében - nem hagyományos gyógyszeres kezelések - saját megküzdési stratégiák és erők mozgósítása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 20.A. Ismertesse a gyomor daganatos betegségeit a komplex kezelés lehetőségeit és a műtéti gyógykezelés lehetőségeit! Foglalja össze a szakápoló feladatait a műtéti előkészítés és a posztoperatív ápolás során! - a daganatok kialakulásához vezető állapotok, elősegítő és életmódbeli tényezők - a gyomor jó- és rosszindulatú daganatai - a szövetek differenciálhatósága szerinti besorolás - a tumor mérete, a nyirokcsomó-érintettség és az áttétképződés szerinti besorolás - a daganatok kimutatására használatos képalkotó diagnosztikák - a daganatos területből történő minta vételére szolgáló eljárások - a műtéti típus megválasztásának alapelvei - a nem sebészeti terápiás lehetőségek - szakápolói megfigyelések és beavatkozások gyomorműtét előtt és után, különös tekintettel a folyadékpótlás, a táplálékbevitel, a szondatáplálás, a mobilizálás, a drain-ek és a fájdalomcsillapítás fontosságára - betegoktatás jelentősége az alkoholfogyasztással kapcsolatban 20.B. Ismertesse az onkológiai betegek szexuális problémáit, térjen ki az emlőműtött és sztómás betegek problémáira is! Foglalja össze a genetikai tanácsadás, a fogamzásgátlás főbb szempontjait! - fogamzóképességgel, nőiséggel/nőiességgel, férfiassággal kapcsolatos problémák - megváltozott testkép - utód vállalásának problémái - onkológiai kezelés alatti fogamzásgátlás jelentősége, lehetőségei - sztómaviselés kapcsán jelentkező leggyakoribb megoldandó feladatok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 21.A. Ismertesse a vese- és hólyagdaganatok fajtáit, rizikótényezőit! Beszéljen részletesen a gyógyszeres és immunkezelés lehetőségeiről! - a daganatok kialakulásához vezető állapotok, elősegítő életmódbeli tényezők - vesedaganatos betegek tünetei és panaszai - veserák osztályozása kiindulási szövet szerint - hólyagdaganatok kialakulásában szerepet játszó tényezők - hólyagdaganatos betegségben szenvedők tünetei, panaszai - hólyagdaganatok osztályozása kiindulási szövet szerint - citosztatikus és hormonterápiák - az immunterápia lényege, citokinek 21.B. Ismertesse a sztómás betegek mindennapi életének kihívásait és jellegzetességeit (táplálkozás, öltözködés, utazás, sport)! Beszéljen a sztómás betegek lelki és testi rehabilitációjáról! - sztómák fajtái, a gondozás speciális területei - sztómaviselés a mindennapokban - műtét előtti és utáni pszichés vezetés szakápolói kompetenciái, a lelki és testi rehabilitáció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 22.A. Ismertesse a prosztata daganatos betegségeit és a komplex ellátás lehetőségeit! Beszéljen részletesen a gyógyszeres és hormonális terápiás ellátásról! - a daganatok kialakulásához vezető állapotok, elősegítő életmódbeli tényezők - szűrésre alkalmazható módszerek - prosztatadaganat osztályozása kiindulási szövet szerint - a daganatok kimutatására használatos képalkotó diagnosztika - felderítésére alkalmazott egyéb vizsgáló módszerek - a daganatos területből történő minta vételére szolgáló eljárás - a sebészeti és nem sebészeti terápiás lehetőségek - citosztatikus és hormonterápiák 22.B. Ismertesse a mesterséges táplálás formáit és javallatait! Beszéljen a parenteralis táplálás előnyeiről és rizikótényezőiről, a speciális szondatápszerekről! - mesterséges táplálás alkalmazásának feltételei, a tápláltsági állapot felmérése - a mesterséges táplálás javallatai - gyomor-bélrendszeren keresztül történő táplálás módszerei - korszerű tápszerek csoportosítása, tápszer bejuttatásának technikái, szövődményei - a gyomor-bélrendszert elkerülő táplálásra használható készítmények, tápoldatok jellemzői, tápoldatok adagolása - a beavatkozás helyei, veszélyei, előnyök-hátrányok mérlegelése az alkalmazás során Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 23.A. Ismertesse a leggyakoribb nőgyógyászati daganatokat (petefészek-, méhnyakrák), a komplex kezelés irányelveit! Beszéljen részletesen a műtéti megoldásokról és a szakápoló faladatairól a posztoperatív ápolás során! - előfordulási gyakoriságuk, helyük a daganatos megbetegedések között - a daganatok kialakulásához vezető állapotok, elősegítő és életmódbeli tényezők - a nőgyógyászati daganatok első tünetei - a daganatok kimutatására használatos diagnosztikus, laboratóriumi eljárások - felderítésére alkalmazott egyéb vizsgáló módszerek - a daganatos területből történő minta vételére szolgáló eljárások, rákmegelőző állapotok - a sebészeti és nem sebészeti kezelési lehetőségek - szakápolói megfigyelések és beavatkozások nőgyógyászati műtét előtt és után, különös tekintettel a vitális paraméterekre, a sebellátásra és a drainek kezelésére - nőgyógyászati műtéten átesettek kompetencia szerinti pszichés vezetése 23.B. Ismertesse a daganatos betegek táplálkozásának és táplálásának alapelveit! Beszéljen a táplálék kiegészítők, vitaminok szerepéről! Említsen meg néhány speciális, daganatos betegek számára alkalmazható tápszert! - tápanyagszükséglet meghatározása, tápláltsági állapot felmérése - daganatos betegek tápanyag szükséglete, kezelések előtt, után és kezelések közti időszakban - kiegyensúlyozott táplálás jellemzői - mesterséges táplálás lehetőségei, veszélyforrásai - tápanyagok hasznosulása a szervezetben, felszívódás, felszívódási zavarok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 24.A. Ismertesse a radiológiai képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MRI, PET) szerepét az onkológiai ellátásban (diagnosztika és követés)! Emelje ki az egyes vizsgáló eljárások előnyeit és hátrányait! - képalkotó diagnosztikában alkalmazott eljárások betegre gyakorolt hatásai - konvencionális röntgen diagnosztika alapmódszerei - kontrasztanyagos vizsgálatok kapcsán felmerülő kérdések - az egyes eljárások invazivitása, hozzáférhetősége és költséghatékonysága - leggyakoribb alkalmazási területeik - a diagnózis felállításában, a betegség súlyosságának meghatározásában, a kezelés eredményességének követésében játszott szerepük 24.B. Foglalja össze a terminális állapotú betegek ellátása kapcsán jelentkező leggyakoribb tüneteket és azok ellátásának lehetséges módjait! - terminális állapotú betegek ellátásának sajátosságai - testi, lelki és pszichés állapotváltozások - holisztikus szemléleten alapuló, gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák - speciális gyógyászati segédeszközök alkalmazása a terminális állapotú betegek ellátásával összefüggésben Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 25.A. Ismertesse részletesen a jó- és rosszindulatú daganatok patológiai különbségeit! Beszéljen a rákmegelőző állapotokról, és magyarázza el a differenciálódás és a metasztázisképződés folyamatát! - jóindulatú és rosszindulatú daganatokra jellemző elhelyezkedés, növekedés, terjedés, áttétképzési hajlandóság, műthetőség, kiújulási hajlam - a daganatok kialakulásához vezető állapotok, elősegítő tényezők - differenciálódás és áttétképzési hajlandóság folyamata 25.B. Ismertesse a hormonterápia alkalmazásának lehetőségeit a malignus daganatok kezelésében, kiemelve az emlődaganatok kezelésében játszott szerepét! - hormonterápiára érzékeny daganatok - laboratóriumi vizsgálatok jelentősége az emlődaganat terápiás tervének meghatározásában - hormonhatások és annak megszűnése, megszüntetése - ablatív és additív hormonterápiák - emlődaganatokban alkalmazott célzott hormonterápiás készítmények, hatástani csoportok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 26.A. Foglalja össze az onkológiai sebészeti kezelés elveit! Ismertesse részletesen a szervkímélő és szervmegtartó műtétek jelentőségét, a metastasectomia elvégzésének lehetőségeit! - tumor eltávolítása kapcsán alkalmazandó sebészeti onkológiai elvek, különös tekintettel a metszésvonalra, a daganat környezetére és a regionális nyirokcsomókra - onkológiai sebészeti kezeléshez kapcsolódó műtét előtti, körüli és utáni diagnosztika - műtéti javallatok és ellenjavallatok formái - a műthetőség és nem műthetőség kritériumrendszere - a daganat eltávolíthatóságának, vagy nem eltávolíthatóságának kritériumrendszere - a műtéti típusok felosztása a teljes gyógyulással összefüggésben - a műtött beteg testképének és a műtött terület funkciójának változása - áttétek eltávolításának jelentősége 26.B. Foglalja össze a hidrálás jelentőségét, a folyadékellátás szerepét a daganatos betegek kezelése és gondozása kapcsán! Értelmezze a folyadékegyensúly fontosságát idős, daganatos betegek kezelése kapcsán! - folyadékháztartás és annak zavarai - daganatos betegségben szenvedő és/vagy kemoterápiás kezelésben részesülő beteg folyadékbevitele - a folyadékegyensúly állapotának megőrzése, ellenőrzése - a folyadékpótlás és a keringés közötti összefüggés - alkalmazott infúziós oldatok - a folyadékbevitel, az idős beteg kemoterápiás kezelése és a vesefunkciós eredmények közötti összefüggés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 27.A. Foglalja össze a daganatok figyelmeztető jeleit! Ismertesse az önvizsgálatok lehetőségét és jelentőségét az egyes daganatfajtákban (bőr, szájüreg, mell, here)! - általános panaszok és tünetek daganatgyanú esetén - egyes szervek daganatos betegségeihez kapcsolódó speciális panaszok, tünetek - az önvizsgálatok elvégzéséhez kapcsolódó elvárások, helyes kivitelezés 27.B. Foglalja össze a tracheostomával élő személy lehetséges életviteli nehézségeit! Ismertesse a korszerű segédeszközöket, a szakápoló feladatait a sztómás beteg gondozásában! - a tracheostomás beteg mindennapos problémái - műtét előtti és utáni pszichés vezetés szakápolói kompetenciái - megküzdési stratégia kialakítása a megváltozott testkép miatt - sztómaterápiás segédeszközök, sztómavédők - ápolási-gondozási teendők a kanül használatával kapcsolatban - betegoktatás jelentősége a fertőzések elkerülése és a hangképzés kialakítása érdekében, egyéb kommunikációs lehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 28.A. Ismertesse az endoszkópos vizsgálóeljárások lényegét, diagnosztikus és terápiás alkalmazási lehetőségeiket a malignus betegségek ellátásában! Foglalja össze a beteg előkészítésének szempontjait passzázsvizsgálatra! - az endoszkóp mint optikai eszköz, fajtái - az endoszkóp használatának indikációi, területei - a szakápoló előkészítési és megfigyelési tevékenysége endoszkópos beavatkozás kapcsán 28.B. Ismertesse a WHO gyógyszeres fájdalomcsillapítási lépcsőjét! Foglalja össze a morfin és morfinszármazékok alkalmazási lehetőségeit és a lehetséges mellékhatásokat! - 1. lépcsőben adható készítmények - 2. lépcsőben adható készítmények - 3. lépcsőben adható készítmények - kábító fájdalomcsillapítók hatásai, mellékhatásai, az ápoló megfigyelési feladata a kábító fájdalomcsillapító alkalmazásakor - nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 29.A. Ismertesse a daganatok mellkassebészeti ellátásának vonatkozásait, a mellkasi műtétek utáni lehetséges szövődményeket és a szakápoló feladatait a posztoperatív ellátási szakban! - endoszkópos beavatkozással végezhető eljárások - mellkasfal megnyitásával a tüdőn végezhető eljárások - a mellkasfal megnyitásával összefüggő műtétek után kialakuló akut vérzéses és nem vérzéses eredetű szövődmények - szakápoló megfigyelési feladatai a mellkas megnyitásával járó műtétek után, különös tekintettel a beteg vitális paramétereire, a drének állapotára, az ürülő váladék megfigyelésére - oxigénterápia és légzőtorna alkalmazásának lehetőségei mellkasi műtét után 29.B. Ismertesse a genetikai vizsgálatok jelentőségét a daganatok diagnosztikájában és terápiájában, a genetikailag szűrhető rákmegelőző állapotokat és azok jelentőségét a családkövetésben és -tervezésben! - genetikai vizsgálatok végzésének szükségessége egyes családoknál - laboratóriumban kérhető genetikai eltérések kimutatására szolgáló vizsgálati módszerek és azok célja - célzott genetikai vizsgálatokkal kiszűrhető betegségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 30.A. Ismertesse a hagyományos és speciális laboratóriumi diagnosztikai eljárásokat és azok szerepét a daganatos betegek kezelésében, a kezelés mellékhatásainak monitorizálásban és a betegség kiterjedésének és prognosztikájának meghatározásában! - onkológiai kezelések kapcsán ellenőrizendő általános és speciális laboratóriumi paraméterek - a laboratóriumi eredmények és a kezelések hatásainak összefüggése - speciális laboratóriumi paraméterek használata a betegség követésre 30.B. Foglalja össze a bőrgyógyászati daganatos betegségeket, a komplex terápia lehetőségeit és a sebészeti beavatkozások szerepét! - bőrgyógyászati daganatok előfordulási gyakorisága - a rosszindulatú bőrgyógyászati daganatok szövettani meghatározása, besorolása - bőrdaganatok megelőzésének lehetőségei - a rákmegelőző állapotok felismerése - sebészeti és nem sebészeti jellegű terápiás lehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1. A. Ismertesse a citosztatikus gyógyszeres kezelés általános jellemzőit, csoportosítsa a lehetséges mellékhatásokat, és ismertesse azok megelőzési és gyógyítási lehetőségeit! - a daganatellenes gyógyszeres kezelés lényege - szervrendszerek érintettsége - a kezelés várt és nem várt reakciói - a reakciók csökkentési lehetőségei - citosztatikus kezelés, kemoterápia - szervrendszerek szerinti (vese, máj, csontvelő, csont, szív) toxicitás - hányinger, hányás, hajhullás, allergiás reakciók - ideje szerinti (azonnali, akut, szubakut, késői) - rehidrálás, hányingercsillapítás 1.B. Foglalja össze a táplálkozással és a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos rizikófaktorokat! - elhízás és az elhízáshoz vezető okok - az alkoholfogyasztással összefüggő megváltozott étkezési szokások - az elhízáshoz és alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó személyi higiéné megváltozása - a táplálkozással és a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő rizikófaktorok szerepe a rákmegelőző állapotok kialakulásában - daganatmegelőző állapotok - megelőzési lehetőségek - obesitas, BMI, testzsírnövekedés, kevés rost - kalória-, protein malnutritio, vitaminhiány, higiéné károsodás - testsémakontroll elvesztése - praecancerosus, leukoplakia - diéta, táplálkozási tanácsadás, alkoholprevenció

34 2. A. Ismertesse a rehabilitáció fogalmát, céljait és feladatait! Beszéljen részletesen a hosszú távú onkológiai rehabilitációról! - rehabilitáció fogalma, lényege - rehabilitációs team tagjai - területek - a rehabilitáció sikerességéhez szükséges résztvevők - megszervezett tevékenység - megmaradt képességek, beilleszkedés a közösségbe - orvosi, nevelési, foglalkozási és szociális intézkedések tervszerű együttese - egyénre szabott, de a rehabilitálandó ember tevőleges részvétele is kell 2.B. Foglalja össze az emlődaganatok kezelésének általános alapelveit, és ismertesse a szakápoló feladatait az emlőműtétet követő posztoperatív ápolási szakokban! - az emlődaganatok besorolása a stádium, a tumor nagysága, a nyirokcsomók érintettsége és az áttétek tekintetében - az emlődaganatok sebészeti és nem sebészeti kezelési lehetőségei - közvetlen műtét utáni szakápolói megfigyelési tevékenységek - kompetencia szerinti betegoktatás, pszichés vezetés - stádiumfelmérés, TNM, sentinel, rizikóbeosztás - multimodális kezelés (sebészet, kemo, sugár, hormon, biológiai) - megfigyelés, - lymphoedema, váladék (vákuumdrenázs), oktatás, pszichés kisérés

35 3. A. Mutassa be a Magyar Gyermekonkológiai és Gyermekhematológiai Hálózatot! Foglalja össze a gyermekkori daganatok kezelésének speciális jellemzőit! - gyermekonkológiai és -hematológiai ellátást nyújtó városok, centrumok - szakmailag egységes ellátást biztosító tevékenységek írott szabályozása - a gyermekkori daganatokra jellemző lefolyás, terápiás válasz, életkori sajátosságok, kimenetel óta, jelenleg 8 központ ( Bp. - 3 központ, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Szombathely) - közös protokollok, kórlapellenőrzés, gyermektumor-regiszter - gyors progresszió, terápiás érzékenység, életkori specifikációk - hosszú távú életkilátások toxicitás, monitorizálás 3.B. Magyarázza el a kiégés szindróma (burn out) fogalmát, tüneteit! Tegyen megelőzési javaslatot egy onkológiai osztályon dolgozó ápolási vezetőnek dolgozói kiégésének megelőzésére! - kiégés szindróma fogalma, lényege - testi, lelki és társas megnyilvánulásai - fokozatai - a kiégés csökkentésének lehetőségei a munkahelyen - szomatikus tünetek, irritabilitás, rövidtávú memóriazavar, személyiségzavar - csökkenő produktivitás, depresszió, suicidium, addikciók (alkohol, drog) - magánéleti problémák, pályaelhagyás - stádiumok (kezdeti lelkesedés, stagnálás, frusztráció, apátia)

36 4. A. Ismertesse a rosszindulatú daganatok szűrővizsgálatainak fajtáit a különböző daganatlokalizációk szerint! Emelje ki a szűrővizsgálatokban rejlő lehetőségeket, és fogalmazza meg a nehézségeket! - szűrővizsgálatok célja - mely betegségek felderítésére alkalmazzák - milyen formái vannak (egyéni- csoportos) - a szűrésekhez alkalmazott teszt kritériumai - lakosság állapotának felmérése, betegek kiszűrése - önvizsgálat, szervezett szűrés, mobilszűrés - specialitás, szenzitivitás (pszeudopozitív irányba tévedjen) - elérhetőség, reprodukálhatóság, egyszerűség, költségkímélő legyen, gyorsaság 4.B. Foglalja össze a fej-nyaki daganatok terápiás megoldásait és ismertesse a posztoperatív rehabilitációs lehetőségeket! Készítse fel a gégetumoros betegét a műtétet követő ébredésre és közvetlen posztoperatív állapotára! - a fej-nyaki daganatok sebészi és nem sebészi kezelési lehetőségei - a szakápoló megfigyelési tevékenysége frissen műtött, gégekanült viselő beteg esetén - műtét előtti és utáni betegoktatás, pszichés felkészítés - tracheostomával történő együttélés, kommunikációs lehetőségek - műtét±adjuváns terápia, radioterápia, radiokemoterápia, neoadjuváns kemoterápia - tracheostoma - életvitel (gondozás, pihenés, öltözködés, táplálkozás, higiéné, kommunikációs lehetőségek) - hangképzési lehetőségek, segédeszközök alkalmazása (nyelőcsőhang, elektromos rezonátor)

37 5. A. Mutassa be az egyesületek, betegszervezetek és alapítványok szerepét a daganatos betegségek megelőzésében, a korai diagnosztikában és a szűrésben, valamint a gyógykezelésben és a rehabilitációban! Soroljon fel magyarországi szervezeteket és egynek ismertesse céljait, tevékenységét! - az egyesülések létrejöttének célja - tevékenységük résztvevői - az egyesülések működésének hatása, eredménye - felvilágosítás, kommunikációs csatorna, ismeretterjesztés, szakmai és civil szféra összekötése, közösségi fellépés, szűrés népszerűsítése és szervezése - betegjogi edukáció, segédeszközök ismertetése - önkéntesség, szakmai továbbképzések, szemléletformálás 5.B. Sorolja fel és csoportosítsa a leggyakrabban alkalmazott izotópos terápiás beavatkozásokat és azok indikációs területeit! Ismertesse az izotópkezelés kapcsán betartandó sugárhigiénés rendszabályokat! - kuratív és palliatív izotópos beavatkozások - különböző izotópok felhasználási területei - izotópok kiürülése a szervezetből - szakápolói feladatok izotóppal kezelt beteg ellátása során, betegbiztonsági kockázatok - váladékok kezelésére vonatkozó szabályok - doziméter - peptid receptor radioterápia - radiojód ( 131 I) - a műtét után visszamaradt pajzsmirigyszövet ablatioja, vagy a kialakult áttétek palliatív sugárkezelése I-MIBG kezelések is történnek neuroectodermalis rákokban disszeminált emlő- és prosztatarákos betegek 89 Sr, 186 Re, 90 Y és 153 Sm kezelése a fájdalom csökkentésének érdekében, palliatív céllal - bomlásidő, felezési idő, elkülönítés, vizelet és széklet védve kezelése, sugárterhelés mérése

38 6. A. Ismertesse a tumormarkerek vizsgálatokat, kiemelve azok lehetőségeit a betegségek diagnózisában és követésében! - tumormarkerek fogalma, jellemzői - tumormarker vizsgálatok célja - laboratóriumban kérhető tumormarkerek - kimutatható és követhető betegségek - - biokémiai indikátorok, elsősorban daganatos sejtek által termelt anyagok - daganat esetén testnedvekben emelkedett szintek - szűrésre, korai diagnózisra nem, követésre alkalmas - tumor antigének, fehérjék, hormonok - emlő-, prosztata-, here-, máj-, neuroendokrin tumor, vastagbéltumor, melanoma 6.B. Foglalja össze a palliatív medicina általános jellemzőit, kiemelve a fájdalomcsillapítás terápiás elveit, gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségeit! - a palliatív terápia célja, szemlélete - a fájdalom jellemzői - nemzetközi ajánlás a gyógyszeres fájdalomcsillapításban, lépcsői - egyéb, nem gyógyszeres fájdalomcsillapítási lehetőségek - életminőség javítása, tünetkezelés, holisztikus szemlélet, kezelés folyamán végigvonul - totális fájdalom elve, felmérés-terápia-újraértékelés (fájdalom algoritmus) - fájdalom jellegének meghatározása (intenzitás, lokalizáció, minőség) - WHO lépcső elemei, gyógyszerei - fizikai stimulus, akupresszúra, TENS, blokádok, sugárkezelés

39 7. A. Ismertesse az onkológiai ellátás intézményrendszerét és emelje ki elemeinek legfontosabb jellemzőit a daganatos betegek ellátásában! - járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátási körbe tartozó onkológiai ellátó helyek - szakmailag egységes ellátást biztosító tevékenységek írott szabályozása - onkológiai kezelések eldöntésében részvevő, különböző szakemberek bevonásával zajló szakmai egyeztetés - nemzeti onkológiai regiszter rendszer működtetése - onkológiai centrumok, gondozók - szakbizottságok, szakambulanciák - onkoteam, protokolláris ellátás - Nemzeti Rákregiszter 7.B. Foglalja össze a hematológiai malignitások (Hodgkin-kór, non-hodgkinlymphoma, leukémiák) általános komplex kezelési elveit, és emelje ki a jellemző ápolási feladatokat ezen betegségek kezelése kapcsán! - a nyirokszervi és vérképzőszervi daganatok megállapítására használatos általános és speciális laboratóriumi eljárások - a betegségek kezelésére alkalmazható gyógyszeres és nem gyógyszeres eljárások - egységes irányelvek alkalmazása a betegség kezelésében - szakápoló megfigyelési és megelőzési tevékenysége a kezelésekkel összefüggésben - diagnosztika (hematológiai, citogenetikai, molekuláris) stádiumbesorolások - protokolláris kemoterápia, sugárkezelés, terápiarezisztens, illetve relabáló esetekben őssejt- transzplantáció - hidrálás, tumorlízis szindróma, infekcióprofilaxis

40 8. A. Ismertesse a patológia szerepét a daganatos betegségek diagnosztikájában és terápiájában! Emelje ki a hisztokémia, immunhisztokémia és a citopatológia jellegzetességeit és szerepét a patológiai véleményalkotásban! - a patológiai vizsgálat célja - patológiai módszerekkel vizsgálható szövetek vételének módja és ideje - a daganatok biológiai viselkedés szerinti osztályozása - a daganatok differenciálhatóság szerinti besorolása - a daganatok kiindulási szövetének meghatározására, kromoszóma eltérésének felderítésére alkalmazott vizsgáló módszerek jelentősége - daganat pontos diagnózisának, osztályozásának, fokozatának megállapításában, a prognózis, a terápiás célpontok lehetséges megállapításában és a kezelés hatásosságának lemérésében egyaránt szerepe van - diagnosztikus biopszia, szövettani elemzés és besorolás (pre-, intra-, posztoperatív diagnosztika) - malignitás-benignitás, grading, excíziós-radikalitás - immunhisztokémiai reakciókat legkiterjedtebben a daganatok diagnosztikájában, elsősorban a tumorok szöveti, sejt-eredetének meghatározásában, differenciáltsági fokának megállapításában alkalmazzuk - citogenetika: megjeleníti a kromoszómákat, és detektálja azok számbeli eltérését (monoszómia, triszómia) és/vagy szerkezeti átrendeződését (transzlokáció, inszerció, deléció, inverzió) 8.B. Ismertesse az onkológiai sürgősségi állapotokat, kiemelve a szakápoló feladatait az alapvető életfunkciók megfigyelésében, dokumentációjában és a sürgősségi helyzetek ellátásában! - leggyakoribb, esetleg életet veszélyeztető állapotok a daganatos betegséggel, vagy annak kezelésével összefüggésben - legfontosabb szakápolói tevékenységek az onkológiai kezelésben részesülő, vagy onkológiai sürgősségi állapotban szenvedő beteg ellátása során, különös tekintettel a szakszerű megfigyelésre - tumorlízis, agynyomás-fokozódás, agyödéma, vena cava superior szindróma, vérzések, lázas neutropenia - vitális paraméterek, monitorizálás, órás-lap

41 9. A. Magyarázza el a magyarországi jellegzetes táplálkozási szokásokban rejlő daganat-kialakulási veszélyeket és javasoljon táplálkozási tervet emésztőrendszeri daganatok megelőzésére! - túlzott táplálékbevitel - alacsony táplálékbevitel - életmódbeli eltérések a helytelen táplálkozással és az alkoholfogyasztással összefüggésben - a helyes táplálkozás alapelvei - rostszegény ételek, túlzott zsírfogyasztás, füstölt élelmiszerek - magas energiabevitel, magas sóbevitel, összzsír-bevitel, sok koleszterin - alacsony ásványi anyag- és vitaminbevitel - égetett szeszek, alkoholizmus 9. B. Beszéljen a központi idegrendszeri daganatos betegségek diagnosztikus és terápiás lehetőségeiről és ismertesse a szakápolói feladatokat az agydaganatos posztoperatív betegek monitorizálásában és ápolásában! - a központi idegrendszeri daganatok gyanúja esetén elvégzendő alapvizsgálatok - képalkotó vizsgálatok - műtéti és nem műtéti jellegű terápiák - legfontosabb szakápolói megfigyelési tevékenységek agydaganatos beteg műtét utáni állapotának követésében, különös tekintettel az életveszélyt jelentő állapotok felismerésében - anamnézis, MRI, CT, PET, szemészeti szakvizsgálat, neurológiai diagnosztika - sebészet, sugárkezelés, kemoterápia, gammakés, intrathecalis kezelés - neurológiai tünetmegfigyelés, epilepszia, kiesési tünetek, agyödéma veszély

42 10. A. Ismertesse a daganatos betegek komplex multimodális ellátásának alapelveit és részeit! - a daganatos betegség kiderítése érdekében kötelezően elvégendő vizsgálatok - a daganatos betegek kezelésének megtervezésben részvevő team - a daganatos betegek kezelésének egységes szemlélete - szakmailag egységes ellátást biztosító tevékenységek írott szabályozása - a sebészeti és nem sebészeti jellegű terápiás lehetőségek - a kezeléseket támogató kiegészítő terápiák - a kezelések utáni szervezett követés, különös tekintettel a testi és lelki funkciók erősítésére - komplex diagnosztika (biopszia, patológia, képalkotó eljárások) - onkoteam döntés, protokolláris kezelések - kemoterápia, sebészeti kezelés, radioterápia, rehabilitáció és szupportív kezelés - tartós gondozás 10.B. Ismertesse a hospice filozófia és ellátás lényegét, kiemelve a szakápoló segítségnyújtási lehetőségeit a haldokló beteg kísérése során! - a hospice ellátás célja - az ellátó team tagjai - terminális állapotú beteg ellátásának fő összetevői - haldokló beteg ellátásával foglalkozó ápoló személyiségjegyei - holisztikus ellátásszemlélet, beteg és hozzátartozó egységének ellátása - a halál az élet része, méltósággal kell kezelni - multidiszciplináris ellátó team - komplex tüneti kezelés, terminális betegellátás - eutanázia elutasítása, ingyenesség - empátia, nyíltság, egyenlő szem-magasság, befogadás

43 11.A. Ismertesse a szupportív terápia fogalmát, lényegi elemeit és szerepét az onkológiai ellátásban! - a támogató kezelés lényege, elemei - az onkológiai kezelésekben játszott szerepük - a terápiás terv sikeres kivitelezése érdekében alkalmazott módszerek - a daganatos betegek szerepe támogató kezelés esetén - támogatja az onkológiai kezelések kivitelezését, segíti azok elviselését, illetve csökkenti, vagy kivédi annak toxikus mellékhatásait - hatására javul az onkológiai kezelési terv megvalósításának esélye, ezáltal a terápia effektivitása; javul a beteg együttműködési készsége - lehet terápiás célból adni, a megjelenő melléhatások, szövődmények kezelésére, vagy preventíven a mellékhatások, szövődmények megelőzésére - hányáscsillapítás, növekedési faktorok, hidrálás, hemoszubsztitúció, infekcióprofilaxis, hormonpótlás 11.B. Ismertesse a lágyrészdaganatok és a csontdaganatok kezelésének alapelemeit, kiemelve a gyógyszeres kezelések lehetőségeit! - a daganatok kimutatására használatos képalkotó diagnosztika - a daganatok kiindulási szövetének meghatározására, kromoszóma-eltérésének felderítésére alkalmazott vizsgáló módszerek és jelentőségük - a műtéti típus megválasztásának alapelvei - a nem sebészeti terápiás lehetőségek, különös tekintettel a daganat kiterjedését csökkentő, vagy az egyéb kezelés kiegészítéseként adott gyógyszeres terápiákat - állapotfelmérés (stageing), CT, MR, izotópdiagnosztika - szövettan, patológiai diagnosztika (FM, hisztokémia, molekuláris genetika) - sebészeti ellátás (biopszia, műtétmegválasztás: radikális seu végtagmegtartó) - kemoterápia (neoadjuváns, adjuváns) - sugárkezelés (primer locus, illetve metasztázisok)

44 12.A. Ismertesse a rosszindulatú daganatos betegek gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz támogatási rendszerének lényeges elemeit, kiemelve a gyógyászati segédeszközök rehabilitációban betöltött szerepére! - a kiemelt támogatás igénybevételére jogosultak köre - az igénybevételre javaslatot tevők, indikációk - a daganatos beteg által igénybe vehető egyéni elbírálási lehetőségek - rehabilitációban alkalmazható segédeszközök - rehabilitációban résztvevő szakemberek - emelt, illetve kiemelt indikációk, közgyógyellátás, kihordási idő - szakmai javaslattételi kompetencialista - szakbizottság, szakorvos, szakambulancia - gyógytornász, fizioterapeuta, ápoló, rehabilitációs szakorvos 12.B. Ismertesse a sugárterápia elvi alapjait és szerepét az onkológiai ellátásban! Ismertesse az onkológiai szakápoló szerepét emlődaganatok sugárkezelése kapcsán! Részletezze a leggyakoribb rövidtávú mellékhatásokat! - a sugárterápia fizikai alapjai - az ionizáló sugárzások tulajdonságainak megváltozása a szöveteken való áthaladáskor - dózis-idő összefüggése, sugárkárosodás, terápiás tervezés - külső besugárzás, brachytherapia, mulázsok, tűzdelések, üregi kezelések, afterloading - sugárterápiához kapcsolódó védelmek: beteg, ápoló személyzet, hozzátartozó - a sugárterápia nem kívánatos hatásai, betegoktatás jelentősége, pszichés támogatás - ionizáló sugárzás, sugárforrás, elnyelődés, szóródás, dózis, dózisgörbe - külső és belső sugárforrások, besugárzás tervezés - bőrégés-, bőrvédelem, gastrointestinalis hatások - táplálkozás - pszichés gondozás, felvilágosítás

45 13.A. Ismertesse a here és a pénisz malignus daganatos betegségeit, a komplex kezelés lehetőségeit, kiemelve a gyógyszeres terápia lehetőségeit! - a daganatok kimutatására alkalmas képalkotó diagnosztika - a daganatok kiindulási szövetének meghatározására alkalmazott vizsgáló módszerek és jelentőségük - daganatos betegségek követésére alkalmas speciális laboratóriumi diagnosztikai módszer - a műtéti típus megválasztásának alapelvei - a nem sebészeti terápiás lehetőségek, a daganat kiterjedését csökkentő, vagy az egyéb kezelés kiegészítéseként adott gyógyszeres terápiák - állapotfelmérés (stageing), UH, CT, MRI, izotópdiagnosztika, tumormarkerek - szövettan, patológiai diagnosztika (FM, hisztokémia, tumormarkerek) - sebészeti ellátás (biopszia, műtétmegválasztás, RLA) - kemoterápia (neoadjuváns, adjuváns) - sugárkezelés (nyirokrégiók, metasztázisok) 13.B. Fejtse ki a Nemzeti Rákregiszter működésének lényegét és jelentőségét! Ismertesse a daganatos betegségek magyarországi epidemiológiáját, rák morbiditási és mortalitási adatait! - daganatos betegségek jelentési rendszere Magyarországon - intézmények adatszolgáltatása, speciális adatgyűjtés - beérkezett adatokat feldolgozó szervezetek - statisztikai alapfogalmak - leggyakoribb daganatos betegségek megbetegedési és halálozási előfordulása - Népegészségügyi program, Nemzeti rákellenes program, statisztika, prevenció - population based rendszer, minden egészségügyi ellátó jelentésköteles - előfordulási gyakoriság, túlélés, prevalencia, incidencia, gyógyulási arány - adatszolgáltatás, publikáció, OEP és KSH adatszolgáltatás - emlőrák, vastagbélrák, tüdőrák, petefészek- és méhnyakrák, szájüregi daganatok

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS

KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS KLINIKAI ONKOLÓGIA ÁLTALÁNOS ONKOLÓGIA, EPIDEMIOLÓGIA, ETIOLÓGIA, DIAGNOSZTIKA ÉS SZŰRÉS 1. Daganatos morbiditás és mortalitás Magyarországon 2. Kémiai és fizikai tényezők szerepe a daganatok kialakulásában

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 3155-10 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 11.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 3155-10 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 11. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Szabadon választható SE- TK/2015.I./00099 Daganatok és komplex terápiája A tanfolyamot az EEKH elfogadta,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok Ionizáló sugárzás Sugárterápia Lövey József Országos Onkológiai Intézet SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Budapest Az elnyelt sugárzás mértékegysége J/kg = Gray 100 % Terápiás ablak T C P N T C P

Részletesebben

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA (HANDOUT) SZEKANECZ ÉVA M.D. Ph.D. DE KK Onkológiai Intézet 2016. palliative care starts when a cure is no longer possible nem az agonizáló, hanem a progrediáló betegek

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám SE- TK/2013.I./00025 Szemeszter 2013.I.félév Jelleg Főcím Daganatok és komplex terápiája Állapot Tanfolyam adatok még változtathatóak a szervező által Szervező Országos

Részletesebben

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK Szakmai Fórum Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2017 A daganatos betegségek

Részletesebben

A HASNYÁLMIRIGY DAGANATAI

A HASNYÁLMIRIGY DAGANATAI X Lo3; C63 TULASSAY ZSOLT - LAPIS KÁROLY - ZALATNAI ATTILA A HASNYÁLMIRIGY DAGANATAI MEDICINA KÖNYVKIADÓ ZRT. BUDAPEST, 2014 KTE Klebeisberg Könyvtár Egyvtem Lektorok: HELYBEN OLVASHATÓ SCHAFF ZSUZSA,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

A 40. sorszámú Hospice szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 40. sorszámú Hospice szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 40. sorszámú Hospice szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés ráépülés azonosító : 55 723 09 1.2.

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Az onkológiai ellátáshoz való hozzáférés esélyei

Az onkológiai ellátáshoz való hozzáférés esélyei Az onkológiai ellátáshoz való hozzáférés esélyei Garami Miklós 15 Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Hozzáférhetőség a magyar egészségügyben ELTE TáTK, 2013 május 31 Az egészségügyi teljesítmény dimenziói

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 2412-06 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. március 06.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Onkológiai szakápoló szakképesítés. 2412-06 Onkológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. március 06. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Rauh Edit minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Hospice szakápoló szakképesítés. 3153-10 Hospice szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 15.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Hospice szakápoló szakképesítés. 3153-10 Hospice szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 15. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok

Részletesebben

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52)

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52) 5. KÉPI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 5.A. Képi diagnosztika 5.E. Radiofarmakológia 5.3. Diagnosztikai képalkotó 5.4. Radio-farmakológiai szakasszisztens 5.5. Radio-farmakológiai szakasszisztens (egészségügyi

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Tájékoztassa a munkahelyére érkező vendégeket a különféle szervekből nyert citológiai anyagok feldolgozásáról, diagnosztikára való előkészítéséről! Tájékoztatója során az alábbi szempontokra

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 55 762 03 Mentálhigiénés asszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A mentálhigiéné, az egészségmegőrzés és a rehabilitáció módszerei A vizsgafeladat

Részletesebben

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983.

Magyar ILCO Szövetség. 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Magyar ILCO Szövetség 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14. Alapítva 1983. Komplex kezelés Szűrés A felismert daganatos beteg kivizsgálása Labor Colonoscópia Szövettan RTG UH CT MR Neoadjuvans kezelés Komplex

Részletesebben

NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATSEBÉSZET

NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATSEBÉSZET NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATSEBÉSZET A SZEMÉREMTEST KRÓNIKUS BŐRBETEGSÉGEI 1. Szeméremtest és hüvely daganat megelőző állapotai (etiológia, diagnosztika, terápia) 2. A méhnyak rákmegelőző állapota (CIN) 3. Méhnyak

Részletesebben

Szy Ildikó DEMIN 2014.

Szy Ildikó DEMIN 2014. Szy Ildikó DEMIN 2014. Az azonos bánásmód és a szolidaritás elvének megfelelően a ritka betegségek multidiszciplináris megközelítésű diagnosztikájának és kezelésének fejlesztése, a racionalizált beteg

Részletesebben

KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ

KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. KLINIKAI ONKOLÓGIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 2. Intenzív ellátásra szoruló politraumatizált beteg ápolása 3. Immobilizációs szindróma megelőzése az intenzív terápiás osztályon

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A szűrővizsgálatok változó koncepciója

A szűrővizsgálatok változó koncepciója A szűrővizsgálatok változó koncepciója Magyar Tudomány Ünnepe 2010. Vályi Péter dr. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Szűrővizsgálat: olyan vizsgálat, amelynek célja a betegség tüneteit nem mutató

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Jelentkezési hat.idő 2011.03.01. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Jelentkezési hat.idő 2011.03.01. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Kódszám SE-TK/2011.I./00339 Szemeszter 2011.I.félév Jelleg Kötelezően választható Főcím Állapot A nőgyógyászati daganatok korai diagnosztikája és komplex kezelése. Kolposzkópos tanfolyam

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok

Részletesebben

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható.

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható. A vizsgafeladat ismertetése: Az előzetesen megvalósított szabadidős vagy rekreációs program ismertetése egy központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit

Részletesebben

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A laboratóriumba vendég érkezik. Tájékoztassa a rákmegelőzés lehetőségeiről! Ismertesse a citológiai előszűrő vizsgálatok lényegét! - a primer és szekunder prevenció fogalma, eszközei - a citológia

Részletesebben

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01)

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01) Érettségi utáni képzések nappali képzés 1. Gyakorló ápoló 2. Egészségügyi asszisztens A szakképesítés alapadatai Gyakorló ápoló (52 723 01) A szakképesítés azonosító száma: 52 723 01 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SUGÁRTERÁPIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÓRHÁZ,

Részletesebben

Engedélyszám: /2011-EAHUF Onkológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: /2011-EAHUF Onkológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat 43 éves ápolónő munkatársa egyedül neveli 17 éves lányát. Gyakran éjszakai és hétvégi munkát is vállal. Az osztály átadásakor idegesen viselkedik, és nem kellő odafigyeléssel tájékoztatja a

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária:,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című

Részletesebben

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása Rákellenes Világnap 2017.02..04. Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust.

Részletesebben

A fejezet felépítése. A.) Általános nevezéktan

A fejezet felépítése. A.) Általános nevezéktan II./1.4. fejezet: Nevezéktan, stádiumbeosztás Torgyík László, Dank Magdolna A fejezet áttekintése során a hallgató megismerkedik az onkológiai kezelések során használatos kifejezések értemével és a TNM-osztályozás

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatokról

Nőgyógyászati daganatokról Nőgyógyászati daganatokról 2015.10.08 Egészségfejlesztési Iroda Tapolca Dr. Lövei Péter Anatómia Méhtest Méhnyak Méhnyak Méh üregében: egyrétegű hám Hüvelyben: többrétegű hám A kettő találkozásánál: átmenet

Részletesebben

2412-06 Onkológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2412-06 Onkológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2412-06 Onkológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat 43 éves ápolónő munkatársa egyedül neveli 17 éves lányát. Gyakran éjszakai és hétvégi munkát is vállal. Az osztály átadásakor

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet Szociális Klaszter Budapest 2017.06.16. Kárándi Erzsébet INDA produktumok I. Akkreditált képzés szociális szakemberek számára: Interprofesszionális szemléletű demens ellátás T-08-019/2015 40 kredit Konferenciák

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

Klinikai onkológia ÁOK V. éves hallgatók számára. Szántó János Onkológiai Tanszék DEOEC

Klinikai onkológia ÁOK V. éves hallgatók számára. Szántó János Onkológiai Tanszék DEOEC Klinikai onkológia ÁOK V. éves hallgatók számára Szántó János Onkológiai Tanszék DEOEC Felépítés 7 tantermi óra (fakultatív) 14 szemináriumi előadás (kötelező) Hand-out vs. Internet Szemináriumokon betegbemutatás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat szeptember 7.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat szeptember 7. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban Csizmadia Krisztina MALNUTRITIO - Miért beszéljünk róla? MMTT 2012-ben végzett felmérése szerint a kórházban fekvő betegek egyharmada

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés. 2375-06 Diagnosztizálás monitorozás előkészítés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés. 2375-06 Diagnosztizálás monitorozás előkészítés modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat november 8.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat november 8. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Dr. Mangel László 1,2, Prof. Dr. Dóczi Tamás 3, Dr. Balogh Zsolt 4, Dr. Lövey József 2, Dr. Sipos László 5 Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás

Részletesebben

A 28. sorszámú Geriátriai és krónikus beteg szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 28. sorszámú Geriátriai és krónikus beteg szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 28. sorszámú Geriátriai és krónikus beteg szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító

Részletesebben

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A Ikt.szám:10230/KLINK/2017 egészségügyi szolgáltató jellegére, társadalmi felelősségvállalására, valamint a lakosság egészségi állapota iránt érzett felelősségére tekintettel, orvosszakmai szempontok messze

Részletesebben

KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK

KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK KORSZERŰ EGÉSZSÉGÜGYI KÉPZÉSEK - A KITERJESZTETT HATÁSKÖRŰ ÁPOLÓK LEHETSÉGES FELADATAI AZ IDŐSELLÁTÁSBAN Dr. Balogh Zoltán Ph.D. Egymást Értő Szakemberek Szociális Klaszter Egyesület Ünnepi Konferenciája

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

KLINIKAI SZAKÁPOLÓ (HOSPICE SZAKÁPOLÓ ÉS KOORDINÁTOR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KLINIKAI SZAKÁPOLÓ (HOSPICE SZAKÁPOLÓ ÉS KOORDINÁTOR) SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI 74. 54 5012 03 Klinikai szakápoló (hospice szakápoló és koordinátor) A rendelet hatálybalépésének időpontja Visszavonásig Egészségügyi szakképző iskolák Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet KLINIKAI

Részletesebben

OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS

OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS Dr. Türk Bernadett Észak-alföldi Területi Hivatal Nyíregyháza 2013. május 16. 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól 14. (3.)

Részletesebben

A 4. sorszámú Ápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 4. sorszámú Ápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 4. sorszámú Ápoló megnevezésű szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A azonosító száma: 55 723 01 1.2. Szakképesítés-ráépülés megnevezése: Ápoló 1.3. Iskolai

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr, Radiográfus szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr, Radiográfus szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 10. MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 10.A. Endoszkópia 10.1. Emésztőszervi endoszkópos szakasszisztens 10.2. Emésztőszervi endoszkópos szakasszisztens (egészségügyi szakasszisztens) (54) 10.3. Endoszkópos

Részletesebben

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Dr. Balogh Zoltán XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22.. Az

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

2326- Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem. 2327- Első ellátás-elsősegélynyújtás. 2323- Egészségnevelés-egészségfejlesztés

2326- Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem. 2327- Első ellátás-elsősegélynyújtás. 2323- Egészségnevelés-egészségfejlesztés OKJ szám Szakképesítés Követelménymodul 54 723 1000 Ápoló 2321-2323- Egészségnevelés-egészségfejlesztés 2324- Alapápolás 2325- Diagnosztika-terápia 2329- Betegmegfigyelés/Monitorozás 2322- Gondozás 2330-

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A dietetikus szerepe az Otthoni Hospice Ellátásban

A dietetikus szerepe az Otthoni Hospice Ellátásban A dietetikus szerepe az Otthoni Hospice Ellátásban Készítette: Kun Judit dietetikus Bodrogi Sándorné minıségügyi vezetı Dr. Csernai Katalin Kft. Otthoni Szakápolási és Hospice Ellátó Szolgálat Motiváció

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÉPESÍTÉSEK

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÉPESÍTÉSEK 54 723 01 1000 Ápoló 2321-06 Interakció az egészségügyi ellátásban 2323-06 Egészségnevelés-egészségfejlesztés 2324-06 Alapápolás 2325-06 Diagnosztika-terápia 2329-06 Betegmegfigyelés/Monitorozás 2322-06

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. október 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. október 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A tételekhez segédeszközök nem használhatók.

A tételekhez segédeszközök nem használhatók. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

Dr. Kásler Miklós: A fej-nyaki tumorok epidemiológiája, incidenciája és mortalitása a nemzetközi adatok tükrében. Teendők, lehetőségek

Dr. Kásler Miklós: A fej-nyaki tumorok epidemiológiája, incidenciája és mortalitása a nemzetközi adatok tükrében. Teendők, lehetőségek ELŐZETES PROGRAM 2017. február 23. csütörtök Megnyitó 13.00-14.50 ONKOLÓGIAI AKTUALITÁSOK I. Plenáris előadások Üléselnök: Dr. Tamás László 13.00-13.25 Dr. Tamás László: A családorvosok és a szakrendelőben

Részletesebben

A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1.

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi ügyfélkapcsolati tevékenység, a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szociális ellátások feltételei, a szociális szervezés feladatai és a szociális munka módszerei témakörből központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben