ARANYVESSZŐ CSALÁN PITYPANG / GYERMEKLÁNCFŰ KÖRÖMVIRÁG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ARANYVESSZŐ CSALÁN PITYPANG / GYERMEKLÁNCFŰ KÖRÖMVIRÁG"

Átírás

1 ARANYVESSZŐ A modern fitoterápiában főleg a húgyúti megbetegedések kezelésére használják. Ha a vesehomokra és -kőre hajlamos egyének rendszeresen isszák, csökkenti a kőképződés veszélyét. Fájdalomcsillapító, görcsoldó. A vesehomok és vesekő megelőzésére is kiválóan alkalmazható.közepesen erős vízhajtó hatású. CSALÁN Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. KÖRÖMVIRÁG A körömvirágtea és kivonat kiváló vérkeringés javító, vértisztító és gyulladáscsökkentő. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. A mai konyhaművészet az ehető szirmokat ízletes süteményekbe, pudingokba, levesekbe, salátákba és rizsből készült ételekbe használja fel. aranyvessző, csalán, körömvirág, pitypang. PITYPANG / GYERMEKLÁNCFŰ A növény leveleit vizelethajtóként és ásványianyag-vitamin bombaként szokás felhasználni. A vizelethajtás egyik lényeges szerepe, hogy tisztítja a vért, azaz serkenti a vesét, hogy a vérből több anyagot, köztük a salakanyagokat válasszon ki. Szerencsére a pitypang sokat tartalmaz a vizelettel távozó, a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokból, így nem kell tartanunk például a káliumhiánytól.

2 MI MINDENRE HASZNÁLAHTÓ A CAYENNE-I PAPRIKA? A chilibors, cayenne-i bors szinonim nevei: amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, ördögbors. Közép-amerikai eredetű, vadon termő és termesztett évelő növény. Egyes országokban paprika helyett használják a törpepaprikához hasonlítható, téglavörös színű és rendkívül csípős termését. Igen sok fajta ismeretes alak, méret és csípősség szerint. Hallevesek, mártások, sült húsok, raguk, különböző halételek, rizsköretek, sajtok és tojásételek fűszerezéséhez használják, valamint savanyúságok ízesítőjeként is. Indiai-angol curryk és fűszeres mártások fő alkotóeleme. Sok természetgyógyász dícséri a cayenne borsot, sokrétű áldásos hatásai miatt. Például egy híres gyógynövényszakértő, Dr. Richard Shulze, a következőt állította róla: Ha mindent meg akarsz tanulni egy gyógynövényről, az a cayenne bors legyen. Ez az egyik leghatékonyabb növény. Tény, hogy ez az állítás nem áll nagyon messze a valóságtól, hiszen évezredek óta használják szerte a világon különböző fajtáit úgy a gasztronómia területén, mint a gyógyászatban is. A kapszaicin tartalmú folyadékkészítmények enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit. A GYÓGYÁSZATBAN cayenne-i bors. A cayenne bors értágító és vérkeringésfokozó hatása miatt melegséget állít elő a testben, ezáltal lázcsökkentő hatással bír, jó izzasztó, stimulálja a bélmozgást és segíti a tápanyagok felszívódását, kezeli a hasmenést, gyomorbajt, puffadást. Néhány orvos véleménye szerint a kapszaicin védelmet biztosít a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.

3 MI MINDENRE HASZNÁLAHTÓ A CITROMFŰ? Elő-Ázsiából származik, de mér az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták fűszerként és gyógynövényként. Citrom illatára emlékeztető levelét többnyire frissen használják, de lehet szárítva is. Remek ízesítő gyümölcsleveshez, salátákhoz, gombaételekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, különféle töltelékekhez, ecetkehez, szárnyas és vadételekhez. Csak kész ételt ízesítsünk vele, mert főzésnél elvész az aromája és keserű ízt hagy. Bár a citromfű elsődleges tulajdonságai között nyugtató hatása szerepel, a fogyókúrában is számíthatunk rá. Segíti az emésztőrendszer munkáját, de remek epe- és vízhajtó, és a máj működését is serkenti. Emellett izzasztó hatása is ismert, mely szintén segítségünkre lehet a feles kilók leadásában. A citromfű mellett a levendula is hatásos lehet az idegek megnyugtatásában, de míg a levendula úgy nyugtat, hogy közben elálmosít, addig a citromfű épp ellenkezőleg hat, felpezsdíti, felfrissíti a szervezetet, és energiával látja el. A citromfű illóolaját gyakran használják különböző nyugtató krémek alapanyagaként, de ezt a tulajdonságát mi is kipróbálhatjuk otthon, ha fürdővizünkbe teszünk belőle. citromfű. CITROMFŰ ESSZENCIA Ha a tea unalmassá válna, használjuk az Ecetmester Citromfű esszenciáját mely kiváló minőségű, biológiailag érlelt almaecet kivonatolásával készült citromfű kivonat. A termék egyedülálló a magyar piacon, kiemelkedően magas, 10%-os almaecetsavtartalommal rendelkezik, így egy intenzív, karakteres almaecetes-citromfüves ízvilágot kapunk.

4 ECHINACEA Kivonatát belsőleg főleg az immunműködés javítására használják. Fokozza a szervezet ellenálló képességét a vírusfertőzések és a gyulladások ellen. A friss növényből nyert présnedvet (gyenge hőkezelés után) felső légúti megbetegedések megelőzésére adják. A nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, valamint a nyálkahártya gyulladásának kezelésére összeállított kenőcsök egyik összetevője. Külsőleg alkalmazva gyulladásgátló. A száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény. Nyáron virágzik. KAKUKKFŰ Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. Nyákoldó és köptető hatása is van, de legfőbb értéke a timol (40%) és a karvakrol (15%), amelynek erős fertőtlenítő és antimikrobiális hatását köszönheti. A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. ÖKÖRFARKKÓRÓ echinacea purpurea, kakukkfű, rozmairng, bazsalikom, ökörfarkkóró. Virágai köptető, hurutoldó, köhögéscsillapító és izzasztó hatásúak, ezért elsősorban meghűléses betegségek, főleg köhögés, garat- és gégehurut, valamint a felső légutak gyulladásainak kezelésére alkalmasak. Köptető hatásuk szaponintartalmuknak köszönhető.

5 ECETMESTER KESERŰ UBORKA A balzsamkörtének elég fura íze van. Ahogy a nevéből is következtethetünk (keserű uborka) keserű íze van. A keserű uborkaként is ismert balzsamkörte gazdag vasban, béta-karotinban és káliumban. Mindezek mellett, a legrégebbről ismert jótékony hatása a cukorbetegséggel köthető össze. A kínai orvosi feljegyzésekből már régen kiderült, hogy olyan tulajdonságai vannak, amelyek megelőzik a cukorbetegséget. FAHÉJ Délkelet-Ázsiában fűszerkeverékek alkotórésze, így például a kínai ötfűszerkeverék fahéjból, csillagánizsból, szegfűszegből, szecsuani borsból és édesköményből áll. A Brit Diabétesz szövetség lapjának egyik száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. keserű uborka, tyúkhúr, kukoricabajusz, fahéj, cayenne-i bors. TYÚKHÚR Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét. Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk működését. Diabétesz esetén ez nagyon fontos, de egészséges szervezetre is jó hatással van.

6 ECETMESTER MIRE HASZNÁLHATJUK A FEKETE ÜRMÖT? Fűszerként virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét (esetleg a gyökerét) gyűjtik. A majdnem mindenhol előforduló növény virágzó hajtását (Artemisiae herba) sültek készítésénél használják a majoránna pótlására. Illóolajat, keserűanyagot, gyantát tartalmaz. A július és szeptember közötti virágzást megelőzően leszedett leveleket és hajtásokat kesernyés ízük miatt használták zsírosabb szárnyasok (liba, kacsa), disznó-, vaddisznósültek, valamint káposzta- és gombaételek ízesítésére. Emésztést segítő hatása miatt a nehezen emészthető ételek általános fűszere. A fekete üröm különböző illóolajokat tartalmaz (például cineolt, tujont, flavonoidokat, triterpéneket és kumarinszármazékokat). Bélféregűzőként is használták, ezért időnként összetévesztik a fehér ürömmel. Egyes diétás ételek elkészítésére ajánlható, mert zsírok semlegesítésére, az étel könnyebb emésztésére, az étel ízletesebbé tételére is alkalmas. Az Ecetmester fekete üröm esszenciája kiemelkedően magas, 10% ecetsavtartalmú almaecet kivonatolásával készült. Így garancia a magas hatóanyagtartalom és az intenzív, fűszeres íz. fekete üröm. FEKETE ÜRÖM A GASZTRONÓMIÁBAN A német karácsonyi kacsasült elmaradhatatlan fűszere.ha valaki megkísérelné boszorkánykonyhájában használni, íme az egyszerű sültkacsa recept: Sütés előtt helyezzünk egy fekete üröm ágacskát a kacsa hasába. Vagy igen kevés szárított, őrölt hajtással ízesítsük a tölteléket.

7 ZÖLD TEA Ismert egészségmegőrző és gyógyító hatása miatt a zöld tea fogyasztása keleten évezredes hagyományokkal rendelkezik. A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségű antioxidáns anyagok (polifenolok, s annak egyik csoportja, a katekin vegyületek) jótékony hatásának köszönhető. Zsírégető tea Egészségmegőrző tulajdonságai mellett, a zöld tea hatása a zsírégetés felgyorsításában is megnyilvánul. GINKGO BILOBA Tavasztól őszig szedhető leveleit gyógyászati célokra hasznosítják, így az agy vérellátásának zavarai, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. Javítják a bőr és az izmok vérellátását, fokozzák az anyagcserét. CITROMFŰ Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. jázminos zöld tea, ginkgo biloba, citromfű, zellermag, borsmenta. ZELLERMAG Kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Jelentős a mész- és foszfortartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté. Fogyókúrás hatása is számottevő.

8 LEVENDULA A provance fűszerkeverék amerikai kiadásának része (az eredeti franciában nincsen). A virágok bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, néha sütemény dekorációként használják. A csokoládés desszertekhez különösen jól illik. Teája és kivonata idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. GOLGOTAVIRÁG Gyógyászati célokra a hússzínű golgotavirág (a Passiflora incarnata L.) zöld növényi részét használják. Természetes kivonatát a friss növényből készítik. A golgotavirág teája és kivonata mindenekelőtt gyermekek számára elismert gyógy- és enyhítőszer, amely ideggyengeség, elalvási zavar, szorongásos állapot és nyugtalanság esetén ajánlott. Más nyugtató hatású kel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű) a golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek. A házi patikában a golgotavirágot természetes eredetű kivonata formájában altatószerként használják. citromfű, levendula, golgotavirág, rozmaring CITROMFŰ Nyugtató és vírusölő hatása ismeretes, használják fejfájás, álmatlánság, alvászavarok ellen is. A halak, szárnyasok, saláták és desszertek ízesítére használhatjuk, valamint készíthetünk belőle akár szörpöt is! A gyümölcsös ételekhez nagyon jól passzol!

9 MIHEZ PASSZOL A GYÖMBÉR? A gyömbér hazánkban még mindig nem túl elterjedt fűszernövény, pedig számtalan ételhez lehet felhasználni ezt a különleges növényt. Ma Dél-Ázsiában, és Dél Amerikában és Nyugat Afrika trópusi tájain is termesztik sajátságos csípős aromájáért. Maga a fűszer a növény gyöktörzséből készül, amely feldolgozási módja szerint változik. Kiválóan használható levesekhez, húsokhoz, burgonya és bab ételekhez, valamint szószok és gyümölcsös ételek mellé is. Intenzív aromája miatt csak kis adagokban adjuk, az ételéhez nehogy elvigye annak íz világát. Angliában és Amerikában előszeretettel készítenek belőle sört, de ma már a likőriparban is alkalmazzák. gyömbér. A gyömbér hatóanyagai elnyelik és semlegesítik a gyomorban található savakat, ezáltal a hányinger érzete is csökken vagy megszűnik. Gyengéd segítség különösen tengeri betegség vagy autóban utazás közben. Hasfájás, puffadás és felfúvódás ellen is jó. Akut esetben 1-2 csésze gyömbértea hatásos, ugyanúgy készítve el, mint fejfájás csillapítására. A gyömbér illóolajai lazítják a nyálkahártya lerakódásait.

10 HOGYAN HASZNÁLJUK A KAKUKKFÜVET? A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere. Bátran használhatjuk tésztaszószokhoz, főleg a paradicsomos alapúakhoz, de a tejszínes-gombás ragukhoz is nagyon jól illik a kakukkfű. A lazac és különféle tengeri halak is kedvelik a társaságát némi citrommal, de a legegyszerűbb gombák, például a csiperke is megbolondítható egy csipet kakukkfűvel. A semlegesebb ízű zöldségeknek is nagyon jó karaktert ad, jól illik a cukkinihez vagy a krumplihoz, akár tepsiben sütjük, akár pürének vagy tejszínnel összeforralva készítjük. Sőt salátákat is különlegesebbé tehetünk, ha az öntetbe kevés kakukkfüvet morzsolunk. A francia konyha klasszikus fűszere, de a világon mindenütt kedvelik. Étvágyjavító, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. KAKUKKFŰ ESSZENCIA kakukkfű. Az Ecetmester Kakukkfű esszenciája egy kiváló minőségű, biológiailag érlelt almaecet kivonatolásával készült kakukkfű kivonat. A termék egyedülálló a magyar piacon, kiemelkedően magas, 10%-os almaecetsav tartalommal rendelkezik, így egy intenzív, karakteres almaeceteskakukkfüves ízvilágot kapunk.

11 ÉDESKÖMÉNY A növény fűszer és gyógynövény is. Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. FEKETE ÜRÖM Egyes diétás ételek elkészítésére ajánlható, mert zsírok semlegesítésére, az étel könnyebb emésztésére, az étel ízletesebbé tételére is alkalmas. Gyógynövényként teája és kivonata étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító, idegerősítő hatású, főzetét népgyógyászatban még vitustánc, epilepszia és hisztéria ellen használják. ARTICSÓKA Kísérletekkel bizonyították be, hogy az articsóka fogyasztása hatásos krónikus emésztési problémák kezelésére, gyomorbetegség, felfúvódás, érzékeny gyomor és bél gyógyítására is. Az articsóka nagyon sok szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, és még vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. KAPOR édeskömény, kapormag, fekete üröm, articsóka, gyermekláncfű. A Földközi-tenger környékén élő ókori népek általánosan használták gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája és kivonata vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású.magjából teát főzve gyors és kellemes ellenszere a csuklásnak.

12 MIÉRT FOGYASSZUNK KÖRÖMVIRÁGOT? Sok gyógynövény van, amelynek a virága is ehető, sőt kifejezetten egészséges is, ezek közé tartozik az élénksárga, kicsit borsos és pikáns ízű körömvirág is. Igen, van helye a konyhában, mert a körömvirág az ehető növények közé tartozik. A szirmok, a virágfej szépen dekorál és az íze is kellemes. Fűszerként az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Szirmai fűszeresek, kissé kesernyések, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője, illetve használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez. Ennek az igénytelen növénynek a virága sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és immunerősítő hatással rendelkezik. Nehezen gyógyuló, burjánzó, enyhébb égési, vágott vagy forrázott sebek, hegesedések, ekcéma, bőrviszketés, pattanások, véraláfutás, enyhébb napégés gyógyítására is alkalmas. Külsőleg a körömvirág kenőcs alkalmazható. Belsőleg gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatású, epehajtó, sejtvédő, gyomor és nyombélfekély gyógyítására is használható. KÖRÖMVIRÁG ESSZENCIA körömvirág. Az Ecetmester Körömvirág esszenciája egy kiváló minőségű, biológiailag érlelt almaecet kivonatolásával készült körömvirág kivonat. A termék egyedülálló a magyar piacon, kiemelkedően magas, 10%-os almaecetsavtartalommal rendelkezik, így egy intenzív, karakteres, enyhén csípős almaecetes-körömvirágos ízvilágot kapunk.

13 MIRE LEHET JÓ A KORIANDER? Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az illóolaja (Coriandri aetheroleum) és a termése (Coriandri fructus) szerepel drogként. A termés felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító hatású. Illóolaja élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag. Nem lehet eléggé hangsúlyozni tisztító szerepét, amely akár gombás fertőzések, akár megfázás esetén is rendkívül hatékony. A benne található természetes vegyületek a szervezet különböző részein fejtik ki antibakteriális, tisztító, immunerősítő hatásukat. Képes mobilizálni a higanyt, kadmiumot, ólmot, alumíniumot a csontokban és a központi idegrendszerben is. Azon kevés anyagok közé tartozik, mely szervezetünkben helyreállítja a higany által okozott DNA károsodást. Miután a koriander több mérget mobilizálhat így hatásosabb ha kalciumban vagy ásványi anyagban gazdag készítménnyel együtt fogyasztjuk, biztossá téve a méreganyagok kiürülését, hiszen ezek vezetik ki a koriander által "fellazított" nehézfémeket. koriandermag és koriander egész növény felső rész. KORIANDER A GASZTRONÓMIÁBAN Ennek a növénynek a zöldjét és a magjait is hasznosíthatjuk. Pikáns ízük miatt jó alapanyagai a pácoknak, fűszerkeverékeknek, de sült húsokhoz, káposztafélékhez, szószokhoz, levesekhez jól illeszkedik a pikáns íze miatt. Ezen kívül kenyerek, pékáruk, édességek ízesítésére is kiváló.

14 MIT TUD A LEVENDULA? Nos, lehet, hogy csodálkozni fogsz, de a különleges kincs nemcsak a fürdőszoba és a természetes gyógyítás hercegnője, de a konyhában is igazi szupersztár lehet. Ha belegondolsz, mégsem annyira meglepő ez, hiszen nemcsak különleges kiegészítő ízt, hanem plusz textúrát és egyedi színt is ad az ételeknek, és a levendula különleges esszenciái is az ételbe, italba kerülnek. A levendulát a francia konyha előszeretettel használja fűszerként - a híres provanci fűszerkeverék egyik alkotóeleme - és mostmár nálunk is egyre elterjedtebb ez a szokás. Jellegzetes, parfümös, picit kesernyés ízt ad az ételeknek, érdemes kipróbálni. Használhatjuk levesek, szárnyasok, saláták, desszertek, lekvárok, befőttek, italok ízesítésére is. A levendula kitűnő alapanyaga lehet házi natúr kozmetikai kencéknek is. Illata nyugtató, feszültség oldó hatású, kitűnő fürdő készíthető belőle. A levendula illatát a kényelemmel társítják, és az aromaterapeuták régóta használják a depresszió és az idegrendszeri betegségek kezelésében. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti. levendula (Lavandula Angustifolia). LEVENDULA ESSZENCIA Az Ecetmester Levendula esszenciája egy kiváló minőségű, biológiailag érlelt almaecet kivonatolásával készült levendula kivonat. A termék egyedülálló a magyar piacon, kiemelkedően magas, 10%-os almaecetsavtartalommal rendelkezik, így egy intenzív, karakteres, almaeceteslevendulás ízvilágot kapunk.

15 MÁRIATÖVIS Már évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb ént tarják számon. Májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. A máriatövis mediterrán térségből származik, de világszerte termesztett növény. Gyógyászati célokra termését hasznosítják. A szilibinin egy rendkívül hatékony antioxidáns - antioxidáns-tartalma többszöröse az E- és C-vitaminénak - amely fokozza a fehérjék szintézisét a sejtekben, és májtisztítás útján támogatja a májműködés helyreállítását. Kiegészítő kezelésként az idült májgyulladásnál és májzsugorodásnál, májcirrózisnál alkalmazzák. GYERMEKLÁNCFŰ Az egyik legszívósabb és legszaporább gyomnövényként ismert gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok; hatóanyagait főleg emésztési problémákra és májbántalmakra alkalmazzák. A szárat egy kicsit keserűnek érezhetitek, merthogy keserű. De ropogós és nedvdús, és olyan ízű, mint az endívia saláta. Akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, nekik ajánlott kéthetes kúrát csinálni a gyermekláncfű szárával vagy kivonatával. levendula (Lavandula Angustifolia). Konyhai felhasználásakor a pitypang pestótól kezdve a pirított, fokhagymás, fenyőmagos zöld köretig egészen a mézes gyógyszirupig... Olajban sült pitypangfejet tésztaételekhez is használhatunk, almaecettel tartósítva pedig fantasztikus salátaöntetet is készíthettek belőle.

16 MIHEZ HASZNÁLJUK A ZSÁLYÁT? Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon a Földközi-tenger térségéből származó zsályát. A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet. Sőt a rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a zöld fűszer. A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak. Az olasz frittatákban, rizottókban is gyakori fűszer, pizzákhoz is szokás használni. De a húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik a zsálya. A húsok közül nem igazán van kedvence, mindegyikhez jól idomul, bár legtöbb esetben a szárnyasokhoz kötik, de nagyon jól passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is. Gazdagítható vele a pizzatészta, vagy akár a házi kenyerünket is feldobhatjuk ezzel a hiperegészséges zöldfűszerrel. Nagyon jó úton jártak a régi orvosok, mert a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. cickafark, orvosi zsálya, palástfű, málnalevél, levendula, citromfű. ZSÁLYA A GYÓGYÁSZATBAN Gyakran fordulnak elő különböző altesti fertőzések, gyulladások, amelyekért az immunrendszer csökkent védekezőképessége, a hüvelyi flóra egyensúlyának felbomlása okolható. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása miatt jól használható az orvosi zsálya, a zsurló, a kamilla.

17 ROZMARING Leggyakrabban húsokhoz használjuk. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húshoz érdemes adni. A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de gyakorta használjuk zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is. A rozmaring egyébként nagyon jól muzsikál sok más fűszernövénnyel, nem véletlen, hogy sok esetben a bouquet garni (ejtsd: buké gárni) része. A csokor részét képező kakukkfű, petrezselyem és babérlevél mellett a majoránna, a bazsalikom, a zsálya, az édeskömény, a tárkony és a borsikafű is jó partnerei a rozmaringnak. cickafark, orvosi zsálya, palástfű, málnalevél, levendula, citromfű. A levéldrog antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják. GALAGONYA A galagonya a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott gyógynövény. Jótékony hatását a század során igazolták.hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán vagy kivonatán keresztül nyerik ki. GALAGONYA VIRÁGOS HA JTÁSVÉG, GALAGONYA BOGYÓ Teakeveréke és kivonata értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.

18 SZEGFŰSZEG A szegfűszegolaj a szegfűborséhoz hasonlóan 60-90% eugenolt tartalmaz, s így érzéstelenítő és antiszeptikus hatású vegyület. A szegfűszeg elpusztítja a bélparazitákat. A hasmenés, a bélférgek és más emésztési betegségek kezelésében való hagyományos használatát támogató közlemények egyike szerint "gombák és baktériumok ellen széles körű antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik". A bőrfelszínen megjelenő gombás tünetek kezelésére is alkalmas. Ez a gombás betegségeire is jótékonyan hat. A nehezen gyógyuló, szennyezett bőrfelszíni sebeket megtisztítja. OREGÁNÓ Gyakran használják paradicsommártás ízesítéséhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A frissen szedett leveleket salátákhoz adják. A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2 5%- ban tartalmazhatja, olaja az oregánóolaj pedig 40 70%-ban. FAHÉJ szegfűszeg, oregánó, fekete üröm, kakukkfű, cayenne-i bors, fahéj. Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk belőle egy-egy csipetnyit. A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt is használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint.

19 LÁNDZSÁS ÚTIFŰ A lándzsás útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, szünteti a köhögési ingert. BODZAVIRÁG Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen, és általában légzőszervi megbetegedésekkor, javallott. Vízhajtó hatása miatt ajánlatos a reumában, a vese és húgyhólyag betegségekben szenvedőknek fogyasztani. FODORMENTA Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású. lándzsás útifű, bodzavirág, édeskömény, ánizsmag, kakukkfű, echinacea, fodormenta, cayenne-i bors. ÁNIZSMAG Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen.

20 készült 9 féle erős, csípős fűszert és GYÖMBÉR Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére. Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. TORMA Élen áll a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek listáján is, hiszen 100 gramm torma, 100 mg C-vitamint rejt magában. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, glükózt és illóolajokat. CAYENNE-I BORS Megóvja a gyomor nyálkahártyáját, újraépíti a szöveteket a gyomorban. A cayenne bors természetes melegséget állít elő a testben, stimulálja a bélmozgást, segíti a tápanyagok felszívódást. Mivel stimulálja az emésztési folyamatokat, ezért segíti a gyenge gyomrot, emésztési zavarokra is jó. gyömbér, kakukkfű, oregánó, torma, cayenne-i bors, borsmenta, echinacea purpurea, fokhagyma, vöröshagyma. FOKHAGYMA A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő.

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl.

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl. Fűszerek Ánizs Általános használata: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére,

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? Ánizs Babér Barbecue Bazsalikom (más néven: királyfű, német bors) Borecet Boróka Bors Borsfű Borsmenta Cayenne bors Chili Citromfű Citromhéj Citromlé

Részletesebben

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja?

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja? A fűszer olyan növényrész, amely kedvező kémiai összetételénél fogva kellemes ízt és illatot, esetleg tetszetős színt kölcsönöz ételeinknek, italainknak. Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy

Részletesebben

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Ayurveda és a méregtelenítés 2. rész 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Ügyvezető

Részletesebben

Teával a hurkák ellen

Teával a hurkák ellen Teával a hurkák ellen A fűszeres, illatos teakeverékek csökkentik az étvágyat, felpörgetik az anyagcserét és méregtelenítenek A tea fogyasztásától a kötőszövetek is feszesebbé válnak, a bőr tisztább és

Részletesebben

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig

Fűszerkeverékek gasztro árlista Kiszerelés: 1, 0 kg Érvényes: 2014 április 01-től visszavonásig Argentin Steak Gascogne Steak Pecsenye-grillsteak Pecsenye-grillsteak sómentes Steak Steakbors egész Steakbors roppantott Schweizersteak dekor Szuper GrillCsirke Szuper GrillSertés Fűszerkeverékek gasztro

Részletesebben

Kis f?szer-abc Közzétette: ( Még nincs értékelve

Kis f?szer-abc Közzétette:   (  Még nincs értékelve Kis f?szer-abc 2009 szeptember 27. Flag Szöveg méret Mentés Mérték 0 Még nincs értékelve A f?szerek trópusi vagy hazai eredet? növények illat- és ízanyagokban gazdag részei. Ezeknek min?sége és mennyisége

Részletesebben

13 gyógyító tipp cickafarkfűből. A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, nyugtató sekentő és, Hatóanyagai

13 gyógyító tipp cickafarkfűből. A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, nyugtató sekentő és, Hatóanyagai 13 gyógyító tipp cickafarkfűből A cickafarkfű étvágyjavító, köptető, nyugtató sekentő és, Hatóanyagai Glikozidikus keserűanyag, illóolaj (0,05 0,25%) amelynek komponensei a kamazulén, a kámfor, a szabinén,

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu

Forrás: http://www.doksi.hu Az illóolajok gyógyító hatását használja ki Az illatok, mint ingerek az idegrostokon keresztül jutnak az agykéregbe, ahol a megfelelő sejteket ingerlik. Ennek hatására javul közérzetünk. Közérzetünk javulásának

Részletesebben

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II.

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II. 2009 szeptember 13. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Fűben-fában orvosság van tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is.

Részletesebben

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait.

Már 2000 évvel időszámításunk előtt felismerték a kínaiak bizonyos növények illóolajainak gyógyító tulajdonságait. Az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is

Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is A gyógyító csalán A hagyományos természet-gyógyászatban fontos helyet foglalt el a rég kipróbált tavaszi k Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok,

Részletesebben

13 természetes zsírégető

13 természetes zsírégető 13 természetes zsírégető Tartalomjegyzék A zsírégető ételekről általában... 2 Cayenne bors... 2 C-vitamin (aszkorbinsav)... 3 Citrom... 4 CLA... 4 Fahéj... 5 Fehérje... 5 Fogyasztó teakeverék... 5 Guarana...

Részletesebben

Egyedi teák /egy növény drogja/ 50g 600.-Ft. Emésztőrendszerre

Egyedi teák /egy növény drogja/ 50g 600.-Ft. Emésztőrendszerre Egyedi teák /egy növény drogja/ 50g 600.-Ft Emésztőrendszerre Apróbojtorján (Agrimonia Eupatoria) Torokfertőtlenítésre, máj-és epeműködés szabályozására, bélrenyheségre, vizelettartási problémákra teáját,

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

INFUSION. TIENS prémium teák

INFUSION. TIENS prémium teák INFUSION TIENS prémium teák TIENS TEÁK, HOGY JÓ NAPJA LEGYEN A tea az egyik legősibb és legnagyobb becsben tartott ital a világon. Elkészítésének módja és fogyasztása régóta fontos részét képezi a kínai

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 03. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai. Sajtolással, lepárlással,

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Körömvirág- Calendula officinalis

Körömvirág- Calendula officinalis Körömvirág- Calendula officinalis Szárítás: A leszedett teljes virágzatok és külön is gyűjthető nyelves virágok szellős, árnyékos, meleg helyen száríthatók egy rétegben elhelyezve vagy azonnali műszárítás

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039.

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda 2010.05.03-2010.05.25. Amikor a tölgyet kivágják, az egész erdő visszhangzik az esésétől, de száz makkot vet csöndben egy észrevétlen

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS Gyógynövény fogalma Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga. Gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény. Gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására, élvezeti

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk Méz kínálatunk A legfinomabb és legkülönlegesebb mézeket gyűjtöttük itt össze Önöknek, melyek remek ajándékként szolgálnak az ünnepek közeledtével. Termékeink más és más kiszerelésben kaphatóak. 36g tól

Részletesebben

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Ritkán jut az emberek eszébe, hogy egy kellemes illat segíthet az ellazulásban. Most nem a parfümök permetezéséről, vagy a mesterséges illatforrásokról van szó. Egy egészséges, egyszerű és kellemes módszer

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

A levendula alkalmazása A levendula teában vagy gyógynövénypárna részeként nyugtató hatású, és elalvást elősegítő.

A levendula alkalmazása A levendula teában vagy gyógynövénypárna részeként nyugtató hatású, és elalvást elősegítő. mottolajas gőzfürdőt. Egy forró vízzel telt tálba tegyünk 4 csepp bergamottolajat, és 10 percig hagyjuk, hogy a gőz kifejtse hatását. A legjobb, ha egy nagy törülközőt teszünk a fejünkre, ami az edényt

Részletesebben

www.tonikum.hu Az ALVEO-t alkotó gyógynövények és fő hatásaik 1. Aloe Vera - Aloe

www.tonikum.hu Az ALVEO-t alkotó gyógynövények és fő hatásaik 1. Aloe Vera - Aloe Az ALVEO-t alkotó gyógynövények és fő hatásaik 1. Aloe Vera - Aloe A csendes gyógyító aloint, antrachinon származékot tartalmaz, és mintegy 200-féle hatóanyagát írták le. Adaptogén hatású, harmonizálja

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

Daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése. Készítette: dr. Májerné Tobak Edit

Daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése. Készítette: dr. Májerné Tobak Edit Daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése Készítette: dr. Májerné Tobak Edit Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek ráksejtek! De! a megfelelően működő immunrendszer irányítása alatt tevékenykedő

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

A katalógus megtekin!ető i#.

A katalógus megtekin!ető i#. Termékkatalógus A katalógus megtekin!ető i#. Megtekin!ető i#. Ta$alomjegyzék Chi-Lee, Csák Norris...1. oldal Tűzköpő, Pusztapaszta... 2. oldal Macskajaj, Füst az üstben...3. oldal Tüzes vörös chili lekvár,

Részletesebben

Fűszerkémia. Hazai fűszerek: Termések

Fűszerkémia. Hazai fűszerek: Termések Fűszerkémia A fűszerek már az őskorban is fontos volt az emberek életében és a mai világban pedig még inkább. Gondoljanak csak bele, hogy egyes ételeknek milyen tökéletes ízt tud adni egy-egy fűszer. Mi

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Készítette: Fatér Balázs István fbi@gyogynovenyekvolgye.hu 06-30/894-64-93 Magyar neve Latine nomen Gyűjtendő rész Gyűjtési idő

Részletesebben

A zöld tea élettani hatásai:

A zöld tea élettani hatásai: A zöld tea élettani hatásai: Kísérletek bizonyították, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben, amit fehér egereken ki is próbáltak. A bőrrákos egerek állapota jelentősen

Részletesebben

lexikon Fűszer és fűszerkeverék Fűszeráruház Kecskemét, Wesselényi u. 5. www.fuszeraruhaz.hu

lexikon Fűszer és fűszerkeverék Fűszeráruház Kecskemét, Wesselényi u. 5. www.fuszeraruhaz.hu Fűszer és fűszerkeverék lexikon A kiadvány a kínálata alapján készült. A tartalma szabadon felhasználható, szerkeszthető a forrás feltüntetésével. Kecskemét, Wesselényi u. 5. FŰSZEREK Ánizs Előszó helyett

Részletesebben

A TUDÁS AJÁNDÉKA.

A TUDÁS AJÁNDÉKA. www.patikarium.hu 2 TEÁK A ma használatos gyógynövények nagy része már az ókorban is ismert volt. A természetben megtalálható hatóanyagok, teákban, illóolajokban, kenőcsökben, stb. történő alkalmazása

Részletesebben

A 7 legjobb gyógynövény cukorbetegségre

A 7 legjobb gyógynövény cukorbetegségre A diabétesz ma már népbetegségnek számít. Sokan úgy tartják, hogy gyógyíthatatlan, de megfelelő gyógyszerekkel szinten tartható. A gyógyszerekkel azonban az a baj, hogy lehetnek mellékhatásai. Legfőbb

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére regional development fund(erdf) Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére FEHÉRMÁLYVA (Althaea officinalis L.) 1. 7. 2012 http://bs.wikipedia.org/wiki/bijeli_sljez regional development

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

1.33 Fehérfolyás ellen 1.34 Fejfájás megszüntetésére 1.35 Fejfájás, hányinger ellen 1.36 Felfúvódás elleni keverék 1.37 Felfúvódás elleni keverék

1.33 Fehérfolyás ellen 1.34 Fejfájás megszüntetésére 1.35 Fejfájás, hányinger ellen 1.36 Felfúvódás elleni keverék 1.37 Felfúvódás elleni keverék Gyógytea keverékek Teakeverék Gyógyteakeverékeket magunk is ö sszeállíthatunk: szerezzük be a kívánt keverékhez szükséges gyógynö vényeket, és egy csavaros tetejű üvegbe egy mércével, mondjuk egy evőkanál

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

FLAVIN7 termékek az egészség érdekében

FLAVIN7 termékek az egészség érdekében FLAVIN7 termékek az egészség érdekében FLAVIN7 Szervezetünk egészséges működéséhez szükséges anyagok, melyeket élelmiszerek, táplálék kiegészítők, vitamin készítmények révén kaphatja meg a testünk. Ha

Részletesebben

A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható

A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható FÖLDANYA PATIKÁJA 2. RÉSZ, folytatás... KÖKÉNY A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

RÁK: víz, kardinális, negatív, nőies, Hold (mellkas, gyomor) Zöldség: káposzta, retek, saláta, uborka

RÁK: víz, kardinális, negatív, nőies, Hold (mellkas, gyomor) Zöldség: káposzta, retek, saláta, uborka HERBÁLASZTROLÓGIA A herbálasztrológia jelentősége abban rejlik, hogy meghatározza a növények egyénre szabott hatását az asztrológia segítségével. Az asztrológiában minden növény valamely bolygó uralma

Részletesebben

EXIMPO-FŰSZERBÁR KFT Bogyiszló, Balassa u. 1. Rendelésfelvétel: ,

EXIMPO-FŰSZERBÁR KFT Bogyiszló, Balassa u. 1. Rendelésfelvétel: , Termék megnevezése FŰSZERSÓK, KEVERÉKEK STEAKEK Argentin steak fűszerkeverék Hagymák, mustár, bors és finom fűvek szín- és íz világa. Húsok előfűszerezéséhez. Argentin Steak-Grill fűszersó Intenzív aroma,

Részletesebben

FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK

FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK FRISSEN KÉSZÜLT ÉTELEK LEVESEK Három finomság leves Savanyú-csípős leves Húsmetélt üvegtésztás leves Húsmetélt szecsuáni leves Hung Dun leves Kukorica leves Húsgombóc leves 250 Ft 260 Ft ELŐÉTELEK Hagyományos

Részletesebben

A kakukkfű hatóanyagai

A kakukkfű hatóanyagai Kakukkfű A kerti kakukkfű, latin nevén Thymus vulgaris, egyike a mi éghajlatunkon gyakran használt gyógyés fűszernövényeknek, amely eredetileg a Földközitenger vidékéről származik. A kakukkfű az ajakosok

Részletesebben

GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ 2015.

GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ 2015. GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY KALA UZ 2015. TARTALOMJEGYZÉK BAZSALIKOM... 3 BORSFŰ... 4 BORSMENTA... 5 CITROMFŰ... 6 FODORMENTA... 7 KAKUKKFŰ... 8 KORIANDER... 9 LESTYÁN... 10 LEVENDULA... 11 MAJORANNA... 12

Részletesebben

Az íz igazán számít! MEDITERRÁN ÍZEK. Szárított paradicsom fokhagymával. Szárított paradicsom zöldfűszeres olajban

Az íz igazán számít! MEDITERRÁN ÍZEK. Szárított paradicsom fokhagymával. Szárított paradicsom zöldfűszeres olajban Az íz igazán számít! Egyre gyakrabban kerülnek zöldségek az asztalunkra. Fontos is, hogy a mindennapi étrendünk zöldségféléket tartalmazzon, hiszen így tarthatjuk fenn testi és lelki egészségünket. Az

Részletesebben

Megfázás ellen : éljen a természet. Nagyanyáink receptjei alapján!!!

Megfázás ellen : éljen a természet. Nagyanyáink receptjei alapján!!! Megfázás ellen : éljen a természet Nagyanyáink receptjei alapján!!! Torma A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

HERBA GOLD GYÓGYKOZMETIKAI KÉSZÍTMÉNYEK ANNO 1997.

HERBA GOLD GYÓGYKOZMETIKAI KÉSZÍTMÉNYEK ANNO 1997. HERBA GOLD GYÓGYKOZMETIKAI KÉSZÍTMÉNYEK ANNO 1997. HERBA GOLD termékek Natúrkozmetikai készítmények Természetes alapanyagok Igazolt hatású hatóanyagok Állatkísérletek nélküli fejlesztés Terápiás hatás

Részletesebben

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) 0,05 (zab, rozs, búza, tritikálé); 0,5 (árpa) 28 virágzás (BBCH69) burgonya 0,02* 14 sorzáródás (BBCH 39) cukorrépa lambda-cihalotrin 0,02* (gyökér) 14 sorzáródás

Részletesebben

teafa- és szantálfaolaj kiváló kiegészítője lehet a kb. 5 liter, lehetőség szerint meleg vizes fürdőnek. Hörghurut

teafa- és szantálfaolaj kiváló kiegészítője lehet a kb. 5 liter, lehetőség szerint meleg vizes fürdőnek. Hörghurut teafa- és szantálfaolaj kiváló kiegészítője lehet a kb. 5 liter, lehetőség szerint meleg vizes fürdőnek. Hörghurut A hörgők akut gyulladása általában megfázás vagy fertőzés esetén alakul ki, és fájdalmas

Részletesebben

(6 db) (főtt hússal, zöldséggel)

(6 db) (főtt hússal, zöldséggel) Előételek Tatár beefsteak friss zöldségekkel, pirítóssal Serpenyőben sült garnéla chilis - fokhagymás mártással Rántott tintahalkarikák fokhagymás-majonézes mártogatóssal Sajttal panírozott chili paprika

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

Természetes olajok, teák és növények. Gógymódok

Természetes olajok, teák és növények. Gógymódok Természetes olajok, teák és növények Gógymódok Figyelem! A felsorolt termékek és alkalmazási módok nem mindenkinél, és nem minden esetben hoznak eredményes változást. Ebben az esetben próbálkozzunk vagy

Részletesebben

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a Mit tehetünk az egészségünkért egy kiváló víz segítségével? Nem szükséges vagy az életben, maga az élet vagy Egy átlagos emberi

Részletesebben

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca PALÁNTÁINK 2017 TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út 41. 3754 TELEPHELY Igrici. Kassa utca 36 3459 INFORMÁCIÓ - RENDELÉS Telefon: +36 20 2611993 web: www.faluprogram.com e-mail:

Részletesebben

Különleges Feng Shui receptek! Ötletes karácsonyi ajándékok 2. rész.

Különleges Feng Shui receptek! Ötletes karácsonyi ajándékok 2. rész. Különleges Feng Shui receptek! Ötletes karácsonyi ajándékok 2. rész. Jól és sokat ad az, aki az ajándékkal mosolyt is ad. Az első részben (Különleges Feng Shui receptek! A Víz elem íze a sós 1. rész.)

Részletesebben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. Gyógyteakeverék Figyelmeztetés a gyógynövények használatával kapcsolatban A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül kérje ki kezelőorvosa,

Részletesebben

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV

CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV CB2200 MIXER FŐZŐ FUNKCIÓVAL RECEPTKÖNYV TURMIX CB2200 FŐZŐ FUNKCIÓVAL OLDAL TARTALOM 6-17 LEVESEK 18-25 SZÓSZOK & PESZTOK 26-27 GUACAMOLE & LEKVÁR ELŐSZÓ FUNKCIÓK Kedves vásárló! Köszönjük, hogy a CB2200-as

Részletesebben

AROMA ARCÁPOLÁS. A NÖVÉNYEK természetes erejével

AROMA ARCÁPOLÁS. A NÖVÉNYEK természetes erejével AROMA ARCÁPOLÁS A NÖVÉNYEK természetes erejével Növényi alapú 100% természetes AROMA kezelés TARTALOM A kozmetika és a növények...3 Aroma kezelés...4 Esszencia olajok...5 Növényi kivonatok...6 Személyre

Részletesebben

Gyógynövények elitje. 1. A csalán

Gyógynövények elitje. 1. A csalán Gyógynövények elitje Az elmúlt évezredekben rengeteg növényt használtak fel orvosi célra. A természet ajándékai között kiem 1. A csalán A gyógynövények között kiemelkedő helyet foglal el a csalán. Bár

Részletesebben

A leghatékonyabb fogyasztó gyógynövények

A leghatékonyabb fogyasztó gyógynövények A leghatékonyabb fogyasztó gyógynövények A kisebb-nagyobb mértékű testtömeg-felesleg és az elhízás sokaknak okoz közérzeti zav A természet patikája A testtömeg karbantartására a súlyfelesleg kialakulásának

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013.

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013. A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége 2013. Az éltető Kép beszúrásához kattintson az ikonra víz A napi folyadék szükséglet 2-2,5 l. A víz élettani szerepe a szervezetben összetett és sokrétű lehetővé

Részletesebben

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alkalmazási területek, gyógynövénypéldákkal -

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alkalmazási területek, gyógynövénypéldákkal - Marton Zsófia: Gyógynövények a lovak és kutyák étrendjében c. előadás III. rész. Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alkalmazási területek, gyógynövénypéldákkal - fertőzések utáni lábadozás,

Részletesebben

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur.

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur. Premixek lovaknak A termék tartalmazza mindazokat a vitaminokat, makró és mikroelemeket, melyekre a fokozott fizikai és szellemi igénybevételkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek és amelyeket

Részletesebben

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g ACC HOT 200mg por bels.oldat 20x 1867 Ft 1599 Ft Lyxio 200mg por bels.old. 30x 1186 Ft 999 Ft TriActin Wick citrom ízű por bels. oldat 5x 1229 Ft 1045 Ft hatóanyag: acetilcisztein hatóanyag: acetilcisztein

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

MULTIVITAMINOS csokoládészelet

MULTIVITAMINOS csokoládészelet www.upperbars.hu MULTIVITAMINOS Az UpperBars-nál megalkottunk egy vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag szeletes csokoládé termékcsaládot, amely egyedülálló kezdeményezés Európában!

Részletesebben

A HÁZ AJÁNLATA. (füstölt kolbásszal, füstölt szalonnával, vöröshagymával töltött sertés szelet) Minden Kedves Vendégünknek jó étvágyat kívánunk!

A HÁZ AJÁNLATA. (füstölt kolbásszal, füstölt szalonnával, vöröshagymával töltött sertés szelet) Minden Kedves Vendégünknek jó étvágyat kívánunk! A HÁZ AJÁNLATA 1. Rubin Ékessége 1490,- (füstölt kolbásszal, füstölt szalonnával, vöröshagymával töltött sertés szelet) 2. Szezámmagos rántott tarja 1290,- 3. Betyárcsípős flekken 1290,- 4. Fűszeres csirkemell

Részletesebben

Phyto diet. termékek. A természet segítsége négylábú barátaink részére

Phyto diet. termékek. A természet segítsége négylábú barátaink részére Phyto diet termékek A természet segítsége négylábú barátaink részére A ter mészet segítsége négylábú barátaink részére Phyto diet termékek A Phyto diet termékcsaládot olyan gazdák figyelmébe ajánljuk,

Részletesebben

Apácák, ha megfáztak...

Apácák, ha megfáztak... Apácák, ha megfáztak A köhögés, nátha, torokfájás, láz megkeseríthetik életünket, az ünnepeket. A gyógynövények azonban s Bár az utóbbi években rendkívül megnőtt az érdeklődés a természetgyógyászat szelíd

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését

A kisadag ételek a teljes adagok árának 70 %-át képezik. Ételeink többsége az Ön érdekében frissen készül, ezért szíves türelmét és megértését ÉTLAP Előételek 1. Rántott Camembert áfonyával 1260.- 2. Juhtúróval töltött gombafejek rántva 1190.- 3. Görög saláta 490.- 4. Tenger gyümölcsei, kerti zöldségekkel 1200.- Levesek Csésze Tál 5. Tejszínes

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Abrakzab ( Avena sativa) Almamenta (Mentha suaveolens variegata) Aloe vera ( Aloe vera) Ánizs (Pimpinella anisum)

Abrakzab ( Avena sativa) Almamenta (Mentha suaveolens variegata) Aloe vera ( Aloe vera) Ánizs (Pimpinella anisum) Abrakzab ( Avena sativa) Emésztést elősegíti,sokféle ásványi agyagot tartalmaz Almamenta (Mentha suaveolens variegata) Lágyabb, mint a többi menta. Frissítő hatású. Aloe vera ( Aloe vera) Védelem a szervezet

Részletesebben

Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk!

Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk! Az idén a XII. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt hirdeti meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontja Hagyománnyá vált immár, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Hova filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Hova

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

A TAKARMÁNYOZÁS-BÉLFLÓRA EGYENSÚLY- IMMUNRENDSZER KAPCSOLATA ÉS AZ ÖSSZEFÜGGÉSEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

A TAKARMÁNYOZÁS-BÉLFLÓRA EGYENSÚLY- IMMUNRENDSZER KAPCSOLATA ÉS AZ ÖSSZEFÜGGÉSEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A TAKARMÁNYOZÁS-BÉLFLÓRA EGYENSÚLY- IMMUNRENDSZER KAPCSOLATA ÉS AZ ÖSSZEFÜGGÉSEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Szigeti G., Pálfi V., Szabó J., Vucskits A. V. Biotrop Bt., Virvalid Bt., SZIE-ÁOTK,

Részletesebben

Füvészkert. Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről

Füvészkert. Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről Füvészkert Történetek, rejtvények és feladatok gyógy- és fűszernövényekről Az ősz bőséggel kínálja az értékes vitaminforrásokat vadon termő fákon, cserjéken, növényeken. Magyarországon kb. 3000 gyógynövényfaj

Részletesebben

COMENIUS GYÓGYNÖVÉNYEK EURÓPÁBAN MUNKATERV

COMENIUS GYÓGYNÖVÉNYEK EURÓPÁBAN MUNKATERV COMENIUS GYÓGYNÖVÉNYEK EURÓPÁBAN GYÓGYNÖVÉNYEK magyarországon MUNKATERV 2010-2012 2010/2012. Munkaterv 1. Gyógynövények Európában - gyógynövények Magyarországon Gyógynövények a gyógyítás szolgálatában

Részletesebben