A 150 legjobb élelmiszer a szuper egészség elérésére és megtartására

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 150 legjobb élelmiszer a szuper egészség elérésére és megtartására"

Átírás

1 A 150 legjobb élelmiszer a szuper egészség elérésére és megtartására A szervezetünkben minden nap végbemenő milliónyi biokémiai folyamat megfelelő lefolyásának elősegítésére igen sokfajta vitamint és ásványi anyagot kell magunkhoz vennünk, és ehhez igen sokféle élelmiszert kell elfogyasztanunk. Igen riasztó, hogy sok ember igen korlátozott étrendet követ, és ezen étrendben rendszeresen csak a saját kedvenc ételeinket fogyasztjuk. Ehhez képest a japán emberek sokkal változatosabb étrendet követnek, ők sok esetben minden héten mintegy száz különböző ételt fogyasztanak. Ön is rászánhatja magát, hogy több egészséges élelmiszert fogyasszon! Az alábbiakban összefoglaltuk a Földünk nyújtotta száz legjobb élelmiszert, azok bemutatását a legfontosabb csoporttal, a gyümölcsökkel és zöldségekkel kezdve.

2 GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK Noha a brit kormány napi öt adag gyümölcs és zöldség fogyasztását javasolja, a szakértők szerint ez az öt adag a lehető megminimálisabb érték. A kilenc vagy tíz már jobb érték, amit célul tűzhetünk ki, és a tízes értéket is könnyedén elérhetjük, ha a sült, ragu vagy tűálló tálban készített ételek formájában fogyasztjuk ezen gyümölcsöket és zöldségeket. ALAPISMERETEK 1. A piros és sárga paprika gazdag antioxidánsokban, háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, továbbá antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. 2. A brokkolinakmagas a kalcium, folsav és antioxidáns-tartalma. 3. A sárgarépa koleszterincsökkentő hatású, és gazdag A-vitaminban, amely hasznos a szem számára; 4. Az édesburgonya rostokban, C-vitaminban, folsavban, vasban, rézben és kalciumban gazdag növény, amely rendkívül sok A-vitamint is tartalmaz. 5. A vizitorma rengeteg folsavat, vasat és bétakarotint tartalmaz, jó hatással van a szív- és érrendszerre és a pajzsmirigy működésére. 6. A paradicsom rendkívül sok C-vitamint és az antioxidáns-hatású likopént tartalmaz. 7. A vöröskáposzta gazdag rostokban, C-vitaminban, bétakarotinban és a betegségek leküzdésében nagy szerepet játszó szulfurátokban. 8. A kék áfonya rendkívül sok antociánt, C-vitamint és rostot tartalmaz. A betegségek leküzdésében szerepet játszó antioxidánsok tárháza. 9. Az alma C-vitaminban, és oldható rostokban gazdag, amelyek előnyösebbek a bélrendszer számára, mint a nem oldható rostok. 10. A barack könnyen emészthető, tisztítja a veséket és a húgyhólyagot. 11. A kelbimbóban rendkívül sok kalcium, kálium és folsav található. 12. Az avokádó 20 alapvető tápanyagot, így rostokat, B- és E-vitamint tartalmaz. 13. A karfiolnak alacsony a zsírtartalma és magas a rosttartalma. 14. A cukkini nemcsak a nyári kertészek számára hasznos, mivel alacsony a kalóriatartalma és magas a folsav, kálium, mangán és A-vitamin tartalma. 15. Az uborka alacsony, 1-es szintű glikémiás indexszel rendelkező zöldség, amely kiváló C-, és K-vitamin- és a kalciumforrás. 16. A salátának a hearty romaine salátától az erős vizitormáig, amelyek közül a jégsaláta legkevésbé tápláló. Minden salátafajta elősegíti az emésztést és hozzájárul a máj egészségéhez. 17. A szőlő fitokemikáliákat, például rezveratrolt tartalmaz. 18. A citrom savas kémhatású, de az anyagcsere folytán lúgossá válnak. 19. A gombák fajtáinak száma több mint , de ezek közül csak ehető. 20. Az oliva alacsony koleszterin-tartalmú, magas rost- és vastartalmú bogyó.

3 SZUPER-SERKENTŐ ÉLELMISZEREK 1. A spárga magas tápanyagtartalmú zöldség, amely különösen a véralvadáshoz szükséges K-vitaminban gazdag, továbbá tartalmaz folsavat is. 2. A babcsíra gazdag B3-vitaminban, amely segít az koleszterinszint alacsonyan tartásában, továbbá szabályozza a vércukorszintet. A babcsíra ezen kívül gazdagon tartalmaz az emésztést segítő biokémiai anyagokat. 3. A padlizsán igen gazdag kalcium- és bétakarotintartalommal rendelkezik, ezen kívül előnyös a szív- és érrendszer számára. 4. A borsó jó rostforrás, és gazdag A-, C- és K-vitaminban. 5. A görögdinnye gazdag likopéntartalmú és az immunrendszer működését serkentő C-vitamint tartalmazó öregedésgátló gyümölcs. 6. Az ananász bromelént tartalmaz, amely fontos, baktériumölő emésztőenzim. Segít puffadás csökkentésében. 7. A málna a szervezet napi C-vitamin szükségletének mintegy 40%-át biztosítja, továbbá más hatékony antioxidánsokat is tartalmaz. 8. A kivi rendkívül gazdag az immunrendszer működését serkentő C-vitaminban, magnéziumban és kalciumban, amelyek alapvetően fontosak az idegrendszer és izmok egészsége érdekében. Egyetlen kivi egy felnőtt ember napi C-vitaminszükségletének megfelelő mennyiségű C-vitamint tartalmaz. 9. A tőzegáfonya sok öregedésgátló antioxidánst tartalmaz, segít megakadályozni az erekben a lerakódások kialakulását, és segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket. 10. A gránátalmát magas A-, C- és E-vitamin valamint antioxidánstartalma miatt az új szupergyümölcsként emlegetik. 11. A goji bogyó 21 nyomelemet tartalmazó ázsiai gyümölcs. Beszámolók szerint minden gyümölcs közül ez a gyümölcs a leggazdagabb karotinoid-forrás, így legtöbb beta-karotint is ez a gyümölcs tartalmazza. A bio-élelmiszerboltokban szárított gyümölcs formájában árusítják. 12. A rakéta (vagy más néven arugula) minden 100 grammja mindössze 14 kalóriát tartalmaz, ezek kívül gazdag A- és C-vitaminban is. 13. A zsázsa borsos, erős ízű növény, amely nyomelemekben és A-vitaminban egyaránt gazdag. 14. A guava ez a rendkívüli gyümölcs gazdag A- és C-vitaminban. 15. A petrezselyem minden konyhai kiskert kötelező eleme. A-, C-vitamin tartalma magas, sok vasat és kalciumot tartalmaz, bármely ételhez kiválóan adható természetes ízfokozó. 16. A mangó a gyümölcsök királya, több mint 1000 fajtája létezik. A mangó fenoltartalmáról bebizonyosodott, hogy hatékony antioxidánsként is alkalmazható. 17. A mángold sok tiamint, folsavat és cinket tartalmaz, de fogyasztásával vigyázni kell, mert kicsit magas a nátrium-tartalma. 18. A nori szárított algalevél-lapok formájában elérhető, magas a jód, a kalcium és a cinktartalma. A nori raguban, susiban és omlettben használható fel.

4 SZÉNHIDRÁTOK Kétfajta szénhidrát létezik: összetett és egyszerű szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok a csokoládéban, süteményekben és édességekben előforduló szénhidrátok, amelyek üres kalóriákkal látják el szervezetünket, vagyis sok kalóriát, de nagyon kevés hasznos tápanyagot tartalmaznak! Az egyszerű szénhidrátokkal az a gond, hogy magas koncentrációban jelen lévő cukor nagyon lassan bomlik le, amelynek során először egy magas energiamennyiséget nyújt a szervezetnek, majd ezt követően rövid időn belül alacsony energiamennyiséget ad a szervezetnek. Ezzel ellentétben a komplex szénhidrátok, mint a zab, a köles, a kukorica, a rizs és a búza a szervezetnek lassan felszabaduló energiát ad, ezen kívül ezen élelmiszerekben vitaminok és ásványi anyagok is vannak. 1. A barnarizs jó energiaforrás és tartalmaz B-vitamint is. 2. Az árpa az alacsony koleszterin-szinthez kapcsolható, amely előnyös az emésztőrendszer számára, ezen kívül cinket is tartalmaz, amely serkenti az immunrendszer működését. 3. A zab kiváló energiaforrás, rostokban gazdag, csökkenti a koleszterin-szintet, ezen kívül tele van ásványi anyagokkal és B-vitaminnal, amely a haj, a bőr és köröm számára fontos anyag. 4. A quinoa-gabona jó fehérje-, E-vitamin és vasforrás, tartalmaz továbbá cinket, amely hasznos az immunrendszer számára. 5. A tönkönybúza a búza távoli rokona, viszont a szervezet sokkal könnyebben szívja fel. 6. A zab vasat és B-vitamint tartalmaz. A zab rendszeres fogyasztása a szívbetegségek arányának csökkenésével jár. 7. A hajdina magas fehérjetartalommal rendelkezik. Ez a gluténmentes gabona lisztje kenyér, palacsinta és egyéb ételek készítésére használható. 8. A köles gluténmentes szénhidrát, kiválóan lehet vele helyettesíteni a rizst. Cinket, vasat, B3- és E-vitamint tartalmaz. 9. A soba tészta rendszerint hajdinából készül, előfordulhat, hogy búzalisztet adnak hozzá. Szelént és cinket tartalmaz. 10. A kuszkusz lassan felszabaduló szénhidrát forrása, gazdag az energiát nyújtó B3- vitaminban. Ezen kívül sok ásványi anyagot és B5-vitamint tartalmaz, amely a haj, bőr és köröm egészséges működéséhez szükséges. 11. A bulgur a lassan felszabaduló szénhidrátok nagyszerű forrása. 12. Az amaránt magas fehérjetartalmú gabona, amely kiváló alternatíva lehet a búza helyett.

5 FEHÉRJE A fehérjék alapvető fontossággal bírnak a növekedés és a sejtgyógyulás terén. A fogyasztandó mennyiséget illetően az alapszabály, hogy minden étkezés során azonos mennyiségű fehérjét fogyasszon. ALAPISMERETEK 1. A mogyoró sok omega-3 zsírsavat és antioxidánst tartalmaz. 2. A rákfélék legtöbb fajtája magas mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat és cinket. 3. A pulykában nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, káliumot, cinket és vasat. 4. A csicseriborsó gazdag fito-ösztrogén anyagokban. 5. A tojás az ember B12-vitaminszükségletének egyharmadát tartalmazza, amely alapvető fontossággal bír az idegrendszer megfelelő működésé terén. 6. A veteménybab gazdag rosttartalommal és komplex-szénhidrát tartalommal rendelkezik. 7. A tofu alacsony zsírtartalmú fehérje, amely tartalmaz vasat, cinket és B-vitamint. 8. A makréla az a halfajta, amelyben a legnagyobb mennyiségű omega-3 található. 9. Az edamám gazdag izoflavonid-tartalmú szójabab. 10. A rénszarvashús kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint más vörös húsok. 11. A mandula alacsony telítettzsír-tartalommal rendelkezik, ezen kívül magas a magnézium- és kalciumtartalma. 12. Az azukibab főleg makrobiotikus konyhában használatos, mivel magas fehérjetartalommal rendelkezik, miközben egyáltalán nem tartalmaz nátriumot és koleszterint. 13. A fekete teknősbab kiválóan alkalmas a vércukorszint beállítására. Egyetlen csésze feketebab a felnőtt ember napi molibdén-szükségletének 174%-át biztosítja. 14. A tempeh B12-vitaminban gazdag fermentált szójafinomság. 15. A gesztenye elsődleges kompex szánhidrátokból áll, glikémiás indexe (GI) alacsony. Kevés fehérjét, sok zsírt tartalmaz, koleszterin. és gluténmentes. Megfelelő mennyiségű C-vitamint és káliumot tartalmaz, emellett nátriumszintje nagyon alacsony. SZUPER-SERKENTŐ ÉLELMISZEREK 1. A kagyló kiváló B12-forrás, gazdag szelén- és jódtartalma van, amely elősegíti a pajzsmirigy működését. 2. A mungóbab akkor a legtáplálóbb, ha csíráztatják, gazdag ásványianyagfitoösztrogén- és C-vitamin tartalommal rendelkezik. 3. A nyúlhúsban kevesebb zsír van, mint bármely más vörös húsban, ezen kívül magas a vas-, a cink- és a B12-vitamin-tartalma. 4. A tökmag kiváló vas- és cinkforrás.

6 5. A vörös pálmamoszat (alga) magas B-vitamin-, vas-, és káliumtartalommal rendelkezik. 6. A hijiki-alga jó kalcium és magnéziumegyensúllyal rendelkezik. A hijiki-algában kétszer annyi kalcium található, mint magnézium. 7. A kókuszolajban gazdagon megtalálható a baktérium- és vírusölő hatású laurinsav. 8. A kendermag tömegének 30-35%-át az ehető kendermagolaj vagy kenderolaj teszi ki, amely 80%-nyi arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat. 9. A görögdinnye gazdag karotinoidokban. A görögdinnyében található karotinoidfajták a likopén, fitofluén, fitoén, béta-karotin és lutein. 10. A maitake, shiitake és reishi gombák sok közös tulajdonsággal rendelkeznek: ezen gombák mindegyike serkenti az immunrendszer működését és elősegíti a szív- és érrendszer egészségének biztosítását. A maitake gomba kifejezetten a gyomor és a béltraktus valamint a vércukorszint tekintetében ajánlott, a shiitake a táplálkozásban mutatkozó hiányosságok és a máj betegségeinek kezelésére alkalmas, míg a reishi a légzőrendszer egészségéhez járul hozzá. SZEZONÁLIS TERMÉKEK A helyben termett szezonális termékek mindig frissebbek és gazdagabbak tápanyagokban. Az alábbiakban a téli hónapokban fogyasztható termékek listáját adjuk meg, amikor a leginkább szükségünk van egészséges étrendre. 1. Az articsóka gazdag rostokban, C-vitaminban, káliumban és magnéziumban, fogyasztása előnyös az emésztőrendszer számára is. 2. A makktök (acorn squash) tele van olyan tápanyagokkal, amelyek előnyösek a szem, a vérnyomás és az immunrendszer számára. 3. A zeller káliumot, foszfort, C-vitamint és rostokat tartalmaz. 4. A céklának magas a C-vitamin-, bétakarotin-, magnézium-, vas- és folsavtartalma. 5. A lilahagymának magas a quercetin-tartalma. 6. A kelbimbó tele van folsavval és szulforafánnal. 7. A marakuja A- és C-vitaminforrásként kiváló, elősegíti az alvást. 8. A satsuma-mandarin kiváló C-vitamin- és folsavforrás. 9. A fodros kel magas vas- és folsavtartalommal rendelkezik, kiválóan használható a wokban való sütéshez. 10. A mezei katángkórónak méregtelenítő, hurutellenes és lúgosító hatása van, amely segít az emésztési problémák, a gyomorhurut, a hepatitisz, az epehólyag problémái, a bélférgek és az aranyér kezelésében.

7 ZSÍROK ÉS OLAJOK Az egészséges zsírok fontosak az anyagcsere és az A-, D-, E-, és K-vitaminok felszívásában, amelyek az agy fejlődéséhez és a teltségérzés biztosítása érdekében szükségesek. Naponta 70 grammnál többet ne fogyasszon ilyen termékeket. 1. A lenolaj gazdag zsírsavakban. 2. A repceolaj egészséges főzőolaj, és omega-3 zsírsav-forrás. 3. Az avokádó E-vitamint tartalmaz, így kiváló hatással van a bőrére. 4. Az olivaolaj gazdag olajsavban, amely elősegíti az omega-3 zsírsavak felszívását. 5. A mogyoróolaj magas omega-9 tartalommal rendelkezik, ezen kívül van benne E- vitamin is. 6. A rómaiköménymag-olajat már régóta használják a bőrbetegségek (ekcéma és kelések) kezelésére, a jelek szerint enyhíti a közönséges megfázás tüneteit. 7. A gránátalmamag-olaj elsősorban hidratáló, tápláló és a szervezetet védő tulajdonságairól ismert. Ismereteink szerint gyulladáscsökkentő hatása is van, emiatt használható kisebb és nagyobb bőrirritációs betegségek kezelésére, mint például a száraz vagy hámló bőr, az ekcéma, a psoriasis,és egyéb bőrbetegségek kezelésére. Az olaj gyulladásgátló tulajdonságai magas konjugált zsírsav, főleg trichosanic savtartalmának köszönhetők, amely alkalmas a puffadás és az izomfájdalom enyhítésére. GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS FŰSZEREK A gyógynövények és fűszerek gyógyhatással rendelkeznek, ezekkel új ízeket és összetételt lehet ételeknek kölcsönözni, ezzel sokféle ételt lehet kipróbálni. 1. A gyömbér jótékony hatással van az emésztésre, ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása van. 2. A fokhagyma baktériumölő, vírusölő és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. 3. A menta C-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz. 4. A kurkuma kurkumint tartalmaz, így gyulladásgátló hatásai vannak. 5. A fahéj hasznos a megfázás, gyomorfájdalmak és rossz vérkeringés kezelésére. 6. A babérlevél vas- és foszfortartalmú, az emésztést elősegíti fűszer. 7. A rozmaring az immunrendszert serkenti és hatékony antioxidáns. 8. A metélőhagyma olyan vegyületeket tartalmaz, amely segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében. 9. A koriander erősíti a gyomrot, a szívet és a húgyutakat. 10. A kapor antibakteriális fűszer, amely egyúttal jó kalciumforrás is.

8 11. Az édeskömény vízhajtó hatású, hagyományosan a bélgörcsök fájdalmának enyhítésére használják. 12. A petrezselyem C-vitamint, folsavat és bétakarotint tartalmaz. 13. Az orvosi zsálya gyulladáscsökkentő és emésztést segítő gyógynövény. 14. A kakukkfű antioxidáns tulajdonságairól ismert. 15. A kardamom serkentő, szélhajtó, emésztést elősegítő fűszernövény, amelyet főleg hörghurut és a láz kezelésére használnak. 16. Az oregánó nagyon jó rostforrás, olasz ételekhez használható. 17. A sáfrány a krókusz növény szárított bibéje vagy a virágjának szirma, amelynek csodálatos antioxidáns-vegyületeket tartalmaz. 18. A tárkony noha a friss gyógynövényeket elsősorban ki mennyiségekben használják, különösen akkor, ha erőteljes ízük van, és emiatt kis mennyiség is elegendő az ételek ízesítésére, ez a gyógynövény emellett kiváló vas-, kalcium és mangánforrás. PLUSZ... AZ ELŐMENSTRUÁCIÓS TÜNETEGYÜTTES ENYHÍTÉSÉRE 1. A napraforgó és tökmag segít a gyulladások mérséklésében. 2. A kása lassan felszabaduló energiát tartalmaz, segít a cukor iránti sóvárgás csökkentésében. 3. A banán szerotonint tartalmaz, amely javítja a hangulatot. Tartalmaz ezen kívül káliumot, és segít a folyadékvisszatartás kezelésében is. 4. A főzeléklencse tele van magnéziummal, az alacsony magnéziumszint görcsöket okoz. 5. A teljes kiőrlésű gabona gazdag B6- és B1-vitaminban, amely segít a görcsök megelőzésében. 6. A zeller fitokemikáliákat tartalmaz, amely segít az idegek lenyugtatásában. 7. A spenót gazdag folsavban, az alacsony folsavszint összefüggésben van a depresszióval. 8. A köles gluténmentes gabonaféle, ami nyomokban tartalmaz kalciumot és vasat.

9 ÖREGEDÉSGÁTLÓK 1. A zöld tea gazdag katekin polifenolokban, amely késlelteti az öregedés jeleinek kialakulását. 2. A grépfrút likopént tartalmaz, amely leküzdi a szabadgyököket. 3. A lazac dimetilaminoe-tanolt tartalmaz, amely egy hatékony antioxidáns. 4. A manuka-méz más mézekre nem jellemző mikrobaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen tulajdonság az egyedi manuka tényezőként (UMF ) ismert antibakteriális jellemző. 5. A kombucha fermentált japán tea, amely egy sor B-vitamint, így B1-, B2-, B6- és B12-vitamint tartalmaz. 6. A matcha-tea eltér a többi zöld-teától, amely esetben a leveleket darált por formájában fogyasztják. A matcha-tea mennyiségileg magasabb koncentrációban tartalmaz katekint és vitaminokat. AZ AGYAT TÁPLÁLÓ ÉLELMISZEREK 1. A bazsalikomot a herbalisták depresszió leküzdésére alkalmas tulajdonságai miatt használják. 2. Az eper gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek az ismeretek szerint segítik az összpontosítást. 3. Az élesztő-kivonat tele van agyserkentő hatású B-vitaminokkal. 4. A szardínia tele van omega-3 zsírsavakkal. 5. A krill kiváló minőségű fehérjét tartalmaz nagy mennyiségben. Előnye a többi állati eredetű fehérjével szemben, hogy alacsony a zsírtartalma és gazdag omega-3 zsírsavakban. ALVÁST ELŐSEGÍTŐ TERMÉKEK 1. A füge rostos gyümölcs, amely alvásra indító triptofánt tartalmaz. 2. A fejes saláta nagy levelű zöldség, amely a nyugtató hatású laktukáriumot tartalmaz. 3. A szezámmag omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amely elősegíti az egészséges alvást.

10 KALANDVÁGYÓKNAK 1. A csalánt gyógyteák céljára használják, tisztító hatással rendelkezik. 2. A földicseresznye magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. 3. A fehérretek gazdag vasban és magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. 4. Az acai-bogyó antibakteriális hatású gyümölcs. 5. A papaja segíti az emésztést. 6. Az okra-zöldség jó kalciumforrás. 7. A miso-tészta gazdag fitoösztrogénekben. 8. A földicseresznye magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. 9. A jamgyökér számos vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, ezen kívül étkezési rostot és ásványi anyagokat tartalmaz, ugyanakkor telített zsírokban és nátriumban szegény. 10. A datolyaszilva antioxidáns vegyületeket, így A-vitamint, beta-karotint és likopént tartalmaz. 11. A pitaja gazdag antioxidánsokban és tele van C- és B-vitaminnal. 12. A csillaggyümölcsöt főként frissen vagy gyümölcslének fogyasztják, gazdag A- és C-vitaminban, ezen kívül vasat és sok rostot tartalmaz. 13. Az Umeboshi-szilva hagyományos japán savanyúság, ismereteink szerint elősegíti az emésztést és megelőzi a hányinger kialakulását. A citromsavról ismert, hogy antibakteriális hatású, elősegíti a nyálképződést és segíti a rizs emésztését. 14. A csíráztatott lucernamag kevés telített zsírt, nátriumot és koleszterint tartalmaz. 15. A pitypang a sejtek leállásával terhelt máj és a vesék működéséhez járul hozzá, amely amiatt áll elő, hogy az egyre melegebb időjárás felhígítja a vért és a nyálkát. A pitypang íze akkor a legenyhébb, mielőtt virágba borulna. A növény zöld részei az egész szezon alatt fogyasztható, mert magas a kalcium, kálium, vas, A-vitamin és egyéb tápanyagtartalma. Ez a vitalitás abból ered, hogy a növény vad, nincs nemesítve és azt az örömet is megadja, hogy a saját gyepünkről ehetünk! 16. Az indiai lótuszban kevés telített zsír és koleszterin található, ugyanakkor magas az étrendirost-, a C-vitamin-, kálium-, tiamin-, riboflavin-, B6-vitamin-, foszfor-, réz- és mangántartalma. 17. Az endívia az egyik leggazdagabb A-vitamin-forrás. Sok C-vitamin, kalcium, klór, vas, foszfor, kálium, kén is található benne, ezen kívül magas a rost- és karotintartalma. 18. Fogyasztható virágok: Kamilla (tea céljára), a metélőhagyma (virága vagy hagymája), a lóhere, a bodza (virágából iható frissítő készíthető), jázmin (tea céljára), viola (levele és virága salátákban, a kandírozott virága sütemények díszítésére használható).

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye

ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye Laborvizsgálat: 2010/07/0514:26:5820100705NN Beteg: N.N, 28 éves nő Élelmiszercsoport Megemelkedett Határérték Normál Tej,tejkészítmények tehéntej

Részletesebben

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet 24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer - maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22. ) EüM - FVM együttes rendelet

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II.

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II. 2009 szeptember 13. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Fűben-fában orvosság van tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is.

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl.

mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére, pálinka készítésére (pl. Fűszerek Ánizs Általános használata: főzelékek (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), vadételek mártásaiba, édességekhez (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök ízesítésére,

Részletesebben

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Az értékek g/100g élelmiszerre vannak megadva, vagyis hány g fruktózt, glukózt, szorbitot és szacharózt tartalmaz 100g élelmiszer. Ha a glükóznak a fruktózhoz

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

Baby Bullet táplálási kézikönyv Segítség a bevásárláshoz

Baby Bullet táplálási kézikönyv Segítség a bevásárláshoz Baby Bullet táplálási kézikönyv Segítség a bevásárláshoz Bio bevásárló lista A jelentős mennyiségű növényvédő szer elkerüléséhez ajánlott az alábbi ételek bio változatát megvásárolni. Ajánlott minden ételből

Részletesebben

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára.

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára. www.farmina.hu A MATISSE termékcsalád a kiváló minőségű macskatápok teljes választékát kínálja mindenfajta macska számára, melyek: Étvágygerjesztőek, így a legigényesebb és legkényesebb ízlés kielégítésére

Részletesebben

VitaMeal -Sült Kukorica & Szójabab Kása-

VitaMeal -Sült Kukorica & Szójabab Kása- VitaMeal -Sült Kukorica & Szójabab Kása- Küldetésünk a kezdetektől fogva az volt, hogy a jobbító erőt képviseljük a világban. A Nourish the Children kezdeményezés lehetőséget ad nekünk arra, hogy megváltoztassuk

Részletesebben

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez 1. Az R. 1. ú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki: [Sor 3. acetamiprid] endívia *5 petrezselyemlevél

Részletesebben

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur.

Premixek lovaknak. Agronatúr Kft. 9330 Kapuvár, Ipartelepi út. 9. Tel./fax: +36 96 245 176 Mobil: 06 20 9 50 60 46 www.agronatur. Premixek lovaknak A termék tartalmazza mindazokat a vitaminokat, makró és mikroelemeket, melyekre a fokozott fizikai és szellemi igénybevételkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek és amelyeket

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Figuactiv Szeletek Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Egyre kevesebb az idınk, és sokat utazunk. Utazások során vagy munka közben gyakran nincs lehetıség arra, hogy az ember készítsen magának

Részletesebben

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20.

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20. 2010. Vitaminok kézi- könyve Lőrincz Balázs www.egeszsegeletmod.hu 2010.03.20. Tartalomjegyzék Bevezető... 3 A vitamin retinol... 3 C vitamin aszkorbinsav... 3 D vitamin kalciferol... 4 E vitamin tokoferol...

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

Tisztít, táplál, életfunkciókat normalizál

Tisztít, táplál, életfunkciókat normalizál FLAVON GREEN Tisztít, táplál, életfunkciókat normalizál A Flavon Green-t minden felnőtt embernek ajánljuk, különösen ha hiányzik az étrendjéből, a nyers zöldségek bevitele (a zeller allergén tulajdonsága

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

4 hetes reform diétás étrend

4 hetes reform diétás étrend 4 hetes reform diétás étrend A 4 hetes reform diétás étrend változatos és egészséges ételeket tartalmaz. Ha szeretnél egészségesen étkezni a mindennapokban, de eddig nem tudtad, hogyan láss hozzá, most

Részletesebben

2005.7.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 177/35

2005.7.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 177/35 2005.7.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 177/35 A BIZOTTSÁG 2005/46/EK IRÁNYELVE (2005. július 8.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az amitráz maximális szermaradványértéke

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Nagy Gábor Zsolt 1,2 - Simonné Dr. Sarkadi Livia 2 1 Eszterházy Károly Egyetem, Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont 2 Szent István Egyetem, Élelmiszerkémiai

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL

CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL CURRYS-ZÖLDSÉGLEVES PAPRIKAKOCKÁVAL» 2 személyre -15 perc 1/2 db paprika 1 ek olívaolaj 1 ek currypor Vágd kockára a paprikát és süsd olajban 3 percig. Azután önts hozzá 300 ml sovány tejet. A maradék

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

ÉLETMÓD TANÁCSOK. Az egészséges életmód programja változatos tápanyagokból áll, és különböző típusú ételek fogyasztásával valósítható meg legjobban.

ÉLETMÓD TANÁCSOK. Az egészséges életmód programja változatos tápanyagokból áll, és különböző típusú ételek fogyasztásával valósítható meg legjobban. Az egészséges életmód programja változatos tápanyagokból áll, és különböző típusú ételek fogyasztásával valósítható meg legjobban. ÉLETMÓD TANÁCSOK Az egészség alapja a jó emésztés. Ha megisszuk egy fél

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

JVi. Gyakran ismételt kérdések INDEX

JVi. Gyakran ismételt kérdések INDEX JVi Gyakran ismételt kérdések INDEX 1. Mi a JVi? 2. Miért érdemes 120 ml JVi -t fogyasztanom? 3. Használhatom a JVi -t más Nu Skin termékekkel? 4. A JVi bőr karotinoid érték kvalifikált termék? 5. Érvényes

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

Janslaxa Silvertear. Együnk csakráink. egészségéért!

Janslaxa Silvertear. Együnk csakráink. egészségéért! Janslaxa Silvertear Együnk csakráink egészségéért! Előszó Ha a csakrákkal dolgozol, egészítsd ki a munkádat a megfelelõ étrenddel is. Az elfogyasztott étel tiszta energia. Az energia nem statikus, hanem

Részletesebben

Az ABO CSOPORT. ABO MILL Zrt. ABO MIX Zrt. ABO TRADE Zrt. ABO TRADE s.r.o. ABO MILL s.r.o. TOV ABO TRADE TOV ABO MIX. ABO TRADE s.r.l. ABO MILL S.A.

Az ABO CSOPORT. ABO MILL Zrt. ABO MIX Zrt. ABO TRADE Zrt. ABO TRADE s.r.o. ABO MILL s.r.o. TOV ABO TRADE TOV ABO MIX. ABO TRADE s.r.l. ABO MILL S.A. Az ABO CSOPORT gabonakereskedelem malomipar takarmányozás ABO TRADE Zrt. ABO MILL Zrt. ABO MIX Zrt. ABO TRADE s.r.o. ABO MILL s.r.o. TOV ABO TRADE TOV ABO MIX ABO TRADE s.r.l. ABO MILL S.A. ABO MIX S.A.

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

L 260/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.10.5. IRÁNYELVEK

L 260/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.10.5. IRÁNYELVEK L 260/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.10.5. IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2007/62/EK IRÁNYELVE (2007. október 4.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv egyes mellékleteinek a bifenazát, a petoxamid,

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer)

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer) Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ ÉTRENDHEZ

BEVEZETÉS AZ ÉTRENDHEZ BEVEZETÉS AZ ÉTRENDHEZ Ne csak igyál egy csésze teát és figyeld, mi történik, hanem inkább igyál egy teát, kelj fel és mozogj! Sok tényező befolyásolja egészségünket, és a legtöbbjük rajtunk múlik. A kiegyensúlyozott

Részletesebben

13 természetes zsírégető

13 természetes zsírégető 13 természetes zsírégető Tartalomjegyzék A zsírégető ételekről általában... 2 Cayenne bors... 2 C-vitamin (aszkorbinsav)... 3 Citrom... 4 CLA... 4 Fahéj... 5 Fehérje... 5 Fogyasztó teakeverék... 5 Guarana...

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

MULTIVITAMINOS csokoládészelet

MULTIVITAMINOS csokoládészelet www.upperbars.hu MULTIVITAMINOS Az UpperBars-nál megalkottunk egy vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag szeletes csokoládé termékcsaládot, amely egyedülálló kezdeményezés Európában!

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej 17,4% kekszliszt (búzaliszt, szacharóz, vaj, édes savópor, térfogatnövelő szer: kálium-karbonát, só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, vanília) Növényi

Részletesebben

Mit együnk? sporttáplálkozási "alapozó" ismeretek

Mit együnk? sporttáplálkozási alapozó ismeretek Mit együnk? sporttáplálkozási "alapozó" ismeretek Az autód sem megy jobban, ha belepisilsz a tankjába Nem mindegy, hogy az autóba milyen üzemanyag kerül, így pláne nem mindegy, hogy milyen étellel biztosítjuk

Részletesebben

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET A Farmina bemutatja új irányvonalát, az Ecopetet. Hat speciális terméket kínálunk az ember legjobb barátjának, hiszen etetésükkel kapcsolatosan számos

Részletesebben

Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít!

Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít! Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít! Légy Te a legnagyobb vesztes! Mottó: A stressz az élet sava-borsa. E nélkül nem élnénk, csak vegetálnánk. (Selye János) Mi a stressz? Olyan esemény vagy helyzet,

Részletesebben

ÉLETMÓD TANÁCSOK TÁPANYAGBAN GAZDAG ENERGIÁBAN GAZDAG

ÉLETMÓD TANÁCSOK TÁPANYAGBAN GAZDAG ENERGIÁBAN GAZDAG ÉLETMÓD TANÁCSOK Az egészséges életmód programja változatos tápanyagokból áll, és különböző típusú ételek fogyasztásával valósítható meg legjobban. Az egészség alapja a jó emésztés. Ha megisszuk egy fél

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.12.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lilahagyma Gomba leves Sertésrizottó sajttal Cékla Zöldséges felvágott 2018.12.04. KEDD Tejes kávé Teljes kiõrlésû kifli Zöldség leves Almás csirkemell csíkok

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.12.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lilahagyma Gomba leves Sertésrizottó sajttal Cékla Zöldséges felvágott 2018.12.04. KEDD Tejes kávé Teljes kiõrlésû kifli Zöldség leves Almás csirkemell csíkok

Részletesebben

Teával a hurkák ellen

Teával a hurkák ellen Teával a hurkák ellen A fűszeres, illatos teakeverékek csökkentik az étvágyat, felpörgetik az anyagcserét és méregtelenítenek A tea fogyasztásától a kötőszövetek is feszesebbé válnak, a bőr tisztább és

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2018.12.03. HÉTFÕ Citromos tea Kockasajt Zsemle Lilahagyma Gomba leves Sertésrizottó sajttal Cékla Zöldséges felvágott 2018.12.04. KEDD Tejes kávé Teljes kiõrlésû kifli Zöldség leves Rakott savanyúkáposzta

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép:

2. Az R. 1. számú mellékletének fenamidon hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege helyébe a következő szövegrész lép: Melléklet az 55/2005. (XI. 23) EüM-FVM együttes rendelethez 1. Az R. 1. számú mellékletének amitráz hatóanyaghoz tartozó sorainak szövege amitráz (4) almatermésűek *0,05 KH csonthéjasok *0,05 KH szőlő

Részletesebben

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes Összetevők Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes kiőrlésű köles 2,05%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.11.05. HÉTFÕ Gyümölcs tea Gépsonka Zsemle Magyaros burgonya leves Mexikói sertés ragu Párolt rizs Trappista sajt Póréhagymás vajkrém Retek 2018.11.06. KEDD Kakaó Méz Teljes kiõrlésû kifli Alma Zöldbab

Részletesebben

1) Kérdés: Hány szállítással kell számolni hetente, szállítási pontonkénti bontásban? Válasz: A csatolt táblázat szerint.

1) Kérdés: Hány szállítással kell számolni hetente, szállítási pontonkénti bontásban? Válasz: A csatolt táblázat szerint. Tárgy: 1. sz. kiegészítő tájékoztatás Tisztelt Gazdasági Szereplő! Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat ajánlatkérő által indított Hideg élelmiszer beszerzése a Kőbányai Egyesített Bölcsődék

Részletesebben

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek Étkezési kisokos ököl = 1 pohár (2.5 dl) Az Ön esetében = 2 adag tészta vagy zabpehely hüvelykujj Az Ön esetében = 1 adag sajt marék Az Ön esetében 3 6 dkg mag egészségére Váljék és adja tovább! tenyér

Részletesebben

A természet legnagyobb kincsei

A természet legnagyobb kincsei A természet legnagyobb kincsei ÁRPÁD-AGRÁR ZRT. Akármilyen időket élünk, akárhogyan változik körülöttünk a világ, egyetlen dolog biztosan állandó marad, mégpedig az, hogy hosszú, boldog életre vágyunk.

Részletesebben

Teljeskoru meregtelenites 10 NAPOS TERV

Teljeskoru meregtelenites 10 NAPOS TERV Teljeskoru meregtelenites 10 NAPOS TERV 10 napos terv Az egészségünk és jó közérzetünk a táplálkozásunktól függ. Azok vagyunk, amit megeszünk, és úgy is érezzük magunkat. Ha a szervezete elsavasodott,

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.01.02. KEDD Karfiol leves Paprikás csirkemell csíkok Zöldséges barna rizs Finomfõzelék Virsli 2018.01.03. SZERDA Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Illatos sült csirkecomb Köles 2018.01.04. CSÜTÖRTÖK

Részletesebben

36 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2002.9.7. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

36 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2002.9.7. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 36 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 03/37. kötet 32002L0076 2002.9.7. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 240/45 A TANÁCS 2002/76/EK IRÁNYELVE (2002. szeptember 6.) a gabonafélékben, illetőleg az egyes

Részletesebben

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Ayurveda és a méregtelenítés 2. rész 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Ügyvezető

Részletesebben

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán

Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában. A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Hagyományos aszalás a szatmári szilva hazájában A gyümölcs szedése aszaláshoz A gyümölcs tisztítása Muhari Zoltán Az aszalás Az aszalás: az egyik legősibb tartósítási módszer. A répacukor megjelenéséig

Részletesebben

ÖSSZETEVŐK KALÓRIAMEGOSZLÁS

ÖSSZETEVŐK KALÓRIAMEGOSZLÁS PRÉRIFARMOK ALBERTA TARTOMÁNYBAN a c a n a. h u TELJES ÉRTÉKŰ KUTYAELEDEL AZ ÖSSZES FAJTA RÉSZÉRE GYÁRUNK ALBERTA TARTOMÁNY SZÍVÉBEN HELYEZKEDIK EL. HATALMAS KITERJEDÉSŰ ÉS TER- MÉKENY PRÉRI, SZÁMOS MEZŐGAZDASÁGI

Részletesebben

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Összetevők Összetevők Sovány tej Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Pálma olaj Napraforgó olaj Repce olaj Laktóz (tejből) Kalcium-foszfát

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2017.10.02. HÉTFÕ Zalai felvágott Tv paprika Zeller leves Gyõri aprópecsenye Petrezselymes burgonya Vegyes savanyúság Fõtt csirkemell Gyümölcs mártás Dara 2017.10.03. KEDD Kakaó Margarin Jam Korpás kifli

Részletesebben

Étlap ( )

Étlap ( ) 2018.03.05. HÉTFÕ Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Párolt rizs Vegyes savanyúság Ásványvíz Zalai felvágott Korpás zsemle Retek Nápolyi 2018.03.06. KEDD Paradicsom leves Tavaszi sertés szelet Fõtt burgonya

Részletesebben

Adult. Dinner. Normál igénybevételnek kitett kutyák számára. Normál igénybevételnek kitett, kifejlett kutyák. Szárazeledel

Adult. Dinner. Normál igénybevételnek kitett kutyák számára. Normál igénybevételnek kitett, kifejlett kutyák. Szárazeledel Normál igénybevételnek kitett kutyák számára A nyersanyagok gondos kiválasztása, zsenge baromfihús, egészséges burgonya és hidegen préselt szőlőmagliszt biztosítja, hogy a BELCANDO Adult Dinner az ideális

Részletesebben

Testápoló olajok. Mártózz meg a luxusban TITLE OF PRESENTATION 1

Testápoló olajok. Mártózz meg a luxusban TITLE OF PRESENTATION 1 Testápoló olajok Mártózz meg a luxusban TITLE OF PRESENTATION 1 Gránátalma regeneráló olaj: puhít és megújít segít lecsökkenteni az öregedés tüneteit a bőr puhának látszik elősegíti a bőr természetes megújító

Részletesebben