9 Alapszintû mûveletek a toll eszközzel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "9 Alapszintû mûveletek a toll eszközzel"

Átírás

1 Alapszintû mûveletek a toll eszközzel A toll eszköz segítségével pontos egyenes vagy ívelt vonalakat készíthetünk, amelyeket közös néven görbéknek hívunk. A toll eszközt rajzolásra és kijelölésre is használhatjuk. Amikor a toll eszközt kijelölésre használjuk, élfinomított körvonalakat kapunk. A görbék a korábban megismert kijelölõ eszközök mellett kiváló megoldást jelentenek bonyolult kijelölések elkészítésére.

2 218. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel Ebben a leckében a következõket fogjuk elsajátítani: Egyenes szakaszok és görbe vonalak rajzolása a toll eszköz segítségével. Görbék elmentése. Görbék felruházása körvonallal és kitöltéssel. Görbék módosítása a görbeszerkesztõ eszközök segítségével. Görbék átalakítása kijelölésekké. Kijelölések átalakítása görbékké. A lecke elvégzése hozzávetõlegesen 50 percet vesz igénybe. A leckét az Adobe Photoshop programban történõ végrehajtásra terveztük. Az ImageReady nem tartalmazza a toll eszközt, és nem támogatja görbék használatát. Amennyiben szükséges, töröljük le merevlemezünkrõl az elõzõ lecke feladatkönyvtárát, majd másoljuk ide a Lesson0 mappát. Munkánk során ebben az esetben is felül fogjuk írni az eredeti állományokat. Amennyiben szükségünk van az eredeti állományokra, bármikor visszatölthetjük õket az Adobe Photoshop CS Tanfolyam a könyvben CD lemezrõl. Megjegyzés: Windows 2000 felhasználóknak használat elõtt fel kell oldaniuk az állományok írásának zárolását. Ennek részletes leírása a A Tanfolyam a könyvben állományok másolása cím alatt található az Elindulás fejezetben. Elindulás Elsõ lépésként vizsgáljuk meg a példaállományt, amelyet majd mi is elkészítünk a lecke során. Ezt követõen egy sor sablonállományt fogunk megnyitni, amelyek végigkalauzolnak az egyenes szakaszok, az ívelt vonalak és a mindkettõt tartalmazó görbék elkészítésének lépésein. Emellett megtanuljuk, hogy görbéinkhez miként adhatunk hozzá csomópontokat, illetve miként törölhetjük õket, valamint azt is, hogy minként alakíthatjuk egyenes szakaszainkat ívelt vonalakká és vissza. Miután begyakoroltuk görbéink megrajzolását és módosítását, megnyitjuk a játék ûrhajót tartalmazó képet, és elkészítjük kijelöléseinket a toll eszköz segítségével. 1 Indítsuk el a Photoshopot, és közben tartsuk lenyomva a Ctrl+Alt+Shift (Windows), illetve a Command+Option+Shift (Mac OS) billentyûket a gyári beállítások visszaállításához. A megjelenõ párbeszédablakokban sorra kattintsunk a Yes (igen) gombra, a beállítások visszaállításához, majd a No (nem) gombra a színbeállítás lehetõségének elvetéséhez, végül a Close (bezárás) gombra az üdvözlõ párbeszédablak bezárásához. 2 A fájlböngészõ megnyitásához kattintsunk az Options sávon található File Browser ( ) gombra. 3 A fájlböngészõ Folders palettájában keressük ki a Lessons/Lesson0 mappát, majd válasszuk ki a 0End.psd állományt és tekintsük meg elõnézetét a Preview palettán. A 0End.psd állomány a befejezett repülõ csészealj képét mutatja, amelyen majd a Görbék alkalmazása címszó elérésekor kezdünk dolgozni, miután begyakoroltuk a

3 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 21 görbék használatát a sablonállományokban. (Amennyiben már ismerjük a vektoros rajzeszközök használatát más programokból, mint például az Adobe Illustrator, nyugodtan ugorjuk át a lecke elsõ részét, és kezdjük el a munkát a repülõ csészealj képén.) 4 Kattintsunk duplán a Straight.psd állomány bélyegképén, hogy megnyissuk Photoshopban. 5 Amennyiben szükségesnek tartjuk, nagyítsuk fel a kép nézetét a nagyító eszköz ( ) segítségével. A görbékrõl és a toll eszközrõl A toll eszköz (Pen Tool) segítségével egyenes szakaszokat és ívelt vonalakat, úgynevezett görbéket rajzolhatunk. A görbe tulajdonképpen olyan körvonal vagy alakzat, amelyet a toll, a mágneses toll (Magnetic Pen) vagy a szabadkézi toll (Freeform Pen) eszközök egyikével készítünk. Ezen eszközök közül a toll segítségével készíthetjük a legpontosabb görbéket, a mágneses és szabadkézi toll eszközök inkább viselkednek úgy, mintha hagyományos tollal papírra rajzolnánk. A toll eszköz kiválasztásához üssük le a P billentyût. A Shift+P gyorsbillentyû leütésével válthatunk a toll és a szabadkézi toll eszközök között. (A lecke során a hagyományos toll eszközt fogjuk használni.) A görbék nyitottak vagy zártak lehetnek. A nyitott görbéknek két, jól meghatározott végpontja van. A zárt görbék folytonosak, például egy kör zárt görbének minõsül. A rajzolt görbe típusa meghatározza, miként tudjuk majd a késõbbiek során kiválasztani és módosítani. Azok a görbék, amelyekhez nem rendelünk körvonalat vagy kitöltést, nem látszanak nyomtatáskor. (Ez azért van, mert a görbék voltaképpen vektoros képelemek, amelyek nem tartalmaznak képpontokat, szemben a pixeles képelemekkel, amelyeket a ceruza eszköz vagy más festõeszközök segítségével készíthetünk el.) Mielõtt megkezdjük a rajzolást, beállítjuk a toll eszköz tulajdonságait és a lecke során használt munkafelületet. 1 Az eszköztárból válasszuk ki a toll eszközt (Pen Tool) ( ). 2 Az Options sávban ellenõrizzük a következõ beállításokat: Ügyeljünk arra, hogy a Paths (görbék) ( ) állapot legyen kijelölve. Kattintsunk a Geometry Options (geometriai beállítások) melletti nyílra, és ellenõrizzük, hogy a megjelenõ Path Options (görbebeállítások) palettában a Rubber Band (gumivonal) jelölõ ki van kapcsolva.

4 220. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel Gyõzõdjünk meg arról, hogy az Auto Add/Delete (automatikus hozzáadás és törlés) jelölõ ki van választva. Válasszuk ki az Add To Path Area (terület bõvítése) ( ) beállítást. A B C A. Paths (görbék) opció. B. Geometriai beállítások menü. C. Add To Path Area opció. 3 Kattintsunk a Paths (görbék) paletta fülére, hogy a Layers paletta elé kerüljön. A Paths paletta listájában a megrajzolt görbék bélyegképét találjuk meg. Jelenleg a paletta üres, hiszen még nem kezdtük meg a rajzolást. Egyenes szakaszok rajzolása Egyenes szakaszokból álló görbéket az egér gombjának kattintásával hozhatunk létre. Az elsõ kattintással a görbe kezdõpontját helyezzük el. Minden ezt követõ kattintással újabb egyenes szakaszt hozhatunk létre az elõzõ pont és a jelenlegi között. 1 A toll eszközzel kezünkben vigyük az egérkurzort a sablonban látható A pont fölé, majd kattintsunk. Vigyük az egérkurzort a B pont fölé, majd újabb kattintással hozzuk létre az egyenes szakaszt. Miközben rajzolunk, egy ideiglenes tárológörbe jelenik meg a Paths paletta listájában Work Path (munkagörbe) néven. 2 Fejezzük be a rajzolást a képen, ehhez kattintsunk az eszközpalettán a toll eszközre ( ). A görbéket meghatározó pontokat csomópontoknak nevezzük. A csomópontokat egyenként is megragadhatjuk egy-egy szakasz módosításához, de egyszerre mindet is kiválaszthatjuk a teljes görbe kijelölése végett. 3 A Save Path (görbe elmentése) párbeszédablak megnyitásához kattintsunk duplán a Paths paletta listájában található Work Path tételre. A Name (név) mezõbe gépeljük a Straight Lines kifejezést, majd kattintsunk az OK gombra.

5 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 221 A görbe továbbra is kijelölve marad a Paths palettán. A munkagörbe elmentése nem csak jó szokás munkánk során, hanem szükséges lépés is, amennyiben több különálló görbét kívánunk elhelyezni dokumentumunkban. Amennyiben a Paths palettán megszüntetjük az aktuális munkagörbe kiválasztását, és ismét rajzolni kezdünk, az új görbe fogja átvenni a régi helyét. Amennyiben csak nem-rajzoló mûveleteket végzünk, maga a munkagörbe megmarad, kiválasztásának megszüntetését követõen is. Az ilyen mûveletek után a munkagörbét ismét kiválaszthatjuk, és folytathatjuk a rajzolást. Csomópontokról, érintõkrõl, iránypontokról és komponensekrõl Egy görbe egy vagy több egyenes és ívelt vonalból áll. A csomópontok tulajdonképpen az egyes szakaszok végpontjai. Az ívelt szakaszokon minden egyes kiválasztott csomópont egy vagy két érintõt is tartalmaz, amelyek végén iránypontokat találunk. Az érintõk és iránypontok helyzete határozza meg a görbe vonal ívének méretét és alakját. Ezen elemek elmozdításával tudjuk változtatni a teljes görbét alkotó ívelt vonalakat. Egy görbe lehet zárt, kezdõ és végpont nélkül (ilyen például egy kör), vagy nyitott, két meghatározott végponttal (ilyen például egy hullámvonal). Az ívelt vonalak csomópontjait sima pontoknak is nevezzük. Az éles szögben csatlakozó ívek vagy egyenesek találkozási csomópontjait sarokpontoknak hívjuk. Amikor egy sima pont egyik érintõjét elmozdítjuk, a pontból kiinduló mindkét íven egyszerre történik változás. Ezzel ellentétben, amikor egy sarokpont érintõjét mozdítjuk el, csak a vele azonos oldalon kiinduló vonal íve kerül módosításra. Egy görbe nem felétlenül csak egyetlen sor összekapcsolt szakaszból és ívbõl állhat, egy vagy több különálló görbekomponens is alkothatja. Egy alakzat réteg minden egyes alakzata ilyen görbekomponens, amelyeket a réteg vágógörbéje ír le. Görbék elmozdítása és alakítása A közvetlen kijelölõ eszköz segítségével egyes csomópontokat, csomópontok által határol vonalakat, illetve teljes görbéket jelölhetünk ki és módosíthatunk. 1 Válasszuk ki az eszköztárból a görbekijelölõ eszköz (Path Selection Tool) ( ) alá rejtett közvetlen kijelölõ eszközt (Direct Selection Tool) ( ).

6 222. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel A közvetlen kijelölõ eszközt kiválaszthatjuk az A billentyû leütésével is. Emellett, ha a toll eszköz van kiválasztva, ideiglenesen is átválthatunk a közvetlen kijelölõ eszközre a Ctrl (Windows), illetve a Command (Mac OS) billentyû lenyomva tartásával. 2 Az A B görbe kijelöléséhez kattintsunk egyszer rajta a kezünkben lévõ közvetlen kijelölõ eszközzel, majd ragadjuk meg bárhol, és vigyük arrébb. A görbe kijelölése A görbe elmozdítása 3 A szakasz dõlésszögének vagy hosszának megváltoztatásához ragadjuk meg egyik sarokpontját a közvetlen kijelölõ eszköz segítségével, majd húzzuk arrébb. A görbe dõlésszögének módosítása A görbe hosszának módosítása 4 Válasszuk ki a toll eszközt ( ). 5 A következõ görbe rajzolásának megkezdéséhez vigyük az egérkurzort a C pont fölé, oda, ahol kis x jelenik meg a toll eszköz mutatója mellett, jelezvén, hogy kattintásunkkal új görbét kezdünk, majd kattintsunk egyszer. 6 Vigyük az egérkurzort a D pontba, majd a görbe megrajzolásához kattintsunk ismét.

7 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben Fejezzük be a rajzolást a következõ lehetõségek egyikével: Kattintsunk az eszköztárban a toll eszközre. Tartsuk lenyomva a Ctrl (Windows), illetve a Command (Mac OS) billentyût, majd az ideiglenesen átváltott közvetlen kijelölõ eszközzel kattintsunk félre, a megrajzolt görbe mellé. Több vonalból álló szakaszok rajzolása Az eddigiek során csak két pontból álló görbékkel dolgozunk. Természetesen több vonalból álló görbéket is készíthetünk, ehhez csak folytatnunk kell a kattintást. A mûvelet során létrehozott szakaszokat és csomópontokat a késõbbiek során egyenként vagy csoportosan is el tudjuk majd mozdítani. 1 A toll eszközzel kezünkben ( ) kattintsuk az E pont fölé, ezzel megkezdve a következõ görbét. Tartsuk lenyomva a Shift billentyût, majd kattintsunk sorra az F, G, H és I pontokon. A Shift billentyû lenyomva tartásával a megrajzolt szakaszok dõlésszögét 45 fokosra korlátozhatjuk. Megjegyzés: Ha rajzolás közben esetlen hibázunk, vonjuk vissza az utoljára elhelyezett csomópontot az Edit > Undo menüpont segítségével, majd próbálkozzunk újra. 2 Fejezzük be a görbe rajzolását a korábban megismert módszerek egyikével. Amikor egy görbe több mint egy szakaszból áll, az egyes csomópontok kiválasztásával és elmozdításával alakíthatjuk át a megfelelõ vonalakat. Az összes csomópont kiválasztásával a teljes görbét módosíthatjuk. 3 Válasszuk ki a közvetlen kijelölõ eszközt (Direct Selection Tool) ( ). 4 Kattintsunk a cikk-cakk görbe egyik szakaszára, majd ragadjuk meg és mozdítsuk el. Mozgatás közben a szakasz mindkét végpontja elmozdul, a kapcsolódó vonalak pedig a csomópontoknak megfelelõen torzulnak el. A kiválasztott szakasz dõlésszöge és hossza nem változik, ahogyan a két végponton kívüli többi csomópont sem. 5 Válasszunk ki egy csomópontot a görbén, majd ragadjuk meg és helyezzük át. Figyeljük meg, hogy mozgatás közben miképp alakulnak át a csomóponthoz kapcsolódó szakaszok. 6 Az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyû lenyomva tartása mellett kattintsunk tetszõleges szakaszra, ezáltal jelölve ki a teljes görbét. Amikor a teljes görbe ki van jelölve, az összes csomópont kitöltve jelenik meg.

8 224. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel Egyes csomópontok elmozdítása Teljes görbe kijelölése 7 Ragadjuk meg a görbét, és mozdítsuk el. Figyeljük meg, hogy a görbe alakja nem változik. Zárt görbék létrehozása A következõkben egy zárt görbét fogunk készíteni. A zárt görbe annyiban különbözik a nyitott görbétõl, hogy az elõbbi rajzolását a végén befejezzük. 1 Válasszuk ki a toll eszközt ( ). 2 Kezdjük meg új görbénket a J pontra kattintva, majd folytassuk a K és L pontokban. 3 A görbe bezárásához vigyük az egérkurzort a kezdõpont fölé (ez a J pont), majd kattintsunk egyszer. Amikor az egérkurzorral a kezdõpont fölé érünk, kis kör jelenik meg a toll eszköz mutatója mellett, jelezvén, hogy kattintásunkkal be fogjuk zárni az adott görbét. A görbe bezárásával automatikusan be is fejezzük a rajzolást. A görbe bezárását követõen a toll eszköz mutatója mellett ismét a kis x jelenik meg, amely jelzi, hogy következõ kattintásunkkal új görbét kezdhetünk. 4 Gyakorlásképpen készítsünk egy új zárt görbét, ehhez használhatjuk a megrajzolt csillag sablont. 5 Vizsgáljuk meg a Paths paletta listájában látható bélyegképet. Jelenleg az összes korábban megrajzolt görbe a Straight Lines munkagörbén látható a Paths paletta listájában. A Straight Lines alatt látható különálló görbék az úgynevezett részgörbék.

9 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 225 Görbék megfestése A görbék és a csomópontok a képek nem nyomtatható összetevõi. Mivel a fekete vonalak, amelyeket a toll eszközzel való rajzolás közben a képernyõn látunk, görbék, nem pedig körvonalak, a képen nem alkotnak valódi képpontokat. Amikor egy görbe kiválasztását megszüntetjük, eltûnik a dokumentumablakból. Az elkészített görbéket láthatóvá tehetjük nyomtatásban is, ehhez azonban körvonalat kell rendelnünk hozzájuk. A körvonal a görbék ívei mentén jelenik meg. Kitöltések segítségével a zárt görbék belsõ területét festhetjük meg, a kitöltés lehet szín, egy mintázat vagy akár egy kép is. Ahhoz, hogy egy görbéhez körvonalat vagy kitöltést rendelhessünk, elõbb ki kell választanunk. 1 Válasszuk ki a Swatches (színminták) paletta fülét, hogy elõtérbe kerüljön. Válasszunk tetszõleges színmintát (kivéve a fehéret), ezáltal határozva meg festõszínünket a görbe megfestéséhez. 2 Válasszuk ki a közvetlen kijelölõ eszközt ( ), majd kattintsunk a dokumentumablakban a cikk-cakk vonalra. 3 A Paths paletta menüjében válasszuk ki a Stroke Subpath (részgörbe körvonalazása) tételt, ezáltal megnyílik a Stroke Subpath párbeszédablak. 4 A Tool (eszköz) választóban keressük ki a Brush (ecset) tételt, majd kattintsunk az OK gombra. A görbe körvonala megfestésre kerül az aktuális ecsetbeállításoknak megfelelõen. Megjegyzés: Mielõtt a Stroke Subpath párbeszédablakot megnyitnánk, kiválaszthatjuk és beállíthatjuk a kívánt festõ eszközt. A következõkben kitöltünk egy görbét.

10 226. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel 5 A közvetlen kijelölõ eszközzel kezünkben kattintsunk egyszer a háromszög alakú, zárt görbére. A Paths paletta menüjében válasszuk ki a Fill Subpath (kitöltés) tételt, ezáltal megnyílik a Fill Subpath párbeszédablak. 6 A Fill Subpath párbeszédablakban fogadjuk el az alapértelmezett beállításokat, és kattintsunk az OK gombra. A háromszög alakú görbe a megadott festõszínnel kerül kitöltésre. 7 A görbék elrejtéséhez kattintsunk a Paths paletta listájának üres területére a görbék neve alatt. 8 Válasszuk ki a File > Close parancsot, és ne mentsük el módosításainkat. Görbék rajzolása Az ívelt görbéket kattintás és húzás (mozgatás az egér gombjának lenyomva tartása mellett) segítségével készíthetjük el. Az elsõ alkalommal, amikor a dokumentumablakban kattintunk, és megkezdjük a húzást, a görbe kezdõpontja mellett egyúttal a kezdeti irányt is meghatározzuk. A következõ pont elhelyezését követõ húzáskor ívelt görbe keletkezik az elõzõ és a jelenlegi pont között. Amikor a toll eszközzel kezünkben megkezdjük a húzást, a Photoshop megrajzolja számunkra az érintõket és az iránypontokat. A megadott érintõk és iránypontok segítségével módosíthatjuk a görbe adott ívének méretét és alakját. Miután begyakoroltuk a görbék rajzolását, ezeket az érintõket és iránypontokat fogjuk használni a módosításokhoz.

11 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 227 A. Ívelt vonal B. Iránypont C. Érintõk D. Kiválasztott csomópont E. Ki nem választott csomópont A megfestés nélküli görbékhez hasonlóan sem az érintõk, sem az iránypontok nem látszódnak nyomtatáskor, hiszen ezek is vektoros képelemek, pixeltartalom nélkül. 1 A fájlböngészõ vagy a File > Open menüpont segítségével nyissuk meg a Lessons/Lesson0 mappában található Curves.psd állományt. 2 Válasszuk ki a toll eszközt ( ). 3 A toll eszközzel kezünkben nyomjuk le az egér gombját az A pont fölött, majd húzzuk az egérkurzort a megadott érintõ végén található piros pontig. Amint felengedjük az egér gombját, egy csomópont jelenik meg az A pontban, és két érintõ a csomópont fölött és alatt. 4 Kezdjünk újabb húzást a B pontból, és folytassuk az alatta található piros pontig. Megjegyzés: Ha rajzolás közben esetlen hibázunk, vonjuk vissza az utoljára elhelyezett csomópontot az Edit > Undo New Anchor Point menüpont segítségével, majd próbálkozzunk újra. Amennyiben lenyomva tartjuk a Shift billentyût húzás közben, az érintõ dõlésszögét a 45 fokos irányokra korlátozhatjuk.

12 228. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel 5 Fejezzük be a görbét a C pontból indított és a fölötte lévõ piros pontig tartó, majd a D pontból indított és az alatt lévõ piros pontig tartó húzásokkal. Fejezzük be a görbe rajzolását a korábban megismert módszerek egyikével. 6 A Save Path (görbe elmentése) párbeszédablak megnyitásához kattintsunk duplán a Paths paletta listájában található Work Path tételen. A Name (név) mezõbe írjuk azt, hogy Curve 1, majd kattintsunk az OK gombra. Az elnevezett görbe kerül kiválasztásra a Paths palettán. Különálló munkagörbék létrehozása Amikor a lecke korábbi részében függõleges szakaszt, dõlt szakaszt, cikk-cakk vonalat és (háromszög alakú) zárt görbét készítettünk, tulajdonképpen részgörbéket hoztunk létre a Paths palettában található Straight Lines görbén belül. Munkánk során elõfordulhat, hogy jobban el szeretnénk különíteni, esetleg külön névvel ellátni görbéinket, hogy külön-külön adhassuk meg tulajdonságaikat. Ilyen esetekben az újabb munkagörbe rajzolása elõtt meg kell szüntetnünk az aktuális görbe kiválasztását a Paths palettában. 1 A Curve 1 görbe kiválasztásának megszüntetéséhez kattintsunk a Paths paletta üres részére a görbék neve alatt. Megjegyzés: Amikor a Paths palettán megszüntetjük egy görbe kiválasztását, a tartalmazott részgörbék kiválasztása is megszûnik. Mivel a görbék nem tartalmaznak képpont információt, a kiválasztás megszüntetésekor eltûnnek a dokumentumablakból. 2 Kezdjünk újabb húzást az E pontból a felett lévõ piros pontig. Amint az egér gombját felengedjük, a Paths paletta listájában új Work Path (munkagörbe) jelenik meg. 3 Folytassuk a húzást az F pontból a fölötte található piros pontig. 4 Fejezzük be a görbét a korábban tanult módszerek egyikével. 5 A Save Path párbeszédablak megnyitásához kattintsunk duplán a Paths paletta listájában található Work Path tételen, majd adjuk meg a Curve 2 elnevezést, és kattintsunk a OK gombra. 6 Kattintsunk a Paths paletta üres területére, ezzel megszüntetve a Curve 2 görbe kiválasztását.

13 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 22 Zárt, ívelt görbe rajzolása A következõ feladatban egy kört fogunk készíteni a korábban már megismert módszerek megfelelõ alkalmazásával. 1 Kezdjünk egy újabb húzást a G pontból a fölötte található piros pontig, majd folytassuk a görbét a H pontból az alatta lévõ piros pontig. 2 Húzás nélkül vigyük az egérkurzort vissza a G pontba, majd kattintsunk egyszer. 3 Kattintsunk duplán a Paths paletta listájában található Work Path tételre, adjuk meg a Closed Path (zárt görbe) elnevezést, majd szüntessük meg a görbe kijelölését félrekattintással. Ívelt görbék módosítása A következõkben módosítani fogjuk az imént megrajzolt, ívelt görbéket. 1 Válasszuk ki a közvetlen kijelölõ eszközt ( ). A közvetlen kijelölõ eszközt elérhetjük az A billentyû leütésével, vagy ameddig a toll eszköz van a kezünkben, a Ctrl (Windows), illetve a Command (Mac OS) billentyû lenyomva tartásával is. 2 A Paths paletta listájában válasszuk ki a Curve 2 görbét, majd jelöljük ki a dokumentumablakban egyszer rákattintva. 3 Kattintsunk egyszer az E pontban található csomópontra, majd ragadjuk meg az egyik érintõ végén található iránypontot, és módosítsuk az érintõ hosszát és dõlésszögét. Figyeljük meg, hogy ha az egyik iránypont mozgatásával a másik iránypontot is elmozgatjuk, a két érintõ folyamatosan 180 fokos szöget zár be egymással.

14 230. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel 4 Most ragadjuk meg az E pontban található csomópontot, és változtassuk meg az ív helyzetét. 5 Próbáljuk ki azt is, hogy magát a szakaszt ragadjuk meg, és helyezzük arrább, majd vizsgáljuk meg a kapott eredményt. Görbék körvonalazása és kitöltése A lecke egy korábbi részében már színeztünk ki képpontokat egy egyenes szakasz mentén a Paths paletta menüjének Stroke mûvelete segítségével. Egy görbét úgy is körvonalazhatunk vagy kitölthetünk, hogy a Paths paletta névvel rendelkezõ tételét ráhúzzuk a paletta alján található megfelelõ gombok egyikére. A megfelelõ festõ eszközt kiválasztását és a festõ eszköz tulajdonságainak beállítását ezúttal a mûvelet végrehajtása elõtt meg fogjuk tenni. Megjegyzés: A Paths paletta alján található gombok segítségével a festést a görbe által tartalmazott összes részgörbére végrehajthatjuk. Amennyiben a festést csak a görbe bizonyos részgörbéire szeretnénk alkalmazni, használjuk inkább a korábban megismert Stroke mûveletet. (Lásd a Görbék megfestése címszó alatt.) 1 Válasszuk ki az ecset eszközt ( ). 2 Ragadjuk meg a Curve 1 görbét, és húzzuk rá a Paths paletta alján található Stroke Path With Brush (görbe körvonalazása az ecsettel) gombra, ezáltal rendelve a görbéhez körvonalazást. Figyeljük meg, hogy ez a mûvelet nem választja ki automatikusan a Curve 1 görbét, továbbra is a Curve 2 görbe van kiválasztva a Paths paletta listájában. Amennyiben olyan görbéhez szeretnénk körvonalat vagy kitöltést rendelni, amelyik éppen ki van választva, nem kell megragadnunk és lehúznunk a megfelelõ gombra, elegendõ a gombra kattintanunk.

15 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben A Paths paletta listájában ragadjuk meg a Closed Path görbét, majd húzzuk át a paletta alján található Fill Path With Foreground Color (görbe kitöltése a festõszínnel) ( ) gombra, ezáltal rendelve a görbéhez kitöltést. Amikor egy nyílt görbéhez rendelünk kitöltést, a Photoshop automatikusan egy láthatatlan egyenes szakaszt húz a görbe két végpontja közé, és az így keletkezõ alakzatot tölti ki. 4 A Swatches palettában válasszunk ki egy másik színmintát. 5 A Paths paletta listájában ragadjuk meg a Curve 1 görbét, majd húzzuk rá a Fill Path With Foreground Color gombra. 6 Válasszuk ki a File > Close menüpontot, de ne mentsük el módosításainkat. Görbék és egyenes szakaszok összeillesztése Most, hogy már elsajátítottuk az egyenes és ívelt görbék készítésének módszereit, össze fogjuk illeszteni õket, és létrehozunk olyan görbéket, amelyekben sarokpontok és sima pontok kapcsolódnak egymáshoz. A sima pontok olyan érintõkkel rendelkeznek, amelyek 180 fokos szöget zárnak be egymással. A sarokpontok vagy nem rendelkeznek érintõkkel, vagy csak egyetlen érintõvel rendelkeznek, de mint látni fogjuk, olyan is elõfordulhat, hogy két érintõjük nem 180 fokos szöget zár be. Két ívelt szakasz összeillesztése egy sarokpontban Az egyik bonyolultabb mûvelet két olyan ívelt görbe illesztése, amelyek sarokpontban találkoznak. A következõkben ezt fogjuk végrehajtani, és meglátjuk, hogy nem is annyira bonyolult feladat ez. 1 A fájlböngészõ vagy a File > Open menüpont segítségével nyissuk meg a Lessons/Lesson0 mappában található Combo.psd állományt. 2 Válasszuk ki a toll eszközt ( ). 3 Kezdünk új húzást az A pontból a fölötte található piros pontig, majd a B pontból az alatta található piros pontig. A B pontból azonban sarokponttal kell továbbhaladnunk a következõ ív irányába. 4 Tartsuk lenyomva az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyût, majd kattintsunk ismét a B pontban, ezzel határozva meg a sarokpontot. Figyeljük meg, hogy az egérkurzor mellett apró ék jelenik meg, amikor lenyomjuk az Alt, illetve az Option billentyût.

16 232. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel 5 Továbbra is lenyomva tartva az Alt, illetve az Option billentyût, húzzunk újabb érintõt a B pontból a fölötte található piros pontig. Az új érintõ határozza meg a következõ szakasz ívét, amikor újabb csomópontot helyezünk el a képen. 6 Húzzunk lefelé a C pontból az alatta található piros pontig. Ezt követõen fejezzük be a görbe rajzolását a korábban megismert módszerek egyikével. Ívelt és egyenes szakaszok összeillesztése Amikor olyan görbét hozunk létre, amelyben egyenes és ívelt szakaszok illeszkednek egymáshoz, sarokpontokat adunk meg, amelyek jelölik a váltást egyenes és ív között (vagy fordítva). A következõ feladatban elõször két különbözõ vonalat fogunk megrajzolni: egy félkörívet és egy S alakzatot. A sarokpontok érintõi határozzák meg, hogy milyen típusú ívet rajzolunk meg. 1 Egy második görbe megkezdéséhez (amely egy egyenes szakasszal indul) kattintsunk a D ponton a toll eszközzel, majd tartsuk lenyomva a Shift billentyût, és kattintsunk az E ponton (ne húzzunk). A Shift billentyû lenyomva tartásával elérhetjük azt, hogy szakaszunk teljesen vízszintes legyen. 2 Vigyük az egérkurzort az E pont fölé, majd húzzunk fel a piros pontig, ezáltal határozva meg a következõ szakasz ívének irányát (ez lesz majd a félkör). 3 Húzzunk újabb szakaszt az F pontból az alatta lévõ piros pontig, majd tartsuk lenyomva az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyût, és kattintsunk az F ponton, ezáltal határozva meg a következõ sarokpontot.

17 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben Tartsuk lenyomva a Shift billentyût, majd hozzunk létre egy egyenes szakaszt a G pontra kattintva. Fejezzük be a görbe rajzolását a korábban megismert módszerek egyikével. 5 Kezdjük meg az S alakzatot a toll eszközzel a H pontra kattintva, majd nyomjuk le a Shift billentyût, és kattintsunk az I pontra. 6 Az I pontba érve tartsuk lenyomva az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyût, majd húzzunk lefelé az I pontból az alatta lévõ piros pontig, ezáltal létrehozva egy új sarokpontot. 7 Következõ szakaszunkat húzzuk meg a J pontból az alatta lévõ piros pontig. 8 Tartsuk lenyomva az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyût, majd kattintsunk a J ponton, ezáltal határozva meg a következõ sarokpontot.

18 234. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel Tartsuk lenyomva a Shift billentyût, majd hozzunk létre egy egyenes szakaszt a K pontra kattintva. Fejezzük be a görbe rajzolását a korábban megismert módszerek egyikével. 10 Válasszuk ki a File > Close menüpontot, de ne mentsük el módosításainkat. Csomópontok módosítása A toll eszköz és a görbék egyik nagy elõnye, hogy a késõbbiek során visszatérhetünk megrajzolt görbéinkhez, és igény szerint módosíthatjuk õket. Az elõzõkben már megtanulhattuk, miként mozgathatunk el csomópontokat, szakaszokat és érintõket. A következõ részben meglátjuk, milyen egyszerû egy meglévõ görbéhez új csomópontokat felvenni, a görbébõl meglévõ csomópontokat törölni, illetve módosítani egy adott csomópont típusát. Csomópontok hozzáadása és törlése Új csomópontok felvételével növelhetjük egy görbét alkotó szakaszok számát, és ugyanígy törölhetünk is felesleges csomópontokat görbéinkbõl. 1 A fájlböngészõ vagy a File > Open menüpont segítségével nyissuk meg a Lessons/Lesson0 mappában található Edit.psd állományt. Kiindulásképpen a Paths palettán elkészítettünk és elneveztünk két görbét. Ezeket a görbéket fogjuk módosítani a toll eszköz és a pontátalakító eszköz segítségével. 2 A Paths palettában válasszuk ki a felsõ görbét (amelynek neve Add and delete points ). A dokumentumablakban két részgörbe jelenik meg. 3 Válasszuk ki a toll eszköz (Pen Tool) ( ) alá rejtett csomópont-hozzáadó eszközt (Add Anchor Point Tool) ( ), majd vigyük az egérkurzort az egyenes szakasz közepén található piros pontra, és kattintsunk. Egy érintõkkel ellátott csomópont jelenik meg a szakasz közepén, az egérmutató pedig üres nyíllá ( ) alakul, jelezvén, hogy a görbe most már módosítható. 4 Ragadjuk meg az új csomópontot, és húzzuk fölfelé. Kattintás a csomópont- A csomópont húzása Eredmény hozzáadó eszközzel Következõ lépésként törölni fogjuk a görbe egy csomópontját. 5 Válasszuk ki a közvetlen kijelölõ eszközt, majd válasszuk ki a második görbét.

19 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 235 Megjegyzés: Ahhoz, hogy a görbe egy csomópontját törölni tudjuk, elõbb ki kell választanunk a görbét. Azonban görbét vagy egy csomópontot kijelölhetünk az eszköz kiválasztása nélkül is. Amennyiben a görbe ki van választva, a toll eszközt egy szakasz fölé helyezve a csomóponthozzáadó eszköz jelenik meg a dokumentumablakban, hasonlóan, egy csomópont fölé érve a toll eszközzel, a csomóponttörlõ eszköz lesz aktív. 6 Válasszuk ki a csomópont-hozzáadó eszköz (Add Anchor Point Tool) ( ) alá rejtett csomóponttörlõ eszközt (Delete Anchor Point Tool) ( ), majd vigyük az egérkurzort a középsõ, pirossal jelölt csomópont fölé, és egy kattintással töröljük ki a görbébõl. Kattintás a csomóponttörlõ eszközzel Pontok átalakítása Eredmény Esetenként szükségünk lehet arra, hogy sima pontot sarokponttá alakítsuk, vagy vissza. A pontátalakító eszköz (Convert Point Tool) segítségével könnyedén elvégezhetjük a szükséges módosítást. A pontátalakító eszközzel úgy kell dolgoznunk, mintha a toll eszközzel rajzolnánk. Egy sima pontot egyetlen kattintással alakítunk sarokponttá, egy sarokpontot a korábban megismert húzás segítségével alakítunk sima ponttá. 1 A Paths paletta listájában válasszuk ki a Convert Directions (irányváltás) görbét. A görbe sarokpontokkal és ívelt sima pontokkal is rendelkezik. Elõször a sarokpontokból csinálunk sima pontokat, majd a sima pontokból sarokpontokat. 2 A közvetlen kijelölõ eszköz ( ) segítségével válasszuk ki a külsõ részgörbét. 3 Válasszuk ki a csomóponttörlõ eszköz (Delete Anchor Point Tool) ( ) alá rejtett pontátalakító eszközt (Convert Point Tool) ( ). 4 Vigyük az egérkurzort a külsõ részgörbe egy pontja fölé, kattintsunk, majd kezdjünk húzást az óra járásának megfelelõ irányba, ezzel alakítva át a sarokpontot sima ponttá.

20 236. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel 5 Folytassuk az átalakítást a részgörbe többi pontjában is. 6 A belsõ részgörbe kiválasztásához kattintsunk egyszer rá a pontátalakító eszközzel ( ), majd kattintsunk egyenként a belsõ részgörbe csúcspontjaira, ezzel alakítva át a sima pontokat sarokpontokká. A pontátalakító eszközt a csomópontból kiinduló egyik ív megváltoztatására is használhatjuk. Ezt most ki is próbáljuk a külsõ részgörbén. 7 Kattintsunk egyszer a külsõ részgörbén a közvetlen kiválasztó eszközzel, majd kattintsunk egyszer egy sima pontra úgy, hogy a belõle kiinduló érintõk láthatóak legyenek. 8 Válasszuk ki ismét a pontátalakító eszközt, majd ragadjuk meg az egyik iránypontot, és módosítsuk a részgörbe ívét.

21 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 237 Válasszuk ki a File > Close menüpontot, de ne mentsük el módosításainkat. Görbék alkalmazása Most, hogy gyakoroltunk egy kicsit az elõre elkészített sablonok segítségével, itt az ideje, hogy a toll eszközt egy adott feladatban is használjuk, nevezetesen egy repülõ csészealj kijelölését fogjuk elkészíteni. A csészealj hosszúkás, finom körvonalakkal rendelkezik, ezek kijelölése sok gondot okozna a korábban megismert kijelölõ eszközök használatakor. Egy görbét fogunk létrehozni a képelem körül, és további kettõt a belsejében. Miután megrajzoltuk görbéinket, kijelöléssé fogjuk alakítani õket. Ezt követõen kivonjuk az egyik kijelölést a másikból, hogy kizárólag a repülõ csészealj maradjon kijelölve, a háttér ne. Végül új réteget hozunk majd létre a kijelölt repülõ csészealjból, és megváltoztatjuk hátterét. Megjegyzés: Amennyiben meg kívánjuk tekinteni a végeredményt tartalmazó képet, válasszuk ki a File > Open menüpontot, majd nyissuk meg a Lessons/Lesson0 mappában található 0End.psd állományt. Amikor szabadkézi vonalat rajzolunk a toll eszköz segítségével, a görbe elkészítéséhez használjuk a lehetõ legkevesebb csomópontot. Minél kevesebb pontot használunk, a görbe annál zökkenõmentesebb lesz, és annál kisebb lesz a fájlméret is. Megfelelõ darabszámú pont Túl sok pont

22 238. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel A következõ feladatban lényegében annyit fogunk tenni, hogy A pontból indulva görbét rajzolunk N pontig, majd visszatérünk A pontba, a lecke korábbi részeiben elsajátított módszerek segítségével helyezve el a különbözõ pontokat. Puszta kattintás segítségével egyenes szakaszokat rajzolunk majd a C, F, J és M pontokban. Sima pontokat hozunk létre húzás segítségével az A, D, E, G, H, I, K és L pontokban. Sarokpontot hozunk létre egy ívelt és egy egyenes szakasz között a B pontban, ahol elõbb egy sima pontot készítünk a piros pontig húzva, majd töröljük az egyik érintõt az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyû lenyomva tartása mellett egyszer rákattintva. Újabb sarokpontot hozunk létre egy egyenes és egy ívelt szakasz között az N pontban, ahol elõbb kattintással megrajzoljuk a pontot, majd az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyû lenyomva tartása mellett húzzuk meg a megfelelõ érintõt. Amennyiben szeretnénk kipróbálni megszerzett tudásunkat, nekiláthatunk a feladatnak pusztán a fenti leírás alapján is. A biztonság kedvéért természetesen követhetjük az alábbi részletes leírást is. Egy alakzat körvonalának megrajzolása A következõ lépések segítségével egy görbével körvonalazhatjuk az ûrhajót. 1 A fájlböngészõ vagy a File > Open menüpont segítségével nyissuk meg a Lessons/Lesson0 mappában található Saucer.psd állományt. 2 Válasszuk ki a pontátalakító eszköz ( ) alá rejtett toll eszközt ( ). Amennyiben szükséges, nagyítsuk fel a kép nézetét, hogy a sablonként elhelyezett, betûvel ellátott pontok és a piros segédpontok jól láthatóak legyenek. 3 Vigyük az egérkurzort az A pont fölé, majd húzzunk jobbra a piros pontig, ezzel határozva meg az elsõ csomópontot és az érintõt. Tegyük meg ugyanezt a B pontban is. A vezetõfülke sarkában (a B pontban) egy ív és egy egyenes szakasz találkozásánál törik a körvonal, ehhez sarokpontot kell létrehoznunk. 4 Tartsuk lenyomva az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyût, majd kattintsunk a B pontra, ezzel alakítva a sima pontot sarokponttá. Sima pont létrehozása a B pontban A sima pont átalakítása sarokponttá

23 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 23 5 A következõ egyenes szakasz beillesztéséhez kattintsunk egyszer a C ponton. Amennyiben a mûveletek során esetleg hibát követünk el, vonjuk vissza utolsó lépésünket az Edit > Undo menüpont segítségével, majd folytassuk a rajzolást. 6 Húzzunk ívet fölfelé, a D pontból a piros pontig. Ezt követõen folytassuk a húzást az E pontból az alatta lévõ piros pontig. 7 Kattintsunk az F ponton. 8 Helyezzünk el további sima pontokat a G, H és I pontokból a megfelelõ piros pontokig húzva. Kattintsunk a J ponton. 10 Helyezzünk el további sima pontokat a K és L pontokból a megfelelõ piros pontokig húzva. 11 Kattintsunk elõször az M majd az N ponton. 12 Tartsuk lenyomva az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyût, majd húzzunk ívet az N pontból a fölötte lévõ piros pontig, ezáltal egyetlen érintõt rajzolva a csomóponthoz. 13 Vigyük az egérkurzort az A pont fölé, oda, ahol a mutató mellett kis kör jelenik meg, majd kattintsunk egyszer, ezáltal zárva be a megrajzolt görbét. (Elõfordulhat, hogy a kis kör nehezen látható a sötét háttér elõtt.) 14 A Paths paletta listájában kattintsunk duplán a Work Path tételen, majd a név mezõben adjuk meg a Saucer (csészealj) elnevezést, végül kattintsunk az OK gombra. 15 Munkánk elmentéséhez válasszuk a File > Save menüpontot.

24 240. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel Kijelölések átalakítása görbékké A következõkben újabb görbét fogunk létrehozni, ezúttal másik módszer segítségével. Elõször kijelölünk egy egységesen színezett területet a megfelelõ kijelölõ eszközzel, majd átalakítjuk görbévé. (Minden kijelölés átalakítható görbévé). 1 A Layers paletta megjelenítéséhez kattintsunk egyszer a paletta fülén, majd ragadjuk meg a Template (sablon) réteget, és húzzuk a paletta alján található Trash (kuka) gombra. A késõbbiekben nincs szükségünk erre a rétegre, így törölhetjük. 2 Válasszuk ki a varázspálca eszközt (Magic Wand Tool) ( ). 3 Gyõzõdjünk meg arról, hogy az Options sávban található Tolerance mezõ értéke Óvatosan kattintsunk egyszer a repülõ csészealj egyik kis szárnyának fekete színû belsejébe. 5 Tartsuk lenyomva a Shift billentyût, majd kattintsunk a másik fekete területre is, ezáltal bõvítve kijelölésünket. 6 Kattintsunk a Paths paletta fülére, és hozzuk elõre a Paths palettát. Ezt követõen kattintsunk a paletta aljában található Make Work Path From Selection (munkagörbe létrehozása a kijelölés alapján) ( ) gombra.

25 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 241 A Paths paletta listájában egy új Work Path jelenik meg, amely a kijelölésbõl létrehozott görbét tartalmazza. Megjegyzés: Amennyiben szükségesnek ítéljük, módosítsuk a létrehozott görbék pontjait a korábban megismert módszerek segítségével. 7 Kattintsunk duplán a Work Path tételen, majd adjuk meg a Fins (szárnyak) elnevezést, végül kattintsunk az Ok gombra. 8 Munkánk elmentéséhez válaszuk ki a File > Save menüpontot. Görbék átalakítása kijelölésekké Ugyanúgy, ahogyan a kijelölést átalakíthatjuk görbévé, a görbe is átalakítható kijelöléssé. A görbék finom vonalainak köszönhetõen igen pontos kijelöléseket készíthetünk ilyen módon. Most, hogy megrajzoltuk az ûrhajó és a szárnyak körvonalainak görbéit, segítségükkel új kijelölést fogunk készíteni amelyhez azután szûrõt is rendelünk. 1 A Paths paletta listájában válasszuk ki a Saucer görbét. 2 Alakítsuk át a Saucer görbét kijelöléssé a következõ módszerek egyikével: A Paths paletta menüjében válasszuk ki a Make Selection (kijelölés készítése) tételt, majd zárjuk be a megjelenõ párbeszédablakot az OK gombra kattintva. Ragadjuk meg a Saucer görbét, ás húzzuk rá a Paths paletta alján található Load Path As Selection (görbe betöltése kijelölésként) ( ) gombra.

26 242. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel Következõ lépésként ki fogjuk vonni a jelenlegi kijelölésbõl a szárnyak belsõ részeit, hogy a háttér megváltoztatása után azok továbbra is átlátszók maradjanak. 3 A Paths paletta listájában kattintsunk a Fins görbére, majd a palettamenübõl válasszuk ki a Make Selection tételt. 4 A megjelenõ Make Selection párbeszédablak Operation (mûvelet) címszava alatt állítsuk be a Subtract from Selection (kivonás a kijelölésbõl) opciót, majd kattintsunk az OK gombra. A Fins görbe átalakul kijelöléssé, és automatikusan kivonásra kerül a korábban elkészített Saucer kijelölésbõl. Hagyjuk meg kijelöléseinket, hiszen a következõ feladatban pont ezeket fogjuk felhasználni. A Fins kijelölés kivonása a Saucer kijelölésbõl Eredmény

27 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 243 Rétegek hozzáadása a teljesség kedvéért Most, a móka kedvéért, megnézzük, miként segíthetnek bennünket a toll eszközzel készített kijelölések az érdekes képhatások megteremtésében. Mivel az elõzõkben gondosan körvonalaztuk az ûrhajót, pontos másolatot készíthetünk róla egy új rétegre. Amikor új réteget adunk hozzá képünkhöz, és azt elhelyezzük a két réteg közé, úgy fog tûnni, mintha az új képelem az ûrhajó és a csillagos háttér között lenne. 1 Gyõzõdjünk meg arról, hogy a Layers paletta listájában továbbra is a háttérréteg van kiválasztva, valamint hogy a kijelölés látható a dokumentumablakban. Ha véletlenül megszüntettük a kijelölést, meg kell ismételnünk az elõzõ feladat lépéseit (lásd a Görbék átalakítása kijelölésekké címszó alatt.) 2 Válasszuk ki a Layer > New > Layer Via Copy (új réteg másolás útján) menüpontot. A Layers paletta listájában új réteg jelenik meg Layer 1 néven. A Layer 1 réteg bélyegképén kizárólag a korábban kijelölt repülõ csészealj látható. 3 A Layers palettán kattintsunk duplán a Layer 1 néven, majd adjuk neki a Saucer elnevezést. 4 A fájlböngészõ vagy a File > Open menüpont segítségével nyissuk meg a Lessons/Lesson0 mappában található Planet.psd állományt. Ez a Photoshop állomány egy bolygó képét tartalmazza, amelyen már elõ van készítve az átlátszó terület. 5 Amennyiben szükséges, helyezzük át úgy a dokumentumablakokat, hogy mind a Saucer.psd, mind pedig az imént megnyitott Planet.psd kép jól látható legyen. 6 Az eszköztárból válasszuk ki a mozgató eszközt ( ), majd ragadjuk meg a bolygót a Planet.psd állományban, és húzzuk át a Saucer.psd dokumentumablakba.

28 244. LECKE Alapszintû mûveletek a toll eszközzel 7 Zárjuk be a Planet.psd állományt, a Saucer.psd képet pedig hagyjuk nyitva. Jelenleg a beillesztett bolygó eltakarja az ûrhajót. A következõ lépésben kijavítjuk ezt a hibát, és áthelyezzük az ûrhajót, mintha éppen elhagyná a bolygót. 8 A Layers paletta listájában ragadjuk meg a Planet réteget, és húzzuk le a Saucer és a háttérrétegek közé. Még mindig a mozgató eszközzel kezünkben, ragadjuk meg a Planet réteget, és helyezzük el úgy a bolygót, hogy elégedettek legyünk a végsõ összeállítással. 10 Munkánk elmentéséhez válasszuk ki a File > Save menüpontot. Végeztünk is a toll eszköz alapszintû mûveleteit bemutató leckével. A toll eszköz megfelelõ használatának elsajátítását nyugodtan gyakorolhatjuk különbözõ képelemek körvonalazásával. Némi gyakorlás után rá fogunk jönni, hogy a toll eszköz nélkülözhetetlen bonyolult körvonalak és kijelölések készítésekor.

29 ADOBE PHOTOSHOP CS Tanfolyam a könyvben 245 Összefoglaló kérdések 1 Miként módosíthatjuk görbéink egyes szakaszait? 2 Hogyan jelölhetünk ki egy teljes görbét? 3 Hogyan tudunk egy görbét újabb pontokkal bõvíteni? 4 Hogyan törlünk ki pontokat egy görbérõl? 5 Amikor a toll eszköz húzásával új görbe rajzolásába kezdünk, miként befolyásolja a húzás iránya a rajzolt görbe ívét? 6 Hogyan használhatjuk a toll eszközt kijelölésre? Összefoglaló válaszok 1 A görbéket alkotó egyenes és ívelt szakaszok módosításához a megfelelõ csomópontokat kell elmozdítanunk a közvetlen kijelölõ eszköz segítségével. Egy görbe ívelt szakaszait emellett a megfelelõ csomópontokból kiinduló érintõk végén található iránypontok elmozdításával is alakíthatjuk. 2 Egy teljes görbe kijelöléséhez tartsuk lenyomva az Alt (Windows), illetve az Option (Mac OS) billentyût, majd kattintsunk a közvetlen kijelölõ eszközzel a görbe tetszõleges részére. Amikor a teljes görbe kijelölés alatt áll, minden csomópontja teli négyzetként jelenik meg. 3 A görbe új ponttal való bõvítéséhez elõbb kiválasztjuk a toll eszköz alá rejtett csomóponthozzáadó eszközt, majd a görbe megfelelõ pontjára kattintunk vele. 4 A görbe egyik pontjának törléséhez elõbb kiválasztjuk a toll eszköz alá rejtett csomóponttörlõ eszközt, majd a görbe törölni kívánt pontjára kattintunk vele. 5 A toll eszköz húzásával meghatározott kezdeti irány adja meg az adott pontból kiinduló ívelt szakasz irányát. 6 Amikor bonyolult kijelöléseket kell készítenünk, sokszor jóval egyszerûbb egy megfelelõ görbét készíteni a toll eszköz segítségével, majd azt átalakítani kijelöléssé.

30

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Téglalap kijelölés opciói

Téglalap kijelölés opciói Kijelölés Téglalap kijelölés opciói Hozzunk létre egy új képet (méret: 640x400)!.Téglalap kijelölő eszköz kiválasztása. Kijelölés-szerkesztő megnyitása. Kijelölés megrajzolása Opciók: 4. Élsímítás 5. Lágy

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Rajzoljunk a Flash programmal! FLASH ALAPOK I.

Rajzoljunk a Flash programmal! FLASH ALAPOK I. Bódis Attila: FLASH ALAPOK http://members.upclive.hu/abodis/ A dokumentum az Öveges József SZKI tanulói és tanárai, valamint az Öveges Versenyre nevező általános iskolák diákjai és tanárai számára készült.

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Hogyan kezdjük a VUE-val

Hogyan kezdjük a VUE-val Hogyan kezdjük a VUE-val Új térkép készítése VUE indításához: 1. Válasszuk a Start -> Minden program -> VUE -> VUE pontot. VUE elindul. A VUE eszköztár, a térkép vászon, és a lebegő Formázás eszköztár

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

2 A kijelölés alapjai

2 A kijelölés alapjai 2 A kijelölés alapjai Az objektumok módosításakor döntõ fontosságú a megfelelõ kijelölési módszer kiválasztása. Ebben a leckében megtanuljuk, hogy a kijelölési eszközökkel hogyan határozzuk meg és jelöljük

Részletesebben

Imagine Logo Tanmenet évfolyam

Imagine Logo Tanmenet évfolyam Imagine Logo Tanmenet 5. 6. 7. évfolyam 5. évfolyam 18. óra: Algoritmus fogalma, hétköznapi algoritmusok. Tkv. 72-73. oldal feladatai + Imagine Logo Demóválasztás (Játékok) 19. óra: Térbeli tájékozódást

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

8. fejezet: Kijelölések és görbék. A kijelölés alapjai. A fejezet tartalmából:

8. fejezet: Kijelölések és görbék. A kijelölés alapjai. A fejezet tartalmából: 8. fejezet: Kijelölések és görbék A fejezet tartalmából: Különleges trükkök, amelyek kizárólag a kijelölõkeretekkel mûködnek A sokszög- és a mégneses lasszó használata A varázspálca használata Kézi és

Részletesebben

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép 5. gyakorlat Egyéb 2D eszközök Kitöltés, Szöveg, Kép Kitöltés A kitöltés önálló 2D-s elemtípus, amely egy meghatározott felület sraffozására, vagy egyéb jellegű kitöltésére használható. Felület típusú

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

1. Az eszközökhöz tartozó billentyûparancsok Minden eszközhöz hozzárendeltek valamilyen betût, a kívánt eszköz kiválasztásához elég azt lenyomni. A bi

1. Az eszközökhöz tartozó billentyûparancsok Minden eszközhöz hozzárendeltek valamilyen betût, a kívánt eszköz kiválasztásához elég azt lenyomni. A bi 1 A 15 legfontosabb tipp A Photoshop felhasználói felületének megismerésekor a legfontosabb célunk, hogy annyira átláthatóvá tegyük azt, amennyire csak lehetséges. Ha egy másik eszközre akarunk átváltani,

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén Új dia létrehozása A Fájl/Új dokumentum vagy a Szokásos eszközsoron található ikon használatával tudunk Új diasorozatot, prezentációt készíteni. (De az előző fejezetben

Részletesebben

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg.

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 894 11.4. Kör és körív 11.4. Kör és körív A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 11.4.1. Kör/Körív tulajdonságai A kör vagy körív létrehozása előtt állítsa

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

A színkezelés alapjai a GIMP programban

A színkezelés alapjai a GIMP programban A színkezelés alapjai a GIMP programban Alapok.Előtér és háttér színek.klikk, hogy alapbeállítás legyen ( d és x használata).hozzunk létre egy 640x400 pixeles képet! 4.Ecset eszköz választása 5.Ecset kiválasztása

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához.

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. ARCHLine.XP Interior 2010 Windows Interior alapok Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. A dokumentációban lévő anyag változásának jogát a CadLine Kft. fenntartja, ennek bejelentésére

Részletesebben

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata

PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata PTR - Pénzbeli és Természetbeni ellátások Rendszere Migrációs RGYK-s ügyek Módosítása és törlése funkció használata Felhasználói kézikönyv 2015. 02. 14. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Közös keret egy objektumhalmazra

Közös keret egy objektumhalmazra Közös keret egy objektumhalmazra A lenti példán jól látható, hogy az eredeti címfelirat és a kredit doboza egyetlen fehér kereten osztozik. Ezt a rétegekre tett külön keretekkel sehogy se lehet megoldani,

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Lépcsők és korlátok hozzáadása

Lépcsők és korlátok hozzáadása Lépcsők és korlátok hozzáadása 10 Ebben a leckében lépcső és korlát objektumokat adhat hozzá az alapvető épületelrendezéshez. A következők létrehozását tanulhatja meg: Többemeletes egyenes lépcső. Többemeletes

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Fürdőszoba tutorial 01

Fürdőszoba tutorial 01 Fürdőszoba tutorial 01 Nyissunk egy új dokumentumot: Ctrl+N vagy File menü/new. Adjuk meg a dokumentum méretét: legyen most egy fektetett A/4-es lapunk. Kattintsunk a Tools Palettán a Rectangle Tool-ra,

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható munkahenger összeállítási modelljét adaptív technikával! 1. Indítson egy új feladatot! New Default Standard.ipt 2. A

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

3 Szimbólumok létrehozása és szerkesztése

3 Szimbólumok létrehozása és szerkesztése Szimbólumok létrehozása és szerkesztése A filmklipként, grafikaként vagy gombként megjelenő szimbólumok segítenek megőrizni projektünk kis fájlméretét, ugyanakkor nagymértékben fokozzák munkánk rugalmasságát.

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

A GIMP festő és rajzolóeszközei

A GIMP festő és rajzolóeszközei A GIMP festő és rajzolóeszközei Az eszközök felsorolása Menü: Eszközök/Festőeszközök, vagy eszköztár Kitöltési eszköz (Bucket fill) színnel vagy mintával tölti ki a hasonló egybefüggő területet Színátmenet

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé Útmutató A 2005. évi kontroll adatszolgáltatás elkészítéséhez Előzetes teendők: 1. Töltse le és telepítse az APEH Internet lapjáról (www.apeh.hu) az ABEV2006 programot és a hozzá tartozó nyomtatványokat.

Részletesebben

Belépés Éles és Demo számlára

Belépés Éles és Demo számlára Belépés Éles és Demo számlára Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba Ügyfélszolgálatunkkal. E-mail: : concordetrader@con.hu Telefon: : (+36 1) 489

Részletesebben

Nevelési év indítása óvodák esetén

Nevelési év indítása óvodák esetén Nevelési év indítása óvodák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! - Mielőtt elkezdi a nevelési év indítását, kérem, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1. Bevezető Az XMap egy korszerű, internetes, böngésző alapú, térképes utastájékoztató szoftver. Jelenleg Tatabánya

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Évváltási teendők

Évváltási teendők Évváltási teendők 2018-2019 Évváltási tájékoztató az Iratkezelő szakrendszerhez eddig csatlakozott, illetve az előrehozott csatlakozó nagyvárosok részére. Tisztelt Felhasználók! Jelen tájékoztatóban szereplő

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati megvalósítás. A grafika nem lesz túl bonyolult, hogy egyszerűen reprodukálható legyen bárki számára. A megvalósítási szakasz inkább csak érzékeltetés, hogy mire

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

4. Az eszköztáron az Ellipse Select segítségével jelöljük ki az egyik szemet, majd nyomjuk le a Ctrl billentyűt és jelöljük ki a másikat is.

4. Az eszköztáron az Ellipse Select segítségével jelöljük ki az egyik szemet, majd nyomjuk le a Ctrl billentyűt és jelöljük ki a másikat is. Ebben a feladatban plakátot fogunk készíteni egy mozifilmhez. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Vörös szem eltávolítása Kép retusálása Háttér eltüntetése Rétegek kezelése Színárnyalat

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben