1. tétel A tétel : ÖKOLÓGIA Társulások vízben és vízparton (20 pont)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. tétel A tétel : ÖKOLÓGIA Társulások vízben és vízparton (20 pont)"

Átírás

1 1. tétel A tétel : ÖKOLÓGIA Társulások vízben és vízparton (20 pont) A képsor egy tó feltöltődésének folyamatát mutatja: társulás:... társulás:... társulás:... faj:... faj:... faj:... társulás:... társulás:... faj:... faj: Nevezze meg a képen látható életközösségeket (társulásokat)! () Írja a megadott fajneveket a megfelelő kép alá a Növényismeret c. könyv segítségével! - réti ecsetpázsit () - gyékény - apró békalencse - mandulalevelű fűz - tündérrózsa 2. Hogyan nevezzük az ilyen változást? 3. Hogyan hat a folyamatra az emberi tevékenység? 4. Hasonlítsa össze az apró békalencse és a mandulalevelű fűz nevű fajokat 3 ökológiai mutató segítségétel! B tétel : Fertőző betegségek (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Mit nevezünk fertőző betegségnek? Milyen okokra vezethetők vissza? 2. Mikor beszélünk járványról? 3. Hogyan fertőznek a vírusok? 4. Hogyan előzhetők meg a fertőző betegségek? (7 pont) 5. Hogyan gyógyíthatók a fertőző betegségek? 6. Említsen meg három fertőző betegséget, melyet különféle mikroorganizmusok okoznak! Milyen módon terjednek kórokozóik, melyek a jellemző tüneteik? 7. Véleményalkotás: Mi a véleménye arról, hogy az orvosok influenza gyanúja esetén nem írnak fel antibiotikumot, azonban, ha a tünetek 1 hét múlva sem javulnak, akkor már igen?

2 2. tétel: A tétel : Állatismeret két állatfaj összehasonlítása I. (20 pont) Nevezze meg és hasonlítsa össze a mellékelt állatokat, - a feladatlapon megadott szempontok alapján - az Állatismeret című könyv segítségével! Egészítse ki a táblázatot! 1.sz 2.sz 1.sz Faj neve Törzs Osztály Az osztály közös jellemzése 2.sz Csőrtípus Lábtípus Élőhely Táplálkozás Védettség B tétel : Stressz, a stresszoldás módjai (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Az életfolyamatok szabályozása kétféle módon valósul meg az emberi szervezetben. Hasonlítsa össze a biológiai szabályozás két típusát! 2. Milyen élettani változásokat jelentkeznek labdarúgók testében mérkőzés közben? Milyen szabályozás révén valósul meg? (8 pont) 3. Hasonlítsa össze a fenti folyamatokat a lelátón ülő szurkoló, illetve az érettségin felelő diák élettani folyamataival! 4. Támassza alá példákkal, milyen következményei lehetnek a tartós stresszhatásnak a különböző korosztályokban? 5. Említsen helyes stresszoldó technikákat! 6. Véleményalkotás: Hihető-e egy dorogfogyasztó állítása, hogy ha akarja, abbahagyja a kábítószerek használatát?

3 3. tétel A tétel : Állatismeret két állatfaj összehasonlítása II. (20 pont) Nevezze meg és hasonlítsa össze a mellékelt állatokat, - a feladatlapon megadott szempontok alapján - az Állatismeret című könyv segítségével! Egészítse ki a táblázatot! 1.sz 2.sz 1.sz Faj neve Osztály Kültakaró jellemző képződményei Keringési rendszer és testhőmérséklet összefüggése Légzőszerv Szaporodás Táplálékláncban betöltött szerep 2.sz B tétel : Levegőszennyezés (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Milyen gázok alkotják a levegőt, milyen arányban? 2. Melyek a legfontosabb levegőszennyező anyagok? Fejtse ki természetkárosító hatásukat! 3. Milyen forrásokból eredhetnek ezek a szennyezések? 4. Ismertesse az ózonpajzs szerepét, az ózonlyuk kialakulásának okait! Milyen következményekkel jár a kialakulása? (4pont) 5. Ismertesse a globális felmelegedés okait és következményeit! () 6. Véleményalkotás: Mit tehetünk a levegőszennyezés csökkentése érdekében?

4 4. tétel A tétel : Állatismeret két állatfaj összehasonlítása III. (20 pont) Nevezze meg és hasonlítsa össze a mellékelt állatokat - a feladatlapon megadott szempontok alapján - az Állatismeret című könyv segítségével! Egészítse ki a táblázatot! 1.sz 2.sz 1.sz Faj neve Törzs Osztály A csoport közös jellemzése 2.sz (10 pont) Szájszerv Táplálékláncban betöltött szerep Védettség B tétel : Édesvízi szennyezések (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Fejtse ki a víz széleskörű biológiai jelentőségét! () 2. Vázoljon fel egy édesvízi táplálékláncot! Milyen szerepet töltenek be a láncszem egyes tagjai a vízi életközösségben? 3. Melyek a vízszennyezés legfontosabb forrásai és anyagai? () 4. Biológiai hatásuk szerint hogyan csoportosíthatók a szennyező anyagok? Milyen következményekkel kell számolnunk esetükben? () 5. Mit jelent a vizek természetes tisztulási képessége? 6. Véleményalkotás: Mit tehetünk a vízszennyezés csökkentése érdekében?

5 5. tétel A tétel : Állatismeret két állatfaj összehasonlítása IV. (20 pont) Nevezze meg és hasonlítsa össze a mellékelt állatokat a feladatlapon megadott szempontok alapján az Állatismeret című könyv segítségével! Egészítse ki a táblázatot! 1.sz 2.sz 1.sz Faj neve Törzs Osztály A szárazföldhöz való alkalmazkodás mértéke Kültakaró Légzés Szaporodás 2.sz Egyedfejlődés Táplálékláncban betöltött szerep Védettség B tétel : Hulladékgazdálkodás (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Hasonlítsa össze az ökoszisztémákban zajló energia- és agyagforgalmat! Milyen hasonlóság és különbség figyelhető meg közöttük? () 2. Mutassa be az anyagforgalom résztvevőit, kapcsolatukat! Milyen energia működteti ezt a körforgást? () 3. Hogyan avatkozhat be az ember ebbe a körforgásba? 4. Mi az alapvető különbség a szemét és hulladék között? 5. Mit értünk a szelektív hulladékgyűjtés fogalmán? Milyen előnyei vannak? Milyen hulladékfajtákat gyűjtenek Debrecenben ezzel a módszerrel? 6. Melyek a veszélyes hulladékok és hogyan hatástalanítják ezeket? 7. Véleményalkotás: Kiskerttulajdonosként a szomszédjával a komposztálásról beszélgetnek. Érveljen a komposztálás mellett!

6 6. tétel A tétel : Ökológia Két erdőtársulás összehasonlítása (20 pont) A Debrecen környéki Erdőspuszta nagyon sok értéket és sok vizsgálati lehetőséget rejt. Most fókuszáljunk két erdőtípusra, mely itt előfordul. Hasonlítsa össze az alábbi képeken látható társulásokat a kérdések segítségével! 1. Milyen társulásokat látunk a képeken? 2. Mi az alapvető különbség a két erdőtípus között emberi hatás szempontjából? 3. Melyek azok a szintek, melyek jelentősen különböznek a kétféle erdőben? Mi az oka az eltérésnek? Említsen kettőt! 4. Milyen különbséget lát a két társulás fajgazdaságában (biodiverzitásában), s mi ennek az oka? 5. Növény- és Állatismeret könyve segítségével mondjon 3-3 növény-, illetve állatfajt, mely előfordul a vizsgált lomberdőben! 6. Nevezzen meg két védett (vagy fokozottan védett) növényfajt, mely a debreceni Erdőspusztán előfordul (szükség esetén használhatja a Növényismeret c. könyvet)! 7. Mi a kívánatos erdőtelepítési mód napjaink felfogása szerint? 8. Az Erdőspusztán is vannak olyan területek, melyek csak engedéllyel látogathatók. Mi lehet ennek a természetvédelmi intézkedésnek a hátterében? B tétel : A vércsoportrendszerek jellemzői, a véradás jelentősége (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Mi jellemzi az ABO vércsoportrendszert és az egyes vércsoportokat, az esetükben előforduló antigének és antitestek alapján? 2. Jellemezze az Rh vércsoportrendszert! Hányféle vércsoport létezik e szerint? 3. Mi az alapvető különbség az előző két rendszer között? 4. Mit értünk Rh - összeférhetetlenség alatt? Magyarázza a jelenséget! 5. Miért van szükség a vércsoportok pontos meghatározására? 6. Melyek a vérátömlesztés szabályai? 7. Milyen vért kaphat biztonságosan egy B Rh+ vércsoportú ember? Sorolja fel az összes lehetőséget! Válaszát indokolja! () 8. Véleményalkotás: Milyen érvekkel győzné meg 18. életévét betöltött ismerősét a véradás fontosságáról, s arról, hogy ő is adjon vért?

7 7. tétel A tétel : Növényismeret két növényfaj összehasonlítása I. (20 pont) Azonosítsa a képen látható növényeket, töltse ki a táblázatot és válaszoljon a kérdésekre, a Növényismeret című könyv segítségével! A növény magyar neve: Melyik törzsbe, illetve osztályba tartozik? Szárának típusa: Levelének típusa: Termésének típusa: Termésének neve: 1. Ökológiai mutatóik alapján mely környezeti tényezőkkel szemben azonosak, illetve térnek el jelentősen az igényeik? 2. Áll-e valamelyik megnevezett növényfaj természetvédelmi oltalom alatt? 3. Melyik lehet tagja gyomtársulásoknak? 4. A sziromlevelek száma alátámasztja-e a növények rendszertani besorolását? Válaszát indokolja! 5. Melyiket alkalmazza a népi gyógyászat? B tétel : A szem és a látás egészségtana (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Ismertesse a szemgolyó felépítését! Nevezze meg az ábra betűkkel jelölt részeit! (12 pont) érhálózat látóideg sugárizom 2. Határozza meg az alábbi szembetegségeket illetve elváltozásokat! Mi okozza ezeket? Hogyan kezelhetők? szürke és zöldhályog rövidlátás, távollátás (11pont) 3. Véleményalkotás: Barátja kontaktlencsét szeretne csináltatni. Érveljen a szemüveg használata mellett, a lencse ellen! (2pont)

8 8. tétel A tétel : Növényismeret két növényfaj összehasonlítása II. (20 pont) 1. Nevezze meg a Növényismeret könyv segítségével a képen látható fajokat! 2. Milyen nagy rendszertani egységekbe (törzs, osztály) sorolhatók a fenti növényfajok? 3. Az osztály milyen jellegzetességeit ismeri fel a képeken látható leveleken? 4. Milyen típusúak a termések? 5. Mi jellemző szárukra? 6. Hasonlítsa össze a fajok ökológiai igényét (hőmérséklet, víz, ph, degradációtűrés)! 7. Milyen élőhely-típusban jellemző a fajok előfordulása? Városunk környékén találhatunk-e ilyen élőhelyeket? 8. Milyen veszélyek fenyegetik ezt az élőhelyet? B tétel : A légzőrendszer egészsége (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Jellemezze az orrüreget! Hogyan védi az alsóbb légutakat a káros hatások ellen? () 2. Milyen reflexek védik a légzőrendszert a belélegzett káros anyagoktól? 3. Hogyan hatnak a dohányfüst és egyes allergének (pl. virágpor, állati szőr)? () 4. A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos betegségek a 2. helyen állnak a halálozási statisztikában. Melyek a tüdőrák kialakulásának rizikófaktorai? 5. Milyen légzőrendszert érintő fertőző betegségeket ismer? Milyen hasonló tünetekkel járnak ezek? 6. Mennyi az emberi tüdő levegőbefogadó képessége (vitálkapacitása), milyen összetevői vannak? Hogyan hat rá a sportolás és a dohányzás? Milyen következményei vannak a légzésszámra nézve? Véleményalkotás: Véleménye szerint joga van-e egy dohányos embernek nem dohányzó személy jelenlétében cigarettázni?

9 9. tétel A tétel : Növényismeret egy növényfaj jellemzése I. (20 pont) A kép alapján azonosítsa a fenti növényfajt! Ha nem ismeri fel, határozza meg a Növényismeret című könyv segítségével! Jellemezze a növényt az alábbi feladatlap alapján! - A növényfaj neve: - A növény rendszertani helye: o Törzs: o Osztály: A törzs és az osztály jellemzőinek megjelenése az adott növényen: - a gyökérzet típusa - a szár típusa - a levélerezet típusa - a virág jellemzői (takarólevél, ivarlevél, virág típus) A faj ökológiai jellemzőinek bemutatása az Adatbázis alapján! - flóraelem - életforma - cönotipus - T-érték - W-érték - R-érték - N-érték - Z-érték - TV-érték A faj magyarországi élőhelyének jellemzői, a növény gyakorlati haszna. B tétel : Elsősegélynyújtás (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Milyen telefonszámon és milyen adatok megadása mellett hívná a mentőket baleset vagy más sérülés esetén? () 2. Melyek az élet jelei? Hogyan látjuk el a sérültet ezek hiányakor? 3. Melyek a vérveszteség általános tünetei? 4. Sorolja fel a vérzéstípusokat, főbb jellemzőiket és ellátásuk módjait! 5. Ismertesse a sebellátási alapvető szabályait! 6. Milyen fokú égési sérüléseket ismer? Milyen jól látható jeleik vannak? 7. Véleményalkotás: Főzés közben felcsapott a forró gőz, édesanyja keze megsérült. Hogyan részesítené elsősegélyben?

10 10. tétel A tétel : Növényismeret egy növényfaj jellemzése II. (20 pont) A kép alapján azonosítsa fenti növényt! Ha nem ismeri fel a fajt, határozza meg a Növényismeret című könyv segítségével! Jellemezze a növényt az alábbi feladatlap alapján! - A növényfaj neve: - A növény rendszertani helye: o Törzs: o Osztály: A törzs és az osztály jellemzőinek megjelenése az adott növényen: - a gyökérzet típusa - a szár típusa - a levélerezet típusa - a virág jellemzői (takarólevél, ivarlevél, virág típus) A faj ökológiai jellemzőinek bemutatása az Adatbázis alapján! - flóraelem - életforma - cönotipus - T-érték - W-érték - R-érték - N-érték - Z-érték - TV-érték A faj magyarországi élőhelyének jellemzői, a növény gyakorlati haszna. B tétel : Az egészséges táplálkozás (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Táplálkozás szempontjából melyek a legfontosabb higiéniai szabályok? 2. Építsd fel az ember táplálékpiramisát! Magyarázd az egyes élelmiszerek helyét a piramisban! () 3. Melyek a legfontosabb szerves tápanyagaink? Mi a jelentőségük a szervezetünkben? 4. Miért fontos, hogy az élelmiszerekkel megfelelő vitamin is bejusson a szervezetbe? Milyen csoportjai vannak a vitaminoknak? Mit célszerű tudni fogyasztásukkal kapcsolatban? 5. Milyen gyomor- és bélrendszeri betegségeket ismer, mi okozza ezeket? (min. 4 féle) (8 pont) 6. Milyen betegséghez vezethet a tartós, nem megfelelő fogyókúrázás? 7. Véleményalkotás: Fejtse ki a véleményét a vegetáriánus táplálkozásról!

11 11. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat Zárványok vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: vöröshagyma, olló, csipesz, bontótű, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő, víz, mikroszkóp, szűrőpapír Vizsgálat: Óvatosan fejtsen le egy réteget a vöröshagyma külső, száraz burokpikkely leveleiből, vágjon ki belőle kb. fél cm 2 -es darabot, készítsen belőle preparátumot! Tárgylemezre téve vizsgálja meg a preparátumot a mikroszkópban! A vizsgálat szabályszerű elvégzése, mikroszkóp helyes használata Kérdések: 1. Készítsen rajzot a látottakról és jelölje a sejt látható részeit, köztük a zárványokat! Használt nagyítás: 2. Mi az élettani funkciója a zárványoknak a növényi sejtben? 3. Milyen anyag alkotja a vizsgált zárványokat? 4. Mi a kiválasztás feladata az élőlényekben? Mi a különbség az állatok és a növények kiválasztása között? 5. Milyen növényi szervnek felel meg a hagyma, mi a szerepe a növény életében? B tétel : A fül és a hallás egészségtana (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Ismertesse a fül felépítését! Nevezze meg az ábra betűkkel jelölt részeit! (11 pont) 2. Mi a szerepe a K, I, H, D, E betűjelekkel jelölt alkotó részeknek? () 3. Mi okozza a középfülgyulladást? Milyen tünetei vannak? Hogyan gyógyítható? Mi az oka annak, hogy a kisgyerekeknél előfordulása jóval gyakoribb, mint a felnőtteknél? 4. Milyen elváltozások vezethetnek halláskárosodáshoz? Soroljon fel legalább hármat közülük! 5. Véleményalkotás: Barátja kedveli a rock zenét és rendszeresen hallgatja fülhallgatón keresztül. Érveljen a hangos zenehallgatás és a fülhallgató használata ellen!

12 12. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat A harántcsíkolt izomszövet vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: kész metszet, mikroszkóp Vizsgálja meg a metszetet a mikroszkópban, majd válaszoljon a kérdésekre! A mikroszkóp helyes használata Nagyítás:. Kérdések: 1. Milyen szerkezeti és működési egységek építik fel a szövetet? Hogyan szerveződnek ezek az egységek izommá? 2. Hol helyezkednek el a sejtmagok? 3. A mikrocsavar finom mozgatása mellett a hosszmetszeten harántcsíkolatot figyelhet meg. Mi okozza 4. A keresztmetszeti képen nem látunk harántcsíkolatot. Miért? 5. Milyen élőlény melyik szervéből készülhetett ez a metszet? 6. Mi jellemző a harántcsíkolt izomszövet működésére? Hasonlítsa össze a simaizomszövet és a szívizomszövet működésével! B tétel : Káros szenvedélyek hatása az emberi szervezetre (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Mit nevezünk szenvedélybetegségnek? 2. Mondjon példákat viselkedési függőségre! 3. Definiálja a drog fogalmát! Csoportosítsa a drogokat szervezetre gyakorolt hatásuk szerint! 4. Mit értünk drogfüggőség alatt? Milyen típusai vannak? 5. Milyen káros anyagok kerülnek a szervezetbe dohányzás során? Milyen hatásuk van az emberi szervezetre? Ezek közül melyiket tekintjük drognak? 6. Soroljon fel legalább 3 szervet vagy szervrendszert, melyre káros hatást gyakorol az alkoholfogyasztás? Magyarázza válaszát! 7. A drogok mely csoportjába tartozik az alkohol és a dohánytermékek? Indokolja válaszát! 8. Véleményalkotás: Véleménye szerint joga van-e egy terhes nőnek dohányozni?

13 13. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat A sejtmag vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: vöröshagyma, mikroszkóp, kés, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, cseppentő, óraüveg, főzőpohár, metilénkék-oldat, csapvíz, szűrőpapír, mikroszkóp Vizsgálat: Készítsen bőrszöveti nyúzatot vöröshagyma hagymájának húsos alleveléből! Öt percig fesse meg metilénkék - oldatban! Vízzel lecseppentve figyelje meg mikroszkóp alatt! A vizsgálat helyes elvégzése (9 pont) Kérdések: 1. Hányszoros volt a nagyítás? 2. Rajzolja le a - mikroszkópban látott kép, jellemző részletét! Milyen sejtalkotók láthatók? Jelölje és nevezze meg ezeket! 3. Mit fest meg a metilénkék -oldat? Miért? 4. Mutassa be a sejtmag élettani szerepét a sejtben! 5. Nevezzen meg olyan emberi sejtet, melyből hiányzik a sejtmag és egy olyat, melyben több is van! B tétel : A környezet- és természetvédelem globális kérdései (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Milyen viszonyban van egymással a természet- és környezetvédelem? Melyek a legfontosabb feladataik? () 2. Milyen globális (egész földre kiterjedő) környezet- és természetvédelmi problémákat ismer? (8 pont) 3. Miért nem hatékonyak ezekben a kérdésekben a nemzeti (államon belüli) intézkedések? Támassza alá példákkal válaszát! () 4. Mit értünk sokféleség alatt? Mi a leghatékonyabb módja a sokféleség fenntartásának? 5. Milyen két formáját ismeri a természetvédelemnek? Mi a közöttük lévő fő különbség? 6. Véleményalkotás: Véleménye szerint befolyásolhatja-e egy ország egyes lakóinak viselkedése, egy távoli terület természeti környezetét?

14 14. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat - A gázcserenyílás vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: muskátli levél, csipesz, bontótű, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő, víz, szűrőpapír, mikroszkóp Vizsgálat A levél alsó bőrszövetéből készítsen nyúzatot! Tárgylemezre téve vizsgálja meg a preparátumot a mikroszkópban! Válaszoljon a kérdésekre! A vizsgálat szabályszerű elvégzése (9 pont) 1. Rajzolja le a látottakat, jelölje a gázcserenyílást és nevezze meg a preparátum részeit! () Nagyítás: 2. Mi a gázcserenyílások szerepe, feladata? 3. Hogyan működik a gázcserenyílás? 4. A kétszikűeknél a levél melyik oldalán találhatjuk a gázcserenyílásokat? B tétel : Az emberi bőr egészsége (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. A bőr az egyik legsokoldalúbb szervünk. Sorolja fel feladatait és fejtse ki, hogyan látja el ezeket? () 2. Milyen rétegek és szövetek alkotják? 3. Nevezzen meg négy gyakori bőrproblémát, fogalmazza meg a kialakulás okait! 4. Mi a pigmentek szerep és, hol találhatók a bőrben? 5. Milyen előnyös és hátrányos hatása van a napozásnak? 6. Miért veszélyes az égési sérülés? 7. Véleményalkotás: Barátaival tengerparton nyaralnak és a másnapi programot tervezik. Néhányan már reggeltől egészen estig a parton akarják tölteni a napot. Fejtse ki a véleményét az ötlettel kapcsolatban! ()

15 15. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat A lomblevél szöveteinek vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: kész növényi metszet, mikroszkóp Vizsgálja meg a metszetet a mikroszkópban! Mikroszkóp helyes használata Kérdések: 1. Készítsen rajzot a látottakról és nevezze meg a szövettípusokat a rajzon! (9 pont) Nagyítás: 2. Mi alapján állapította meg a levél színét és fonákát! 3. Jellemezze a levél alsó részén lévő nyílások szerepét! Milyen összefüggésben vannak a felette lévő lazább szövetállománnyal? 4. Milyen anyagcsere folyamatot végez a levél? Milyen anyagok a végtermékei? 5. Magyarázza a színtestek eloszlásának jellegzetességeit! B tétel : Az emberi tulajdonságok öröklődése (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Az öröklődés törvényszerűségei általános érvényűek, így ránk, emberekre is vonatkoznak. Ismertesse és hasonlítsa össze az öröklésmenetek alaptípusait! () 2. Ismertesse a homozigóta és a heterozigóta fogalmakat! 3. Milyen öröklésmenetet mutat az ABO és az Rh - vércsoportrendszer? 4. Egy 0 Rh + és egy AB Rh - vércsoportú házaspárnak születhet-e O Rh - vércsoportú gyermeke? Indokolja válaszát! Vezesse le a keresztezéseket! (8 pont) 5. Az uralkodócsaládokban gyakran kegyvesztett lett az a feleség, aki nem tudott fiút szülni urának. Mennyiben múlik ez az anyán, mitől függ a születendő utód neme? () 6. Véleményalkotás: Mi a véleménye a születendő gyermek nemének megválasztásáról? Élne-e ennek lehetőségével? Válaszát indokolja!

16 16. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat Lombosmoha vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: mohanövény, csipesz, nagyító, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő, vízszűrőpapír, mikroszkóp Vizsgálat: Válasszon le egyetlen mohanövénykét a kapott anyagról és vizsgálja meg nagyítóval! Tegyen tárgylemezre egy mohalevélkét, majd vizsgálja meg mikroszkópban! A vizsgálat szabályszerű elvégzése, mikroszkóp helyes használata Kérdések: 1. Készítsen rajzot a látottakról és nevezze meg a mohanövény és sejtjeinek látható részeit! (7 pont) Használt nagyítás: 2. Az élővilág öt országos rendszerében hová sorolná a mohákat? Válaszát indokolja! 3. Mi jellemzi a telepes testfelépítésű növényeket? 4. A mohák változó vízállapotú növények, mit jelent ez? B tétel : A mozgási szervrendszer egészsége (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Milyen nagy egységekből épül fel a mozgás szervrendszer, milyen szerepük van az emberi test működésében? 2. Ismertesse egy csöves csont felépítését! Magyarázza az egyes részek jelentőségét! 3. Melyek a mozgási szervrendszer leggyakoribb rendellenességei, mi a kialakulásuk oka? Hogyan előzhetők meg és korrigálhatók ezek? (9 pont) 4. Ismertesse zárt csonttörés esetén az elsősegélynyújtó feladatait, a gyógymód és a gyógyulás folyamatának a lényegét! 5. Véleményalkotás: () Hogyan függ össze az életmód a nem öröklött betegségek kialakulásával? Milyen életmódbeli tanácsot adna kortársainak?

17 17. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat Plazmolízis vizsgálata mikroszkóppal (20 pont) Anyagok és eszközök: lilahagyma, 10%-os KNO 3 -oldat, főzőpohár, kés, óraüveg, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő, szűrőpapír, mikroszkóp Vizsgálat: Készítsen bőrszöveti nyúzatot vöröshagyma hagymájának húsos alleveléből! A nyúzatot tegye 5 percre 10%-os KNO 3 - oldatba, majd tárgylemezre helyezve vizsgálja meg mikroszkópban! A vizsgálat szabályszerű elvégzése, mikroszkóp helyes használata (9 pont) Kérdések: 1. Hányszoros volt a nagyítás? 2. Rajzolja le a mikroszkópban látott kép, jellemző részletét! Nevezze meg milyen sejtalkotókat látott, jelölje a rajzán őket! (4pont) 3. Milyen folyamat következtében vált el a sejthártya a sejtfaltól? Mi a folyamat magyarázata? 4. Hogyan lehetne a sejtek eredeti állapotát visszaállítani? Indokolja válaszát! B tétel : A kiválasztó szervrendszer (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Mennyi a vizelet napi mennyisége? Milyen összetevőket tartalmaz a vizelet? Mi határozza meg mennyiségét és összetételét? (8 pont) 2. A vizelet összetétele és mennyisége egészséges emberben is változó. Mi az oka és funkciója az összetétel változásának? 3. Miből keletkezik a vizelet a szervezetben? Ismertesse a nefron felépítését és működésének lényegét! (7 pont) 4. Milyen összetevők nem lehetnek az egészséges ember vizeletében? Milyen problémára utal, ha ezek mégis kimutathatók? 5. Miért végeznek vizeletvizsgálatot sportversenyeken és terhesség kimutatása esetén? 6. Véleményalkotás: Véleménye szerint érdemes-e odafigyelni a sófogyasztásra egy olyan embernek, aki az egészséges életmód híve?

18 18. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat A kenyérpenész és a Spirogyra zöldmoszat összehasonlító vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: kész metszetek, mikroszkóp Vizsgálat: Vizsgálja meg a két metszetet a mikroszkópban és válaszoljon a kérdésekre! A mikroszkóp helyes használata Kérdések: 1. Készítsen rajzot a látottakról, nevezze meg a metszetek jellemző részleteit! Használt nagyítás: 2. Ismertesse, a vizsgált élőlények rendszertani besorolását! 3. Milyen hasonlóság és különbség figyelhető meg testfelépítésükben? 4. Hol fordulnak elő a természetben? Milyen életmódot folytatnak? B tétel : Helyi természeti értékek védelme Hajdú-Bihar megye, Debrecen (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Mi a környezet- és természetvédelem feladata? Milyen kapcsolatban állnak egymással? () 2. Hogyan csoportosítjuk a védett területeket? Jellemezze őket! 3. Sorolja fel Magyarország nemzeti parkjait és mutassa meg a térképen! Ismertesse az Ön által kiválasztott három nemzeti park legfontosabb természeti értékeit! 4. Mutassa be a lakóhelyéhez legközelebb lévő nemzeti parkot és legfontosabb értékeit! (8 pont) () 5. Ismertesse a debreceni Nagyerdő természeti értékeit!

19 19. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat Keményítő kimutatása mikroszkóp alatt (20 pont) Anyagok és eszközök: burgonyagumó, Lugol-oldat, víz, szemcseppentő, kés, óraüveg, tárgylemez, fedőlemez, szűrőpapír, mikroszkóp Vizsgálat: Vegyen kevés kaparékot a gumó vágási felületéről és helyezze tárgylemezre! Lefedés után cseppentsen Lugol-oldatot a fedőlemez mellé és szívassa át szűrőpapírral! A vizsgálat szabályszerű elvégzése, mikroszkóp helyes használata (8 pont) Kérdések: 1. Milyen változást tapasztal a vizsgálatok során? Mi okozta a változást? 2. Milyen vegyületcsoportba sorolható a keménytő? Milyen monomerből (egyszerűbb szerves vegyületből) épül fel? 3. Milyen a burgonyakeményítő-szemcsék alakja, felépítése? Készítsen rajzot! Milyen nagyítást használt? 4. Mi a funkciója a keményítőnek a burgonyagumóban? Hol található a növényi sejtben? 5. Milyen növényi szerv a burgonyagumó, mi a szerepe a növény életében? 6. Nevezzen meg egy növényt, amelynek magjával szintén elvégezhette volna a kísérletet! B tétel : Keringési szervrendszer egészsége, betegségei (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. Milyen részekből épül fel keringési rendszerünk? Röviden jellemezze a szív felépítését! (7 pont) 2. Napjaink leggyakoribb betegségei a szív- és érrendszeri betegségek. Köztük a szívinfarktus gyakran halálhoz vezet. Mi okozza, mi a következménye és melyek a tünetei ennek a súlyos betegségnek? 3. A szív- és érbetegségek második leggyakoribb formája az érelmeszesedés és a magas vérnyomás! Milyen összefüggés lehet közöttük? Mi lehet az oka az érelmeszesedésnek, miért rizikótényezője a szívinfarktusnak? () 4. Milyen különféle tényezők vezethetnek magas vérnyomáshoz? 5. Véleményalkotás: Véleménye szerint miért nevezik a szív- és érrendszeri betegségeket civilizációs betegségeknek, és hogyan lehetne ezeket megelőzni?

20 20. tétel A tétel : Laboratóriumi vizsgálat Az emberi és a békavér összehasonlító vizsgálata (20 pont) Anyagok és eszközök: Kész vérkenetek, mikroszkóp Vizsgálat: Vizsgálja meg a két vérkenetet a mikroszkópban, válaszoljon a kérdésekre! A mikroszkóp helyes használata Kérdések: 5. Készítsen rajzot a látottakról, nevezze meg a látott sejteket! Használt nagyítás: 6. Natív (kezeletlen) vagy festett készítményeket használt? Miből tud erre következtetni? 7. Adja meg az emberi vér, sejtes alkotóinak biológiai szerepét! 8. Milyen szembetűnő különbségeket lát az emberi és a békavér között? B tétel : Családtervezés (2) Feleletét az alábbi kérdések alapján fejtse ki! 1. A sokféle fogamzásgátlási módszer biztosítja a nők számára a korszerű családtervezés lehetőségét. Milyen csoportokba sorolhatók hatásmechanizmusuk alapján? Említsen meg két hazánkban népszerű és hatékony módszert! () 2. Mit értünk családtervezés alatt? Mennyi időt érdemes rászánni a fogamzásra való felkészülésre, melyek a legfontosabb teendők? () 3. Melyek a női nemi ciklus legfontosabb történései? 4. A női ciklus mely időszakában van a legnagyobb esélye a megtermékenyítésnek? Hol történik? 5. Milyen eljárásokat ismer a meddőség kezelésére? 6. Véleményalkotás: Családjában hamarosan kisbaba születik, a kismama nem tartja fontosnak az anyatejes táplálást. Érveljen a szoptatás fontossága mellett!

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis táblázatban

Részletesebben

Hogyan készítsük fel tanítványainkat a biológia szóbeli érettségi vizsgára?

Hogyan készítsük fel tanítványainkat a biológia szóbeli érettségi vizsgára? Középiskolai biológiatanárok szaktárgyi továbbképzése Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar Budapest, 2017.10. 06 Kleininger Tamás Hogyan készítsük fel tanítványainkat

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Megoldások 1. feladat: Fajismeret (18 pont) Először 4 társulás képét látja (I-IV). A társulások neveit írja a táblázat első oszlopába! Ezután 12 faj

Részletesebben

Raktározó alapszövet vizsgálata

Raktározó alapszövet vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Raktározó alapszövet funkciójának bemutatása Metszetkészítés Mikroszkóp használat gyakorlása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: almamag, csírázó burgonya, sárgarépa,

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

Tanmenet. Csoport életkor (év): 14 Nagyné Horváth Emília: Biológia 13-14 éveseknek Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10.

Tanmenet. Csoport életkor (év): 14 Nagyné Horváth Emília: Biológia 13-14 éveseknek Kitöltés dátuma (év.hó.nap): 2004. 09. 10. Tanmenet Iskola neve: IV. Béla Általános Iskola Iskola címe: 3664 Járdánháza IV: Béla út 131. Tantárgy: Biológia Tanár neve: Tóth László Csoport életkor (év): 14 Tankönyv Nagyné Horváth Emília: Biológia

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A mohanövény teleptestének és szervkezdeményeinek vizsgálata, összehasonlítása A spóratartó és a spórák megfigyelése, metszetkészítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok:

Részletesebben

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma...

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma... OKTV 2010 2011 biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal Kedves Versenyző! Gratulálunk a Biológia OKTV-n elért eddigi kiváló teljesítményéhez! Csak így tovább! Először minden lapra a versenyző számához

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK:

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: 15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: vöröshagyma hagymája, kés, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, óraüveg, metilénkék oldat, cseppentő, vizes glicerinoldat Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

kalap tönk gallér bocskor spóratartó

kalap tönk gallér bocskor spóratartó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az erdő gombái A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az erdők élőlényei életközösségeket alkotnak, amelyben az egyes élőlények között kapcsolat és kölcsönhatás van. Az

Részletesebben

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei.

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei. Kedves Érdeklődő Nyolcadikos Tanulók, Kedves Szülők! A biológia és kémia szóbeli felvételi meghallgatás témaköreit a Bővebben-re kattintva olvashatják. Biológia 1. Az emberi test felépítése, működése és

Részletesebben

Biológiai feladatbank 10. évfolyam

Biológiai feladatbank 10. évfolyam Biológiai feladatbank 10. évfolyam A pedagógus Pap Gyula neve: A pedagógus Biológia szakja: Az iskola neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Műveltségi Ember és természet terület:

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

Levéltípusok,levélmódosulatok megfigyelése

Levéltípusok,levélmódosulatok megfigyelése A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Levéltípusok megfigyelése A levél módosulatok felismerése, vizsgálata Funkciójuk és változataik megismertetése Lomblevél szöveti felépítése Eszközszükséglet:

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan

3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz kapcsolódóan 11. évfolyam BIOLÓGIA 1. Az emberi test szabályozása Idegi szabályozás Hormonális szabályozás 2. Az érzékelés Szaglás, tapintás, látás, íz érzéklés, 3. Általános egészségügyi ismeretek az egyes témákhoz

Részletesebben

7. évfolyam. Továbbhaladás feltételei:

7. évfolyam. Továbbhaladás feltételei: 7. évfolyam I. Az élőlények változatossága Csapadékhoz igazodó élet a forró éghajlati övben Az élővilág alkalmazkodása a négy évszakhoz, a mérsékelt övezet és a magashegységek környezeti jellemzői és élővilága.

Részletesebben

Élettelen ökológiai tényezők

Élettelen ökológiai tényezők A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Savas eső környezetkárosító hatásainak megfigyelése Metszetkészítés, mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, kénes-sav, lakmusz,

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2013. április 26. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő: 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vérkeringés

Részletesebben

Biológiai feladatbank 12. évfolyam

Biológiai feladatbank 12. évfolyam Biológiai feladatbank 12. évfolyam A pedagógus neve: A pedagógus szakja: Az iskola neve: Műveltségi terület: Tantárgy: A tantárgy cél és feladatrendszere: Tantárgyi kapcsolatok: Osztály: 12. Felhasznált

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

Domináns-recesszív öröklődésmenet

Domináns-recesszív öröklődésmenet Domináns-recesszív öröklődésmenet Domináns recesszív öröklődés esetén tehát a homozigóta domináns és a heterozigóta egyedek fenotípusa megegyezik, így a három lehetséges genotípushoz (példánkban AA, Aa,

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. Természetismeret. tantárgyból Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a Természetismeret tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel, Társakkal rendhagyót alkotni

Részletesebben

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek 1. A) Határozza meg az anyagi rendszer fogalmát és csoportosítsa az anyagi rendszereket! B) Ismertesse az antibiotikumok fogalmát, hatásmód szerinti csoportosításukat!

Részletesebben

1. PLAZMOLÍZIS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK:

1. PLAZMOLÍZIS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: 1. PLAZMOLÍZIS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: lilahagyma, mikroszkóp, kés, penge, csipesz, óraüvegek, tárgylemez, fedőlemez, cseppentők, 10%-os CaCl 2 -oldat, víz. Végezze el az alábbi kísérletet, és feleljen

Részletesebben

Biológia 7. Éves óraszám: 55,5 óra Részei. Óraszám 55,5 óra Témakörök

Biológia 7. Éves óraszám: 55,5 óra Részei. Óraszám 55,5 óra Témakörök 1 Biológia 7. Éves óraszám: 55,5 óra Részei Ismétlés A távoli tájak élővilága Az életközösségek általános jellemzői Az élőlények rendszerezése Óraszám 55,5 óra Témakörök 3,5 óra 25 óra 11 óra 16 óra Ismétlés:

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 120 perc Elérhető pontszám: 100 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő 1. Kísérlet Élesztőgombák megfigyelése Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő A boltban vásárolt pékélesztőből kaparj le egy kis darabot, és oszlasd

Részletesebben

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc )

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc ) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc ) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi vese (és a nefron) működése 1. Az ember kiválasztó szervrendszere (http://hu.wikipedia.org/wiki/kiv%c3%a1laszt%c3%b3_szervrendszer)

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Összeállította: Törökné Török Ildikó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az egysejtű élőlények sejtjei és a többsejtű élőlények sejtjei is csak mikroszkóppal láthatóak.

Részletesebben

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Felnıtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntıl. Tájékoztassa

Részletesebben

Az alamtermés szöveti és biokémiai vizsgálata Biológia10Almatermésvizsgálata Összeállította: Törökné Török Ildikó Lektorált tananyag

Az alamtermés szöveti és biokémiai vizsgálata Biológia10Almatermésvizsgálata Összeállította: Törökné Török Ildikó Lektorált tananyag TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az almatermés szöveti és biokémiai vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az almafa jellemzői, amit már a Természetismeret órán megtanultunk: A Zárvatermők törzsébe

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Módosult gyökerek megfigyelése

Módosult gyökerek megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A gyökér módosulatok felismerése, vizsgálata Funkciójuk és változataik megismertetése Föld alatti és föld feletti gyökér típusok bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

Biológia középszintű érettségi vizsga szóbeli témakörei 2014

Biológia középszintű érettségi vizsga szóbeli témakörei 2014 Biológia középszintű érettségi vizsga szóbeli témakörei 2014 A tételek: Szabóné Antal Henriett 1. Állatismeret 1. 2. A bioszféra és természetvédelem 3. Állatismeret 2. 4. Növényismeret 1. 5. Értelmezze

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A csontok és a csontok ízületes kapcsolódásának vizsgálata Az ember mozgás szervrendszerének alapvető feladata

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam Heti óraszám:1 Évi óraszám: 37 óra Célok és feladatok Szakközépiskolában a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás, a gyakorlati készségfejlesztés

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Természetismeret továbbhaladás feltételei 5. osztály

Természetismeret továbbhaladás feltételei 5. osztály Természetismeret továbbhaladás feltételei 5. osztály A tanuló tudjon anyagokat, kölcsönhatásokat, fizikai, kémiai változásokat felismerni, jellemezni; ismerje a Föld helyét a Naprendszerben és a Világegyetemben;

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a 1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a gyermek növekedését és testi fejlődését befolyásoló belső, külső tényezőket, az öröklés és a környezet szerepét a fejlődésben!

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Az emberi vér vizsgálata. Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése

Az emberi vér vizsgálata. Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése Az emberi vér vizsgálata Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia BSc. B gyakorlat fehérvérsejt (granulocita) vérplazma

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

fénymikroszkóp, ember- és békavér-kenet (kész mikroszkópos preparátum)

fénymikroszkóp, ember- és békavér-kenet (kész mikroszkópos preparátum) 8. EMBERI VÉR ÉS BÉKAVÉR ÖSSZEHASONLÍTÁSA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: fénymikroszkóp, ember- és békavér-kenet (kész mikroszkópos preparátum) VIZSGÁLAT: Vizsgálja meg fénymikroszkóp alatt a metszeteket, rajzolja

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre.

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY 2018. ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári

Részletesebben

Agrárkörnyezetvédelmi ügyintéző. Természet- és környezetvédelmi technikus 2/49

Agrárkörnyezetvédelmi ügyintéző. Természet- és környezetvédelmi technikus 2/49 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal A gerinctelen állatok közé tartozik az ízeltlábúak

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VIZSGA. Biológia

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VIZSGA. Biológia Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12. Tel.: (+36-46) 560-458, 560-459, 560-583, Fax: (+36-46) 560-582 E-mail: fenyi@jezsuita.hu Honlap: www.jezsu.hu A JECSE Jesuit

Részletesebben

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000)

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK (2000) MEGOLDÁSOK A javítási útmutatóhoz rendelkezésre áll a feladatlap. A pályázóknak megoldásaikat külön lapra kellett leírniuk. A bíráló a javítási útmutatóban

Részletesebben

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak.

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak. Mohák (törzse) Szerkesztette: Vizkievicz András A mohák már szárazföldi növények, ugyanakkor szaporodásuk még vízhez kötött. Kb. 360 millió (szilur) évvel ezelőtt jelentek meg, a tengerek árapály zónájában

Részletesebben

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat!

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat! 2 A képzés tananyaga: Konyhatechnika és vendéglátási ismeretek Háztartási és háztartásgazdasági ismeretek Egészségügy és gondozás Idegenforgalom és idegenvezetés (A tantárgyak elnevezése korábbi tételsorokhoz

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal Kedves Versenyző! Gratulálunk a biológia OKTV-n elért eddigi kiváló teljesítményéhez! Csak így tovább! MINDEN LAPRA A VERSENYZŐ KÓDSZÁMÁHOZ ÍRJA FEL A SAJÁT, ASZTALÁN IS LÁTHATÓ SZÁ- MÁT! A feladatokat

Részletesebben

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb.

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. BAKTÉRIUMOK A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága,

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

tehetik illetve a stb.). feladatokat.

tehetik illetve a stb.). feladatokat. AZ ÚJ ÉRETTSÉGI KÖVETELMÉNYRENDSZERR BIOLÓGIA TANULÓKÁRTYÁKKAL FELDOLGOZHATÓ TÉMAKÖREI Kiadványunk nemcsak ismeretterjesztésre és szórakoztató társasjátékra alkalmas, de könnyenn bevonható az általános

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

BIOLÓGIA 12. évfolyam érettségi fakultáció 1001

BIOLÓGIA 12. évfolyam érettségi fakultáció 1001 BIOLÓGIA 12. évfolyam érettségi fakultáció 1001 BIOLÓGIA 12. évfolyam érettségi fakultáció Heti óraszám: 2 Évi óraszám: 66 Célok és feladatok Szakközépiskolában a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás,

Részletesebben

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam

BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam BIOLÓGIA osztályozó vizsga követelményei 10.-12. évfolyam 10. évfolyam TÉMAKÖRÖK TARTALMAK Az élőlények testfelépítésének és életműködéseinek változatossága A vírusok, a prokarióták és az eukarióta egysejtűek

Részletesebben

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő! Gyermeke vizsgálatának előkészítése érdekében kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot, valamint a megfelelő pontokban aláhúzással

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

Kétszintű érettségi gyakorlati feladatai

Kétszintű érettségi gyakorlati feladatai Kétszintű érettségi gyakorlati feladatai 1. Plazmolízis Vizsgálat: Vöröshagyma húsos alleveléből készítsen két nyúzatot! Az egyiket vizes glicerinnel lecseppentve vizsgálja meg fénymikroszkóp alatt. A

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek 1. MINTATÉTEL 1. A) FELADAT: KEMÉNYÍTŐ KIMUTATÁSA 1. Vizsgálja burgonyagumó keményítőtartalmát kaparék készítésével! Színezze meg a keményítőt! Rajzolja le a tapasztaltakat! Hányszoros nagyítást választott?

Részletesebben

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy Biotechnológiai alapismeretek tantárgy A biotechnológiai alapismeretek tantárgy magába foglalja a kémia, fizikai kémia és a biológia tantárgyak témaköreit. 1. A) Ismertesse az atomok elektronszerkezetét!

Részletesebben