1. PLAZMOLÍZIS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. PLAZMOLÍZIS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK:"

Átírás

1 1. PLAZMOLÍZIS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: lilahagyma, mikroszkóp, kés, penge, csipesz, óraüvegek, tárgylemez, fedőlemez, cseppentők, 10%-os CaCl 2 -oldat, víz. Végezze el az alábbi kísérletet, és feleljen a kérdésekre! VIZSGÁLAT: Lilahagyma húsos alleveléből készítsen 2 bőrszöveti nyúzatot. Az elsőt vízcseppben lefedve rögtön vizsgálja meg mikroszkóp alatt. A másodikat helyezze 5 percre 10 %-os CaCl 2 - oldatba, ezután vizsgálja meg. (A fedőlemez alá a CaCl 2 oldatból cseppentsen!) Végül az utóbbi nyúzatot öt percre helyezze desztillált vízbe, majd mikroszkóp alatt figyelje meg a változást! KÉRDÉSEK: 1. Hányszoros a nagyítás? 2. Milyen különbséget látott a CaCl 2 -oldattal kezelt és a kezeletlen nyúzat sejtjei között? Rajzolja le a látottakat! Kezeletlen nyúzat: CaCl 2 -oldattal kezelt nyúzat: 3. Magyarázza a CaCl 2 -oldatban végbement folyamatot! Mi a jelenség neve? Mi a lényege? Milyen folyamat speciális esete ment végbe? 4. Milyen a környező oldat töménysége a sejtplazmához képest? 5. Mi történik, ha a kezelt nyúzatot ezután desztillált vízbe helyezi? Hogy hívják ezt a folyamatot? Hogyan magyarázza?

2 MEGOLDÁS: Sejtfallal rendelkező (pl. növényi) sejtet hiperozmotikus közegbe helyezve a sejtplazma vizet veszít, zsugorodik, a sejthártya elválik a sejtfaltól. A plazmolízis az ozmózis egyik esete. A desztillált víz hipoozmotikus oldat, hatására vízfelvétel történik a sejtbe, ez a folyamat a deplazmolízis. Csak élő sejt képes plazmolízisre. A kísérlet bizonyítja, hogy a sejtfal nem akadályozza meg az anyagtranszportot. kezeletlen nyúzat kezelt nyúzat, plazmolízis

3 2. ORVOSI SZÉN FELÜLETI MEGKÖTŐKÉPESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: vörösbor, orvosi szén (por), 2 db 250 cm 3 -es lombik, tölcsér, szűrőállvány, szűrőkarika, szűrőpapír, főzőpohár, borszeszégő, gyufa, vasháromláb, műanyag pohár Végezze el az alábbi kísérletet, és válaszoljon a kérdésekre! VIZSGÁLAT: Öntsön az egyik lombikba kb. 100 cm 3 vörösbort! Adjon 1 kanál szenet hozzá, keverje el, és melegítse kb. 40 C-ra! Szűrje át az oldatot a másik lombikba, figyelje meg a lecsepegő oldat színét! KÉRDÉSEK: 1. Milyen színű lett a szűrlet? 2. Mivel magyarázza az oldat színváltozását? Mi a folyamat lényege, neve? 3. Az orvosi szén mely tulajdonsága teszi lehetővé ezt a jelenséget? 4. Miért orvosi szén a neve? 5. Említse meg a megfigyelt jelenség néhány biológiai előfordulását!

4 MEGOLDÁS: az aktív szén nagy fajlagos felülete 1. Színtelen. 2. Az orvosi szén nagy felületén megkötötte a vörösbor festékmolekuláit. A jelenség neve: felületi megkötődés (adszorpció). 3. Az orvosi szén szemcséi kolloid mérettartományba esnek ( nm), az ilyen méretű anyagoknak nagyon nagy a fajlagos (tömeghez viszonyított) felülete. 4. Az aktív szénnek számos orvosi felhasználása ismert. Hat a bél bakteriális eredetű gyulladásainál, magához köti a kórokozó bélbaktériumokat, a kellemetlen bomlástermékeket és gázokat, hasmenés esetén pedig a felesleges vizet. Alkalmazzák sérüléseken külsőleg is, ekkor szintén a baktériumokat köti meg. 5. Enzimműködés, talajkolloidok.

5 3. ENZIMES BONTÁS KÉMCSŐBEN ANYAGOK, ESZKÖZÖK: keményítőoldat, amilázoldat, víz, Lugol-oldat, kémcsövek, cseppentő, fehér csempelap, nagy főzőpohár, hőmérő, meleg víz Végezze el az alábbi kísérletet, és válaszoljon a kérdésekre! VIZSGÁLAT: Két kémcsőbe öntsön 1-1 cm 3 keményítő-oldatot! Egyikbe tegyen 2 cm 3 nyálat (vagy a gyógyszertárakban kapható keményítőbontó enzimet), a másikba 2 cm 3 vizet! Helyezze mindkettőt 37 C-os vízfürdőbe! Kb. 15 perc múlva rakjon mindkét mintából egy-egy cseppet fehér csempelapra, adjon hozzájuk egy-egy csepp Lugol-oldatot! 10 perccel később ismételje meg a próbát! KÉRDÉSEK: 1. Mit tapasztalt a Lugol-próbák során? 2. Miért helyeztük a mintákat 37 C-os vízfürdőbe? 3. Mit mutat ki a Lugol-oldat? Milyen színváltozással? 4. Melyik kémcsőben kapott pozitív Lugol-próbát? Miért abban? 5. Hol termelődik az emberi szervezetben amiláz enzim, mely emésztőnedveknek alkotórésze és mi a szerepe? 6. Mit tapasztal, ha egy kiflicsücsköt vagy kenyérhéj-darabkát a szokásosnál hosszabb ideig tart a szájában és rág?

6 MEGOLDÁS: 1. Az amilázos kémcsőben nem változott a Lugol-oldat színe, a másikban kékeslila lett. 2. Mert az emberi szervezetben ezen a hőmérsékleten mennek végbe a biokémiai folyamatok, ez az amiláz enzim hőmérsékleti optimuma. 3. Keményítőt, ibolyalila színreakcióval. amiláz enzim 4. Amelyikben amiláz helyett víz volt, mert a másikban az enzim elbontotta a keményítőt. 5. A nyálmirigyekben és a hasnyálmirigyben termelődik, a nyálnak és a hasnyálnak az alkotója, szerepe keményítőbontás. 6. A kifli / kenyér keményítőjét a nyálamiláznak lesz ideje elbontani, így érezhetővé válik a diszacharidok (maltóz) és monoszacharidok (glükóz) édes íze.

7 4. SZÉN-DIOXID KIMUTATÁSA MESZES VÍZZEL ANYAGOK, ESZKÖZÖK: szívószál, kémcső, meszes víz. Végezze el az alábbi kísérletet, és válaszoljon a kérdésekre! VIZSGÁLAT: Szívószálon keresztül fújjon kilélegzett levegőt meszes vízbe kb. fél percig! KÉRDÉSEK: 1. Milyen változást tapasztalt a kémcsőben? 2. Milyen anyag jelenlétére utal a változás? 3. Milyen biokémiai folyamat során keletkezett ez az anyag? 4. Mi ennek a folyamatnak a lényege? 5. Melyik sejtalkotóhoz kötődik a kilélegzett anyag keletkezése? 6. Hogyan kerül ez az anyag a sejtekből a kilélegzett levegőbe?

8 MEGOLDÁS: 1. A meszes víz megzavarosodott: szilárd CaCO 3 -pelyhek keletkeztek benne. 2. A szén-dioxidot mutattuk ki. 3. A biológiai oxidáció során keletkezik a sejtekben. 4. Egyenlete: C 6 H 12 O O 2 = 6 CO H 2 O, energia-felszabadulással járó folyamat, ATP keletkezik. 5. A szén-dioxid egy része a sejtplazmából származik (glikolízis), nagyobb hányada a mitokondriumokban keletkezik (citromsav-ciklus). 6. A sejtekből a kapillárisfalakon keresztül a vérbe jut, onnan a keringéssel (kisvérkör) a tüdőbe, ott az érfalon és a léghólyagocskák falán át a kilélegzett levegőbe passzív diffúzióval.

9 5. AZ EPE VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: kémcsövek, víz, olaj, epe, 2 db gumidugó. Végezze el az alábbi kísérletet, és válaszoljon a kérdésekre! VIZSGÁLAT: Két kémcsőbe öntsön 3-3 ujjnyi vizet, mindkettőre rétegezzen 1-1 ujjnyi olajat! Az egyikbe öntsön egy ujjnyi epét! Gumidugóval zárja le a két kémcsövet, rázza össze azokat és várjon néhány percig! KÉRDÉSEK: 1. Milyen különbségeket észlelt a két kémcsőben? 2. Milyen kémiai természetű anyag az epe? 3. Milyen polaritású és oldódási tulajdonságú anyag a víz, az olaj, az epe? 4. Mi okozta a különbséget a két rendszerben? 5. Hol termelődik, hol hat az epe, és mi a biológiai szerepe?

10 MEGOLDÁS: 1. Az epét nem tartalmazó rendszer gyorsan két fázisra vált (alul a víz, felül az étolaj), az epés zavaros maradt. 2. Lipid» szteránvázas vegyület. 3. A víz poláris, az olaj apoláris, vízben nem oldódik, az epe kettős oldódási tulajdonságú (amfipatikus) vegyület. 4. Az epe apró cseppek formájában oldatban tartja a vízben másképp nem oldódó olajat. (Stabilizálja a víz-olaj emulziót, vagyis szétoszlat = emulgeál.) 5. Termeli a máj, raktározza az epehólyag, innen a vékonybélbe (patkóbélbe) ömlik, ahol apróbb cseppekre bontja (emulgeálja) a zsírokat, így nagyobb felületet létrehozva hozzáférhetővé teszi a zsírbontó enzimek számára. Aktiválja a zsírbontó enzimeket. az emulgeálás

11 6. KEMÉNYÍTŐ KIMUTATÁSA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: keményítőoldat, burgonya gumója, Lugol-oldat (KI-os I 2 -oldat), kés, kémcső, cseppentő, borszeszégő, kémcsőfogó, mérőhenger, gyufa, jeges víz Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon a kérdésekre! VIZSGÁLAT: Cseppentsen KI-os I 2 -oldatot burgonyagumó vágott felszínére! Cseppentsen KI-os I 2 -oldatot 2 cm 3 keményítő-oldathoz! A kémcsőben keletkezett rendszert melegítse meg, a változás után hűtse le! KÉRDÉSEK: 1. Milyen színváltozást tapasztalt a cseppentés után a kémcsőben és a gumó felszínén? 2. Milyen szerkezeti változás magyarázza a látott változást? 3. Mit tapasztalt a keményítőoldat megmelegítésekor? 4. Mi okozza a színváltozást a melegítéskor? Mi történt lehűtés hatására? 5. Mi a keményítő élettani szerepe?

12 MEGOLDÁS: 1. Kék/ lila lett. 2. Az apoláris jódmolekulák bekerülnek a keményítő- (amilóz-)molekula hélixébe, ott Van der Waals-kötésekkel rögzülnek, ettől megváltozik a jódmolekulák elektronszerkezete, ezért más színűek lesznek. 3. Melegítésre visszakaptuk a jódoldat eredeti sárgásbarna színét. 4. A hőmozgás hatására kibújnak a jódmolekulák a hélixből. Lehűtéskor újra rögzülnek a hélixek belsejében. 5. A keményítő poliszacharid, a növények raktározott tápanyaga (a fotoszintézis végső terméke). Tápanyagaink között jelentős energiaforrás. Lugol hozzáadása előtt Lugol hozzáadásakor melegítés után

13 7. KEMÉNYÍTŐSZEMCSÉK VIZSGÁLATA MIKROSZKÓP ALATT ANYAGOK, ESZKÖZÖK: burgonyagumó, kés, penge, lándzsatű, tárgylemezek, fedőlemezek, cseppentő, mikroszkóp, Lugol-oldat (KI-os I 2 -oldat), szűrőpapír Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon a kérdésekre! VIZSGÁLAT: Készítsen kaparékot a kettévágott burgonyagumó felszínéről! Tárgylemezen, vízcseppben, lefedve vizsgálja meg mikroszkóp alatt! A mikroszkóp mikrocsavarját finoman mozgatva figyelje meg a szemcséket! Ezután szívasson át a készítményen Lugol-oldatot, figyelje a változást! KÉRDÉSEK: 1. Mekkora volt a nagyítás? 2. Rajzolja le a mikroszkópban látott kép jellemző részletét! 3. Mi történt a Lugol hatására? 4. Mi a keményítő élettani szerepe?

14 MEGOLDÁS: keményítőszemcsék in vivo A keményítő összetett anyag, amilózból és amilopektinből áll. A szemcsék sok molekulából, fajra jellemzően alakulnak ki. Lugol átszívatása után A szemcsék Lugol hatására kékek/ lilák lettek. Ennek az az oka, hogy az apoláris jódmolekulák bekerülnek a keményítő- (amilóz-)molekula hélixébe, ott Van der Waals-kötésekkel rögzülnek, ettől megváltozik a jódmolekulák elektronszerkezete, ezért más színűek lesznek. A keményítő poliszacharid, a növények raktározott tápanyaga. Tápanyagaink között jelentős energiaforrás.

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz),

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz), SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI I. TÉTEL SZENT-GYÖRGYI ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2011. 1. A szőlőcukor és répacukor megkülönböztetése A tálcán szőlőcukor,

Részletesebben

Érettségi kísérletek kémiából 2012.

Érettségi kísérletek kémiából 2012. Érettségi kísérletek kémiából 2012. 1. Két óraüvegen tejföl található, az egyik lisztezett. A tálcán lévő anyagok segítségével azonosítsa a lisztezett tejfölt! Válaszát indokolja! 2 db óraüveg Lugol-oldat

Részletesebben

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Megoldások 1. feladat: Fajismeret (18 pont) Először 4 társulás képét látja (I-IV). A társulások neveit írja a táblázat első oszlopába! Ezután 12 faj

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat)

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat) KÉMIA 1) b) Szén-dioxid vizes oldatának kémhatása, forralása. (Elvégzendő) Két kémcső mindegyikébe öntsön kb. félig szénsavas ásványvizet. Mind a kettőbe tegyen néhány csepp metilvörös-indikátort! Ezután

Részletesebben

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor Jelző oldatok (ok) növényi alapanyagokból Növényi ok használata kémhatás vizsgálatakor A gyakorlat célkitűzése: A közvetlen környezetünkben előforduló vizes oldatok jellegének felfedezése. Szükséges fogalmak:

Részletesebben

Az alamtermés szöveti és biokémiai vizsgálata Biológia10Almatermésvizsgálata Összeállította: Törökné Török Ildikó Lektorált tananyag

Az alamtermés szöveti és biokémiai vizsgálata Biológia10Almatermésvizsgálata Összeállította: Törökné Török Ildikó Lektorált tananyag TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az almatermés szöveti és biokémiai vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az almafa jellemzői, amit már a Természetismeret órán megtanultunk: A Zárvatermők törzsébe

Részletesebben

Raktározó alapszövet vizsgálata

Raktározó alapszövet vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Raktározó alapszövet funkciójának bemutatása Metszetkészítés Mikroszkóp használat gyakorlása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: almamag, csírázó burgonya, sárgarépa,

Részletesebben

SZKKVSZI Kőrösy József Tagintézménye 2011. június. 1. Szóbeli tétel B. altétel Kísérletek fémekkel

SZKKVSZI Kőrösy József Tagintézménye 2011. június. 1. Szóbeli tétel B. altétel Kísérletek fémekkel SZKKVSZI Kőrösy József Tagintézménye 2011. június Kémia szóbeli érettségi Kísérletek leírása 1. Szóbeli tétel B. altétel Kísérletek fémekkel A tálcán található három fémből (kalcium, vas, réz) tegyen keveset

Részletesebben

Hogyan készítsük fel tanítványainkat a biológia szóbeli érettségi vizsgára?

Hogyan készítsük fel tanítványainkat a biológia szóbeli érettségi vizsgára? Középiskolai biológiatanárok szaktárgyi továbbképzése Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar Budapest, 2017.10. 06 Kleininger Tamás Hogyan készítsük fel tanítványainkat

Részletesebben

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Témakörök: 1. Atomszerkezet 2. Kémiai kötések 3. Molekulák és összetett ionok 4. Anyagi halmazok 5. Kémiai átalakulások 6. Hidrogén és nemesgázok 7. Halogénelemek

Részletesebben

Levegő összetételének vizsgálata

Levegő összetételének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A levegő összetételének vizsgálata A levegőben lévő szennyeződések megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz, kobalt-klorid oldat, színezőanyag

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. Biológia. 11. évfolyam 2015.

Tanulói munkafüzet. Biológia. 11. évfolyam 2015. Tanulói munkafüzet Biológia 11. évfolyam 2015. Összeállította: Ambrus Ildikó Lektorálta: Dr. Pollák Edit Szakképző Iskola és ban 1 Tartalom Munkavédelmi, balesetvédelmi és tűzvédelmi szabályok... 2 1.

Részletesebben

2017/2018 LABORATÓRIUMI FELADATOK (SEGÉDLET) 2018 Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

2017/2018 LABORATÓRIUMI FELADATOK (SEGÉDLET) 2018 Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet 2017/2018 LABORATÓRIUMI FELADATOK (SEGÉDLET) 2018 Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet Ismeretlen drogok Akáciamézga A drogpor fehéres-sárgás színű, nedves ujjbeggyel megérintve tapadós. 0,5

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok)

A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek.

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. Szénhidrátok Szerkesztette: Vizkievicz András A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. A szénhidrátok

Részletesebben

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma...

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma... OKTV 2010 2011 biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal Kedves Versenyző! Gratulálunk a Biológia OKTV-n elért eddigi kiváló teljesítményéhez! Csak így tovább! Először minden lapra a versenyző számához

Részletesebben

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel Keményítő vizsgálata 1. tétel Cseppents Lugol-oldatot (kálium-jodidos jódoldat) a kémcsőben lévő keményítő oldathoz, illetve az óraüvegen található zsírra és burgonyára! Figyeld meg a változásokat, ismertesd

Részletesebben

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint Szóbeli vizsga A témakörök ismeretének mélységét a részletes érettségi követelmény meghatározza. A zárójelben levő számok a vizsgakövetelmény megfelelő fejezetére

Részletesebben

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET. Készült a

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET. Készült a BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 11. ÉVFOLYAM I. KÖTET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban"

Részletesebben

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Összeállította: Baricsné Kapus Éva, Tábori Levente 1) témakör Mendgyelejev féle periódusos

Részletesebben

Biokémia Biológia 10. Szaktanári segédlet

Biokémia Biológia 10. Szaktanári segédlet Biokémia Biológia 10. Szaktanári segédlet Készítette: Dudás Roland Lektorálta: Nagy-Kálóziné Paska Andrea Kiskunhalas, 2014. december 31. Biológia 10. 2 Biokémia Tartalomjegyzék 1. Ozmózis, plazmolízis

Részletesebben

A. feladat témakörei

A. feladat témakörei Általános kémia KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések 4. Molekulák, összetett ionok 5. Anyagi halmazok 6. Egykomponensű anyagi

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1 A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1 BIOLÓGIAI KÍSÉRLETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA Tanulói munkafüzet Műveltségterület: Ember a természetben Összeállította:

Részletesebben

A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK ÁLTAL SZERVEZETT KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI

A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK ÁLTAL SZERVEZETT KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK ÁLTAL SZERVEZETT KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI A) feladat témakörei Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer

Részletesebben

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet.

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet. A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A ki és belégzés folyamatának megfigyelése Tüdőmodell készítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz Szükséges eszközök: olló, csipesz, gumikesztyű, lufi,

Részletesebben

Munkarend és balesetvédelem a B) feladat elvégzéséhez

Munkarend és balesetvédelem a B) feladat elvégzéséhez Munkarend és balesetvédelem a B) feladat elvégzéséhez 1. A vizsgázók csak felügyelet mellett dolgozhatnak a szaktanteremben, és azt csak engedéllyel hagyhatják el! 2. A vizsgázók az elvégzendő kísérlet

Részletesebben

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004.

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. 7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

LABORATÓRIUMI MUNKANAPLÓ

LABORATÓRIUMI MUNKANAPLÓ LABORATÓRIUMI MUNKANAPLÓ 1.a. Tantárgy: Kémia 1.b. A gyakorlat pontos címe: KE.5. Szénhidrátok 2. Foglalkozás dátuma és időpontja: 3. Foglalkozás helyszíne (terem): 4. A foglalkozás vezetője: 5. Közreműködő

Részletesebben

Biokémia Biológia 10.

Biokémia Biológia 10. Biokémia Biológia 10. Készítette: Dudás Roland Lektorálta: Nagy-Kálóziné Paska Andrea Kiskunhalas, 2014. december 31. 2 Balesetvédelem Minden munkahelyen, így a természettudományos kísérletek végzésekor

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz 1. tétel Bunsen égő Bunsen állvány dió lombikfogó oldalcsöves gömblombik parafadugóval 400 ml-es főzőpohár 200 ml vízzel kémcsőállvány, benne egy kémcsővel kémcsőfogó facsipesz rongy Erősítsd a diót a

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI Összeállította: Kiss-Huszta Pálma szaktanár

KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI Összeállította: Kiss-Huszta Pálma szaktanár KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI Összeállította: Kiss-Huszta Pálma szaktanár A. feladat témakörei Általános kémia 1. Atomszerkezet, periódusos rendszer 2. Elsőrendű

Részletesebben

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat!

B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! 2015/2016. B TÉTEL Fémek oldása sósavban Végezze el a következő kísérleteket: Híg sósavba tegyen cinket, Híg sósavba tegyen rezet! Magyarázza a tapasztaltakat! cink réz híg sósav Jód melegítése Egy száraz

Részletesebben

BIOLÓGIA. Munkafüzet. 11. évfolyam. Nánainé Kozári Erika A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS KOMPLEX TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031

BIOLÓGIA. Munkafüzet. 11. évfolyam. Nánainé Kozári Erika A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS KOMPLEX TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS KOMPLEX MEGÚJÍTÁSA A RÉVAI MIKLÓS GIMNÁZIUMBAN ÉS KOLLÉGIUMBAN Munkafüzet BIOLÓGIA 11. évfolyam Nánainé Kozári Erika TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 3

Részletesebben

Kémia középszint. A. feladat témakörei. Általános kémia. Szervetlen kémia. Szerves kémia

Kémia középszint. A. feladat témakörei. Általános kémia. Szervetlen kémia. Szerves kémia Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések 4. Molekulák, összetett ionok 5. Anyagi halmazok 6. Egykomponensű anyagi rendszerek 7. Többkomponensű rendszerek 8. Kémiai átalakulások

Részletesebben

A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK ÁLTAL SZERVEZETT KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI

A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK ÁLTAL SZERVEZETT KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK ÁLTAL SZERVEZETT KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések

Részletesebben

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK:

15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: 15. A SEJTMAG VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: vöröshagyma hagymája, kés, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, óraüveg, metilénkék oldat, cseppentő, vizes glicerinoldat Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon

Részletesebben

Kétszintű érettségi gyakorlati feladatai

Kétszintű érettségi gyakorlati feladatai Kétszintű érettségi gyakorlati feladatai 1. Plazmolízis Vizsgálat: Vöröshagyma húsos alleveléből készítsen két nyúzatot! Az egyiket vizes glicerinnel lecseppentve vizsgálja meg fénymikroszkóp alatt. A

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal 1. feladat (15 pont) NÖVÉNYHATÁROZÁS Határozza meg a kapott növényt! Írja le a határozás menetét! Például: 1. oldal 1b, 2b, 3a... 1. feladat (15 pont) NÖVÉNYHATÁROZÁS Határozza meg a kapott növényt! Írja

Részletesebben

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2013/2014. B TÉTEL Az étolaj vizsgálata Két kémcsőbe töltsön kb. 6 cm 3 -t a következő oldószerekből: víz, benzin. Mindegyikbe tegyen étolajat, rázza össze. Mit tapasztal? Indokolja a látottakat! víz benzin

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum)

Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) BDEG 12.C VIZSGABIZOTTSÁG ÁLTAL SZERVEZETT 2016-2017. tanévi KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA nyilvánosságra hozható anyaga Készült a KÉMIA érettségi vizsgatárgy 2017. január 1-jétől hatályos

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Emelt szintű biológia Tanulói munkafüzet 11. osztály Lektor: Dúcz Lászlóné Összeállította:

Részletesebben

A. feladat témakörei

A. feladat témakörei A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK ÁLTAL SZERVEZETT KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA 1 FELADATLAPOK BIOLÓGIA 11. évfolyam fakultáció Tanári segédanyag Jankyné Jurecska Mária 2 TARTALOMJEGYZÉK Balesetvédelmi és laboratóriumi szabályok...3. oldal 1. Biogén elemek vizsgálata...4. oldal 2.

Részletesebben

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA Középszint

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA Középszint KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. Középszint Szóbeli vizsga A témakörök ismeretének mélységét a részletes érettségi követelmény meghatározza. A zárójelben levő számok a vizsgakövetelmény megfelelő fejezetére

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak A több mint száz ismert kémiai elem nagyobbik hányada megtalálható az élőlények testében is, de sokuknak nincsen kimutatható

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

BIOLÓGIA. Munkafüzet. emelt szintű érettségi. Nánainé Kozári Erika A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS KOMPLEX TÁMOP-3.1.

BIOLÓGIA. Munkafüzet. emelt szintű érettségi. Nánainé Kozári Erika A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS KOMPLEX TÁMOP-3.1. A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS KOMPLEX MEGÚJÍTÁSA A RÉVAI MIKLÓS GIMNÁZIUMBAN ÉS KOLLÉGIUMBAN Munkafüzet BIOLÓGIA emelt szintű érettségi Nánainé Kozári Erika TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK Előszó...

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő 9. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

A vér vizsgálata. 12. B. biológia fakultációsainak projektje 2015.03.30-31.

A vér vizsgálata. 12. B. biológia fakultációsainak projektje 2015.03.30-31. A vér vizsgálata 12. B. biológia fakultációsainak projektje 2015.03.30-31. Vérkenet készítése Menete: Alkoholos vattával letörölt ujjbegyünket szúrjuk meg steril tűvel.töröljük le az első vércseppet, majd

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

Munkarend és balesetvédelem a második altétel elvégzéséhez

Munkarend és balesetvédelem a második altétel elvégzéséhez Munkarend és balesetvédelem a második altétel elvégzéséhez 1. A vizsgázók csak felügyelet mellett dolgozhatnak a szaktanteremben, és azt csak engedéllyel hagyhatják el! 2. A vizsgázók az elvégzendő kísérlet

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok általános képlete (CH 2 O) n. A szénhidrátokat két nagy csoportra oszthatjuk:

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: homoktalaj, erdőtalaj, desztillált víz, 0,02 m/m %-os

Részletesebben

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek.

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. Szénhidrátok Szerkesztette: Vizkievicz András A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. A szénhidrátok

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1 A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1 BIOLÓGIAI KÍSÉRLETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA Tanári segédletek Műveltségterület: Ember a természetben Összeállította:

Részletesebben

A Jurisich Miklós Gimnázium által szervezett kémia középszintű szóbeli vizsga témakörei, kísérletei és kísérletleírásai.

A Jurisich Miklós Gimnázium által szervezett kémia középszintű szóbeli vizsga témakörei, kísérletei és kísérletleírásai. A Jurisich Miklós Gimnázium által szervezett kémia középszintű szóbeli vizsga témakörei, kísérletei és kísérletleírásai. Általános Kémia 1. Az atomok elektronszerkezete és a periódusos rendszer 2. A kémiai

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok.

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok. Lipidek A lipidek/zsírszerű anyagok az élőlényekben előforduló, változatos szerkezetű szerves vegyületek. Közös sajátságuk, hogy apoláris oldószerekben oldódnak. A lipidek csoportjába tartoznak: neutrális

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI 1. feladat témakörei

KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI 1. feladat témakörei KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI 1. feladat témakörei Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések 4. Molekulák, összetett ionok 5. Anyagi halmazok-

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február 12. Munkaidő: 60 perc 8. évfolyam

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február 12. Munkaidő: 60 perc 8. évfolyam Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2014. február 12. Munkaidő: 60 perc 8. évfolyam A feladatlap megoldásához kizárólag periódusos rendszer és elektronikus adatok tárolására nem alkalmas

Részletesebben

7. osztály Hevesy verseny, megyei forduló, 2003.

7. osztály Hevesy verseny, megyei forduló, 2003. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető legyen! A feladatok megoldásához használhatod a periódusos

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET. Készült a

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET. Készült a BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 7-8. ÉVFOLYAM III. KÖTET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus

Részletesebben

KÉMIA. Szén-dioxid előállítási módjai, kimutatása és tulajdonságai. 2014. április

KÉMIA. Szén-dioxid előállítási módjai, kimutatása és tulajdonságai. 2014. április Szén-dioxid előállítási módjai, kimutatása és tulajdonságai Tanári demonstrációs és tanulókísérletek Ajánlott évfolyam: 8., 11-12. Kötelező védőeszközök gumikesztyű, védőszemüveg, (vegyifülke) F, C, T,

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A mohanövény teleptestének és szervkezdeményeinek vizsgálata, összehasonlítása A spóratartó és a spórák megfigyelése, metszetkészítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok:

Részletesebben

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai 1. Cink reakciói Három kémcsőbe öntsön rendre 2cm 3-2cm 3 vizet, 2 mol/dm 3 koncentrációjú sósavat, rézszulfát-oldatot, és mindegyik

Részletesebben

... oldal oldal oldal oldal oldal... A növény magyar neve:... A növény latin neve:...

... oldal oldal oldal oldal oldal... A növény magyar neve:... A növény latin neve:... Kedves Versenyző! Gratulálunk a Biológia OKTV-n elért eddigi kiváló teljesítményéhez! Csak így tovább! MINDEN LAPRA A VERSENYZŐ SZÁMÁHOZ ÍRJA FEL A SAJÁT, ASZTALÁN IS LÁTHATÓ SZÁMÁT! Elsőként az 1. feladatot

Részletesebben

Tej összetételének vizsgálata

Tej összetételének vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A tej összetételének, tulajdonságainak vizsgálata A házi tej (nyers tej) és a boltban kapható tej összehasonlítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: salétromsav,

Részletesebben

A Jurisich Miklós Gimnázium által szervezett kémia középszintű szóbeli vizsga témakörei, kísérletei és kísérletleírásai.

A Jurisich Miklós Gimnázium által szervezett kémia középszintű szóbeli vizsga témakörei, kísérletei és kísérletleírásai. A Jurisich Miklós Gimnázium által szervezett kémia középszintű szóbeli vizsga témakörei, kísérletei és kísérletleírásai. Általános Kémia 1. Az atomok elektronszerkezete és a periódusos rendszer 2. A kémiai

Részletesebben

22. GÁZCSERENYÍLÁS VIZSGÁLATA

22. GÁZCSERENYÍLÁS VIZSGÁLATA 22. GÁZCSERENYÍLÁS VIZSGÁLATA ANYAGOK, ESZKÖZÖK: korallvirág levele, zsilettpenge, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, vizes glicerin, cseppentő, fénymikroszkóp Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon

Részletesebben

Élettelen ökológiai tényezők

Élettelen ökológiai tényezők A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Savas eső környezetkárosító hatásainak megfigyelése Metszetkészítés, mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, kénes-sav, lakmusz,

Részletesebben

Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT. Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK

Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT. Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK Fejlesztő neve: VADICSKÓ JUDIT Tanóra címe: A SEJTET FELÉPÍTŐ KÉMIAI ANYAGOK ÉS JELLEMZŐ REAKCIÓIK 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: A természettudományos

Részletesebben

3. feladat. Állapítsd meg az alábbi kénvegyületekben a kén oxidációs számát! Összesen 6 pont érhető el. Li2SO3 H2S SO3 S CaSO4 Na2S2O3

3. feladat. Állapítsd meg az alábbi kénvegyületekben a kén oxidációs számát! Összesen 6 pont érhető el. Li2SO3 H2S SO3 S CaSO4 Na2S2O3 10. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny végén. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3. Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban Emelt szintű biológia - Tanári segédlet 11. osztály Lektor: Dúcz Lászlóné Összeállította:

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály T I T M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyes százalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása 2. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása A reakciósebesség növelhető a

Részletesebben

TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN

TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN 16 A sejtek felépítése és mûködése TRANSZPORTFOLYAMATOK A SEJTEKBEN 1. Sejtmembrán elektronmikroszkópos felvétele mitokondrium (energiatermelõ és lebontó folyamatok) citoplazma (fehérjeszintézis, anyag

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben?

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben? 1. Az atommag. a./ Az atommag és az atom méretének, tömegének és töltésének összehasonlítása, a nukleonok jellemzése, rendszám, tömegszám, izotópok, nuklidok, jelölések. b./ Jelöld a Ca atom 20 neutront

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyesszázalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

A. feladat témakörei

A. feladat témakörei KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI A. feladat témakörei Általános kémia 1. Az atom jellemzése. 2. Egyszerű és összetett ionok. 3. Molekulák, molekulák térszerkezete és polaritása.

Részletesebben

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek A felépítő és lebontó folyamatok Biológiai alapismeretek Anyagforgalom: Lebontó Felépítő Lebontó folyamatok csoportosítása: Biológiai oxidáció Erjedés Lebontó folyamatok összehasonlítása Szénhidrátok

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 50. ročník, školský rok 2013/2014. Kategória D. Krajské kolo

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA. 50. ročník, školský rok 2013/2014. Kategória D. Krajské kolo SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 50. ročník, školský rok 201/2014 Kategória D Krajské kolo RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH A PRAKTICKÝCH ÚLOH ELMÉLETI FELADATOK MEGOLDÁSA ÉS

Részletesebben

CONCURSUL DE CHIMIE PENTRU CLASA a VII-a RALUCA RIPAN etapa judeţeană 5 mai 2018 Ediţia a XIV-a. I Tétel pont

CONCURSUL DE CHIMIE PENTRU CLASA a VII-a RALUCA RIPAN etapa judeţeană 5 mai 2018 Ediţia a XIV-a. I Tétel pont CONCURSUL DE CHIMIE PENTRU CLASA a VII-a RALUCA RIPAN etapa judeţeană 5 mai 2018 Ediţia a XIV-a Munkaidő: 3 óra. A feladatok megoldásához használjátok az atomtömegek kerekített értékét a csatolmányban

Részletesebben