NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés"

Átírás

1 NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány projektismerete A vizsgafeladat ismertetése: A) Pénzügyi és adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése: a vállalkozásfinanszírozás és az adózáshoz kapcsolódó szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza. Az adózási feladat adóelőleg és adószámítási feladatokat is tartalmaz adónemenként. A Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladatrész a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján kerül lebonyolításra. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés A vizsgafeladat ismertetése: a könyvvezetés és beszámolókészítéshez kapcsolódó szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza. C) Az esettanulmány projektismerete A vizsgafeladat ismertetése: az esettanulmányhoz kapcsolódó szakmai kérdés megválaszolása (két kérdés a központi szóbeli tételsorból). A szóbeli tételsor a Projektfinanszírozás és a Projektfolyamatok követése követelménymodulok ismeretkompetenciái szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

2 A vizsgafeladat időtartama: A) Pénzügyi és adózási feladatok 20 perc (ebből felkészülési idő 10 perc) B) Könyvvezetés és beszámolókészítés 20 perc (ebből felkészülési idő 10 perc) C) Az esettanulmány projektismerete 10 perc (felkészülési idő nincs) A vizsgafeladat súlyaránya: A) Pénzügyi és adózási feladatok: 10% B) Könyvvezetés és beszámolókészítés: 10% C) Az esettanulmány projektismerete: 10% Jóváhagyta: Kincses-Aigner Márta osztályvezető Segédeszköz: az Adózási feladatok Szaktanár által összeállított feladataihoz nem programozható számológép használható az adott jogszabályi részleteket a feladat után közvetlenül (és nem mellékletként) kell beépíteni Érvényes: december 1-től A tételsor a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2016

3 A) Pénzügyi és adózási feladatok 1. tétel Ismertesse a vállalkozások pénzügyi döntéseinek szerepét! Tegyen különbséget a befektetési és finanszírozási döntések, valamint a hosszú távú és rövidtávú döntések között! Értelmezze a vállalkozás pénzügy szerkezetét és tőkeszerkezetét! Definiálja a jövedelmet az szja rendszerében! Értelmezze az összevonásra kerülő bevételek (kiemelten a munkaviszonyból származó jövedelmekre, a megbízási díjakra, és a vállalkozói kivétre ) jövedelemtartalmát! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Munkaviszonyból származó személyi alapbér Megbízási díj szerződés szerinti összege (költséghányad vagy tételes költség megadása) Vállalkozói kivét összege Határozza meg a bevételek jövedelemtartalmát!

4 2. tétel Tegyen különbséget befektetés és beruházás között! Csoportosítsa a beruházásokat! Sorolja fel a beruházások pénzáramait és részletezze azok tartalmát! Mutassa be az egyéni vállalkozó adófizetési kötelezettségét a személyi jövedelemadó rendszerében! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Egyéni vállalkozó adókötelezettsége a vállalkozói személyi jövedelemadó rendszerében (adóköteles bevétel és levonható költségek megadása) Vállalkozói kivét Osztalék Számítsa ki az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó kötelezettségét!

5 3. tétel Ismertesse a beruházások gazdaságossági számításainak funkcióját! Beszéljen a statikus számítások mutatóinak fajtáiról (kiszámításuk és értelmezésük)! Mutassa be azok alkalmazásának lehetőségeit! Értelmezze az összevonásra kerülő jövedelmek utáni személyi jövedelemadó-előleget és adókötelezettséget! Szaktanári által összeállított feladat tartalma: Adott évre vonatkozóan munkaviszonyból származó havi alapbér és jutalom/prémium Gyermekek utáni családi adó- és járulékkedvezmény/és első házasok kedvezménye Adókedvezmény Határozza meg a jövedelmek utáni adóelőleget!

6 4. tétel Beszéljen a dinamikus számítások mutatóinak fajtáiról (kiszámításuk és értelmezésük)! Mutassa be azok alkalmazásának lehetőségeit! Értelmezze a beruházások megvalósítására, vagy elutasítására vonatkozó döntési szabályokat! Sorolja fel az egyéni vállalkozó által választható adózási formákat és azok feltételeit! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Előlegfizetéshez adatok: - KATA főfoglalkozású és pl. nyugdíjas/főállással rendelkező - EVA negyedévi bevételek, adóelőleg kiegészítés Határozza meg a KATA és EVA alanyok adott időszaki adóelőlegfizetési kötelezettségét, éves adókötelezettségüket!

7 5. tétel Definiálja a forgóeszköz-gazdálkodást! Mutassa be a forgóeszköz-körforgás során a forgóeszközök megjelenési formáját! Ismertesse a forgóeszköz csökkentés jelentőségét a készleteknél! Értelmezze a különadózó jövedelmeket a személyi jövedelemadó rendszerében! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Vagyonátruházás: ingóság és ingatlan értékesítés (lakás/lakóház és egyéb ingatlan) Kamatjövedelem, osztalékból származó jövedelem Határozza meg az egyes jövedelmekhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettséget!

8 6. tétel Mutassa be a forgóeszköz szükséglet megállapításának módszereit! Értelmezze a forgóeszköz-gazdálkodás elemzésére szolgáló mutatókat és mutasson rá a köztük lévő összefüggésekre! Sorolja fel a bért terhelő járulékokat és adókat! Értelmezze a bruttó bér és a nettó bér fogalmát! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Munkaviszonyból származó személyi alapbér, jutalom és megbízási díj Adóalap csökkentő tételek (2 csökkentő tétel) Határozza meg a nettó jövedelmet! Számítsa ki a vállalkozást terhelő adó/járulék összegét!

9 7. tétel Definiálja a finanszírozást és sorolja fel azok formáit! Mutassa be a forgóeszközfinanszírozás módjait! Csoportosítsa az adókat! Az egyes csoportosított adótípusokhoz rendeljen egy-egy adónemet és mutassa be azokat az adó alanya, az adó alapja, az adó mértéke definiálásával! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Adónem megadás (7 adónem) Határozza meg az egyes adónemekhez rendelhető csoportosítási ismérvet, valamint az adóalanyát, adótárgyát, adó alapját és adó mértékét!

10 8. tétel Tegyen különbséget a tartós és az átmeneti forgóeszközök között! Példával is szemléltesse! Értelmezze az illeszkedési elvet és ismertesse a finanszírozási stratégiák formáit! Sorolja fel a társasági adó alanyait, értelmezze a növelő és csökkentő korrekciós tételek szerepét! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Adózás előtti eredmény, Korrekciós tételek (minimum 5) Osztalékfizetés mértéke Határozza meg az adózás utáni eredményt és a tulajdonosoknak fizetett osztalék összegét!

11 9. tétel Mutassa be a beruházások finanszírozási forrásait! Térjen ki a hitelre, mint az idegen finanszírozás formájára (Felsorolás: fajták, hitelezési eljárás menete, hitelbiztosítékok)! Ismertesse az általános forgalmi adó jellemzőit! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Az értékesítésekhez (adómentes és adóköteles) és a beszerzésekhez kapcsolódó általános forgalmi adó számítása táblázatban foglaltak alapján (nettó ár, áfa, bruttó ár bontásban) Tételek száma minimum 6 (többfajta áfa mérték alkalmazásával) Készítse el az áfa bevallást!

12 10. tétel Ismertesse a beruházások sajátos finanszírozási forrásait: lízing (csoportosítása, főbb típusainak jellemzése) és a támogatás! Értelmezze az adólevonási jog szerepét az áfa rendszerében, sorolja fel az adólevonási jog korlátozásának eseteit! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Adóköteles és adómentes tevékenységhez kapcsolható beszerzések: előzetesen felszámított adó levonható, és le nem vonható tételei (3-3 tétel)* (többfajta áfa mérték alkalmazásával) Határozza meg a levonható és a vállalkozást terhelő előzetesen felszámított általános forgalmi adót! *Munkatáblába foglalva.

13 11. tétel Definiálja a tőkeköltséget, mint a finanszírozási források árát! Értelmezze az egyes finanszírozási források egyedi tőkeköltségét! Tegyen összehasonlítást a beruházás megvalósítására vonatkozóan a belső megtérülési ráta és a tőkeköltség összevetésével! Sorolja fel az áfa adómértékeket egy-egy példával szemléltetve! Értelmezze a különféle adómértékek alkalmazásának funkcióit! Mutassa be az előzetesen felszámított adó megosztásának szabályát! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Előzetesen felszámított adó (levonható, le nem vonható és megosztandó tételei - 5 tétel -)* (többfajta áfa mérték alkalmazásával) Levonási hányad megadása Megosztási szabályok alkalmazása az előzetesen felszámított áfá-nál Határozza meg az előzetesen felszámított általános forgalmi adót! *Munkatáblába foglalva (megosztandó-, levonható- és le nem vonható előzetesen felszámított adó).

14 12. tétel Értelmezze az üzletfinanszírozást! Definiálja a pénzügyi tervet! Tegyen különbséget a státusz és a forgalmi szemléletű tervek között, konkrét pénzügyi terv megnevezésével és annak főbb jellemzőivel! Mutassa be a számlázás szabályait! Értelmezze az adómentesség szabályait az áfa rendszerében! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: A vállalkozás értékesítései és beszerzései (minimum 6 tétel) Számlarészletek (számla, nyugta, készpénzfizetéses számla) A számlák adattartama hiányos (többfajta áfa mérték alkalmazása, illetve annak alapján meghatározott árak) Számítsa ki az egyes számlákon szereplő áfa mértéket, illetve a hiányzó nettó/bruttó árat!

15 13. tétel Mutassa be a pénzügyi tervezés szerepét a vállalkozás életében! Csoportosítsa a pénzügyi terveket és jellemezze azokat! Ismertesse, hogy a pénzügyi tervek ismeretében milyen intézkedéseket hozhat a vállalkozás! Sorolja fel az adókötelezettségeket! Mutassa be az adómegállapítás formáit! Szemléltesse egy-egy példa bemutatásával! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Különböző adónemek és a hozzárendelhető adómegállapítási formák (7 féle adónem) Rendelje a megadott adónemekhez azok adómegállapítás módját!

16 14. tétel Ismertesse a vállalkozás teljesítménymutatóiból nyerhető információkat! Értelmezze az állományi és folyamatszemléletű elemzést! Sorolja fel a pénzügyi mutatók típusait! Mutassa be az adókötelezettség nem teljesítéséből eredő jogkövetkezmények formáit! Tegyen különbséget a tehergépjármű és a személygépjármű adóztatása között! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Vállalkozó tehergépjármű és a személygépjármű adóztatása helyi iparűzési adófizetési kötelezettség Határozza meg a vállalkozó adófizetési kötelezettségét a helyi önkormányzat(ok) felé!

17 15. tétel Mutassa be a pénzügyi mutatók főbb típusait! Ismertesse a mutatók kiszámítását és értelmezze az azokból levonható következtetéseket (típusonként 2-2 mutató)! Sorolja fel a helyi adóról szóló törvényben meghatározott adónemeket! Ismertesse azok alapját és mértékét! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Magánszemély gépjármű utáni adókötelezettség építményadó (ház/garázs/nyaraló) és telekadó fizetési kötelezettsége idegenforgalmi adófizetési kötelezettség Határozza meg a magánszemély adófizetési kötelezettségét a helyi önkormányzat(ok) felé!

18 ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve Tétel * Teljesítmény% b) Adózási feladatok* Számtani átlag Érdemjegy % jeles (5) 80 89% jó (4) 65 79% közepes (3) 50 64% elégséges (2) 0 49% elégtelen (1) *Az és eredményességének minimumfeltétele külön-külön 50%. Póttétel húzás esetén az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli tételsorból csak azt a tételrészt kell megismételnie (Vállalkozásfinanszírozás/Adózási feladatok), melyből a bizottság a vizsgázó teljesítményét 50% alatt értékelte. Dátum:.. aláírás

19 B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat B) Könyvvezetés és beszámolókészítés 1. tétel Határozza meg a számvitel fogalmát és részeit, a könyvvitel fogalmát és feladatait! Mutassa be a könyvelési tétel elemeit és szerkesztési szabályait! Vázolja fel az idősoros és számlasoros, valamint az analitikus és szintetikus könyvelés lényegét! 2. tétel Mutassa be a számviteli beszámoló célját, formáit, feltételeit, az egyes beszámolási formák részeit! Vázolja fel a beszámoló és a könyvvezetés kapcsolatát! 3. tétel Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Vázolja fel az egyszerűsített éves beszámoló mérlegének szerkezetét, az egyes mérlegtételek tartalmát! 4. tétel Vázolja fel a gazdasági művelet fogalmát, típusait és hatásukat a vállalkozás vagyonára és eredményére! Mutassa be a számviteli bizonylatok fogalmát, szerepét, kellékeit! Ismertesse a bizonylati elvet, a bizonylati fegyelmet és a bizonylatok megőrzésének alapvető szabályait! 5. tétel Határozza meg a könyvviteli számla fogalmát, tartalmát és típusait! Vázolja fel a számlakeret fogalmát, felépítését, belső összefüggéseit, a vállalkozói számlarendet! Mutasson rá a számlakeret és a beszámoló összefüggéseire! 6. tétel Ismertesse az immateriális javak és tárgyi eszközök értékelési szabályait! Mutassa be az eszközök bekerülési értékébe tartozó fontosabb tételeket! Vázolja fel az értékcsökkenés fogalmát, a terv szerinti és terven felüli értékcsökkenés elszámolásának lehetőségeit és alapvető szabályait! Sorolja fel a terv szerinti értékcsökkenés elszámolási módszereit!

20 B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat 7. tétel Mutassa be az immateriális javak és a tárgyi eszközök fogalmát, csoportosítását, a főkönyvi és analitikus nyilvántartását! Vázolja fel az immateriális javakkal és a tárgyi eszközökkel kapcsolatos állományváltozások fajtáit és az állományváltozások hatását a vagyonra és eredményre! 8. tétel Ismertesse az anyagok fogalmát, fajtáit, főkönyvi és analitikus nyilvántartásukat és nyilvántartási áraikat! Vázolja fel az anyagokkal kapcsolatos állományváltozások fajtáit, és az állományváltozás hatását a vállalkozás vagyonra és az eredményre! 9. tétel Mutassa be az áruk fogalmát, fajtáit, a nyilvántartásukra szolgáló főkönyvi számlákat és az áruk értékelési módszereit! Vázolja fel a kiskereskedelmi, nagykereskedelmi árukkal és a göngyölegekkel kapcsolatos állományváltozások fajtáit, és az állományváltozások hatását a vagyonra és az eredményre! 10. tétel Ismertesse termelési költségek fogalmát, csoportosítását! Mutassa be a költségek elszámolásának lehetőségeit! Vázolja fel a költségnemek szerinti elszámolás módszerét! Határozza meg az önköltség fogalmát és mutassa be az önköltségszámítás folyamatát! 11. tétel Mutassa be a saját termelésű készletek fogalmát, fajtáit, főkönyvi nyilvántartásukra szolgáló számlákat és értékelésüket! Vázolja fel a raktárra vétel és értékesítés hatását a vállalkozás vagyonára és eredményére! 12. tétel Határozza meg a jövedelemelszámolás alapfogalmait! Vázolja fel a bérszámfejtés folyamatát, a levonások és a vállalkozást terhelő adók elszámolásának lépéseit! Mutassa be a jövedelemelszámoláshoz kapcsolódó analitikus nyilvántartásokat!

21 B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat 13. tétel Ismertesse a pénztár, a betét- és hitelszámlákkal kapcsolatos analitikus nyilvántartásokat! Sorolja fel a pénztárral, a betét- és hitelszámlákkal kapcsolatos gazdasági eseményeket! Mutassa be az általános forgalmi adóval kapcsolatos analitikus és főkönyvi nyilvántartások tartalmát. 14. tétel Határozza meg az eredménykimutatás célját! Vázolja fel az eredménymegállapítás módjait (összköltség és forgalmi költség eljárás)! Mutassa be az egyes eredménykategóriák tartalmát! 15. tétel Sorolja fel a könyvviteli zárlati teendőket! Ismertesse a főkönyvi kivonat fogalmát, tartalmát és egyezőségeit! Mutassa be a mérleg és eredményszámlák zárásának folyamatát! Vázolja fel a főkönyvi nyitás menetét, a nyitás után elszámolandó rendező tételek szerepét!

22 B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve Tétel Érdemjegy* % jeles (5) 80 89% jó (4) 65 79% közepes (3) 50 64% elégséges (2) 0 49% elégtelen (1) *A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50%. Dátum:.. aláírás

23 C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat C) Az esettanulmány projektismerete 1. tétel a) Ismertesse a projekt és a projektfinanszírozás fogalmát, jellemzőit! b) Mutassa be a projektek tervezésére vonatkozóan a problémaelemzés, a célok meghatározásának és a SWOT analízisnek a folyamatát! 2. tétel a) Mutassa be a projektfinanszírozás szereplőit, csatornáit és menetét! b) Mutassa be röviden a projekt időtervének összeállításakor alkalmazott egyes módszereket! (Gantt-diagram, hisztogram, hálótervezés.) 3. tétel a) Ismertesse a projektfinanszírozási alapelveket és vázolja azok projektekre gyakorolt hatását! b) Ismertesse a tevékenységfa és a logikai keretmátrix alkalmazásának módszertanát! 4. tétel a) Mutassa be a hitelfelvétel folyamatát! (Hitelkérelem, hitelbírálat, hitelfolyósítás, fedezet.) b) Határozza meg a kritikus út, kritikus folyamat fogalmát, és ismertesse azok jelentőségét! 5. tétel a) Ismertesse a projektfinanszírozásban rejlő főbb kockázati tényezőket! (Üzleti, hitelezői, nemzetközi finanszírozás kockázatai.) b) Mutassa be konkrét példán keresztül egy projekt tervezésének fázisait! 6. tétel a) Mutassa be a projekt finanszírozásához kapcsolódó biztosítékrendszert! (A biztosítékok formái, szerepe, jellemzői.) b) Konkrét példákon keresztül mutassa be, milyen feladatokat tekinthetünk projektnek!

24 C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat 7. tétel a) Ismertesse a projektértékelés általánosan használt módszereit! (Cash flow elemzés, NPV, IRR, PI, ROI.) b) Konkrét példán keresztül mutassa be egy pályázó jelenét és múltját, a lehetséges fejlesztések körét és az azonosított projektcélokat! 8. tétel a) Mutassa be a projektek pénzügyi tervezésének munkafolyamatát! (Munkaterv, humánerőforrás-terv, kifizetési igénylések ütemezése.) b) Definiálja a mérföldkő fogalmát! Ismertesse, hol vannak általában egy projekt mérföldkövei! Mondjon példát is! 9. tétel a) Mutassa be a pénzügyi terv kidolgozásának folyamatát és elemeit! (Mérlegterv, eredményterv, likviditási terv.) b) Ismertesse a kis- és középvállalkozások gazdaságfejlesztését szolgáló támogatási lehetőségeket! 10. tétel a) Ismertesse a pénzügyi költség-haszon elemzés folyamatát és módszertanát! b) Sorolja fel egy projekt főbb dokumentumait és ismertesse azok tartalmát! 11. tétel a) Határozza meg a De Minimis (csekély összegű) támogatások fogalmát, és lehetséges mértékét! b) Mutassa be az erőforrás-tervezés szükségességét a projektben! Ismertesse, milyen szempontok szerint készítené el egy projekt erőforrásainak tervét! 12. tétel a) Vázolja fel a pályázatírás és a pénzügyi tervezés kapcsolatát! b) Ismertesse az egyes projektek tervezése során vállalható indikátorok típusait! 13. tétel a) Mutassa be az EU támogatások intézményrendszerét és az EU támogatási források fajtáit! b) Ismertesse a projektmenedzsment folyamatát!

25 C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat 14. tétel a) Ismertesse a közbeszerzési törvény alapelveit és a törvény hatálya alá tartozó beszerzéseket! b) Sorolja fel és röviden jellemezze a saját erő és az EU támogatások formáit! (Visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás.) 15. tétel a) Ismertesse a piaci ár igazolásának menetét és az árajánlatok kötelező formai elemeit! b) Mutassa be, hogy a projektmenedzsment és pénzügyi menedzsment során az egyes számítástechnikai alkalmazások miben jelentenek segítséget!

26 C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve Tétel Érdemjegy* % jeles (5) 80 89% jó (4) 65 79% közepes (3) 50 64% elégséges (2) 0 49% elégtelen (1) *A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50% (a két tételrész együttes értékeléséből). Póttétel megválaszolására nincs lehetőség. Dátum:.. aláírás

27 Útmutató a szóbeli tételsor használatához A szóbeli vizsgatevékenység megkezdésének feltételei Az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli vizsgatevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a vizsgázó az A) Pénzügyi feladatok központi írásbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatát legalább 50%-os szinten teljesíti. A B) Könyvvezetés és beszámoló készítés szóbeli vizsgatevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a vizsgázó a B) Könyvvezetés és beszámolókészítés központi írásbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatát legalább 50%-os szinten teljesíti. A C) Az esettanulmány projektismerete szóbeli vizsgatevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a vizsgázó a C) Esettanulmány bemutatása projektismeretek mérésével gyakorlati vizsgatevékenység vizsgafeladatát legalább 50%-os szinten teljesíti. A szóbeli vizsgatevékenység lebonyolítása A tételsor a következő vizsgafeladatokhoz tartozó tételeket tartalmazza A) Pénzügyi és adózási feladatok B) Könyvvezetés és beszámolókészítés C) Az esettanulmány projektismerete A szóbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatainak (A, B, C) sorrendje nem kötött, de a C) Az esettanulmány projektismerete szóbeli vizsgatevékenységet mindenképpen közvetlenül meg kell előznie a C) Esettanulmány bemutatása projektismeretek mérésével gyakorlati vizsgatevékenységnek. A vizsgázó a központilag meghatározott szóbeli tételsorból ( A) Pénzügyi és adózási feladatok és B) Könyvvezetés és beszámolókészítés) az általa véletlenszerűen kiválasztott tétel alapján ad számot felkészültségéről. A vizsgázó egyszerre az A) Pénzügyi és adózási feladatok és a B) Könyvvezetés és beszámolókészítés szóbeli tételsorából nem húzhat. A második tételt a vizsgázó csak az első tétel szóbeli felelete és értékelése után húzhatja ki. A tételhúzás sorrendje nem kötött, tehát a vizsgázó húzhat először a B) Könyvvezetés és beszámolókészítés szóbeli tételsorból, majd felelete után az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli tételsorból vagy fordítva. Az A) Pénzügyi és adózási feladatok a szaktanár által összeállított adóelőleg- és adószámítási feladatokat is tartalmaz a kiemelt adónemekhez, a szóbeli tételsorban megjelölt tartalmakkal. A szaktanár által összeállított feladatokhoz az adott jogszabályi részletet is be kell építeni a tételbe. A szaktanár által összeállított feladatokat és azok javítási-értékelési útmutatóját a vizsgaszervező a szakmai vizsga első vizsgatevékenységének megkezdése előtt legalább hét nappal a vizsgabizottságnak jóváhagyás céljából elküldi. A bírálók a C) Az esettanulmány projektismerete központi szóbeli tételsorból egy-egy eltérő tartalmú tételt választanak ki és írnak a bírálatukhoz, mely kapcsolódik az elkészített esettanulmányban bemutatott projekthez. Ugyanaz a tétel legfeljebb három vizsgázónak tehető fel, kivéve a 30 fős létszámnál nagyobb vizsgacsoportot, ahol a felső határ négy tétel. A vizsgabizottság a bírálók által megadott két tételből egy a) és egy b) részt tesz fel a vizsgázónak, mely nem kötelező, hogy egyazon tételsorszámhoz tartozzon.

28 A szóbeli vizsgatevékenység értékelése A) Pénzügyi és adózási feladatok A tételsor az és tételrészekből áll. Mindkét tételrész kidolgozására összesen 10 perc felkészülési idő áll a vizsgázó rendelkezésére. A adóelőleg- és adószámítási feladatokat is tartalmaz adónemenként, mely a hozzárendelt szóbeli tétellel összhangban áll. Amennyiben a vizsgázó az adóelőleg- és adószámítási feladatokat nem oldja meg hibátlanul, úgy a szóbeli feleletével korrigálhat, a bizottság rávezető kérdéssel segítheti. A bizottság az és a tételrészt külön-külön %-osan értékeli és a kettő számtani átlaga alapján az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatát érdemjeggyel minősíti. Az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli vizsgatevékenység csak akkor eredményes, ha a vizsgázó az és a tételrészekből külön-külön legalább 50%-os szinten teljesít. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50%. C) Az esettanulmány projektismerete Az érdemjegyet a két kérdésre adott válasz együttes értékeléséből kell meghatározni, figyelembe véve a szakmai tartalmat (projektismeret: definíció és rövid kifejtés), valamint az esettanulmányhoz való kapcsolódás bemutatását. A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50% (a két tételrész együttes értékeléséből). A póttétel húzás szabályai A vizsgázó a szóbeli vizsgatevékenység során - a kihúzott tételek számától függetlenül - egy alkalommal póttételt húzhat. Azon tétel esetén, ahol póttétel húzására került sor, a vizsgázó eredményét a két feleletnek a kerekítés általános szabályai szerint képzett átlaga adja. A) Pénzügyi és adózási feladatok Póttétel húzás esetén az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli tételsorból csak azt a tételrészt kell megismételni ( / ), melyből a bizottság a vizsgázó teljesítményét 50% alatt értékelte. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés Póttétel húzás esetén a tételsorból új tételt választ a jelölt. C) Az esettanulmány projektismerete Póttétel megválaszolására nincs lehetőség, mivel a vizsgatevékenység vizsgafeladata az esettanulmányhoz kapcsolódó szakmai kérdés kifejtése. Amennyiben a vizsgatevékenység vizsgafeladata eredménytelen, úgy a vizsgázót javítóvizsgára kell utasítani.

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 51 344 04 Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok A vizsgafeladat

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens részszakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 51 344 06 Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens részszakképesítés Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Projektmenedzsment A vizsgafeladat

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Könyvvezetési

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosító száma, megnevezése: 2142-06 Pénzügyi és könyvvezetési alapfeladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés

Részletesebben

1. tétel. a) Vállalkozásfinanszírozás

1. tétel. a) Vállalkozásfinanszírozás 1. tétel Ismertesse a vállalkozások pénzügyi döntéseinek szerepét! Tegyen különbséget a befektetési és finanszírozási döntések, valamint a hosszú távú és rövidtávú döntések között! Értelmezze a vállalkozás

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program Megnevezése Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító 54 344 01 A képzés során megszerezhető

Részletesebben

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Téma Tananyagtartalom Számonkérés módja, követelmény Számviteli alapfogalmak Leltár és Mérleg A számvitel és a könyvvitel fogalma, feladatai és fajtái. Számviteli alapelvek

Részletesebben

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016.

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016. SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE Emelt szintű érettségire felkészítő képzés 11-12. évfolyam 2-3 óra 2016. A számviteli alapismeretek tantárgy órakerete évfolyam heti évi kerettantervi helyi tervezésű

Részletesebben

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása Az érték, ár és volumenindex A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-28/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 02. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Adózási alapismeretek tantárgy

Adózási alapismeretek tantárgy Adózási alapismeretek tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: Az Adózási alapismeretek tantárgy tanításának célja, hogy a tanulókkal megismertesse

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-16/2018. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 12. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása:

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET. SZÁMVITEL I. Accounting I.

SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET. SZÁMVITEL I. Accounting I. SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR VÁLLALKOZÁSI AKADÉIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZÁMVITEL I. Accounting I. Tantárgyi tájékoztató Érvényes az 2003/2004. tanévtől Előadó: Koncsárné

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-78/2016 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. március 08. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák közgazdaság szakközépiskolai ágazat

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák közgazdaság szakközépiskolai ágazat ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY 12. ÉVFOLYAM Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése Részátlagok

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2159-06 Üzletfinanszírozási és adózási gyakorlati feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

A feketével megjelölt témakörök a szóbeli vizsga részét képezik. 1

A feketével megjelölt témakörök a szóbeli vizsga részét képezik. 1 KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI tantárgy ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉP SZINTEN 2016/2017. tanévben 1. Gazdasági és jogi alapismeretek 1.1. Mikrogazdasági alapok a szükséglet és a javak fogalma,

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-373/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. november 24. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK

SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK SZÁMVITEL MENEDZSEREKNEK ÉS INFORMATIKUSOKNAK Budapest, 2018 Szerzők: Dr. Veress Attila Dr. Borzán Anita Dr. Kardos Barbara Lektor: Dr. Siklósi Ágnes ISBN 978-963-638-556-9 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás Akkreditált Iskolarendszerű

Részletesebben

Szóbeli tételsor. A) Az üzleti terv védése. Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP. Eredmény %-ban* min. 50% Dátum: aláírás

Szóbeli tételsor. A) Az üzleti terv védése. Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP. Eredmény %-ban* min. 50% Dátum: aláírás A) Üzleti terv védése vizsgafeladatrész Szóbeli tételsor A) Az üzleti terv védése Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve ZD készítése min. 25 pont; max 50 pont Pontszám ZD védése

Részletesebben

Számviteli alapismeretek

Számviteli alapismeretek Számviteli alapismeretek tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2012 1. A tantárgy tanításának célja: Ismerje meg a vállalkozás vagyonát, a vállalkozások beszámolási kötelezettségét,

Részletesebben

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány

Összevont szigorlati tételsor. Kiegészítő tagozat. Pénzügy szakirány NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Összevont szigorlati tételsor Kiegészítő tagozat Pénzügy szakirány 2009 NYME KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Kiegészítő tagozat II. évfolyam részére Összevont

Részletesebben

SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS

SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS SZÁMVITEL PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐI KÉPZÉS Könyvvezetés és beszámolókészítés követelménymodul Budapest, 2016 Szerzők: Dr. Siklósi Ágnes Dr. Veress Attila ISBN 978-963-638-517-0 Kiadja a SALDO Pénzügyi

Részletesebben

"A" tételek. 3. Ismertesse a hivatalos levél leggyakoribb fajtáit, kiemelten az üzleti élet főbb levéltípusaira!

A tételek. 3. Ismertesse a hivatalos levél leggyakoribb fajtáit, kiemelten az üzleti élet főbb levéltípusaira! "A" tételek 1. Fogalmazza meg a kommunikáció alaptételeit! Sorolja fel a kommunikáció típusait! Mutassa be a társalgási, tárgyalási stílus ismérveit a munkahelyi szituációkhoz igazodóan a magyar nyelv

Részletesebben

Új típusú szakképzés bevezetése a soproni Fáyban TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0045

Új típusú szakképzés bevezetése a soproni Fáyban TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0045 KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE: Szakképzési kerettanterv az 54 344 01 pénzügyi számviteli ügyintéző szakképesítéshez valamint a XXIV. közgazdaság ágazathoz SZAKMAI KÖVETELMÉNYMODUL MEGNEVEZÉSE: 11504-12 Gazdálkodási

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai c. tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév A tantárgy rövid

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1969-06 Pénzügyi feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és banki alapismeretek,

Részletesebben

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra

A mérleg, a kettős könyvvitel 5 óra 9. Számvitel tantárgy 93 óra 9.1. A tantárgy tanításának célja A tantárgy oktatásának célja, hogy a tanuló elsajátítsa a számviteli alapismereteket, megismerje és megtanulja az egyes mérlegcsoportokhoz

Részletesebben

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 III. évfolyam GZM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás-Adóigazgatás 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZEGAZDASÁGI MINISZÉRIUM Ü szám: 28/3-155/2016. ORLÁOZO ERJESZÉSŰ Érvényességi idő: 2016. május 10. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető észült: 1 eredeti és fm. példányban

Részletesebben

Foglalkozási napló. Vállalkozás és bérügyintéző

Foglalkozási napló. Vállalkozás és bérügyintéző Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Vállalkozás és bérügyintéző (OKJ száma: 54 344 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/4-59/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. március 16. 15.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel Ba. A tételek

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel Ba. A tételek Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel Ba. A tételek 1. Jellemezze a piac főbb tényezőit (kereslet, kínálat, ár) és befolyásoló elemeit a Marshall kereszt felhasználásával! Határozza meg az egyéni és a piaci

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására!

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására! A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése: 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/4-164/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. május 26. 15.00-óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-154/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. május 10. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-298/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. október 6. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-23/2019.. (Születési hely, idő) Érvényességi idő: 2019. február 5. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült:

Részletesebben

a Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés, valamint a Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés VERSENYSZABÁLYZATA

a Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés, valamint a Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés VERSENYSZABÁLYZATA A nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet alapján a Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés, valamint

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-29/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 02. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-299/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. október 06. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az egyéb szervezeteknél

Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az egyéb szervezeteknél 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 M FELDTOK lkalmazza a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezet alapításának sajátos jogszabályait Érvényesíti a számviteli alapelveket, ellátja az egyéb szervezet

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-24 /2019 Érvényességi idő: 2019. február 5. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Kapják

Részletesebben

Számítógépes könyvelés és analitika készítése

Számítógépes könyvelés és analitika készítése 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Számítógépes könyvelés és analitika készítése FONTOS: - Az útmutató áttekintése (vállalkozási tev., számlatükör, számviteli politika, program követelmények) - Az

Részletesebben

A 182. sorszámú Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 182. sorszámú Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 182. sorszámú Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe

Bevezetés a számvitelbe SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés a számvitelbe Pénzügy számvitel alapszak Gazdálkodás-menedzsment alapszak Távoktatás tagozat 2016/2017. tanév I. félév 1 Tantárgy megnevezése Bevezetés

Részletesebben

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: Ütemezés: Időtartam: 2017-05-27 A tanfolyam már biztosan indul, még 5 szabad hely. Jelentkezz! 2 hetente 12 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten:

Részletesebben

51 344 01 Pénzügyi- Számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés

51 344 01 Pénzügyi- Számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-304/2014. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2014. október 08. 11:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

"A" tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére!

A tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! "A" tételek 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! 2. Sorolja fel a jogalkotásra jogosult állami szerveket, és

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK. 1. Mutassa be a nemzetgazdasági teljesítmények számbavételének legfontosabb mutatóit! Jellemezze a vállalkozási formákat!

GAZDASÁGI ISMERETEK. 1. Mutassa be a nemzetgazdasági teljesítmények számbavételének legfontosabb mutatóit! Jellemezze a vállalkozási formákat! GAZDASÁGI ISMERETEK 1. Mutassa be a nemzetgazdasági teljesítmények számbavételének legfontosabb mutatóit! Jellemezze a vállalkozási formákat! 2. Fejtse ki a nemzetközi munkamegosztásba való bekapcsolódás

Részletesebben

REGISZTRÁLT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELÕK TOVÁBBKÉPZÉSE 2011

REGISZTRÁLT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELÕK TOVÁBBKÉPZÉSE 2011 REGISZTRÁLT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELÕK TOVÁBBKÉPZÉSE 2011 Budapest, 2011 Szerzõ: Dr. Nagy Gábor Lektorok: Pölöskei Pálné Botka Erika ISBN 978 963 638 394 7 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜZLETI GAZDASÁGTAN II. A VIZSGA LEÍRÁSA.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜZLETI GAZDASÁGTAN II. A VIZSGA LEÍRÁSA. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN, ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA ÜZLETI GAZDASÁGTAN II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga formái Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 180 perc 20

Részletesebben

SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév

SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév SZÓBELI SZIGORLATI TÉTELEK SZÁMVITEL TANTÁRGYBÓL 2005/2006. tanév A) ÁLTALÁNOS TÉTELEK 1. A számviteli információs rendszer fogalma, felépítése. A pénzügyi és a vezetői számvitel értelmezése. A számvitel

Részletesebben

A 182. sorszámú Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 182. sorszámú Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 182. sorszámú Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

7.4. A szakmai vizsgabizottságban való részvételre kijelölt szakmai szervezet: Magyar Könyvvizsgálói Kamara, Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete.

7.4. A szakmai vizsgabizottságban való részvételre kijelölt szakmai szervezet: Magyar Könyvvizsgálói Kamara, Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete. 7.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységeihez rendelt vizsgafeladatok alóli felmentés feltételei: Az a jelölt, aki rendelkezik a Vállalkozási ügyintéző, Vállalkozási és bérügyintéző, vagy Államháztartási

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-77/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. március 08. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A 16. sorszámú Bérügyintéző megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2007-06 Pénzügyi-vezetői számvitel II. A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi-vezetői

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 2.

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 2. A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

Az 62. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

Az 62. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye Az 62. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZEGAZDASÁGI MINISZÉRIUM ÜK szám: 28/3-216/2016. KORLÁOZO ERJESZÉSŰ Érvényességi idő: 2016. június 07. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-56/2018 Érvényességi idő: 2018. október 2. 11.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy példány: lap Ez

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2 I Gazdálkodási alaptevékenység

Tartalomjegyzék. 2 I Gazdálkodási alaptevékenység 1. Gazdasági alapfogalmak............................ 5 A nemzetgazdaság lényege, jellemzői................ 5 Nemzetgazdaság:....................................... 5 Szükségletek:..........................................5

Részletesebben

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

Tájékoztató az OKJ Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről

Tájékoztató az OKJ Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről Tájékoztató az OKJ 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről A képzés kezdete: 2018. szeptember 10. A képzés formája: iskolai rendszerű felnőttoktatás esti tagozaton A képzés ideje: 2 év A szakmai

Részletesebben

7.4. A szakmai vizsgabizottságban való részvételre kijelölt szakmai szervezet: Magyar Könyvvizsgálói Kamara, Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete.

7.4. A szakmai vizsgabizottságban való részvételre kijelölt szakmai szervezet: Magyar Könyvvizsgálói Kamara, Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete. 7.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységeihez rendelt vizsgafeladatok alóli felmentés feltételei: Az a jelölt, aki rendelkezik a Vállalkozási ügyintéző, Vállalkozási és bérügyintéző, vagy Államháztartási

Részletesebben

Állami finanszírozás csak annak jár, aki nem rendelkezik 2 db államilag finanszírozott OKJ-s szakképesítéssel.

Állami finanszírozás csak annak jár, aki nem rendelkezik 2 db államilag finanszírozott OKJ-s szakképesítéssel. Tájékoztató az OKJ 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről A képzés kezdete: 2019. szeptember 2. A képzés formája: iskolai rendszerű oktatás nappali tagozat A képzés ideje: 2 év A szakmai vizsga

Részletesebben

T 1, 2, 3, 4, 5 számlaosztályok előirányzat számlái. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása

T 1, 2, 3, 4, 5 számlaosztályok előirányzat számlái. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása Az év végi zárlati tételek könyvelési rendje 1. Előirányzat számlák zárása a) kiadási előirányzatok közgazdasági osztályozás szerint T 1, 2, 3, 4, 5 számlaosztályok előirányzat számlái K 496 Előirányzatok

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-40/2018. (Születési hely, idő) Érvényességi idő: 2018. július 10. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült:

Részletesebben

25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A 209. sorszámú Társadalombiztosítási ügyintéző megnevezésű részszakképesítés szakmai és

Részletesebben

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK 3. PÁLYATÜKÖR

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK 3. PÁLYATÜKÖR A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 62 344 04

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

Á LLAMHÁZTARTÁSI MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ

Á LLAMHÁZTARTÁSI MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ Á LLAMHÁZTARTÁSI MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ A képzés célja A képzés célja, hogy a képzésben résztvevők elsajátítsák a szakképesítés-ráépülés jogszabályban előírt szakmai követelményeinek megfelelő elméleti és

Részletesebben

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges

A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont 30ponttól elégséges A/1 Edutus Főiskola Név:. A) 1. zh Számvitel III. Max. 50 pont Dátum..... 30ponttól elégséges A dolgozathoz csak számológép használható! feladat ( 15 p) Az ÉRTÉKESITŐ Kft. főkönyvi kivonatából az eredményszámlák

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ADÓZÁS Budapest, 2008

ADÓZÁS Budapest, 2008 ADÓZÁS Budapest, 2008 Szerző: Sztanó Imréné dr. Alkotó szerkesztő: Dr. Sugár Katalin Lektor: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 280 3 ISSN 1789-5103 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Felelős

Részletesebben

Tájékoztató az OKJ Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről

Tájékoztató az OKJ Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről Tájékoztató az OKJ 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről A képzés kezdete: 2017. szeptember 25. A képzés formája: iskolai rendszerű felnőttoktatás esti tagozaton A képzés ideje: 2 év A szakmai

Részletesebben

Tájékoztató az OKJ Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről

Tájékoztató az OKJ Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről Tájékoztató az OKJ 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről A képzés kezdete: 2019. szeptember 23. A képzés formája: iskolai rendszerű felnőttoktatás esti tagozaton A képzés ideje: 2 év A szakmai

Részletesebben

Vállalkozói ismeretek képzés programja

Vállalkozói ismeretek képzés programja Vállalkozói ismeretek képzés programja 1. A program célja A képzésben résztvevők értsék döntéseik mozgatórugóit és háttereit a vállalkozások különböző életszakaszaiban, a jogi, pénzügyi, számviteli és

Részletesebben

A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 172. sorszámú Okleveles nemzetköziadó-szakértő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 62 344 04

Részletesebben

A jelentkezés felétele: érettségi bizonyítvány (alapszintű angol vagy német nyelvismeret)

A jelentkezés felétele: érettségi bizonyítvány (alapszintű angol vagy német nyelvismeret) Tájékoztató az OKJ 5434401 Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésről A képzés kezdete: 2018. szeptember 24. A képzés formája: iskolai rendszerű oktatás nappali tagozaton A képzés ideje: 2 év A szakmai vizsga

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A 203. sorszámú Számviteli ügyintéző megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 203. sorszámú Számviteli ügyintéző megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 203. sorszámú Számviteli ügyintéző megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 51 344 05 1.2.

Részletesebben

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 186. sorszámú Pénzügyi-számviteli ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 344 01 1.2.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység A Részszakképesítés azonosítószáma, megnevezése: 31 341 05 Élelmiszer-, vegyiáru eladó A vizsgafeladat

Részletesebben

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 2153-06 Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az államháztartásban Az államháztartás szervezetei beszámolási és

Részletesebben