Szerezhető pontszám:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerezhető pontszám:"

Átírás

1 A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: április 18. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program támogatja.

2 Kedves Versenyzők! Elérkeztünk a 2015/16. évi 4 korszak viadala verseny 3. fordulójához! Kalauzotok továbbra is a korábbi fordulóban megismert család: az építész apuka, Adalbert, biokémia kutató mama, Wilhelmina, bakfis korba lépett lányuk, Eufrozina, és a kisöccse, Martin. Míg tavaly Eufrozina különleges iránytűjének köszönhetően a 4 égtáj épített és természeti csodáival ismerkedhetett meg a család és a versenyzők, idén Martin kotnyeleskedő csínytevéseinek köszönhető a kalandos időutazás. Adalbert és családja egy fogadóban üldögélt, és az átélt kalandokról tanakodtak. Martin az időgépet tanulmányozta. Nézd, Eufrozi, ezt a racsnit eddig nem is vettem észre! Mi lenne, ha elfordítanám? Jaj Martin, neee! A következő pillanatban Martin, Eufrozina, Adalbert és Wilhelmina egészen más tájon, más időben találták magukat.

3 1. Térképszínezés /10 pont Jé, Londonban vagyunk! Hányat írhatunk? csodálkozott Adalbert. Egy hatalmas, díszes polcokkal berendezett könyvtárszobában álltak. A polcokon, asztalokon körben izgalmasnál izgalmasabbnak tűnő könyveket, kéziratokat találtak. Én találtam valami nagyon izgalmasat! kiáltott Eufrozina egy naplóval a kezében. Ez áll benne: 1852 októberében Francis Guthrie Britannia grófságait színezte ki a térképen. Színezgetés közben azt találta, hogy négy szín elegendő ehhez. Beszélt erről az öccsével, aki Londonban volt egyetemista, és ő ezt a sejtést elmondta tanárának, Augustus De Morgannak. De Morgan azonnal fellelkesedett a kérdéstől és még aznap levelet írt Sir William Rowan Hamiltonnak: Egy tanítványom megkért, hogy indokoljak meg neki egy tényt, amiről addig nem tudtam, hogy tény és nem tudom még most sem. Azt állítja, hogy akárhogyan is osztunk fel egy alakzatot, és a részeket különböző színekkel színezzük, úgy, hogy a közös határvonallal rendelkező részek színe különbözik négy színre szükség lehet, de többre nem a következő az ő példája, arra az esetre, amikor négy színre van szükség. Nem sikerült olyan esetet találni, amikor öt vagy több szín kellene Ez a négyszínprobléma első látásra meglehetősen egyszerűnek látszott, melyet bármely hozzáértő profi félkézzel elintéz. Mégis több mint 100 év kellett ahhoz, hogy bebizonyítsák a négyszín-sejtést, azt, hogy minden térképet ki lehet színezni 4 színnel. Színezzétek ki a térképet úgy, hogy közös határszakasszal bíró tartományoknak különböző legyen a színe, és minden tartományt kiszínezünk. (Minden tartomány egyszínű.) A négyszíntételből tudjuk, 4 színnel kiszínezhető a térkép. Az a kérdés, lehet-e kevesebb színnel színezni: Legkevesebb hány szín szükséges ehhez?

4 2. A gyógyítás forradalma /15 pont Nézzétek, mit találtam! kiáltott Martin. Pasteur naplója! Készítsétek el Pasteur illusztrált naplóját! A naplóban szerepeljenek kutatásai, eredményei, szakmai vitái! Ehhez segítséget nyújtanak az alábbiak: Nézzétek meg az Egyszer volt az ötlet c. rajzfilmsorozat Pasteur-ről szóló részét a címen! Olvassatok utána Pasteur kutató munkájának és elismerésének! A naplót elkészíthetitek papíron vagy számítógépen, bármilyen technikával (szövegszerkesztő, kiadványszerkesztő program, storybird.com, stb) 3. Az ipari forradalom /12 pont Az időgép végigrepítette a gyerekeket a gépek feltalálásának korszakán. Erről láthattok sok érdekességet a címen található filmben, az 1:30. perctől a 2:15-ig. Segítsetek a feltalálóknak siekrre vinni szerkezeteiket! Válasszatok ki 3-t az itt bemutatott gépek közül, és járjatok utána, hogyan működtek, mennyire voltak sikeresek! Készítsetek róluk 5-10 mondatos, illusztrált ismertetőt! 4. A klasszicizmus kora a művészetben /8 pont Wilhelmina lelkesen kalauzolta a gyerekeket a korszak épületei, szobrai között: A klasszicizmus legjelentősebb szobrászegyénisége Ferenczy István volt. Most mégis egy olyan szobrászt emelünk ki, akit a legnagyobb munkásságú szobrászként emlegetnek ebben az időszakban: Dunaiszky Lőrinc ( ). Minden feladatot elvállalt, minden anyagban dolgozott. Sokat alkotott az Alföldön a protestáns egyházak számára. Oltárszószékek készítése jelentette egyik specialitását. Költségkímélés céljából szívesen faragta szobrait fából, majd gipsszel, festékkel vonta be őket, akár a barokk korban. Elsők között tanult a bécsi akadémián és az akadémiai szobrász megkülönböztető címet használta. Eufrozina mindegyikből lerajzolta a legjellemzőbb részleteket. Este megpróbálta beazonosítani a rajzait. Segítsetek neki! Dunaiszky alábbi munkái Budapest épületein fedezhetőek fel. Az internet segítségével keressétek meg, hogy hol találhatóak! Jelöljétek a helyszínt, az alkotás évszámát és a szobor nevét! Az üres négyzetekbe rajzoljátok bele a kompozíciós vázlatát az adott szobornak vagy szoborcsoportnak!

5 a.) A szoborcsoport neve:. Alkotás éve: Helyszín:.. b.) A szobor neve:... Alkotás éve: Helyszín:.. c.) A szobor neve: Alkotás éve: Helyszín:...

6 d.) A szoborcsoport neve:.... Alkotás éve: Helyszín: 5. Romantika a művészetben /8 pont Este Wilhelmina még egy festményt mutatott a gyerekeknek. Ez Caspar David Friedrich: Fa hollókkal c. festménye volt. A festő a német romantikus festészet egyik legjellegzetesebb képviselője. fűzte hozzá. Írjatok egy történetet a kép segítségével, amelynek központi témája az elmúlás és ihlető forrása az érzelem! (kb. tíz sorban).

7 6. Reformkori Magyarország /10 pont Adalbert családja a 19. századi Magyarországra érkezett. Kiváncsian, éberen figyeltek mindenre így lettek fültanúi az alábbi filmrészletben hallható vitának. Milyen eseményekhez kötődik? Miért volt fontos ez a kezdeményezés? A filmben szereplő Széchenyi István gróf milyen más fejlesztéseket kezdeményezett?

8 7. Nyelvújítás /12 pont Egy irodalmi szalonban a nyelvújítók vitáját hallgatták meg. Nézzétek, ő Kazinczy Ferenc! súgta Adalbert a gyerekeknek. Jól és szépen az ír, aki tüzes ortológus és tüzes neológus egyszersmind, s egyességben és ellenkezésben van önmagával. Hamisan lépni a táncban csak annak szabad, aki táncolni igen jól tud, és akit a grácia látatlanul lebeg körül. S mi szabad az írónak ezen iskola értelme szerint? ( ) A mi nyelvünk anya, leány s ismert rokon nélkül úgy áll a több nyelvek között, mint a főnix az ég madarainak számában; s emiatt, s azért is, hogy minden új nyelvek közt maga ez zengheti el egész tisztaságában a görög és a római lant mennyei zengzeteit, valamint azért, hogy ez a görög nyelv bájait, a rómainak méltóságát, az olasznak hevét, a franciának könnyűségét, az angolnak és németnek erejét igen nagy mértékben már most is utolérheti, méltó, hogy ha bennünket a halhatatlanok végzése valaha egy idegen győző járma alá hajtana is, azt ez a győző, ha nem barbarus, védelembe vegye, fenntartsa, virágzásra juttassa; s mi ezt a nyelvet szeretni tartoznánk, ha ily szép és a maga nemében egyetlen nem volna is, mert a mienk. Kazinczy Ferenc - Ortológus és neológus nálunk és más nemzeteknél (1819) Írjatok rövid méltató, dicsőítő költeményt Kazinczy Ferenc nyelvújító szándékához illőn a magyar nyelvújítás korszakában született és / vagy tevékenykedő, s ennek eredményeként hazánknak hírnevet szerző, egy általatok választott személy életéről, munkásságáról, eredményeiről! Lehet akár utazó, fölfedező, mint Kőrösi Csoma Sándor, Xántus János, vagy tudós, feltaláló, mint Jedlik Ányos, Mechwart András, Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa, Zipernowsky Károly, hétköznapi vagy közember, vagy a nyelvújításban résztvevő személy, mint Kazinczy Ferenc, Kőrösi Csoma Sándor vagy Bessenyei György. Közülük is választhattok. A verset küldjétek el a verseny@abacusan.hu címre! A legjobbakat az interneten közönségszavazásra bocsátjuk a nyertes csapat jutalomban részesül! 8. A népek tavasza /10 pont Az időgépnek köszönhetően a kis család bejárta a 19. század Európáját. A címen megnézhető film a 19. perctől kezdődően mutatja be a Népek tavasza eseményeit. Készítsetek időszalagot az eseményekről! A filmben, bár többször említik a magyarországi eseményeket, több dátum és fontos esemény nem hangzik el. Egészítsétek ki 1848/49 5 legfontosabb magyar eseményével az időszalagot!

9 9. A szimfónikus zene születése /15 pont Eufrozina és Martin még fel sem ocsúdhattak a viharos történelmi utazásból, amely végigsodorta őket a Népek Tavaszának Európáján, amikor szüleikkel együtt, gyönyörű ünneplő ruhában egy csodás teremben találták magukat. Körülöttük a széksorokban elegáns emberek beszélgettek izgatottan. Előttük a színpadon legyező alakban székek, középen dobogó. Mit látunk? kíváncsiskodott Martin Szimfónikus zenét fogunk hallgatni. A kor 3 legnevesebb zeneszerzőjétől. válaszolt Adalbert. Nézd, már jönnek is a zenészek! kiáltott Eufrozi. Segítsetek a zenészeknek elhelyezkedni a színpadon! A számok egy-egy hangszert vagy hangszercsoportot jelölnek. Ha a keresztrejtvénybe beírjátok a számokhoz tartozó hangszerek, hangszercsoportok nevét, a megfejtés egy 19. századi zenei korszak lesz. Mi volt ennek a zenei korszaknak a neve? Ki volt ennek 3 legnevesebb képviselője?

10

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 60 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. április 20. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 65 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. április 20. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 13. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: - A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 60 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 11. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

A NÉGY DIMENZIÓ TALÁNYAI OSZTÁLY 1.FORDULÓ KICSI/KÖZEL

A NÉGY DIMENZIÓ TALÁNYAI OSZTÁLY 1.FORDULÓ KICSI/KÖZEL A NÉGY DIMENZIÓ TALÁNYAI 9-10. OSZTÁLY 1.FORDULÓ KICSI/KÖZEL A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió,

Részletesebben

Szerezhető pontszám:

Szerezhető pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 17. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47.

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 17. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 17. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám:

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 85 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 13. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. február 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését

Részletesebben

Szerezhető pontszám:

Szerezhető pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok:

A csapat neve: Iskolátok: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. március 12. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok:

A csapat neve: Iskolátok: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. március 12. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

A NÉGY KORSZAK VIADALA 3-4. OSZTÁLY 1.FORDULÓ - ÓKOR

A NÉGY KORSZAK VIADALA 3-4. OSZTÁLY 1.FORDULÓ - ÓKOR A NÉGY KORSZAK VIADALA 3-4. OSZTÁLY 1.FORDULÓ - ÓKOR A csapat neve: Iskolátok: _ Szerezhető pontszám: 75 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. február 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió,

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető szám: 100 Megszerzett szám: Beküldési határidő: 2016. április 18. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám:

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. május 23. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok:

A csapat neve: Iskolátok: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. március 12. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22.

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. május 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám:

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 70 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 26. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 70 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 26. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám:

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 70 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 26. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve?

1. Mátyás híres könyvtára a Bibliotheca Corviniana. Mi volt a korabeli neve? "ÉRC, MÁRVÁNY ÉS KÖNYV NEM HAGY ENYÉSZNI SOHA." (BONFINI) MÁTYÁS KIRÁLY PÁLYÁZAT I. FORDULÓ (HATÁRIDŐ: 2018. MÁRCIUS 25.) FELSŐ TAGOZATOS CSAPATVERSENY CSAPATNÉV/TAGOK: ISKOLA, OSZTÁLY: ELÉRHETŐSÉG: 1.

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. május 23. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: március 6.

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: március 6. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. március 6. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

BÁBEL - A 4 KORSZAK 5-6. OSZTÁLY 3.FORDULÓ KORAI ÚJKOR

BÁBEL - A 4 KORSZAK 5-6. OSZTÁLY 3.FORDULÓ KORAI ÚJKOR BÁBEL - A 4 KORSZAK 5-6. OSZTÁLY 3.FORDULÓ KORAI ÚJKOR A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 60 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. május 9. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193

Részletesebben

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:...

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:... Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám:

Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 70 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 26. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését a

Részletesebben

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet!

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet! Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT A tanóra célja: A Szársomlyó - mint ökológiai egység tanulmányozása, vizsgálata. 1. Feladat Nézzük meg közösen ezt a filmrészletet! 2. Feladat Üljünk

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály III. forduló (természetvédelem, környezetvédelem, Herman Ottó)

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. tanév. 5. osztály III. forduló (természetvédelem, környezetvédelem, Herman Ottó) Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2017 Levelező forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa vetélkedőn, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Az iskola neve és címe: A csapat tagjai: A felkészítő tanár neve, elérhetősége:

Az iskola neve és címe: A csapat tagjai: A felkészítő tanár neve, elérhetősége: TÁMOP: Az iskola neve és címe: A csapat tagjai: A felkészítő tanár neve, elérhetősége: Elért pontszám: 1 Ismerd meg a somogyi írókat, költőket! Berzsenyi Dániel 1.forduló Beküldési határidő: 2012. február

Részletesebben

A n g ya l o k é s e g e r e k

A n g ya l o k é s e g e r e k A n g ya l o k é s e g e r e k a Szépművészeti Múzeumban Az angyalok és az egerek nagy barátságban élnek az idők kezdetétől. Mint az barátok között lenni szokott, időnként kisebb szívességeket kérnek egymástól.

Részletesebben

2015.04.29 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 60 pont. Elért pontszám:

2015.04.29 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 60 pont. Elért pontszám: 2015.04.29 05.18. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 60 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.05.18. Eredmények közzététele: 2015.05.29. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai

A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai A Szülőföldem Szalonta I. fordulójának feladatai 1. feladat TOTÓ 14/ 1. Hogyan ismerkedtek meg Arany János szülei? 1) megyebálon 2) szomszédok voltak x) színházban 2. Hány cm volt Arany János testmagassága?

Részletesebben

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából

VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából VII. A reformkor és a magyar romantika irodalmából 1. Miben különbözik a közép- és kelet-európai népek romantikája a nyugat-európaitól? 2. Mi volt Herder jóslata a magyarságról? 3. Mely irodalmi-kulturális

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22.

A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: május 22. A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. május 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 80 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. március 7. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kedves Versenyzők! Örömmel

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére K I S T É RSÉGI SZAKTÁRGYI TÖRTÉNELEMVERSENY Feladatlap az 5-6. osztályosok részére Az Emlékpont a magyar történelem 1945 és 1990 közötti időszakát mutatja be Hódmezővásárhely lakóinak élettörténetein

Részletesebben

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY Illendő dolog az, sőt szükség, hogy az, ki az idegen országokat akarja meglátni, elsőben tudja az maga Hazáját. Bod Péter BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY MEGYEI DÖNTŐ I. kategória 2006/2007 A versenyző

Részletesebben

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag könyvtárhasználati vetélkedő az 1848-1849. forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Internetes kereső feladat, 2. forduló Ebben a fordulóban folytatódik

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi csapatverseny iskolai forduló FELADATLAP 2014. április I. feladat Keresztrejtvény 1 2 3 Á S 4 5 6 7 8 R 9 O 10 A 11 12 13 14 15 A 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Részletesebben

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Versenyző iskola neve:. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot.

Radnóti-nap 2014. Rajz pályázatot Meseíró pályázatot. Radnóti-nap 2014 Mit is jelenthet húsz, vagy ötven év? múlt és jövendő századok sora? A költő oly idős, amennyi a világ, ( Radnóti Miklós: Köszöntő) A Városközponti Tulipános Általános Iskola Radnóti Miklós

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2016-2017 ORSZÁGJÁRÁS 5-6. osztályosok feladatai 1. JÁTÉK A FÖLDRAJZI NEVEKKEL Első feladatunkban hazai településeket találtok. Nevüket megtudjátok, ha a magánhangzókat megfelelő módon

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára

Vetélkedő. Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából. 12 18 évesek számára Vetélkedő Keresztury Dezső születésének 110. évfordulója alkalmából 12 18 évesek számára A pályázó csapat neve: (egyéni pályázó esetén a pályázó neve) A csapattagok nevei: Elérhetőség (postacím, e mail):

Részletesebben

HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT

HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT Csapat neve: Iskola neve: Szerezhető pontszám: 120 pont Elért pontszám: Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest Klapka u. 47. 2. A következő feladatok megoldása előtt tanulmányozzátok

Részletesebben

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ TESTVÉRMÚZSÁK vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. FORDULÓ 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló 1. Az alábbi - Nagykanizsával kapcsolatos - állításokról állapítsd meg, hogy

Részletesebben

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában EFOP-1.3.9-17-2017-00012 Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Legyen ünnep az ünnep és méltó a

Részletesebben

A csapat neve: Iskolátok:

A csapat neve: Iskolátok: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2018. március 12. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. Kérjük, NE ajánlott levélként

Részletesebben

KVPL III. forduló. 650 éves város Kecskemét. 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/

KVPL III. forduló. 650 éves város Kecskemét. 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/ KVPL III. forduló 650 éves város Kecskemét 1. Készítsetek logót az emlékév tiszteletére! 10/ 2. Készítsetek időszalagot Kecskemét város történetének 1368 és 2018 közötti időszakáról! Írjatok az időszalagra

Részletesebben

Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok!

Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok! Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok! Íme az ígért versenyről minden tudnivaló, olvassátok el figyelmesen és készüljetek! Külön feltételek olvashatók az alsó- és felső tagozatosok számára! MEGSZENTELT

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és gyakorlati Emelt szinten: gyakorlati és írásbeli vagy gyakorlati és szóbeli A rajz és vizuális

Részletesebben

GÁRDONYI ZOLTÁN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA és AMI Biharkeresztes, Damjanich u. 21. Telephely: Biharkeresztes, Kossuth u. 52.

GÁRDONYI ZOLTÁN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA és AMI Biharkeresztes, Damjanich u. 21. Telephely: Biharkeresztes, Kossuth u. 52. GÁRDONYI ZOLTÁN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA és AMI 4110. Biharkeresztes, Damjanich u. 21. Telephely: Biharkeresztes, Kossuth u. 52. Telefon: 06-54-431-258, Telephely:06-30-2495215 Email cím: gardonyi.zoltan.iskola@reformatus.hu

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá!

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY 2018/2019. 2. évf. II. forduló Iskola neve: Csapat neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! 9/ 2. Miért fontos a téli madáretetés? 5/ 3. Egészítsétek

Részletesebben

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe

Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Preraffaelita testvériség XIX. század közepe Meghatározása Fiatal angol írók, festők mozgalma a természethűség nevében. Raffaello művészetétől kezdődő akadémizmustól akarták elhatárolni magukat, a Raffaello

Részletesebben

Beküldendő válaszlap

Beküldendő válaszlap Irodalmi feladatsor Rejtő Jenő születésének 111. évfordulója alkalmából Beküldendő válaszlap (1905 194 A csapat neve: A csapat tagjai: Osztály: Elérhető pont: 250 pont Elért pont: pont Leadási határidő:

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Megoldások (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium 1. Ma hét alapművészetet tartunk számon. Az első hat

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6.

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6. Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2018. április 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY FIZIKA - KÉMIA 7-8. OSZTÁLY

X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY FIZIKA - KÉMIA 7-8. OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu X. TOLLFORGATÓ 1. forduló X. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY FIZIKA -

Részletesebben

Feladatok a múzeumi kiállításban

Feladatok a múzeumi kiállításban 1., Kiss Bálint református lelkész fia, ifj. Kiss Bálint, festımővész lett. Egyik, 1836-ban alkotott képét megtalálod a kiállítás elsı, történeti részében, azt a személyt ábrázolja, akit késıbb a város

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Művészettörténet Teszt jellegű, rövid feladatok 30 pont 1. Az alábbi fotókon ókori egyiptomi műemlékeket, alkotásokat

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2016 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD!

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! 2018. december 14-16-a között kerül sor Budapesten, az UNICEF "Egy generáció korlátok nélkül" új kezdeményezésének céljait megvalósító, "Rajtad áll a jövőd!" elnevezésű

Részletesebben

KÓDEX Reformkor és kiegyezés

KÓDEX Reformkor és kiegyezés M A G Y A R KÓDEX Reformkor és kiegyezés MAGYARORSZÁG MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE 1790-1867 7 KOSSUTH KIADÓ Tartalom 1. FEJEZET / TÖRTÉNELEM 7 A NEMZETTÉ VÁLÁS KORA (1790-1848) / Dobszay Tamás-Hermann Róbert 7

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL

A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL A NÉGY DIMENZIÓ VIADALA 3-4. OSZTÁLY 2.FORDULÓ NAGY/TÁVOL A csapat neve: _ Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2017. április 3. Beküldési cím: Abacusan Stúdió,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről Előterjesztés Arany János emléknap megszervezéséről 1. előterjesztés száma: 301/2017 2. Előterjesztést készítő személy neve: Ádámné Bacsó Erika 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy neve:

Részletesebben

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ

HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ HAZA ÉS HALADÁS MEGYEI TÖRTÉNELEM VERSENY 7-8. ÉVFOLYAMOS TANULÓK RÉSZÉRE 1. FORDULÓ I. FORDULÓ Név:... Cím:.. Iskola, évfolyam:.. E-mail cím:... 1. Milyen okok vezettek a reformmozgalom kibontakozásához?

Részletesebben

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM 1 Civilizáció 5-8. évfolyam I. Célja, feladata: Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

SPACES. Bornemisza Péter Gimnázium

SPACES. Bornemisza Péter Gimnázium SPACES Sociology-Philosophy-Arts Concerning Extraterrestial Sciences Tudományos és fantasztikus lehetőség a világ működése iránt érdeklődő diákok számára! Az Erasmus+ az Európai Unió új programja, mely

Részletesebben

2015.03.01 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont. Elért pontszám:

2015.03.01 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont. Elért pontszám: 2015.03.01 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 80 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.03.23. Eredmények közzététele: 2015.04.01. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

2015.03.03 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 75 pont. Elért pontszám:

2015.03.03 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 75 pont. Elért pontszám: 2015.03.03 03.23. Csapat neve: Iskola neve: Elérhető pontszám: 75 pont Elért pontszám: Beküldési határidő: 2015.03.23. Eredmények közzététele: 2015.04.01. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest

Részletesebben

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll.

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll. 1. forduló Részlet a feladatlapból. 1. Magyar népmese A feladatlap 5 feladatból áll. Az égig érő fa mítosza Belső Ázsiából származik. Nemcsak hiedelemmondáink, népmeséink sajátos eleme ez a hatalmas fa,

Részletesebben

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Művészetek hete a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Reneszánsz Iskolánkban október 1. és 5. között rendeztük meg a Művészetek hetét. A diákok és a tantestület tagjai ezáltal kicsit visszacsöppentek

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015.

Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015. Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015. NOVEMBER A következő programok nem valósulhattak volna meg a Szülői

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló MEGOLDÁSOK 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló 1. Az alábbi - Nagykanizsával kapcsolatos - állításokról állapítsd

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el!

A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai. 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont. 3. feladat Magyarázd el! A rejtvényfüzet feladatai: 1. feladat Széchenyi István és kortársai 10 pont 2. feladat Keresztrejtvény 18 pont 3. feladat Magyarázd el! 10 pont 4. feladat Kutatómunka 10 pont 5. feladat Hírességek 6 pont

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2018-2019 BOSZORKÁNYVAJ, FŰZFATÜDŐ, NYULICA Mit tudunk a gombákról? 5-6. osztályosok feladatai 1. MUZSIKÁLÓ GOMBAVILÁG A gombákról szóló első fejtörőhöz a titkosírás megfejtésére lesz

Részletesebben

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA november 3. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. MŰVÉSZETTÖRTÉNET EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek!

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek! Az alkotás öröme kedves Gyerekek! a rajzkészség az emberiség egyik legcsodálatosabb képessége. Mindenki tud rajzolni. van, akinek jobban megy, van, akinek kevésbé. Most egy olyan munkafüzetet tartotok

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. Most mutasd meg! című játék. A következő foglalkozások eljátszása, kitalálása a cél:

Óravázlat. Az óra menete. Most mutasd meg! című játék. A következő foglalkozások eljátszása, kitalálása a cél: Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5. Tematikai egység: A mindenséget kutató ember Az óra témája: Tudósaink, művészeink (példaképeink) Az óra célja és feladata: A művészek, tudósok munkájának feltárása

Részletesebben

Klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó

Klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó Klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó A FELVILÁGOSODÁS JELLEMZŐ STÍLUSIRÁNYZATAI 1. feladat Az volt a feladatod, hogy rövid leírást vagy rajzot készíts arról, hogy milyen jelenetet képzelsz el Mozart

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM I. (iskolai) forduló 2012. február 9. Intézmény neve (bélyegző) Versenyző Pontszám Neve Megye Elérhető Elért 60 Felkészítő tanár

Részletesebben

Határtalanul a Felvidéken

Határtalanul a Felvidéken Határtalanul a Felvidéken A nyitrai piarista gimnázium 1698-tól 1919-ig működött. Bottyán János ezredestől misealapítványt szereztek. Végül 1701-ben Mattyasovszky László püspök tett számukra nagyobb alapítványt.

Részletesebben