Kagylók osztálya (Classis Bivalvia)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kagylók osztálya (Classis Bivalvia)"

Átírás

1 Kagylók osztálya (Classis Bivalvia) Fajszám: kb , tipikusan szürögető életmódú aljzatlakók Testük tagolódása: gyengén fejlett fejtájék, balta vagy ék alakú láb, terjedelmes zsigerzacskó A test gyakran oldalról lapított, a köpenyüreg igen tágas Sajátosan fejlett a köpeny: jobb és baloldali lemezre tagolódik, mely gyakran befedi az egész testet A héj két részből áll, tipikusan teknő (jobb és baloldali) alakú, találunk kivételeket is! A két teknő dorzális peremén egy rugalmas fehérjealapú sarokpánt (ligamentum) található, szerepe a teknők passzív nyitása

2 A kagylóteknő részei: búb (umbo): helyzete teknő felső élének középvonalában, ill előtte v. mögötte sarokpánt (ligamentum): a búb alatt található, conchyn, elmeszesedhet, szilárd és rugalmas, a teknőket nyitja zárpárkányzat és fogak: a teknő felső élén találhatók, a búbhoz legközelebb eső fog a kardinális fog (nincs minden hazai fajnál!) a héj rétegei kívülről befelé haladva: héjhártya (periostracum), oszlopos réteg (ostracum), gyöngyházréteg (hypostracum), ez utóbbi gyakran jól fejlett

3 teknő külső felszíne búb növekedési vonalak hátulsó rész elülső rész teknő belső felszíne hasoldal záróizom lenyomata lábvisszahúzó izom lenyomata köpenyvonal búb sarokpánt

4 Unionidae

5 Kagyló teste a teknők eltávolítása után lábvisszahúzó és záróizmok köpeny kloakális szifó branchiális szifó láb szájvitorlák láb köpenyszegély kopoltyúk

6 Kagyló testének rögzítése az iszapban a lábak segítségével

7 A tengeri kagylók többnyire szabadon úszó veligera lárvával fejlődnek. Az édesvízi Unionidae családban tartozó fajok ellenben glochidium lárvával. A glochidium az anyaállatot elhagyva halak testére kapaszkodik. A megkapaszkodást a bisszusz-fonal és a teknők szélén található fogak segítik elő. különböző életkorú lárvák A hám a lárvát körülnövi, amely a gazda szövetközti nedvével táplálkozik. Bizonyos idő elteltével a kifejlődött kagyló elhagyja a gazdát, lesüllyed az alzatra és áttér a szűrögető életmódra. glochidium sematikus rajza festett készítmény

8 Halat utánzó Unionidae (Lampsilis reeveiana, É-Amerika) A kagyló szifója kis halra emlékeztet, így csalja közelébe a nagyobb ragadozó halakat (fekete sügér ill. az Ambloplites rupestris díszsügér fajok), amelyeken a glochidiumok megkapaszkodnak. Glochidiumok: éppen megkapaszkodó lárva beágyazódott lárva glochidiumok halkopoltyún

9 Lemezeskopoltyúsok alosztálya Subclassis Lamellibranchiata - A kopoltyúk igen fejlettek, gyakran lemezes szerkezetet hoznak létre. - A fésűskopolyúk szomszédos ágai egymáshoz csillós elemekkel (fonalaskopoltyúsok) vagy szövethidakkal (lemezeskopoltyúsok) kapcsolódnak. 1. Fonalas kopoltyúsok öregrendje (Supraordo Filibrancia) Fonalas kopoltyúik vannak, ezek a primitív fésűs kopoltyúkból számaznak, a kopoltyúlemezkék megnyúlnak, hosszú fonál alakúak lesznek. A köpenylemezek szegélyei szabadok, vagy éppen megindul az összenövésük. A köpenyüreg be- és kivezető nyílásai nem nyúlnak meg csőszerű szifókban.

10 1.1. Sorosfogúak rendje (Ordo Taxodonta) A legtöbb fajnak ún. soros azaz taxodont típusú fogazata van: mindkét teknő zárpárkányzatán sok egyforma, egy sorban elhelyezkedő fog található, amelyek megfelelő nagyságú mélyedésekkel változnak. Az egyik oldali zárpárkányzaton található fogacska a két teknő illeszkedése esetén pontosan beletalál a másik teknő egyik mélyedésébe. Mindkét záróizmuk jól fejlett. Noé bárkája (Arca noae) Teknői szabálytalan téglalap alakúak, 4 6 cm hoszúak. Növekedési vonalai és sugárirányú bordái erőteljesek. Sajátos jellemzője a két kidomborodó búb között található széles és lapos mező. A Földközi-tengerben viszonylag gyakori.

11 1.2. Fogazatnélküliek rendje (Ordo Dysodonta) Fogazatuk többnyire hiányzik vagy gyengén fejlett. Az elülső záróizom elcsökevényesedett vagy hiányzik. Legtöbb fajuk csoportosan fordul elő és bisszuszfonalakkal az aljzathoz nő. Ehető kékkagyló (Mytilus galloprovincialis), rokona az ehető feketekagyló (Mytilus edulis) Jellegzes ehető fekete-tengeri fa. A teknők meghaladják a 40 mm-es hosszúságot, zárpárkányzatuk sima, a növekedési vonalak között nincsenek harántvonalkák. Hosszúsága mm, magassága mm. Sziklás partvidéken csoportosan fordul elő, kagylópadokat képez. Elülső záróizma csökevényes. Egyike a leggyakoribb fajoknak. Északibb tengerekben előforduló rokona, az ehető feketekagyló (Mytilus edulis) egyike a leggyakrabban fogyasztott kagylófajoknak.

12 Mytilus galloprovincialis

13 Földközi-tengeri fésűkagyló (Pecten jacobaeus) Jellegzetességük teknőjük alakjában rejlik: a hátoldal középvonalában elhelyezkedő búbtól kiindulva sugárirányban bordák haladnak a perem felé, a búb két oldalán ugyanakkor háromszögű oldallemezek (fülek) vannak. Érdekes módon a baloldali héj domború, míg a jobboldali lapos. Lapos oldalával az aljzaton fekve találhatóak, a kékkagyló padokat népesítik be.

14 Ehető osztriga (Ostrea edulis) Teknőik szabálytalan ovális alakúak, bordák nincsenek rajtuk. Baloldali, domborúbb héjukkal a sziklás tengerfenékhez, kövekhez, üres kagylóhéjakhoz nőnek hozzá, csoportosan találhatók.

15 Igazgyöngykagyló (Pinctada margaritifera) Lekerekített korongszerű teknőik vannak, csak a zárpárkányzat egyenes és a búb előtt található egy mély bemetszés. A teknők külső felülete barnás-fekete, a növekedési vonalak hullámosak, a belső gyöngyházfényű felület közepe táján van a záróizom tapadási felülete. Az Indiai- és a Csendes-óceánban honos, elérheti a 30 cm-es átmérőt és a 9 10 kg súlyt. Az ún. igazgyöngy a köpeny és gyöngyházréteg közé került idegen test körül létrejövő gömb alakú képződmény, amely a irritáció forrásának izolálását szolgálja. Ma már tenyésztik is, és az igazgyöngyöt is félig mesterségesen állítják elő.

16 Tüskés osztriga (Spondylus gaederopus)

17 Sonkakagyló (Pinna nobilis) Chiara Vigo bisszusz szőttese

18 2. Valódi lemezeskopoltyúsok öregrendje (Supraordo Eulamellibranchia) Kopoltyúik lemezesek, a kopoltyúfonalak szövethidakkal összenőve hozzák létre a lemezes kopoltyúkat. Köpenyszegélyeik többé-kevésbé összenőhetnek. A köpenyüreg be- és kivezető nyílásai sok esetben, hosszú csőszerű szifókban nyúlnak meg, ezeknél a fajoknál a köpenyvonal, a hátulsó záróizom közelében, beöblösödik. Mindkét záróizmuk jól fejlett.

19 2.1. Hasadtfogúak rendje (Ordo Schizodonta) Hasított fogazatuk van: a jobboldali teknőn a búb és a elülső záróizom között háromszög alakú főfog (kardinális fog) található, emögött az egész zárpárkányzaton élszerű mellékfog vagy oldalfog húzódik végig. A baloldali teknőn ugyanakkor két főfog található, illetve ezek között egy mélyedés, amelybe beleillik a jobboldali teknő főfoga. A mellékfog hosszában hasított, s ez a vájat a jobboldali teknő mellékfogának a befogadására szolgál. A fogazat egyeseknél hiányozhat.

20 Tavi kagyló (Anodonta cygnea) Amurkagyló (Anodonta woodiana) Egyik legismertebb édesvízi kagylófajunk a tavi kagyló. Hosszúsága mm, magassága mm, vastagsága mm. Álló és lassan folyó vizekben gyakori. Teknői hasasak, zárpárkányzatán nincsenek fogak. A XX. század második felében jelent meg édesvizeinkben kínai testvérfaja, a nála agresszívebb és jobban terjedő amurkagyló (Anodonta woodiana). Feltehetően Kínából, tenyésztési célokra hozott halakkal (amur, busa, stb.) kerülhetett be Európába. A két faj elkülönítése nehézkes, csupán tapasztalt szakemberek képesek szabad szemmel elkülöníteni őket.

21 Unionidae - najádok kagylóteknőn a búb a középvonal előtt fekszik Festőkagyló (Unio pictorum) festőkagyló álló- és folyóvizekben, gyakori Tompa folyamkagyló (Unio crassus) tompa folyamkagyló folyóvizekben, ritka, védett Sajátos nevű édesvízi faj a festőkagyló (Unio pictorum). Nevét onnan kapta, hogy a középkorban teknőjében keverték a festők a festéket. Teknője jellegzetesen több mint kétszer hosszabb a magasságánál, hosszúsága mm, magassága mm. Homokos vagy iszapos aljzatú folyóvizekben fordul elő. Édesvizeinkben még jellegzetes a folyamkagyló (Unio tumidus) és a tompa folyamkagyló (Unio crassus).

22 Unio pictorum Unio tumidus Unio crassus

23 2.2. Felemásfogúak rendje (Ordo Heterodonta) A heterodont fogazatra jellemző, hogy a zárpárkányzat közepén a búb alatt, két kicsi kúp alakú főfog található, ezektől jobbra és balra egy-egy megnyúltabb lemezszerű mellékfog vagy oldalfog helyezkedik el. Mind a főfogak, mind a mellékfogak mellett megfelelő nagyságú mélyedések vannak, amelyekbe beleillenek az ellentétes héj fogai. A köpenyüreg nyílásai, legtöbb fajnál, csőszerű szifókban nyúlnak meg.

24 Vándorkagyló (Dreissena polymorpha) - naponta ~1 l vizet szűr át, jelentős mennyiségű planktont fogyasztva (táplálékkonkurrens halak és más planktonfogyasztók számára) - legalább 6 évig él, 2 éves korától évente >40000 petét bocsájt ki - Invazív faj: eredetileg pontuszi elterjedésű (a Fekete- és Kaszpi-tengerbe ömlő folyók alsó szakaszának vízrendszerében élt) as évek végétől folyami hajózással: Közép-Európa, Balaton, Duna hazai szakasza, egyéb hazai vizek tól Észak-Amerika, Nagy-Tavak és onnan tovább - planktonikus lárva révén könnyen terjed, szinte minden vízi élőhelyen megél - vízvezetékekben vízáramlást is megtelepszik, gátolja a - rátelepszik az Unionidae házakra, gátolja a vízáramlást annak szifói körül, táplálék és oxigén konkurrens

25 Ehető szívkagyló (Cerastoderma edule = Cardium edule) - Emberi fogyasztásra alkalmas, szép képviselői e csoportnak. - Teknőin a bordák csupaszok. - Hosszúságuk változó, de általában mm, magasságuk mm. Homokos és iszapos aljzaton, 6 m-es mélységig fordulnak elő mindenfelé.

26 Óriáskagyló (Tridacna gigas)

27 2.3. Hiányosfogúak rendje (Ordo Adapedonta) - Fogazatuk hiányzik vagy dezmodont típusú, utóbbi esetben a baloldali teknő peremén, a búb közelében, széles kanálszerű nyúlvány található, ennek megfelelően a jobboldali héjon mélyedés figyelhető meg. - A nyúlványt a mélyedéssel belső ligamentum kpcsolja össze. - A köpenyüreg nyílásai csőszerű szifókban nyúlnak meg.

28 Tátogató kagyló (Mya arenaria) Teknői szélesek és oválisak, fehér színűek, a növekedési vonalak simák. Dezmodont fogazata van. Hosszúsága mm, magassága mm. Invazív és adventív: nemrég jutott a Feketetengerbe, ahol tömegesen elszaporodott. Az északi tengerekben (pl. Balti-tenger) őshonos.

29 Hüvelykagyló (Solen vagina) Teknői hosszú téglalap alakúak, felső és alsó szélük egyenes és párhuzamos, az elülső és felső csúcsnál található búbtól indulnak ki a növekedési vonalak. Hosszúsága mm, magassága mm. A fogazat hiányzik. A tengerpart közelében homokba vájt járatokban él.

30 Hajóféreg (Teredo navalis) - Féregszerű cm hosszú teste van. - Fából készült bárkákba, kikötői építményekbe fúrja járatait. A test elején elhelyezkedő teknők csak néhány mm-esek, fúrószerszámmá módosultak. Mindkét héj egy nagyobb középlemezből, valamint elülső és hátulsó lemezből áll. - A héjak közelében van a szájnyílás és a kicsi gömbölyű láb. A hosszú hengeres testet csőszerűen borítja a köpeny. A test vékony branchiális és kloakális szifóban végződik

31 Ásólábúak, agyarcsigák (Classis Scaphopoda) Fajszám: 900 Tengerekben az aljzatba fúródva élnek Elefántagyarra emlékeztető ívesen hajlott csőszerű házuk van

32 A hátoldalról induló jobb és baloldali köpenylemez körülöleli a testet, ventrálisan egymással összeforr. A háznak két nyílása van, az elülső tágasabb mint a hátsó. Az elülső nyílásnál találjuk a fejet, ez ormányszerű, végén a szájnyílással. A fejen kétoldalt egy-egy lebeny található, amelyen bunkós végű, kinyújtható és behúzható fogókarok vagy tapogatók (captaculum) helyezkednek el. Lábuk a fej alatt előrenyúló, hengeres, kinyújtható képlet, amelynek végén gyakran két duzzasztható oldallebeny található. Zsigerzacskójuk hátrafelé nyílik

33 Fejlábúak (Classis Cephalopoda) A puhatestűek legfejlettebb legtermetesebb tagjai. és egyben Nevüket a feji végükön levő karokról ( lábak ) kapták. Sem a fejük, sem a lábuk nem önálló testrész, ugyanis a láb a fejlődés folyamán két részre tagolódott, elülső része a fejjel nőtt össze és ún. fejlábat alakított ki, a hátulsó részéből meg a tölcsér (infundibulum) jött létre. Körülbelül 900 ma élő fajuk ismert, ezek mind kifejezetten tengeriek, és többnyire gyorsan mozgó ragadozók. A fosszilis fajok száma meghaladja a t. Az ide tartozó fajokat tintahalaknak, kalmároknak vagy polipoknak nevezzük.

34 A külső héj vagy ház a ma élő fejlábúaknál (kivéve a csigáspolipokat) nagymértékben redukálódott. Amíg a csigák házára emlékeztető házzal rendelkeznek a csigáspolipok, addig a többi tintahalnak vagy polipnak nincs kívülről is látható háza. Az egykori háznak a csökevénye a hátoldalon, a bőr alatt a tintahalaknál még megtalálható. A karok a szájnyílás körül körkörösen helyezkednek el, számuk csoportonként jellegzetes, a csigáspolipoknak 90, a tintahalaknak 10, a polipoknak 8 karjuk van. A tapogatók felszínén gyakran tapadókorongokat találunk, míg a csigáspolipnak ragadós váladékot termelő mirigyei vannak. Egyes fajoknál a hím bizonyos helyzetű karja szaporodási periódusban párzószervvé (hektokotil kar) módosulhat.

35 A fejláb mögött a törzs található, ezt a zsigerzacskó és a köpeny alkotja. A köpeny két lemeze a hasoldalon összenőtt egymással, a köpenyüreget határolva. A köpeny nyílása harántos, s a köpenyrésből áll ki a tölcsér. A víz a köpenyüregbe a köpenyrésen át jut. Itt található a két vagy négy fésűskopoltyú (ctenidium), ide nyílnak a húgyvezetékek, az ivarvezetékek és a végbélnyílás is. A köpenyüregben megy végbe a légzés.

36 1. Négykopoltyúsok alosztálya (Subclassis Nautiloidea = Tetrabranchiata) Jól fejlett házzal rendelkeznek. A héj külső felszíne porcelánszerű, belső gyöngyházrétege fejlett. A héj egy síkban spirálisan csavarodott, a belső tér sövényekkel több kamrára tagolt. Az egyes kamrákat nyílások törik át, amelyeken a zsigerzacskó nyúlványa, a szifó halad át. A fejhez több, tapadó korong nélküli tapogató kapcsolódik. Egyes tapogatók a hímeknél párzó szervekké alakulhatnak. A tölcsér még nem képez zárt csövet.

37 Csodás csigáspolip (Nautilus pompilius) Narancsszínű harántsávok díszítik a cm-es átmérőjű fehér házát. Belseje gyöngyházfényű. A házat haránt válaszfalak (septumok) kamrákra osztják, az utolsó ún. lakókamra, a többinél sokkal nagyobb, ebben található a polip teste. Az idősebb állatok házában a kamrák száma a 30-at is meghaladja. A septumok közepét egy-egy nyílás töri át, a nyílások befelé rövid gallérszerű csövecskékben folytatódnak. Ezeken a nyílásokon a testnek egy vékony nyúlványa (héjszifó) hatol keresztül egészen a kezdőkamráig. A szifó egyrészt a házhoz rögzíti az állat testét, másrészt gázt bocsájt a kamrákba. Az Indiai- és a Csendes-óceánban él.

38 Kétkopoltyúsok alosztálya (Subclassis Coleoidea = Dibranchiata) - Külső héjjal nem rendelkező fajokat tömörít. - A héj, ha megvan, a bőr alatti kötőszövetben csökevényes formában található. ez az ún. szépiacsont - A fej és láb jellegzetesen egységes testtájat alkot, mely 8 10 rugalmas, tapadókorongokkal ellátott kart visel. Gyakran egy pár a karok közül a hímeknél a szaporodás szolgálatába állva jellegzetesen módosul. - A reszelő nyelv kevesebb fogat visel, de papagájcsőrszerű állkapcsuk segítségével akár nagyobb testű tengeri állatokat is képesek megfogni. - Szemük komplex felépítésű, forma és képlátásra alkalmas. - Tölcsérük jól fejlett, a köpenyüregben egy pár kopoltyú található. Tintamirigyük gyakran megvan, ez védekezési rendszerük fontos eleme. A rejtőzködést a fejlett idegrendszer és sajátos érzősejtjeik segítik (szivárványsejtek, színsejtek).

39 Tízkarúak rendje (Ordo Decabrachia) - Nyolc rövidebb szájkarral és két hosszú fogókarral rendelkeznek, amelyeknek csak a végső, kiszélesedő részén vannak tapadókorongok. Tapadókorongjaik nyelesek. - Törzsük két oldalán úszólebenyek találhatók. - Tintazacskójuk fejlett.

40 közönséges tintahal (Sepia officinalis) hasoldal Köpenyüreg a köpenyszervekkel

41 szépiacsont a közönséges tintahal belső váza és a papagálycsőrszerű állkapocs

42 Közönséges kalmár (Loligo vulgaris) A karokkal együtt eléri a félméteres hosszúságot. Hátoldala kárminvörös, apró kerek foltok díszítik. Karcsú torpedó alakú teste van. A szájkarokon két sorban, a fogókarok kiszélesedett végén négy sorban vannak a tapadókorongok. Úszólebenyei nagyok és háromszög alakúak. A Földközi-tengerben és az Atlantióceánban él. A ma élő legnagyobb puhatestűek is ide tartoznak, a mélytengeri óriáskalmárok (Architeuthis sp.) elérhetik a több mint 20 méteres nagyságot. Többnyire partra vetett maradványokból vagy velük is táplálkozó fogascetek gyomrából ismerjük őket.

43 Óriáskalmárok (Architeuthis sp.)

44 Nyolckarúak rendje (Ordo Octobrachia) - Nyolc, többé-kevésbé egyforma karjuk van. Tapadókorongjaik széles alappal ülnek a karokon. - Zsák alakú testükön úszólebenyek ritkán találhatók. - Héjuk erősen visszafejlődött vagy hiányzik. - Tintazacskójuk fejletlen.

45 közönséges nyolckarú polip (Octopus vulgaris)

46 - A közönséges polip felnőtt példánya karjaival együtt elérheti a három méteres hosszúságot is. - Különböző árnyalatú barna színe van, hátoldala márványozott. Karjai hosszúak, végük felé fokozatosan vékonyodnak, belső oldalukon a tapadókorongok két sorba rendeződnek. A karok alapi részét terjedelmes bőrlebenyek, ún. vitorlák (velum) kapcsolják össze. A feje két oldalán helyezkednek el a szemek. A zsigerzacskó tojásdad alakú, úszólebenyek nincsenek rajta. A hasoldalon az előző fajokhoz hasonlóan megtalálható a köpenyrés és a tölcsér. - Az Európa körüli meleg tengerekben gyakori.

Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya. Általános jellemzés

Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya. Általános jellemzés Puhatestűek törzse Szerk.: Vizkievicz András Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya Általános jellemzés Szerveződés:

Részletesebben

PUHATESTŰEK I. BOGÁRCSIGÁK, CSIGÁK, AGYARCSIGÁK

PUHATESTŰEK I. BOGÁRCSIGÁK, CSIGÁK, AGYARCSIGÁK 8 PUHATESTŰEK I. BOGÁRCSIGÁK, CSIGÁK, AGYARCSIGÁK A PUHATESTŰEK törzse (Phylum Mollusca) kétoldalian részarányos, szelvényezetlen testű állatokat tartalmaz, melyek teste jellegzetesen három tájékra tagolódik:

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András

Szerkesztette Vizkievicz András Szerkesztette Vizkievicz András 1 Puhatestűek törzse Szerk.: Vizkievicz András Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Puhatestűek (Mollusca)

Puhatestűek (Mollusca) Puhatestűek (Mollusca) Általános jellemzők: 1) A Földön ma élő második legnagyobb élőlénycsoport (fajszám 100.000-300.000) 2) Legtöbb fajuk tengeri, de majdnem minden élőhelyen megtalálhatóak, életmódjuk

Részletesebben

PUHATESTŰEK TÖRZSE CSIGÁK OSZTÁLYA. Szerkesztette Vizkievicz András

PUHATESTŰEK TÖRZSE CSIGÁK OSZTÁLYA. Szerkesztette Vizkievicz András PUHATESTŰEK TÖRZSE CSIGÁK OSZTÁLYA Szerkesztette Vizkievicz András 1 Vizsgakövetelmények Ismerje fel és elemezze a testfelépítés, az életműködések (kültakaró, mozgás, táplálkozás, légzés, anyagszállítás,

Részletesebben

Kagyló visszatelepítés a Malom- és a Kocka-tóba

Kagyló visszatelepítés a Malom- és a Kocka-tóba Kagyló visszatelepítés a Malom- és a Kocka-tóba Veresegyház, 2010. április - kutatási jelentés - Bevezetés 2009 augusztusában a Malom-tó rehabilitációjához kapcsolódóan sikeres kagylómentést hajtottak

Részletesebben

GERINCTELENEK. ZoS 101 Egysejtű mikroszkópikus állat modellje. ZoS 106 Édesvízi polip

GERINCTELENEK. ZoS 101 Egysejtű mikroszkópikus állat modellje. ZoS 106 Édesvízi polip GERINCTELENEK ZoS 101 Egysejtű mikroszkópikus állat modellje Amoeba proteus, kb. 1000-szeresre nagyított hosszirányban. Prof. Dr. M. Lindauer és Christian Groβ után. A kis álláb kinyitható, így bemutatható

Részletesebben

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK Állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott hal gazdálko dá si vízterületen

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

M O L L U S C A. Bevezetés az állattanba - puhatestűek

M O L L U S C A. Bevezetés az állattanba - puhatestűek M O L L U S C A Bevezetés az állattanba - puhatestűek A puhatestűek törzsfája Héjnélküliek Cserepeshéjúak Héjasok Caudofoveata Maradványcsigák Lábasfejűek Ásólábúak Csatornáshasúak Csigák Kagylók hiányzó

Részletesebben

Bilateria Kétoldali részarányosak

Bilateria Kétoldali részarányosak Bilateria Kétoldali részarányosak Archicoelomata Ős-testüregesek Eucoelomata Valódi testüregesek Enterocoela Hármas testüregesek Laposférgek Zsinórférgek Nyelesférgek Fonálférgek Csillóshasúak Kerekesférgek

Részletesebben

Rendszertani kategóriák (taxonok)

Rendszertani kategóriák (taxonok) Rendszertani kategóriák (taxonok) Elsőrendű kategóriák: Ország (regnum), törzs (phylum), osztály (classis), rend (ordo), család (familia), nem (genus), faj (species) Másodrendű kategóriák: Sub... al...

Részletesebben

Puhatestűek 2 csigák és fejlábúak

Puhatestűek 2 csigák és fejlábúak Őslénytan 6 Puhatestűek 2 csigák és fejlábúak II. földtudományi BSc Kázmér Miklós Őslénytani Tanszék Déli tömb 0.211. szoba /8627 mkazmer@gmail.com http://kazmer.web.elte.hu 1 Tanmenet IX. 7. Bevezetés,

Részletesebben

"#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/

#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/ 1. Külső testalakulás A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok Szervezeti szilárdságra utal: törzsmélység mellkas mélység Hús- és gyapjútermelésre utal: hát és far terjedelme Járóképességre utal:

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Bryozoa & Brachiopoda Mohaállatok & pörgekarúak

Bryozoa & Brachiopoda Mohaállatok & pörgekarúak Őslénytan 8 Bryozoa & Brachiopoda Mohaállatok & pörgekarúak II. földtudományi BSc Kázmér Miklós Őslénytani Tanszék Déli tömb 0.211. szoba /8627 mkazmer@gmail.com http://kazmer.web.elte.hu 1 Tanmenet IX.

Részletesebben

Kagylómentés a Malom- és a Kocka-tavon

Kagylómentés a Malom- és a Kocka-tavon Kagylómentés a Malom- és a Kocka-tavon Veresegyház, 2009. augusztus 17-19. - kutatási jelentés - Bevezetés 2009. augusztus végén kezdődik meg a veresegyházi Malom-tó rehabilitációja jelentős (190 millió

Részletesebben

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok A vizek élővilága Ez a téma a 6. osztályos természetismeret része. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Sokszínű élet című kiállítás egyik fejezete éppen ezzel a témával foglalkozik. Több tankönyvkiadó

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

Egyenes, a koponyacsonttal párhuzamos vágás toka alsó toka Egyenes, a koponyacsonttal párhuzamos vágás a szem vonaláig, majd tovább a fej elülső része felé toka és alsó toka Kristályosodási

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

HANG ÉS HIT Révész Rita

HANG ÉS HIT Révész Rita XVI. évfolyam 1. szám önkormányzati havilap 2011. január-február HANG ÉS HIT Révész Rita Legyen-e piac Taksonyban? kérdőív a 8. oldalon Kezdés, újrakezdés irodalmi felolvasóest: február 17. Képviselőink

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök Szalóki Dezső matematika, fizika, ábrázoló-geometria és biológia szakos vezetőtanár Lektorálta:

Részletesebben

PUHATESTŰEK (MOLLUSCA)

PUHATESTŰEK (MOLLUSCA) PUHATESTŰEK (MOLLUSCA) Az állatvilág második legnagyobb törzse, mintegy 50000 130000 faj tartozik ide. Méretük a néhány millimétertől a 16m ig terjed. Meleg és hideg tengerekben, édesvizekben, valamint

Részletesebben

egyenes fejlıdéső mételyek - horgas métely

egyenes fejlıdéső mételyek - horgas métely Laposférgek PLATYHELMINTES valódi másodlagos testüreg nélküliek (csak PARENHIMA van) szedercsíra-állatok is közéjük tartoznak fajaik 2/3-a parazita harántizom -> mozgékonyak egyrétegő EPIDERMIS csillókkal

Részletesebben

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok Újszájú állatok Szerk.: Vizkievicz András A földtörténeti óidő kezdetén a kambrium időszakban több mint 500 millió évvel ezelőtt éltek azok az ősi férgek, melyeknél szétvált az ősszájú és az újszájú állatok

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

161 recens szárazföldi és 90 vízi puhatestű faj Mo-on. Törzs: - Puhatestűek

161 recens szárazföldi és 90 vízi puhatestű faj Mo-on. Törzs: - Puhatestűek 161 recens szárazföldi és 90 vízi puhatestű faj Mo-on Törzs: - Puhatestűek Törzs: Mollusca altörzs: Aplacophora altörzs: Polyplacophora altörzs: Conchifera osztály: Monoplacophora osztály: Scaphopoda osztály:

Részletesebben

I. Gombák (10 pont) óriáspöfeteg közönséges csiperke gyilkos galóca sárga rókagomba. lila pereszke sárga kénvirággomba nagy őzlábgomba ízletes tinóru

I. Gombák (10 pont) óriáspöfeteg közönséges csiperke gyilkos galóca sárga rókagomba. lila pereszke sárga kénvirággomba nagy őzlábgomba ízletes tinóru I. Gombák (10 pont) A következő tesztkérdések az alább felsorolt, hazánkban is élő nyolc gombafajjal kapcsolatosak. óriáspöfeteg közönséges csiperke gyilkos galóca sárga rókagomba lila pereszke sárga kénvirággomba

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

A MUVELODtSUGYI MINISZTERIUM SZAKKöRI DIAFiLM-SOROZATA. a tüskésbőrűek. Kiadja: Magyar Diafilmgyártó Vállalat Budapest, 1971.

A MUVELODtSUGYI MINISZTERIUM SZAKKöRI DIAFiLM-SOROZATA. a tüskésbőrűek. Kiadja: Magyar Diafilmgyártó Vállalat Budapest, 1971. A MUVELODtSUGYI MINISZTERIUM SZAKKöRI DIAFiLM-SOROZATA A tengerfenék jellemző a tüskésbőrűek élőlényei, Kiadja: Magyar Diafilmgyártó Vállalat Budapest, 1971. Készült: a TANÉRT Kutatási és Filmgyártási

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös Testüregviszonyok A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös volt a többsejtű élőlények megjelenése

Részletesebben

GERINCESEK. ZoS 1 Tehén. ZoS 5 Tehénfog Modellek

GERINCESEK. ZoS 1 Tehén. ZoS 5 Tehénfog Modellek GERINCESEK ZoS 1 Tehén Nagyjából a természetes méret 1/3-a. Középmetszet, két részre osztható. A baloldal mutatja a bőrt, a jobboldal pedig a felületi izomrendszert. A jobb mellső láb a lapockával és a

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA Összeállította: Dr. Fűköh Levente Egykorú rajz Buckland Vilmos őséletbúvárról, aki gyűjtőútra indul. (XIX. század eleje.) Tasnádi-Kubacska A. 1942. http://mek.oszk.hu

Részletesebben

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I.

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I. 9/b tétel GERINCES RENDSZERTAN I. HALAK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPOCSNÉLKÜLIEK (AGNATHA) OSZTÁLY: KÖRSZÁJÚAK (CYCLOSTOMATA) REND: INGOLAALKÚAK» CSALÁD: INGOLAFÉLÉK TISZAI INGOLA (Eudontomyzon

Részletesebben

PLANKTONOK: A plankton a vízben lebegő apró, többnyire csak mikroszkóppal megfigyelhető élőlények összessége. Vannak köztük termelő, fogyasztó és

PLANKTONOK: A plankton a vízben lebegő apró, többnyire csak mikroszkóppal megfigyelhető élőlények összessége. Vannak köztük termelő, fogyasztó és A TENGER ÉLŐVILÁGA PLANKTONOK: A plankton a vízben lebegő apró, többnyire csak mikroszkóppal megfigyelhető élőlények összessége. Vannak köztük termelő, fogyasztó és lebontó szervezetek is. Előfordulás:

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gyűrűsférgek törzse Phylum Annelida

Gyűrűsférgek törzse Phylum Annelida Gyűrűsférgek törzse Phylum Annelida - Külső és belső szelvényezetteség Ez lehet homonóm és heteronóm Elkülöníthető: fej-, törzs-, faroktájék Itt jelennek meg először a csonklábak (parapodium) Gyűrűsférgek

Részletesebben

3. Szövettan (hystologia)

3. Szövettan (hystologia) 3. Szövettan (hystologia) Általános jellemzés Szövet: hasonló felépítésű és működésű sejtek csoportosulása. A szöveteket alkotja: Sejtek (cellulák) Sejtközötti (intercelluláris) állomány A szövetek tulajdonságait

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

Ajánlott szakmai jellegű feladatok

Ajánlott szakmai jellegű feladatok Ajánlott szakmai jellegű feladatok A feladatok szakmai jellegűek, alkalmazásuk mindenképpen a tanulók motiválását szolgálja. Segít abban, hogy a tanulók a tanultak alkalmazhatóságát meglássák. Értsék meg,

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

MS 33-E Babaápolási baba (F)

MS 33-E Babaápolási baba (F) MS 33-E Babaápolási baba (F) SOMSO-műanyagból. A fej, a kezek, a lábak, könnyen mozgathatóak a gömbcsuklós szerkezet miatt. Nyitott végbélnyílás. Tökéletes oktatómodell fürdetéshez, öltöztetéshez, és gondozási

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ Beadási határidő: 2017. március 29. CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2017-03-09. FELADATOK I. Feladat:

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek 3-4cm magas vágott kövek A telephelyen kapható bármely kőből vágott 3-4cm magas változó hosszúságú felburkolásra alkalmas kövek: 10000 Ft/m 2 Bakonyi homokkő Bakonyi homokkő 1-3

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA sejt szövet szerv szervrendszer sejtek általános jellemzése: az élet legkisebb alaki és működési egysége minden élőlény sejtes felépítésű minden sejtre jellemző: határoló rendszer

Részletesebben

A százhalombattai 12-es tóban lévõ Anodonta woodiana populáció elemzése. Dr. Kiss Árpád

A százhalombattai 12-es tóban lévõ Anodonta woodiana populáció elemzése. Dr. Kiss Árpád A százhalombattai 12-es tóban lévõ Anodonta woodiana populáció elemzése Bevezetés: Dr. Kiss Árpád Az amuri kagyló (A. woodiana woodiana LEA 1834) szinte az egész ország területén terjedõben van. Különösen

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat

Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat 1991-2016 A tanulmányom célja részletekben gazdag fotókkal bemutatni az 1991. évi XXXI. törvény - a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről valamint

Részletesebben

Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK

Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK szárazföldi életmódhoz való alkalmazkodás az egyedfejlődés kezdeti szakasza a vízhez kötődik poikilotherm állatok bőrük csupasz a többrétegű epidermisz sok nyálkát és mérget

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám:

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 Beküldési határidő: 2017. október 13. BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: 50 p Név:. Lakcím:... Iskola neve, címe (vagy bélyegző):...

Részletesebben

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4.

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4. Ellenőrző kérdések. Hogy hívjuk a tájoló forgatható részét? Tájfutó elméleti ismeretek 3. foglalkozás Kelepce Szekerce X Szelence Ellenőrző kérdések. Mivel jelölik a vaddisznók dagonyázó-helyét? Ellenőrző

Részletesebben

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny

Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny Név: Iskola: Kompetencia Alapú Levelező Matematika Verseny 2012. december 10. 2. forduló Pótlapok száma: db. 1. Egy telek területe 2000 m 2. Adja meg az érdeklődő angol vevőnek, hány négyzetlábbal egyenlő

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3 Hatvani István fizikaverseny 016-17. 1. kategória 1..1.a) Két eltérő méretű golyó - azonos magasságból - ugyanakkora végsebességgel ér a talajra. Mert a földfelszín közelében minden szabadon eső test ugyanúgy

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

FS 3/1 Az orr és az orrüreg

FS 3/1 Az orr és az orrüreg FS 3 Az orr és az orrüreg Kb. 2-szeres nagyítás, SOMSO-műanyagból. Középmetszet. A baloldal mutatja a koponyacsontokat, a jobboldal pedig az arcizmokat és az orrnyálkahártyát leszedhető orrsövénnyel. 6

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

VAN ÚJ A FÖLD. Katalógus. 2010. április 16. 2011. március 31. VÁLOGATÁS A 2009. ÉVI LEGSZEBB LELETEIBŐL

VAN ÚJ A FÖLD. Katalógus. 2010. április 16. 2011. március 31. VÁLOGATÁS A 2009. ÉVI LEGSZEBB LELETEIBŐL VAN ÚJ A FÖLD ALATT VÁLOGATÁS A. ÉVI LEGSZEBB LELETEIBŐL Katalógus 2010. április 16. 2011. március 31. Szkíta kor, 1. vitrin 1. Bögre Szürke színű gyorskorongolt, felhúzott fülű kónikus kis bögre. Ltsz.:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804,

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804, METAL-FACH bálázók Z562 A Z562 bálázógép gyártásánál a Metal-Fach elsőként az országban alkalmazott olyan innovatív gyártási módszert, ahol a megbízhatóságot és a magas fokú préselést (szorítást) a teljesen

Részletesebben

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály 1. eset Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály Anamnézis 42 éves férfi véres széklet hátterében más intézetben az anustól3 cm-re kezdődően 11-12 cm hosszan

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK foci:layout 1 4/15/11 10:39 AM Page 1 Szili István TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK témazáró feladatlapok 11 éves tanulóknak ajánlott Évfolyam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 a ta nu ló ne ve 1 foci:layout 1 4/15/11

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert 8. Fahasznosítás Tölgyek Quercus spp. 2 Quercus robur kocsányos tölgy Quercus petraea kocsánytalan tölgy

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI MATEMATIKA május-június KÖZÉPSZINT. Vizsgafejlesztő Központ

PRÓBAÉRETTSÉGI MATEMATIKA május-június KÖZÉPSZINT. Vizsgafejlesztő Központ PRÓBAÉRETTSÉGI 2003. május-június MATEMATIKA KÖZÉPSZINT I. Vizsgafejlesztő Központ Kedves Tanuló! Kérjük, hogy a feladatsort legjobb tudása szerint oldja meg! A feladatsorban található szürke téglalapokat

Részletesebben

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Ta r t a l o m Borsó.... 6 Hagyma..... 8 Fokhagyma....10 Spenót....12 Saláta......14 Retek.. 16 Tök... 18 Uborka...20 Káposzta.....22 Karalábé....24 4 Ta r t a l

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek Az árlistában szereplő árak a raklapon 1 sort tartalmaznak ahol "/sor" a mértékegység, mely kb. 0.9-1 m-t fed le a burkolandó felületen, függően a fuga szélességétől. "Malaga"

Részletesebben

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címû könyvébõl való. Az idézet a szerzõ külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzõi jogvédelem

Részletesebben

A makrogerinctelen fauna Natura 2000 elvek szerinti vizsgálata a felső- és középső Ipoly vízgyűjtőjének Magyarországon elhelyezkedő részén

A makrogerinctelen fauna Natura 2000 elvek szerinti vizsgálata a felső- és középső Ipoly vízgyűjtőjének Magyarországon elhelyezkedő részén Felsőtárkány, 2011.02.10. A makrogerinctelen fauna Natura 2000 elvek szerinti vizsgálata a felső- és középső Ipoly vízgyűjtőjének Magyarországon elhelyezkedő részén Juhász Péter, Kiss Béla, Müller Zoltán,

Részletesebben

R Ö G Z Í T Ő A N YA G O K

R Ö G Z Í T Ő A N YA G O K RÖGZÍTŐ ANYAGOK 124 RÖGZÍTŐ ANYAGOK Rögzítő anyagok HM tiplik... 125 HM PE tiplik... 125 HL tiplik... 125 HS tiplik... 126 HN tiplik... 126 Távolságtartó bilincsek... 126 Soros bilincsek... 126 Kétoldalú

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető!

Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető! 1 Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető! Szerkesztette: Huszka Jenő 2 A változat 1. Az ABCDEFGH

Részletesebben

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Környezetvédelmi aknák 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Az Elsõ Beton Kft. 1991 óta gyárt különbözõ típusú vasbeton aknákat. A megrendelõi igényeknek megfelelõen ezen termékcsaládba

Részletesebben

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel I, Karikázd be a helyes választ 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1 2017/2018 2 Milyen megtermékenyítés jellemző a gyíkokra? C a) külső megtermékenyítés

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

ROVAROK. ZoS 47/1 Dolgozó méh. ZoS 47/2 A méh hátsó lábai (F)

ROVAROK. ZoS 47/1 Dolgozó méh. ZoS 47/2 A méh hátsó lábai (F) ROVAROK ZoS 47/1 Dolgozó méh Háziméh, Apis mellifica, kb. 25-szörös nagyításban. A modell egyik lába leszedhető, így látható a virágporgyűjtő kosár az összegyűjtött virágporrral együtt. A mézhólyag a zsigerek

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

I. Vázrendszerünk számokban (10 pont)

I. Vázrendszerünk számokban (10 pont) I. Vázrendszerünk számokban (10 pont) Ebben a feladatban mennyiségi vizsgálatot kell végezni, azaz összehasonlítani minden feladatban az a és b mennyiségeket. 1) a) Ujjpercek száma a két kezünkön b) Ujjpercek

Részletesebben

Ezek jellemzően tavakon, illetve csekély sodrású folyókon vannak kijelölve, úgy hogy az ne keresztezze a nagy hajók útját!

Ezek jellemzően tavakon, illetve csekély sodrású folyókon vannak kijelölve, úgy hogy az ne keresztezze a nagy hajók útját! 1. A vízi közlekedés csoportosítása - Útvonal szerint: a) Belvízi hajózás Folyami Tavi Csatornában megvalósuló hajózás b) Tengeri hajózás Part menti hajózás Mély tengeri hajózás Kikötői hajózás 2. Vízi

Részletesebben

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása O:Sphagnopsida Jellegzetes felépítésük miatt külön osztályt alkotnak a tőzegmohák (1. ábra). Az egész földön elterjedtek,

Részletesebben

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben