PUHATESTŰEK I. BOGÁRCSIGÁK, CSIGÁK, AGYARCSIGÁK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PUHATESTŰEK I. BOGÁRCSIGÁK, CSIGÁK, AGYARCSIGÁK"

Átírás

1 8 PUHATESTŰEK I. BOGÁRCSIGÁK, CSIGÁK, AGYARCSIGÁK A PUHATESTŰEK törzse (Phylum Mollusca) kétoldalian részarányos, szelvényezetlen testű állatokat tartalmaz, melyek teste jellegzetesen három tájékra tagolódik: fej, láb és zsigerzacskó. Méretük néhány milliméter és méter között változhat, bár a többség a néhány centiméteres és az 1 méteres tartományba esik. Jellegzetes szervük a köpeny (pallium), mely egy páros vagy páratlan bőrredő, s a test felületén az általa határolt köpenyüregben helyezkednek el az ún. köpenyszervek, mint például a kopoltyúk. Fejlett meszes váz képzésére képesek. Egyike a legnagyobb gerinctelen csoportoknak, több osztályra oszthatók: bogárcsigák vagy cserepeshéjúak, csatornáshasúak, csigák, kagylók, agyarcsigák, fejlábúak vagy lábasfejűek. A puhatestűek rendszertana: 10. szövegdoboz Puhatestűek törzse (Phylum Mollusca) 1. Bogárcsigák v. Cserepeshéjúak osztálya (Classis Polyplacophora) 2. Csatornáshasúak osztálya 3. Classis Monplacophora 4. Csigák osztálya (Classis Gastropoda) 4.1. Előlkopoltyúsok alosztálya (Subclassis Prosobranchia) a. Kétpitvarosok rendje (Ordo Diotocardia) b. Egypitvarosok rendje (Ordo Monotocardia) 4.2. Hátulkopoltyúsok alosztálya (Subclassis Opistobranchia) a. Fedettkopoltyúsok rendje (Ordo Tectibranchia) b. Csupaszkopoltyúsok rendje (Ordo Nudibranchia) c. Tengeri pillangók rendje (Ordo Pteropoda) 4.3. Tüdőscsigák alosztálya (Subclassis Pulmonata) a. Ülőszeműek rendje (Ordo Basommatophora) b. Nyelesszeműek rendje (Ordo Stylommatophora) 5. Kagylók osztálya (Classis Bivalvia) 5.1. Lemezeskopoltyúsok alosztálya (Subclassis Lamellibranchia) Fonalaskopoltyúsok öregrendje (Supraordo Filibranchia)

2 a. Sorosfogazatúak rendje (Ordo Taxodonta) b. Fogazatnélküliek rendje (Ordo Dysodonta) Valódi lemezeskopoltyúsok öregrendje (Supraordo Eulamellibranchiata) a. Hasadtfogúak rendje (Ordo Schizodonta) b. Felemásfogúak rendje (Ordo Heterodonta) c. Hiányosfogúak rendje (Ordo Adapedonta) 6. Fejlábúak v. Lábasfejűek osztálya (Classis Cephalopoda) 6.1. Négykopoltyúsok alosztálya (Subclassis Nautiloidea) 6.2. Kétkopoltyúsok alosztálya (Subclassis Coeloidea) a. Tízkarúak rendje (Ordo Decabrachia) b. Nyolckarúak rendje (Ordo Octobrachia)

3 BOGÁRCSIGÁK vagy CSEREPESHÉJÚAK OSZTÁLYA (Classis Polyplachophora BLAINVILLE, 1816) A bogárcsigák kizárólag tengeri állatok, sziklára tapadva élnek. Nagyságuk néhány milliméter és 30 cm között változik. Ovális, hát-hasi irányban lapított testük hátoldalát általában nyolc, egy sorban elhelyezkedő héjlemez borítja. A tüskés bogárcsiga (Acanthochitona fascicularis [LINNAEUS, 1767]) ovális teste 3,5-4,5 cm hosszú, 2,5-3 cm széles. Hátoldala domború, a hasoldal lapos. Színe szürkés vagy barnás, esetleg vöröses. A csoportra jellemzően a hátoldalon zsindelyszerűen elhelyezkedő, rombusz alakú héjlemezek találhatóak, számszerűen nyolc. Minden héjlemez elülső szélét befedi az előző hátulsó széle. A lemezkék hátulsó szélén kis kúpszerű csúcs (apex) látható, szabad felületükőn apró gödröcskék vannak. A lemezkéket körülveszi a köpeny nyúlványa, az ún. hát körüli szegély (perinotum), mely ez esetben jól fejlett és ránő a lemezkék külső szélére is. A perinotumon, váltakozva a lemezkékkel, kilenc pár kicsi mésztüskeköteg található. A héjlemezek általában nem szélesebbek a hátoldal felénél. Az állat hasoldalán körkörösen a test szélén a köpenyszegély figyelhető meg. Elől és a középvonalban van a kicsi félköralakú fej a szájnyílással, mely után a széles talp alakú láb következik egy harántbarázdával elválasztva. A köpenyszegély és a láb között található a vályúszerű köpenyüreg, ebben mintegy húsz pár fésűs kopoltyú van, ide nyílnak a páros ivarnyílások és a kiválasztónyílások (a 6. ill. a 7. lemezkének megfelelően). Ugyancsak a köpenyüregben, közvetlenül a láb mögött van a végbélnyílás. A Földközi-tengerben elterjedt. A Fekete-tengerben kis termetű rokona a Lepidochitona marginatus PENNANT, 1777 található, melynek hát körüli szegélyét apró mészpikkelyek borítják, mésztüskékkel nem rendelkezik. A héjlemezek szélesebbek a hátoldal felénél. Színe rozsdabarnás.

4 CSIGÁK OSZTÁLYA (Classis Gastropoda CUVIER, 1797) Egyike a legfajgazdagabb puhatestű csoportoknak, tengerekben, édesvizekben és szárazföldön egyaránt gyakoriak. Fejtájékukon jellegzetesen tapogatókat és szemeket találunk. A láb többnyire széles talp alakú, a köpeny páratlan bőrlebeny. Testük másodlagosan aszimmetrikussá vált, ún. helicoid szimmetriájú, vagyis zsigerzacskójuk és a ház, típusos esetben, spirálisan csavarodott. 1. ELŐLKOPOLTYÚSOK ALOSZTÁLYA (Subclassis Prosobranchia MILNE-EDWARDS, 1848) Többségük tengeri, de édesvizekben és szárazföldön is megtalálhatóak. Általában jól fejlett házzal rendelkeznek, a fejen pedig egy pár tapogató van. Köpenyüregük a fej mögött, a test elején helyezkedik el, s nevüknek megfelelően kopoltyújuk a szív előtt található, csúcsa a fej felé néz. A láb hátoldalán egy ún. héjfedő (operculum) alakul ki, mely a ház szájadéknyílásának lezárását teszi lehetővé a csiga visszahúzódása esetén. Állandó szerkezet, struktúrája a háznak megfelelő rétegzettséget mutat. Idegrendszere keresztezett, ezért csavart idegűeknek (streptoneuria) is nevezik e csoportot. Két rendjület tartjuk számon, a két- és egypitvarosok csoportját. A KÉTPITVAROSOK rendjébe (Ordo Diotocardia) tartozó fajok két szívpitvarral rendelkeznek többnyire, ennek megfelelően a fajok többségénél a kopoltyúk és a vesék is párosak. Fésűs kopoltyúik kétsorosak, végük szabad. Idegrendszerük csupán kis mértékben központosított, a lábdúc helyett sok esetben két hosszanti idegfonat található. A ház belső oldalán a gyömgyházréteg gyakran nagyon fejlett. Kivételt képez némiképpen a csészecsiga (Patella coerulea LINNAEUS, 1758), mivel egy szívpitvarral rendelkezik csupán. Háza nem csavarodott, hanem lapos kúpalakú, 4-6 cm hosszú, 3-5 cm széles és 1,5-2 cm magas. Külső felületén számos sugárirányú borda és körkörös növekedési vonal figyelhető meg. Színe változó, különböző árnyalatú barna vagy szürke. A Földközi-tengerben sziklás partokon gyakori. Szintén furcsa kinézetű a fülcsiga (Haliotis tuberculata [LINNAEUS, 1758]), melynek háza lapos, 6-8 cm széles, s tekercse szinte kivehetetlenül kicsi, csúcsa kiemelkedő. Házát valójában a fülszerűen kiszélesedő utolsó kanyarulat uralja. A házon, külső szélével párhuzamosan kerek nyílások sorakoznak, ezeken nyúlnak ki a köpeny tapogatói. A ház felületén jól felismerhetők a növekedési vonalak. Külső felülete sárgás- vagy zöldesbarna színű, belül gyöngyházfényű. A Földközi-tengerben sziklás partokon fordul elő. Vastag falú, kúpalakú háza hat kanyarulatból épül fel a kúpcsigának (Gibbula divaricata [LINNAEUS, 1758]). A kanyarulatok szélei egyenesek, a varratok sekélyek. A ház mm magas és hasonló széles, alapszíne különböző árnyalatú világos barna, élénk piros pontokból összetevődött hullámos harántvonalkák díszítik, belső felülete gyöngyházfényű. A Fekete-tengerben gyakori. A kétpitvarosokkal szemben az EGYPITVAROSOK rendjének (Ordo Monotocardia) tagjai egy szívpitvarral, egy kopoltyúval és egy vesével rendelkeznek.

5 Fésüs kopoltyújuk egysoros, egész hosszában hozzánőtt a köpenyüreg falához. Gyöngyházrétegük fejletlen. Édesvízi faj az elevenszülő csiga (Viviparus viviparus [LINNAEUS, 1758]), nevét sajátos szaporodási jellemvonásáról kapta: az utódokat elevenszüléssel hozza világra. Háza csaknem sima, alapszíne barnás-sárga zöldes árnyalattal, három sötétbarna öv díszíti. Magassága mm, szélessége mm. Álló és lassan folyó vizekben nagyon gyakori. A tiszta vizeket kedveli, szennyezett vizekből eltűnik. Értékes ritkaság a maradványcsiga (Melanopsis parreyssi PHILIPPI, 1847). Háza tornyos, vastag falú, a kanyarulatokon erőteljes harántbordák vannak. Színe barnásfekete, magassága mm, szélessége 7-8,5 mm. A jégkorszak előtti időkből származó maradványfaj (reliktum). Endémikus faj, egyetlen élőhelyét a Nagyvárad melletti Püspökfürdő környéki hévízforrások képezik. A kürtcsiga (Buccinum undatum LINNAEUS, 1758) kúpos háza cm magas és 6-8 cm széles. A szájadék egy vályuszerű nyúlvánnyal, ún. szifóval (sipho) rendelkezik (siphonostom szájadék), ebben helyezkedik el a köpeny csőszerű nyúlványa, amit köpenyszifónak nevezünk. A ház alapszíne sárgásbarna, csúcsa felé rendesen sötétebb. Az Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben gyakori. A homokos tengerpartokat kedveli. A Fekete-tenger partjának egyik leggyakoribb faja a kisméretű varsacsiga (Nassa reticulata [LINNAEUS, 1758]). Megnyúlt kúpos háza hét kanyarulattal rendelkezik, csúcsa kihegyesedik. Magassága mm, szélessége mm. A kanyarulatok felületén erőteljes haránt és hosszanti bordák vannak, ezek jellegzetes recézett külsőt adnak a háznak. A szájadék megnyúlt, ovális alakú, alsó része rövid szifóban végződik. A ház színe változó, sárgás, barnás vagy feketés. Az Atlantióceánban, Földközi-tengerben és Fekete-tengerben gyakori. Szintén kisméretű, de igen díszes házzal rendelkezik a lencsecsiga (Nana neritea [LINNAEUS, 1758]). Ovális, lapított háza csak három kanyarulatból áll, csúcsa nem emelkedik ki, magassága 6-8 mm, szélessége mm. Alsó oldalán excentrikusan helyezkedik el a szájadék, amely gyengén fejlett szifóval rendelkezik. A ház fala vastag, sima, porcelánszerű, felső része barnán tarkázott, alsó része nagyrészt fehér. A Fekete-tengerben gyakori. Veszedelmes ragadozó az öblös csiga (Rapana thomasiana CROSSE, 1861). Háza vastag falú, kúp alakú tekercsén szabálytalan bordák, kiemelkedések vannak; tágas szájadéka magasabb a tekercsnél, rövid szifóval rendelkezik. Magassága cm, szélessége 6-10 cm. Alapszíne világosbarna, a megvastagodott részek rendesen sötétebbek, a szájadék belső sima felülete narancsszínű. A Fekete-tengerben az utóbbi évtizedekben terjedt el, ragadozó faj, kagylókkal táplálkozik. A tüskés csiga (Murex brandaris [LINNAEUS, 1758]) háza, szifóval együtt 8-10 cm magas és 3,5-4,5 cm széles. Tekercse kúp alakú, csúcsa hegyes. A ház hat kanyarulatú, az utolsó a többinél jóval fejlettebb. Szifója hosszú, 3-4 cm-es, és vékony. A kanyarulatokon fejlett tüskeszerű nyúlványok vannak, erről kapta nevét is. A Földközi-tengerben él, ragadozó. Méregmirigyének váladékát az Ókorban a bíborszín előállítására használták egy másik fajtársával együtt. Bíborcsigaként is ismeretes tehát, a főníciaiak fedezték fel elsőként e tulajdonságát. Egyike a legszebb házakkal rendelkező fajoknak a tigriscsiga (Cypraea tigris LINNAEUS, 1758), háza első látásra porcelán díszre emlékeztet, elérheti a 7-9 cm-es nagyságot. A tojásdad alakú ház felül domború, alul lapos, az utolsó kanyarulat teljesen beborítja a többit (involut ház), s ez hozzájárul a sajátos kinézetéhez. A szájadék hasítékszerű, a héj egész szélességére kiterjed, pereme fogazott. A

6 porcelánszerű ház alapszíne fehér, felső oldalát kerek, barna foltok díszítik. Az Indiai Óceánban él. Üvegszerűen átlátszó teste van a házatlan lapátlábú csigának (Pterotrachea coronata FORSKAL, 1775). Sajátos, első látásra csigára semmiképpen sem emlékeztető teste nagy mennyiségű vizet tartalmaz. Lebegő életmódot folytat cm hosszú hengeres teste van, a fej csőszerű ormányban nyúlik meg, a fej két oldalán egy-egy kicsi fekete szem található. Az úszásra szolgáló láb két részre tagolódik, a hasoldal közepe táján van a kerek, oldalról lapított lemezszerű propodium és a test végén a háromszög alakú, ugyancsak lapított metapodium. Az utóbbi végfonálban végződik. A ház teljes mértékben hiányzik, a zsigerzacskó elcsökevényesedett, a zsigerszervek tojásdad alakú testecskébe (nucleus) tömörülnek a test hátulsó és háti oldalán. Itt található a végbélnyílás is a hátoldalon, ezt koszorúszerűen kopoltyúlemezkék veszik körül. A Földközi-tengerben él. A házas úszócsiga (Atlanta peronii LESUEUR, 1817) a lapátlábú csiágval rokon faj, szintén úszó-lebegő életmódú. Ellentétben azonban az előző fajjal, vékonyfalú, spirálisan csavarodott házzal rendelkezik, melybe vissza is tud húzódni. Lába szintén pro- és metapodiumra tagolódik, az előbbi tapadókoronggal rendelkezik, az utóbbin operculum van. Kisméretű, 5-6 mm-es csiga. A Földközi-tengerben elég gyakori. 2. HÁTULKOPOLTYÚSOK ALOSZTÁLYA (Subclassis Opisthobranchia MILNE-EDWARDS, 1848) Kizárólag tengeri állatok tartoznak ebbe az alosztályba. Házuk legtöbb esetben elcsökevényesedik, vagy hiányzik. Általában két pár tapogatójuk van, a héjfedő (operculum) ritkán fejlett. Ha rendelkeznek elsődleges fésűs kopoltyúval, ez a szív mögött helyezkedik el a test jobb oldalán, csúcsával hátrafelé fordulva. Néhány primitívebb faj kivételével a detorzió következtében másodlagosan egyenesidegűek (euthyneuria). A FEDETTKOPOLTYÚSOK RENDJE (Ordo Tectibranchia) jól fejlett köpennyel és köpenyüreggel rendelkező fajokat tartalmaz. A ház többé-kevésbé fejlett vagy csökevényes is lehet. A fésűs kopoltyú a jobb oldalukon van, ezt befedi a köpeny és a láb lebenyszerű nyúlványa, a parapodium. Sajátos nevű faj a tengeri nyúl (Aplysia depilans GMELIN, 1791). Nehézkes, viszonylag nagy testű, cm hosszú tengeri csiga. A fej elülős részén két oldalsó helyzetű ajak között található a szájnyílás. Két pár tapogatója van, az elülső pár széles háromszög alakú, és előre irányul, a hátulsó pár hengeres és fölfelé álló, tövükben egy-egy szem található. A jobboldali széles tapogató mellett van az ivarnyílás. A láb talpszerű, nagyon vastag és széles, hátulsó végén kihegyesedő. A láb talpszerű, nagyon vastag és széles, hátulsó végén kihegyesedő. A láb hátoldalán helyezkedik el a köpennyel borított csökevényes zsigerzacskó. A köpeny jobboldali széle szabadon áll, és befedi a meglehetősen szűk köpenyüreget, ebben van a nagy fésűs kopoltyú, mely csúcsával hátrafelé irányul. A köpeny széle hozza létre a köpenyüreg cső alakú nyílását, ennek a közelében van a végbélnyílás. A zsigerzacskó elején a kopoltyú tövében található a kiválasztó szerv nyílása. Elcsökevényesedett, átlátszó conchiolinból álló héja a köpenylemezek között elrejtve található, csak kis részlete látható egy kerek nyíláson keresztül. A test két oldalán a láb széles bőrlebenyeket (parapodium) hoz létre, ezek felfelé hajolva teljesen beborítják a zsigerzacskót a kopoltyúval együtt. Sötét zöldesbarna vagy feketésbarna színe van, néha márványozott. A Földközi-tengerben gyakori.

7 Nem rendelkeznek házzal a CSUPASZKOPOLTYÚSOK RENDJÉNEK (Ordo Nudibranchia BLAINVILLE, 1814) tagjai, s a köpeny és a köpenyüreg is elcsökevényesedett. Fésűs kopoltyújuk, amennyiben megvan, fedetlen és a test jobb oldalán található, de legtöbbször eltűnt, és szerepét a hátoldalon található, bőrlebenyekből kialakuló másodlagos kopoltyúk veszik át. A Pleurobranchea meckeli LEUE, 1813 teste 8-10 cm hosszú, alapszíne fehér, szürke hálózatos rajzolat díszíti. Két pár, háromszögű, oldalra irányuló tapogatója van, a szájnyíláson hengeres ormány türemkedik ki. A láb nagyon széles, talpszerű, hátoldalán helyezkedik el a csökevényes, lapos zsigerzacskó, amelyet befed a köpeny. A köpenynek keskeny ereszszerű szegélye fedetlenül hagyja a kétsoros fésűs kopoltyút. A kopoltyú csúcsi része fölött látható a végbélnyílás, tövénél a kiválasztó nyílás és valamivel az előtt az ivarnyílás. A szemölcsös csillagcsiga (Archidoris tuberculata [CUVIER, 1804]) ovális, hát-hasi irányban lapított teste 7-10 cm hosszú. Enyhén domború hátoldala sűrűn szemölcsös. A test elülső részén egy pár visszahúzható tapogató van. A test hátulsó vége közelében, a hátoldalon található a végbélnyílás, amelyet koszorú alakban másodlagos kopoltyúk vesznek körül. A láb széles talpszerű. Alapszíne sárgás, szabálytalan barna foltok díszítik. A Európa körüli tengerekben elég gyakori. Úszó és lebegő életmódot folytatnak a TENGERI PILLANGÓK (Ordo Pteropoda PELSENEER, 1888). Kistermetűek, fejük gyengén fejlett, a láb középső része elcsökevényesedettm ezzel szemben igen fejlettek páros oldallebenyei (parapodium), melyek segítségével a vízben úsznak. Primitívebb fajaiknál még találunk házat, de a köpeny és a fésűs kopoltyúk hiányoznak. Törzsfejlődéstanilag nem egységes e csoport, újabban két külön rendre bontották őket (Gymnosomata BLAINVILLE, 1824 és Thecosomata BLAINVILLE, 1824), mi azonban didaktikai szempontból egyszerűbbnek ítélve együtt tárgyaljuk őket. A Cavolinia tridentata (NIEBUHR, 1775) 1-2 cm-es nagyságú, gömbded testét majdnem beborítja a hasonló alakú és átlátszó ház maradványa. A ház nyílása elől található, a ház hátul kúp alakú nyúlványban végződik. A ház alól kétoldalt kinyúlnak a köpeny vékony, hátrafele irányuló nyúlványai. A test elülső részével kapcsolatosak a lemezszerű, lekerekített, lepkeszárnyra emlékeztető parapodiumok. Valóban lepkéhez hasonló a Pneumoderma mediterraneum (VAN BENEDEN, 1838). Hengeres teste mm-es hosszú. Szájnyílása gömbded fején található, valamint egy pár tapogató is. A láb a hasoldalon van, a lemezszerű parapodiumok ettől jobbra és balra helyezkednek el. Házzal nem rendelkezik, még csökevénnyel sem. A Földközi-tengerben él. 3. TÜDŐSCSIGÁK ALOSZTÁLYA (Subclassis Pulmonata) Szárazföldi életmódhoz alkalmazkodtak a tüdőscsigák, ennek megfelelően nem kopoltyúval, hanem ún. tüdővel, a köpeny belső falán található vékony csőhálózattal lélegeznek. Egyes fajok másodlagosan édesvíziek lettek, de ezek is tüdő segítségével lélegeznek a szabad levegőből. Házuk jól fejlett többnyire, egy vagy két tapogatóval rendelkeznek. Kevés kivételtől eltekintve másodlagosan egyenesidegűek, az idegdúcok a garat körül tömörülnek.

8 Az ÜLŐSZEMŰEK RENDJE (Ordo Basommatophora) édesvízi fajokat tartalmaz többnyire, bár néhány szárazföldi és tengeri faj is van közöttük. Egy pár vissza nem húzható tapogatójuk van, a tapogatóban tövében ülnek a szemek. Az egyik legközönségesebb nagytestű édesvízi faj a mocsári csiga (Lymnea stagnalis [LINNAEUS, 1758]). A ház kihegyesedő tekercse hasonló magas vagy magasabb, mint a szájadék. Magassága mm, szélessége mm. Sárgásbarna színe van. Álló és lassan folyó vizekben gyakori. Szintén közönséges a tányércsiga (Planorbarius corneus [LINNAEUS, 1758]). Lapított házzal rendelkező édesvízi faj. Az utolsó kanyarulat hengeres, él nincsen rajta. A ház alapszíne sárgásbarna, gyakran zöldes árnyalatú, átmérője mm. A nagyobb lassú folyású vizeket kedveli. Közeli rokona az éles csiga (Planorbis planorbis [LINNAEUS, 1758]), melynek utolsó kanyarulata, eltérően az előző fajtól, lapított, alsó széle közelében kiemelkedő él található. A háznak sárgásbarna színe van, átmérője mm. Rokonához hasonló élőhelyeket népesít be. Növényzetben gazdag állóvizeket kedvel a fülcsiga (Radix auricularia [LINNAEUS, 1758]). Utolsó kanyarulata erősen kitágul s a szájadék feltűnően széles, erről a sajátosságáról kapta nevét e faj. A tekercs kicsi, csúcsa hegyes. Sárgásbarna színe van. Magassága mm, szélessége mm. Tiszta, gyorsfolyású hegyi patakok, folyók vizét kedveli a sapkacsiga (Ancylus fluviatilis O. F. MÜLLER, 1774). Sajátos alakja van, a ház nyílása csaknem kerek, 5-7 mm hosszú és 3,5-5 mm széles, kiemelkedő csúcsa hátrafelé irányul. Sajátos, tekercs nélküli háza lehetővé teszi, hogy kövekre tapadva a bíz sodrásának ellenálljon. A NYELESSZEMŰEK RENDJE (Ordo Stylommatophora) főleg szárazföldi fajokat tartalmaz, bár vannak kétéltű fajaik is. Két pár visszahúzható tapogatóval rendelkeznek, a második, hosszabb tapogató tetején ülnek a szemek. Az éti csiga (Helix pomatia LINNAEUS, 1758) háza erős héjú, tekercsét 4,5-5 kanyarulat alkotja. Alapszíne világos sárgásbarna, 5 barna öv díszíti, az övek többékevésbé elmosódhatnak. Magassága mm, szélessége mm. Ritkás erdőkben, kertekben, bozótosokban található. A sávos csiga (Cepaea vindobonensis [FÉRUSSAC, 1821]) kisebb faj, magassága mm, szélessége mm. Köldöke teljesen zárt. Alapszíne sárgás vagy barnás árnyalatú fehér, 5 sötétbarna öv díszíti. Erdőszéleken, bokros helyeken gyakori. A bánáti csiga (Helicigona banatica [ROSSMÄSSLER, 1838]) lapított házzal rendelkező szárazföldi faj. Utolsó kanyarulata közepén taraj húzódik végig. Alapszíne sárgásbarna, a taraj mentén barna öv található. Magassága mm, szélessége mm. Erdőkben nedves helyeken, avarban, kövek, fakéreg alatt található. A nagyfogú orsócsiga (Clausilia dubia DRAPARNAUD, 1805) kistermetű, mm-es házzal rendelkező, szárazföldi faj. Szélessége 2,7-3,3 mm. Háza orsószerű, megnyúlt, felülete erőteljesen vonalkázott. Szájadékában sajátos fogszerű nyúlványokat találunk, a jobboldali fog erőteljes és kidomborodó. Színe sárgásbarna. Sziklás helyeken él. Számos faj háznélküli, vagy csökevényes házzal rendelkező ún. meztelencsiga. Egyik legnagyobb méretű hazai képviselője ennek a csoportnak az óriás meztelencsiga (Limax cinereoniger WOLF, 1803), teste elérheti a mmes hosszúságot. A talp szélső pásztái sötétebbek a középsőnél, pajzsa egyszínű, hossza majdnem 2/5-e a test egész hosszának, taraja a test fele hosszán végignyúlik.

9 Alapszíne fehértől a feketéig változik, lehet egyszínű, foltos, márványozott vagy sávozott. Hegyvidéki erdőkben gyakori. Jellegzetes kárpáti endemizmus az egyszínű kék, zöld, lila vagy feketéskék kárpáti meztelencsiga (Bielzia coerulans [BIELZ, 1851]). A talp középpásztája néha valamivel világosabb az oldalpásztáknál. Taraja, az összehúzódott állaton, majdnem a test első harmadáig ér, hátul uszonyszerűen lapított. A kinyúlt test mm hosszú. Erdős, sziklás hegyvidéki területeken fordul elő.

10 AGYARCSIGÁK OSZTÁLYA (Classis Scaphopoda BRONN, 1862) Kizárólag tengeri állatok. Kétoldalasan részarányosak, vázuk egységes, hengeres többé-kevésbé görbült, mindkét végén nyitott. Köpenylemezeik összenőttek a hasoldalon. A tágasabb nyílás közelében van a fej és a láb. A szájnyílás körül ún. fogófonalak (captaculum) helyezkednek el, ezekkel fogja el apró zsákmányállatokat a homokszemek közül. Tengerfenéken az aljzaton, sok esetben a homokban élnek. Közismert képviselőjük a agyarcsiga (Dentalium dentale LINNAEUS, 1767), elefántagyar alakú váza fehér színű, mm hosszú, felületén erőteljes hosszanti bordával. A láb hengeres, kúp alakú csúcsa tövében két, többé-kevésbé háromszögű oldallebeny található. A Földközi-tengerben él.

Puhatestűek (Mollusca)

Puhatestűek (Mollusca) Puhatestűek (Mollusca) Általános jellemzők: 1) A Földön ma élő második legnagyobb élőlénycsoport (fajszám 100.000-300.000) 2) Legtöbb fajuk tengeri, de majdnem minden élőhelyen megtalálhatóak, életmódjuk

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Kagylók osztálya (Classis Bivalvia)

Kagylók osztálya (Classis Bivalvia) Kagylók osztálya (Classis Bivalvia) Fajszám: kb. 20000, tipikusan szürögető életmódú aljzatlakók Testük tagolódása: gyengén fejlett fejtájék, balta vagy ék alakú láb, terjedelmes zsigerzacskó A test gyakran

Részletesebben

Puhatestűek 2 csigák és fejlábúak

Puhatestűek 2 csigák és fejlábúak Őslénytan 6 Puhatestűek 2 csigák és fejlábúak II. földtudományi BSc Kázmér Miklós Őslénytani Tanszék Déli tömb 0.211. szoba /8627 mkazmer@gmail.com http://kazmer.web.elte.hu 1 Tanmenet IX. 7. Bevezetés,

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András

Szerkesztette Vizkievicz András Szerkesztette Vizkievicz András 1 Puhatestűek törzse Szerk.: Vizkievicz András Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya

Részletesebben

Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya. Általános jellemzés

Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya. Általános jellemzés Puhatestűek törzse Szerk.: Vizkievicz András Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya Általános jellemzés Szerveződés:

Részletesebben

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA Összeállította: Dr. Fűköh Levente Egykorú rajz Buckland Vilmos őséletbúvárról, aki gyűjtőútra indul. (XIX. század eleje.) Tasnádi-Kubacska A. 1942. http://mek.oszk.hu

Részletesebben

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK Állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott hal gazdálko dá si vízterületen

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

Rendszertani kategóriák (taxonok)

Rendszertani kategóriák (taxonok) Rendszertani kategóriák (taxonok) Elsőrendű kategóriák: Ország (regnum), törzs (phylum), osztály (classis), rend (ordo), család (familia), nem (genus), faj (species) Másodrendű kategóriák: Sub... al...

Részletesebben

Bilateria Kétoldali részarányosak

Bilateria Kétoldali részarányosak Bilateria Kétoldali részarányosak Archicoelomata Ős-testüregesek Eucoelomata Valódi testüregesek Enterocoela Hármas testüregesek Laposférgek Zsinórférgek Nyelesférgek Fonálférgek Csillóshasúak Kerekesférgek

Részletesebben

M O L L U S C A. Bevezetés az állattanba - puhatestűek

M O L L U S C A. Bevezetés az állattanba - puhatestűek M O L L U S C A Bevezetés az állattanba - puhatestűek A puhatestűek törzsfája Héjnélküliek Cserepeshéjúak Héjasok Caudofoveata Maradványcsigák Lábasfejűek Ásólábúak Csatornáshasúak Csigák Kagylók hiányzó

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK

Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK Osztály: AMPHIBIA KÉTÉLTŰEK szárazföldi életmódhoz való alkalmazkodás az egyedfejlődés kezdeti szakasza a vízhez kötődik poikilotherm állatok bőrük csupasz a többrétegű epidermisz sok nyálkát és mérget

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

GERINCTELENEK. ZoS 101 Egysejtű mikroszkópikus állat modellje. ZoS 106 Édesvízi polip

GERINCTELENEK. ZoS 101 Egysejtű mikroszkópikus állat modellje. ZoS 106 Édesvízi polip GERINCTELENEK ZoS 101 Egysejtű mikroszkópikus állat modellje Amoeba proteus, kb. 1000-szeresre nagyított hosszirányban. Prof. Dr. M. Lindauer és Christian Groβ után. A kis álláb kinyitható, így bemutatható

Részletesebben

Gyűrűsférgek törzse Phylum Annelida

Gyűrűsférgek törzse Phylum Annelida Gyűrűsférgek törzse Phylum Annelida - Külső és belső szelvényezetteség Ez lehet homonóm és heteronóm Elkülöníthető: fej-, törzs-, faroktájék Itt jelennek meg először a csonklábak (parapodium) Gyűrűsférgek

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról

Kutatási jelentés A Veszprémi Egyetemi Barlangkutató Egyesület Szentgáli-kőlikban 2006-ban végzett munkájáról 1 VESZPRÉMI EGYETEMI BARLANGKUTATÓ EGYESÜLET 8443 Bánd Kossuth Lajos u. 2/b. tel: 70/3828-595 Tárgy: kutatási jelentés Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága 8229 Csopak, Kossuth u. 16. Korbély Barnabás barlangtani

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Emberfajták. Europid nagyrassz: gazdag domborulatú arc, keskeny orr, világosodó bőr-hajszemszínre

Emberfajták. Europid nagyrassz: gazdag domborulatú arc, keskeny orr, világosodó bőr-hajszemszínre Emberfajták Europid nagyrassz: gazdag domborulatú arc, keskeny orr, világosodó bőr-hajszemszínre való hajlam; Erő 20 Penge védelem Nordikus: világos színek, magas termek, karcsú, keskeny orr és ajak, viszonylag

Részletesebben

PUHATESTŰEK TÖRZSE CSIGÁK OSZTÁLYA. Szerkesztette Vizkievicz András

PUHATESTŰEK TÖRZSE CSIGÁK OSZTÁLYA. Szerkesztette Vizkievicz András PUHATESTŰEK TÖRZSE CSIGÁK OSZTÁLYA Szerkesztette Vizkievicz András 1 Vizsgakövetelmények Ismerje fel és elemezze a testfelépítés, az életműködések (kültakaró, mozgás, táplálkozás, légzés, anyagszállítás,

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

161 recens szárazföldi és 90 vízi puhatestű faj Mo-on. Törzs: - Puhatestűek

161 recens szárazföldi és 90 vízi puhatestű faj Mo-on. Törzs: - Puhatestűek 161 recens szárazföldi és 90 vízi puhatestű faj Mo-on Törzs: - Puhatestűek Törzs: Mollusca altörzs: Aplacophora altörzs: Polyplacophora altörzs: Conchifera osztály: Monoplacophora osztály: Scaphopoda osztály:

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

A BÜKKI VASKAPU-BARLANG CSIGAMARADVÁNYAI

A BÜKKI VASKAPU-BARLANG CSIGAMARADVÁNYAI NITZINGER NOÉMI: A BÜKKI VASKAPU-BARLANG CSIGAMARADVÁNYAI Készült: 2004-ben 1. A lelőhely és a vizsgált anyag A "Vaskapu-barlang"-nak nevezett sziklamélyedés (1. kép) Felsőtárkánytól ÉNYra, mintegy 3,5

Részletesebben

CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA. Jávai kurkuma gyökértörzs

CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA. Jávai kurkuma gyökértörzs Curcumae xanthorrhizae rhizoma Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.3-1 01/2015:1441 CURCUMAE XANTHORRIZAE RHIZOMA Jávai kurkuma gyökértörzs DEFINÍCIÓ A jávai kurkuma Curcuma xantorrhiza Roxb. (C. xantorrhiza D. Dietrich)

Részletesebben

Az orsócsigák paradicsoma: Törökország

Az orsócsigák paradicsoma: Törökország Az orsócsigák paradicsoma: Törökország Páll-Gergely Barna A Sümela (görögül Sumelas) nevű kolostor messze földön híres, történelmi jelentőségű hely. Itt 15 orsócsigafaj él együtt, így e tekintetben a kolostor

Részletesebben

VAN ÚJ A FÖLD. Katalógus. 2010. április 16. 2011. március 31. VÁLOGATÁS A 2009. ÉVI LEGSZEBB LELETEIBŐL

VAN ÚJ A FÖLD. Katalógus. 2010. április 16. 2011. március 31. VÁLOGATÁS A 2009. ÉVI LEGSZEBB LELETEIBŐL VAN ÚJ A FÖLD ALATT VÁLOGATÁS A. ÉVI LEGSZEBB LELETEIBŐL Katalógus 2010. április 16. 2011. március 31. Szkíta kor, 1. vitrin 1. Bögre Szürke színű gyorskorongolt, felhúzott fülű kónikus kis bögre. Ltsz.:

Részletesebben

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök Szalóki Dezső matematika, fizika, ábrázoló-geometria és biológia szakos vezetőtanár Lektorálta:

Részletesebben

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok A vizek élővilága Ez a téma a 6. osztályos természetismeret része. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Sokszínű élet című kiállítás egyik fejezete éppen ezzel a témával foglalkozik. Több tankönyvkiadó

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek 3-4cm magas vágott kövek A telephelyen kapható bármely kőből vágott 3-4cm magas változó hosszúságú felburkolásra alkalmas kövek: 10000 Ft/m 2 Bakonyi homokkő Bakonyi homokkő 1-3

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Folyóvölgyek, -szakaszok, életterek osztályozási rendszerei kategoriák és kritériumok

Folyóvölgyek, -szakaszok, életterek osztályozási rendszerei kategoriák és kritériumok Folyóvölgyek, -szakaszok, életterek osztályozási rendszerei kategoriák és kritériumok Hierarhikus rendszerek Élőhelyek életterek egyetlen élő szervezet egy élőhelyet vagy többet is használhat összefüggő

Részletesebben

Öntöttvas kandallók 2008-as katalógusa

Öntöttvas kandallók 2008-as katalógusa Öntöttvas kandallók 2008-as katalógusa Hesztis Tüze Lakberendezési és Kandalló Szaküzlet 1212 Budapest Maros u. 32 Uwww.angolkandallo.huU 20/9890-781, 20/8041-708 Viktória kandalló keskeny Viktória korabeli

Részletesebben

1. KOVÁCSOLTVAS KERÍTÉS ÁRLISTA

1. KOVÁCSOLTVAS KERÍTÉS ÁRLISTA 1. KOVÁCSOLTVAS KERÍTÉS ÁRLISTA Az ár nettó ár, telephelyi átadásra vonatkozik, zárbetétet, zárszerkezetet, nyitómotort és felületkezelést nem tartalmaz. A felfogató-rögzítő szerelvények árait tartalmazza.

Részletesebben

15 ºC. fóliában 25-30 ºC. 1 cm 1cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika

15 ºC. fóliában 25-30 ºC. 1 cm 1cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika töltősúly: 0,5 g 25-30 ºC Brill F1 1 cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika Brill F1 Hajtatásra és szabadföldi termesztésre kiváló, fehér blocky típusú hibrid. Folytonnövő, erőteljes, 130-150 cm

Részletesebben

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása O:Sphagnopsida Jellegzetes felépítésük miatt külön osztályt alkotnak a tőzegmohák (1. ábra). Az egész földön elterjedtek,

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek Az árlistában szereplő árak a raklapon 1 sort tartalmaznak ahol "/sor" a mértékegység, mely kb. 0.9-1 m-t fed le a burkolandó felületen, függően a fuga szélességétől. "Malaga"

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapat neve:

Részletesebben

www.antiqua.hu BRONZE

www.antiqua.hu BRONZE www.antiqua.hu BRONZE BRONZE - Letters Kisbetû Nagybetû Szám 60 mm Corsivo Concord 20 mm 25 mm 40 mm 50 mm ROMANO - Eco 20 mm 25 mm 40 mm 50 mm 60 mm ROMANO 25 mm 40 mm 50 mm 60 mm 80 mm DELTA 25 mm 40

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

A folyók és az ember

A folyók és az ember Honnan erednek a folyóvizek? A folyók és az ember A folyók járása A lehulló csapadék a kőzetek repedéseiben és a talajban összegyűlve a forrásokon keresztül tör a felszínre. Közben e közegek meg is szűrik,

Részletesebben

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.)

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.) Secale cereale rozs szára a 2 m-t is elérheti levelei 12-22 cm hosszúak. Fülecskéje igen kicsi, a nyelvecske rövid, lemetszett. Kalásza 5-20 cm hosszú a kalászkák száma elérheti a 40-et. Egy-egy kalászpadkán

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert 8. Fahasznosítás Tölgyek Quercus spp. 2 Quercus robur kocsányos tölgy Quercus petraea kocsánytalan tölgy

Részletesebben

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel I, Karikázd be a helyes választ 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1 2017/2018 2 Milyen megtermékenyítés jellemző a gyíkokra? C a) külső megtermékenyítés

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

tavi szivacs(spongilla lacustris) édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi)

tavi szivacs(spongilla lacustris) édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) Állatk(Animalia) Törzs: Prifera- szivacsk Vízi, többnyire telepképző állatk. Szűrögető táplálkzásúak. Főleg tengerekben. Testüket mész-, ill. kva váztűk, vagy spngin elemek szilárdíthatják. A tűk anyaga

Részletesebben

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws Nagy Erika Biológiából Ötös 7. osztályosoknak www.biologia.ws 1 Készítette: Nagy Erika 2009 Társszerző: Kasszán Zsuzsanna MINDEN JOG FENNTARTVA! Jelen kiadványt vagy annak részeit tilos bármilyen eljárással

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4.

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4. Ellenőrző kérdések. Hogy hívjuk a tájoló forgatható részét? Tájfutó elméleti ismeretek 3. foglalkozás Kelepce Szekerce X Szelence Ellenőrző kérdések. Mivel jelölik a vaddisznók dagonyázó-helyét? Ellenőrző

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 804 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 004 804 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004804T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 804 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 726098 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Láva Kerámia Bt. Porcelán Katalógusa

Láva Kerámia Bt. Porcelán Katalógusa 2013 Láva Kerámia Bt. Porcelán Katalógusa 2 Láva Bt. 2013 Tisztelt Partnerünk! Engedjenek meg egy rövid ismertetőt meglévő termékeinkről, porcelántárgyainkról. Reméljük, így jobban megismerik cégünket

Részletesebben

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u

Kreatív nyár. w w w. m i o v o d a n k. h u Kreatív nyár A mi óvodánk, A mi nyarunk... 5.190 Ft Karton keretek - négy évszak CR 2500 100 db A4-es karton; 25 minta a négy évszak témájában Színes celofán CR 3300 6 tekercs, 6 külöböző színben. Méret:

Részletesebben

egyenes fejlıdéső mételyek - horgas métely

egyenes fejlıdéső mételyek - horgas métely Laposférgek PLATYHELMINTES valódi másodlagos testüreg nélküliek (csak PARENHIMA van) szedercsíra-állatok is közéjük tartoznak fajaik 2/3-a parazita harántizom -> mozgékonyak egyrétegő EPIDERMIS csillókkal

Részletesebben

"#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/

#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/ 1. Külső testalakulás A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok Szervezeti szilárdságra utal: törzsmélység mellkas mélység Hús- és gyapjútermelésre utal: hát és far terjedelme Járóképességre utal:

Részletesebben

Összeállítási példák Postforming termékek, kiegészítők 6.3

Összeállítási példák Postforming termékek, kiegészítők 6.3 Összeállítási példák Postforming termékek, kiegészítők.3 Az asztallábak és tartozékaik segítségével számos összeállítási lehetőség közül választhatunk, melyekből a mellékelt ábrák nyújtanak ízelítőt. Postforming

Részletesebben

UJABB E G R I FELSŐ OLIGOCÉN GASZTROPODÁK. (Az I. táblával.) Irta:

UJABB E G R I FELSŐ OLIGOCÉN GASZTROPODÁK. (Az I. táblával.) Irta: XXX. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARÏCI. PARS M I N E R A L O G I C A, G E O L O G I C A, PALAEONTOLOGICA 1936. UJABB E G R I FELSŐ OLIGOCÉN GASZTROPODÁK. (Az I. táblával.) Irta: D R. G Á B O R RÓZSA.

Részletesebben

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA!

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! KAÁN KÁROLY 24. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! 1. feladat.. AZ ERDŐ FÁI 12 p Írd

Részletesebben

TETŐVÉDŐK. LANZONI s.r.l. A védők teljes katalógusa DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90. Acél

TETŐVÉDŐK. LANZONI s.r.l. A védők teljes katalógusa DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90. Acél TETŐVÉDŐK A védők teljes katalógusa Acél DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90 Acél Stiff DS.STIFF40SPS DS.STIFF40SPR DS.STIFF60SP DS.STIFF60SPV DS.STIFF80SP Réz DS.MT1T.RA.S

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

4.1. Balaton-medence

4.1. Balaton-medence Dunántúli-dombvidék 4.1. Balaton-medence 4.1.11. Kis-Balaton-medence 4.1.12. Nagyberek 4.1.13. Somogyi parti sík 4.1.14. Balaton 4.1.15. Balatoni-Riviéra 4.1.16. Tapolcai-medence 4.1.17. Keszthelyi-Riviéra

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám:

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 Beküldési határidő: 2017. október 13. BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: 50 p Név:. Lakcím:... Iskola neve, címe (vagy bélyegző):...

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

A HÚSHASZNOSÍTÁSÚ MAGYARTARKA. magyartarka tenyésztők egyesülete

A HÚSHASZNOSÍTÁSÚ MAGYARTARKA. magyartarka tenyésztők egyesülete A HÚSHASZNOSÍTÁSÚ MAGYARTARKA KÜLLEMI BÍRÁLATI SZABÁLYZATA magyartarka tenyésztők egyesülete MAGYARTARKA TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE Készítette: dr. Húth Balázs tenyésztésvezető Jóváhagyta: Elnökség és Szakbizottság

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok

Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok Folyóvízben előforduló fontosabb halfajok Dr. Csenki-Bakos Zsolt Tudományos munkatárs Halgazdálkodási Tanszék csenki.zsolt@mkk.szie.hu mellék: 06/28-522-000 m:2316 Bodorka Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758)

Részletesebben

6 Irodabútor rendszerek

6 Irodabútor rendszerek Irodabútor rendszerek .2 Tartalomjegyzék.3 Összeállítási példák Postforming termékek, kiegészítők.4 Irodabútor asztallábak.5 Asztalláb tartozékok. Irodabútor asztallábak, kör keresztmetszetű kötővel.7

Részletesebben

Fekete LN-10. Szélességük 40 cm-től 160 cm-ig 20 centiméterenként

Fekete LN-10. Szélességük 40 cm-től 160 cm-ig 20 centiméterenként KÓD LN-08 KÉP/MÉET 800-2000x800x25 mm LEÍÁS SZÍNEK LN-10 80 cm mély asztallapok LN-12 LN-14 Szélességük 80 cm-től 200 cm-ig 20 centiméterenként LN-16 nő 120 cm-es hossztól felfelé a hosszú LN-18 oldalnál

Részletesebben

GYŰRŰSFÉRGEK I. Gyűrűsférgek törzse ( Phylum Annelida 1. Soksertéjűek osztálya ( Classis Polychaeta

GYŰRŰSFÉRGEK I. Gyűrűsférgek törzse ( Phylum Annelida 1. Soksertéjűek osztálya ( Classis Polychaeta 11 GYŰRŰSFÉRGEK I. Gyűrűsférgek törzse (Phylum Annelida) Külső és belső szelvényezettséggel rendelkező magasabb rendű gerinctelenek. Nagyságuk néhány mm és 3 méter között változik. Szelvényezettségük nemcsak

Részletesebben

Agrártermelés alapjai I. Gyakorlat. Debreceni Egyetem Agrár - és Gazdálkodástudományok Centruma

Agrártermelés alapjai I. Gyakorlat. Debreceni Egyetem Agrár - és Gazdálkodástudományok Centruma Agrártermelés alapjai I. Gyakorlat Debreceni Egyetem Agrár - és Gazdálkodástudományok Centruma Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék http://portal.agr.unideb.hu/tanszekek/termeszetvedelmi/

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2014. július Gombaismereti túra 2014. július 20-án Ismét gombaismereti túrára várom gombák iránt érdeklődőket. Elfoglaltságom miatt a túrát

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 60*120-as ágyneműtartós babaágyhoz

-1- Összeszerelési útmutató 60*120-as ágyneműtartós babaágyhoz -1- Összeszerelési útmutató 60*120-as ágyneműtartós babaágyhoz A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési rajz

Részletesebben

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös Testüregviszonyok A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös volt a többsejtű élőlények megjelenése

Részletesebben

Egyenes, a koponyacsonttal párhuzamos vágás toka alsó toka Egyenes, a koponyacsonttal párhuzamos vágás a szem vonaláig, majd tovább a fej elülső része felé toka és alsó toka Kristályosodási

Részletesebben

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2.

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2. Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (I.29.) önkormányzati rendelete Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának történelmi zászlóiról Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Mohák Bryobionta Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Alaktani jellemzők: Telepe 10 mm-nél szélesebb, vastag,

Részletesebben

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 2. Mit nevezünk ellentett számok-nak? Ábrázold számegyenesen a következő számokat

Részletesebben

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab.

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab. Botlódrótos BB szóró Ha már kész a maszkunk, és nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, íme egy kis házibarkács, megint Sajna a boltban, készen kapható BB szórókkal lőtávban nem veszi fel a versenyt,

Részletesebben

A címer, a zászló és a pecsét leírása

A címer, a zászló és a pecsét leírása Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/l999./VI.l./K.t. r e n d e l e t e Fertőrákos Község címeréről, zászlójáról, lobogójáról, pecsétjéről és ezek használatáról. 1. A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A puhatestűek védelmi helyzetének változása hazánkban az elmúlt közel negyedévszázadban ( ) Domokos Tamás

A puhatestűek védelmi helyzetének változása hazánkban az elmúlt közel negyedévszázadban ( ) Domokos Tamás A puhatestűek védelmi helyzetének változása hazánkban az elmúlt közel negyedévszázadban (1702 - ) 1979 2005 Domokos Tamás A puhatestűek (Mollusca) 570 millió évre visszanyúló törzsfája. Caudofoveata, Solenogastra,

Részletesebben

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 2. Mit nevezünk ellentett számok-nak? Ábrázold számegyenesen a következő számokat

Részletesebben

Az önkormányzat jelképei

Az önkormányzat jelképei Szálka Község Önkormányzatának 3/2000.(VI.07.) sz. rendelete a község jelképeinek alapításáról és használatuk rendjéről a módosításokkal egységes szerkezetben Szálka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Harasztok Pteridophyta

Harasztok Pteridophyta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Harasztok Pteridophyta Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) Alaktani jellemzők: Akár több méteres kúszó, a talajon heverő és legyökerező vegetatív hajtásokat

Részletesebben

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK TOMPÁNÉ BALOGH MÁRIA KÖRNYEZETEM ÉLÔ TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK Biológia TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK Évfolyam 2 7 0 éves tanulók részére... a tanuló neve pauz westermann VIZES ÉLÔHELYEK A) változat. a) Rajzold

Részletesebben

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok 7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok A Japán gyertya alakzatok 2 csoportra oszthatóak: 1. Trendfordulót előrejelző alakzatok 2. A meglévő trendet megerősítő alakzatok 1. Trendfordulót előrejelző

Részletesebben

A PUHATESTÛEK (MOLLUSCA)

A PUHATESTÛEK (MOLLUSCA) A PUHATESTÛEK (MOLLUSCA) A puhatestûek, fajszámukat tekintve, a gerinctelen állatok között a második legnagyobb csoport (130 000 faj). Fôbb formái (kagylók, csigák, lábasfejûek stb.) közismert állatok.

Részletesebben