Történeti földrajz I-II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Történeti földrajz I-II."

Átírás

1 Tantárgy neve Történeti földrajz I-II. Tantárgy kódja FDB1402; FDB1403 Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve Dr. Frisnyák Sándor Tantárgyfelelős beosztása professor emeritus 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései: A történeti földrajz az elmúlt korok leíróföldrajza. A leírás értelmezésünk és gyakorlatunk szerint nem egyszerűen a tények, jelenségek, jelenségcsoportok és mozgásfolyamatok regisztrálását, hanem az összefüggés- és kölcsönhatásrendszer feltárását és szintézisalkotást is jelenti. A földrajzi térben és történelmi időben gondolkodó geográfusok arra törekednek, hogy a mai valóságfeltáró és jelenségmagyarázó tevékenységüket a történelmi gyökerek (előzmények) ismertetésével egy nagyobb fejlődésfolyamatba építsék be. A társadalom- és gazdaságföldrajzban a történelmi visszatekintés (mint háttérmagyarázat) általában a századig terjed, mélyebbre csak egyes ágazati témáknál nyúlnak vissza. A humángeográfia történeti szemléletmódja már a 20. század első felében is általánosnak mondható és mind jelentőseb, ahogy a történeti földrajz kezdetben mint a társadalomföldrajzi szintézisek bevezető fejezete, majd önálló diszciplinaként fejlődik. A történeti földrajz valamely korban élő ember geográfiai környezetét (annak természeti adottságait és erőforrásait), a társadalmi-etnikai tagolódás és az emberi tevékenységi formák térbeli jellemzőit, az anyag- és energiaáramlás folyamatait, a településhálózatot, infrastruktúrát, a kultúra és a közigazgatás térszerveződéseit vizsgálja írott források alapján. A fenti definíció egyben a történeti földrajz főiskolai oktatásának alapvető és speciális célkitűzéseit tartalmazza. A történeti földrajz feladata tehát a földrajzi környezet (valamely regionális egység) múltbeli állapotának komplex feltárása és értékelése. Az oktatásban a cambridge-i történeti földrajzi iskola (elsősorban Alan R.H. Baker professzor ) szemléletét és módszerét követve, új módon fogalmazzuk meg az idő, a tér és társadalom kölcsönhatásrendszerét, érvényesítve azt a gondolkodásbeli változást, amely a kultúrtájfejlődés vizsgálatától elvezet a történelmi korok tájainak komplex megjelenítéséhez. A történeti földrajz oktatás célja a tudományos ismeretanyag átadása mellett a tudományos gondolkodás fejlesztése, a lényeg- és problémalátás, ill. megoldás, továbbá az önálló értékalkotó tevékenységre való felkészítés.

2 A történeti geográfia keretében két nagy témakörrel, (1) a világgazdaság és (2) Magyarország történeti földrajzával foglalkozunk. Ezek tartalmát a következőkben foglaljuk össze. 2. A tantárgy tartalma: A világgazdaság történeti földrajza A világgazdaság történeti földrajza stúdium keretében különböző időkeresztmetszetekben foglalkozunk az emberi tevékenységi formák kialakulásával, differenciálódásával és a kultúrák diffúziójával. A fogalmi rendszer és néhány tudományelméleti kérdés tárgyalása után a természeti gazdálkodás (a halász-vadász-gyűjtögető életmód) ismertetésével foglalkozunk. Az emberiség történetének 99%-át a természeti gazdálkodás jellemzi. Az ember és a természeti környezet kapcsolatrendszere akkor változik meg, amikor a zsákmányoló életmódról áttért a termelő gazdálkodásra. Az életforma-váltás, az ún. neolitikus forradalom Kr.e körül kezdődött és hosszú (a Kárpát-medencében pl. Kr.e től 4200-ig tartó) folyamat volt. A termelőgazdálkodás terjedésével, majd a potamikus kultúrák, az első városok és városállamok kialakulásával és jellemző sajátosságaival is foglalkozunk. Braudel nyomán tárgyaljuk a gazdaság-világok kialakulását (az Óvilág és az Újvilág ősi kultúrcentrumai). A továbbiakban az alábbi témaköröket dolgozzuk fel: A feudális kor gazdasági fejlődése, Regionális piacok a 15. században, A sztyeppék és sivatagok nomadizmusa, A merkantil világ, egy kezdetleges világgazdaság kialakulása (az átmenet kezdete, ), A merkantil világ (a kereskedelmi kapitalizmus időszaka, ), Kolonizáció (a nagy gyarmatbirodalmak kialakulása), A modern világgazdaság kialakulása: az ipari kapitalizmus ( ).A világgazdaság fejlődése a monopolkapitalizmus korában ( ), A világgazdaság átalakulása 1945 után, A gyarmati rendszer felbomlása ( ) és az integrációk, A világgazdaság térszerkezete, az európai kék banán, A globalizáció és reorganizáció (a világgazdaság 1989/90-től) stb. Magyarország történeti földrajza A Magyarország történeti földrajza keretében az alábbi fő témaköröket dolgozzuk fel. Bevezetés: A hazai történeti geográfia eredményei és feladatai (tudománytörténeti áttekintés a programadás), A Kárpát-medencében élő társadalmak táj- és erőforrás-használata, tájformálókörnyezetátalakító tevékenysége, A magyar honfoglalók természeti öröksége (A Kárpátmedence természeti képe a honfoglalás és a kora Árpád-korban), A természeti környezet változásai a századtól a 19. századi nagy környezetátalakító munkálatokig (a lokális és mikroregionális jelentőségű antropogén tájalakítás), A társadalom integrált környezetátalakító tevékenysége a Kárpát-medencében ( ), A magyarság történeti demográfiája (1920-

3 ig), A Kárpát-medence etnikumai, az etnikai térszerkezet változásai és az interetnikus kapcsolatok (1920-ig),A magyar településhálózat kialakulása és fejlődése a 10. századtól 1920-ig, A településhálózat változásai 1920-tól 1945-ig, Nyíregyháza város történeti földrajza. A Kárpát-medence munkamegosztásának földrajzi modellje, A magyar mezőgazdaság történeti földrajza a honfoglalás korától 1920-ig, A magyar erdőgazdaság történeti földrajza a korai feudalizmustól 1920-ig, Egy mezorégió a Zempléni-hegység mező- és erdőgazdaságának történeti geográfiája (16-19.század), A kultúrtáj kialakulása és diffúziója, A Kárpát-medence bányászata és kohászata a korai feudalizmustól 1920-ig, A magyar ipar történeti földrajza, A borsodi krassó-szörényi iparvidék összehasonlító vizsgálata, A feudális kori Magyarország közlekedési hálózata és piacközpontjai, Gazdasági erővonalak és erőközpontok a Kárpát-medencében, Az ország infrastruktúra-rendszerének kiépítése és hatása a társadalmi-gazdasági folyamatokra ( század), Térszerveződés, régiók és interregionális kapcsolatok a Kárpát-medencében, A magyar közigazgatás történeti földrajza, Társadalmi-gazdasági változások között stb. 3. Az évközi ellenőrzés módja: a/ A világgazdaság történeti földrajza: topográfiai és évszámadatok ellenőrzése, továbbá a 7-8. héten írásbeli ellenőrzés. b/ A Magyarország történeti földrajza: topográfiai ismeretek ellenőrzése, írásbeli feladatok (pl. egy szakirodalom vagy múzeumi adatgyűjtés alapján soros egyéni munka pl. valamely faluról, egy mikrotérség kultúrtáj-fejlődéséről, vagy zárhelyi feladat a 7-8. oktatási héten. Vizsgatételek a/ A világgazdaság történeti földrajza 1. Természeti gazdálkodás (a halász-vadász-gyűjtögető életforma) 2. A termelő gazdálkodás kezdetei a neolitikus forradalom (Kr.e ) 3. Potamikus kultúrák: az első városok és államok gazdálkodása (Kr.e ) 4. Az óvilági birodalmak gazdasági élete és az amerikai indián kultúra központjai 5. A sivatagok és sztyeppék nomadizmusa 6. A földrajzi környezet, mint a társadalmi-gazdasági fejlődés színtere (a fejlődés földrajzi ösvényei, gazdasági erőterek) 7. Gazdasági fejlődés a középkori Európában 8. Európa második logisztikai görbéje (15-17.század) 9. A merkantil világkereskedelem és világpiac fejlődése (az átmenet időszaka, a hosszú 16.század, )

4 10. A kereskedelmi kapitalizmus ( ) 11. A modern világgazdaság kialakulása: az ipari kapitalizmus ( ) 12. A világgazdaság fejlődése az 1880-as évektől 1945-ig) 13. A világgazdaság átalakulása 1945 után: a gyarmati rendszer felbomlása és az integrációk 14. A világgazdaság térszerkezete (az európai kék banán jellemzése) 15. Az Európai Unió b/ Magyarország történeti földrajza 1. A Kárpát-medence természeti kép a honfoglalás és az államalapítás korában 2. Magyarország történeti demográfiája ( ) 3. Magyarország történeti demográfiája ( ) 4. Magyarország történeti demográfiája ( ) 5. A társadalom környezetátalakító-kultúrtájteremtő munkája a Kárpát-medencében (1846-ig) 6. A társadalom integrált környezetátalakító tevékenysége a Kárpát-medencében ( ) 7. A Kárpát-medence feudális kori földrajzi munkamegosztása 8. A magyar településhálózat kialakulása és fejlődése az államalapítás korától 1867-ig 9. A magyar településhálózat fejlődése a kiegyezéstől 1945-ig 10. Nyíregyháza történeti földrajza 11. A magyar mező- és erdőgazdaság történeti földrajza 895-től 1867-ig (a szőlő- és borgazdaság nélkül) 12. A magyar mezőgazdaság történeti földrajza 1867-től 1945-ig 13. A magyar szőlő- és borgazdaság történeti földrajza (Tokaj-Hegyalja részletes jellemzésével) 14. A magyar bányaipar történeti földrajza (az államalapítástól a 16. századig) 15. A magyar bányaipar történeti földrajza a 16. századtól 1945-ig 16. A magyar ipar történeti geográfiája ( ) 17. A magyar ipar ágazati és térszerkezete ( ) 18. A magyar közigazgatás történeti földrajza (a vármegyék és vármegyeszékhelyek felsorolásával) 19. A Kárpát-medence közlekedésföldrajza ( ) 20. Magyarország közlekedésföldrajza ( ) 21. Társadalmi-gazdasági változások ( )

5 22. Régiók és interregionális kapcsolatok a Kárpát-medencében 4. A tárgy előírt külső szakmai gyakorlatai: A kötelező ill. ajánlott jegyzetek és/vagy irodalom jegyzéke: a/ A világgazdaság történeti földrajzához Kötelező irodalom: Ajánlott irodalom: Cameron, R.: A világgazdaság rövid története a kőkorszaktól napjainkig. Budapest, (vagy a további kiadások) Pounds, N.J.G.: Európa történeti földrajza. Osiris Kiadó, Budapest, Rácz L.: Az európai gazdaság-világ történeti földrajza. JATE Press, Szeged, Tóth J. (szerk.): Általános társadalomföldrajz I-II. Dialóg Campus, Budapest-Pécs, (A történeti földrajz alapjaival és a modern világgazdaság kialakulásával foglalkozó fejezetek). Weber, M.: Gazdaságtörténet (Válogatott tanulmányok), Budapest, b/ Magyarország történeti földrajzához Kötelező irodalom: Frisnyák S.: Magyarország történeti földrajza. Egyetemi-főiskolai tankönyv. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Ajánlott irodalom: Bak B.: Magyarország történeti topográfiája. Bp Boros L. (szerk.): Kárpátalja, Nyíregyháza, Boros L. (szerk.): Erdély természeti és történeti földrajza. Nyíregyháza, Dobány Z.: A Cserehát történeti földrajza. Nyíregyháza, Dobány Z.: A Sajó-Bódva köze történeti földrajza. Nyíregyháza, Frisnyák S.: Történeti földrajz. Nyíregyháza, Frisnyák S.: Tájak és tevékenységi formák. Miskolc-Nyíregyháza, Frisnyák S.: A kultúrtáj kialakulása a Kárpát-medencében. Nyíregyháza, Frisnyák S. (szerk.): A Kárpát-medence történeti földrajza. Nyíregyháza, Frisnyák S. (szerk.): A Felvidék történeti földrajza. Nyíregyháza, Frisnyák S. (szerk.): Az Alföld történeti földrajza I-II. Nyíregyháza, Frisnyák S. Tóth J. (szerk.): A Dunántúl és a Kisalföld történeti földrajza. Nyíregyháza- Pécs, Kókai S.: Az Alföld 19. századi vonzáskörzetei és központjai. Nyíregyháza, 1999.

6 Somogyi S.: Az Alföld képe a honfoglalás és a magyar középkor időszakában. Észak- és Kelet-Magyarországi Földrajzi Évkönyv, Miskolc-Nyíregyháza, Somogyi S.: Az Alföld földrajzi képének változásai (16-19.század). Történeti Földrajzi Tanulmányok l. Nyíregyháza, Történelmi atlasz a középiskolák számára, Budapest, A tantárgy tárgyi szükségletei és ellátása: a/ A világgazdaság történeti földrajzához: történeti térképek, földrajzi modellek, atlaszok használata, továbbá az egyes témakörök szemléltetésére, a földrajzi teret és az ember alkotó tevékenységeit megjelenítő diapozitív képek vetítése (az előadó felvételei az egyiptomi Nilus-völgyről, a közép-ázsiai oázisok, a sztyeppék és a sivatagok világáról, Mongóliáról, a koreai és a kínai kultúrtörténeti helyekről, a Mediterránium civilizációs központjairól, a az indián kultúra helyszíneiről (Kordillerák és a kanadai Nagy-tavak), az európai centrum és periféria területeiről, az amerikai és európai világvárosokról stb. ). b/ A Magyarország történeti földrajzához: az előadó által szerkesztett tematikus térképeket, földrajzi modelleket és egyéb ábrákat ( kb db.), statisztikai gyűjteményeket, továbbá a Kárpát-medence történelmi kultúrtájairól, a tájak reliktum és perzisztens elemeiről, a megtelepülés, a termelés és a közlekedés tárgyi emlékeiről stb. készített diapozitív képeket használunk a történeti földrajz jelenségek és folyamatok szemléltetésére.

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény FDB 1403 Történeti földrajz II. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Elsajátítandó tananyag: A hazai történeti geográfia eredményei és feladatai. A Kárpát-medencében élő társadalmak

Részletesebben

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II.

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. FDB1402(L) Történeti földrajz FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. félévében írásbeli vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek

Részletesebben

Tantárgyi követelmények

Tantárgyi követelmények Tantárgyi követelmények a 2017/2018-as tanév II. félévére Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus BFD1219L A világgazdaság történeti földrajza 1. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja,

Részletesebben

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás:

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: (FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és jelenségek a Földön,

Részletesebben

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Magyarország társadalomföldrajza I-II. Tantárgy kódja FDB1603; FDB1604 Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

A Kárpát-medence történeti földrajza c. kutatási program zárójelentése ( )

A Kárpát-medence történeti földrajza c. kutatási program zárójelentése ( ) A Kárpát-medence történeti földrajza c. kutatási program zárójelentése (2002-2005) 1.A Kárpát-medence történeti földrajza (895-1920) c. kutatási programban elsősorban azokat a témaköröket (pl. az antropogén

Részletesebben

Tantárgy neve. Európa természet- és társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2

Tantárgy neve. Európa természet- és társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2 Tantárgy neve Európa természet- és társadalomföldrajza I-II. Tantárgy kódja FDB 1605; FDB1606 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV II. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDO1104 Éghajlattan I. 1. hét: Az éghajlattan

Részletesebben

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből)

Tematika. FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) Tematika FDB 2209 Művelődéstörténet II. ID 2562 Magyar művelődéstörténet (Fejezetek a magyar művelődéstörténetből) 1. hét: A magyar művelődés korai szakaszai 2. hét: A magyarok és a IX-X. századi Európa

Részletesebben

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.:

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: (FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és

Részletesebben

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer

FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. 1. hét: Bevezetés a politikai földrajzba (alapfogalmak) 2. hét: A nemzetközi és a hazai politikai földrajz tudománytörténete 3. hét: Az állam értelmezései,

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény FDB 1408, FDB 1408L, FDO 1214 Általános természeti földrajz II. I. Fejezetek a külső erők természetföldrajzából: 1. Az aprózódás és a mállás 2. Tömegmozgásos folyamatok 3. A pluviális és a fluviatilis

Részletesebben

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A szorgalmi időszak utolsó hetében, december 19-én írásbeli elővizsga tehető.

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1.

Részletesebben

Könyvek. Főiskolai könyvek, jegyzetek

Könyvek. Főiskolai könyvek, jegyzetek Dr. Kormány Gyula professor emeritus publikációi Könyvek 1. Kazincbarcika földrajza /társszerző/ (1980): Miskolc, pp. 289-311. 2. A Rétköz földrajzi képe. Szabolcs-Szatmár megyei földrajzi olvasókönyv

Részletesebben

Földrajz 7. évfolyam

Földrajz 7. évfolyam Földrajz 7. évfolyam Heti 1 óra, Évi 36 óra Célok és feladatok: - A térszemlélet fejlesztése a Föld méretviszonyainak összehasonlítása révén. Időbeli tájékozódás fejlesztése, az oksági gondolkodás erősítése.

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

MAGYARORSZÁG (KÁRPÁT-MEDENCE) FÖLDRAJZA 1

MAGYARORSZÁG (KÁRPÁT-MEDENCE) FÖLDRAJZA 1 MAGYARORSZÁG (KÁRPÁT-MEDENCE) FÖLDRAJZA 1 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018

Részletesebben

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁ (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév

Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév Tantárgy megnevezése: TURIZMUS FÖLDRAJZ (Mo.) Kontaktórák száma: 2+0 Vizsgajelleg: kollokvium A tantárgy kreditértéke: 3 Tantárgy kódja: A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 9. évfolyam félévi vizsga A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő

Részletesebben

TÖRTÉNETI FÖLDRAJZI KÖZLEMÉNYEK

TÖRTÉNETI FÖLDRAJZI KÖZLEMÉNYEK TÖRTÉNETI FÖLDRAJZI KÖZLEMÉNYEK 4. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2016 MEGALAKULT AZ MTA TÁRSADALOMFÖLDRAJZI TUDOMÁNYOS BIZOTTSÁG TÖRTÉNETI FÖLDRAJZI ALBIZOTTSÁGA KÓKAI SÁNDOR 184 Előzmények Hazánkban a történeti földrajz,

Részletesebben

Tantárgyleírás. Tantárgy neve A geotudományok legújabb eredményei I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 10+0

Tantárgyleírás. Tantárgy neve A geotudományok legújabb eredményei I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 10+0 A geotudományok legújabb eredményei I. FD8301 Meghirdetés féléve 3 Tantárgyfelelős neve Dr. Dobány Zoltán Tantárgyfelelős beosztása főiskolai docens 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

A földrajz tanítása I. gyakorlat feladatai

A földrajz tanítása I. gyakorlat feladatai Mesterképzés, I. félév 1. feladat Tanítási tervezet készítése A földrajz tanítása I. gyakorlat feladatai Cél: a tanítási tervezet műfaji jellemzőinek megismerése. Készítsen tanítási tervezetet a természetismeret/földrajz

Részletesebben

Tantárgy neve. Politikai földrajz és szociogeográfia I-II. Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 1+0

Tantárgy neve. Politikai földrajz és szociogeográfia I-II. Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 1+0 Tantárgy neve Politikai földrajz és szociogeográfia I-II. Tantárgy kódja FDB1505; FDB1506 Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 1+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI Geográfia 1.természeti földrajz (amely természettudomány) 2.társadalmi-gazdasági földrajz (amely társadalomtudomány) népességföldrajz

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan Felsőoktatási Szakképzés TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan Tanév: 2015/2016. II. A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszék Tantárgyfelelős neve:

Részletesebben

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018. TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Geográfus MSc tantervi háló

Geográfus MSc tantervi háló Geográfus MSc tantervi háló A táblázat tartalma: Kód: a tantervi egység azonosítója Tanulmányi egység: a tantervi kurzus v. tanulmányi egység elnevezése Előfeltétel: a tantervi kurzus felvételét megelőzően

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Róbert, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja FDO

Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Róbert, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja FDO Tantárgy neve Földrajzi folyamatok térben és időben Tantárgy kódja FDO1443 Meghirdetés féléve 8 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Az európai integráció gazdaságtana

Az európai integráció gazdaságtana Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtan Tanszék TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Az európai integráció gazdaságtana The Economics of

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 2006 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 27. szám 3. Az R. 2. számú melléklet MÁSODIK RÉSZ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGYAK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI cím TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI alcíme

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Tantárgy neve. Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2

Tantárgy neve. Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2 Tantárgy neve Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I-II. Tantárgy kódja FDB1601; FDB1602 Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2 Számonkérés módja kollokvium

Részletesebben

A földrajz tanítása I. gyakorlat feladatai

A földrajz tanítása I. gyakorlat feladatai 1. feladat: Tanítási tervezet készítése A földrajz tanítása I. gyakorlat feladatai Cél: a tanítási tervezet műfaji jellemzőinek megismerése. Mesterképzés, 2015/2016. tanév I. félév Konkrét feladat: készítsen

Részletesebben

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra.

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra. Tanítási tervezet I. Alapadatok Az óra időpontja: 2016. április 16. Az iskola megnevezése: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Az iskola címe: 1088, Budapest Trefort utca 8. Osztály: 7. c Tanít: Visy

Részletesebben

Természetföldrajzi tételek (A)

Természetföldrajzi tételek (A) Természetföldrajzi tételek (A) 1. A Nap és a Naprendszer, helyünk a Világegyetemben. A Föld mozgásai és következményei. 2. Tájékozódás térben és időben. A Föld alakjára és ábrázolására vonatkozó ismeretek

Részletesebben

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013

SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TEMATIKA TÖRTÉNELEM

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGF 1004 Tantárgyfelelős neve és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGF 1004 Tantárgyfelelős neve és beosztása KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Összefüggő komplex szakmai gyakorlat Tantárgy kódja CGF1005 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont: 30 Óraszám (elm.+gyak.) 0+560 Félévi követelmény Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2.

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc,

Részletesebben

Hét Előadás témakörei Szeminárium témakörei

Hét Előadás témakörei Szeminárium témakörei (BKS1104, Művelődéstörténet 1.) Óraszám:2+1/hét Hét Előadás témakörei Szeminárium témakörei 1. A félév feladatainak megbeszélése, a követelményrendszer ismertetése 2. A művelődéstörténet elméleti és fogalmi

Részletesebben

TAB2107 Helytörténet tematika

TAB2107 Helytörténet tematika TAB2107 Helytörténet tematika Tantárgyi követelményrendszer: Projektmunka és prezentáció 1. A helytörténeti kutatások elméleti háttere, diszciplináris és módszertani határai 2-3. Makro- és mikrotörténet

Részletesebben

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül.

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül. OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 7. évfolyam félévi vizsga 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid 1.) Szóbeli felelet: Jónás-Dr. Kovács-Dr. Mészáros-Vízvári:

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

Levelezős konzultációs rend

Levelezős konzultációs rend Levelezős konzultációs rend Földrajz Szak BSc I. Évfolyam szeptember 16. p. 7-14 FDB1407L Általános természeti földrajz I. Dr. Dobány Zoltán D. 5. ea. szeptember 16. p. 14-19 FDB1307L Fejezetek az ált.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

A földrajztanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2002/2003 tanévtől, felmenő rendszerben

A földrajztanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2002/2003 tanévtől, felmenő rendszerben A földrajztanári szak kredit alapú szakmai tanterve a 2002/2003 tanévtől, felmenő rendszerben Szak neve: földrajztanári szak Tagozat: nappali Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: magyar A megszerezhető

Részletesebben

Munkaterv a hathetes szakmai gyakorlat történeti földrajzi szegmenséhez

Munkaterv a hathetes szakmai gyakorlat történeti földrajzi szegmenséhez Munkaterv a hathetes szakmai gyakorlat történeti földrajzi szegmenséhez A gyakorlat általános célja, hogy a hallgatók az elméleti stúdiumok (Történeti földrajz, Népesség- és településföldrajz, Általános

Részletesebben

Éghajlattan II. (FDO1105)

Éghajlattan II. (FDO1105) Éghajlattan II. (FDO1105) 1. hét: Általános meteorológiai ismeretek I. 2. hét: Általános meteorológiai ismeretek II. 3. hét: Az éghajlatot meghatározó tényezők 4. hét: A Föld éghajlatának múltja, éghajlat-ingadozások

Részletesebben

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Nappali tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Tantárgyi útmutató

Részletesebben

FÖLDRAJZ TANARI SZAK. NAPPALI TAGOZAT. Matematikai statisztika alapjai Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

FÖLDRAJZ TANARI SZAK. NAPPALI TAGOZAT. Matematikai statisztika alapjai Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Matematikai statisztika alapjai Tantárgy kódja MT1001 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 Tantárgyfelelős neve Dr. habil Gát György, a mat. tud. kandidátusa A hallgatók megismertetése a legáltalánosabb leíró

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN (AV_GNF1106-K4) 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Bauerné Dr. Gáthy Andrea, egyetemi adjunktus 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja

Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja Tantárgy neve Alkalmazott matematika és módszerei I Tantárgy kódja MTB1901 Meghirdetés féléve Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) + Számonkérés módja G Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

1. fejezet. 2. fejezet

1. fejezet. 2. fejezet Tartalomjegyzék 1. fejezet Nemzet, állam, kisebbség 13 1.1. A nemzetpolitika alapjai 13 1.2. Magyarok kisebbségben 17 1.2.1. A trianoni békeszerződés 17 1.2.2. A két világháború közötti időszak 18 1.2.3.

Részletesebben

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. FDB1307 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

Részletesebben

FELSZÍNALAKTAN 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

FELSZÍNALAKTAN 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ FELSZÍNALAKTAN 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a foglalkozások rendszeres látogatása. (A TVSZ értelmében háromnál több igazolatlan

Részletesebben

Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatokba

Bevezetés a laboratóriumi gyakorlatokba A fizika matematikai alapjai I. MT4008L Meghirdetés féléve 1 Összóraszám (elm+gyak) 6+12 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve Dr. Rozgonyi Tibor A részletes tantárgyleírást lásd: MT1008 Mechanika 1. FI4101L

Részletesebben

Teljesítmény és erőforrás controlling

Teljesítmény és erőforrás controlling IV. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás controlling 2012/2013 2. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Teljesítmény

Részletesebben

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése. földrajz alapszak. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése.

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése. földrajz alapszak. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése. I. Adatlap 3. Az indítandó alapszak megnevezése földrajz alapszak 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése geográfus 5. Az indítani tervezett szakirány(ok) megnevezése földrajz, idegenforgalmi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Munkahelyek: 2004-től tanársegéd, ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Munkahelyek: 2004-től tanársegéd, ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék Név: Szabó Szabolcs Születési hely: Gyula Születési idő: 1979. február 11. Végzettségek: Általános Iskola: Középiskola: Egyetem: Doktori Iskola: SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 1986-1993, 4. sz. (Bay Zoltán) Általános

Részletesebben

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Meghirdető tanszék/intézet TÖRTÉNELEM MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

Részletesebben

ÁLTALÁNOS GAZDASÁGFÖLDRAJZ 1.

ÁLTALÁNOS GAZDASÁGFÖLDRAJZ 1. ÁLTALÁNOS GAZDASÁGFÖLDRAJZ 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2.

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A földrajz alapszak tantervi hálója

A földrajz alapszak tantervi hálója A földrajz alapszak tantervi hálója A tantervi háló egységes rendszerbe foglaltan tartalmazza a földrajz alapszak tantervét, beleértve a fő képzési irányok (tanári és nem tanári irány) és a szakirányok

Részletesebben

VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ TANÁRI SZAK. LEVELEZŐ (LD) TAGOZAT

VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ TANÁRI SZAK. LEVELEZŐ (LD) TAGOZAT A vizuális kommunikáció elmélete Tantárgy kódja VZ 4 101 Meghirdetés féléve 1 A részletes tantárgyleírást lásd: VZ 1101 A vizuális kommunikáció elmélete Tantárgy kódja VZ 4 102 Meghirdetés féléve 2 VZ

Részletesebben

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány. (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság)

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány. (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, 2011 -Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) 1) A hazai munkaerőpiac területi jellemzői (1989-től napjainkig) 2) A magyar ipar ágazati

Részletesebben

Publikációs jegyzék Szakfolyóiratokban megjelent publikációk: Tanulmánykötetben megjelent írások:

Publikációs jegyzék Szakfolyóiratokban megjelent publikációk: Tanulmánykötetben megjelent írások: Publikációs jegyzék Szakfolyóiratokban megjelent publikációk: Szabó Sz. (2004): A közlekedési eredetű konfliktusok csoportosítása, és előfordulása Magyarországon. Comitatus önkormányzati szemle. 2004.

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan A tantárgy kódja: 7PE20NGKC4B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Society and Psychology A tanóra száma (Előadás szeminárium gyakorlat egyéb): Kreditérték: 6 A tantárgy meghirdetésének

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Cigány gyerekek családi és intézményi szocializációja BAI0120 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy A szemináriumokon való részvétel: a TVSZ előírásai szerint. 1 házi dolgozat

Részletesebben

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

11. évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37. Fejlesztési cél, kompetenciák

11. évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37. Fejlesztési cél, kompetenciák 11 évfolyam történelem tanmenet Gimnázium Évi óraszám: 37 Óraszám A tanítás anyaga 1 óra Év eleji ismétlés Fejlesztési cél, kompetenciák Az éves tananyag rövid (problémaközpontú) bemutatása, az érdeklődés

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Tantárgy: Történelem Osztály: 13/A, 13/B, 13/C Budapest, 2013. január Történelem érettségi szóbeli tételsor (középszint 13/A; 13/B; 13/C) 2012-2013 I./1. Gazdaság,

Részletesebben

Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása A Debreceni Egyetem képzési programja, 06/07. Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+) és (+) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI FÖLDRAJZTANÁR

Részletesebben