Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás"

Átírás

1 Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás 2. ciklus: november november Fazekas Márk citrompótló cukor KMnO 4 c p + Fe 2+ kávé Kerekes Adrienn citrompótló cukor KMnO 4 c p + Fe 2+ kávé Mészáros János Miklós citrompótló cukor NaOH c p + H 3 PO 4 kávé Auffenberg Attila ph citrompótló kávé cukor Dolgos Rita NaOH c p + H 3 PO 4 citrompótló kávé cukor Medveczki Tímea ph citrompótló cukor pi Árk Viktória cukor kávé citrompótló ph Balázs Rebeka cukor kávé citrompótló ph Gál Fatime cukor kávé citrompótló KMnO 4 c p + Fe 2+ Laub Luca cukor kávé citrompótló NaOH c p + H 3 PO 4 Baksa Miklós Márton kávé KMnO 4 c p + Fe 2+ cukor citrompótló Faragó István kávé KMnO 4 c p + Fe 2+ cukor citrompótló Georgiev Georgi kávé ph cukor citrompótló Jelölés: kávé elvégzett mérés, cukor el nem végzett, pótlandó mérés

2 Pufferoldatok készítése és ph-juk mérése Eszközök: Nagy pontosságú ph-mérő műszer, ph-érzékeny elektróda, referencia elektróda, IUPAC szerinti kalibráló pufferek ph értékekhez, 2 db 250 cm 3 -es mérőlombik, 5 db 50 cm 3 -es főzőpohár, bemosó tölcsér, 2 db 25 cm 3 -es büretta, műanyag mintatartó poharak, üvegbot, gyorsmérleg. Anyagok: Papírvatta, univerzális indikátorpapír, ioncserélt víz, vegyszerek a pufferoldatok készítéséhez. Mérés menete 1. Kérjen feladatlapot! 2. Készítse el az oldatokat a kapott feladatlap szerint! 3. Töltse az elkészített oldatokat egy-egy bürettába, és készítsen oldatkeverékeket a 50 cm 3 -es főzőpoharakba, a kapott feladatlap szerint! 4. Mérje meg az oldatok közelítő ph értékeit univerzális indikátorpapírral! 5. Kapcsolja be a ph-mérő készüléket. Ellenőrizze az elektródok csatlakozását. 6. Kalibrálja az elektródot a IUPAC puffer-oldatok segítségével a közelítően meghatározott ph értékek szerint. Savas tartományban ph = 4 és ph = 7; lúgos tartományban ph = 7 és ph = 10 puffer oldatokra végezze a kalibrálást! 7. Mérje az oldatkeverékek ph-ját! 8. Mossa le az elektródot ioncserélt vízzel és helyezze vissza a védősapkát! 9. Tisztítsa meg az eszközöket, az oldatokat a lefolyóba öntheti! 10. Készítse el a szükséges dokumentációkat!

3 Jodid-ion koncentráció meghatározás ionszelektív membránelektróddal, potenciometriásan Eszközök: 4 db 250 cm 3 -es mérőlombik, 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, 6 db 50 cm 3 -es főzőpohár, büretta, 10 cm 3 -es pipetta, kis főzőpohár beméréshez, ph/mv-mérő ionszelektív és kalomel vonatkozási elektróddal Anyagok: KI, ioncserélt víz, 2 mol/dm 3 koncentrációjú kálium-nitrát- vagy nátrium-kloridoldat A mérés menete: 250 cm 3 0,1 mol/dm 3 -es KI törzsoldatot készítünk (4,15 g KI/250 cm 3 ). Az oldatot bürettába töltjük és beadjuk személyenként 1 db 250 cm 3 -es mérőlombikkal. A visszakapott mérőlombikot ioncserélt vízzel jelig töltjük. Ez lesz a vizsgálandó oldat. Oldatsorozatot készítünk: 1. 0,1 mol/dm 3 KI oldat pi=1 (törzsoldat) 2. 0,03 mol/dm 3 KI oldat pi=1,52 (30 cm 3 törzsoldat/100 cm 3 ) 3. 0,01 mol/dm 3 KI oldat pi=2 (25 cm 3 törzsoldat/250 cm 3 ) 4. 0,003 mol/dm 3 KI oldat pi=2,52 (3 cm 3 törzsoldat/100 cm 3 ) 5. 0,001 mol/dm 3 KI oldat pi=3 (2,5 cm 3 törzsoldat/250 cm 3 ) A sorozat tagjaiból és a vizsgálandó oldatból 50 cm 3 -es főzőpoharakba cm 3 -t kipipettázunk és mindegyikhez hozzápipettázunk 10 cm 3 2 mol/dm 3 -es kálium-nitrát vagy 2 mol/dm 3 koncentrációjú nátrium-klorid-oldatot. Ez utóbbi oldat hozzáadások a körülbelüli összes-ion koncentrációt hivatottak azonos értéken tartani. Lemérjük a sorozat tagjai és az ismeretlen oldatba bemerülő ionszelektív/referencia elektródpár által szolgáltatott potenciálkülönbségeket (mv mérés). A kapott értékekkel kalibrációs görbét szerkesztünk (beadandó). Az értékelő görbe segítségével a vizsgált oldat pi értékét meghatározzuk (ordináta: mv értékek, abszcissza: pi értékek). Kiszámítjuk a vizsgálandó oldat KI tartalmát grammokban és megadjuk az ismeretlen minta pi értékét is.

4 Kénsavtartalom meghatározás konduktometriás titrálással Eszközök: Konduktométer, harangelektród, mágneses keverő keverőpálca, büretta, bürettaállvány, bürettafogó, 150 cm 3 -es főzőpohár, 100 cm 3 -es mérőlombik, 20 cm 3 -es pipetta Anyagok: 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH-mérőoldat Minta: beadandó egy 100 cm 3 -es mérőlombik névvel ellátva a mintának. A lombik tartalmát ioncserélt vízzel jelig töltjük, homogenizáljuk. Ez a minta. Mérés: 20 cm 3 mintát pipettázunk a főzőpohárba és beleteszünk egy keverőpálcát és a keverőre helyezzük. Annyi ioncserélt vízzel hígítjuk, hogy a víz a harangelektródot ellepje. Megindítjuk a keverést. A mérőoldatot 1 cm 3 -enként adagoljuk. A mérőoldat minden részlete után várunk 5-10 másodpercet, míg a lejátszódik a reakció és a keverés a harangon belül is homogenizálja az oldatot. Ekkor feljegyezzük az oldat vezetését. A legkisebb vezetési adat után még 5-6 mérési pontot veszünk fel. Három párhuzamos mérést végzünk. Kiértékelés: megszerkesztjük a titrálási görbéket, a metszéspontok adják a fogyásokat. Kiszámítjuk az átlag fogyást, majd abból a mintában található kénsav tömegét. NaOH-oldat készítése 0,5 dm 3 0,1 mol/dm 3 -es oldat készítéséhez gyorsmérlegen, főzőpohárba bemérünk 2,1..2,2 g NaOH-t; ioncserélt vízben oldás; hűtés után mérőlombikban 0,5 literre kiegészítjük. A bemérés és az oldatkészítés során védőszemüveg használata kötelező! A kész oldatot átöntjük egy literes folyadéküvegbe, melyet szabályosan felcímkézünk. NaOH-oldat pontos koncentrációjának meghatározás 0,1 mol/dm 3 -es sósav mérőoldatra A sósav mérőoldatból 20 cm 3 -t pipettázunk a főzőpohárba, beleteszünk egy keverőpálcát és a keverőre helyezzük. Annyi ioncserélt vízzel hígítjuk, hogy a víz a harangelektródot ellepje. Megindítjuk a keverést. Először beleengedünk 15 cm 3 mérőoldatot, a későbbiekben 1 cm 3 -enként adagoljuk. A mérőoldat minden részlete után várunk 5-10 másodpercet, míg a lejátszódik a reakció és a keverés a harangon belül is homogenizálja az oldatot. Ekkor feljegyezzük az oldat vezetését. A legkisebb vezetési adat után még 5-6 mérési pontot veszünk fel. Három párhuzamos mérést végzünk. A fogyás meghatározása ugyanúgy történik a metszéspont alapján.

5 Foszforsavtartalom meghatározás potenciometriás titrálással Eszközök: mv-mérő készülék (ph-méter), kombinált üvegelektród, keverő keverőpálcával, büretta, bürettaállvány, bürettafogó, 150 cm 3 -es főzőpohár, 250 cm 3 -es mérőlombik, 25 cm 3 -es pipetta. Anyagok: 0,2 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH mérőoldat, ioncserélt víz. A mérés menete A kb. w = 85%-os tömény foszforsavból készítsen 100,0 cm 3 1 mol/dm 3 névleges koncentrációjú oldatot. Hígítson ebből 250,0 cm 3 0,08 mol/dm 3 koncentrációjú oldatot. Mérjen be 3 főzőpohárba 10,0 10,0 cm 3 -nyi mintát. Tegye az oldatba a keverőpálcát. Helyezze az első főzőpoharat a mágneses keverőmotorra, helyezze bele a kombinált üvegelektródot, ügyelve arra, hogy abban ne tegyen kárt a keverőpálca. Megfelelő mennyiségű ioncserélt vízzel hígítsa az oldatot, számítva arra, hogy a mérőoldatnak is hely kell (kb. 25 cm 3.) Illessze a bürettát a főzőpohár oldalához. Titrálja a mintákat pontosan ismert koncentrációjú NaOH mérőoldattal. Az első minta titrálásakor 1 cm 3 -enként adagolja a mérőoldatot, a második és harmadik esetében a valószínű ekvivalencia pontok előtt kb. 1-2 cm 3 -rel 0,1 cm 3 -enként engedje a bürettából a mérőoldatot. A foszforsav háromértékű sav, ennek megfelelően elvben három, de gyakorlatban csak két egyenértékpont határozható meg. Az első kb. 4-5 ph értéknél, a második kb ph értéknél várható. Vigyázzon! Két lépcső felvétele szükséges a feladat elvégzéséhez (a harmadik lépcsőt nem vizsgáljuk), a második után is szükség van a túltitrálási szakaszra! Vegye fel a három oldat mindegyikének titrálási görbéjét és szerkessze meg az egyenértékpontokat. Számolja ki a foszforsav oldat koncentrációját az első- és második lépcsőből, és határozza meg, hány tömegszázalékos volt a cc. foszforsav! Amennyiben nem áll rendelkezésére pontos koncentrációjú NaOH-oldat, úgy állapítsa meg annak pontos koncentrációját 0,1 mol/dm 3 -es HCl mérőoldatra (készen van).

6 Fe 2+ tartalom meghatározása potenciometrikus végpontjelzéssel, permanganometriásan Eszközök: ph-mérő Pt- és kalomel-elektróddal, keverőmotor babával, 100 cm 3 -es mérőlombik, 25 cm 3 -es büretta állvánnyal, 10 cm 3 -es hasas pipetta, 20, vagy 50 cm 3 -es mérőhenger, 4 db 200 cm 3 -es főzőpohár, 100 cm 3 -es főzőpohár, szemüveg, kesztyű, pipettalabda Oldatok: 0,02 mol/dm 3 H 2 SO 4 -oldat Végrehajtás: (pontosan ismert koncentrációjú) KMnO 4 -oldat, w = 20 %-os Adjon be egy 100 cm 3 -es mérőlombikot az ismeretlen kiadásához. Jelre állítással készítse el a törzsoldatot. Pipettázzon egy 200 cm 3 -es főzőpohárba 10,00 cm 3 törzsoldatot, egészítse ki azt kb. 80 cm 3 -re és elegyítsen hozzá 20 cm 3 w = 20%-os kénsavoldatot. Állítsa össze a mérőberendezést: kapcsolja be a készüléket, hagyja bemelegedni. A főzőpoharat állítsa a keverőmotorra, helyezze oldatba a keverőbabát, az elektródpárt, amelyet előzetesen ioncserélt vízzel leöblített. (Vigyázzon az akadálytalan keverésre!) Illessze a bürettát a főzőpohár belső falához. Dolgozzék mv-üzemmódban, mérje a cella elektromotoros erejét. Az első titrálásnál a mérőoldatot 1 cm 3 -enként adagolja. Az adatokat akkor jegyezze fel, amikor a műszer által mért adat értéke megállapodott. Legyenek mért adatai a túltitrálási szakaszban is. (a legnagyobb ugrás után még 3 pont). A második és harmadik titrálás esetében a körülbelüli egyenérték pont előtt kb. 1,5 cm 3 - rel 0,2 cm 3 -enként engedje a bürettából a mérőoldatot, a körülbelüli egyenérték pont utáni 1,5 cm 3 -ig. Rajzolja meg az elemző görbéket, szerkessze meg az ekvivalenciapontokat, amelyek átlagolását követően elvégezheti a szükséges számolásokat. Az eredményt mol Fe 2+ /dm 3, g Fe 2+ /100 cm 3 és g Fe(NH 4 ) 2 (SO 4 ) 2 /100 cm 3 egységekben adja meg. KMnO 4 -oldat pontos koncentrációjának meghatározása Ha nincs pontosan ismert koncentrációjú KMnO 4 -oldat, a koncentrációt Mohr-sóra kell meghatározni, egyedi bemérésekkel (kb. 0,4 g).

7 Citrompótló savtartalmának meghatározása Eszközök ph/mv mérő kombinált üvegelektróddal, keverőmotor keverőpálcával, 25 cm 3 -es büretta állvánnyal, cm 3 -es főzőpohár, 250 cm 3 -es mérőlombik, desztillált vizes palack, védőszemüveg, gumikesztyű. Anyagok, oldatok: citrompótló, 0,1 mol/dm 3 (pontosan ismert koncentrációjú!) NaOH-oldat A feladat: Mérjen le 1 db citrompótlót analitikai pontossággal (a tömeget jegyezze fel), mossa át ioncserélt vízzel egy 250 cm 3 -es mérőlombikba, oldódás után töltse jelig és homogenizálja. Pipettázzon 50 cm 3 oldatot egy 150 cm 3 -es főzőpohárba, tegye bele a keverőpálcát, indítsa meg a keverést. Teljes oldódás után végezze el a titrálást 0,1 mol/dm 3 -es NaOH oldattal: durva titrálás cm 3 -enként. A finom titrálást az egyenértékpont előtt 1 cm 3 -től az egyenértékpont után 1 cm 3 -ig 0,1 cm 3 -enként végezze. Ebből 3 párhuzamost csináljon. Rajzolja meg a titrálási görbéket, értékelje azokat, majd számolja ki a citrompótló összes titrálható savtartalmát. Az eredményt almasavra m/m %-ban adja meg (almasav: C 4 H 6 O 5 ). A 0,1 mol/dm 3 -es NaOH oldat pontos koncentrációjának meghatározása történhet a megismert módszerek bármelyikével.

8 Cukortartalom meghatározás polarimetriás és refraktometriás módszerrel Polarimetriás részfeladat A mérés elve: egyes anyagok a síkban polarizált fény polarizációs síkját elforgatják. Az elforgatás szöge arányos az oldat koncentrációjával, annak meghatározására alkalmas. Anyagok: szaharóz, ioncserélt víz. Eszközök: 100 cm 3 -es főzőpohár, mérőlombikok, büretták, kémcsövek, gyorsmérleg, refraktométer, polariméter. A mérés menete Gyorsmérlegen lemérünk 2x20,0 g szacharózt. Főzőpohárban kb. 50 cm 3 ioncserélt vízben oldjuk, majd egy-egy 100 cm 3 -es mérőlombikba töltve, azokat jelig töltjük, jól homogenizáljuk. A polarimétert bekapcsoljuk (kb. 10 perc bemelegedés szükséges). A mintatartó csövet ioncserélt vízzel feltöltve, ellenőrizzük (leolvassuk) a készülék nulla pontját. A további méréseinket ezzel korrigáljuk (levonjuk a mérési adatainkból). Az egyik mérőlombikot felcímkézve beadjuk, majd visszakapva ismét jelig töltjük. Ez lesz a vizsgálandó minta (ismeretlen). A másik lombikban lévő ismert összetételű oldat segítségével meghatározzuk a szacharóz fajlagos forgatását (és a második részfeladatban ebből készítjük az oldatsorozat tagjait is). t 100, ahol c az (ismert) oldat összetétele g/100 cm 3 -ben, c a forgatás szöge és l a mintatartó cső hossza (2 dm) A vizsgálandó oldatot is a mintatartó csőbe töltjük (buborékmentesen) és megmérjük a forgatás szögét ( 2 ), majd kiszámoljuk az ismeretlen összetételű cukoroldat szacharóz tartalmát (c 2 ) tömegkoncentrációban (g/100 cm ): c 2 t Refraktometriás részfeladat Az ismert összetételű cukoroldatból kémcsövekbe oldatsorozatot készítünk. Az első kémcsőbe 2 cm 3 oldatot majd 8 cm 3 ioncserélt vizet engedünk, a másodikba 4 cm 3 oldatot és 6 cm 3 vizet és így tovább (2, 4, 6, 8 cm 3 minta 10 cm 3 -re kiegészítve ioncserélt vízzel). A refraktométer prizmájára az oldatsorozat minden tagját felcseppentve mérjük a törésmutató értékeket. Ezekből kalibrációs görbét készítünk (Függőleges tengely: törésmutató vízszintes tengely: oldat összetétel). Megmérjük a vizsgálandó (ismeretlen) minta törésmutatóját is és meghatározzuk ezen módszerrel is a cukoroldat szacharóz tartalmát tömegkoncentrációban (g/100 cm 3 ). Ha a két számított összetétel között jelentős eltérés van, próbáljunk rá magyarázatot találni.

9 Eszközök Őrölt pörkölt kávé összes savtartalmának meghatározása Konduktométer vezetési elektróddal, keverőmotor keverőpálcával, 25 cm 3 -es büretta állvánnyal, 100 cm 3 -es mérőlombik, 100 cm 3 -es mérőhenger, 20 cm 3 -es hasas pipetta, cm 3 -es főzőpohár 3 db, tölcsér, desztillált vizes palack, védőszemüveg, gumikesztyű, kávéfőző Anyagok, oldatok: őrölt kávé, 0,1 mol/dm 3 (pontosan ismert koncentrációjú!) NH 4 OH-oldat A feladat: Mérjen le g kávéőrleményt analitikai pontossággal, és főzze le szabályosan 100 cm 3 vízzel. Készítsen lehűlését követően 100,0 cm 3 törzsoldatot. Pipettázzon a törzsoldatból 20,0 20,0 cm 3 -t egy-egy 150 cm 3 -es főzőpohárba, majd adjon hozzá annyi ioncserélt vizet, hogy a vezetési elektródot az oldat teljesen ellepje és a keverőpálca is akadálytalanul foroghasson. Végezze el a 3 párhuzamos titrálást. (A mérőoldatot adagolja cm 3 -enként és a túltitrálási szakaszban is legyen elegendő számú mérési adata.) Rajzolja meg a titrálási görbéket, értékelje azokat, majd számolja ki a kávé összes titrálható savtartalmát. Az eredményt mg H 3 O + /kg kávé egységben adja meg.

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás 1. ciklus: 2013. szeptember 05 2013. október 24. 09. 05. bevezetés, elmélet 10. 03. 3-4. gyakorlat 09. 12. elektro-analitika elmélet 09. 19. 1-2. gyakorlat

Részletesebben

Beadandó A kalibrációs diagram az ismeretlen oldat százalékos összetételével (az eredeti 20 g bemérésre vonatkoztatva).

Beadandó A kalibrációs diagram az ismeretlen oldat százalékos összetételével (az eredeti 20 g bemérésre vonatkoztatva). Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Eszközök: Refraktométer, 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis főzőpohár minta beméréshez, üvegbot, vizsgálati anyag (NaNO 3, NaCl, NH 4 -acetát stb.)

Részletesebben

Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel

Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Eszközök: Refraktométer, 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis főzőpohár minta beméréshez, üvegbot, vizsgálati anyag (NaNO 3, NaCl, NH 4 -acetát stb.)

Részletesebben

Beadandó: A szacharóz fajlagos forgatóképessége és az ismeretlen minta százalékos szacharóz-tartalma.

Beadandó: A szacharóz fajlagos forgatóképessége és az ismeretlen minta százalékos szacharóz-tartalma. Szacharóztartalom meghatározása Lippich féle (félárnyék) polariméterrel Eszközök: 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis tölcsér, beméréshez főzőpohár, gyorsmérleg, polariméter, szacharóz 1. Gyorsmérlegen lemérünk

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI

Részletesebben

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM)

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) I. Elméleti alapok: A vizek savasságát a savasan hidrolizáló sók és savak okozzák. A savasságot a semlegesítéshez szükséges erős bázis mennyiségével

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 4. ciklus: 2012. március 08. Optikai mérések elmélet. A ciklus mérései: 1. nitrit, 2. ammónium, 3. refraktometriax2, mérőbőrönd. Forgatási terv: Csoport

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga B) vizsgarészhez

Részletesebben

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással A titrálás lényege, hogy a meghatározandó komponenst tartalmazó oldathoz olyan ismert koncentrációjú oldatot adagolunk, amely a reakcióegyenlet szerint

Részletesebben

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás Hulladékos csoport tervezett időbeosztás 3. ciklus: 2012. január 16 február 27. január 16. titrimetria elmélet (ismétlés) A ciklus mérései: sav bázis, komplexometriás, csapadékos és redoxi titrálások.

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 3. ciklus: 2012. január 05. Elektro-analitika elmélet. 2012. január 12. Titrimetria elmélet 2012. január 19. március 01. A ciklus mérései: 1. ph-mérés,

Részletesebben

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása 2. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása A reakciósebesség növelhető a

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga B) vizsgarészhez

Részletesebben

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont 1. feladat Összesen: 7 pont Hét egymást követő titrálás fogyásai a következők: Sorszám: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Fogyások (cm 3 ) 20,25 20,30 20,40 20,35 20,80 20,30 20,20 A) Keresse meg és húzza át a szemmel

Részletesebben

4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás. Oldatkészítés szilárd anyagokból

4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás. Oldatkészítés szilárd anyagokból 4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás Szükséges anyagok: A gyakorlatvezető által kiadott szilárd sók Oldatkészítés szilárd anyagokból Szükséges eszközök: 1 db 100 cm 3 -es mérőlombik,

Részletesebben

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Oldatok hígítása, adott ph-jú pufferoldat készítése és vizsgálata, valamint egy oldat sűrűségének mérése. Felkészülés

Részletesebben

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis -

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Alapfogalmak Elv (ismert térfogatú anyag oldatához annyi ismert konc. oldatot adnak, amely azzal maradéktalanul reagál) Titrálás végpontja (egyenértékpont) Törzsoldat,

Részletesebben

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét Potenciometriás ph-mérés, pufferoldatok vizsgálata (154-163. oldal) Írták: Berente Zoltán, Nagy Veronika, Takátsy Anikó Szerkesztette: Nagy Veronika Név:

Részletesebben

Vizes oldatok ph-jának mérése

Vizes oldatok ph-jának mérése Vizes oldatok ph-jának mérése Név: Neptun-kód: Labor elızetes feladat Mennyi lesz annak a hangyasav oldatnak a ph-ja, amelynek koncentrációja 0,330 mol/dm 3? (K s = 1,77 10-4 mol/dm 3 ) Mekkora a disszociációfok?

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyes százalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk?

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Számítások ph-val kombinálva 1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Mekkora az eredeti oldatok anyagmennyiség-koncentrációja?

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben

Számítások ph-val kombinálva

Számítások ph-val kombinálva Bemelegítő, gondolkodtató kérdések Igaz-e? Indoklással válaszolj! A A semleges oldat ph-ja mindig éppen 7. B A tömény kénsav ph-ja 0 vagy annál is kisebb. C A 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú sósav ph-ja azonos

Részletesebben

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Oldatok hígítása, adott ph-jú pufferoldat készítése és vizsgálata, valamint egy oldat sűrűségének mérése. Felkészülés

Részletesebben

O k ta t á si Hivatal

O k ta t á si Hivatal O k ta t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kategória 3. forduló 1. feladat Budapest, 2017. március 18. Ismeretlen gyenge sav moláris tömegének meghatározása, valamint disszociációállandójának

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

Titrálási feladatok számításai. I. Mintafeladatok

Titrálási feladatok számításai. I. Mintafeladatok Titrálási feladatok számításai I. Mintafeladatok 1. Egy 0,2555 mol/ koncentrációjú HNO-oldat 25,0 cm részleteire rendre 2,60; 24,60; 24,50; 24,40 cm KOH fogyott. Mennyi a KOH-oldat pontos koncentrációja?

Részletesebben

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 16 pont

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 16 pont 1. feladat Összesen: 7 pont Gyógyszergyártás során képződött oldatból 7 mintát vettünk. Egy analitikai mérés kiértékelésének eredményeként a következő tömegkoncentrációkat határoztuk meg: A minta sorszáma:

Részletesebben

HInd Ind + H + A ph érzékelése indikátorokkal

HInd Ind + H + A ph érzékelése indikátorokkal A ph érzékelése indikátorokkal A sav-bázis indikátorok olyan "festékek", melyek színüket a ph függvényében változtatják. Ennek alapja az, hogy egy HB indikátor maga is H+ kationra és B- anionra disszociál,

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal KÓDSZÁM: Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 1. feladat Budapest, 2014. március 29. A trijodidion képződési (stabilitási) állandójának meghatározása Ebben

Részletesebben

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 50%.

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 50%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás 1. Mekkora tömegű NaOH-ot kell bemérni 50 cm 3 1,00 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH-oldat elkészítéséhez? M r (NaCl) = 40,0. 2. Mekkora tömegű KHCO 3 -ot kell

Részletesebben

23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan

23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan 23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan 1. Bevezetés Sav-bázis titrálások végpontjelzésére (a mőszeres indikáció mellett) ma is gyakran alkalmazunk festék indikátorokat.

Részletesebben

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria 1. Vas-só részlegesen oxidált oldatába Pt elektródot merítettünk. Ennek az elektródnak a potenciálját egy telített kalomel elektródhoz képest mérjük

Részletesebben

LABORATÓRIUMI OKTATÁSI SEGÉDLET

LABORATÓRIUMI OKTATÁSI SEGÉDLET LABORATÓRIUMI OKTATÁSI SEGÉDLET a Környezetmérnöki méréstechnika, monitoring I. /Környezeti analízis I. c. (MFKMM31K03/MFKOA31K03) tantárgyakhoz kapcsolódó laboratóriumi gyakorlat feladataihoz Nappali

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyesszázalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

ANALITIKA GYAKORLAT 12. ÉVFOLYAM INFORMÁCIÓS LAPOK. Szerző: Fogarasi József. Lektor: Baranyiné C Veres Anna

ANALITIKA GYAKORLAT 12. ÉVFOLYAM INFORMÁCIÓS LAPOK. Szerző: Fogarasi József. Lektor: Baranyiné C Veres Anna ANALITIKA GYAKORLAT 1 ÉVFOLYAM INFORMÁCIÓS LAPOK Szerző: Fogarasi József Lektor: Baranyiné C Veres Anna TARTALOMJEGYZÉK 1. Aszpirintabletta acetil-szalicilsav-tartalmának meghatározása sav-bázis titrálással...3

Részletesebben

ph-mérés ÜVEGELEKTRÓDDAL, SAV-BÁZIS TITRÁLÁS ph-metriás VÉGPONTJELZÉSSEL

ph-mérés ÜVEGELEKTRÓDDAL, SAV-BÁZIS TITRÁLÁS ph-metriás VÉGPONTJELZÉSSEL PHM ph-mérés ÜVEGELEKTRÓDDAL, SAV-BÁZIS TITRÁLÁS ph-metriás VÉGPONTJELZÉSSEL A GYAKORLAT CÉLJA: Oldatok ph-jának mérése kombinált üvegelektróddal. A potenciometrikus titrálás alkalmazása ortofoszforsav

Részletesebben

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot?

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot? 2.2. Anyagmennyiség-koncentráció 1. Hány mol/dm 3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 200 cm 3 -ében 0,116 mol az oldott anyag? 2. 2,5 g nátrium-karbonátból 500 cm 3 oldatot készítettünk. Számítsuk ki

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló 1. feladat Budapest, 2018. március 24. Nátrium-perkarbonát összetételének meghatározása A feladat elvégzésére

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Konduktometria. Ungvárainé Dr. Nagy Zsuzsanna

Jegyzőkönyv. Konduktometria. Ungvárainé Dr. Nagy Zsuzsanna Jegyzőkönyv CS_DU_e 2014.11.27. Konduktometria Ungvárainé Dr. Nagy Zsuzsanna Margócsy Ádám Mihálka Éva Zsuzsanna Róth Csaba Varga Bence I. A mérés elve A konduktometria az oldatok elektromos vezetésének

Részletesebben

Vezetőképesség meghatározása

Vezetőképesség meghatározása Vezetőképesség meghatározása Az elektrolitok vezetőképességének meghatározását konduktométerrel végezzük. A készülék működése az oldat ellenállásának mérésén alapszik. A közvetlenül vezetőképességet kijelző

Részletesebben

v2.0 Utolsó módosítás: Analitika példatár

v2.0 Utolsó módosítás: Analitika példatár Bevezető A példatár azért készült, hogy segítséget kapjon az a tanuló, aki eredményesen akarja elsajátítatni az analitikai számítások alapjait. Minden feladat végén dőlt karakterekkel megtalálható az eredmény.

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga A) vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

II. éves gyógyszerész hallgatók. Műszeres analitika gyakorlat. Konduktometriás mérés. Gyakorlati útmutató

II. éves gyógyszerész hallgatók. Műszeres analitika gyakorlat. Konduktometriás mérés. Gyakorlati útmutató II. éves gyógyszerész hallgatók Műszeres analitika gyakorlat Konduktometriás mérés Gyakorlati útmutató Készítette: Dr. Bényei Attila tudományos főmunkatárs Debreceni Egyetem Fizikai Kémiai Tanszék Debrecen,

Részletesebben

Labor elızetes feladatok

Labor elızetes feladatok Oldatkészítés szilárd anyagból és folyadékok hígítása. Tömegmérés. Eszközök és mérések pontosságának vizsgálata. Név: Neptun kód: mérıhely: Labor elızetes feladatok 101 102 103 104 105 konyhasó nátrium-acetát

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat Összesen 17 pont Olvassa el a terc-butil-klorid előállításának leírását! Reakcióegyenlet: CH 3 CH 3 CH 3 C OH + HCl CH 3 C Cl + H2

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 1. ciklus: 2011. október 06 november 27. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Forgatási terv: 10. 06. 10. 13. 10. 20. 10. 27. 1. csoport

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016. Név: Dátum: 2016. Név: Dátum: 2016. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel

9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel 9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel A gyakorlat célja: Megismerkedni az UV-látható spektrofotometria elvével, alkalmazásával a kationok, anionok analízisére.

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kategória 3. forduló 1. feladat Budapest, 2017. március 18. Ismeretlen gyenge sav moláris tömegének meghatározása, valamint disszociációállandójának

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

g-os mintájának vizes oldatát 8.79 cm M KOH-oldat közömbösíti?

g-os mintájának vizes oldatát 8.79 cm M KOH-oldat közömbösíti? H1 H2 H3 H4 H5 1. Ismeretlen koncentrációjú kénsavoldat 10.0 cm 3 -éből 100.0 cm 3 törzsoldatot készítünk. A törzsoldat 5.00-5.00 cm 3 -es részleteit 0.1020 mol/dm 3 koncentrációjú KOH-oldattal titrálva

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon

Részletesebben

LEHETSÉGES ZH KÉRDÉSEK ÉS FELADATOK

LEHETSÉGES ZH KÉRDÉSEK ÉS FELADATOK LEHETSÉGES ZH KÉRDÉSEK ÉS FELADATOK 1. ZH 1.1.Írja le röviden az alábbi fogalmak jelentését a) mérőoldat, b) titrálások általános elve elve, c) kémiai végpontjelzés típusai, d) indikátor átcsapási tartomány,

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kategória 3. forduló Budapest, 2015. március 21. A verseny döntője három mérési feladatból áll. Mindhárom feladat szövege, valamint

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017. Név: Dátum: 2017. Név: Dátum: 2017. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat

Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat Sztöchiometriai számítások -titrálás: ld. : a 2. laborgyakorlat leírásánál Gáztörvények A kémhatás fogalma -ld.: a 2. laborgyakorlat leírásánál Honlap: http://harmatv.web.elte.hu

Részletesebben

O k ta t á si Hivatal

O k ta t á si Hivatal O k ta t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló, 1. feladat javítási-értékelési útmutató Budapest, 2018. március 24. Nátrium-perkarbonát összetételének meghatározása

Részletesebben

1. feladat. Aminosavak mennyiségi meghatározása

1. feladat. Aminosavak mennyiségi meghatározása 1. feladat Aminosavak mennyiségi meghatározása Az aminosavak mennyiségének meghatározása lényeges analitikai feladat, amit manapság általában automatizált műszerekkel végeznek. Mindazonáltal van olyan

Részletesebben

5. sz. gyakorlat. VÍZMINTA OXIGÉNFOGYASZTÁSÁNAK ÉS LÚGOSSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSA MSZ 448-20 és MSZ 448/11-86 alapján

5. sz. gyakorlat. VÍZMINTA OXIGÉNFOGYASZTÁSÁNAK ÉS LÚGOSSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSA MSZ 448-20 és MSZ 448/11-86 alapján 5. sz. gyakorlat VÍZMINTA OXIGÉNFOGYASZTÁSÁNAK ÉS LÚGOSSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSA MSZ 448-20 és MSZ 448/11-86 alapján I. A KÉMIAI OXIGÉNIGÉNY MEGHATÁROZÁSA Minden víz a szennyezettségtől függően kisebb-nagyobb

Részletesebben

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv A mérést végezte: NEPTUNkód: Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele Jegyzőkönyv Név: Szak: Tagozat: Évfolyam, tankör: AABB11 D. Miklós Környezetmérnöki Levlező III.,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladat Összesen 17 pont A) 2-klór-2-metilpropán B) m(tercbutil-alkohol) = 0,775 10 = 7,75 g n(tercbutil-alkohol)

Részletesebben

II. éves Kémia BSc szakos hallgatók. Konduktometriás mérés. Gyakorlati útmutató. Készítette: Dr. Bényei Attila tudományos főmunkatárs

II. éves Kémia BSc szakos hallgatók. Konduktometriás mérés. Gyakorlati útmutató. Készítette: Dr. Bényei Attila tudományos főmunkatárs II. éves Kémia BSc szakos hallgatók Műszeres analitika gyakorlat Konduktometriás mérés Gyakorlati útmutató Készítette: Dr. Bényei Attila tudományos főmunkatárs Szerkesztette: Dr. Nagy Dávid tudományos

Részletesebben

KÉMIA 11. ÉVFOLYAM EMELT SZINT. Szaktanári segédlet

KÉMIA 11. ÉVFOLYAM EMELT SZINT. Szaktanári segédlet Projektazonosító: TÁMOP 3.1.3-11/1-2012-0013 KÉMIA 11. ÉVFOLYAM EMELT SZINT Szaktanári segédlet Műveltségterület: Ember és természet Összeállította: Pintér Bertalan Lektorálta: Kónya Noémi 2014 Tartalomjegyzék

Részletesebben

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK KON KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A GYAKORLAT CÉLJA: A konduktometria alapjainak megismerése. Elektrolitoldatok vezetőképességének vizsgálata. Oxálsav titrálása N-metil-glükamin mérőoldattal, modern konduktometriás

Részletesebben

ph = lg [H3O + ] A ph az oxóniumionok koncentrációjának tízes alapú logaritmusa, szorozva 1-gyel.

ph = lg [H3O + ] A ph az oxóniumionok koncentrációjának tízes alapú logaritmusa, szorozva 1-gyel. ph potenciometrikus mérése kémiailag tiszta vízben a víz kis mértékben disszociál, ezért a vízben disszociációs egyensúly áll fenn: z egyensúlyt a disszociációs állandó jellemzi: H O H 3 O + + OH - [H

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

- x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x -

- x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - o - x - Bozóki Mihály hf_06 Egy oldatot gravimetriásan vizsgáltunk. Adja meg a keresett anyag mennyiségét a csapadék tömege g-ban, az eredmény mértékegysége. Ba BaSO4 65 cm3 0,1234 g/dm3 hf_07 Készíteni sűrűsége

Részletesebben

X = 9,477 10 3 mol. ph = 4,07 [H + ] = 8,51138 10 5 mol/dm 3 Gyenge sav ph-jának a számolása (általánosan alkalmazható képlet):

X = 9,477 10 3 mol. ph = 4,07 [H + ] = 8,51138 10 5 mol/dm 3 Gyenge sav ph-jának a számolása (általánosan alkalmazható képlet): . Egy átrium-hidroxidot és átrium-acetátot tartalmazó mita 50,00 cm 3 -es részletée megmérjük a ph-t, ami,65-ek adódott. 8,65 cm 3 0, mol/dm 3 kocetrációjú sósavat adva a mitához, a mért ph 5,065. Meyi

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 180 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vegyész ismeretek

Részletesebben

v1.04 Analitika példatár

v1.04 Analitika példatár Bevezető A példatár azért készült, hogy segítséget kapjon az a tanuló, aki eredményesen akarja elsajátítatni az analitikai számítások alapjait. Minden feladat végén dőlt karakterekkel megtalálható az eredmény.

Részletesebben

LAMBDA-MED Kft. elektroanalitikai csoport

LAMBDA-MED Kft. elektroanalitikai csoport Mátrafüttyös, 2007. november 09. 1/4 oldal Solitrode kémiai megfelelőségvizsgálata Az ellenőrzés tárgya: Solitrode (kombinált ph-elektród Pt1000 hőérzékelővel) Gyártó: Metrohm Típusa: 6.0228.000 Gyári

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 15. 8:00. Időtartam: 180 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 15. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga

Részletesebben

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3 5. gyakorlat. Tömegmérés, térfogatmérés, pipettázás gyakorlása tömegméréssel kombinálva. A mérési eredmények megadása. Sóoldat sőrőségének meghatározása, koncentrációjának megadása a mért sőrőség alapján.

Részletesebben

VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Vegyész ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VEGYÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Főzőpoharak. Desztillált víz. Vegyszeres kanál Üvegbot Analitikai mérleg Fűthető mágneses keverő

Főzőpoharak. Desztillált víz. Vegyszeres kanál Üvegbot Analitikai mérleg Fűthető mágneses keverő KÉMIA TÉMAHÉT 2015 Előzetes feladatok A projekt napokat megelőzően két alkalommal ült össze hat fős csoportunk. Az első alkalommal (márc.02.) Likerné Pucsek Rózsa tanárnő kiosztotta az elkészítendő feladatokat.

Részletesebben

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett Számítási feladatok foszfát-meghatározáshoz 1.(Mintafeladat) a) Hány gramm KH PO -ot kell bemérni 50 cm törzsoldat készítéséhez ahhoz, hogy a törzsoldat koncentrációja P O 5 -re nézve 0,1 mg/cm legyen?

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga A) vizsgarészhez

Részletesebben

Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium

Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium 2. Mi az alábbi elemek neve: Ra, Rn, Hf, Zr, Tc, Pt, Ag, Au, Ga, Bi

Részletesebben

Kémia OKTV döntő II. kategória, 1. feladat Budapest, március 31.

Kémia OKTV döntő II. kategória, 1. feladat Budapest, március 31. Oktatási Hivatal KÓDSZÁM: Kémia OKTV döntő II. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 1. A levegő SO 2 -tartalmának meghatározása szulfát formájában történő elválasztással Az ún. londoni típusú

Részletesebben

Elektrolitok nem elektrolitok, vezetőképesség mérése

Elektrolitok nem elektrolitok, vezetőképesség mérése Elektrolitok nem elektrolitok, vezetőképesség mérése Név: Neptun-kód: mérőhely: Labor előzetes feladatok A vezetőképesség változása kémiai reakció közben 10,00 cm 3 ismeretlen koncentrációjú sósav oldatához

Részletesebben

Vezetőképesség meghatározása

Vezetőképesség meghatározása Vezetőképesség meghatározása Az elektrolitok vezetőképességének meghatározását konduktométerrel végezzük. A készülék működése az oldat ellenállásának mérésén alapszik. A közvetlenül vezetőképességet kijelző

Részletesebben

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont 1. feladat Összesen: 7 pont Hét egymást követő titrálás fogyásai a következők: Sorszám: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Fogyások (cm 3 ) 20,25 20,30 20,40 20,35 20,80 20,30 20,20 A) Keresse meg és húzza át a szemmel

Részletesebben

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban 6. Szelektivitási együttható meghatározása 6.1. Bevezetés Az ionszelektív elektródok olyan potenciometriás érzékelők, melyek valamely ion aktivitásának többé-kevésbé szelektív meghatározását teszik lehetővé.

Részletesebben

Általános Kémia GY 3.tantermi gyakorlat

Általános Kémia GY 3.tantermi gyakorlat Általános Kémia GY 3.tantermi gyakorlat ph számítás: Erős savak, erős bázisok Gyenge savak, gyenge bázisok Pufferek, pufferkapacitás Honlap: http://harmatv.web.elte.hu Példatárak: Villányi Attila: Ötösöm

Részletesebben

5. Laboratóriumi gyakorlat

5. Laboratóriumi gyakorlat 5. Laboratóriumi gyakorlat HETEROGÉN KÉMIAI REAKCIÓ SEBESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA A CO 2 -nak vízben történő oldódása és az azt követő egyensúlyra vezető kémiai reakció az alábbi reakcióegyenlettel írható le:

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

Sók oldékonysági szorzatának és oldáshőjének meghatározása vezetés méréssel

Sók oldékonysági szorzatának és oldáshőjének meghatározása vezetés méréssel Sók oldékonysági szorzatának és oldáshőjének meghatározása vezetés méréssel 1. Bevezetés Az elektromos ellenállás anyagi tulajdonság, melyen -definíció szerint- az anyagon áthaladó 1 amper intenzitású

Részletesebben

Kémia OKTV döntő II. kategória, 1. feladat Budapest, március 31.

Kémia OKTV döntő II. kategória, 1. feladat Budapest, március 31. Oktatási Hivatal KÓDSZÁM: Kémia OKTV döntő II. kategória, 1. feladat Budapest, 2012. március 31. A levegő SO 2 -tartalmának meghatározása szulfát formájában történő elválasztással Az ún. londoni típusú

Részletesebben

Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV I. kategória Budapest, 2010. április 10.

Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV I. kategória Budapest, 2010. április 10. Oktatási Hivatal Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV I. kategória Budapest, 2010. április 10. A feladathoz kérdések társulnak, amelyek külön lapon vannak, a válaszokat arra a lapra kérjük megadni. A feladat

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal KÓDSZÁM: Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 1. feladat Budapest, 014. március 9. A trijodidion képződési (stabilitási) állandójának meghatározása Ebben

Részletesebben

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9.

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. Oktatási Hivatal Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. A feladat elolvasására 15 perc áll rendelkezésre. A feladathoz csak a 15 perc letelte után szabad hozzákezdeni.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Stankovics Éva. Térfogatos elemzés. A követelménymodul megnevezése: Laboratóriumi technikus és vegyipari technikus alapfeladatok9

MUNKAANYAG. Stankovics Éva. Térfogatos elemzés. A követelménymodul megnevezése: Laboratóriumi technikus és vegyipari technikus alapfeladatok9 Stankovics Éva Térfogatos elemzés A követelménymodul megnevezése: Laboratóriumi technikus és vegyipari technikus alapfeladatok9 A követelménymodul száma: 2049-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan "festékek", melyek színüket a ph függvényében

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan festékek, melyek színüket a ph függvényében ph-mérés Egy savat vagy lúgot tartalmazó vizes oldat savasságának vagy lúgosságának erősségét a H + vagy a OH - ion aktivitással lehet jellemezni. A víz ionszorzatának következtében a két ion aktivitása

Részletesebben