Magyar C számú

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar C számú"

Átírás

1 Magyar C számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó megnevezése Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető nyelvi képzés szintje 1 Megszerezhető nyelvi képzés fajtája 2 Megszerezhető nyelvi képzés típusa 3 Magyar mint idegen nyelv Magyar mint idegen nyelvi képzés KER C2 szint általános nyelvi képzés kontaktórás képzés Bemeneti kompetenciák 4 Minimális óraszám 5 csoportos képzés esetén: 960 A képzésbe teljesen kezdők is bekapcsolódhatnak, így az A1.1. modulhoz nem kapcsolódik bemeneti követelmény. Amennyiben a képzésben részt vevő az A1.1. modultól eltérő modulba szeretne bekapcsolódni, teljesítenie kell a képző intézmény által a kiválasztott modulhoz használt bemeneti szintfelmérő feladatsort. A képzésben részt vevő bekapcsolódhat a képzésbe akkor is, ha nyelvi szintjét 12 hónapnál nem régebbi akkreditált nyelvvizsgával (komplex B1, B2, C1) vagy más képző intézmény által kiállított, ugyancsak 12 hónapnál nem régebbi, az azonos programkövetelmény alapján megírt más képzési program adott bekapcsolódási szintet megelőző moduljának/ tananyagegységének teljesítéséről szóló tanúsítvánnyal igazolja. egyéni felkészítés esetén: 640 Maximális óraszám 6 csoportos képzés esetén: 1440 egyéni felkészítés esetén: 960 Az óraszámok jelölési formátuma a továbbiakban, az egyes modulok, illetve tananyagegységek esetében: csoportos képzés óraszáma/egyéni felkészítés óraszáma (a teljes program minimális óraszáma esetén például: 960/640)

2 A programkövetelmény moduljai Modulok száma KER szintenként KER A1 2 KER A2 2 KER B1 2 KER B2 4 KER C1 4 KER C2 3

3 Képzési követelmények leírása modulonként KER szintek szerinti modulok KER A1 szint minimális óraszám 90/60 maximális óraszám 135/90 Képzési követelmények Képzettségi szintek, illetve modulok A1. 1/2. képzettségi min. óraszám 45/30 max. óraszám 67/45 Szövegértés: A képzésben részt vevő megérti a számára ismerős mindennapi kifejezéseket és nagyon alapvető fordulatokat, amelyeknek célja konkrét szükségleteinek kielégítése. Szóbeli kifejezőkészség: A képzésben részt vevő képes az egyszerű kapcsolatteremtésre. Be tud mutatkozni, és be tud mutatni másokat, meg tud válaszolni és fel tud tenni olyan kérdéseket, amelyek személyes jellegűek, pl. a lakhelyre, ismerősökre és tulajdontárgyakra vonatkozóan. Képes egyszerű interakcióra, amennyiben a másik személy lassan és világosan beszél, és segítőkész. Reagálni tud a hogylétére vonatkozó legegyszerűbb kérdésekre, szokásairól egyszerű módon beszélni. Írásbeli kifejezőkészség: A képzésben részt vevő képes egyszerű nyomtatványok kitöltésére (pl. szállodai bejelentkezési lap), személyes adatai megadására (név, cím, lakhely, nemzetiség), rövid üdvözlet, köszönetnyilvánító szöveg megírására (pl. képeslap, e A magyar ábécé. A magánhangzó harmónia. Az ul/ ül rag használata. Milyen nyelven? A ban/ ben és az n/ on/ en/ ön ragok használata. Hol? A határozott névelő használata. A főnevek többes száma. Az i képző használata. Az s és a dik képző. Hány? Hányas? Hányadik? Itt, ott használata. Az előtt és a mögött használata. A létige ragozása egyes számban. A szabályos igék ragozása. A létige tagadása (nem..., nincs). Személyes adatok, foglalkozások. Országok, nemzetek, nyelvek. Kontinensek, országok, városok magyar nevei. Tájékozódás a városban. Helyek a városban. Tájékozódás az épületben. Hanyadik emeleten? Közlekedési eszközök neve. Számnevek 10 ig. Telefonszámok. Alapvető kommunikációs panelek. Köszönés és elköszönés az etikett szerint. Ismerkedés, bemutatkozás, mások bemutatása. Megszólítás formái. Formális és informális változatok. Telefonálás. A telefonszámok használata. Európa országai: Magyarország szomszédai. Magyarország nagyobb városai.

4 A1. 2/2. képzettségi min. óraszám 45/30 max. óraszám 68/45 A létige ragozása többes számban. A létige jövő idejű alakjai. Az s, sz, z végű igék ragozása. A szabályos igék alanyi és tárgyas ragozása. A mutató névmások: ez, az. A helyet jelölő névutók (alatt, fölött, előtt, mögött, mellett, között). Jelzős szerkezetek. A kor rag használata. Mikor? Hány órakor? A Gyakran, néha, ritkán használata. A főnevek tárgyesete. A határozott és a határozatlan névelő használata. Kötőszók: és, is. Étterem, ételek. Zöldségek és gyümölcsök nevei. Ételekhez kötődő melléknevek. Alapmelléknevek.Vásárlás, alapvető mértékegységek, alapvető élelmiszerek. Alapvető vásárlással kapcsolatos kifejezések. Városnézés. Nagyobb városok, híres épületek nevei. Közlekedés. Számnevek 10 től 100 ig, majd 1000 ig. Alapszínek. Időkifejezések. Az időpont kifejezése. Heti program. A napok nevei. A hónapok nevei. Kérdések feltevése, válaszadás egyszerűbb kérdésekre. Éttermi rendelés, fizetés. Vásárlás büfében, boltban. Helymeghatározás. Egyszerű űrlapok kitöltése. Képeslap írása. Meghívás elfogadása, visszautasítása. Érdeklődés a másik hogylétéről. Szituációk leírása komplett mondatokkal. A napi rutin leírása. A tegezés és a magázás különbségei hazánkban. Magyarország híres helyei. Magyarország tradicionális ételei, gasztronómiájának jellemzői. A magyar étkezési szokások. A borravaló.

5 KER A2 szint minimális óraszám 90/60 maximális óraszám 135/90 Képzési követelmények Képzettségi szintek, illetve modulok A2. 1/2. képzettségi min. óraszám 45/30 max. óraszám 67/45 Szövegértés: A képzésben részt vevő megért olyan mondatokat és gyakrabban használt kifejezéseket, amelyek az őt közvetlenül érintő területekhez kapcsolódnak (pl. személyes adatok, család, munkahely). Megérti rövidebb és egyszerűbb prospektusok, hirdetések, rövid magánlevelek lényegét. Szóbeli kifejezőkészség: A képzésben részt vevő elboldogul rutinszerű kommunikációs helyzetekben, amikor egyszerű és közvetlen információcserére van szükség. Tud egyszerű nyelvi eszközöket használva beszélni saját hátteréről, szűkebb környezetéről és a közvetlen szükségleteivel kapcsolatos dolgokról. Tud beszélni önmagáról, a szabadidő eltöltéséről. Képes találkozót megbeszélni. Képes érzelmek egyszerű módon történő kifejezésére. Írásbeli kifejezőkészség: Képes egyszerű jegyzetet vagy üzenetet írni (pl. köszönőlevél). Köszöntőkártyák szövegezése. A jön és a megy ige ragozása. Az ít, msh+t, mgh+t, s+t, sz+t végű igék ragozása. Az alapigék tárgyas ragozása. Alanyi és tárgyas ragozás kérdő mondatokban. Az ikes igék ragozása. A szeret valamit, szeret valamit csinálni szerkezet. A ba/ be és a ra/ re ragok használata. A ból/ ből és ról/ ről ragok használata. A mutató névmás tárgyesete. A val/ vel határozórag. Függő esetek többes száma helyragokkal (ház ak ban, asztal ok ra). Függő esetek többes száma tárgy esettel (ház ak at, asztal ok at). A kizáró tagadás: nem..., hanem... Vásárlás. Számok 1000 től. Utazással kapcsolatos alapvető kifejezések. Közlekedés a városban, az országban, a világban. A világ, Európa. Fővárosok. A hobbi, szabadidő. Hivatalos program. Évszakok neve, időjárással kapcsolatos alapkifejezések. A napszakok. Jókívánságok különböző alkalmakra. Rövid cselekvési sorok leírása. A szabadidő bemutatása. Az idő kifejezése több módon. Tájékozódás városban, állomáson, repülőtéren. Megérkezés rendezvényre. Regisztráció. Rövid feljegyzés, üzenet megírása. Információk korrigálása. Utazásról szóló beszámoló megírása. Közlekedéssel, utazással kapcsolatos okmányok kitöltése. Jegy és bérlettípusok Magyarországon. Magyarország elhelyezése a világban. Ismert országok, fővárosok. Budapest fő látnivalói.

6 A2. 2/2. képzettségi min. óraszám 45/30 max. óraszám 68/45 A birtokos személyragozás egyes szám első személyben. Az egyes szám első személyű birtokos személyragos forma + helyet kifejező rag vagy tárgyrag (a bőrönd öm ben, a bőrönd öm et). A zik igeképző. A szeret, tud elkülönítése. Főnévi igenévi formák. A 7 sz végű ige főnévi igenévi alakja (lenni, venni, vinni, hinni, inni, enni, tenni). Az s+ j, z+ j, sz+ j végű igék tárgyas ragozása (Pl.: olvassa, hozza, issza). A szeretne + főnévi igenév szerkezet. A létige múlt idejű alakja. Az n/ an/ en határozórag használata. A család. A családtagok megnevezése. Személyek jellemzése, külső, belső tulajdonságok megnevezése. Személyek hobbija, cselekvései. A ház részei. Mindennapi használati tárgyak és a tulajdonságaik. Mindennapi cselekvések. Napi programok. Kulturális programok. Ünnepek. A karácsony. Karácsonyi jókívánságok. Egy másik személy bemutatása, külső belső jellemzése. A ház, az otthon, a szoba bemutatása, leírása. Egy ember programjának, napjának bemutatása. A tetszés és a nem tetszés kifejezése. Egy esemény minősítése. Az eseményről való rövid beszámoló. Kommunikáció a könyvtárban, a koncerten, a színházban, a moziban. Találkozó megbeszélése, jegyvásárlás. Kulturális lehetőségek, alapvető rendezvények, helyszínek.

7 KER B1 szint minimális óraszám 120/80 maximális óraszám 180/120 Képzési követelmények Képzettségi szintek, illetve modulok B1. 1/2. képzettségi Szövegértés: A képzésben részt vevő megérti a fontosabb információkat olyan világos, standard szövegekben, amelyek ismert témákról szólnak, és gyakori helyzetekhez kapcsolódnak a munka, az iskola, a szabadidő stb. terén. Ki tudja szűrni a lényegi információkat egy tévé vagy egy rádióadásból. Szóbeli kifejezőkészség: Elboldogul a legtöbb olyan helyzetben, amely a nyelvterületre történő utazás során adódik. Egyszerű, összefüggő szöveget tud alkotni olyan témákban, amelyeket ismer, vagy amelyek az érdeklődési körébe tartoznak. Le tud írni élményeket és eseményeket, továbbá röviden meg tudja indokolni és magyarázni a különböző álláspontokat és terveket. Írásbeli kifejezőkészség: Ismert témákról képes egyszerű, de összefüggő szöveget alkotni. A melléknév többes száma. Az i képzős alakok többes száma ( iak/ iek). A mutató névmások többes száma (ezek, azok). A személyes névmások ragozása (engem, téged stb.). A lak/ lek (téged, titeket) használata. Az igekötős igék. Egyszerűbb igei vonzatok. A személyes névmás gyakori ragos alakjai (velem, nekem stb.). A részeshatározói vonzat használata ( nak/ nek). A birtokos személyragozás egyes szám 2. és 3. személyben. A birtokjel használata. Az alapigék múlt idejének alanyi/tárgyas ragozása. Öltözködés, ruhadarabok. Az irodában. Az étteremben. Nyaralás, utazás (helyszínek, eszközök, cselekvések stb.) Betegségek. A testrészek. Külső és belső tulajdonságok. Ételek minősítése, társalgás étkezés alatt. Programszervezés. Meghívás programra, lemondás. Programterv, időbeosztás megfogalmazása. Autentikus szövegek értelmezése, prospektusok olvasása. Adatlapok kitöltése. A nyaralás tervezése, szobafoglalás. Tájékozódás a szállodában. Egészségi állapot leírása, kommunikáció az orvosi rendelőben. Közelmúltra vonatkozó rövid kérdések és válaszok megfogalmazása. Múltbeli események ismertetése, elmesélése egyszerű módon. Rövid levél írása saját élményekről. A divat Magyarországon. Magyar népviseletek. Utazási, nyaralási szokások Magyarországon.

8 B1. 2/2. képzettségi Az igék múlt idejű alanyi/tárgyas ragozása. A szokott ige paradigmája. Az akar + főnévi igenévi formák. Igekötős igék fókuszos mondatokban, egyszerűbb esetek. A tagadás és az igekötős igék. Rendhagyó főnevek és toldalékolásuk (a magánhangzó időtartamot vál takoztató és hangátvetéses főnevek: víz, név, levél, bokor, szobor, sarok, étterem, ezer, három; a v tövű főnevek: kő, tó stb.). A melléknév és a határozószók fokozása. A hasonlító mondatok (..., mint... vs. nál/ nél). A birtokos személyragozás. A birtokos személyragozású főnév helyhatározóraggal és tárgyraggal (szobá já ban, szobá já t). A tól/ től, a nál/ nél és a hoz/ hez/ höz határozóragok használata. Honnan? Hol? Hová? A személyes névmások ragos alakjai. A birtoklást kifejező részeshatározó (Kinek van?). A szor/ szer/ ször határozórag használata. Hányszor? Hányadszor? Dátum kifejezése. Hányadika? Hányadikán? Családfa, családtagok, rokonok. Családtagok jellemzése, összehasonlítása. A lakókörnyezet. Sporttevékenységek, mozgást kifejező igék. Kedvelt időtöltések, szabadidős tevékenységek. Az élőhely, a tágabb környezet bemutatása. Egy harmadik személy családjának bemutatása. Egy harmadik személy környezetének bemutatása. Tevékenységek módjának, gyakoriságának bemutatása. A szabadidő eltöltésének bemutatása. Levelezés programokról. Szándék, akarat kifejezése. Célok, tervek bemutatása. Vélemény, ellenvélemény kifejezése, indoklása. Múltbéli történet részletesebb elmesélése. Magyarország földrajzi elhelyezkedése, adottságai, éghajlata. Magyarország nagyobb városainak legfőbb nevezetességei. Magyarország legfőbb régiói, megyék. Magyarország földrajzi és népességi adatai.

9 KER B2 szint minimális óraszám 240/160 maximális óraszám 360/240 Képzési követelmények Képzettségi szintek, illetve modulok B2. 1/4. képzettségi Szövegértés: A képzésben részt vevő megérti az összetettebb konkrét vagy elvont témájú szövegek fő gondolatmenetét, érvelését. Képes követni a legtöbb televízió és rádióműsort, megérti az aktuális témájú írott szövegeket és a legtöbb standard nyelvű filmet. Szóbeli kifejezőkészség: Folyamatos és természetes módon olyan szintű interakciót tud folytatni anyanyelvű beszélővel, hogy az egyik félnek sem megterhelő. Véleményét kellő részletességgel ki tudja fejteni, részletezni képes egy álláspont előnyeit és hátrányait. Ki tudja fejezni vágyait, reményeit, ambícióit. Írásbeli kifejezőkészség: Világos, részletes szöveget tud alkotni különböző témákról, képes tájékoztató jelentések, összefoglalók megírására. Az igék feltételes módú, jelen idejű, alanyi/tárgyas ragozása. Ha, akkor típusú mondatok jelen időben. Az alapigék felszólító módja egyes és többes szám második személyben. A tiltó mondat: ne + felszólító módú igealak. A jövő idő kifejezése, a fog segédige ragozása. A sincs, sem, se alakok használata. A tilos, szabad, kell, lehet predikátumok használata: a nak/ nek + főnévi igenév szerkezet. A hat/ het igeképző használata. A hogy os mellékmondatok (Azt mondta, hogy...). Időkifejezések rendszere, időtartam, irányhármasság. Mennyi időt? Mennyi ideig? Mióta? (Hány órája, hete, hónapja, éve?) Mikor? Mennyi idő múlva? Mennyi idővel ezelőtt? Meddig? Lakókörnyezet, természeti környezet. Környezetünk jellemzői, problémái. A környezet elvontabb jellemzői, tulajdonságai. Egészséges életmód. Közlekedési szabályok. A városi és a vidéki élet. Olvasás, könyvek, olvasmányok. Televízió és rádióműsorok leírása. Értékítélet, problémák értékelése. Megállapítás, egyetértés, egyet nem értés, kételkedés. Egy helyzet előnyeinek és hátrányainak kifejezése. Összehasonlító vélemény kialakítása, bemutatása. Vágyak, kívánságok, ambíciók megfogalmazása. Önálló témakifejtés képek alapján. Felszólítás, kérés kifejezése tegező formában. Más személy lebeszélése valamiről. Történet összefüggő elmondása időre vonatkozó adatokkal. Magyar írók, költők. Híres alkotásaik. A magyar olvasási szokások. A magyar televízió, tévécsatornák, műsorok. Hírek, a politika és a kultúra világának aktuális jelenségei Magyarországon.

10 B2. 2/4. képzettségi A főnév alapvető jelezési, ragozási rendszere. A főnév kettős jelezése, ragozása. Mutató névmási kijelölő jelzős szerkezetek (azon a fán, ezek a fiúk, ezt a könyvet stb.). A kettős névutóval használatos főnévi szerkezetek (ez alól a fa alól, e mellől a fú mellől stb.). A névutós személyes névmások. A határozatlan és az általános névmások. Az ige felszólító módja (teljes paradigma). Az ige feltételes módjának használata: Ha, akkor típusú mondatok jelen időben. Vonatkozói mellékmondatok (aki, ami, amely, amelyik stb.). Szokásaink. Egészséges életmód, káros szenvedélyek, sportolás. Kultúra. Híres emberek, költők, írók, tudósok. Szolgáltatások, vendéglátás. Az internet előnyei, hátrányai, veszélyei. Közösségi média használata, veszélyei. Kedvelt időtöltések, a szabadidő részletes bemutatása. Tanácsadás, javaslatok kifejezése. Problémakifejtés, általános nézőpont, személyes vélemény bemutatása, ütköztetése. Hirdetés, felhívás megfogalmazása. E mailek fogalmazása. Felszólítás, kérés kifejezése tegező és önöző formában. Udvarias kérés kifejezése tegező és önöző formában. Ismert téma részletes bemutatása szóban és írásban. A magyar kulturális hagyományok. Híres magyarok, tudósok, feltalálók. Díjak, elismerések Magyarországon, Kossuth díj, Jászai díj stb. A magyar sajtó. Legfőbb sajtótermékek, folyóiratok. Sajtóműfajok. Hírek, aktualitások Magyarországon.

11 B2. 3/4. képzettségi Az igék feltételes módú, múlt idejű, alanyi/tárgyas ragozása. A feltételes mód használata: Ha, akkor típusú mondatok (jelen és) múlt időben. A birtoktöbbesítő jel használata (tárgyragos, határozóragos alakok). A birtokos névmások. A vonatkozó névmások, a vonatkozó névmási határozószók. A vonatkozói mellékmondatok (hely, idő, elvont körülmény). (Ott..., ahol... ; Akkor..., amikor... ; Úgy..., ahogy... stb.) Az ért ok és célhatározórag használata. A célhatározói mellékmondat (Azért, hogy ). Az okhatározói mellékmondat (Azért..., mert...). A felszólító mód a mellékmondatokban (Azt kéri, hogy ; azt akarja, hogy stb.). Célok az életben. Iskolaválasztás, pályatervezés. álláskeresés, álláspályázat. Munkahely. Egy munkanap helyszínei, történései, cselekvései. Társalgás a munkahelyen. Közvetlen környezetünkbeli tevékenységeink (házban, kertben stb.). Környezetünk problémái, környezetszennyezés. Jövőbeni tervek, célok részletes ismertetése. Önéletrajz, álláspályázat írása. Oksági viszonyok árnyalt kifejezése. Magyarázat, következtetés. Idegenvezetés egy ismert városban, például a szülővárosban. Rövid gratuláció, köszöntő megfogalmazása. Az idézés különböző formái. Ajánlat, tanács, javaslat megfogalmazása, érveléssel. Vélemény, helyzet indoklása. Ok kifejezése. A környezetszennyezés problémája Magyarországon. A környezetvédelem Magyarországon. A klímaváltozás és hatásai a mindennapjainkra. A munkavállalás, álláshelyzet Magyarországon. Munkanélküliség. A magyar iskolarendszer. Ösztöndíjak, csereprogramok.

12 B2. 4/4. képzettségi Gyakori igeképzők: A műveltető igék képzése. A gyakorító igék képzése. A birtokos szerkezet (a birtokos jelző ragja + birtokos személyrag). A visszaható és a kölcsönös névmás használata (maga, egymás). Az elvont körülményeket kifejező névutók (alapján, iránt, fogva, ellenére, miatt, helyett). Az ó/ ő képzős (folyamatos) melléknévi igenév. A t/ tt képzős (befejezett) melléknévi igenév. A határozói igenév képzése. A valódi mellérendelő kötőszók használata összetett mondatokban (de, vagy, noha, hiszen, ugyanis, pedig stb.) Páros kötőszók: is is, sem sem, vagy vagy, akár akár, nemcsak, hanem is. Az önözés formái: tetszik, tetszenek + főnévi igenév. Az emberi érzékelés: látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás. Életesemények: születés, esküvő, válás, munkába állás, nyugdíj. Közvetlen körülményeink, életmódunk. Emberi kapcsolatok. Szolgáltatások. Egyszerűbb hivatalos levél írása. Gördülékeny kommunikáció a mindennapi ügyintézésekben. Szolgáltatóval információk cserélése. Reklamáció érveléssel. Logikai összefüggések árnyalt kifejezése. Érzelmek, indulatok, harag, felháborodás árnyalt kifejezése. Saját álláspont részletes kifejtése. Jövőbeli és múltbeli bizonytalanság árnyalt kifejezése. Hosszabb beszámolók, esszék írása. A szolgáltatások rendszere, formái Magyarországon. Nagy állami cégek, privát vállalkozások hazánkban.

13 KER C1 szint minimális óraszám 240/160 maximális óraszám 360/240 Képzési követelmények Képzettségi szintek, illetve modulok C1. 1/4. képzettségi Szövegértés: A képzésben részt vevő meg tud érteni különböző típusú komplex szövegeket, érzékeli a rejtett, valamint az átvitt jelentéstartalmakat. Szóbeli kifejezőkészség: Képes gördülékenyen, spontán módon és választékosan kifejezni gondolatait. A nyelvet rugalmasan és hatékonyan tudja használni társalgási, tanulmányi és szakmai célokra. Írásbeli kifejezőkészség: Világos, jól szerkesztett, részletes szöveget tud alkotni összetettebb témákban is. Megbízhatóan alkalmazza a szövegszerkesztési mintákat, kötőszavakat és szövegösszekötő elemeket. Szóképzés: Produktív főnév, melléknév és igeképzők. Jelentésük, használatuk. Többjelentésű és homonim képzők. Vonzatos igék, melléknevek és határozószók. A folyamatos melléknévi igenevek ható igékből ( ható/ hető). Az andó/ endő képzős (beálló) melléknévi igenév. Az igenevek teljes rendszere, használati szabályaik. A melléknévi igenév típusai: időviszonyító képeségük vs. aktív passzív oppozíció szerinti jellemzőik. Ritkább időhatározó ragok: nként, onta/ ente. Az időhatározói mellékmondatok összefoglalása: mielőtt, miután, miközben. A magyar mondat szórendi sajátosságai: A fókuszértelmezés jelenségei a magyar mondat struktúrájában: hangsúlyos mondatrész, kérdőszó (a több kérdőszó problémája), csak os kifejezések, mondatrésztagadás. Függő beszéd. Ünnepek. Hagyományok. Életkilátások, életvitel. A család. Családi kapcsolatok, problémás helyzetek. Szólások és közmondások a magyar nyelvben. Frazeológiák. Idegen és nemzetközi szavak helyettesítése magyar megfelelőkkel. A terpeszkedő kifejezések, funkcióigés kifejezések ismerete, nyelvhasználati értékük. Beszélgetős műsorok követése, riportok megértése. Napilapok cikkeinek megbízható követése. Magyar nyelvű szövegek lényegének megértése zenében, dalokban. Jegyzetelés. Az SMS nyelv szóalkotási módjainak ismerete, alkalmazása. Tegezés és magázás különböző élethelyzetekben. A magyar életszínvonal és változásai. Egy átlagos magyar ember életformája. Szociális háló Magyarországon. Magyarország nemzeti hagyományai. A magyar ünnepek, az ezekhez köthető fő népszokások ismerete. Híres magyarok a nagyvilágban (sport, kultúra, tudomány).

14 C1. 2/4. képzettségi Szóképzés: Produktív főnév, melléknév és igeképzők. Jelentésük, használatuk. Többjelentésű és homonim képzők. Vonzatos igék, melléknevek és határozószók. A birtoklás nyelvi kifejezőeszközeinek és használatuknak rendszerezése (a birtokos személyragok, a birtokjel, a birtokos jelzős szerkezet, a szorosabb és lazább szerkezetek, a birtokos jelző ragja). Használati szabályaik. A magyar mondat szórendi sajátosságai: Az igemódosítók a magyar mondat struktúrájában: a mondattagadószó (a predikátum tagadása), az igekötők, a vonzatszerű igemódosítók (névelőtlen főnevek: fest vs. pirosra fest). Ok okozatiságot kifejező összetett mondatok, kötőszók rendszerezése (mert, mivel, hiszen, ugyanis, ezért, így stb.) Földrajz, tájegységek, régiók. Pénz, bankok, fizetési eszközök, banki szolgáltatások. A modern kor technikai vívmányai. Szólások és közmondások a magyar nyelvben. Frazeológiák. Rokonértelmű szavak. Nyelvhelyességi kérdések ismerete a szóhasználatban. A hangsúlyos és a hangsúlytalan elemek megkülönböztetése az adott szituációtól függően. A spontán gondolatok világos megfogalmazása, gyors verbális reakció. A filmek, számítógépes játékok megértése. Az egyszerűbb, mindennapi szerződések szövegének megértése. A személyes és üzleti levelek megértése, részletező megfogalmazása. A környezettudatos életmód mozgalmai Magyarországon. Magyarország tájegységeinek alapos ismerete, megyéink. Magyarország gazdasági helyzete. A turizmus helyzete Magyarországon. Történelmi emlékhelyek hazánkban.

15 C1. 3/4. képzettségi Szóképzés: Produktív főnév, melléknév és igeképzők. Jelentésük, használatuk. Különös tekintettel a valamivel való ellátottságot kifejező képzőkre ( s, / ú/ ű/ jú/ jű). Vonzatos igék, melléknevek és határozószók. A van létige funkcióinak rendszerezése: létezés (kedd van), részelő (partitivusi) jelentés (a kenyérből ennyi van), létezés határozói bővítményekkel (van valahol, valamikor, valahogyan, valakivel, valahányan stb.), segédige összetett állítmány igei részeként (tanár volt), birtoklás (nekem van), állapot kifejezésére (határozói igenévvel, zárva van). A magyar mondat szórendi sajátosságai: a tagadások rendszerezése, kiegészítve a tényállástagadással. mondatrésztagadás, mondattagadás, tényállástagadás. Társadalom. A világ, Európa. A modern kor vívmányai. Ipar, vállalatok. Szólások és közmondások a magyar nyelvben. Frazeológiák. Szójátékok, viccek. Fiktív szövegek értelmezése. A szövegek rejtett értelmének a megértése. Viccek követése, megértése. Beszélgetős műsorok követése, riportok megértése. Rádióadás megértése. Újságcikkek követése, megértése. Gondolati összefüggések felismerése és közvetítése. Komplex, részletesen tagolt szöveg készítése. Komplex téma strukturált előadása. A magyar társadalom felépítése. Kisebbségek Magyarországon. Társadalmi problémák Magyarországon. A magyar ipar, gyárak hazánkban. Külföldi vállalatok hazánkban. Magyarország Európában, a világban. Hungarikumok.

16 C1. 4/4. képzettségi Szóképzés: Ritkább főnév, melléknév és igeképzők. Jelentésük, használatuk. Vonzatos igék, melléknevek és határozószók. A magyar összetett mondat szerkezeti sajátosságainak rendszerezése: A mellérendelő összetett mondatok (logikai relációk, kötőszók). Az alárendelő összetett mondatok (utalószók, kötőszók). A vonatkozói mellékmondatok, különös tekintettel a névutós utalószós főmondatok mellékmondataira. (Pl. anélkül, hogy; ahelyett, hogy; aziránt, hogy stb.) A közbeékelődéses mondatok. A mondatátszövődéses mondatok. Digitális korszak, új médiumok. Emberi értékek régen és ma. Közösségi hálók, netközösségek. Szólások és közmondások a magyar nyelvben. Frazeológiák. Hamis barátok. Komplex szövegek írása és megértése. A mondatbeli központozás finomabb szabályainak alkalmazása. A szórend szabályainak következetes alkalmazása. Szóbeli beszámoló, interjúkészítés. Nyelvi tabuk, udvariassági normák. Érvelés és számonkérés, egy álláspont világos bemutatása, vitában való konstruktív részvétel. Pozitív, negatív, és kritikus álláspont megfogalmazásának képessége írásban és szóban. A kultúra és a mai fiatalság Magyarországon. A facebook és a közösségi portálok szerepe hazánkban. A múlt értékeinek kezelése ma Magyarországon.

17 KER C2 szint minimális óraszám 180/120 maximális óraszám 270/180 Képzési követelmények Képzettségi szintek, illetve modulok C2. 1/3. képzettségi Szövegértés: A képzésben részt vevő szinte bármilyen hallott vagy olvasott szöveget könnyedén megért. Szóbeli kifejezőkészség: A különböző beszélt vagy írott forrásokból származó információkat nehézség nélkül össze tudja foglalni, részletekbe menően fel tudja idézni az érveket és a beszámolókat. Természetes módon, folyékonyan és pontosan fejezi ki magát, különbséget tud tenni a jelentések árnyalatai között is. Bármilyen hivatalos nyelvi környezetben magabiztosan elboldogul. Írásbeli kifejezőkészség: A körülményekhez stilárisan is alkalmazkodó, logikusan felépített szöveg megalkotására képes. Össze tudja 1. A C1 szintig elsajátított nyelvtani szerkezetek használata, elmélyítése, finomítása. A globalizáció napjainkban. Vallások. Értékváltás, értékválasztás, etikai kérdések. Társadalmi szerepvállalás, önkéntesség, egyesületi tevékenység. Az átvitt jelentés megértése. Szinonímák használata. A homonímia esetei a magyar nyelvben. Metaforák, szimbólumok értelmezése. Nyelvhelyességi kérdések a szóhasználatban. Elvontabb igekötők használata. Rövidítések a magyar nyelvben. Írott mondatok, szövegek hangoztatása, retorikai alapismeretek. A helyesírási szabályok alapos ismerete. Tárgyalások követése, bekapcsolódás a tárgyalásokba. A kisebbségi lét Magyarországon. Az egyházak szerepe a közéletben és a mindennapokban. Szakszervezetek és érdekvédelem Magyarországon.

18 C2. 2/3. képzettségi 1. A C1 szintig elsajátított nyelvtani szerkezetek használata, elmélyítése, finomítása. Történelem. Politika. Európai Unió. Tudomány és technika. A nyomatékosítás, kiemelés, tömörítés eszközei a mondatban. A beszélői szándék attitűdjeinek nyelvi megnyilvánulásai a mondatokban: modális elemek, módosítószók, modális partikulák, módosító mondatrészletek. Prozódiai árnyalatok szerepe a mondatértelmezésben. A nyelvi interferencia jelenségei, tekintettel a kettősnyelvűségre, a többnyelvűségre. Az igevonzatok és a nyelvhelyesség összefüggései. Reflektálás magyar kulturális jelenségekre szépirodalmi szövegek segítségével. Nyelvi klisék és kulturális sztereotípiák összefüggései. A standard és a szleng nyelvváltozat a hétköznapi társalgás beszédhelyzeteiben. Magyarország történelme. Magyar állampolgári ismeretek. Választási rendszer Magyarországon. Világörökség Magyarországon. Magyarország az Európai Unióban. A multikulturalitás hazánkban.

19 C2. 3/3. képzettségi 1. A C1 szintig elsajátított nyelvtani szerkezetek használata, elmélyítése, finomítása. Művészetek. Film, színház, zene. Irodalom. Szólások és közmondások a magyar nyelvben kulturális emlékezet és nyelv összefüggései. Etimológia. Nyelvjárások, nyelvjárási elemek. A nyomatékosítás, a kiemelés, a tömörítés eszközei a szövegekben. A beszélői szándék attitűdjeinek nyelvi megnyilvánulásai a szövegekben. Stílusárnyalatok strukturális (mondat és szövegszerkezeti) vonatkozásai. A mondat és szövegformálás műfaji meghatározottsága. A társadalmi érintkezés különböző területein és meghatározott helyzetekben tipikus nyelvi stilisztikai eszközök felismerése és használata. Válogatás a nyelvi regiszterekből a beszédhelyzetnek és szándéknak megfelelően. A hivatali kommunikáció szóbeli és írásbeli nyelvi kifejezőeszközei. Hivatalos kérvények megírása. Az írott és a szóbeli mondat és szövegmegformálás különbségei. A különböző szövegtípusok makrostrukturális jellemzői (tagolásuk felépítésük, szerkesztési elveik). Kreatív írás különböző (szépirodalmi) műfajokban, szövegfajtákban. A nyelvi humor kifejezésmódjai különböző kontextusokban. A magyar népdalok és népmesék. A magyar művészet, magyar műalkotások. Kortárs irodalom. Írók, költők, alkotások. A magyar zeneművészet nagy alakjai. A magyar filmkultúra nagy alakjai. Kulturális örökségünk.

20 Nyelvi képzettségi szint megszerzését igazoló dokumentum kiadásának feltételei A képző intézmény tanúsítványt állít ki a képzésben részt vevő számára a modul sikeres teljesítéséről. A képzésben részt vevő számára abban az esetben állítható ki tanúsítvány, ha részt vett az adott modulhoz tartozó tanórák legalább 80 százalékán, illetve sikeresen teljesítette az az adott modul végén megtartott záróvizsgát. A záróvizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A záróvizsga akkor tekinthető sikeresnek, ha a képzésben részt vevő legalább 60 százalékot ér el a vizsga szóbeli és írásbeli részén külön külön. A modult záró vizsga minősítése: megfelelt/nem felelt meg. Amennyiben a képzésen részt vevő nem felel meg a modult záró vizsgán, akkor tanúsítvány nem állítható ki részére. Ebben az esetben a képzésen részt vevő magasabb szintű modulra nem jelentkezhet, számára a korábbi modul megismétlése ajánlott. A képzésen részt vevő kérésére a képző intézmény igazolást állíthat ki az adott modulon való részvételről, amennyiben a képzésben részt vevő személy részt vett a modulhoz tartozó tanórák legalább 80 százalékán. 1 általános nyelvi képzés esetén az Európa Tanács Közös Európai Referenciakeretében (a továbbiakban: KER ) ajánlott hatfokozatú rendszer szintjei, melyek további bemeneti és kimeneti követelmények által meghatározott képzési szintekre bonthatóak, egyéb nyelvi képzés esetén a nyelvi készségek, képességek és ismeretek programkövetelményben meghatározott, KER szintekhez köthető szintjei 2 általános nyelvi képzés, egyéb nyelvi képzés és kombinált nyelvi képzés 3 kontaktórás képzés vagy távoktatás 4 a nyelvi képzés szintjének megfelelően a képzés megkezdéséhez szükséges bemeneti kompetenciák 5,6 a nyelvi képzettségi szint megszerzéséhez szükséges képzés képzési formától (kontaktórás, vagy távoktatás) és/vagy képzés fajtájától függő minimális és maximális óraszám

Magyar C nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. Javaslatot benyújtó neve

Magyar C nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. Javaslatot benyújtó neve Magyar C2 1 1 063 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV 9. ÉVFOLYAM ÍRÁS OLVASÁS a cirill-betűs írás és olvasás elsajátítása NYELVANI ISMERETEK a főnevek neme személyes névmások (ragozással) birtokos névmások (csak

Részletesebben

Magyar mint idegen nyelv C nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételéhez. A javaslattevő alapadatai

Magyar mint idegen nyelv C nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételéhez. A javaslattevő alapadatai Magyar mint idegen nyelv C2 1 1 144 nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételéhez A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. A nyelvi képzésre

Részletesebben

Magyar C nyelvi programkövetelmény

Magyar C nyelvi programkövetelmény Magyar C2 1 1 104 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi

Részletesebben

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal 2. fejezet TALÁLKOZÁS 17 38. oldal 3. fejezet ISMERKEDÉS AZ IRODÁBAN 39 56. oldal 4. fejezet A VÁROSBAN 57 82. oldal TÉMÁK Néhány nemzetközi szó Köszönések

Részletesebben

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI Az idegen nyelv érettségi vizsga célja Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó

Részletesebben

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt.

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt. Tantárgyi követelmények Német nyelv 9. oszt. Témakörök: Bemutatkozás Az én családom Az én barátom Az én házam/lakásom Az én szobám Az én iskolám Lakóhely bemutatása Napirend Étkezési szokások Szabadidő

Részletesebben

Orosz C2 1 1 007 számú

Orosz C2 1 1 007 számú Orosz C2 1 1 007 számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó neve, vagy cég neve Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

Spanyol C számú

Spanyol C számú Spanyol C2 1 1 005 számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó neve, vagy cég neve Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

Magyar C2 1 1 076 nyelvi programkövetelmény

Magyar C2 1 1 076 nyelvi programkövetelmény Magyar C2 1 1 076 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Katedra Nyelviskola Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi

Részletesebben

Olasz C számú

Olasz C számú Olasz C2 1 2 004 számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó megnevezése Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

Francia C számú

Francia C számú Francia C2 1 2 006 számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó megnevezése Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM C képzési kör C képzési kör

KÉPZÉSI PROGRAM C képzési kör C képzési kör KÉPZÉSI PROGRAM C képzési kör C képzési kör 2 KÉPZÉSI PROGRAM C képzési kör C képzési kör 1. A képzési program 1.1. Megnevezése Angol C2 1 1 018 - KER C1/CS30 1.2. OKJ azonosító -- 1.3. Nyelvi programkövetelmény

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből Személyes vonatkozások 9. évfolyam A tanuló személye, életrajza, életének fontos állomásai Családi élet, családi kapcsolatok Emberek

Részletesebben

Olasz C számú

Olasz C számú Olasz C2 1 1 004 számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó neve, vagy cég neve Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

Spanyol kezdőtől középfokig gigapack csomag részletes tematikája

Spanyol kezdőtől középfokig gigapack csomag részletes tematikája Spanyol kezdőtől középfokig gigapack csomag részletes tematikája A1 tanfolyam 1. A spanyol ABC 2. A spanyol főnév 3. Egyeztetés a spanyolban, melléknevek 4. Hangsúlyozás a spanyolban 5. A SER ige 6. Köszönések,

Részletesebben

Magyar C nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. Javaslatot benyújtó neve

Magyar C nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. Javaslatot benyújtó neve Magyar C2 1 1 062 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi

Részletesebben

Galambos-Lindenfeld Nyelvstúdió Oktatási és Szolgáltató Kft. _ KÉPZÉSI PROGRAM

Galambos-Lindenfeld Nyelvstúdió Oktatási és Szolgáltató Kft. _ KÉPZÉSI PROGRAM Galambos-Lindenfeld Nyelvstúdió KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési program 1.1. Megnevezése Angol C2 1 1 039 C2 szint 1.2. OKJ azonosító nem releváns 1.3. 1.4. Szakmai, vagy nyelvi programkövetelmény azonosítója

Részletesebben

TIT Megyei Angol Nyelvi verseny ismeretanyaga 4. ÉVFOLYAM

TIT Megyei Angol Nyelvi verseny ismeretanyaga 4. ÉVFOLYAM TIT Megyei Angol Nyelvi verseny ismeretanyaga 4. ÉVFOLYAM Én és a családom: bemutatkozás, a család bemutatása Családi viszonyok, kapcsolatok megnevezése Családtagok bemutatása, megnevezése Testrészek Ruhadarabok

Részletesebben

Magyar C2 1 1 096 nyelvi programkövetelmény

Magyar C2 1 1 096 nyelvi programkövetelmény Magyar C2 1 1 096 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Nyelviskolák Szakmai Egyesülete A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje

Részletesebben

Orosz C2 1 1 099 C1 szint E-000490/2014/C003

Orosz C2 1 1 099 C1 szint E-000490/2014/C003 Alternative English School Nyelviskola Akkreditált Vizsgahely Felnőttképzési intézmény, Eng. sz.: E-000490/2014 Nyelviskolák Szakmai Egyesületének Minősített és Ajánlott Nyelviskolája Kecskemét, Kőhíd

Részletesebben

MINIMÁLIS KÖVETELMÉNYEK NÉMET NYELVBŐL

MINIMÁLIS KÖVETELMÉNYEK NÉMET NYELVBŐL MINIMÁLIS KÖVETELMÉNYEK NÉMET NYELVBŐL Ahhoz, hogy a tanuló elégséges osztályzatot szerezzen, az alábbi tudásanyag 60 százalékát el kell sajátítania. Vitás esetben vagy osztályozó vizsgánál az alábbi anyagot

Részletesebben

NT 56365/NAT SAG ZA SAGOM 1 Tanmenetjavaslat

NT 56365/NAT SAG ZA SAGOM 1 Tanmenetjavaslat NT 56365/NAT SAG ZA SAGOM 1 Tanmenetjavaslat LECKE, 1. lecke 1-7. óra 2. lecke 8-14. óra 3. lecke 15-21. óra Az orosz nyelv helye a nyelvek közt, az ábécé Kiejtési szabályok Nemzetközi szavak Hétköznapi

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

ANGOL NYELV, MINT ELSŐ IDEGEN NYELV

ANGOL NYELV, MINT ELSŐ IDEGEN NYELV Nyelvtan: ANGOL NYELV, MINT ELSŐ IDEGEN NYELV megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek, főnevek többes száma névelők és főnévbővítmények: the, a, an, some, any, much, many, a lot of, a few, a little

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

Helyi tanterv az angol nyelv mint 2. idegen nyelv tanításához normál tantervű osztályokban

Helyi tanterv az angol nyelv mint 2. idegen nyelv tanításához normál tantervű osztályokban Helyi tanterv az angol nyelv mint 2. idegen nyelv tanításához normál tantervű osztályokban Heti óraszámok: 11.évfolyam 12.évfolyam 2 óra 2 óra Javasolt tankönyv: New English File Elementary IDŐKERET, ÓRASZÁMOK

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Forrásnyelvi környezetben (külföldön) Egy 96 órás tanfolyam 49 96. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.1. Forrásnyelvi környezet (külföldön) Egy 120 órás tanfolyam első 60 órájára (1 60. óra) Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.1. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 96 órás tanfolyam 1 48. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK tankönyvcsalád

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.1. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 120 órás tanfolyam 1 60. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK tankönyvcsalád

Részletesebben

NYELVISKOLA. angol középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam. (54 órás)

NYELVISKOLA. angol középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam. (54 órás) NYELVISKOLA angol középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam (54 órás) Cél: A kurzus a középfokú (B2) nyelvvizsgára, illetve az ennek megfelelő emelt szintű érettségire készít fel. A tanfolyam végén

Részletesebben

Német nyelvi követelmények a 3. év végéig. A Hallo Max! c. tankönyv alapján

Német nyelvi követelmények a 3. év végéig. A Hallo Max! c. tankönyv alapján Német nyelvi követelmények a 3. év végéig A Hallo Max! c. tankönyv alapján Az ABC, család, lakás, állatok, számok 1-100-ig, évszakok, hónapok, iskola, osztály, barátok, német termékek, 3 dal, 3 versike.

Részletesebben

Angol C2 1 1 039 C2 szint E-000490/2014/C001

Angol C2 1 1 039 C2 szint E-000490/2014/C001 Alternative English School Nyelviskola Akkreditált Vizsgahely Felnőttképzési intézmény, Eng. sz.: E-000490/2014 Nyelviskolák Szakmai Egyesületének Minősített és Ajánlott Nyelviskolája Kecskemét, Kőhíd

Részletesebben

NYELVISKOLA. francia középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam. (54 órás)

NYELVISKOLA. francia középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam. (54 órás) NYELVISKOLA francia középfokú nyelvvizsgára előkészítő tanfolyam (54 órás) Cél: A kurzus a középfokú (B2) nyelvvizsgára, illetve az annak megfelelő emelt szintű érettségire készít fel. A tanfolyam végén

Részletesebben

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca /

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca / NÉMET NYELVBŐL 1. osztály reagálásra. Bekapcsolódjon, és tevékenyen részt vegyen az órai játékokban, cselekvésekben. Ismerje a mindennapi üdvözlési és búcsúzási formákat. Ismerje a tanult témakörök szavait:

Részletesebben

Osztályozó vizsgakövetelmények Angol (1. idegen nyelv) 9NY osztály

Osztályozó vizsgakövetelmények Angol (1. idegen nyelv) 9NY osztály Osztályozó vizsgakövetelmények Angol (1. idegen nyelv) 9NY osztály Témakörök: Személyes vonatkozások, család: A tanuló személye, életének fontos fordulópontjai Családi élet, családi kapcsolatok. A családi

Részletesebben

Francia C2 1 1 032 nyelvi programkövetelmény

Francia C2 1 1 032 nyelvi programkövetelmény Francia C2 1 1 032 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Nyíregyházi Főiskola A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi képzés

Részletesebben

Tantárgyi követelmények Angol (1. idegen nyelv) 9. évfolyam

Tantárgyi követelmények Angol (1. idegen nyelv) 9. évfolyam Tantárgyi követelmények Angol (1. idegen nyelv) 9. évfolyam Témakörök: Személyes vonatkozások, család: A tanuló személye, életének fontos fordulópontjai Családi élet, családi kapcsolatok. A családi élet

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév szószerkezetekben 20 A névelő 21 Gyakorlatok 26 A hangsúlytalan mutató névmással álló főnév 28 A birtokos

Részletesebben

Lovári C nyelvi programkövetelmény

Lovári C nyelvi programkövetelmény Lovári C2 1 1 054 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Nyíregyházi Főiskola Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi képzés fajtája Nyelvi képzés típusa A

Részletesebben

Magyar C nyelvi programkövetelmény

Magyar C nyelvi programkövetelmény Magyar C2 1 1 098 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Nyelviskolák Szakmai Egyesülete A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: általános iskola angol nyelv Évfolyam: 1. Vizsga típusa: írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök: Én és a családom: üdvözlés, köszönések napszak

Részletesebben

Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program

Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program A képzési program ismertetése Képzési Program Február 15 Bt. 6769 Pusztaszer Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00086-2012 Az angol nyelvi képzési program célja, hogy ismertesse a Február 15 Bt. nyelvi

Részletesebben

Az 1996-ban alakult Országos Próbanyelvvizsga Rendszer ismertebb nevén az OPR - a Felvételi Információs Szolgálat együttműködő partnere.

Az 1996-ban alakult Országos Próbanyelvvizsga Rendszer ismertebb nevén az OPR - a Felvételi Információs Szolgálat együttműködő partnere. Országos Próbanyelvvizsga Rendszer Az 1996-ban alakult Országos Próbanyelvvizsga Rendszer ismertebb nevén az OPR - a Felvételi Információs Szolgálat együttműködő partnere. Az OPR a következőkben szeretné

Részletesebben

KONZULTÁCIÓS TEMATIKA IDEGEN NYELV TANTÁRGYAKBÓL (német nyelv, angol nyelv, lovári nyelv)

KONZULTÁCIÓS TEMATIKA IDEGEN NYELV TANTÁRGYAKBÓL (német nyelv, angol nyelv, lovári nyelv) KONZULTÁCIÓS TEMATIKA IDEGEN NYELV TANTÁRGYAKBÓL (német nyelv, angol nyelv, lovári nyelv) Általánosan érvényes, hogy az alább felsorolt konzultációkon a kijelölt teljes tananyag feldolgozásra kerül (szókincs,

Részletesebben

Követelményrendszer olasz nyelvből az osztályozó vizsgán

Követelményrendszer olasz nyelvből az osztályozó vizsgán Követelményrendszer olasz nyelvből az osztályozó vizsgán 9. évfolyam Témakörök 1. Bemutatkozás rövid bemutatkozás, név, nemzetiség, kor, foglalkozás 2. Ismerkedés köszönés, elköszönés, rákérdezés új információkra

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL A szóbeli felvételi : 2014. február 22. (szombat) 9 óra Megjelenés: 8 óra 45 perckor az iskola aulájában A részletes beosztást ott lehet megtekinteni Az ideiglenes felvételi

Részletesebben

Helyi tanterv. Kommunikáció német nyelven. Szakiskola 9-10-11. évfolyam

Helyi tanterv. Kommunikáció német nyelven. Szakiskola 9-10-11. évfolyam Helyi tanterv Kommunikáció német nyelven Szakiskola 9-10-11. évfolyam Fejlesztési követelmények A szakiskola 9-11. évfolyama számára készült idegen nyelv kerettanterv a tanulók sajtosságaihoz, nyelvi szintjének

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelmények. Angol nyelv 2. idegen nyelv. 9. osztály

Osztályozó vizsga követelmények. Angol nyelv 2. idegen nyelv. 9. osztály Osztályozó vizsga követelmények Angol nyelv 2. idegen nyelv 9. osztály Témakörök: Személyes vonatkozások, család A tanuló személye, életrajza, életének fontos állomásai. Személyes tervek. Családi élet,

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: általános iskola emelt szint, heti 3 óra angol nyelv Évfolyam: 2. Vizsga típusa: írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök: Én és a családom: üdvözlés,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A főnév 11 Kis és nagy kezdőbetűk 11 A főnevek neme 12 A főnevek többes száma 13 Nem megszámlálható főnevek 15 Csak többes számban használatos főnevek 16 Foglalkozások 17 Címek, rangok,

Részletesebben

Szóbeli követelmények idegen nyelvből

Szóbeli követelmények idegen nyelvből Szóbeli követelmények idegen nyelvből A szóbeli vizsga követelményei angol és német nyelvből A felvételi vizsga maximum 20 perc időtartamú. Az alapfokú nyelvvizsgához hasonlóan a felvételiző egy rövid

Részletesebben

Német C2 1 1 025 számú nyelvi programkövetelmény

Német C2 1 1 025 számú nyelvi programkövetelmény Német C2 1 1 025 számú nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó megnevezése DEBRECENI EGYETEM Bölcsészettudományi Kar A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Orosz C2 1 1 056 nyelvi programkövetelmény

Orosz C2 1 1 056 nyelvi programkövetelmény Orosz C2 1 1 056 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Nyíregyházi Főiskola A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi képzés

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv és a Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a és a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között Készítette: Pap Andrea Pétervására,

Részletesebben

A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben

A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben Anna Grzeszak, Damian Kaleta A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben Dolgozatunk célja, hogy megnézzük, hogyan mutatják be a nyelvtani szabályokat az egyes magyar nyelvkönyvek.

Részletesebben

Berlitz 1. szint KER szint A 1

Berlitz 1. szint KER szint A 1 Társalgási Berlitz 1. szint KER szint A 1 A tanuló képes általános kifejezéseket és egész egyszerű mondatokat használni és megérteni. Képes személyes adatokra vonatkozó kérdések megfogalmazására illetve

Részletesebben

SZÓBELI TRÉNINGEK TÉMAKÖREI

SZÓBELI TRÉNINGEK TÉMAKÖREI NÉMET TRÉNINGEK SZÓBELI TRÉNINGEK TÉMAKÖREI TÉMÁK SZINT 1 SZINT 2 SZINT 1-2 TÉMA 1 AZ EGYÉN ÉS TÁRSAS KAPCSOLATAI SZEMÉLYI ADATOK, KÜLSŐ MEGJELENÉS BELSŐ TULAJDONSÁGOK, RUHÁZAT, CSALÁD, CSALÁDI ESEMÉNYEK/ÜNNEPEK

Részletesebben

Magyar C nyelvi programkövetelmény

Magyar C nyelvi programkövetelmény Magyar C2 1 1 076 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Katedra Nyelviskola Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi

Részletesebben

9 ny - nyelvi előkészítő osztály (KON-TAKT 1 Lehrbuch /Arbeitsbuch)

9 ny - nyelvi előkészítő osztály (KON-TAKT 1 Lehrbuch /Arbeitsbuch) 9 ny - nyelvi előkészítő osztály (KON-TAKT 1 Lehrbuch /Arbeitsbuch) Az alábbi nyelvtani szerkezeteket tudja alkalmazni írásban és szóban a Nemzeti Tankönyvkiadó KON-TAKT 1 című tankönyv és Munkafüzet alapján:

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje.

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. Az angol csoportok egységesen a Traveller sorozat könyveit használják, így a vizsgarendszerben egységes követelményrendszert alakítottunk ki. A nyelvvizsgák

Részletesebben

Az osztályozó vizsgák rendje és tematikája Francia nyelv tantárgyból 9-12. évfolyam

Az osztályozó vizsgák rendje és tematikája Francia nyelv tantárgyból 9-12. évfolyam Az osztályozó vizsgák rendje és tematikája Francia nyelv tantárgyból 9-12. évfolyam A vizsga két részből áll: írásbeli és szóbeli részből. Az értékelés során mindkét vizsgarészt figyelembe vesszük: az

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály Óra Témakör, tananyag 1. Bevezető óra: ismerkedés az új taneszközökkel 2. Ismétlés: hangtan 3. 4. Ismétlés: a szófajok Ismétlés: szóalaktan 5. Ism.: Az igenevek Tollbamondás 6. Az év eleji tollbamondásértékelése

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Óra Témakör, tananyag MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció nyelvművelés Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Megjegyzés 1. 2. 3. Ismétlés: hangtan Ismétlés:

Részletesebben

IDEGEN NYELVI MÉRÉS EREDMÉNYEI 2017

IDEGEN NYELVI MÉRÉS EREDMÉNYEI 2017 IDEGEN NYELVI MÉRÉS EREDMÉNYEI 17 Az idegen nyelvi mérés azt méri, hogy az angol vagy német nyelvet első idegen nyelvként tanuló 6. és 8. évfolyamos tanulók nyelvtudása megfelel-e a tantervi követelményekben

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Holland nyelv Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. A holland nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Olasz C2 1 1 086. nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok

Olasz C2 1 1 086. nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Olasz C2 1 1 086 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Katedra Nyelviskola Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi

Részletesebben

Göncz Hajnalka tantárgyprogramjai

Göncz Hajnalka tantárgyprogramjai Göncz Hajnalka tantárgyprogramjai ANGOL II. NYELV KÖZÉPFOKÚ SZÓBELI NYELVVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ 3. NEMZETKÖZI IGAZGATÁSI SZAK 3. félév Oktató: Göncz Hajnalka Óraszám: 2 óra Hét Szóbeli Írásbeli 1. Szintfelmérő

Részletesebben

Német C számú

Német C számú Német C2 1 1 003 számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó megnevezése Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételére vonatkozó javaslat benyújtásához

TÁJÉKOZTATÓ. nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételére vonatkozó javaslat benyújtásához TÁJÉKOZTATÓ nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételére vonatkozó javaslat benyújtásához A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 19. (3) bekezdése értelmében nyelvi programkövetelmények

Részletesebben

Osztályozó vizsga Angol mint első idegen nyelv

Osztályozó vizsga Angol mint első idegen nyelv Osztályozó vizsga Angol mint első idegen nyelv Az írásbeli szóbeli vizsga 50-50 %-os arányban számítanak be a vizsga eredményébe. Tanév végi osztályozó vizsgán az éves munka és a vizsgaeredmény 75-25 %-ban

Részletesebben

Témakörök és tételek német nyelvből a középszintű érettségi vizsgán (A szóbeli vizsga feladatlapjai ezen megadott tételek alapján készülnek) 2013

Témakörök és tételek német nyelvből a középszintű érettségi vizsgán (A szóbeli vizsga feladatlapjai ezen megadott tételek alapján készülnek) 2013 Témakörök és tételek német nyelvből a középszintű érettségi vizsgán (A szóbeli vizsga feladatlapjai ezen megadott tételek alapján készülnek) 2013 I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, CSALÁD 1. A vizsgázó személye,

Részletesebben

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc 12. osztály Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc Szóbeli: társalgás, szituációs feladat, önálló témakifejtés (maximum 15 perc

Részletesebben

Osztályozóvizsga-tematika 12. évfolyam Angol nyelv

Osztályozóvizsga-tematika 12. évfolyam Angol nyelv Osztályozóvizsga-tematika 12. évfolyam Angol nyelv 1. félév Témakör /Kommunikációs szándék Nyári úticélok Különböző típusú nyaralások Utazási előkészületek Szállások Látnivalók Nyári élmények A tömegközlekedési

Részletesebben

JAVÍTÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK NÉMET NYELVBŐL Összeállította: Bischofné Németh Katalin 9. ÉVFOLYAM 10. ÉVFOLYAM

JAVÍTÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK NÉMET NYELVBŐL Összeállította: Bischofné Németh Katalin 9. ÉVFOLYAM 10. ÉVFOLYAM JAVÍTÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK NÉMET NYELVBŐL Összeállította: Bischofné Németh Katalin 9. ÉVFOLYAM Tankönyv és munkafüzet: Delfin I., Hueber 1-4. fejezet Formanyomtatvány kitöltése Pályázat írása Levél- és képeslapírás

Részletesebben

Magyar C nyelvi programkövetelmény

Magyar C nyelvi programkövetelmény Magyar C2 1 1 082 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Katedra Nyelviskola Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi

Részletesebben

5-6. évfolyam. Kommunikációs szándékok:

5-6. évfolyam. Kommunikációs szándékok: 5-6. évfolyam Az 5-6. évfolyamon folytatódó nyelvoktatás legfontosabb célja a tanulók célnyelvi kommunikatív kompetenciájának további fejlesztése. Ez továbbra is szoros kölcsönhatásban történik az adott

Részletesebben

Célnyelvi mérés a 6., 8. és a 10. évfolyamon Tartalmi keret

Célnyelvi mérés a 6., 8. és a 10. évfolyamon Tartalmi keret Célnyelvi mérés a 6., 8. és a 10. évfolyamon Tartalmi keret 2014. december Célnyelvi mérés 10. évfolyamon Tartalmi keret Jogi szabályozás A 2014/2015. tanév rendjét szabályozó 35./2014. (IV.30.) EMMI rendelet

Részletesebben

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra)

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) NT-11631 MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) A tanmenetben megadott gyakorlatszámok csak tájékoztató jellegűek, nem a megoldandó feladatok mennyiségét jelölik,

Részletesebben

Általános angol nyelvvizsgák

Általános angol nyelvvizsgák Általános angol nyelvvizsgák Cambridge English: Preliminary (PET) és PET for Schools - B1 (alapfok) A Cambridge English: Preliminary (PET) olyan készségeket mér, melyek meglétére hétköznapi helyzetekben

Részletesebben

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc 11. osztály Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc Szóbeli: társalgás, szituációs feladat, önálló témakifejtés (maximum 15 perc

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MEZŐGAZDASÁGI SZAKNYELVI ANGOLLAL BŐVÍTETT ANGOL NYELV 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési

Részletesebben

ANGOL NYELV. 1. osztály. köszönés, bemutatkozás és elköszönés számok elmondása 1-19-ig. a tanult dalok közül 3 eléneklése

ANGOL NYELV. 1. osztály. köszönés, bemutatkozás és elköszönés számok elmondása 1-19-ig. a tanult dalok közül 3 eléneklése ANGOL NYELV 1. osztály köszönés, bemutatkozás és elköszönés számok elmondása 1-19-ig a tanult dalok közül 1 eléneklése a tanult mondókák közül 1 elmondása 2. osztály köszönés, bemutatkozás és elköszönés

Részletesebben

Érzelmek és lelkiállapotok kifejezésére szolgáló kommunikációs szándékok: öröm, sajnálkozás, bánat, csodálkozás, remény

Érzelmek és lelkiállapotok kifejezésére szolgáló kommunikációs szándékok: öröm, sajnálkozás, bánat, csodálkozás, remény Tantárgyi követelmények, angol nyelv 7. évfolyam képes követni a célnyelvi óravezetést, idegen nyelvű információt megérteni és adni, interakcióban sikerrel részt venni. Képes a tanárral és társaival együttműködni

Részletesebben

Román C2 1 1 040 nyelvi programkövetelmény

Román C2 1 1 040 nyelvi programkövetelmény Román C2 1 1 040 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Csaba-College Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése

Részletesebben

2013/14. tanév. 3.osztály

2013/14. tanév. 3.osztály 2013/14. tanév Magyar és tanmenet 3.osztály Tanító: Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina Tankönyv:Földvári Erika munkatankönyv I-II. Földvári Erika munkatankönyv Éves óraszám:148 óra ( heti 4 óra) 1.hét

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Francia nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A francia nyelv tantárgy helyi tanterve a többször

Részletesebben

Német C2 1 1 030 nyelvi programkövetelmény

Német C2 1 1 030 nyelvi programkövetelmény Német C2 1 1 030 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve, vagy cég neve Hueber Verlag GmbH&Co.KG Közvetlen Magyarországi Kereskedelmi Képviselet Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

Német C nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételéhez. A javaslattevő alapadatai. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok.

Német C nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételéhez. A javaslattevő alapadatai. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok. Német C2 1 1 149 nyelvi programkövetelmény nyilvántartásba vételéhez A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Debreceni Nyári Egyetem Nonprofit Közhasznú Kft. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK NAPPALI TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL Tantárgy neve: Angol nyelv 1. Tantárgy kódja: MEIOK01ANBT Tárgyfelelős tanszék/intézet: Idegennyelvi

Részletesebben

Angol nyelv. 5. évfolyam

Angol nyelv. 5. évfolyam Angol nyelv 5. évfolyam Témakör 1. Család 2. Otthon 3. Étkezés 4. Idő, Időjárás 5. Öltözködés 6. Sport 7. Iskola 8. Szabadidő 9. Ünnepek, Szokások 10. Város, Bevásárlás 11. Utazás, Pihenés 12. Egészséges

Részletesebben

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák Zachár László A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák HEFOP 3.5.1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása Tanár-továbbképzési alprogram Szemináriumok Budapest

Részletesebben

Spanyol C2 1 1 122. nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok. 960 óra vagy 960 óra + 120 óra OP

Spanyol C2 1 1 122. nyelvi programkövetelmény. A javaslattevő alapadatai. A nyelvi képzésre vonatkozó adatok. 960 óra vagy 960 óra + 120 óra OP Spanyol C2 1 1 122 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézet A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése

Részletesebben

Angol Tanmenet 2013-14. Bloggers 1. 9. évfolyam

Angol Tanmenet 2013-14. Bloggers 1. 9. évfolyam Angol Tanmenet 2013-14 Bloggers 1. 9. évfolyam BLOGGERS 1. TANMENET (heti óraszám: 5) LECKE, ÓRA SORSZÁMA 1. lecke 1-5. óra Hi, there! 6-10. óra 11-15. óra 2. lecke 16-20. óra Typical days 21-25. óra 26-30.

Részletesebben