TANULÓI PÉLDÁNY BIOLÓGIA 8. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULÓI PÉLDÁNY BIOLÓGIA 8. évfolyam"

Átírás

1 FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY BIOLÓGIA 8. évfolyam

2 A feladatsorok összeállításában közreműködtek: Both Mária Csorba F László Fazakas Andrea Holczgethán Katalin Karkus Zsolt Kerényi Zoltán Lászlóné Pátkai Zsuzsa Szászné Heszlényi Judit Vései Péter Lektorálta: Gálné Domoszlai Erika Szerkesztette: Csorba F László A program szakmai vezetője: Csorba F László

3 I. LÉGZÉS ÉS KERINGÉS Leonardo da Vinci: Emberi szív (rajzok a művész Naplójából)

4 1. Információk gyűjtése (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Ki volt Szent-Györgyi Albert? Mit mondanál el róla, ha valakinek be kellene mutatnod? Írd le! Mit tennél legelőször, ha több információt szeretnél róla megtudni? A Az iskolai könyvtárhoz fordulnék. B Megnézném az Interneten. C Elmennék a könyvtárba, ahova járok. D Megkérdezném valakitől, akiről azt gondolom, hogy nálam tájékozottabb. E Egyéb: Miért választanád éppen ezt a lehetőséget? Te mit tennél, ha az Interneten szeretnél Szent-Györgyi Albert munkásságáról információkat gyűjteni? Írd le vázlatosan a keresés egy receptjét! Tapasztaltál-e már olyat, hogy az Interneten vagy más forrásokban közöltek nem feleltek meg a valóságnak? Hogyan tudnál meggyőződni a talált információk hitelességéről? Írj egy javaslatot!

5 2. Ki volt Szent-Györgyi Albert? kalandozás az interneten 2. (G) Egy tudós névjegye Először keresd meg a további feladatok segítségével, majd egészítsd ki, vagy válaszd ki a hiányzó információkat Szent-Györgyi Albert névjegyén! Név: Született: Elhunyt: Mi volt az eredeti, budapesti egyetemen tanult foglalkozása? Hol nem élt és alkotott? A Budapesten B Szegeden C Hamburgban D Pozsonyban A legismertebb felfedezése: Legfőbb tudományos elismerése: Hajózás az információtengeren... Keress információt Szent-Györgyi Albert életéről, munkásságáról! 1. Több úton is indulhatsz. Jó utat! A) Ha van ötleted, hogyan keress, máris indulhatsz az általad választott úton! Ha megtaláltad a keresett információt lépj a 2) pontra! Ha nem válaszd az 1/B pontot! B) Ha nincs ötleted, vagy nem volt sikeres a keresés, válassz az alábbi lehetőségek közül! vagy a) Lépj pl. a oldalra! Írd be a keresőmezőbe a tudós nevét! b) Lépj pl. a portálra. Írd be a keresőmezőbe a tudós nevét! Válassz a legördülő lehetőségek közül keresőprogramot! Több keresőprogramot is alkalmazhatsz egymás után. Próbáld ki a speciális keresés lehetőségét is!

6 A megfelelő találatokra kattintva válaszd ki azokat, amelyekben Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról szóló információk vannak. Lépj a 2) pontra! 2. Jegyezd le a kiválasztott találatok elérési útját! (pl. Lépj a 3) pontra! 3. Gyűjtsd ki a megfelelő adatokat, és készítsd el a névjegyet!

7 3. Ki volt Szent-Györgyi Albert?(E) 1. Mutasd be röviden Szent-Györgyi Albertet! Ha tudod, készítsd el a tudós névjegyét! 2. Mit tanácsolnál annak az ismerősödnek, aki többet szeretne a tudósról megtudni, és az Internetről szeretne információhoz jutni? A válaszadáshoz a számítógépet is használhatod! a) Mit tegyen? Készíts rövid, vázlatos útitervet! b) Mire ügyeljen?

8 4. A légzés egészségtana (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Az alábbiak közül aláhúzással jelöld azokat, amelyek a légzési szervrendszer részei! Ha bizonytalan vagy a válaszodban, tegyél kérdőjelet! gyomor főhörgő mellhártya gerincvelő gége főverőér garat léghólyagok Ahol alkalmaztad, miért tettél kérdőjelet? Írd ide:. 2. Hol helyezkedik el a tüdő? Jelöld a helyes válaszokat! A) a rekeszizom alatt B) a máj fölött C) a hasüregben D) a mellkasban E) a gyomor mögött 3. Döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak-e! Válaszodat a következőképpen add meg: igaz, hiszen vagy hamis, hiszen.. Állítás: A filmekben gyakran látható jelenet, amikor a tüdőből kifújt levegővel végeznek mesterséges lélegeztetést, a valóságban nem is hatásos. :.., hiszen Állítás: Amikor a tüdőnkből kifújjuk a levegőt, egyre csökken benne a nyomás..., hiszen Állítás: Az egyik tüdőnk kisebb, mint a másik..., hiszen

9 5. Egészségbíróság (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Az osztály tanulói között szerepeket osztunk ki egy bírósági tárgyalás lefolytatására, amelynek témája a dohányzás. A szerepek és instrukcióik a következők: 1. Esküdtek: A 12 legkevésbé mozdítható, szerepelni nem szerető, introvertált tanuló kerüljön ebbe a csoportba. Nekik megfigyelő szerep jut, de a többiek produkcióját figyelmesen kell szemlélniük, majd a végén angolszász mintára döntést hozniuk. 2. Bíró: Egy szociometriailag központi szerepet elfoglaló tanulóra bízzuk, aki kidolgozza a tárgyalás menetét, szót ad, fegyelmez, levezényli a tárgyalást. 3. Ügyész: Feladata a dohányzás elleni érvek összegyűjtése, képviselete, vádbeszéd tartása, szakértők és tanúk felkérése, kérdezése. 4. Ügyészi tanúk: felkérésüket bízhatjuk az ügyész tanulóra is, de ha nem elég önálló, segíthetünk neki: megidézhet orvost, statisztikust, rákkutatót, pszichológust stb. akik természetesen előzetes adatgyűjtés, szemléltető anyag készítés után érkeznek a tárgyalásra. Kevésbé aktív tanulók bevonhatók egyszerű szemtanúként is, akik pl. kellemetlen élményeikről kell, hogy beszámoljanak (füstös vasúti kocsiban kényszerült utazni a legutóbb, arcába fújták a füstöt a liftben, ideges lett egy dohányreklámtól stb.) 5. Ügyvéd: Feladata az ügyészi vádak cáfolata, a dohányzás veszélyeinek bagatellizálása, a nikotin pozitív hatásainak kiemelése stb. 6. Az ügyvéd tanúi: Pl. dohánygyáros, dohánytermesztésből élő kistermelő, tanú 92 éves, erős dohányos nagybácsival stb. 7. Nyomozók: mindkét fél felkérhet ilyeneket, akik bizonyos információk után kell hogy kutassanak interneten, könyvtárakban. Ha megoldható, rögtön, a tárgyalás helyszínén, ha nem, elnapolt tárgyalási fordulók között.

10 6. Hiányos mondatok (E) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Egészítsd ki az alábbi mondatokat a számokkal jelölt helyeken az odaillő szóval vagy kifejezéssel! A tüdőt a mellüregben található kettős falú zsák, a(z) (1.). veszi körül. Ennek egyik fala a tüdőhöz, másik a(z) (2.) simul. A(z) (1.) két falát vékony folyadékréteg teszi síkossá. A tüdőnek nincs saját légzőizomzata, ezért nem önmagától tágul ki és ernyed el, hanem a mellkas mozgásaitól. Mellkasunkat a bordákhoz tapadó izmok mozgatják, de a mellüreg és a hasüreg határán levő (3.). is fontos szerepet játszik a légzésben. Belégzéskor bordáink (4.)., a(z) (3.). pedig (5.). Az oxigén és a szén-dioxid a tüdőben található (6.). felületén keresztül cserélődik ki. 7. Melyik hangadás történik belégzés kíséretében? A helyes válaszok betűjeleit írd a négyzetekbe! A) A fütyülés. B) A horkolás. C) A csuklás. D) Az éneklés. E) A tüsszentés. 8. Mit jelent a passzív dohányos kifejezés? Jelöld a helyes választ! A) A dohányzásról leszokott embert. B) A dohányzásra éppen rászokott embert. C) A ritkán rágyújtó embert. D) Olyan embert, aki cigarettát kínál egy másiknak. E) Olyan embert, aki a mások által kifújt füstöt szívja be. 9. Indokold meg egy mondattal, miért veszélyes, ha valaki passzív dohányos!..

11 7. A keringés (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Döntsd el, igazak-e az állítások! Jelöld I vagy H betűvel! 1. A vér a bal kamrából a főverőérbe (aortába) jut. 2. A verőerekből a vér közvetlenül a gyűjtőerekbe áramlik. 3. A hajszálerekből a gyűjtőerek szállítják a szívbe a vért. 4. A testgyűjtőér a jobb kamrába nyílik. 5. A jobb kamrából a tüdőverőér szállítja a vért a tüdőbe. 6. A tüdő hajszálérhálózatában a vér oxigéntartalma nő, széndioxidtartalma csökken. 7. A tüdőgyűjtőér oxigénben gazdag vért szállít a szívbe. 8. A pitvarok és a kamrák között billentyűk irányítják a vér mozgását.

12 8. Kalandozás a keringésben (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Kövesd nyomon a vér útját az ember szervezetében! Tégy egy képzeletbeli utazást a szív bal kamrájából indulva. A feladatod az, hogy párosítsd az útleírás betűvel jelölt lépéseit az ábra sorszámainak megfelelően. Mi elkezdjük, Te folytasd! Az útleírás A) A főverőérből a test artériáiba jut a vér. B) A pitvar ok és a kamrák között billentyűk irányítják a vér egyirányú mozgását. C) A verőerek a vért a szervek hajszálérrendszerébe szállítják. D) A testgyűjtőér a vért a jobb pitvarba juttatja. E) A tüdőből a tüdőgyűjtőér szállítja a vért vissza a szívbe. F) A hajszálerek és a sejtek között anyagáramlás van. G) A tüdő hajszálérhálózatában a vér oxigént vesz fel, és szén-dioxidot ad le. H) A bal kamrából a vér a főverőérbe pumpálódik. I) A jobb pitvarból a vért a tüdőverőér segítségével a tüdőbe jut. J) A gyűjtőerek szállítják el a szervekből a vért a szívbe. Sorrend: H H

13 9. Utazás a keringési rendszerben (E) Tégy egy képzeletbeli utazást most önállóan! Készíts vázlatos leírást a vér útjáról az ember szervezetében!

14 10. Tudod-e a szívműködésed mérni? (F) Önálló mérés Jobb kezed középső ujjait helyezd bal csuklódon a hüvelykujj folytatásában a csontos alapon húzódó verőérre! Enyhe nyomással tapintsd ki az ér lüktetését, majd számold meg hány lüktetést tapasztalsz 1 perc alatt! 1. Milyen értéket mérsz ezzel a méréssel? Mérésedet legalább háromszor ismételd meg, és írd be a mérési eredményeidet az alábbi táblázatba! Ezután átlagold a mért értékeket! 1. mérés 2. mérés 3. mérés Átlag Mért érték 3. Miért nem egyforma minden érték? Az orvosok, ha kevés idő áll rendelkezésre gyakran csak fél percig számolják az ér lüktetését. 4. Hogyan lehet ebből az 1 percre vonatkozó értéket kiszámolni?.. 5. Mérj meg 3 fél perces értéket, és ebből számold ki az 1 percre vonatkozó értékeket! Eredményeidet írd be a táblázatba! Fél perc alatt mért érték Egy percre számított érték 6. Melyik méréssel (a fél perces vagy az egy perces) lehet pontosabb eredményhez jutni? Miért az a pontosabb érték?......

15 11. Kié mennyi? (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Jobb kezed középső ujjait helyezd társad bal csuklóján a hüvelykujj folytatásában a csontos alapon húzódó verőérre! Enyhe nyomással tapintsd ki az ér lüktetését, majd számold meg hány lüktetést tapasztalsz 1 perc alatt! 1. Mérési eredményeiteket írjátok be a táblázatba! Csoporttag neve Mért pulzusszám 2. Átlagoljátok a kapott eredményeket! Átlagérték: 3. Miért nem egyforma minden érték? Mennyi a nyugalmi pulzus normál értéke? Hogyan lehetséges, hogy a csoportban mért átlagérték ettől eltér? 6. Miért lehetséges az alkaron végzett mérésből a szív munkájára következtetni?

16 12. Melyik pontosabb?(e) Önálló mérés Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Mérd meg a nyugalmi pulzusodat kétszer! Egyszer fél, másodszor egy percig. 2. Ezután mérd meg a pulzusszámodat 15 guggolás után, úgy hogy 1 percig számolod az ér lüktetését! 3. Újabb 15 guggolás után mérd meg a pulzusod úgy, hogy egy percig számolod az ér lüktetését! Mérési és számítási eredményeidet írd be a táblázatba! Nyugalmi pulzusszám értéke 1 perces mérésnél Nyugalmi pulzusszám értéke fél perces mérésnél Pulzusszám 15 guggolás után (1 perc alatt mérve) Pulzusszám 30 guggolás után (1 perc alatt mérve) 4. Miért emelkedett a pulzusszám?. 5. Milyen egyéb változást figyeltél meg magadon?. 6. Milyen különbség van az 1 perces mérés és a ½ perces mérésből 1 percre számított érték között?. 8. Miért figyelhető meg ez a különbség?..

17 II. Táplálkozás Vékonybél, gyomor és vastagbél Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ

18 13. Vásároljunk tudatosan (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Csoportosítsd a felsorolt táplálékforrásokat aszerint, hogy mely tápanyagból tartalmaznak a legtöbbet! Írd a felsoroltakat a megfelelő csoportba! Tojás, burgonya, sertéscomb, napraforgó, rizs, kukorica, szója, szalonna Fehérjeforrás:... Szénhidrátforrás:... Zsírt, olajat tartalmaz:...

19 14. A tekervényes tápcsatorna (G) Tanulmányozd az ábrát, majd töltsd ki a táblázatot! A szerv megnevezése A szerv betűjele A szerv jellemző működése Gyomor B Tápanyagok felszívása vastagbél D 10.

20 15. Melyik szerved hol van? (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Már sok mindent tudsz a táplálkozásról. Hogy nevezzük az ábrán jelölt részeket? Írd az ábrán látható körökbe a megfelelő számokat! 1. gyomor 2. nyelőcső 3. vastagbél 4. vékonybél 5. vakbél 6. végbélnyílás 7. nyelv 8. nyálmirigyek 9. fültőmirigy 10. máj 11. hasnyálmirigy 12. epehólyag 13. végbél 14. garat 15. féregnyúlvány

21 16. Gastro-poly (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Ebben a játékban az emésztőrendszer felépítéséről szerzett ismereteiteket gyakorolhatjátok. 1. gyomor 2. nyelőcső 3. vastagbél 4. vékonybél 5. vakbél 6. végbélnyílás 7. nyelv 8. nyálmirigyek 9. fültőmirigy 10. máj 11. hasnyálmirigy 12. epehólyag 13. végbél 14. garat 15. féregnyúlvány

22 17. A táplálkozási szervrendszer(e) Nevezd meg a táplálkozási szervrendszer ábrán jelölt részeit!

23 18. Kis vitamin teszt (F) Igaz vagy hamis? Jelöld I vagy H betűvel! 1. A vitaminok nélkülözhetetlenek az életműködéseinkhez. 2. A vitaminok többségét a szervezetünk nem tudja előállítani. 3. A C-vitamin zsírban oldódó vitamin. 4. Az A-vitamin vízben oldódik. 5. Az A-vitamin hiányában száraz lesz a bőrünk, és farkasvakság alakulhat ki. 6. Az E-vitamint egy magyar tudós, Szent-Györgyi Albert fedezte fel. 7. A D-vitamin hiánya gyerekeknél angolkórt okozhat. 8. Sok C-vitamint találunk a paprikában, citromban, csipkebogyóban

24 19. Gondoltam egy vitaminra (G) Néhány, vitaminokkal kapcsolatos információról tájékoztat benneteket az alábbi táblázat. Nézzétek át alaposan! Azután kezdődhet a játék! A vitamin neve A Mely élelmiszerekben található? Vaj, tojássárgája, tengeri hal mája; Előanyaga a karotin a sárgarépában, sütőtökben Melyek a vitaminhiány tünetei? Száraz, repedezett bőr, farkasvakság Vízben vagy zsírban oldódó-e?* Zsírban oldódó B 1 Élesztő, hús, bab, dió, korpás liszt, rozs Beriberi, izombénulás, érzés zavarok, depresszió B 2 Tej, sajt, tojás, hús Fogínygyulladás, szájzuggyulladás B 6 Élesztő, búza, barna kenyér, burgonya, máj, tengeri hal Idegrendszeri zavar, bőrbetegség B 12 Hús, máj, tej, tojás Vérszegénység, gyengeség, idegesség Vízben oldódó Folsav C D Zöld levelek, máj, tej, barna kenyér Paprika, csipkebogyó, gyümölcs Tej, vaj, tojássárgája, élesztő, tengeri hal Vérképzési zavar, gyomor- és bélpanaszok, a növekedés visszamaradása, magzatvédő vitamin Skorbut, fertőzésre való hajlam, lassú sebgyógyulás, fogínyvérzés Gyerekeknél: angolkór, csontfejlődési zavar Felnőtteknél: csontlágyulás E Dió, mogyoró, növényi olajok Kóros zsíremésztés, vetélés, Zsírban oldódó K Karfiol, káposzta, paradicsom, tej Vérzékenység *A vízben oldódó vitaminok könnyebben kiürülnek a szervezetből. A zsírban oldódó vitaminok kevésbé, így ezeket a vitaminkészítmények, illetve a vitaminozott élelmiszerek fogyasztásával könnyebben túladagolhatjuk.

25 20. VITA-MIX (E) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Vita-mix Összekeveredett néhány vitaminokról szóló információ. Tégy rendet! Keresd meg az egyes vitaminokról szóló információkat, és írd a számukat a táblázat megfelelő helyére. A lehetőségek között egy kakukktojás is akad, ami nem illik egyik helyre sem. 4. Vaj, tojássárgája, tengeri hal mája; Előanyaga a karotin a sárgarépában, sütőtökben 1. Skorbut, fertőzésre való hajlam, lassú sebgyógyulás, fogínyvérzés 2. Vérszegénység, gyengeség, idegesség 3. Tej, vaj, tojássárgája, élesztő, tengeri hal 5. Vérzékenység 7. Beriberi, izombénulás, érzés zavarok, depresszió 6. Dió, mogyoró, növényi olajok A vitamin neve A B 12 C D E K Mely élelmiszerekben található? Hús, máj, tej, tojás Paprika, csipkebogyó, gyümölcs Karfiol, káposzta, paradicsom, tej Melyek a vitaminhiány tünetei? Száraz, repedezett bőr, farkasvakság Gyerekeknél: angolkór, csontfejlődési zavar Felnőtteknél: csontlágyulás Kóros zsíremésztés, vetélés,

26 21. Az egészséges táplálkozás 12 pontja szövegelemzés (G) Olvasd el az alábbi szöveget! Részlet az egészséges táplálkozás 12 pontja című cikkből (Házi Patika) 3. pont Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. 4. pont Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére. 5. pont Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. 6. pont Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget. 7. pont Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett. 1. Melyek azok a táplálékok, amelyeket a szöveg napi fogyasztásra javasol? Milyen táplálékokat kerüljünk?... Keress a szövegben található táplálékok közül olyat amire (vagy amelyekre) az alábbi előnyös tulajdonságok igazak 3. Magas a vitamintartalma: Magas kálcium tartalma fontos a csontok felépítéséhez: Magas a rosttartalma fontos a jó emésztéshez:...

27 22. Együk, vagy ne együk? (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Válaszd ki az alább felsorolt ételek közül a kerülendőket és a javasoltakat! Írd be őket az alábbi táblázatba! Chips-félék, olajos magvak, cukrozott üdítőitalok, csokoládék, müzliszeletek, tejdesszertek, linzer sütemények, túró rudi-félék, aszalt gyümölcsök, rostos gyümölcslevek, saláták, ropi Kerülendő Javasolt

28 23. Helyesek-e az étrendi szokásaink? (G) A magyar táplálkozási szokásokról: Napjaink táplálkozási problémája, hogy a szükségesnél kevesebb keményítőt, viszont a kívánatosnál több hozzáadott cukrot veszünk magunkhoz. Mivel étrendünkben kevés növényi eredetű táplálék szerepel, rostfogyasztásunk sem kielégítő. Konyhasóbevitelünk az elfogadható három-négyszerese. A hagyományos magyar táplálkozásra a zsíros, fűszeres ételek a jellemzőek. (Mozaik 8. tankönyv) Párosítsd, hogy a szövegben szereplő táplálékok melyik betegség kialakulásában játszhatnak szerepet! Magas vérnyomás:.... Érelmeszesedés:.... Cukorbetegség:.. Elhízás:.. Székrekedés:.. Szívroham(infarktus):...

29 24. Ismered-e a helyes táplálkozást? (F) 1. Melyek a szervezetünk fűtőanyagai (legfontosabb energiaforrásai)? A helyes válasz betűjeleit írd a négyzetekbe! A) zsírszerű anyagok B) fehérjék C) vitaminok D) ásványi sók E) szénhidrátok 2. Melyik állítás hamis a vitaminokra nézve? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) nem építőanyagok B) fontos energiaforrások C) kis mennyiségben van rájuk szükség D) járulékos tápanyagoknak számítanak E) vízben és zsírban oldódó fajtái is léteznek 3. Melyik vitamin szervezetünkben betöltött szerepét írta le Szent-Györgyi Albert? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) A-vitamin B) D-vitamin C) B 1 -vitamin D) C-vitamin E) B 12 -vitamin 4. Milyen betegséget okoz a D-vitamin hiánya? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) skorbutot B) angolkórt C) farkasvakságot D) vérszegénységet E) náthát 5. Melyik szervrendszerünknek van elsősorban szüksége vasra? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) mozgás szervrendszernek B) hormonrendszernek C) keringési rendszernek D) bőrünknek E) kiválasztó rendszernek

30 6. Elsősorban mely élelmiszerekből fedezhető testünk fehérjeszükséglete? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) csokoládé, chips, cukorka B) paradicsom, paprika, margarin, zsemle C) tészta, krumpli, étolaj D) kenyér, vaj, lekvár E) tej, tojás, hal 7. Elsősorban mely élelmiszerekből fedezhető testünk szénhidrátszükséglete? A helyes válasz betűjeleit írd a négyzetekbe! A) szalonna B) sajt C) burgonya D) tojás E) kenyér 8. Energiaszükségletünk hány százalékát kell, hogy fedezzék a szénhidrátok, zsírok és fehérjék? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) szénhidrátok: 50-60%, zsírok: kb. 30%, fehérjék 10-15% B) szénhidrátok: 10-15%, zsírok: kb. 30%, fehérjék 50-60% C) szénhidrátok: 20-30%, zsírok: 50-60%, fehérjék 10-20% D) szénhidrátok: 50-60%, zsírok: 5-10%, fehérjék 30-35% E) szénhidrátok: 80-90%, zsírok: 10-20%, fehérjék 1-5% 9. Kik használnak fel általában több energiát? A relációjelek (>, <, =) beírásával válaszolj! férfiak nők fiatalabb korúak idősebbek

31 25. Miből, mennyit? (G) Feladat elvégzése: 2-4 fős csoportokban Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Az alábbi táblázatok bizonyos táplálékfélék szénhidrát-, zsír és fehérjetartalmát mutatják be. A táblázatok 1 figyelmes áttekintése után válaszoljatok közösen a kérdésekre! Táplálék neve A táplálék szénhidráttartalma %-ban bab 47,3 kenyér 49 borsó 52,7 aszalt alma 60 csokoládé 60 búzaliszt 72 rizs 78 méz 81 cukorkák táblázat. Különböző emberi táplálékok szénhidráttartalma %-ban Táplálék neve A táplálék zsírtartalma %-ban tojássárgája 30 kövér marhahús 36,5 szalámi 48,4 libamáj 50 dióbél 58,5 szalonna 72,8 vaj 83,7 margarin 84,6 csukamájolaj 99,8 2. táblázat. Különböző emberi táplálékok zsírtartalma %-ban. Táplálék neve A táplálék fehérjetartalma %-ban liszt 11 tojás 12 tehéntúró 16 dióbél 17 borsó 23 bab 24 sovány sonka 24 szalámi 26 Eidami sajt táblázat. Különböző emberi táplálékok fehérjetartalma %-ban. 1 Adatok származása: Obál F. (szerk.): Az emberi test 2. kötet, Gondolat Kiadó, Budapest, 1986.

32 1. Melyek azok a táplálékfélék, melyek fogyasztása kifejezetten hasznos viszonylag magas szénhidrát- és fehérjetartalma miatt? Válaszaitokat írjátok a pontozott vonalra! Melyek azok a táplálékfélék, melyekben a zsírtartalom és a fehérjetartalom is viszonylag magas? Válaszaitokat írjátok a pontozott vonalra! A éves fiúknak naponta átlagosan 86, a lányoknak 76 gramm 2 fehérjére van szükségük. Mennyi szalámit kellene egy nap alatt elfogyasztania a fiúknak és lányoknak, ha fehérjeszükségletüket csak szalámiból akarnák fedezni? Válaszaitokat a számítás menetével együtt írjátok a pontozott vonalra! A éves fiúknak naponta átlagosan 87, a lányoknak 77 gramm 2 zsírra van szükségük. Egészséges-e az előző feladatban kiszámított szalámi mennyiség elfogyasztása egy nap alatt a zsírfogyasztás szempontjából? Válaszaitokat a számítás menetével együtt írjátok a pontozott vonalra! Adat eredete: Jámbor Gyuláné & tsai: Biológia 8. Az ember szervezete és egészsége. Mozaik kiadó, Szeged, 2005.

33 A 4. táblázat különféle táplálékok vitamintartalmát 1 mutatja be aszerint, hogy hány gramm táplálék tartalmaz 1 milligrammot az adott vitaminból. Az 5. táblázat a felnőtt ember napi vitamin szükségletét 3 foglalja össze. A táblázatok figyelmes áttekintése után válaszoljatok közösen a kérdésekre! Táplálék mennyisége (grammban), ami 1 mg vitamint Táplálék neve tartalmaz A vitamint B 1 vitamint C vitamint D vitamint áfonya burgonya 750 cékla citromlé 2 csipkebogyó 0,2 csukamájolaj 1, dió 175 disznóhús 75 fekete ribiszke 1,2 földi eper 4 gabonacsíra 50 kelkáposzta máj narancs(lé) paradicsom paraj 12,5 450 saláta sárgarépa tehéntej tojássárgája zöldborsó táblázat. Hány gramm különféle táplálék tartalmaz 1 milligramm A -, B 1, C és D vitamint. Napi szükséglet mg-ban A vitamin 0,8 1 B 1 vitamin 1,2 1,8 C vitamin D vitamin 0,005 0,01 5. táblázat. A felnőtt ember napi vitaminszükséglete. 5. Melyek azok a táplálékfélék, melyek háromfajta vitaminból is viszonylag sokat tartalmaznak? Válaszaitokat írjátok a pontozott vonalra! Lázas, fertőző betegségben C vitamin szükségletünk akár 8-10-szeresére is megnőhet. A táblázat adatai alapján mely táplálékfélék fogyasztása ajánlott és lehetséges akár őszi, téli időszakban is ebben az esetben? Válaszaitokat írjátok a pontozott vonalra!... 3 Adatok forrása: Oláh Zs.: Biológia 11. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2004.

34 7. Soroljatok fel még legalább két olyan táplálékot, aminek magas a C vitamin tartalma, de a táblázatban nem szerepel, vagy nincs feltüntetve C vitamin tartalma! Válaszaitokat írjátok a pontozott vonalra! Milyen növényi eredetű táplálékfajta fogyasztását javasolnátok annak az embernek, akin a beri-beri betegség tünetei (izomgörcsök, izombénulás, érzészavarok) kezdenek megjelenni? Válaszaitokat írjátok a pontozott vonalra! Számoljátok ki, hogy egy bögre tej (200 g) hány százalékát fedezi napi A, B 1 és D vitamin szükségletünknek! Válaszaitokat a számítás menetével együtt írjátok a pontozott vonalra! Vitamintartalmán kívül melyek azok a szervezetünk számára hasznos anyagok, melyek szintén megtalálhatók a tehéntejben? Válaszaitokat írjátok a pontozott vonalra!

35 26. Az egészséges táplálkozás (E) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Melyik nem fűtőanyag az alábbiak közül? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) cukor B) keményítő C) tojásfehérje D) kacsazsír E) napraforgóolaj 2. Melyik táplálék tartalmaz több szénhidrátot? A relációjelek (>, <, =) beírásával válaszolj! dióbél rizs burgonya margarin 3. Melyik ásványi anyag szükséges elsősorban a test víztartalmának fenntartásához? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) kalcium B) vas C) kálium D) réz E) kalcium 4. Az alábbi táplálékok közül melyikben találhatunk legfőképp zsírban oldódó vitaminokat? A helyes válasz betűjeleit írd a négyzetekbe! A) tej B) burgonya C) csukamájolaj D) alma E) eper 5. Melyik vitamin hiánya esetén alakulhat ki a beri-beri betegség? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) C vitamin B) A vitamin C) B 12 vitamin D) B 1 vitamin E) D vitamin 6. Melyik betegség kialakulását okozhatja a C vitamin hiánya? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) farkasvakság B) skorbut C) angolkór D) izomgyengeség E) vérszegénység

36 A táblázat különféle táplálékok vitamintartalmát mutatja be aszerint, hogy hány gramm táplálék tartalmaz 1 milligrammot az adott vitaminból. Táplálék mennyisége (grammban), ami 1 mg vitamint Táplálék neve tartalmaz A vitamint B 1 vitamint C vitamint D vitamint cékla citromlé 2 csipkebogyó 0,2 csukamájolaj 1, dió 175 máj narancs(lé) paradicsom sárgarépa tehéntej tojássárgája zöldborsó Egy felnőtt ismerősödnél a csontritkulás tünetei kezdenek megjelenni. A táblázatból nyerhető információk alapján melyik táplálékot ajánlanád számára leginkább betegsége gyógyítására (illetve mások számára a betegség megelőzésére)? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) citromlé B) zöldborsó C) paradicsom D) csukamájolaj E) sárgarépa 8. Az alább felsorolt táplálékok közül melyik tartalmazza a legtöbb szükséges vitamint a farkasvakság megelőzéséhez? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) tojássárgája B) sárgarépa C) cékla D) csipkebogyó E) narancs(lé) 9. Melyik az a táplálék, melynek igen kis mértékű fogyasztása (néhány gramm) is lehetővé teszi a napi szükségletnek megfelelően több zsírban oldódó vitamin szervezetünkbe juttatását? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) paradicsom B) cékla C) tehéntej D) zöldborsó E) csukamájolaj

37 10. Egy felnőtt ember napi A vitamin szükséglete 0,8-1 mg. Mennyi sárgarépát kell elfogyasztani ahhoz, hogy a heti vitaminszükséglet fele a szervezetébe jusson? Válaszaitokat a számítás menetével együtt írjátok a pontozott vonalra!

38 27. Nóri és a galóca (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Nóri barátaival gombászni indult. Nóri útközben elmondta társainak, mire kell figyelniük gombaszedés közben. Röviden a következőket mondta nekik: Csak csiperkét gyűjtünk, mert az ehető gomba. A csiperke kalapja fehér színű. A csiperke tönkjén gallér van, ugyanakkor nincs bocskora. A csiperke hasonlít a gyilkos galócához, könnyen összetéveszthető vele. A gyilkos galócának azonban gallérja és bocskora is van. A gombamérgezések 90%-át a gyilkos galóca okozza. Ezek után lelkesen gyűjtögették a gyerekek a gombát az erdőben egész délelőtt, csupa fehér kalapút. Hazaérve Nóri anyukájának útmutatásai alapján gombapaprikást készítettek belőle, amit jóízűen meg is ettek. Mindannyian jókedvűen és tele gyomorral mentek haza. Másnap reggel azonban Nórinak nagyon fájt a hasa, hányt és hasmenése is volt. Apuka felvetette, nem lehet-e az előző napi gombapaprikás a rosszullét hátterében? De anyuka leintette, várjunk még egy napot, hátha javul Nóri állapota. Amikor azonban még másnap is rosszul volt, már ő is aggódni kezdtek. Elmentek orvoshoz, aki szerencsére csak vírusfertőzést állapított meg. Gyógyszert írt fel, és meghagyta Nórinak, hogy igyon sok folyadékot, aki két nap múlva már ismét jól érezte magát. 1. Mi az a lényeges különbség a csiperke és a gyilkos galóca kinézete között, amit Nóri nem említett társainak?.. 2. Kinek kellett volna a gyerekeknek megmutatniuk a leszedett gombát?.. 3. Igaz-e az állítás, hogy a gombapaprikásban nem lehetett mérges galóca, mert a mérgező gombáknak rossz ízük van? 4. Hogyan cselekedtek volna helyesen a szülők, amikor felmerült a gombamérgezés gyanúja?.. 5. Miért kell erős hányás után, illetve hasmenés esetén sok folyadékot inni?.. A termesztett csiperke szénhidrátszegény, de fehérjékben és rostanyagokban gazdag élelem. A gomba tartalmazza mindazokat az aminosavakat, amik az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek. Magas az ásványianyag-tartalma, így pl. sok vas és foszfor jut így a szervezetünkbe. A gomba gazdag B 12 -, C-, és D-vitaminokban. 6. Miért fontosak a szervezetünk számára a fehérjék?......

39 7. Mihez szükséges a B 12 -vitamin? Milyen betegség alakul ki súlyos D-vitamin-hiány esetén?...

40 III. KÜLTAKARÓ ÉS MOZGÁS www eletforma.hu

41 28. Bőrkarbantartás (F) Döntse el az alábbi állításokról, hogy melyik fogalomra vonatkoznak! Írja a megfelelő betűjelet az állítások utáni négyzetekbe! A) kézmosás B) fürdés C) testápoló használata D) sminkelés 1. Kelléke a szappan. 2. Eltávolítja a szennyeződést a bőrről. 3. Véd a bőr túlzott kiszáradása ellen. 4. Minden étkezés előtt ajánlatos. 5. Az arc(bőr) előnyös tulajdonságait emeli ki. 6. Csökkenti a kórokozók szervezetbe jutásának esélyét. 7. Segít a pattanások és mitesszerek elrejtésében.

42 29. Ismered a bőrödet? (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Töltsd ki a megfelelő sorokat, és egy bőr elváltozást okozó képlet nevét kapod függőlegesen! 1. a bőr legfelső rétege 2. váladéktermelésre módosult szerv 3. a fejbőr élősködője 4. elpárolgása hűti a testet 5. ilyen a bőr hámrétege 6. a bőraljában felhalmozódó szövet 7. hozzá kapcsolódnak a faggyúmirigyek 8. a bőr vírusos megbetegedése 9. a bőr kötőszövetes rétege 10. megoldás

43 30. A faggyú- és a verejtékmirigy (E) Döntse el az alábbi állításokról, hogy melyik mirigyre vonatkoznak! Írja a megfelelő betűjelet az állítások utáni négyzetekbe! A) faggyúmirigy B) verejtékmirigy C) mindkettő D) egyik sem 1. Váladéka a testfelszínre kerül. 2. Részt vesz a felesleges sók eltávolításában. 3. Szőrtüszőhöz kapcsolódik. 4. Zsírszerű váladékot termel. 5. Váladékának párolgása hűti a testet. 6. A kézfej bőréből hiányoznak. 7. Vízhatlanná teszi a bőrt. 8. Működése folyamatos. 9. Váladéka vízhatlanná teszi a bőrt. 10. Emlősállatokban nem található meg.

44 31. Hány réteg nyúzható le egy emberről? (E) Tanulmányozd az ábrát, majd oldd meg a hozzá kapcsolódó feladatokat! Nevezd meg az ábrán betűkkel jelölt részeket, és add meg, hogy az egyes részeket milyen szövet alkotja! Betűjel Réteg neve Felépítő szövet A B C Válaszd ki a helyes megoldás(oka)t, és írd a betűjelé(-ei)t a négyzetekbe! 7. A felsoroltak közül mely sejtek találhatók a B -vel jelölt rétegben? A) pigmentsejtek B) vörösvértestek C) porcsejtek D) csontsejtek 8. A felsoroltak közül mi a C -vel jelölt réteg feladata? A) hőszigetelés B) raktározás C) véd a káros sugárzások ellen D) kémiai védelem

45 32. A kültakaró evolúciója (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Hogyan védekeznek az alábbi fajok testük kiszáradása ellen? A megoldásokat írd a pontozott vonalra! szarvasbogár:... erdei béka:... zöld gyík: Melyik állatcsoportnak nem találunk mirigyeket a bőrében? Húzd alá a helyes megfejtés(eke)t! vízisikló zöld varangy szirti sas farkas 3. Betűkkel jelölve megadtunk néhány bőrfüggelék típust. Döntsd el, hogy a felsorolt fajok ezek közül melyikkel rendelkeznek! Írd a négyzetekbe a megfelelő betűjelet! A) szőr D) szarupikkely B) serte E) pehelytoll C) szarupáncél F) kitinszőr mocsári teknős földigiliszta fürgegyík 4. Sorold fel az emlősök bőrének legfontosabb jellemzőit! A válaszokat írd a pontozott vonalra!

46 33. A bőr aprólékosan (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Azonosítsd a bőr alább felsorolt részeit, majd készíts vázlatos rajzot a mikroszkópban látottakról, és jelöld is be a rajzon ezeket a részeket! a bőr hám, irha és bőralja rétegét, a szőrtüszőt, faggyúmirigyet és verejtékmirigyet, a hám elszarusodott rétegét, a hajszálereket! Hasznát nagyítás mértéke:. 2. Gyűjtsd össze akár tankönyvi segítséggel, hogy bőrünk mely részeivel és hogyan vesz részt szervezetünk hőszabályozásában! Válaszodat a pontozott vonalra írd!

47 34. Az emberi bőr áttekintés (E) 1. Melyik szövetek találhatók meg az emberi bőrben? A helyes válasz betűjeleit írd a négyzetekbe! A) mirigyhám B) harántcsíkolt izomszövet C) porcszövet D) lazarostos kötőszövet E) csontszövet F) zsírszövet 2. A bőr mely részének van szerepe a hőszigetelésben? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) hám B) bőralja C) hajszálerek D) verejtékmirigy E) faggyúmirigy 3. Hogyan reagálnak a bőr hajszálerei a hőmérséklet változásra? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) hidegben összehúzódnak, melegben kitágulnak B) hidegben és melegben is kitágulnak C) hidegben kitágulnak, melegben összehúzódnak D) hidegben és melegben is összehúzódnak E) hidegben nem változnak, melegben kitágulnak 4. Hol találjuk a bőr faggyúmirigyeit? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) a szőrszálmerevítő izomban B) bőraljában C) a szőrtüszők mellett D) a verejtékmirigyekkel szorosan kapcsolódva E) a hám elszarusodó rétegében 5. Hol találhatók bőrünkben a festéksejtek? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) a zsírszövetben B) a verejtékmirigy mirigysejtjei között C) a faggyúmirigy mirigysejtjei között D) a hámrétegben E) az irharétegben

48 Döntsd el az alábbi állításokról, hogy a faggyú- vagy a verejtékmirigyre vonatkoznak! A helyes válasz betűjelét írd a táblázat üres oszlopába! A) faggyúmirigy B) verejtékmirigy C) mindkettő D) egyik sem 6. eltömődése a mitesszer 7. szerepe van a test hűtésében 8. belső elválasztású mirigy 9. módosult hámszövet 10. váladéka vízhatlanná teszi a bőrt

49 35. A csontvázunk (F) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Írd be a csontváz főbb tájékainak nevét! A). B).. C).. 3. Készíts magyarázó rajzot a szerkezetről! 2. Csontjaink rugalmasak és erősek. Milyen szerkezet biztosítja ezt a két tulajdonságot? Röviden jellemezd! 4. Fejezd be a mondatokat! a) Az ember mozgásszervrendszere két részből áll: (1.). (2.).. b) A test középvonalában húzódó gerincoszlop (3.).. -ból áll. c) A végtagok függesztőövekkel kapcsolódnak a törzsvázhoz. A felsővégtag függesztőöve a (4.), az alsó végtagé a (5.)

50 5. Töltsd ki az alábbi hiányos táblázatot, amely a csontok közötti kapcsolati lehetőségeket tartalmazza! A kapcsolat neve Jellemzője (1.) (2.) (3.) a koponyacsontok között összenövés (4.) (5.) (6.) mozgatható (7.)

51 A vázrendszer összefoglalása (G) 1. CSOPORT: TALÁLÓS KÉRDÉSEK (36.) A leírások alapján melyik csontról lehet szó? a) Szomszédaim a halántékcsont, a homlokcsont és a nyakszirtcsont:..... b) Izülettel kapcsolódom a combcsonthoz, csöves felépítésű vagyok:.... c) Mozgásom szabad, ezért lengőnek is neveznek: d) A koponya csontjai közül egyedül én tudok mozogni:.. e) Különleges kapcsolataim miatt tudod megmarkolni a szerszámokat 2. CSOPORT: ELŐRE VAGY HÁTRA? (37.) Vajon merrefelé haladok? Minden indokot gyűjt össze a kép alapos tanulmányozása után! CSOPORT: HOGYAN TOVÁBB? (38.) A csontok kapcsolódását, sorrendjét figyelembe véve, folytasd a sort! Mindegyik sort legalább 3 csont megnevezésével egészítsd ki! a) homlokcsont b) medencecsont c) felkarcsont d) mellcsont e) állkapocscsont

52 4. CSOPORT: ELFELEZVE (39.) Nézzétek meg alaposan a következő képrészletet! Állapítsátok meg, hogy milyen korú (csecsemő, gyerek, felnőtt, öreg) és nemű egyén csontvázát vizsgáljátok? a) A neme., mert:... b) A kora:.... Indoklás:. c) arányok (fej/törzs/végtagok)... d) egyéb jellemzők:. 5. CSOPORT: BETEGSÉGEK (40.). 1. ábra 2. ábra 3. ábra

53 A fenti 3 ábrán a csontváz jellemző betegségeit láthatjátok. Nevezd meg a betegségeket és néhány szóval jellemezd azokat! 1. ábra: 2. ábra: 3. ábra:

54 41. A vázrendszer áttekintése (E) Nézd meg alaposan az alábbi ábrát és oldd meg a feladatokat! 1. Nevezd meg az A -val jelzett csontváz tájék azon részét, a) amely mozgathatóan ízesül a többi csonthoz.. b) amely páratlan csontja az A tájéknak.. 2. Nevezd meg az B -vel jelzett csontváz tájék azon részét, a) amelyet összenőtt csigolyák alkotnak.. b) amelyben a gerincvelő található.. 3. Nevezd meg az C -vel jelzett csontváz tájék azon részét, a) amely tartja a testet:.. a) amely függesztőöve a vállöv: Töltsd ki az alábbi hiányos táblázatot! A megfelelő helyre tegyél + vagy jelet! Jellemző a sérülésre rándulás ficam törés az ízesülő csontok elmozdulnak a helyükről az izületi szalagok elszakadhatnak a csontok eltávolodnak egymástól az erek elpattanhatnak dagadás kíséri helyre kell tenni gipszbe kell tenni

55 IV. ÉRZÉKELÉS ÉS VÉDEKEZÉS Leonardo: Tanulmányfej

56 42. Hallunk, érzünk, érzékelünk (F) A következő feladatokat eddigi tudásod alapján kell megoldanod. Önállóan dolgozz, és ne használj semmilyen segédeszközt a feladat megoldásához! 1. Szerinted mi a fény, a hő és a hang? Jelöld a helyes választ! A) ingerek B) ingerületek C) érzetek D) érzelmek 2. Minek hívnád azt, hogy kék, édes, sima? Jelöld a helyes választ! A) ingereknek B) ingerületeknek C) érzeteknek D) érzelmeknek 3. Írj egy példát számodra kellemes érzelemre! Melyik szervünkkel érzékeljük a hangokat? Melyik szervünkkel halljuk a hangokat? Melyik szervünkkel érzékeljük térbeli helyzetünket? Melyik két szervünkkel érzékeljük leginkább a kémiai hatásokat?...

57 43. Barangolás az Interneten (G). Azt a feladatot kaptad, hogy az Internet segítségével gyűjts információkat a szemgolyó felépítéséről. Két helyen találtál részletes leírást, ezek a következők: A szem a koponyacsontok által védett kuckóban, a szemüregben foglal helyet. Ebben találhatók a szemgolyó felszínén tapadó szemmozgató izmok, idegek, vérerek, puha ágyazatot biztosító zsírszövet és a könnytermelésért és elvezetéséért felelős szervek. Maga a szemgolyó egy kb. 2,4 cm átmérőjű, 7,5 g súlyú, szinte tökéletes gömb. Fala három rétegből áll: külső, rostos réteg, amelynek két része a szem fehérjét adó ínhártya és az abba elöl óraüvegszerűen illeszkedő, tökéletesen átlátszó szaruhártya. A középső réteg, sorban a szem színét adó szivárványhártya, hátrafelé a szemlencse mozgatásáért felelős sugártest, és a szervezet legdúsabban erezett szövete, a szem táplálék ellátását végző érhártya. A belső burok pedig az idegréteg, amelynek legfontosabb része az ideghártya, avagy régies nevén recehártya, amely a fény érzékeléséhez szükséges sejteket tartalmazza. A szaruhártya és a szem színét adó szivárványhártya között található a tiszta folyadékkal kitöltött elülső szemcsarnok, az iris mögött pedig ott függ a sugártest finom, körkörös rostjai által rögzítve a szemlencse. A szemgolyó szemlencse mögötti terét a kocsonyás állagú üvegtest tölti ki. Az üvegtest feladata, hogy fenntartsa a szemgolyó formájának állandóságát, támasztékot adva a szemgolyó burkainak. Szemgolyónk, ez a pingponglabda méretű lágy gömb tulajdonképpen egy különösen érzékeny kamerát rejt. Java részét szívós, fehéres színű burok borítja kívülről, amelyet ínhártyának vagy a szem fehérének neveznek. Elülső része a fényáteresztő tulajdonságokkal bíró és csaknem teljesen átlátszó, kupola alakú szaruhártya. Ennek széléig ér a kötőhártya, a szem fehérét borító vékony védőréteg. Makulátlan tisztaságáról könnyeink gondoskodnak, melyek minden pislantáskor végigmossák teljes felületét. Az ínhártya alatt egy sima réteg helyezkedik el, az érhártya, ebben található a szemet tápláló számtalan apró hajszálér. A szem hátsó része felé továbbhaladva, az érhártya alatt helyezkedik el a retina (recehártya), melynek fényérzékeny rétege érzékeli a külvilág színes képeit. A fény, miután áthaladt a szaruhártyán, először egy vízszerű folyadékban, a csarnokvízben folytatja útját. Ezt követően érkezik a szembogárhoz (pupillához), ehhez az apró nyíláshoz, amelyet az izmok által mozgatott, színes szivárványhártya vesz körül. A fénysugarakat fókuszáló szemlencse a pupilla mögött található, ennek feladata az, hogy tiszta, éles kép jöjjön létre a recehártyán Végül a szemlencse és a recehártya között a kocsonyás, áttetsző üvegtest helyezkedik el, mely mint egy futball-labda állandóan nyomás alatt van. Az üvegtest tölti ki a szemgolyó belsejét, s a külső ínhártyával együtt ez adja szilárdságát A szövegek figyelmes elolvasása után hasonlítsd össze a két szöveget abból a szempontból, hogy mit tudtál meg belőlük a szemgolyó felépítéséről! Töltsd ki a köröket a szemgolyó részeinek megnevezéseivel! A babaszoba.hu-n olvastam Mindkét weboldalon A vital.hu-n olvastam

58 2. Ha lehetőséged lenne SMS-t küldeni a babaszoba.hu szöveg szerzőjének, mit írnál bele, mit kérdeznél benne? Fogalmazd meg legfeljebb 160 karakterben! Mi a szinonimája (rokonértelmű) kifejezése az alábbiaknak? szembogár:. recehártya:. szem fehére:.. 4. Alább betűrendben felsoroljuk a szemgolyó rétegeinek neveit. A két szövegben olvasottak alapján sorszámozd meg őket aszerint, milyen sorrendben helyezkednek el kívülről a szemgolyó belseje felé haladva! A szemgolyó elülső részén:. szaruhártya.. szemlencse. szivárványhártya A szemgolyó hátulsó részén: érhártya ideghártya ínhártya

59 44. Tudsz-e, példát mondani? (G) Olvasd el figyelmesen az alábbi állításokat! Gondolkozz el azon, hogyan kapcsolódnak ezek a biológiai összefüggések a mindennapi életedhez! Mindegyikre írj egy, az állítást alátámasztó példát, vagy bizonyítékot! 1. A reflexkör receptorát érő inger választ vált ki. Példa:. 2. Ha fejünk mozgásállapota megváltozik, akkor a félkörös ívjáratokban lévő folyadék a tehetetlenség miatt megmozdul, s ez ingerli a receptorsejteket. Példa:. 3. Az ideghártyán van egy olyan terület, ahol nincsenek receptorsejtek. Bizonyíték:. 4. A szaglósejtek az orrunk üregének fölső részében találhatók. Bizonyíték:. 5. Az egyik feltételes reflex idegi alapja az agykéreg ízérző és hallóközpontja között kialakuló kapcsolat. Példa:.

60 45. A hibás szem (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. Az alábbiakban felsoroljuk a szem részeit. Tedd olyan sorrendbe a részek nevét, ahogy a fény halad! Üvegtest, pupilla, ideghártya, szemlencse, szaruhártya 2. A szem melyik részében keletkezik az ingerület:. a látott kép (az érzet):. 3. Helyes-e a következő megállapítás: valójában az agyunkkal látunk? Válaszod indokold meg röviden! 4. Olvasd el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszolj a kérdésekre! Dalton 1794-ben megjelent közleménye az első, amely a színvakságot részletesen leírja, saját magán végzett megfigyelései alapján. (Azóta nevezik a vörös-zöld színvakságot daltonizmusnak.) Míg az emberek többsége a szivárvány színeiben hét színt tud megkülönböztetni, addig ő csak hármat: sárgát, kéket és ibolyát lát, állapította meg. Nappali megvilágításban számára a fű vörös, a vér fekete színűnek tűnik. Azóta sok újabb megfigyelés is igazolta, hogy a színtévesztők, sőt a színvakoknak nevezett súlyos színtévesztők is látnak színeket, de egészen másképpen, mint a jó színlátók, és általában csak kevés árnyalatot tudnak megkülönböztetni. Forrás: themes/sick/see3.htm a. Mi a daltonizmus? b. Hogyan látja a világot az, aki színvak?.. c. Milyen színeket látott Dalton?.... d. Mely vitamin hozható kapcsolatba a látással?.

61 5. Rajzold le egy rövidlátó szem képalkotását! Milyen szemüveggel korrigálható a szemhiba? Rövidlátó szem Korrekció

62 46. Játék a szavakkal (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ 1. A kapott üres kártyákra az ábra segítségével írd fel a szem részeit! Az összetett szavak, pl. szemlencse két külön lapra, az egyikre a szem, a másikra a lencse kerüljenek. Az alábbi ábrán minden szükséges részlet szerepel. 2. Az alábbi kérdésekre a kis kártyák segítségével válaszolj! Tartsd fel a megfelelőt! a. Melyik az az egy részlet a szemben, ami nem összetett szó? b. Hány lapot tudsz a hártya feliratú kártya mellé illeszteni? c. Rakj ki a kártyákból egy olyan részletet, amelyben az ideg előtag és egy olyat, amelyben utótag! d. Hány kártyát tudsz a folt szó elé tenni? e. A feladatok megoldása után tegyétek az összetett szavakat tartalmazó lapokat a szem részeit mutató vonalak mellé!

63 47. A szaruhártyától a látókéregig (E) 1. Az ábrán jelölt részletek pontos nevét írd a vonalak mellé! 2. Egészítsd ki az alábbi szöveget, a betűkkel jelölt részeken! A szem gömb alakú szerv, melynek elülső része kisé kidomborodik, elől az átlátszó a... védi. A b. mint egy fényképezőgép objektívje leképezi a világot a szem hátsó belső felét burkoló c...-ra. A legélesebb látás a c... középső részén, a d... területén alakul ki. A e... ingerületeit a f... továbbítja az agyba. Ahol f... kilép a szemből, ott található a g... A látókéregben alakul ki az h...

64 48. A védekező szervezet szövegértés 1. Olvasd el figyelmesen az alábbi szöveget! Olvasás közben készíts széljegyzeteket, azaz mondatról mondatra állj meg és gondolkozz el, melyik illik az adott mondathoz az alábbi jelek közül, és a választott szimbólumot írd a margóra! = a mondatban olvasottak már korábban is tudottak voltak számodra, nem jelentenek új információt + = a mondatban olvasottak új információkat tartalmaznak, ám ezek érthetők számodra? = a mondatban olvasottak nem érthetők, kérdésed van velük kapcsolatban * = érted az olvasottakat, de szeretnéd kiegészíteni saját gondolattal = a mondatban olvasottak szerinted nem helyesek és azokat cáfolni is tudod Az immunrendszer feladata a szervezetbe került idegen anyagok felismerése és hatástalanítása, ezzel a szervezet épségének a fenntartása. A védekezési folyamat az immunreakció. Ha testidegen anyag kerül a szervezetbe, az immunrendszer aktiválódik. Az immunrendszer hatékony működését a szervezetünkben helyüket állandóan változtató fehérvérsejtek, valamint különböző testidegen anyagok között kialakuló többrétű és többirányú kapcsolat biztosítja. Az immunrendszer ezeket a nem-sajátként felismert anyagokat (köztük elsősorban vírusokat, baktériumokat, gombákat) különböző pusztító mechanizmusok révén teszi ártalmatlanná, miközben immunológiai memória is kialakul az adott kórokozó ellen. A fehérvérsejtek általános jellemzője, hogy állábas mozgással átjuthatnak a hajszálerek falán, ezért a sejtek közötti térben csaknem mindenütt jelen vannak. Immunológiai szempontból három fő típust különböztetünk meg. Közülük a kis falósejtek és a nagy falósejtek bekebelezéssel pusztítják el a betolakodót. A nyiroksejtek a legkisebbek. Képesek a fertőzött saját sejtek kilyukasztására és a kórokozók ellenanyagokkal történő semlegesítésére is. Ehhez azonban az szükséges, hogy a nagy falósejtek a testidegen anyagból mintadarabokat vegyenek le és azt megismertessék a nyiroksejtekkel. A?, * és szimbólumokkal jelölt mondatokkal kapcsolatos gondolataidat írd a pontozott vonalakra. Ezeket az órán közösen megbeszéljük Húzd alá a szövegben azt a mondatot, amellyel kapcsolatban valamilyen gondolatod (kiegészítenivalód, kérdésed stb.) van.

65 49. A védekező szervezet gondolkodástérkép (G) 1. Gyűjtsd össze, mi bizonyíthatja, vagy mi cáfolhatja a következő mondat igazságtartalmát! A mellette szóló érveket a bal oldalon, az ellene szólókat a jobb oldalon gyűjtsd össze! A reklámokban hirdetett antibakteriális szappanokkal kezet mosni nem tanácsos. 2. Fogalmazd meg véleményedet a többiek számára a gondolkodástérkép segítségével! Az indoklásban használd a következő szavakat: hiszen, ugyanis, mert!

66 50. A védekező szervezet egy sejt kalandjai (G) SZÖVEGÉRTELMEZÉS Olvasd el figyelmesen a következő szöveget, majd oldd meg a feladatokat! Az XP-9 nem volt valami jó állapotban. Egy hatalmas, nyúlványos sejt belsejében helyezkedett el, zárt üregben, és itt próbáltak meg lehetőleg tökéletes információkat nyerni róla. A genfi konvencióval ellentétben a kihallgatás meglehetősen durva volt, úgy, hogy XP-9 sejthártyája ekkor már cafatokban lógott. Ez azonban feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy a megfelelő intézkedéseket megtehessék, így XP-9 felületi fehérjéit és cukormolekuláit pontosan le kellett olvasni, hogy annak alapján kikereshessék azt a sejtet, amelyik a megfelelő védőanyag termelésére képes. Az általános riadójelzésre begyűlt sejtek mind ott szorongtak a bejáratnál, és várták, melyikük kap feladatot. B 2529-et már harmadszor szólították, amikor észlelte, hogy őróla van szó. Először el sem akarta hinni, hogy ő kapja a feladatot, amelynek mibenlétével kiváló képzése ellenére sem volt tisztában. Bevitték az információs központba, ahol kódszámát azonnal le kellett adnia, majd az a sejt vette kezelésbe, amelyik XP-9 faggatását is végezte. A sejt hatalmas méretű volt, rengeteg nyúlvánnyal, melyeket hol kieresztett, hol beljebb húzott, és XP-9 egyes maradványai még felismerhetők voltak benne. B 2529, ha nem fűtötte volna a becsvágy, kifejezetten undorodott volna tőle. Így azonban szorosan hozzátapadt az informátorhoz, és saját nyúlványait olyan szélesre terjesztve, amilyenre csak tudta, többször végigjárta testét. 1. Mi lehet XP-9? Jelöld az egyetlen helyes választ! A) vírus B) fehérvérsejt C) baktérium D) cukormolekula Csaba György: Gondolatok a biológiáról. Gondolat, Indokold választásodat a szöveg megfelelő mondatával: Mi lesz XP-9 társai és B 2529 további sorsa? Folytasd a szöveget egy újabb bekezdéssel (legalább 3 mondattal) az eddigi megszemélyesítő stílusban! A szövegben található információk alapján mit gondolsz, a. mit személyesített meg a szerző a B 2529 jelöléssel?..... b. mi annak a sejtnek a neve, amely XP-9 faggatását végezte?.....

Az ember szervezete és egészsége biológiaverseny BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 26. Kódszám:

Az ember szervezete és egészsége biológiaverseny BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 26. Kódszám: AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY 2019. ÁPRILIS 26. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári Rita

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre.

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY 2018. ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIOLÓGIA

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIOLÓGIA FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIOLÓGIA 8. évfolyam A feladatsorok összeállításában közreműködtek: Both Mária Csorba F László Fazakas Andrea Holczgethán Katalin Karkus Zsolt Kerényi Zoltán Lászlóné

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév:.

Iskola neve: Csapatnév:. Iskola neve: Csapatnév:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam II. forduló 2018. január 15. 1. Amennyiben a rejtvényt helyesen megfejtitek, megkapjátok a verseny II. fordulójának

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2013. április 26. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő: 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vérkeringés

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer

Biológia 8 osztály. 2. forduló Az emberi test felépítése A bőr és a mozgásrendszer MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM:

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Az ember szervezete és egészsége Biológia verseny 8. osztály 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. A tápcsatorna szervei

Részletesebben

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3.OSZTÁLY

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3.OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu VIII. TOLLFORGATÓ 2. forduló VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával Az egészséges táplálkozás 12 pontja A dietetikusok ajánlásával Minél változatosabban Mindenki szeretne egészségesen élni Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk

Részletesebben

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4.OSZTÁLY

VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4.OSZTÁLY Monorierdei Fekete István Általános Iskola 221 Monorierdő, Szabadság u. 4. Tel./Fax: 06-29-419-11 www.fekete-merdo.sulinet.hu VIII. TOLLFORGATÓ 2. forduló VIII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap

Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap Búvárkodj a biológiában IV. feladatlap A beküldési határidő: 2018. január 18. E-mail cím: biologia@verseghy-szolnok.sulinet.hu I. Karikázd be a helyes választ! 10 pont 1. Mi alkotja az emberi hámréteget?

Részletesebben

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is,

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység

Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység Előzmények Projekt adatai: Kedvezményezett Projekt címe Projekt azonosítója Alsómocsolád Község Önkormányzata Mintaprogram a minőségi időskorért

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

Földpörgetők A Julianna Általános Iskola Természettudományos Házi Versenye. I. Forduló 5 6. évfolyam

Földpörgetők A Julianna Általános Iskola Természettudományos Házi Versenye. I. Forduló 5 6. évfolyam 1. feladat A C-vitamin felfedezése és elterjedése előtt számos olyan betegség volt rendkívül gyakori, amelyek ma már a helyes táplálkozás és az orvosi módszerek segítségével könnyen megelőzhetők. Az úgynevezett

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2015. április 24. 12:30 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vese

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Készítette: Bruder Júlia

Készítette: Bruder Júlia Készítette: Bruder Júlia tápanyagok ballasztanyagok alaptápanyagok védőtápanyagok járulékos tápanyagok fehérjék zsiradékok szénhidrátok ALAPTÁPANYAGOK FEHÉRJÉK ZSIRADÉKOK SZÉNHIDRÁTOK Sejtépítők Energiát

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

VII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGISMERET 2. OSZTÁLY. Tanuló neve: Osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve:

VII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGISMERET 2. OSZTÁLY. Tanuló neve: Osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve: Monorierdei Fekete István Általános Iskola 221 Monorierdő, Szabadság u. 4. Tel./Fax: 06-29-419-11 www.fekete-merdo.sulinet.hu VII. TOLLFORGATÓ 2. forduló VII. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGISMERET

Részletesebben

Szabályozás - összefoglalás

Szabályozás - összefoglalás Szabályozás - összefoglalás A nagyagy az agyvelő legnagyobb része. 2 féltekéből és lebenyekből áll Külső részét az agykéreg, másnéven a szürkeállomány alkotja, mely az idegsejtek sejttesteiből áll. Feladatai:

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban végzendő)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban végzendő) Összeállította: Törökné Török Ildikó Lektorált tananyag TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban végzendő) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi bőr érzékelése A bőr (http://hu.wikipedia.org/wiki/b%c5%91r_%28anat%c3%b3mia%29)

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember?

TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? TÉMAKÖR. Az ember a természet része TÉMA. A csontváz az emberi test támasza. Hogyan mozog az ember? CÉL. Tovább ismertetni a tanulókat az emberi test felépítésével, a csontvázzal, mint az emberi test támasza,

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás

2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás Négyféle asszociáció A. zsírszövet B. laza rostos kötőszövet C. mindkettő D. egyik sem 2010-2011 Szövettan, kültakaró és mozgás 1. Kötő- és támasztószövet 2. Változatos alakú és működésű sejtekből áll.

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 7-8. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola

1. forduló 7. 8. osztály. Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola 1. forduló 7. 8. osztály Beküldési határidő: 2013. február 22. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba továbbjutott tanulók névsorát iskolánk honlapján tesszük közzé. Elérhető pontszám: 1. Alkoss fajneveket

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

III. Földi János természettudományi verseny

III. Földi János természettudományi verseny III. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: 2015. október 20. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.1. feladat Mérd meg, hogy milyen magasra tud felrepülni egy

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak

BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak Kedves 8. osztályos diák! A feladatsort az előzőhöz hasonlóan állítottuk össze. A feladatsorhoz szintén csatoltunk egy megoldó lapot. Kérjük, hogy ezt küld be nekünk

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Szövegértés évfolyam

Szövegértés évfolyam Szövegértés 9-12. évfolyam Az előadás menete 1. 2. 3. 4. Néhány gondolat a kompetenciamérésről A bemeneti mérés tapasztalatai Mit jelent a szövegértés? Melyek a szövegértést és a szövegalkotást fejlesztő

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet.

Javítóvizsga 2013/2014. Annus Anita. Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. Javítóvizsga 2013/2014 Annus Anita 9.a Anatómia Az állati test bonctani felépítése. Az elemek, vegyületek, sejtek, szövetek, szervek,szervrendszerek, szervezet. A csontok feladata, felépítése, csont szerkezete,

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Az ősz sztárja: Töltött hokkaido tök

Az ősz sztárja: Töltött hokkaido tök Az ősz sztárja: Töltött hokkaido tök Burcsa Annamária A hokkaido tök, amelyet tévesen japán sütőtöknek is neveznek, egy igazi kuriózum. A tökfélék közül leginkább édes ízével tűnik ki Az észak-amerikai

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Az érzékszervek feladata: A környezet ingereinek felvétele Továbbítása a központi idegrendszerhez. fény hő mechanikai kémiai

Az érzékszervek feladata: A környezet ingereinek felvétele Továbbítása a központi idegrendszerhez. fény hő mechanikai kémiai ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tej A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tejfogyasztás múltja Az ember 6500 éve fogyasztja más emlősök tejét Képesek vagyunk megemészteni: - a juh, a kecske - a bivaly, a ló kanca - a teve és

Részletesebben

ETI EÜ-TESZT (2001. február 22.)

ETI EÜ-TESZT (2001. február 22.) EÜvizsga 1 ETI EÜTESZT (2001. február 22.) 1. Sorolja fel a szív rétegeit magyarul! maximálisan adható pontszám 100/ (Helyes válaszonként 11 pont adható!) 2. Határozza meg a lép elhelyezkedését az emberi

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz 2007. Életmód és terápia 2007. június 2., szombat Papp Rita, dietetikus tudományos főmunkatárs Fresenius Kabi Hungary Kft., Budapest Megelőzés Törekvés

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Összeállította: Törökné Török Ildikó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az egysejtű élőlények sejtjei és a többsejtű élőlények sejtjei is csak mikroszkóppal láthatóak.

Részletesebben

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek Étkezési kisokos ököl = 1 pohár (2.5 dl) Az Ön esetében = 2 adag tészta vagy zabpehely hüvelykujj Az Ön esetében = 1 adag sajt marék Az Ön esetében 3 6 dkg mag egészségére Váljék és adja tovább! tenyér

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben