A RITKA ESETEK PÁROSÁVAL JÖNNEK?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A RITKA ESETEK PÁROSÁVAL JÖNNEK?"

Átírás

1 A RITKA ESETEK PÁROSÁVAL JÖNNEK? - Avagy tüdősequestració két eset kapcsán dr. Dankházi Levente dr. Szabó Albert- dr. Kónya Júlia Anna dr. Bartek Péter Petz Aladár megyei Oktató Kórház Radiológiai Osztály Győr

2 ESETISMERTETÉS 28 éves nőbeteg. Anamnézisében komolyabb megbetegedés nem szerepel, pectus excavatusa ismert novemberében került felvételre kórházunk pulmonológiai osztályára bal alsó lebenyi pneumoniával.

3 ESETISMERTETÉS Felvételkor készült mellkasröntgen vizsgálaton a basison bal oldali, pneumonia gyanúját keltő transzparenciacsökken és ábrázolódott. A betegnél antibiotikumos kezelést kezdtek.

4 ESETISMERTETÉS Kontroll vizsgálat alkalmával a beteg gyulladásos paraméterei javultak, panaszai enyhültek, majd megszűntek. A kezelést követően készült mellkasröntgenfelvételeken viszont a bal alsó lebenyi árnyék gyakorlatilag nem változott.

5

6 ESETISMERTETÉS Egy hónappal a kórházi ápolást követően a pulmonológus mellkas CT vizsgálatot kért a radiológiailag nem regrediáló pneumonia miatt. A CT-n tüdősequestrationak megfelelő kép látható.

7 ESETISMERTETÉS

8 ESETISMERTETÉS A pulmonológiai, radiológiai és mellkassebészeti team műtétet javasolt. A beteg január végén kórházunk mellkas sebészeti részlegén operációra kerül volna, de műtétre várva áldott állapotba került, így azt szülés utánra halasztották.

9 ESETISMERTETÉS 7 éves kislány. Korábbi anamnézisből kiemelendő: 2009-ben felső légúti hurut, 2010-ben pneumonia és otitis 2011-ben két alkalommal szintén pneumonia miatt kórházi kezelésben részesült ben szénmonoxid intoxicatio 2014 januárjában alvási apnoe syndroma, gátolt orrlégzés miatt tonsillotomia és adenotomia történt, műtétet követően ismételt apnoék miatt 2 napig Gyermekintenzív Osztályon obszerválták.

10 ESETISMERTETÉS Kórházi felvételét megelőzően kb. egy hétig tartó, láztalan állapotban történő köhögés miatt háziorvos mellkasröntgen vizsgálatot kért. Fizikális vizsgálat során a jó általános állapotú, láztalan gyermek jobb tüdőbázisa felett enyhén halkult légzési hangok hallhatók.

11 ESETISMERTETÉS Jobb oldalon dorsobasalisan 3 cm átmérőjű tüdőtályognak imponáló üregárnyék ábrázolódott nívóval.

12 ESETISMERTETÉS Gyermekpulmonológus javaslatára a felmerülő tüdőtályog gyanúja miatt 5 napig parenteralis antibiotikum terápiában részesült.

13 Kontroll mellkasröntgenen a korábban leírt elváltozás mellett 2 hasonló, szintén tályognak tűnő képlet ábrázolódott.

14 ESETISMERTETÉS A folyamat progressziója miatt mellkas CT vizsgálat történt, A vizsgálat igazolta a levegőt is tartalmazó folyadékgyülemeket, illetve az érintett területnek megfelelően egy, az aortából eredő vaskos aberráns tápláló artériát, mely sequestrationak felel meg.

15

16 ESETISMERTETÉS kórházunk gyermeksebészeti osztályán műtét történt, az alsó lebeny kifejezetten destruált volt, benne több gennyes cavernak volt megfigyelhető, így takarékos resectiora nem volt lehetőség, az alsó lebeny eltávolításra került. A beteg jól van, azóta otthonába távozott.

17

18

19 Az intraoperatív képek dr. Vaszari Zsolt gyermeksebész anyagából származnak

20 TÜDŐSEQUESTRATIO A bronchopulmonalis előbél malformáció Előfordulása 0,1%. A tüdő normális szerkezetű szövetétől független, nem kapcsolódik a bronchusfával. Két típusa ismert, az intralobaris (75-86%) és az extralobaris (14-25%). Közös jellemzőjük, hogy jelentős átmérőjű artériából kapnak vérellátást az aorta felől.

21 INTRALOBARIS SEQUESTRATIO Az intralobaris sequestratio az érintett tüdőlebenyen belül helyezkedik el, általában az alsó lebenyben. 60% -ban a bal posterobasalis szegmentumban 40 %-ban a jobb alsó lebenyben. A vénás elvezetésük a vena pulmonalisok felé történik.

22 INTRALOBARIS SEQUESTRATIO Diagnosztizálása késő gyermekkorban gyakoribb, sokáig lehet tünetmenetes, visszatérő pneumoniák hívhatják fel rá a figyelmet.

23 EXTRALOBARIS SEQUESTRATIO Az extralobaris sequestratio általában a diaphragma és a bal alsó lebeny között található. 10 %-ban megjelenhet a rekesz alatt is. Saját pleuraborítása van, mellyel elkülönül a környező tüdőállománytól. Ez a típus általában újszülött kori légzési zavarokat, cyanosist, fertőzést okoz %-ban társulhat egyéb fejlődési rendellenességgel is, úgymint rekeszsérv, congenitalis cysticus adenoid malformácio, lobaris emphysema és szívfejlődési rendellenesség.

24 TÜDŐSEQUESTRATIO Mindkét esetben visszatérő pneumonia, obstructiv bronchitis tünetei, köhögés, csökkent terhelhetőség utalhat a malformációra. Szövődményként bal-jobb shunt, visszatérő infekció alakulhat ki.

25 TÜDŐSEQUESTRATIO A diagnosztikában prenatalisan UH-nak és az MR-nek van szerepe. Postnatalisan a mellkas röntgennek, az UH-nak (Doppler UH-gal együtt) és a CT-, illetve az MR-angiographiának van jelentősége. A diagnosztikában az extra- és intralobaris sequestratio általában nem különíthető el, de ennek preoperatív jelentősége nincsen. A kezelés legtöbbször műtéti megoldást jelent, tünetmentes esetben követés is elegendő lehet.

26 TÜDŐSEQUESTRATIO KÖVETKEZTETÉS A tüdősequestratio egy ritka, előbél eredetű malformáció, de gondolni kell rá, ha gyermekkorban azonos lokalizációban visszatérő infekció jelentkezik. Esetünkben egy 28 éves nőbetegnél és egy 7 éves leánygyermeknél egy nap különbséggel diagnosztizáltunk tüdősequestráciot.

27 TÜDŐSEQUESTRATIO KÖVETKEZTETÉS A ritka esetek ritkán fordulnak elő, de olykor megtörténhet, hogy rövid időn belül két hasonló esettel is találkozunk. Vajon ez pusztán a véletlen műve, vagy szerepet játszik benne, hogy szemünk élesebbé válik az adott ritkaságra?

28 KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET!

Továbbra is terjed az influenza

Továbbra is terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 6. hét Továbbra is terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján

Részletesebben

Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM

Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály 2013.10.10. NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM Definíció Szegmentum tévesztésről akkor beszélünk a gerincsebészetben amikor a sebész nem a tervezett magasságban

Részletesebben

GERINCPANASZOK KIVIZSGÁLÁSA

GERINCPANASZOK KIVIZSGÁLÁSA GERINCPANASZOK KIVIZSGÁLÁSA Belgyógyászati vonatkozások DR. HOFFER ZOLTÁN A GERINCBETEGSÉGEK OKAI 14,25% 4% 3% 0,01% Deformitások Fejlődési rendellenességek 20% 0,70% 0,30% 1% Spinális infekció Osteoporosis

Részletesebben

NEM TRAUMÁS EREDETŰ ACUT MELLKASI KÓRKÉPEK Nagy Endre

NEM TRAUMÁS EREDETŰ ACUT MELLKASI KÓRKÉPEK Nagy Endre NEM TRAUMÁS EREDETŰ ACUT MELLKASI KÓRKÉPEK Nagy Endre Mellkasi szervek radiológiája alaptanfolyam SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged 2004. január 26-30. aorta betegségek - dissectio - aneurysma pulmonalis

Részletesebben

VII. Gyermekszív Központ

VII. Gyermekszív Központ VII. Gyermekszív Központ Dr. Szatmári András Magyarországon évente kb. 75-8 gyermek születik szívhibával, mely adat teljesen megegyezik az európai országok statisztikáival, nevezetesen, hogy 1 millió lakosra

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2011. december 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2011. december 07. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Belgyógyászati endokrinológia 6 hónap (Terv ) Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest Maglódi út 89-432-7515 III. Belgyógyászat / Endokrinológia- Dr. Jermendy György Rész 3 hónap 3 fő

Részletesebben

Dr. Flórián Ágnes főorvos 555 800/5811 reumatológus és fizioterápiás szakorvos

Dr. Flórián Ágnes főorvos 555 800/5811 reumatológus és fizioterápiás szakorvos Reumatológiai osztály Fekvőbeteg ellátás Osztályvezető Főorvos: Dr. Tamási László 555 800/5810 rehabilitációs belgyógyász, reumatológus, klinikai immunológus, mozgásszervi szakorvos Osztályvezető helyettes:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2402-06 Csecsemő és gyermek diagnosztika és terápia modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2402-06 Csecsemő és gyermek diagnosztika és terápia modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2369-06 Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat. 2012. október 11.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2369-06 Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat. 2012. október 11. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Alsó állcsont komplex konzerváló fogászati, parodontológiai és protetikai ellátása

Alsó állcsont komplex konzerváló fogászati, parodontológiai és protetikai ellátása Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Alsó állcsont

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (6-1) 476-11 Fax: (6-1) 21-148 http://efrirk.antsz.hu/oki/ A PARLAGFŰ POLLENSZÓRÁSÁNAK ALAKULÁSA

Részletesebben

Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest

Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest Mellkasi UH Mellkas felvételen felmerült eltérések kiegészítő vizsgálataként Nem ad teljes áttekintést a mellkasról

Részletesebben

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a

N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a 1. számú melléklet N Y Í R E G Y H Á Z A M E G Y E I J O G Ú V Á R O S T e l e p ü l é s r e n d e z é s i e s z k ö z e i n e k m ó d o s í t á s a Környezeti értékelés véleményezése Nyíregyháza MJV RT

Részletesebben

A külső feltárású melléküreg műtétek helye és jelentősége napjainkban

A külső feltárású melléküreg műtétek helye és jelentősége napjainkban Dél-pesti Rhinologiai Napok A Dél-pesti Rhinologiai Napok első alkalommal kerül megrendezésre, bízva abban, hogy egy hagyomány első lépése lehet. A kétnapos tanfolyam első napját a III. alkalommal megrendezésre

Részletesebben

A DISZFUNKCIONÁLIS HDL MEGHATÁROZÁSA ÉS JELENTŐSÉGE KRÓNIKUS GYULLADÁSBAN

A DISZFUNKCIONÁLIS HDL MEGHATÁROZÁSA ÉS JELENTŐSÉGE KRÓNIKUS GYULLADÁSBAN DR. GAÁL KRISZTINA DE-OEC I.BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA A DISZFUNKCIONÁLIS HDL MEGHATÁROZÁSA ÉS JELENTŐSÉGE KRÓNIKUS GYULLADÁSBAN A PROTEKTÍV HDL ÁTALAKULÁSA PROINFLAMMATORIKUS HDL MOLEKULÁVÁ I. NORMÁL HDL

Részletesebben

Egysejtűek okozta emésztőszervi parazitózisok kutyában

Egysejtűek okozta emésztőszervi parazitózisok kutyában Egysejtűek okozta emésztőszervi parazitózisok kutyában Dr. Lukács Zoltán, Kisállat-klinikus Szakállatorvos Magyar Állatorvosi Kamara Fővárosi Szervezete Továbbképző Konferencia Budapest, 2016. január 16.

Részletesebben

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK A legtöbb mellkasi kórkép diagnosztizálásához elegendı a röntgenfelvétel Néha az

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

LfJo. számú előterjesztés

LfJo. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere LfJo. számú előterjesztés I. Tartalmi összefoglaló Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. 2015. évi üzleti

Részletesebben

Az implantáció helye a közösségi fogászatban

Az implantáció helye a közösségi fogászatban Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Az implantáció

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

Definíció A pajzsmirigy veleszületett alulmőködése, (a tünetek egy részéért a már intrauterin kialakult hypothyroxinaemia a felelıs).

Definíció A pajzsmirigy veleszületett alulmőködése, (a tünetek egy részéért a már intrauterin kialakult hypothyroxinaemia a felelıs). Definíció A pajzsmirigy veleszületett alulmőködése, (a tünetek egy részéért a már intrauterin kialakult hypothyroxinaemia a felelıs). A veleszületett hypothyreosis a populáció szőrések elıtt (Magyarországon

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Endoszkópos szakasszisztens szakképesítés. 2467-06 Endoszkópos beavatkozás lebonyolítása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Endoszkópos szakasszisztens szakképesítés. 2467-06 Endoszkópos beavatkozás lebonyolítása modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Felső légúti betegségek gyermekkorban Segítő füzet szülők számára

Felső légúti betegségek gyermekkorban Segítő füzet szülők számára Felső légúti betegségek gyermekkorban Segítő füzet szülők számára Az ACC Nasal orrspray támogatásával A LÉGUTAKAT BORÍTÓ NYÁLKAHÁRTYA SZEREPE Az alsó- és felső légutak jelentős részét belülről nyálkahártya

Részletesebben

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek Bronchiectasia Asthma bronchiale

Részletesebben

Sürgősségi Radiológia. Dr. Faluhelyi Nándor PTE KK Radiológiai Klinika 2015

Sürgősségi Radiológia. Dr. Faluhelyi Nándor PTE KK Radiológiai Klinika 2015 Sürgősségi Radiológia Dr. Faluhelyi Nándor PTE KK Radiológiai Klinika 2015 Mi az a sürgősségi radiológia? Mi az a sürgősségi radiológia? Emergency radiology is defined as the imaging, and imaging management,

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

Diffúz idiopatiás pulmonális neuroendokrinsejtes hiperplázia (DIPNECH)

Diffúz idiopatiás pulmonális neuroendokrinsejtes hiperplázia (DIPNECH) Diffúz idiopatiás pulmonális neuroendokrinsejtes hiperplázia (DIPNECH) Fillinger János¹,Kerényi Anna Mária¹, Soltész Ibolya¹,Kosztics Szilárd² 1 OKTPI Budapest Pathológiai Osztály 2 OKTPI Budapest Mellkassebészeti

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2407-06 Csecsemő és gyermek monitorozása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2407-06 Csecsemő és gyermek monitorozása modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2016. április 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2016. április 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Biológiai terápia Audit Adatlap

Biológiai terápia Audit Adatlap Biológiai terápia Audit Adatlap Általános adatok A beteg neve:... TAJ száma: Neme: O férfi O nı Születési dátuma: év...hó...nap Munkahely kódja:.. Orvos pecsétszáma:. Beválogatás Diagnózis: Rheumatoid

Részletesebben

Európai halálozási adatok, hazai sorrend 25 ország között (Levi F, et al. Cancer 15:2843-2850, 2850, 2004.) Férfi Nő Összesített hely 1 2 ajak, szájür

Európai halálozási adatok, hazai sorrend 25 ország között (Levi F, et al. Cancer 15:2843-2850, 2850, 2004.) Férfi Nő Összesített hely 1 2 ajak, szájür A rákszűrő programok hatástalanságának lehetséges okai Bezsenyiné Bóbis Márta diplomás ápoló Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Kecskemét Onkoradiológiai Központ (ov.: dr. Pajkos Gábor) Európai halálozási

Részletesebben

Koszorúslány katalógus

Koszorúslány katalógus Koszorúslány katalógus Egy esküvő a menyasszony legfontosabb napja. Hagyjuk, had gondolják ezt, de mi tudjuk, hogy a koszorúslányok jelentős szerepet vállalnak a lakodalom során. Legfőbb feladatuk a vendégek

Részletesebben

A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőve

A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőve Csecsemő és gyermekkori légúti idegentest eltávolítása A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőver.

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

A hasznos élettartamot befolyásoló egyes tényezők elemzése a Tedej Zrt. holstein-fríz állományánál

A hasznos élettartamot befolyásoló egyes tényezők elemzése a Tedej Zrt. holstein-fríz állományánál Hódmezővásárhely 2015 DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI KÖZPONT MEZŐGAZDASÁG,- ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTENYÉSZTÉSTANI TANSZÉK Tanszékvezető: Prof. Dr. Komlósi István egyetemi

Részletesebben

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK A legtöbb mellkasi kórkép diagnosztizálásához elegendő a röntgenfelvétel Néha az

Részletesebben

A GYÓGYSZERKIBOCSÁTÓ SZTENTEK HATÉKONYSÁGA A HAGYOMÁNYOS SZTENTEK RESZTENÓZISÁNAK KEZELÉSÉBEN SAJÁT REGISZTERÜNK ALAPJÁN

A GYÓGYSZERKIBOCSÁTÓ SZTENTEK HATÉKONYSÁGA A HAGYOMÁNYOS SZTENTEK RESZTENÓZISÁNAK KEZELÉSÉBEN SAJÁT REGISZTERÜNK ALAPJÁN A GYÓGYSZERKIBOCSÁTÓ SZTENTEK HATÉKONYSÁGA A HAGYOMÁNYOS SZTENTEK RESZTENÓZISÁNAK KEZELÉSÉBEN SAJÁT REGISZTERÜNK ALAPJÁN dr. Fogarassy György, dr. Apró Dezső, dr. Faluközy József, dr. Posgay Balázs, dr.

Részletesebben

Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek

Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek Hunyady Béla Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs A krónikus C-vírus hepatitis lefolyása Gyógyulás Stabilizáció

Részletesebben

Mellkasi kórkk. Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest

Mellkasi kórkk. Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest Mellkasi kórkk rképek újszülöttkorban Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest Vizsgáló módszerek Mellkas felvétel Átvilágítás UH CT MR Izotóp p vizsgálat Angiographia Bronchographia Technikai feltételek

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN Dr. Nagy Béla DE OEC Gyermekklinika A légzéselégtelenség légzőszervi tünetei tachypnoe a légzés kóros ritmusa - periodikus, Cheyne-Stokes,,

Részletesebben

MGYT és MTT Gyermektüdőgyógyász Szekciójának Tudományos Ülése Pécs, 2010. november 04-06. Program. Csütörtök

MGYT és MTT Gyermektüdőgyógyász Szekciójának Tudományos Ülése Pécs, 2010. november 04-06. Program. Csütörtök MGYT és MTT Gyermektüdőgyógyász Szekciójának Tudományos Ülése Pécs, 2010. november 04-06. Program Csütörtök 16:00-18:00 GlaxoSmithKline szimpózium 18.00-18.30 Szakmapolitikai előadások Beszámoló a IX.

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS:

SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS: SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS: : : : Csütörtök: : Szombat: Vasárnap: CSAK sürgős műtéti esetek, előzetes telefonos egyeztetés után 16:00-tól másnap reggel 8:00-ig 16:00-tól másnap reggel 8:00-ig CSAK sürgős

Részletesebben

A pleura betegségei. Dr. Póder György. Pulmonológiai továbbképzı 2010.

A pleura betegségei. Dr. Póder György. Pulmonológiai továbbképzı 2010. A pleura betegségei Dr. Póder György Pulmonológiai továbbképzı 2010. A pleura anatómiájáról A két tüdıt borító mellhártya parietalis felszínét a szubatmoszférális nyomás rögzíti a mellkasfalhoz. A mediastinum

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat

Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat Kiphard-féle szenzomotoros és pszichoszociális fejlődési táblázat Kondákor Ágnes kondakor.agnes@peto.hu 2016. április 26. A mérés célja Meghatározott korosztály mérésére szolgál A fejlődési táblázat, képet

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

A vesebetegségek CT diagnosztikája

A vesebetegségek CT diagnosztikája A vesebetegségek CT diagnosztikája Dr. Palkó András A vese betegségei: fejlődési eltérés obstructio, kő, hydronephrosis acut és chronicus gyulladás keringési és functio-zavar spontán és traumás ruptura

Részletesebben

Kalandozások a diagnosztika kifürkészhetetlen útjain

Kalandozások a diagnosztika kifürkészhetetlen útjain 22 AMEGA TÜDŐGYÓGYÁSZAT Kalandozások a diagnosztika kifürkészhetetlen útjain Dr. Brugós László, Dr. Papp Zsuzsa, Dr. Mikáczó Angéla Dr. Szűcs Ildikó, Dr. Szilasi Mária Debreceni Egyetem, Klinikai Központ,

Részletesebben

Veleszületett vese és húgyúti rendellenességek. Dr. Máttyus István

Veleszületett vese és húgyúti rendellenességek. Dr. Máttyus István Veleszületett vese és húgyúti rendellenességek Dr. Máttyus István Veleszületett vese-húgyúti rendellenességek-1 Tágulattal járó rendellenességek Hydronephrosis - pyeloureteralis stenosis Hydronephrosis

Részletesebben

Automata külső defibrillátor

Automata külső defibrillátor Automata külső defibrillátor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat elsősegélynyújtó tanfolyamának jegyzete Készítette: Erőss Attila Dr. AUTOMATA KÜLSŐ DEFIBRILLÁTOR (European Resuscitation Council

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat ELNÖKE Szám: ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A) Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Az SD embléma a jogtulajdonos védjegye. Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat.

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. január 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Mellkasi szindrómák fizikális eltérései

Mellkasi szindrómák fizikális eltérései Mellkasi szindrómák fizikális eltérései Infiltratio Pneumonia Embolia pulmonum Atelectasia Pleuralis folyadékgy kgyülem Pneumothorax Mediastinalis tumor Infiltrátum tum okok Exsudatum,, tumor, vér v r

Részletesebben

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Alulírott..(szül. hely és idő:.) jelen nyilatkozat aláírásával tanúsítom, hogy engem dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész és audiológus szakorvos mint a műtétet

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/233 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail:polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS a torbágyi temető zajvédelméről

Részletesebben

Minimálisan hormon érzékeny korai emlı daganatos betegcsoport összehasonlító vizsgálata

Minimálisan hormon érzékeny korai emlı daganatos betegcsoport összehasonlító vizsgálata Minimálisan hormon érzékeny korai emlı daganatos betegcsoport összehasonlító vizsgálata Rubovszky G. 1, Láng I. 1, Köves I 2, Farkas E. 2,Horváth Zs. 1, Kásler M. 3 1- Országos Onkológiai Intézet, Kemoterápia

Részletesebben

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum A hasüregben találhat lható kötıszövettel bélelt b tér, t mely a hashártya hátsh

Részletesebben

SHOX GÉN KLINIKAI JELENTİSÉGE ALACSONYNÖVÉSBEN. dr Bertalan Rita PhD

SHOX GÉN KLINIKAI JELENTİSÉGE ALACSONYNÖVÉSBEN. dr Bertalan Rita PhD SHOX GÉN KLINIKAI JELENTİSÉGE ALACSONYNÖVÉSBEN dr Bertalan Rita PhD SHOX GÉN - Stature HOmeobox Containing Gene - leggyakoribb monogenikus oka az alacsonynövésnek - 1/5000-1/2000 élve szülés SHOX GÉN LOKALIZÁCIÓJA

Részletesebben

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Szeles Angelika Monitoring szakreferens Adatszolgáltatási és monitoring főosztály Budapest,

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2015. DECEMBER 2015. december 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 8.503 álláskereső szerepelt, amely az

Részletesebben

Pogányné Bojtor Zsuzsanna az MWSzT elnöke

Pogányné Bojtor Zsuzsanna az MWSzT elnöke Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen Assisi Szent Ferenc Pogányné Bojtor Zsuzsanna az MWSzT elnöke www.williams.org.hu, http://eurowilliams.org

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. VIZSY LÁSZLÓ, DR. KELEMEN OTTÓ, DR. BODNÁR SZABOLCS, DR. BÁTORFI JÓZSEF

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. VIZSY LÁSZLÓ, DR. KELEMEN OTTÓ, DR. BODNÁR SZABOLCS, DR. BÁTORFI JÓZSEF 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI A kryovaricectomiával elért eredményeink Írta: DR. VIZSY LÁSZLÓ, DR. KELEMEN OTTÓ, DR. BODNÁR SZABOLCS, DR. BÁTORFI JÓZSEF Bevezetés A primer varicositas mőtéti megoldása az utóbbi években

Részletesebben

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Dr. Szőcs Gabriella, Dr. Szabó Zoltán DE OEC Belgyógyászati Intézet Anamnézis Jelen panaszok Családi anamnézis Elızı betegségek Foglalkozás Szociális

Részletesebben

Puskás Tivadar Távközlési Technikum

Puskás Tivadar Távközlési Technikum 27 Puskás Tivadar Távközlési Technikum Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam szakközépiskola matematika Előállítás ideje: 28.3.6. 6:48:31 197 Budapest,

Részletesebben

KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK A MELLKASI BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika

KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK A MELLKASI BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK A MELLKASI BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika VIZSGÁLÓMÓDSZEREK Mellkas felvétel UH Átvilágitás CT MR Izotóp RÖNTGEN Az éretlen szövet

Részletesebben

33. Hét 2009. augusztus. 13. Csütörtök

33. Hét 2009. augusztus. 13. Csütörtök Napii Ellemzéss 33. Hét 2009. augusztus. 13. Csütörtök Összegzés A Fed nyilatkozatai és bejelentett lépései pozitívan hatottak a piacokra, melyek az oldalazásban jelenleg az ellenállás felé vették az irányt.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MEFOB 2014/2015. ÉVI FUTSAL BAJNOKSÁG LEBONYOLÍTÁSI RENDJÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A MEFOB 2014/2015. ÉVI FUTSAL BAJNOKSÁG LEBONYOLÍTÁSI RENDJÉRŐL Verseny rendezője: TÁJÉKOZTATÓ A MEFOB 2014/2015. ÉVI FUTSAL BAJNOKSÁG LEBONYOLÍTÁSI RENDJÉRŐL Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség Verseny célja: A MEFS által 2014/15. tanévben meghirdetett egyetemi

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Kódszám: A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET A FELADATLAP / MŰVÉSZETTÖRTÉNETI TESZT Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám:

Részletesebben

Készült: Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő testületének 2008. május 9-én 14.00 órakor megtartott üléséről.

Készült: Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő testületének 2008. május 9-én 14.00 órakor megtartott üléséről. Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3346 Bélapátfalva, IV. Béla u. 1. Tel.: 36/ 554-300 Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testület 2008. május 9-i ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Részletesebben

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár 1 Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Igazgató: dr. Losonczy György Tanfolyam ideje: 2012.február 28. 23. Tanfolyam helye: ÁOK II. e. tanterem 1125 Budapest, Diós árok 1/c. Előadás ideje Előadás

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2007

Közhasznúsági jelentés 2007 Közhasznúsági jelentés 2007 I. Számviteli beszámoló (mérleg, eredmény levezetés) II. Kimutatás a vagyon felhasználásáról III. Kimutatás a kapott támogatásokról IV. Beszámolás a közhasznú tevékenységről

Részletesebben

KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK A MELLKASI BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika

KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK A MELLKASI BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK A MELLKASI BETEGSÉGEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika VIZSGÁLÓMÓDSZEREK Mellkas felvétel UH Átvilágitás CT MR Izotóp Az éretlen szövet nagyon

Részletesebben

1. Eset-kontroll vizsgálatok nem megfelelően kivitelezett kontroll szelektálása

1. Eset-kontroll vizsgálatok nem megfelelően kivitelezett kontroll szelektálása LEGGYAKORIBB TÍPUSHIBÁK: 1. Eset-kontroll vizsgálatok nem megfelelően kivitelezett kontroll szelektálása Vizsgálati kérdés: posztmenopauzális ösztrogén szubsztitúció szívinfarktus Eset: kórházban kezelt

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

JAVASLAT. önkormányzati ingatlanok bérleti jogának meghosszabbítására

JAVASLAT. önkormányzati ingatlanok bérleti jogának meghosszabbítására PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) 460-155 FAX: (06-32) 460-918 E-MAIL: forum@paszto.hu Szám: 1-14/2013. A határozat meghozatala egyszerű szavazattöbbséget igényel. JAVASLAT

Részletesebben

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna III./5. GIST Pápai Zsuzsanna A fejezet célja: a GIST daganatok epidemiológiájának, tüneteinek, diagnosztikájának valamint, kezelési lehetőségeinek áttekintése egy beteg esetének bemutatásán keresztül.

Részletesebben

Neptun rendszer jelentkezési segéd

Neptun rendszer jelentkezési segéd 1. Neptun rendszer Neptun rendszer jelentkezési segéd Cserháti Sándor Kollégium A böngésző címsávjába gépeld be a Neptun rendszer címét: NEPTUN.SZE.HU 2. Hallgatói web A Neptun webes oldalán jobb oldalt

Részletesebben

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma III./15.5. Malignus phaeochromocytoma Igaz Péter, Tóth Miklós, Rácz Károly Ebben a tanulási egységben a malignus phaeochromocytoma tüneteinek, diagnosztikájának valamint a kezelés lehetőségeinek az áttekintése

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Pozitron-emissziós tomográf (PET) mire való és hogyan működik?

Pozitron-emissziós tomográf (PET) mire való és hogyan működik? Pozitron-emissziós tomográf (PET) mire való és hogyan működik? Major Péter Atomoktól csillagokig, 2011. nov. 10. Vázlat Mi az hogy Tomográf? (fajták, képek) Milyen tomográfok vannak, miért van ennyi? Milyen

Részletesebben

Ablakok használata. 1. ábra Programablak

Ablakok használata. 1. ábra Programablak Ha elindítunk egy programot, az egy Ablakban jelenik meg. A program az üzeneteit szintén egy újabb ablakban írja ki számunkra. Mindig ablakokban dolgozunk. Az ismertetett operációs rendszer is az Ablakok

Részletesebben

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1

SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK. E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 SJ5000+ MENÜBEÁLLÍTÁSOK E l e c t r o p o i n t K f t., 1 0 4 4 B u d a p e s t, M e g y e r i ú t 1 1 6. F s z. 1. Oldal 1 FIGYELMEZTETÉS! A vízálló tok gombjai nagyon erős rugóval vannak ellátva, ezért

Részletesebben

II. félév, 5. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Légzés rendszere TÜDİ, LÉGUTAK (PULMONOLÓGIA)

II. félév, 5. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Légzés rendszere TÜDİ, LÉGUTAK (PULMONOLÓGIA) II. félév, 5. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Légzés rendszere TÜDİ, LÉGUTAK (PULMONOLÓGIA) Mit tanulunk? Megismerkedünk a légzés, a külsı és belsı légzés fogalmaival. Hallunk

Részletesebben

Lajos Zoltán mikrobiológus szakállatorvos DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium

Lajos Zoltán mikrobiológus szakállatorvos DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium AZ ANTIBIOTIKUM-TERÁPIA TERÁPIA ÁLTALÁNOS ELVEI ÁLLATKERTI ÁLLATOK KEZELÉSE SORÁN Lajos Zoltán mikrobiológus szakállatorvos DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium ANTIBIOTIKUM-TERÁPIA Antibiotikumot

Részletesebben

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE

3. Az integrált KVTF-ÁNTSZ közös szállópor mérési rendszer működik. A RENDSZER ÁLTAL VÉGZETT MÉRÉSEK EREDMÉNYEI, ÉS AZOK ÉRTÉKELÉSE ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Leukocytosis. dr. Erdélyi Dániel dr. Müller Judit dr. Kovács Gábor SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Leukocytosis. dr. Erdélyi Dániel dr. Müller Judit dr. Kovács Gábor SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Leukocytosis dr. Erdélyi Dániel dr. Müller Judit dr. Kovács Gábor SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika www.studyblue.com http://ctle.hccs.edu/biologylabs/ap2/02blood/blood_quiz/index.html normál tartomány

Részletesebben

M E G H Í V Ó. prof. MIKE WILLARD (USA)

M E G H Í V Ó. prof. MIKE WILLARD (USA) M E G H Í V Ó HSAVA őszi, háromnapos 31. országos konferenciája felkért külföldi előadó: prof. MIKE WILLARD (USA) MÁOK által elismert KIEMELT RENDEZVÉNY (legalább 2 napon történő részvétel esetén) 2014.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Szakképzés Helyzetjelentés a ráépített szakokkal kapcsolatban. 2015. Február 06.

Szakképzés Helyzetjelentés a ráépített szakokkal kapcsolatban. 2015. Február 06. Szakképzés Helyzetjelentés a ráépített szakokkal kapcsolatban 2015. Február 06. Szakképzés Szakosodás: különleges szakterület kiválasztása és az ezzel kapcsolatos szakismeretek megszerzése specialistává

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. szeptember 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 26 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam gimnázium szövegértés Előállítás ideje: 27.3.. 12:28:21

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés. 2375-06 Diagnosztizálás - monitorozás - előkészítés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés. 2375-06 Diagnosztizálás - monitorozás - előkészítés modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben