Duna Stratégia. lehetőségek a Szigetköz-Csallóköz térségében. Kunsziget, május 26.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Duna Stratégia. lehetőségek a Szigetköz-Csallóköz térségében. Kunsziget, 2010. május 26."

Átírás

1 Duna Stratégia lehetőségek a Szigetköz-Csallóköz térségében Kunsziget, május 26.

2 célkitűzések - megállapítások aduna medencében Gondolkodjunk együtt a jövőről a Duna medencében!

3 1. A Duna Térség - a Bizottság által meghatározott módon értelmezve - a Dunánál elhelyezkedő, valamint más, a Duna medencéjéhez tartozó országokból (és régióikból) áll. Utóbbiak olyan országok (régiók) melyek Közép- Európához, illetve Dél-kelet Európához tartoznak. A Duna Térség 8 EU-tagállamot és 6 nem EUtagállamot foglal magába. Az utóbbiak közül 4 rendelkezik EU csatlakozási perspektívával.

4 2. A készülő Stratégiának a belső dimenziókra kell koncentrálnia, ugyanakkor a területi hatáskört rugalmasan, célarányosan kell meghatározni mind az EU belső viszonyrendszerében, mind a térség EU-s és nem EU-s tagállamai vonatkozásában.

5 3. A Duna Térség magában foglal régi és új országokat, államokat, nemzeteket, nemzetek töredékeit, nemzeti kisebbségeket, melyek nagyon gazdag történelmi múlttal és kulturális örökséggel rendelkeznek.

6 4. A Duna Térség sajátossága a gazdasági egyenlőtlenség, a kulturális és vallási sokféleség, a biodiverzitás.

7 5. A folyó és a völgybeli kapcsolódások indokolják a közös cselekvést. A földrajzilag meghatározott kölcsönös függőség a közös érdek, továbbá a közös és megosztott felelősség alapja.

8 6. A Duna-völgy, mint multifunkcionális térség, a természeti, épített és kulturális értékek gazdag tárháza. Az erőforrások és értékek védelme és fenntartható használata integrált kezelést és összehangolt nemzetközi együttműködést tesz szükségessé.

9 7. A Duna az új Európa kiemelt fejlődési tengelye. Egységes szemléletű fejlesztési elképzelésekkel, közös információs bázissal, a fejlesztést segítő együttes szervezeti és képviseleti rendszerrel nemzetközi és hazai szinten egyaránt többet lehet elérni a térség fejlődése érdekében.

10 8. A Duna Térség vonzó és sikeres makro régióvá válásához a Stratégia jelentősen hozzájárulhat. A régió alapvető érdeke felismerni a közös kulturális, történelmi háttér, valamint az Európai Unió által teremtett egységes piac kínálta lehetőségeket. A terület kreatív és innovatív potenciáljának további erősítése szintén a jövő sikerének kulcsa.

11 9. A készülő makro regionális stratégia (MRS) akkor hasznos, ha hozzáadott értéket nyújt a résztvevők számára. Így az MRS-nek a résztvevők valós igényein és a valós követelményeken kell alapulnia. (alulról jövő megközelítés).

12 Az ember és a természet viszonyának meghatározásában a vízgazdálkodásnak, a területfejlesztésnek, környezetvédelemnek, a közlekedési és kommunikációs hálózatok fejlesztésének összhangban kell lennie annak érdekében, hogy a DUNA TÉRSÉG EURÓPA ÉRTÉK- ALAPÚ ÉS BIZTONSÁGOS TÉRSÉGE legyen, ami az Európai Duna Régió Stratégiájának magyarországi jövőképe.

13 Az Európai Duna Régió Stratégiájának magyarországi célrendszerét az átfogó horizontális szempontok és stratégiai prioritások alkotják, a megvalósítást pedig az egymással összehangolt intézkedések támogatják.

14 Tradíciókon alapuló helyi A magyar GMO-mentesség Duna-térség jövőképe fenntartása és stratégiai célrendszere Vízparthoz kötődő turizmus környezeti és infra-strukturális feltételeinek meg-teremtése A táji és kulturális adottságokra épülő közös turisztikai arculat építése és program-csomagok kidolgozása Tudás-igényes, kreatív és környezet-barát iparágak fejlesztése

15 Horizontális szempontok 1. A Duna térség területi kohéziójának erősítése 2. A klímaváltozás társadalmi, gazdasági és környezeti következményeinek mérséklése 3. Az EU egységes piacának elősegítése 4. Kutatás-fejlesztés, innováció elősegítése

16 Stratégiai célok I. A Dunai térség biztonságának erősítése, országon belül és határokon átívelően II. Fenntartható gazdaságfejlesztés III. A Dunai térségi identitás és együttműködés erősítése

17 Stratégiai prioritások I.A. Természeti környezet értékeinek védelme Bioszféravédelem megszervezése Közös vízgyűjtő- és vízkészletgazdálkodás kialakítása Ivóvíz-minőség védelem feltételeinek javítása Határokon átívelő szennyezések (levegő, víz, zaj) terjedésének megelőzése Energia takarékosság elősegítése Hulladékgazdálkodás fejlesztése

18 I.B. Energiaellátás biztonsága Energiahálózatok és termelő kapacitások fejlesztése Lokális megújuló energia (nap, szél, geoterm.) rendszerek létrehozása Nukleáris biztonság javítás

19 I.C Társadalmi, gazdasági biztonság javítása Migráció kezelése Bűnözés megelőzése Járványok megelőzése Katasztrófa (főleg vízkár elleni) védelem Lokális pénzügyi hálózatok fejlesztése I.D Élelmiszerellátás biztonsága Ökológiai és hagyományos termelési kultúra alapú agrárfejlesztés elősegítése Helyi piacok fejlesztése GMO-mentesség fenntartása

20 II.A Duna térségi közlekedés javítása Fenntarthatóság követelményének megfelelő hajózóút és eszközpark biztosítása Térségi közlekedési kapcsolatok és határok átjárhatóság javítása Logisztikai fejlesztések elősegítése II.B Turizmus fenntartható fejlesztése Vízparthoz kötődő turizmus környezeti és infrastrukturális feltételeinek megteremtése A táji és kulturális adottságokra épülő közös turisztikai arculat építése és program-csomagok kidolgozása

21 II.C Az ipar feltételeinek javítása Tudásigényes, kreatív és környezetbarát iparágak fejlesztése Tradíciókon alapuló helyi erőforrásokra alapozott gazdaság (KKV)

22 III.A Érték- és örökségvédelem Közös európai értékek (pl. tolerancia, demokrácia, kisebbségvédelem) elterjesztése Közös (épített) örökség megőrzése, tudatosítás Társadalmi integráció elősegítése III.B Kulturális együttműködés Nyelvi-kulturális összetartozás erősítése Civil kapcsolatok élénkítése Egyházi-vallási kapcsolatok erősítése

23 III.C Oktatási és képzési együttműködés Tapasztalatcsere és tudástranszfer elősegítése Oktatási-képzési programok és hálózatos együttműködések bővítés e Duna térségben Környezettudatosság javítása III.D Együttműködés és partnerség Intézményi és önkormányzati együttműködés helyi, térségi, euro-regionális és nemzetközi szinten A térségi közös tervezés kiterjesztése

24 I. A Duna-menti épített örökség Kulturális vonatkozásban az Európai Duna Stratégiához kapcsolódó magyar álláspont három témakör köré csoportosítható: I. A Duna-menti épített örökség védelme, rekonstrukciója, művelődéstörténeti szempontból is igényes helyreállítása, látogathatóvá tétele kiemelt és sürgető feladat. A Duna-menti országok szellemi kulturális örökségének megőrzése területén szintén komoly perspektívája van az együttműködésnek.

25 II. Dunai kultúra és identitás II. Kultúrák együttélése és egymásrahatása, kulturális sokszínűség a Duna mentén. A számos elemében összefonódott történelmi múlt, kulturális összetartozás olyan kohéziós és identitásképző erőt jelentenek, ami megalapozhatja a térség közös jövőjét. Kulturális téren a régiós önismeret, többek között a történelmi, művelődéstörténeti, építészeti ismeretek és vizuális kultúra erősítése javasolt. A Stratégia egyik kulturális pillére lehet annak kidolgozása és elterjesztése, hogy a kulturális örökség bemutatása, ismertetése a Duna-menti összetartozás szellemében történjék, minimumkövetelmények elfogadása szükséges.

26 III. Kulturális alapú regionális fejlesztés III. A kulturális vidékfejlesztés egyre inkább az egyetlen kitörési pont lehet az ipar és a mezőgazdaság eltűnése miatt szegénységbe sodródó települések, régiók számára. A kulturális események, a kulturális örökség bemutatása (a látogatók interaktív részvételével), a kulturális értékek átadása olyan vonzerőt jelenthet a Duna mentén, ami a turizmus illetve a helyben letelepülő művészek, kulturális intézmények, kisvállalkozók és az ezek kiszolgálására megjelenő vállalkozások révén megteremti azt a kritikus jövedelemtömeget, amellyel a közösség megindulhat a fejlődés útján elősegítve a társadalmi kohéziót. középvállalkozások tekintetében. A kreatív gazdaság fejlesztése fontos pillérévé válhat a Duna-menti együttműködésnek is.

27 Az Európai Duna Stratégiához kapcsolódó magyar álláspont oktatási vonatkozása szerint tovább kell fejleszteni és kiemelten támogatni az oktatási és képzési együttműködéseket és a kulturális szolgáltatásokat, amelyeknek együttesen a társadalmi és a területi kohézió erősítésében jelentős szerepük van.

28 Oktatás, kutatás Az identitásképzés és a hálózatos együttműködés egyik legfontosabb, a jövő nemzedékeit orientáló szerepe az oktatás-képzés területén valósulhat meg a tapasztalatcsere és tudástranszfer elősegítésével, az oktatás-képzési programok Duna-tematikus kiterjesztésével a hálózatok bővítésével, továbbá az identitástudat fejlődésével, az oktatás-képzés eszközeivel befolyásolható környezettudatosság növelésével. Külön hangsúlyt kell kapniuk a közös történelmi múlt és a művelődéstörténeti hagyományok, életmódtörténet területén folyó közös kutatásoknak.

29 Fenntartható fejlődés, környezetvédelem A makro-regionális szintű Stratégia megalkotása újszerű kezdeményezés, ugyanakkor számos EU és nemzetközi előzményre építhetünk. A Stratégiának megkülönböztetett szerepe lehet abban, hogy mindezeket integrált módon vegye figyelembe, hangolja össze, illetve fejlessze tovább oly módon, hogy megfelelőképpen tükrözze egyrészt az EU értékeit, alapvető céljait és alapelveit, másrészt biztosítsa az egyes tagállamok sajátos és közös érdekeinek érvényesítését. A Stratégiának a politikai, társadalmi, kulturális, környezeti és gazdasági területekre egyaránt ki kell terjednie, különös tekintettel az olyan határokon átnyúló, biztonsági kockázatot rejtő kérdésekre, mint a környezetügy, élelmiszer- és vízbiztonság.

30 Vízvédelem, árvízvédelem Magyarország teljes területe a Duna vízgyűjtő medencéjéhez, ily módon a készülő Duna Stratégia területi hatálya alá tartozik. Felszíni vízkészletünk 95%-át határainkon kívülről érkező folyók szállítják, és a vízminőséget is alapvetően a külföldről érkező víz minősége határozza meg. Az árvíz, a belvíz és az aszály eddig is jelentős kockázatot és feladatot jelentett, de az éghajlatváltozás várható hatásai következtében a vízgazdálkodás ügye stratégiai, környezetbiztonsági kérdéssé vált különösen a vízpótlás, az ivóvízminőség-javítás, az ár- és belvízvédelem, az aszály elleni védelem, az öntözés területén.

31 Ökológiai hálózat védelme A Duna és mellékfolyói Európa és hazánk ökológiai hálózatának is létfontosságú ütőerei. Természeti örökségünk a Kárpát-medencében megtelepedett élőlények és közösségeik sajátos evolúciós egységeként jellemezhető; mely önálló (Pannon) biogeográfiai régiót alkot, de szoros kapcsolatban áll a környező régiókkal. A vízfolyások e tekintetben mással nem helyettesíthető, folytonos ökológiai folyosó szerepet töltenek be.

32 Biodiverzitás megőrzése Az éghajlatváltozás Magyarország természetes élővilágában is várhatóan nagymértékű változásokat idéz elő, többek között az egyes fajok elterjedési határának átrendeződése, ill. eltolódása, a társulások és táplálékhálózatok átrendeződése, az ellenállóképesség változása, az inváziós fajok tömegessé válása formájában. A folyamat kedvezőtlen hatásainak csökkentése, a létfeltételeinket biztosító ökoszisztéma szolgáltatások védelme érdekében a természetes élővilág élőhelyeinek területi és szerkezeti jellemzői, továbbá az ökológiai vízigény biztosíthatósága kulcskérdéssé válik.

33 Hajózhatóság biztosítása A dunai hajózás fejlesztése, az ehhez szükséges feltételrendszer kialakítása különös tekintettel egyes műszaki megoldások megvalósítására megfelelő körű és mélységű vizsgálatokat és ezek eredményeinek a közérdek, a környezet- és költséghatékonyság, természetmegőrzés szempontjából való komplex értékelését, valamint széles körű társadalmi, hazai és nemzetközi egyeztetését igényli.

34 Köszönöm a figyelmet! Tétényi Éva ACE Elnökségi Tag

Az Európai Unió regionális politikája III.

Az Európai Unió regionális politikája III. Az Európai Unió regionális politikája III. Stratégiák, mőködési elvek, gyakorlat 5. elıadás Regionális politika tudományos segédmunkatárs MTA RKK NYUTI Alkotmányos különbségek a szubnacionális kormányzati

Részletesebben

Gazdasági biztonság és a kis országok

Gazdasági biztonság és a kis országok Gazdasági biztonság és a kis országok Inotai András XXIII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia ISO 9000 FÓRUM, Balatonalmádi, 2016. szeptember 15. Miért értékelődik fel a gazdasági biztonság? korábbi katonai

Részletesebben

Az ökoiskolai hálózat kiterjesztése (SH/4/5 projekt)

Az ökoiskolai hálózat kiterjesztése (SH/4/5 projekt) Ökoiskola Címátadó Ünnepség Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Budapest, 2014. január 25. Az ökoiskolai hálózat kiterjesztése (SH/4/5 projekt) Könczey Réka http://www.ofi.hu/sh45 Az előadás vázlata

Részletesebben

Innováció és gazdaságfejlesztés

Innováció és gazdaságfejlesztés Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Az innováció és a megújuló energia kérdései 2010. November 23. Innováció és gazdaságfejlesztés (Regionális energetikai stratégia) DR. NYIRY ATTILA

Részletesebben

A Magyarország Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-SK CBC Programme) 2014-2020 tervezete

A Magyarország Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-SK CBC Programme) 2014-2020 tervezete A Magyarország Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-SK CBC Programme) 2014-2020 tervezete Kleinheincz Ferenc, HBF Hungaricum szakértője Tervezési keretek 2014-2020: új költségvetési időszak

Részletesebben

Zöldinfrastruktúra, mint a LIFE Biodiversity lehetséges témája

Zöldinfrastruktúra, mint a LIFE Biodiversity lehetséges témája Zöldinfrastruktúra, mint a LIFE Biodiversity lehetséges témája Csőszi Mónika Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály LIFE természetvédelmi tréning (LIFE CAP HUN LIFE14 CAP/HU/000010) 2016. június 20. Az

Részletesebben

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében Dunai Péter főtitkár, MKIK 2012. december 5. Nyíregyháza A kamarai tevékenység változásai 2012-ben - Kötelező kamarai regisztráció

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

ÉMOP 2. prioritás. A turisztikai potenciál erősítése prioritás. Akcióterv 2009-2010

ÉMOP 2. prioritás. A turisztikai potenciál erősítése prioritás. Akcióterv 2009-2010 ÉMOP 2. prioritás A turisztikai potenciál erősítése prioritás Akcióterv 2009-2010 Prioritás tartalma A régió természeti és kulturális értékeire támaszkodva, hálózati együttműködés kialakításával a program

Részletesebben

Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei

Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei A város legnagyobb értéke a több évszázad folyamán spontán kialakult formája, a kétbeltelkes gyűrűs - sugaras

Részletesebben

TERVEZÉS 2014-2020 MÓDSZERTANI BEVEZETŐ A MEGYEI FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZÉSÉBEN RÉSZTVEVŐKNEK 2012. JÚNIUS

TERVEZÉS 2014-2020 MÓDSZERTANI BEVEZETŐ A MEGYEI FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZÉSÉBEN RÉSZTVEVŐKNEK 2012. JÚNIUS TERVEZÉS 2014-2020 MÓDSZERTANI BEVEZETŐ A MEGYEI FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZÉSÉBEN RÉSZTVEVŐKNEK 2012. JÚNIUS MIRŐL LESZ SZÓ? Európa 2020 stratégia A kohéziós politika jövője az EU-ban Stratégiai tervezés,

Részletesebben

december 22. március 7. április-június

december 22. március 7. április-június 2012 2013 2014 december 22. március 7. április-június A Partnerségi Megállapodás tervezésének kezdete Széleskörű szakmai konzultáció a Partnerségi Megállapodásról Elkészült a PM végleges, benyújtásra alkalmas

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.1.12. COM(2011) 6 végleges 2011/0007 (CNS) Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról INDOKOLÁS 1. A JAVASLAT HÁTTERE

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉS, VÁROSFEJLESZTÉS Motto: Egészség, kultúra, innováció - városi jövőépítés, avagy a jövő városa építés. Azaz: Jövőfejlesztés - straté

GAZDASÁGFEJLESZTÉS, VÁROSFEJLESZTÉS Motto: Egészség, kultúra, innováció - városi jövőépítés, avagy a jövő városa építés. Azaz: Jövőfejlesztés - straté GYŐR GAZDASÁGFEJLESZTÉS, VÁROSFEJLESZTÉS 2010-2015 2017-2020 -- és az AUDI 2014. 05. 15. GAZDASÁGFEJLESZTÉS, VÁROSFEJLESZTÉS Motto: Egészség, kultúra, innováció - városi jövőépítés, avagy a jövő városa

Részletesebben

Az élelmiszer előállítás, mezőgazdaság jövője. Dilemmák és kihívások a helyi élelmiszerrendszer fejlesztésében. Kujáni Katalin

Az élelmiszer előállítás, mezőgazdaság jövője. Dilemmák és kihívások a helyi élelmiszerrendszer fejlesztésében. Kujáni Katalin Az élelmiszer előállítás, mezőgazdaság jövője Dilemmák és kihívások a helyi élelmiszerrendszer fejlesztésében Kujáni Katalin Földművelésügyi Minisztérium szakreferens A helyi élelmiszerrendszer jövője

Részletesebben

BAZ MTrT TERVEZŐI VÁLASZ 14/B Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Stratégiai Főosztály Környezetpolitikai Osztály II. A testületileg illetékes KÖFE szakmai véleményét megkaptuk, és figyelembe vesszük

Részletesebben

Ökoturizmus és természetvédelem

Ökoturizmus és természetvédelem A vidék természeti örökségének népszerűsítése Magyar Nemzeti Parkok Hete 2011 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért

Részletesebben

A változó Közös Agrárpolitika

A változó Közös Agrárpolitika A változó Közös Agrárpolitika Baksa Adrienn nemzetközi agrárpolitikai referens szakmai tanácsadó Budapest, 2010. május 13. KAP fő céljai 1.Agrármodernizáció 2.Jövedelempolitikai 3.Piacstabilitási 4.Ellátásbiztonsági

Részletesebben

Kerékpáros közlekedés aktuális kérdései és jövője

Kerékpáros közlekedés aktuális kérdései és jövője Kerékpáros közlekedés aktuális kérdései és jövője Berencsi Miklós Balatonföldvár, 2016. május 12. Tartalom Hazai kerékpáros helyzetkép 2014-2020 időszak lehetőségei Létesítmények üzemeltetési és fenntartási

Részletesebben

Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései. Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF

Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései. Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF A magyar civil szektor helyzete a közelmúltban és ma Évtizedes

Részletesebben

Elfogadásra nem javasolt: 2.e: A célrendszer, a legfontosabb célok megállapítása a Stratégia Munkacsoporttal közösen került kialakításra.

Elfogadásra nem javasolt: 2.e: A célrendszer, a legfontosabb célok megállapítása a Stratégia Munkacsoporttal közösen került kialakításra. Dunaharaszti Településfejlesztési koncepciója és Integrált településfejlesztési stratégiája 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 30. (5) és 31. (1) bekezdés szerinti véleményezése során beérkezett vélemények

Részletesebben

Tradicionális értékek szerepe és védelme a falusi turizmusban. Dr. Szalók Csilla Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2015. december 14.

Tradicionális értékek szerepe és védelme a falusi turizmusban. Dr. Szalók Csilla Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2015. december 14. Tradicionális értékek szerepe és védelme a falusi turizmusban Dr. Szalók Csilla Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2015. december 14. Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége - FATOSZ 1994 óta

Részletesebben

AutoNet (2CE201P1) Innováció Együttműködés - Képviselet. Regionális Információs Nap, 2011.02.28., Ajka

AutoNet (2CE201P1) Innováció Együttműködés - Képviselet. Regionális Információs Nap, 2011.02.28., Ajka AutoNet (2CE201P1) Innováció Együttműködés - Képviselet Regionális Információs Nap, 2011.02.28., Ajka Kovács Tamás Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Általános ismertetés! Az Európai Unió Közép-

Részletesebben

Agrár és vidékpolitika aktualitásai 2013. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium

Agrár és vidékpolitika aktualitásai 2013. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium Agrár és vidékpolitika aktualitásai 2013. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2013. április 30. KAP 2014-2020 KAP 2007-2013 I. pillér II. pillér

Részletesebben

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Előzmények 12/2010. (III.11.) OKM rendelet : Minősített Könyvtári cím és a Könyvtári Minőségi Díj

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. május 9-i rendkívüli ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. május 9-i rendkívüli ülésére 3. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. május 9-i rendkívüli ülésére Tárgy: Bűnmegelőzési koncepció főbb tartalmi elemeinek meghatározása

Részletesebben

Eger városában megvalósításra kerülő EU-s társfinanszírozású projektek bemutatása, a város-, helyi gazdaságfejlesztés érdekében

Eger városában megvalósításra kerülő EU-s társfinanszírozású projektek bemutatása, a város-, helyi gazdaságfejlesztés érdekében Eger városában megvalósításra kerülő EU-s társfinanszírozású projektek bemutatása, a város-, helyi gazdaságfejlesztés érdekében Habis László Polgármester 2012. március 8. EU-s társfinanszírozott nyertes

Részletesebben

DUNAI GYÖNGYSOR. Duna-menti integrált infrastruktúra- és hálózatfejlesztés kerékpár-, gyalogos-, lovas, illetve evezős, no-motor túra-utakhoz

DUNAI GYÖNGYSOR. Duna-menti integrált infrastruktúra- és hálózatfejlesztés kerékpár-, gyalogos-, lovas, illetve evezős, no-motor túra-utakhoz DUNAI GYÖNGYSOR Duna-menti integrált infrastruktúra- és hálózatfejlesztés kerékpár-, gyalogos-, lovas, illetve evezős, no-motor túra-utakhoz DUNA STRATÉGIA KULTÚRA TURIZMUS TÁRSADALMI KAPCSOLATOK FEJLESZTÉSI

Részletesebben

A közlekedésbiztonsági adatok reformjára épülő tudatos partnerség a biztonsághoz vezető úton

A közlekedésbiztonsági adatok reformjára épülő tudatos partnerség a biztonsághoz vezető úton A közlekedésbiztonsági adatok reformjára épülő tudatos partnerség a biztonsághoz vezető úton GRSP Konferencia, Budapest, 2015. június 8. A hazai települések közlekedésbiztonsági helyzetének javítása, az

Részletesebben

Növelhető-e a hazai szélerőmű kapacitás energiatárolás alkalmazása esetén?

Növelhető-e a hazai szélerőmű kapacitás energiatárolás alkalmazása esetén? Növelhető-e a hazai szélerőmű kapacitás energiatárolás alkalmazása esetén? Okos hálózatok, okos mérés konferencia Magyar Regula 2012 2012. március 21. Hartmann Bálint, Dr. Dán András Villamos Energetika

Részletesebben

Katasztrófavédelmi mentőszervezetek fejlesztési lehetőségei az EU források tükrében PLÉBÁN JÁNOS KRISTÓF TŰ.ŐRGY DOKTORANDUSZ HALLGATÓ

Katasztrófavédelmi mentőszervezetek fejlesztési lehetőségei az EU források tükrében PLÉBÁN JÁNOS KRISTÓF TŰ.ŐRGY DOKTORANDUSZ HALLGATÓ Katasztrófavédelmi mentőszervezetek fejlesztési lehetőségei az EU források tükrében PLÉBÁN JÁNOS KRISTÓF TŰ.ŐRGY DOKTORANDUSZ HALLGATÓ Előadás tartalma Mentőszervezetek EU polgári védelmi szakpolitikája

Részletesebben

2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL

2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL BIHAR-SÁRRÉT VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 4100 BERETTYÓÚJFALU, KOSSUTH UTCA 25 WWW.BSVE.HU INFO@BSVE.HU 2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL Tisztelt Érdeklődők! Szeretettel köszöntjük a Bihar -Sárrét Vidékfejlesztési

Részletesebben

DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS

DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS 2016-BAN A GINOP VÁLLALATI INFOKOMMUNIKÁCIÓS PÁLYÁZATAI Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2015. november 25. GINOP 3. PRIORITÁS VEKOP 3. PRIORITÁS GINOP 8. PRIORITÁS A fejlesztések

Részletesebben

Felsőoktatási és Ipari Együttműködés új lehetőségei

Felsőoktatási és Ipari Együttműködés új lehetőségei Felsőoktatási és Ipari Együttműködés új lehetőségei Lean Academy + University of Miskolc projects Rendszerszemléletű megközelítés IPARI ALKALMAZÁS KFI PROJEKTEK GENERÁLÁSA KFI EGYÜTTMŰKÖDÉSI KERETRENDSZER

Részletesebben

KARRIER ÉS ALUMNI SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRT EREDMÉNYEI

KARRIER ÉS ALUMNI SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRT EREDMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 Hallgatói szolgáltatások alprojekt Projektzáró rendezvény 2015.06.23 Szeged KARRIER ÉS ALUMNI SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRT EREDMÉNYEI Bolgár Zsolt alprojektvezető SZTE és Universitas-Szeged

Részletesebben

Pályázatok és projektek

Pályázatok és projektek Pályázatok és projektek Hazai és Európai Uniós pályázati lehetőségek innovatív kis- és középvállalkozások számára Előadó: dr. Bándi Gábor tanácsadó Pályázati lehetőségek itthon és az EU-ban EU-s támogatások

Részletesebben

Jogszabályi keretek összefoglalása

Jogszabályi keretek összefoglalása NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Integrált ügyfélszolgálatok interoperábilis informatikai struktúrájának kialakítása IÜSZI Jogszabályi keretek összefoglalása Bevezető A dokumentum célja

Részletesebben

A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió

A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió Csonka Renáta roma integrációs koordinátor Budapest, 2010. szeptember 15. Az Észak-magyarországi régió Kistérségi koordinátorok

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

A logisztika szerepe a gazdaságban

A logisztika szerepe a gazdaságban A logisztika szerepe a gazdaságban Dr. Karmazin György BI-KA Logisztika Kft. tulajdonos MLBKT alelnök CSAOSZ Konferencia 2014. október 29. Az előadás gondolatmenete A fenntartható fejlődés fontossága A

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Miben lehet a minisztérium a borászati vállalkozások segítségére A minisztérium elsősorban

Részletesebben

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás BAZ MTrT TERVEZŐI VÁLASZ 118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 1. Szakmai szempontból elhibázott döntésnek tartjuk a Tokaji Borvidék Világörökségi terület közvetlen környezetében erőmű létesítését.

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2016. évre szóló éves fejlesztési kerete

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2016. évre szóló éves fejlesztési kerete A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2016. évre szóló éves fejlesztési kerete 1. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás azonosító jele neve keretösszege

Részletesebben

Középpontban az ember

Középpontban az ember A Digitális megújulás - Magyarország középtávú IKT cselekvési terve négy intézkedési főirány mentén elemzi a jelenlegi helyzetet és fogalmazza meg a teendőket,középpontba állítva országunk lehetséges kitörési

Részletesebben

Problémák. rendezvénytér és játszótér hiánya Elhanyagolt környezet, falukép, kevés a zöldterület és a virág, környezetszennyezés

Problémák. rendezvénytér és játszótér hiánya Elhanyagolt környezet, falukép, kevés a zöldterület és a virág, környezetszennyezés Problémák Munkanélküliség Gyenge kulturális élet Civil kezdeményezések nem elégséges volta Nincs önálló honlapunk, nincs egy Seregélyest bemutató könyv Bizonytalan jövőkép Stagnáló gyermeklétszám Hagyományőrzés,

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve Készítette: Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 4024 Debrecen Piac u. 54. 4002 Debrecen, Pf.: 78. Tel.:

Részletesebben

Innováció a közbeszerzésekben

Innováció a közbeszerzésekben Innováció a közbeszerzésekben Hlács András 2013. október 11. Innováció és közbeszerzés EU2020 Az európai gazdaságnak 2020-ra intelligenssé, fenntarthatóvá, globálisan versenyképessé és inkluzívvá kell

Részletesebben

Gazdasági együttműködési lehetőségek, tapasztalatok a német piacon

Gazdasági együttműködési lehetőségek, tapasztalatok a német piacon Gazdasági együttműködési lehetőségek, tapasztalatok a német piacon Dr. Czukor József Magyarország berlini nagykövete A magyar-német kapcsolatok egyes főbb állomásai Közös történelem: minden évben van valami

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés 2011-2013 2011-13 között közel 2000 milliárd forint uniós forrás állt Magyarország rendelkezésére,

Részletesebben

Pénzmosás és fellépés a terrorizmus ellen (változó szabályok) Dr. Király Júlia MNB Budapest, 2007. november 12.

Pénzmosás és fellépés a terrorizmus ellen (változó szabályok) Dr. Király Júlia MNB Budapest, 2007. november 12. Pénzmosás és fellépés a terrorizmus ellen (változó szabályok) Dr. Király Júlia MNB Budapest, 2007. november 12. MNB szerepe pénzügyi rendszer stabilitása a pénzforgalom szabályozása, zökkenőmentes lebonyolítása

Részletesebben

A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai. Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai. Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Élelmiszer-feldolgozás nélkül nincs életképes

Részletesebben

Közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek és mobilitás-szervezés Budapest 2011. február 8.

Közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek és mobilitás-szervezés Budapest 2011. február 8. Közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek és mobilitás-szervezés Budapest 2011. február 8. A tanácskozás célja A közösségi kerékpár kölcsönzı rendszerek megtárgyalása A mobilitás-szervezés népszerősítése

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN Freisleben Vilmos Fogyasztóvédelmi igazgató II. Mfor Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia 2013. November 14. FOGYASZTÓVÉDELEM A pénzügyi

Részletesebben

A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása

A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása Rétháti András Célkitűzés: az utóbbi évtizedben számos országban alkalmazott 2+1 / 1+2 sávos keresztmetszetű utak hazai bevezetési lehetőségeinek,

Részletesebben

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fenntarthatósághoz kötődő tevékenységei. Dr. Pompor Zoltán mb. főigazgató-helyettes

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fenntarthatósághoz kötődő tevékenységei. Dr. Pompor Zoltán mb. főigazgató-helyettes Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fenntarthatósághoz kötődő tevékenységei Dr. Pompor Zoltán mb. főigazgató-helyettes Tartalmi szabályozók (Nat, kerettanterv) Tartalomfejlesztés (papíralapú, digitális)

Részletesebben

K i v o n a t. Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének 2015. február 27-i ülésének jegyzőkönyvéből. 16/2015. (02.27.) PMÖ határozat

K i v o n a t. Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének 2015. február 27-i ülésének jegyzőkönyvéből. 16/2015. (02.27.) PMÖ határozat PEST MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 1364 Budapest, V., Városház u. 7. Pf. 112 K i v o n a t Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének 2015. február 27-i ülésének jegyzőkönyvéből Tárgy: a Pest Megyei Környezetvédelmi

Részletesebben

Tel.: (06) 78-311-122; Fax: (06) 78-312-160 SZERVEZETFEJLESZTÉS EREDMÉNYTERMÉKEK ÚTMUTATÓJA

Tel.: (06) 78-311-122; Fax: (06) 78-312-160 SZERVEZETFEJLESZTÉS EREDMÉNYTERMÉKEK ÚTMUTATÓJA KISKŐRÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA 6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1. Tel.: (06) 78-311-122; Fax: (06) 78-312-160 SZERVEZETFEJLESZTÉS EREDMÉNYTERMÉKEK ÚTMUTATÓJA ÁROP 1.A.2/A-2008-0026 1.a);

Részletesebben

Generali Alapkezelő Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve

Generali Alapkezelő Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve Bemutatkozás Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Generali Alapkezelő Zrt. Generali Alapkezelő Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve Jogi személyiség A Generali Csoport világszerte

Részletesebben

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület 1152 Budapest Szentmihályi út 171. 3/66b. Kiegészítő melléklet 2015. évről Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Számviteli beszámoló 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

Önkormányzati fejlesztések keretei és irányai 2014-2020-as fejlesztéspolitikai tervezési időszak

Önkormányzati fejlesztések keretei és irányai 2014-2020-as fejlesztéspolitikai tervezési időszak Önkormányzati fejlesztések keretei és irányai 2014-2020-as fejlesztéspolitikai tervezési időszak Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda www.bm-oki.hu II. Regionális konferencia - sorozat 2013.

Részletesebben

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Speciális kompetenciák, dokumentumok Serfőző Mónika ELTE TÓK Mesterpedagógus fokozat (teljes minősítési eljárás) Felkészülési szakasz tervezés

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

Dr. Biczó Imre László - főigazgató Nemzeti Környezetügyi Intézet. http://www.neki.gov.hu/

Dr. Biczó Imre László - főigazgató Nemzeti Környezetügyi Intézet. http://www.neki.gov.hu/ Dr. Biczó Imre László - főigazgató Nemzeti Környezetügyi Intézet Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpátmedence

Részletesebben

Az uniós vidékfejlesztési politika magyarországi alkalmazása

Az uniós vidékfejlesztési politika magyarországi alkalmazása Az uniós vidékfejlesztési politika magyarországi alkalmazása Regionális politika Vidékfejlesztés 2000-2004 2004-2006 2007-20013 ERFA, ESZA, Kohéziós Alap, HOPE, EMOGA Orientációs Részleg ISPA, PHARE ERFA,

Részletesebben

- Tájékoztató rendezvény 2009. október 14.

- Tájékoztató rendezvény 2009. október 14. - Tájékoztató rendezvény 2009. október 14. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C Bátor Nyírbátor - Térségfejlesztési kapacitások

Részletesebben

IX. Határok nélküli partnerség Salgótarján, 2015. október 1-2.

IX. Határok nélküli partnerség Salgótarján, 2015. október 1-2. IX. Határok nélküli partnerség Salgótarján, 2015. október 1-2. Közúti kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei a szlovák-magyar határszakaszon Antoni Zsolt osztályvezető Határmenti Gazdaságfejlesztési Főosztály

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP ÜTEMTERV 2016. FORRÁS: HTTP://WWW.MAPI.HU/GINOP-2016/ Felhívás azonosító jele Felhívás neve Felhívás keretösszege (Mrd Ft) GINOP-1.1.1-16 GINOP-1.1.2-VEKOP-16

Részletesebben

A LIFE Környezetvédelem alprogram 2016. évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben

A LIFE Környezetvédelem alprogram 2016. évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben A LIFE Környezetvédelem alprogram 2016. évi hagyományos projektekre vonatkozó felhívása a Természet és Biodiverzitás témakörben Bokor Veronika Természetmegőrzési Főosztály LIFE Természetvédelmi Tréning,

Részletesebben

Tatabánya 2011. október 05.

Tatabánya 2011. október 05. Az Enterprise Europe Network brüsszeli támogatású hálózati iroda kapcsolódási pontjai végzősök számára European Commission Enterprise and Industry Tatabánya 2011. október 05. Enterprise Europe Network

Részletesebben

eszköztár a fenntartható életmódhoz

eszköztár a fenntartható életmódhoz ÉMOP-1.2.1.-11-0018 A NAUTILUS Klaszter programja a fenntartható életmód termékek regionális versenyképességéért eszköztár a fenntartható életmódhoz NORDA klaszter workshop Bambara Hotel, Felsőtárkány,

Részletesebben

Kétoldalú kutatási együttmőködés. Egészségügy. Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Kétoldalú kutatási együttmőködés. Egészségügy. Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság Kétoldalú kutatási együttmőködés Egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság Semmelweis Terv 1. Nagytérségi állami egészségszervezési rendszer 2. Felszabaduló forrásokat

Részletesebben

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Tagjai: Célok: Szocializációs különbségek csökkentése Óvoda és iskola nevelési stratégiájának, módszertanának egymáshoz való

Részletesebben

Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár Miskolc, 2012. augusztus 23.

Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár Miskolc, 2012. augusztus 23. A környezetgazdálkodás és a talajvédelem hazai helyzete és az elkövetkező évek kormányzati tervei Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár Miskolc,

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ?

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? Tohl András technikai vezető 2014. SZEPTEMBER 23. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

Sándorfalva Városi Önkormányzat Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Stratégiája 2016-2023. melléklete

Sándorfalva Városi Önkormányzat Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Stratégiája 2016-2023. melléklete Intézkedési Terv Sándorfalva Városi Önkormányzat Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Stratégiájának 2016-2017. végrehajtásához 1. Átfogó feladatok 1.1. Az Intézkedési Terv a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról

Részletesebben

1.1 Kiskőrös jövőképe a társadalmi, gazdasági, táji, természeti és épített környezetre vonatkozóan

1.1 Kiskőrös jövőképe a társadalmi, gazdasági, táji, természeti és épített környezetre vonatkozóan 1 Kiskőrös jövőképe 1.1 Kiskőrös jövőképe a társadalmi, gazdasági, táji, természeti és épített környezetre vonatkozóan A komplex fejlesztések megvalósulása kapcsán a jövőkép az alábbiak szerint került

Részletesebben

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt.

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Irányadó jogszabályok - az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27.

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK

Részletesebben

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Pályázat kódja GINOP-1.3.2-15 Keretösszeg 2 milliárd Ft Támogatási összeg 5 50 millió Ft Intenzitás maximum 50% Pályázók

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.12.2006 COM(2006) 916 végleges 2006/0300 (COD) Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE pénzügyi konglomerátumhoz tartozó hitelintézetek,

Részletesebben

Növekedési Hitelprogram

Növekedési Hitelprogram Növekedési Hitelprogram Pulai György Hitelösztö zők főosztály vezetője InnoTrends Hungary 2014 2014. október 17. 1 Tartalom Az NHP felépítése A program eddigi eredményei 2 A Növekedési Hitelprogram célja

Részletesebben

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.10. COM(2014) 147 final Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről a Moldovai Köztársaság közötti

Részletesebben

Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet?

Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet? Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet? Feleki Attila, HR-Rent Kft. Ügyvezető A HR-Rent Kft-ről dióhéjban Magyarország Németország Ausztria Elsőnek lenni: 001

Részletesebben

Városfejlesztési pályázatok az Észak-Alföldi Operatív Programban

Városfejlesztési pályázatok az Észak-Alföldi Operatív Programban Városfejlesztési pályázatok az Észak-Alföldi Operatív Programban Lehetőségek - számokban Az ÉAOP keretében városrehabilitációra rendelkezésre álló forrás 2007-2013 Helyi településfejlesztési projektek

Részletesebben

NEMZETI TECHNOLÓGIA PROGRAM. A4 Alprogram:

NEMZETI TECHNOLÓGIA PROGRAM. A4 Alprogram: NEMZETI TECHNOLÓGIA PROGRAM A4 Alprogram: Élhetı, fenntartható környezet Projekt címe: A gyümölcstermesztést veszélyeztetı extrém idıjárási hatások elırejelzése és gazdaságos védekezési technológiák kidolgozása

Részletesebben

A Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Program bemutatása

A Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Program bemutatása A Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Program bemutatása Tégen Katalin közigazgatási főtanácsadó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Az operatív programok rendszerének áttekintése 2 Helyzetkép Indikatív

Részletesebben

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázati lehetőségei 5-6. prioritás

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázati lehetőségei 5-6. prioritás A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázati lehetőségei 5-6. prioritás Budapest, 2016. április 7. Cseresnyés Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Tartalom 1. Gazdaságfejlesztési és Innovációs

Részletesebben

Biogáztelep hulladék CO 2 -jének, -szennyvizének, és -hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával

Biogáztelep hulladék CO 2 -jének, -szennyvizének, és -hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával Biogáztelep hulladék CO 2 -jének, -szennyvizének, és -hőjének zárt ciklusú újrahasznosítása biomasszával Projekt bemutatása HUSK/1301/2.1.1/0002 ELSŐ MAGYAR ENERGIA- TÁROLÁSI KLASZTER NONPROFIT KFT. Ve

Részletesebben

BARTHA ÁKOS RETAIL ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KILÁTÁSOK BANKI SZEMMEL KAVOSZ GAZDASÁGI FÓRUM TATABÁNYA, 2016. ÁPRILIS 21.

BARTHA ÁKOS RETAIL ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KILÁTÁSOK BANKI SZEMMEL KAVOSZ GAZDASÁGI FÓRUM TATABÁNYA, 2016. ÁPRILIS 21. BARTHA ÁKOS RETAIL ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KILÁTÁSOK BANKI SZEMMEL KAVOSZ GAZDASÁGI FÓRUM TATABÁNYA, 2016. ÁPRILIS 21. FORDULAT ELŐTT A HAZAI KISVÁLLALATI SZEKTOR A MAGYAR GDP TÖBB, MINT

Részletesebben

SZTP--ÉAL-1 MOBILITÁS Kistérségi Támogatási Alap (KITA) Kistérségi Támogatási Alap (KITA) Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (TTFC) Vidékfejl

SZTP--ÉAL-1 MOBILITÁS Kistérségi Támogatási Alap (KITA) Kistérségi Támogatási Alap (KITA) Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (TTFC) Vidékfejl K I M U T A T Á S Püspökladány Város Önkormányzata által -2006 között benyújtott pályázatairól Év Pályázat megnevezése Megnevezés Petritelepi városrész I. ütem, Petőfi-Árpád utcák által határolt terület

Részletesebben

Szerkezeti változás a 2009. évben

Szerkezeti változás a 2009. évben 02/01/03/05 GVOP Technikai segítségnyújtás (251101) 02/01/04/01 Közlekedési infrastruktúra fejlesztése (251089) 02/01/04/02 Környezetvédelem-Energetika (266312) 02/01/04/03 Környezetvédelem (249790) 02/01/04/04

Részletesebben

Aktív turisztikai régió fejlesztés

Aktív turisztikai régió fejlesztés Aktív turisztikai régió fejlesztés A kerékpáros turizmus feltételei Ister-Granum 2016. április Szakágai bakancsos turizmus - természetjárás kerékpáros turizmus vízi turizmus hegymászás síelés sziklamászás

Részletesebben

NOBO, DEBO ÚJ SZEREPLŐ A VASÚTI TANÚSÍTÁS TERÜLETÉN

NOBO, DEBO ÚJ SZEREPLŐ A VASÚTI TANÚSÍTÁS TERÜLETÉN NOBO, DEBO ÚJ SZEREPLŐ A VASÚTI TANÚSÍTÁS TERÜLETÉN Tombor Sándor tanúsítási igazgató KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. TARTALOM vasúti átjárhatósági követelmények célja az átjárhatósági követelmények

Részletesebben

A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN

A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN A MOTIVÁCIÓKRA ALAPOZOTT ÖNKÉNTES- MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI A VÁLLALATI ÖNKÉNTESSÉGBEN Dr. Bartal Anna Mária www.volunteermotivation.hu A hazai civil-nonprofit szektor, az önkéntesség és a CSR fejlődési

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszerei

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszerei Vidékfejlesztési Program 2014-2020 A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszerei Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság EMVA Stratégiai Főosztály Dr. Fehér Lóránt

Részletesebben

Közös stratégiai keretrendszer (KSK) Partnerségi Szerződés

Közös stratégiai keretrendszer (KSK) Partnerségi Szerződés A fiatal gazdák, mint a vidékfejleszt kfejlesztési si politika fontos szereplői az új programidőszakban Európa 2020 stratégia Az Európa 2020 stratégia lényege a három prioritás: 1. Intelligens növekedés

Részletesebben