Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során"

Átírás

1 Dr. Hoffer Izabella

2 Aktuális kérdések Mérföld kövek az immunhematológiai terhes-gondozás kapcsán Immunhematológiai terhes-gondozás célja Az MHB/ÚHB immunhematológiai okai Immunhematológiai gondozás algoritmusa Vércsoport specifikus antitest(ek) kimutatása, követése Antitest titer Anti-D profilaxis ~ monoklonális készítmény D variánsok kezelése AIHA és terhesség A magzat státuszának követése Immunhematológiai vizsgálatok érvényessége, az eredmények dokumentálása ÚHB immunhematológiai kivizsgálása

3 Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során 1609 az első hydrops leírása francia ikreknél 1946 újszülött cseretranszfúzió (Wallerstein) 1953 előrehozott szülés (Armitage,Mollison) 1954 antitest titer (Allen, Diamond, Jones) 1950-s évek 1986 O-s anyáknál anti-a, anti-b titer 1956 bilirubin mérés az amnion folyadékban (Bevis) 1957 magzati vvs detektálása az anyai vérben (Kleihauer, Betke, Braun) 1958 phototherapia az újszülött hyperbilirubinémia kezelésére (Cremer, Perryman) 1960 magzati vvs által kiváltott immunizáció igazolása, antitest kimutatása (Finn) 1961 amnion folyadékban a bilirubin maghatározás görbén való ábrázolása a gesztációs hetek függvényében (Liley) 1963 intrauterin transzfúzió (Liley)

4 Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során postpartum Rh immunglobulin th.(freda, Gorman, Pollack, Clarke) 1967 WHO határozat RhD negativ anyák gondozására 1965 kritikus titer szint az amniocentézishez (Freda) 1967 ultrahangos monitorozás (Donald, Abdulla) 1978 antepartum Rh immunglobulin th.(bowman) 1980-s évek plazmaferezis alkalmazása anti-d immunizált gravidáknál (1982 magyar közlemény) 1982 anti-d quantitatív kimutatása (Bowell, Wainscot) 1982 rozetta teszt a fötomaternális transzfúzió kimutatására (Serbing, Polesky) (1958 első leírás) 1982 ultrahang vezérelte köldökzsinór transzfúzió (Bang, Bock, Trolle) 1985 percután köldökvér mintavétel (Daffos, Capella-Pavlovsky, Forrestier

5 Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során 1990-s években az immunhematológiai terhes-gondozás kiterjesztése az RhD pozitív várandósokra (Magyarországon az 1998-s Transzfúziós Szabályzat) 1993 a Liley görbe módosítása hét közötti időszakra (Queenan) 1990-s évek második felétől antenatális anti-d profilaxis rutinszerű bevezetése 1993 fötális RhD meghatározás amnion folyadékból nyert DNS-ből (Bennett) 1995 Flow cytometria a fötomaternális transzfúzió kimutatására (Johnson) 1998 fötális RhD meghatározás anyai vérből nyert DNS-ből (Lo) 2000 magzati agyi artéria véráramlásának mérése Dopplerrel (Marl) 2007 rutinszerű fötális RhD meghatározás anyai vérből nyert DNS-ből az antenatális anti-d IgG profilaxis előtt

6 Immunhematológiai terhes-gondozás célja az MHB/ÚHB veszélyével járó terhesség felismerése az RhD negatív terhesek kiszűrése és megfelelő ant-d IgG védelme a terhesség során termelődő ellenanyagok kimutatása (az ABO immunantitestek vizsgálata nem szükséges, mert az ABO inkompatibilitás okozta ÚHB az intrauterin életben nem okoz súlyos elváltozást) kompatibilis vérkészítmény biztosítása a terhesség alatt, valamint a váratlan szülészeti eseményeknél

7 Az anyai antitestek megjelenésének okai korábbi terhesség alatti fötomaternális transzfúzió, korábbi terhesség megszünésekor (szülés, abortusz) az anyai keringésbe kerülő magzati vörösvérsejtek, korábbi transzfúziók, az aktuális terhesség alatti fötomaternális transzfúzió. Kivéve az ABO inkompatibilitást. Az immunizálódáshoz 0,1 ml magzati vér elegendő. Az antitest átjut a placentán, és Ig osztályhoz való tartozásától függően, különböző mértékben károsítja a magzati vörösvérsejteket anémiától a halvaszületésig ~sárgasággal vagy anélkül (anaemia - hypoxia - icterus - hydrops). Ép placentán csak az IgG típusú antitest jut át/ IgG1és/vagy IgG3.

8 Transzplacentáris transzfúzió Függ a terhesség korától: az első két trimeszterben kevés ~ kivéve trauma, th-s abortusz vagy más nőgyógyászati beavatkozás a III. trimeszterben nagyobb a mennyiség és gyakoribb is szüléskor a legnagyobb Az anyai keringésbe került magzati vörösvérsejtek kimutatására napjainkban alkalmazott technikák Kleihauer Betke teszt Rosetta technika (1993 Mollison) Flow cytometria (1995 ben alkalmazták először, de csak a 2000-s években kezdett elterjedni).

9 Kötelező vizsgálatok I. trimeszter II. trimeszter III. trimeszter minden gravida RhD negatív, RhD pozitív gravidák~ immunizánizációs anamnézissel minden gravida hét (12) 28. hét (20-22) 36. hét körül (34) ABO és Rh(D) meghatározás ellenanyagszűrés enzimes közegben Coombs módszerrel Direkt-Coombs vizsgálat Fontos tudni, hogy hol végzik a vizsgálatokat és milyen módszerrel!

10 Vércsoport specifikus antitest kimutatása Jelenleg 297 vörösvérsejt-antigént 33 rendszerbe foglalva és még 32-t, amelyeket nem rendszerbe foglalva tartanak nyilván (International Society of Blood Transfusion/ ISBT). Az apától örökölt antigén-tulajdonsággal rendelkező magzati vörösvérsejtek az anyába jutva már az első terhesség alatt kiválthatják az immunizációt, de ekkor még nem, vagy csak bizonyos körülmények között okoznak magzati anémiát.

11 Pozitív ellenanyag szűrés eredmény Az ellenanyag azonosítás lehetőleg minél előbb történjen meg ~ 2 héten belül! Jelenleg sok intézményben NEM így történik! Legjobb esetben a szülész orvosnál való következő jelentkezéskor, vagy közvetlenül a szülés előtt, ez utóbbi veszélyezteti mind az anya, mind az újszülött életét. Ha az első vizsgálat kórházi klinikai laboratóriumban vagy transzfúziós részlegen történik~nem lesz rajta időpont, legfeljebb az, hogy a vizsgálatot, ill. a vérválasztást az OVSZ végzi. Az, hogy a pozitív ellenanyag szűrés ki legyen vizsgálva, az a terhes gondozó felelősége! Ha az alapellátástól indult el a vizsgálat, ott kell gondoskodni a kivizsgálásról ~ védőnő!

12 Mi a teendő, ha van kimutatható antitest, függetlenül attól, hogy RhD negatív vagy pozitív kismamáról van-e szó minél előbb irreguláris antitest vizsgálat, antitest azonosítás javasolt / szükséges. antitest titer meghatározása indirekt-coombs módszerrel antitest Ig osztályának illetve IgG alosztályának vizsgálata ( IgG1, IgG3 jelentősége) anyai vérből vagy korion boholyból magzati (vvs, thr) antigén meghatározás (molekulár biológiai vizsgálat) magzati vérvétel, antigén meghatározás (intrauterin transzfúziókor)

13 Mi a teendő? apai antigén vizsgálat/ ABO, RhD ill. az anyai antitest célantigénje (ha már van gyermek, nála is) ha az anya és az apa között ABO kompatibilitás áll fenn, az anya savója vizsgálható az apa vörösvérsejtjeivel anyai savó apai vörösvérsejt O vércsoportú O A vércsoportú A, O B vércsoportú B, O AB vércsoportú AB, A, B, O

14 Kontroll~pozitív ellenanyag szűrés esetén Ha antitestet azonosították, az antitesttől függően kontroll a hét előtt havonta, kivéve az anti-d-t, anti-c-t, anti-kell-t ~ 2 hetente. A hét után függetlenül a magzatot károsító antitest specificitásától 2 hetente Az antitest vizsgálatról szóló leletet, akár negatív, akár pozitív, valamint az esetleges transzfúziós javaslatot rögzíteni kell. HOVA?

15 Vörösvérsejt ellenes antitestek ABO antitestek Anti-D okozta anti-d+c (anti-g) ha lánygyermek és szülőképes korú nő cde fenotípusú, csak cde fenotípusú, RhD negatív vért kaphat, anti-d+e anti-d+c+e Egyéb antigének ellen termelődő Rh rendszerbeli (Rh fenotípus: CcEe) anti-c anti-e anti-e anti-c (ce, Ce, C w, Hr, Rh29, stb.) más rendszerbeli antitestek Kell Duffy a Kidd a M, N, S, s; Diego, Colton, stb. rendszerek Autoantitestek

16 ABO inkompatibilitás okozta ÚHB A terhességek kb. 1/5-ében kell ABO inkompatibilitásra számítani. Leggyakrabban a O csoportú anyák A és B csoportú gyerekein fejlődik ki, előfordulhat A-s anya B-s, AB-s, B-s anya A-s, AB-s gyerekein is. Az anyai anti-a, anti-b titer nem mutat korrelációt a magzati vörösvérsejt károsodással, ezért a terhesség alatt nem vizsgáljuk. Ha az anamnézisben az ABO inkompatibilitás miatti súlyosabb sárgaság szerepelt, meleg hemolizin (anti-a, anti-b, anti-a,b) vizsgálat javasolt. Kb. az ABO inkompatibilis terhességek 1/3-ban jelenik meg IgG típusú antitest.

17 ABO inkompatibilitás okozta ÚHB Az ÚHB többnyire ~ enyhe lefolyású, az első terhességnél is kialakulhat (a következő terhesség során nem kell súlyosabb ÚHB-től tartani), ritkán okoz DAT pozitivitást: mivel az anti-a, anti-b antitestek nagyrészt IgM típusúak, és csak az IgG típusúk mennek át a placentán (ált. magas titerű antitestek) a magzati vörösvérsejteken az ABO antigének még gyengén fejeződnek ki (1 éves korra teljesednek ki) a szomatikus sejteken (test és a vérsejtek nagy részén) az ABO antigének rajtavannak, és az anti-a, anti-b antitestek kötődhetnek a szomatikus sejtekhez ill. oldott csoportanyaghoz is, nem csak a magzati vörösvérsejtekhez.

18 ABO inkompatibilitás okozta ÚHB Mi a teendő a terhes-gondozás során ABO inkompatibilitás gyanúja estén? Nincs teendő! A születéskor már sárga, vagy néhány nappal utána fiziológiai sárgaságnál súlyosabb esetben általában fototerápia elegendő az újszülött sárgaságának kezelésére, csak ritkán van szükség vércserére.

19 Anti-D okozta magzati károsodás Anti-D profilaxis alkalmazásával és az intra-uterin transzfúzióval elkerülhető a hydrops feotus univerzális Születés után a hyperbilirubinémia okozta Kern icterus veszélye csökkenthető fototerápiával és vércserével Az anti-d előfordulása 14%-ról az anti-d IgG profilaxissal 1-2%-ra, az antenatális /28.hét/ rutinszerű bevezetésevel 0.1%-ra csökkent.

20 Anti-D antitest okozta ÚHB RhD inkompatilitás miatt várhatóan 10% Az RhD negatív gravida gondozása: Ha az első vizsgálatkor nincs kimutatható antitestje kontroll a második trimeszterben kontroll a harmadik trimeszterbe (A 28. hét után megjelenő antitest valószínűleg nem okoz komoly ÚHB-t????) Már az első terhességben is megjelenhet anti-d (korábbi immunizáció vagy az ún. nagymama effektus) ABO kompatibilitás esetén!

21 Anyai, magzati ABO konstelláció Amennyiben az RhD negatív gravida ABO-ra inkompatibilis az RhD pozitív magzatával (pl. O-s anya A-s vagy B-s gyermek), akkor az anyai anti-a vagy anti-b a keringésbe került magzati vörösvérsejteket elpusztítja, mielőtt még RhD pozitívnak ismerné fel /immunizáció esélye 2% alatt. (Ez más antigének által kiváltott antitestekre is igaz.) Amennyiben ABO kompatibilitás áll fenn, érvényesül az Rh szenzitizáció/ immunizáció esélye 7-8%. (Ez más antigének által kiváltott antitestekre is igaz.) Az ABO inkompatibilitás a szekunder immunizációt nem védi ki.

22 Titer Általában igaz, hogy az antitestek indirekt-coombs-os titere és a magzati károsodás mértéke semmilyen korrelációt nem mutat, az Ig, illetve IgG alosztályhoz (IgG1, 2, 3, 4) tartozás annál inkább. A titer változása azonban figyelem felkeltő kell, hogy legyen! Bár a titert nem lehet kockázati küszöb jelzőjének tekinteni, a tapasztalatok szerint 1:16-os titer már fokozott odafigyelést igényel, 1:32-es titerű antitest már súlyos károsodást okozhat. Magas titerű anti-d sem okoz ÚHB-t: - blokkoló antitestek - gyenge D tulajdonságú újszülött - gyengült az anyai IgG transzport - anamnesztikus reakcióról van szó

23 A titrálás eredménye függ az alkalmazott módszertől (indirekt antiglobulin teszt (IAGT), enzimkezelt sejtes módszer, polibrénes metodika, stb.) a technikától (csőben, géloszlopon, microplate-en) reakcióerősítő oldat használatától reakcióerősítő oldat fajtájától (pl. LISS, PEG) a titráláshoz használt hígító oldattól (fiziológiás konyhasóoldat, neutrális AB savó, albumin, stb.) az inkubáció időtartamától a titráláshoz használt vörösvérsejtek fenotípusától (DCe, DcE, Dce, DCce, stb.) a vörösvérsejtek életkorától a vörösvérsejtek tartósító oldatától a vörösvérsejt-szuszpenzió sűrűségétől a savó/sejt aránytól a leolvasó személy értékelési módszerétől

24 Az anti-d antitest quantitatív kimutatása Az anti-d antitest quantitatív kimutatása informatív lehet: anti-d < 4IU ml ÚHB nem valószínű anti-d 4 15IU ml ÚHB kockázata fennáll anti-d > 15IU ml magas rizikó! (hydrops foetus universalis) Végezhető csöves módszerrel, flow cytometriával A vizsgálat elve: ismert koncentrációjú standard anti-d-t mérünk párhuzamosan a vizsgálandó vérminta savójával.

25 Anti-D profilaxis (> 40 éve) aktuális kérdései Infekció átvitel minimális HCV átvitel~közlemények, potenciálisan átvihető a vcjd (előállítás: immunizált donorok plazmájából ~ poliklonális anti-d IgG) Hatásmechanizmus hipotézisek: antitest mediálta immunszuppresszió ~ negatív jelzés a B limfociták IgG receptorai felé antigén clearens mechanizmus ~ a keringésből kikerülnek a lefedett magzati vvs-k (lép, máj) ~ epitóp és mennyiség függő monoklonális anti-d IgG-nél ez a mechanizmus nem mindig igazolható feed back mechanizmus ~ Fc RIIB mediálta B-cell inhibició sztérikus gátlás ~ az antigén lefedődött a B limfociták nem ismerik fel idegennek Szólnak érvek mindegyik mellett és ellen.

26 Anti-D profilaxis (> 40 éve) aktuális kérdései Monoklonális anti-d IgG kifejlesztése ~1997-ben konszenzus konferencia klinikai kipróbálásokat újra indították, 2010-re lettek elfogadhatóan dokumentált tapasztalatok. Rekombináns anti-d IgG kifejlesztése Előnye: - nem tartalmaz olyan komponenst, ami ellen antitestet termel a emberi szervezet - nincs vírusfertőzés veszély - nem kell donort immunizálni Hátránya: - rövid volt a felezési idő (62 óra), a legújabb változat (IV. generáció) azonos a poliklonálissal /emberi plazmából előállítottal (18-21 nap) - alacsony vérszint, az új változat nem mutat alacsonyabb szintet a szérumban - nem ismeri fel a D variánsokat Európai Unió törekszik a mielőbbi bevezetésére

27 Anti-D profilaxis (> 40 éve) aktuális kérdései Antenatalis és postnatalis profilaxis 1% alá az immunizációt, és 3% alá a magzati halálozást A legtöbb országban - a terhesség 28. hetén - a terhesség hetén FONTOS! szüléskor az anya savójában anti-d mutatható ki a gyermek RhD meghatározásánál probléma és direkt-coombs pozitivitás lehet az anti-d IgG felezési ideje 21 nap

28 RhD variáns és terhesség Ha az anya D variáns (gyenge D vagy parciális D variáns) immunizációs (transzfúzió, terhesség) szempontból RhD negatívnak tekintjük ~ anti-d IgG profilaxis szempontjából is. AABB News talks with Glenn Ramsey, MD, about giving Rh immune globulin to obstetrical patients with weak-d phenotypes (AABB News 2011.április) Amennyiben az RhD negatív anya újszülöttje D variáns, az anyára való tekintettel RhD pozitívnak tekintjük ~ az anyát anti-d IgG profilaxisban kell részesíteni, az újszülött transzfúziós szempontból RhD negatív.

29 Egyéb antigének ellen termelődő antitestek okozta ÚHB Rh rendszerbeli anti-c, az anti-d mellett az egyik legsúlyosabb magzati károsodást okozza, mindenben úgy kell eljárni, mint az anti-d-vel rendelkező anyák esetében! C homozigótáknál alakul ki, ha a magzat c antigénre pozitív. Lánygyermek és szülőképes korú nő részére sok országban 45 ill. 50 éves korig Rh fenotípus azonos, más országokban csak a C homozigótáknál a c negatív vért adnak a terhességi immunizáció megelőzése érdekében. anti-e anti-e anti-c (ce, Ce, C w, Hr, Rh29, stb.)

30 Egyéb antigének ellen termelődő antitestek okozta ÚHB Más rendszerbeli antitestek anti-kell, az anti-d és az anti-c, mellett az egyik legsúlyosab magzati károsodást okozza, de sárgaságot nem okoz, mindenben úgy kell eljárni, mint az anti-d-vel rendelkező anyák esetében! a Kell negatívoknál alakul ki, ha a magzat Kell antigénre pozitív (minden 10. ember Kell pozitív). Lánygyermek és szülőképes korú nő részére sok országban 45 ill. 50 éves korig Rh fenotípus mellett a Kell antigént is figyelembe veszik a transzfúziónál, a terhességi immunizáció megelőzése érdekében anti-duffy a anti-kidd a anti-m, N, S, s; Diego, Colton, stb. rendszerek

31 Nem okoz ÚHB-t Lewis, I, Cartwright ~ a születés időpontjáig nem fejlődnek ki Általában a hideg tipusú antitestek IgM tipusúak (I, P1,) N, Cromer, Ch/Rg, stb Általában az anyai autoantitestek.

32 Vércsoportrendszer MHB/ÚHB-t okozó antitestek Súlyos UHB-t okoz Ritkán súlyos ÚHBt okoz Rh D, c C, E, e, C w, ce, Ce, G, Hr, Rh29, Rh32, Rh42 stb. Kell K k, Kp a, Kp b, Js a, Js b, Ku, K11 stb. Általában közepesen súlyos ÚHB-t okoz E, c, D variáns, Rh29 stb. Js a, Ku, K11 Duffy Fy a Fy b, Fy3 Kidd Jk a Jk b, Jk3 MNSs M, S, s, U, Vw, Mt a, Mit stb. M, S, s, U, Mt a, Mit N Általában nem okoz ÚHB-t K23, K24 Lutheran Lewis Egyéb Di a, Vel, PP 1 Pk, Co a, Wr a stb. Lu a, Lu b Di b, Co b, Sc3, Lan stb. Le a, Le b Wr b, P 1, Jr, Bg, Yt, Cromer, I, Cartwright Ch/Rg stb.

33 AIHA és TERHESSÉG Terhesség alatt megjelenő AIHA lehet: primer vagy szekunder (gyógyszer okozta) hideg (IgM) vagy meleg (IgG) típusú Az újszülött DAT pozitivitás anyai autoantitest miatt (1/20000) AIHA-ban is leírják, de nagy körültekintéssel kell a vizsgálatokat elvégezni, hogy bebizonyítsuk, hogy valóban AIHA-e. Az anya direkt-coombsa negatív!! Mi a teendő? Az anyát hematológiai gondozásba kell venni és a szülés után is, évente követni.

34 Stratégia Az MHB/ÚHB bármilyen formájára utaló gyanú esetén! Felismerés és nyomonkövetés szoros vércsoport-szerológiai kontroll (hetente, kéthetente, havonta) Az antitestek átjutása a magzatba az I. trimeszterben minimális és exponenciálisan nő a III. trimeszterben. amniocentézis (a magzatvíz bilirubin tartalmának nyomonkövetése) ultrahangos monitorozás (lép, máj megnagyobbodás, ascites) Dopler vizsgálat (hypoxia monitorozása)

35 MHB felismerése és nyomonkövetése Kezelés a terhesség alatt Intrauterin transzfúzió (intraperitoneális vagy intravaszkuláris) a magzat anémiájának, thrombocytopéniájának kezelésére. Plazmaferezis? Az anya antitest szintjének csökkentésére. IvIgG és/vagy steroid (elsősorban thrombopéniánál elfogadott) Anti-D IgG profilaxis~ az intravazális beavatkozások után, vérzés vagy egyéb komplikáció esetén az immunhematológiai vizsgálat kérésnél jelezni kell!!! Programozott szülés indítás

36 INTRAUTERIN TRANSZFÚZIÓ 20. hét körül VÖRÖSVÉRSEJT készítmény: Htk: 70-75% szűrt minőségű (1 x 10 6 fvs) (CMV fertőzés megelőzése) irradiált (besugrazott) O Rh negatív, Kell negatív, az anyai immunizáltsági státusz figyelembevételével (antigén tulajdonság) mosott vörösvérsejt

37 Vércsoport-szerológiai vizsgálatok érvényessége Meddig érvényesek a terhesgondozás során végzett vércsoport szerológiai vizsgálatok (ABO, RhD, antitestszűrés, direkt-coombs) a következő kontrollig, amennyiben időközben nem kap a kismama transzfúziót, ill nem volt semmilyen rendkívüli esemény. Ha a kismama transzfúzióra szorul a transzfúzió előtt az ellenanyagszűrést aktuálisan meg kell ismételni, és utána kb. két héttel célszerű megismételtetni, hogy nem jelent-e meg antitest.

38 Az immunhematológiai terhes-gondozás dokumentációja A terhesség alatt végzett vércsoport-szerológiai vizsgálatokról írásbeli leletet kell kiadni, amelyen ellenanyag pozitivitás esetén a kontroll időpontjának, az anya transzfúziós javaslatának is rajta kell lenni. Fel kell hívni a figyelmet a magzati gondozásra, ha szükséges. A leleteket a védőnő vezeti be a terhes könyvbe, azonban jelenleg csak az RhD negatív anyák részére, negatív vizsgálati eredmény rögzítésére van megfelelő rubrika. A többi leletet megnyugtató módon kell csatolni a többi terhességi dokumentációhoz. A kismama figyelmét fel kell hívni, hogy a vércsoport leleteket mindig hordja magával. Amennyiben az anya antitesttel rendelkezik, vagy korábban volt antitestje, az ezekről szóló leleteket szüléskor és az újszülött osztályon is be kell mutatni, hiszen az anya, illetve az újszülött transzfúziós ellátásában (cseretranszfúzió) figyelembe kell venni, sőt a későbbiekben egy újabb terhesség vagy transzfúzió kapcsán is.

39

40 KONZÍLIUM - KONZULTÁCIÓ KONZÍLIUM - KONZULTÁCIÓ A problémás, antitesttel rendelkező kismamák érdekében transzfúziológus - szülész neonatológus szoros együttműködése szükséges, már a terhesség alatt és a szülés körüli időszakban, a megfelelő LELET - TRANSZFÚZIÓS JAVASLAT az anyának, újszülöttnek, időben eljusson a megfelelő szakemberhez és megfelelő VÉRKÉSZÍTMÉNYEK az intrauterin transzfúzióhoz, vércseréhez időben eljussanak a megfelelő intézménybe.

41 Az ÚHB vércsoport-szerológiai diagnózisa RhD negatív anya + köldökzsinór vér antitesttel rendelkező anya + újszülött vérminta A születést követően 72 órán belül, az alábbi vizsgálatokat kell elvégezni. Anyai vérmintából: - ABO, RhD - Ellenanyagszűrés / azonosítás - az ellenanyag antigénjének vizsgálata - az ellenanyag titerének meghatározása??

42 Az ÚHB vércsoport-szerológiai diagnózisa Újszülöttkori vérmintából: - ABO, RhD (meghatározási problémák) - ellenanyag szűrés / szabad antitest - direkt-coombs vizsgálat Hb, indirekt bilirubin Apai vérmintából (ha a vizsgálat a terhes-gondozás során nem történt meg): - ABO, RhD - az anyai ellenanyag antigénjének vizsgálata.

43 A vércsoport-szerológiai vizsgálatok várható eredményei, és azok értékelése Az anyai vérmintában kimutatható ellenanyag(ok) megegyeznek az újszülöttben lévővel Az antitest(ek) a magzati és az apai vörösvérsejt antigén(ek) ellen irányul(nak). Ha csak az újszülött kerül intenzív ellátásra, az anya immunizáltsági státuszának ismerete, ill. anyai vérminta vizsgálata elengedhetetlen.

44 Direkt-Coombs (DAT) pozitivitás Előfordulhat kimutatható antitest nélkül is, és akkor is ÚHB-ra utal(pl. ún. privát antigén ellen irányuló ritka antitestről van szó, és az azonosításhoz felhasznált tesztpanel sejtekről a feltételezett antigén hiányzik), vagy ABO inkompatibilitás okozta ÚHB gyanúját igazolhatja. Ilyenkor az újszülött vörösvérsejtjeiről anti-a vagy anti-b eluálható, és az anya savójában magas titerű anti-a vagy anti-b mutatható ki. Ha az ABO okozta ÚHB kizárható, az újszülött vörösvérsejtekről eluált antitestet apai vörösvérsejtekkel kell összehozni, pozitív reakció esetén, privát antigén után kell kutatni. A pozitív DAT nem szinonimája az ÚHB-nak.

45 Transzfúzió, cseretranszfúzió Amennyiben a szülés nem a terhes gondozást végző intézményben történik, fontos a terhességi anamnézis, a szülésre való felkészülés körülményeinek közlése, a szülészet és a vércseréhez vérkészítményt biztosító vértranszfúziós intézmény részére. Vércsere szükséges DAT pozitív esetekben: - anti-d miatt az esetek 60%-ában - anti-c miatt az esetek 30%-ában

46 Korrekt vércsoport-szerológiai terhesgondozás esetén (ritka kivételektől eltekintve) nem a szülés után, az ÚHB kivizsgálása kapcsán kell az ÚHB okát tisztázni, és kapkodva felkészülni a vércserére.

Terhesség és immunitás 2012.03.02. Immunhematológiai terhesgondozás ÚHB Újszülöttek transzfúziója

Terhesség és immunitás 2012.03.02. Immunhematológiai terhesgondozás ÚHB Újszülöttek transzfúziója Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. Immunhematológiai terhesgondozás ÚHB Újszülöttek transzfúziója Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Országos Vérellátó Szolgálat Terhesség

Részletesebben

Immunhematológiai terhesgondozás. ÚHB megelőzése, kezelése. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV

Immunhematológiai terhesgondozás. ÚHB megelőzése, kezelése. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Immunhematológiai terhesgondozás. ÚHB megelőzése, kezelése Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Immunhematológiai terhesgondozás A vércsoport szerológiai vizsgálatok a következő célokat szolgálják: Felismerni az

Részletesebben

VÉRCSOPORTOK Vércsoport-szerológiai kompatibilitás Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Vércsoportszerológia kezdetei Karl Landsteiner Vörösvérsejt antigének Vércsoport antigének Örökletes tulajdonságok Genetikusan allélrendszerek

Részletesebben

Coombs technika és alkalmazása Kompatibilitási vizsgálatok Type and screen módszer. Dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Coombs technika és alkalmazása Kompatibilitási vizsgálatok Type and screen módszer. Dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Coombs technika és alkalmazása Kompatibilitási vizsgálatok Type and screen módszer Dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Szerológiai kompatibilitás a recipiens savójában nem mutatható

Részletesebben

Vércsoportok. Kompatibilitási vizsgálatsorozat. Dr. Nemes-Nagy Zsuzsa 2017.

Vércsoportok. Kompatibilitási vizsgálatsorozat. Dr. Nemes-Nagy Zsuzsa 2017. Vércsoportok Kompatibilitási vizsgálatsorozat Dr. Nemes-Nagy Zsuzsa 2017. Immunrendszer Az immunrendszer védi a szervezet önazonosságát. Felismeri és eltávolítja a számára idegen anyagokat (mikroorganizmus,

Részletesebben

Kompatibilitás. Type & Screen

Kompatibilitás. Type & Screen Kompatibilitás Type & Screen Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ A kompatibilitási vizsgálatok célja nil nocere elv ( a transzfúziós szövődmény megelőzése) a donor vörösvérsejtek

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2459-06 Hematológiai és transzfuziológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2459-06 Hematológiai és transzfuziológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok 1. feladat Új munkatárs érkezik a laboratóriumba, aki Önnel együtt fogja végezni a vércsoport meghatározáshoz a vérminták átvételét, és előkészítését az ABO, Rh (D), meghatározáshoz. Tájékoztassa munkatársát

Részletesebben

Esettanulmányok. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Esettanulmányok. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Esettanulmányok Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Esetismertetések: ABO vércsoport meghatározással kapcsolatos nehézségek és megoldások RhD bizonytalanság kivizsgálása Antitest-azonosítással

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Beteg neve:... Anyja neve:...... A beteg

Részletesebben

Vörösvérsejt ellenes autoantitestek. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Vörösvérsejt ellenes autoantitestek. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Vörösvérsejt ellenes autoantitestek Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Vörösvérsejt ellenes autoantitestek Fogalom meghatározás - Vörösvérsejt ellenes antitest (autoantitest) az,

Részletesebben

Aktualitások a Transzfúziós Szabályzatban. Készítette: Dr. Nemes Nagy Zsuzsa 2017.

Aktualitások a Transzfúziós Szabályzatban. Készítette: Dr. Nemes Nagy Zsuzsa 2017. Aktualitások a Transzfúziós Szabályzatban. Készítette: Dr. Nemes Nagy Zsuzsa 2017. 2008., 2011. A biztonságos transzfúziós gyakorlat irányelveinek megfogalmazása Változtatás szükségességét indokoló tényezők:

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Győri Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Győri Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Győri Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vérkészítmény igénylő 1. sz. adatlap Beteg neve:... Anyja neve:...... A beteg neme: férfi nő TAJ:

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a ban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1.sz. adatlap Országos Vérellátó Szolgálat Tel./Fax.:72/215-634, 211-920 IGÉNYLŐLAP NEM VÁLASZTOTT VÉRKÉSZÍTMÉNY NÉVRE SZÓLÓ IGÉNYLÉSÉHEZ

Részletesebben

Rh vércsoportrendszer. dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Rh vércsoportrendszer. dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Rh vércsoportrendszer dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Szerológiai kompatibilitás a recipiens savójában nem mutatható ki ellenanyag a donor vörösvérsejt antigénjei ellen A kompatibilitási

Részletesebben

Kontrollok a szerológiában. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Kontrollok a szerológiában. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Kontrollok a szerológiában Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ A kontrollok szerepe A kontrollok szerepe, hogy a szerológiai vizsgálatok eredményeit helyesen értékeljük és meggyőződjünk,

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Miskolci Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik, telefonon

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Debreceni Regionális Vérellátó Központnál Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Debreceni Regionális Vérellátó Központnál Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Debreceni Regionális Vérellátó Központnál Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió 1/A sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Anyja neve:...... Születési

Részletesebben

Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba

Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ 2018. január Mivel foglalkozik a vércsoportszerológia? Vércsoport szerológiai kompatibilitás: Kompatibilitás:

Részletesebben

VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP

VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP 1/A sz. adatlap Anyja neve:...... Születési év, hó, nap: A beteg neme: férfi nő TAJ: Azonosító típusa: Térítési kategória:...... Betegágy melletti vércsoport:

Részletesebben

2012.02.24. Immunrendszer. Immunrendszer. Immunológiai alapfogalmak Vércsoport antigének,antitestek Alloimmunizáció mechanizmusa Agglutináció

2012.02.24. Immunrendszer. Immunrendszer. Immunológiai alapfogalmak Vércsoport antigének,antitestek Alloimmunizáció mechanizmusa Agglutináció VÉRCSOPORTSZEROLÓGIA Immunológiai alapfogalmak Vércsoport antigének,antitestek Alloimmunizáció mechanizmusa Agglutináció Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2011. Immunrendszer Immunrendszer védi a szervezet

Részletesebben

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen

Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen Vércsoport szerológiai kompatibilitás Választott vörösvérsejt készítmények indikációja Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen 1 TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT 9.3.3.1. Vérátömlesztést csak transzfúziós

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Zalaegerszegi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap Beküldő intézmény/osztály azonosító kódja: Nem választott vérkészítmény igénylőlap

Részletesebben

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Az újszülöttben kialakuló trombocitopénia (

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szekszárdi Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Váci Területi Vérellátónál Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Váci Területi Vérellátónál Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Váci Területi Vérellátónál Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik, a Vérellátóval

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Tatabányai Területi Véllátóban Hatályos március verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Tatabányai Területi Véllátóban Hatályos március verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Tatabányai Területi Véllátóban Hatályos 2009. március 1-1.0. verzió 1. sz. adatlap VÉRKÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Születési év, hó, nap: A beteg neme: férfi nő Törzsszám / naplósorszám

Részletesebben

Transzfúziós Medicina

Transzfúziós Medicina Transzfúziós Medicina K arl Landsteiner Immungenetika (vércsoportszerológia) K. Landsteiner 1868-1943 felismerte a savóban megjelenő antitestek jelentőségét Immunhematológia R. Ottenberg 1882-1959 retrográd

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Szekszárdi Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Szekszárdi Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Szekszárdi Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap Országos Vérellátó Szolgálat Tel./Fax.:06-74-501-628 Szekszárdi Területi Vérellátó e-mail:

Részletesebben

Rh VÉRCSOPORT RENDSZER GENETIKÁJA. Rh ANTIGÉNEK ÉS ANTITESTEK. EGYÉB VÉRCSOPORTRENDSZEREK

Rh VÉRCSOPORT RENDSZER GENETIKÁJA. Rh ANTIGÉNEK ÉS ANTITESTEK. EGYÉB VÉRCSOPORTRENDSZEREK Rh VÉRCSOPORT RENDSZER GENETIKÁJA. Rh ANTIGÉNEK ÉS ANTITESTEK. EGYÉB VÉRCSOPORTRENDSZEREK HISTORY Antitestet találtak egy koraszülött gyermek anyjának szérumában; ez lenne felelős a gyermek haláláért?

Részletesebben

Sürgıs vérválasztási igények: egyidejőleg jelen lévı antitestek tipizálása. DiaMed ID-antigén profil I-II-III kártyák használatának tapasztalatai

Sürgıs vérválasztási igények: egyidejőleg jelen lévı antitestek tipizálása. DiaMed ID-antigén profil I-II-III kártyák használatának tapasztalatai Sürgıs vérválasztási igények: egyidejőleg jelen lévı antitestek tipizálása. DiaMed ID-antigén profil I-II-III kártyák használatának tapasztalatai Gergicsné Simonyi Gabriella, Izsák Péterné, Dr. Kálmán

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Szegedi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

Immunhematológiai várandósgondozás, újszülöttkori hemolitikus betegség (ÚHB) megelőzése. Dr. Tápai Katalin Graduális transzfúziós tanfolyam

Immunhematológiai várandósgondozás, újszülöttkori hemolitikus betegség (ÚHB) megelőzése. Dr. Tápai Katalin Graduális transzfúziós tanfolyam Immunhematológiai várandósgondozás, újszülöttkori hemolitikus betegség (ÚHB) megelőzése Dr. Tápai Katalin Graduális transzfúziós tanfolyam Az immunhematológiai várandósgondozás célja ÚHB veszélyével járó

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap Választott vörösvérsejt-készítmény igénylő lap Anyja neve:...... A beteg neme: férfi

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik,

Részletesebben

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verziószám

A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos szeptember verziószám A vizsgálatkérés és mintafogadás feltételei a Pécsi Regionális Vérellátó Központban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0 verziószám 1. Vérkészítmények igénylése: 1.1 A vérkészítmények igénylése írásban történik.

Részletesebben

Akut és késıi hemolitikus transzfúziós szövıdmények

Akut és késıi hemolitikus transzfúziós szövıdmények Akut és késıi hemolitikus transzfúziós szövıdmények Dr. Nemes Nagy Zsuzsa OVSZ Dél-pesti Területi Vérellátó MOLSZE X. Nagygyőlés 2007.aug.30. 1 Transzfúzió=szövet transzplantáció Élı szervezetek védik

Részletesebben

Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés Karl Landsteiner Karl Landsteiner:

Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés Karl Landsteiner Karl Landsteiner: Az AB0 vércsoport rendszer Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2011 Az AB0 rendszer felfedezése 1901. Karl Landsteiner Landsteiner szabály 1901 Karl Landsteiner: Munkatársai vérmintáit vizsgálva fedezte fel

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos október verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos október verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Salgótarjáni Területi Vérellátóban Hatályos 2008. október 1-1.0. verzió 1. sz. adatlap Választott vörösvérsejt-készítmény igénylő lap Anyja neve:...... Születési év, hó, nap:

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Délpesti Területi Vérellátóban Hatályos június verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Délpesti Területi Vérellátóban Hatályos június verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Délpesti Területi Vérellátóban Hatályos 2009. június 1-1.0. verzió Vizsgálatkérő lap vércsoport meghatározásához OVSZ Dél-pesti Területi Vérellátó (Hiányosan vagy hibásan közölt

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Az AIHA diagnózis koplex feladat Egyedül nem megy! Egy vércsoportszerológiai lelet. Autoimmun hemolitikus anémiák diagnosztikus problémái

Az AIHA diagnózis koplex feladat Egyedül nem megy! Egy vércsoportszerológiai lelet. Autoimmun hemolitikus anémiák diagnosztikus problémái Egy vércsoportszerológiai lelet Autoimmun hemolitikus anémiák diagnosztikus problémái Dr. Jakab Judit OVSz Budai Regionális Vérellátó Központ Vércsoportszerológia Vcs. A RhD negatív Egyéb vvs antigének:

Részletesebben

KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI

KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI KARNYÚJTÁSNYIRA, MAGYARORSZÁGI LABORATÓRIUMMAL KOCKÁZATMENTES GENETIKAI VIZSGÁLAT A MAGZATI KROMOSZÓMA-RENDELLENESSÉGEK KIMUTATÁSÁRA ÚJ KORSZAK A MAGZATI DIAGNOSZTIKÁBAN Ma már a várandós anya vérében

Részletesebben

Vércsoportszerológiai alapfogalmak. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen

Vércsoportszerológiai alapfogalmak. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen Vércsoportszerológiai alapfogalmak Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen 1 Vércsoportszerológia Az immunológia tudományának speciális ága, mely a vörösvérsejtek felületi antigénjeivel, és

Részletesebben

Transzfúziós terápia központi oktatási programja

Transzfúziós terápia központi oktatási programja 2010. Transzfúziós terápia központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Soproni Területi Vérellátóban Hatályos 2009. szeptember 1-1.0. verzió 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Beteg neve:... Születési neve:... Anyja

Részletesebben

BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN. Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium

BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN. Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium BETEGBIZTONSÁG AZ ORVOSI LABORATÓRIUMBAN ÉS A TRANSZFUZIOLÓGIA TERÜLETÉN Dr. Palócz Krisztina Uzsoki u-i Kórház Központi Laboratórium Az Európai Unióban alapjog a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz

Részletesebben

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre Prohászka Zoltán III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Kutatólaboratórium Semmelweis Egyetem, Budapest prohoz@kut.sote.hu Transzfúziós Tanfolyam Szigorló Orvostanhallgatóknak

Részletesebben

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008. Főbb gyakorlati szempontok Változások. Készítette: Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna KMR régióigazgató, 2016.

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008. Főbb gyakorlati szempontok Változások. Készítette: Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna KMR régióigazgató, 2016. Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008. Főbb gyakorlati szempontok Változások Készítette: Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna KMR régióigazgató, 2016. február A biztonságos transzfúziós gyakorlat irányelveinek megfogalmazása

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Békéscsabai Területi Vérellátónál Hatályos szep verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Békéscsabai Területi Vérellátónál Hatályos szep verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Békéscsabai Területi Vérellátónál Hatályos 2011. szep 1-1.1. verzió KÉRŐLAP A VÉRELLÁTÓ FELÉ 1. sz. adatlap.kórház...osztály Csak vizsgálat kérése Csoportazonos vér Választott

Részletesebben

T. pallidum szerológia - a közelmúlt diagnosztikus tanulságai O E K TD TOVÁBBKÉPZÉS. dr. Balla Eszter. OEK, II. sz. Bakteriológia

T. pallidum szerológia - a közelmúlt diagnosztikus tanulságai O E K TD TOVÁBBKÉPZÉS. dr. Balla Eszter. OEK, II. sz. Bakteriológia T. pallidum szerológia - a közelmúlt diagnosztikus tanulságai dr. Balla Eszter OEK, II. sz. Bakteriológia Szerológiai összefoglaló SPECIFIKUS EA ASPECIFIKUS EA Megjelenés IgM: ~ 10-14 nap Reagin: ~6 hét

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

Betegtájékoztató RHOGAM ULTRASZÛRT 300 MIKROGRAMM OLDATOS

Betegtájékoztató RHOGAM ULTRASZÛRT 300 MIKROGRAMM OLDATOS RHOGAM ULTRASZÛRT 300 MIKROGRAMM OLDATOS RhoGAM Ultraszûrt, 300 mikrogramm RhoGAM Ultraszûrt, 50 mikrogramm oldatos injekció fecskendõben A készítmény hatóanyaga a humán anti-d immunglobulin. A RhoGAM

Részletesebben

Alakos elemeket tartalmazó vérkészítmények

Alakos elemeket tartalmazó vérkészítmények Alakos elemeket tartalmazó vérkészítmények Továbbképzés 2014.11.07. Dr. Pászthy Vera Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központ VÉRKÉSZÍTMÉNYEK Mással nem pótolható gyógyszerek csak

Részletesebben

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008 Főbb szempontok Változások

Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008 Főbb szempontok Változások Transzfúziós Szabályzat 2.kiadás 2008 Főbb szempontok Változások Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2011.. A biztonságos transzfúziós gyakorlat irányelveinek megfogalmazása Változtatás szükségességét indokoló

Részletesebben

2012.02.24. vércsoportrendszerek. A humán vércsoport rendszerek

2012.02.24. vércsoportrendszerek. A humán vércsoport rendszerek Egyéb vércsoportrendszerek Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2011. A humán vércsoport rendszerek Jelenlegi rendszerezés: genetikai alapú ISBT( International Sociaty for Blood Transfusion) 30 vércsoport

Részletesebben

Vérbiztonság g napjainkban. Dr. Hoffer Izabella Országos Vérellátó Szolgálat

Vérbiztonság g napjainkban. Dr. Hoffer Izabella Országos Vérellátó Szolgálat Vérbiztonság g napjainkban Dr. Hoffer Izabella Országos Vérellátó Szolgálat A XXI. Század elején annak ellenére, hogy egyre tisztább sejtes vérkészítmények állíthatók elő, egyre standardabb körülmények

Részletesebben

TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT

TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT Felelős kiadó: dr. Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója Technikai szerkesztő: dr. Jenei Béla ISBN 978-963-88164-2-9 ISSN 1789-7491 OVSZ, Budapest, 2014 TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT Az OVSZ

Részletesebben

Transzfuziológiai szakképzés 2017.

Transzfuziológiai szakképzés 2017. Transzfuziológiai szakképzés 2017. A transzfúziókivitelezése A hemovigilancia érvényesülése Dr. Nemes Nagy Zsuzsa HTA 2016. Transzfúzió elve Transzfúzió= szövetátültetés vért illetve véralkotó elemeket

Részletesebben

3B SCIENTIFIC Biológia

3B SCIENTIFIC Biológia 3B SCIENTIFIC Biológia Vércsoport megállapítás Rh faktorral W16130 (1005072) Kísérleti leírások Csomag tartalma: 1 üveg WARD S művér Mr.Smith 1 üveg WARD S művér Mr.Jones 1 üveg WARD S művér Mr.Green 1

Részletesebben

Hibák vénától vénáig

Hibák vénától vénáig Hibák vénától vénáig Jókainé Szalai Ditta, Vass Márta, Martin Ibolya Országos Vérellátó Szolgálat, Pécs MOLSZE XI. Nagygyőlése, Pécs, 2009. augusztus 27 29. Háttér A biztonságos transzfúzió feltételei:

Részletesebben

Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai. Dr. Timmermann Gábor

Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai. Dr. Timmermann Gábor Terhesgondozás normál és különleges vonatkozásai Dr. Timmermann Gábor Terhességhez kapcsolódó gondozás Optimális családtervezési tanácsadás Fogamzás előtti (praeconceptionalis( praeconceptionalis) ) gondozás

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 06 Hematológiai és transzfuziológiai szakasszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő: 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

Részletesebben

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Definíció, felosztás A szervezetben a saját vvt-k ellen termelt ellenanyagok okozzák a hemolízist. Anaemia

Részletesebben

A várandós nő gondozása

A várandós nő gondozása A várandós nő gondozása Dr. Rigó János egyetemi tanár, igazgató Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika A terhesgondozás célja 26/2014. (IV. 8.) EMMI

Részletesebben

Immunhematológiai kompatibilitás sajátosságai aktuális kérdések

Immunhematológiai kompatibilitás sajátosságai aktuális kérdések Immunhematológiai kompatibilitás sajátosságai aktuális kérdések Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Kötelező szintentartó tanfolyam, Szeged, 2018. április 20. Transzfúziós Medicina

Részletesebben

Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése

Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. Vérkészítmények kivizsgálása, címkézése és azok értelmezése Sohajda Réka BRVK/ Vérkészítmény előállító osztály 2012.03.07. Donor

Részletesebben

Az Rh. vércsoport rendszer. Az Rh vércsoport rendszer(isbt 004) jelentısége. Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése

Az Rh. vércsoport rendszer. Az Rh vércsoport rendszer(isbt 004) jelentısége. Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. 1 Az Rh vércsoport rendszer Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2012. RH genetika RH GENETIKA 2 Az Rh vércsoport rendszer(isbt

Részletesebben

AB0 vércsoport rendszer és klinikai jelentősége. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen

AB0 vércsoport rendszer és klinikai jelentősége. Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen AB0 vércsoport rendszer és klinikai jelentősége Dr. Csépány Norbert Transzfúziós tanfolyam Debrecen 1 AB0 rendszer Elsőként felfedezett vércsoport Klinikailag legjelentősebb vércsoport rendszer 2 Felfedezése

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra.

Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra. Egészséges magzat, biztonságos jövő Minden leendő szülő számára a legfontosabb, hogy születendő gyermeke egészséges legyen. A súlyosan beteg gyermek komoly terheket ró a családra. A veleszületett fejlődési

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Nyíregyházi Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Beküldő intézmény/osztály azonosító kódja: 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ

Részletesebben

MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ

MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ MEGRENDELŐ TERHESGONDOZÁSI CSOMAG SZOLGÁLTATÁSHOZ páciens neve címe TAJ száma kezelőorvos neve, ha a páciens választott orvost Szüless nálunk! Otthonos és biztonságos! A MAI NAPON MEGRENDELEM A RÓBERT

Részletesebben

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT

Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT Tájékoztató a Down szűrésről Első trimeszteri KOMBINÁLT TESZT A terhességek kb. 1%-ában az újszülött teljesen egészséges szülőktől súlyos szellemi vagy testi fogyatékkal születik. A veleszületett értelmi

Részletesebben

Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3.

Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3. Újszülöttkori-csecsemőkori transzfúziók sajátosságai,transzfúziók indikációja Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3. Az újszülöttkori anaemia okai Fiziológiás anaemia

Részletesebben

Esettanulmányok. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Esettanulmányok. Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Esettaulmáyok Dr. Toldi József OVSZ Szegedi Regioális Vérellátó Közpot Esetismertetések: ABO vércsoport meghatározással kapcsolatos ehézségek és megoldások RhD bizoytalaság kivizsgálása Atitest-azoosítással

Részletesebben

Alakos elemeket tartalmazó vérkészítmények

Alakos elemeket tartalmazó vérkészítmények Alakos elemeket tartalmazó vérkészítmények 2014.03.07. Dr. Pászthy Vera Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központ A vér mással nem pótolható gyógyszer. A poz Különleges, mert önkéntes

Részletesebben

KÖZPONTBAN A GYERMEK

KÖZPONTBAN A GYERMEK KÖZPONTBAN A GYERMEK Térségi ellátás és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Észak- közép- magyarországi térség Korszerű terhesgondozás Dr. Bálint Koppány Korszerű terhesgondozás A terhesgondozás célja:

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Újszülöttkori thrombocytopenia

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Újszülöttkori thrombocytopenia Újszülöttkori thrombocytopenia Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az irányelvet összeállította: dr. Balogh Lídia Definíció és alapvetõ megállapítások Thrombocytopeniáról akkor beszélünk,

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Belső továbbképzésen vesz részt, ami esetmegbeszéléssel zárul. Számoljon be szakmai vezetőjének az alábbi esetről! 60 éves nőbeteg jobb középső lábujján hónapokkal korábban jelentkező fájdalmas

Részletesebben

A Kormány /2007. (..) Korm. rendelete a tervezett otthonszülésről

A Kormány /2007. (..) Korm. rendelete a tervezett otthonszülésről A Kormány /2007. (..) Korm. rendelete a tervezett otthonszülésről A Kormány az Alkotmány 35. (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 35. (1) bekezdés c) pontjában megállapított

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 06 Hematológiai és transzfuziológiai szakasszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő: 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

Részletesebben

Dr. Vezendi Klára SZTE ÁOK Transzfuziológiai Tanszék

Dr. Vezendi Klára SZTE ÁOK Transzfuziológiai Tanszék Vérpótlás, transzfúziós alapismeretek Dr. Vezendi Klára SZTE ÁOK Transzfuziológiai Tanszék Transzfuziológia tárgya: Vér-, vérátömlesztés élettani, kórtani alapjai Vérrel kapcsolatos szerológiai, immunológiai

Részletesebben

Preparatív transzfuziológiai ismeretek Vérgyűjtés, speciális vérgyűjtés

Preparatív transzfuziológiai ismeretek Vérgyűjtés, speciális vérgyűjtés Egészségügyi szakdolgozók transzfúziológiai továbbképzése 2012. március 5-9. Preparatív transzfuziológiai ismeretek Vérgyűjtés, speciális vérgyűjtés Sohajda Réka BRVK/ Vérkészítmény előállító osztály 2012.03.07.

Részletesebben

Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban. dr. Lázár Mária

Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban. dr. Lázár Mária Dokumentáció a transzfúziós gyakorlatban dr. Lázár Mária DOKUMENTÁCIÓ: Valamely tárgykörre vonatkozó időszerű igényeket kielégítő dokumentumok gyűjtése. egészségügyi dokumentáció: egészségügyi szolgáltatás

Részletesebben

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Nagy Sándor 2016.11.05 A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Tartalomjegyzék Jogszabályi háttér Ahogyan lennie kell(ene) Ha mégsem úgy alakul Aprópénzre váltva Vérgazdálkodási

Részletesebben

Kórházi járványügyi osztály

Kórházi járványügyi osztály Dr Böröcz ö Karolina Kórházi járványügyi osztály OEK módszertani levél 2003 febr 07 EPINFO különszám Összefoglalja f l lj azon ismereteket, t amelyekkel l a kockázatok megbecsülhetők Ismerteti a hatékony

Részletesebben

Terhesgondozás. feltétlenül szükséges.

Terhesgondozás. feltétlenül szükséges. Terhesgondozás terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülésznőgyógyász, háziorvos és védőnő,

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 3. előadás Az immunrendszer molekuláris elemei: antigén, ellenanyag, Ig osztályok Az antigén meghatározása Detre László: antitest generátor - Régi meghatározás:

Részletesebben

Transzfúziós terápia központi oktatási programja

Transzfúziós terápia központi oktatási programja 2010. Transzfúziós terápia központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

Az emberi vér vizsgálata. Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése

Az emberi vér vizsgálata. Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése Az emberi vér vizsgálata Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia BSc. B gyakorlat fehérvérsejt (granulocita) vérplazma

Részletesebben

A transzfúzió gyermekgyógyászati vonatkozásai. Dr. Tajti Zsanett SZTE Gyermekgyógyászati Klinika

A transzfúzió gyermekgyógyászati vonatkozásai. Dr. Tajti Zsanett SZTE Gyermekgyógyászati Klinika A transzfúzió gyermekgyógyászati vonatkozásai Dr. Tajti Zsanett SZTE Gyermekgyógyászati Klinika 2017.11.15. Vérsejtek képzése Első generáció: magzati 19. naptól: mesenchymalis eredetű szikhólyagban mesoblastos

Részletesebben

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak 21-es triszómia: Mi az a Down kór Down-kór gyakorisága: 0,13% Anya életkora (év) 20 25 30 35 40 45 49 Down-kór

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

Bajtay Zsuzsa

Bajtay Zsuzsa Immunológia II GY 2018.03.23. Bajtay Zsuzsa 5. Antigén ellenanyag kapcsolódáson alapuló módszerek II. A kapcsolódást követő másodlagos reakciókon alapuló kódszerek; precipitáció, agglutináció, komplement

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés

Belgyógyászat. Foglalkozás egészségügy. HPV megelőzés Szakorvosi alapvizsgálat és beavatkozás árak Szakorvosi alapvizsgálat felnőtt és gyermek: Szakorvosi kontrollvizsgálat/konzultáció: Injekció, oltás: Receptírás: Vérvétel: Belgyógyászat Szakorvosi alap

Részletesebben

HAEMOTERÁPIA. Általános szempontok

HAEMOTERÁPIA. Általános szempontok Általános szempontok HAEMOTERÁPIA Komponens (zélzott) terápia Csoportazonos vér adható Négy órán belül beadandó (lejárati idő 35 nap) Egyéb gyógyszerrel nem adható (fiz. só, 5%-os albumin) 1 E vér 10g/L-el

Részletesebben

PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN

PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN PRÉMIUM SZÍNVONALÚ VÁRANDÓSGONDOZÁSI CSOMAGOK AZ RMC-BEN Rendelőnkben teljes körű várandósgondozást nyújtunk, mely nemcsak a magyar egészségügyi

Részletesebben

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás

Nagy Sándor A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Nagy Sándor 2018.04.07 A vérbiztonság aktuális kérdései, hemovigilancia, vérgazdálkodás Tartalomjegyzék Jogszabályi háttér Ahogyan lennie kell(ene) Ha mégsem úgy alakul Aprópénzre váltva Vérgazdálkodási

Részletesebben