NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM"

Átírás

1 NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi számviteli ügyintéző szakképesítés Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: dózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése: z elektronikus adóbevalláshoz kapcsolódó feladatokat, vagy adóelőleg és adószámítási feladatokat tartalmaz adónemenként és az elektronikus bevallás és a számítási feladatokon kívül az adózáshoz kapcsolódó szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét A szóbeli vizsgatevékenység a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján kerül lebonyolításra. A vizsgafeladat időtartama 40 perc (ebből felkészülési idő 30 perc; az a) tételrész 25 perc, a b) tételrész 5 perc. A b) tételrész kifejtése 10 perc. A vizsgafeladat aránya Jóváhagyta: Érvényes ő Segédeszköz az útmutatóbafoglaltak alapján használható Aigner Márta osztályvezető A tételsor a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendeletben Pénzügyiszámviteli ügyintéző szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

2 "#!tétel Elektronikus adóbevallás Készítse el a mai napon az alábbi adatok ismeretében Nagy Klára magánszemély 201$. évi személyi jövedelemadó bevallását! A bevallás határidő előtt elkészült. A bevallás beazonosítása miatt kivételesen az anyja nevéhez a saját nevét írja! 84$56232$ 196/01/23 %&'&(Nagy A bevallást benyújtó adatai: Klára Születési neve: Nagy Klára Anyja neve: Szabó Emese)a beazonosításhoz a vizsgázó neve kerüljö*+,-.# Állampolgársága: magyar Születés helye, ideje: Nagykálló, Adóazonosító jele: Levelezési címe: 1026 Budapest, Riadó utca $ Pénzforgalmi fizetési számlája: OTP Bank Nyrt A kapott jövedelemigazolásokról Nagy Klára 35$$00 a következőket összegezte: bérjövedelem önálló tevékenységből származó jövedelem<20=>?@/hányad a kifizetők által levont adóelőleg összege a kifizetők által levont forrásadó összege osztalékjövedelem és adója Egyéb információk: 14%EFG $ AB8CD8 4$3770 $ $70 A kifizetők igazolása alapján a magánszemélytől levont és befizetett járulékok és egészségügyi hozzájárulás a 201$. naptári év folyamán: Levont járulék, illetve hozzájárulás Összege egészségbiztosítási járulék nyugdíjjárulék egészségügyi hozzájárulás Nagy Klárának nincs gyermeke. Az adózó a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás tekintetében arról nyilatkozott, hogy túlfizetés esetén a teljes összeget visszakéri. A magánszemély az 1+1%Eról nem nyilatkozott. 8 9 : ; & munkaviszonyból származó Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét:

3 4 Z# Értelmezze az összevonásra kerülő bevételek (kiemelten a munkaviszonyból származó jövedelmekre, a megbízási díjakra, és a válla[kozói kivétre ) jövedelemtartalmát!

4 $ r \!tétel Az alábbi adatok ismeretében készítse el "Miskey Barnabás főfoglalkozású egyéni vállalkozó 201]!évi személyi jövedelemadó bevallását! A vállalkozó személyi jövedelemadó bevallása határidő előtt elkészült. A bevallás beazonosítása miatt kivételesen az anyja nevéhez a saját nevét írja! jklh8^>%`d?/223200$e020362$4 197$/07/ hi;8C&G?<Raktári?:83/ ffg98 A vállalkozás adatai: Vállalkozó^&'&(Miskey Barnabás Születési neve_miskey Barnabás A^`D8^&'&(abGGcFd?&^eb8)a beazonosításhoz a vizsgázó neve kerüljön ide!) Születés ideje, helye: Székhelye, ill. levelezési címe: Bankszámlaszáma: Adószáma: EE$ $1$3 Adóazonosító jele: $5000m? 2000m? 27000m? 2$0000m? A személyi jövedelemadó előleg befizetése 201$. évben a következőképpen alakult: II. név III. név snpotrr nopoqrr IV. név összesen: sprrrrr uursrrr Részlet a vállalkozó 201]. évi pénztárkönyvének összesített adataiból: trsrrr Vállalkozói adóalapba beszámító bevétel Anyag és árubeszerzés költsége ebből: eladott közv. szolgáltatás Munkabér és közterhei ebből: a vállalkozói jövedelem kivét ebből: a szoc. hozzájár. adó címén elszámolt összeg ebből: egyéb bérköltség I. név m? vqqonrr $$000 Egyéb termelési kezelési költség és ráfordítás AB8CD8 Analitika alapján a 201$Ees évben elszámolt értékcsökkenési leírás összege $0000 Egyéb információk: A kifizetők igazolása alapján a magánszemélytől levont és befizetett járulékok és egészségügyi hozzájárulás a 201$. naptári év folyamán: Levont járulék, illetve9&wbe&?&??hozzájárulás Összege egészségbiztosítási járulék nyugdíjjárulék egészségügyi hozzájárulás 14%EFGelőleg Miskey Barnabásnak nincs gyermeke. A vállalkozó nem nyilatkozott az 1+1%Eról.

5 7 Kisvállalkozói kedvezmény igénybevételére nem került sor. A korábbi évekről áthozott, elhatárolt vesztesége nulla. A vállalkozó csekély összegű támogatást nem vett igénybe. Veszteség esetén a jövedelem nyereség minimum alapján adózik. Ha a hasonlítási adóalap nem éri el a jövedelem nyereség minimumot, akkor a jövedelem nyereség minimum szerinti adózást választja. Az adózó az esetleges adó túlfizetésről úgy nyilatkozott, hogy az esetleges túlfizetés összegét az adófolyószámláján Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Z# Ismertesse az egyéni vállalkozók adózási szabályait a személyi jövedelemadóban!

6 E egyéb gyermekek 6 k8d?8bg8( "# E y!tétel A 027. évre Z# Ismertesse szaktanár által összeállított adószámítási feladat vonatkozóan munkaviszonyból származó havi alapbér, jövedelem: jutalom, vagy megbízási díj utáni családi adóeés járulékkedvezményzvagy első házasok kedvezménye Határozza meg a jövedelmek utáni adóelőleget és a kézhezkapott nettó havi bérjövedelmet! a személyi jövedelemadó szerepét és mutassa be alanyait! Definiálja a jövedelmet, a bevételt és a költséget a személyi jövedelemadó rendszerében!

7 3 "# ]!tétel {- -}-~}! Elektronikus adóbevallás Készítse el a Fekete Bt évi eva bevallását! A bevallás határidő előtt készült el.a 1035hi;8C&G?<cFB;i?:83/ betéti társaság a számviteli törvény alatt kettős könyvvezetésre kötelezett. A vállalkozás adatai: Vállalkozás rövidneve: Székhely, ill. levelezési címe: Adószáma: E4E$ E E Bankszámlaszáma: Budapest Bank A9?/8B>8Bg8eF??8?^&gwF@B8lkoztat, csak a beltag közreműködik. Csekély összegű (de minimis) támogatást nem vett igénybe. A vállalkozásnak általános forgalmi adó és szakképzési hozzájárulás kötelezettsége nincs. 20Eb@ A vállalkozás innovációs járulék fizetésére nem kötelezett. 6076m? 2167m? 23$6m? 567m? A9?/&'8előleg kötelezettsége és fizetése 201$. évben a következőképpen alakult: II. k8d?feb> név III. név feltöltés dec. A Fekete Bt évi utolsó főkönyvi kivonatának részlete ( $1$ $1$00 Fők. szám Megnevezés Követel 122Anyagköltség Igénybe 260$00 6$ vett szolg. értéke 124Egyéb $270 szolgáltatások értéke 12Bérköltség $ Bérjárulékok 260$00 127Eladott (közvetített) szolgált 14Értékcsökkenési 0 $ leírás 1634Iparűzési 2$1$700 2$1$700 adó 132Fizetendő 0 6$ $270 1$70 0 6$ $270 1$70 kamat és árf diff. 13Fizetett pénzforgalmi jutalék 522Árbevétel műszaki tervezésből 52Árbevétel szaktanácsadásból 524Árbevétel tel. haszn. után 567Biztosítótól kapott kártérítés 53$2Forgóe. között kim. kölcs. kam. Összes forgalom:4407$ $ $ $00 *A főkönyvi kivonatban az árbevétel áfát is tartalmaz. I. név 2$10m? k&@`&^b&@a&@`&^b&@

8 1 Részletező, kiemelt adatok Eeladói minőségben Eaz összesítő jelentés készítéséhez( 100 &e&dm?e98^ 2$ Teljesítés Adóalap Adó Számlaszám dátuma Összesen: Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Az eva adóalanyiság feltétele (max. bevétel): Befizetés vagy túlfizetés összegeƒ {}#_ /a megfelelő szövegrészt húzza alá!/ l8d?^&d^&'& HIJIIKLPénzügyiMszámviteli Zrt EE$2a ce17267 AC8d?^&d ügyintéző adószáma Centrál Mosodák 02$/20/ $ Részlet a évi XLIII. egyszerűsített vállalkozási adó törvényből (5) Az eva alapját csökkenti jogszabály vagy jogerős bírósági, illetve hatósági határozat alapján kapott kártérítés, kártalanítás, továbbá az adóalany vállalkozási (gazdasági) tevékenységéhez használt vagyontárgy károsodására vagy megsemmisülésére tekintettel a károkozótól, annak felelősségbiztosítójától vagy harmadik személytől a káreseménnyel kapcsolatosan kapott bevétel, továbbá az adóalany biztosítójától elemi kárra tekintettel kapott bevételként elszámolt kártérítés összege. Z# Sorolja fel az egyéni vállalkozó által választható jövedelemadó formákat és azok feltételeit!

9 E az a 5 k8d?8bg8( "#!tétel A Z# Értelmezze szaktanár által összeállított adószámítási feladat ingóság és ingatlan értékesítés (lakás, lakóház és egyéb ingatlan)<és kamatjövedelem, az osztalékból származó jöved&b&g Határozza meg az egyes jövedelmekhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettséget! az adóelőleg fizetés szerepét a személy jövedelemadó rendszerében! Ismertesse az adóelőleg megállapítására, annak bevallására és megfizetésére vonatkozó szabályokat!

10 "# \!tétel [ektronikus adóbevallás Az alábbi adatok ismeretében 1032hi;8C&G?<ˆbB'8^iGsétány4/ készítse el. április hónapra a vállalkozó bevallását egy alkalmazott bérjövedelméhez E E073$61 kapcsolódóan a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adókról, járulékokról! A szakképzési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettséget csökkentő tétel nem volt a vállalkozásnál. Kisföldi Péter egyéni vállalkozónak egy alkalmazottja van. A vállalkozás és az alkalmazott adatai: Vállalkozó neve: Kisföldi Péter Székhely, ill. levelezési címe: Bankszámlaszáma: Erste Bank Adószáma: EE$ Avállalkozó adóazonosító jele: AB>8Bg8eF??^&'&(Komáromi 04$4$ /20/20 8$005$0323 Kálmán Születési neve: Komáromi Kálmán A^`D8^&'&(Pethő Marietta Állampolgársága: magyar Születés helye: Akasztó 2001/01/02 \ {} Születés ideje: Adóazonosító jele: TAJ száma: Havi bruttó munkabére: A családi adóalap kedvezményt Komáromi Kálmán a munkáltatónak tett nyilatkozata alapján két gyermek után egymaga érvényesí?b/ Alkalmazás kezdete. Alkalmazás minősége: munkaviszony Munkakőr, foglalkozás /FEOR kód/: Gépésztechnikus)4226Š Heti munkaórák száma: 40 óra Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Z# Sorolja fel a bért terhelő járulékokat és adókat! Értelmezze a bruttó bér és a nettó bér fogalmát! 20

11 "# \!tétel Elektronikus adóbevallás Az alábbi adatok ismeretében készítse el. április hónapra a Sinkó Kft. bevallását egy részmunkaidős alkalmazott bérjövedelméhez kapcsolódóan a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adókról, járulékokról! A vállalkozás és az alkalmazott adatai: Vállalkozás neve: SinkóŒ }! 1036hi;8C&G?<Evezői?:85/ E020362$4 Székhely, ill. levelezési címe: Pénzforgalmi fizetési számla: OTP Bank Nyrt. Adószáma: EE$2 AB>8Bg8eF??^&'&(Köles Tamásné Születési neve: Márta Szidónia A^`D8^&'&(Korpás Erzsébet Állampolgársága: magyar Születés helye: Dubicsány Születés ideje: Adóazonosító jele: TAJ száma: Havi bruttó munkabére: 2001/07/22 EEEEE {} Családi adókedvezmény: Első házasok kedvezménye: az adózó egyedül érvényesíti (házasságkötés ideje: ) Alkalmazás kezdete: Alkalmazás minősége: munkaviszony Munkakőr, foglalkozás /FEOR kód/: Pénzügyi ügyintéző)4622š Heti munkaórák száma: 20 óra Részlet a személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvényből 29/C. (1) Az első házasok kedvezményét érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. ] az első házasok kedvezményével csökkenti. A kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető. (2) Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti. (3) A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultági hónaponként forint. (5) A kedvezményt a házastársak Ždöntésük szerint Žaz összeg megosztásával közösen érvényesítik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. Részlet a 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletből a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló évi LXXXI. törvény végrehajtásáról 56. (1) Az arányos szolgálati időt (Tny. 39. ) a nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lap (a továbbiakban: nyilvántartó lap) kiállítására és vezetésére kötelezett, ennek hiányában a nyugdíjbiztosítási igazgatá Žúgy kell kiszámítani, hogy š meg kell állapítani az említett időszak alatt elért nyugdíjjárulékžköteles keresetet (jövedelmet) és az erre az œőszakra Ža (2) bekezdés szerint Žszámított minimálbér összegét, számítja ki. A szolgálati időt az adott naptári évre (évben) Ža biztosítási jogviszony időtartamára 22 ha az adott naptári időszakban ténylegesen elért nyugdíjjárulékžköteles kereset kevesebb, mint az ugyanazon időszakra vonatkozó minimálbér összege, akkor a nyugdíjjárulékžköteles kereset (jövedelem) összegét el kell osztani az š pont szerint megállapított minimálbér összegével, majd ž az így kapott hányadost meg kell szorozni az adott időszak naptári napjainak számával. Ha az eredmény nem egész szám, azt egész számra fel kell kerekíteni

12 Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Z# Tegyen különbséget adózó és adóhatóságok között! Ismertesse az adóhatóságok hatáskörét és illetékességét! 2

13 E adózás korrekciós osztalékfizetési Ÿ!tét-[ k8d?8bg8( "# A előtti eredmény, Z# Ismertesse szaktanár által összeállított adószámítási feladat tételek (minimum 8) ráta, vagy újrabefektetési ráta Határozza meg az adózás utáni eredményt és a mérleg szerinti eredményt! a társasági adó adóalap rrekciós tételeinek szerepét! Értelmezze az adózás utáni eredményt és a mérleg szerinti eredményt! 24

14 "#!tétel Elektronikus adóbevallás Molnár János főfoglalkozású tevékenységet folytató egyéni vállalkozó. Készítse el április hóra a vállalkozó jövedelem kivétjéhez kapcsolódó bevallását a járulék és adókötelezettségéről! A vállalkozó személyesen folytatott főtevékenysége középfokú ^&g&> végzettséget = igényel Töltse ki az alábbi hiányos táblázatot! Az egyéni vállalkozó járulékfizetésére vonatkozóan végezze el az alábbi számításokat, hogy a bevallásnál a számítás eredményét fel tudja használni! Az adóe, járuléke AdóEjárulék Mértéke számítás alapja Szorzó Ft után 2<27 2<72 $66$66EE$4 Adószáma: 1<70= 3= 20= Szociális hozzájárulási adó Egészségbizt. és g&rőpiaci járulék Nyugdíjbizt. járulék A bevalláshoz a vállalkozó adatai: Vállalkozó neve_molnár $6$65$ János Születési neve: Molnár János A^`D8^&'&(Subicz Renáta Állampolgársága: magyar Születés ideje, helye: / 8??8 Adóazonosító jele: TAJ száma: 2003/07/0 \ {} E / Molnár Jánosnak három kiskorú gyermeke van. Nyilatkozott arról, hogy a családi adóalap és járulékkedvezményt egyedül érvényesíti. Székhely, ill. lakcíme: 1186hi;8C&G?<Széchenyi út Bankszámlaszáma: OTP Bank Nyrt. Havi jövedelemkivétje: Tevékenység kezdete: Alkalmazás minősége: főfoglalkozású egyéni vállalkozó Részlet a személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvényből 29/A. (1) A családi kedvezményt érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. ] a családi kedvezménnyel csökkenti. családi kedvezmény 2$ az eltartottak lélekszámától függően hónaponként š egy és kettő eltartott esetén forint, három és minden további eltartott esetén forint. kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági

15 Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Z# Ismertesse az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségének eseteit! 27

16 "# VíghŒ }!\ VíghŒ }*-!tétel Elektronikus adóbevallás Készítse el a. április havi áfa bevallását! A bevallás határidő előtt elkészült. A vállalkozásnak az előző időszakról 14m?áthozott áfa követelése volt. erre a bevallási időszakra nem kell sem eladói, sem vevői minőségben összesítő jelentést készítenie. A kft. főtevékenysége építőipari tevékenység. A kft. alvállalkozótól befogadott fordított áfás számlát ) Š<illetve a kft. is kiállított a megrendelő felé fordított áfás számlát) Š/A fordított áfás számlákat a bevallás megfelelő soraiba ki kell emelni. A fordított áfás számlákra kiállításkor ezt írják: fordított adózás, ha az adófizetésre a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője kötelezett. A fordított adózás az áfa törvény 142. (1) bekezdés b) pontja értelmében az ingatlanhoz kapcsolódó építési szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében alkalmazandó, feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása vagy egyéb megváltoztatása építési hatósági engedély köteles, amelyről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles VíghŒ }! nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának. E Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Vállalkozás neve: Bankszámlaszáma: OTP Bank Nyrt címe(2242hi;8c&g?<kámfori?:820/ '8^w&B8;8?8/ Székhely, ill. levelezési 027/0$/3>C5&E o pq so n qsopu FG uvoqrrr nqsqrr survtq no vqr u ovqr vrnsptq 027/0$/24g>F1Eª671477alváll. szla. beruházás összesen 27%E «p nppq ± ²³± vnn por ² «nnnnurq 26 Adószáma: EE$2 Az áfa analitikából csak az összesen sorokat adjuk meg és azokat, amelyekkel még külön is A április havi áfa analitika a következő: Előzetesen felszámított levonható áfa adóalap áfa 5% bruttó összesen 5%EFG (gép) együtt összesen adóalap áfa 27% bruttó

17 Komplex 027/0$/21>9i'E5$1263 FG uvoqrrr no vqr u ovqr szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége Fizetendő áfa adóalap áfa 27% bruttó 027/0$/24g>F1Eª671477alváll. szla. összesen 27%E ± ²«³ ² ««³ ³ ² µ ±±± ³² ± ³² ³ árbevétel összes árbevétel * bejövő fordított áfás számla, ** kimenő fordított áfás számla Z# Értelmezze az adólevonási jog szerepét az áfa rendszerében, sorolja fel az adólevonási jog korlátozásának eseteit! 23

18 "# MártonfiŒ }!tétel Elektronikus adóbevallás Készítse el a Mártonfiaw?/április havi áfa bevallását! A bevallás határidő előtt elkészült. A vállalkozásnak az előző időszakról áthozott áfa követelése nem volt. nek erre a bevallási időszakra eladói minőségben összesítő jelentést kell készítenie. Vállalkozás neve: MártonfiŒ }! E i?:87/ Székhely, ill. levelezési címe: 1131 Budapest, Násznagy Bankszámlaszáma: OTP Bank Nyrt. Adószáma: EE$2 FG Az április havi áfa bevallás elkészítéséhez szükséges kiemelt sorok az alábbiak: Előzetesen felszámított levonható áfa adóalap áfa 27% bruttó összesen 27%E vsonrrr tprsopt srqsppp uup pr vqno pr pqqvuu együtt összesen FG Ebből: tárgyi eszköz (gép) beruházás Fizetendő áfa adóalap áfa 27% bruttó összesen 27%E ³ ± ³ ²² ³² ² összes F9bBaw?/ 20$57$5 E24 >gb8e57157$5 árbevétel >gb8e /0$/01 027/0$/ $0 &e&dm?e98^ Részletező, kiemelt adatok eladói minőségben az összesítő jelentés készítéséhez Teljesítés Adóalap Adó Számlaszám dátuma Összesen: l8d?^&d^&'& AC8d?^&d adószáma Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: 21

19 Z# Sorolja fel az áfa adómértékeket egy egy példával szemléltetve! Értelmezze a különféle adómértékek alkalmazásának funkcióit.mutassa be az előzetesen felszámított adó megosztásának szabályát! 25

20 E a különböző tételek k8d?8bg8( "# \!tétel A Z# Mutassa szaktanár által összeállított adószámítási feladat vállalkozás értékesítései és beszerzései (minimum 10 tétel) adómérték és adómentes értékesítés, illetve beszerzés adólevonási jog korlátozására Készítse el az áfa bevallást! be a számlázás szabályait! Értelmezze az adómentesség szabályait az áfa rendszerében! 0

21 "# y!tétel Elektronikus adóbevallás 1132hi;8C&G?< F>F^i?:84/ a,"}"_ Az alábbi adatok ismeretében készítse el a munkáltató által a mai napon (a vizsga napja) Vasvári Gergely munkavállaló bejelentését! Ae& címhez a saját nevét írja és egy szolgáltatót, (pl. teonline.hu) a telefonszámhoz a saját telefonszámát! A bevallásra kötelezett vállalkozó Vállalkozó, munkáltató neve: Tóth Tasziló Székhely, ill. levelezési címe: Adószáma: EE$2 Adóazonosító jele: x8dfg A bejelentett munkavállaló adatai: %&'&(Vasvári Gergely Születési neve: Vasvári Gergely A^`D8^&'&(Kevély Kunigunda Állampolgársága: magyar Születés helye: mun>8'bgef^` 67000m? Születés ideje: Adóazonosító jele: TAJ száma: Havi bruttó munkabére: Alkalmazás kezdete: a vizsgát követő nap Alkalmazás minősége: Munkakőr, foglalkozás: 3626Értékbecslő, kárbecslő, kárszakértő Heti munkaórák száma: részfoglalkozás, heti 20 óra Jelölje: a kiállított nyomtatványok számát: a küldésre kijelölt fájlok nevét: Z# ¹º-»}-¹¹-az adómegállapítás formáit! 2

22 "# &^;& ]!tétel Elektronikus adóbevallás 1132hi;8C&G?<h8BeG8gi?:82/ Készítse el a mai napon (a vizsga napján) ˆbg8ˆbgF^munkavállaló kijelentését, aki Móric egyéni vállalkozónál, Emint munkáltatónál E;FB@FeF??¼Ae& címhez a saját nevét írja és egy szolgáltatót, (pl. teonline.hu) a telefonszámhoz a saját telefonszámát! A bevallásra kötelezett vállalkozó adata: Vállalkozó, munkáltató neve: Mende Móric Székhely, ill. levelezési címe: Adószáma: EE$2 %&'&(½+º"½+º * A^`D8^&'&(k&BBkbB;8 ˆbg8ˆbgF^ Adóazonosító jele: A kijelentett munkavállaló adatai: jeb&(141$6$65$ kb^^`& Születési neve: \ 2012/0$/02 Állampolgársága: magyar Születés helye: 316^&d@&?b>iG Születés ideje: Adóazonosító TAJ száma: Az alkalmazás kezdete. Az alkalmazás vége:. a vizsga előtti nap Alkalmazás minősége: munkaviszony Munkakőr, foglalkozás (FEOR): Heti munkaórák száma: teljes foglalkozás, heti 40 óra Jelölje: a kiállított nyomtatványok számát: a küldésre kijelölt fájlok nevét: Z# Jellemezze az adókötelezettségek nem teljesítéséből eredő jogkövetkezmények formáit!

23 E általános tételek a megosztási k8d?8bg8( "#!tétel A szaktanár által összeállított adószámítási feladat } forgalmi adó elszámolás adott bevallási időszakban, száma minimum 10 vállalkozás adóköteles és adómentes tevékenységet is végez szabályok alkalmazása az előzetesen felszámított áfáenál Készítse el az áfa bevallást! Z# ¹º-»}-¹¹-az általános forgalmi adó jellemzőit! 4

24 "#!tétel Elektronikus adóbevallás Az alábbi adatok ismeretében készítse el a mai napon az átvezetési kérelmet¼ 83052$67 E$21041hi;8C&G?<Hegylábi?:86/ E A bevalláshoz a vállalkozó adatai: Vállalkozó neve: Vecsési Farkas Székhely, ill. levelezési címe: Bankszámlaszáma: OTP >&B&?>&e&??/ m? Bank Nyrt. Adószáma: Adóazonosító jele: Adatok a feladat megoldásához: A vállalkozónak az adófolyószámláján egy önellenőrzésesorozat következtében szociális hozzájárulási adó (71E8s adónem) és Ft személyi jövedelemadó (290E&G E8G 99&^8eb;őszakban adónem) túlfizetése a következő adótartozásokat ismerjük: Átvezetés Átvezetés Adónemek Tartozás adónembőb 50E&G EEE adónemből NAV Szociális hozzájárulási adó beszedési számla NAV Egészségbiztosítási és járulék Beszedési száml NAV Egészségbiztosítási és munkaerőecb8:b $ kö?/ 000 járulék Beszedési számla NAV Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető bevételek 52NAV Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető bevételek NAV Személyi jövedelemadó NAV Személyi jövedelemadó köt. \ NAV Egyszerűsített foglalkoztatásból eredő közteher befizetések beszedési számla A fennmaradó túlfizetés összegéről úgy rendelkezik, xf@`8eg8d8;df^850ees adónemen. c8fb`8^8;ónemből van tartozás, amiből egyébként túlfizetés van, akkor azt ne szerepeltesse 823Ees átvezetési kérelmen, csak vegye figyelembe az összegét. Először a 258 as adónemen lévő túlfizetést használja fel! es adónemen maradó túlfizetés összege: EEE ¾-[ölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: $

25 Z# Csoportosítsa - À az adókat! Az egyes csoportosított adótípusokhoz rendeljen egy adónemet és mutassa be azokat az adó alanya, az adó alapja, az adó mértéke definiálásával! 7

26 E magánszemély magánszemély idegenforgalmi k8d?8bg8( "#!tétel A Z# Definiálja szaktanár által összeállított adószámítási feladat gépjárműve utáni adókötelezettség, építményadó (ház, garázs, nyaraló) és telekadó fizetési kötelezettsége adófizetési kötelezettség Határozza meg a család (magánszemély) adófizetési kötelezettségét a helyi önkormányzat(ok) felé! az adózási alapfogalmakat: adóalany, adótárgy, adóalap, adómérték, adómentesség, adóke,vezmény, adókötelezettség! 6

27 "# Jónásaw?/\ Ÿ!tétel Elektronikus adóbevallás Készítse el az alábbi adatok ismeretében a. I. negyedévi cégautóadó bevallását! A kft. tulajdonában egy személygépkocsi van. A bevallás határidő előtt elkészült. A vállalkozás adatai: A vállalkozás neve: JónásŒ }! 1037hi;8C&G?< &@@`w8i?:8/ személygép Á¹+","}"+_ Székhely, ill. levelezési címe: Pénzforgalmi fizetési számla: OTP Bank Nyrt Adószáma: EE$2 1457:gJ első?ib8d;f^fg8/ A Típusa: Opel Astra 1,4 XEL Hengerűrtartalom: Legnagyobb leadott teljesítmény: 73 kw (99 LE) A gépjármű gyártási éve: A gépjármű forgalomba, illetve üzembehelyezése F?z>bBFÂ8??< május 10Eén történt, a kft. a gépkocsi A gépjármű környezetvédelmi osztályejelzése: 14 A vállalkozás a gépjárműadót határidő előtt befizette. Az adó mértéke 7. (1) Az adó mértéke a 6. (1) bekezdése szerinti adóalap után a gépjármű kwe98^>bw&d&e&?? Egyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Egyártási évet követő 4E7. naptári évben 300 Ft/kilowatt, Egyártási évet követő 8E11. naptári évben 230 Ft/kilowatt, Egyártási évet követő 12E15. naptári évben 185 Ft/kilowatt, Egyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt. 17/E. Az adó havi mértéke személygépkocsinként, a személygépkocsi teljesítménye 20w&B&?? és környezetvédelmi osztályejelzése $$000m? alapján a 44000m? következő: 000m? A gépjármű Környezetvédelmi osztályejelzés hajtómotorjának 0 E 4 6 E 10 5 ; 14E15 teljesítménye (kw) osztályjelzések esetén osztályjelzések esetén osztályjelzések esetén 0E70 72E50 52E20 000m? 44000m? 26700m? 000m? 22000m? 1100m? 22000m? 3300m? 1100m? Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: A kivetett éves gépjárműadó összege (Ft) Érvényesített havi gépjárműadó (Ft) 3

28 Z# Jellemezze a gépjárműadót és "cégautóadót.ismertesse a gépjárműadó és cégautóadó összevezetésének feltételeit! 1

29 E egyéni egyéni egyéni fizetési k8d?8bg8( "#!tétel A Z# Mutassa szaktanár által összeállított adószámítási feladat vállalkozó tehergépjárműve utáni adókötelezettség, vállalkozó építményadó fizetési (iroda, raktár, üzlethelység stb.) kötelezettsége vállalkozó helyi iparűzési adója kötelezettség összesítve az önkormányzat felé Határozza meg a vállalkozó helyi adófizetési kötelezettségét! be az összevont adóalap és annak adószámítása (családi kedvezmény és adóke,vezmény figyelembevételével) módszerét! 5

30 "# \!tétel Elektronikus adóbevallás Kiss Elemér főfoglalkozású egyéni vállalkozónak hónapok óta nincs a vállalkozásában bevétele. Bevétel nélkül nem tudja fizetni a kötelező járulékokat. Ezért bejelentette a vállalkozásának a szüneteltetését, s ezzel egyidejűleg, egészségbiztosítása Ebejelentkezett az egészségügyi szolgáltatási járulék alá. Más EGT tagállamban biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik. Készítse el a bejelentkezést az egészségügyi szolgáltatási járulék alá a vizsga napjának dátumával! A vállalkozás adatai: Vállalkozó neve: Kiss Elemér Születési neve_kiss Elemér Eleonód8 197$/0/6m8^:G8B A^`D8^&'&(Novák Születés ideje, helye: 103$hi;8C&G?<ˆeFgFB^F>i?:820/ E020362$4 Székhelye, ill. levelezési címe: Bankszámlaszáma: OTP Bank Nyrt. Adószáma: EE$ $0 Adóazonosító jele: TAJ száma: A tartozást átvállalja: vizsgázó neve A befizetést készpénzátutalási megbízással kívánja teljesíteni. Adóazonosító jele: Az átvállalás kezdete: a vizsga napja A tevékenység szüneteltetésének kezdete: a vizsga napja Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Z# Ismertesse az adókötelezettség szabályait! 40

31 E egyéni vállalkozói osztalék \ k8d?8bg8( "#!tétel A Z# Ismertesse szaktanár által összeállított adószámítási feladat vállalkozó adókötelezettsége a vállalkozói személyi jövedelemadó rendszerében, kivét utáni adó és járulékfizetési kötelezettség utáni adófizetési kötelezettség Számítsa ki az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó kötelezettségét! az ellenőrzés célját és sorolja fel azok fajtáit! 42

32 "# \ ] Z-*\Ã! \\!tétel Elektronikus adóbevallás ÄÅÅÆÇÈÉÉÇÇÊËÌÍÎÏÆÐÇÅËÄÍÉÑÐÌÒÄÏÓÔÉÍÕÖËÎÖ ÒØÙÚÛÜÝÞßÛÜ A bevallást kétféle módon tudja elkészíteni: a mellékelt nyomtatványon, vagy \ Készítse a főfoglalkozású egyéni vállalkozó Karsai Richárd ]!évi iparűzési adó bevallását! A bevallás határidő előtt elkészült. Budapesten a helyi iparűzési adó mértéke online módon, ha az alábbi linken felmegy a budapesti önkormányzat honlapjára: Amennyiben papíralapon készíti el k898d; bevallását, úgy használja a mellékelt nyomtatványt! Ha az online módot választja, akkor a bevallás elkészültével az elkészült pdf állományt mentse el a dokumentumok könyvtárba, E020362$4 i?:822/ a saját nevét is írja a fájlnévbe! A vállalkozás adatai: Vállalkozó neve: Karsai Richárd A^`D8^&'&(Polgár Piroska Születés ideje, helye: Székhelye: 1038 Budapest, Szépkilátó Bankszámlaszáma: OTP Bank Nyrt. Adószáma: EE$ $0323 Adóazonosító jele: E560$E42E02 KSH számjele: Folyószámla száma: $ A vállalkozónak más adóhatóságnál tartozása nincs. \ 0 Részlet a vállalkozó 201]. évi pénztárkönyvének záró összesített adataiból: Vállalkozói adóalapba beszámító bevétel Anyag és árubeszerzés költsége $ \ \ Eladott közvetített szolgáltatás Használja az adóelőlegek kiszámításánál a mellékelt táblát! Iparűzési adó előlegek: ]!év. év. év I. félév II. félév 4

33 Z# Sorolja fel a helyi önkormányzatok bevételi forrásait! Mutassa be helyi iparűzési adó jelentőségét az önkormányzat életében! 44

34 4$

35 47

36 "# \y!tétel Elektronikus adóbevallás Készítse el a betéti társaság 201]. évi iparűzési adó bevallását! A bevallás határidőre elkészült. Budapesten a helyi iparűzési adó mértéke 201] Z-*\Ã!AKeményh?/ társasági adóala^`/ àááâãäååããæçèéêëâìãáçàéåíìèîàëïðåéñòçêòóîôõö øùú ø A bevallást kétféle módon tudja elkészíteni: Ea mellékelt nyomtatványon, vagy Eonline módon, ha az alábbi linken felmegy a budapesti önkormányzat honlapjára: Amennyiben papíralapon készíti el bevallását, úgy használja a mellékelt nyomtatványt! Ha az online módot választja, akkor a bevallás elkészültével az elkészült pdf állományt mentse el a dokumentumok könyvtárba, a saját nevét is írja a fájlnévbe! A vállalkozás adatai: Vállalkozás rövidneve: Kemény~}! 1132hi;8C&G?< &^`8GGeF^`i?:84/ E02333 Székhely, ill. levelezési címe: Bankszámlaszáma: OTP Bank NYRT Adószáma: EE$ E322E223E02 \ KSH számjele: év\ ûüýýþþ év\ Folyószámla száma: Használja a mellékelt táblázatot az adóelőlegek kiszámításához! Iparűzési adóelőlegek: ]... év I. félév II. félév vontsuqr + Követelÿ- À-*[- Œ- À-*[- vtnusprr uqopnsr rvontsuqr uqopnsr qrnss r p sprr rvtnusprr p sprr qoqrrrr qrnss r qoqrrrr 46 uosqpqq r uosqpqq r A vállalkozás adóalap megosztásra nem kötelezett. A társaságnak más adóhatóságnál tartozása nincs, az esetleges adótúlfizetés összegéről úgy nyilatkozik, hogy azt a később esedékes iparűzési adófizetési kötelezettségre kívánja felhasználni. A társaságnak iparűzési adó feltöltési kötelezettsége 201$. évre vonatkozóan nem volt. Részlet a betéti társaság 201$. évi utolsó főkönyvi kivonatából: ÿ"»} Főkönyvi Megnevezés szám122/anyagköltség?&bd/z 12/Igénybe vett szolg. ért. 124/Egyéb szolg. értéke 12/Bérköltség 14/Bérjárulékok 127/Eladott (közv.) szolg. /alváll. 14/Értékcsökkenési leírás

37 pntqr + Követelÿ- À-*[- Œ- À-*[- roqntsrrr rvrunorrr uonnsqq r vrp toq pntqr oqntsrrr vrunorrr r qqqs rpqprqntprqqsrornvr r nsqrrr vnuqr r qtr uqr nsqrrr vnuqr ÿ"»} oqqnrrr Főkönyvi Megnevezés szám162/ért. immat. tárgyi e. könyv szer. 132/Fizetendő kamat 522/Építőipari tev. árbev. 52/Árbevétel műszaki tanácsadás 562/Ért. immat. tárgyi e. bevétele 53$2/Forgóe. között kimut. kamatok Z# Elért eredmény ( Sorolja fel a helyi adók típusait! Mutassa be azok funkcióit! :.. 43

38 41

39 45

40 ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve Tétel Eredmény% adóbevallás, vagy adóelőleg és adószámítás Érdemjegy 89% jó (4) 79% közepes (3) 64% elégséges (2) 49% elégtelen (1) * A szóbeli vizsgatevék nység b) része csak akkor kezdhető meg, ha az elektronikus adóbevalláshoz kapcsolódó feladatokat, vagy adóelőleg és adószámítási feladatokat a jelölt legalább teljesítette. A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50%. Dátum:.. aláírás

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése:

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Interaktív vizsgatevékenység

Interaktív vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM MK/HU TÜK szám: 05-.. /2012. év Érvényességi idő: 2012. máj. 17. 8.00 óra Minősítő neve: Pankucsi Zoltán Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Kérdések...9 Válaszok...10. Kérdések...13 Válaszok...31. Kérdések...41 Válaszok...52. Kérdések...62 Válaszok...75

Tartalomjegyzék. Kérdések...9 Válaszok...10. Kérdések...13 Válaszok...31. Kérdések...41 Válaszok...52. Kérdések...62 Válaszok...75 Tartalomjegyzék I. El m é l e t i f e l a dat o k / 7 Elméleti alapvetés....9 Kérdések....9 Válaszok...10 Az adózás rendje....13 Kérdések....13 Válaszok...31 A személyi jövedelemadó....41 Kérdések....41

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Témakörök: 1. Családi kedvezmény 2. Rendelkezési jogosultság 3. Új adómentes lehetőségek 4. Önálló tevékenységre vonatkozó változások 5. Nem önálló tevékenységre

Részletesebben

A NAV számlaszámok és adónemeik 2016. január 1-től érvényes jegyzéke

A NAV számlaszámok és adónemeik 2016. január 1-től érvényes jegyzéke A NAV számok és adónemeik 2016. január 1-től érvényes jegyzéke Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására az alábbi jegyzékben szereplő költségvetési

Részletesebben

1/2006/09 Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár?

1/2006/09 Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár? SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár? A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII.

Részletesebben

Adótörvények változásai 2013. január 1-től

Adótörvények változásai 2013. január 1-től Adótörvények változásai 2013. január 1-től SZJA Marad az SZJA mértéke: 16% Megszűnik az adóalap-kiegészítés 2 millió 424 ezer forintot meghaladó összevont adóalapba tartozó jövedelemrész felett sem kell

Részletesebben

T/3892/181. számú EGYSÉGES JAVASLAT. egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat zárószavazásához

T/3892/181. számú EGYSÉGES JAVASLAT. egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat zárószavazásához MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3892/181. számú EGYSÉGES JAVASLAT egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat zárószavazásához Előadó: Dr. Veres János pénzügyminiszter Budapest,

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Személyi jövedelemadó 1 Arányos, egykulcsos adó A személyi jövedelemadó mértéke majdnem minden (összevont( adóalapba tartozó és külön adózó) ) jövedelemre egységesen 16 százalék. Kivételek. Megszűnik a

Részletesebben

1. Kamatjövedelem. Személyi jövedelemadó (Szja tv. 65. )

1. Kamatjövedelem. Személyi jövedelemadó (Szja tv. 65. ) Adózási tudnivalók az OTP Bank Nyrt. értékpapír szolgáltatásainak díjtételeiről szóló hirdetménnyel kapcsolatban (2008. január 1-től érvényes szabályok) 1. Kamatjövedelem Személyi jövedelemadó (Szja tv.

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

1 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŐ. Interaktív vizsgatevékenység

1 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŐ. Interaktív vizsgatevékenység 1 NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM MK/HU TÜK szám: /2012. év. SZOLGÁLATI TITOK Érvényességi idı: 2012. június 21. 10.30 óra Minısítı neve:... Beosztása:.. Készült 1 eredeti és fm. példányban Egy példány lap

Részletesebben

SZEMÉLYI. A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu)

SZEMÉLYI. A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu) SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ A polgárok a vagyonuk egy részét átengedik az államnak, hogy a másik felét nyugodtan élvezzék. (Montesquieu) Alapelvek I. A magánszemélyek a jövedelmükből a közterhekhez való hozzájárulás

Részletesebben

K É R E L E M RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT

K É R E L E M RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT 5. melléklet Kérelmező adatai: K É R E L E M RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT Név:... Születési név:... Születési hely, idő:... Anyja neve:... Lakóhely:... Tartózkodási hely:... Társadalombiztosítási

Részletesebben

Gépjárműadó (A gépjármű adóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény)

Gépjárműadó (A gépjármű adóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény) Általános tudnivalók Tájékoztató Kemecse Város Önkormányzat által működtetett adónemekről Az adóztatást elsősorban a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) és az adózás rendjéről szóló 2003. évi

Részletesebben

IV. SZAKASZ AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA

IV. SZAKASZ AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA IV. SZAKASZ AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA BEVÉTELEK SAJÁT FORRÁSOK Cím Címsor 4 Az intézmények és egyéb uniós szervek állományához tartozó személyektől származó bevételek 47 303 000 44 794 000 49 750 773,28

Részletesebben

A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII.

A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény Az adó alanya 1. a) az Szja tv. szerinti egyéni vállalkozó (egyéni

Részletesebben

(nyugellátás elbírálásához)

(nyugellátás elbírálásához) ÚTMUTATÓ a Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelem Igazolás 2011. kitöltéséhez (nyugellátás elbírálásához) ( b, E, M és P lapokhoz) A 2011. évi adatok közlésére szolgáló Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelem

Részletesebben

HIRDETMÉNY. az OTP Lakástakarék Zrt. kamat, díj és költség tételeiről Érvényes: 2016. június 1-től

HIRDETMÉNY. az OTP Lakástakarék Zrt. kamat, díj és költség tételeiről Érvényes: 2016. június 1-től HIRDETMÉNY az OTP Lakástakarék Zrt. kamat, díj és költség tételeiről Érvényes: 2016. június 1-től A Hirdetményben történt módosítások dőlt betűvel kerültek feltüntetésre! I. LAKÁSTAKARÉK MEGTAKARÍTÁSI

Részletesebben

Adótörvények 2015 évi változásaiból

Adótörvények 2015 évi változásaiból Adótörvények 2015 évi változásaiból SZJA Marad az SZJA mértéke: 16% Januári bér elszámolása Január hónapban kifizetett munkaviszonyból származó jövedelmet (bért) akkor kell az előző évinek tekinteni, ha

Részletesebben

1) Az alábbi adatok alapján készítse el a vállalkozó évi EVA bevallását!

1) Az alábbi adatok alapján készítse el a vállalkozó évi EVA bevallását! 1. feladat Mészáros Lajos EVA alany, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki a bevételeiről vezet nyilvántartást, az EVA bevallása határidőre elkészült. 1) Az alábbi adatok alapján készítse

Részletesebben

2010. évi XC. törvény. egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról. I. Fejezet

2010. évi XC. törvény. egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról. I. Fejezet 2010. évi XC. törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról Az Országgyűlés a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, a gazdaság

Részletesebben

VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE

VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE VILLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 13/2008. (XII. 11) SZÁMÚ RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL Villány Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi közösség áldozatvállalása alapján az önkormányzati feladatok

Részletesebben

2011. évi CLVI. törvény egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról 1

2011. évi CLVI. törvény egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról 1 OptiJus Opten Kft. I. 2011. évi CLVI. törvény 2011. évi CLVI. törvény egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról 1 A 2012.1.2. és 2012.1.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének Maglód Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2004.(VIII.30.)Kt. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről ZÁRADÉK

Részletesebben

UTASÍTÁSA. az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv személyi állománya 2016. évi bankszámla-hozzájárulásáról.

UTASÍTÁSA. az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv személyi állománya 2016. évi bankszámla-hozzájárulásáról. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY PAPP KÁROLY r. altábornagy Szám: AZ ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY /2016. ( ) ORFK UTASÍTÁSA az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv személyi állománya 2016.

Részletesebben

Útmutató a 15NY29/15NY30, valamint a 15NY63 számú nyilatkozatok kitöltéséhez

Útmutató a 15NY29/15NY30, valamint a 15NY63 számú nyilatkozatok kitöltéséhez Útmutató a 15NY29/15NY30, valamint a 15NY63 számú nyilatkozatok kitöltéséhez Amennyiben a munkáltató vállalja, és a magánszemély megfelel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (a

Részletesebben

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja.

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja. Tájékoztatás a magánszemély 2011. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához kapcsolódó munkáltatói és kifizetői feladatokról A 2011. január 1-jétől alkalmazandó a személyi jövedelemadó

Részletesebben

ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN

ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN I. A bérbeadás helye a személyi jövedelemadó rendszerében: A magánszemély ingatlantulajdonos az ingatlan bérbeadási, szálláshely-szolgáltatási tevékenységét (a

Részletesebben

Tárgy: bölcsődei felvételi kérelem

Tárgy: bölcsődei felvételi kérelem Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda 1126 Budapest, Böszörményi út 23-25. 1535 Budapest, Pf. 925. Tárgy: bölcsődei felvételi kérelem Alulírott (szülő/gyám neve)

Részletesebben

CSOK Termékismertető. Tájékoztató készítésének dátuma: 2016. január 6. 1. oldal

CSOK Termékismertető. Tájékoztató készítésének dátuma: 2016. január 6. 1. oldal Tájékoztató készítésének dátuma: 2016. január 6. 1. oldal CSOK Termékismertető 1. A termék megnevezése Családok otthonteremtési kedvezménye A családok otthonteremtési kedvezményének nyújtását a lakásépítési

Részletesebben

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások Gábriel Péter BKIK gabriel.peter@bkik.hu gépjármű hajtómotorjának teljesítménye (kw) cégautóadó Az adó a hengerűrtartalom (kamratérfogat)

Részletesebben

KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT

KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Városi Művelődési Központ 8200 Veszprém, Táborállás park 1. Tel.: 06/88/429-111 Email: info@veszpremvmk.hu KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2016. 01. 20-tól KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Az államháztartástól

Részletesebben

BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén

BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén Főlap 2016. évben kezdődő adóévben a Jászberény Város önkorrmányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségről

Részletesebben

Szakképzési hozzájárulás 2013.évközi,2014. évi változásai. Győri Anikó NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága

Szakképzési hozzájárulás 2013.évközi,2014. évi változásai. Győri Anikó NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága Szakképzési hozzájárulás 2013.évközi,2014. évi változásai Győri Anikó NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága Jogszabályi háttér a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról1

1990. évi C. törvény. a helyi adókról1 1990. évi C. törvény a helyi adókról1 Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok alapvető

Részletesebben

Termékismertető. OTP Bank Nyrt. 1051. Bp. Nádor utca 16. OTP Jelzálogbank Zrt. 1051. Bp. Nádor utca 21.

Termékismertető. OTP Bank Nyrt. 1051. Bp. Nádor utca 16. OTP Jelzálogbank Zrt. 1051. Bp. Nádor utca 21. Termékismertető 1. A termék megnevezése Családok otthonteremtési kedvezménye A családok otthonteremtési kedvezményének nyújtását a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII.6) Kormányrendet (a továbbiakban:

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Családi kedvezmény (1) A családi kedvezmény 2014. január 1-jétől már nem csak az összevont adóalap csökkentése révén érvényesíthető, hanem az összevont

Részletesebben

Egyéni vállalkozás átalakulása egyéni céggé és a további fejlődési lehetőségek bemutatása XY cég példáján keresztül

Egyéni vállalkozás átalakulása egyéni céggé és a további fejlődési lehetőségek bemutatása XY cég példáján keresztül BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG Egyéni vállalkozás átalakulása egyéni céggé és a további fejlődési lehetőségek bemutatása XY cég példáján keresztül Belső konzulens: Dr. Antal

Részletesebben

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA)

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA) Copyright 2014 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Ezt a dokumentumot a Könyvelői Praktikumból nyomtatták 2014-02-23 20:13:27-kor, a(z) 78.92.204.112 IP címről. Tartalomjegyzék: A kisadózó

Részletesebben

Ügytípus megnevezése: Mobilitási támogatások (lakhatási támogatás) Ügytípus rövid leírása:

Ügytípus megnevezése: Mobilitási támogatások (lakhatási támogatás) Ügytípus rövid leírása: Ügytípus megnevezése: Mobilitási támogatások (lakhatási támogatás) Ügytípus rövid leírása: A mobilitási támogatások: - helyközi utazás támogatása - csoportos személyszállítás - lakhatási támogatás A mobilitási

Részletesebben

SORON KÍVÜLI ZÁRÓ BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén

SORON KÍVÜLI ZÁRÓ BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén SORON KÍVÜLI ZÁRÓ BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén Főlap 2016. évben kezdődő adóévben Debrecen önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység

Részletesebben

A reklámadó legfontosabb szabályai 2016.

A reklámadó legfontosabb szabályai 2016. A reklámadó legfontosabb szabályai 2016. A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény [Ratv.] rendelkezései értelmében 2016-ban is adóköteles a meghatározott csatornákon, felületeken közzétett reklám.

Részletesebben

A számviteli törvény 2013

A számviteli törvény 2013 A számviteli törvény 2013 A számviteli törvény 2013 PR-015/13 ISBN 978-963-394-822-4 Kiadja a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Sanoma company A kiadásért

Részletesebben

1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után?

1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után? PÉLDATÁR Példák a személyi jövedelemadózáshoz 1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után? Adójóváírás 2013 Megszűnt. 0 forint 2 Példa Mennyi SZJA-t fizet az az alkalmazott,

Részletesebben

A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások. Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály

A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások. Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadó változásai 2 Az adó mértékének változása 2016.

Részletesebben

Széchenyi Kártya igénylési lap Társas Vállalkozások/Egyéni cégek részére

Széchenyi Kártya igénylési lap Társas Vállalkozások/Egyéni cégek részére Széchenyi Kártya igénylési lap Társas Vállalkozások/Egyéni cégek részére Ügyirat száma: Ügyfélazonosító: Iroda kódja: Felülvizsgálat Új igénylés Ismételt igénylés Keretemelés Meghosszabbítás / keretcsökkentés

Részletesebben

KÉRELEM önkormányzati segély megállapításához

KÉRELEM önkormányzati segély megállapításához 1. melléklet a 19/2013(XI.29.) önkormányzati rendelethez Csurgói Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Iroda cím: 8840 Csurgó, Csokonai utca 1. tel.: 06 82/471-388 KÉRELEM önkormányzati segély megállapításához

Részletesebben

KÉRELEM. Első lakást szerzők támogatásához, és a lakás felújításához-, bővítéséhez nyújtott támogatáshoz

KÉRELEM. Első lakást szerzők támogatásához, és a lakás felújításához-, bővítéséhez nyújtott támogatáshoz Algyő Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 6750 Algyő, Kastélykert u. 40. Tel: 517-513 KÉRELEM Első lakást szerzők támogatásához, és a lakás felújításához-, bővítéséhez nyújtott támogatáshoz

Részletesebben

egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról

egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról 2012. évi törvény egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról I. Fejezet A JÖVEDELEMADÓZÁST ÉRINTŐ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSA 1. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

Részletesebben

Sármellék Község Önkormányzata 4/1994. (VII. 1.) sz. r e n d e l e t e a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról

Sármellék Község Önkormányzata 4/1994. (VII. 1.) sz. r e n d e l e t e a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról Sármellék Község Önkormányzata 4/1994. (VII. 1.) sz. r e n d e l e t e a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról Az önkormányzat képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 1

2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 1 OptiJUS Opten Kft. I 2012. évi CXLVII. törvény 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 1 2016.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. FEJEZET

Részletesebben

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 1

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 1 OptiJUS Opten Kft. I 1995. évi CXVII. törvény 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 1 2016.01.01. és 2016.01.10. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

OTP Ingatlanlízing Zrt. Hirdetmény

OTP Ingatlanlízing Zrt. Hirdetmény OTP Ingatlanlízing Zrt. Hirdetmény Fogyasztókkal kötött pénzügyi lízingszerződésekhez Érvényes 2016. 05. 01-től Az ingatlanlízing díj- és költségtételeiről 1. Kamat Kamatbázis: Forint lízing: 3 havi BUBOR

Részletesebben

Előterjesztés egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintő törvények módosításáról

Előterjesztés egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintő törvények módosításáról Előterjesztés egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait érintő törvények módosításáról 1.1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs)

Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs) Költségelszámolások Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs) Hol tartunk SZJA hatálya,alanyi, tárgyi

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ. LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL /legfeljebb két gyermek után támogatást igénylők részére/

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ. LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL /legfeljebb két gyermek után támogatást igénylők részére/ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL /legfeljebb két gyermek után támogatást igénylők részére/ (Érvényes 2016. január 1-jétől) Tisztelt Érdeklődő, Tisztelt

Részletesebben

Az OTP Klímaváltozás 130/30 Részvény Alap. Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata

Az OTP Klímaváltozás 130/30 Részvény Alap. Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata TÁJÉKOZTATÓ Az OTP Klímaváltozás 130/30 Részvény Alap Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata Budapest, 2013. december Az Alap Felügyeleti engedélyének száma: E-III/110.599/2007 Kelte: 2007. december 20.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A 2010. ÉVI ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG UTÁNI IPARŰZÉSI ADÓ BEVALLÁSI NYOMTATVÁNYHOZ

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A 2010. ÉVI ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG UTÁNI IPARŰZÉSI ADÓ BEVALLÁSI NYOMTATVÁNYHOZ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A 2010. ÉVI ÁLLANDÓ JELLEGŰ IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG UTÁNI IPARŰZÉSI ADÓ BEVALLÁSI NYOMTATVÁNYHOZ 1 AZ IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS BENYÚJTÁSÁRA KÖTELEZETTEK KÖRE Ezt a bevallási nyomtatványt

Részletesebben

A Merkantil Bank Zrt. Üzletszabályzata az OTP Bank Nyrt-nél nyitható MOBIL Betétszámláról Hatályos: 2013. augusztus 1-től

A Merkantil Bank Zrt. Üzletszabályzata az OTP Bank Nyrt-nél nyitható MOBIL Betétszámláról Hatályos: 2013. augusztus 1-től Merkantil Bank Zrt. A Merkantil Bank Zrt. Üzletszabályzata az OTP Bank Nyrt-nél nyitható MOBIL Betétszámláról Hatályos: 2013. augusztus 1-től I. Bevezető rendelkezések 1. A Merkantil Váltó- és Vagyonbefektető

Részletesebben

Takarék Forint Kiváltó Hitel A konstrukciót a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet nyújtja 3794 Boldva, Mátyás király út 76.

Takarék Forint Kiváltó Hitel A konstrukciót a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet nyújtja 3794 Boldva, Mátyás király út 76. A jelzáloghitel felhasználása: A hitel a más Hitelintézeteknél fennálló jelzálogkölcsön, személyi kölcsön, áruhitel, gépjárműhitel kiváltására használható fel. A kölcsön lehet: lakáscélú, szabadfelhasználású

Részletesebben

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-384 63/510-332 sztantics@szentes.hu

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-384 63/510-332 sztantics@szentes.hu Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-384 63/510-332 sztantics@szentes.hu Tárgy: Szentes Városi Szolgáltató Kft 2013. évi beszámolója Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben

I. Fejezet: A jövedelemadózást érintő törvények módosítása

I. Fejezet: A jövedelemadózást érintő törvények módosítása 2013. évi CC. törvény az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról A törvényt az Országgyűlés a 2013.

Részletesebben

Széchenyi Kártya igénylési lap Egyéni Vállalkozók részére

Széchenyi Kártya igénylési lap Egyéni Vállalkozók részére Széchenyi Kártya igénylési lap Egyéni Vállalkozók részére Ügyirat száma: Ügyfél azonosító: Iroda kódja: A) Az Egyéni Vállalkozó adatai Új igénylés Ismételt igénylés 1 1. Az Egyéni Vállalkozó személyes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYRŐL TÁJÉKOZTATÓ A CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYRŐL A 16/2016. Korm. rendeletben és 17/2016 Korm. rendeletben (a továbbiakban együttesen: Rendelet) meghatározott Családi Otthonteremtési Kedvezmény (továbbiakban:

Részletesebben

www.adonavigator.hu Felkészülés a 2016-os adóévre a kisvállalati adózás szakértője Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

www.adonavigator.hu Felkészülés a 2016-os adóévre a kisvállalati adózás szakértője Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna www.adonavigator.hu Felkészülés a 2016-os adóévre Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna a kisvállalati adózás szakértője Főbb jogszabályok Tervezet Törvény Közlöny Téma T/4741 2015. évi LXXXI. T/4852

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2015.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2015. SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2015. Kihirdetve: Magyar Közlöny 161. szám 2014. november 26., szerda 2014. évi LXXIV. törvény A személyi jövedelemadót érintő 2015. évi adótörvény változások CSALÁDI KEDVEZMÉNY,

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II.15.) önkormányzati rendelete

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II.15.) önkormányzati rendelete Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II.15.) önkormányzati rendelete a lakások bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról Rakamaz

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ. LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL /legalább három gyermek után támogatást igénylők részére/

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ. LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL /legalább három gyermek után támogatást igénylők részére/ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL /legalább három gyermek után támogatást igénylők részére/ (Érvényes 2016. január 1-jétől) Tisztelt Érdeklődő, Tisztelt

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A KÖR 2004 Informatikai Nonprofit Kft. 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A KÖR 2004 Informatikai Nonprofit Kft. 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ I. I/1. Általános rész A vállalkozás bemutatása 1. A cég elnevezése: KÖR 2004 Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2. A cég rövidtett elnevezése: 3.

Részletesebben

Benyújtandó az állami adóhatósághoz. Postára adás dátuma. Adózó adóazonosító jele. ország közterület

Benyújtandó az állami adóhatósághoz. Postára adás dátuma. Adózó adóazonosító jele. ország közterület BEVALLÁS a 2014. évre a személyi jövedelemadó, a járulék, a különadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás kötelezettségről, mindezek helyesítéséről, önellenőrzéséről

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1608 jelű havi bevalláshoz

Kitöltési útmutató a 1608 jelű havi bevalláshoz Kitöltési útmutató a 1608 jelű havi bevalláshoz Jogszabályi háttér: az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.), a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT

KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT 1 .. költségvetési szerv megnevezése KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2015. március 01-től 2 KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező

Részletesebben

CSOK-os önkormányzati építési telkek eladása

CSOK-os önkormányzati építési telkek eladása CSOK-os önkormányzati építési telkek eladása I. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata kedvezményes eladási áron történő megvásárlásra kínálja fel a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) jogosult

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 10. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 10. szám MAGYAR KÖZLÖNY 10. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. január 27., szerda Tartalomjegyzék 6/2016. (I. 27.) NGM rendelet A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által üzemben tartott közúti járművek forgalomba

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség 1990. évi C. törvény a helyi adókról Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok alapvető

Részletesebben

256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet szerinti JÁK001_01 ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE

256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet szerinti JÁK001_01 ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet szerinti JÁK001_01 ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE Az igénylés kitöltése során a nem kitöltendő vagy nem releváns adat kihúzással/áthúzással jelölendő! Igénylő

Részletesebben

Egyedi előfizetői szerződés

Egyedi előfizetői szerződés ÜGYFÉL ÁLTAL KITÖLTENDŐ: Megtartani kívánt telefonszám: Igénylés dátuma: év hó nap ÜGYINTÉZŐ ÁLTAL KITÖLTENDŐ: SIM azonosító / Szerződés szám 893630 Kérjük, figyelmesen olvassa el a jelen Előfizetői Szerződést,

Részletesebben

Az OTP Ázsiai Ingatlan és Infrastruktúra Értékpapír Alapok Alapja. Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata

Az OTP Ázsiai Ingatlan és Infrastruktúra Értékpapír Alapok Alapja. Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata TÁJÉKOZTATÓ Az OTP Ázsiai Ingatlan és Infrastruktúra Értékpapír Alapok Alapja Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata Budapest, 2013. december Az Alap Felügyeleti engedélyének száma: E-III/110.644/2008.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Oldal 1 / 60 TITEL Kft ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kábeltelevíziós szolgáltatás nyújtására Szolgáltatási terület: Budapest VIII. kerület (Tisztviselőtelep), Orczy út Vajda Péter u. Könyves Kálmán krt.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Hauserné Dénes Éva. Jövedelemelszámolás II. A követelménymodul megnevezése: Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése

MUNKAANYAG. Hauserné Dénes Éva. Jövedelemelszámolás II. A követelménymodul megnevezése: Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése Hauserné Dénes Éva Jövedelemelszámolás II. A követelménymodul megnevezése: Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése A követelménymodul száma: 1972-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

K É R E L E M LAKHATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDSZERES KIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT

K É R E L E M LAKHATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDSZERES KIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT 2. melléklet az 1/2015. (II.26.) Önk. rendelethez K É R E L E M LAKHATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDSZERES KIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT Kérelmező adatai: Név:... Születési név:...

Részletesebben

A társasági adó legfontosabb szabályai 2016.

A társasági adó legfontosabb szabályai 2016. A társasági adó legfontosabb szabályai 2016. A Magyarországon jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység, azaz a vállalkozási tevékenység alapján, az annak során

Részletesebben

Megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezménye 2

Megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezménye 2 CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY, MEGELŐLEGEZETT CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY, ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS, HÁROM VAGY TÖBB GYERMEKES CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KAMATTÁMOGATÁSA IGÉNYLÉSE JCSK001_03

Részletesebben

Adózási alapismeretek 2. konzultáció. Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények Feladatmegoldás

Adózási alapismeretek 2. konzultáció. Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények Feladatmegoldás Adózási alapismeretek 2. konzultáció Adózási alapfogalmak Adóhatóságok Ellenőrzés Jogkövetkezmények Feladatmegoldás Adózási alapfogalmak Adóalany: az adó fizetésére kötelezett természetes vagy jogi személy,

Részletesebben

Reklámadó. Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő

Reklámadó. Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő Reklámadó Szilágyi Miklósné okleveles adószakértő Jogszabályi háttér 2015. évi LXII. törvény a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosításáról, mely módosította a 2014. évi XXII. törvényt A társasági adóról

Részletesebben

Adóváltozások 2013-2014

Adóváltozások 2013-2014 Adóváltozások 2013-2014 2013, december 18-11:35 Tisztelt Ügyfelünk! Tárgy: 2014 évi adóváltozások Eddigi gyakorlatunknak megfelelően összefoglaljuk a legfontosabb 2014. évi adóváltozásokat. Előreláthatólag

Részletesebben

KÉRELEM ÁTMENETI SEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

KÉRELEM ÁTMENETI SEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ Csanyteleki Polgármesteri Hivatal Szociális Irodája 6647 Csanytelek, Volentér János tér 2. sz. (Átvétel: Szignó: ) KÉRELEM ÁTMENETI SEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ I. Személyes adatok 1.) A kérelmező személyére

Részletesebben

A R. 1. -a helyébe a következő rendelkezések lépnek: A rendelet hatálya

A R. 1. -a helyébe a következő rendelkezések lépnek: A rendelet hatálya /2006. (..). HM rendelet a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 17/2002. (IV. 5.) HM rendelet módosításáról A Magyar Honvédség

Részletesebben

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek H-1037 Budapest Montevideo u. 3/A Tel.: +36 1 430-3400 Fax: +36 1 430-3402 abt@abt.hu www.abt.hu Budapest, 2016. január 12. 2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek Tisztelt

Részletesebben

A Területalapú támogatások, top up és AKG támogatások elôfinanszírozása konstrukció igényléséhez szükséges dokumentumok

A Területalapú támogatások, top up és AKG támogatások elôfinanszírozása konstrukció igényléséhez szükséges dokumentumok A Területalapú támogatások, top up és AKG támogatások elôfinanszírozása konstrukció igényléséhez szükséges dokumentumok I. Egyszerûsített hitelkérelem II. III. Nyilatkozat - támogatások igénybevételérôl

Részletesebben

Pályázati Útmutató. az Európai Területi Társulások 2015. évi támogatására. (A pályázat kódja: ETT-15)

Pályázati Útmutató. az Európai Területi Társulások 2015. évi támogatására. (A pályázat kódja: ETT-15) Pályázati Útmutató az Európai Területi Társulások 2015. évi támogatására (A pályázat kódja: ETT-15) 2015. március 25. Tartalomjegyzék 1. Támogatott tevékenységek és kiadástípusok... 3 2. A pályázaton igényelhető

Részletesebben

H I T E L A D A T O K

H I T E L A D A T O K K Ö L C S Ö N K É R E L E M a z F H B B a n k Z r t. é s a z F H B J e l z á l o g b a n k N y r t. á l t a l n y ú j t o t t k ö l c s ö n ö k h ö z 20c_105_2009_BU_35_2016.05.06 A KÖLCSÖNIGÉNYLŐ (TELJES)

Részletesebben

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Érkezett : 2014. N 3 O. Egységes iavasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Érkezett : 2014. N 3 O. Egységes iavasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága «uilrar;yszin? : T(~ G L ) Érkezett : 2014. N 3 O. Egységes iavasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

ASZÓDI POLGÁRMESTERI HIVATAL

ASZÓDI POLGÁRMESTERI HIVATAL 2. melléklet a 10/2015. (II.20.) önkormányzati rendelethez ASZÓDI POLGÁRMESTERI HIVATAL 170 Aszód. Szabadság tér 9. Tel.:06-28/500-691 Fax.: 28/400-575.aszod@aszod.hu www.aszod.hu Ügyfélfogadás: hétfő,

Részletesebben

Munkavállalók adózása

Munkavállalók adózása Munkavállalók adózása Külföldi munkavállalók Magyarországon, magyarok külföldön 2013/2014 II.. ADÓZÁS II. Munkavállal llalók k adózása sa-tie brake teszt Főszabály: az illetőség államában adózik. Kivéve,

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK 2016 BEVEZETŐ SZJA. Mint minden évben, most is jelentős változást hozott az új év a számviteli és adójogszabályok területén.

ADÓVÁLTOZÁSOK 2016 BEVEZETŐ SZJA. Mint minden évben, most is jelentős változást hozott az új év a számviteli és adójogszabályok területén. ADÓVÁLTOZÁSOK 2016 BEVEZETŐ Mint minden évben, most is jelentős változást hozott az új év a számviteli és adójogszabályok területén. J Ezúttal sem lett könnyebb nekünk, könyvelőknek, adótanácsadóknak,

Részletesebben

4. Rokkantsági nyugdíjrendszer...19 Jogosultsági feltételek...19 Ellátások...20

4. Rokkantsági nyugdíjrendszer...19 Jogosultsági feltételek...19 Ellátások...20 Tartalomjegyzék 1. Általános jellemzők...1 A nyugdíjbiztosítási rendszerünk struktúrája...1 A nyugdíjbiztosítási járulékok mértéke, a nyugdíjrendszer finanszírozása...3 A nyugdíjbiztosítás irányítási és

Részletesebben