EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában"

Átírás

1 EGYÉB Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában Írta: DR. DARÓCZY JUDIT A krónikus nyiroködéma, eredetétıl függetlenül, úgy jellemezhetı, hogy a nyirokrendszer transzportkapacitása csökkent. A következményes nyirokpangás azt jelenti, hogy egy százaléknál koncentráltabb fehérje tartalmú nyirokfolyadék reked a szövetek között (1. ábra). A krónikus nyirokpangás következtében károsodik a mikrocirkuláciı másik két eleme, az artériák és a vénák kapilláris rendszere is. Az artériás és vénás pangás krónikus helyi gyulladást hoz létre. A kötıszöveti alapanyag mennyisége megnı, és a kötıszöveti rostok polimerizáciıja kóros a megváltozott környezetben. A krónikus gyulladás sejtelemeibıl mediátorok és cytokinek szabadulnak fel, melyek hatnak az epidermális és dermális struktúrákra. A krónikus nyiroködémát jellemzı kapilláris burjánzás a gyulladás angiogén faktorainak hatására szervezıdik (2. ábra). A bır krónikus nyiroködémáját jellemzı patholıgiai elváltozások, mint látható, igen sokrétőek, és számos részelemüket illetıen kevéssé ismertek és kutatottak (1). A nyiroködéma mikromorphológiájának megismerése a gyakorló orvos számára azért fontos, mert a pathológiai tünetek segítségével könnyebben értelmezhetık a klinikai tünetek, és tudományos magyarázatot nyer az oki terápiaként felépített komplex fizikális nyiroködéma-mentesítı kezelés. 1. Nyirokerek Endothel sejt Ödémában az endothel sejtek aktivitása fokozódik, és gazdag organellum állománnyal rendelkeznek. Igen jól fejlett a Golgi apparátus, számos mitochondrium látható. A durva felszínő endoplazmás retikulum járatai közepesen fejlettek. A cytoplazma vezikulumok jelentıs számban helyezkednek el - gyöngysorszerően - az endothel sejtek lumináris és ablumináris membránja mentén. Az endothel sejtek hosszú szakaszokon elemelkednek kötıszöveti alapjukról, és árkádszerően benyomulnak a lumenbe. A sejtek aktív elmozdulása következtében a lumen és a környezı kötıszövet között közvetlen kapcsolat állhat fenn. Igen sok nyitott endothel sejt közötti rés látható. A folyadék és az anyagáramlás részére ez a legfıbb áramlási út a lumen és a kötıszövet között (3. ábra). A lumenbe benyomuló, alakjukat változtató sejtek magjának alakja igen változatos. A tágult érben az ellapult endothel sejtek magja hosszúkás, pálcika alakú, míg a lumenbe domborodó sejtek magja kerek, illetve mély behúzódá- sok látszanak a magfelszínen, ami a mag és a sejt alakváltozásának jele. Az endothel sejtekben megfigyeltünk nm átmérıjő, gombolyagszerően elrendezıdött tubuláris zárványokat. A tubuláris zárványok az endoplazmás retikulum kóros membrán variációjának felelnek meg, és megjelenésüket jellemzınek tartják immundeficienciával járó szindrómákban. A krónikus nyiroködéma immundeficienciát jelent. Az endothel sejtekben gyakori a zsírcseppek megjelenése, jelentıs mennyiségben láthatók az úgynevezett intermedier füamentumok (60-80 nm) kötegei, melyek seprőszerő vagy örvénylı' lefutású kötegeket alkotnak.

2 2 Perilymphatikus tér Basalis membrán Az egészséges nyirokkapilláris körül csak szakaszos basalis membrán van. Krónikus ödémában a dermális kis nyirokereket vattaszerő granulofilamentózus anyag veszi körül, melyben a basalis membrán flokkuláris anyaga és mikrofilamentumok keverednek. Horgonyzó mikrofiiaméiitumok Az egészséges nyirokkapillárisokat 6-8 nm átmérıjő, kollagén és elasztikus rost természető mikrofilamentumok horgonyozzák a környezı kötıszövethez. A horgonyzó rostok közvetlen kapcsolata az endothel sejt membránjával nem látható ödémában (2). A kapillárisok körül egy granulofilamentózus, változó szélességő zóna látható, amely mintegy "eltolja" az endothel sejtrıl a horganyzó rostokat. Ebben a vattaszerő zónában degenerált elasztikus és kollagén rostmaradványok ismerhetık fel (4. ábra). 2. Perilymphatikus sejtek Az egészséges nyirokkapillárisoknak nincsenek pericytáik. A nyiroködémát jellemzi a dendritikus alakú, hosszú állábakkal rendelkezı vagy orsó alakú pericyták megjelenése az erek körül. A pericyta jellegő fibroblastoknak nincs basalis membránjuk, és a perifériás membrán mentén a vezi- kuláris aktivitás csekély. A myofibroblastok megjelenése a kapillárisok körül jellegzetes. A myofibriblast plazmája nyúlványos, magja hosszúkás, pálca alakú, és igen gazdag, labirintusszerő endoplazmás retukulum-készlettel rendelkezik. Aktinszerő mikrofilamentum kötegek futnak a cytoplazma hossztengelyével párhuzamosan, és bennük periodikus denzitások figyelhetık meg, amely aktinomyozinra emlékeztet. A nyirokkapilláris körüli ödémás szövetben sok vörös vérsejt látható. A vörös vérsejtek fagocitózisra kerülnek. Esetenként jelentıs mennyiségő fibrin depositum látható az erek körül. A krónikus nyiroködéma korai fázisában sok histiocyta is megjelenik a kötıszövetben. A histiocyták közölt plazmasejtek és lymphocyták is megfigyelhetık. 3. Kötıszövet Dermális kötıszöveti alapállomány és mikrofilamentumok A glycosaminoglycan-gazdag flokkuláris szerkezető alapállomány felszaporodott az ödémás kötıszövetben. Az alapállományban jelentısen megszaporodtak az 5-7 nm átmérıjő mikrofilamentumok, amelyek kötegeket is alkotnak, és vaskos kötegeik párhuzamosan futnak a kollagén rostokkal. Az elasztikus jellegő mikrofilamentumok 6-7 nm átmérıjőek, keresztmetszetük tubuláris, hálószemen veszik körül az érett elasztikus rostokat. Kollagénrost Nyiroködémában három rostvariációt lehet megfigyelni:

3 3 a. A vékony és vastag kollagén fibrillumok: átmérıjük nm között váltakozik. A vékony-vastag kollagénrostokat különbözı kötıszöveti betegségekben, például sclerodermában is leírták (3). Az egyenetlen rostátmérık kóros fibrilláris polimerizáció következtében alakulnak ki. A keresztperiodicitás nem változik. b. Virágszirom kollagén: a rostátmérık nm között változnak. A rostok felszíne egyenetlen, keresztmetszetük virágszerő. Lényeges változás a keresztperiodicitásban nincs (5. ábra). A virágszirom kollagént örökletes kötıszöveti betegségekben írták le, és kialakulását a kollagén mikrofilamentumok kóros polimerizációjával magyarázzák (4). c. Long-spacing kollagén: az úgynevezett hosszú periódusú kollagén hosszanti periodicitása nm. Normál bırben ez a kollagén variáció a neuronok körül látható. Krónikus nyiroködémában a long-spacing kollagén a nyirokerek és a vérerek körül is megjelenik (5). A kötıszövet kóros átépülésének jele a kollagénrostok töredékeinek megjelenése a fagocitáló kötıszöveti sejtekben. A kollagén fagocitózis a dermis középsı és alsó harmadában is megfigyelhetı (6. ábra). Elasztikus rost Krónikus nyiroködémában a legáltalánosabban ismert kóros elváltozás az elasztikus rostok degenerációja (6, 7, 8). Az elasztikus mikrofilamentumok száma csökken, és a nyirok endothel sejtekkel való direkt kapcsolat szinte teljesen megszőnik. A mikrofilamentum kötegek lefutása szabálytalan, a nyirokerek körüli perikapilláris zónában a gra- nuláris alapállományba ágyazódnak, és így alkotórészei a perilymphatikus flokkuláris szerkezető győrőnek. Az elasztikus rostdegeneráció különbözı típusait lehet megfigyelni. A rost két komponensének - az elasztinnak és a filomentózus komponensnek az aránya változik. A sötéten festıdı mikrofilamentumok tigrisbırszerővé vagy párducbırszerővé változtatják a rostokat, azáltal, hogy az elasztin mennyisége csökken. Az elasztikus rostdegeneráció a dermis minden rétegében és a subcutisban is kialakul (4. ábra). 4. A krónikus gyulladás sejtes elemei A krónikus nyiroködéma egyik legfontosabb szövettani jellemzıje a sejtes beszőrıdés a dermisben (9,10). A besző- rıdést hízósejtek, neutrofil leukocyták, plazmasejtek, lymphocyták, histiocyták alkotják. A gyulladás elemei között jelentós számban láthatók makrofágok, amelyek vörös vérsejt maradványokat, kötıszöveti rosttöredékeket tartalmaznak. Igen sok lamelláit sejtzárványt is lehet látni, amelyek a degenerált sejtek fagocitált membránstruktúráinak a maradványai. Krónikus nyiroködémában a lipid természető anyagok helyi transzportja károsodott, ez is magyarázza, hogy a makrofágokban igen nagy számú fagocitált zsírcsepp van a plazmában. A sejtes beszőrıdés nemcsak az erek körül, hanem szétszórtan a dermis egész szélességében megtalálható (2. ábra).

4 4 5. Vérerek Lymphostatikus haemangiopathia A nyiroködémát - mind a primér, mind a szekunder formákat - az jellemzi, hogy a nyirokrendszer elégtelen transzportkapacitása következtében megszaporodik a fehérjedús nyirokfolyadék a kötıszövetben. A fehérjedús ödémafolyadék következtében megváltozik a kötıszövet anyagcseréje, sejtes gyulladás alakul ki, fokozódik a perifériás vénás nyomás. Az endothel sejtekbıl és az infiltráció alakos elemeibıl cytokinek szabadulnak fel. Az ödémás bırben nemcsak a nyirokerek károsodnak, hanem kóros elváltozások alakulnak ki a mikrocirkuláció vénás és artériás oldalán is (11, 12, 13.14). A jellegzetes morphológiai elváltozásokat összefoglaló néven lymphostatikus haemangiopathiának nevezzük (7. ábra). Dermális artériák A krónikus haemostasis következtében a kis artériák és arteriolák lumenében nagy számú vörös vérsejt látható. Az endothel sejtek párnaszerően domborodnak a lumenbe. Az erek fala megvastagodott, a basalis membrán többrétegővé vált, megnıtt a pericyták száma, és a körülöttük lévı basalis membrán is multiplex. Az arteriolák körüli kötıszövetben fibroblastok láthatók. Dermális vénák A lumen általában beszőkült, azáltal, hogy az endothel sejtek bedomborodnak a lumenbe. Az endothel sejtek magja lobulált, ami aktív alakváltozásra utal. Az endothel sejtek plazmájában megszaporodott az intermedier filamentumok száma. Ezek 5-8 nm átmérıjőek, kötegekbe rendezıdhetnek, és a sejt aktív alakváltoztatását végzik. Némely endothel sejt ablumináris membránja mentén a membránnal párhuzamosan rendezett kötegek láthatók, amelyek 3-5 nm átmérıjő aktinszerő mikrofilamentumokbıl rendezıdtek kötegekké nm távolságban perodikus denzitásokat mutatnak. szerkezetük aktinomyosin rostnak felel meg. Ezek az endothel sejtek feltehetıen baroreceptorokként mőködnek. Az endothel sejtekben zsírcseppek és sötétre festıdı fago- somák is láthatók. A basalis membrán céltáblaszerően többrétegő lehet, és többrétegő pericyta győrő alkotja még a kiszélesedett véna körüli struktúrákat. A többrétegő basalis membránban kollagén és degenerált elasztikus rost töredékeket lehet felismerni (15, 16, 17, 18). Igen jellegzetes, hogy a haemostasis miatt a lumenben rekedt vörös vérsejtek egymásnak nyomódva mozaikszerően töltik ki a lument. Jelentıs számban ismerhetı fel vörös vérsejt a perivascularis térben (8. ábra). A glycosaminoglycan-gazdag kötıszöveti alapanyag mennyisége az erek körül megszaporodott és mikrofilamentumokkal keveredve vaskos vattaszerő réteget alkot. Ebben a granulofilamentózus alapanyagban long-spacing kollagén variációk is láthatók. Nyirokér-véna shunt a dermisben A nyirokércsomókban a nyirokerek és a vénák közötti shunt-ök jelenléte ismert. Kevésbé bizonyított és ezért kétségbe vont a nyirokér-véna shunt létezése a dermisben. Sorozattesztekkel bizonyítottuk ezeknek az érkapcsolatoknak a létezését. Ez a kommunikációs lehetıség idıszakosan az egészséges dermisben is létrejöhet,

5 5 de különösen gyakori akut és krónikus gyulladásos állapotokban. A shunt-ök szerepe nem tisztázott, a dermális mikrocirkulációban a krónikus ödéma viszonyai között a kóros nyomásviszonyok idıszakos kiegyenlítıdését szolgálhatják. Angiogenezis A különbözı eredető krónikus gyulladásokban ismert a nyirokerek burjánzása. Nyiroködémában, mint típusos krónikus dermális gyulladásban, ismert tény, hogy a nyirok- és vérér kezdemények, érbimbók száma megszaporodik (19, 20, 21, 22). Lymphangiomának megfelelı, bırszínő kicsiny tumorok megjelenése ödémában gyakran megfigyelhetı. Nemcsak a nyirokerek válnak tágulttá a billentyő elégtelenség következtében, hanem új nyirokér kezdemények jelenléte szövettanilag igazolható. Angio-lympangiomákról akkor beszélhetünk, ha az apró tumorok, melyek az ödémás bırt egyenetlenné teszik, rózsaszín-vöröses festenyzettségú'ek. Szövettanilag ezekben az esetekben igazolható a nyirokerek és a vérerek együttes burjánzása, a gyakori nyirokér-vénás shunt-ök jelenléte, nagy mennyiségő vörös vérsejt gyülemmel a nyirokerek lumenében. Pseudo-Kaposi féle szarkóma szövettani jellemzıje, hogy a dermisben megnövekedett a vér- és nyirokér újra- kezdemények száma, és a szők érlumeneket orsó alakú sejtek örvénylı kötegei veszik körül. Az extravascularis térben igen nagy számú vörös vérsejt, és a késıbbi stádiumban vaspigment található. Az angiosarcoma szövettani és hisztokémiai vizsgálatával igazolható, hogy vér- és nyirokerek egyaránt részt vesznek a malignus tumor kialakításában. A dermális gyulladás dinamikájának széles körő vizsgálatai lehetıvé teszik, hogy krónikus nyiroködémában az angiogén faktorok hatását és a tumor genezisre gyakorolt befolyását vizsgálhassuk. 6. Dermatosderosis A krónikus nyiroködéma késó'i stádiumában a sejtes elemek száma csökken. A mikroblastok és histiocyták aktivitása csökken, fokozatosan eltőnnek a kötıszövetbıl. A sejtszegény dermisben elvétve láthatók igen hosszú sejtnyúlvánnyal rendelkezı, csillag alakú kötıszöveti sejtek. A kollagén rostok elrendezıdése irreguláris, a kollagén rostok relatív mennyisége más kötıszöveti alkotórészek hátrányára megnövekedett. Az elasztikus rostok eltőntek. A thrombotizált kis vérerek nekrotikus maradványai a hyalin- szerő interfibrilláris masszába ágyazódnak. Elvétve láthatók még vékony falú nyirokőrök. 7. Epidermis A hám a krónikus ödémában általában megvastagodott, akanthotikus. Papillomatosis esetén a többrétegő hám alatt a megnyúlt papillákban megszaporodott a vér- és nyirokér bimbók száma, és megnıtt a kötıszöveti alapállomány mennyisége. Az epidermis-dermis határon többrétegő a basalis membrán, és a basalis keratinocyták számos sejtnyúlványa miatt csipkeszerő a dermoepidermális junkció vonala. A burjánzó endothelbıl felszabaduló interleukin-2 befolyásolja a keratinocyták proli feráci óját. Csökkent a tonofila- mentum kötegek és a hámsejtek egészséges kapcsolatait biztosító desmosomák száma. A papilláris dermis krónikus

6 6 gyulladásának sejtelemei exocytosis révén bejutnak a hámba. Nekrotikus elváltozások az epidermisben ritkán alakulnak ki. Irodalom 1. Casley-Smith, Jr.: An electronmicroscopie study of injured and abnormally permeable lymphatics. Ann. N. Y. Acad. Sci., 116: (1964). 2. Virágh Sz., Papp M.. TörıI. et ál.: Cutaneous lymphatic capillaries in dextran-induced oedema of the rat. Brit. J. Exp. Path., 47: (1966). 3. Uitto,.J., Lichtenstein, Jr.: Collagen in disease. J. Invest Derm., 66: (1976). 4. Holbrook, K. A., Byers, P. H., Counts, D. F. et ál.: Dermatoparaxis in a Himalayan cat: II. Ultrastructural studies of dermal collagen. J. Invest. Derm., 74: (1980). 5. Daróczy J., Haust, M. D.: Long spacing collagen in dermal disorders. Acta Morph. Acad. Sci. Hung., 27 : (1979). 6. Pfleger, L: Histologie und Histopathologie cutaner Lymphgefasse der unteren Extremitaten. Arch. klin. exp. Dermatol., 221: (1964). 7. Schneicler I., Simon N., Zoltán Ö. T. et al: Veränderungen in der Haut des Halses beim Hunde nacb Unterbindung der Lymphbahnen. Arch. klin. exp. Dermatol. 232: (1968). 8. Ryan, T. J.: The Lymphatics of the Skin, in the Physiology and Pathophysiol. Pathophysiology of the Skin. London, Academic Press, pp (1978). 9. Rusznyák I., FöldiM., Szabó G.: The Melkersson-Rosenthal- Mieschner Syndrome (Cheilitis granulomatosa) in Lymphatics and Lymph circulation. Budapest, Pergamon Press, Akadémiai íüadó, pp (1967). 10. Casley-Smith, Jr., Clodius, L., Pillér, N. B.: Tissue changes in chronic experimentál lymphedema in dogs. Lympho- logy, 13: (1980). 11. Földi E.: Das Intervallumstadium der Lymphödems - die Bedeutung der extralymphatischen zellularen Plasmaproteinbewaltigunk. Z. Lymphologie, 1: (1977). 12. Leu, H. J: Die Bedeutung des Ödems aus moiphologische Sicht. Ödem, 2: (1988). 13. Daróczy J.: Forms of Lymphoedema, in: The Dermal Lymphatic Capillaries, Berlin- Heidelberg, Springler Verlag, pp (1988). 14. Daróczy J.: Ultrastructural properties of the Lymphostatic hemangiopathies, in: Nishi, M., Uchino, S., Yabuki, S. (eds.): Progress in Lymphology - XII., Tokio, Excerpta Medicina, pp (1990). 15. Daróczy J.: The structure and dynamic function of the dermal lymphatic capillaries. Br. J. Dermatol. 109, Suppl. 125: (1983). 16. Daróczy J.: Pathologische Veránderungen der Lymphkapillarwand im Ödem. Ödem, 1: (1985).

7 7 17. Daróczy J.: Dermal connective tissue changes in lymphostatic edema. Progress In Lymphology, IX. Edit.: HL Partsch Elsevier Science Publishers, pp (1988). 18. Solti F., Jellinek H.: Lymphostase und Arteriopathien. Vasomed., 9: (1993). 19. Puliinger, B. D., Florey, H. W.: Proliferation of Lymphatics in inflammation. J. Path. Bact., 45: (1937). 20. Altorfer, J., Clodius, L: Chronic experimentál lymphoedema of the exlremities. Experientia, 32: (1976). 21. Battistini, B., O'Orleans-Juste, P. O., Sirois, P.: Endothelins Circulating plasma levels and presence in other biologic fluids. Lab. Invest., 68: (1993). 22. Huth, F.: Allgemeine Pathologie des Lymphgefässsystems, in Handbuch der Allgemeinen Pathologie, Berlin, Springer Verlag, pp (1972). Dr. Daróczy Judit Kun utcai Kórház, Borgyógyászat 1081 Budapest, Kun u. 4. Érbetegségek: 1995/ oldal

EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában

EGYÉB. Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában EGYÉB Mikromorphológiai elváltozások krónikus nyiroködémában Írta: DR. DARÓCZY JUDIT A krónikus nyiroködéma, eredetétıl függetlenül, úgy jellemezhetı, hogy a nyirokrendszer transzportkapacitása csökkent.

Részletesebben

EGYÉB. Jelentıs felfedezés az érprotetikában, annak megszületése elıtt Huzella Tivadar kutatásai a mőerek belsejében kialakuló endothel eredetérıl

EGYÉB. Jelentıs felfedezés az érprotetikában, annak megszületése elıtt Huzella Tivadar kutatásai a mőerek belsejében kialakuló endothel eredetérıl EGYÉB Jelentıs felfedezés az érprotetikában, annak megszületése elıtt Huzella Tivadar kutatásai a mőerek belsejében kialakuló endothel eredetérıl Írta: DR. BARTOS GÁBOR, DR. BIHARI IMRE, DR. MARKOVICS

Részletesebben

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio)

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio) 44. A kórokok k hatására létrejl trejövı proliferatív elváltoz az elhalt szövetek pótlp tlása újraképzıdés (regeneratio) kórokok hatására. vérkeringési zavarok regresszív elvá proliferatív elvá amikor

Részletesebben

A fasciitis nodularis ritka formája

A fasciitis nodularis ritka formája Az Országos Traumatológiai Intézet közleménye A fasciitis nodularis ritka formája DR. RÉKÓ GYULA, DR. LACZKÓ TIBOR Érkezett: 1999. február 22. ÖSSZEFOGLALÁS A szerzõk az agresszív fibromatosisok csoportjába

Részletesebben

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt 1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM I. A sejt A sejt cellula az élő szervezet alapvető szerkezeti és működési egysége, amely képes az önálló anyag cserefolyamatokra és a szaporodásra. Alapvetően

Részletesebben

A krónikus perifériás nyiroködéma komplex ödémamentesítô kezelése. Complex decongestive physiotherapy of the peripheral chronic lymphoedema

A krónikus perifériás nyiroködéma komplex ödémamentesítô kezelése. Complex decongestive physiotherapy of the peripheral chronic lymphoedema BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 86. ÉVF. 3. 86 91. Fôvárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelôintézet Bôrgyógyászati Osztály és Lympoedema Rehabilitációs Osztály

Részletesebben

Cutan lágyrészdaganatok. Sápi Zoltán SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet

Cutan lágyrészdaganatok. Sápi Zoltán SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Cutan lágyrészdaganatok Sápi Zoltán SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Bőr WHO, 2006 Fibrosus, fibrohistocytás, histiocytás tumorok Vascularis tumorok Lymphaticus tumorok Sima és harántcsíkolt

Részletesebben

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában EGYÉB Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában Írta: DR. SOLTI FERENC Az érbetegségek patogeneziséról alkotott ismereteink ugyan jelentısen

Részletesebben

3. Szövettan (hystologia)

3. Szövettan (hystologia) 3. Szövettan (hystologia) Általános jellemzés Szövet: hasonló felépítésű és működésű sejtek csoportosulása. A szöveteket alkotja: Sejtek (cellulák) Sejtközötti (intercelluláris) állomány A szövetek tulajdonságait

Részletesebben

A sejtes szervezıdés elemei (sejtalkotók / sejtorganellumok)

A sejtes szervezıdés elemei (sejtalkotók / sejtorganellumok) A sejtes szervezıdés elemei (sejtalkotók / sejtorganellumok) 1 Sejtorganellumok vizsgálata: fénymikroszkóp elektronmikroszkóp pl. scanning EMS A szupramolekuláris struktúrák további szervezıdése sejtorganellumok

Részletesebben

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Immunológia Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Hogyan működik az immunrendszer? Milyen stratégiája van? Milyen szervek / sejtek alkotják?

Részletesebben

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA sejt szövet szerv szervrendszer sejtek általános jellemzése: az élet legkisebb alaki és működési egysége minden élőlény sejtes felépítésű minden sejtre jellemző: határoló rendszer

Részletesebben

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 147-154. Darabos Enikı 1 Lénárt László

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 147-154. Darabos Enikı 1 Lénárt László Darabos Enikı 1 Lénárt László A 2006-OS ÉS A 2010-ES BÜKKI KARSZTÁRVIZET OKOZÓ KARSZTVÍZSZINT VÁLTOZÁSOK A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELİ RENDSZER (BKÉR) MÉRİHELYEIN 2 BEVEZETÉS A Bükki Karsztvízszint Észlelı

Részletesebben

A kapcsolófehérjék szerepe és lokalizációja a térdízület poszttraumás synovitisében

A kapcsolófehérjék szerepe és lokalizációja a térdízület poszttraumás synovitisében Országos Traumatológiai Intézet, Budapest és a Meditori Klinika, Turku (Finnország) közleménye A kapcsolófehérjék szerepe és lokalizációja a térdízület poszttraumás synovitisében JÓZSA LÁSZLÓ DR. KVISTMARTTI

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

Riboszóma. Golgi. Molekuláris sejtbiológia

Riboszóma. Golgi. Molekuláris sejtbiológia Molekuláris sejtbiológia d-er Riboszóma Golgi Dr. habil KŐHIDAI László egyetemi docens Semmelweis Egyetem, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet 2005. október 27. Endoplamatikus = sejten belüli; retikulum

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert 6. Fahasznosítás Fehér r eper Morus alba 2 15 m magas. Mellmagassági átmérıje elérheti a 35 40 cm-t. Kérge

Részletesebben

Élettan-anatómia. 1. félév

Élettan-anatómia. 1. félév Élettan-anatómia 1. félév Dr. Világi Ildikó docens ELTE TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszék tematika, előadások anyaga, fogalomjegyzék, esszé témakörök: http://physiology.elte.hu/elettan_pszicho.html

Részletesebben

Élettan. előadás tárgykód: bf1c1b10 ELTE TTK, fizika BSc félév: 2015/2016., I. időpont: csütörtök, 8:15 9:45

Élettan. előadás tárgykód: bf1c1b10 ELTE TTK, fizika BSc félév: 2015/2016., I. időpont: csütörtök, 8:15 9:45 Élettan előadás tárgykód: bf1c1b10 ELTE TTK, fizika BSc félév: 2015/2016., I. időpont: csütörtök, 8:15 9:45 oktató: Dr. Tóth Attila, adjunktus ELTE TTK Biológiai Intézet, Élettani és Neurobiológiai tanszék

Részletesebben

Szövettan (Histologia) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu

Szövettan (Histologia) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Szövettan (Histologia) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Bevezetés Szövet (tela): speciális szerkezetű, meghatározott funkciók ellátására differenciálódott, azonos eredetű (azonos csíralemezből fejlődő)

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Arterio-venosus mikroshuntök egyes pókvénák hátterében Írta: DR. BIHARI IMRE, DR. MAGYAR ÉVA Bevezetés A pókvénák gyakran okoznak kozmetikai panaszokat a nıknek. A népesség 10-14%- ában

Részletesebben

Carcinoma. Görög: karkinos - rák, az állat lábai a tumor infiltráló nyúlványaira utalnak

Carcinoma. Görög: karkinos - rák, az állat lábai a tumor infiltráló nyúlványaira utalnak Carcinoma Görög: karkinos - rák, az állat lábai a tumor infiltráló nyúlványaira utalnak Sejtfészkeket képez, a daganatsejtek között nincs ezüstözhető rosthálózat (vö.: sarcoma) Cytokeratin intermedier

Részletesebben

Emberi szövetek. A hámszövet

Emberi szövetek. A hámszövet Emberi szövetek Az állati szervezetekben öt fı szövettípust különböztetünk meg: hámszövet, kötıszövet, támasztószövet, izomszövet, idegszövet. Minden szövetféleség sejtekbıl és a közöttük lévı sejtközötti

Részletesebben

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése

I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése I./5. fejezet: Daganatok növekedése és terjedése Tímár József A fejezet célja, hogy a hallgató megismerje a daganatok növekedésének és biológiai viselkedésének alapjait. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozás

Az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozás P7_TA(2012)0320 Az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozás Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása az önkéntes és térítésmentes szövet- és sejtadományozásról (2011/2193(INI))

Részletesebben

A kéz fontosabb érzőideg-végződéseinek morfológiája és kézsebészeti jelentőségük

A kéz fontosabb érzőideg-végződéseinek morfológiája és kézsebészeti jelentőségük A kéz fontosabb érzőideg-végződéseinek morfológiája és kézsebészeti jelentőségük DR. BÍRÓ VILMOS Érkezett: 2011. december 2. ÖSSZEFOGLALÁS A szerző a kézsebészeti szakirodalom ritkán tárgyalt idegelemeivel,

Részletesebben

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony.

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony. Izomszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András A citoplazmára általában jellemző összehúzékonyság (kontraktilitás) az izomszövetekben különösen nagymértékben fejlődött ki. Ennek oka, hogy a citoplazma összehúzódásáért

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

TRANSZPORTFOLYAMATOK 1b. Fehérjék. 1b. FEHÉRJÉK TRANSZPORTJA A MEMBRÁNONOKBA ÉS A SEJTSZERVECSKÉK BELSEJÉBE ÁLTALÁNOS

TRANSZPORTFOLYAMATOK 1b. Fehérjék. 1b. FEHÉRJÉK TRANSZPORTJA A MEMBRÁNONOKBA ÉS A SEJTSZERVECSKÉK BELSEJÉBE ÁLTALÁNOS 1b. FEHÉRJÉK TRANSZPORTJA A MEMBRÁNONOKBA ÉS A SEJTSZERVECSKÉK BELSEJÉBE ÁLTALÁNOS DIA 1 Fő fehérje transzport útvonalak Egy tipikus emlős sejt közel 10,000 féle fehérjét tartalmaz (a test pedig összesen

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei

Doktori értekezés tézisei Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola Rosttechnikai tudományok Doktori program Doktori értekezés tézisei Textil laptermékek redızıdésének

Részletesebben

Szöveti Regeneráció, Gyógyulás Fibrózissal Krenács Tibor

Szöveti Regeneráció, Gyógyulás Fibrózissal Krenács Tibor Szöveti Regeneráció, Gyógyulás Fibrózissal Krenács Tibor FOK 2013/14 Szövetek integritása alapvető életfeltétel KÁROSODÁS GYÓGYULÁS GYULLADÁS - A károsító okok közönbösítése, - Eliminálása + sérült szöveteké

Részletesebben

LÉGZSÁKGYULLADÁSOS ELVÁLTOZÁSOK PONTOZÁSOS ÉRTÉKELÉSE

LÉGZSÁKGYULLADÁSOS ELVÁLTOZÁSOK PONTOZÁSOS ÉRTÉKELÉSE BAROMFI 2012. június 4. LÉGZSÁKGYULLADÁSOS ELVÁLTOZÁSOK PONTOZÁSOS ÉRTÉKELÉSE Dr. Horváth-Papp Imre Pannon Poultry Services A LÉGZSÁKOK A madarak légzô szervrendszere más gerincesektôl eltérôen viszonylag

Részletesebben

MultiMédia az oktatásban

MultiMédia az oktatásban DANCSÓ TÜNDE A készségek fejlettségében azonosítható összefüggések a 18 évesek informatikai tudásszintje alapján Kodolányi János Fıiskola Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskola dancso.tunde@gmail.com

Részletesebben

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer Prof. Kéri Szabolcs SZTE ÁOK Élettani Intézet, 2015 ELLENSÉG AZ IMMUNOLÓGIÁBAN: - VÍRUS, BAKTÉRIUM, GOMBA, PARAZITÁK - IDEGEN SEJTEK - SAJÁT SEJTEK

Részletesebben

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ 17. évfolyam 1. szám 2010.augusztus VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség belsı információs kiadványa A Vííz Kerrettiirrányellv 2009..

Részletesebben

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS

VÉNÁK BETEGSÉGEI. Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS 1 VÉNÁK BETEGSÉGEI Curiosin additív kezelés ulcus cruris transzplantációja során Írta: DR. SZABÓ ÉVA, DR. PÁLDEÁK LÁSZLó, DR. KÓSA ÁGNES, DR. HUNYADI JÁNOS Bevezetés A krónikus vénás keringési elégtelenség

Részletesebben

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon Pannon Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Doktori értekezés tézisei Kovács László Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon A mentális lexikon (gazdasági) szaknyelvi és (általános) hálózatos szerveződésének

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az endomembránrendszer részei.

Az endomembránrendszer részei. Az endomembránrendszer Szerkesztette: Vizkievicz András Az eukarióta sejtek prokarióta sejtektől megkülönböztető egyik alapvető sajátságuk a belső membránrendszerük. A belső membránrendszer szerkezete

Részletesebben

BUDAFOK-TÉTÉNY BUDAPEST XXII. KERÜLETÉNEK TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

BUDAFOK-TÉTÉNY BUDAPEST XXII. KERÜLETÉNEK TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA BUDAFOK-TÉTÉNY BUDAPEST XXII. KERÜLETÉNEK TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Készítette Budapest XXII. kerület Önkormányzatának megbízásából az EconoConsult Kft. 2008. október TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

MAGYARORSZÁG VÍZGYŐJTİ- GAZDÁLKODÁSI TERVE

MAGYARORSZÁG VÍZGYŐJTİ- GAZDÁLKODÁSI TERVE A víz élet, gondozzuk közösen! MAGYARORSZÁG VÍZGYŐJTİ- GAZDÁLKODÁSI TERVE A 2009. december 22-én közétett A Duna-vízgyőjtı magyarországi része VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV dokumentumának összefoglaló, rövidített

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA Iskolavezetı: Dr. Buday-Sántha Attila A TERÜLETI TURIZMUSFEJLESZTÉS LEHETİSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN A doktori

Részletesebben

Technológiai módszeregyüttes, az optimális biotechnológiához tartozó paraméterek: KABA, Kutricamajor

Technológiai módszeregyüttes, az optimális biotechnológiához tartozó paraméterek: KABA, Kutricamajor Technológiai módszeregyüttes, az optimális biotechnológiához tartozó paraméterek: KABA, Kutricamajor TECHNOLÓGIAI MÓDSZEREGYÜTTES, AZ OPTIMÁLIS BIOTECHNOLÓGIÁHOZ TARTOZÓ PARAMÉTEREK: KABA, KUTRICAMAJOR...

Részletesebben

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása 1. Bevezetés Kiválasztás 2. Homeosztázis 2.1 izoozmózis Szerkesztette: Vizkievicz András 2.2 izoiónia 2.3 izohidria 2.4 izovolémia 3 Kiválasztószervrendszer 3.1 A vese makroszkópos felépítése 3.1.1 A vese

Részletesebben

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS ELLENTÉTES TÖLTÉSŐ POLIELEKTROLITOK ÉS TENZIDEK ASSZOCIÁCIÓJA Mészáros Róbert Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézet Budapest, 2009. december Köszönetnyilvánítás Ezúton szeretném

Részletesebben

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izomszövet az egyetlen olyan szövet, amely hosszúságát változtatni tudja. Egy nem elhízott (non-obese) hölgyben az izomtömeg a testsúly 25-35 %-a, férfiben

Részletesebben

Válasz Prof. Dr. Horváth Örs Péter, MTA doktorának opponensi bírálatára

Válasz Prof. Dr. Horváth Örs Péter, MTA doktorának opponensi bírálatára Válasz Prof. Dr. Horváth Örs Péter, MTA doktorának opponensi bírálatára Hálásan köszönöm Prof. Dr. Horváth Örs Péter Klinika Igazgató Úrnak, hogy sokirányú egyéb elfoglaltsága mellett idıt szakított MTA

Részletesebben

Kifutó termékek logisztikai menedzsmentje Útfüggőség vizsgálata a termék-életciklusban az autóipar példáján

Kifutó termékek logisztikai menedzsmentje Útfüggőség vizsgálata a termék-életciklusban az autóipar példáján TÉZISGYŰJTEMÉNY Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Elbert Noémi Útfüggőség vizsgálata a termék-életciklusban az autóipar példáján c. PhD értekezéshez Témavezető: Dr. Kovács

Részletesebben

Az allergén növények elterjedése és pollenallergia-veszélyeztetettség Debrecenben

Az allergén növények elterjedése és pollenallergia-veszélyeztetettség Debrecenben Szokolovszki Zoltán 1 Az allergén növények elterjedése és pollenallergia-veszélyeztetettség Debrecenben 1. Bevezetés Közismert, hogy egy település életében, a városi ökoszisztéma mőködésében a zöldfelületnek,

Részletesebben

Human papilloma vírus szerepe laphámdaganat kialakulásában krónikus nyiroködémában szenvedô betegnél

Human papilloma vírus szerepe laphámdaganat kialakulásában krónikus nyiroködémában szenvedô betegnél BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 85. ÉVF. 4. 164 168. Fôvárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelôintézet Bôrgyógyászati Osztály és Lympoedema Rehabilitációs Osztály

Részletesebben

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata 1 RADIOLÓGIA A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata Írta: PALKÓ ANDRÁS Bevezetés A vese térfoglaló folyamatok kimutatása, elkülönítı kórismézése, stádiumba

Részletesebben

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában

EGYÉB. Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában EGYÉB Az érfali nyirokkeringés elégtelenségének szerepe a verıérbetegségek patogenezisében és progressziójában Írta: DR. SOLTI FERENC Az érbetegségek patogeneziséról alkotott ismereteink ugyan jelentısen

Részletesebben

Langerhans sejtes histiocytosis felnôttkorban* Langerhans cell histiocytosis in adults

Langerhans sejtes histiocytosis felnôttkorban* Langerhans cell histiocytosis in adults BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 85. ÉVF. 2. 55 59. Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Bôrgyógyászati és Allergológiai Klinika (igazgató: Kemény Lajos dr., egyetemi tanár)

Részletesebben

Szekszárdi Önkormányzat 35/2001.(XII.21.) rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról * a módosításokkal egységes szerkezetben

Szekszárdi Önkormányzat 35/2001.(XII.21.) rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról * a módosításokkal egységes szerkezetben Szekszárdi Önkormányzat 35/2001.(XII.21.) rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról * a módosításokkal egységes szerkezetben Bevezetı rész Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlése (a továbbiakban:

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének. 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e. a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testületének 30/2004. (VIII. 19.) r e n d e l e t e a helyi hulladékgazdálkodási tervrıl Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselı-testülete a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

Petrás Ede A felsıfokú szakképzések települési beágyazottsága

Petrás Ede A felsıfokú szakképzések települési beágyazottsága Petrás Ede A felsıfokú szakképzések települési beágyazottsága Elıadásom azokkal a kisvárosokkal foglalkozik, amelyekben az elmúlt másfél évtized során felsıfokú szakképzı intézmény alakult. Értelmezési

Részletesebben

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata

RADIOLÓGIA. A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata 1 RADIOLÓGIA A vesetumorok vaseularisatiójának és vénás terjedésének komputer tomográfiás vizsgálata Írta: PALKÓ ANDRÁS Bevezetés A vese térfoglaló folyamatok kimutatása, elkülönítı kórismézése, stádiumba

Részletesebben

Primer és metasztatikus cutan plasmocytoma: két beteg bemutatása. Primary and secondary extramedullary cutaneous plasmacytoma: a report of two cases

Primer és metasztatikus cutan plasmocytoma: két beteg bemutatása. Primary and secondary extramedullary cutaneous plasmacytoma: a report of two cases Török László quark 4/26/10 17:19 Page 1 ÔRGYÓGYÁSZTI ÉS VENEROLÓGII SZEMLE 86. ÉVF. 2. 35 39. Megyei Kórház ôrgyógyászata (osztályvezetô: Török László dr.) 1, II. elgyógyászati Osztálya (osztályvezetô:

Részletesebben

elektronmikroszkóppal

elektronmikroszkóppal JÖVÕNK ANYAGAI, TECHNOLÓGIÁI ROVATVEZETÕK: dr. Buzáné dr. Dénes Margit és dr. Klug Ottó SZABÓ PÉTER JÁNOS A lokális szemcseorientáció meghatározása pásztázó elektronmikroszkóppal A pásztázó elektronmikroszkópos

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. szeptember 30-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. szeptember 30-i ülésére Tárgy: Beszámoló Békés Város 2007. évi környezeti állapotáról Elıkészítette: Gál András osztályvezetı Ilyés Péter környezetvédelmi referens Mőszaki Osztály Véleményezı Pénzügyi Bizottság, bizottság: Szociális

Részletesebben

A daganatok pathologiája. A daganatok pathológiája

A daganatok pathologiája. A daganatok pathológiája A daganatok pathologiája A daganatok pathológiája Alapfogalmak Neoplasia (új növedék) - daganat Rokonértelmű: tumor - duzzanat Oncologia (görög: onkos; duzzanat ) daganatos betegségek vizsgálatával foglalkozó

Részletesebben

Polgár Város. Integrált Városfejlesztési Stratégiája. (A Képviselı-testület 73/2008 (V.22.) sz. határozatával elfogadta)

Polgár Város. Integrált Városfejlesztési Stratégiája. (A Képviselı-testület 73/2008 (V.22.) sz. határozatával elfogadta) Polgár Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája (A Képviselı-testület 73/2008 (V.22.) sz. határozatával elfogadta) 2008 Polgár Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája A tanulmány kidolgozásában

Részletesebben

Elkészítés idıpontja: 2014. 02. 07. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés idıpontja: 2014. 02. 07. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Termékkód: 1015461 1.2. A keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana

2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana 2ea Légzési és kiválasztási rendszer szövettana Légzőrendszer Orrüreg szövettani képe Szaglóhám nyálkatermelő kehely sejtekkel Bowman mirigy támasztó sejtek a hám felületén szaglósejtek mélyebben Egér

Részletesebben

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Bioserkentı

Részletesebben

Üzletkörök, üzlettípusok

Üzletkörök, üzlettípusok Üzletkörök, üzlettípusok TÉMAKÖR TARTALMA - Üzletkörök és jellemzıik - Üzlettípusok és jellemzıik ALAPTEVÉKENYSÉG A vendéglátó üzleteket jogszabályokban meghatározott üzletkörökbe soroljuk. Az üzletkörbe

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A vér folyékony sejtközötti állományú kötőszövet. Egy átlagos embernek 5-5,5 liter vére van, amely két nagyobb részre osztható, a vérplazmára

A vér folyékony sejtközötti állományú kötőszövet. Egy átlagos embernek 5-5,5 liter vére van, amely két nagyobb részre osztható, a vérplazmára VÉR A vér folyékony sejtközötti állományú kötőszövet. Egy átlagos embernek 5-5,5 liter vére van, amely két nagyobb részre osztható, a vérplazmára (55-56%) és az alakos elemekre (44-45%). Vérplazma: az

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

repolarizációs tartalék

repolarizációs tartalék A projekt négy munkaévében, a kutatási tervben kitűzött céloknak megfelelően, az antiaritmiás és proaritmiás hatás mechanizmusában szereplő tényezők vizsgálatára került sor, amely az alábbi fontosabb új

Részletesebben

Speciális ingatlanok értékelése

Speciális ingatlanok értékelése Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Speciális ingatlanok értékelése 5. Ipari ingatlanok értékelése Szerzı:

Részletesebben

A POLGÁRDI SZÁR-HEGY WOLLASTONITOS SZKARNJA: A SZKARN ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ÉS A BENNE LÉVŐ APOFILLIT ÁSVÁNYTANI VIZSGÁLATA

A POLGÁRDI SZÁR-HEGY WOLLASTONITOS SZKARNJA: A SZKARN ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ÉS A BENNE LÉVŐ APOFILLIT ÁSVÁNYTANI VIZSGÁLATA 20 A POLGÁRDI SZÁR-HEGY WOLLASTONITOS SZKARNJA: A SZKARN ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ÉS A BENNE LÉVŐ APOFILLIT ÁSVÁNYTANI VIZSGÁLATA BEVEZETÉS Fehér Béla muzeológus Herman Ottó Múzeum, Ásványtár (Miskolc) A Polgárdi,

Részletesebben

A VALÓDI SZÉPSÉG BELÜLRŐL FAKAD

A VALÓDI SZÉPSÉG BELÜLRŐL FAKAD A VALÓDI SZÉPSÉG BELÜLRŐL FAKAD / A MÁRKA BEMUTATJA: VALÓDI ÁTTÖRÉS A BŐRÁPOLÁS TERÜLETÉN EGY ÚJ, INNOVATÍV BŐRTÁPLÁLÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ MÁRKA KÉT PIACVEZETŐ MÁRKA KÖZÖSEN ALAKÍTJA A BŐRÁPOLÁS JÖVŐJÉT

Részletesebben

TÁJHASZNÁLATI VÁLTOZÁSOK, TÁJÉRTÉKEK ÉS TÁJVÉDELEM A DUNA TISZA KÖZÉN

TÁJHASZNÁLATI VÁLTOZÁSOK, TÁJÉRTÉKEK ÉS TÁJVÉDELEM A DUNA TISZA KÖZÉN TÁJHASZNÁLATI VÁLTOZÁSOK, TÁJÉRTÉKEK ÉS TÁJVÉDELEM A DUNA TISZA KÖZÉN Dóka Richárd * 1. Bevezetés A táj lényegi tulajdonsága, hogy folytonosan és többé-kevésbé dinamikusan változik. A tájváltozások eredetük

Részletesebben

Biogáz fermentáló rendszerek hatékonyságának mikrobiológiai fokozása

Biogáz fermentáló rendszerek hatékonyságának mikrobiológiai fokozása Biogáz fermentáló rendszerek hatékonyságának mikrobiológiai fokozása Ph.D. Tézisek Készítette: Bagi Zoltán Témavezetı: Prof. Kovács Kornél Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék Szeged 2008 1

Részletesebben

1. A dolgozat tárgya és célkitőzései

1. A dolgozat tárgya és célkitőzései Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Germanisztikai Nyelvtudományi Doktori Program Juhász Márta A csolnoki nyelvjárás. Egy magyarországi német dialektus nyelvi

Részletesebben

A kapilláris rendszer

A kapilláris rendszer A MICROCIRCULATIO A kapilláris rendszer Terminális arteriolák ~10-20 µm átmérő, folyamatos simaizomréteg Metarteriolák ~10 µm átmérő, a simaizmok elszórva Kapillárisok ~ 4-7 µm átmérő, falában csak endothel

Részletesebben

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek 1 A sejtek felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A sejt az élővilág legkisebb, önálló életre képes, minden életjelenséget mutató szerveződési egysége. Minden élőlény sejtes szerveződésű, amelyek

Részletesebben

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV)

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV) A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV) Készült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás támogatásával Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlıdésért Alapítvány

Részletesebben

ONCOCYTÁS S PAJZSMIRIGY TUMOROK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIK LDIAGNOSZTIKÁJA. Péter Ilona. ziuma Budapest 2008.

ONCOCYTÁS S PAJZSMIRIGY TUMOROK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIK LDIAGNOSZTIKÁJA. Péter Ilona. ziuma Budapest 2008. ONCOCYTÁS S PAJZSMIRIGY TUMOROK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIK LDIAGNOSZTIKÁJA Péter Ilona Az Országos Onkológiai Intézet és s a Dako közös s szimpóziuma ziuma Budapest 2008. Oncocyta a pajzsmirigyben Definíci

Részletesebben

A vezérelt források egyenletéhez jutunk sorra, ha az egyes paraméterek:

A vezérelt források egyenletéhez jutunk sorra, ha az egyes paraméterek: 31/1. Vezérelt generátorok. Az elektronikus hálózatokban gyakori a nonlineáris kétkapu. A nonlineáris kétkapu u1, i1, u2, i 2 mennyiségei között a kapcsolatot nonlineáris egyenletek adják meg. Ezen egyenletek

Részletesebben

B I ZTONS Á GI ADATLAP

B I ZTONS Á GI ADATLAP B I ZTONS Á GI ADATLAP 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

10/2012. (II. 28.) NEFMI

10/2012. (II. 28.) NEFMI Kék színnel szerepel az eredeti besorolási szabálykönyvbıl származó besorolási és kódolási szabályok megfeleltetése, valamint az eredeti könyvbıl e rendeletbe át nem vett mondatok, bekezdések áthúzva.

Részletesebben

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Vállalati és lakossági lekérdezés Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Dátum: 2010 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I Az adatfelvétel eredményeinek bemutatása... 3 I.1 A vállalati, illetve

Részletesebben

EGYÉB. A krónikus nyiroködéma szövıdményei

EGYÉB. A krónikus nyiroködéma szövıdményei EGYÉB A krónikus nyiroködéma szövıdményei Írta: DR. DARÓCZY JUDIT Az ödéma klinikai értelemben egy látható és tapintható tünet - és nem diagnózis. Az ödéma mint meghatározás tehát csak azt jelenti, hogy

Részletesebben

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 MDOSZ 5. Az antioxidánsok Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 Fogalmak ROS: Reaktív oxigén species. Ide tartoznak a szabadgyökök, mint például a hidroxilgyök, szuperoxidgyök, lipidperoxil-gyök

Részletesebben

Elektronmikroszkópos képek gyűjteménye az ÁOK-s hallgatók részére

Elektronmikroszkópos képek gyűjteménye az ÁOK-s hallgatók részére Prof. Dr. Röhlich Pál Dr. L. Kiss Anna Dr. H.-inkó Krisztina Elektronmikroszkópos képek gyűjteménye az ÁOK-s hallgatók részére Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet ny n N L

Részletesebben

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika

Tantermi előadás. Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Tantermi előadás Nagy Viktor Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belgyógyászati Klinika Glomerulonephritis acuta, nephrosis syndroma, glomerulonephritis chronica. Budapest, 2015. II. 10. Normális glomerulus

Részletesebben

Elkészítés idıpontja: 2012. június 26. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés idıpontja: 2012. június 26. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 Fleischer Tamás 1. BEVEZETÉS A hetvenes évek derekán az addigi "tanyakérdést" követıen átterelıdött a figyelem a kistelepülésekre: mondhatnánk - már ami a közleményeket

Részletesebben

CzB 2010. Élettan: a sejt

CzB 2010. Élettan: a sejt CzB 2010. Élettan: a sejt Sejt - az élet alapvető egysége Prokaryota -egysejtű -nincs sejtmag -nincsenek sejtszervecskék -DNS = egy gyűrű - pl., bactériumok Eukaryota -egy-/többsejtű -sejmag membránnal

Részletesebben

A keverék veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok: R 52/53 Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat

A keverék veszélyeire/kockázataira utaló R-mondatok: R 52/53 Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Termék kód: 36189061 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

REACH reg. szám. Konc (%) Vesz. szimb. 64742-94-5 265-198-5-3-7 Xn 65. 8052-41-3 232-489-3-30-60 Xn 65. 64742-95-6 265-199-0-30-60 Xn 65

REACH reg. szám. Konc (%) Vesz. szimb. 64742-94-5 265-198-5-3-7 Xn 65. 8052-41-3 232-489-3-30-60 Xn 65. 64742-95-6 265-199-0-30-60 Xn 65 B I ZTONS Á GI ADATLAP 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: (UPC: 078698132211) 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve

Részletesebben

Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre

Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskola Pathobiokémia Program Doktori (Ph.D.) értekezés Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre dr. Nardai Gábor Témavezeto:

Részletesebben

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 1-7

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 1-7 Akác Andrea 1 Bányai Dóra 2 Dr. Centeri Csaba 3 TÁJVÁLTOZÁS MÉRTÉKÉNEK MEGHATÁROZÁSA A FELSİ-TARNA-VIDÉKEN BEVEZETÉS A Tarna vidéken már az elızı évszázad elején felismerték a felelıtlen erdıirtások okozta

Részletesebben

Nemiszervek krónikus nyiroködémájának differenciáldiagnózisa és kezelése. The differencial diagnosis and treatment of chronic genital lymphedema

Nemiszervek krónikus nyiroködémájának differenciáldiagnózisa és kezelése. The differencial diagnosis and treatment of chronic genital lymphedema BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 2012 88. ÉVF. 3. 80 86. DOI 107188/bvsz.2012.88.3.3 Nemiszervek krónikus nyiroködémájának differenciáldiagnózisa és kezelése The differencial diagnosis and treatment

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben