Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. ügyeletvezető

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. ügyeletvezető"

Átírás

1 Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Perjési Zsolt ügyeletvezető BESZÁMOLÓ a Központi Ügyeleti Szolgálat tevékenységéről Kazincbarcika, szeptember 25.

2 2 Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 24-én kötött szerződést a Statimed Kft. jogelődjével, a Statimed Bt-vel, melynek értelmében a vállalkozás a háziorvosi feladatok sürgősségi ellátását Ügyeleti Szolgálat formájában működteti. A Statimed Bt ben Kft-vé alakult át április. 15. napjától az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Kazincbarcika Városi Intézete által kiállított 130/2004. számú határozat értelmében a Statimed Kft. a megváltozott jogi háttér következtében Központi Ügyeleti Szolgálat státuszban működtette tovább az ellátást. Végleges működési engedélyt a központi ügyeletre vonatkozó minimum feltételek teljesülése után /2006. számon kapott az ügyeleti szolgáltató. Tevékenysége során a város lakosságán kívül hétköznapokon napi 16 órában (17 órától másnap 8 óráig a Kazincbarcika, Május 1. u. 13. szám alatti ügyeleten és 12 órától 13 óráig a Kazincbarcika, Rózsa u. 5. szám alatti rendelőhelyiségben), hétvégén és ünnepnapokon napi 24 órában (a Kazincbarcika, Május 1. u. 13. szám alatti ügyeleten) ellátja és ellátta Bánhorváti, Nagybarca, Sajógalgóc, Sajóivánka, Tardona, Vadna települések, valamint január hó 1. napjától Mályinka és január hó 1. napjától Berente települések lakosságát. Jogi háttér Az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szóló 47/2004 (V.11.) EszCsM. rendelet 4. (1) bekezdése a sürgősségi betegellátást az alábbi módon határozza meg: Sürgősségi betegellátó rendszer az egészségügyi ellátórendszer azon szervezeti egységeiből áll, amelyeket a beteg heveny tünete, hirtelen fellépő fájdalma, illetve egészségromlása miatt távközlési eszköz útján vagy személyesen felkereshet és elsődleges ellátásban részesül ideértve, ha az alapellátási ügyelet az otthonában, illetve a tartózkodási helyén látja el a beteget.( ) Ezen a rendszeren belül a sürgősségi ellátást igénylő beteg fogadására az egészségügyi szolgáltató a külön jogszabályban meghatározott szakmai minimumfeltételeknek megfelelően: 1. Fekvőbeteg-ellátáson kívül szervezett (alapellátási) ügyeletet; 2. Fekvőbeteg-ellátás keretében sürgősségi fogadóhelyet, sürgősségi betegellátó osztályt, ügyeleti szolgálatot; 3. A munkavégzés helyszínén kívül szervezett készenléti szolgálatot alakít ki. Jól látható, hogy a jogszabály egyértelműen elkülöníti az alapellátási ügyeleti tevékenységet a szakellátás által ügyeleti időben végzett tevékenységtől.

3 3 A rendelet újrafogalmazta az ügyeletek definícióját: A háziorvosi, házi gyermekorvosi (a továbbiakban együtt: háziorvosi) feladatok rendelési időn kívüli ellátására ügyeleti szolgálatot kell szervezni, illetve azt központi ügyelet útján kell ellátni. Ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgős - a következő rendelési időig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata. Központi ügyelet az érintett háziorvosi körzetek lakosságának folyamatos vagy meghatározott időben történő alapellátási szintű sürgősségi ellátása az adott területet ellátó mentőszolgálattal együttműködve. A központi ügyeletet (a továbbiakban: ügyelet) a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvos az önkormányzattal, illetve intézményével kötött szerződésének megfelelően látja el. A területi ellátási kötelezettség nélkül háziorvosi tevékenységet végző orvos az ügyelet működtetőjével kötött szerződésben rögzített feltételek szerint működik közre az ügyelet ellátásában. A rendelet kitér az ügyeletes orvos feladataira: Az ügyeletre beosztott orvos akadályoztatása esetén - jelentési kötelezettség mellett - maga gondoskodik helyettesítéséről, ha ez nem lehetséges, akkor az ügyelet működtetője köteles gondoskodni a helyettesítésről. Az ügyeletet teljesítő orvos a) orvosi ellátásban részesíti aa) a rendelőben megjelent járó beteget, sérültet, ab) hívásra otthonában, tartózkodási helyén a fekvőbeteget, sérültet, ac) heti pihenőnapon és munkaszüneti napokon a folyamatos gyógykezelésre szoruló beteget; b) gondoskodik ba) a kórházi, szakorvosi ellátásra szoruló beteg kórházi beutalásáról, szakorvosi vizsgálatra, gyógykezelésre utalásáról, bb) szükség esetén a betegnek az illetékes intézetbe történő szállításáról; c) igazolja a beteg keresőképtelenségét; d) hatósági megkeresésre vagy a sérült kérelmére orvosi látleletet készít, és azt kiadja a hatóság részére, illetőleg a külön jogszabályban foglalt térítési díj megfizetését követően a sérültnek; e) hatósági megkeresésre a betegnél (sérültnél) általános orvosi vizsgálatot végez, véralkohol-vizsgálathoz vért vesz, drogtesztet, illetve egyéb szükséges vizsgálatokat végez; f) rendkívüli esetben (tömeges sérülés, mérgezés, elemi csapás stb.) a mentést megszervezi, és mindaddig irányítja, amíg a mentőszolgálat orvosa a helyszínen a mentés irányítását át nem veszi; g) ellátja a halottakkal kapcsolatos rendelkezésekben előírt feladatokat. Az ügyeletet teljesítő orvos gondoskodik arról, hogy a beteg kezelőorvosa megfelelő tájékoztatást kapjon az általa nyújtott ellátásról.

4 4 A háziorvosi ügyelet keretében az ügyeletes orvos az ellátásra jelentkező betegeket az e célra kijelölt ügyeleti helyen látja el, illetve amennyiben a beteg állapota azt indokolja, a beteget otthonában, illetve tartózkodási helyén látja el, vagy a mentőszolgálat útján gondoskodik a beteg otthonában történő ellátásáról, illetve az állapotának megfelelő ellátási szinten működő egészségügyi szolgáltatóhoz történő utalásáról. Az ápoló feladatai: A háziorvosi ügyeleti ellátás része az ápolói feladatok folyamatos biztosítása. Az ápolói feladatok az ügyelet során a) fogadni és dokumentálni kell az ügyelethez érkező hívásokat, b) amennyiben az ügyeletet ellátó orvos az ügyeleti feladatait az e célra rendszeresített rendelőn kívül látja el, a mentőszolgálat útján biztosítani kell a sürgős beavatkozást igénylő esetek ellátását, c) sürgős szükség esetén szakszerűen meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást és gondoskodni kell a végleges ellátás biztosításáról, d) elő kell készíteni az ügyelet során ellátandó vizsgálatokhoz és beavatkozásokhoz szükséges anyagokat és eszközöket, e) el kell látni az ügyeletes orvos által meghatározott egyéb adminisztrációs és szakmai feladatokat. Szintén jogszabály határozza meg azt is, hogy milyen esetekben kell és lehet az orvosi ügyeleteket igénybe venni: Az egészségügyről szóló évi CLIV törvény 3.. i) pontja szerint sürgős szükség esete: Az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Sajnos a hazai gyakorlat továbbra is az, hogy banális panaszokkal fordulnak a betegek az ügyelethez. Egyszerű, néhány órája tartó láz egyéb komoly panaszok nélkül; kullancseltávolítás; többnapos panaszok, melyekkel már fel kellett volna keresni a háziorvost illetve amelyekkel meg lehetne várni a következő háziorvosi rendelést, és még hosszasan lehetne sorolni. Ezáltal nem csak a személyzet leterhelése növekszik, hanem a ténylegesen sürgős ellátásra szoruló betegek hosszabb várakozásra vannak kényszerítve májusától a felesleges kivonulások száma is gyarapodni kezdett, egy olyan belső utasítás következtében, amelyet az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója adott ki: A 18/2012. számú (2012. május 16.) Főigazgatói utasítás 7. pontja szerint mentőápoló saját döntése alapján nem hagyhat a helyszínen beteget. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki mentőt hív bármilyen okból és hozzá egyszerű szállító autót tud küldeni az OMSZ (ezen a sofőr mellett csak mentőápoló teljesít szolgálatot), és a beteg mégsem szorul orvosi ellátásra, akkor is szükség van háziorvos vagy ügyeleti időben ügyeletes orvos helyszíni jelenlétére. Csak orvos igazolhatja, hogy a beteg nem beteg!

5 5 (Egy konkrét példa fentiek szemléltetésére és arra, hogyan lehet még jobban pazarolni az egészségügyi kapacitásokat: Hétvégi házhoz mentőt hívtak, miszerint egy személyt megcsípett egy rovar. A kiérkező mentőst egy szemlátomást panaszmentes személy fogadta. Alkarján apró piros tűszúrásnyi nyomot mutatott, mely tüneteket nem okozott. Kiderült, hogy napokkal korábban keletkezett. A beteg megkérdezte a mentőst, hogy lehet-e ettől neki baja? A csípést elkövető rovart is megmutatták nylonzacskóban, amit egyfajta légy volt. Az új szabályozás szerint pedig a mentőnek mindaddig a helyszínen kell tartózkodnia, ameddig orvos vagy mentőtiszt aláírásával nem igazolja a mentés szükségtelenségét). Gyermekügyelet kérdésköre A házi gyermekorvosi ellátás sajátos eleme volt városunkban az úgynevezett összevont gyermekorvosi rendelés, amely tulajdonképpen ügyeleti szerepet töltött be. Munkaszüneti napokon 8-11 óra között fogadta a rászoruló gyermekeket, a Központi Ügyeleti Szolgálat telephelyén e célra kialakított helyiségben. Az ellátást végző gyermekorvos, asszisztens és takarító díjazásának forrása az Önkormányzat költségvetése volt, a rendelő fenntartására és a működésre fordított összegekkel együtt. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 214/2011. (IX.23.) sz. Ökt. határozatában döntött arról, hogy a gyermekorvosi ügyeleti ellátás ezen formáját december 31-vel bezárólag megszünteti, mely határidőt később ( ) március 31-re tolta ki. Ezt követően a városi kórház államosításával párhuzamosan nemcsak a Gyermekosztály, hanem mindennemű sürgősségi gyermekellátás megszűnt az intézményben nyarán. Ennek következtében a Központi Ügyeleten jelentősen megnövekedett az ellátott gyermekek száma. Az intézeti kezelésre szoruló gyermekeket pedig csak a B.-A.-Z. megyei kórház Gyermek Egészségügyi Központjába tudtuk irányítani. Mindez súrlódásokat okozott, mivel sok szülő illetve hozzátartozó ragaszkodott ahhoz, hogy beteg gyermekét gyermekgyógyász szakorvos vizsgálja meg. Ezért az is gyakran előfordult, hogy ilyenkor egyenesen Miskolcra vitték a gyermeket. Ezért a városvezetés és a Statimed Kft. folyamatosan kereste a megoldást arra, hogy munkaszüneti napokon ismét biztosított legyen a Központi Ügyeleten a gyermekek szakorvosi ellátása, a korábbiakhoz hasonlóan. Végül a sorozatos tárgyalások, egyeztetések alapján az alábbi megoldás született: A Képviselő-testület február 14-én elfogadott határozata szerint, a Statimed Kft. és az Önkormányzat között megkötött új, egységes szerkezetbe foglalt szerződés 5.) pontja alapján a Kft. heti pihenő- és munkaszüneti napokon 8-11 óráig telephelyén külön gyermekorvos jelenlétét is biztosítja. Az ügyeletes gyermekorvosok díjazásának megfelelő összeget az Önkormányzat a teljesítést igazoló számlák alapján utólagosan megtéríti a Kft-nek. Az új szerződés március 1-én lépett hatályba.

6 6 Az azóta eltelt időszak forgalmi adatai azt mutatták, hogy a gyermekkorúak ellátásának döntő többsége munkaszüneti napokon a fenti időszakokban történik. Az átlagos forgalom munkaszüneti napokon délelőttönként fő közé volt tehető. A nagyobb betegszám az őszi-téli hónapokban volt. Mivel időközben a városi kórházban 24 órás Gyermek Sürgősségi Ambulancia kezdte meg működését, a felek többszöri egyeztetése után - a felesleges párhuzamosság kiküszöbölése céljából - a Testület döntése nyomán március 15. napjával bezárólag a kiegészítő gyermekorvos jelenléte megszűntetésre került a Központi Ügyelet telephelyén. Kórház államosítás további hatásai A kórház államosításával járó szerkezeti változások a forgalom növekedését okozták a központi ügyeleten. A sürgősségi fogadóhely megszűnése miatt gyakoribbá vált a súlyosabb állapotú betegek ellátása is. További gond a sebészeti részleg működési anomáliája: az osztály egyáltalán nem nyújt ellátást ügyeleti időben. Így a baleseti sérültek - amennyiben sebészeti szakorvosi ellátásra szorulnak - csak a megyei kórházban kaphatnak ellátást. Ugyanide irányítjuk az általános sebészeti eseteket is. Mindennapos esemény, hogy vérző beteg érkezik az ügyeletre úgy, hogy a kórház portájáról vagy a sebészetről ellátás nélkül elküldik, azaz az osztályon elsősegély nyújtása sem történik! A tapasztalatok birtokában nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos lenne a kórház sürgősségi ellátó részlegeinek fejlesztése megfelelő szakorvos ügyeletes kollégák bevonásával. Fogászat Jelenleg a fogászati sürgősségi ellátás a városban nem biztosított. A fogászati ügyelet finanszírozása annyira alacsony, hogy a város csak jelentős többletköltség biztosítása árán tudná azt fenntartani. Fogászati panaszok miatt számos beteg érkezik az ügyeletre, ők gyógyszeres ellátást kapnak és munkanapokon tudják felkeresni fogorvosukat. Területen kívüli fogászati ügyelet Miskolcon működik heti pihenő- és munkaszüneti napokon 6-14 óráig. Kapcsolat a Mentőszolgálattal A hatályos jogi szabályozás alapján: Amennyiben a településen a háziorvosi feladatok munkaidőn kívüli ellátása központi ügyelet útján történik, az ügyeleti szolgálatot működtető egészségügyi szolgáltató 20%-kal megemelt ügyeleti díjra jogosult. Amennyiben a központi ügyeleti szolgálatot működtető

7 7 egészségügyi szolgáltató a sürgősségi betegellátó osztályt működtető szolgáltatóval és a mentést végző egészségügyi szolgáltatóval kötött megállapodás szerint ügyeleti időben közös diszpécserszolgálatot tart fenn, további 10%-kal megemelt ügyeleti díjazásra jogosult. A közös diszpécser szolgálat országosan sem terjedt el annak ellenére, hogy többletforrást biztosít működtetéséhez az OEP. Ahol kialakították, ott általánosan elmondható, hogy a hívások száma drasztikusan megemelkedett. A mentésirányítók általában bármilyen banális panasz esetén válogatás nélkül riasztják az ügyeletes orvost. Ez a gyakorlat kontraszelektív módon hátráltathatja a valódi sürgős esetek ellátását. A központi ügyelet mindennapi munkájának jelentős részét teszi ki, hogy a betegek telefonon kérnek tanácsot különféle egészségi problémáik miatt. A mentőszolgálatnál kialakításra került irányító csoportok, melyek a kivonuló egységektől szervesen elkülönülnek, gyakran egészségügyileg, szakmailag képzetlen munkatársakból állnak. Feladatuk kizárólag a betegek protokollok szerinti kikérdezése után annak eldöntése, hogy a telefonáló beteghez mentőt illetve háziorvosi ügyeletet küldjön. A kivonuló egységek felé utasítási jogkörrel bírnak. A közös diszpécserszolgálat kialakítása esetén: - megszűnne a telefonos szaktanácsadás lehetősége, - többszörösére nőne a hívások száma mind a mentést végző egységek, mind a központi ügyelet orvosának vonatkozásában, - emiatt nőne az ügyeleten a várakozási idő, - ezáltal a súlyos vagy életveszélyben lévő betegek ellátása adott esetben később kezdődhetne meg. Az ügyeletes orvos feladatainak ilyen irányú megnövekedése óhatatlanul orvos elvándorlást eredményezne. Az Országos Alapellátási Intézet véleménye szerint is változtatni kellene a hazai sürgősségi ellátás modelljén: a háziorvosi ügyeletek valódi feladata a háziorvosi feladatok munkaidőn túli, következő rendelésig nem halasztható ellátása lenne. Ennek jól el kellene különülnie egy 24 órás, folyamatos elérhetőségű sürgősségi ellátó rendszertől (jól szervezett és fejlett mentőszolgálat és sürgősségi osztályok illetve ellátó helyek hálózata). A fejlett egészségüggyel rendelkező országokban a mentés és a sürgősségi ellátás gyakorlatilag nem keveredik a háziorvosi ellátással. Ennek hazai megvalósítása a szakemberhiány és az ellátási keresztmetszet szűkülése miatt jelenleg nehezen kivitelezhető. Az OMSZ részéről pedig évek óta folyik törekvés a közös diszpécserszolgálatok kialakítására. Ennek nem titkolt célja, hogy az ügyeletek ily módon megszerezhető plusz finanszírozását megfelelő szerződések megkötése révén a Mentőszolgálat kapja meg. Mindezek mellett (és ellenére) folyamatosan tetten érhető az a kormányzati szándék, hogy az alapellátási ügyeleteket a mentők irányítsák.

8 8 Betegforgalmi adatok Ügyeleti szolgálatunk évente átlagosan beteg sürgősségi ellátásáról gondoskodik. Kivételt képez ez alól a év, ahol a vizitdíj bevezetése jelentős forgalom csökkenést eredményezett (4.165 fő). Az utóbbi évek forgalma az alábbiak szerint alakult: A Központi Ügyeleti Szolgálat által ellátottak összesen: Ezen belül a lakáson történő ellátások aránya (2007-ben, a vizitdíj évében csak 319 volt!):

9 9 A mentőszolgálat munkájának igénybevételére évről évre az esetek mintegy 5 %-ában van szükség. Ennek számarányait az alábbi ábrán tüntettük fel: Ügyelet által ellátott Mentőszolgálatnak átadott A következő diagram a kórházba történt beutalások számát hasonlítja össze az arra nem szoruló betegek számával: Ügyelet által ellátottak Kórházba utaltak Megjegyzés: 2011-ben a kórház Sürgősségi fogadóhelye a korábbi nem megfelelő működés után már elkezdett úgy funkcionálni, ahogy az elvárható volt. Ennek megfelelően a beutalások aránya az összes forgalom 10%-át sem érte el. A teljes betegforgalom lényegében nem változott második féléve óta a kórházi struktúra változása a betegforgalom várható növekedésével járt együtt. Mivel a Sürgősségi fogadóhely is megszűnt, a súlyosabb állapotú betegek sem tudtak már egyenesen a kórházba jutni. Ez értelemszerűen a kórházi beutalások számának emelkedését hozta magával.

10 10 Az alábbi ábrán az ellátott gyermekek (0-14 éves korúak) számai láthatóak. Jól megfigyelhető, hogy a kórház gyermek sürgősségi ambulanciájának kialakításával egyidejűleg 2010-től drasztikus csökkenés, majd az államosítás után, a gyermekosztály és a gyermek sürgősségi ambulancia párhuzamos megszüntetésével még kifejezettebb emelkedés történt. A jelenlegi helyzet, melyben gyermekosztály nem működik, de ambulancia től igen, az adatok alapján egy köztes forgalmat eredményez Gyermekek (0-14 év) Megjegyzés: A fentebb részletezett betegforgalmi adatok kategóriáinak kiválasztása nem individuálisan, hanem a KSH részére évente kötelezően megküldendő jelentés tartalmi elemeinek megfelelően történt. Hatósági megkeresésre végzett vizsgálatok Az ügyelet feladatai közé tartoznak a hatósági megkeresésre végzett vizsgálatok, melyek szinte mindennapos elfoglaltságot jelentenek. Ilyenek a hatósági megkeresésre vagy a sérültek kérelmére orvosi látlelet készítése, a fogvatartottaknál általános orvosi vizsgálat végzése, véralkohol-vizsgálathoz vér- és vizeletvétel elvégzése, drogteszt (vizeletből) illetve egyéb szükséges vizsgálatok végzése, mely feladatok meglehetősen hosszú adminisztrációt is igényelnek. Sokszor a rendőrség olyan személyt hoz vizsgálatra, akit területileg nem is a kazincbarcikai ügyeleten kellene ellátni. Ennek szervezési okai vannak, mellyel a rendőrség saját munkáját próbálja egyszerűsíteni. Ezzel időnként várakozásra kényszerítik a többi beteget ban 398, 2014-ben között 516 ilyen irányú vizsgálatot végeztünk. Sajnos gyakran kell halottkémi feladatokat is ellátni, akár természetes, akár erőszakos halál bekövetkeztének esetében is. Ez utóbbi esetben a rendőrséggel együtt történik a halottszemle. Ide tartoznak a különféle balesetekben elhunytak halottszemlei vizsgálatai, az öngyilkossági esetek és a szerencsére ritka kriminális cselekmények áldozatainak vizsgálatai

11 11 is. A kormányzat halottkémi rendszer kiépítésére tett ígéreteiből eddig ellátási területünkön semmi sem valósult meg. Az ügyelet elhelyezése Az ügyeleti szolgálat a Városi Kórház területén működött 2002-ig. Azonban a kórház vezetésének kezdeményezésére - az alapellátás és a szakellátás szétválasztásának igénye, a közösen használt berendezések tulajdonlásának kérdése, a közösen használt helyiségek szülte számtalan probléma miatt - a Képviselő-testület döntését követően közel 7 millió forintos beruházással október elsején új telephelyre (Május 1. u 13.) költöztette az önkormányzat a szolgálatot. Az Önkormányzati tulajdonú épület az átköltözés előtt részleges átépítésen és felújításon esett át. A Statimed Kft. a rendelő és a szakdolgozói pihenőhelyiségek klimatizációját pedig később saját költségén végeztette el. Az átköltözés a fentieken túl számos további előnnyel bírt. A sürgősségi ellátás elszeparálódhatott azon egészségügyi alap- és szakellátásoktól, melyekkel korábban - a Városi Kórház területén - hely hiányában kényszerűen közös rendelőben volt elhelyezve. A jelenlegi elhelyezés azért optimális, mert bár nagyon közel van a kórház épületéhez, attól mégis elkülönül és így a két ellátási szint nem keveredik. Az ügyelet elhelyezésére szolgáló épület - jellegéből adódóan is - szükség esetén tovább fejleszthető. Ehhez adott esetben pályázati források is igénybe vehetőek, mint azt Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácshoz helyi önkormányzati fejlesztési feladatok támogatására Orvosi rendelő komplexum felújítás tárgyban elnyert támogatás is bizonyítja. Az ügyeleti szolgálat - átköltöztetése révén - új telephelyén képessé vált a jogszabály által előírt szakmai minimumfeltételek teljesítésére. A személyzet a korábbinál kényelmesebb és korszerűbb elhelyezés kapott. Pihenők, zuhanyzók is kialakításra kerülhettek, az akkori előírásoknak megfelelően. A későbbiekben a 2003-ban tovább módosított minimum-feltételek teljesítésére is lehetőség nyílott a Május 1. út 13. szám alatti telephelyen. Jelenleg az alábbi helyiségek állnak rendelkezésünkre: Orvosi rendelő belgyógyászati vizsgáló ággyal; Előkészítő-kezelő helyiség vizsgáló pamlaggal; Betegváró, férfi, női és mozgáskorlátozott WC-vel; Fektető 2 ággyal; Orvosi pihenő zuhanyzóval és WC-vel; Nővér pihenő; Sofőr pihenő zuhanyzóval és WC-vel; Teakonyha.

12 12 Az orvosi rendelő Az orvosi pihenő saját fürdőszobával és abból nyíló mellékhelyiséggel rendelkezik. Nővér pihenő teakonyhával Gépkocsivezetők pihenője

13 13 Az önkormányzat az ügyeleti gépjármű és a személyzet gépjárműinek elhelyezése céljából két garázst létesített, melynek szigetelési munkálatait év végén végezték el. Sajnos jelenleg mindkettő beázik. Még ugyanebben az évben - szintén önkormányzati forrásból - felújításra került az épület előtti parkoló és megoldásra került a csapadékvíz elvezetése. Mindezt azért fontos megemlíteni, mivel korábban többször felmerült, hogy az ügyeletet vissza kellene költöztetni a kórházba. Ott azonban a központi ügyelet megfelelő elhelyezésére nincs megfelelő lehetőség. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a Kazincbarcikai Központi Ügyelet épületének felújítására 2007-ben elnyert HÖF-TEKI támogatás feltételei közt az is szerepelt, hogy az önkormányzat az infrastrukturális szolgáltatás működtetéséről 10 éven keresztül gondoskodik. Az ügyelet esetleges kórházba költöztetésével együtt a fogászati épület éjszakai őrzéséről újra gondoskodni kell, hiszen az Önkormányzat az éjjeliőri státuszokat 2012-ben az épületben megszűntette és fenti esetben a komplexum éjszaka üresen állna. További infrastrukturális fejlesztések 2006-ban a Városi Önkormányzat saját erőből megkezdte az épület tetőszerkezetének cseréjét mintegy 1,2 millió forintos költségen. A Május 1. út 13. szám alatti rendelőintézet épületével és környezetével kapcsolatosan számos döntés és beruházás történt az elmúlt időszakban: Az épület tetőszerkezete és nyílászárói a frontoldalon kicserélésre, az épület homlokzata felújításra kerültek;

14 14 Az épület fogorvosi szárnyában üresen álló két rendelőhelyiségbe - a közegészségügyi, járványügyi, takarítási, őrzési, biztonsági, stb. problémák figyelembe vételével - áthelyezésre került az addig az orvosi szárnyban elhelyezett két fogorvosi praxis. Az így felszabadult helyiségekben a Központi Ügyeleti Szolgálat részére hiányosságként előírt fektető, illetve a fogászati röntgen került kialakításra; A mellékhelyiség felújítása mellett az intézményben kialakításra kerülhetett a mozgássérült WC is; A komplexum további korszerűsítéséhez pályázatot nyújtott be az Önkormányzat a Regionális Területfejlesztési Tanácshoz (HÖF-TEKI 2007.). A pályázati forrás segítségével az épület tetőszerkezetének felújítására, további nyílászárók cseréjére, belső burkolási és homlokzat felújítási munkálatok elvégzésére kerülhetett sor. A beruházás összköltsége Ft volt, melyhez 20 % önrészt, azaz forintot kellett az Önkormányzatnak biztosítania. Korszerű műanyag nyílászárók kerültek beépítésre az épület teljes területén: Megújult a tetőszerkezet és a homlokzat burkolata

15 15 A kialakított kétágyas fektető Az új burkolatot kapott belső közlekedő folyosó A mozgássérült WC A pályázat nyomán igényes, szép rendelőben folyhat az ügyelet munkája. Az épület felújításával folytatódott az a tendencia, melynek eredményeképpen a város orvosi rendelői felújításra és korszerűsítésre kerülnek.

16 16 Gép-műszerpark decemberétől tértünk át a számítógépes adatkezelésre, jelentősen megelőzve az elvárt szintű adminisztrációs tevékenységet, mivel az még jelenleg sem része a működési feltételeknek. Az ügyeleti szolgálat sikerrel vett részt több, az Egészségügyi Minisztérium és más szervek által kiírt olyan pályázatokon is, melyek által eszközparkunkat folyamatosan fejleszteni tudtuk. A Statimed Kft. az Önkormányzattal közösen november hó 15. napján az Egészségügyi Minisztériumhoz - az alapellátás központi ügyeletének fejlesztésére - benyújtott pályázatán Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, mely a megpályázott berendezések beszerzési értékének 60%-át tette ki. A fennmaradó 40%-ot az Önkormányzat és a Statimed Kft. közösen biztosította, így egy modern defibrillátorral és hordozható oxylator készülékkel gazdagodott a gép-műszerpark. A pályázat azért is mondható szerencsésnek, mivel azóta a megváltozott jogszabály minimumfeltételként írta elő a defibrillátort a központi ügyeletek részére, így 2004-ben kötelező lett volna annak beszerzése áprilisában a Kazincbarcikai Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás területén működő Központi Ügyeleti Szolgálatok együttműködési megállapodást írtak alá, mely értelmében a kazincbarcikai, múcsonyi és rudabányai Központi Ügyeleti Szolgálatok részvételével létrejött az ún. Kistérségi Központi Ügyeleti Szolgálat a mikrotérségi ügyeletek területi ellátási kötelezettségének érintetlenül hagyása mellett. Kijelentették, hogy a szolgálat fejlesztése érdekében kiírt pályázatokat közösen pályázzák meg. Ennek értelmében, májusában a Belügyminisztérium pályázati felhívásán - mely a többcélú kistérségi társulások megalakulásának évi ösztönzésére került kiírásra - együttesen vettek részt. Az elnyert 30 millió forint támogatás 50 %-a a kazincbarcikai Központi Ügyeleti Szolgálat fejlesztésére került felhasználásra. Ezen pályázat eredményeképpen beszerzésre került orvosi műszerek (lásd alább felsorolva) és a terepjáró gépjármű az előzetes megállapodás szerint 5 évig a Kazincbarcikai Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás tulajdonát képezték, majd azt követően a Statimed Kft. tulajdonába kerültek volna át. A beszerzést követően azonban a gépkocsi vonatkozásában

17 17 végül is Kazincbarcika Város Önkormányzata határozatlan időre üzembentartói szerződést kötött a kistérségi társulással, a Statimed Kft-vel pedig használatba vételi szerződést. Ezt követően a kistérségek megszűnése miatt szükségessé vált, hogy a pályázat alapján beszerzett műszer- és eszközpark tulajdonjoga átszálljon az Önkormányzatokra: 1db EKG hordozható, 3 csatornás, 12 elvezetéses, direktíró modullal, 320x240-es felbontású LCD képernyővel, beépített tölthető akkumulátorral, digitális szűrőkkel, manuális vagy kézi üzemmóddal; 1db Motoros szívó, könnyű ütésálló ház, 1 literes autoklávozható és túlfolyásgátló tartállyal, szabályozható szíváserősséggel; 2db Infúziós állvány fém, festett kivitelben; 1db Vizsgáló pamlag, falábakkal, fehér műbőrborítással, emelt fejrésszel, fekvőmagasság 45 cm; 1db Trendelenburg ágy + matrac, fém görgős, szakaszosan elemeiben állítható; 1db Mobil vizsgáló lámpa, gördíthető, halogén megvilágítással, állítható magassággal; 1db Orvosi szék, háttámlás, görgős, gázrúgós, műbőr bevonattal; 2db Beteg szék, Montreal, támlás, fémvázas szék, fehér műbőr bevonattal; 1db Nővér szék, háttámlás, görgős, gázrúgós, szövetbevonattal; 1db Oxygen palack, 10 kg, reduktorral és párásító kanüllel, állítható liter/perc áramlással; 1db Gyógyszerporlasztó, hálózati üzemeltetésű, kis súlyú 0,3-3 mikron szemcsemérettel; 1db Gyomormosó és beöntő készlet, műanyag, fertőtleníthető kialakítással; 1db Vércukorszintmérő, kisméretű, kis vércseppigényű, gyors, pontos eredmény kimutatással; 1db Ágytál, műanyag, fertőtleníthető; 1db Kacsa, férfi, műanyag, fehér, fertőtleníthető; 2db 1db Védőszemüveg, műanyag átlátszó, alap; Paraván, 3 elemes, krómozott acélcső kerettel, görgőkkel, lemosható műanyag függönyökkel; 1db Defibrillátor Lifepak 12; külső szinkron/aszinkron defibrillátor, 3 elvezetéses EKG, jól látható állítható kontrasztú LCD, 100mm-es printer, non-invazív oszcillometriás, deflációs vérnyomásmérővel, szaturáció és pulzuserősség kijelzésű, riasztással rendelkező pulsoxymeterrel; 1db 1db Sürgősségi táska, oxylatorral, oxigén maszkkal és összekötőcsővel, lélegeztető szilikon ballonnal, Guedel tubusokkal. Suzuki Grand Vitara típusú személygépkocsi

18 18 A pályázati forrásból beszerzésre került Suzuki Grand Vitara típusú terepjáró gépjármű. A LIFEPAK 12 típusú hordozható defibrillátor pulzoximéterrel, non-invazív vérnyomásmérővel. Az EKG görbét, a vérnyomást és a vér oxigén-telitettségét folyamatosan képes megjeleníteni monitor üzemmódban a kijelzőn. A hordozható EKG, 3 csatornás, 12 elvezetéses, 320x240-es felbontású LCD képernyővel.

19 19 Az oxigén palack, 10 kg, reduktorral és párásító kanüllel, állítható liter/perc áramlással. Vizitdíj Bár már több mint 7 éve megszüntetésre került, néhány szóban még mindig érdemes szót ejteni annak hatásairól: február 15. napjától az alapellátási ügyeleteken is bevezetésre került a vizitdíj. A díjfizetés alól mentesültek a sürgős ellátást igénylő betegek és a 0-18 éves korú személyek. A sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotokat és betegségeket a sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról szóló 52/2006. (XII.28.) EüM. rendelet melléklete definiálta. Minden egyéb esetben a vizitdíj az ügyeleten emelt összegű: Ft volt. A vizitdíj bevezetése az ügyeleti szolgálat szempontjából pozitív hatásúnak bizonyult, mivel csökkent az indokolatlan ügyeleti igénybevételek száma és nőtt az ott dolgozók jövedelme. A beszedett vizitdíj összegének 40%-a ugyanis a Kft. döntése alapján visszaosztásra került az ügyeleti szolgálatban dolgozó orvosok és asszisztensek számára. Ez egyfajta teljesítményarányos díjazásnak felelt meg, mivel az összeg elosztásának alapja az adott ügyeleti napok betegforgalma volt. Több európai országban ma is létezik a vizitdíj valamilyen formája. Olyan rendszer is van, amelyben csak a munkaidőn kívüli egészségügyi ellátások esetén kell díjat fizetni. A vizitdíj visszavonása után a központi ügyeletek - ellentétben a háziorvosi körzetekkel - csak minimális kompenzációt kaptak (TAJ ellenőrzés díja, 50 Ft/beteg) a kieső bevétel pótlására.

20 20 Gazdasági helyzet 1. Finanszírozás A Központi Ügyeleti Szolgálatot működtető Statimed Kft. az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött közvetlen finanszírozási szerződés alapján végzi a feladatot. Az Ügyeleti Szolgálat finanszírozása az OEP által oly módon történik, hogy az ellátási területen található háziorvosi körzetekhez bejelentkezettek számát veszi alapul. Ez jelenleg 42 forint/fő havonta. Az alapdíjat - városi és falusi lakosság esetén eltérő - területi szorzókkal korrigálva kapjuk meg a teljes összeget. Ezen túl a betegek TAJ számának ellenőrzéséért betegenként 50 Ft-ot utal a biztosító (vö. háziorvosi praxisban ugyanez 300 Ft). Ez a juttatás a vizitdíj megszűnése után került bevezetésre és a háziorvosi praxisok esetében gyakorlatilag kompenzálta is a vizitdíj visszavonásával jelentkező veszteséget, az ügyelet vonatkozásában viszont csak a töredékét. Az elmúlt három évben (az előző beszámoló óta) is csak egyetlen alkalommal történt OEP finanszírozás emelés (5%-kal, november 1-től). Ezt leszámítva díjazásunk alapja óta változatlan. Az ügyeleti szolgálatok finanszírozásának állami forrásból való növelése az egészségügyi dolgozók béremelése érdekében tett valamennyi további kormányzati lépés alkalmával kimaradt, ideértve a háziorvosi praxisoknak nyújtott díjemeléseket is. Ismert továbbá, hogy mind Kazincbarcika, mind az ellátási terület településeinek lakossága folyamatosan fogy. A lakosság száma évente átlagosan mintegy fővel csökken. Ennek oka a népesség természetes fogyása mellett az elvándorlásban is keresendő. Így az ügyelet OEP finanszírozásból származó bevétele is minden évben ezer forinttal csökken, havi viszonylatban ben ez az összeg 80 ezer forintot tesz ki havonta! (Az OEP minden év július 1-i dátummal végzi a finanszírozás korrekcióját.) A bevételeket az ellátási terület önkormányzatai által fizetett hozzájárulások egészítik ki: A működési költségekhez Kazincbarcika Város Önkormányzata költségvetésében évi forint támogatást nyújt (havonta forint), ezen kívül a többi ellátott település is hozzájárul a finanszírozáshoz. Az ellátási terület további településeinél a hozzájárulás jelenleg 45 Ft/fő/hó. Ezt az összeget emelni jó néhány éve nem lehet és a legutóbbi beszámolók elkészítése óta kísérletet sem tettünk erre, mivel egyes települések számára gyakran a jelenlegi támogatás kifizetése is gondot okoz. Látható, hogy Kazincbarcika ennél arányosan jóval kisebb mértékben járul hozzá a költségekhez. A város által nyújtott támogatás összege egyébként óta változatlan nagyságú volt március 31-ig, majd ezután az épület rezsiköltségéhez való hozzájárulás okán még csökkent is:

21 21 Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testülete március 30-i ülésén döntött úgy, hogy az Önkormányzat a támogatást április 1-től havi forintról havi forintra csökkenti. 2. Kiadások A működési költségek folyamatosan emelkednek. Erre fedezetet a nehéz helyzetben levő önkormányzatok nem tudnak nyújtani. Az alábbiakban néhány, a költségek emelkedését magyarázó okot soroltunk fel: - Szükséges az orvosi ügyeleti díjak folyamatos emelése, mivel csak így biztosítható a folyamatos szakember - ellátás és utánpótlás. - Az asszisztensek és a gépjárművezetők béreit illetve díjait is folyamatosan emelni kell a jogszabályban meghatározott mértékben. - A gyógyszerek, kötszerek, gyógyászati segédeszközök ára folyamatosan emelkedik. A kórházi sebészeti ügyelet megszűnésével csak a kötszerekre fordított költségek havi több tízezer forinttal nőttek! - Magasak a gépkocsi fenntartási költségek, az üzemanyagárak. Az ügyeletes autó valamint a műszereink - elhasználódás miatt - egyre gyakrabban szorulnak javításra. Ennek egy része az Önkormányzat által kerül kifizetésre. (A gépkocsi esetében szerződés szerint Ft feletti javítás költség esetén.) - A számítógépes adatkezelés miatt jelentős a szoftver átalánydíj és alkalmi javítások összege ben a polgári védelem megszűntette a korábbi CB rádió használatát, ezért az ügyeleti gépjárművel való kapcsolat folyamatos fenntarthatósága érdekében 2 db mobiltelefon került beszerzésre, melyek használati díja is jelentős költségelem. Összességében elmondható, hogy a központi ügyelet gazdasági helyzete az elmúlt években fokozatosan, évről évre tovább romlik. Személyi feltételek A kezdetektől fogva törekedtünk a lehető legmagasabb szakmai színvonalon ellátni feladatunkat, melyet rendszeres továbbképzéssel, valamint jó felkészültségű szakemberek foglalkoztatásával értünk el. Rezidensek, környékbeli kórházakban dolgozó szakorvosok és háziorvosok látnak el ügyeleti feladatot. Az ügyeletet vállaló orvosok száma nem állandó, amennyiben havi bontásban vizsgáljuk. Gyakorta előfordul, hogy egy-két hónapra valaki kiszáll, majd újra jelentkezik ügyeletért. Ez jelentősen megnehezíti az orvosi beosztás elkészítését. A kazincbarcikai központi ügyeleten - a környéken működő egyéb vállalkozásba adott ügyeletekkel ellentétben - a területi ellátási kötelezettséggel bíró háziorvosok nem tolonganak az ügyeletben való részvételért. Az ellátási területen dolgozó felnőtt háziorvosok közül jelenleg csak egy fő vállal rendszeresen ügyeletet. Pedig a háziorvosoknak - kórházi kollégáiktól eltérően - egyéb ügyeleti kötelezettségük nincsen.

22 22 Rendszeresen előfordul, hogy szakvizsga előtt álló orvosok az alacsony kezdő jövedelmük kiegészítésére ügyeleteket vállalnak, majd szakvizsgájuk letétele után már nem kívánnak részt venni a központi ügyelet nem könnyű munkájában. Jelenleg stabilan szolgálatot ellátó orvosaink: - 1 fő vidéki háziorvos, csak hétvégén; - 1 fő helyi vállalkozó háziorvos - 1 fő vidéki háziorvos - 2 fő vidéki háziorvos, mindkettő gyermekgyógyász szakorvos is, de nem havi rendszerességgel - 1 fő kórházi szakorvos - 1 fő nyugdíjas gyermekgyógyász - és infektológus szakorvos - 1 fő ügyeletvezető, helyi vállalkozó háziorvos Remény van arra, hogy néhány hónapon belül több rezidens, kórházi szakorvos-jelölt kollégával és egy vidéki háziorvossal egészül ki a team. Az ügyeletes orvosok munkáját 8 fő jól képzett - a terület sajátosságait jól ismerő - szakasszisztens, valamint 5 fő gépkocsivezető segíti. Egyebek Az ügyeleti rendelő jól kihasználható egyes, az alapellátás berkein belül történő ellátások biztosítására is: - a évben a Rózsa utcai orvosi rendelő felújítása idején a körzet betegeinek zavartalan ellátását biztosította, - a évben a Május 1. úti rendelő átépítése során az egyik gyermekorvosi körzetnek nyújtott otthont, től pedig a sportorvosi rendelő átmeneti elhelyezését biztosítja. Megoldandó feladatok Az ügyeleti komplexum helyiségei festésre szorulnak. Az aktuális alapellátási szerződések szerint ennek költsége az Önkormányzatot terheli. (2015. nyarán a váró, a beteg WC és a kezelő festése megtörtént. A kezelőben a járólapot is ki kellett cserélni, mivel nagy területen felvált.) A közlekedő folyosó teteje beázik, balesetveszélyes. Szintén beázik az orvosi rendelő egyik ablaka felett a fal. Ennek oka a külső csatorna hibája és emiatt az épület ugyanitt kívülről is ázik, pereg le a vakolat. Az épület előtti parkoló (mely a fogászat és a gyermekorvosi rendelő parkolója is egyben) felújításra és bővítésre szorul. A korábban itt végzett földmunkák befejezése után a gyephézagos térkő burkolat - annak helyreállítását követően - több helyen hullámos, megsüllyedt és ezáltal balesetveszélyes. Az állandó zsúfoltság miatt a parkoló bővítése lenne

23 23 célszerű, hasonló burkolattal ellátva. Elmondható, hogy a behajtási engedélyek kiadása mellett bevezetett új várakozási rend ( Parkolás csak egészségügyi dolgozók részére tábla) nem hozta meg a kívánt eredményt. Tisztelt Képviselő-testület! Szolgálatunk a jövőben is folyamatosan törekedni kíván arra, hogy a Sürgősségi Betegellátási Rendszer reformjának folyamatában a fekvőbeteg-ellátáson kívül szervezett (alapellátási) ügyeleti rendszeren belül a legmagasabb progresszivitási szinten maradjon és működjön. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló megtárgyalására, elfogadására, és a határozat meghozatalára.

24 24 Határozati javaslat Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének./2015. (IX.25.) határozata a Központi Ügyeleti Szolgálat tevékenységéről szóló beszámolóról Kazincbarcika Város Képviselő-testülete az előterjesztést megtárgyalta és az alábbi határozatot hozza: 1. A Képviselő-testület Központi Ügyeleti Szolgálat tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja és köszönetét fejezi ki az orvosoknak, szakalkalmazottaknak a város egészségügyi ellátásában kifejtett gyógyító munkájáért. Felelős: Szitka Péter polgármester Határidő: szeptember A pénzügyi lehetőségek figyelembevételével megoldást kell keresni a Május 1. út 13. szám alatti egészségügyi intézmény parkolójának kibővítésére. Felelős: Szitka Péter polgármester Határidő: értelemszerűen

41/2014. (VI. 30.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

41/2014. (VI. 30.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 41/2014. (VI. 30.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2014.07.01-2014.07.02 Tartalom: 1. Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől. 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 1.

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől. 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 1. Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága Elnökétől 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 1. ELŐTERJESZTÉS Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015.

Részletesebben

& BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL&

& BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL& & BESZÁMOLÓ&A&HOSSZÚPÁLYI&KÖZPONTI&ORVOSI&ÜGYELET& &2014.&ÉVI&MŰKÖDÉSÉRŐL& 1. Az&Orvosi&Ügyelet&Nonprofit&Kft.&rövid&bemutatása& Társaságunk illetve annak jogelődje 19997ben kezdte meg tevékenységét a

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika Város Önkormányzata élve a jogszabályok

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2013. január 23-án 14 órakor kezdődő ülésére az Új Városháza Üléstermébe.

M E G H Í V Ó. 2013. január 23-án 14 órakor kezdődő ülésére az Új Városháza Üléstermébe. Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságának Elnöke 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. Tel./Fax: (66) 386-122 (66) 283-288 Web site:

Részletesebben

SZERZŐDÉS HÁZIORVOSI TEVÉKENYSÉG ELLÁTÁSÁRA

SZERZŐDÉS HÁZIORVOSI TEVÉKENYSÉG ELLÁTÁSÁRA 409/2013. (XI. 21.) Kt. határozat melléklete SZERZŐDÉS HÁZIORVOSI TEVÉKENYSÉG ELLÁTÁSÁRA amely létrejött egyrészről Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata (1173 Budapest, Pesti út 165.,

Részletesebben

Teljesítés igazolás. Tárgyhó: Folyamatosan végzett tevékenység:

Teljesítés igazolás. Tárgyhó: Folyamatosan végzett tevékenység: Teljesítés igazolás Cégnév: Tárgyhó: Folyamatosan végzett tevékenység: OMNIMED Egészségügyi és Szolgáltató Bt. 2015. december 2016. május Közreműködik a város egészségügyi alapellátásának (háziorvosi-,

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Előterjesztő: Szitka Péter Készítette: Dr. Gór Ildikó fogászati kollegiális vezető fog-és szájbetegségek szakorvosa jogi szakokleveles orvos Szabóné Zsuponyó Ágnes főtanácsos Tárgy: Beszámoló a fogászati

Részletesebben

78/2012. (III. 22.) Kt. határozat melléklete

78/2012. (III. 22.) Kt. határozat melléklete 78/2012. (III. 22.) Kt. határozat melléklete MEGÁLLAPODÁS amelyet létrejött egyrészről Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Székhely: 1173 Budapest, Pesti út 165. Képviseli: Riz Levente

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016.

M E G H Í V Ó. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016. Gyál Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága tagjai részére M E

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. KÉSZÜLT: Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 26-án 15,00 órai kezdettel tartott soros, nyilvános ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. KÉSZÜLT: Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 26-án 15,00 órai kezdettel tartott soros, nyilvános ülésén. JEGYZŐKÖNYV KÉSZÜLT: Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 26-án 15,00 órai kezdettel tartott soros, nyilvános ülésén. A TESTÜLETI ÜLÉS HELYE: A Polgármesteri Hivatal díszterme.

Részletesebben

43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történ ő finanszírozásának részletes szabályairól

43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történ ő finanszírozásának részletes szabályairól A jogszabály mai napon hatályos állapota 2009.04.02 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történ ő finanszírozásának részletes szabályairól A kötelez

Részletesebben

Tájékoztató Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi Alapellátásáról

Tájékoztató Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi Alapellátásáról Á ÚÁ Ö Ú É É Á É É É Ü Á ő É Á É Á ó é ó ó Í ú á ö ó ú á ó ó ő É á é é é ü Í á ó Ü É É ő ő ö á ó é é é ő ő É É Í ö á ó é é é ő ú Ó ó éí é é ő ö É É É É É Tájékoztató Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 141/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Térfelügyeleti rendszer üzemeltetése

Részletesebben

Vizitdíj - Kérdések és válaszok

Vizitdíj - Kérdések és válaszok Vizitdíj - Kérdések és válaszok ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK Miért van szükség vizit- és napidíjra? Az egészségügy eddig sem volt ingyenes. Fizettünk érte járulékainkkal tisztán és hálapénzzel feketén. Miért kell

Részletesebben

Budapest IV. kerület Újpest Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója 2010.

Budapest IV. kerület Újpest Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója 2010. Budapest IV. kerület Újpest Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója 2010. 2 I. FEJEZET Bevezetés I/I. Jogszabályi háttér - A Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció A legalább 2000

Részletesebben

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza központtal megvalósuló központi háziorvosi ügyeleti szolgáltatás megrendelése egyszerű közbeszerzési eljárásban 2011.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK AZ

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK AZ ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA Hatályos: 2009. november 01. 1. / 76. Utolsó módosítás:2009. október 01. File név:net-portal_aszf_2009oktober01.pdf 1. A SZOLGÁLTATÓ NEVE, CÍME

Részletesebben

INTERVENCIÓS TÁROLÁSI SZERZŐDÉS

INTERVENCIÓS TÁROLÁSI SZERZŐDÉS INTERVENCIÓS TÁROLÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (1095 Budapest, Soroksári út 22-24.) (képviseletében eljár: ), a továbbiakban MVH Bankszámlaszám:..

Részletesebben

Készítette: Dr. Kacsándi László intézményvezetı GYÓGYÍTÓ- MEGELİZİ INTÉZMÉNY BESZÁMOLÓJA 2012. ÉVI SZAKMAI MUNKÁJÁRÓL

Készítette: Dr. Kacsándi László intézményvezetı GYÓGYÍTÓ- MEGELİZİ INTÉZMÉNY BESZÁMOLÓJA 2012. ÉVI SZAKMAI MUNKÁJÁRÓL Készítette: Dr. Kacsándi László intézményvezetı GYÓGYÍTÓ- MEGELİZİ INTÉZMÉNY BESZÁMOLÓJA 2012. ÉVI SZAKMAI MUNKÁJÁRÓL A mindenkinek folyamatosan magas színvonalon, ingyenesen biztosított egészségügyi ellátás

Részletesebben

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526. Miskolc, Eperjesi u 5. sz. SZAKMAI PROGRAM 2012.

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526. Miskolc, Eperjesi u 5. sz. SZAKMAI PROGRAM 2012. Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526. Miskolc, Eperjesi u 5. sz. SZAKMAI PROGRAM 2012. 06 készítette: Hanák Pálné ügyvezető 1. oldal, összesen: 17 Jelen Szakmai

Részletesebben

9/2016. (II. 05.) önkormányzati rendelet 1. A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

9/2016. (II. 05.) önkormányzati rendelet 1. A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról 9/2016. (II. 05.) önkormányzati rendelet 1 A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32.

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v. Dr. Botka László polgármester, üléselnök: Bejelenti, hogy a Testület nyilvános ülés keretében folytatja a munkát.

J e g y z ı k ö n y v. Dr. Botka László polgármester, üléselnök: Bejelenti, hogy a Testület nyilvános ülés keretében folytatja a munkát. 69 J e g y z ı k ö n y v Készül: Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 2013. december 20. napján tartott soros (nyílt) ülésérıl Üléselnök: Dr. Botka László polgármester Dr. Botka László polgármester,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA InterEuro Computer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA ÜGYFÉLSZOLGÁLAT cím: 1145 Budapest, Törökőr u 62. nyitvatartási idő: munkanapokon 09 00-12 30,

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 876/2011. 21. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez az

Részletesebben

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 6 Dr. Fá z si Lá sz l ó PhD * Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 1. Miről van szó A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott új Büntető Törvénykönyv [Btk.] Különös Részének

Részletesebben

EL TERJESZTÉS. Csanytelek Község Önkormányzata Képvisel -testülete 2011. októberi ülésére. Tisztelt Képvisel - testület!

EL TERJESZTÉS. Csanytelek Község Önkormányzata Képvisel -testülete 2011. októberi ülésére. Tisztelt Képvisel - testület! Csanytelek Község Önkormányzata Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesterét l J e g y z j é t l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu,

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek)

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) Hatályos: 2009. május hó 1. 2009. március hó 30-i küldöttközgyőlési módosítások..számú biztosítási feltétel Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyezı Egyesületének módosított ügyvédi felelısségbiztosítási

Részletesebben

Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF)

Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF) Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF) Hatályos: 2012. november 15-étől Nysz.: 16052 Vad- és háziállatkár kiegészítő casco biztosítás különös feltételei (VKBKF) 1.

Részletesebben

Ikt. szám: 6036-3/2009-0006 KTF. A XXI. FEJEZET Egészségügyi Minisztérium 2008. évi költségvetésének végrehajtása

Ikt. szám: 6036-3/2009-0006 KTF. A XXI. FEJEZET Egészségügyi Minisztérium 2008. évi költségvetésének végrehajtása Ikt. szám: 6036-3/2009-0006 KTF A XXI. FEJEZET Egészségügyi Minisztérium költségvetésének végrehajtása 2 T A R T A L O M J E G Y Z É K A. A FEJEZET 2008 ÉVI LEGFONTOSABB KÖLTSÉGVETÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ - FELADATAI...

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE ÉS ÚTMEGSZAKÍTÁSRA VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2014-05BST)

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE ÉS ÚTMEGSZAKÍTÁSRA VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2014-05BST) UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE ÉS ÚTMEGSZAKÍTÁSRA VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2014-05BST) Jelen általános biztosítási feltételek (a továbbiakban: általános feltételek) és különös biztosítási feltételek (a

Részletesebben

Az ügyeleti ellátás rendje

Az ügyeleti ellátás rendje EMERGENCY SERVICE Kft. 1138.Budapest, Árva u.22. 1555 Bp., Pf.:16 Telefon/ Fax: 06-1-201-1237 E-mail: info@emergencyservice.hu Web: www.emergencyservice.hu R e n d e z v é n y b i z t o s í t á s - O r

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS A L E L N Ö K É T İ L E L İ T E R J E S Z T É S. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. szeptember 27-i ülésére

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS A L E L N Ö K É T İ L E L İ T E R J E S Z T É S. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. szeptember 27-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS A L E L N Ö K É T İ L E L İ T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. szeptember 27-i ülésére Tárgy: Beszámoló a gyermekvédelmi szakellátás helyzetérıl

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-16/2013. Tárgy: Háziorvosok feladat-ellátási szerződései Mell.: szerződés-tervezet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 106/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Értékelés Budapest Főváros IX.

Részletesebben

Szabályzat. a Keszthelyi Városi Kórházban térítés ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról. Érvényes: 2007.

Szabályzat. a Keszthelyi Városi Kórházban térítés ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról. Érvényes: 2007. Szabályzat a Keszthelyi Városi Kórházban térítés ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról Érvényes: 2007. december 22-től Jóváhagyta: dr. Radics Sándor megbízott főigazgató Készítette: Kertész

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 43/2007. (XII. 14.) Ökt. rendelete

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 43/2007. (XII. 14.) Ökt. rendelete Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 43/2007. (XII. 14.) Ökt rendelete A KÖTELEZŐ HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAIRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ 3700 Kazincbarcika, Építők útja 15.3. em. Tel: 48/413-545, 512-146 Fax: 06-48/512-169 E-mail: szoc-kozpont@parisat.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette:

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Javaslat települési és kistérségi szociális szolgáltatástervezési koncepciók jóváhagyására

Részletesebben

JELENTÉS A KISPESTI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2013. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS GAZDÁLKODÁSÁRÓL

JELENTÉS A KISPESTI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2013. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS GAZDÁLKODÁSÁRÓL Budapest Főváros XIX. ker. Önkormányzat Kispesti Egészségügyi Intézet A KISPESTI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2013. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL ÉS GAZDÁLKODÁSÁRÓL K I S P E S T I E G É S Z S É G Ü G Y I I N T É Z E T F Ő

Részletesebben

HELYZETJELENTÉS AZ ADÓ- ÉS PÉNZÜGYI ELLENİRZÉSI HIVATAL ÁLLAPOTÁRÓL

HELYZETJELENTÉS AZ ADÓ- ÉS PÉNZÜGYI ELLENİRZÉSI HIVATAL ÁLLAPOTÁRÓL HELYZETJELENTÉS AZ ADÓ- ÉS PÉNZÜGYI ELLENİRZÉSI HIVATAL ÁLLAPOTÁRÓL (a Pénzügyminisztérium átadás-átvételi dokumentumának melléklete) 2010. május Tartalomjegyzék Adó- és Pénzügyi Ellenırzési Hivatal átadás-átvételi

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól HASZNOS TUDNIVALÓK a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól A munkajog területén 2014 2015 2016 Minimálbér (Ft/hó) bruttó összege 101.500,-

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T Á J É K O Z T A T Ó * az államháztartás központi alrendszerének 2014. július végi helyzetéről 2014. augusztus * Az államháztartás központi alrendszerének havonkénti részletes

Részletesebben

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. D o m b ó v á r T E R V. 2011. évre. 2011. március 15.

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. D o m b ó v á r T E R V. 2011. évre. 2011. március 15. Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. D o m b ó v á r T E R V a 2011. évre 2011. március 15. Orvos-szakmai terv a 2011. évre A Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. 2011. évre

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete. A szociális ellátások helyi rendszeréről

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete. A szociális ellátások helyi rendszeréről Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete A szociális ellátások helyi rendszeréről (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) (A szöveg

Részletesebben

ASSZISZTENCIA-SZOLGÁLTATÁS ÉS DIREKT KÁRRENDEZÉS BIZTOSÍTÁSRÓL

ASSZISZTENCIA-SZOLGÁLTATÁS ÉS DIREKT KÁRRENDEZÉS BIZTOSÍTÁSRÓL ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A KÁREXPRESSZ KIEGÉSZÍTŐ ASSZISZTENCIA-SZOLGÁLTATÁS ÉS DIREKT KÁRRENDEZÉS BIZTOSÍTÁSRÓL Tisztelt Ügyfelünk! Engedje meg, hogy néhány szóban bemutassuk azt a biztosítást, amely az Ön érdeklődését

Részletesebben

Az Alapító Okiratban szereplő valamennyi szakfeladat működtetése megoldott, a kötelező feladatokon kívül mást nem látunk el.

Az Alapító Okiratban szereplő valamennyi szakfeladat működtetése megoldott, a kötelező feladatokon kívül mást nem látunk el. I. Szöveges indokolás 1. A gazdálkodással kapcsolatos szöveges indokolás A 2009. évre kapott támogatások és bevételek biztosították az intézmény zavartalan szakmai és gazdasági működtetését. A 2009-es

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BARANGOLÓ ÓVODA 2017 PÓCSMEGYER, TÁNCSICS u. 26. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kelt: 2006. január 24. Készítette: Papp István Lőrincné Danyi Zsuzsánna óvodavezető A közoktatásról szóló többször módosított

Részletesebben

4. Szociális rászorultak részére adomány osztása, valamint karácsonyi támogatásról szóló rendelet módosítása és egységes szerkezetben való elfogadása

4. Szociális rászorultak részére adomány osztása, valamint karácsonyi támogatásról szóló rendelet módosítása és egységes szerkezetben való elfogadása KABA VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL 4183 Kaba, Szabadság tér 1. sz. : 54/523-100 Fax: 54/522-013 E-mail: polgarmester@kaba.hu A helyi önkormányzat érvényre juttatja a népfelség elvét, helyi közügyekben kifejezi

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT Polgár Város Önkormányzatának Városgondnoksága 4090 Polgár, Fürdı u. 2. Telefonszám: 52/391-188 SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2009. 10. 01. -tıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSE 1./A Szervezeti

Részletesebben

1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége

1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége 1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége 1.1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: Feltételek ) alkalmazandók minden egyes, áru megrendelése és kapcsolódó szolgáltatás(ok)

Részletesebben

Beszámoló a kazincbarcikai felnőtt háziorvosi szolgálat tevékenységéről 2013. október 25.

Beszámoló a kazincbarcikai felnőtt háziorvosi szolgálat tevékenységéről 2013. október 25. Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Erdei Sándor kollegiális orvosvezető főorvos Beszámoló a kazincbarcikai felnőtt háziorvosi szolgálat tevékenységéről 2013. október 25. Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

2012. évi Üzleti terve

2012. évi Üzleti terve XIII. KERÜLETI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLAT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ Cím: 1139 Budapest, Szegedi út 17. Levelezési cím: 1555 Budapest, 136 Pf. 62. Telefon: (36-1)

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (V. 01.) rendelete

Kiskunmajsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (V. 01.) rendelete Kiskunmajsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (V. 01.) rendelete Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. ( Módosításokkal egysége szerkezetbe foglalva ) Kiskunmajsa

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ az Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése / Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítése a komplex programmal kezelendő

Részletesebben

2014. évi beszámoló. Tata Város részére. az autóbusszal végzett helyi személyszállítás közszolgáltatási tevékenységére vonatkozóan

2014. évi beszámoló. Tata Város részére. az autóbusszal végzett helyi személyszállítás közszolgáltatási tevékenységére vonatkozóan Az Alba Volán Zrt. és a Vértes Volán Zrt. jogutódja 2800 Tatabánya, Csaba u. 19. www.knykk.hu 2014. évi beszámoló Tata Város részére az autóbusszal végzett helyi személyszállítás közszolgáltatási tevékenységére

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Érvényesség 1 2011. 04.01. Tartalom XVI. KERÜLET KERTVÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLATA...HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI... 1 I. FEJEZET: ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Egyedi előfizetői szerződés

Egyedi előfizetői szerződés Egyedi előfizetői szerződés 1. A szerződő felek adatai: A szolgáltató adatai: Neve NORDTELEKOM Nyrt. Székhelye és postacíme 1074 Budapest, Dohány u. 12-14. Cégjegyzékszáma 01-10-046480 Adószáma 14921359-2-42

Részletesebben

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja NYUGDÍJ a nyugdíjrendszer jövőjéről a kötelező nyugdíjbiztosítás öregségi nyugdíj korhatár korkedvezmény; korengedmény korrekció nyugdíjemelés nyugdíjprémium rokkantsági nyugdíj hátramaradotti ellátások

Részletesebben

I. E LŐSZ Ó A felhasználók tájékoztatása, a szolgáltatási feltételrendszer egyértelmű rögzítése és a kiegyensúlyozott felhasználó-szolgáltató kapcsolatrendszer kialakítása érdekében minden szolgáltatónak

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010.

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. 1 Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. T á j é k o z t a t ó Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2012. május 01 2014. december 31. közötti idıszakra vonatkozólag)

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2012. május 01 2014. december 31. közötti idıszakra vonatkozólag) 1 Jóváhagyott változat! PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2012. május 01 2014. december 31. közötti idıszakra vonatkozólag) Pilis Város Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

SZ04 TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT

SZ04 TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT 3200 Gyöngyös, Dózsa György út 20-22 SZ04 Térítési díj szabályzat Készítette: SZ04 TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT 8. Kiadás: 2015. október 01. ----------------------------------------------------- Dr. Magyar

Részletesebben

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.

CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. Csoportos Élet-, Baleset- és Egészségbiztosítási Általános Feltételek Ügyfél-tájékoztató és biztosítási szerződési feltételek

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási és nyilvános rádió műsorelosztási szolgáltatáshoz

Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási és nyilvános rádió műsorelosztási szolgáltatáshoz szolgáltató a tagja Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási és nyilvános rádió műsorelosztási szolgáltatáshoz Kazincbarcika-Sajószentpéter-Varbó-Parasznya-Radostyán-Kondó- Sajólászlófalva-Sajókápolna-Alacska-Berente

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. pályázati koordinátor

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. pályázati koordinátor Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Lizák János pályázati koordinátor Tárgy: Javaslat az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Kazincbarcika város helyi közforgalmú autóbusz közlekedésével

Részletesebben

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz.

Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett konzultációs anyagukhoz. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete B u d a p e s t Tisztelt Felügyelet! Az alábbiakban kifejtem hozzászólásomat a biztosítási kárrendezési gyakorlat lehetséges ügyfélszempontú javításáról közzétett

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E GIONÁLIS ÁLLAMIGA ZGATÁSI HIVATAL GYŐR BESZÁMOLÓ A NYUGAT-DUNÁNTÚLII REGIIONÁLIIS ÁLLAMIIGAZGATÁSII HIIVATAL 2009.. ÉVII TEVÉKENYSÉGÉRŐL GYŐR, 2010. JANUÁR 26. 2 I. 1. A törvényességi

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2016. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2016. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA A Közgyűlés VI-69/314.42/216. sz. határozatának melléklete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 216. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA MISKOLC 214-215 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

2/2008. (I.18.) számú rendelet. A szociális ellátásokról (módosításokkal egységes szerkezetben)

2/2008. (I.18.) számú rendelet. A szociális ellátásokról (módosításokkal egységes szerkezetben) A rendelet kihirdetésének napja: 2008. január 21. Nagymányok, 2008. január 18. Dr. Klausz Judit sk. jegyző NAGYMÁNYOK VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2008. (I.18.) számú rendelet A szociális ellátásokról (módosításokkal

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2009. január 1-tıl érvényes egyes fixösszegő ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2009. január 1-tıl érvényes egyes fixösszegő ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól HASZNOS TUDNIVALÓK a 2009. január 1-tıl érvényes egyes fixösszegő ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól A munkajog területén 2007. 2008. 2009. A legkisebb munkabér (Minimálbér Ft/hó)

Részletesebben

Tisztelt Képviselők!

Tisztelt Képviselők! Tisztelt Képviselők! Az Államháztartásról szóló, többször módosított 1992. évi XXXVIII. Tv. 79.. (1) bekezdése alapján a polgármester az önkormányzat, illetve a részben önállóan gazdálkodó intézményének,

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. május 27-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. május 27-i ülésére Tárgy: Közszolgáltatási szerződés módosítása Sorszám: IV/5 Előkészítette: Gál András osztályvezető Ilyés Péter környezetvédelmi referens Műszaki Osztály Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Döntéshozatal

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelete az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelete az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelete az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény

Részletesebben

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l 6783 Ásotthalom, Felszabadulás u. 2-6. Telefonközpont: 62/291-556; Telefon/Fax: 62/291-085 13/2008 Témafelelős: Dr. Csúcs Áron Ikt.

Részletesebben

CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS ("ATLASZ Corporate Card") SZABÁLYZAT (érvényes: 2006.06.01-től)

CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS (ATLASZ Corporate Card) SZABÁLYZAT (érvényes: 2006.06.01-től) CSOPORTOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS BIZTOSÍTÁS ("ATLASZ Corporate Card") SZABÁLYZAT (érvényes: 2006.06.01-től) Röviden a QBE Atlasz Biztosító zrt. Biztosító társaságunk 1988. május 1-én alakult meg. Székhelyünk:

Részletesebben

2006. évi CXV. törvény egyes, az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi reformmal kapcsolatos módosításáról

2006. évi CXV. törvény egyes, az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi reformmal kapcsolatos módosításáról 2006. évi CXV. törvény egyes, az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi reformmal kapcsolatos módosításáról A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény módosítása

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2012. március 21-én 14 órakor. kezdődő ülésére a Városháza Dísztermébe.

M E G H Í V Ó. 2012. március 21-én 14 órakor. kezdődő ülésére a Városháza Dísztermébe. Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságának Elnöke 5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1. Tel./Fax: (66) 386-122 (66) 283-288 Web site:

Részletesebben

35/2013. (V. 22.) VM rendelet

35/2013. (V. 22.) VM rendelet 35/2013. (V. 22.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről

Részletesebben

Balatonlelle Város Önkormányzata 6/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Balatonlelle Város Önkormányzata 6/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 Balatonlelle Város Önkormányzata 6/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról Balatonlelle Város Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY INTÉZMÉNYEI, 1223 Budapest, Jókai Mór u. 21-23. SEGÉLY HELYETT ESÉLY ALAPÍTVÁNY SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készítette: Plesovszkiné Várvédı Szilvia gazdasági igazgató

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról Előterjesztő: Dr. Faragó Péter Társulási Tanács Elnöke Készítette: Aleva Mihályné Intézményvezető Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról A szociális

Részletesebben

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás Együttműködési megállapodás 50/2012. (II. 23.) Kt. határozat melléklete Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala, valamint az önállóan működő költségvetési szerv

Részletesebben

BARANYA MEGYEI KERPEL-FRONIUS ÖDÖN GYERMEKKÓRHÁZ 7624 Pécs, Nyár u. 8. 7601 Pécs, Pf.: 76 (72) 518-500 (72) 213-042

BARANYA MEGYEI KERPEL-FRONIUS ÖDÖN GYERMEKKÓRHÁZ 7624 Pécs, Nyár u. 8. 7601 Pécs, Pf.: 76 (72) 518-500 (72) 213-042 BARANYA MEGYEI KERPEL-FRONIUS ÖDÖN GYERMEKKÓRHÁZ 7624 Pécs, Nyár u. 8. 7601 Pécs, Pf.: 76 (72) 518-500 (72) 213-042 Szám: 114/2002. Ea.: Dr Horváth Imre/Bodai Eszter SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT a

Részletesebben

Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei

Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei 5. számú függelék Az Allianz Hungária Biztosító Rt.(a továbbiakban: biztosító) és a szerzıdı fél között

Részletesebben

Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Egervár Község Önkormányzata KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Egervár Község Önkormányzati Képviselőtestülete 2012. március hónap 29. napján tartott ülésén 30/2012.(III.29.) számú határozatával. 1

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló

Egyszerűsített éves beszámoló 14009411-8622-599-09 Statisztikai számjel 09-09-013717 Cégjegyzék száma Püspökladányi Egészségügyi Nonprofit Kft. 4150 Püspökladány, Kossuth u. 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2011. december 31. Keltezés:

Részletesebben

A rendeletet hatályon kívül helyezte a 20/2008. (VI.20.) Ökr. 45. (3) bekezdése 2008. június 20-ai hatállyal.

A rendeletet hatályon kívül helyezte a 20/2008. (VI.20.) Ökr. 45. (3) bekezdése 2008. június 20-ai hatállyal. Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzatának a kerületi polgárok szociális ellátásáról szóló 6/2008. (II.20.), 25/2007. (V.31.), 9/2007. (III.23.), 6/2007. (II.23.), 45/2006. (XII.22.), 31/2006.

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett a Nagyvállalkozások általános képzéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban c. pályázati felhíváshoz Kódszám:

Részletesebben

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (II. 27.) számú önkormányzati rendelete

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (II. 27.) számú önkormányzati rendelete Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (II. 27.) számú önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást

Részletesebben

J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására

J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására Ózd, 2011. április 21. Előterjesztő: Pénzügyi és Gazdasági

Részletesebben

Il. RÉSZ Törvények, országgyűlési határozatok, kormányrendeletek és -határozatok. V. RÉSZ Közlemények

Il. RÉSZ Törvények, országgyűlési határozatok, kormányrendeletek és -határozatok. V. RÉSZ Közlemények '' 245 8 EGÉSZSÉGÜGY1 KÖZLÖNY 19. szám I. RÉSZ Személyi rész pályázatot más szolgáltatóval (szolgáltatókkal) együtt. A pályázatokban utalni szükséges arra, hogy az intézmény egyidejűleg további pályázatot

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó a Polgármesteri Hivatal 2010. évi munkájáról

B E S Z Á M O L Ó a Polgármesteri Hivatal 2010. évi munkájáról B E S Z Á M O L Ó a i Hivatal 2010. évi munkájáról Készült: Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. február 8-i ülésére Elıterjesztı: Bartusné dr. Sebestyén Erzsébet címzetes fıjegyzı

Részletesebben

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁS (EUB2010-05TU)

UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁS (EUB2010-05TU) UTAZÁSKÉPTELENSÉGRE VONATKOZÓ BIZTOSÍTÁS (EUB2010-05TU) Jelen általános szerződési feltételek (a továbbiakban: biztosítási feltételek) ellenkező megállapodás hiányában az Európai Utazási Biztosító Zártkörűen

Részletesebben

Cím: 8445 Városlőd, Templom tér 4., Tel/fax: (88) 240-003 E-mail: varoslod@invitel.hu MEGHÍVÓ

Cím: 8445 Városlőd, Templom tér 4., Tel/fax: (88) 240-003 E-mail: varoslod@invitel.hu MEGHÍVÓ V Á R O S L Ő D K Ö Z S É G P O L G Á R M E S T E R É T Ő L Cím: 8445 Városlőd, Templom tér 4., Tel/fax: (88) 240-003 E-mail: varoslod@invitel.hu MEGHÍVÓ Városlőd Község Polgármestere összehívja a képviselő-testület

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETİ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETİ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ LAKÁSÉPÍTÉSHEZ IGÉNYELHETİ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOKRÓL (Érvényes 2013. január 1-jétıl) Tisztelt Érdeklıdı, Tisztelt Lakásépítı! A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011.

Részletesebben

Tájékoztató. Fegyvernek Önkormányzat Képviselőtestület 2010. június 24-i ülésére a két ülés közötti eseményekről, intézkedésekről.

Tájékoztató. Fegyvernek Önkormányzat Képviselőtestület 2010. június 24-i ülésére a két ülés közötti eseményekről, intézkedésekről. Fegyvernek Nagyközség Pol gár mester e Fegyvernek, Felszabadulás u. 171. Tájékoztató Fegyvernek Önkormányzat Képviselőtestület 2010. június 24-i ülésére a két ülés közötti eseményekről, intézkedésekről.

Részletesebben