A MIKRO - ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK ADMINISZTRATÍV TERHEINEK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGE A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉSBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MIKRO - ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK ADMINISZTRATÍV TERHEINEK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGE A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉSBEN"

Átírás

1 A MIKRO - ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK ADMINISZTRATÍV TERHEINEK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGE A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉSBEN

2 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI

3 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (3) ORSZÁGONKÉNT: Eltérő államszerkezet Eltérő hatósági struktúra Eltérő jogszabályi háttér és működés Eltérő balesetbiztosítási rendszer Eltérő szemlélet (állam, vállalkozó, munkavállaló,)

4 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (4) Németország Bajorország München Területe: km 2 Népesség: fő Munkanélküliség: 6,9 % Munkavállalók: fő Munkáltatók: vállalkozás

5 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (5) LGL = Bajor Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság Bajor Környezetvédelmi Közegészségügyi Minisztérium (StMUG) és a Munkaügyi, Szociális, Családügyi és Női Esélyegyenlőségi Minisztérium (StMAS) alá rendelt intézmény. Az LGL a Bajor szövetségi állam központi szakértői testülete a következő területeken: Élelmiszerbiztonság, Környezet-egészségügy, Állategészségügy, Munkahelyi biztonság és egészségvédelem/termékbiztonság,

6 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (6) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENŐRZÉSE Bajor Iparfelügyelet Ellenőrzi a vállalatokat, Tanácsot ad, Szankcionál, A járási közigazgatás legfelsőbb intézményei egyike. Önálló hatóságként a kormányelnökséghez tartozik. Irányítás és szakmai felügyelet: Munkaügyi, Szociális, Családügyi és Női Esélyegyenlőségi Minisztérium A Bajor Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (LGL) Munkavédelmi, és Termékbiztonsági Tartományi Intézete főként szolgáltatásaival támogatja a Bajor Iparfelügyeletet. A jogkövetésben elsődleges ösztönzőként a hatósági ellenőrzést nevezték meg.

7 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (7) GDA = német közös munkabiztonsági és munkaegészségügyi stratégia (Gemeinsame Deutsche Arbeitsschutzstrategie) Kidolgozták: a szövetségi kormány, a tartományi kormányok, a balesetbiztosítók, Célja az egyezményes, egységes és rendszeresen alkalmazott munkavédelmi szakpolitika fenntarthatósága, javíthatósága és folyamatos fejlesztése) A GDA minden német tartományra egyöntetűen vonatkozik. A megvalósítás résztvevői: szorosabb együttműködéssel, jobb koordinációval, egzaktabb célmeghatározással, kívánják javítani a megelőzés hatékonyságát.

8 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (8) ÖNÁLLÓ BALESETBIZTOSÍTÁSI RENDSZER Kötelező Ágazati (50 ágazat 50 biztosító) Ágazatonként eltérő a díj alapja a kockázatértékelés Ágazatonként bonus - malus rendszer Eltérő: a hentesek - mészárosok, a szociális (egészségügyi) gondoskodás szektora, Negatív ösztönzés pl.: a bőripari ágazatban.. A rendszert a DGUV a Német Baleseti Társadalombiztosító fogja össze.

9 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (9) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS (1) Munkavédelmi ellenőrzéseket és tanácsadást végeznek: a munkavédelmi hatóság és az ágazati biztosító társaságok, A kockázatértékelésekkel kapcsolatos terhek csökkentése: Tervezték: az EU-nak való megfelelés miatt (10 fő alatt) Elvetették: - Ellentétes az alkotmánnyal (szektor semlegesség)! - Ütközik az egyenlő elbánás elvével! - A pozitív diszkrimináció káoszt szül! - A kockázat nem létszám, hanem tevékenység függő! Ki végezhet kockázatértékelést: 2 éves tanfolyam (balesetbiztosító) Más akkreditált szervezet képzése (gyorsított, akár ½ év,) Kreditek teljesítése: továbbképzések, konferenciák.

10 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (10) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS (2) Az OiRA rendszert nem, saját kockázatértékelési rendszereket viszont használnak. Ingyenes tájékoztató, promóciós anyagok /ágazatonként bárkinek. Kidolgozásra került az OHRIS Munkahelyi Egészségvédelmi és Kockázatkezelési Rendszer (Occupational Health and Risk Management System). Das OHRIS-Gesamtkonzept kézikönyv (370 oldal, a rendszer kiépítéséről és tanúsításáról 2010) Az OHRIS egy teljes irányítási rendszer, mely integrálható a meglévő minőség- és környezetvédelmi irányítási rendszerekbe. Alapja a nemzetközileg elismert Munkahelyi Egészség- és Biztonsági Irányítási Rendszer (MEBIR).

11 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (11) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS (3) Az OHRIS előnyei: minden tanúsító dokumentum ingyenesen beszerezhető, a tanácsadást és a tanúsítást ingyenesen a Munkavédelmi Felügyelőség végzi (Bajorországban és Szászországban.) Az OHRIS szerint tanúsított munkavédelmi irányítási rendszer a munkavállalót állítja a középpontba! Cél a megelőzés, ezért: legyen biztonságos a munkaeszköz, legyen biztonságos a munkaeszköz használata, legyen ergonómiailag korrekt a munkahelyek kialakítása, Már a tervezési fázisban rögzítik az elvárásokat és az illetékes hatóságokkal tisztázzák a részleteket. Eddig több mint munkavállalót érintően 270 bajor cég tanúsított eddig az OHRIS rendszer szerint.

12 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (12) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS (4) Az OHRIS bevezetésének és alkalmazásának ösztönzői: innovatív rendszerkoncepció, útmutató a kis- és középvállalkozások számára, útmutatóminta az integrált irányítási rendszerhez, ellenőrzőlista a belső audithoz, 5000 euró támogatás a kis- és középvállalkozásoknak, hivatalos jóváhagyás tanúsítvánnyal, tanúsítványátadó ünnepség a miniszter vagy az államtitkár részvételével, NEM TERVEZIK AZ OiRA HOZ VALÓ CSATLAKOZÁST!

13 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (13) Ausztria - Bécs Terület: km2 Népesség: fő Munkanélküliség: 5,4 % Munkavállalók: fő Munkáltatók: vállalkozás

14 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (14) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENÖRZÉSE 1. OSZTRÁK MUNKAÜGYI FELÜGYELET A Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztériumhoz tartozik, nagy hagyománnyal rendelkezik (19 -ik sz.). 20 felügyelőség (közp.: 70 fő mv. - i felügyelő,) A felügyelőség szakhatóság is! Tanácsadás és ellenőrzés=egységben kezelik EU tagság már fejlett a munkavédelem! 2007 Nemzeti M.b. & Egészségv.STRATÉGIA! a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések; a kockázatértékelés; a tájékoztatás; a képzések és továbbképzések;

15 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (15) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENÖRZÉSE 2. A felügyelőség csak a cégek, intézmények alapításakor jár el tanácsadóként! A tervezési folyamatba is belefolynak.(szakhatóság szakértő igénybevétele) Vizsgálják, értékelik, hogy az előző ellenőrzés óta mennyit fejlődött. Minden munkáltatót besorolnak a kockázatok alapján: Vörös Sárga - Zöld A színbeosztási szempontjai: ágazat, balesetek-, foglalkozási megbetegedések száma, létszám, %

16 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (16) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENÖRZÉSE 3. mikor volt legutóbb ellenőrzés, a cég fejlődése, a felügyelő tapasztalata, beérkezett panasz alapján történik. Vörös = gyakoribb és mélyebb célellenőrzések, évente legalább egyszer. Működik egy műszeres méréseket végző országos illetékességű - bevetési csoport! (rendkívüli események, katasztrófák átfogó ellenőrzések támogatása; Működését a minisztérium finanszírozza;) A jogkövetés legfontosabb okai: a hatósági ellenőrzések, tanácsadás, az általános szemlélet javítása szankciók elkerülése, valamint a munkaidő kiesés elkerülési igénye

17 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (17) BALESETBIZTOSÍTÁSI RENDSZER - 1 A kötelező egészségbiztosító rendszer része! AUVA (Austrian Workers`Compensation Board) több mint 5 millió biztosított; 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató munkáltató részére az AUVA ingyen adja a munkabiztonsági és munkaegészségügyi (a foglalkozáseü. ellátást is) szolgáltatást az ún. megelőző központokon keresztül. VAEB prevention centres fő munkavállalóval rendelkező cégeknél évente,

18 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (18) BALESETBIZTOSÍTÁSI RENDSZER fő esetén kétévente kötelező a VAEB központok helyszíni ellenőrzése. BIZTOSÍTÁSI DÍJ A biztosítási díj rögzített, (Minden munkavállaló után egységesen a bruttó munkabér 1.4%-át kell társadalombiztosítási díjként befizetni. Felét a munkáltató, felét a munkavállaló fizeti.) A kockázatok mennyisége és minősége nem befolyásolja a fizetendő biztosítási díjat! (Nincs kockázatalapú díjmegállapítás.) Nincs bonus malus rendszer, Nem ösztönöz a megelőzésre!

19 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (19) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS - 1 Kötelező! (kivétel az önfoglalkoztatók) 1997 től saját (A) kockázatértékelő rendszer, Internetes portál bárki részére hozzáférhető ( amit a biztosító (!) finanszíroz. CMS/Home.aspx), A felügyelők ellenőrzik a kockázatfelmérést. A évben vizsgálati kampány: az ellenőrzött munkáltatók 75 %-ának volt ezek 61 %-át rendszeresen felülvizsgálják. a minőség változó, a legjobbak team munkában készültek!

20 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (20) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS - 2 A kockázatértékelés internetes segítő honlapját a munkáltatók 50%-a már felkereste. Speciális végzettség nem szükséges! Az elkészítés a munkáltató feladata, végezheti: Személyesen, Saját munkavállaló közreműködésével, Külső szakember (vállalkozó) megbízásával, Az elkészítéshez ágazati szakmai tudás szükséges, nem igényel munkavédelmi végzettséget!

21 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (21) A MUNKABIZTONSÁGI SZAKEMBER ÉS FOGLALKOZÁS- EGÉSZSÉGÜGYI ORVOS ALKALMAZÁSA 50 fő munkavállalói létszám alatt a megelőző központok biztosítják. (Saját vagy külső szakember ezen túl is alkalmazható, foglalkoztatható) 50 fő lsz. felett ún. segítő órák (preventive hours) at határoznak meg: a + szakember alkalmazásának mértéke függ: a munkavállalói létszámtól, a kockázatok mértékétől. Általában 1,2-1,5 óra/fő/év (éjszakai műszak +0,5 óra). Munkavédelmi szakember az lehet, aki elvégezi a társszervezetek (AUVA, WIFI, BFI, TÜV) által ajánlott és elfogadott tréninget!

22 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (22) MUNKAVÉDELMI KÉPVISELET Az előírások betartását segítik, Jogaik hasonló a magyarországihoz. 10 fő feletti munkavállalói létszám felett kötelező a képviselő választás: 50 fő munkavállaló létszámig: 1 fő képviselőt 100 fő munkavállaló létszámig: 2 fő képviselőt 100 munkavállaló létszám felett: 3 fő képviselőt kell választani. A képviselők éves képzésen vesznek részt, mely szintén a társszervezetek (AUVA, WIFI, BFI, TÜV) által kidolgozott és elfogadott tematika szerint történik.

23 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (23) A MUNKAVÉDELEM TÁMOGATÁSA A felügyelőség honlapján Útmutatók, jogszabályok, információs szóróanyagok több nyelven. Magyarul is! Rendszeres találkozók a szociális partnerekkel; Tanácsadó szolgálat működtetése; Felügyelők is konzultálnak, segítik a munkáltatókat;

24 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (24) AZ OIRA ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE AUSZTRIÁBAN Az egészségbiztosító ragaszkodik a bevált és 1997 től folyamatosan fejlesztett saját rendszerhez. A biztosító véleménye szerint: az átállás költséges, bonyolult és a bevezetésnek vannak bizonytalanságai. Az OiRA fejlődését folyamatos figyelemmel kísérik, vezető tisztségviselőjük az OiRA irányító testületének tagja. A saját rendszerük modernizálása érdekében az OiRA egyes számítástechnikai elemeit tervezik átvenni, de döntés még nincs, előkészítés, a megfontolás fázisban vannak, a részletek még nem publikusak.

25 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (25) AUSZTRIA JAVASLATA, TANÁCSA AZ OIRA RENDSZERREL KAPCSOLATBAN AZ OLYAN TAGÁLLAMOK RÉSZÉRE AKINEK NINCS SAJÁT KOCKÁZATÉRTÉKELÉSI RENDSZERÜK: a bevezetés megfontolását javasolják! az OiRA adaptálásának a lehető legegyszerűbbnek kell lennie, különben a mikro és kisvállalkozások nem fogják alkalmazni! Olyan rendszert kell alkalmazni, hogy a munkáltatók ne hihessék azt, hogy az OiRA letöltésével és az űrlap kitöltéssel minden kötelezettségüket teljesítették! Ne legyen félrevezető!

26 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (26) Hollandia - Amszterdam Terület: km2 Népesség: fő Munkanélküliség: 5,6 % Munkavállalók: fő Munkáltatók: vállalkozás

27 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (27) TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) = Önálló, független innovációs intézet, Az életminőség javítása érdekében a célzott innovációt képviseli, kreatív válaszokat gyakorlati megoldásokat keres a társadalom által feltett kérdésekre Javítja a versenyképességet, a gazdaság és a társadalom minőségét Segíti a vállalkozásokat az innovációban A fókuszpontot is a TNO működteti A TNO foglalkoztatottak száma: 4400 fő A központi Munka és Foglalkoztatás Osztály létszáma 180 fő. A költségvetés: 1/3 állami, 2/3 saját bevétel + támogatások (EU és munkáltatói)

28 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (28)

29 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (29) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENÖRZÉSE -1 Minden vállalat rendelkezik munkavédelmi politikával. (A munkáltatók és a munkavállalók vállalati szinten megegyeznek a munkakörülményeket illetően.) Az ágazati szakszerv -ek, a ker. szövetségek a munkavédelmet támogató intézkedéseket határoznak meg. A munkáltatók és a munkavállalók közötti megállapodást szándéknyilatkozat" formájában kell megjeleníteni az ágazat egészére nézve. (A szándéknyilatkozat olyan intézkedések és megoldások gyűjteménye, amelyekből egy adott szektor vállalatai választhatnak a szabályoknak való megfelelés érdekében.) A kormány (Szociális és Foglalkoztatási Minisztérium) széles mozgásteret biztosít a vállalatoknak, különböző eszközökkel ösztönzi a munkakörülmények javítását. SZABÁLYOZÁSI STRUKTÚRA munkavédelmi törvény (Arbowet, WCA), a munkakörülményekről szóló rendelet (Arbobesluit), ill. a munkakörülményekről szóló szabályzat (Arboregeling)

30 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (30) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENÖRZÉSE - 2 A Biztonsági és Egészségvédelmi Felügyelőség ellenőrzi a jsz. ok betartását. Az ágazati szándéknyilatkozatoknak fontos szerepe van a végrehajtás szempontjából. Service Point = a kockázatértékelést támogató szervezet (2007 minden munkaadói és munkavállalói szervezet képviselteti magát. A minisztérium csak megfigyelő!)

31 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (31) BALESETBIZTOSÍTÁS január 1. Átfogó egészségügyi reform A tv. - ben meghatározott alapcsomagra mindenki köteles biztosítást kötni: a négy nagy (a lakosság 88%-át lefedő) országos hatáskörű, vagy a további 28 területi magánbiztosítóval A biztosítási díj egységes, de 2008-tól a kötelező egyösszegű önrészből adhatnak kedvezményt, akár el is engedhetik. A biztosítási törvény és az erős hatósági ellenőrzés miatt a biztosítási szektorban csak korlátozott verseny alakult ki.

32 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (32) BALESETBIZTOSÍTÁS - 2 A biztosítási piac reformja az egészségügyi intézmények (kórházak) között éles versenyt váltott ki A biztosítók és a kórházak (önkormányzati, nonprofit és magán) évente ártárgyaláson szerződnek: az ellátások 90%-a éves átalány-díj, a beavatkozások 10%-a egyedi díjtétel. Az alku eltérő bevételeket eredményez, a pozíció jelentősen függ a kórházi szolgáltatás minőségétől. (Következmény: az EU átlagnál 10%-kal alacsonyabb orvos létszám mellett a nővérek száma jóval magasabb) Kezdetben sok panasz! Ez megváltozott, ((a 38 minőségi mutatón alapuló Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (European Health Consumer Index) szerint 2009-ben Hollandia az első helyen állt.))

33 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (33) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A hollandok készítették el az OiRA eszköz alapjait, (RI&E) Átvette az Európai Munkavédelmi Ügynökség, RI&E = Risk Inventory & Evaluation (kockázat-azonosítás és értékelés) az OiRA-nál sokkal bővebb terjedelmű a rendszer, az OiRA software-t használják, irányítja és támogatja a service point, az elfogadtatásra stratégiát dolgoztak ki: a service point befektetéssel támogatja az ágazatokat az egyes érdekeltek (MKB-Nederland, a holland szakszervezeti szövetség(fnv), más szakszerv.-ek, minisztérium, TNO) honlapjukon és a kapcsolataikon keresztül is népszerüsítik az eszközöket. 1,6 millió látogató a weboldalon: átlag ötezerszer töltik le havonta, vállalkozó alkalmazza!

34 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (34) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS - 2 A TNO végzi a napi működtetést, A támogató pont jóváhagyásához az ágazatnak rendszeresen frissíteni kell az eszközt, mert az csak 3 évig érvényes. Ennek elmaradása a cégeknél költségemelkedést okoz, mivel ebben az esetben biztonsági és egészségvédelmi szolgáltatót kell megbízniuk a feladattal. CÉL: A mikro-, kis- és középvállalkozások: teljesíthessék jogi kötelezettségeiket, adminisztratív és pénzügyi terhei csökkenjenek. egészségvédelme és biztonsági szintje javuljon, (Nem formális!) kockázatértékelési eszközei általános ismertsége növekedjen ösztönzése, hogy a szociális partnerek újabb ágazat specifikus eszközöket fejlesszenek ki.

35 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (35) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS 3 A RI&E rendszer főbb elemei: 175 szektor specifikus digitális kockázatértékelési eszköz: 120 jóváhagyott, 55 folyamatban, Ezek az ágazatok lefedik a foglalkoztatottak felét! a RI&E támogató pont biztosítja: a tárhelyet, illetve az általános támogatást, információs szolgálatot: o az ágazati fejlesztők és a o végfelhasználók irányában, Az új eszköz jóváhagyása: o az eszköz belefoglalható a szociális partnerek által kötött ágazati kollektív szerződésbe, vagy o ezt a jóváhagyást a WCA részeként rögzítenék.

36 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (36) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS 4 A RI&E honlapon mindkét típusú jóváhagyást rögzítik. A 25 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozás esetében ez azt jelenti, hogy kockázatértékelést nem kell munkabiztonsági- és egészségvédelmi szakértővel jóváhagyatni: Szakmailag könnyebb, Ingyenes, Kényelmes, Ha 3 éven belül nem vizsgálják felül, nem frissítik, akkor a jóváhagyást igazoló jelölést törlik: a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi szakértő alkalmazását előíró kötelezettség alóli mentességből eredő előnyt elvesztik (kb.: 1500 EURO - ba kerül). Ösztönzi az ágazati szervezeteket és a vállalkozókat, hogy legalább 3 évente újítsák meg az ágazati kockázatértékelést.

37 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (37) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS 5 Új, vagy frissítés: jóváhagyás céljából nyilatkozatot juttatnak el a munkáltatói szervezethez, amelyet mind a munkáltatói képviselőnek, mind pedig a szakszervezetek képviselőjének alá kell írnia. Az aláírt nyilatkozat visszaküldését követően a service point a cég logóját megjeleníti a honlapon. A jóváhagyás lejárata (3 év) előtt 3 hónappal a partner tájékoztató levelet kap a kockázatértékelési eszköz frissítési kötelezettségéről: Amennyiben ezt határidőre nem teszi meg, törlik a jóváhagyást jelző logót. A rendszer csak elektronikus levelezéssel működik, a telefonos ügyintézést nem támogatja!

38 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (38) Dánia - Koppenhága Terület: km2 Népesség: fő Munkanélküliség: 7,6 % Munkavállalók: fő Munkáltatók: vállalkozás (80 % - a 10 fő alatti)

39 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (39) A DÁN MUNKAVÉDELMI IRÁNYÍTÁS SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE A Dán Munkakörnyezeti Hatóság (Danish Working Environment Authority -WEA) a Munkaügyi Minisztérium szervezetébe tartozik. Székhelye és hat területi központja van. Egyes ágazatokban a szabályozás és a végrehajtás más-más hatóságok, intézmények hatáskörébe tartozik pl.: a tengeri létesítmények felügyelete - a dán Energia Ügynökség, a hajózás felügyelete - a dán Tengerészeti Hatóság, a repülési ágazat felügyelete a dán Polgári Repülési Igazgatóság, A WEA feladatai: felügyelet, szabályozás és tájékoztatás, segítségnyújtás szankcionálás.

40 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (40) A DÁN MUNKAVÉDELMI IRÁNYÍTÁS SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE A dán munkavédelem alappillérei: 1. a munkáltató felelős a munkavédelem megvalósításáért! 2. a munkavállaló és a munkáltató köteles együttműködni! EZT SEGÍTI ELŐ (kikényszeríti) A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A Hatóság a jogszabályalkotásban együttműködik a munkaerőpiaci partnerekkel. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a döntésekbe a munka világának minden szereplője bevonásra kerüljön. A WEA létszáma: 750 fő, ebből 200 fő a központban, 550 fő a felügyeleti részlegen, ebből 450 fő felügyelő. A központ feladatai: jogalkotás, információnyújtás, és a minisztériummal történő kapcsolattartás A hatósági ellenőrzés irányítása és ellenőrzése.

41 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (41) A DÁN MUNKAVÉDELMI IRÁNYÍTÁS SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE A munkavédelem területén önálló kutatóintézet működik, Van aktuális munkavédelmi törvény, Dánia rendelkezik ig elfogadott munkavédelmi stratégiával! A parlament fogadta el, széles konszenzussal, így létjogosultsága nem kérdőjelezhető meg! A stratégia irányai: hiteles hatóság, fókusz a legfontosabb munkakörnyezeti tényezőkre, fókusz a mikro vállalkozásokra és az új vállalkozásokra, A stratégia prioritásai: munkabalesetek., váz- és izomrendszeri megbetegedések (Musculoskeletal disorders), pszichés megterhelés,

42 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (42) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENŐRZÉSE A hatóság (WEA) folyamatosan ellenőrzi a cégeket. Szabályszegés esetén mérlegelhetnek: írásbeli figyelmeztetés (kevésbé súlyos eset), a veszélyes körülmény azonnali megszüntetésére hívják fel a figyelmet! munkavégzés felfüggesztése, a munkavégzéstől való eltiltás (súlyosabb esetek), amíg helyreáll a biztonságos munkavégzés, A legsúlyosabb esetekben a rendőrségnek jelentik az esetet, aki megbírságolja a munkáltatót. A hatóság hivatalos tanácsadót (szakértőt) is kirendelhet a veszélyeztető munkáltatóhoz, aki segít megteremteni az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit. Ezért a szolgáltatásért a munkáltató fizet. Egyoldalas rövid, de közérthető tájékoztatókat adnak ki: A Dán munkakörnyezet hatóság vizsgálata ellenőrzési tájékoztató címmel. A kiadványt több nyelvre is lefordították.

43 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (43) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENŐRZÉSE A kockázatalapú hatósági ellenőrzés: Tervezése, index alapú, random kiválasztással történik. Minden vállalkozó indexálásra kerül. Az indexszám értékét meghatározó tényezők: a felügyelői intézkedések tapasztalata, a végrehajtási fegyelem, a statisztikai adatok és az ágazati jellemzők (kockázat, baleset, stb.) adják között az összes munkáltatót végigellenőrizték, így megteremtették az indexálás alapját. A kockázat alapú indexálás belső feladat és titkos, A felügyelőség hozzáfér más állami nyilvántartásokhoz is, Képzik a felügyelőket, (kommunikációs készség!) Az ágazatokban vannak külön munkavédelmi bizottságok és szakértő tanácsadók. A felügyelők gyakran ide irányítják a kérdezőket től hangsúlyos cél, hogy: minél több hibafeltárás történjen, párbeszéd és segítségadás (helyszíni, v. telefon /8-10 fő/) az 1-4 fő közötti létszámú cégek segítése, Egészségfejlesztési iránymutatás,

44

45 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (45) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENŐRZÉSE Felügyelői kompetenciák: A munkavédelmi felügyelőnek nincsenek külön képesítési feltételei Belső képzések (6 hónapig csak képzés, sok gyakorlattal,) Sokféle szakképzettséggel lehet felügyelő valaki (mérnök, ápolónő, stb.) A felügyelők ellenőrzési beosztása: ágazat szerint és feladat szerint történik. A felügyelők gyakorlatilag távmunkások (csak hétfőn és pénteken mennek be az irodájukba), de minden belső hálózathoz hozzáférnek. Technikai eszközeik biztosítottak (mobil, táblagép, számítógép, internet). Új céget 2 évig nem ellenőriznek.

46 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (46) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENŐRZÉSE Dániában 3 ellenőrzési centrumban 3 főbb felügyeleti csoport (balesetek, pszichés, mozgásszervi) működik, amelyek tovább tagozódnak ágazatok és feladatok szerint. Stratégiai célok ig: 20 % - kal csökkenteni a súlyos baleseteket 20 % - kal csökkenteni a pszichés terhelésnek, illetve 20 % - kal csökkenteni a mozgásszervi megb. kockázatának kitettek számát Exponált ágazatok: ahol a legtöbb a baleset, ill. foglalkozási megbet. fordul elő A táppénzek egyharmada a munkakörnyezettel kapcsolatos balesetből és/vagy megbetegedésből ered! Az össz. foglalkozási megbetegedés 42 %-a mozgásszervi! Fontos állásfoglalást adott ki a Munkaügyi Minisztérium: a pszichés és a fizikai problémákat egyformán, azonos súllyal kell kezelni a munkáltatónak és a hatóságnak is! A dán hatóság nem szakhatóság. Ha egy vállalkozó vállalkozást indít, akkor a vállalkozó automatikusan kap egy információs csomagot, amelyből kiderül, hogy mi a teendője és mi a feladata a munkavédelem területén. Munkavédelem népszerűsítése több fronton történik: A felügyelőség honlapján Útmutatók, jogszabályok, információk szóróanyagok útján A szociális partnerekkel való találkozók során Tanácsadó szolgálat működtetésével Felügyelők is konzultálnak a munkáltatókkal

47 A balesetbiztosítási rendszer [1] A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (47) BALESETBIZTOSÍTÁSI RENDSZER Az egészség és balesetbiztosítók magánbiztosítók, de az államot képviselik. (Ezek kis létszámú, jól szervezett olcsón jól és gyorsan működő vállalkozások) Az egészségügyi és baleseti ellátás ingyenes. A biztosítási díjat a kockázatok és a piaci viszonyok határozzák meg. Ágazatonkénti ún. biztosítási ráták vannak és ennek megfelelően eltérő %-ot kell befizetni a biztosító felé. A befizetéseket figyelik, aki nem fizet, azt megbírságolják. Ahol foglalkozási megbetegedés fordult elő, ott a cégeknek a Foglalkozási Megbetegedés Alapba kell befizetést eszközölni!

48 A balesetbiztosítási rendszer [1] A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (48) MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS Készítése kötelező, felülvizsgálat minden munkakörülmény változásnál, de legalább 3 évente! Segítik az ún. Ágazati Tanácsadók, akiket a szociális partnerek tartanak fenn. + van az országban 11 tanúsított külső vállalkozó, akik munkavédelmi feladatot látnak el speciális helyeken, pl.: nagyobb vállalatoknál, vagy speciális szituációkban. A felügyelőség útmutatót dolgozott ki 36 exponált ágazatra, Készített 85 ágazatra specifikus kockázatért. Kérdéslistát kisvállalkozások számára. (A kérdések eldöntendő kérdések, adatlap formátumban. Ezek nem interaktív alkalmazások.) Minden anyag elérhető az ágazati tanácsadók weblapján. Az ágazati tanácsadók segítséget nyújtanak. Sokszor a felügyelők is ide irányítják a vállalkozókat. Az ágazati tanácsadó szolgálatot a szociális partnerek tartják fenn. A munkavédelmi hatóság elfogad bármilyen útmutató szerint készült kockázatértékelést. Az a lényeg, hogy legyen kockázatértékelés.

49 A balesetbiztosítási rendszer [1] A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (49) AZ OIRA ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE Dániában nem választották az OIRA-t, mert 11 tanúsított ágazati tanácsadói szolgálat van, melyek már előzőleg kidolgoztak: kockázatértékelési módszereket útmutatókat Az OiRA-t nem is tervezik bevezetni, mert Dániában: magas szintű a jogkövetési fegyelem (a cégek 80-90%-nak eleve van kockázatértékelése) Hatékony az ellenőrzés: sok felügyelő van, mindenkit ellenőriznek A munkavédelmi szakértők és az ágazatok jól segítik ezt a feladatot

50 A balesetbiztosítási rendszer [1] A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (50)

51 A balesetbiztosítási rendszer [1] A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (51)

52 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (52) Svédország - Malmö Terület: km2 Népesség: fő Munkanélküliség: 7,7 % Munkavállalók: fő Munkáltatók:

53 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (53) A SVÉD MUNKAVÉDELMI IRÁNYÍTÁS SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE Már nem ipari ország, az 5 millió munkavállaló 18%-a dolgozik az iparban. A hagyományosan jellemző tripartit rendszer sem működik olyan jól, mint régen. A multi cégeknél a hagyományoktól eltérően alacsonyabb szintű a szociális partnerek bevonása a munkavédelmi problémák megoldásába. A Svéd Országgyűlés és kormány azzal a feladattal bízta meg a Svéd Munkakörnyezetért felelős hatóságot, hogy munkája eredményeként a munkakörnyezet feleljen meg a jogszabályok követelményeinek, és ezáltal mindenki jó és állandóan javuló munkakörnyezetben dolgozhasson.

54 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (54) A SVÉD MUNKAVÉDELMI IRÁNYÍTÁS SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE Az ország 3 fő régióra oszlik: Észak, Közép és Déli régió. A régiók 10 körzetre tagolódnak. A hatóság 3 szinten működik: 1. nemzeti/országos projektek Pl.: mezőgazdaság, építés-kivitelezés 2. regionális projektek 3-4 körzet érintő célellenőrzések Pl.: hotelek, emelőgépek 3. helyi projektek 1 körzetet érint Országosan 7 főosztály, 3 ellenőrzési osztály (a 10 körzetre) és 260 munkavédelmi felügyelő végez munkát, ( munkavállaló / felügyelő. Déli Régió Malmö: 1 fő igazgató 32 felügyelő 3 fő jogász 2 fő helyettes dolgozik a hatóságnál.

55 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (55) A SVÉD MUNKAVÉDELMI IRÁNYÍTÁS SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE

56 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (56) A SVÉD MUNKAVÉDELMI IRÁNYÍTÁS SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE Ellenőrzések: Minden felügyelő (260 fő) ugyanazt a témát ellenőrzi, Eltérő projektre is csoportosítják a felügyelőket. Hatósági feladatok és célok: Kiszámíthatóság, Egységesség, A jogszabályi háttér racionalizálása, (Csökkentik a jogszabályok számát) Naprakész munkavédelmi, munkakörnyezeti statisztika, Baleseti statisztika tendenciáinak figyelése, prioritások meghatározása a következő év ellenőrzéseihez. Adatok gyűjtése kérdőívek, telefoninterjúk segítségével. Súlyos hiba esetén publikálnak az újságokban, ill. a súlyos balesetet a rendőrségnek és az ügyészségnek adják át. A büntető törvénykönyv tartalmaz tényállást a munkavédelmi szabályok megszegésének esetére.

57 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (57) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENŐRZÉSE A svéd mv. Tv. tartalmaz előírásokat, az önfoglalkoztató egyéni vállalkozókra is (pl. műszaki kötelezettségek, kémiai biztonsági előírásokat), de nem kell kockázatértékelést készíteniük. ( a jogi szabályozásban az általános előírások irányába kívánnak elmozdulni az ágazati szabályozás helyett.) A kockázatértékelésre a munkavédelmi törvényben csak utalás található, az elkészítés részletes szabályait külön rendelet tartalmazza. Évente a munkáltatók 5%-át ellenőrzik, melyről előzetes jelzést kapnak a munkáltatók az ellenőrzés előtt. A hatóság ellenőrzésének módszerei: 1) 3 4 héttel az ellenőrzés előtt értesítik a céget, utalva a munkavédelmi munkát segítő honlapra. Azért is értesítik előre a munkáltatót, hogy a munkavédelmi képviselő jelen lehessen az ellenőrzésen!

58 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (58) A MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA, ELLENŐRZÉSE 2) A felügyelő által felvett jegyzőkönyvnek első alkalommal - nincs következménye, az egy javaslat a szükséges tennivalókra. 3) Második alkalommal már határozatot hoz a felügyelő, melyre a jogorvoslati lehetőség biztosított, de a munkáltatók többsége már az első ellenőrzésen felvett jegyzőkönyvre is mozdul. A konzervatív kormány nem a hatósági ellenőrzésre, hanem a megelőzésre, a széleskörű informálásra helyezi a hangsúlyt. A munkavédelmi felügyelők a kockázatértékelés meglétét is ellenőrzik, a részletekbe nem mennek bele, de ha az ellenőrzés során találnak valamilyen hiányosságot, akkor megnézik, hogy ezzel a témával foglalkozik-e a kockázatértékelés, ha nem, akkor pótlásra kötelezik a munkáltatót.

59 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (59) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS Kötelező, Önállóan, Vállalkozóval, A súlyos kockázatú tevékenységekre + munkautasítás, Naprakész intézkedési terv, A 10, vagy több munkavállalót foglalkoztató munkáltatók további kötelezettségei: munkakörnyezeti politikát kell készíteni, belső munkavédelmi szabályozás kell, a feladatokhoz felelőst kell hozzárendelni. Svédországban a munkáltatók interaktív kockázatértékelési segítséget kapnak. A kockázatértékelési segítségek hatékonyságát azzal mérik, hogy azokat hányan töltötték le a honlapjukról. A munkáltatók a honlapon található csekklisták kitöltésével fel tudják mérni saját munkavédelmi helyzetüket.

60 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (60) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS Munkáltatókat segítő eszközök: Jogszabályok, Interaktív tréningek ( a szakszervezeti támogatással egy cég által létrehozott weboldal segítő információkkal, Tanfolyamok, információs anyagok, ellenőrző listák stb. Az ingyenes weboldalról letölthető anyagok: interaktív oktatási anyagok is megtalálhatók, minden Svédországban dolgozó vendégmunkás anyanyelvére lefordítva. 3-4 napos munkavédelmi oktatások (nem ingyenes) a munkavédelmi képviselők részére. Információs anyagok az ipari ágazatokról Folyamatos hirdetések a munkavédelem érdekében: o fényújságokon, o honlapokon, o az írott sajtóban, o autóbuszok oldalán, stb. Kiadványokat, szórólapokat készítése és terjesztése, Kampányok szervezése, ezek kommunikációjára egy egy híres embert kérnek fel.

61 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (61) A MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATÉRTÉKELÉS Munkáltatókat segítő eszközök: A felügyelőségi munkában, előnyben részesítik a tájékoztatást az ellenőrzéssel szemben. A kockázatértékelés fontosságát már a fiatalok figyelmét is felhívják. Pl.: az összes fiatal a 16. életévének betöltése évében üzenetet kap a felügyelőségtől a következő szöveggel: Gratulálunk, hogy 16. éves lettél, de ha dolgozni akarsz a nyáron, akkor vidd magaddal ezt a kérdéslistát, és állítasd ki a munkáltatóddal, hogy milyen veszélynek (kockázatnak) leszel kitéve a munkahelyeden! Svédországban különösen az építőiparban sok az idegen ajkú munkavállaló, akik nem ismerik a munkavédelmi szabályozást, illetve jogaikat. Az ő számukra pl. a felügyelőség a városi buszok oldalán hirdetéseket jelentet meg, hogy látogassanak el a honlapjukra. A munkavédelmi segítségek a honlapon a legtöbb külföldi munkavállaló anyanyelvén is olvashatók! A prevencióban jelentős szerepet játszó kommunikációs feladatok végrehajtására 40 fős főosztály működik.

62 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (62) A BALESETBIZTOSÍTÁSI RENDSZER Egy államilag fenntartott biztosító van, regisztrációs kötelezettséggel. Azonos összeget fizet mindenki. A balesetbiztosítás elkülönült pénztár, de a társadalombiztosítás része. A beszedett összeg nagyobb részét kutatásra, kisebb részét pedig kártérítésre fordítják. AZ OIRA ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE Az OiRA tagság ellenére egyelőre főleg megfigyelő szerepet töltenek be. A fodrász szakmára elkezdték kidolgozni az OiRA szerinti értékelést. A saját rendszereiket használják! Amennyiben az OiRA beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor aktívabb részvételt fognak tanúsítani.

63 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (63) ORSZÁGONKÉNT : ÖSSZEFOGLALÁS Eltérő államszerkezet Eltérő hatósági struktúra Eltérő jogszabályi háttér és működés Eltérő balesetbiztosítási rendszer Eltérő szemlélet (állam, vállalkozó, munkavállaló,)

64 NEMZETKÖZI TAPASZTALATAI (64) MINDEN ORSZÁGBAN ÖSSZEFOGLALÁS Valamelyik minisztérium része, Önálló hatóság! Van Munkavédelmi Nemzeti Politika (stratégia)! A parlamentek és a kormányok támogatják! (Politika semleges) A jogszabályalkotás racionális és az ország érdekeit figyelembe véve széles körben egyeztetett! (A kevesebb a TÖBB!) Támogatást kap: o Kutatási területen, o Az innováció területén, o A biztosítóktól, (akár önálló, akár nem,) o Sok esetben szakhatóság, de ekkor is segít és ellenőriz is! o Rendelkeznek 100% - os cégkataszterrel, o Rendelkeznek 100 % -os szakember /szolgáltató kataszterrel, o Van valamilyen kockázatértékelési rendszer, CÉL: o Egységesség, o Hatékonyság, o Jobb együttműködés és célmeghatározás, o A vállalkozói terhek csökkentése.

65 Prof. Em. ELIOT FREIDSON szociológus, (Un. of California, San Francisco, USA): HIVATÁSNAK AZ A SZAKMA TEKINTHETŐ, AMELY A MUNKA VILÁGÁBAN OLYAN POZICIÓT ÉR EL, AMI ÁLTAL KÉPES MEGHATÁROZNI ÉS ELLENŐRIZNI, BEFOLYÁSOLNI A SAJÁT SZAKMAI BÁZISÁT.

66 M5 42 es Km

67 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET BIZTONSÁGOS HAZATÉRÉST KÍVÁNOK

megbízásából az ED_13-1-2013-0001 számú támogatott projekt keretében megvalósult külföldi tanulmányutak tapasztalatainak alapján

megbízásából az ED_13-1-2013-0001 számú támogatott projekt keretében megvalósult külföldi tanulmányutak tapasztalatainak alapján TANULMÁNY Nemzetközi tapasztalatok összefoglalása, elemzése, valamint összevetése a hazai szabályozással a mikro- és kisvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére a munkavédelmi 2013. Készült:

Részletesebben

A KOCKÁZAT NEMZETKÖZI ZI TAPASZTALATAI (Kukla Endre, Pelyhe Zoltán, Varga István,) Hannibál: Vagy találunk egy utat, vagy csinálunk!

A KOCKÁZAT NEMZETKÖZI ZI TAPASZTALATAI (Kukla Endre, Pelyhe Zoltán, Varga István,) Hannibál: Vagy találunk egy utat, vagy csinálunk! NEMZETKÖZI ZI TAPASZTALATAI Hannibál: Vagy találunk egy utat, vagy csinálunk! NEMZETKÖZI ZI TAPASZTALATAI (1) ORSZÁGONKÉNT: Eltérő államszerkezet Eltérő hatósági struktúra Eltérő jogszabályi háttér és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Dublin ÍRORSZÁG Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2011. január Tájékoztató országtanulmány ÍRORSZÁG Tartalom Gazdasági-politikai környezet... 2

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.11.30. COM(2012) 739 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK a Görögországnak a költségvetési felügyelet megerősítésére és elmélyítésére, valamint Görögországnak a túlzott

Részletesebben

a Europe Treasury euró alapú, rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött, teljes életre szóló életbiztosításhoz

a Europe Treasury euró alapú, rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött, teljes életre szóló életbiztosításhoz Megtakarítás biztosítási védelemmel ötvözve: megoldás a felelősségteljesen gondolkodó emberek számára. Egy bölcs ember úgy éli az életét, hogy cselekszik, nem pedig a cselekvésről gondolkodik. Carlos Castaneda

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 13.12.2005 COM(2005) 658 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK A fenntartható fejlődés stratégiájának felülvizsgálatáról Cselekvési

Részletesebben

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja Mit mutatnak az adatbázisok a részmunkaidős (nem teljes munkaidős) foglalkoztatást illetően? készítette: MARMOL Bt. 2008. április

Részletesebben

A Szolnok Városi Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Szolnok Városi Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata A Szolnok Városi Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata 2014. október Tartalomjegyzék I. A Szervezeti és Működési Szabályzat hatálya II. III. IV. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Útmutató TÁMOP pályázók és értékelők számára. 2009. március

Esélyegyenlőségi Útmutató TÁMOP pályázók és értékelők számára. 2009. március Esélyegyenlőségi Útmutató TÁMOP pályázók és értékelők számára 2009. március TARTALOMJEGYZÉK 1. ALAPVETŐ TUDNIVALÓK... 3 2. AZ ÖT FŐ ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERÜLET... 3 2.1. CSALÁDBARÁT MUNKAHELYI KÖRÜLMÉNYEK

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.6. COM(2014) 332 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK az Európai

Részletesebben

Termékbemutató az Aranyszárny Exkluzív Speciál rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött, teljes életre szóló életbiztosításhoz

Termékbemutató az Aranyszárny Exkluzív Speciál rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött, teljes életre szóló életbiztosításhoz Megtakarítás biztosítási védelemmel ötvözve: megoldás a felelősségteljesen gondolkodó emberek számára. Az élet csak úgy érthető, ha visszatekintünk, de csak úgy élhető, ha előrenézünk. Soren Kierkegaard

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében. Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11.

A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében. Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11. A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11. 70 % 60 50 1991 40 1995 2000 30 2005 2010 20 10 0 Csehország Németország Spanyolország

Részletesebben

HB EURO kár- és jogvédelem biztosítás. Terméktájékoztató és biztosítási feltételek

HB EURO kár- és jogvédelem biztosítás. Terméktájékoztató és biztosítási feltételek HB EURO kár- és jogvédelem biztosítás Terméktájékoztató és biztosítási feltételek Terméktájékoztató a HB EURO kár- és jogvédelem-biztosításról Tisztelt Ügyfelünk! Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. széles

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 108/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Értékelés Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A VAGYONGAZDÁLKODÁSI KÖZPONT VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRODÁJÁNAK ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI EGYETEM A VAGYONGAZDÁLKODÁSI KÖZPONT VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRODÁJÁNAK ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI EGYETEM A VAGYONGAZDÁLKODÁSI KÖZPONT VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRODÁJÁNAK ÜGYRENDJE Elfogadva: 2015. február 27., hatályba lép: 2015. március 2-án Utolsó módosítás: 2016. március 31., hatályba lép:

Részletesebben

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Alapja: nemzeti stratégiai jelentések Cél: nemzeti szinten javítani az átláthatóságot, ösztönözzék az elszámoltathatóságot Az aktív végrehajtás

Részletesebben

Az EU terrorizmusellenes politikája A legfontosabb eredmények és a jövõbeni kihívások

Az EU terrorizmusellenes politikája A legfontosabb eredmények és a jövõbeni kihívások BIZTONSÁGPOLITIKA 3 Az EU terrorizmusellenes politikája A legfontosabb eredmények és a jövõbeni kihívások Ez évben lett öt éves az Európai Unió terrorizmusellenes stratégiája. Az EU Bizottsága 2010 júliusában

Részletesebben

Indikatív módszertan

Indikatív módszertan EURÓPAI BIZOTTSÁG XVI. FŐIGAZGATÓSÁG REGIONÁLIS POLITIKA ÉS KOHÉZIÓ Beavatkozások koordinálása és értékelése Az új programozási periódus 2000-2006: módszertani segédanyagok 3. SEGÉDANYAG Mutatók a monitoring

Részletesebben

GYIK Gyakran Feltett Kérdések és válaszok

GYIK Gyakran Feltett Kérdések és válaszok GYIK Gyakran Feltett Kérdések és válaszok A foglalkoztatottság megőrzésének támogatása a gazdasági visszaesés következtében átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkáltatóknál MEGŐRZÉS-9122/2009 pályázati

Részletesebben

Tájékoztató a 2007. október 16-án megtartott Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című konferenciáról

Tájékoztató a 2007. október 16-án megtartott Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című konferenciáról Tájékoztató a 2007. október 16-án megtartott Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című konferenciáról 2007. október 16-án került megrendezésre az OMMF Együtt a foglalkoztatás biztonságáért

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÖSSZEÁLLÍTOTTA: A DARUS UTCAI ÁLTALÁNOS és MAGYAR NÉMET KÉT TANNYELVŰ ISKOLA IGAZGATÓJA 2007 T A R T A L O M J E G Y Z É K oldal Az intézményi minőségirányítási program

Részletesebben

SZAKMASPECIFIKUS BERUHÁZÁSI ELJÁRÁSREND előzetes javaslat 1

SZAKMASPECIFIKUS BERUHÁZÁSI ELJÁRÁSREND előzetes javaslat 1 SZAKMASPECIFIKUS BERUHÁZÁSI ELJÁRÁSREND 1 1 Összeállította a CsMÉK +BAZMÉK szakértői munkacsoportja, a MÉK és CsMÉK háttéranyagok felhasználásával, a szegedi TET ülésen felvetett javaslat alapján BEVEZETŐ

Részletesebben

9932 Vélemény a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetéséről A helyi önkormányzatok szabályozott forrásai tervezésének megalapozottsága (3.sz.

9932 Vélemény a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetéséről A helyi önkormányzatok szabályozott forrásai tervezésének megalapozottsága (3.sz. 9932 Vélemény a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetéséről A helyi önkormányzatok szabályozott forrásai tervezésének megalapozottsága (3.sz. füzet) TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések,

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Főiskolai Tanács 48-2002/2003. sz. határozatával 2003. március 18. napján elfogadta. 2003. Dunaújváros 1. kiadás 0. módosítás 1(29). oldal TARTALOM I. A MVSZ hatálya II. Ügyrend III.

Részletesebben

II. Fejezet 3. Közlekedésszervező kijelölése, a kijelölés céljai

II. Fejezet 3. Közlekedésszervező kijelölése, a kijelölés céljai Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének../205. (II.) önkormányzati rendelete Pécs Város közlekedésszervezési feladatainak ellátásáról, közlekedésszervező kijelöléséről Pécs Megyei Jogú Város

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

EURÓPAI TA ÁCS Brüsszel, 2013. február 8. (OR. en)

EURÓPAI TA ÁCS Brüsszel, 2013. február 8. (OR. en) EURÓPAI TA ÁCS Brüsszel, 2013. február 8. (OR. en) EUCO 37/13 CO EUR 5 CO CL 3 FEDŐLAP Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk EURÓPAI TA ÁCS 2013. FEBRUÁR 7 8. KÖVETKEZTETÉSEK (TÖBBÉVES

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések az európai parlamenti képviselőkről és az Európai Parlamentről A 2014. évi európai parlamenti választás: mikor és hogyan zajlik le? 2014-es választások: hogyan nevezik ki az EP

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS 2016. JANUÁR 1 MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT NYÍRLUGOS VÁROS Készült Nyírlugos Város Önkormányzata megbízásából Készítette MEGAKOM Tanácsadó Iroda 2016. JANUÁR Adatgyűjtés lezárva:

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek 1 Szanex.hu - ÁSZF - 2015. Szanex.hu Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven

Részletesebben

A pályázati kategória kódja: NTP-SZTG-M-15

A pályázati kategória kódja: NTP-SZTG-M-15 PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása c. kiíráshoz A pályázati kategória kódja: 1. oldal

Részletesebben

1. MŰHELY Kis pénz, nincs pénz bércsökkentések visszafordítása és a kifizetetlen bérek követelése Közép- és Kelet Európában

1. MŰHELY Kis pénz, nincs pénz bércsökkentések visszafordítása és a kifizetetlen bérek követelése Közép- és Kelet Európában Kilábalás a krízisből tisztességes bérezés és foglalkoztatás a közszolgáltatásban Az ez évi konferencia 6 műhelytémája következő: Kis pénz, nincs pénz Bércsökkentések visszafordítása és a kifizetetlen

Részletesebben

Postai Agora szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei

Postai Agora szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei Postai Agora szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei 1. RÉSZ A SZOLGÁLTATÁSOK KÖZÖS FELTÉTELEI... 3 1.1. A SZOLGÁLTATÓ NEVE ÉS CÍME... 3 1.2. AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLAT ELÉRHETŐSÉGE... 3 1.3. INTERNETES

Részletesebben

JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com

JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com BALATONFÜREDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com Szám: 1/367- /2015. Előkészítő: Harsányiné dr. Tóth Beáta E l ő t e r j e s z t é s a

Részletesebben

Miniszterelnöki Hivatal Iktatószám: XIX- 174 / 9 /2007. Elektronikuskormányzat-központ. Előterjesztés. a Kormány részére

Miniszterelnöki Hivatal Iktatószám: XIX- 174 / 9 /2007. Elektronikuskormányzat-központ. Előterjesztés. a Kormány részére Miniszterelnöki Hivatal Iktatószám: XIX- 174 / 9 /2007. Elektronikuskormányzat-központ Előterjesztés a Kormány részére az egységes európai segélyhívószámra (112) alapozott Európai Segélyhívó Rendszer (ESR)

Részletesebben

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának P R O G R A M J A MUNKAANYAG

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának P R O G R A M J A MUNKAANYAG A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának P R O G R A M J A MUNKAANYAG BEVEZETÉS PROGRAM A LIGA Szakszervezetek 2009-től érvényes programja az elmúlt évtized tapasztalatainak és az elkövetkező

Részletesebben

Juttatási és térítési szabályzat kari kiegészítése

Juttatási és térítési szabályzat kari kiegészítése Juttatási és térítési szabályzat kari kiegészítése 104. A hallgatók részére nyújtható támogatások I. A hallgatói normatíva juttatásának jogcímei a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és

Részletesebben

Egyszerű állam: az adminisztrációs terhek csökkentése a valósághoz igazodó szabályozásért és a versenyképes magyar vállalkozásokért

Egyszerű állam: az adminisztrációs terhek csökkentése a valósághoz igazodó szabályozásért és a versenyképes magyar vállalkozásokért Egyszerű állam: az s terhek csökkentése a valósághoz igazodó szabályozásért és a versenyképes magyar vállalkozásokért A rendezvényeken beérkezett javaslatok 2011. augusztus 1. K// űhely Székesfe hérvár

Részletesebben

Statisztikai Módszertani Füzetek, 51. A munkaerő-piaci politikák (LMP) adatbázisa (módszertan)

Statisztikai Módszertani Füzetek, 51. A munkaerő-piaci politikák (LMP) adatbázisa (módszertan) Statisztikai Módszertani Füzetek, 51 A munkaerő-piaci politikák (LMP) adatbázisa (módszertan) Budapest, 2009 Központi Statisztikai Hivatal ISSN: 0291 0554 ISBN: 978 963 235 0237 4 (on-line) 978 963 235

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága (NFÜ HEP IH) által kezelt EQUAL Közösségi Kezdeményezés nemzetközi, záró konferenciájának, valamint négy

Részletesebben

UTASBIZTOSÍTÁS. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Classic, Fiesta és Superior módozatokhoz

UTASBIZTOSÍTÁS. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Classic, Fiesta és Superior módozatokhoz Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe 1146 Budapest, Hermina út 17. Telefon: (06 40) 200 521, fax: (06 1) 461 0624 Adószám: 22157629-1-42 1. cikkely FOGALMAK UTASBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI

Részletesebben

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás mely létrejött egyrészről: Cím: Adószám: 18939963-1-19 Bankszámlaszám: Unicredit Bank: Képviseli: Dr. Szabó Tamás, elnök továbbiakban, mint az Egyesület Együttműködési megállapodás továbbiakban együttesen

Részletesebben

NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév

NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév Tájékoztató Munkaügyi Központ NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév Gönc (2,2 %) Sátoraljaújhely Putnok Edelény Encs Sárospatak Szikszó Ózd Kazincbarcika

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.12.20. COM(2011) 900 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Az általános

Részletesebben

A Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának

A Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának A Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA TÁMOP-1.1.2-11/1 A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régióban)

Részletesebben

Pályázati útmutató 2016. LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás

Pályázati útmutató 2016. LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás Pályázati útmutató 2016 LIFE Természetvédelem és Biodiverzitás Az útmutató az ajánlatkérőnek a LIFE Környezetvédelem alprogramjához benyújtandó projektpályázatok kidolgozásához nyújt segítséget. Célja,

Részletesebben

Megbízási szerződés. 1.1. A Felek kölcsönösen rögzítik, hogy a Megbízó pályázatot szándékozik benyújtani környezet és energiahatékonyság tárgyában.

Megbízási szerződés. 1.1. A Felek kölcsönösen rögzítik, hogy a Megbízó pályázatot szándékozik benyújtani környezet és energiahatékonyság tárgyában. ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM EURÓPAI VISSZATÉRÉSI ALAP 2012. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A BM/11046-1/2012. SZ. NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSHOZ

BELÜGYMINISZTÉRIUM EURÓPAI VISSZATÉRÉSI ALAP 2012. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A BM/11046-1/2012. SZ. NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSHOZ BELÜGYMINISZTÉRIUM EURÓPAI VISSZATÉRÉSI ALAP 2012. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A BM/11046-1/2012. SZ. NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSHOZ 1 T A RT ALOMJ E GYZÉK I. AZ EURÓPAI VISSZATÉRÉSI ALAP... 3 I.1. Általános információk...

Részletesebben

A Progress eredményeinek biztosítása

A Progress eredményeinek biztosítása A Progress eredményeinek biztosítása A Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) végrehajtására vonatkozó keretstratégia Európai Bizottság A Progress eredményeinek

Részletesebben

14/2004. (VIII. 13.) TNM-GKM-FMM-FVM-PM együttes rendelet. a strukturális alapok és a Kohéziós Alap felhasználásának általános eljárási szabályairól

14/2004. (VIII. 13.) TNM-GKM-FMM-FVM-PM együttes rendelet. a strukturális alapok és a Kohéziós Alap felhasználásának általános eljárási szabályairól 14/2004. (VIII. 13.) TNM-GKM-FMM-FVM-PM együttes rendelet a strukturális alapok és a Kohéziós Alap felhasználásának általános eljárási szabályairól Az Európai Unió strukturális alapjaiból és Kohéziós Alapjából

Részletesebben

MultiContact. Helyi foglalkoztatási kezdeményezések ösztönzése a Derecske-Létavértesi Kistérségben (ROP 3.2.1 2004-09-0002/37) 2006. november 30.

MultiContact. Helyi foglalkoztatási kezdeményezések ösztönzése a Derecske-Létavértesi Kistérségben (ROP 3.2.1 2004-09-0002/37) 2006. november 30. DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA (2007-2010) A stratégia a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében elnyert Helyi foglalkoztatási kezdeményezések ösztönzése a Derecske-Létavértesi

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az Európai Unió és a tengerentúli országok és területek társulásáról ( tengerentúli társulási határozat )

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az Európai Unió és a tengerentúli országok és területek társulásáról ( tengerentúli társulási határozat ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.7.16. COM(2012) 362 final 2012/0195 (CNS) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió és a tengerentúli országok és területek társulásáról ( tengerentúli társulási határozat

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS az Európai Területi Társulások 2013. évi támogatására (A pályázat kódja: ETT-13)

PÁLYÁZATI KIÍRÁS az Európai Területi Társulások 2013. évi támogatására (A pályázat kódja: ETT-13) PÁLYÁZATI KIÍRÁS az Európai Területi Társulások 2013. évi támogatására (A pályázat kódja: ETT-13) A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (a továbbiakban:

Részletesebben

Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe 1146 Budapest, Hermina út 17. Telefon: (06 40) 200 521, fax: (06 1) 461 0624 Adószám: 22157629-1-42

Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe 1146 Budapest, Hermina út 17. Telefon: (06 40) 200 521, fax: (06 1) 461 0624 Adószám: 22157629-1-42 Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe 1146 Budapest, Hermina út 17. Telefon: (06 40) 200 521, fax: (06 1) 461 0624 Adószám: 22157629-1-42 CSOPORTOS VÁLLALATI UTASBIZTOSÍTÁS ÉVES BÉRLET ÉS KERETNAPOS

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Paleoelet.hu Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási

Részletesebben

Somlyódyné Pfeil Edit: Közigazgatási eszközök a szuburbanizáció hatásainak kezelésére a Pozsonyi agglomeráció területén

Somlyódyné Pfeil Edit: Közigazgatási eszközök a szuburbanizáció hatásainak kezelésére a Pozsonyi agglomeráció területén Somlyódyné Pfeil Edit: Közigazgatási eszközök a szuburbanizáció hatásainak kezelésére a Pozsonyi agglomeráció területén 1. Bevezetés A tanulmány tárgya a Pozsonyi agglomeráció magyar oldalán a szuburbán

Részletesebben

Csapshop.hu Általános Szerződési Feltételek

Csapshop.hu Általános Szerződési Feltételek Csapshop.hu Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási

Részletesebben

2013. 03. 31-én módosított, átszerkesztett változata

2013. 03. 31-én módosított, átszerkesztett változata 2173 Kartal, Ady E. út 60-62.; Telefon/fax.: 28/437-320; e-mail: ovoda@kartal.hu; ovikartal@gmail.com; honlap címe:www.ovoda.kartal.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. 03. 31-én módosított, átszerkesztett

Részletesebben

A N E M Z E T I E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I A L A P C I V I L S Z E R V E Z E T E K M Ű K Ö D É S I C É L Ú T Á M O G A T Á S A

A N E M Z E T I E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I A L A P C I V I L S Z E R V E Z E T E K M Ű K Ö D É S I C É L Ú T Á M O G A T Á S A A N E M Z E T I E G Y Ü T T M Ű K Ö D É S I A L A P C I V I L S Z E R V E Z E T E K M Ű K Ö D É S I C É L Ú T Á M O G A T Á S A 2 0 1 3 c. P Á L Y Á Z A T I K I Í R Á S A (Pályázat kiírás kódja: NEA-13-M)

Részletesebben

ZÖLD KÖNYV. az online szerencsejátékokról a belső piacon. SEC(2011) 321 végleges

ZÖLD KÖNYV. az online szerencsejátékokról a belső piacon. SEC(2011) 321 végleges HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.3.24. COM(2011) 128 végleges ZÖLD KÖNYV az online szerencsejátékokról a belső piacon SEC(2011) 321 végleges HU HU TARTALOMJEGYZÉK Zöld könyv az online szerencsejátékokról

Részletesebben

n) Elfogadó : Jelenti jelen ÁSZF tekintetében azt a kereskedelmi, illetve egészségügyi szolgáltató szervezetet, amely a forgalomba hozott SZÉP

n) Elfogadó : Jelenti jelen ÁSZF tekintetében azt a kereskedelmi, illetve egészségügyi szolgáltató szervezetet, amely a forgalomba hozott SZÉP CM Terminál Eszközhasználati és Rendszerszolgáltatási Szolgáltatás Általános Szerződési Feltételek Széchenyi Pihenő Kártya és Egészségpénztári Kártya esetén 1. Általános Szerződési Feltételek hatálya,

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Katinkahosszu.com Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási

Részletesebben

Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat

Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat Szeged, 2014. szeptember 01. Jóváhagyta:. Doroginé Bíró Irén intézményvezető, főtanácsos . Tartalom 1 A szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Világ Nyelv Program. Pályázati felhívás és útmutató

Világ Nyelv Program. Pályázati felhívás és útmutató Világ Nyelv Program Pályázati felhívás és útmutató 2005 Bevezető... 3 Általános tudnivalók... 4 1. Forrás támogatás a tanulóközpontok fenntartására... 11 2. Előre fuss: A nyelvoktatás terén hátrányt szenvedő

Részletesebben

Dombóvári Szivárvány Óvoda és Bölcsőde. OM azonosító: 202287 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Készítette: Tarr Ágnes intézményvezető

Dombóvári Szivárvány Óvoda és Bölcsőde. OM azonosító: 202287 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Készítette: Tarr Ágnes intézményvezető Dombóvári Szivárvány Óvoda és Bölcsőde OM azonosító: 202287 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Tarr Ágnes intézményvezető 2015 TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A Szervezeti és Működési

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Útmutató a Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében 2011-13 években kiírt pályázatokhoz

Esélyegyenlőségi Útmutató a Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében 2011-13 években kiírt pályázatokhoz Esélyegyenlőségi Útmutató a Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében 2011-13 években kiírt pályázatokhoz 2011. február 1. ESÉLYEGYENLŐSÉG FELTÉTELEINEK INTEGRÁLÁS A PROJEKTEKBE Az Európai Unió

Részletesebben

Paritásos munkavédelmi testületek tanácskozásai.

Paritásos munkavédelmi testületek tanácskozásai. Paritásos munkavédelmi testületek tanácskozásai. A munkahelyi munkavédelmi érdekegyeztetésben fontos szerepet töltenek be a paritásos munkavédelmi testületek. Alapítványunk rendszeresen figyelemmel kíséri

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015.

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015. Készítette: Jóváhagyta: Szigetvári József igazgató Vezér Mihály Ph.D polgármester Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.1 Szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2013. december havi ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2013. december havi ülésére SIÓFOK VÁROS POLGÁRMESTERE 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2012. december 11. Dr. Pavlek Tünde jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület

Részletesebben

Éves beszámoló 2011. december 31.

Éves beszámoló 2011. december 31. Éves beszámoló 2011. december 31. TIGÁZ GEPA Korlátolt Felelősségű Társaság Társaság székhelye: Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184. TARTALOM / TIGÁZ GEPA KFT. 2011. ÉVES BESZÁMOLÓ Jelentések és éves beszámoló

Részletesebben

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására A Kongresszus hozzájárulása az Európa Tanács számára ÖTBŐL EGY kampány A Kongresszusi Iroda 2012. szeptember 14-én megadott

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Matematikai tehetségazonosítás bevezetése legalább egy évfolyamon c. kiíráshoz

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Matematikai tehetségazonosítás bevezetése legalább egy évfolyamon c. kiíráshoz PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Matematikai tehetségazonosítás bevezetése legalább egy évfolyamon c. kiíráshoz A pályázati kategória kódja: 1. oldal Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Támogató)

Részletesebben

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Erdély 2020/Innovatív Erdély pg. 1 of 13 Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Ágazati konzultációs

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. egyes szociális tárgyú törvények módosításáról. Budapest, 2011. november

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. egyes szociális tárgyú törvények módosításáról. Budapest, 2011. november NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTER KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTER SZÁM: 25345-2/2011-NEFMI Az 1992. évi LXIII. törvény 19/A. rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2011. ELŐTERJESZTÉS a Kormány

Részletesebben

Lırik Eszter projekt koordinátor. Országos Egészségfejlesztési Intézet. 2010. Február 3.

Lırik Eszter projekt koordinátor. Országos Egészségfejlesztési Intézet. 2010. Február 3. Lırik Eszter projekt koordinátor Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010. Február 3. Az ENWHP európai munkahelyi lelki egészségfejlesztési kampánya Miért fontos? A kampány: résztvevői és céljai A kampány

Részletesebben

A Kormány válságkezelő programja

A Kormány válságkezelő programja WORKING DRAFT Last Modified 4/3/2009 5:35:58 PM Central Europe Standard Time Printed 2009.04.03. 14:09:40 Central Europe Standard Time A Kormány válságkezelő programja Document type Date 2009. április

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY CSEHORSZÁG. Prága. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2009. február

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY CSEHORSZÁG. Prága. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2009. február TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY CSEHORSZÁG Prága Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2009. február Gazdasági-politikai háttér Csehországban a GDP 38,5 százalékát az iparban, 2,5 százalékát a mezőgazdaságban

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T Á J É K O Z T A T Ó * az államháztartás központi alrendszerének 2015. december végi helyzetéről 2016. január * Az államháztartás központi alrendszerének havonkénti részletes

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS

ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Projekt megnevezése: Működési folyamatok optimalizálása Erzsébetváros Önkormányzatánál című, ÁROP - 3.A.2-2013- 2013-0037 azonosító számú pályázati projekt Kapcsolódó fejlesztési

Részletesebben

A természetes személyek adósságrendezési eljárásának hazai bevezetése

A természetes személyek adósságrendezési eljárásának hazai bevezetése Báger Gusztáv A természetes személyek adósságrendezési eljárásának hazai bevezetése Összefoglaló: A túlzott eladósodás a háztartások milliói számára teszi szükségessé a rehabilitáció támogatását. Magyarország

Részletesebben

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése Palencsárné Kasza Mariann Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése A tanulmány a Nemzeti ECVET szakértői hálózat projekt keretében, az Európai Unió támogatásával

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.2.23. COM(2011) 78 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

MAGYAR VEGYIPARI ENERGIAIPARI ÉS ROKONSZAKMÁKBAN DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE

MAGYAR VEGYIPARI ENERGIAIPARI ÉS ROKONSZAKMÁKBAN DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE MAGYAR VEGYIPARI ENERGIAIPARI ÉS ROKONSZAKMÁKBAN DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE Cseh János Elérhetőség: Tel: 1 4612-462 Mobil: 20 414-7985 E-mail: janoscs@vdsz.hu 1 GONDOLATOK! KÉRDÉSEK? Mi is az a

Részletesebben

Beszámoló az Országgyűlés részére. a Közbeszerzési Hatóság 2015. január 1. és december 31. közötti időszakban végzett tevékenységéről B/10755.

Beszámoló az Országgyűlés részére. a Közbeszerzési Hatóság 2015. január 1. és december 31. közötti időszakban végzett tevékenységéről B/10755. Beszámoló az Országgyűlés részére a Közbeszerzési Hatóság 2015. január 1. és december 31. közötti időszakban végzett tevékenységéről B/10755. Tartalom I. fejezet... 2 1. A közbeszerzési szabályozás alakulása

Részletesebben

Ráckeve Város Gazdasági Programja 2011-2014

Ráckeve Város Gazdasági Programja 2011-2014 Ráckeve Város Gazdasági Programja 2011-2014 2 1.BEVEZETŐ A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény előírásai szerint az önkormányzatoknak Gazdasági Programot (továbbiakban: Program) kell készíteni.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. CCI szám: 2007HU161PO008

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. CCI szám: 2007HU161PO008 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 CCI szám: 2007HU161PO008 Verzió: Oldalszám összesen: TIOP_070702 1566 oldal TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék...2 Vezetői

Részletesebben

ői Tagozata Szervezeti és Működési Szabályzata A Vasutasok Szakszervezete nőszervezete Női Választmány (NV) néven 1990. december 17-én alakult meg.

ői Tagozata Szervezeti és Működési Szabályzata A Vasutasok Szakszervezete nőszervezete Női Választmány (NV) néven 1990. december 17-én alakult meg. ői Tagozata Szervezeti és Működési Szabályzata I. A Vasutasok Szakszervezete nőszervezete Női Választmány (NV) néven 1990. december 17-én alakult meg. A Vasutasok Szakszervezetéhez (VSZ) tartozó női munkavállalók

Részletesebben

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések MEMO/11/197 Brüsszel, 2011. március 28. MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések A téma jelentősége A közlekedés alapvetően fontos gazdaságunk és társadalmunk számára, a mobilitás pedig nélkülözhetetlen

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK POLES JÁNOS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN - 2 0 0 6 - MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN JEGYZET T A R T A

Részletesebben

Őrmester Nyrt Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek

Őrmester Nyrt Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1.1. Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) hatálya: Az Általános Szerződési Feltételek tartalmazza

Részletesebben

A pályázati kategória kódja: NTP-SZTG-15

A pályázati kategória kódja: NTP-SZTG-15 PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása c. kiíráshoz A pályázati kategória kódja: 1. oldal

Részletesebben

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE Kutatási jelentés KÉSZÍTETTE A VIA PANNONIA KFT. A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK MEGBÍZÁSÁBÓL 2015. OKTÓBER 29. Tartalomjegyzék

Részletesebben

általános tudnivalók szabályzat

általános tudnivalók szabályzat általános tudnivalók szabályzat ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. VÁSÁRLÁS MENETE 1.1 REGISZTRÁCIÓ 1.2 TERMÉKEK 1.3 RENDELÉS 1.4 ADATBEVITELI HIBÁK JAVÍTÁSA 1.5 AJÁNLATI KÖTÖTTSÉG, VISSZAIGAZOLÁS 1.6 TERMÉK ÁRA

Részletesebben

Javaslat. Mátraszele Község Önkormányzatának. 2013. évi költségvetési koncepciójára

Javaslat. Mátraszele Község Önkormányzatának. 2013. évi költségvetési koncepciójára Mátraszele Község Polgármesterétől Javaslat Mátraszele Község Önkormányzatának 2013. évi költségvetési koncepciójára Készült: a Képviselő-testület 2012. novemberi ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Az

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK. A schengeni rendszer helyreállítása - ütemterv

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK. A schengeni rendszer helyreállítása - ütemterv EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.4. COM(2016) 120 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK A schengeni rendszer helyreállítása - ütemterv HU HU 1. Bevezetés

Részletesebben

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2015. évi nyilvánosságra hozatali tájékoztatója az 575/2013/EU európai parlamenti

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2015. évi nyilvánosságra hozatali tájékoztatója az 575/2013/EU európai parlamenti Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2015. évi nyilvánosságra hozatali tájékoztatója az 575/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...

Részletesebben

- módosítással egységes szerkezetben

- módosítással egységes szerkezetben 1 Halas és Környéke Méhészeti Egyesület A L A P S Z A B Á L Y A - módosítással egységes szerkezetben Alapítva: 2005. január 15. Módosítva: 2005. március 26. Módosítva: 2013. március 2. 2005. 2 I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Jelentések és Mérleg. 2010. december 31.

Jelentések és Mérleg. 2010. december 31. Jelentések és Mérleg 2010. december 31. TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Társaság székhelye: Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184. Alaptőke 125 314.470 000, teljes egészében befizetve.

Részletesebben

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC Kft. Budapest 2015. április 2 Tartalomjegyzék TERC-ETALON ONLINE Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezetés...

Részletesebben